FORSLAG TIL UNDERVISNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORSLAG TIL UNDERVISNING"

Transkript

1 FORSLAG T I UNDERVIS L NING AF JOHN R YDAHL

2 Påskefortællinger hos Bjarne Reuter og i Bibelen om litterær oplevelse, nærlæsning og faglig forståelse FORSLAG TIL UNDERVISNING AF JOHN RYDAHL Bjarne Reuter har i Bogen genfortalt over 60 af Bibelens væsentligste fortællinger. Han har haft en voksen læser i tankerne, men som Steffen Larsen skriver i sin anmeldelse i Politiken, er der ikke én sætning i bogen om Bogen, som børn ikke kan forstå. Derfor er Bogen oplagt materiale i religionsundervisningen også i en tværfaglig undervisning med dansk. Indhold I dette hæfte er der forslag til undervisning i overbygningen om påske ud fra Bogen. Første del lægger vægt på den jødiske påske, anden del på den kristne påske. Der er baggrundsstof til læreren, opgaveforslag samt arbejdssedler med opgaver, som kan kopieres til eleverne. Målgruppe klasse. Formål - At eleverne tilegner sig en grundlæggende forståelse af baggrunden for såvel den jødiske som den kristne påske - At eleverne afdækker forskellige nuancer i formidlingen af påskebegivenhederne i henholdsvis skønlitteratur og bibeltekst Organisering Eleverne arbejder i grupper af 3-4 elever med såvel den jødiske som den kristne påske, hvorefter der samles op på arbejdet i fællesskab. Man kan også vælge at lade den ene halvdel af eleverne arbejde, i grupper, med den jødiske påske og den anden halvdel med den kristne, hvorefter grupperne præsenterer deres resultater for hinanden. For at løse en del af opgaverne skal eleverne have adgang til en computer eller en bibel og til Bogen. Forslag til undervisning ud fra Bogen Bibelen genfortalt af Bjarne Reuter Af John Rydahl Det Danske Bibelselskab og John Rydahl Redaktion: Lisbeth Elkjær Øland Grafisk arbejde: Stine Goltermann Tryk: Tarm Bogtryk

3 Jødisk påske Baggrundsstof til læreren Ordet påske kommer af det hebraiske ord pesach, der betyder at skåne eller at gå forbi. Ifølge den jødiske tradition stammer påsken fra de begivenheder, der beskrives i Anden Mosebog: Israelitterne holdes som slaver i Egypten, men Moses befrier dem ved Guds hjælp. Gud lader Egypten ramme af 10 plager for at få farao til at lade israelitterne gå. Under den 10. plage slår dødsenglen alle førstefødte ihjel, men går forbi israelitternes huse, og de kan i al hast forlade landet. Derfor hedder Anden Mosebog også Exodus, hvilket betyder udvandring/udgang. Det jødiske påskemåltid Den jødiske markering af påsken relaterer oprindeligt til en høstfest, men er i jødedommen med henvisning til Mosebøgerne blevet omtolket til de usyrede brøds fest. Selve påskemåltidet har i den jødiske tradition fået navnet seder, som på hebraisk betyder orden. Når det hedder sådan, er det, fordi måltidet er rituelt og derfor skal foregå på samme måde hver gang. Måltidet indledes og afsluttes med læsning af tekster fra en særlig bog kaldet Haggadah, som blandt andet indeholder tekster fra Bibelen, fx salmer og fortællingen om udfrielsen fra Egypten samt instruktioner i, hvordan man skal udføre seder. Der findes mange udlægninger af ingredienserne i det jødiske påskemåltid. I næste afsnit er et udpluk af de mest gængse. Usyret brød: Brød, som ikke er tilsat gær, og som kun har stået få minutter, inden det er kommet i ovnen. Den symbolske betydning af disse brød er, at israelitterne efter den 10. plage skulle være parate til at forlade Egypten, hvorfor der ikke var tid til at lade brødet hæve. Bitre urter: De bitre urter, fx peberrod og selleri, som dyppes i saltvand, skal minde om den bitre tid under slaveriet. Saltvand: Det salte vand symboliserer de tårer, israelitterne græd som slaver i Egypten. Revne æbler blandet med rosiner, dadler, sød vin og kanel: Denne blanding ser med sin brune farve ikke specielt indbydende ud, selvom den smager sødt og godt. Den skal symbolisere den mørtel, israelitterne brugte under slaveriet for at lave mursten til de store byggearbejder i Egypten. Lam: Blandt andet et symbol på det lam, som israelitterne skulle slagte, og hvis blod skulle smøres på dørstolperne til deres huse, så dødsenglen kunne gå forbi under den 10. plage. Hårdkogte æg: Symbol på jødernes håb om at kunne vende tilbage til deres eget land. Noget grønt: Symboliserer foråret og håbet om bedre tider. Opgaver om jødisk påske Moses og den brændende tornebusk Se Arbejdsseddel 1. Når eleverne har arbejdet med arbejdssedlen, kan de i en Google-søgning finde mindst 3 forskellige billeder af fortællingen om den brændende tornebusk og lægge dem over i et Worddokument (lad dem også søge på engelsk: the burning bush). Diskutér i klassen hvilken af beskrivelserne, hhv. Bjarne Reuters eller Bibelens, der passer bedst til de billeder, der er valgt.

4 De 10 plager, udgangen af Egypten og den første påske Se Arbejdsseddel 1. Efter arbejdet med arbejdssedlen kan eleverne gøre følgende: Find på nettet et billede af et jødisk påskemåltid og klip det over i et dokument Undersøg derefter, hvad der præcis er på bordet ved et jødisk påskemåltid og find ud af, hvad de enkelte ting symboliserer Skriv de enkelte ingredienser og deres betydning under billedet Print dokumentet ud til ophængning i klassen Kristen påske Baggrundsstof til læreren Nye religioner opstår ofte som en modsætning til eller som en udvikling af religioner, som findes i forvejen. Som sådan opstod kristendommen som en udvikling af jødedommen. Jesus blev ifølge Det Nye Testamente født af en jødisk mor og var derfor jøde. Han forsøgte ikke at starte en ny religion. Tværtimod forsøgte han, stadig ifølge Det Nye Testamente, at ændre jødedommen, så den i højere grad kom i overensstemmelse med Guds bud til Moses, som Jesus syntes var blevet fordrejet af de jødiske præster. En af de ting, Jesus gjorde op med, var jødernes forestilling om, at der skulle ofres fx duer og korn til Gud i templet. Ifølge Det Nye Testamente var det først, da Jesus var blevet korsfæstet og opstod igen, at hans tilhængere startede det, som siden blev til kristendommen altså troen på Kristus, som Gud søn, der med sin opstandelse havde overvundet døden. For at trænge igennem og sætte sig i bevidstheden hos folk er nye religioner nødt til at have et helt nyt budskab, som fænger. For kristendommen var det nye budskab, at Guds søn havde været på jorden, ofret sig for at menneskene skulle blive tilgivet, havde overvundet døden og givet mennesket håb om at kunne det samme, gennem dåb og tro på Jesus. Derudover er nye religioner som oftest nødt til samtidig at tilpasse sig den kultur og de vaner og traditioner folk i forvejen har, hvis den ikke vil uddø. Påsken kan tjene som eksempel på dette. Opstandelse i centrum Den kristne påske udspringer direkte af den jødiske. Fordi Jesus var jøde, var han ifølge Det Nye Testamente sammen med sine disciple i Jerusalem for at fejre den jødiske påske, da han blev taget til fange og korsfæstet. Fordi han opstod igen påskedag, er den kristne påske kommet til at handle om opstandelse og ikke udvandring, som den jødiske. Man kan dog sige, at begge dele handler om udfrielse fra døden, på hver sin måde. Sammen med fortællingerne om Jesus fødsel og Helligåndens komme i pinsen danner påskebegivenhederne rammen om kirkeårets indretning.

5 Opgaver om kristen påske Kirkeåret Del eleverne i syv grupper og lad dem arbejde med højtiderne, sådan som de er beskrevet hhv. i Bibelen og af Bjarne Reuter i Bogen. Julen Jesus fødsel Lukasevangeliet kap. 2 vers 1-20 Bogen, Det Nye Testamente kap. 1 Påsken Påskedag Markusevangeliet kap. 16 vers 1-8 Bogen, Det Nye Testamente kap. 26 Påsken Palmesøndag Matthæusevangeliet kap. 21 vers 1-11 Bogen, Det Nye Testamente kap. 16 Påsken Kristi himmelfartsdag Lukasevangeliet kap. 24 vers Bogen, Det Nye Testamente kap. 28 Påsken Skærtorsdag Matthæusevangeliet kap. 26 vers Bogen, Det Nye Testamente kap. 19 Pinsen Apostlenes Gerninger kap. 2 vers 1-13 Bogen, Det Nye Testamente kap. 29 Påsken Langfredag Matthæusevangeliet kap. 27 vers Bogen, Det Nye Testamente kap. 25 Hvilke forskelle og ligheder er der mellem de to tekster? Bed eleverne tage stilling til, hvilke virkemidler Bjarne Reuter har taget i brug i sin genfortælling af bibelteksten. Lad til sidst eleverne præsentere deres højtid/helligdag for hinanden i kirkeårets rækkefølge. Korsfæstelse, død og opstandelse Se Arbejdsseddel 2 En artikel om korsfæstelse, død og opstandelse Offer og nadver jødedom og kristendom Se Arbejdsseddel 2 Offer og nadver jødedom og kristendom Som nævnt ville de kristne i begyndelsen ikke starte en ny religion, men så stadig sig selv som jøder. Derfor kom hovedparten af deres højtider til at ligge på samme tidspunkter, som var almindelige i jødedommen og fik til gengæld et lidt andet indhold. Da kristendommen nåede til Danmark i vikingetiden, var der tale om noget helt nyt, men visse højtider mv. blev alligevel lagt, der hvor gamle højtider lå. Efter arbejdet med Arbejdsseddel 2, kan eleverne undersøge, om de kristne i vikingetiden også forsøgte at lægge fx jul og påske på tidspunkter, hvor vikingerne i forvejen markerede noget religiøst, og om de kristne fx byggede deres kirker på steder, hvor vikingerne i forvejen havde deres kultsteder.

6 Jødisk påske Arbejdsseddel 1 Moses og den brændende tornebusk Gå sammen i små grupper 1. Læs fortællingen om, hvordan Moses fik at vide, at han skulle føre israelitterne ud af Egypten i Bjarne Reuters genfortælling Bogen, Det Gamle Testamente kapitel 14 og bibelteksten i boksen. Moses vogtede får for sin svigerfar Jetro, præsten i Midjan. Da han engang havde drevet fårene langt ud i ørkenen, kom han til Guds bjerg Horeb. Dér viste Herrens engel sig for ham i en flammende ild fra en tornebusk. Moses så, at busken stod i lys lue, men at den ikke blev fortæret af ilden, og han tænkte:»jeg må hen og se nøjere på dette mærkelige syn! Hvorfor brænder busken ikke?«men da Herren så, at han gik hen for at se det, råbte Gud til ham inde fra busken:»moses! Moses!«Han svarede ja, og Gud sagde:»du må ikke komme nærmere! Tag dine sandaler af, for det sted, du står på, er hellig jord.«og han sagde:»jeg er din faders Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud og Jakobs Gud.«Da skjulte Moses sit ansigt, for han turde ikke se Gud. Nu har israelitternes klageskrig nået mig, og jeg har set, hvordan egypterne undertrykker dem. Gå nu! Jeg vil sende dig til Farao. Du skal føre mit folk israelitterne ud af Egypten. Anden Mosebog kap. 4 vers 1-6 og Sammenlign den måde, Moses reagerer på ved synet af den brændende tornebusk/gud hos Bjarne Reuter og i Bibelen. Notér jeres overvejelser. Find i de to tekster det/de ord eller den vending, som bruges til at beskrive Moses reaktion. Skriv dem her og diskutér, hvad det betyder for opfattelsen af Moses. 3. Diskutér, om de to beskrivelser også udtrykker forskellige opfattelser af Gud. I givet fald, hvilke? I benægtende fald, hvorfor ikke? De 10 plager, udgangen af Egypten og den første påske Gå sammen i små grupper 1. Start med at læse kapitel i Bogen, Det Gamle Testamente. 2. Oplist de 10 plager i den rækkefølge, Gud sender dem ind over Egypten for at få farao til at løslade israelitterne. 3. Sammenlign beskrivelsen af den tiende plage og indstiftelsen af påsken hos Bjarne Reuter (s. 83) og i Bibelen, Anden Mosebog kap. 12. Diskutér, hvilken af beskrivelserne, der er mest dramatisk. Begrund jeres svar med henvisning til sproglige udtryk i teksterne og notér disse. Arbejdsseddel 1 Forslag til undervisningen Bogen Bibelselskabets Forlag

7 Kristen påske Arbejdsseddel 2 En artikel om korsfæstelse, død og opstandelse Skriv en artikel Forestil dig, at du er en nutidig nyhedsjournalist, der er rejst tilbage i tiden og har fulgt begivenhederne i Jerusalem i påskeugen, hvor Jesus blev taget til fange og slået ihjel. Det, du har fundet ud af om sagen, står i kapitlerne 16, 20, 25, 26 og 27 i Bjarne Reuters genfortælling af Det Nye Testamente i Bogen læs dem. Skriv på den baggrund en artikel til din avis om sagen. Find den mest fængende overskrift til det, der er sket. Skriv derefter en lille manchet, som giver lyst til at læse hele artiklen, og skriv så artiklen. Diskutér artiklerne Gå sammen to og to, og læs hinandens artikler. Diskutér derefter hvilken begivenhed, I hver især har lagt hovedvægten på, og hvordan pointen kommer til udtryk i jeres overskrift og manchet. Offer og nadver jødedom og kristendom Gå sammen i små grupper 1. Undersøg i Bogens Det Nye Testamente kapitel 16 og 25, hvad det er, der ofres i henholdsvis jødedommen og (det, der senere blev til) kristendommen. 2. Diskutér, hvad forskellen er på, at jødiske præster ofrer forskellige dyr til Gud for at behage ham, og at Gud i form af sin søn ofrer sig selv for menneskenes skyld. Hvad er det radikalt nye i kristendommen? I jødedommen ofrede man tidligere dyr til Gud ved at slagte dem i templet. Nu om dage nøjes man med at mindes udfrielsen fra slaveriet i Egypten gennem et symbolsk måltid. I kristendommen indstifter Jesus, i forbindelse med påsken, mindet om sig selv gennem et symbolsk måltid. Dét, som siden er blevet til nadveren i den kristne kirke. 3. Undersøg, hvad ordet nadver betyder. 4. Læs kapitel 19 i Bjarne Reuters genfortælling af Det Nye Testamente samt kapitel 22 i Lukasevangeliet og notér de to centrale ingredienser i det kristne påskemåltid. Skriv også, hvad de hver især symboliserer. 5. Undersøg symbolikken i det jødiske påskemåltid og dens ingredienser og sammenhold symbolikken med det kristne påskemåltid. Påpeg ligheder og forskelle. Arbejdsseddel 2 Forslag til undervisningen Bogen Bibelselskabets Forlag

8 Bjarne Reuter har i Bogen genfortalt over 60 af Bibelens væsentligste fortællinger i sit eget sprog. Et sprog med dramatik, indlevelse og humor. Bogen er oplagt som materiale i overbygningens religionsundervisning både som fri faglig læsning, men også som udgangspunkt for undervisning i bibelske fortællinger i kristendomskundskab, eventuelt tværfagligt med dansk. Det har vi bedt den erfarne lærebogsforfatter John Rydahl om at give eksempler på, og det er der kommet dette Forslag til undervisning ud af. Læs mere, bestil bøger og tilmeld dig vores nyhedsbrev om på Bogen Bibelen genfortalt af Bjarne Reuter Af Bjarne Reuter 304 sider, indbundet Kr. 279,96 ekskl. moms ISBN BØGER, DER VIRKER Undervisningsmaterialer fra Bibelselskabets Forlag kender du på: Høj faglig kvalitet Solid lærerstøtte Bøger, som engagerer eleverne Anmelderroste materialer Prisbelønnet layout Bibelselskabets Forlag Frederiksborggade København K undervisning@bibelselskabet.dk

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske

Problemformulering Projektbeskrivelse Myter og ritualer Den jødiske påske Problemformulering Jeg har valgt at undersøge baggrunden for den jødiske og kristne påske. Hvordan de er opstået og hvilke forskelle og ligheder der er på de to. Derudover vil jeg undersøge hvorfor der

Læs mere

3. søndag efter påske. Der står skrevet i Anden Mosebog:

3. søndag efter påske. Der står skrevet i Anden Mosebog: 3. søndag efter påske Der står skrevet i Anden Mosebog: Moses vogtede får for sin svigerfar Jetro, præsten i Midjan. Da han engang havde drevet fårene langt ud i ørkenen, kom han til Guds bjerg Horeb.

Læs mere

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver

Kerneværdi 1 Vi vil leve af dåb og nadver Ledervejledning er et ledermateriale, som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder, eller dig som har andet arbejde med teenagere, kan bruge og finde inspiration i. Vi har som mål for vores TeenTools,

Læs mere

Gud sætter Abraham på en prøve

Gud sætter Abraham på en prøve Det Gamle Testamente Gud sætter Abraham på en prøve I Det Gamle Testamente prøver Gud Abraham, da han beder ham om at ofre sønnen Isak. Abraham gennemfører næsten ofret, men bliver i sidste øjeblik stoppet

Læs mere

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer.

De ord, hvis sammenhæng med det religiøse vi måske har glemt i vores kultur, er gave og offer. Skærtorsdag den 5. april 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 17.30. Tekster: 2.Mosebog 12,1-11 og Matt. 26,17-30. Salmer: 466-476/473 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner?

Prædiken til Skærtorsdag Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner? Prædiken til Skærtorsdag 2013 Findes der noget bedre end at samles omkring et godt måltid mad sammen med gode venner? Vi er samlet i dag i vores gudstjeneste her omkring et måltid. Et ganske særligt måltid.

Læs mere

Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum

Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum Påskeliturgi med fortællingen og Jesus i centrum Intro til måltidslederen: I tusindvis af år har jøderne fejret påskemåltidet og derigennem genfortalt historien om hvordan Gud udfriede israelitterne fra

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 148

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 148 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Forkortelser... 6 Forord... 8 Introduktion... 10 Israels fester et skattekort til skjulte skatte i Det Nye Testamente... 10 Israels fester begyndelsen... 11

Læs mere

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD RØRER VED OS KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS Dåb og nadver er hellige handlinger, og de er synlige tegn på, at Gud kommer os i møde og rører ved os. DÅB Både børn og voksne kan blive døbt.

Læs mere

Jesus var på vej til Jerusalem for at holde påske. Men påsken handler jo om hans død og opstandelse. så hvad fejrede HAN, der jo stadig var i live?

Jesus var på vej til Jerusalem for at holde påske. Men påsken handler jo om hans død og opstandelse. så hvad fejrede HAN, der jo stadig var i live? Appetizer til prædikenen: Jesus var på vej til Jerusalem for at holde påske. Men påsken handler jo om hans død og opstandelse så hvad fejrede HAN, der jo stadig var i live? Skærtorsdagsaften 2014 Skærtorsdag.

Læs mere

Hvor stammer traditionen med påskeæg fra? Hvad symboliserer påskeæg oprindeligt?

Hvor stammer traditionen med påskeæg fra? Hvad symboliserer påskeæg oprindeligt? Hvor stammer traditionen med påskeæg fra? a) Fra Tyskland. b) Fra den tidligste kristendom. c) Fra USA. Hvad symboliserer påskeæg oprindeligt? a) Påskeæg er symbol på opstandelsen. b) Påskeæg er symbol

Læs mere

I dag skal du høre om kirken, kirkens kalender og bibelen.

I dag skal du høre om kirken, kirkens kalender og bibelen. Kalkmaleri fra Budolfi Kirke i Ålborg. Kalkmaleriet forestiller symbolerne for de fire evangelister: Matthæus: Mand, fordi Matthæusevangeliet starter med at føre Jesus' stamtavle tilbage Abraham, jødernes

Læs mere

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv?

Bonusspørgsmål: Hvad hed den discipel der blev nummer 12 da Judas Iskariot havde forrådt Jesus og hængt sig selv? Opgave 1 Jesus udvalgte sig 12 disciple som fulgte ham mens han vandrede på jorden og senere rejste de ud i verden for at fortælle evangeliet videre. Find navnene Jesu 12 disciple: Bonusspørgsmål: Hvad

Læs mere

SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID. Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid.

SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID. Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid. SKÆRTORSDAG AFTEN PÅSKEMÅLTID Agapemåltid med inspiration fra det jødiske påskemåltid. 1 Velkommen Velkommen til påskemåltid! Måltidet, vi skal fejre, er blevet fejret af jøderne i 3000 år,og for 2000

Læs mere

34 Brylluppet i Kana Joh 2, Den blinde Bartimæus Mark 10, Opvækkelsen af enkens søn Luk 7,

34 Brylluppet i Kana Joh 2, Den blinde Bartimæus Mark 10, Opvækkelsen af enkens søn Luk 7, OVERSIGT BOG 1 EFTERÅR 2015 JESU UNDERE 34 Brylluppet i Kana Joh 2,1-12 12 13 35 Den blinde Bartimæus Mark 10,46-52 14 15 36 Opvækkelsen af enkens søn Luk 7,11-17 16 17 KATEKISMUS FOR BØRN FADERVOR 37

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

JØRGEN BÆKGAARD THOMSEN. Det er fuldbragt. Johannesevangeliet LOHSE BIBELSTUDIE

JØRGEN BÆKGAARD THOMSEN. Det er fuldbragt. Johannesevangeliet LOHSE BIBELSTUDIE JØRGEN BÆKGAARD THOMSEN Det er fuldbragt Johannesevangeliet 13-21 LOHSE BIBELSTUDIE JØRGEN BÆKGAARD THOMSEN Det er fuldbragt Johannesevangeliet 13-21 BIBELSTUDIE LOHSE Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 Johannesevangeliet

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Seder-måltidets smag. Aktivitets-overview

Seder-måltidets smag. Aktivitets-overview Side: 1/12 Seder-måltidets smag Forfattere: Mathias Mølleskov Redaktør: Thomas Brahe Faglige temaer: Ritual, Tro, Jødedom, Seder, Påske, Pesach, Exodus Kompetenceområder: Ikke-kristne religioner og andre

Læs mere

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber

Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber Påskemåltid Skærtorsdag aften Liturgi til brug i discipelfællesskaber INTRODUKTION Her følger liturgien som Keld Dahlmann har bearbejdet efter forlæg fra Ole Andersen. Til måltidet skal bruges rødvin,

Læs mere

ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ÅND OG FÆLLESSKAB KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS FÆLLESSKAB Mennesket er skabt til fællesskab med andre mennesker og med Gud. Vi er med i mange fællesskaber: i familien, på arbejdspladsen, sammen

Læs mere

Da bøgernes titler kan forveksles, markeres Kristustro med 1 og Kristusliv med 2.

Da bøgernes titler kan forveksles, markeres Kristustro med 1 og Kristusliv med 2. Til videre studie Til dig som har lyst at studere lidt på egen hånd Har du lyst til at beskæftige dig mere med det tema, som er gennemgået på kurset, kan du spørge din leder om forslag til litteratur.

Læs mere

Barnedåb og nadver. Barnedåb. Lektion 18

Barnedåb og nadver. Barnedåb. Lektion 18 Lektion 18 Barnedåb og nadver Barnedåb Lad de små børn komme til mig? Teksten, hvor Jesus siger Lad de små børn komme til mig, dem må I ikke hindre (Mark. 10,13-16) er en fast del af vores dåbsritual.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen.

Lindvig Osmundsen Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1. Prædiken til Skærtorsdag Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Prædiken til Skærtorsdag 2016 Bording Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2016. Tekst. Johs 13,1-15. Fodvaskningen. Skærtorsdag er en dag hvor der skete meget i Jesu liv. Jesu er i Bethania hvor han har overnattet

Læs mere

19. søndag efter trinitatis 2. oktober 2016

19. søndag efter trinitatis 2. oktober 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: En åben himmel Salmer: 731, 26, 335; 164, 334 Evangelium: Joh. 1,35-51 Jesus sagde til Nathanael at han og alle andre skulle se Guds engle stige op og stige ned over Menneskesønnen.

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30.

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Opstandelsen og livet. Vi lever i lyset af Jesu opstandelse. Også når vi igen hører den historie

Læs mere

KORS OG KÆRLIGHED KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

KORS OG KÆRLIGHED KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET KORS OG KÆRLIGHED KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS KORSET Når man går ind i en kirke, ser man ofte et kors over alteret eller et andet sted i kirkerummet. Korset er et symbol på Jesu lidelse og

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være TPL-skema USH6 kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) Eleven kan, i skrift og tale, udtrykke sig nuanceret om grundlæggende tilværelsesspørgsmål i relation til den religiøse dimensions betydning

Læs mere

Liturgi til påskemåltid

Liturgi til påskemåltid Liturgi til påskemåltid Den følgende liturgi er inspireret af den liturgi, som bruges ved påskefejringen i den danske menighed i Jerusalem. Det er Den Danske Israelsmission, der har gjort det vigtigste

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

ROSENVÆNGETS SOGN. Kirkeblad PÅSKE 2015 39. UDGAVE. Frihavnskirken 26. marts Læs mere side 9. Luther Kirken 2. april Læs mere side 6

ROSENVÆNGETS SOGN. Kirkeblad PÅSKE 2015 39. UDGAVE. Frihavnskirken 26. marts Læs mere side 9. Luther Kirken 2. april Læs mere side 6 v Udga e2 Kirkeblad ROSENVÆNGETS SOGN PÅSKE 2015 39. UDGAVE PassionsmusikGudstjeneste Frihavnskirken 26. marts Læs mere side 9 SKÆRTOrsdagsGudstjeneste Luther Kirken 2. april Læs mere side 6 PåskeN Den

Læs mere

Prædiken til Midfaste søndag, Joh. 6,1-15. 1. tekstrække.

Prædiken til Midfaste søndag, Joh. 6,1-15. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 10. marts 2013 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til Midfaste søndag, Joh. 6,1-15. 1. tekstrække. Salmer. DDS 747 Lysets engel går med glans. Dåb: DDS 447 Herren strækker

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG

KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS. og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG KNUD ERIK ANDERSEN INGER RØGILD PAULUS og de første kristne HAASE & SØNS FORLAG Knud Erik Andersen og Inger Røgild: Paulus og de første kristne Illustreret af Frank Madsen Haase & Søns Forlag 2011 Redaktion:

Læs mere

BAUNEPOSTEN. April & maj

BAUNEPOSTEN. April & maj BAUNEPOSTEN April & maj 2015 Redaktionen Henriette Tranberg..40 24 99 80 Mail: htr@ltk.dk Karin Andersen 40 24 99 70 Mail: kaan@ltk.dk Indlæg til Bauneposten, løsning på krydsord og lign. kan afleveres

Læs mere

Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30.

Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30. Skærtorsdag. 2.april 2015. Vinderslev kirke kl.10.30. Hinge kirke kl.19.30. Salmer: 178-203- 459/ 179 472-671 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Den første dag under de usyrede brøds

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække

Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 2. april 2015 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Skærtorsdag, Matt 26,17-30. 1. tekstrække Salmer DDS 455: Mindes vi en fuldtro ven DDS 567: Jeg er fremmed, jeg

Læs mere

Og alligevel: Abram troede Herren,

Og alligevel: Abram troede Herren, 1.Mos.15.1-6. Senere kom Herrens ord til Abram i et syn:»frygt ikke, Abram, jeg er dit skjold! Din løn skal blive meget stor.«abram svarede:»gud Herre, hvad kan du give mig, når jeg må gå barnløs bort,

Læs mere

Bibel-ludo. Herning Søndre og Nordre provstier Projekt: Så går vi op til Jerusalem LBJ

Bibel-ludo. Herning Søndre og Nordre provstier Projekt: Så går vi op til Jerusalem LBJ Ludo med Bibel-spørgsmål. Savner du en ide til hvad du kan lave en kold regnvejrsdag er der her et forslag. Hvad med en gang ludospil med spørgsmål fra Bibelen? Men inden du kan komme i gang med at spille

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 2. april 2015 Skærtorsdag Mattæus 26,17-30 Salmer: 455-178-476 179-457

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 2. april 2015 Skærtorsdag Mattæus 26,17-30 Salmer: 455-178-476 179-457 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 2. april 2015 Skærtorsdag Mattæus 26,17-30 Salmer: 455-178-476 179-457 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Den første dag under

Læs mere

TPL-skema kap. 1 Tro og tanker

TPL-skema kap. 1 Tro og tanker TPL-skema kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) grundlæggende tilværelsesspørgsmål i forhold til den religiøse dimension / Eleven har viden om grundlæggende tilværelsesspørgsmål, som de kommer

Læs mere

PÅSKEMÅLTID. Som så meget andet godt, kræver påskemåltidet lidt forberedelse.

PÅSKEMÅLTID. Som så meget andet godt, kræver påskemåltidet lidt forberedelse. Påske/pesach er for jøderne en højtid, der fejres til minde om dengang, jøderne forlod fangenskabet i Egypten og begav sig ud på deres 40 år lange vandring i ørkenen mod det forjættede land. Natten inden

Læs mere

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød

2. pinsedag 16. maj Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset. Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Kl. 11.00 Fælles friluftsgudstjeneste ved Spejder huset Salmer: 290, 289; 335, 725 (sangblad) Tema: Livets brød Evangelium: Joh. 6,44-51 Pinsedag kom Helligånden over apostlene, og Peter holdt en brandtale.

Læs mere

Studie 10. Herrens nadver

Studie 10. Herrens nadver Studie 10 Herrens nadver 57 Åbent spørgsmål Har du nogensinde oplevet, at hele din verden blev vendt på hovedet i løbet af et øjeblik? Hvad skete der? Åbningshistorie Forstår du, hvad jeg har gjort for

Læs mere

Oversigt over lederbøger 1-10 BOG 1

Oversigt over lederbøger 1-10 BOG 1 Oversigt over lederbøger 1-10 BOG 1 Katekismus for børn (18 timer) Fadervor: 1. Indledning til Fadervor, Helliget blive dit navn 2. Komme dit rige 3. Ske din vilje... 4. Giv os i dag 5. Forlad os vor skyld...

Læs mere

bøn Fælles bilag id: M447 besøg Side 97 soendagsskoler.dk

bøn Fælles bilag id: M447 besøg Side 97 soendagsskoler.dk Side 97 Side 98 Side 99 Side 100 løb Løb med de 5 B er Ide: Løbet består af 6 poster. Hvilket hold får først samlet illustrationerne på de 5 B er+ en illustration på troen? Holdet gør sig fortjent til

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7.

INTRODUKTION. Spisning inde i kirken Skærtorsdag Natgudstjeneste og gravøl Langfredag Solopgangsgudstjenester fra kl. 7. HVAD BETYDER PÅSKE INTRODUKTION Hvorfor holder vi egentlig påske? Vi spiser påskefrokost og laver gækkebreve - men er det andet end det? Påsken handler om Jesus død og opstandelse. Påsken åbner muligheden

Læs mere

Israelitterne til Egypten

Israelitterne til Egypten Hvem, hvad, hvor? Abraham Jakob og Josef Israelitterne til Egypten Udgangen af Egypten Ørkenvandringen Indvandring i Kana ans land 2000 f. kr. 1900 f. kr. 1876 f. kr. 1446 f. kr. 1446 f. kr. 1406 f. kr.

Læs mere

HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS KÆRLIGHEDEN ER STÆRKERE END DØDEN Kærligheden overvinder alt! Det er betydningen af påskens budskab om Jesu død og opstandelse. Fordi døden ikke er det sidste

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens

At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens At forsage er at sige nej eller at afvise noget. Når vi forsager djævelen, siger vi dermed nej til alt det onde vi siger fra over for verdens ondskab, selvom vi godt ved, at den findes. Djævelen er Guds

Læs mere

I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, Amen. En fremmed kommer til byen.

I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, Amen. En fremmed kommer til byen. Påskesøndag, 31.marts, Domkirken, kl.10.00 Salmer: 224, 218, 239 // 236, 234; altergang 227 Tekster: Mark. 16,1-8 Ingen dåb; altergang rit c, O du Guds lam v.1 efter helligsang I Faderens og Sønnens og

Læs mere

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl

10 vigtigste ting at vide om advent L -Xl Adventskransens fire lys symboliserer de fire adventssøndage inden jul. Levende lys hører adventstiden til, fordi julen ifølge kristendommen handler om, at Jesus kom til jorden som verdens lys - at han

Læs mere

, , 4+5 Midfaste. 18/ Johs. 6,1-15. Jørgen Christensen I 1899 blev min farmor født, hun

, , 4+5 Midfaste. 18/ Johs. 6,1-15. Jørgen Christensen I 1899 blev min farmor født, hun 754-201-448-298-662-476 192-447-674,1+2+7-752, 4+5 Midfaste. 18/3-07. 10.00. Johs. 6,1-15. Jørgen Christensen I 1899 blev min farmor født, hun var nummer 11 i børneflokken, og skulle det siden vise sig;

Læs mere

Bibelen, første del. Bibelen. Lektion 1

Bibelen, første del. Bibelen. Lektion 1 Lektion 1 Bibelen, første del Bibelen er verdens mest solgte bog og fyldt med kærestebreve, drømme, forudsigelser og fantastiske fortællinger om krig og kærlighed. Men hvad kan vi bruge den til? Hvorfor

Læs mere

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag.

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. maj 2014 Kirkedag: 4.s.e.påske/B Tekst: Joh 8,28-36 Salmer: SK: 588 * 583 * 492 * 233,2 * 339 LL: 588 * 338 * 583 * 492 * 233,2 * 339 Som allerede nævnt

Læs mere

Lektion 2. Nadver. God fornøjelse. Julie

Lektion 2. Nadver. God fornøjelse. Julie Lektion 2. Nadver Kære konfirmand Til de fleste højmesser (søndagsgudstjenester) er der nadver. I dag skal du lære om det. Det er vigtigt, at du læser teksterne og laver alle opgaverne, du må gerne skrive

Læs mere

sider af et Fællesskab

sider af et Fællesskab sider af et Fællesskab Velkommen Vi er glade for at kunne præsentere dette hæfte, der handler om Kristent Fællesskab i Rødovre. Hæftet fortæller om 4 sider af fællesskabet - Vision, Fællesskab, Tjeneste

Læs mere

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS TRO OG TVIVL»Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses«, står der i Bibelen (Hebræerbrevet 11,1). Troen på Gud forhindrer

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015.docx. 09-08-2015 side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. 09-08-2015 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2015 Luk. 19,41-48. Teksten giver et billede hvor Jesus er placeret midt i datidens religiøse centrum. Der talte Jesus et Ord. Et ord som nu er gentaget

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 1. samling: Bibelens røde tråd 13 2. samling: Helligånden formidler 20 3. samling: Shhh! Gud taler 26 4. samling: Nåde-leverandør 32 5. samling: Lev i Bibelen 39 6. samling:

Læs mere

Urup Kirke. Torsdag d. 29. maj 2014 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Urup Kirke. Torsdag d. 29. maj 2014 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Urup Kirke. Torsdag d. 29. maj 2014 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til Kristi himmelfartsdag, Luk. 24,46-53, 2. tekstrække. Salmer. DDS 355 Gud har fra evighed givet sin Søn os til Herre. DDS 264

Læs mere

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født?

MENNESKESØNNEN Kapitel 1. Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? MENNESKESØNNEN Kapitel 1 Hvad er kristendommens symbol? Hvorfor blev det dette symbol? I hvilken by blev Jesus født? Hvad viste sig på himlen, da Jesus blev født? Hvem kom for at fejre hans fødsel? Hvordan

Læs mere

BAGGRUND 2 FORMÅL 2 TEKSTLÆSNING 3 TEKSTSAMTALE 7 FORSLAG TIL SAMTALEEMNER OG SPØRGSMÅL 8 FORSLAG TIL TEKSTNÆRE LÆSESPØRGSMÅL 9 FORSLAG TIL

BAGGRUND 2 FORMÅL 2 TEKSTLÆSNING 3 TEKSTSAMTALE 7 FORSLAG TIL SAMTALEEMNER OG SPØRGSMÅL 8 FORSLAG TIL TEKSTNÆRE LÆSESPØRGSMÅL 9 FORSLAG TIL BAGGRUND 2 FORMÅL 2 TEKSTLÆSNING 3 TEKSTSAMTALE 7 FORSLAG TIL SAMTALEEMNER OG SPØRGSMÅL 8 FORSLAG TIL TEKSTNÆRE LÆSESPØRGSMÅL 9 FORSLAG TIL AKTIVITETER PICK N MIX 10 1 Undervisningsmaterialet Påsken i

Læs mere

Klasse: 3. årgang Fag: Kristendom År: 2017/2018. Læringsmål Hvad er de overordnet læringsmål for klassen? -Kan forklare, hvad en myte er

Klasse: 3. årgang Fag: Kristendom År: 2017/2018. Læringsmål Hvad er de overordnet læringsmål for klassen? -Kan forklare, hvad en myte er Årsplan Klasse: 3. årgang Fag: Kristendom År: 2017/2018 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og områder sigtes der mod? Læringsmål Hvad er de overordnet læringsmål

Læs mere

Fortsæt salmen Skriv dig, Jesus, på mit hjerte af Thomas Kingo. Fortsæt salmen Jesus lever, graven brast af Johan Nordahl Brun

Fortsæt salmen Skriv dig, Jesus, på mit hjerte af Thomas Kingo. Fortsæt salmen Jesus lever, graven brast af Johan Nordahl Brun Skriv dig, Jesus, på mit hjerte af Thomas Kingo a) du min konge og min Gud! b) du min herre og min Gud! c) du min frelser og min Gud! Jesus lever, graven brast af Johan Nordahl Brun a) han stod op med

Læs mere

Kalkmaleri fra Skæve Kirke ca Kære konfirmand

Kalkmaleri fra Skæve Kirke ca Kære konfirmand Kalkmaleri fra Skæve Kirke ca. 1550 Kære konfirmand Påsken er den afgørende begivenhed for kristne. Uden begivenhederne i påskeugen år 0 var der ingen kristendom. Begivenhederne udspiller sig over en uge

Læs mere

Altid allerede elsket. Gud kommer os i forkøbet. 1.søndag efter påske Konfirmation

Altid allerede elsket. Gud kommer os i forkøbet. 1.søndag efter påske Konfirmation Altid allerede elsket. Gud kommer os i forkøbet. 1.søndag efter påske 2017. Konfirmation Evangelieteksten til 1.søndag efter påske, konfirmationsdagen, læser vi i Johannesevangeliet kap.20, vers 19-31:

Læs mere

Kampen om landet og byen

Kampen om landet og byen Mellemøstenhar gennem tiderne påkaldt sig stor opmærksomhed, og regionen er i dag mere end nogensinde genstand for stor international bevågenhed. På mange måder er Palæstina, og i særdeleshed Jerusalem

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 20.s.e.trinitatis Prædiken til 20.søndag efter trinitatis Tekst. Matt. 21,28-44.

Bruger Side Prædiken til 20.s.e.trinitatis Prædiken til 20.søndag efter trinitatis Tekst. Matt. 21,28-44. Bruger Side 1. 10-10-2016 Prædiken til 20.søndag efter trinitatis 2016. Tekst. Matt. 21,28-44. Hvor skal vi sætte skellet? Et skel sættes omkring en have eller et stykke jord for at vise hvad der er mit.

Læs mere

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424

1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411; ; 403; 424 1.s.e.Helligtrekonger Luk 2, 41-52; Sl. 84; Rom. 12,1-5 Salmer: 356; 411;417-139; 403; 424 Lad os bede! Kære Herre, vi beder dig: Lad dit lys skinne på os i dag, så vi ser hvem vi er, hvor vi hører til,

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi I Rødding 290 I al sin glans 286 Var I ikke 282 Apostlene 294 Talsmand 291 Du som går ud Kl 10.30 synger vi i Lihme: 290

Læs mere

Nadver. Af Julie Sløk, hjælpepræst

Nadver. Af Julie Sløk, hjælpepræst Nadver Af Julie Sløk, hjælpepræst Julie@dankirkeny.org Til de fleste højmesser (søndagsgudstjenester) er der nadver. I dag skal du lære om det. Det er vigtigt, at du læser teksterne og laver opgaverne.

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Kirke & Sogn AUNSLEV BOVENSE

Kirke & Sogn AUNSLEV BOVENSE Kirke & Sogn AUNSLEV BOVENSE 44. ÅRGANG NR. 2 MARTS - JUNI 2014 Hvorfor spiser vi lam til påske? Hvorfor pynter vi op med påskeæg og giver hinanden æg af chokolade? Ofte gør vi ting som vi slet ikke tænker

Læs mere

Skærtorsdag I. Sct. Pauls kirke 2. april 2015 kl. 10.00. Salmer: 178/434/473/456//458/192/190

Skærtorsdag I. Sct. Pauls kirke 2. april 2015 kl. 10.00. Salmer: 178/434/473/456//458/192/190 1 Skærtorsdag I. Sct. Pauls kirke 2. april 2015 kl. 10.00. Salmer: 178/434/473/456//458/192/190 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Den stille Uge. Påskefesten begynder, fem

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Når det i det hele taget handler om åbenbaringen af Gud, så er der et element i hele frelseshistorien, som det er meget vigtigt,

Når det i det hele taget handler om åbenbaringen af Gud, så er der et element i hele frelseshistorien, som det er meget vigtigt, Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. maj 2016 Kirkedag: Trinitatis søndag/b Tekst: Es 49,1-6; Ef 1,3-14; Matt 28,16-20 Salmer: SK: 356 * 418 * 9 * 364 * 6,2 * 11 LL: 356 * 9 * 364 * 6,2

Læs mere

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 1 Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Glædelig pinse. Den

Læs mere

Trinitatis søndag 31. maj 2015

Trinitatis søndag 31. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: At komme ind i Guds rige Salmer: 723, 356, 416; 582, 6 Evangelium: Joh. 3,1-15 Mange har i tidens løb spekuleret på hvorfor Nikodemus kom til Jesus om natten. Nikodemus var

Læs mere

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Faget Danmark i Verden skal støtte imødegå børnenes nysgerrighed. Undervisningen skal lede frem mod, at børnene tilegner sig en viden, som sætter dem i stand

Læs mere

TPL-skema USH4 kap. 1 Tro og tanker

TPL-skema USH4 kap. 1 Tro og tanker TPL-skema USH4 kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) Eleven kan redegøre for sammenhængen mellem etiske principper og moralsk praksis i hverdagslivet og i religiøse problemstillinger / Eleven

Læs mere

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Poul Erik, 55 år, der beskriver sig selv som åndeligt søgende. HVAD LÆNGES DU EFTER HOS GUD? Tryghed og omsorgsfuldhed. At Gud

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab

Jesus blev ikke længe i Betania. Han skulle til Jerusalem for at deltage j påskefesten, hvor jøderne fejrer, at de blev befriet fra deres fangenskab Jesus besøger en mand ved navn Lazarus og søstrene Martha og Maria. De bor i Betania. Martha er i køkkenet og Jesus spiser sammen med sine disciple. Maria hjælper ikke til. I stedet for tager hun en meget

Læs mere

25. søndag efter Trinitatis

25. søndag efter Trinitatis 25. søndag efter Trinitatis Salmevalg 355: Gud har fra evighed givet sin Søn os til Herre 235: Verden igenfødelse 563: Sørger ej for dem, der sove 320: Midt iblandt os er Guds rige 536: Udrust dig, helt

Læs mere

Denne hellige lektie skrives i 2. mosebog

Denne hellige lektie skrives i 2. mosebog Denne hellige lektie skrives i 2. mosebog Gud sagde til Moses ved den brændende tornebusk: Gå nu! Jeg vil sende dig til Farao. Du skal føre mit folk israelitterne ud af Egypten.«v11 Moses sagde til Gud:»Hvem

Læs mere

Årsplan for kristendom i 2.a

Årsplan for kristendom i 2.a Årsplan for kristendom i 2.a Fællesmål: Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside.

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Kristendomskundskab 1. årgang 2012/2013 Periode og emne Materialer Metode/arbejdsform Mål

Læs mere

Hvis du har dokumentet elektronisk kan du søge efter ord med Ctrl+B. ---

Hvis du har dokumentet elektronisk kan du søge efter ord med Ctrl+B. --- Hvor finder jeg hvad i Tekstsystemet? Kender du det med, at du lige skal bruge beretningen om Daniel, men er det i teksthæfte 1 eller 3 den står? Du er nødt til at læse alle 4 hæfters indholdsfortegnelser

Læs mere

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS FADERVOR Den vigtigste kristne bøn er Fadervor. Det er en bøn, som Jesus lærte sine disciple. I den bøn bliver det tydeligt, at vi kan bede til

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere