Insiderlister og de typiske fejl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Insiderlister og de typiske fejl"

Transkript

1 Finanstilsynet KARE Insiderlister og de typiske fejl I sommeren 2016 kom der nye krav til, hvordan udstedere skal udforme insiderlister. Finanstilsynet har gennemgået et udvalg af de lister, som er indhentet siden da. Dette notat omhandler kravene til insiderlister, hvilke typiske fejl udstedere særligt begår, og hvordan de sikkert undgås. 1. Derfor skal udstedere føre insiderlister Udstedere har pligt til at føre fortegnelser over de fysiske og juridiske personer, der har adgang til intern viden. Disse insiderlister skal sikre, at virksomhederne kan identificere og håndtere, hvem der har adgang til en specifik intern viden på et givent tidspunkt. Udstedere har derfor pligt til at udarbejde insiderlister, så snart der foreligger intern viden. Insiderlisterne er et vigtigt værktøj i forbindelse med efterforskning af brud på reglerne om markedsmisbrug, der bl.a. omfatter insiderhandel, markedsmanipulation og uretmæssig videregivelse af intern viden. Derfor har udstedere også pligt til at sende insiderlister hurtigst muligt på anmodning fra Finanstilsynet. Fremsendelse af insiderlister er en ren ekspeditionssag, og fristen for dette vil derfor ofte være kort. Insiderlister medvirker til, at myndighederne hurtigt kan vurdere, om en mistanke er begrundet, og i givet fald iværksætte relevante efterforskningsmæssige tiltag. Insiderlister kan også medvirke til hurtigst muligt at fjerne ubegrundet mistanke mod en udsteder eller dennes ansatte og tjener derfor også virksomhedens interesse. Reglerne om insiderlister er i art. 18 i Europa- Parlamentets og Rådets forordning nr. 596/2014, markedsmisbrugsforordningen (MAR), og suppleres af Kommissionens gennemførelsesforordning nr. 2016/347 (RTS), der præciserer det format, som virksomhederne skal føre insiderlisterne i. Læs mere om intern viden på Finanstilsynets hjemmeside 2. Fortrolighedslister kontra insiderlister For at forhindre, at der sker lækage eller uretmæssig videregivelse af viden, som medarbejdere eller rådgivere får adgang til gennem deres arbejde, har

2 2/6 udstedere behov for at danne sig et overblik over, hvilke personer der har adgang til fortrolig information og intern viden. Det sker typisk ved, at udstederne benytter tavshedserklæringer, fortrolighedslister og insiderlister. Som supplement til insiderlisterne kan udstedere vælge at benytte fortrolighedslister. Disse er ikke underlagt regulering, og der stilles derfor ikke krav om indhold af særlig karakter eller et bestemt format. Det er derfor vigtigt, at udstedere er opmærksomme på forskellen mellem insiderlister og fortrolighedslister især at fortrolighedslister ikke kan fungere som erstatning for insiderlister. En udsteder kan derfor risikere at overtræde reglerne, hvis der alene er oprettet en fortrolighedsliste til håndtering af intern viden. Fortrolighedslister vedrører fortrolig information og dermed viden, der ikke kan karakteriseres som intern viden efter art. 7 i MAR. Som led i en proces kan fortrolig viden skifte karakter og blive til specifik intern viden. Hvis det sker, skal udstederen straks udarbejde en insiderliste. Der kan altså opstå et behov for at konvertere en fortrolighedsliste til en insiderliste. En udsteder, der gør brug af fortrolighedslister, kan derfor med fordel føre disse i samme format som insiderlister og på den måde være forberedt på en mulig konvertering. 3. Hændelsesbaserede insiderlister og permanente insiderlister En insiderliste skal være opdelt i sektioner, som skelner mellem hændelsesbaserede insidere og permanente insidere. En hændelsesbaseret insider har adgang til intern viden gennem sin involvering eller deltagelse i en begivenhed, der giver adgang til en særlig og afgrænset intern viden. Det kan for eksempel være udarbejdelse af et årsregnskab, indledning af forhandlinger om køb eller salg af virksomheder eller opnåelse af væsentlige forskningsresultater. Det afgørende er, at den hændelsesbaserede viden skal være intern og dermed specifik. En person kan godt optræde flere gange på hændelsesbaserede insiderlister, der vedrører forskellige begivenheder. En permanent insider har adgang til al intern viden til hver en tid og skal anføres på den permanente sektion af insiderlisten. Permanente insidere vil typisk være medlemmer af direktion og bestyrelse samt medlemmer af et direktionssekretariat, der betjener ledelsen og dermed har adgang til direktionens post og mail. Permanente insidere skal alene fremgå af den permanente insiderliste og skal altså ikke anføres på hændelsesbaserede insiderlister. 4. Tre skabeloner for insiderlister Insiderlister skal udformes i det præcise format, der er fastsat i Kommissionens RTS. Udstedere skal sikre sig, at de løbende ajourfører insiderlisterne, så personer, der ikke længere har intern viden, fjernes.

3 3/6 RTS en indeholder tre skabeloner for insiderlister: en hændelsesbaseret insiderliste (bilag 1, skema 1) en permanent insiderliste (bilag 1, skema 2) en insiderliste, der føres af udstedere, hvis finansielle instrumenter er optaget til handel på et SMV-vækstmarked (bilag 2). De tre skemaer findes i Excel-format på Finanstilsynets hjemmeside. 5. Typiske fejl i insiderlisterne Finanstilsynet har udvalgt 20 insiderlister og efterset deres overensstemmelse med reglerne. Undersøgelsen viser, at en stor del af insiderlisterne er behæftet med fejl. Kun 2 ud af 20 lister er i fuld overensstemmelse med RTS en. De typiske fejl bliver gennemgået i det følgende. Fejl ved konverterede fortrolighedslister Udstedere kan få behov for at konvertere en fortrolighedsliste til en hændelsesbaseret insiderliste. Undersøgelsen viser, at mange insiderlister ikke overholder det præcise format i forbindelse med konvertering. Problemet opstår særligt, når pligten til at føre insiderlister er delegeret til parter, der handler på udsteders vegne eller for deres regning, f.eks. rådgivere eller tilbudsgivere i et overtagelsestilbud. Figur 1 Eksempel på korrekt udfyldelse af udvalgte felter i en insiderliste Stilling og begrundelse for insiderstatus Opnået (dato og tidspunkt for, hvornår en person fik adgang til intern viden) Ophørt (dato og tidspunkt for, hvornår en person ikke længere havde adgang til intern viden) Fødselsdato Nationalt IDnummer (hvis relevant) Funktion: Juridisk rådgiver Årsag: Projekt "xx" - køb af virksomhed , 12:00 UTC , 16:00 UTC Manglende begrundelse for insiderstatus Udstedere skal anføre begrundelsen for, at en person er på en insiderliste, og en specifikation af den type intern viden, som personen har adgang til. Det er altså ikke tilstrækkeligt at oplyse, at der foreligger intern viden. [12] ud af [20] hændelsesbaserede insiderlister i undersøgelsen mangler en begrundelse for, at en person er på listen. Den interne viden skal ligeledes anføres i sektionsbeskrivelsen for en hændelsesbaseret insiderliste.

4 4/6 Manglende anførelse af nationalt ID-nummer på insideren Udstedere skal anføre nationale ID-numre på fysiske og juridiske personer på insiderlisterne. Undersøgelsen viser, at flere udstedere undlader dette og dermed mangler f.eks. CPR-numre for fysiske personer i Danmark og CVRnumre for juridiske personer i Danmark. Et eksempel på korrekt anført IDnummer fremgår af figur 1 i fanen Nationalt ID-nummer. Manglende datering og tidsangivelse Tidsangivelser skal ske i koordineret universaltid (UTC), da det er en væsentlig forudsætning for efterforskning af mulige brud på markedsmisbrugsforordningen. Mange udstedere undlader dog at angive tidspunkter i UTC. Et eksempel på korrekt tidsangivelse fremgår af figur 1 i fanerne om opnået og ophørt adgang til intern viden. Mange insiderlister mangler korrekt anførelse af dato, herunder dato og tid for oprettelse og seneste ajourføring af listerne, ligesom dato for fremsendelse til Finanstilsynet ofte mangler. Antallet af permanente insidere Nogle udstedere har en meget høj andel af permanente insidere i forhold til selskabets størrelse målt på antallet af ansatte. Udstedere har pligt til at sikre sig, at intern viden ikke bliver videregivet uretmæssigt. Selvom der ikke findes begrænsninger på antallet af insidere, så vil et højt antal øge risikoen for, at der kan ske lækage eller uretmæssig videregivelse af intern viden. Udstedere bør derfor efterse det faktiske antal insidere og vurdere, om samtlige de oplistede personer med rette har adgang til al intern viden til hver en tid. 6. Rådgivere m.fl. er underlagt en selvstændig pligt ESMA s Q&A om MAR, spørgsmål Q10.1 og Q.10.2, fastslår, at reglerne medfører, at rådgivere m.fl. fortsat har en selvstændig forpligtelse til at udarbejde insiderlister og ansvaret for disse. Udstedere har alene ansvaret for listerne, når de selv fører dem, eller når de delegerer opgaven med at føre listerne til en tredjepart (der ikke selv er i besiddelse af intern viden). Udstedere skal i stedet anføre den pågældende rådgivers virksomhed på insiderlisten med kontaktoplysninger på den person, som er ansvarlig for projektet hos rådgiveren. Se den opdaterede Q&A om MAR på ESMAs hjemmeside. 7. Også insiderliste ved umiddelbar offentliggørelse af intern viden Efter reglerne i MAR falder det tidspunkt, hvor den interne viden opstår, sammen med det tidspunkt, hvor udstedere har pligt til at udarbejde insiderliste og offentliggøre den interne viden. Det er illustreret i Figur 2.

5 5/6 Figur 2. Tidspunkt for pligtens indtræden Fortrolig viden eller ingen viden Intern viden Evt. udsættelse Fortrolighedslister/gray lists Insiderliste Oplysningsforpligtelse Dette kan rejse tvivl om, hvordan man som udsteder skal forholde sig, hvis man offentliggør den interne viden hurtigst muligt uden brug af udsættelsesadgangen, fordi den interne viden, så snart den er offentliggjort, jo ikke længere er intern viden. En udsteder skal først og fremmest sørge for at overholde sin oplysningsforpligtelse og offentliggøre den interne viden hurtigst muligt. Udsteder skal dog også sørge for at udarbejde en insiderliste, uagtet at udsættelsesadgangen ikke benyttes. Det skyldes, at der, i den periode, hvor selskabsmeddelelsen færdiggøres, vil være intern viden, som ikke er offentliggjort også selvom det sker hurtigst muligt. I samme periode vil der være risiko for insiderhandel og uberettiget videregivelse af intern viden. Insiderlisten sikrer, at virksomheden håndterer den interne viden korrekt, og muliggør en eventuel efterforskning for Finanstilsynet. Figur 3 viser et eksempel på tidsforløbet. Det kan være svært at fokusere på både at offentliggøre en selskabsmeddelelse hurtigst muligt og opfylde forpligtelserne i artikel 18. Ud fra hensynet til markedet kan Finanstilsynet dog efter omstændighederne acceptere, at en udsteder orienterer de relevante personer om deres forpligtelser som insidere, når den interne viden opstår, og samtidig med at selskabsmeddelelsen udarbejdes. Herefter udfylder udsteder insiderlisten. Udstedere bør generelt være på forkant og have overvejet, hvad der kan være eller blive intern viden. De kan med fordel bruge fortrolighedslister/gray lists, der bare skal konverteres til en insiderliste, når den interne viden opstår. Fortrolighedslister kan dermed lette processen for en udsteder, som samtidig skal offentliggøre en selskabsmeddelelse.

6 6/6 Figur 3. Tidsforløb, når den interne viden offentliggøres uden udsættelse Udsteder modtager besked om en myndighedsgodkendelse Selskabsmeddelelsen færdiggøres og godkendes Selskabsmeddelelsen offentliggøres 8. Når Finanstilsynet beder om insiderlister Som et led i Finanstilsynets markedsovervågning kan der opstå behov for at efterse en udsteders insiderlister, hvis der er mistanke om brud på MAR. Udstedere skal derfor hurtigst muligt ved anmodning fra Finanstilsynet indsende deres insiderlister, jf. art. 18, stk. 1, litra c. Finanstilsynet forventer, at udstedere indsender insiderlister elektronisk i et læsbart format. Det skal være muligt at trække data direkte fra den elektroniske fil, og derfor skal indsendelse ske i enten Excel-format eller en kommasepareret CSV-fil. Indsendelse af insiderlisten i en PDF-fil er altså ikke tilstrækkelig, da cellerne er låst, og det derfor ikke er muligt at trække data ud. Finanstilsynet forventer også, at udstedere bestræber sig på at overholde den tidsfrist, som Finanstilsynet angiver i sin anmodning.

Insiderlister. Morgenmøde 23. februar Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Nina Bæk Sønderriis og Peter Smed

Insiderlister. Morgenmøde 23. februar Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Nina Bæk Sønderriis og Peter Smed Insiderlister Morgenmøde 23. februar 2018 Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Nina Bæk Sønderriis og Peter Smed Pligten til at føre insiderlister Artikel 18, stk. 1 Pligt til at Udarbejde

Læs mere

Temaundersøgelse om insiderlister

Temaundersøgelse om insiderlister 2019 Temaundersøgelse om insiderlister Indholdsfortegnelse 1 Temaundersøgelse om insiderlister...3 1.1 Hvorfor er det vigtigt at føre insiderlister?...3 1.2 Hvilke personer skal optages på en insiderliste?...3

Læs mere

INSIDERLISTER. Pernille H. Dalhoff SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK

INSIDERLISTER. Pernille H. Dalhoff SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK INSIDERLISTER Pernille H. Dalhoff SUNDKROGSGADE 5, DK-2100 KØBENHAVN Ø CVR. NR: DK 62 60 67 11 AGENDA 1. Centrale bestemmelser i Markedsmisbrugsforordningen Intern viden Oplysningspligten Udsættelsesadgangen

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 11.3.2016 DA L 65/49 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/347 af 10. marts 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår det præcise format for insiderlister og for ajourføring

Læs mere

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister Sydbank A/S Att.: Direktionen Peberlyk 4 6200 Aabenraa 26. august 2019 Ref. SLO J.nr. 6376-0166 OFFENTLIGGØRELSESVERSION Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Læs mere

Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden?

Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden? UDKAST af 10. februar 2017 Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden? Er din virksomhed omfattet af reglerne om offentliggørelse af intern viden? Så har du måske

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen. EU Forum 25. marts 2015

Markedsmisbrugsforordningen. EU Forum 25. marts 2015 Markedsmisbrugsforordningen EU Forum 25. marts 2015 Baggrund/Formål Revision af markedsmisbrugsdirektivet fra 2003 Forbud mod insiderhandel Forbud mod kursmanipulation Formål er at øge investorbeskyttelsen

Læs mere

MAR i virkelighedens verden

MAR i virkelighedens verden MAR i virkelighedens verden DIRF Medlemsmøde 26. juni 2018 Finanstilsynets kontor for kapitalmarkedsregulering v. Anne Bruun, Kontorchef Dagens program 1 Lækage af intern viden 2 Offentliggørelse af intern

Læs mere

rapporter som intern viden.

rapporter som intern viden. VEJ nr 9973 af 09/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. oktober 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0012 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Undersøgelser. Seneste praksis

Undersøgelser. Seneste praksis Nyt fra Finanstilsynet Nye regler Den nye prospektforordning Praksisændring vedrørende rapportering af ledende medarbejderes transaktioner Indberetning i OASM Undersøgelser Temaundersøgelse om insiderlister

Læs mere

Praktisk Børsret Markedsmisbrugsforordningen. 1. Overordnet overblik over Markedsmisbrugsforordningen Anvendelsesområdet...

Praktisk Børsret Markedsmisbrugsforordningen. 1. Overordnet overblik over Markedsmisbrugsforordningen Anvendelsesområdet... Praktisk Børsret Markedsmisbrugsforordningen - Overblik over hvad der er nyt Den 5. december 2012 København, den 26. maj 2016 David Moalem, advokat, Ph.D. 2 Indhold 1. Overordnet overblik over Markedsmisbrugsforordningen...3

Læs mere

De nye EU-regler for børsnoterede virksomheder

De nye EU-regler for børsnoterede virksomheder De nye EU-regler for børsnoterede virksomheder DIRF 14. april 2016 Henrik Kurtmann & Tina Gade Gregersen Finanstilsynet Dagens emner 1. Baggrunden for nye regler på området 2. Tekniske standarder mv. 3.

Læs mere

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 253 Offentligt Finanstilsynet 8. juni 2007 Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Den 20. april 2007 offentliggjorde

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

DEN NYE MARKEDSMIS- BRUGSFORORDNING: INTERN VIDEN OG OPLYSNINGS- FORPLIGTELSEN

DEN NYE MARKEDSMIS- BRUGSFORORDNING: INTERN VIDEN OG OPLYSNINGS- FORPLIGTELSEN DEN NYE MARKEDSMIS- BRUGSFORORDNING: INTERN VIDEN OG OPLYSNINGS- FORPLIGTELSEN Vi fortsætter nedtællingen til den nye markedsmisbrugsforordning, der gælder fra den 3. juli 2016. Denne gang sætter vi fokus

Læs mere

MAR-retningslinjer Udsættelse af offentliggørelsen af intern viden

MAR-retningslinjer Udsættelse af offentliggørelsen af intern viden MAR-retningslinjer Udsættelse af offentliggørelsen af intern viden 20/10/2016 ESMA/2016/1478 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... Error! Bookmark not defined. 2 Henvisninger, forkortelser og definitioner...

Læs mere

DE NYE INSIDERREGLER I MAR

DE NYE INSIDERREGLER I MAR DE NYE INSIDERREGLER I MAR Hvordan påvirker de nye insiderregler håndteringen af insidere i praksis? 3. maj 2016 Nimb, København Agenda 9.00 9.10 Velkomst og intro Michael Kjøller-Petersen, Computershare

Læs mere

Udkast til vejledning om intern viden og offentliggørelse. virksomheder

Udkast til vejledning om intern viden og offentliggørelse. virksomheder [Format: Vejledning] Finanstilsynet 23. oktober 2018 KARE J.nr. 133-0006 /AMV Udkast til vejledning om intern viden og offentliggørelse ved ledelsesændringer i børsnoterede virksomheder Når en ledelsesændring

Læs mere

Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet

Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet Dagens program 1. Hvad er Finanstilsynets rolle på kapitalmarkederne? 2. dan arbejder Finanstilsynet i praksis med en 27-sag?

Læs mere

DE NYE INSIDERREGLER I MAR

DE NYE INSIDERREGLER I MAR DE NYE INSIDERREGLER I MAR Hvordan påvirker de nye insiderregler håndteringen af insidere i praksis? 12. maj 2016 ARoS, Århus Agenda 10.10 10.20 Velkomst og intro Michael Kjøller-Petersen, Computershare

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger

MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger 10/11/2016 ESMA/2016/1477 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Henvisninger, forkortelser og definitioner... 3 3 Formål... 4 4 Overholdelses-

Læs mere

Den løbende oplysningspligt - og forholdet til de periodiske finansielle rapporter

Den løbende oplysningspligt - og forholdet til de periodiske finansielle rapporter Praktisk Børsret Den 5. december 2012 Den løbende oplysningspligt - og forholdet til de periodiske finansielle rapporter v/partner David Moalem, ph.d. Den 22. marts 2017 David Moalem, advokat, Ph.D. 2

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner

Kapitel 1 Fælles bestemmelser. Definitioner. Kapitel 2 Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner Bekendtgørelse om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige transaktioner, indikationer på kursmanipulation og accepteret

Læs mere

MAR indfører endvidere et nyt regime for markedssondering som en regulering af videregivelse af intern

MAR indfører endvidere et nyt regime for markedssondering som en regulering af videregivelse af intern 8. juni 2016 N Y E R E G L E R O M O F F E N T L I G G Ø R E L S E A F I N T E R N V I D E N, M A R K E D S S O N - D E R I N G O G L E D E N D E M E D A R B E J D E R E S T R A N S A K T I O N E R Den

Læs mere

NYT Overblik over Markedsmisbrugsforordningen

NYT Overblik over Markedsmisbrugsforordningen 1 Juli 2016 NYT Overblik over Markedsmisbrugsforordningen Når den nye Markedsmisbrugsforordning træder i kraft den 3. juli 2016, indebærer det en række større og mindre ændringer i den nuværende børsretlige

Læs mere

Politik for Investor Relations (Informationspolitik)

Politik for Investor Relations (Informationspolitik) Sagsnr. 12271 Baneskellet 1Hammershøj8830 Tjele Telefon 8799 3000CVR-nr. 31843219 Politik for Investor Relations (Informationspolitik) 1. Lovgrundlag Denne politik for Danske Andelskassers Bank A/S (i

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/29 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/960 af 17. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen - Hvad er uændret, og hvad er nyt?

Markedsmisbrugsforordningen - Hvad er uændret, og hvad er nyt? Praktisk Børsret Den 5. december 2012 Markedsmisbrugsforordningen - Hvad er uændret, og hvad er nyt? v/partner David Moalem, ph.d. 17. maj 2016 David Moalem, advokat, Ph.D. 2 Indhold 1. Overordnet overblik

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

WHOIS-politik for.eu-domænenavne

WHOIS-politik for.eu-domænenavne WHOIS-politik for.eu-domænenavne 1/7 DEFINITIONER Termer, der er defineret i Vilkårene og/eller.eu-konfliktløsningsreglerne, skrives med stort begyndelsesbogstav heri. 1. POLITIK TIL BESKYTTELSE AF PRIVATLIVETS

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

N A D S A Q C O P E N H A G E N O F F E N T L I G G Ø R N Y E R E G L E R F O R U D S T E D E R E A F A K - T I E R O G O B L I G A T I O N E R

N A D S A Q C O P E N H A G E N O F F E N T L I G G Ø R N Y E R E G L E R F O R U D S T E D E R E A F A K - T I E R O G O B L I G A T I O N E R 28. juni 2016 N A D S A Q C O P E N H A G E N O F F E N T L I G G Ø R N Y E R E G L E R F O R U D S T E D E R E A F A K - T I E R O G O B L I G A T I O N E R I forbindelse med at Europa-Parlamentet og

Læs mere

Ny regulering - insiderlister og insideres indberetningspligt

Ny regulering - insiderlister og insideres indberetningspligt Kapitalmarked og Corporate Governance 24. april 2013 Ny regulering - insiderlister og insideres indberetningspligt Finanstilsynet har den 19. april 2013 udstedt en ny markedsmisbrugsbekendtgørelse. Den

Læs mere

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017

BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 BEK nr 386 af 18/04/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0017 Senere ændringer til

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format.

(EØS-relevant tekst) (6) For at sikre en effektiv behandling bør de krævede oplysninger forelægges i elektronisk format. L 137/10 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/824 af 25. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for indholdet af og formatet for beskrivelsen af multilaterale handelsfaciliteters

Læs mere

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 DA Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 2 2 Formål... 4 3 Compliance-

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2019

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2019 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2019 1. Børsmarkedet... 2 1.1. Sanktioner... 2 Aktier... 2 1.1.1. Flere tilfælde af sen offentliggørelse af intern viden og øvrige oplysninger, der skal offentliggøres

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16. Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen. til

Forslag. Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16. Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen. til Lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16 Fremsat den 30. marts 2016 af Troels Lund Poulsen Forslag til Lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om forvaltere af

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 12, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved 1 i lov

Læs mere

Fokus - Markedsmisbrug på energimarkederne

Fokus - Markedsmisbrug på energimarkederne Kapitalmarked og finansielle virksomheder 4. juni 2013 Fokus - Markedsmisbrug på energimarkederne Folketinget har i dag vedtaget en ny lov, der ændrer el- og naturgasforsyningslovene og fastsætter strafferammer

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

ANNEX BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU).../...

ANNEX BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU).../... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.9.2018 C(2018) 5722 final ANNEX BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU).../... om fastsættelse af minimumskrav vedrørende gennemførelsen af bestemmelserne

Læs mere

3. FORBUD MOD VIDEREGIVELSE AF INTERN VIDEN

3. FORBUD MOD VIDEREGIVELSE AF INTERN VIDEN CODAN A/S Regler for behandling af intern viden m.m. 1. PERSONKREDS OMFATTET AF REGLERNE 1.1 Disse regler er fastsat i medfør af Lov om Værdipapirhandel, jfr. lovbekendtgørelse nr. 1269 af 19. december

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 17.3.2016 L 72/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/378 af 11. marts 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Finanstilsynets vejledning om udførsel af kundeordrer

Finanstilsynets vejledning om udførsel af kundeordrer Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att. Christine Larsen Finanstilsynets vejledning om udførsel af kundeordrer Resumé Baggrunden for Finanstilsynets vejledning er efter Finans Danmarks vurdering

Læs mere

ÆNDRING AF VÆRDIPAPIRHANDELSLOVEN DEN 3. JULI 2016 SOM FØLGE AF MARKEDSMISBRUGSFOR- ORDNINGEN

ÆNDRING AF VÆRDIPAPIRHANDELSLOVEN DEN 3. JULI 2016 SOM FØLGE AF MARKEDSMISBRUGSFOR- ORDNINGEN 9. JUNI 2016 ÆNDRING AF VÆRDIPAPIRHANDELSLOVEN DEN 3. JULI 2016 SOM FØLGE AF MARKEDSMISBRUGSFOR- ORDNINGEN MARKEDSMISBRUGSFORORDNIN- GEN Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 af 16.

Læs mere

MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN FYLDER 1 ÅR

MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN FYLDER 1 ÅR MARKEDSMISBRUGSFORORDNINGEN FYLDER 1 ÅR ER DET VÆRD AT FEJRE? Juli 2017 Marianne Philip Partner Christian Lundgren Partner Christina Bruun Geertsen Partner Pernille Høstrup Dalhoff Senioradvokat Mobile:

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler for insideres handel med selskabets værdipapirer Nærværende interne regler er indført i medfør af Aktieselskabslovens 53 (bilag 1), Lov om Værdipapirhandel 28

Læs mere

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Retningslinjer Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Dato: 13.08.2013 ESMA/2013/611 Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde 3 II. Definitioner 3 III Formål 4 IV. Opfyldelse og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.2.2017 C(2017) 477 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.2.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 1062/2014 af 4. august 2014 om det arbejdsprogram

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler til sikring af oplysningsforpligtelsernes overholdelse Nærværende interne regler er indført i medfør Del II, afsnit 3, kap. 2, 6 i oplysningsforpligtelser for

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere Markedsmisbrugsforordningen De vigtigste ændringer for udstedere Opdateret den 11. maj 2016 Markedsmisbrugsforordningen Overblik for udstedere VHL MAR Hvordan bør man forholde sig til ændringerne? Intern

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Børsselskabernes løbende oplysningspligt.

Børsselskabernes løbende oplysningspligt. Børsselskabernes løbende oplysningspligt. Medlemsmøde i DIRF den 14. april 2011 David Moalem, advokat, ph.d. Partner, Leder af Legal Services & Kapitalmarkedsretsgruppen Blot én af de problemstillinger,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2018 C(2018) 2980 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 22.5.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 29/2012 for så vidt angår kravene

Læs mere

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser

Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser Retningslinjer En CSD's adgang til transaction feeds fra CCP'er og markedspladser 08/06/2017 ESMA70-151-298 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

VP SECURITIES. Refleksioner og læring efter de første 100 dage MAR 26. oktober 2016

VP SECURITIES. Refleksioner og læring efter de første 100 dage MAR 26. oktober 2016 VP SECURITIES Refleksioner og læring efter de første 100 dage MAR 26. oktober 2016 Program Introduktion Morten Kierkegaard, Direktør, VP Issuer Services Finanstilsynet Kontorchef Anne Bruun, Kapitalmarkedskontor

Læs mere

(den Dataansvarlige og Databehandleren i det følgende hver for sig benævnt Part og under et Parterne )

(den Dataansvarlige og Databehandleren i det følgende hver for sig benævnt Part og under et Parterne ) MySolutionSpace ApS Måløv Byvej 229.V. 2760 Måløv CVR: 34 46 36 89 [Part] [Adresse] [Adresse] CVR-nr.: [XX] (den Dataansvarlige ) og MySolutionSpace ApS Måløv Byvej 229.V. 2760 Måløv Danmark CVR-nr.: 34

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler til sikring af oplysningsforpligtelsernes overholdelse Nærværende interne regler er indført i medfør Lov om Værdipapirhandel 27, 27a og 37 (bilag 1). Intern viden

Læs mere

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Retningslinjer og henstillinger Samarbejde, herunder delegation, mellem ESMA, de kompetente myndigheder og de kompetente sektormyndigheder i henhold til forordning (EU) nr. 513/2011 om kreditvurderingsbureauer

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere

Markedsmisbrugsforordningen. De vigtigste ændringer for udstedere Markedsmisbrugsforordningen De vigtigste ændringer for udstedere Markedsmisbrugsforordningen Overblik for udstedere VHL MAR Hvordan bør man forholde sig til ændringerne? Realitetsgrundsætningen Intern

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Kultur- og Uddannelsesudvalget 2010/0074(COD) 8.9.2010 UDKAST TIL UDTALELSE fra Kultur- og Uddannelsesudvalget til Udvalget om Konstitutionelle Anliggender om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/02 11/07/2017 Endelige retningslinjer vedrørende det indbyrdes forhold mellem rækkefølgen for nedskrivning og konvertering i BRRD og CRR/CRD 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status

Læs mere

Storaktionærmeddelelser

Storaktionærmeddelelser Storaktionærmeddelelser Dette afsnit indeholder den juridiske baggrund for udvalgte forhold vedrørende meddelelse til både selskab og Finanstilsynet om aktier m.v. For fyldestgørende informationer om de

Læs mere

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1)

Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) BEK nr 1173 af 31/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2018 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Regler for bestyrelses- og direktionsmedlemmer samt samtlige ansatte i Lån & Spar Bank A/S vedrørende HANDEL MED BANKENS VÆRDIPAPIRER OG SPEKULATION

Regler for bestyrelses- og direktionsmedlemmer samt samtlige ansatte i Lån & Spar Bank A/S vedrørende HANDEL MED BANKENS VÆRDIPAPIRER OG SPEKULATION Regler for bestyrelses- og direktionsmedlemmer samt samtlige ansatte i Lån & Spar Bank A/S vedrørende HANDEL MED BANKENS VÆRDIPAPIRER OG SPEKULATION I. DEFINITIONER I disse interne regler, gælder følgende

Læs mere

Insiderlovgivning i praksis. Computershare. Hanne Råe Larsen 23. november 2010

Insiderlovgivning i praksis. Computershare. Hanne Råe Larsen 23. november 2010 Insiderlovgivning i praksis Computershare Hanne Råe Larsen 23. november 2010 Dagens tema 1. Finanstilsynets rolle på markedsområdet 2. Insiderregler 3. Reglerne om ledende medarbejderes transaktioner 4.

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Retningslinjer Retningslinjer for vurdering af viden og kompetence

Retningslinjer Retningslinjer for vurdering af viden og kompetence Retningslinjer Retningslinjer for vurdering af viden og kompetence 16. december 2015 ESMA/2015/1886 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 3 II. Henvisninger, forkortelser og definitioner... 3

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber og koncerner 1)

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber og koncerner 1) BEK nr 1761 af 15/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0036 Senere ændringer til

Læs mere

FORTEGNELSE over og INSTRUKS for

FORTEGNELSE over og INSTRUKS for FORTEGNELSE over og INSTRUKS for Ledende Medarbejdere i Codan A/S i medfør af Aktieselskabslovens 53, stk.2 og personer omfattet af Lov om Værdipapirhandel 28 a Aktieselskabslovens 53, stk.2 og 3, er sålydende:

Læs mere

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger 18. december 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger Finanstilsynet sendte den 16. november 2015 tre lovforslag i høring. Lovforslagene

Læs mere

Spørgsmål og svar i forbindelse med gennemførelsen af markedsmisbrugsdirektivet

Spørgsmål og svar i forbindelse med gennemførelsen af markedsmisbrugsdirektivet Spørgsmål og svar i forbindelse med gennemførelsen af markedsmisbrugsdirektivet Finanstilsynet har efter vedtagelsen af lov nr. 1460 af 22. december 2004 modtaget spørgsmål, der angår fortolkningen af

Læs mere

Brugervejledning til Netpension Firma

Brugervejledning til Netpension Firma Brugervejledning til Netpension Firma 1. Medarbejderlisten... 2 2. Overblik... 2 3. Administration... 2 4. Tilmeld en ny medarbejder... 3 5. Tilmeld flere nye medarbejdere... 4 6. Fratrædelse... 5 7. Orlov...

Læs mere

Skema til indberetning af mistænkelige transaktioner og ordrer

Skema til indberetning af mistænkelige transaktioner og ordrer L 160/10 BILAG Skema til indberetning af mistænkelige transaktioner og ordrer AFDELING 1 IDENTITETEN PÅ DEN ENHED/PERSON, SOM FREMSENDER INDBERETNINGEN OM MISTÆNKELIGE TRANSAKTI ONER OG ORDRER Personer,

Læs mere

BEK nr 1572 af 30/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. november 2017

BEK nr 1572 af 30/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. november 2017 BEK nr 1572 af 30/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. november 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 16/08500 Senere ændringer til

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 30.10.2018 L 271/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1618 af 12. juli 2018 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 231/2013 for så vidt

Læs mere

Bekendtgørelse om depotselskaber 1

Bekendtgørelse om depotselskaber 1 Bekendtgørelse om depotselskaber 1 I medfør af 106, stk. 6, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 705 af 25. juni 2012 og 221, stk. 3, i lov nr. 456 af 18. maj 2011 om

Læs mere

Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Juli 2011

Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S. Juli 2011 Regler for udstedere af ETF ere på NASDAQ OMX Copenhagen A/S Juli 2011 1. Introduktion EFT ere (Exchange Traded Funds) kan optages til handel, hvis instrumentet og udstederen opfylder betingelserne beskrevet

Læs mere

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse 08/06/2017 ESMA70-151-294 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) L 289/18 5.11.2015 AFGØRELSER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2015/1984 af 3. november 2015 om fastlæggelse af vilkår, formater og procedurer for anmeldelser i henhold til artikel 9, stk. 5,

Læs mere

Markedsmisbrugsforordningen hvad vi lærte af et hektisk 2016 med MAR

Markedsmisbrugsforordningen hvad vi lærte af et hektisk 2016 med MAR Markedsmisbrugsforordningen hvad vi lærte af et hektisk 2016 med MAR Af Klaus Søgaard, Mikael Philip Schmidt, Julie Rindom og Caroline Boysen, Gorrissen Federspiel Introduktion 2016 blev præget af hektiske

Læs mere

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar

Bekendtgørelse om de organisatoriske. krav til værdipapirhandlere. Resumé. Høringssvar Finanstilsynet Att.: Susanne Møller Svenssen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om de organisatoriske krav til værdipapirhandlere Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær

Læs mere

Vejledning om et rådsmedlems tavshedspligt

Vejledning om et rådsmedlems tavshedspligt Dato: 15. juni 2015 Sag: JUS-15/01759 Sagsbehandler: /KLE Vejledning om et rådsmedlems tavshedspligt 1. Resumé I det følgende beskrives rammerne for et rådsmedlems tavshedspligt. Reglerne om et rådsmedlems

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2018

Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2018 Nasdaq Københavns Afgørelser og Udtalelser i 2018 I. BØRSMARKEDET... 2 1. PÅTALER... 2 AKTIER... 2 1.1 Offentliggørelse af forløb af ekstraordinær generalforsamling... 2 1.2 Indsendelse af oplysninger

Læs mere

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni Forslag. til

Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni Forslag. til Til lovforslag nr. L 159 Folketinget 2015-16 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om forvaltere

Læs mere

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber m.v. 1)

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber m.v. 1) BEK nr 593 af 31/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 20. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Finanstilsynets interne retningslinjer

Finanstilsynets interne retningslinjer Finanstilsynets interne retningslinjer Interne retningslinjer for økonomiske dispositioner, inhabilitet, de ansattes mulighed for at bijob og selvstændig erhvervsvirksomhed m.v. samt indberetning og godkendelse

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006

Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse nr. 179 af 14. marts 2006 Bekendtgørelse for Færøerne om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige

Læs mere

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA)

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) JC 2014 43 27 May 2014 Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) 1 Indholdsfortegnelse Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 13. december Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) 9. december Nr

Lovtidende A Udgivet den 13. december Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) 9. december Nr Lovtidende A 2016 Udgivet den 13. december 2016 9. december 2016. Nr. 1526. Bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 1) I medfør af 27, stk. 6, 30 og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v.,

Læs mere

Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1

Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1 Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1 I medfør af 20, stk. 11, 22, stk. 4, og 189, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni

Læs mere