Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke formanden for de pæne ord om lavere skat på arbejde. Det vil jeg vende tilbage til senere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke formanden for de pæne ord om lavere skat på arbejde. Det vil jeg vende tilbage til senere."

Transkript

1 22. januar 2008 Grundlag for ministerens tale på Forsikring & Pensions Årsmøde d. 22. januar 2008 KUN DET TALTE ORD GÆLDER Indledning Tak for invitationen til at tale her på Forsikring & Pensions årsmøde. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke formanden for de pæne ord om lavere skat på arbejde. Det vil jeg vende tilbage til senere. Lidt utraditionelt for årsmødet skriver kalenderen nu januar, da som bekendt kom et valg i vejen for det traditionelle november-møde. Dansk økonomi Det går godt i Danmark. Ledigheden er historisk lav. Aldrig før har så mange danskere haft et job. Det er godt for den enkelte, familierne og samfundet. Det giver velstand og vækst, så politikerne har noget at dele ud af til velfærd.

2 2/18 De stigende oliepriser, den internationale afmatning og udviklingen på boligmarkedet kan dog virke afdæmpende på væksten. På det seneste har også uroen på de finansielle markeder bidraget til øget usikkerhed om den økonomiske udvikling. En uro som er kommet i kølvandet på krisen på det amerikanske sub prime marked. Uroen har spredt sig som ringe i vandet. Blandt andet gennem kursfald på verdens aktiemarkeder. Vi kan også mærke situationen her i Danmark. Det har blandt andet betydet, at børsnoteringen af DONG i går blev udskudt. Men uroen har også repeteret en vigtig lektie om likviditet. Her kan vilkårene ændre sig fra dag til dag. Både for pengeinstitutter, som er afhængig af at hente likviditet på kapitalmarkederne. Men også for investorer, som i efteråret oplevede, at deres likvide aktiver ikke var så likvide endda.

3 3/18 Mens kolde vinde blæser på børsmarkederne, så er temperaturen anderledes varm på arbejdsmarkedet. Ledigheden er faldet mere end ventet. Vi ligger nu på en arbejdsløshedsprocent på 2,8 procent og ledige. Samtidig stiger lønningerne hurtigere end i udlandet, hvilket skader den danske konkurrence-evne. Derfor er der meget, der taler for, at vi i den nuværende konjunktur-situation skal udvise ekstra agtpågivenhed. Det gælder både i forhold til finanspolitikken og løn-udviklingen. Job-festen skulle gerne blive ved og ikke erstattes af en uholdbar lønfest. Især de mest udsatte grupper vil være sårbare, hvis mulighederne for beskæftigelse bliver mindre gunstige. Det er også det signal, vi sender til arbejdsmarkedets parter. Arbejdsudbud og skat Et større arbejds-udbud er også afgørende for, at vi kan holde økonomien på sporet. Den akutte mangel på arbejdskraft lægger en dæmper på muligheden for den vækst, vi gerne vil have.

4 4/18 På den korte bane ventes regeringens jobplan at øge arbejdsudbuddet med personer om året ved, at flere deltagere på det danske arbejdsmarked. Planen, der blev præsenteret i går, indeholder en række initiativer. De 64-årige skal tildeles et skattenedslag på op til kr., hvis de arbejder fuldtid fra 60- årsalderen. På den måde øger vi tilskyndelsen til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet. Reglerne om supplerende dagpenge skal justeres, så flere kommer til at arbejde fuldtid frem for deltid. Fremover skal man derfor kun kunne modtage supplerende dagpenge i 26 uger inden for 156 uger. Folkepensionister skal have større mulighed for at arbejde. Det skal derfor være muligt at tjene kr. årligt uden at blive trukket i pensionen. Førtidspensionister, som har fået tilkendt førtidspension før 2003, skal have sikkerhed for, at de ikke mister retten til førtidspension, selvom de arbejder.

5 5/18 Planen sigter samtidigt på at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Vi vil blandt andet udvide både jobkort-ordningen og greencardordningen. Det er vigtigt at få planen gennemført. Jeg ser gerne et bredt forlig, men det kræver, at Folketingets partier er med på at trække i arbejdstøjet. Men knaphed på arbejdskraft er ikke kun et problem på den korte bane. Også på den lange bane skal vi gøre noget for at øge arbejdsudbuddet. Derfor har regeringen nedsat en skattekommission og en arbejdsmarkeds-kommission. Skattekommissionen skal forberede en kommende skattereform, der skal stimulere arbejde og virkelyst, herunder sænke skatten på arbejdsindkomst markant og skatten på den sidst tjente krone. Skattekommissionen med den nyudpegede formand Carsten Koch i spidsen har fået et bredt mandat.

6 6/18 Kommissionen har fået ét år til at komme med modeller til en samlet reform af det danske skattesystem. Den korte tidshorisont er et klart signal om, at der igen snart skal ske noget på skatteområdet. På baggrund af rapporten er det regeringens plan, at der vil kunne igangsættes forhandlinger om en ny skatteaftale i foråret Vi har også igennem de seneste år valgt at planlægge vores reformer i god tid. Og det har jo også vist sig, at vi har fået vores ting gennemført. Klima En skattereform skal også tilskynde virksomheder og privatpersoner til en adfærd, der gavner miljøet. Det skal understøtte regeringens ønske om at fremme et grønt og bæredygtigt samfund. Vi står midt i forhandlingerne om en ny energiaftale. Aftalen skal understøtte, at Danmark på det helt lange sigt bliver uafhængig af fossile brændsler. På globalt plan er vi gennem EU med til at gå foran. Det er godt, at vi også der sætter os nogle ambitiøse

7 7/18 mål på klimaets vegne. Her afventer vi EU- Kommissionens konkrete udspil på området, som kommer i morgen. FN's klimatopmøde i København i 2009 er en enestående mulighed for at vise omverdenen, at dansk erhvervsliv er langt fremme med at udvikle og anvende klima-venlige teknologier. Regeringen har nedsat et erhvervsklimapanel, hvor blandt andet jeres formand deltager. Panelet skal rådgive os om erhvervslivets rolle i at finde svar og løsninger på klima-ændringerne. Samtidig påtænkes etableret et klimakonsortium mellem staten og dansk erhvervsliv. Konsortiet skal op til topmødet forberede erhvervsaktiviteter, der kan bidrage til at synliggøre, hvad vi kan i Danmark, når vi taler energi og klima. Fra jeres side kan I også - som både virksomheder og investorer - bidrage til at fremme et grønt og bæredygtigt samfund.

8 8/18 Regeringen ønsker at fremme, at danske virksomheder tager et ansvar. Et ansvar, der ikke kun skal gælde her i Danmark. Men også, når danske virksomheder rejser ud i verden. Det gælder både, når vi taler klima og miljø. Men også når det handler om at respektere menneske-rettigheder, undgå børnearbejde og bekæmpe korruption. Derfor vil regeringen sætte fokus på begrebet virksomheders samfundsansvar - Også kaldet CSR. Vi kan allerede nu se, at flere og flere danske virksomheder går aktivt ind i CSR. CSR er også en relevant dagsorden for investorer. Der er nemlig ikke nødvendigvis nogen konflikt mellem at udvise samfundsansvar og ønsket om højest muligt afkast. Institutionelle investorer kan blandt andet tage et samfundsansvar ved at tilslutte sig FN s principper for ansvarlige investeringer. Regeringen vil i foråret komme med en handlingsplan, der skal styrke danske virksomheders samfundsansvar.

9 9/18 Jeg ser frem til en dialog med blandt andet Forsikring & Pension om, hvordan vi bedst muligt i fællesskab kan føre handlingsplanen ud i livet. Stormflodsordningen Vi må indstille os på, at vi vil opleve klimaforandringer i fremtiden. Måske fik vi en forsmag på sådanne forandringer i november 2006, da den største stormflod i nyere tid ramte de danske kyster. Det resulterede i mere end 4000 stormflods-sager. Til sammenligning er der normalt i gennemsnit kun 150 stormflodsskader om året. Dermed gav stormen i 2006 anledning til flere stormflodsskader end i de foregående 16 år tilsammen. Stormrådet kom derfor i ilden i Både rådet og sekretariatet blev udsat for et arbejdspres af hidtil uset omfang.

10 10/18 Jeg har mødt utrolig mange mennesker, som ikke kunne forstå den lange sagsbehandlingstid. Og jeg må sige, at jeg forstår deres frustrationer. Jeg kan og vil ikke leve med, at stormflodsramte danskere skal vente i 1½ år på at få afsluttet deres sager, hvis Danmark igen skulle blive ramt af en større stormflod. Det skal være sådan, at de der rammes af stormflod kan regne med et hurtigt svar. Andet er ikke godt nok. Organiseringen af Stormrådet skal ændres. Jeg er derfor i gang med at nedsætte et udvalg, der skal se på Stormrådets organisering. Jeg har også bedt udvalget om at se på mulighederne for at anke en stormflodsafgørelse. Det tror jeg, at der er behov for. Udvalgets arbejde skal munde ud i, at jeg kan fremsætte et lovforslag i næste folketingsår. Åbenhedspakke

11 11/18 Jeg planlægger også at fremsætte et lovforslag med en finansiel åbenhedspakke inden udgangen af marts. Med lovforslaget ønsker jeg at skabe mere åbenhed om Fondsrådet og Det Finansielle Virksomhedsråd. Jeg foreslår derfor, at vi vender tingene om i forhold til i dag. Udgangspunktet skal ikke længere være tavshedspligt, men åbenhed. Udgangspunktet skal være, at afgørelser i Fondsrådet og Det Finansielle Virksomhedsråd skal offentliggøres med navns nævnelse, med mindre særlige forhold taler imod. For der kan naturligvis være sager, hvor omstændighederne gør, at det er nødvendigt at afvige fra åbenheden. Eksempelvis af hensyn til en politimæssig efterforskning. Eller hvis en offentliggørelse kan få uforholdsmæssig stor økonomisk betydning for den pågældende virksomhed. Det er selvfølgelig et snit, der skal drøftes med Folketingets partier.

12 12/18 Når vi åbner for større offentlighed, er der også et hensyn til virksomhederne, som vi må varetage. I de sager, hvor en afgørelse kan føre til offentliggørelse med navns nævnelse, foreslår jeg derfor, at retssikkerheden skal styrkes gennem større åbenhed om behandlingen. Dels ved større indsigt i beslutnings-materialet og dels ved, at der gives muligheder for personligt fremmøde om sagen. På forbrugerområdet vil jeg lægge op til samme offentlighed om Finanstilsynets tilsyn, som vi kender det fra Forbrugerombudsmanden. Åbenhed og gennemsigtighed Åbenhed er kommet for at blive. Ordsproget om, at den der lever skjult, lever godt, hører fortiden til. Det gælder også der, hvor I selv skal løfte ansvaret. Her tænker jeg på åbenhed om pensioner. Her vil jeg indledningsvis udtrykke tilfredshed over, at I er kommet langt i processen med at give forbrugerne

13 13/18 mulighed for at få overblik over deres pension gennem Pensionsinfo. Når det kommer til åbenhed om omkostningerne, så har jeg sagt det før. Det væsentlige for mig er, at kunden får at vide: hvad han betaler for, hvor meget han betaler, og til hvem han betaler. I har på min opfordring arbejdet med dette i et stykke tid. Og i december kom jeres udspil til åbenhed om omkostningerne i pensions-ordninger. Der er tale om et væsentligt skridt fremad for informationen til kunderne om omkostninger ved at få passet sin pension. Udspillet er helt sikkert et stort skridt i den rigtige retning. Det er godt, at der er kommet handling på bordet. Jeg tror dog ikke, at vi er nået helt i mål endnu, men jeg er sikker på, at vi har en fælles interesse i at nå det sidste stykke. En fortsat dialog skulle gerne bringe os i mål.

14 14/18 Vi har også et udestående med det kollektive bonuspotentiale - Den såkaldte fælleskasse som skal dække i dårlige tider. Her er der brug for mere klarhed om bevægelserne ind og ud af fælleskassen. Det er et kompliceret område uden lette løsninger. Men der skal findes en løsning det skylder vi mest af alt kunderne. Omvendt er det klart, at vi skal finde en løsning, som er både holdbar og robust. Finanstilsynet arbejder videre på de modeller, som ligger på bordet. Det er mit håb, at branchen og Forbrugerrådet vil medvirke til at finde en løsning, som skaber den fornødne klarhed om det kollektive bonus-potentiale. Valgfrihed i pensionsopsparingen Jeg er glad for, at I har fulgt regeringens opfordring til at skabe større valgfrihed i pensions-opsparingen. Vi har nu gjort status for, hvordan det er gået med at øge valgfriheden i arbejdsmarkeds-pensionerne.

15 15/18 Resultatet var, at 3 ud af 4 af de undersøgte ordninger har øget valgfriheden siden Det er glædeligt. Men endestationen er ikke nået. Jeg ser gerne, at den påbegyndte rejse mod mere valgfrihed fortsætter. Jeg vil derfor gerne opfordre til fortsat fokus på området. Risikovillig kapital Generelt går det pænt med at få iværksættere til at starte egen virksomhed i Danmark. Men vi har et vækstproblem. Iværksættere, der formår at starte virksomhed, skal blive bedre til at realisere vækst. Ellers når vi ikke målet i globaliserings-strategien om, at Danmark i 2015 skal være blandt de lande i verden, hvor der er flest vækst-iværksættere. Det kræver blandt andet, at vi har et veludviklet marked for risikovillig kapital. Det går fremad, men der er stadigvæk et stykke vej, inden vi kan måle os med de allerbedste. Qua de store summer, som branchen forvalter, er I en væsentlig spiller på markedet for risikovillig kapital,

16 16/18 og skal vi helt i front, kræver det jeres aktive medvirken. Regeringen har besluttet at nedsætte et udvalg til at vurdere, hvordan markedet for risikovillig kapital bedre kan understøtte, at der kommer flere vækstvirksomheder. Det er afgørende for Danmark og vores fremtidige konkurrenceevne. Her er det mit håb, at I vil bidrage konstruktivt til, hvordan vi kommer videre. Finansielle Danmark Vi har mange styrker og kompetencer på det finansielle område. Det skal vi glæde os over. Men det er samtidigt vigtigt at tænke på, hvor vi ligger på den lange bane. Vi skal løbende huske at vurdere, om godt kan blive til endnu bedre. Det kræver, at I har gode rammer. Det er regeringens mål, at den finansielle sektor skal være blandt de mest effektive i OECD. For at nå dertil er det nødvendigt, at vi sammen lægger os i selen.

17 17/18 Vi arbejder derfor på at skabe fremtidens rammer gennem en strategi for Det Finansielle Danmark. Her vil vi gerne indbyde de finansielle organisationer til at være med. PAL Jeg vil også gerne nævne PAL-sagen. Jeg er glad for, at lovkomplekset om ændringerne i PAL-skatten er blevet vedtaget. Jeg synes, vi i fællesskab er kommet frem til en model, der kan fungere fornuftigt for alle parter. Med en tidsplan, hvor ændringerne først træder i kraft pr. 1. januar 2010, er der sikret god tid til indkøring af de nye rutiner. Terrorforsikring Her mod slutningen vil jeg gerne nævne en fælles uløst sag. Nemlig terrorforsikring. Andre lande har fået etableret terror-ordninger, og det skal vi også have gjort. Jeg forventer, at den nedsatte arbejdsgruppe snart kommer med en rapport, som gerne skulle munde ud i, at der fremsættes et lovforslag allerede i denne folketings-samling.

18 18/18 Jeg håber, at vi til næste årsmøde kan se tilbage og konstatere, at vi sammen fik løst udfordringerne. Afslutning Jeg vil gerne slutte af med at takke for samarbejdet i det forløbne år. Det har været præget af konstruktiv dialog. Det er mit håb, at vi kan fortsætte den positive dialog i 2008 på samme vis. Nøjagtig som vi har gjort tidligere. Tak for ordet.

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer.

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer. Tale 14. maj 2014 J.nr. 14-1544539 Danmark skal helt ud af krisen - Tale til Forsikring & Pensions årsmøde torsdag den 15. maj Dansk økonomi skal tilbage i topform Mange tak for invitationen. Jeg har set

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER]

FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] FORSIKRING & PENSIONS ÅRSMØDE DEN 7. MAJ 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme her i dag. Og lad mig gå lige til sagen og tale lidt om socialisme. Jeg kan huske,

Læs mere

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.)

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.) Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl. 14.00 (10 min.) [DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Kære iværksættere, Tak for invitationen til at komme og tale her i dag. Som iværksættere ved I bedre

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Fælles samråd ( nationalt semester

Læs mere

Dagpengereformen var en del af genopretningsaftalen - og dermed et af en række tiltag for at genoprette dansk økonomi.

Dagpengereformen var en del af genopretningsaftalen - og dermed et af en række tiltag for at genoprette dansk økonomi. Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 30. september 2015, samrådsspørgsmål T om omfanget og konsekvenserne

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN

DANMARK STYRKET UD AF KRISEN RESUMÉ DANMARK STYRKET UD AF KRISEN September 2009 REGERINGEN Resumé af Danmark styrket ud af krisen Danmark og resten af verden er blevet ramt af den kraftigste og mest synkrone lavkonjunktur i mange

Læs mere

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30.

Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. Ministerens tale til Investordagen, Dansk Aktionærforenings årsdag kl. 13.00-13.30. [DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at komme og give mit besyv med på dansk aktionærforenings årsdag. Man

Læs mere

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Realkreditten er en institution i Danmark. For det meste tager vi den for givet. Det

Læs mere

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse

Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Regeringen 24. maj 2012 Kommissorium for trepartsforhandlinger om en stærkere dansk konkurrenceevne, vækst og øget jobskabelse Danmark har været hårdt ramt af det internationale økonomiske tilbageslag

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet 08-0334 - JEHØ/JEFR - 29.02.2008 Kontakt: Jens Frank - jefr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet Regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny alliance indgik

Læs mere

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Formandens beretning - udkast Karin Brorsen VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Velkommen til Generalforsamlingen i VikarBranchen. For anden gang står jeg nu som formand, og skal aflægge beretning

Læs mere

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans

Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans Kommissorium for Finans Danmarks Rådgivende Forum for Bæredygtig Finans 1. Baggrund Med vedtagelse af Parisaftalen om klimaændringer og FN s 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling i 2015 har verdens ledere

Læs mere

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 315 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 23. maj 2013 13-434 / Samråd i FIU den 23. maj 2013 Spørgsmål Z stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Læs mere

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 427 Offentligt [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 21. april 2016 Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen

Læs mere

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015.

REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20. Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. REVISORDØGNET D. 14. SEPTEMBER KL. 9.00-9.20 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Tak for invitationen til at komme og åbne Revisordøgnet 2015. Erhvervsområdet har de seneste år været vant til at se

Læs mere

[Indledning] Tak for invitationen. Som skatteministeren sagde, så er vi glade for at komme her i dag.

[Indledning] Tak for invitationen. Som skatteministeren sagde, så er vi glade for at komme her i dag. Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 373 Offentligt TALEPAPIR [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 20. april 2017 Samråd i Skatteudvalget den 4. maj 2017 Spørgsmål AB stillet efter ønske

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro

12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010. (det talte ord gælder) Tak! Intro 12. oktober 2010, kl. 15.15 i Eigtveds Pakhus: Tale på Varmepumpedagen 2010 (det talte ord gælder) 7. oktober 2010 Intro Tak! De sidste par uger har været noget hektiske. Som I ved barslede Klimakommissionen

Læs mere

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Dansk økonomi er for alvor tilbage på vækstsporet. Det private forbrug

Læs mere

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer Investeringsforeningen Sparinvest Sidst opdateret den 20. marts 2019 Indhold 1. Formål... 3 2. Samfundsansvar i investeringsprocessen... 3 2.1. Samfundsansvar og ansvarlighed... 4 3. Aktivt ejerskab...

Læs mere

Grundlag for erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens tale til Forsikring & Pensions årsmøde d. 16. maj [KUN DET TALTE ORD GÆLDER]

Grundlag for erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens tale til Forsikring & Pensions årsmøde d. 16. maj [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Grundlag for erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens tale til Forsikring & Pensions årsmøde d. 16. maj 2013. [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen. Da jeg skulle forberede mig til i dag,

Læs mere

Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere

Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere Organisation for erhvervslivet 19. februar 2009 Lavere marginalskat kan skaffe Danmark flere højtuddannede AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ,

Læs mere

Økonomisk kvartalsoversigt. 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019

Økonomisk kvartalsoversigt. 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019 Økonomisk kvartalsoversigt 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019 Introduktion Økonomisk kvartalsoversigt fra Danske Byggecentre giver et kort og koncentreret overblik over økonomiske forhold af betydning

Læs mere

Stilhed før storm? Cheføkonom Helge J. Pedersen. Kemi & Life Science Generalforsamling. Korsør 12. marts 2013

Stilhed før storm? Cheføkonom Helge J. Pedersen. Kemi & Life Science Generalforsamling. Korsør 12. marts 2013 Stilhed før storm? Cheføkonom Helge J. Pedersen Kemi & Life Science Generalforsamling Korsør 12. marts 2013 Stilstand fordi vi er ramt af Tillidskrise Finanspolitisk stramning Høje oliepriser Ny regulering

Læs mere

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup

Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (Omtryk - Manglende bilag) AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 242 Offentligt Bilag 1 N O T A T Tale til åbningen af Workindenmark Center East, Høje-Taastrup den 3.

Læs mere

CSR Indledning Det formelle grundlag. Advokat Jesper Laage Kjeldsen

CSR Indledning Det formelle grundlag. Advokat Jesper Laage Kjeldsen CSR Indledning Det formelle grundlag Advokat Jesper Laage Kjeldsen Indledning 2 Stikord/spørgsmål: Samfundsansvar styrke konkurrenceevne forretningsdreven supplerer kerneforretning indsats passer ind i

Læs mere

ytårskuren For dialogen, viljen til at tale sammen og viljen til at lytte, er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil opnå.

ytårskuren For dialogen, viljen til at tale sammen og viljen til at lytte, er forudsætningen for alt det andet, vi gerne vil opnå. Borgmester Gert Jørgensens tale ved nytårskur n ytårskuren for erhvervslivet den 13. januar 2014 [Det talte ord gælder.] Godt nytår, alle sammen. Det er dejligt at se jer. Dejligt, at så mange bakker op

Læs mere

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt 13. december 2017 J.nr. 2017-8243 Kontor: Økonomisk Politik og Analyse SAU samrådsspørgsmål V, W og X - Tale til besvarelse

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 2017 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot udsigt til Danmark!

Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot udsigt til Danmark! Embargo: Det talte ord gælder TALE AF NORDISK MINISTER MANU SAREEN TIL ØRESUNDSSEMINAR DEN 29. NOVEMBER 2012 Tak for ordet og tak for at jeg må tale på dagens seminar på dette sted, hvor der er en flot

Læs mere

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde 16. november ANALYSE Af Jens Troldborg & Sune Holm Pedersen Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde Aldrig før har Europas virksomheder haft så svært ved at finde den nødvendige arbejdskraft

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Åbent samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg Samrådsspørgsmål V (stillet af Nanna Westerby (SF)): Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer ministeren

Læs mere

Årsmødet 16. november 2006 Per Bremer Rasmussens indlæg

Årsmødet 16. november 2006 Per Bremer Rasmussens indlæg Forsikring & Pension Årsmødet 16. november 2006 Per Bremer Rasmussens indlæg Generelt: Forsikrings- og pensionsbranchen har en stor egen-interesse i at skabe større åbenhed og gennemsigtighed. Det viser

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Regional Kapitalfond i Hovedstaden

Regional Kapitalfond i Hovedstaden Regional Kapitalfond i Hovedstaden Oplæg til Vækstforum Hovedstadens møde den 25. juni 2009 v/ Koncerndirektør Jens Chr. Sørensen Vækstforum Hovedstadens beslutning 30. april 2009 Der skal udarbejdes et

Læs mere

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007.

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. Årsberetning for året 2007 April2008. Indledning Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. 2007 var et år hvor dansk erhvervsliv

Læs mere

Grundlag for økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens tale på Forsikring & Pensions Årsmøde den 6. maj 2010. [Kun det talte ord gælder]

Grundlag for økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens tale på Forsikring & Pensions Årsmøde den 6. maj 2010. [Kun det talte ord gælder] Grundlag for økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens tale på Forsikring & Pensions Årsmøde den 6. maj 2010 [Kun det talte ord gælder] Indledning Tak for invitationen til at komme her i dag og tale

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider Organisation for erhvervslivet 27. april 29 Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK Lempelige regler for tilgangen af udenlandsk arbejdskraft

Læs mere

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod

DI s strategi. Et stærkere Danmark frem mod DI s strategi Et stærkere Danmark frem mod 2020 Forord Siden dannelsen af DI i 1992 har vi skabt et fællesskab, hvor både de allerstørste og de mange tusinde mindre og mellemstore virksomheder i Danmark

Læs mere

Corporate Social Responsibility. Taking responsibility is the first step towards a positive change

Corporate Social Responsibility. Taking responsibility is the first step towards a positive change Corporate Social Responsibility Taking responsibility is the first step towards a positive change Energy Cool, 2014 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Virksomhedens ledelse...3 Forhold til samarbejdspartnere...

Læs mere

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest 23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest En lang række emerging markets-lande har været i finansielt stormvejr de sidste tre måneder.

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

Regeringens nye arbejdsprogram

Regeringens nye arbejdsprogram DI Nyhedsbrev Den 24. februar 2010 Regeringens nye arbejdsprogram Nyt regeringsprogram 1. Indledning I går gennemførte statsminister Lars Løkke Rasmussen en omfattende regeringsrokade, og i dag blev regeringens

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? 2 Efterløn er det noget for dig 5 Efterløn o Forsvinder efterlønsordningen eller bliver den ændret 5 Hvem, hvad, hvornår om efterløn o Efterløn hvad er det egentlig o Hvornår

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning Pressemeddelelse Klausuleret til tirsdag den 28. maj 2013 kl. 12 Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning Vismændenes oplæg til mødet i Det Økonomiske Råd

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del Spm. Ø stillet den 8. april 2014

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepunkter og budskaber

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepunkter og budskaber Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepunkter og budskaber Det talte ord gælder Anledning FIU samrådsspørgsmål

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

Ja, i andre sammenhænge

Ja, i andre sammenhænge Bygge- og anlægsbranchen sidder stadig i en kreditklemme Denne undersøgelse er blevet gennemført siden 2009. Det betyder, at det nu er muligt at vurdere udviklingen i et længere perspektiv. I bygge- og

Læs mere

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser Klar varedeklaration på alle investeringsbeviser Det kan være vanskeligt at overskue de mange forskellige investeringsmuligheder

Læs mere

Kommissionen fremmer europæisk marked for risikovillig kapital

Kommissionen fremmer europæisk marked for risikovillig kapital IP/98/305 Bruxelles, 31. marts 1998 Kommissionen fremmer europæisk marked for risikovillig kapital EU-Kommissionen har startet et omfattende initiativ til fremme af oprettelsen af et egentligt fælleseuropæisk

Læs mere

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner.

TID TIL VÆksT. Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. 12 Danmark investerer i virksomheder med vækstambitioner. Væksthus Syddanmark er etableret for at styrke syddanske virksomheders mulighed for at udfolde deres fulde potentiale. I Væksthus Syddanmark får

Læs mere

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag.

[Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. Tale Dansk Solcelleforeningskonference den 19. maj [Intro] Kære branche tak for invitationen til at komme her i dag. [Status og prognoser] Regeringen ønsker at styrke Danmarks grønne førerposition, og

Læs mere

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet De seneste tal for beskæftigelsen viser fremgang i langt de fleste hovedbrancher. Det vidner om, at opsvinget for alvor er ved at bide

Læs mere

To streger under facit Nyt kapitel

To streger under facit Nyt kapitel To streger under facit Nyt kapitel Udfordringen frem mod 2020 Sund økonomi er fundamentet for holdbar vækst og varig velfærd. Det går igen fremad for dansk økonomi, men de offentlige finanser er presset

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

Opgave 1c. Der er ikke bundet likviditet i anlægsaktiver.

Opgave 1c. Der er ikke bundet likviditet i anlægsaktiver. Opgave 1c I perioden er lageret formindsket, men en omsætningshastighed på 3 gange er ikke godt. Der er alt for mange penge ude at hænge hos varedebitorene, de skal gerne hjem igen hurtigere. Det er positivt,

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet og

Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet og 1 af 5 05-02-2014 13:03 Kære Generalforsamling! I dag markerer vi endnu et Konservativt arbejdsår. Vi Sætter en tyk fed streg under 2013 og skal til at varme op til et 2014 med valg til Europa parlamentet

Læs mere

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016 REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Når vi løfter blikket og ser på verden omkring os, må vi konstatere, at det er vanskelige

Læs mere

Jeg bliver i samrådsspørgsmålet spurgt, om der er et generelt problem med brug af euforiserende stoffer på anbringelsesstederne.

Jeg bliver i samrådsspørgsmålet spurgt, om der er et generelt problem med brug af euforiserende stoffer på anbringelsesstederne. Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 284 Offentligt Det talte ord gælder. Jeg blev lige som de fleste andre bekymret, da jeg så 21 Søndags indslag om hashmisbruget på Nexus. Derfor

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne DI Analysepapir, januar 2012 Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Det offentlige forbrug udgør en i både historisk og international sammenhæng

Læs mere

PENSIONSORDNINGEN OPDATERES - DEN 1. MARTS FÅR PHARMADANMARK PFA PLUS

PENSIONSORDNINGEN OPDATERES - DEN 1. MARTS FÅR PHARMADANMARK PFA PLUS PENSIONSORDNINGEN OPDATERES - DEN 1. MARTS FÅR PHARMADANMARK PFA PLUS Søren Palfelt, marts 2013 DAGSORDEN PFA Plus Fremtidens pensionsløsning Hvad er det nye? Investering og afkast Forsikringsdækninger

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse

Fusion Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Fusion 2019 Juristernes og Økonomernes Pensionskasse Vi anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP Kære medlem JØP s bestyrelse anbefaler en fusion med Ingeniørernes Pensionskasse, DIP. Det

Læs mere

Fleksibelt arbejdsmarked 15

Fleksibelt arbejdsmarked 15 Ledighed Et fleksibelt arbejdsmarked bidrager til, at arbejdskraften anvendes effektivt, og ledige hurtigt finder ny beskæftigelse. Hvis efterspørgslen falder i dele af økonomien, skal arbejdskraften kunne

Læs mere

Grundlag for økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens tale på Forsikring og Pensions årsmøde 12. maj 2011 [Det talte ord gælder] Indledning

Grundlag for økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens tale på Forsikring og Pensions årsmøde 12. maj 2011 [Det talte ord gælder] Indledning Grundlag for økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens tale på Forsikring og Pensions årsmøde 12. maj 2011 [Det talte ord gælder] Indledning Tak for invitationen til at tale til jer her i dag på Forsikring

Læs mere

Grønbogen om pensioner

Grønbogen om pensioner MEMO/10/302 Bruxelles, den 7. juli 2010 Grønbogen om pensioner Hvorfor offentliggør Kommissionen grønbogen nu? Befolkningens aldring lægger pres på pensionssystemerne i Europa som følge af den øgede levealder

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Taleudkast til brug for samråd AN-AP den 2. februar 2017 om ansættelse af ny ATP-direktør

Taleudkast til brug for samråd AN-AP den 2. februar 2017 om ansættelse af ny ATP-direktør Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 298 Offentligt T A L E 1. februar 2017 Taleudkast til brug for samråd AN-AP den 2. februar 2017 om ansættelse af ny ATP-direktør J.nr.

Læs mere

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde Samfundsfag Energi & Miljø Enes Kücükavci Klasse 1.4 HTX Roskilde 22/11 2007 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse..2 Indledning.3 Opg1..3 Opg2..4 Opg3..4-5 Opg4..5-6 Konklusion 7 2 Indledning:

Læs mere

Bestyrelsens beretning ved formand Emil Tang

Bestyrelsens beretning ved formand Emil Tang Bestyrelsens beretning ved formand Emil Tang Endnu engang velkommen til jer, som i år har valgt at komme til vores generalforsamling i Selveje Danmark. De sidste par år har vi jo kunne lægge generalforsamlingen

Læs mere

i forhold til pensionsopsparing

i forhold til pensionsopsparing Fakta om skattereformen i forhold til pensionsopsparing WWW.ALM BRAND.DK ALM. SUND FORNUFT Ny skatteaftale Regeringen har vedtaget den såkaldte Forårspakke 2.0. med nye regler på skatteområdet. Forårspakken

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 217 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013

Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 130 Offentligt Forbundsformand Claus Jensen Høring om Vækstplan for Det Blå Danmark 24. januar 2013 Tak for invitationen. Jeg er glad for

Læs mere

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker Prioriteringer for 2014-2019 Hvem vi er Vi er den største politiske familie i Europa og vi er drevet af en centrum-højre-vision Vi er Det Europæiske Folkepartis Gruppe i Europa-Parlamentet. Hvad vi tror

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer

Forslag til folketingsbeslutning om hensyntagen til social og miljømæssig bæredygtighed ved danske pensionsselskabers investeringer 2015/1 BSF 114 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 31. marts 2016 af Josephine Fock (ALT), Rasmus Nordqvist (ALT) og Christian Poll (ALT) Forslag

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på omkring tilmelding til efterlønsordningen. Pjecen er ment som en hjælp til dig

Læs mere

Der er ikke tegn på, at arbejdsmarkedet er ved at koge over

Der er ikke tegn på, at arbejdsmarkedet er ved at koge over Der er ikke tegn på, at arbejdsmarkedet er ved at koge over Dansk økonomi oplever i øjeblikket en markant jobfremfremgang. Lønmodtagerbeskæftigelsen er siden foråret 2013 vokset med næsten 135.000 personer,

Læs mere

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD

VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VIBORGEGNENS ERHVERVSRÅD VÆKST VIBORG! er navnet på VIBORGegnens Erhvervsråds strategi for 2014-2018. Men det er ikke kun et navn. Det er en klar opfordring til erhvervslivet om at hoppe med på vognen

Læs mere

CSR Politik for Intervare A/S

CSR Politik for Intervare A/S CSR Politik for Intervare A/S 1 Indhold Indledning... 3 FN Global Compact... 3 Menneskerettigheder... 3 Arbejdstagerrettigheder... 4 Miljø... 4 Antikorruption... 4 Forhold til samarbejdspartnere... 4 Afslutning...

Læs mere