Personcertificering - Innovationsledelse. Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Personcertificering - Innovationsledelse. Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere"

Transkript

1 Personcertificering - Innovationsledelse Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Udgave

2 Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Side 2 af 8 1 Indledning 1.1 Udvikling af certificeringsordning Til udvikling af certificeringsordningen har Dancert brugt medarbejdere på Teknologisk Institut. Teknologisk Institut er et Godkendt Teknologisk Serviceinstitut (GTS) og er som GTS-institut godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeren. Som GTS-institut er Teknologisk Institut uafhængig af politiske og økonomiske interesser. Overskydende indtjening anvendes udelukkende til ny forskning, udvikling og innovation. Instituttet har gennem sit engagement omkring innovationsledelse kunnet sikre inddragelse af viden på området bredt fra europæiske videnscentre på området. Udviklingen af Certificeringsordningen har taget udgangspunkt i standarden (TS/EN 16555) og hvilke kompetencer, en innovationsleder bør have for at kunne lede en udvælgelses-, implementerings- og vedligeholdelsesproces inden for Innovation Management Systems. Ligeledes hvilke kvalifikationer en ansøger skal have, for at det kan forventes, at personen reelt kan arbejde med og have tilstrækkeligt kendskab til omstændigheder, der gælder for organisationer, der ønsker at implementere og arbejde med innovation. 1.2 Bedømmelseskriterier Opgavekriterier og eksamensspørgsmål er udviklet ud fra nyeste viden på området således, at der tages udgangspunkt i standarderne og sammenholdes med nyeste opdaterede viden på punkter, hvor dette forekommer. 1.3 Kriterier for suspendering og tilbagetrækning af certificering For certificering og betingelser for opretholdelse gælder grundlæggende Dancerts almindelige vilkår for certificering. 1.4 Kriterier for ændring af certificeringens gyldighedsområde eller niveau Når der udgives en opdateret udgave af denne beskrivelse, som følge af ændringer i referencestandarderne eller af andre årsager, skal certifikaterne opdateres med disse ændringer inden for en periode på 2 år, hvis certifikaterne ønskes opretholdt.

3 Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Side 3 af Definitioner Ansøger IMS Kompetence Kvalifikationer Person, der har fremsendt ansøgning om personcertificering Innovation Management System Evne til at anvende viden og færdigheder til at opnå tilsigtede resultater Påvist uddannelse, træning og arbejdserfaring, der er relevant for certificeringen 1.6 Reference CEN/TS 16555:1,2,3,4,5,6,7. 2 Jobprofil for ansøgere En innovationsleder beskæftiger sig med ledelse af innovation på governance og/eller operationelt niveau. Innovationslederen har demonstreret viden og evner til ledelse af den professionelle tilgang til innovation i organisationen; dette gennem udvælgelse og prioritering af processer, metoder og rammer for organisationens innovationsarbejde og gennem direkte personaleansvar. En certificeret innovationsleder er typisk ikke specialist i ud- eller gennemførelse af de udvalgte innovationsområder, men har demonstreret kompetencer til at lede innovationsprocesser. 3 Kvalifikationer som forudsætninger for ansøger 3.1 Uddannelse Ansøger skal have en bachelor- eller masteruddannelse af teknisk eller merkantil karakter, der har givet kvalifikationer til at sætte sig ind i tekniske og forretningsmæssige forhold af betydning for innovationsprocesser i organisationer. Alternativt kan en ansøger søge om certificering, hvis der kan dokumenteres lignende færdigheder. F.eks. fra 10+ års arbejdserfaring eller anden uddannelse, hvor det må forventes, at en ansøger har opøvet tilsvarende kvalifikationer. Certificeringen forudsætter en grundlæggende færdighed i læsning og forståelse af engelsksprogede tekster, da dele af multiple choice-prøven vil være på engelsk,

4 Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Side 4 af 8 eftersom bagvedliggende standard for innovationsledelse, CEN/TS 16555, kun forefindes på engelsk. 3.2 Arbejdserfaring Ansøger skal dokumentere at have arbejdet med ledelses- eller udviklingsfunktioner i en privat eller offentlig organisation i mindst 2 år. 3.3 Træning Certificeringen henvender sig til nuværende og fremtidige innovationsledere, der succesfuldt har gennemført et kursus af minimum 50 timers varighed. Kurset skal som minimum dække alle 7 områder nævnt i afsnit 4. Dette bevises ved indsendelse af kursuscertifikat til Dancert, hvor indhold og omfang af kurset klart fremgår. Det er en forudsætning for certificering, at ansøger har gennemført ovennævnte uddannelsesforløb, hvor ansøger har udarbejdet en individuel opgave, der skal indeholde følgende elementer: En gap-analyse i en organisation, med det formål at identificere konkrete tiltag, der øger organisationens innovationskapabilitet Udvælge og tilpasse indholdet i CEN/TS til praktisk anvendelse, baseret på en forståelse af den praktiske kontekst (organisation og situation) Redegøre for en kritisk refleksion over dele af CEN/TS i forhold til anden innovationsteori og/eller empirisk observerede innovationspraksisser Inddrage relevant empirisk data fra organisation, f.eks. interviews, organisationsdiagrammer/beskrivelser, strategibeskrivelser, medarbejderhåndbøger etc. Kommunikere analyser og anbefalinger for forbedring af innovationskapaciteten i en organisation kort, præcist og logisk sammenhængende, med klare argumenter udledt fra teori og empiriske observationer. 4 Nødvendige kompetencer Innovationslederens faglige og ledelsesmæssige kompetencer er af afgørende betydning for innovationsarbejdets kvalitet. I dennes arbejde skal innovationslederen være i stand til at udvælge, tilpasse, implementere, anvende og vedligeholde relevante tilgange inden for følgende centrale innovationsledelsesområder: (Ord og vendinger, som ikke umiddelbart har en kendt og brugt dansk oversættelse eller almindeligt (indenfor for faget) kendt engelsk accepteret stavemåde, er bibeholdt på engelsk markeret med og har en tilknyttet definition i standardens ordforklaring)

5 Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Side 5 af 8 1. Etablering og løbende vedligeholdelse af virksomhedens IMS ( innovation management system ). Herunder dækkes procesmodeller, innovationsstrategi, organisationsstruktur og innovationskultur. Formålet er at sikre effektiv ledelse og eksekvering af innovation. 2. Effektiv indsamling og anvendelse af viden og information om organisations omverden. Herunder dækkes strategi, organisation og operationel tilgang til strategic intelligence. Formålet er at styrke organisationens agilitet gennem effektiv anvendelse af ny viden til at opnå strategiske mål. 3. Implementering og ledelse af en operationel innovationsproces baseret på design thinking. Herunder dækkes rollen som lead designer, design thinking mindset, procesmodeller for design thinking, samt designmetoder. Formålet er at sikre en innovationsproces, der binder organisationens strategi sammen med teknologi og kunders behov. 4. Etablering og løbende vedligeholdelse af virksomhedens Intellectual Property Rigths (IPR) som et centralt aktiv i innovationsarbejdet. Herunder dækkes IPRstrategi, typer af IPR, freedom to operate og samarbejdsaftaler. Formålet er at styrke virksomhedens konkurrencemæssige fordel gennem strategisk anvendelse af IPR. 5. Ledelse og orkestrering af innovationssamarbejder på tværs af afdelinger og som åben innovation mellem flere organisationer. Herunder dækkes samarbejdsstrukturer, ledelse af åben innovation, global innovation og virtuelt samarbejde. Formålet er at styrke organisationens evne til at indgå effektivt i globalt og lokalt samarbejde på tværs af forskellige processer, strukturer, sprog og kulturer. 6. Målrettet anvendelse af kreativitet i arbejdet med udvikling af nye produkter og services samt organisationsudvikling. Herunder dækkes opbygning af kreative kompetencer og omkringliggende organisation samt idearbejde. Formålet er at styrke organisationens kreativitet for at opnå en konkurrencemæssig fordel igennem nyskabende ydelser, forretningsmodeller og organisationsstrukturer. 7. Etablere og vedligeholde en tilgang til systematisk evaluering af organisationens innovation capability. Herunder dækkes strategi, metoder og tilgange til tjeklisteevaluering, intern baseline-evaluering samt ekstern benchmarking. Formålet er at etablere et datadrevet grundlag, for at organisationen løbende kan evaluere og forbedre sin tilgang til innovation. Ansøger skal have evne til at igangsætte og rapportere på et innovationskapabilitetsopbyggende projekt i en organisation. Demonstreres med den individuelt udarbejdede opgave nævnt under 3.3 Træning.

6 Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Side 6 af 8 5 Kriterier for certificering 5.1 Dokumentation af kvalifikationer Ansøger skal indsende udfyldt ansøgning om personcertificering i innovationsledelse. Der skal fremvises dokumentation på kvalifikationerne anført i afsnit 3. Kvalifikationsforudsætninger for ansøger: Uddannelse Beskæftigelse Gennemført uddannelse i innovationsledelse Desuden skal kopi af den udarbejdede individuelle opgave afleveres til Dancert. 5.2 Dokumentation af kompetencer Gennemgang af individuel opgave Den individuelle opgave skal gennemgås med henblik på, at kravene i 3.3 Træning er opfyldt i opgaven. For at opnå godkendelse må ingen elementer være udeladt Multiple choice-prøve Multiple choice-prøven gennemføres ved personligt fremmøde, hvor en Dancertmedarbejder instruerer i og overvåger selve prøvehandlingen. Ansøgerne oplyses om betingelserne for prøven: Ansøger har underskrevet fortrolighedsaftale Ansøger har fået godkendt sine baggrundskompetencer. Ingen hjælpemidler til prøven Ingen telefon eller elektroniske enheder må være fremme eller tages frem under prøven. Opgavens spørgsmål må under ingen omstændigheder afskrives, affotograferes eller på anden måde bringes ud af eksamenslokalet af ansøger. Der er 30 minutter til rådighed Prøven består af 26 spørgsmål, trukket tilfældigt ud af en pulje på minimum 35 spørgsmål. Ansøger skal svare rigtigt på minimum 20 af de udtrukne spørgsmål for at bestå prøven. Multiple choice-prøven består af spørgsmål, hvor ansøger skal angive rigtigt svar ud af to eller flere mulige svar.

7 Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Side 7 af Ombedømmelse Ansøger, der ikke har opfyldt kravene ved bedømmelse, kan bede om at blive bedømt igen inden for en periode af 6 måneder fra første bedømmelse. Har den individuelle opgave ikke levet op til kravene i 5.2.1, skal ansøger aflevere en ny opgave, der skal leve op til kravene i Er multiple choice-prøven ikke bestået, skal ansøger gennemføre en ny multiple choice-prøve, der skal opfylde kravene i Er både den individuelle opgave og multiple choice-prøven ikke bestået, skal begge gøres om. 5.3 Certifikatets gyldighed Certificeringen er gyldig i 5 år. 6 Recertificering Recertificering skal gennemføres inden udløb af gældende certifikat, dog ikke før 4 måneder før udløb. 6.1 Dokumentation af kvalifikationer Ansøger skal dokumentere at have arbejdet med innovationsledelse i de organisationer, vedkommende har været tilknyttet siden certificeringen eller sidste recertificering. Arbejdet med innovationsledelse skal have haft et omfang mindst svarende til 25 % af arbejdstiden. I tilfælde af at der er kommet væsentlige ændringer eller nye understandarder til den version af standarden, ansøger tidligere er certificeret ud fra, vil der kræves deltagelse på et opdateringskursus, før recertificering kan finde sted. 6.2 Dokumentation af kompetencer Dokumentation af kompetencer gennemføres ved en multiple choice-prøve ved personligt fremmøde, hvor en Dancert-medarbejder instruerer i og overvåger selve prøvehandlingen. Ansøgerne oplyses om betingelserne for prøven: Ansøger har underskrevet fortrolighedsaftale

8 Beskrivelse af certificeringsordning for innovationsledere Side 8 af 8 Ansøger har fået godkendt sine baggrundskompetencer. Ingen hjælpemidler til prøven Ingen telefon eller elektroniske enheder må være fremme eller tages frem under prøven. Opgavens spørgsmål må under ingen omstændigheder afskrives, affotograferes eller på anden måde bringes ud af eksamenslokalet af ansøger. Der er 30 minutter til rådighed Prøven består af 26 spørgsmål, trukket tilfældigt ud af en pulje på minimum 35 spørgsmål. Ansøger skal svare rigtigt på minimum 20 af de udtrukne spørgsmål for at bestå prøven. Multiple choice-prøven består af spørgsmål, hvor ansøger skal angive rigtigt svar ud af to eller flere mulige svar Ombedømmelse Ansøger, der ikke har opfyldt kravene for bedømmelse til recertificering, kan inden for en periode af 4 måneder fra første recertificering bede om fornyet bedømmelse. Ansøger skal så opfylde kravene til multiple choice-prøven som angivet i 6.2. Overskrides dato for udløb af certifikat grundet ombedømmelse, vil certifikatet ført blive udstedt igen ved gennemførelse af ombedømmelse, hvor kravene er opfyldt. 6.3 Certifikatets gyldighed Fra recertificering er certifikatet gyldigt i 5 år.

Personcertificering - Energiledelse. Beskrivelse af certificeringsordning for Energiledelse

Personcertificering - Energiledelse. Beskrivelse af certificeringsordning for Energiledelse Personcertificering - Energiledelse Beskrivelse af certificeringsordning for Energiledelse Udgave 1 06-06-2019 Beskrivelse af certificeringsordning for Energiledere Side 2 af 7 1. Indledning 1.1 Udvikling

Læs mere

Personcertificering Statik

Personcertificering Statik Personcertificering Statik Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation af statiske forhold i bygningsreglementet Udgave 4 25-06-2019 Side 1 af 16 Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation

Læs mere

Egedal Kommune. Re-certificeringsaudit. Ledelsessystemcertificering ISO 9001: apr-28 til 2015-apr-29. Certificeringens dækningsområde

Egedal Kommune. Re-certificeringsaudit. Ledelsessystemcertificering ISO 9001: apr-28 til 2015-apr-29. Certificeringens dækningsområde Ledelsessystemcertificering 2015-apr-28 til 2015-apr-29 Certificeringens dækningsområde Hidtidigt gyldighedsområde: Sagsbehandling på natur- og miljøområdet Nyt gyldighedsområde: Administration og sagsbehandling

Læs mere

Netplan A/S. Periodisk audit, P1. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. 2013-aug-30 til 2013-aug-30. Certificeringens dækningsområde

Netplan A/S. Periodisk audit, P1. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. 2013-aug-30 til 2013-aug-30. Certificeringens dækningsområde Ledelsessystemcertificering 2013-aug-30 til 2013-aug-30 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Rådgivning indenfor IT- og telenetværk Jesper Halmind Jesper Halmind Projektnr.:PRJC-300259-2011-MSC-DNK

Læs mere

Innovationens Syv Cirkler

Innovationens Syv Cirkler Innovationens Syv Cirkler Med denne gennemgang får du en kort introduktion af Innovationens Syv Cirkler, en model for innovationsledelse. Dette er en beskrivelse af hvilke elementer der er betydende for

Læs mere

Business Institute A/S

Business Institute A/S Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 28/09/2018-28/09/2018 Projektnummer PRJC-499744-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Torben Paarup Pedersen Auditteam Mette Geisler SAFER, SMARTER,

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/02/05-2019/02/05 Projektnummer DNV GL Team Leader PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Larsen

Læs mere

Kravspecifikation. Certificering af Livvagtsområdet

Kravspecifikation. Certificering af Livvagtsområdet 10-05-2007 Kravspecifikation Certificering af Livvagtsområdet SikkerhedsBranchen SIKKERHEDENS HUS Jernholmen 12 2650 Hvidovre Tlf.: 36 49 40 80 Fax: 36 34 90 01 www.sikkerhedsbranchen.dk 10 Forord 10.1

Læs mere

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12. Ledelsessystemcertificering Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.2011 Audit 22. oktober 2014 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Sagsbehandling på

Læs mere

RC RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Charlotte Nørremark Hechmann

RC RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Charlotte Nørremark Hechmann RC RAPPORT Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slut: Projektnr: DNV GL teamleader: Auditteam: 30-maj-2017-12-jun.-2017 PRJC-503944-2014-MSC-DNK Charlotte Nørremark Hechmann Charlotte

Læs mere

Innovationsstrategi Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker

Innovationsstrategi Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Innovationsstrategi Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker At skabe ideer er at være kreativ, at omsætte ideer til resultater er at være innovativ. At gøre det organiseret og brugerorienteret er det

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Combipack Danmark A/S

Combipack Danmark A/S Ledelsessystemcertificering 09. december 2014 Certificeringens dækningsområde DNV GL teamleader: Kompetencecenter for lager og logistik, herunder pakning, opbevaring, håndtering og risikostyring af temperaturfølsomme

Læs mere

Legepladscertificeringen

Legepladscertificeringen Side 1 af 6 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Legepladscertificeringens formål og grundlag... 2 1.1. Formål.... 2 1.2. Organisation... 2 1.3. Certificeringsgrundlag og kontrolomfang... 2 1.4. Vilkår og ansvarsforhold...

Læs mere

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/04/10-2018/04/10 Projektnummer PRJC-498414-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Jesper Halmind SAFER, SMARTER, GREENER 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur,

Læs mere

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER Høje-Taastrup Kommune Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/03/13-2018/03/14 Projektnummer DNV GL Team Leader Auditteam PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Chr. Larsen Leif

Læs mere

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger

Information om. Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Information om Certificering af indbrudshæmmende produkter til skalsikring af bygninger Certificering af indbrudshæmmende produkter beregnet til indbygning som skalsikring af bygninger. Dancert-sekretariat:

Læs mere

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION

KURSUS I. Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION KURSUS I Løs problemer i det offentlige ET KURSUS FOR DIG SOM ARBEJDER MED INNOVATION I EN OFFENTLIG ORGANISATION Du får konkrete værktøjer til innovation i stor skala Som offentlig leder føler jeg mig

Læs mere

Recertificering Kvalitetsstyringsloven. Odsherred Kommune

Recertificering Kvalitetsstyringsloven. Odsherred Kommune Recertificering Kvalitetsstyringsloven 01 og 02-10-2012 Odsherred Kommune Auditteam: Bo Tune Jensen (BTJ), Ledende auditor Mette Kappel Christensen (MKC), auditor under oplæring Auditformål: Vurdering

Læs mere

Kloakmestrenes TV-Inspektion

Kloakmestrenes TV-Inspektion Kravspecifikationer Rev.12 / 16. september - 2013 Certificeringsordningen Kloakmestrenes TV-Inspektion Til brug for certificering af virksomheder, der udfører TV inspektion af kloakledninger, indenfor

Læs mere

Information om DANAK-akkreditering til

Information om DANAK-akkreditering til Information om DANAK-akkreditering til Prøvning Kalibrering Medicinsk undersøgelse Certificering af referencematerialer Præstationsprøvning Akkrediteringsforløbet trin for trin December 2010 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS

INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS Et innovationsprojekt mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Københavns s Innovationshus Et samarbejde mellem

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger

Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører Tækkearbejde af bygninger D&J-TL/BK /SVC/2016 Rev 03 07.09. 2016 01 Formål/mål 2 02 Krav til certificeringsorganet

Læs mere

Information om akkreditering til

Information om akkreditering til Information om akkreditering til Prøvning Kalibrering Medicinsk undersøgelse Certificering af referencematerialer Præstationsprøvning Akkrediteringsforløbet trin for trin Oktober 2017 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Danmarks Apotekerforening har det overordnede politiske ansvar for certificeringsmodellen. Selve driften af certificeringen varetages af Pharmakon.

Danmarks Apotekerforening har det overordnede politiske ansvar for certificeringsmodellen. Selve driften af certificeringen varetages af Pharmakon. Indhold Certificering til ydelsen Tjek på inhalation... 1 Model for certificering til ydelsen Tjek på inhalation... 1 Kompetencekrav for sundhedsydelsen Tjek på inhalation... 2 Test af faglig viden...

Læs mere

P2 RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. Charlotte Nørremark Hechmann

P2 RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. Charlotte Nørremark Hechmann P2 RAPPORT Auditstart og - slut dato: Projektnr: DNV GL teamleader: Auditteam: 15-jun.-2016-15-jun.-2016 PRJC-503944-2014-MSC-DNK Charlotte Nørremark Hechmann Charlotte Nørremark Hechmann 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Evaluering af forløbet og analyserne v/virksomhederne Konklusioner på forløbet til Miljøstyrelsen v/greenet

Evaluering af forløbet og analyserne v/virksomhederne Konklusioner på forløbet til Miljøstyrelsen v/greenet 2 VELKOMMEN Opsamling på resultaterne v/greenet Evaluering af forløbet og analyserne v/virksomhederne Konklusioner på forløbet til Miljøstyrelsen v/greenet Hvordan kommer vi videre? Matchmaking: Parring

Læs mere

ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET. 21-02-2013 1 af 5

ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET. 21-02-2013 1 af 5 ANSKAFFELSE AF TESTPORTEFØLJE TIL REKRUTTERING RIGSPOLITIET 21-02-2013 1 af 5 1. INDLEDNING Disse betingelser gælder for Rigspolitiets (herefter benævnt "Ordregiver") indhentning af tilbud på en testportefølje

Læs mere

Certificering ISO 14001:2015

Certificering ISO 14001:2015 Certificering ISO 14001:2015 Nr. Æ-1B, Rev. Dato: 29-8.2018 Sagsnummer: E-mail: Rekvirent: Adresse(r): Auditor Dato: 2017.0070.0006 co@sk-as.dk Søborg Køl A/S Brøndbytoften 13, 2605 Brøndby PBP 05-12-2018

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

Certificering af sociale organisationer

Certificering af sociale organisationer Certificering af sociale organisationer Bureau Veritas og Foreningen Akkreditering Danmark Den organisatoriske standard Certificering af sociale organisationer Ønsker I mere tid til det, der virkeligt

Læs mere

SKABELON TIL UDFORMNING AF EVIDENSBASEREDE KLINISKE RETNINGSLINJER

SKABELON TIL UDFORMNING AF EVIDENSBASEREDE KLINISKE RETNINGSLINJER SKABELON TIL UDFORMNING AF EVIDENSBASEREDE KLINISKE RETNINGSLINJER Skabelonen er udarbejdet af: Center for Kliniske retningslinjer april 2009 Anbefalet af centrets Videnskabelige Råd, den: 5. maj 2009

Læs mere

Studieordning Tillæg Talentforløbet i Musik og Pædagogik

Studieordning Tillæg Talentforløbet i Musik og Pædagogik Pædagoguddannelsen Oktober 2017 Studieordning Tillæg Talentforløbet i Musik og Pædagogik Institutionel Studieordning for pædagoguddannelsen på Professionshøjskolen University College Nordjylland Oktober

Læs mere

Bestemmelser for afholdelse af eksamen på farligt gods chaufførkurser

Bestemmelser for afholdelse af eksamen på farligt gods chaufførkurser Bestemmelser for afholdelse af eksamen på farligt gods chaufførkurser Center for Forebyggelse Bestemmelse for afholdelse af eksamen på farligt gods chaufførkurser Bestemmelser for afholdelse af eksamen

Læs mere

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Indhold: Hvorfor en innovationsmodel?...3 Hvordan definerer vi innovation i Furesø?...3 Principper for innovation...3 Innovationsmodellen

Læs mere

Kravspecifikation. Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører

Kravspecifikation. Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører Kravspecifikation Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører Diamantboring og -skæring samt slibning i tunge bygningsmaterialer som fx beton, granit og asfalt DEB/BK/SVC/2016 Rev. 01

Læs mere

Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2019/06/ /06/13. DNV GL Team Leader Charlotte Butty

Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2019/06/ /06/13. DNV GL Team Leader Charlotte Butty Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/06/13-2019/06/13 Projektnummer PRJC-503944-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Charlotte Butty Auditteam Charotte Butty SAFER, SMARTER,

Læs mere

Lederpejling 8 2013: Danske Bioanalytikere

Lederpejling 8 2013: Danske Bioanalytikere Lederpejling 8 2013: Danske Bioanalytikere En delrapport til Lederpejling 8 2013, Udviklingen i FTF-lederes erfaringer med innovation, omhandlende Danske Bioanalytikeres ledere. 1 Indholdsfortegnelse Indledning

Læs mere

Lederakademi 2006-2008 i Gentofte Kommune

Lederakademi 2006-2008 i Gentofte Kommune Lederakademi 2006-2008 i Gentofte Kommune Lederudviklingsproces i samarbejde med Kirsten Meldgaard & Gunvor Hallas Side 1 Om Lederakademiet! Gentofte Kommune har over tre år gennemført et individuelt tilpasset

Læs mere

Bekendtgørelse om lodsning m.v. ved Grønland

Bekendtgørelse om lodsning m.v. ved Grønland Bekendtgørelse om lodsning m.v. ved Grønland I medfør af 1, stk. 3, 3, 6 og 32 i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 654 af 15. juni 2010, som ændret ved lov nr. 1384 af 23. december 2012

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende supplerende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende supplerende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 (Draft) Side 1 af 9 Så ligger udkastet klar til den kommende version af ISO 9001. Der er sket en række strukturelle ændringer i form af standardens opbygning ligesom kravene er blevet yderligere

Læs mere

Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation

Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation Certificering af TVO-installatørvirksomheder Indholdsfortegnelse 10 Forord side 2 20 Krav til certificeringsorganet side 2 30 Certificeringens gyldighedsområde side

Læs mere

MEA s vækstspor 27. februar og 12. marts. MEA konsulentuddannelse Modul 5 og 7 Ny Teknologi og nye innovationsformer

MEA s vækstspor 27. februar og 12. marts. MEA konsulentuddannelse Modul 5 og 7 Ny Teknologi og nye innovationsformer MEA s vækstspor 27. februar og 12. marts MEA konsulentuddannelse Modul 5 og 7 Ny Teknologi og nye innovationsformer Teknologisk Institut Erhvervsudvikling Center for Ide & Vækst Peter Lyngdrup Nedergaard

Læs mere

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger.

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger. Innovation C 1. Fagets rolle Innovation C omfatter viden inden for invention, innovation og diffusion. Innovation beskæftiger sig med innovative processer, projektstyring, projektforløb og forretningsplaner.

Læs mere

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 2. semester.

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 2. semester. Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning for Kandidatuddannelsen

Læs mere

Lederpejling 8 2013: Finansforbundet

Lederpejling 8 2013: Finansforbundet Lederpejling 8 2013: Finansforbundet En delrapport til Lederpejling 8 2013, Udviklingen i FTF-lederes erfaringer med innovation, omhandlende Finansforbundets ledere. 1 Indholdsfortegnelse Indledning 3

Læs mere

Virksomhedsprojekt. Betingelser

Virksomhedsprojekt. Betingelser Virksomhedsprojekt Betingelser Den studerendes tilknytning til en virksomhed formaliseres med denne kontrakt. Kontrakten indgås mellem den studerende, instituttet for den uddannelse, hvor den studerende

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE (24:00), lokal tid i Alicante (CET)

STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE (24:00), lokal tid i Alicante (CET) STILLINGSOPSLAG MED HENBLIK PÅ OPRETTELSE AF EN RESERVELISTE Stillingsbetegnelse Specialist i håndhævelse (M/K) Ansættelsesgruppe/lønklasse AD 8 Kontrakttype Midlertidigt ansat Reference VEXT/18/292/AD

Læs mere

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 2. semester.

Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 2. semester. Semesterbeskrivelse cand. it uddannelsen i it-ledelse 2. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AMC 15 samt til verifikation Dato : 2015.05.08 - Omfang af DANAK s bedømmelsesaktiviteter (Markbesøg) Side : 1/6

Akkreditering til certificering Nr. : AMC 15 samt til verifikation Dato : 2015.05.08 - Omfang af DANAK s bedømmelsesaktiviteter (Markbesøg) Side : 1/6 - Omfang af DANAK s bedømmelsesaktiviteter (Markbesøg) Side : 1/6 Indledning Akkreditering til certificering samt til verifikation omfatter, at DANAK udfører bedømmelse/overvågning af certificeringsorganers/verifikatorers

Læs mere

TA_RC RAPPORT. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering

TA_RC RAPPORT. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering TA_RC RAPPORT Emborg-Form ApS Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slut: Projektnr: DNV GL teamleader: Auditteam: 27-mar.-2017 PRJC-498414-2014-MSC-DNK Jesper Halmind Jesper Halmind

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5 Side : 1/5 1. Anvendelsesområde Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af virksomheder i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17065 Overensstemmelsesvurdering Krav til organer,

Læs mere

Studieordning for Adjunktuddannelsen

Studieordning for Adjunktuddannelsen Studieordning for Adjunktuddannelsen Adjunktuddannelsen udbydes af Dansk Center for Ingeniøruddannelse 1.0 Formål 1.1 Formål Formålene med Adjunktuddannelsen er, at adjunkten bliver bevidst om sit pædagogiske

Læs mere

Strategi for implementering og udvikling af kliniske retningslinjer fra Center for Kliniske Retningslinjer Nationalt Clearinghouse for Sygepleje

Strategi for implementering og udvikling af kliniske retningslinjer fra Center for Kliniske Retningslinjer Nationalt Clearinghouse for Sygepleje 1 Strategi for implementering og udvikling af kliniske retningslinjer fra Center for Kliniske Retningslinjer Nationalt Clearinghouse for Sygepleje 2010-2012 Baggrund Med oprettelsen af Center for Kliniske

Læs mere

Rammer for innovationsledelse

Rammer for innovationsledelse Rammer for innovationsledelse Dansk Selskab for ledelse i Sundhedsvæsenet Kurt Espersen, vicedirektør, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital 1 Betingelser for det danske sundhedsvæsen Forventninger Øget

Læs mere

Kursus om kvalitetsudvikling og klinisk beslutningstagning

Kursus om kvalitetsudvikling og klinisk beslutningstagning Kursus om kvalitetsudvikling og klinisk beslutningstagning Det er en udfordring for sundhedsprofessionelle at kunne træffe gode kliniske beslutninger og at omsætte eksisterende forskning til handlinger

Læs mere

Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører

Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører Retningslinier for uddannelse, certificering og vedligeholdelse af førstehjælpsinstruktører 1. Uddannelsens formål m.v. Uddannelsen gennemføres af en af Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer i overensstemmelse

Læs mere

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG,

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, EM@RAMBOLL.COM 19.06.2017 INTRODUKTION TIL RAMBØLL Rambøll Uafhængigt ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed Rambøll

Læs mere

Bestemmelser for eksaminander. for sikkerhedsrådgivere

Bestemmelser for eksaminander. for sikkerhedsrådgivere Bestemmelser for eksaminander om eksamen for sikkerhedsrådgivere Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Datavej 16 Edvard Thomsens Vej 14 3460 Birkerød 2300 København Telefon:

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN Certificering af virksomheder 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af tæthedsmåling af bygninger gennemført efter DS/EN 13829 anneks A.3 1 Forudsætninger for certificering

Læs mere

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres Punkt 52. Ansøgningens omfang Ansøgningen skal indeholde følgende generelle oplysninger om firmaet:

Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres Punkt 52. Ansøgningens omfang Ansøgningen skal indeholde følgende generelle oplysninger om firmaet: DBI Retningslinje 001 4. udgave August 2013, Byggedata, opdateret 3. juli Punkt Rettelse Vedtaget dato Ændres Punkt 52 Ansøgningens omfang Ansøgningen skal indeholde følgende generelle oplysninger om firmaet:

Læs mere

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision

Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Vejledning om funktionsbeskrivelse for intern revision Eksempel på funktionsbeskrivelse for intern revision Version 1.0 Indhold Forord... 3 Funktionsbeskrivelse for intern revision... 4 1. Arbejdets formål

Læs mere

Opgavekriterier Bilag 4

Opgavekriterier Bilag 4 Eksempel på forside Bilag 1 Opgavekriterier Bilag 4 - for afsluttende skriftlig opgave ved Specialuddannelse for sygeplejersker i intensiv sygepleje O p g a v e k r i t e r i e r Udarbejdet af censorformandskabet

Læs mere

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet Udkast til studieordning for 3. og 4. semester på Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet 3. semester kandidat klinisk videnskab og teknologi Projektenhed Afprøvning

Læs mere

Stilladssektionen. Sektionsmøde den 31. oktober 2012 Hotel Svendborg

Stilladssektionen. Sektionsmøde den 31. oktober 2012 Hotel Svendborg Stilladssektionen Sektionsmøde den 31. oktober 2012 Hotel Svendborg Program - formiddag Kl. 09.30 Kaffe / morgenbrød Kl. 10.00 Orientering fra formanden - Status på køre- og hviletidsprojekt - Status på

Læs mere

CMSE Certified Machinery Safety Expert. Betingelser og vilkår

CMSE Certified Machinery Safety Expert. Betingelser og vilkår CMSE Certified Machinery Safety Expert Betingelser og vilkår BETINGELSER OG VILKÅR 1. ANSØGNING Ansøgning til CMSE (Certified Machinery Safety Expert) kursusprogrammet kan ske ved at udfylde CMSE ansøgningsblanketten.

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer?

Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? Kandidatuddannelsen i Oplevelsesdesign - Aalborg 5 respondenter 22 spørgeskemamodtagere Svarprocent: 23% Forventer du at afslutte uddannelsen/har du afsluttet/ denne sommer? I hvilken grad har uddannelsen

Læs mere

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Onsdag den 23. maj 2012 Certificeringsprocessen fra A-Å v./business developer Lars Vestergaard Jensen Certificering

Læs mere

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017

RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 RYGAARDS SKOLE STRATEGISK PLAN 2013-2017 VISION FOR RYGAARDS SKOLE At sikre vores langsigtede fremtid som en enestående skole med kristne værdier, et højt fagligt niveau og en vision om, at uddannelse

Læs mere

Opgavekriterier. O p g a v e k r i t e r i e r. Eksempel på forside

Opgavekriterier. O p g a v e k r i t e r i e r. Eksempel på forside Eksempel på forside Bilag 1 Opgavekriterier - for afsluttende skriftlig opgave ved Specialuddannelse for sygeplejersker i intensiv sygepleje......... O p g a v e k r i t e r i e r Udarbejdet af censorformandskabet

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og kommunikation Studieordning af 19. august 2015 Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens

Læs mere

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2018

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2018 Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2018 Forår 2018 Beskrivelse af fagene: Forandringsledelse Innovationsstrategi og forretningsmodeludvikling Strategisk kommunikation Corporate Governance

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur, formål og mål for

Læs mere

6. Repetitionseksamen for sikkerhedsrådgivere består alene af del a) Besvarelse af spørgeskema (Multiple-choice opgave).

6. Repetitionseksamen for sikkerhedsrådgivere består alene af del a) Besvarelse af spørgeskema (Multiple-choice opgave). 15. august 2007 Bestemmelser for eksaminander om eksamen for sikkerhedsrådgivere Område mv. 1. Bestemmelserne finder anvendelse på eksaminer og repetitionseksaminer for sikkerhedsrådgivere, der afholdes

Læs mere

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C It has to be an experimental culture. There has to be an enthusiasm for new ideas. You have to have a culture that s willing to explore new ideas, test them and then get rid of them if they re not good

Læs mere

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3 Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: 1. Definitioner Dancerts bestemmelser for certificering af ledelsessystemer omfatter: - Alm. vilkår for certificerings,

Læs mere

Seminar d. 19.9.2013. Klik for at redigere forfatter

Seminar d. 19.9.2013. Klik for at redigere forfatter Seminar d. 19.9.2013 Klik for at redigere forfatter M_o_R En risiko er en usikker begivenhed, der, hvis den indtræffer, påvirker en målsætning Risici kan dele op i to typer Trusler: Der påvirker målsætningen

Læs mere

Tv-overvågning (TVO)

Tv-overvågning (TVO) Tv-overvågning (TVO) Kravspecifikation Certificering af TVO-installationsvirksomheder Indholdsfortegnelse 10 Forord side 2 20 Krav til certificeringsorganet side 2 30 Krav til installationsvirksomheden

Læs mere

MMV dag - Workshop - ledelse og strategi skaber vækst

MMV dag - Workshop - ledelse og strategi skaber vækst De mindre og mellemstore virksomheder udgør vækstlaget i dansk erhvervsliv. Det er udfordrende at stå i spidsen som ejerleder eller ansat direktør. De fleste direktører i m Vagn Riis MMV dag 19. jan. 11

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2016

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2016 Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2016 Forår 2016 Beskrivelse af fagene: Business development Forandringsledelse Innovation og forretningsmodeludvikling Supply Chain Management MBA

Læs mere

Anbefalinger for god fondsledelse

Anbefalinger for god fondsledelse Anbefalinger for god fondsledelse Dette notat er en beskrivelse af, hvordan Fonden for Entreprenørskab imødekommer fondsloven og rammene for anbefalinger for god fondsledelse: 1. Åbenhed og kommunikation

Læs mere

Projektledercertificering

Projektledercertificering Projektledercertificering Kompetenceudvikling, karrieremuligheder og fagligt fællesskab Program for webinaret Hvorfor få en projektledercertificering? Certificeringsmuligheder generelt Generel information

Læs mere

Afsætning A hhx, august 2017

Afsætning A hhx, august 2017 Bilag 22 Afsætning A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Afsætning er et samfundsvidenskabeligt fag, der omfatter viden, kundskaber og kompetencer inden for økonomi, sociologi og psykologi.

Læs mere

Brugerdreven innovation

Brugerdreven innovation Brugerdreven innovation - værktøjer til udvikling med brugeren i centrum Det får du ud af at deltage: n Få en innovationsprofil af din virksomhed n Skab optimale produkter og processer gennem brugernes

Læs mere

Kvalifikationskrav ved Miljøcertificering Nr.: RL 13 og Miljøverifikation Dato: 2009.03.27 Side: 1/5

Kvalifikationskrav ved Miljøcertificering Nr.: RL 13 og Miljøverifikation Dato: 2009.03.27 Side: 1/5 Side: 1/5 1. AFGRÆNSNING OG FORMÅL Denne retningslinje fastlægger DANAK s fortolkning af kravene til faglig kompetence, som miljøcertificeringsorganer og miljøverifikatorer skal råde over ved miljøcertificering

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så blev den nye version af ISO 9001 implementeret. Det skete den 23. september 2015 og herefter har virksomhederne 36 måneder til at implementere de nye krav i standarden. At

Læs mere

Version 8 100214. Kravspecifikation. Certificering af leverandørvirksomheder der yder sikringsrådgivning. Side 1 af 8

Version 8 100214. Kravspecifikation. Certificering af leverandørvirksomheder der yder sikringsrådgivning. Side 1 af 8 Version 8 100214 Kravspecifikation Certificering af leverandørvirksomheder der yder sikringsrådgivning Side 1 af 8 Indledning Rådgivning er et vigtigt element i enhver sikringsopgave. Denne Kravspecifikation

Læs mere

DKK s Schweisshundeudvalg. Regler for uddannelse til schweissdommer

DKK s Schweisshundeudvalg. Regler for uddannelse til schweissdommer DKK s Schweisshundeudvalg Regler for uddannelse til schweissdommer Gældende fra 1. januar 2012 1. Krav til optagelse som dommerelev Som hundefører Skal have ført mindst 2 forskellige hunde til 2 præmie

Læs mere

Vejledning til resultatrapportering

Vejledning til resultatrapportering Vejledning til resultatrapportering Rammeorganisationernes resultatberetning skal opfylde minimumskravene som beskrevet i de administrative retningslinjers afsnit 6.II. Vejledningen er en kvalificering

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere