Samarbejde med pårørende

Relaterede dokumenter
Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Syge børn i pasningstilbud

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Vold og trusler i psykiatrien

Retfærdig løn i faggruppen

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Faglig udvikling og uddannelse

Vold og trusler i psykiatrien

Førstehjælp og brandslukning

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Uniformer i ældreplejen

Muligheder for pleje og omsorg

Julegaver fra arbejdsgiveren

Årsager til jobskifte

Skænderier og konflikter

Helbred og sygefravær

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Årsager til jobskifte

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Fratagelse af opgaver

Vold og trusler på arbejdspladsen

Kollegerne giver hjælp og støtte. 78 procent svarer, at de i høj eller i meget høj grad får hjælp og støtte fra deres nærmeste kolleger.

Normeringer og kommunalvalg

Mobning. 30. november 2017

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Rygning på arbejdspladserne

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Arbejdstid. 2. januar 2018

Arbejde i julen og nytåret

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

Forhold til kolleger og ledelse

Arbejdstempo, bemanding og stress

Stress og tabu. 5. november 2018

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

Sygefravær og sygenærvær

Underretninger om børn, der mistrives

Faglig kritik og sparring

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Erfaring med selvmordstruede borgere

Tekniske hjælpemidler

Procedurer for arbejde i glatføre

Undersøgelsen blev foretaget i april 2015, og i alt medlemmer deltog i undersøgelsen.

Det siger FOAs medlemmer om hverdagsrehabilitering

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

Overvågning. 18. juni 2018

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Middagslur i dagtilbud

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Arbejdsliv og privatliv

Vold og trusler på arbejdspladsen

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Arbejde i weekender og på helligdage

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Arbejdsmiljøet generelt

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Hverdagsrehabilitering fylder meget i ældreplejen

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Temaer op til OK december 2014

FOA-medlemmer har mindre tid til samtaler og pårørende

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Bekymring for at miste arbejdet

Velfærdsteknologi. 20. december 2017

Frivilligt arbejde på plejehjem

Vejtid i hjemmeplejen

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Vold og arbejdet med demente

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Krænkende adfærd overfor borgere

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Hvert femte FOA-medlem forventer ikke at kunne arbejde, til de når folkepensionalderen

Brandsikkerheden er nogenlunde i orden

7 procent af FOAs medlemmer har inden for de seneste fem år oplevet, at en nær pårørendes spillelyst har været et problem.

FOA-medlemmer har mindre tid til at hjælpe borgere med personlig pleje

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

Ensomhed i ældreplejen

Kun 37 procent er helt enige eller enige i, at de har tilstrækkelig tid til at yde pleje og omsorg til uhelbredeligt syge borgere/patienter.

Nye sundhedsopgaver i kommunerne

Det siger FOAs medlemmer om sladder

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017

Det siger FOAs medlemmer om brug af velfærdsteknologi

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer

Metoder på det specialiserede socialområde

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet.

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Undersøgelsen blev udført i marts 2016, og i alt medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel svarede på spørgsmålene om kærlighed på jobbet.

Omtrent halvdelen af de medlemmer, der er blevet tilbudt gaver fra borgere fra deres arbejdsplads, tager også imod gaverne.

Ytringsfrihed på arbejdspladsen

Demente i ældreplejen

Ældre sendes for tidligt hjem fra sygehusene

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

Transkript:

23. juni 2017 Samarbejde med pårørende Ansatte i ældreplejen oplever generelt et godt samarbejde med de pårørende til de ældre. Ikke desto mindre oplever flere end hver tiende dog mindst en gang om ugen konflikter med pårørende. Undersøgelsen viser også, at ca. en fjerdedel af medarbejderne ikke oplever, at der er klare rammer for samarbejdet med de pårørende på deres arbejdsplads, selvom meget ifølge undersøgelsens resultater tyder på, at klare rammer kan nedbringe antallet af konflikter med pårørende. Undersøgelsen blev gennemført fra 10. til 20. marts 2017, hvor 2.122 FOA-medlemmer ansat ældreplejen svarede på spørgsmålene. Hovedresultater: Det generelle samarbejde med pårørende til de ældre er godt: 94 procent af medlemmerne er helt eller delvist enige i, at de generelt har et godt samarbejde med de pårørende i ældreplejen. Kun 2 procent er uenige (helt eller delvist). Flere end hver tiende (11 %) oplever mindst en gang om ugen konflikter med pårørende: Yderligere 16 procent oplever det hver måned, 57 procent oplever det sjældnere, mens 10 procent aldrig oplever det. 17 procent oplever utilfredse pårørende mindst en gang om ugen: Yderligere 23 procent oplever det hver måned, 49 procent oplever det sjældnere, mens 7 procent har svaret, at de aldrig oplever, at pårørende giver udtryk for utilfredshed. 7 procent bliver skældt ud eller kritiseret af pårørende mindst en gang om ugen: Yderligere 11 procent oplever det hver måned, 52 procent oplever det sjældnere, mens 26 procent aldrig oplever at blive kritiseret eller skældt ud af pårørende. Hver fjerde i ældreplejen (26 %) oplever ikke, at arbejdspladsen har klare rammer for samarbejde med pårørende. Medlemmer, der har klare rammer for samarbejdet med pårørende har færre konflikter: Kun 6 procent af de medlemmer, der er helt enige i, at de har klare rammer for samarbejdet med pårørende, oplever konflikter med pårørende en gang om ugen eller oftere. Omvendt oplever hver tredje (32 %) konflikter mindst en gang om ugen, hvis ikke arbejdspladsen har klare rammer. KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Lars Ole Preisler Hansen Ulla Gunge Karen Stæhr Tlf. 46 97 25 12 Tlf. 46 97 24 73 Mobil 30 63 73 10

Samarbejde med pårørende 2 Knap hver fjerde (22 %) oplever ikke, at arbejdspladsen drøfter løsninger og forebyggelse af konflikter med pårørende. Hver fjerde (24 %) arbejder et sted, der ikke inviterer pårørende til nye borgere til samtale. Mere end to ud af tre (69 %) synes ofte, at de ældre svigtes af deres pårørende: Hver fjerde er helt eller delvist uenig.

Samarbejde med pårørende 3 Stort flertal oplever et godt samarbejde med de pårørende 94 procent af medlemmerne er helt eller delvist enige i, at de generelt har et godt samarbejde med de pårørende i ældreplejen. Således svarer 57 procent, at de er helt enige i udsagnet, mens 37 procent svarer, at de er delvist enige. Kun 1 procent har svaret, at de er helt uenige i, at de har et godt samarbejde, og yderligere 1 procent har svaret Delvist uenig. 4 procent har svaret Ved ikke. Figur 1. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg har generelt et godt samarbejde med de pårørende. 1% 57% 37% 4% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Antal svar: 2.122

Samarbejde med pårørende 4 Flere end hver tiende oplever ugentlige konflikter med pårørende 11 procent oplever konflikter med pårørende en eller flere gange om ugen, mens 16 procent oplever det hver måned. 57 procent oplever det kun sjældnere, og 10 procent oplever det aldrig. Figur 2. Hvor ofte sker det, at du oplever konflikter med pårørende? 11% 16% 57% 10% 5% En gang om ugen eller oftere Sjældnere Hver måned Aldrig Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 2.118

Samarbejde med pårørende 5 17 procent oplever utilfredse pårørende mindst en gang om ugen 17 procent svarer, at de mindst en gang om ugen oplever, at pårørende giver udtryk for, at de er utilfredse med plejen eller den praktiske hjælp. 23 procent oplever det hver måned, mens 49 procent kun oplever det sjældnere. 7 procent har svaret, at de aldrig oplever, at pårørende giver udtryk for utilfredshed. Figur 3. Hvor ofte sker det, at pårørende giver udtryk for, at de er utilfredse med den pleje og praktiske hjælp, du og dine kolleger yder? 17% 23% 49% 7% 3% En gang om ugen eller oftere Sjældnere Hver måned Aldrig Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 2.118

Samarbejde med pårørende 6 7 procent oplever mindst en gang om ugen at blive skældt ud eller kritiseret af pårørende Yderligere 11 procent oplever det hver måned, mens 52 procent oplever det sjældnere. 26 procent svarer, at de aldrig oplever at blive kritiseret eller skældt ud af pårørende. Figur 4. Hvor ofte sker det, at du bliver kritiseret eller skældt ud af pårørende? 7% 11% 52% 26% 5% En gang om ugen eller oftere Sjældnere Hver måned Aldrig Husker ikke/ikke relevant Antal svar 2.118

Samarbejde med pårørende 7 Hver fjerde i ældreplejen oplever ikke, at arbejdspladsen har klare rammer for samarbejde med pårørende Hver fjerde (26 %) er helt eller delvist uenige i, at de på deres arbejdsplads har klare rammer for samarbejdet med pårørende. Modsat har 63 procent svaret, at de er helt eller delvist enige, mens 11 procent har svaret Ved ikke. Figur 5. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - På min arbejdsplads har vi klare rammer for vores samarbejde med de pårørende. 22% 41% 17% 9% 11% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Antal svar: 2.122 Klare rammer giver færre konflikter Figur 6 viser, at medlemmer, der har klare rammer for samarbejdet med pårørende, oplever færre konflikter med pårørende. Således er det kun 6 procent af de medlemmer, der er helt enige i, at de har klare rammer for samarbejdet, der oplever konflikter en gang om ugen eller oftere. Omvendt oplever hvert tredje FOA-medlem i ældreplejen (32 %) konflikter mindst en gang om ugen, hvis ikke arbejdspladsen har klare rammer (medlemmer der har svaret ).

Samarbejde med pårørende 8 Figur 6. Hvor ofte sker det, at du oplever konflikter med pårørende? Krydset med: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - På min arbejdsplads har vi klare rammer for vores samarbejde med de pårørende. Helt enig 6% 15% 60% 15% 4% Delvist enig 11% 18% 61% 8% 3% Delvist uenig 12% 16% 60% 10% 3% 32% 18% 39% 8% 2% 8% 10% 49% 11% 21% I alt 11% 16% 57% 10% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% En gang om ugen eller oftere Hver måned Sjældnere Aldrig Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 2.118 Som de to følgende figurer viser, gælder sammenhængen også for, hvor ofte FOA-medlemmer ansat i ældreplejen oplever pårørende, der er utilfredse med plejen, kritiserer personalet eller ligefrem skælder ud. Jo klarere rammerne for samarbejdet er, jo sjældnere oplever personalet, at pårørende giver udtryk for utilfredshed med plejen (figur 7), og jo sjældnere oplever de at blive kritiseret og skældt ud af pårørende (figur 8).

Samarbejde med pårørende 9 Figur 7. Hvor ofte sker det, at pårørende giver udtryk for, at de er utilfredse med den pleje og praktiske hjælp, du og dine kolleger yder? Krydset med: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - På min arbejdsplads har vi klare rammer for vores samarbejde med de pårørende. Helt enig 13% 14% 56% 14% 2% Delvist enig 17% 24% 51% 6% 2% Delvist uenig 19% 33% 43% 3% 3% 27% 30% 38% 4% 1% 15% 18% 45% 8% 14% I alt 17% 23% 49% 7% 3% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% En gang om ugen eller oftere Hver måned Sjældnere Aldrig Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 2.118

Samarbejde med pårørende 10 Figur 8. Hvor ofte sker det at du bliver kritiseret eller skældt ud af pårørende? Krydset med: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - På min arbejdsplads har vi klare rammer for vores samarbejde med de pårørende. Helt enig 4% 10% 45% 38% 3% Delvist enig 6% 12% 54% 25% 3% Delvist uenig 8% 10% 58% 21% 0% 21% 16% 47% 15% 1% 6% 4% 50% 23% 17% I alt 7% 11% 52% 26% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% En gang om ugen eller oftere Hver måned Sjældnere Aldrig Husker ikke/ikke relevant Antal svar: 2.118

Samarbejde med pårørende 11 Hver fjerde arbejder et sted, der ikke inviterer pårørende til nye borgere til samtale 24 % er helt eller delvist uenige i, at de pårørende til nye borgere indbydes til samtale på deres arbejdsplads. Modsat er 63 procent helt eller delvist enige (heraf er de 52 procent helt enige). 13 procent svarer Ved ikke. Figur 9. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - På min arbejdsplads indbyder vi de pårørende til en samtale, når vi modtager en ny borger. 52% 11% 8% 16% 13% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Antal svar: 2.121

Samarbejde med pårørende 12 Knap hver fjerde oplever ikke, at arbejdspladsen drøfter løsning og forebyggelse af konflikter med med pårørende 22 procent har svaret, at de er helt eller delvist uenige i, at personalet på deres arbejdsplads drøfter, hvordan de kan forebygge og løse konflikter med pårørende. Modsat har 71 procent svaret, at de er enige (helt eller delvist) i udsagnet. 7 procent har svaret Ved ikke. Figur 10. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - På min arbejdsplads drøfter vi, hvordan vi forebygger og løser konflikter med pårørende. 34% 37% 13% 9% 7% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Antal svar: 2.121

Samarbejde med pårørende 13 To ud af tre oplever ofte ældre, der svigtes af deres pårørende Sammenlagt 69 procent er helt eller delvist enige i, at de ofte oplever ældre, som svigtes af deres pårørende. Modsat svarer hver fjerde (25 %), at de er helt eller delvist uenige. 5 procent har svaret Ved ikke til spørgsmålet. Figur 11. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg oplever ofte ældre, som jeg synes, bliver svigtet af deres pårørende. 30% 39% 20% 5% 5% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Antal svar: 2.120

Samarbejde med pårørende 14 Metode Indsamlingsperiode Undersøgelsen er gennemført i perioden fra 10. til 20. marts 2017. Indsamlingsmetode Data er indsamlet i en spørgeskemaundersøgelse via FOAs elektroniske medlemspanel. Der blev udsendt én påmindelse til deltagerne. Undersøgelsen handlede også om andre emner end samarbejdet med pårørende i ældreplejen. Målgruppen Målgruppen for spørgsmålene om samarbejde med pårørende var medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor, der er ansat i ældreplejen (plejehjem/plejecenter eller hjemmeplejen). Antal besvarelser og svarprocent 11.245 medlemmer blev inviteret til undersøgelsen. Det viste sig, at 128 e-mailadresser var uvirksomme. Det reelle antal inviterede var således 11.117. Af disse medlemmer gennemførte 4.869 undersøgelsen fuldt ud, og 285 afgav nogen svar. Den samlede svarprocent var 46. Spørgsmålene om samarbejdet med pårørende i ældreplejen blev besvaret af i alt 2.122 medlemmer. Repræsentativitet Stikprøven er undersøgt for repræsentativitet på parametrene sektor, tillidshverv og alder. Repræsentativitetsanalysen viste, at Kost- og Servicesektoren og Pædagogisk Sektor er lidt underrepræsenterede, mens Social- og Sundhedssektoren og Teknik- og Servicesektoren er lidt overrepræsenterede. Analysen viste desuden, at unge under 30 og medlemmer i alderen 30-39 er underrepræsenterede, mens medlemmer i aldersgrupperne 50-59 år og 60 år og derover er overrepræsenterede. Stikprøven er repræsentativ på medlemmer i alderen 40-49 år. Medlemmer med tillidshverv (dvs. tillidsrepræsentanter, fællestillidsrepræsentanter og arbejdsmiljø-repræsentanter) er overrepræsenterede i stikprøven, mens medlemmer uden tillidshverv er underrepræsenterede. Vægtning af data Data er vægtet for alder og sektortilhørsforhold.