Syge børn i pasningstilbud

Relaterede dokumenter
Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Vold og trusler i psykiatrien

Samarbejde med pårørende

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Vold og trusler i psykiatrien

Førstehjælp og brandslukning

Muligheder for pleje og omsorg

Julegaver fra arbejdsgiveren

Retfærdig løn i faggruppen

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Faglig udvikling og uddannelse

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Arbejde i julen og nytåret

Normeringer og kommunalvalg

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Skænderier og konflikter

Årsager til jobskifte

Uniformer i ældreplejen

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Helbred og sygefravær

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Vold og trusler på arbejdspladsen

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Årsager til jobskifte

Middagslur i dagtilbud

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Arbejdstid. 2. januar 2018

Mobning. 30. november 2017

Underretninger om børn, der mistrives

Arbejdstempo, bemanding og stress

Rygning på arbejdspladserne

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Fratagelse af opgaver

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Procedurer for arbejde i glatføre

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Sygefravær og sygenærvær

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Faglig kritik og sparring

Forhold til kolleger og ledelse

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Stress og tabu. 5. november 2018

Temaer op til OK december 2014

Overvågning. 18. juni 2018

Arbejdsliv og privatliv

Vold og trusler på arbejdspladsen

Arbejde i weekender og på helligdage

Arbejdsmiljøet generelt

Erfaring med selvmordstruede borgere

Tekniske hjælpemidler

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

Bekymring for at miste arbejdet

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Vejtid i hjemmeplejen

Metoder på det specialiserede socialområde

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Børns vilde og farlige lege

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

2 ud af 10 oplever desuden, at der er flere børn med alle på fire nævnte kendetegn end for 2 år siden.

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

Frivilligt arbejde på plejehjem

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Ligestilling. 29. april 2015

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Det siger medlemmerne af FOA om registrering og faglig dokumentation

Krænkende adfærd overfor borgere

Mindre tidsregistrering i hjemmeplejen

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

Inklusion i dagtilbud

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

Vold og arbejdet med demente

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Det siger FOAs medlemmer om sladder

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Transkript:

2. maj 2017 Syge børn i pasningstilbud Tre ud af fire af de ansatte i daginstitutioner, dagpleje og SFO oplever mindst en gang om måneden, at et barn afleveres af forældrene, selvom barnet egentligt er for sygt til at være der. Og spørger man forældrene selv, svarer hele 43 procent af FOAs medlemmer, at de inden for det seneste år har afleveret et sygt barn i pasningstilbuddet. Det viser svarene på en række spørgsmål, som FOA har stillet sine medlemmer via forbundets elektroniske medlemspanel. Undersøgelsen blev udsendt i perioden 10. til 20. marts 2017, og i alt 975 ansatte i daginstitutioner, dagpleje eller SFO besvarede spørgsmålene. Hovedkonklusioner: Tre ud fire (77 %) af de ansatte i daginstitutioner, dagpleje eller SFO oplever mindst en gang om måneden, at et barn afleveres i pasningstilbuddet, selvom barnet er for sygt. Mere end hver tredje (35 %) af de ansatte oplever det mindst en gang om ugen. 11 procent af de ansatte oplever meget ofte eller ofte, at de ikke kan få telefonisk kontakt til forældrene, når de forsøger at få forældrene til at komme og hente barnet tidligere. Hver fjerde oplever ofte eller nogle gange, at forældre prøver at overtale dem til, at de ikke skal hente barnet tidligere. 43 procent af FOAs medlemmer, der har hjemmeboende børn i dagpleje, vuggestue, børnehave eller fritidshjem/sfo har inden for det seneste år selv afleveret et sygt barn i pasningstilbuddet. 42 procent af FOAs medlemmer med børn har inden for det seneste år selv måttet melde sig syge for at passe deres syge børn. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Lars Ole Preisler Hansen Tlf. 46 97 25 12

Syge børn i pasningstilbud 2 Tre ud fire (77 %) af de ansatte i daginstitution, dagpleje og SFO oplever mindst en gang om måneden, at et barn afleveres i pasningstilbuddet selvom barnet er for sygt 35 procent har svaret, at de oplever det mindst en gang om ugen. 30 procent oplever det et par gange om måneden. 12 procent oplever det hver måned, mens 19 procent svarer Sjældnere. Kun 1 procent oplever det aldrig. Figur 1. Hvor ofte modtager du børn, der er så syge, at du vurderer, de burde være hjemme? 35% 30% 30% 25% 20% 19% 19% 15% 10% 12% 12% 5% 4% 4% 1% 0% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Et par gange om måneden Hver måned Sjældnere Aldrig Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 975. Spørgsmålet er stillet til ansatte i daginstitutioner, SFO og dagpleje

Syge børn i pasningstilbud 3 Sådan reagerer forældrene, når personalet beder dem om at hente deres syge barn tidligere 11 procent af de ansatte oplever meget ofte eller ofte, at de ikke kan få telefonisk kontakt til forældrene, når de forsøger at få forældrene til at komme og hente barnet. 23 procent oplever meget ofte eller ofte, at forældrene lyder besværede eller frustrerede over at skulle hente barnet. 8 procent oplever meget ofte eller ofte, at forældrene prøver at overtale personalet til, at de ikke skal hente barnet alligevel. 4 procent oplever meget ofte eller ofte, at forældrene svarer, at de ikke har mulighed for at komme og hente barnet. Figur 2. Hvor ofte sker følgende, når du ringer til forældrene for at bede dem om at hente deres barn, fordi det er sygt? Du kan ikke få kontakt til forældrene 2% 9% 33% 40% 11% 5% Forældrene lyder besværede eller frustrerede over, at de skal hente barnet 6% 17% 37% 26% 10% 5% Forældrene prøver at overtale dig til, at de ikke skal hente barnet tidligere end sædvanligt 2% 6% 17% 37% 33% 5% Forældrene svarer, at de ikke har mulighed for at hente barnet 1% 3% 14% 33% 44% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Meget ofte Ofte Nogle gange Sjældent Aldrig Ved ikke/ikke relevant Antal svar: 972. Spørgsmålet er stillet til ansatte i daginstitutioner, SFO og dagpleje

Syge børn i pasningstilbud 4 Mange FOA-medlemmer med børn har selv afleveret syge børn i pasningstilbud 43 procent af FOAs medlemmer, der har hjemmeboende børn, der går i dagpleje, vuggestue, børnehave eller fritidshjem/sfo svarer, at de inden for det seneste år selv har afleveret et sygt barn i pasningstilbuddet. 55 procent har svarer Nej mens 2 procent svarer Ved ikke/husker ikke. Figur 3. Har du inden for det seneste år afleveret et sygt barn i pasningstilbuddet, fordi du skulle på arbejde, selv om du vurderede, at barnet havde bedre af at blive hjemme? 2% 43% Ja Nej 55% Ved ikke/husker ikke Note: Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer, der har hjemmeboende børn, der går i dagpleje, vuggestue, børnehave eller fritidshjem/sfo. Antal svar: 557

Syge børn i pasningstilbud 5 42 procent har selv måttet melde sig syge for at passe deres syge børn 42 procent af FOAs medlemmer, der har hjemmeboende børn i de nævnte pasningstilbud, har inden for det seneste år selv måttet melde sig syge for at passe deres syge børn. 57 procent svarer Nej, mens 1 procent svarer Ved ikke/husker ikke. Figur 4. Har du inden for det seneste år været nødt til selv at melde dig syg for at kunne passe dit syge barn? 1% 42% Ja Nej 57% Ved ikke/husker ikke Note: Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer, der har hjemmeboende børn, der går i dagpleje, vuggestue, børnehave eller fritidshjem/sfo Antal svar: 557

Syge børn i pasningstilbud 6 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden fra 10. til 20. marts 2017. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen vedrørte også andre emner end pasning af syge børn i pasningstilbud. Målgruppen Spørgsmålene rettet til de ansatte i pasningstilbuddene blev sendt til medlemmer af FOAs medlemspanel i pædagogisk sektor, som er ansat i enten daginstitution, SFO eller dagplejen. Spørgsmålene om aflevering og pasning af egne børn blev sendt til medlemmer af panelet, som er i arbejde, og som har svaret, at de har et eller flere hjemmeboende børn, som går i dagpleje, vuggestue, børnehave eller fritidshjem/sfo Antal besvarelser og svarprocent 11.245 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 128 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.117. Af disse medlemmer gennemførte 4.869 undersøgelsen fuldt ud, og 285 afgav nogen svar. Den samlede svarprocent var 46. Spørgsmålene rettet til det pædagogiske personale blev besvaret af i alt 975 medlemmer. Spørgsmålene rettet mod forældre til børn i pasningstilbud blev besvaret af 557 medlemmer. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste desuden, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenterede, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og deriver er overrepræsenterede. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenterede i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data Der er ikke anvendt vægtning af data