Månedsbrev september

Relaterede dokumenter
Fredagsbrev uge 3 SFO

Fredagsbrev uge 37. Kære forældre

Fredagsbrev uge 4. Kære forældre

Fredagsbrev uge 4. Kære forældre

Fredagsbrev uge 43. Lillegruppen

Fredagsbrev uge 24. Endnu en dejlig uge er gået, og vi nærmer os med hastige skridt den sidste uge før børnenes sommerferie.

Fredagsbrev uge 16. Venlig hilsen Ditte-Maria, Louise, Liselotte og Jens-Aksel

Fredagsbrev uge 6. Kære forældre

Fredagsbrev uge 34. Lillegruppen

Fredagsbrev uge 33. Kære forældre

Fredagsbrev uge Bestillingerne af DVD'er med musicalen er nu i gang. Tirsdag er sidste frist.

Fredagsbrev uge 10. Lillegruppen. Henriette er i denne uge startet i Lillegruppen, og jeg vil lyve, hvis jeg siger, at de første

Fredagsbrev uge 11 Definition af udeskole

Fredagsbrev uge 40. Lillegruppen

Fredagsbrev uge 2. Kære forældre

UGEBREV nr. 19 uge 2 Årgang 8

Fredagsbrev uge 43. Lillegruppen

Fredagsbrev uge 38. Kære forældre

Fredagsbrev uge

Fredagsbrev uge 41. Lillegruppen

Dansk i 2. & 3. Klasse 18/19

Fredagsbrev uge 39. Lillegruppen

Forårshilsen fra indskolingen.

Månedsbrevet Marts måned

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. Skole: SFO:

Månedsbrev november. Budget arbejdet er godt i gang, da det er nu, vi skal tænke små og store tanker for det kommende kalenderår.

Kære forældre! Hej SFO. Hej Minu ser. Fredag den 29. juni 2012

Fredagsbrev uge 48. plads til forbedringer. Foråret byder på den velkendte skolehjemsamtale, hvor både børn og forældre er velkommen.

Ny elev Liv er på besøg i 5. klasse, Grøn Gruppe, i de næste par uger for at se, om vores friskole er noget for hende. Hjertelig velkommen.

ULIGEUGEBREV 47. Kære Forældre.

JULE-KLIPPE-DAG INVITATION TIL JULEKLIPPEDAG FREDAG DEN 30. NOVEMBER

Første rigtige skoleuge for hele indskolingen er gået, og vi synes, vi er kommet godt fra start:-)

UGEBREV nr. 18 uge 1 Årgang 8

Fredagsbrev uge 35. En stor begivenhed finder sted lørdag Anne-Sofie skal giftes med Leon, og børnene har

FREDAGSNYT FJALTRING FRISKOLE 20. april 2018

UGEBREV nr. 31 uge 15

Græsset graves af i weekenden i uge 44 og hertil er der ikke behov for yderligere hjælp.

UGEBREV nr. 66 uge 11

UGEBREV nr. 79 uge 26

Vi er ved at have styr på de sidste ting og er klar til at møde jeres dejlige børn på skolen igen på mandag.

Ugebrev 41 Indskolingen 2015

ULIGEUGEBREV 5. Kære Forældre.

Fællesspisning Tusind tak til støtteforeningen for dejlig mad i går aftes, og tak til alle børn og voksne for en hyggelig aften til fællesspisning.

Tilsynserklæring for skoleåret 2017/2018 for Udefriskolenskole: 1. Skolens navn og skolekode


Fredagsbrev d uge 35

De forenklede mål for faget tysk:

UGEBREV nr. 23 uge 6. Årgang 3

Nyhedsbrev - December 2018

Fredagsbrev uge 41. Lillegruppen

UGEBREV nr. 77 uge 24

UGEBREV nr. 38 uge 24 Årgang 9

Arrild Privatskole. Nyhedsbrev 51/2017. Nyt fra Børnehuset:

Denne uge har stået på musik, dans, teater, håndværk i årets Musical.

UGEBREV nr. 37 uge 23

UGEBREV nr. 22 uge 5 Årgang 8

Din tilfredshed med institutionen

UGEBREV nr. 46 uge 39

UGEBREV nr. 39 uge 26 Årgang 8

Undervisningsplan for Tysk, 9. B 2016/17

Lektiepolitik på OLF

Årsplan for 5.K i tysk Skoleåret 2016/2017

UGEBREV nr. 39 uge 25 Årgang 6

UGEBREV nr. 65 uge 10

G E B R E V E T F R I S K O L E N I L E M M I N G U G E 4 7. Lemming d.24 november Kære børn og forældre!

Nu, nu er den der - hjemmesiden!

Rengøring: Uge 47: bh.kl: Agnes Kl: Søren 3.kl: Nickolas Uge 48: bh.kl: Andreas Kl: Tilde 3.kl: Selma.

Hold Øje uge 10. Musik på tværs samme fredag 4/4 om aftenen kl. 17. Generalforsamling d. 23/4 kl. 17.

UGEBREV nr. 36 uge 21

Jeg har været utrolig glad for at undervise Jeres allesammens børn, og jeg vil uden tvivl savne dem hver og én!

FREDAGSNYT FJALTRING FRISKOLE 23. september 2016

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

12/ / : 7 : FASTELAVNSFEST

ULIGEUGEBREV 25. Kære Forældre.

aktiviteter Ordlege. Læsning, oplæsning og oversættelser af tysksprogede tekster. Gruppearbejde. Samtaler og diskussion.

Nyhedsbrev for Damhusengens Skole

Fredagsbrev d uge 7.

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Fredagsbrev uge 50 SFO

SFO BAKKESKOLEN [FORFATTERENS NAVN] 1

Fredagsbrev d uge 13.

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. Skole: SFO:

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Dagene bliver delt op, så vi er i klasserne noget af tiden og på nogle værkstedshold resten af tiden.

Månedsinformation. Karup skole og SFO

Årsplan og skema gr. 2

UGEBREV nr. 24 uge 06 Årgang 6

Årsplan for Dansk i 6. klasse 2016/2017

Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf , Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming friskolenilemming@mail.dk Ugebrev 38

Skolestart. Skoleåret 2018/2019 HØJVANGSKOLENS NYHEDSBREV. Billedet er fra sommersang i skolegården den 29. juni

Evaluering af undervisningen i DA Dansk: Karin Tychsen. Formålet med dansk: - Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale skrive læse.

Transkript:

Månedsbrev september Kære forældre At kalenderen nu viser, at vi er trådt ind i en ny årstid, er vi ikke i tvivl om. Bladene på træerne bliver utrolige smukke, og de gyldne farver fortæller, at sensommerens brisen bliver koldere, og om kort tid vil vi mærke frosten på vores snuder. Vi vil se mørket sænke sig, og stearinlysene vil blafre på ny igen. For egen regning kan jeg sige, at jeg glæder mig til at komme i støvlerne samt i en god vamset sweater med et dejligt varmt tørklæde. Høstmarkedet har i denne måned fyldt en del på børnenes skema. Forberedelserne har været mange, bl.a. har det budt på et besøg på Frilandsmuseet, hvor livet på landet i gamle dage var i fokus. Ugen op til høstmarkedet bød på faglige aktiviteter, hvor fagene bl.a. var matematik, dansk og kulturfag. Børnene har været dybt engageret og arbejdet med stor iver, de har samarbejdet og vist, at netop fællesskabet blandet med faglighed har stor betydning for, om høstmarkedet bliver en succes for små og store. Der skal lyde en kæmpe tak til vores mange sponsorer, som var med til at hive spændingsniveauet op fantastiske gaver, som bragte lykke. Forældre, bedsteforældre samt hjælpere udefra skal ligeledes have en stor tak; uden jeres hjælp ville høstmarkedet være umuligt at hive op på det niveau, som vi synes, det er, og sidst men ikke mindst er vi taknemmelig for, at så mange kom forbi og interesserede sig for børnenes arbejde. September måned har også budt på en udenlandsrejse, som gik til Skotland. Børnene har haft en spændende tur, og de har beriget os med mange fortællinger. Deres mange rejseminder kan ses på Udefriskolens Facebook. Jens Aksel, der var Vandpyttens afdelingsleder valgte at fratræde sin stilling, men valgte heldigvis at fortsætte som pædagog i Vandpytten og SFO en. Det har betydet, at vi har ansat Marianne Byskov Frandsen i Jens Aksels stilling, og vi byder Marianne velkommen i flokken. Vi sluttede denne måned af med fredagskage, og vi siger tusind tak til kagebagekonerne. Kagerne var i høj kurs hos alle både små og store.

Vi glæder os til den kommende måned, som byder på nye oplevelser, fordybelse, fællesskab og en kartoffelferie, som oprindeligt var en fritagelse fra skolegang for at grave kartofler op. God oktober måned til alle. Helle Anne-Sofie Rød gruppe Vokaler, de er røde. De kan være et ord, som en ø eller en å, trækkes ud på en snor. De siger a, e, i, o, u, y, æ, ø, å. Ni vokaler skal der stå. Denne ørehængende sang har være sunget en del gange i månedens løb. Udover vokalerne har vi også arbejdet med bogstaverne; s, m, i og l. Vi har blandt andet leget skibet er ladet med, danset bogstavsdans og øvet os i skriveretning med kridt i skolegården. Et par, en trio og andre begreber arbejder vi med i matematik, hvor tallene er i fokus. Indtil videre er vi kommet til tallet 5. Vi besøger med jævne mellemrum Professor Pi (hun findes som videoklip på nettet), som kan hjælpe os med at forstå tallene bedre. Hun viser blandt andet, hvordan skriveretningen er for tal, hvor de ligger på tallinjen og fortæller regnehistorier. Lillegruppen Vi har færdiggjort vores emne; Greetings, og startet op på vores nye emne; my family. I arbejdet om my family har vi indtil videre lavet flotte vendespil og de sødeste små huse af ispinde, hvor eleverne hver især har tegnet deres familie. Anne-Sofie Majbrit Lillegruppen I paletten arbejder vi med farvelære. De har bare helt styr på de primære og sekundære farver, og hvordan man blander de forskellige farver. Vi har også haft plads til en lille snak om, hvorvidt der findes drenge og pigefarver. Svaret var et helt klart NEJ :0)

Mellemgruppen I historie har vi taget hul på emnet Min familie er historie. Det er svært helt at forstå, hvordan ens familie kan være historie (den er jo ikke så gammel), men det bliver vi forhåbentlig lidt klogere på henad vejen :0) Storegruppen/Grøn gruppe I grøn gruppe er vi blevet færdige med romanen Drengen med sølvhjelmen. Det er en fantastisk fortælling, der har været årsag til både forundring og forargelse. I Storegruppen arbejder vi med myter i historie. Det er et lidt mystisk emne, hvor det er vigtigt at bruge sin kildekritiske sans. Det er de faktisk rigtig gode til :0) Juniorgruppen Som del af vores forløb om kildekritik, har vi arbejdet med billedmanipulation. Der er udtænkt motiver for manipulationen, taget billeder og ikke mindst ændret på billederne. De faktiske og ændrede billeder blev vist og vurderet. De er fulde af gode ideer Vi er nu gået i gang med et forløb om 1. verdenskrig, hvor vi bl.a. har lavet små kortfilm om terrorgruppen Den sorte hånd. Seniorgruppen I kulturfag har vi et forløb om kildekritik. I denne forbindelse har vi været på udeskole i Skive, hvor DR afholdt arrangementet I sandhedens tjeneste. Her mødte vi journalister fra DR bl.a. Erkan Özken, som havde tilrettelagt en fiktiv nyhedsudsendelse. Vores opgave var at bruge vores kritiske sans, forholde os til dilemmaer og træffe svære valg. Arrangementet var for elever fra forskellige 8. og 9. klasser, så vi var rigtig mange. Jeg må sige, at Seniorgruppen viste sig fra deres allerbedste side. De var seriøse, opmærksomme og viste stor respekt over for de journalister, der var mødt op. Jeg var meget stolt af dem!!!! Jane Storegruppen-Engelsk I engelsk er vi netop begyndt på et nyt emne, London. Vi skal arbejde med byens

seværdigheder. Vi skal se filmklip med børn, der bor i London, og der skal laves fremlæggelser for klassen. Desuden arbejder vi med bøjningen af To have. Livsoplysning Mellemgruppen + storegruppen Vi har taget hul på emnet Det gode og det onde. Vi skal snakke om godt og ondt omkring os og inde i os selv. Hanne Juniorgruppen I juniorgruppen har vi afsluttet emnet kommunikation & trivsel. 6. klasse har arbejdet med grammatik, mens 7. klasse var i Skotland. Vi havde fokus på tegnsætning i tekster, og der er blevet sat en masse krydser, boller, udråbstegn, spørgsmål og semikolon. I denne uge har vi påbegyndt faglig læsning, hvor vi arbejder med forskellige læsestrategier ud fra en given tekst. Denne faglige læsning kombineres med matematikken, hvor vi netop har påbegyndt emnet brøk, decimal, procent. Målet med dette er, at de skal få en forståelse for at fagligt læsning også anvendes i hverdagssituationer, såsom når der skal læses opskrifter. På mandag skal vi i køkkenet og kombinere den faglige læsning med matematikken. Vi skal her arbejde med brøker og bage pizzaer. De har parvis læst opskrifter og reduceret opskriften, så det passer til netop en pizza. Der blev arbejdet rigtig godt i de respektive par, da det selvfølgelig er vigtigt, at de fik regnet det rigtigt ud, så deres pizza ikke skal mislykkes på mandag. Vi vil de kommende uger arbejde videre i dansk med faglig læsning, hvor de skal anvende de forskellige læsestrategier. De skal læse forskellige fagbøger, og ud fra disse bøger skal de lave opgaver til hinanden, i form af spørgsmål til teksten. Torsdag d. 12. oktober drager vi på udeskole. Turen går til biblioteket i Lemvig. Her vil vi få en rundvisning og en yderligere introduktion omkring faglig læsning. Ligeledes i matematik vil vi fortsat arbejde med emnet brøk, procent, decimal nogle uger endnu.

Senior I seniorgruppen har vi taget fat på emnet brøk-procent-decimaltal. Vi har haft en del teori omkring emnet, og de har flittigt taget notater. Vi har talt i gruppen om, hvor vigtigt det er at italesætte det, som er svært for en, og ikke mindst, at det er okay, at man ikke nødvendigvis kan det hele. De har fået udleveret deres første aflevering omkring talkendskab. Anne Storegruppen I storegruppen arbejder eleverne godt med tyskfaget. Temaet i øjeblikket hedder Die Familie, og eleverne arbejder med at lære det grundlæggende ordforråd igennem læsning, skrivning, puslespil og leg. Videre går det snart med emnet Das bin ich, hvor eleverne skal lære at hilse, fortælle hvad de hedder, hvor gamle de er og hvor de bor. Tallene og verbet sein kommer også på banen. Til emnet følger også forskellige krop, leg og lærings- aktiviteter. Mvh Anne Juniorgruppen I Juniorgruppen er den første hektiske tid med udlandsrejse for 7. klasses vedkommende ved at være overstået. I indeværende uge fremlægger 7. klasse om Skotlandsturen, og så skulle hverdagen for alvor melde sin ankomst. I engelsk vil gruppen arbejde med grammatik, hvor vi tager fat på den centrale grammatik i engelsk. Her vil det blandt andet komme til at handle om engelsk ordstilling og verbernes bøjning. I tysk har vi påbegyndt emnet Der Körper. Eleverne skal i dette forløb arbejde med kropsdele og udseende. De lærer at fortælle om de enkelte kropsdele og beskrive forskellige udseender på tysk. Der er mange aktiviteter, hvor eleverne skal bevæge sig, samtidig med at de lærer. Eleverne vil til sidst i forløbet være i stand til kort at beskrive og lave et signalement af sig selv og andre personer. Mvh Anne

Seniorgruppen Efter en periode med både høstfest, rejsen til Skotland, engelskprojekt og Skills vil hverdagen snart melde sin ankomst. Det har været en både god og spændende, men også en hård og krævende oplevelse at skulle lave lange fremlæggelser på engelsk. I evalueringen er vi dog blevet enige om, at det er vejen frem. Nogle gange er det nødvendigt at blive presset lidt ud over grænsen for virkeligt at opdage, hvad man kan, og hvad man har brug for at lære. Alle har gjort deres bedste og har oplevet at kunne gennemføre. Her har grupperne været meget gode og bevidste om at tage hensyn til kompetencerne i gruppen. Engelskfremlæggelserne har givet stof til at indkredse de grammatiske områder, som vi fremadrettet skal arbejde med. Vi har derfor nu taget fat på verberne. I danskfaget skal vi i forlængelsen af udeskolen til Skive, I sandhedens tjeneste DR, arbejde med mundtligheden. Her handler det netop om kommunikations- og argumentationsstrategier. Dette går over i næste forløb, som handler om fremlæggelse, der er en forløber for projektopgaven Ung og på vej, som ligger i uge 47. I dette forløb skal eleverne arbejde procesorienteret med deres egen mundtlighed. De skal optage sig selv og analysere samt vurdere egen indsats og forfatte læringsmål. Både engelsk- og tyskfaget varmer op til projektopgaven. Her handler det om ungdomskulturer gennem tiden startende med 1960 erne samt emnet Jung in Deutschland. Her skal vi lytte til og se tyske nyheder samt udfærdige interviews. Eleverne skal på tysksprogede nyhedssites for unge finde nyheder, som de skal formidle. Alt i alt er der lagt i ovnen til en spændende periode. I ønskes alle en rigtig god weekend. Mvh Anne Gul gruppe matematik: Vi arbejder fortsat med plus og minus, hvor vi begynder på de store tal og opstilling af regnestykker. Hver time indledes med stille musik og helt ro, dette fungerer super godt, og vi får alle en dejlig start på timen. God weekend til alle. Gitte

Mellem- og storegruppen naturfag: Vi arbejder med sanser og kroppen. Vi er i gang med at spise os frem til de forskellige sanser, for gennem mad af forskellig art, kommer alle sanserne i gang. God weekend til alle. Gitte Junior og senior fysik/kemi: Vi arbejder med grundstoffer og det periodiske system. Her skal de senere lave en rapport, som skal afleveres. De er i små grupper blevet sat til at finde forsøg, som de kan vise på klassen. De skal selv finde en vejledning, som skal godkendes af mig og så skal de selv vise forsøget. God weekend til alle. Gitte