Forslaget lægger efter AE's mening op til forbedringer af en række problematiske forhold ved den nuværende gaslov, idet lovforslaget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslaget lægger efter AE's mening op til forbedringer af en række problematiske forhold ved den nuværende gaslov, idet lovforslaget"

Transkript

1 i:\maj-2001\erhv-a doc Af Martin Windelin - Direkte telefon: RESUMÉ 14. maj 2001 NY NATURGASLOV - BAGGRUND OG PERSPEKTIVER Miljø- og energiministeren har netop sent sit forslag til ny naturgaslov til offentlig høring, jf. AE's høringssvar, der er vedlagt som bilag. Forslaget lægger efter AE's mening op til forbedringer af en række problematiske forhold ved den nuværende gaslov, idet lovforslaget skaber mulighed (men ingen garanti) for en hurtigere og større markedsåbning end den nuværende gaslov indebærer, indfører offentlig reguleret adgang til gasnettene i stedet for forhandlet, indfører selskabsmæssig adskillelse og ikke kun regnskabsmæssig af naturgasselskaberne, ophæver nuværende bindende videresalgspriser og skaber klarere regler vedr. gastransportpriser. AE gjorde før vedtagelsen af den nuværende naturgaslov opmærksom på problemerne med den og var kritisk overfor lovens minimale markedsåbning, og at det valgtes kun at indføre regnskabsmæssig adskillelse og forhandlet tredjepartsadgang til transmissionsnettene. Forslaget til den ny gaslov efterkommer således en væsentlig del af den tidligere rejste kritik. I notatet redegøres for baggrunden for ovennævnte ændringer og perspektiverne hermed. Det vises, at Danmark hører til blandt de lande i EU, der i mindst udstrækning har åbnet og vil åbne gasmarkedet i fremtiden. Man kan håbe, at de nye signaler, der ligger i lovforslaget, vil ændre herpå. Med baggrund i bl.a. erfaringerne fra England, som siden starten af 1990erne har gennemført en total liberalisering af deres gasmarked, synes der at være behov for at opruste de danske reguleringsmyndigheder yderligere. AE foreslår derfor, at Energitilsynet og dets sekretariat tilføres flere ressourcer. Endelig viser en opgørelse fra EU-Kommissionen af gastransportpriserne (transmissionspriserne) i forskellige europæiske gasselskaber, at DONG har fastsat relativt høje gastransportpriser. Det sætter DONG's egne analyser og udsagn om, at deres transportpriser er fuldt ud konkurrencedygtige og fastlagt ud fra tarifniveauet i andre lande, i et interessant perspektiv.

2 2 NY NATURGASLOV - BAGGRUND OG PERSPEKTIVER For godt et år siden fremlagde miljø- og energiministeren forslag til en helt ny dansk naturgaslov, som et flertal af Folketingets partier vedtog 31. maj Den blev fremsat for at opfylde kravene i EU's gasdirektiv fra 1998, der indeholder fælles regler for et indre marked for naturgas, dvs. en åbning og liberalisering af de europæiske gasmarkeder. Ministerens lovforslag indebar den mindst mulige åbning og liberalisering af det danske gasmarked, som kunne laves uden at komme i modstrid med EU's gasdirektiv. Nu fremlægger miljø- og energiministeren igen forslag til en ny naturgaslov, som på en række væsentlige punkter adskiller sig fra den et år gamle lov. En væsentlig årsag hertil er EU-kommissionens nye forslag 1 til ændring af det hidtidige gasdirektiv, som indebærer en række tiltag, der skal fremskynde liberaliseringen og styrke det indre europæiske gasmarked, således at alle europæiske gasmarkeder skal være fuldstændig åbne for konkurrence i år Det betyder, at såfremt Kommissionens forslag vedtages, så vil alle gasforbrugere senest d. 1 januar både de store el- og kraftvarmeværker såvel som virksomheder og de mange hundrede tusinder af husstande, der bruger gas til opvarmning og/eller madlavning - frit vil kunne vælge gasselskab, ligesom de i dag frit kan vælge deres telefonselskab. AE finder det meget positivt - jf. vores høringssvar vedlagt i bilag 1 - at lovforslaget lægger op til forbedringer af en række problematiske forhold ved den nuværende gaslov, idet lovforslaget 1. skaber mulighed (men ingen garanti) for en hurtigere og større markedsåbning, end den nuværende gaslov indebærer, 2. indfører offentlig reguleret adgang til gasnettene i stedet for forhandlet, 3. indfører selskabsmæssig adskillelse og ikke kun regnskabsmæssig af naturgasselskaberne, 4. ophæver nuværende bindende videresalgspriser og skaber klarere regler vedr. gastransportpriser. AE gjorde før vedtagelsen af den nuværende naturgaslov opmærksom på problemerne med den og var kritisk overfor lovens minimale markedsåbning, og at det valgtes kun at indføre regnskabsmæssig adskillelse og forhandlet tredjepartsadgang til transmissionsnettene. 2 Forslaget til den ny gaslov efterkommer således en væsentlig del af den tidligere rejste kritik. Nedenfor vil for hver af ovennævnte ændringer blive set på baggrunden herfor og perspektiverne hermed. 1 Se og 2 AE's høringssvar til den nuværende gaslov kan downloades fra vores hjemmeside: Høringssvaret indgår, som bilag til AE notat "Argumenter for og imod liberaliseringen", marts 2000.

3 3 1. Åbning af gasmarkederne - hvor meget og hvornår Ifølge EU-kommissionen generaldirektorat for energi har langt de fleste medlemslande i EU åbnet deres markeder (væsentlig) mere og hurtigere end krævet i det gældende gasdirektiv, idet EUdirektivets mindstekrav 3 er 30 pct. åbning i 2000 og 43 pct. i Figur 1 Åbning af gasmarkederne i de 15 EU-lande (hidtidige formelle markedsåbningsgrader) Portugal Grækenland Frankrig Danmark Holland Sverige Belgien Østrig Luxemborg Spanien Irland Finland Italien England Tyskland EU-gns. (vægtet) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Kilde: Konkurrencestyrelsen(februar, 2001) på baggrund af EU-kommissionen. Anm.: Grækenland og Portugal har som de eneste EU-lande fået specielle overgangsordninger, idet de har såkaldte "emergent gas markets", dvs. gasmarkeder, hvor udbygningen af gasnettet og salget af naturgas stadig er i en opstartsfase. Som det ses af figur 1, der viser den formelle markedsåbningsgrad (dvs. den markedsåbningsgrad, der er implementeret i den nationale lovgivning), hører Danmark til blandt de lande, der i mindst udstrækning har åbnet og vil åbne gasmarkedet i fremtiden. 3 Teknisk præcisering af gasdirektivets mindstekrav: Ifølge gasdirektivets regler skal medlemsstaterne fastsætte regler for hvilke kunder, der har ret til frit valg af naturgasleverandør. Gasfyrede kraftværker er udpeget som såkaldt frie kunder, ligesom andre endelige kunder, der forbruger mere end 25 mio. m³ naturgas om året også tilhører denne kategori. Medlemsstaterne skal sikre at denne definition af frie kunder mindst fører til en åbning af markedet på 20 pct. i år 2000 og 33 pct. i Såfremt Danmark havde fulgt denne definition af frie kunder ville det have givet anledning til en markedsåbning på langt over 20 pct. Derfor har Danmark valgt at benytte sig af direktivets mulighed for at ændre definitionen på frie kunder, således at gasdirektivets mindstekrav til markedsåbningen bliver 30 pct. i 2000 og 43 pct. i 2008.

4 4 Danmarks reelle markedsåbning er endda lavere end de 30 pct., som gasdirektivet kræver, jf. Konkurrencestyrelsen(februar, 2001). Det skyldes, at elværkerne, som er blandt de få store kunder, der har fået frit leverandørvalg, er bundet af langsigtede gaskøbskontrakter, de har indgået med DONG. Den reelle markedsåbning i Danmark er derfor kun på mellem pct. Tilsvarende gælder for andre lande, at deres formelle markedsåbning ikke svarer til den reelle markedsåbning, fordi man fra de gamle monopolselskabers side og/eller fra myndighedernes side lægger hindringer i vejen for, at netop deres marked åbnes. Samtidig kæmper selvsamme selskaber og myndigheder for, at de andre landes markeder skal åbnes. De meget forskellige konkurrencevilkår medlemsstaterne imellem betragtes af mange af EU-landene og gasmarkedsdeltagere som en alvorlig konkurrenceforvridning, som skaber unfair konkurrence mellem landene. På denne baggrund har EU-Kommissionen fremsat forslag om fuldstændig markedsåbning indenfor for en ganske kort årrække. Konkret foreslår Kommissionen, at alle forbrugere (både virksomheder og private forbrugere) frit skal kunne vælge gasleverandør pr. 1. januar 2005, jf. tredje kolonne i tabel 1. Tabel 1. De lovmæssige krav til markedsåbning Nuværende dansk naturgaslov Nærværende forslag til ny dansk (paragraf 8) naturgaslov (paragraf 8) 1. juli 2000: markedsåbning på 30 pct. Miljø- og energiministeren fastsætter efter forelæggelse for Energipolitisk Udvalg i Folketinget regler 1. august 2003: markedsåbning på 38 pct. om, hvilke naturgasforbrugere, 1. august 2008: markedsåbning på 43 pct. som har ret til valg af leverandør. Ingen bestemmelser om eller hvornår, at mindre virksomheder og private forbrugere får ret til valg af leverandør. Kilde: AE på baggrund af de i tabellen anførte love og lovforslag. EU-Kommissionens forslag til nyt gasdirektiv (artikel 18) 1. januar 2004: alle virksomheder skal frit kunne vælge gasleverandør. 1. januar 2005: alle forbrugere (både virksomheder og private forbrugere uden undtagelse skal frit kunne vælgte gasleverandør. Af første kolonne i tabel 1 ses, at forslaget til ny dansk naturgaslov skaber mulighed for en hurtigere markedsåbning end angivet i den nuværende naturgaslov. Man skal dog være opmærksom på, at der alene skabes mulighed for, at markedsåbningen sker hurtigere end det til enhver tid gældende gasdirektiv. Lovforslaget giver ingen sikkerhed eller garanti herfor.

5 5 2. Reguleret kontra forhandlet adgang til gasnettet Udover den mængdemæssige markedsåbning (jf. ovenfor) for konkurrence mellem forskellige gasleverandører, så har konkurrerende gasleverandørers øvrige adgangsvilkår til det enkelte lands gasnet betydning for, hvorvidt konkurrencen kan komme til at fungere i de enkelte lande. Adgangsvilkårene kan enten være forhandlede eller offentligt regulerede. Problemet med forhandlet adgang er, at netejeren har et meget stærk incitament til at misbruge sin monopolmagt over nettet ved at forhale og besværliggøre forhandlingerne med en konkurrerende gasleverandør, som søger adgang til nettet. Det skyldes, at netejeren som oftest selv er (ene)leverandør til det pågældende marked som f.eks. i Danmark, hvor DONG er eneleverandør og samtidig ejer hovedgasnettet. På denne baggrund foreslår Kommissionen, at det nye gasdirektiv stiller krav om, at adgangen til transmissionsnettet skal ske ved offentlig reguleret adgang, da det vil sikre de bedste vilkår for en fair, gennemsigtig og velfungerende konkurrence. Tabel 2 viser hvilke lande, der hidtil har valgt forhandlet henholdsvis reguleret adgang til nettet. Tabel 2. Oversigt over hvilke lande, der hidtil har valgt forhandlet hhv. reguleret adgang til nettet Forhandlet adgang til overordnet gasnet transmissionsnet Belgien Danmark Tyskland Holland Kilde: Konkurrencestyrelsen(februar, 2001) Reguleret adgang til overordnet gasnet transmissionsnet Østrig Frankrig Finland Irland Italien Luxemborg Spanien Sverige England På baggrund af Kommissionens forslag til nyt gasdirektiv foreslås det derfor i det danske forslag til ny naturgaslov, at adgangen til DONG's transmissionsgasnet skal ske ved offentlig reguleret adgang. Herved vil reguleringen af transmissionsnetet skulle ske efter samme regler som det finmaskede distributionsgasnet.

6 6 3. Regnskabsmæssig kontra selskabsmæssig adskillelse af selskaberne I det nuværende EU-gasdirektiv stilles der kun krav om en regnskabsmæssig adskillelse/opsplitning af landenes monopolgasselskaber. Erfaringer fra lande, som har liberaliseret deres gasmarked tidligt (bl.a. England i starten af 1990erne) viser, at selskabsmæssig adskillelse er nødvendig for at sikre en gennemsigtig prisfastsættelse af de forskellige ydelser og skabe rammerne for en velfungerende konkurrence på gasmarkedet. Tabel 3 Oversigt over hvilke lande, der hidtil har valgt regnskabsmæssig hhv. selskabsmæssig adskillelse/opsplitning af gasselskaberne Regnskabsmæssig adskillelse/opsplitning Selskabsmæssig adskillelse/opsplitning af gasselskaberne af gasselskaberne Frankrig Holland Danmark Spanien Sverige Italien Østrig England Luxemborg Belgien Irland Finland Tyskland Kilde: Konkurrencestyrelsen(februar, 2001) På denne baggrund indeholder EU-Kommissionens forslag til nyt gasdirektiv krav om selskabsmæssig adskillelse af gasselskabernes forskellige aktiviteter. Kravet om selskabsmæssig adskillelse er derfor også indeholdt i ministerens forslag til ny dansk naturgaslov. Det kan tilføjes, bl.a. med erfaringerne fra England, at den gasmarkedsregulerende myndigheds sekretariat mandskabsmæssigt bør udbygges væsentligt og have mulighed for også at tilkøbe ekstern rådgivning for at kunne regulere de nuværende og fremtidige gasselskabers adfærd og skabe rammen for et velfungerende og effektivt gasmarked. Behovet for en oprustning af reguleringsmyndigheder på de liberaliserede markeder har også kunnet ses indenfor den nyligt liberaliserede telesektor. AE mener derfor, at Energitilsynet og dets sekretariat bør tilføres flere ressourcer.

7 7 4. Priserne for salg og transport af gas Ministerens forslag indebærer en ophævelse af de nuværende bindende videresalgspriser. Derudover forsøges der skabt klarere regler vedrørende den korrekte fastlæggelse af gastransportpriserne. Det er nemlig en myndighedsopgave at godkende fastlæggelsen af gastransportpriserne. Risiko for at Skt. Hans aftalen og prisaftaler er i strid med EU-lovgivningen Lovforslaget indbærer en ophævelse af de nuværende aftaler om bindende videresalgspriser, som DONG og de regionale gasselskaber har indgået og som også var en del af den såkaldte Skt. Hans aftale fra 23. juni 1999, hvor man efter mange års slid fik en aftale i stand om gassektorens struktur og støtteforhold. Aftalerne drejer sig om, at de regionale gasselskaber er forpligtet til at videresælge naturgassen til forbrugere med et årligt forbrug over m³ til priser og vilkår, som er aftalt med DONG Naturgas A/S. Ophævelsen sker på baggrund af, at aftalerne muligvis/sandsynligvis vil blive kendt ulovlige i forhold til EU-konkurrenceretten. EU-Kommissionen: DONG har høje transportpriser Lovforslaget søger også at skabe klarere regler for, hvordan gastransportpriserne gennem DONG's hovedledningssystem (transmissionssystemet) skal fastlægges. Det sker bl.a. på baggrund af kritik fra flere sider af DONG's gastransportpriser, jf. bl.a. AE's notat "DONG's opskrivning medfører højere priser for gastransport". Energitilsynet og det tilknyttede sekretariat har nu i mere end et halvt arbejdet med at vurdere rimeligheden af DONG's gastransportpriser. Området er teknisk uhyre kompliceret og det lovgivningsmæssige grundlag er langt fra krystalklart. For eksempel fremgår det ikke, hvorledes statens indskudskapital i Dansk Naturgas (nu DONG Naturgas) skal forrentes. Set i lyset af, at en væsentlig del af naturgasnettets udbygning er sket ud fra andre forhold end rent kommercielle overvejelser, er det ikke klart hvilken forrentningssats, der er rimelig at anvende. Kravet om en given forrentning af den statslige indskudskapital fremgår så vidt vides heller ikke klart af det oprindelige lovgrundlag for naturgasprojektet. Kravet om en given forrentning er først rigtig blevet aktuelt efter, at DONG de seneste par år er begyndt at give overskud og efter, at åbningen af

8 8 gasmarkedet for konkurrence har presset gasselskaberne til at tillægge kommercielle hensyn en større vægt end tidligere, hvor forsyningssikkerhed, miljø mv. vejede relativt tungt. Fra hvilket tidspunkt, statens indskudskapital skal forrentes, er derfor ikke indlysende klart. Lovforslaget forsøger at præcisere reglerne vedrørende forrentning af indskudskapital og dermed præcisere hvor høje, gastransportpriser DONG må tage. Imidlertid præciseres det desværre ikke fra hvilket tidspunkt, indskudskapitalen skal forrentes og heller ikke med hvilken rentesats. Af lovforslaget fremgår det, at miljø- og energiministeren skal fastsætte reglerne herfor efter forelæggelse for Energipolitisk Udvalg i Folketinget. EU-Kommisionens generaldirektorat for energi, som overvåger liberaliseringsprocessen og kommer med forslag til nye gasdirektiver, har undersøgt transmissionstarifferne i forskellige europæiske gasselskaber, jf. figur 2. Figur 2. Transmissionstariffer i forskellige europæiske gasselskaber ved forskellige km-afstande Ruhrgas (Tyskland) Verbundnetz Gas (Tyskland) Gas de France (Frankrig) Distrigaz (Belgien) Transco (UK) 100 km 200 km 300 km Gasunie (Holland) Snam (Italien) Bord Gais (Irland) DONG (Danmark) Vattenfall (Sverige) Enagas (Spanien) Transmissionspris (Euro pr. MWh) Kilde: Opgørelse udarbejdet af EU-kommissionen (til Madridmødet i European Gas Regulatory Forum, oktober 2000). EU-Kommissionens undersøgelse af transmissionstarifferne sætter DONG's egne analyser og udsagn om, at deres transmissionstariffer er fuldt ud konkurrencedygtige og fastlagt ud fra tarifniveauerne i de andre lande i et interessant perspektiv. Godt nok har både Enegas i Spanien og Vattenfall i Sverige højere transmissionstariffer end DONG, men de viste selskaber fra Tyskland, Frankrig, Belgien, UK, Holland, Italien og Irland har alle væsentlig lavere priser end DONG.

9 9 BILAG Energistyrelsen Att.: René Frisdahl Amaliegade København K 4. maj 2001 Journal 0216/MW Vedr.: AE's høringssvar til forslag til ny naturgaslov AE finder det meget positivt, at lovforslaget lægger op til forbedringer af en række problematiske forhold ved den nuværende gaslov (vedtaget foråret 2000), idet lovforslaget 1. skaber mulighed (men ingen garanti for) en hurtigere og større markedsåbning end den minimumsåbning, som den nuværende gaslov indebærer, 2. indfører selskabsmæssig adskillelse og ikke kun regnskabsmæssig af naturgasselskaberne, 3. indfører offentlig reguleret tredjepartsadgang til transmissionsnettene i stedet for forhandlet, 4. ophæver nuværende bindende videresalgspriser og skaber klarere regler vedr. gastransportpriser. AE gjorde før vedtagelsen af den nuværende naturgaslov opmærksom på problemerne med den og var kritisk overfor lovens minimale markedsåbning og at det valgtes kun at indføre regnskabsmæssig adskillelse og forhandlet tredjepartsadgang til transmissionsnettene. 4 Forslaget til den ny gaslov efterkommer således en væsentlig del af den tidligere rejste kritik. En stor del af lovforslagets ændringer af den nuværende gaslov skyldes, at EU-Kommissionen har fremlagt et forslag til ændring af det nuværende EU-gasdirektiv. EU-Kommissionens forslag er langt mere vidtrækkende end det hidtidige gasdirektiv, idet det indebærer fuld markedsåbning inden for en kort årrække (total åbning pr. 1. januar 2005). AE er enig i miljø- og energiministerens vurderinger i lovforslaget af, at en hurtigere og større markedsåbning end hidtil vil være til gavn for forbrugerne i form af lavere gaspriser og til gavn for miljøet, da gassen forventes at fortrænge langt mere forurenende energiprodukter som olie og kul. AE er også enig i miljø- og energiministerens vurdering i lovforslaget af, at en selskabsmæssig adskillelse af naturgasselskaberne vil føre til større prisgennemsigtighed og en mere velfungerende konkurrence. Det vil tillige reducere risikoen for (og mistanken om), at netejeren misbruger sin monopolmagt. 4 AE's høringssvar til den nuværende gaslov kan downloades fra vores hjemmeside: Høringssvaret indgår, som bilag til analysen "Argumenter for og imod liberaliseringen.", marts 2000.

10 10 AE finder det dog problematisk, at 1. den forhandlede adgang til lagre foreslås opretholdt (paragraf 20a), som det eneste område. Der er i lovforslaget ikke anført begrundelser herfor. 2. den selskabsmæssige adskillelse kun foreslås gennemført med en oprettelse af selvstændige dattelselskaber, som hver især har begrænset hæftelse, men som fortsat hører under samme firma/koncern som hidtil. Konstruktionen sikrer en større gennemsigtighed og sikrer at eventuelle tab på konkurrenceudsatte kommercielle aktiviteter som (f.eks. gassalg- og handel) ikke kommer brugerne af de ikke konkurrenceudsatte aktiviteter (net, lager, forsyningspligtige kunder) til skade via højere priser. Men konstruktionen indebærer også, at beslutningerne i de enkelte datterselskaber er underlagt koncernledelsen påvirkning og godkendelse, og da et væsentlig mål for koncernledelsen er at maksimere koncernens indtjening vil den foreslåede konstruktion kunne give mistanke om (og muligvis risiko for), at konkurrencen forvrides til fordel for de nuværende monopolselskaber, som ifølge lovforslaget skal have en koncernledelse ovenover de udskilte datterselskaber. Det vil hæmme udviklingen af en effektiv og velfungerende konkurrence på gasmarkedet og de heraf afledte fordele. Det kan i øvrigt bemærkes at lovforslaget indebærer, at miljø- og energiministeren bemyndiges til (efter forelæggelse for Folketingets Engergipolitiske Udvalg), selv at kunne fastsætte en lang række meget væsentlige forhold (markedsåbningsgrad, fastlæggelse af forretningsprocent af den investerede kapital mv.). Dette gør, at lovforslaget kan være svært at forholde sig konkret til. Med venlig hilsen Martin Windelin Økonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Opfølgning på fusionen mellem DONG Naturgas A/S og Naturgas Sjælland I/S

Opfølgning på fusionen mellem DONG Naturgas A/S og Naturgas Sjælland I/S 1 af 5 21-08-2013 16:07 Opfølgning på fusionen mellem DONG Naturgas A/S og Naturgas Sjælland I/S Fusionen mellem DONG Naturgas A/S og Naturgas Sjælland I/S blev godkendt at Konkurrencerådet 28. februar

Læs mere

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi

Journal nr 3:1120-0401-5/cp/Energi 1 af 6 03-07-2012 12:32 DONG s efterlevelse af tilsagn, afgivet i forbindelse med Konkurrencerådets godkendelse af fusionen mellem DONG og Naturgas Sjælland, og miljø- og energiministerens svar på rådets

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 197 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 197 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 197 Offentligt 8. marts 2018 J.nr. 2018-618 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 197 af 23. januar 2018

Læs mere

RESUMÉ DONG'S OPSKRIVNING MEDFØRER HØJERE PRISER FOR GASTRANSPORT

RESUMÉ DONG'S OPSKRIVNING MEDFØRER HØJERE PRISER FOR GASTRANSPORT i:\november-2000\erhv-a-11-00.doc Af Martin Windelin - Direkte telefon: 33 55 77 20 21. november 2000 RESUMÉ DONG'S OPSKRIVNING MEDFØRER HØJERE PRISER FOR GASTRANSPORT DONG opskrev 31. december 1999 den

Læs mere

Bilag om status for liberalisering af infrastrukturområdet 1

Bilag om status for liberalisering af infrastrukturområdet 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om status for liberalisering af infrastrukturområdet

Læs mere

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER

RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER RAPPORT EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DAN- SKE DETAILMARKED FOR NA- TURGAS FORDELT PÅ PRODUKT- TYPER 2012-2014 Side 1/7 ENERGITILSYNET EFTERSPØRGSLEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS FORDELT PÅ INDHOLD

Læs mere

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS

RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS RAPPORT, MARTS 2016 UNDERSØGELSE AF PRODUKT- FORDELINGEN FOR DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS 2012-2015 Side 2/8 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTER PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR GAS... 3 FORSYNINGSPLIGTPRODUKTER...

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 224 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 14. marts 2016 Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 14. januar 2013 Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Sammenlignet med andre EU15-lande er beskæftigelsen

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K att.: Frederikke Lett 26. oktober 2004 Sag 3/1302-0200-0102 / CP Deres ref.. Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Med skrivelser af 8. oktober

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 92 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 20. december 2016 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig

Det må dog forudsættes, at naturgas i årene fremover fortsat vil udgøre en væsentlig Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 126 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål I, H og J om langsigtet strategi for naturgas, lagerkapacitet og miljøpåvirkning

Læs mere

Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens

Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens Aktuelle CO2-problematikker og fremtidens energiudfordringer Kontorchef Thomas Bastholm Bille, Energistyrelsen Dansk Gas Forenings årsmøde den 9. november 2006 Samfundets afhængighed af energi Procesvarme

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU

HMN GasNet P/S. Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef. Slide 1. Management præsentation EPU HMN GasNet P/S Midt i en brydningstid- regulering og governance. Frank Rosager Planlægnings- og udviklingschef Slide 1 Udviklings forløb offentlige monopoler Nødvendigt med fællesskab om f.eks. Infrastruktur

Læs mere

Indledningsvist skal Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) takke for muligheden for at fremkomme med vores bemærkninger til Grønbogen.

Indledningsvist skal Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) takke for muligheden for at fremkomme med vores bemærkninger til Grønbogen. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Kampmannsgade 1 1780 København V København den 15. juni 2011 Danmarks Rejsebureau Forenings høringssvar til Kommissionens høring vedrørende modernisering af direktiv om anerkendelse

Læs mere

Analyse 3. april 2014

Analyse 3. april 2014 3. april 2014 Indeksering af børnepenge i forhold til leveomkostningerne i barnets opholdsland Af Kristian Thor Jakobsen På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0550 Bilag 3 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 4. november 2014 [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del samrådsspørgsmål B og C vedr. EU-kommissionens forslag til

Læs mere

Til orientering af Europaudvalget og Transport,- Bygnings- og Boligudvalget

Til orientering af Europaudvalget og Transport,- Bygnings- og Boligudvalget Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del Bilag 15 Offentligt EU-note Til orientering af Europaudvalget og Transport,- Bygnings- og Boligudvalget EU-Kommissionen vil forbyde sæsonbestemt

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115

Læs mere

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 31. maj 2002 (03.06) (OR. en) CONV 75/02 NOTE fra: til: Vedr.: Henning Christophersen konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Læs mere

Produktion af naturgas på M/R-stationer

Produktion af naturgas på M/R-stationer Skatteudvalget 2009-10 L 63 Bilag 5 Offentligt Afgift på naturgas Produktion af naturgas på M/R-stationer Beskrivelse af behandlingen af gassen Kort beskrevet kommer naturgassen fra Nordsøen eller Tyskland.

Læs mere

konsekvenser for erhvervslivet

konsekvenser for erhvervslivet Olieprisens fald 27. maj 15 Olieprisens fald konsekvenser for erhvervslivet Hovedbudskaber olieprisens fald Erhvervenes omsætning øges Konkurrenceevnen forværres Olie- og gasindustrien rammes negativt

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0520 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende energieffektivitet og

Læs mere

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 1. Indledning: Præsentation af Energitilsynet Energitilsynet arbejder for velfungerende sektorer inden for el, gas og varme. Energitilsynet består af en formand,

Læs mere

NETVIRKSOMHEDERS SÆRSKILTE IDENTI- TET VED FAKTURERERING AF ENGROS- KUNDER

NETVIRKSOMHEDERS SÆRSKILTE IDENTI- TET VED FAKTURERERING AF ENGROS- KUNDER SIDE 1 AF 7 PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 10. APRIL 2018 NETVIRKSOMHEDERS SÆRSKILTE IDENTI- TET VED FAKTURERERING AF ENGROS- RESUMÉ 1. Sagen forelægges for Energitilsynet, idet sagen er af principiel

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 20-13 ERU Alm.del Bilag 203 Offentligt NOTAT Implementering af EU's indre markedslovgivning Resumé Kommissionens seneste resultattavle for det indre marked (Internal

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat. Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat. Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 185 Offentligt Notat 4. juni 2015 J.nr. 14-5111896 Moms, Afgifter og Told Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg om Forslag til Rådets afgørelse om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

Før markedsåbningen og unbundlingen af naturgasselskaberne varetog gasleverandørerne hele aftaleforholdet

Før markedsåbningen og unbundlingen af naturgasselskaberne varetog gasleverandørerne hele aftaleforholdet Betingelser og vilkår for distribution af naturgas I henhold til Lov om naturgasforsyning 36 a skal Energitilsynet godkende de metoder, der er anvendt ved fastlæggelsen af betingelser og vilkår for distribution

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet i den skandinaviske arbejdsmarkedsmodel

EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet i den skandinaviske arbejdsmarkedsmodel Europaudvalget EU-note - E 60 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. maj 2007 EU-Konsulenten Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 72 Offentligt 13. august 2015 Samlenotat til Folketingets Europaudvalg: Nyt brofinansieringslån til Grækenland fra den europæiske mekanisme for finansiel

Læs mere

Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005.

Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005. Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 167 Offentligt Taleseddel til Folketingets Trafikudvalg den 29. november 2005. Jeg skal hermed forelægge dagsordenen for Rådsmødet (transport, telekommunikation

Læs mere

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011

SUPPLERENDE SAMLENOTAT Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2011 Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3068 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2.1. Kontoret for europapolitik og internationale relationer 10. februar 2011 FVM

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 29 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 9. juni 2015 Forslag om bedre lovgivning i EU Europa-Kommissionen fremlagde

Læs mere

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT Indledning Indledende bemærkninger: Dette dokument er udarbejdet af Generaldirektoratet for det

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 4 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 4 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 4 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 14. oktober 2013 Danmark blandt mest konkurrencestærke

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0775 Bilag 1 Offentligt NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. april 2011 Single Euro Payments Area (SEPA) Forslag til forordning om tekniske krav til kreditoverførsler

Læs mere

Danmarks sociale udgifter ligger på et middelniveau i EU

Danmarks sociale udgifter ligger på et middelniveau i EU Danmarks sociale udgifter ligger på et middelniveau i EU På trods af, at Danmark har meget høje udgifter til sociale ydelser på de offentlige budgetter, ligger udgifterne i Danmark på et middelniveau,

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 5. maj 2015 Juncker: EU-budget skal mobilisere

Læs mere

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 17. oktober 2007 En ny Ioannina-afgørelse Man har på det seneste i de europæiske medier

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget L 177 Bilag 1. Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 L 177 Bilag 1 Offentligt Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K Den 13. marts

Læs mere

RAPPORT, SEPTEMBER 2017

RAPPORT, SEPTEMBER 2017 RAPPORT, SEPTEMBER 2017 PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 Side 2/6 ENERGITILSYNET PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTFORDELINGEN

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat

Grund- og Nærhedsnotat Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0185 Bilag 1 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) 22. juni 2012 J.nr. 2012-721-0039 Grund- og Nærhedsnotat Forslag til Rådets

Læs mere

Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige

Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige ENERGITILSYNET Punkt 6 Energitilsynets møde den 25. juni 2013 Dato: 24. maj 2013 Sag:12/14039 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 14. november 2013 Kommissionens prognose:

Læs mere

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse Til Energitilsynets sekretariat Att.: Henrik Thomsen Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse 20. september

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Anvendelsen af artikel 260 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ajourføring af oplysninger, der anvendes

Læs mere

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN

Af Anita Vium - Direkte telefon: RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN i:\marts-2000\erhv-b--av.doc Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 RESUMÈ KVALITETEN AF FØDEVAREEKSPORTEN Sammenlignet med andre danske eksportindustrier har fødevareindustrien en forholdsvis lille

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0741 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0741 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0741 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 30.11.2006 KOM(2006) 741 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET i henhold til artikel 19,

Læs mere

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene

Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene DGC-notat 1/12 Udviklingen i antallet af naturgasdrevne køretøjer og naturgastankstationer i EU-landene Dansk Gasteknisk Center a/s har på anmodning fra HMN Naturgas undersøgt udviklingen i bestanden af

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 97 Offentligt Notat 1. februar 2016 J.nr. 16-0025905 Grund- og nærhedsnotat om rapport fra Kommissionen til Rådet om Refit-evaluering af direktiv 2011/64/EU og

Læs mere

HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK,

HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK, Energistyrelsen ens@ens.dk acl.ens.dk cfe@ens.dk HØRING AF FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF LOV OM ENERGINET.DK, LOV OM NATURGASFORSYNING OG LOV OM ETABLERING OG BENYTTELSE AF RØRLEDNING TIL TRANSPSORT AF

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Europaudvalget EU-note - E 7 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Fri konkurrence for posttjenester

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre.

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. Side 1 Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. vil med denne skrivelse forsøge at udtrække essensen af den nye byggevareforordning, og hvad det reelt betyder for producenter

Læs mere

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked På overfladen klarer det tyske arbejdsmarked sig fint, men dykker man ned i tallene, tegner der sig et billede af et meget polariseret arbejdsmarked. Der

Læs mere

2000-07-30: Dansk Naturgas A/S ctr Konkurrencerådet

2000-07-30: Dansk Naturgas A/S ctr Konkurrencerådet 2000-07-30: Dansk Naturgas A/S ctr Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 31. juli 2000 i sag 99-112.213 Dansk Naturgas A/S (advokat Jon Stokholm) mod Konkurrencerådet (kammeradvokaten

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0582 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 17. januar 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014 Økonomisk analyse 25. april 214 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark, EU og fødevareproduktion Hvor mange, og hvem, skal den danske fødevareklynge

Læs mere

OFFENTLIGT HØRINGSDOKUMENT. Dobbeltbeskatningsaftaler og det indre marked: Eksempler på dobbeltbeskatning

OFFENTLIGT HØRINGSDOKUMENT. Dobbeltbeskatningsaftaler og det indre marked: Eksempler på dobbeltbeskatning OFFENTLIGT HØRINGSDOKUMENT Dobbeltbeskatningsaftaler og det indre marked: Eksempler på dobbeltbeskatning Identifikation af interessenten - privatpersoner Efternavn: Fornavn: 1. Tillader du, at dit bidrag

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat Skatteudvalget, Finansudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Europaudvalget 2011 KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2, KOM (2012) 0185 Bilag 2 Offentligt Notat

Læs mere

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Kraftvarmedag Foreningen Danske Kraftvarmeværker Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Energiområdet : Folketing, ministerium, myndigheder og klageinstanser Folketinget Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 234 Offentligt maj 2007 25. J.nr. 2007-218-0126 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. (Alm.

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Afskaffelse af selvanmelderordningen for eksport af køretøjer

Afskaffelse af selvanmelderordningen for eksport af køretøjer Skatteudvalget 2018-19 (Omtryk - 26-04-2019 - Yderligere fil vedhæftet) L 223 Bilag 4 Offentligt Sendt pr. e-mail til peter@yupex.dk Yupex Trading A/S Bøgekildevej 33 8361 Hasselager Afskaffelse af selvanmelderordningen

Læs mere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere 9. april 2016 Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere Med de nuværende regler kan danskerne se frem til at komme senest på pension, sammenlignet med andre EU-borgere. Det viser den

Læs mere

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Ifølge Finansministeriet har Danmark udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 inden for et par år. Efter skattetrykket midlertidigt var ekstraordinært

Læs mere

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 EU - et indblik i hvad EU er Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 Dagens program 10:40-10:45 Velkomst 10:45-11:15 Oplæg om EU 11:15-11:25 Introduktion til dilemmaspil

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Europaudvalget 2006-07 EUU Alm.del Bilag 488 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 19. september 2007 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2007-3060-0062 Dok.: CHA41406 G R U N D N O T A T

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Polen til at ratificere eller tiltræde Budapestkonventionen om

Læs mere

Europaudvalget (Omtryk Præcisering i tekst) EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget (Omtryk Præcisering i tekst) EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2015-16 (Omtryk - 28-01-2016 - Præcisering i tekst) EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs- og Vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

10080/17 jn/bmc/lao/hsm 1 DG D 2A

10080/17 jn/bmc/lao/hsm 1 DG D 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2017 (OR. en, de) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 10080/17 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet Rådet Tidl. dok. nr.: 9901/17 + ADD

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2016 COM(2016) 779 final 2016/0385 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, Unionen skal indtage i arbejdsgruppen for deltagerne i OECDarrangementet

Læs mere

Del 2: Ordregivernes værktøjer i forbindelse med offentlige

Del 2: Ordregivernes værktøjer i forbindelse med offentlige 18. april, 2011 DI s høringssvar til Grønbog om modernisering af EU's politik for offentlige Mod et mere effektivt europæisk marked for offentlige (KOM(2011) 15 endelig) Evaluering gennemføres frem mod

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

EN FÆLLES KONSOLIDERET SELSKABSSKATTEBASE I EU

EN FÆLLES KONSOLIDERET SELSKABSSKATTEBASE I EU 18. november 2005/AV Af Anita Vium Direkte telefon: 33 55 77 24 Resumé: EN FÆLLES KONSOLIDERET SELSKABSSKATTEBASE I EU Kommissionen iværksatte sidste år et ambitiøst udvalgsarbejde, der skal munde ud i

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

Høring over forslag til ny bekendtgørelse om gebyrer ved brug af internationale betalingsinstrumenter

Høring over forslag til ny bekendtgørelse om gebyrer ved brug af internationale betalingsinstrumenter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Att.: Bente Sølvsten, bjs@kfst.dk og Samuel Eddie Mogensen, sem@kfst.dk 21. juni 2011 Høring over forslag til ny bekendtgørelse om gebyrer ved brug af internationale

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.1.2004 KOM(2004) 32 endelig 2004/0009 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om omregningskurserne mellem euroen og valutaerne i de medlemsstater,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2007 KOM(2007) 802 endelig 2007/0281 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2007 om en fælles markedsordning

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

Indførelsen af eurosedler og -mønter

Indførelsen af eurosedler og -mønter 1 Indførelsen af eurosedler og -mønter INDLEDNING Den 1. januar 00 indføres eurosedler og -mønter i de 1 eurolande. 1 Mens sedlerne er ens i alle landene, har mønterne både en national side og en fælles

Læs mere