DEBAT. Kan man forene praktisk økologi med livets mirakel?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEBAT. Kan man forene praktisk økologi med livets mirakel?"

Transkript

1 DEBAT Kan man forene praktisk økologi med livets mirakel?

2 ... Desværre lægger vi mennesker en dæmper på festen. Vi styrer, ordner, planlægger og kontrollerer, så naturen arter sig til vores bedste. Vi er verdens mest opdyrkede land, og de pløjede marker og firkantede skove sætter snævre grænser for livets udfoldelse. Det bedste er, at sådan behøver det ikke være længere. Vi er rige nok til at give naturen mere plads. Nogle store vilde nationalparker ville være et godt sted at starte, men hvorfor vente på det og nøjes med det? Mangfoldigheden skal helst være findes så mange steder som muligt og derfor allerhelst hjemme i vores egne haver: Hvor langt rækker lige netop din gæstfrihed?

3 Af Rasmus Ejrnæs Seniorforsker, sektion for Biodiversitet, Institut for bioscience, Aarhus Universitet Kan man forene praktisk økologi med livets mirakel? Jeg bor i Hjortshøj i et økosamfund, som har forpagtet 17 hektar landbrugsjord af Århus Kommune. Jorden dyrkes biodynamisk i et sædskifte med grønsager, korn, græsmarker og en lille flok kvæg. Trods 20 års drift uden sprøjtemidler og kunstgødning er naturen faktisk ikke værd at skrive om. Jo altså, æbletræerne blomstrer om foråret, og der er mælkebøtter i græsmarkerne, men ellers er det enårige kornafgrøder, artsfattige kulturgræsmarker og ret banale grønsagsmarker. Hvis et hjørne bliver glemt, er jorden så næringsrig, at det hurtigt gror til med skræpper, tidsler og brændenælder. Det er jo lidt trist, men man kunne også kalde det en udfordring, som vi deler med resten af Danmarks økologer, som måske er faldet lidt i søvn i forestillingen om, at hvis bare man holder sig fra alt det kunstige og giftige og sørger godt for husdyrene, så åbner paradisets porte sig automatisk. Jeg er økolog by heart, opvokset og opdraget i et miljøbevidst rød-grønt bofællesskab, men samtidig arbejder jeg som naturvidenskabelig forsker med speciale i Danmarks biodiversitet. Det kan godt give lidt hovedbrud og hjertekvababbelser, når min forskning og praktiske erfaring peger på, at økologisk landbrug og effektiv naturbeskyttelse har meget lidt med hinanden at gøre. Skruer man tiden blot 100 år tilbage, var landbruget så ineffektivt, at der var masser af plads på og mellem markerne til vilde blomster, sommerfugle, markfirben og masser af forskellige fugle. I dag er vi blevet så dygtige til at bruge næsten al pladsen op. Man kan sammenfatte konflikten mellem jordbrug og natur til, at næsten alle vores konkrete handlinger på vejen til en bugnende høst fører til indskrænkning af levemulighederne for de vilde dyr, planter og svampe. Men hvordan kan det da være, at mange praktiske økologer italesætter økologisk landbrug som naturvenligt? Er det bare mere bekvemt at lulle sig ind i forestillingen om, at man er med på det gode hold, eller stikker hele forestillingen om menneskets forhold til naturen langt dybere?

4 Mennesket og naturen Jeg vil vove den påstand, at forestillingen om menneskets og naturens gensidige afhængighed stikker dybt. Vores naturforhold er konsolideret i to store fortællinger om mennesket og naturen den kristne skabelsesmyte og Darwins naturvidenskabelige model for livets udvikling ved naturlig selektion. Lad os først tage et kig på 1. mosebog kapitel 1 fra en moderne bibeloversættelse: Gud sagde:»vi vil danne et menneske efter vor skikkelse, i lighed med os, og de skal råde over havets fisk og himlens fugle, over tamdyrene og hele jorden, og over alt kryb, der kryber på jorden.«og Gud skabte mennesket efter sin skikkelse efter en guds skikkelse skabte han det, som hankøn og hunkøn skabte han dem. Og Gud gav dem kraft, og Gud sagde til dem:»bliv frugtbare og talrige og bred jer ud over jorden, I skal underlægge jer den og råde over havets fisk og himlens fugle og over alle dyr, der vrimler på jorden.«gud sagde:»se: Jeg giver jer alle planter, der sætter frø, på hele jordens overflade, og alle træer, med træers frugt, der sætter frø de skal være føde for jer «Denne tussegamle tekst er sært nutidig med sin nærmest profetiske beskrivelse af, hvordan mennesket har underlagt sig naturen og udnyttet dyr og planter til egen vinding. En af bivirkningerne er, at der ikke længere vrimler så mange forskellige dyr og planter på jorden, som tidligere. Vi startede med at udrydde de store dyr, som var velsmagende, besværlige eller farlige. Hvis de har overlevet frem til i dag, er det som tamdyr. I vores lille del af verden har vi eksempelvis sagt farvel til to arter af næsehorn, skovelefant, løve, leopard, bison, elg, bæver, urokse, vildhest, vildsvin, ulv, los, bjørn, kæmpehjort, havørn og kongeørn. Heldigvis har urokse og vildhest overlevet som tamkvæg og tamhest, og flere af de andre dyr har overlevet andre steder i Europa. Udryddelsen af de store kæmpedyr i vores natur startede længe før 1. mosebog så dagens lys, så de kristne tekster var måske slet ikke profetiske, men dokumenterede blot naturforholdet dengang agerbruget gjorde sit indtog i verden. I dag er nogle af de store dyr på vej tilbage i den danske natur ulv, havørn og kongeørn er kommet af sig selv, mens bæver, bison, elg og vildsvin er blevet genudsat. Måske indvarsler det en ny tid med en højere grad af sameksistens mellem mennesker og natur? Det er helt forståeligt, hvis en enkelt læser eller to begynder at undre sig over, hvad i alverden næsehorn og elge har med naturen i haven at gøre, så det lover jeg at vende tilbage til. Først skal vi imidlertid forstå, hvordan vi fik gjort kål på de små kræ også planterne, svampene og smådyrene.

5 Det økologiske rum Når vi dyrker den tamme natur i haven, på marken eller i skoven, så handler det i bund og grund om at favorisere den udkårne på bekostning af alle de andre. Hvis man ikke selv er den store jordbruger, er det let at forestille sig, at landmanden bekæmper ukrudtet med hakke, strigle eller giftsprøjte, men den erfarne landmand sørger for, at afgrøden har optimale forhold, så den udkonkurrerer ukrudtet af sig selv. Det er i øvrigt samme princip, haveejeren bruger, når græsset eller stauderne skal overvinde mos og ukrudt. Vi favoriserer afgrøden ved at tilføre rigeligt gødning og dræne eller vande efter behov. Desuden er de fleste afgrøder jo enårige, og derfor graver vi jorden igennem, så de kan spire uden konkurrence fra andre planter. Men det er kun et mindretal af de kendte danske arter af planter, dyr og svampe, som trives med de vilkår, vi fremelsker i haver og marker. De fleste er nemlig knyttet til naturligt næringsfattige økosystemer med stor variation i fugtighed og med dominans af flerårige planter. Desuden er mange arter knyttet til forfald, kriser, misvækst og katastrofer, hvilket helt naturligt er noget, vi modarbejder. Hvis man har en dyrket mark eller skov, er man helst fri for oversvømmelser, sandflugt, stormfald, brande og horder af trampende og hærgende dyr. Hvis vi beskriver den naturlige variation i levevilkår som det økologiske rum, så er udfordringen ved havebrug, landbrug og skovbrug, at mennesker indskrænker det økologiske rum, så der ikke længere er plads til næringsfattige vådområder, tørre bakker, gamle forgrenede og krogede veterantræer, dødt ved samt kokasser og ådsler fra store, døde dyr. Hvis man vil fremme den biologiske mangfoldighed, må man gøre det modsatte af landbrug og skovbrug. Her følger fire korte tips til at udvide havens økologiske rum. Det handler om vandet, næringen, blomsterne og veddet. Hvorfor biodiversitet? Efter denne rundtur med gode idéer til at udvide havens eller markens økologiske rum, kunne en eller anden måske finde på at spørge, hvorfor i alverden man dog skulle have alt det besvær for at fremme biodiversiteten? Det er et spørgsmål, man kan blive klog af at undersøge, så her kommer mit bud på et svar, og så kan I jo tænke videre over det ude i haven mellem blomster, bænkebidere og svirrefluer. Den herskende internationale videnskabelige og politiske diskurs er, at biodiversiteten er menneskets livsforsikringspolice. Man forestiller sig altså, at biodiversiteten er så betydningsfuld for menneskets velstand og overlevelse, at tabet af biodiversitet skal forstås som en direkte og konkret trussel mod os. Der er noget umiddelbart meningsfuldt over denne forestilling, for ingen kan benægte, at vi er 100% afhængige af naturen omkring os. Hver gang vi trækker vejret, indånder vi planteproduceret ilt, og hver gang vi spiser, indtager vi organisk føde, som ultimativt er produceret ved planternes fotosyntese selv

6 kødet stammer fra dyr, som har spist planter. Denne virkelighedsforståelse passer fint sammen med den darwinistiske forståelse af, at alt levende får eksistensberettigelse ved at have en nyttig funktion i kampen om ressourcerne ellers ville det jo være blevet valgt fra i tilværelsens kamp om at være bedst egnet, til fordel for bedre tilpassede egenskaber. Ikke desto mindre falder forestillingen om gensidigheden mellem mennesker og biodiversitet ganske fra hinanden, hvis man underkaster den et kritisk og skeptisk blik. Kort fortalt, så er selve årsagen til biodiversitetskrisen nemlig, at mennesket har nyttiggjort naturen, således at urokser og elefanter er skiftet ud med tamkvæg og tamgrise, og dyrkede marker, dyrkede skove, udrettede vandløb og diger har erstattet vidtstrakte urskove, vådområder og uregerlige kyster. Der er kun få eksempler på, at denne nyttiggørelse har været til ugunst for mennesker til gengæld er det meget veldokumenteret, at den har forårsaget et massivt tab af naturlige levesteder og bestande af vilde dyr og planter. Mennesket har indskrænket det økologiske rum, så det er optimalt for et lille kontingent af dyrkede afgrøder og husdyr, mens langt hovedparten af de vilde arter er blevet hjemløse. Udvid havens økologiske rum Vandet Vandet er let at forstå. Byer og marker er drænede, fordi det er noget juks at bygge og dyrke i forsumpede vådområder. Men en stor del af vores natur er knyttet til åbent vand i søer og vandløb og vådområder med enge og moser. I en have er der ikke plads til moser og enge, med mindre haven er stor og skråner ned mod naturlige lavbundsarealer. Men de fleste haveejere har plads til et have bassin. Et hul i jorden, en membran eller plastikbalje, vand i hullet og lidt blade og jord ja det sidste kommer såmænd af sig selv med tiden. Så har man et lille levested, hvor frøer, tudser og salamandre kan yngle sammen med en lang række af forskellige smådyr. Fælles for mange af vandhullets arter er, at de yngler i vand, men lever store dele af voksenlivet på land, så have bassinet kan også bidrage til livet i resten af haven med guldsmede, svirrefluer og padder. Og som en bonus kan landdyrene altid finde vand i haven. Undgå at udsætte fisk de fortrænger mange af de andre arter fra bassinet.

7 Næringen Næringsstoffer som kvælstof og fosfor er sparsomme i de fleste naturlige økosystemer, og derfor er store dele af vores flora og fauna knyttet til næringsfattige levesteder. Uheldigvis har vi mennesker et ideal om en frodig natur, og det bunder sikkert i mange genera tioners besvær med udpinte jorder. Den ambitiøse havedyrker ved dog godt, at visse plantesamfund trives bedst i en fattig jordbund eksempelvis lyngplanter og stenurterne på tage og i stenbede. Helt generelt gælder det, at næringsfattige områder i haven udvider mulighederne for hvor mange forskellige plantearter, der kan være og dermed også antallet af forskellige dyr. Den oversete sandhed om knaphed er egentlig ganske forunderlig og kan formuleres sådan her: Hvis man vil have en stor og frodig afgrøde, så skal man sikre en næringsrig muldbund, hvor der ikke mangler hverken lys, næring eller vand. Men hvis man vil have en artsrig natur med mange forskellige plantearter og deres tilknyttede insekter, så skal man gå efter en næringsfattig mineraljord med et tyndt muldlag. Vand og lys er fint, men er der også næring, så begynder planterne at konkurrere om pladsen, og så vinder den største plante over de små planter. I det mest artsrige danske græsland kan man finde op til 60 forskellige plantearter på en kvadratmeter, men det kræver en næringsfattig og ikke for sur jordbund. I praksis skal man skille sig af med muldlaget de øverste cm af jorden det er nemlig her, næringsstofferne er ophobet. Man kan eventuelt nøjes med at fjerne græstørven og udskifte de øverste 5 10 cm af muldlaget med grus eller sand. Og der er ingen grund til at køre græstørven og muldlaget væk. Man kan f.eks. lave et jorddige af det, som bier kan bygge rede i. Nogle gange behøver man slet ikke anstrenge sig for at få det næringsfattigt: Tynde jordlag på et grønt tag vil være naturligt næringsfattige, og det samme gælder indkørsler med tykke lag af sand og grus. Hvis der skal graves i haven i forbindelse med kloak arbejde eller flise lægning, kan man jo sørge for, at der efterlades arealer uden muld. Blomsterne Blomster holder de fleste af, men for hele faunaen af bestøvere er de en livsnødvendighed. Her tænker jeg ikke på honningbien, men på de mere end arter af vilde bier, fluer, sommerfugle og hvepse, som lever af pollen og nektar i blomsterne. Dyr og svampe lever, ligesom vi mennesker, af organisk stof produceret af planterne, og jo flere slags kulstof der er tilgængeligt, jo flere nicher er der også plads til, og hver niche har sine egne specialiserede dyr og

8 svampe. Man kan tænke på pollen og nektar som en stærkt differentieret form for organisk kulstof. Bestøverne er aktive fra tidligt forår til hen på efteråret, og derfor gælder det om at have blomster i sin have til alle årstiderne. Om foråret har bestøverne sjældent problemer med at finde blomstrende pil og løgvækster efterfulgt af en overdådighed af blomstrende buske og frugttræer som kirsebær, blomme, pære, tjørn, æble og røn. Midt på sommeren og hen på sensommeren kniber det. Ude i landbrugslandet sulter bierne på denne tid af året, mens villa havernes fauna klarer sig lidt bedre med blomstrende staudebede. Et krydderurtebed med merian, timian, salvie, mynte, lavendel og citronmelisse er en fin gave til bestøverne. Mange af de vilde planter, som hører til i enge, moser og græsland, blomstrer sommeren igennem og er ligeledes glimrende kilder til pollen og nektar f.eks. slangehoved, blåhat, djævelsbid, gyldenris, klokker, knopurter, kællingetand, hjortetrøst, vild gulerod og rødkløver. Her er der også grund til at dvæle ved nogle af haveejerens yndlingsaversioner: Skvalderkål er et hit til svirrefluer, og mælkebøtter er gode til tidlige bier. Hvis man vil have blomstrende, vilde planter fra enge og græsland i sin have, skal jorden være næringsfattig, og man skal være klar til at lege græsæder. Det betyder, at man skal slå vegetationen om foråret og efteråret og fjerne det afslåede materiale. I sommermånederne holder man fingrene fra plæneklipper og le og lader planterne komme til blomstring. I praksis efterligner man de store vilde, græssende dyr i sin have. I naturlige økosystemer spiser dyrene op i vinterhalvåret, fordi der er mindre mad, mens plantevæksten er så rigelig om sommeren, at planterne får lov at blomstre. Tilsvarende kan man ind i mellem gå amok og lege elefant og skære grene ned af buske og træer. Et parklandskab med blomster, buske, lysninger og store træer er ikke så langt fra et naturligt økosystem, som man kunne tro, og kan være usædvanligt artsrigt. Veddet Planterne byder på andre slags kulstof end blomster. Mange smådyr spiser således friske plantedele, og en del af disse smådyr er specialiseret i en enkelt art eller slægt af planter derfor er det godt at have mange forskellige planter i sin have. Træer og buske danner tillige ved, og veddet har sit eget samfund af nedbrydere knyttet til sig både svampe og smådyr. Det levende træ kan også være levested for mosser og laver, som vokser på træets grene. Gamle træer med furet bark, hulheder og sårskader kalder vi for veterantræer, og et veterantræ er måske det rigeste levested, man kan forestille sig i en have. Fugle og flagermus

9 kan yngle i hulhederne, biller og svampe kan leve af smuldet, mens mosser og laver kan trives på den furede bark. Hvis der samler sig lidt vand og døde blade i grenkløfterne, kan det være levested for larver af forskellige arter af svirrefluer. Gamle træer kan være veritable økosystemer, og jo ældre og mere affældige de bliver, jo flere levesteder byder de på. Så værn om havens gamle træer. Skulle det eksempelvis ske, at en gren truer med at knække af og beskadige skur eller hus, så skær grenen eller toppen af træet og bevar hovedstammen som levested i haven. Selv når træet er gået ud, kan hovedstammen bevares. Så længe den selv kan stå, kan den være stativ for slyngplanter, og når den falder til jorden, kan den slutte cirklen ved at blive nedbrudt langsomt af myriader af smådyr. En typisk have producerer en masse organisk materiale, og derfor fylder mange haveejere traileren flere gange om året og kører på genbrugsstationen med grenaffald og døde blade. Måske brændes træet af i brænde ovnen. Det er et sikkert scoretrick til biodiversitet at lade så meget som muligt formulde i haven. Måske kan man finde plads til en kvasdynge eller et risgærde, der giver liv og kan huse et overvintrende pindsvin. Honningbier og biodiversitet Skulle der stadig være én, som vægrer sig ved at give slip på barnetroen om, at vi er afhængige af naturens mangfoldighed, så lad os kigge nærmere på et hyppigt brugt eksempel: Vores frugter og bær, raps og kløver skal alle bestøves. Her kommer alle bierne og hjælper os ganske gratis og uden dem var vi ilde stedt. Det er på sin vis rigtigt, men eftersom vores afgrøder dækker enorme arealer og blomstrer nogenlunde samtidigt, så har vi brug for nogle ekstremt talrige bier for at få dem bestøvet til tiden. Her kommer honningbien ind i billedet, og som med resten af naturen, så har vi forstået at tæmme det nyttige. Der er op til bier i et enkelt bistade, og bierne kommunikerer effektivt med hinanden og er gode til at udnytte store og rigelige forekomster af blomster. Det er til gavn for bierne, for biavleren og for landmanden. Win-win-win. Desværre har det ikke noget med biodiversitet at gøre. Der findes 286 arter af vilde bier i Danmark. Udover de velkendte humlebier findes der f.eks. jordbier, vejbier, silkebier, blodbier, murbier, bladskærerbier og hvepsebier. De fleste arter lever solitært eller i små kolonier og vil aldrig opnå tætheder, som er relevante i markdriften. Det har godt nok vist sig, at hvis honningbierne får selskab af nogle af de almindelige vilde bier, så kan man få en bedre bestøvning af sine frugttræer. Det er nyttig viden for haveejeren, men for biodiversiteten er problemet stadigvæk, at vi her

10 taler om at få hjælp fra nogle af de almindeligste vilde bier. De sjældne bier dem som er trængt tilbage og forsvundet fra mange danske landskaber dem har vi ingen som helst praktisk gavn af. Hvad skal vi med biodiversiteten? Men hvad skal vi så med naturens mangfoldighed hvis den ikke er nyttig? Det samme spørgsmål kunne man stille til billedkunsten og litteraturen, til børnenes leg og den frie forskning. Svaret er det samme: Udfoldelsen af livet er et mål i sig selv, og den spontane og utvungne udfoldelse af liv fører uvægerligt til mangfoldighed. Biodiversitet er et stærkt tegn på, at der har fundet utvungen og spontan udfoldelse af liv sted, og hvis vi kan give plads til udfoldelse af natur, så kan vi måske også give plads til vores egen iboende natur. Dermed ikke sagt at der er noget galt i at dyrke sin have og mark med afgrøder for øje. Det er også natur, og man bliver glad i låget af at høste de første nye kartofler. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er en del af menneskets natur at lægge kloge planer og føre dem ud i livet. Men det er også en del af vores natur at være kreative, nysgerrige og åbne og iagttage verden uden at gribe ind. Denne del af vores natur kan man imødekomme ved at give plads til det uplanlagte. Her kommer det legende element ind: Man forsøger sig med at udvide det økologiske rum og skabe levesteder for endnu ukendte dyr og planter og svampe, og så tager man på ekspedition i haven med sit digitalkamera og sine naturbøger, uden noget bestemt facit. Når der dukker arter op, som man ikke kan finde et navn til, kan man fotografere dem og dele med ligesindede på internettet. Og sådan kan man udvide sin vennekreds, og opdage, at livet er så meget større end os selv og alle vore mange planer og projekter. Hvad skal der til for at vende den negative udvikling i biodiversiteten? I 2012 samledes og skrev stort set alle danske biodiversitets forskere en antologi, som besvarede spørgsmålet om, hvordan vi standser tabet af biodiversitet frem mod Heraf fremgår, at den afgørende forudsætning for en levedygtig, mangfoldig og spændende natur er plads, så arter, levesteder og processer kan opretholde sig selv. Alle andre

11 faktorer er i denne sammenhæng sekundære. Det danske samfund har disponeret så godt som hele land- og havarealet til andre primære formål end natur. Ifølge planloven er landjorden i store træk opdelt i landzone, byzone og sommerhusområder. En del af landzonen er fredsskov, hvilket også er en produktionsudpegning. Dette forhold er en kæmpe udfordring, fordi naturen behøver varig sikring af levestederne mod opdyrkning. I Danmark har landbrug, skovbrug og byggeri fragmenteret naturen i århundreder. Nogle steder kan en gravhøj med oprindelig græslandsvegetation, et lille kildevæld på en skrænt eller 100 meters artsrig grøftekant være levesteder for de sidste bestande af arter, som er forsvundet fra hele det omkringliggende landskab. Derfor er det afgørende at have fokus både på bevaring og beskyttelse af de små refugier for biodiversitet, som ligger omgivet af marker og bebyggelser, og sikring af store sammenhængende naturområder, hvor naturen og de naturlige processer får førsteret. Nøglen til at sikre mere plads til naturen er derfor for det første at beskytte den eksisterende natur effektivt, dér hvor den findes, og sikre den tilstand, som er nødvendig for langsigtet opretholdelse (urørt skov, næringsfattig jordbund, græsning osv.), og for det andet at skabe store, sammenhængende naturområder, hvor der er plads nok til naturlig dynamik. I dette store perspektiv betyder private haver ikke meget, men faktisk kan blomstrende urter, gamle krat og gamle træer i haverne også godt være levesteder for truede arter. Og det er lettere at give plads til naturen i en have end på en dyrket mark. Danmarks natur frem mod 2020 : macroecology.ku.dk/dk/ pdf-files/danmarks_natur_ frem_mod_2020.pdf Kan du lide hvad du læste? - Støt arbejdet med at fremme økologisk havedyrkning og levevis i hverdagen. Bliv medlem af foreningen Praktisk Økologi her oekologi.dk

12 Livet er en fest. Danmark i sommerhalvåret er en lang opvisning i livsudfoldelse, fra de første smørgule følfod springer ud i vejkanterne til maj måneds hornfisk og rosenrødmende æbleblomster, over sommerens hindbær og perlemorssommerfugle til efterårets rørhatte og duggede slåen. Fortsættes indeni... Mere Liv Foredrag er realiseret af Landsforeningen Landsforeningen Praktisk Økologi med støttemidler fra Miljøstyrelsens Pulje til Grønne Ildsjæle 2016.

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Blomsterblandinger og bestøvende insekter

Blomsterblandinger og bestøvende insekter Page 1 of 5 Blomsterblandinger og bestøvende insekter 2. november 2017 af: Seniorforsker Yoko L. Dupont, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet En vigtig viden til design af græsmarksblandinger er,

Læs mere

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk

Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Assens som bivenlig kommune? Grønt Råd, 13. september 2018 Ole Grønbæk Bestøvning - Både honningbier og vilde bier er vigtige for udbytte og kvalitet - Større diversitet kan give bedre bestøvning Honningbi

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver. Ollerup 31. oktober 2015

Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver. Ollerup 31. oktober 2015 Netværket Humlebihaver & certificering af bestøvervenlige haver Ollerup 31. oktober 2015 Humlebihaver, bivenlige haver? Hvem besøger og bestøver havens blomster? Humlebihaver, bivenlige haver? Hvem besøger

Læs mere

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE!

SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! for a sustainable EUROPE GREEN CITIES STYRK DEN BIOLOGISKE MANGFOLDIGHED SÅDAN FÅR DU FLERE DYR, INSEKTER OG FUGLE I DIN HAVE! DET HANDLER OM BIODIVERSITET CAMPAIGN FINANCED WITH AID FROM THE EUROPEAN

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Biodiversitet i Gladsaxe

Biodiversitet i Gladsaxe gladsaxe.dk Biodiversitet i Gladsaxe Foto: Rikke Milbak 1 Hvad er biodiversitet? Biodiversitet er variationen i alt levende. Det gælder både selve arterne, men også deres gener og deres levesteder. En

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

Økologisk Havekursus 2018

Økologisk Havekursus 2018 Økologisk Havekursus 2018 Karin Gutfelt Jensen www.lottenborghave.dk info@lottenborghave.dk Økologi Om forholdet mellem de levende væsner, og Om forholdet mellem de levende væsner og deres miljø. Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Natur- og vildtpleje. Hvor lidt skal der til?

Natur- og vildtpleje. Hvor lidt skal der til? Natur- og vildtpleje Mange landmænd og jægere plejer eksisterende natur og etablerer ny natur, men det kan være svært at overskue, hvor man skal starte, og hvilke regler der gælder. Derfor har Danmarks

Læs mere

Økologisk Havekursus Allerød 2019

Økologisk Havekursus Allerød 2019 Økologisk Havekursus Allerød 2019 Karin Gutfelt Jensen Facebook & Instagram: Lottenborghave Økologi Forholdet mellem de levende væsner Forholdet mellem de levende væsner og deres miljø Biodiversitet/Artsmangfoldighed

Læs mere

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for?

Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Særligt beskyttede arter hvor er de og hvilke levesteder har de brug for? Plantekongres 2019 Herning Kongrescenter 16. januar 2019 Miljøstyrelsen Hvorfor hjælpe arter i naturen? At gøre noget godt for

Læs mere

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015

HABITATS ApS September 2015. Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Philip Hahn-Petersen Partner i Habitats Danske Parkdage Oplæg 10/9 2015 Status for naturen i DK Hvilken natur skal med? Overskud af næringstoffer Naturpleje af græsland Naturpleje af overset natur Integrer

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

Værløse Naturplejeforening Koklapperne

Værløse Naturplejeforening Koklapperne Værløse Naturplejeforening Koklapperne Demonstrationsforsøg med slåning af Mose-Bunke og Agertidsel Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Indledning For at kunne opretholde en lysåben

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

DN mener Om vilde bier

DN mener Om vilde bier BILAG 4-1 Dato: 26. april 2018 Til: Hovedbestyrelsen på mødet d. 4. maj 2018 Skrevet af: Therese Goodley Dannisøe Nissen, 31 19 32 31, tgdn@dn.dk DN mener Om vilde bier Indledning DN mener at vilkårene

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

De vilde bier i den bornholmske natur

De vilde bier i den bornholmske natur De vilde bier i den bornholmske natur Danmarks Naturfredningsforening Bornholm og Naturhistorisk Forening for Bornholms ekskursion med temaet De vilde bier i den bornholmske natur blev en oplevelse, deltagerne

Læs mere

Bøn: Vor Gud og far Giv du vækst i vores liv, så dit rige kan sprede sig iblandt os. Amen

Bøn: Vor Gud og far Giv du vækst i vores liv, så dit rige kan sprede sig iblandt os. Amen Sexagesima II 31. januar 2016 Sundkirken 10 Salmer: 403 Denne er dagen 6 Dig være mildeste 156 Guds rige lignes 330 Du, som ud af intet skabte 370 v. 5-6 Menneske dit liv 728 Du gav mig O Herre Bøn: Vor

Læs mere

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen

det handler om Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen det handler om Hvad gør du i GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen Om at have... have Vi kender det alle sammen. Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet alle tilløb

Læs mere

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen

Grundlæg fremtiden. vandigrunden.dk. Tips & tricks. Test dig selv! Læs mere på. Se filmen NORDISK MILJØMÆRKNING Grundlæg fremtiden Grundvand betyder meget i Danmark. I modsætning til andre lande er dansk drikkevand baseret på grundvand, der kun kræver en let rensning. Vi bor ovenpå vores drikkevand.

Læs mere

Indhold. Naturen i din have 4. Hvorfor nu vildere haver? 4. Et skridt ad gangen Vilde danske planter er ikke ukrudt 6

Indhold. Naturen i din have 4. Hvorfor nu vildere haver? 4. Et skridt ad gangen Vilde danske planter er ikke ukrudt 6 Naturen i din have Indhold Naturen i din have 4 Hvorfor nu vildere haver? 4 Et skridt ad gangen 4 1. Vilde danske planter er ikke ukrudt 6 2. Kvas og dødt træ i haven 8 3. Vand i haven 10 4. Sydvendte

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup

Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Slotsmosens Kogræsserselskab Slangerup Demonstrationsforsøg med frahegning af dele af folden i en periode, slåning af lyse-siv og vurdering ved årets afslutning Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald,

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet Teksten: Det e ektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. I kan beskrive jeres eget liv og jeres mad i forhold til børn

Læs mere

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan

Udarbejdelse af en naturkvalitetsplan VISION 3: SÆT NATUREN FRI Artsrigdom, vild natur og natur i byen Naturen i Hjørring Kommune rummer stor biologisk mangfoldighed og kan bryste sig af naturområder i international klasse. Samtidig er den

Læs mere

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand

Et liv i haven uden gift. Pas på dit drikkevand Et liv i haven uden gift Pas på dit drikkevand OM AT HAVE HAVE Foråret er gået, det er blevet sommer, og man fik ikke lige fjernet tilløbet til ukrudt i haven. Det kan virke næsten umenneskeligt at skulle

Læs mere

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER

INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER INSEKTHOTELLETS BEBOERE & MATERIALER TRÆSTYKKER MED HULLER Et insekthotel med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være godt for både bier og hvepse. Huller af forskellig

Læs mere

HVAD KAN DU GØRE? HJÆLP. FOTO: Maria Gram DE VILDE BIER!

HVAD KAN DU GØRE? HJÆLP. FOTO: Maria Gram DE VILDE BIER! HVAD KAN DU GØRE? HJÆLP FOTO: Maria Gram DE VILDE BIER! BIERNE BESTØVER PLANTERNE SÅDAN HJÆLPER DU BIERNE HJÆLP DE VILDE BIER! Vidste du, at der findes ca. 288 forskellige arter af bier i Danmark? Honningbien

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE

DET HANDLER OM. Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE DET HANDLER OM HVAD GØR DU I GRUNDEN? Tænk hvis der ikke var rent vand i hanen VESTEGNENS VANDSAMARBEJDE Albertslund / Brøndby / Glostrup / Hvidovre København / Rødovre / Vallensbæk 20535_Folder_A5.indd

Læs mere

PARCELHUSHAVEN En del af byens grønne struktur

PARCELHUSHAVEN En del af byens grønne struktur MAJ 2014 PARCELHUSHAVEN En del af byens grønne struktur Lars Kjerulf Petersen, DCE & Miljøvidenskab, AU OM DCE DCE er Aarhus Universitets centrale indgang for rådgivning og viden om natur og miljø for

Læs mere

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven.

Eleverne vil i denne opgave få en forståelse for nedbryderes liv og funktion i skoven. Tema Skov Insekter Stofkredsløb Titel Skovens liv og lyst. Opgavebeskrivelse For at insekter, dyr og svampe kan boltre sig i skoven, er der brug for levesteder og føde for dem. Men hvor finder vi dem,

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

DE 8 NATURRÅD 8 klare bud til landmanden på hvordan naturen kan blive en del af hverdagsdriften

DE 8 NATURRÅD 8 klare bud til landmanden på hvordan naturen kan blive en del af hverdagsdriften DE 8 NATURRÅD 8 klare bud til landmanden på hvordan naturen kan blive en del af hverdagsdriften Skab overblik og sammenhæng Plej den natur du har Planlæg den årlige naturpleje Variation skaber liv Giv

Læs mere

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren Når man går ad stien gennem Tude Ådal i disse dage, vil man straks bemærke, at der er sket en hel del i vinterens løb. Flot udsigt over Tude Å og ådalen er dukket op og landskabets form er blevet tydeligere.

Læs mere

Bier behøver blomster. Asger Søgaard Jørgensen

Bier behøver blomster. Asger Søgaard Jørgensen Bier behøver blomster Asger Søgaard Jørgensen Færre bestøvere, honningbier Færre bestøvere, humlebier, vilde bier Blåbær Færre bestøvere, svirrefluer Danmarks Biavlerforening Flemming Vejsnæs Bigården

Læs mere

21. søndag efter trinitatis

21. søndag efter trinitatis 21. søndag efter trinitatis Sneum kirke, søndag den 9. november kl.10.15-21.søndag efter trinitatis Gud Fader, Søn og Helligånd, du som er i himlen og på jorden, alle menneskers liv tilhører dig. Tak fordi

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven

Hvor? Problem Hvad gør vi? Bestyrelsens beslutning Æbletræer på trekanten v. stien til skoven Noter fra havevandring på Terrasserne 14. september 2015.09.15 Vi havde en rigtig fin vandring sammen med Allan. 10 12 medlemmer trodsede udsigten til regn og deltog nogle stødte til, andre faldt fra.

Læs mere

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger

Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret. Oplysninger Arbejdsblade til filmen: Kvælstof i naturen med fri kopieringsret Oplysninger Kvælstof er en gas (luftart). Kvælstof kaldes også nitrogen. Kvælstof er i stand til at danne kemiske forbindelser med andre

Læs mere

insekter NATUREN PÅ KROGERUP

insekter NATUREN PÅ KROGERUP insekter NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016

Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Prædiken m.v. fra Familie-høstgudstjenesten 18.s. efter trinitatis 2016 Klokkeringning intro prælud. m. procession Indgangsbøn Salme: 729: Nu falmer skoven Hilsen svar Indledning om høst Læsning: Gud sagde:»jorden

Læs mere

Parcelhushaven en del af byens grønne struktur

Parcelhushaven en del af byens grønne struktur AARHUS UNIVERSITITET SEPTEMBER, 2014 Parcelhushaven en del af byens grønne struktur Lars Kjerulf Petersen, Gregor Levin, Rasmus Ejrnæs, Marianne Zandersen, Anne Jensen, Ane Kirstine Brunbjerg FOKUSDAGE:

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder

Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder Notat om naturmæssige potentialer ved ekstensivering af kommunale grønne områder Gamle græsplæner, grønne områder og vejrabatter rummer et stort naturmæssigt potentiale, hvis driften af områderne ekstensiveres.

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 5. TEMA: Naturen og naturfænomener. Bandholm Børnehus 2011 Naturoplevelser i barndommen har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Naturfaglig dannelse for

Læs mere

Hvordan sikre rent vand i en ny sø?

Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Dette spørgsmål blev jeg for nylig stillet af en søejer fra Djursland. Han havde gravet en ny 1,7 hektar stor og meter dyb sø, og ville nu gerne vide, hvordan han bedst

Læs mere

18. søndag efter trin. Joh. 15,1-11

18. søndag efter trin. Joh. 15,1-11 18. søndag efter trin. Joh. 15,1-11 729, 730, 750, 728 / 368, 477, 11 Ørslev, høst Som vintræsgrene til Kristus bundet, af Kristus brugt, skal vi i hverdagens nærkamp bære Guds nådes frugt! Amen Hver stubbet

Læs mere

Honningbien kan blive en blomstrende forretning

Honningbien kan blive en blomstrende forretning Honningbien kan blive en blomstrende forretning Biernes bestøvning af landbrugets afgrøder er millioner værd, men erhvervsbiavlerne har ikke formået at udnytte det. Derfor går både de og landmændene glip

Læs mere

Vild Med Vilje - en indsats for biodiversitet i byens rum.

Vild Med Vilje - en indsats for biodiversitet i byens rum. Foto: Jesper Lund Vild Med Vilje - en indsats for biodiversitet i byens rum. Byens Gulv 30. Januar 2019 Rasmus Vincentz - Habitats ApS Formål: 1. Hvad handler biodiversitet om? 2. Hvilke erfaringer har

Læs mere

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet

STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND. Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet STATUS FOR NATUREN I DET ÅBNE LAND Bettina Nygaard Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet, DMU, Århus Universitet OVERBLIK OVER STATUS FOR NATUREN PATTEDYR I AGERLANDET Rådyr Harer Naturen i landbruget,

Læs mere

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb

Teknik og Miljø 2008. Vandløb. Træers betydning for de åbne vandløb Teknik og Miljø 2008 Vandløb Træers betydning for de åbne vandløb Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande.

Læs mere

REGNSKOVEN KORT FORTALT

REGNSKOVEN KORT FORTALT REGNSKOVEN KORT FORTALT Verdens regnskove Den tropiske regnskov er et af verdens ældste økosystemer, og man mener, at der har eksisteret regnskov på Jorden i 60 80 millioner år. Verdens regnskove ligger

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg

1. 1,2 kg. 2. 1,8 kg Hvor stammer Bisamrotten fra? 1. Asien 2. Nordamerika 3. Centraleuropa Du får et Forebyggelseskort, fordi der sættes fælder op i din by. Hvor høj en vægt kan en Bisamrotte opnå? (tre svarmuligheder) 1.

Læs mere

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer

Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Grundejerforeningen Klitrosebugten Plan for pleje af naturarealer Silva Danica / Jørgen Stoltz, 5993 0216 silvadanica@msn.com Arealbeskrivelse og naturtilstand Strandarealet er karakteriseret som strandmark

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Natur- og vildtvenlige tiltag i landbruget

Natur- og vildtvenlige tiltag i landbruget Katalog over naturtiltag i marken Natur- og vildtvenlige tiltag i landbruget - udførelse og effekt Udarbejdet af Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet i forbindelse med et samarbejdsprojekt med Cammi Aalund

Læs mere

100 hoteller i Randers

100 hoteller i Randers nye 100 hoteller i Randers Byg et insek thote l - baggr und/tips/tricks Hvad er et insekthotel? Vores velplejede haver og parker ser måske nok flotte ud for os mennesker, men for insekterne giver det boligmangel.

Læs mere

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken

2) En beskrivelse af koblingen mellem trin-målene og aktiviteterne til emnet Marken Indskoling (0.-3. klasse) Marken 1) Overordnet formål At børnene kommer tæt på planterne på marken. At børnene får indsigt i kredsløbet på markerne omkring Skovly. At børnene får mulighed for at tage udgangspunkt

Læs mere

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr

Den levende jord o.dk aphicc Tryk: www.gr Den levende jord Brug det afklippede græs som jorddække i bedene. Foto: Mette Kirkebjerg Due. I naturen er jorden sjældent nøgen. Er det mindste vil naturen hurtigt dække det i et kludetæppe af GIV JORDEN

Læs mere

Livet. i ferskevande

Livet. i ferskevande Livet i ferskevande EN BID AF NATUREN Der er mange typer for ferskvand og livet er ikke det samme overalt. Nogle dyr foretrækker de rindende bække og åer, andre er til dammen og søens stillestående vand.

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Øget robusthed i plantagen hvordan sikrer vi bedre levevilkår for vilde bier og nyttedyr?

Øget robusthed i plantagen hvordan sikrer vi bedre levevilkår for vilde bier og nyttedyr? Øget robusthed i plantagen hvordan sikrer vi bedre levevilkår for vilde bier og nyttedyr? PROTECFRUIT EcoOrchard BeeFarm Vibeke Langer, Lene Sigsgaard Stine Kramer Jacobsen Københavns Universitet Institut

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Rød rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Sommeren er årets varme tid. Insekterne summer, blomstrene blomstrer og solen varmer. Vestvolden For enden af Brøndby Nord Vej

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter?

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Insekthoteller - hvilke materialer til hvilke insekter? Træstykker Et rum i dit insekthotel fyldt med træstykker, hvori der er boret huller i forskellige størrelser, vil være perfekt for både bier og hvepse.

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

Naturcenter Tranbjerg

Naturcenter Tranbjerg Naturcenter Tranbjerg Arbejdsark: Naturens Spisekammer lokal flora efterår. (mrk1) ***= nem at finde i området. 1 Brændenælde *** Plukketid: maj-august Kendetegn: Stor nælde eller brændenælde som den også

Læs mere

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter

Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter gladsaxe.dk Få styr på de Invasive planter i Gladsaxe Kommune Gør en indsats ved at forebygge og bekæmpe læs her om udvalgte planter Gyldenris bekæmpes Underrubrik eller dato 1 En invasiv plante hører

Læs mere

Landskabet er under stadig forandring

Landskabet er under stadig forandring Landskabet er under stadig forandring I det danske klima er løvskov den naturlige vegetation. Når landskabet ikke er skovklædt i dag, skyldes det, at jordbrug, plantager, bebyggelser og anlæg har fortrængt

Læs mere

Biodiversitetseffekter af proteinafgrøder i danske dyrkningssystemer

Biodiversitetseffekter af proteinafgrøder i danske dyrkningssystemer Biodiversitetseffekter af proteinafgrøder i danske dyrkningssystemer Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2014 Morten T. Strandberg Beate Strandberg Institut for Bioscience

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af Vandhuller i Favrskov Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

den levende legeplads

den levende legeplads RNATURVEJLEDE RNATURVEJLEDE Læs mere Hent inspiration og ideer til børnevenlige Krible Krable aktiviteter m.m. www.natur-vejleder.dk/krible-krable1 www.kriblekrable.nu www.dr.dk/kriblekrable den levende

Læs mere

Bilag 2, Bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo

Bilag 2, Bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo Bilag 2, Bekæmpelse af kæmpe-bjørneklo Man kan bekæmpe kæmpe-bjørneklo mekanisk og kemisk. De mekaniske metoder er rodstikning, slåning, skærmkapning eller græsning. Kemisk metode består i at anvende et

Læs mere

OM AT GIVE PLADS. Peter Seebergs historie om Ingeman Pedersens blommetræ, kommer hovedpersonen i et ubevogtet øjeblik

OM AT GIVE PLADS. Peter Seebergs historie om Ingeman Pedersens blommetræ, kommer hovedpersonen i et ubevogtet øjeblik 2 OM AT GIVE PLADS I Peter Seebergs historie om Ingeman Pedersens blommetræ, kommer hovedpersonen i et ubevogtet øjeblik til at forære sin eneste og enestående perfekte og velplejede blomme til en forbipasserende

Læs mere

Gylleudbringning natur- og miljøhensyn. Heidi Buur Holbeck, Temadag om optimal udbringning og udnyttelse af gylle Foulum, 7.

Gylleudbringning natur- og miljøhensyn. Heidi Buur Holbeck, Temadag om optimal udbringning og udnyttelse af gylle Foulum, 7. Gylleudbringning natur- og miljøhensyn 1... Heidi Buur Holbeck, Temadag om optimal udbringning og udnyttelse af gylle Foulum, 7. maj 2013 9. maj 2014 Disposition Vandmiljø Naturhensyn Kulturmiljø 2...

Læs mere

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn

Geder som naturplejer - med fokus påp. gyvel - Rita Merete Buttenschøn Geder som naturplejer - med fokus påp gyvel - Rita Merete Buttenschøn Skov & Landskab, Københavns K Universitet Forsøgsareal: Ca. 40 ha stort overdrev på Mols (habitatnaturtype surt overdrev ) Græsningsdrift

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Grundbegreber om naturens økologi

Grundbegreber om naturens økologi Grundbegreber om naturens økologi Om videnskab og erfaringer Hold en sten i hånden og giv slip på den stenen falder til jorden. Det er et eksperiment, vi alle kan gentage som led i en naturvidenskabelig

Læs mere

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter.

På kurser med hortonom Bente Mortensen, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Få succes i haven eller på altanen På kurser med hortonom, får du både faglig viden og praktiske tips til dyrkning af dine planter. Foredrag eksempler på temaer - 2018-2019 1. Den spiselige altan 2. Små

Læs mere

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg

Vandhuller. Oprensning og nyanlæg Vandhuller Oprensning og nyanlæg Oprensning og nyanlæg af vandhuller i Norddjurs Kommune Et vellykket nyt eller oprenset vandhul øger den biologiske variation i landskabet, og beriger din ejendom med nyt

Læs mere

Bilag 4.3.3. Krogerup 7. april 2014 Bestyrelsesmøde DE 8 BESØG

Bilag 4.3.3. Krogerup 7. april 2014 Bestyrelsesmøde DE 8 BESØG DE 8 BESØG Besøg nr. Overskift for dagen. Tidsperiode Dagens forløb HTM Grund Bog Have Mad Natur Med hjem Utroligt Tryghed Pædagogisk mål 1 Havestart April-maj 2 Have, så, lugning og den nære natur 1 Maj

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Skovens fødekæder Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

Temadag: Brutale ændringer i landskabet. Den 5. marts Naturhistorisk Museum, Aarhus. Eksempler fra landbrugsdrift.

Temadag: Brutale ændringer i landskabet. Den 5. marts Naturhistorisk Museum, Aarhus. Eksempler fra landbrugsdrift. Temadag: Brutale ændringer i landskabet. Den 5. marts 2016. Naturhistorisk Museum, Aarhus Eksempler fra landbrugsdrift. Anna Bodil Hald 1 Landbrugsdriften har skabt Landbrugs-/skovdriften har taget igen

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Skovens fødekæder Svær 7.-10. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth Jørgensen

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpe- Bjørneklo i Assens Kommune [ ]

Indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpe- Bjørneklo i Assens Kommune [ ] Miljø og natur Indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpe- Bjørneklo i Assens Kommune [2011-2020] Indsatsplan til bekæmpelse af Kæmpe-Bjørneklo i Assens Kommune [2011-2020] Baggrund Kæmpe-Bjørneklo ses i dag

Læs mere

Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole

Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole 1 Biavler siden 2010 Bier i rækkehushave + Aldershvile Planteskole Hvorfor er det vigtigt at tale om biernes fødegrundlag? På landet oplever man en forringelse i fødegrundlage pga den måde, man driver

Læs mere

Lidt om honningbiernes levevis

Lidt om honningbiernes levevis Lidt om honningbiernes levevis Bifamilien Der er op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede hanbier (droner) og mange tusinde arbejderbier. Bierne udvikles fra æg,

Læs mere

Forslag til forvaltningen af Hammer Bakker

Forslag til forvaltningen af Hammer Bakker Aalborg D.12/14/2018 Kære Svend Klitgaard Lassen Forslag til forvaltningen af Hammer Bakker Overordnet vision Hammer Bakker udvikles til et dynamisk og vildt naturområde af national betydning for dansk

Læs mere