SpatialEdit. Brugervejledning til version 3.2. GIS&IT, Grontmij Carl Bro, marts 2008.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SpatialEdit. Brugervejledning til version 3.2. GIS&IT, Grontmij Carl Bro, marts 2008."

Transkript

1 SpatialEdit Brugervejledning til version 3.2 GIS&IT, Grontmij Carl Bro, marts 2008.

2 Indhold Indledning...3 Forudsætninger...3 Kom i gang...4 Brugerflade...4 Funktioner...5 Navigationssværktøjer...5 Tilbage vis foregående kortudsnit...5 Frem vis næste kortudsnit...5 Zoom ind...5 Zoom ud...5 Flyt kort...6 Opsætning af temaer...6 Find objekter...7 Redigér objekt...9 To slags redigering gul og rød...10 Centrér og slet...11 Opret objekt...12 Tegnefunktioner...13 Tegn flade...13 Tegn cirkel...14 Modificér punkt...15 Flyt...16 Kopiér...17 Slet...17 Vælg objekt...17 Buffer...18 Føj sammen, udskær og fællesmængde...18 Undo & redo...19 Snap...19 Browser og Java Runtime Environment...21

3 Indledning Dette er brugervejledningen til SpatialEdit tidligere kaldet digitaliserings-applet eller CBkort Digitize. Der er tale om en applet et lille program, som bl.a. kan afvikles i brugerens internetbrowser. Programmet er testet i browserne Mozilla Firefox og Microsoft Internet Explorer, og det anbefales derfor at anvende en af disse. På en Apple Mac skal man anvende Firefox. Forudsætninger NB: Adgang forudsætter, at brugerstyrings-administrator har tildelt brugeren rettigheder til at redigere i databasen via Permission Manager og GML featureservices. Ligeledes kræver brugen en licensnøgle. For at kunne afvikle programmet skal den anvendte browser være konfigureret med Java Runtime Environment (JRE), version 5, update 6 (under tiden også benævnt version 1.5.0_06) eller højere. Installation af en sådan kan ske fra følgende link (de fleste moderne browsere vil automatisk guide dig gennem installationen, når den er krævet): Efter installation af JRE, kan det være nødvendigt at udføre en række indstillinger af din browser, for at programmet kan køre optimalt. Se indstilling af browser.

4 Kom i gang Programmet er indrettet således, at det kan startes på tre forskellige måder: Som et fritstående program på en PC I en browser Integreret med CBkort i en Browser Eksemplerne i dette dokument viser SpatialEdit integreret med CBkort. Fra CBkort aktiveres programmet ved at klikke på Redigér i øverste højre hjørne: Menubjælken, temavælgeren og kortvinduet i CBkort vil nu blive udskiftet med SpatialEdit, og hvor der tidligere stod Redigér vil der nu stå Tilbage. Man kan herved bevæge sig frem og tilbage mellem CBKort og SpatialEdit. Brugerflade SpatialEdits brugerflade ser sådan ud:

5 På billedet ovenfor er brugerfladens elementer markeret med farver navigationsværktøjerne er markeret med en rød firkant, funktionsbjælken til venstre er markeret med en blå firkant, info-bjælken under kortet er markeret med en grøn firkant. Infobjælken vil normalt vise følgende typer information: Navn på det aktive Koordinater for musens placering i kortet Eventuel fejlmeddelelse Tekst for hvad der forventes af brugeren på et givet tidspunkt Funktioner I det følgende beskrives funktionen af de enkelte knapper i funktionsbjælken. Overalt i beskrivelserne, hvor der refereres til musetast, klik, hold tasten nede etc, er det underforstået, at der er tale om venstre musetast. I de få tilfælde, hvor højre musetast kan anvendes, er det udtrykkelig nævnt. Læseren opfordres til sideløbende at eksperimentere med de forskellige funktioner. Hvis du blot vælger at afslutte et opret objekt eller redigér objekt forløb med Fortryd-knappen, gør du ingen skade på data. Alternativt kan du vælge at øve dig på et test-dataset. Bemærk at visse funktioner ikke er ledsaget af en dialog. Det er derfor en god ide at holde øje med tekstfelterne nederst i skærmbilledet. Man vil her få løbende besked om, hvilken funktion som aktuelt er aktiv, og hvad der aktuelt forventes af brugeren i et givet arbejdsforløb. Navigationssværktøjer Navigationsværktøjerne vises i toolbaren ovenfor kortet: Tilbage vis foregående kortudsnit Ændrer kortudsnittet tilbage til det forrige. Du kan også anvende denne funktion, selvom du er i gang med at redigere et objekt. Frem vis næste kortudsnit Ændrer kortudstrækning til det der ligger fremad i historikken. Værktøjet er kun aktivt efter anvendelse af Tilbage ovenfor. Zoom ind Funktion til at zoome ind i kortet. Hold musetasten nede og træk en firkant omkring det område, der skal vises, og slip musetasten. Alternativt klikkes der i kortet, hvor du ønsker centrum for det nye udsnit. Afvent at kortet bliver opdateret. Du kan også anvende denne funktion, selvom du er i gang med at redigere et objekt. Zoom ud Funktion til at zoome ud i kortet. Klik i kortet der hvor du ønsker centrum for det nye udsnit. Afvent at kortet bliver opdateret. Du kan også anvende denne funktion, selvom du er i gang med at redigere et objekt.

6 Flyt kort Funktion til at flytte aktuelt kortudsnit, hvilket også kaldes at panorere. Hold musetasten nede og træk kortet til den ønskede position, hvorefter musetasten slippes. Afvent at kortet bliver opdateret. Du kan også anvende denne funktion, selvom du er i gang med at redigere et objekt. Opsætning af temaer Her styrer du temaopsætning for kortet. Ved aktivering får du denne dialog: Dialogen viser hvilke temaer, som aktuelt indgår i kortet, hvilken rækkefølge de vises oven på hinanden, hvorvidt de skal være synlige, hvorvidt man kan udpege/lokalisere objekter i dem (Selektérbart), og hvor gennemsigtige de skal være (Transparens). Temaer kan omorganiseres inden for deres gruppe, og grupperne kan rykkes op og ned ved at benytte knapperne Til top, Op, Ned, Til bund.

7 Temaet Aktuelt objekt repræsenterer geometrien for det objekt, som aktuelt bliver redigeret (det fremhæves med gult i kortet). Det anbefales altid at have dette tema synligt og ikke selektérbart. Mere om aktuelt objekt under to slags redigering. Selektérbart angiver hvorvidt man kan snappe til, udpege eller få lokaliseret objekter i det pågældende tema. Denne mulighed er kun tilgængelig, hvis datakilden til temaet understøtter dette (f.eks. kan datakilder som kun indeholder raster-data ikke gøres selektérbare). Du kan godt ændre temaopsætningen, selvom du er i gang med at redigere. Find objekter Dette værktøj er beregnet til at finde frem til det objekt, du ønsker at arbejde med. Når du klikker på ikonet og derefter klikker i kortet, vil boksen til venstre vise objekter fra temaer, som er Synligt og Selektérbart i temavælgeren se temaopsætning. Du ønsker for eksempel at vælge dette objekt: Klikker du på objektet, bliver det fremhævet med blåt: Du kan også trække en firkant med musen: Og alle valgbare objekter indenfor firkanten bliver markeret:

8 eller du kan vælge flere objekter enkeltvis ved at holde SHIFT-tasten nede, mens du klikker. De valgte objekter bliver vist i funktionsbjælken til venstre, hvor du kan vælge en eller flere, hvis du ønsker det, ved at holde CTRL-tasten eller SHIFT-tasten nede (du kan dog kun redigere et objekt af gangen): Hvis du trykker på Tilpas kortudsnit zoomes der ind til det eller de valgte objekt. Attributterne for de fundne objekter vises, når muse-markøren holdes over den:

9 Du kan nu vælge det objekt, du ønsker at redigere redigér-knappen bliver først aktiv, når der kun er ét selektérbart og redigérbart objekt se redigér objekt. Redigér objekt Denne funktion benyttes til at redigere eller slette eksisterende objekter. Funktionen er kun tilgængelig, når du har fundet et objekt, hvor redigering er mulig:

10 Værktøjet tillader kun, at der udpeges objekter, som både er redigérbare og selektérbare. Hvilke temaer som er redigérbare, er på forhånd fastlagt af systemadministratoren, hvorimod ændring af et temas selektérbarhed til hver en tid kan ændres med opsætning af temaer. Når du klikker på redigér-knappen, bliver det aktuelle objekt markeret med gult i kortet: To slags redigering gul og rød Der opereres med et aktivt objekt og en arbejdsgeometri. Det aktive objekt kan indeholde en geometri og en række attributter. På kortet er det aktive objekts geometri markeret med gult. arbejdsgeometrien har ingen attributter, men er udelukkende en geometri denne er markeret på kortet med rød farve. Alle geometri-redigeringsværktøjer opererer som udgangspunkt på arbejdsgeometrien. Hvis der ikke er nogen arbejdsgeometri, vil værktøjet falde tilbage og operere direkte på det aktive objekt. Eksempelvis vil bufferværktøjet som udgangspunkt virke mod arbejdsgeometrien, men hvis der ikke er en arbejdsgeometri, vil det virke på det aktive objekt. Dette billede viser forskellen på gul og rød geometri: For det meste behøver du ikke spekulere over forskellen men den bliver især aktuel, når du bruger værktøjerne føj sammen, udskær eller fællesmængde. Det anbefales dog at du bruger lidt tid på at gøre dig fortrolig med denne opdeling, da det afviger fra den måde traditionelle GIS værktøjer opererer på.

11 Når du redigerer et objekt, kan du indtaste attribut-værdier, udføre tegneoperationer eller afslutte redigeringen ved at trykke Opdatér eller Fortryd. Opdatér medfører, at databasen bliver opdateret med de viste attributter og det aktuelle objekt (den gule geometri i kortet). Herefter skiftes der automatisk tilbage til find objekt. Man kan altid benytte Fortryd-knappen til at afbryde en påbegyndt redigering af et objekt. Bemærk at der ikke udføres nogen former for database-opdatering, før enten Opdatér- eller Slet-knap har været benyttet. Centrér og slet Du kan til hver en tid få centreret kortet om den valgte geometri ved at klikke på centrérknappen: Det valgte objekt kan slettes med denne knap: I så fald vil du naturligvis blive spurgt, om du virkelig mener det:

12 Svares der Nej sker der ingenting. Svares der Ja slettes objektet i databasen. Denne sletning kan ikke fortrydes! Opret objekt Opret objekt benyttes til at indtaste attributter og danne geometri for nye objekter. Før du opretter et objekt, skal du vælge hvilken type fra de givne muligheder: Ved aktivering fremkommer disse valgmuligheder: I den øverste linje, Objekttype, fremgår den valgte objekttype. Indholdet i Egenskaber tilpasser sig efter objekttypen. Det er kun i værdi-felter vist med hvid baggrund, at man har mulighed for at indtaste værdier.

13 I visse felter er der begrænsede muligheder for, hvilken værdi der må indtastes. I nogle tilfælde gælder det fx, at ADM_KODE-attributten skal gives et validt nr. fra et administrativt område. I felter med begrænsede valgmuligheder vælges den ønskede værdi altid fra en dropdown liste, som aktiveres når der klikkes i feltet. Bemærk at der ikke udføres nogen former for database-opdatering, før du klikker på Opretknappen. Når du har tegnet en ny arbejdsgeometri (rød), skal du før du gemmer den huske at føje den sammen med det aktive objekt (gult) også selvom det aktive objekt ikke eksisterer endnu. Hvis du glemmer det, før du klikker på Opret-knappen, vil du få denne advarsel: Tegnefunktioner Dette afsnit beskriver alle de tegnefunktioner som er til rådighed fra opret objekt og redigér objekt værktøjerne: Når en af funktionerne aktiveres, vil der i nogle tilfælde dukke nogle valgmuligheder op i længere nede i funktionsbjælken og musemarkøren i kortet ændrer sig, så den passer til værktøjet. Når du har tegnet en ny geometri, sørget for, at den er en del af det aktive objekt, tilføjet de rette egenskaber/attributter, kan du trykke på Opret-knappen, og databasen er opdateret. Tegn flade Med dette værktøj kan du tegne flader i kortet. Funktionen vil kun kunne anvendes, når geometritypen for det aktuelle objekt er Flade, Multiflade eller et Mix. Når du klikker på punkter i kortet, dannes løbende en polygon mellem punkterne polygonen udfyldes løbende med rød farve: Hvis du holder venstre museknap nede, mens du bevæger hånden, bliver det i stedet til en frihåndstegning:

14 Undervejs i tegneforløbet vil de tegnede punkter successivt kunne fortrydes ved at højre-klikke med musen, eller ved at trykke på undo-knappen. Tegn cirkel Med dette værktøj kan du tegne en cirkel med fri radius eller med fast radius valget foretager du i denne menu, som dukker op, når du aktiverer værktøjet: Hvis du ikke sætter flueben ovenfor, tegner du en cirkel med fri radius og det gøres ved at placere trådkorset i centrum og trækker radiusen ud derfra. Disse tre billeder viser hvordan: Ønsker du fast radius i stedet, skal du sætte hak ved Fast radius og udfylde, hvor stor radius skal være. Du vi nu med musen kunne placere centrum for en cirkel med denne radius i kortet:

15 Modificér punkt Med dette værktøj kan du redigere individuelle punkter i geometrien for et objekt. Når værktøjet aktiveres, fremkommer denne menu under knapperne: Indsæt vil indsætte et punkt mellem to eksisterende punkter: SpatialEdit vil hele tiden foreslå at indsætte et punkt mellem de to af geometriens punkter, som er nærmest din position i kortet når du flytter musen, vil den foreslåede tilkobling derfor også flytte sig: Ønsker du at fastholde en bestemt tilkobling til geometrien, mens du flytter musen, skal du holde SHIFT-tasten nede: Når du klikker med musen bliver den stiplede line til en del af geometrien: Du kan som nævnt også vælge to andre muligheder Flyt vil i stedet foreslå at flytte det nærmeste punkt, og du kan klikke på punktet, holde venstre museknap nede, og trække punktet til et ny placering:

16 Og Slet vil foreslå at slette det nærmeste punkt: I alle ovenstående tilfælde kan du fastholde tilkoblings-punktet ved at holde SHIFT-tasten nede. Hvis du kommer til at oprette en ulovlig geometri, bliver området fremhævet med et rødt kryds: I så fald må du trykke på undo-knappen og prøve igen. Flyt Dette værktøj bruges til at flytte den valgte geometri. Når du aktiverer værktøjet, får du følgende valgmuligheder: Og de to muligheder ser sådan ud:

17 Kopiér Denne funktion kan kopiere en geometri og her har du også mulighed for at vælge mellem Individuelle elementer eller Alle elementer. Funktionen virker på samme måde som Flyt med den ene forskel, at du her skaber en kopi af geometrien du flytter den ikke. Kopien forbliver en del af samme objekt som originalen. Slet Denne funktion sletter en geometri og endnu en gang kan du vælge mellem Individuelle elementer eller Alle elementer. Når du klikker, vil den fremhævede geometri blive slettet. Du vil ikke blive bedt om at bekræfte sletningen, men du kan fortryde ved at trykke på undoknappen. Vælg objekt Hvis du er i gang med at oprette eller redigere en geometri, og du ønsker at tilvælge andre eksisterende geometrier, skal du bruge dette værktøj. Når du aktiverer det, får du disse muligheder: Du kan altså vælge hvilke af de selektérbare temaer, du ønsker at udvælge objekter fra hvilke temaer, der er selektérbare, fastsætter du i temaopsætningen. På følgende billede er du i gang med at arbejde med en geometri (den gule), og bruger udvælgelsesværktøjet til at tilvælge et nyt objekt (det røde): Du kan også trække en firkant for at udvælge flere objekter:

18 Når de ønskede objekter er markeret med rødt, kan du tilføje, udskære eller tage fællesmængden med den gule geometri. Buffer Enhver geometri kan tilføjes en buffer af valgfri bredde (default værdien er 20m) disse to billeder illustrerer før og efter: Buffer-bredden indstilles i dette felt: Hvis du har valgt mere end en geometri, kan det også vælges ovenfor, om bufferen kun skal tilføjes en af geometrierne eller dem alle sammen. Føj sammen, udskær og fællesmængde For at bruge disse værktøjer, må du forstå forskellen på aktivt objekt og arbejdsgeometri hhv gule og røde geometrier se to slags redigering. Hvis forskellen ikke er indlysende, så prøv dig lidt frem. Føj sammen kan både bruges på overlappende og ikke-overlappende geometrier:

19 At føje disse to eksempler sammen vil gøre arbejdsgeometrien til en del af det aktive objekt: Udskærings-funktionen skærer den overlappende del af arbejdsgeometrien væk fra det aktive objekt. Samtidig forsvinder den arbejdsgeometrien se disse to billeder: Bruger du fællesmængde-værktøjet i stedet i eksemplet ovenfor, får du dette resultat fællesmængden af de to geometrier: Undo & redo Disse to funktioner er kun tilgængelige under opretning eller redigering af et objekt og knapperne vil være inaktive, hvis der ikke er nogle handlinger at fortryde eller genskabe. De virker, som du er vant til fra mange andre applikationer. Snap Hvis du ønsker at tegne en geometri, som lægger sig helt op til grænsen af en anden geometri, bør du bruge Snap. Funktionen kan bruges i kombination med tegneværktøjerne tegn flade, tegn cirkel, modificér punkt, flyt og kopiér. Funktionen findes i to varianter Punkt og Linie og aktiveres her:

20 Den giver dig to trådkors det lille viser, hvor du placerer musen i øjeblikket det store viser, hvilket punkt, du snapper til: Funktionen snapper kun til selektérbare objekter se temaopsætning. Har du valgt at snappe til Punkt, vil det store trådkors kun snappe til punkterne i det nærmeste objekt har du valgt Linie, vil det snappe til hvilket som helst sted langs kanten af det nærmeste objekt. Når du klikker, tilføjer du det snappede punkt til arbejdsgeometrien. Et eksempel på anvendelse af snap til Punkt er, at du ønsker at tegne en bygning, som nøjagtigt forbinder disse to eksisterende bygninger: I det næste eksempel ønsker du at tegne en tilbygning langs væggen til en bygning, og bruger derfor snap til Linie:

21 Når du bruger Linie, kan du holde musetasten neden, mens du tegner den nye geometri langs kanten til den eksisterende. Der laves automatisk udtynding af punkter, og du vil i de fleste tilfælde få en et pænt forløb langs kanten. Browser og Java Runtime Environment Afsnittet udvides løbende. Hidtidige erfaringer er følgende: Man skal sørge for at tildele JVM tilstrækkeligt med memory. Gøres fx. med JVM-parameteren Xmx150m, som medfører at JVM en kan forbruge op til 150MB ram. Dette gøres ved at åbne kontrolpanelet og vælge Java. I Java Control Panel vælges fanebladet Java og åbne Java Runtime Settings. Eksemplet nedenfor viser 250 MB ram. Man skal disable al form for script-debugging. I modsat fald virker dynamisk tegning meget langsom.

SpatialEdit i PlanSystemDK. Minivejledning til SpatialEdit version 4.4

SpatialEdit i PlanSystemDK. Minivejledning til SpatialEdit version 4.4 SpatialEdit i PlanSystemDK Minivejledning til SpatialEdit version 4.4 Udgave 1.0 GIS & IT, Grontmij Carl Bro, April 2010 Indhold: Introduktion...3 Din browser...4 Start af program / Beskrivelse af brugerflade...5

Læs mere

FOTBROWSER - DEMONSTRATION. Grundlæggende introduktion til FOTBROWSER

FOTBROWSER - DEMONSTRATION. Grundlæggende introduktion til FOTBROWSER FOTBROWSER - DEMONSTRATION Grundlæggende introduktion til FOTBROWSER 1 Program Generel introduktion til FOTBROWSER Del 1: Værktøjer Del 2: Væsentlige principper (arbejdsgeometri (rød) og objekt-geometri

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation

Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Vejledning til online-redigering i Danmarks Arealinformation Redigeringsfunktioner i Danmarks Arealinformation Med denne vejledning vil Danmarks Miljøportal give en kort introduktion til de mest brugte

Læs mere

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0

MANUAL. Præsentation af Temperaturloggerdata. Version 2.0 MANUAL Præsentation af Temperaturloggerdata Version 2.0 Indholdsfortegnelse FORORD...3 INTRODUKTION...3 KRAV OG FORUDSÆTNINGER...3 INSTALLATION...4 OPSÆTNING...8 PROGRAMOVERBLIK...10 PROGRAMKØRSEL...11

Læs mere

Vejledning til Din natur

Vejledning til Din natur Vejledning til Din natur Indhold DIN NATUR ER FOR LANDMÆND OG LODSEJERE 3 SÅDAN VIRKER DIN NATUR 3 ADGANG OG LOG IND 4 NemID 4 Accept af vilkår 4 OVERSIGTSKORT 5 Find adresse 5 DE FIRE KORT I DIN NATUR

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn... 3 Indstillinger... 3 Hjælp... 3 Kortvindue og infolinje... 3 Målforhold...

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9

vejman.dk Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Brugerdokumentation - kortmodul 14. marts 2012 Version 1.9 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Anbefalinger... 4 1.2 Datahjælp... 4 1.3 Brugerindstillinger... 5 2 Generel funktionalitet... 6 2.1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug for ansøgning om privat skovtilskud. Naturplanlægning, naturprojekter

Læs mere

VEJLEDNING I WEBKORT

VEJLEDNING I WEBKORT VEJLEDNING I WEBKORT INDHOLD Vælg temaer 3 Naviger på kortet 4 Find adresser og informationer på kortet 5 Tegn enkle figurer på kortet 6 Andre værktøjer 7 Indstillinger 9 Udskriv 10 Temavælgerens muligheder

Læs mere

Grontmij PARK. Version 2.1. Brugervejledning

Grontmij PARK. Version 2.1. Brugervejledning Grontmij PARK Version 2.1 Brugervejledning Indholdsfortegnelse Introduktion... 5 Systemets opbygning... 5 Overordnet datastruktur... 5 Valg af browser... 5 Test dine evner i dev-park... 5 Kortvinduet...

Læs mere

Vejledning til brug af KortVordingborg

Vejledning til brug af KortVordingborg Vejledning til brug af KortVordingborg På Vordingborg Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere

Inden du går i gang. For Mozilla Firefox brugere. For Internet Explorer brugere Side 1 af 8 Inden du går i gang For at kunne bruge Alm. Brand Netbank skal du enten bruge Internet Explorer eller Mozilla Firefox. Vi understøtter ikke brug af Google Chrome, og vi kan derfor ikke garantere,

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Kom godt i gang. Sitecore Foundry maj Version 1.1

Kom godt i gang. Sitecore Foundry maj Version 1.1 Sitecore Foundry 4 Kom godt i gang 26. maj 2014 - Version 1.1 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation

Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Vejledning til opgraderet version af Danmarks Arealinformation Følgende funktioner virker anderledes i HTML5-versionen end i Silverlight-versionen: 1) Vælg/tænd kortlag... 2 2) Tilføj kortlag fra Lagkatalog...

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

PlansystemDK Hotline:

PlansystemDK Hotline: Indberetning af VVM-redegørelse med tilhørende ramme Gå til www.indberet.plansystem.dk For at tilføje en ny VVM-redegørelse til en eksisterende kommuneplan, så start med at markere kladde, forslag og vedtaget

Læs mere

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb

Quick guide Dynamicweb 9. Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Quick guide Dynamicweb 9 Kom godt i gang med brugen af redigeringsværktøjet bag vores hjemmesideløsning CMS-systemet Dynamicweb Indholdsfortegnelse Sådan logger du på... 3 Opbygning... 4 Beskrivelse af

Læs mere

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis

Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Hjælp til funktioner på Helsingør Kommunes WebGis Værktøjsknapper Adresseopslag Andre zoom funktioner Printfunktioner PDF print i Mozilla Firefox Kortvisning/Baggrundskort Temakontrol Tegnefunktioner printvenlig

Læs mere

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét).

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét). . Generelt Ved udskrivning af kort kan du vælge at udskrive det der er vist på skærmen. Du kan også vælge at udskrive et eller flere kortudsnit. Før du udskriver, vil programmet altid åbne en dialog, som

Læs mere

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse:

Download af logfiler. For at få adgang til BioCover data skal du benytte følgende login oplysninger: Webadresse: Generelt. Følgende vejledning beskriver hvordan man udarbejder BioCover SyreN kort i Næsgaard Markkort. Opgaven tager udgangspunkt at Næsgaard Markkort er installeret på din PC og klar til brug, og at

Læs mere

Oktober Dokumentpakker

Oktober Dokumentpakker Oktober 2017 Dokumentpakker Dokumentpakkerne er et værktøj til at udskrive dynamiske breve, som har en standardtekst i brevet, og hvor der automatisk sættes blandt andet patientens navn, adresse og aftaletid

Læs mere

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013

Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Ditmer edagsorden Oktober 2013 Quick Guide Indhold For dig der skal i gang med at bruge ditmer edagsorden på ipad eller web 1. Sådan får du adgang til ditmer edagsorden... 2 2. Find udvalg

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder

Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Brugers vejledning til indtastning af Naturdata på eksisterende 3- områder Denne vejledning omfatter indtastning af naturdata på eksisterende 3-områder. Har du opdaget et nyt 3-område, skal du derfor oprette

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside

Vejledning i redigering af apotekets hjemmeside i redigering af apotekets hjemmeside It-afdelingen Januar 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET. 1 INTRODUKTION 3 2 ADMINISTRATION 4 3 OPBYGNING 4 SIDER 5 FIL ARKIV 6 ARTIKLER 7 ØVRIGE

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE

BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE BRUGERVEJLEDNING FIONA ONLINE Indberetning til Nationalbankens betalingsbalance for erhvervsvirksomheder, forsikrings- og pensionsselskaber samt visse finansielle institutter Statistisk Afdeling Version

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

Grontmij PARK. Version 2.1. Brugervejledning

Grontmij PARK. Version 2.1. Brugervejledning Grontmij PARK Version 2.1 Brugervejledning Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Systemets opbygning... 3 Grundlæggende Datamodel... 3 Valg af browser... 4 Test dine evner i pre-park... 4 Kortvinduet...

Læs mere

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.12. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.12 Original skrevet af: Sidst opdateret 15-11-2016 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK

Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Hjælp til visning af planer i PlansystemDK Spørgsmål og kommentarer rettes til Miljøministeriets hotline: 72544804 eller plansystemdk@blst.dk 1. Indledning - Panorér --hvad gælder for arealet 2. Visning

Læs mere

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS)

Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) Vejledning til brug af KortVejle (NetGIS) På Vejle Kommunes interaktive kort har du mulighed for at se en række af de oplysninger kommunen registrerer på kort. Denne vejledning giver en kort introduktion

Læs mere

Vejledning Bilindretning

Vejledning Bilindretning http://vanconfig.raaco.com Klik for at acceptere installation af TurnTool værktøj. Start med at lave en ny konfiguration ved at klikke på Start indretning. Du har mulighed for at vælge disse sprog og valuta

Læs mere

PlansystemDK Hotline: Indberetning af kommuneplantillæg med tilhørende ramme. Gå til

PlansystemDK Hotline: Indberetning af kommuneplantillæg med tilhørende ramme. Gå til Indberetning af kommuneplantillæg med tilhørende ramme Gå til www.indberet.plansystem.dk For at tilføje et nyt kommuneplantillæg til en eksisterende kommuneplan, så start med at markere kladde, forslag

Læs mere

Vejledning til RSS (FEEDS)

Vejledning til RSS (FEEDS) Vejledning til RSS (FEEDS) Hvis du vil følge med i hvad der sker på hjemmesider uden at skulle bruge tid og energi på at gå ind og kigge på dem så er feeds eller RSS (really simple syndication) løsningen.

Læs mere

Vejledning i brug af Kommunen på kort

Vejledning i brug af Kommunen på kort Vejledning i brug af Kommunen på kort Indhold Adgang til Kommunen på kort... 2 Kortvindue og infolinje... 2 Målforhold... 2 Zoom... 3 Signaturforklaring... 3 Værktøjslinjen den øverste sorte del... 3 Navn...

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

PlansystemDK. Indberetning af kommuneplantillæg med tilhørende ramme. Hotline: 7254 4804 plansystemdk@nst.dk

PlansystemDK. Indberetning af kommuneplantillæg med tilhørende ramme. Hotline: 7254 4804 plansystemdk@nst.dk Indberetning af kommuneplantillæg med tilhørende ramme For at tilføje et nyt kommuneplantillæg til en eksisterende kommuneplan, så start med at markere kladde, forslag og vedtaget som status, samt at markere

Læs mere

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen

Alars den 17. november 2014 Tilskud og Projekter Naturstyrelsen Version 1.0 Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Vejledning i brug af MiljøGIS til ansøgning under Stormfaldsordningen Indhold Indledning... 1 Find lokalitet og baggrundskort... 1 Opret arbejdsområdet og tegn arealer m.v.... 4 Mål areal eller længde...

Læs mere

Vejledning i brug af dinnatur

Vejledning i brug af dinnatur Vejledning i brug af dinnatur Indhold Formålet med din natur.dk... 2 Adgang og log ind... 2 Oversigtskort... 4 De forskellige kortlag... 5 Oprettelse af et observationsområde... 8 Redigering/ sletning

Læs mere

Webmail Gmail Generelt Side 1

Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 1 Webmail Gmail Generelt Side 2 Indholdsfortegnelse Oprette en Gmail...... Side 4 Indbakken Oversigt...... Side 9 Skriv en mail...... Side 11 Formateringsværktøjer...... Side

Læs mere

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS

Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan. Indhold: Log på MUS. Forberedelse til MUS Medarbejderguide til INNOMATE HR Medarbejderplan Indhold: 1. Log på 2. MUS 3. Øvrigt om Medarbejderplan 4. Rekruttering behandling af ansøgere Log på Log på www.medarbejderplan.dk med: Bruger ID: initialer

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling.

Når du åbner Sportsplanner første gang, får du to muligheder. Åben opstilling og Ny opstilling. Sportsplanner I DGI Sportsplanner har du mulighed for at tegne redskabsbaner, som passer direkte på det sted, hvor du og dine gymnaster træner. De opstillinger du tegner har du mulighed for at få tilsendt

Læs mere

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for selvejere. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Overordnet liste af funktoner... 2 2 Vejledning... 3 2.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Tegne, redigerings- og slettefunktioner.

Tegne, redigerings- og slettefunktioner. Tegne, redigerings- og slettefunktioner. Generelt Dette afsnit gennemgår systematisk alle programmets funktioner til at tegne, redigere og slette objekter. Afsnittet tager ikke udgangspunkt i nogen bestemt

Læs mere

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes

Image Converter. Betjeningsvejledning. Indholdsfortegnelse: Version: 1.1.0.0. Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Image Converter Betjeningsvejledning Version: 1.1.0.0 Sørg for at læse følgende, før Image Converteren anvendes Indholdsfortegnelse: Overblik over Image Converter P2 Image Converteringsproces P3 Importér

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Vejledning i brugen af VisKort

Vejledning i brugen af VisKort Vejledning i brugen af VisKort Indhold Hvad kan VisKort...... - 1 - Browser... - 1 - Opbygning af kortvinduet... - 2 - Navigation (zoom) i kortvinduet... - 2 - Oversigtskort... - 3 - Find en adresse...

Læs mere

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes.

Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. Dette er en vejledning til hvordan nye skarvkolonier oprettes og hvordan resultater fra optællinger af kolonier indtastes. De tre trin Trin 1 Opret ny bruger Som optæller af skarvkolonier får du her mulighed

Læs mere

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning.

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning. Brugervejledningen. For at kunne arbejde effektivt med programmet, er det vigtigt, at du forstår princippet i programmets brugerflade. I det følgende kan du læse om hovedprincipperne i betjening af Næsgaard

Læs mere

Vejledning til Din Natur

Vejledning til Din Natur Vejledning til Din Natur Indhold DIN NATUR ER FOR LANDMÆND OG LODSEJERE... 2 SÅDAN VIRKER DIN NATUR... 2 ADGANG OG LOG IND... 3 NemID... 3 Accept af vilkår... 3 OVERSIGTSKORT... 4 Find adresse... 4 DE

Læs mere

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE

BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Til Forsyningsvirksomheder i Danmark Dokumenttype Brugervejledning Rambøll Hjemmeside Full Responsive Dato Oktober 2017 BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE BRUGER KURSUS RAMBØLL HJEMMESIDE Revision 01 Dato

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning.

brugervejledningen. Vis/udskriv brugervejledning. Brugervejledningen. For at kunne arbejde effektivt med programmet, er det vigtigt, at du forstår princippet i programmets brugerflade. I det følgende kan du læse om hovedprincipperne i betjening af Næsgaard

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012

Web MTC manual. Version 1.1 08-11-2012 Web MTC manual Version 1.1 08-11-2012 1 Revisioner: Version 1.0, 11-10-2012: Oprettelse af dokument Version 1.1, 08-11-2012: Afsnit om udskrivning af rapport tilføjet. 2 Indhold Sideopbygning... 5 Startside...

Læs mere

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges

En liste, hvor der kun kan angives et svar. En dropdown menu, hvori kun et svar kan vælges Huskeseddel til uv-evaluering 1. Sådan oprettes en undersøgelse Klik på ikonet Surveys og dernæst det grønne plus Ny undersøgelse. Navngiv din undersøgelse og vælg under Basic options, om der skal være

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere. Generelt

Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere. Generelt Brugervejledning for avancerede KortInfo-brugere Generelt Generelt Websitet er delt op i et venstrepanel, et kortvindue med en værktøjslinie over, og et højrepanel. Højrepanelet er i mange tilfælde foldet

Læs mere

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD)

Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Kursusmappen Kommuniker: På Tryk 2 (med ordforslag fra CD-ORD) Øvelser Indhold Indhold... 2 Øvelse 1... 3 Start Kommuniker: På Tryk 2 og åbn nogle af de medfølgende dokumenter... 3 Øvelse 2... 4 Grundfunktioner

Læs mere

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk

Elevadministrations modulet. Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Elevadministrations modulet Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen UNI C UNI C, 19.12.2013 Indhold 1 Indledning... 5 1.1

Læs mere

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7

vejman.dk Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Brugerdokumentation Det rutenummererede vejnet og cykelruter 16. februar 2014 Version 1.9 sp7 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Visning af rutelag på kort... 4 3 Opret ny rute... 10 3.1 Udpegning

Læs mere

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten

DANSK SKOLEDATA APS. Tlf. 86 44 80 99 E-mail DSD@skoledata.dk DSA-Ventelisten Indholdsfortegnelse Overordnet beskrivelse af programmets funktioner... 2 Log på... 2 Manuel oprettelse af elev.... 3 Optagelse af elever... 3 1 Gruppering og sortering af elever... 3 2 Udvælg aspiranter...

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet

VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet VEJLEDNING Udfyldelse af spørgeskemaet Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Tekniske krav... 3 Adgang og forbindelse... 4 Navigation i spørgeskemaet... 7 Spørgeskemaets afsnit... 7 Navigationslinjen...

Læs mere

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Hardeknud gruppe Brugermanual Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Indhold Indledning... 4 Om denne brugermanual... 4 Formålet med Gruppeweb... 4 Hjemmesidens opbygning... 4 Redaktører... 5 Log

Læs mere

Sådan opretter du en Facebook-side

Sådan opretter du en Facebook-side Vejledning til Facebook: Sådan opretter du en Facebook-side Det er forholdsvis nemt at oprette en Facebook-side og Facebook kan guide dig igennem de nødvendige trin. Alligevel kan det være rart med en

Læs mere

Huskesedler. Microsoft Excel 2010

Huskesedler. Microsoft Excel 2010 Huskesedler Indhold Absolutte cellereferencer... 2 Beskyttelse... 3 Fejlkontrol... 5 Flyt og kopiér... 6 Flyt og kopier med musen... 7 Formatering... 8 Formatering - Placering... 9 Formatering Kanter og

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af:

Guide til PlaNet v1.11. Original skrevet af: Guide til PlaNet v1.11 Original skrevet af: Sidst opdateret 20-08- 2015 1 INDHOLD Generelt... 4 Login... 4 Roller... 4 Planlægger... 4 Afvikler... 4 Roller og moduler... 5 Planlægger... 5 Afvikler... 5

Læs mere

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010.

4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint2010. 4.0 SharePoint redigering De lokale hjemmesider er bygget i et Microsoft program kaldet SharePoint00. Hvis man som webmaster vælger at redigere hjemmesiden uden brug af guiderne sker det via de redigeringsmuligheder

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål

Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Svar på de mest almindelige Citrix spørgsmål Henrik Meyer og Ajâja Hyttel Oprettet: 24/6-13 Sidst revideret 14/5-14 h t t p s : / / c i t r i x. a a b n e t. d k Hvad er nyt i Citrix?... 2 Hvis du ikke

Læs mere

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress.

Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Wordpress manual Sådan opdaterer og vedligeholder du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting og funktioner i Wordpress, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje

Læs mere

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S

Tegneserien - Kom godt i gang. Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Tegneserien - Kom godt i gang Mikro Værkstedet A/S Revision 1.14, 15. maj 2007 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 1 2. Kom godt i gang... 3 2.1. Opstart

Læs mere

For at logge ind i PURE, skal du gå til siden medarbejdere.au.dk/pure. Tryk på det blå loginfelt i højre side.

For at logge ind i PURE, skal du gå til siden medarbejdere.au.dk/pure. Tryk på det blå loginfelt i højre side. CV i PURE I dette dokument finder du en vejledning til, hvordan du: 1) logger ind i PURE 2) opretter et CV i PURE 3) vedligeholder dit CV Der er desuden megen hjælp at hente i disse to videoer: Opret CV:

Læs mere

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet.

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Microstation brugermøde 10. og 11. november 2008. Indlæg af Else-Marie Lorenzen. Vejdirektoratet Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Som det første

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

Plandata.dk s tegneværktøj

Plandata.dk s tegneværktøj Vejledning Plandata.dk s tegneværktøj Vejledning til, hvordan tegneværktøjet i Plandata.dk kan benyttes til at tegne og redigere i geometrier. Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0.0 Dato: 28-05-2019

Læs mere

AU Webshop brugeradministration

AU Webshop brugeradministration AU Webshop brugeradministration 15.07.2010 / pch Indhold Formål... 1 Adgang... 1 Roller og rettigheder... 2 Brugeroversigt... 3 Oprettelse af en ny AU Webshop bruger... 5 Ændring af stamoplysninger for

Læs mere

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011

Det nye husdyrgodkendelse.dk Sagsbehandlermodulet Fra ansøgning til godkendelse V. 1.0 28/4 2011 2. Sådan kommer du fra ansøgning til godkendelse Før du kan komme i gang med at arbejde på en miljøgodkendelse, skal du have åbnet den tilhørende ansøgning. Det gør du enten ved at indtaste skemanummer

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 4 Opret en menutavle på en anden platform Denne aktivitet viser, hvordan du kan oprette et miljø med en ekstra platform med en menutavle, hvordan du kan justere tavle- og platformsudseende, og hvordan du

Læs mere

Login side 3. Visninger i mediebiblioteket side 5. Opdater din crawl side 7. Upload af billeder side 9. Upload billeder via Drag&Drop side 14

Login side 3. Visninger i mediebiblioteket side 5. Opdater din crawl side 7. Upload af billeder side 9. Upload billeder via Drag&Drop side 14 Indholdsfortegnelse: Login side 3 Visninger i mediebiblioteket side 5 Opdater din crawl side 7 Upload af billeder side 9 Upload billeder via Drag&Drop side 14 Udfyld og indsæt valgfri side i playlisten

Læs mere

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb

Sådan redigerer du med Audacity. Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb Sådan redigerer du med Audacity Pædagogisk IT-kørekort - Mentorforløb 1 Hvad kan Audacity? Audacity er et freeware lydredigeringsprogram. Programmet kan: fungere som lydoptager (ex optage fra mikrofonindgangen

Læs mere

Uddannelsesplaner i MinUddannelse

Uddannelsesplaner i MinUddannelse Uddannelsesplaner i MinUddannelse Denne vejledning giver et overblik over arbejdet med MinUddannelse fra en UU-vejleders synspunkt. Indhold 1. Introduktion... 2 2. Tekniske specifikationer... 2 3. Som

Læs mere

Bogbyggeren på HVAL.DK

Bogbyggeren på HVAL.DK Journal nr. 7.32.78 Bogbyggeren på HVAL.DK Et web-baseret værktøj udviklet af Programdatateket i Viborg amt i forbindelse med ITMF-projekt 464 Din egen Historie på nettet Indholdsfortegnelse: Kom i gang...3

Læs mere

1. Log ind Glemt adgangskode? Ændre sprog Dashboard = Forsiden... 7

1. Log ind Glemt adgangskode? Ændre sprog Dashboard = Forsiden... 7 Indholdsfortegnelse 1. Log ind... 2 2. Glemt adgangskode?... 3 3. Ændre sprog... 6 4. Dashboard = Forsiden... 7 Side 1 af 8 IndFak er opdateret så du igen kan anvende alle typer anbefalede browsere: Internet

Læs mere

Kompendium til Geogebra

Kompendium til Geogebra Kompendium til Geogebra Hardsyssel Efterskole Matematik 8. Klasse Side 1 af 12 Kompendium til Geogebra 1. Generel præsentation af Geogebra 1.1 Download af programmet Geogebra kan gratis downloades fra

Læs mere

Formular modul. Sitecore Foundry januar Version 1.0

Formular modul. Sitecore Foundry januar Version 1.0 22. januar 2015 - Version 1.0 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Opret en ny formular... 4 Skjult

Læs mere

ECdox som favorit. Indledning 1. Internet Explorer 2. Chrome 4. Safari 5. Favorit på mobile enheder 6 Android 6 IOS 7. ECdox på mobile enheder 7

ECdox som favorit. Indledning 1. Internet Explorer 2. Chrome 4. Safari 5. Favorit på mobile enheder 6 Android 6 IOS 7. ECdox på mobile enheder 7 ECdox som favorit Indledning 1 Internet Explorer 2 Chrome 4 Safari 5 Favorit på mobile enheder 6 Android 6 IOS 7 ECdox på mobile enheder 7 Indledning Dette dokument beskriver hvordan man opretter og arbejder

Læs mere

JAR Øvelse nr. 6. JAR-Manual, Version 1.0. GIS-delen i JAR. Regionsvejledning. Version 4.0 november Side 1 af 20

JAR Øvelse nr. 6. JAR-Manual, Version 1.0. GIS-delen i JAR. Regionsvejledning. Version 4.0 november Side 1 af 20 JAR Øvelse nr. 6 JAR-Manual, Version 1.0 GIS-delen i JAR Regionsvejledning Version 4.0 november 2017 Side 1 af 20 Øvelse ID: 6 Øvelsesemne: GIS-delen i JAR Øvelsesbeskrivelse: Giver dig et overblik over,

Læs mere