Musical med bogstavmusikanterne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Musical med bogstavmusikanterne"

Transkript

1 Musical med bogstavmusikanterne En musisk vej ind i læsningen Skrevet af Mette Bech

2 Baggrund Musicalen med bogstavmusikanterne er udviklet af Mette Bech. Børnehaveklassen på Højelse skole har siden 2006 opført stykket om foråret som afslutning på deres gennemgang af lyde og bogstaver. Oprindeligt blev teksterne sunget på kendte børnemelodier. Heldigvis har Jan Irhøj skrevet nogle nye gode og ørehængende melodier i forbindelse med indspilningen af sangene. De 12 sange lærer børnene om forskellen på vokaler og konsonanter. Hver af de 6 familier (vokalfamilien og de 5 konsonantfamilier) har en sang der fortæller om bogstavernes navne og lyde. De sidste sange forklarer, hvordan man ved at sætte vokaler og konsonanter sammen kan skrive og læse. Ideen bag musicalen er, at børnene på en musisk måde får lært bogstavernes lyde og navn og udviklet sproglige kompetencer. Samtidig vil opførelsen af musicalen give et socialt fællesskab og en stor oplevelse for børnene. Gennem øvning af sange og replikker bliver årets sproglige områder repeteret, og ved at indgå i en ny sammenhæng give nye erfaringer og erkendelser. Målet er at: børnene lærer - ved at være. Cd en om bogstavmusikanterne rummer mange muligheder. 1. Den kan høres inden bogstavgennemgangen i børnehaveklassen som forforståelse 2. Under bogstavgennemgangen til understøtning for hukommelse 3. Som udgangspunkt for at lege sproglege hørespillet 4. Lydspor senere i processen 5. Hjemme i familierne som hjælp til at udvikle sprogkompetencer 6. Bruges som lydspor til denne musical 7. Bruges som lydspor til denne musical som dukketeater Baggrundsviden og forslag til brug af materialet i børnehaveklassen samt bogstavdukker og spil findes til gratis download på Køb af cd med sangene findes på: eller

3 Indhold Startsang Bogstavsang Vokalsang Læbesang Fortungesang Bagtungesang Halssang Konsonantsang Vokal svarsang Skrive,- læsesang Slutsang

4 Rolleliste: Vokalerne: a: æ: e: i: y: ø: å: o: u: Læbefamilien: m: p: b: v: f: Fortungefamilien: l: s: n: t: d: Bagtungefamilien: j: k: g: Halsfamilien: h: r: Bænkefamilien: z: x: q: c: w:

5 Startsang Engang for meget længe siden kom lydene til vores jord. De fløj hertil fra universet. Nu bruges de i alle ord. Alle lyde de elsker at lege. Vil du med ind og lege med dem. I lydhuset er sjovt at være. Se døren den står på klem! De røde lyde de kan synge. De blå de kan bevæge sig. De kan skrives de kan læses. Alt det vil de lære dig. Alle lyde de elsker at lege. Vil du med hen og lege med dem. I lydhuset er sjovt at være. Se døren den står på klem! Men bogstavlyde de har navne. De synger hele dagen lang. For de er bogstavmusikanter. Som elsker spil og leg og sang Alle lyde de elsker at lege Vil du med hen og lege med dem. I lydhuset er sjovt at være. Se døren den står på klem!

6 Bogstavsang I vores hus bor der flest konsonanter. Vi er alle blå, men vi har hvert sit navn Vi bor sammen i 4 familier, der passer til vores lyd Her bor alle i læbefamilien. Læberne bruges når man sir vores lyd. Her bor alle i læbefamilien. m, p, b, v og f. Her bor alle i fortung familien. Fortungen bruges når man sir vores lyd. Her bor alle i fortung familien. l, s, n, t og d. Her bor alle i bagtung familien. Bagtungen bruges når man sir vores lyd. Her bor alle i bagtung familien. k og g og j. Her bor vi to, som er i halsfamilien. Halsen den bruges, når man sir vores lyd. Her bor vi to, som er i hals familien. Vi er to - h og r. Her bor alle i bænkefamilien. Vi må altid låne for at si vores lyd. Her bor alle i bænkefamilien. X, Z, Q,C og W Her bor alle vokaler på trappen. Vi er alle røde, men vi har hvert sit navn. Her bor alle vokaler på trappen. a æ e i y ø å o u. Mens startsangen synges, træder de lyde der synges om frem.

7 Vokalsang Her på trappen bor vi 9 vokaler. Vi er alle røde, og vi synger en sang. Nu skal du høre om de 4 med bred mund. Åben din mund ja prøv engang! Når du åbner munden højt, siger du a. a når du lukker munden lidt, siger du æ. æ Når du lukker munden mere, siger du e. e Når lukker næsten helt, siger du i. i Her på trappen bor vi 9 vokaler. Vi er alle røde, og vi synger en sang. Nu skal du høre om de 5 med rund mund. Den første med rund mund, den hedder y. y Når du spidser mund lidt, siger du ø. ø Når du åbner munden højt, siger du å. å Når du laver trutmund, siger du o. o Når du spidser læberne, siger du u. u Her på trappen bor vi 9 vokaler Vi er alle røde, og vi synger en sang. 4 har bred mund og 5 har rund mund Nu er det din tur - ja prøv engang.

8 y: Skal vi ikke lege vores yndlingsleg? i: Jo. Hvem vil starte med at finde på et ord? ø: Det vil jeg. Hvor mange stavelser er der i musik? e: Mu-sik klapper stavelser der er to. Det er u og i man kan høre. Hvem ved, hvor mange stavelser der er i lokomotiv? å: Lo-ko-mo-tiv klapper stavelser der er fire. Det er o-o-o-i man kan høre. Hvad med ordet tå? æ: Den er nem. Tå klapper stavelser der er kun en. Det er å man kan høre. Den første lyd er ttt. Hvor mange stavelser er der i tulipan? o: Tu-li-pan klapper stavelser der er tre stavelser. Det er u-i-a man kan høre. a: Vi er de bedste til at klappe stavelser. u: Ja, det er sjovt, at det er os man klapper på.

9 Læbesang m m m m det er min lyd. Kør din hånd rundt på din mave, så du lækkerlyd kan lave. m m m m det er mit navn. m p p p p det er min lyd. Pustelyde de er stærke, prøv om du kan pustet mærke. p p p p det er mit navn. p b b b b det er min lyd. Boblelyde de er vage, mærk på hånden, de er svage. b b b b det er mit navn. b v v v v det er min lyd. Som en fjeder skal du skyde, mens du siger fryselyde. v v v v det er mit navn. v f f f f det er min lyd. Du skal tommelfing ren køre, så du vindens lyd kan høre. f f f f det er mit navn. f Læbelydene træder lidt frem. Mens sangen synges, træder det bogstav der synges om frem og laver sit håndfonem. m: Hvem kan gætte, hvilket ord der starter med den samme lyd som vand. vind eller fugl? p: Det gør vind. Vand-vind b: Jeg kan også høre det. v: Det er min lyd vvv. vand - vind viser håndfonemet. f: Fugl starter med min lyd fff viser håndfonemet.

10 Fortungesang l l er min lyd, l l er min lyd. Hånden følger tungen opad, sådan her. l Hånden følger tungen opad, sådan her. l l det er min lyd, og l det er mit navn. Så ved du det. Så ved du det. l s s er min lyd, s s er min lyd. Hånden sno r sig som en slange sådan her - s Hånden sno r sig som en slange sådan her - s s det er min lyd, og s det er mit navn. Så ved du det. Så ved du det. s n n er min lyd, n n er min lyd. Sæt din finger på din næse sådan her. n Sæt din finger på din næse, sådan her. n n det er min lyd Og n det er mit navn. Så ved du det. Så ved du det - n t t er min lyd. t t er min lyd. Slå et slag med armen nedad sådan her. t Slå et slag med armen nedad sådan her. t t det er min lyd, og t det er mit navn. Så ved du det. Så ved du det. t d d er min lyd. d d er min lyd. Du skal banke blødt med hånden sådan her. d Du skal banke blødt med hånden, sådan her. d d det er min lyd, og d det er mit navn. Så ved du det. Så ved du det. d

11 l: Ved I godt, at løve starter med min lyd lll? n: Jeg kender et dyr, der starter med min lyd nnn, som i næsehorn. s: Når jeg laver min bevægelse og siger min lyd er det som en slange sss. t: Min lyd er farlig, det er ttt, som i tiger. d: Jeg har det farligste af alle dyr, selvom min lyd er stille ddd. Det er nemlig den første lyd i drage, og drager kan spy ild. Fortungefamilien træder lidt tilbage og bagtungefamilien træder frem.. Mens sangen synges, træder det bogstavet der synges om frem og laver sit håndfonem. Bagtungesang Jeg siger j. Jeg siger j. Når jeg drejer hånden rundt, så sir jeg j. For min lyd er j. Min lyd er j. Og j det er mit navn, det er mit navn. j Jeg siger k. Jeg siger k. Når jeg trækker arm ne ned, så sir jeg k For min lyd er k Min lyd er k Og k det er mit navn det er mit navn. k Jeg siger g Jeg siger g Når jeg rasler op og ned, så sir jeg g. For min lyd er g. Min lyd er g. Og g det er mit navn, det er mit navn. g j: Prøv at se hvad jeg har her! En ugle. Når jeg sætter min lyd foran jj bliver det til j-ugle - jule. k: Må jeg låne den? Når jeg sætter min lyd foran bliver det k ugle - kugle. g: Hvis man sætter min lyd foran, bliver det til en farve. g-ugle - gule. Bagtungefamilien træder lidt tilbage og halsfamilien træder frem. Mens sangen synges, træder det bogstavet der synges om frem og laver sit håndfonem.

12 Halssang Nede i halsen der bor, to lyde vi alle bruger. Nede i halsen der bor, to lyde vi alle bruger. Jeg viser mine klør og sir r. Jeg er r. r Nede i halsen der bor, to lyde vi alle bruger. Nede i halsen der bor, to lyde vi alle bruger. Jeg lukker stille luft ud og sir h. Jeg er h. h r: Vi kender rigtig mange ord f.eks. Musikalsk. h: Musikalsk betyder, at du er god til rytmer, musik og sang. Hvis de 5 bænkevarmere er med, træder de frem. Ellers sidder de fem bogstaver fast på en bænk, der står foran scenen.

13 Bænkesangen Vi er q og x og c, z og w. Vi bliver sjældent hørt, men det kan dog ske. For c og q siger k ligesom et k. Men de ord dem kan du hurtig lær at huske på. Både x og z og c synes det er snyd. De låner s fra s, det er deres lyd. Så mangler vi kun en, det er w. Den siger lyden v ligesom et v Ingen af os bruges tit til at lave ord. Men det er helt ok, det gør ikke spor. For vi er gode til at lytte alle fem, til lydene i ord så vi kan stave dem. q: Skal vi tælle lyde? x: Ja! Jeg har et godt ord: by. z: B-y tæller til to på fingrene, mens lydene siges højt. Der var to lyde. c: Hvad så med mus? w: M-u-s tæller til tre på fingrene, mens lydene siges højt. Der var tre lyde. m u s

14 Konsonantsang Kan vi lave ord os femten, når vi kun er konsonanter? Kan vi sætte lydene sammen? k l s r. Det lyder ikke rigtigt. Vi tror vi mangler noget. Kan nogen hjælpe os, med det, vi ikke har forstået. Vi har prøvet på at lære, hvordan man læser bøger. Men det vil ikke lykke s, selvom vi, selvom vi tit forsøger. Måske så sku vi prøve med nogle andre lyde, der passer bedre sammen - ellers må vi bare snyde! Nej, nul, nix, stop det her. I må ikke gøre sådan der. Konsonanter stop det pjat. Det I prøver på, er helt godnat.

15 Vokalernes svarsang Ni vokaler det er hvad I mangler, konsonanter kan ikke skrive selv. a synger a æ synger æ e synger e Sådan er det tit. Vores navn og lyd er tit den samme. Prøv om du kan synge vores navn. i synger i y synger y ø synger ø Sådan er det tit. Hvis vi klapper, mens vi sir et ord højt. E-le-fant er det os, vi klapper på. å synger å o synger o u synger u Sådan er det tit. Når vi synger alle vores navne, er det vigtigt, vi bruger munden godt. a æ e I y ø å o u Sådan ser vi ud!

16 Læse,- skrive sang Hvis du godt vil blive dygtig til at skrive. Skal du skrive lydene, du hører i et ord. is i-s Hvis du godt vil blive dygtig til at skrive. Skal du skrive lydene, du hører i et ord. mus m-u-s Hvis du godt vil blive dygtig til at skrive. Skal du skrive lydene, du hører i et ord. bil b-i-l Hvis du godt vil prøve at læse, må du øve i at sige lydene, så de bliver ord. i-s is Hvis du godt vil prøve at læse, må du øve i at sige lydene, så de bliver ord. m-u-s mus Hvis du godt vil prøve at læse, må du øve i at sige lydene så de bliver ord. b-i-l bil

17 Afslutningssang Når man vil lær at læse, så skal man øve tit. men når det først lykkes, så er det rigtig fedt. Man sætter lyde sammen så de bli r til ord. At læse det er sjovere end man tror. Så vi vil lær at læse, læse, læse. Nu kender vi de lyde, som vi skal brug til det. Ja vi vil lær at læse, læse, læse. Vi glæder os, til vi bliver rigtig go til det. Når man vil lær at læse, så er det rigtig rart, hvis far og mor vil hjælpe, så går det i en fart. Og man kan også hygge med en kammerat. - At læse sammen, det er rigtig smart. Så vi vil lær at læse, læse, læse. Nu kender vi de lyde, som vi skal brug til det. Ja vi vil lær at læse, læse, læse. Vi glæder os, til vi bliver rigtig go til det. I bøger findes verdner som er farverige. eventyr og spænding Ja, fuld af fantasi. Man kan også lære meget fra en bog Når man læser, blir man nemlig klog. Så vi vil lær at læse, læse, læse. Nu kender vi de lyde, som vi skal brug til det. Ja vi vil lær at læse, læse, læse. Vi glæder os, til vi bliver rigtig go til det.

18 Replikker y: Skal vi ikke lege vores yndlingsleg? i: Jo. Hvem vil starte med at finde på et ord? ø: Det vil jeg. Hvor mange stavelser er der i musik? e: Mu-sik klapper stavelser der er to. Det er u og i man kan høre. Hvem ved, hvor mange stavelser der er i lokomotiv? å: Lo-ko-mo-tiv klapper stavelser der er fire. Det er o - o - o - i man kan høre. Hvad med ordet tå? æ: Den er nem. Tå klapper stavelser der er kun en. Det er å man kan høre. Den første lyd er ttt. Hvor mange stavelser er der i tulipan? o: Tu-li-pan klapper stavelser der er tre stavelser. Det er u - i - a man kan høre. a: Vi er de bedste til at klappe stavelser. u: Ja, det er sjovt, at det er os man klapper på.

19 m: Hvem kan gætte, hvilket ord der starter med den samme lyd som vand. Vind eller fugl? p: Det gør vind. Vand-vind b: Jeg kan også høre det. v: Det er min lyd vvv. Vand - vind viser håndfonemet. f: Fugl starter med min lyd fff viser håndfonemet. l: Ved I godt, at løve starter med min lyd lll? n: Jeg kender et dyr, der starter med min lyd nnn, som i næse horn. s: Når jeg laver min bevægelse og siger min lyd er det som en slange sss. t: Min lyd er farlig. Det er ttt, som i tiger. d: Jeg har det farligste af alle dyr, selvom min lyd er stille ddd. Det er nemlig den første lyd i drage, og drager kan spy ild.

20 j: Prøv at se hvad jeg har her! En ugle. Når jeg sætter min lyd foran jj bliver det til j-ugle - jule. k: må jeg låne den? Når jeg sætter min lyd foran bliver det k ugle - kugle. g: Hvis man sætter min lyd foran, bliver det til en farve. g-ugle - gule. r: Vi kender rigtig mange ord f.eks. Musikalsk. h: Musikalsk betyder, at du er god til rytmer, musik og sang q: Skal vi tælle lyde? x: Ja! Jeg har et godt ord: by. z: b-y (tæller til to på fingrene, mens lydene siges højt.) Der var to lyde. c: Hvad så med mus? w: m-u-s (tæller til tre på fingrene, mens lydene siges højt.) Der var tre lyde.

bogstav musikanterne www.bogstavmusikanterne.dk

bogstav musikanterne www.bogstavmusikanterne.dk bogstav musikanterne 1. Nu skal du høre! 2. Startsang 3. Bogstavmusikanterne 4. Bogstavsang 5. Vokaler 6. Vokalsang 7. Stavelsesleg 8. Læbesang 9. Skelneleg 10. Fortungesang 11. Forlydsleg 12. Bagtungesang

Læs mere

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet. 1.lektion Sang nr. 2 synges. Samtidig vises samtalebilledet, så eleverne kan se, hvordan bogstaverne kommer til jorden. Det er vigtigt at have fokus på teksten. Denne sang handler om, at der findes røde

Læs mere

Sangene fra Eventyrteatrets musical Julekortet

Sangene fra Eventyrteatrets musical Julekortet Sangene fra Eventyrteatrets musical Julekortet Tekst: Bo Skødebjerg Musik: Christian Dahlberg SANG 1 - NISSEPOSTEN 1.0 Normann: Du prøver at få svar Men er kun til nar Hvo den ku du tro på den? At julekort

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

Beskrivelse af praksis

Beskrivelse af praksis Beskrivelse af praksis Introduktion til håndfonemer, klodser og instrumenter Det mest optimale er at tænke håndfonemer, legoklodser og instrumenter ind i klassens bogstavgennemgang i børnehaveklassen.

Læs mere

Du må være med! -4. Børn må være med

Du må være med! -4. Børn må være med Du må være med! -4 Børn må være med Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning, at de er

Læs mere

Når dit barn skal lære at læse

Når dit barn skal lære at læse Når dit barn skal lære at læse Gode råd til forældre Ishøj Kommune PPR 1 2 Velkommen til skolen Når dit barn begynder i skole, er det allerede godt i gang med at lære at læse og skrive. Det har måske gået

Læs mere

Leg med vokallyde og sproglige begreber

Leg med vokallyde og sproglige begreber Leg med vokallyde og sproglige begreber Af Bodil Hessellund Med vokaltæppet kan man fordybe sig i aktiviteter rettet mod de fire sproglige dimensioner fra Undervisningsministeriets sprogvurdering. Ved

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Hvad skal jeg lære? Mine mål for - hvad jeg skal lære - for at klare mig godt. Ud fra det - som jeg har svært - ved at lære.

Hvad skal jeg lære? Mine mål for - hvad jeg skal lære - for at klare mig godt. Ud fra det - som jeg har svært - ved at lære. Mit Billede Mit Navn Hvad skal jeg lære? Mine mål for - hvad jeg skal lære - for at klare mig godt på skolen, blandt kammerater og senere hen i livet. Ud fra det - som jeg har svært - ved at lære. Ud fra

Læs mere

Kære dagplejere i Aalborg kommune

Kære dagplejere i Aalborg kommune Kære dagplejere i Aalborg kommune En lille sommerhilsen efter jeg har besøgt mange af jer ude i legestuerne og på legepladser, jeg har været ude og se hvad i laver af lege og aktiviteter og sat mine lege

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen.

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen. Byg og stav - At farvekode (Lego), lydkode (instrumenter) og kroppen (håndfonemer) understøtter forståelsen af analysen-syntesen. - At eleverne kan klappe stavelser. - At eleverne kan stave til korte lydrette

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

Selvevaluering Bifrost Dansk 0. klasse. Børnene i 0.klasse har allerede nu en begyndende interesse for skriftsproget.

Selvevaluering Bifrost Dansk 0. klasse. Børnene i 0.klasse har allerede nu en begyndende interesse for skriftsproget. Dansk 0.klasse Hedens dyr arbejdsplan medio august Emne: Tema: Af jord er vi kommet. Hedens dyr Børnene i 0.klasse har allerede nu en begyndende interesse for skriftsproget. De legelæser, -skriver, -staver

Læs mere

Leg i spil Musik for alle

Leg i spil Musik for alle Leg i spil Musik for alle TEASER FOR PROGRAM: Har du altid været vild med musik, skrålet med på M&L og trommet med fingrene til rytmer på bordet? I dette musikmodul giver vi dig basale kompetencer til

Læs mere

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA

REVIDERET SPROGVURDERINGSSKEMA REVIDERET Til sprogvurdering af børn i børnehaveklassen 1 Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du

Læs mere

denmusikalskelegeplads.dk Sange fra børnehaven Duettens legeplads September 2014

denmusikalskelegeplads.dk Sange fra børnehaven Duettens legeplads September 2014 denmusikalskelegeplads.dk Sange fra børnehaven uettens legeplads Swing q=130 Omkvæd # # et var den hvi en hvide hest fra "uettens" legeplads de hest min bed œ j œ œ œ œ œ œ j œ œ œ œ j œ œ ste ven det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Min Hjernesmarte Sangbog

Min Hjernesmarte Sangbog Min Hjernesmarte Sangbog Indhold Alarmen i min hjerne.... 3 Amygdala-sangen.... 4 Arbejdshukommelsen er trang... 5 Hyldestsang til hjernen... 6 Hippocampus hoppedans... 7 Hjernens viskelæder... 8 Man kan

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen.

Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen. Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen. I landet skinner solen, og himlen den er blå. Der drømmer børn om skolen, der ønsker de at

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Formålet med dansk: Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål).

Formålet med dansk: Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). Evaluering DA april 2012 Dansk i DA april 2012. Karin Tychsen Formålet med dansk: Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). Alle bogstaver

Læs mere

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med Lær at læse 1. 120-ord som ordbille ikke dig om vil med 2. Bogstavlyde sæt lye sammen 3. Andre regler Fx vokalforvekslinger, stumme bogstaver kage hest hund 1. 120 ord som ordbille Hvis man kan dem, kan

Læs mere

Men myren må man ikke tisse på, og derfor råber jeg: La vær og stå og tis på myren, men gå hjem igen med jeres tissemyretissemænd!

Men myren må man ikke tisse på, og derfor råber jeg: La vær og stå og tis på myren, men gå hjem igen med jeres tissemyretissemænd! God morgen, sol God morgen, sol! God morgen, morgensol, som skinner ned på bellis og viol og ned på Jens og Karl, de frække fyre, der står og tisser på en tissemyre. Men myren må man ikke tisse på, og

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale -læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål).

Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale -læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). Evaluering af DA dec. 2012. Dansk: Lærer: Karin Tychsen Formålet med dansk: Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale -læse skrive. (Uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). Siden vi begyndte

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN

SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN SPROGVURDERING 3-6 SPROGVURDERINGSSKEMA, KLASSETESTEN Rim: Find de to ord, der lyder ens INDEN DU GÅR I GANG Beskrivelse af testen Denne test siger noget om barnets lydlige opmærksomhed. Det skal du bruge

Læs mere

Årsplan i dansk for børnehaveklassen, 2008-2009.

Årsplan i dansk for børnehaveklassen, 2008-2009. Årsplan i dansk for børnehaveklassen, 2008-2009. De generelle mål for faget er følgende: At børnene er glade for at komme i skole, lærer skolen at kende som et trygt sted uden drilleri og med plads til

Læs mere

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til

Du må være med! -2. Den, der ikke rigtig hører til Du må være med! -2 Den, der ikke rigtig hører til Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Rumpebumpernes Sangbog. Rumpebumbernes Sang Hurlumhejs Sang Doks Sang Gøjsers Sang Mulius Sang Rimse Ramses Sang Sanses Sang

Rumpebumpernes Sangbog. Rumpebumbernes Sang Hurlumhejs Sang Doks Sang Gøjsers Sang Mulius Sang Rimse Ramses Sang Sanses Sang Rumpebumpernes Sangbog Rumpebumbernes Sang Hurlumhejs Sang Doks Sang Gøjsers Sang Mulius Sang Rimse Ramses Sang Sanses Sang 26 Vi er rumpebumperne der altid bumper rumperne når vi syn's vi siger noget

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95  morten@mortenmusik. Smag for leg Tekster Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg!... s. 3 Friske Frede Fersken!... s. 4 Frugtsangen!...

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Dansk - Sisi og Pipins læsebog. Dansk - Sløjfeskrift - Højtlæsning Dansk

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Dansk - Sisi og Pipins læsebog. Dansk - Sløjfeskrift - Højtlæsning Dansk Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag - Fortællerunde - Ugens professor (efter efterårsferien) - Stjernestund Social læring - Massage - Klassemøde - Den varme stol - Sisi og Pipins læsebog (lektie) og opgaver

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Gøglerne kommer. Danser på line og alle vil grine. Af klovnen der roder med sine noder. Han leger med tonen på saxofonen. Se projektøren på direktøren

Gøglerne kommer. Danser på line og alle vil grine. Af klovnen der roder med sine noder. Han leger med tonen på saxofonen. Se projektøren på direktøren Gøglerne kommer Gøglerne kommer hver eneste sommer Med cirkus i byen pig'n med parply'n Danser på line og alle vil grine Af klovnen der roder med sine noder Han leger med tonen på saxofonen Hør hvor han

Læs mere

Årsplan for dansk 0. klasse Herborg Friskole

Årsplan for dansk 0. klasse Herborg Friskole Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33-35 Sociale spilleregler og klassens sammenhold. Hvad skal man i timerne og

Læs mere

Velkommen til Snowy s verden

Velkommen til Snowy s verden Velkommen til Snowy s verden Har du hørt om den glade ski-bæver Snowy og hans venner Izzy og Fnuggy? Snowy er en sjov og modig bæver, der aldrig kan få nok af action, leg og skæg ude i sneen. Han er ivrig

Læs mere

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst?

Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE. Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Det er dine papirer: LÆRINGSSTILE Hvordan lærer du bedst? Hvordan arbejder du bedst? Hvordan tænker du bedst? Side 1 Vi bruger alle læringsstilene, men mest 2 eller 3. Så find dine stærkeste stile, og

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder Smag for leg Tekster og akkorder Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg... s. 3 Hvem vil lave suppe... s. 4 Grøntsagsgymnastik...

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Hit med tæppet den rene leg

Hit med tæppet den rene leg Forslag og idéer til sproglege og bogstavindlæring Af Gitte Skyum Kjøge Sprog er ikke bare indhold, det er også form og lyd. Der er mange metoder og midler til at åbne børnenes øjne for alle facetterne.

Læs mere

Aarhus Symfoniorkester. Musikkens Børn. Sanghæfte nr /20. S y n g m e d t i g e r e n

Aarhus Symfoniorkester. Musikkens Børn. Sanghæfte nr /20. S y n g m e d t i g e r e n Aarhus Symfoniorkester Musikkens Børn Sanghæfte nr. 2 2019/20 Tu tti S y n g m e d t i g e r e n 1. SYMFONI NR. 6, 2. SATS (ANDANTE) Musik: Antonín Dvořák 2. HEJ HEJ Tekst og melodi: Signe Thorborg Addison

Læs mere

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter

Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Sprogstimulering/ danskfaglige aktiviteter Ordforklaring Se, syng, lyt, læs Skriv Find navneord Hvad er Halloween? Hvad betyder ordet? Hvorfor fejrer man Halloween? Se, syng, lyt og læs. Se videoen Halloween

Læs mere

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/

Uge 11. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge11_dyr.indd 1 06/07/ Uge 11 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 11 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge11_dyr.indd 1 06/07/10 12.02 Uge 11 l Dyr Hipp og Hopp står under træet. Det er koldt, og de fryser. De

Læs mere

Hvad ved jeg om H.C. Andersen?

Hvad ved jeg om H.C. Andersen? Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om? Tænk dig godt om. Kig på mindmappet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om. Nina Sahl Gyldendal Hvor har du hørt om ham? Hvad lavede han? Hvad har du hørt

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe

Selvevaluering Bifrost 2013-14 Dansk 1. klasse. Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe Dansk 1.klasse hedens dyr med start medio august Emne: Tema: Af jord er du kommet Hedens dyr Heden, ja, man tror det næppe, men kom selv, bese den lidt: lyngen er et pragtfuldt tæppe blomster myldre milevidt.

Læs mere

Spirer: Fartpiloter. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring.

Spirer: Fartpiloter. Formål. Forudsætninger for spirerne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Udfordring. Spirer: Fartpiloter Formål Pigerne skal opleve, at de selv kan transportere sig rundt i verden, både ved egen energi og også ved hjælp af anden energi, som fx automatiske transportmidler. De kan derved

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Ideer til danskaktiviteter

Ideer til danskaktiviteter Ideer til danskaktiviteter Der er beskrevet tre læseaktiviteter i faghæftet for dansk. 1. Lærerens oplæsning 2. Elevens læsning af kendt tekst ( f.eks. læsebog) 3. Elevens læsning af ukendt tekst (f.eks.

Læs mere

Kapitel 3. Noget om musik

Kapitel 3. Noget om musik Kapitel 3 Noget om musik 1 5 Hvordan har du det med at synge? VOXPOP Hvordan har du det med at synge? Issa Jeg har det fint med at synge. Jeg synger relativt ofte, men jeg sørger altid for at synge steder,

Læs mere

IntoWords. Dansende bogstaver. Se bogstavlyde. Vokaljagt

IntoWords. Dansende bogstaver. Se bogstavlyde. Vokaljagt IntoWords Læse- og skriveværktøj med oplæsning og ordforslag til dansk og engelsk baseret på teknologien fra det kendte værktøj CD-ORD. Dansende bogstaver Se bogstavlyde Dansende Bogstaver giver barnet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Bogstavhuset Her er alle bogstaver repræsenteret bortset fra c, der artikuleres som s samt q, z, og x.

Bogstavhuset Her er alle bogstaver repræsenteret bortset fra c, der artikuleres som s samt q, z, og x. Bogstavhuset Her er alle bogstaver repræsenteret bortset fra c, der artikuleres som s samt q, z, og x. r h m b p n d t g k v f læbe l s fortunge j bagtunge a æ e i y ø o u å En gennemgang af bogstaverne

Læs mere

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Havfruernes verden - En sanserejse Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers

Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers Side 1/5 Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers Her kan du at lave en sjov aktivitet med eleverne, der involverer musik og lyrik. I kan se og høre en fed rap med Per Vers og DR s børnekor om forskellen

Læs mere

Fyrrummet på Varde Andelsmejeri.

Fyrrummet på Varde Andelsmejeri. 19. DECEMBER BADET Mor er ved at rydde op efter, at vi har fået kaffe og kage i skuret. Byggeriet er nu kommet i gang, for far fik lånet i Handelsbanken. Murene er snart ved at være højere end mig. Nu

Læs mere

Årsplan 0.klasse 2015/16

Årsplan 0.klasse 2015/16 Årsplan 0.klasse 2015/16 Sproglig opmærksomhed: Vi arbejder med sprogligopmærksomhed, rim og remser. Gennem samtale, dialog, oplæsning og færtælling skærpes børnenes opmærksomhed mod det talte og skrivende

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU

Kære forældre... TJEKTASKEN.NU Kære forældre... 2014 TJEKTASKEN.NU Formålet med denne folder er at gøre forældre opmærksomme på skolens tilbud om, at deres børn kan downloade og bruge udvalgte it-programmer derhjemme. Programmerne er

Læs mere

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen LÆSEGUIDER til børnehaveklassen Solstrålebøgerne TRIN 1 af Lis og Torben Pøhler Trin 1 cow boy ter s m o l B I Walkklovn to Sc loere hool r pape gøje På v e j til sk o le pilot Hvem Forlag et Pø www hl.poehl

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Aktivitetsplan for Børn i Barcelona 2016: Forår i farver

Aktivitetsplan for Børn i Barcelona 2016: Forår i farver Aktivitetsplan for Børn i Barcelona 2016: Forår i farver Dato Tema Sange Aktiviteter Medbring gerne 31. Januar Fastelavn Fastelavn er mit navn Fastelavnsforberedelser Saks 14. Februar Fastelavn Fastelavn

Læs mere

Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed

Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed Timon og Pumbas råd om brandsikkerhed Timon og Pumba har lært en masse om brandsikkerhed. Gør sætningerne færdige ved at indsætte de ord, der står i skemaet. Du skal kun bruge hvert ord én gang. røgalarm

Læs mere

Årsplan 0.klasse 2018/19

Årsplan 0.klasse 2018/19 Årsplan 0.klasse 2018/19 Dansk og matematik Sproglig opmærksomhed: Vi arbejder med sprogligopmærksomhed, rim og remser. Gennem samtale, dialog, oplæsning og færtælling skærpes børnenes opmærksomhed mod

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide at spise

Læs mere

Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på

Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på OPGAVEBANKO Hvordan: Rummet deles op i tre dele, hvor det midterste er ukendt land -område afgrænset af 6 tæppefliser på hver side. Størrelsen af dette område skal ikke være alt for stort, og afstanden

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse BØRN & UNGE Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få dejlige oplevelser

Læs mere

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside.

Vi er nu færdige med spørgeskemaundersøgelsen og Ungdomsklubbens personale har behandlet materialet, som nu kan læses på vores hjemmeside. Hvordan har du det I TK s Ungdomsklub børnemiljøvurdering 2010 Samlet svar: Drenge & Piger Skema udleveret til: 80 medlemmer. Modtaget svar: 31 stk. svarende til 39 % Den videre proces. På baggrund af

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang

Goddag-sang. Goddag, goddag, goddag alle sammen Goddag, goddag, goddag alle sammen! Farvel-sang Alle vores morgensamlinger starter med at alle børn og voksne holder i hænderne og synger goddag. Når morgensamlingen er slut, holder vi igen i hænderne og synger vores farvelsang. Når hver enkelt sang

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med

Lær at læse. 1. 120-ord som ordbilleder. 2. Bogstavlyde sæt lydene sammen. 3. Andre regler. hund. om der. dig. ikke. vil. med Lær at læse 1. 120-ord som ordbille ikke dig om vil med 2. Bogstavlyde sæt lye sammen 3. Andre regler Fx vokalforvekslinger, stumme bogstaver kage hest hund 1. 120 ord som ordbille Hvis man kan dem, kan

Læs mere

Da gymnasterne sammen med hjælpetrænerne havde leget nogle lege, kom Johnny og underviste i taekwondo.

Da gymnasterne sammen med hjælpetrænerne havde leget nogle lege, kom Johnny og underviste i taekwondo. I Vorbasse KFUM Idrætsforenings Gymnastikafdeling er Børneweekend blevet en dejlig tradition. En flok af glade gymnaster overnatter en nat inde i hallen, hvor der er gang i mange aktiviteter bl.a lege,

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY. Uge1_dyr.indd 1 06/07/ Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge1_dyr.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Kender jeg Halfdan Rasmussen?

Kender jeg Halfdan Rasmussen? Før jeg læser bogen Kender jeg Halfdan Rasmussen? Se på billederne side 19, 21, 23 og 25. Her er billeder af 3 bøger og 1 CD. Nina Sahl Halfdan Rasmussen Gyldendal 1. Hvad hedder de 3 bøger og CD en? 1.

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Kapitel 2. Fjolletrolde

Kapitel 2. Fjolletrolde Kapitel 2. Fjolletrolde Efter at Rod, Kvist og de andre trolde havde vrikket, sunget og fløjtet i et stykke tid, spurgte en af troldene fra rundkredsen. Hvad laver I egentlig her? Vi er kommet for at fjolle

Læs mere

Hjemme i fonemernes verden

Hjemme i fonemernes verden Hjemme i fonemernes verden Overvejelser for undervisere og metodiske anvisninger Spørgsmål: Hvordan kommer jeg i gang? Svar: Du øver dig, så du behersker håndfonemerne, dvs. du skal vide hvor lydene bor,

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen. Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig!

Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen. Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig! N vember Sidste måneds vinder af tegnekonkurrencen blev Katrine 2.B tillykke! 2 Vinderen af Sudoku konkurrencen blev Nicolai fra 5.B også et stort tillykke til dig! Om den alternative uge før efterårsferien:

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere