Viborg Museums årsberetning 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Viborg Museums årsberetning 2012"

Transkript

1 Viborg Museums årsberetning 2012 Indledning Årsberetningen for 2012 beskriver kortfattet de væsentligste opgaver, som museet og lokalhistorisk arkiv har løst i årets løb. Bag museets initiativer ligger naturligvis nogle prioriteringer, og det vil fremgå, at museets formidling fortsat er omfattende. I 2012 har vi også for alvor prioriteret kontakterne til folkeskole og ungdomsuddannelserne, idet vi i samarbejde med repræsentanter herfra har arbejdet med udvikling af undervisningsforløb, både digitale og som undervisningsforløb på museet. I museets arbejdsplaner fokuserer vi også på forskning og undersøgelser. Det har i 2012 bl.a. resulteret i undersøgelser af bydelen Houlkærs opståen og udvikling og i et arkæologisk forskningsseminar. Museet oplevede i året løb også et fortsat godt og konstruktivt samarbejde med kommunens planafdeling. Ligeledes er det meget inspirerende og udbytterigt med det fine samarbejde mellem de forskellige kulturinstitutioner i Viborg. Regionalt er der gode resultater og perspektiver i samarbejdet med intr-face (partnerskab mellem museer og gymnasier) og de mange andre fællesprojekter i Midtjyske Museers Udviklingsråd; sidst er her kommet forsknings- og formidlingsprojektet omkring middelalderborge og voldanlæg i den midtjyske region. Som statsanerkendt museum har Viborg Museum naturligvis også været optaget af drøftelserne på landsplan omkring fremtidig placering af det arkæologiske ansvar samt tilblivelse af en ny museumslov. Det har været en langstrakt proces, hvor en del dog faldt på plads i Viborg Museum er i den forbindelse tilfreds med, at vi fortsat skal varetage de arkæologiske opgaver i vores hidtidige ansvarsområde. Viborg, juni 2013 Henning Ringgaard Lauridsen Museumschef

2 Formidling Særudstillinger Viborg Museum viste i årets løb fem særudstillinger, hvoraf det første - En sommergæst i Hjarbæk - var en kunstudstilling, arrangeret i samarbejde med Rasmus Christiansens venner. Rasmus Christiansen var i begyndelsen af 1900-årene kendt som illustrator af et utal af bøger og blade. Skolebørn overalt i landet studerede hans historiske anskuelsestavler som en del af undervisningen, og på dagbladet Politiken gjorde han stor lykke som teatertegner. I den store særudstilling på museet fylder også de pragtfulde landskabsbilleder fra egnen omkring Hjarbæk Fjord, der var hans yndede sommer tilholdssted. Næste særudstilling - Visuel HF udstilling - præsenterede afgangsprojektet for 3. års elever fra Visuel HF ungdomsuddannelse. Uddannelsen bygger på et samarbejde mellem Viborg Gymnasium og HF og The Animation Workshop. De studerende bliver undervist i at arbejde og kommunikere visuelt, det vil blandt andet sige i tegning, film, animation og fotografi. Den store sommerudstilling - Sko - fodtøjet fortæller alt - var museets egen produktion. Udstillingen belyste sko fra alle tænkelige vinkler: historien, moden, ritualerne, håndværket, fodterapien, ortopædien, og symbolikken. Skoens kulturhistorie er dragende, fordi historien om sko på forunderlig vis er nøglen til en anderledes historie om os. Mange besøgsgrupper benyttede sig af udstillingen. En Ipad var opsat for, at de besøgende kunne fortælle historie om deres yndlingssko. Efteråret bød på en kunstudstilling med Ivar Tønsberg, der viste politikerportrætter. Arrangør var Viborg Kunstforening. Årets højdespringer i besøgstal var juleudstillingen - 24 låger - der havde børn som målgruppe. Bag 14 af lågerne var der aktivitet og bag 10 af lågerne var der panoramaer. Lågerne var blevet til rene kunstværker ved hjælp af børnehaver og SFO ere, der havde haft dem på institutionerne for at dekorere dem. Der var stor efterspørgsel til forudbestillinger. Af nyskabelser i den faste udstilling var produktionen af en animationsfilm, der med humor fortæller historien om træfningen ved Skinners bro, hvor en uheldig landsknægt kom sørgeligt af dage. Hovedsponsor på filmen var JP Group. Året igennem har museets medarbejdere afviklet rundvisninger og arrangementer for klubber, foreninger og selskaber i den nye permanente udstilling. Besøgstallet blev i 2012 på Undervisning/Skoletjeneste Efter at de nye faste udstillinger er på plads, har museet prioriteret udviklingen af undervisningsforløb og undervisningstilbud til både folkeskolen og ungdomsuddannelserne. Vi udvikler materialet sammen med folk fra undervisningsinstitutionerne, således at det tilgodeser læreplanerne.

3 For ungdomsuddannelserne gælder, at museet deltager i det regionale Intr-face samarbejde. Desuden har vi udviklet en række forløb omkring historiske kilder og metoder. Også historiehold fra Nr. Nissum seminarium har benyttet forløbene. Museet producerede også i 2012 et net-baseret undervisningsforløb - Familiekrøniken - sammen med Mark-film. Foredrag Museet og lokalhistorisk arkiv fortsatte sin foredragsrække, onsdags-foredragene, hvor temaerne i 2012 var: Lykkens smedje? Om social mobilitet i et landbosamfund , ved arkivar Asbjørn Romvig Thomsen, Landsarkivet for Nørrejylland. Byen i billeder , ved arkivar Dan Ersted Møller, Viborg Lokalhistorisk Arkiv. Fornøjelig gætteleg. Hvad skal tingene bruges til, og hvad forestiller billederne? Kom og gæt med. Ved arkivar Dan Ersted Møller og museumsformidler Rikke Johansen Smidt, Viborg Museum. Rasmus X Christiansen. Om Hjarbæk-maleren Rasmus X Christiansens opvækst og hans mange sommerophold ved Hjarbæk Fjord. Ved arkitekt Ole Utoft. Private samlinger og Viborg Museum. Om museets samling af arkæologiske genstande erhvervet hos byens bedste borgerskab. Ved museumsinspektør Martin Mikkelsen, Viborg Museum. Arkæologien set i historiens og antropologiens lys. Om store arkæologiske fortællinger med rødder i nationalromantikken. Ved lektor Ole Højris, Aarhus Universitet. Vikingerne omkring Limfjorden. Ved museumsinspektør Bjarne Henning Nielsen, Vesthimmerlands Museum. Planer for fremtidens Viborg Visionerne for nutiden og fremtidens byplanlægning med udgangspunkt i Arnbjerg og Viborg Baneby. Ved arkitekt Anette Vinther og byplanlægger Helle Gravesen, Viborg Kommune. Magtens Landskaber. Arkæologiske undersøgelser af Samsøs fem middelaldervoldsteder har i årene kastet nyt lys over voldstedernes datering og karakter. Ved museumsinspektør Hans Skov, Moesgård Museum. Nye fund fra Salling og Fjends. Ved samlingschef Inge Kjær Kristensen, Museum Salling. Jørn Cato Nielsen historier fra mit liv. Ved fhv. borgmester og nuværende formand for Boligselskabet Sct. Jørgen Jørn Cato Nielsen. En bryllupsmiddag i og 1600-årenes danske hoffester blev nogle af de største, der er oplevet ved europæiske hoffer. Foredrag kombineret med smagsoplevelser. Ved madhistoriker Bi Skaarup.

4 Arkæologi vest for Brænderigården i Viborg. Viborg Museum foretog i 2010 en omfattende arkæologisk undersøgelse forud for udvidelsen af lyskrydset ved Brænderigården. Undersøgelsen afdækkede en række væsentlige fund fra sen vikingetid og tidlig middelalder. Ved arkæolog Lars Agersnap Larsen, Viborg Museum. Endvidere har museumschef Henning Ringgaard Lauridsen holdt foredrag om Hvad er danskhed? samt om en række lokalhistoriske emner. Museumsinspektør Jesper Hjermind har holdt foredrag om livet i den middelalderlige by i Viborg by og om Fr. VII og grevinde Danners besøg i 1861 kombineret med den gamle danske film Rasmussen og Sørensen fra Foredraget om Titanic s danske passagerer trak fulde huse over det ganske land, fra Strandingsmuseet i Thyborøn i vest til Nykøbing Sjælland i øst. Videre foredrag om De fem Halder. Øvrige formidlingsprojekter Museumsinspektør Jesper Hjermind deltog i lang række programmer på både TV og i radio om Titanic forlis og de danske ombordværende. Flere af museets medarbejdere bidrog til en række TV-optagelser til udsendelsesrækken Guld fra gemmerne på TV Midt/Vest. I museets have gennemførte vi et sommerprogram med små lørdagskoncerter, i alt fem stk.; alle velbesøgt. Museet deltog også i 2012 i Forskningens døgn. Det årlige julemarked i første weekend af december havde boder, værkstedsaktiviteter, julemand og korsang fra musikskolen, den gamle købmandsbutik var åben med rigtig købmand og julecafé med museumsvennerne. Byvandringer og guidede ture Henning Ringgaard Lauridsen var guide på en række byvandringer for selskaber og uddannelsesinstitutioner samt tur øst for Nørresø. Jesper Hjermind har haft guidede ture i Viborg by om middelalderens historie og temaet Viborgernes værtshushistorie i 1000 år. I oplandet omkring Viborg ved Hjarbæk Fjord med fortællinger om fiskeri og søfart, om De fem Halder og cykeltur i nærområdet til Løgstrup.

5 Publikationer Viborg Bogen 2012 kom til at indeholde 10 fortællinger, som på en eller anden vis dækker museets og arkivets virksomhed. Blandt artiklerne var der dog bidrag af to forfattere udefra. Også i andre sammenhænge har museets medarbejdere bidraget til historieskrivningen. Jesper Hjermind har skrevet en artikel om Børns liv i Viborg , som er blevet trykt i den tyske skriftrække: Lübecker Schriften zur Stadarchäologi im Hanseraum VIII. Endvidere to bøger: Titanic. De danske fortællinger (med Mette Hjermind McCall (red. sammen med Kristian Melgaard) og Løgstrup i 100 år - medforfatter og redigering (med Kristian Melgaard). Nyere tids historie - lokalhistorisk arkiv Viborg Kommune reviderede i 2012 kommuneplanen. Museet leverede i den forbindelse til planafdelingen beskrivelser af 14 bevaringsværdige kulturmiljøer og otte landsbyer i kommunen. Gravminderegistreringer foretages løbende, når menighedsråd anmoder om dette. I samarbejde med borgerforeningen i Vinkel gennemførte museet en restaurering af et stykke af det gamle dige langs byvejen samt udarbejdede en informationstavle om landsbyen. Undersøgelse af hverdagslivet i bydelen Houlkær Bydelen Houlkær har udviklet sig fra landbrugsland til bysamfund på ganske få årtier. Forstaden er på mange måder et mønstereksempel på en større fortælling om det danske velfærdssamfund. I arkivets bydelsundersøgelse af Houlkær arbejdede arkivar Dan Møller med at kortlægge og indsamle områdets historie gennem kvalitative interviews, arkivalske studier samt et dagbogs- og fotoprojekt. Projektet er udviklet i samarbejde med bydelens velfærdsinstitutioner, boligforening og beboerrepræsentanter. Det er hensigten at formidle bydelsundersøgelsen i en husstandsomdelt publikation. Levende kulturarvsspor en del af kulturaftalen med kulturregionen Østjysk Vækstbånd Formålet med projektet Levende Kulturarvs-SPOR er: - at synliggøre og dele den store kulturhistoriske viden og mange af de spændende historier, som museums- og naturfolk allerede ligger inde med - at skabe netværk og synergi imellem de involverede partnere og inspiration på tværs af forvaltninger og institutioner samt at udvide kendskabet til de andres fagligt stærke sider og potentialer - at få brugerne lokket op af sofaen og få dem til at bevæge sig ud i naturen og få gode oplevelser. Dette skal ske ved at tilbyde mere kvalificerede, tværfaglige og nytænkende tilbud. - at skærpe alle slags brugeres bevidsthed om, at naturen er fyldt med kultrarvsspor, som både med og uden 2D-stregkoder kan aflæses for gode historier og oplevelser.

6 - 10 FODSPOR skal udgraves og tilsås af brugerne, og processen skal bevidstgøre grupperne om, hvordan mennesker og natur har skabt og påvirket landskabet gennem tiderne. Sporene kan i mange år fremover også bruges til denne formidling, når de senere forfalder. Digitalisering Små 200 lydbånd er digitaliseret ved udgangen af år Godt 150 lokalhistoriske film er digitaliseret ved udgangen af år Viborghistorie.dk Viborg Lokalhistorisk Arkiv står for udvikling og drift af et af landets største lokalhistoriske sites: viborghistorie.dk. Hjemmesiden er opdateret med nye artikler, film og billeder gennem året. Danskebilleder.dk Arkivet har deltaget i det udviklende arbejde i fornyelsen af danskebilleder.dk. Forening bag hjemmesiden består af en række danske arkiver og biblioteker. Tusindvis af historiske billeder, tegninger og kort er blevet tilgængelige på hjemmesiden danskebilleder.dk. Danpa.dk Danmarks nationale privatarkivdatabase I DANPA kan brugerne søge oplysninger om arkivalier, som opbevares på Viborg Lokalhistorisk Arkiv. Arkivets samlinger Arkivet har modtaget og registreret materialer, som supplerer vores dokumentation og viden om byen og egnens historier fra private, butikker, virksomheder, foreninger og Viborg Kommune. Endvidere foregik løbende en fotodokumentering i Viborg og omegn bl.a. i forbindelse med nedrivningsgodkendelser, en løbende registrering af arkivets store billedsamlinger samt udarbejdelse og opdateringer af registre til arkivets samlinger. Middelalderarkæologiske undersøgelser I 2012 afsluttedes de spændende undersøgelser i Viborg Gråbrødrekloster. I den nordre klostergård var det håbet at finde spor efter en ældre munkestensbygning, men det viste sig at være en muret kasse af genanvendte munkesten, formodentlig lemmernes lokum. Indholdet af keramik, fajance m.v. er et spændende materiale til at fortælle om dagligdagen på klosteret for år siden. De øvrige felter var udlagt, så vi bedre kunne fastslå kirken og vestfløjen i den nordre klostergårds placering. Alle de arkæologiske undersøgelser er sket i et tæt og godt samarbejde med klosterbestyrer Jørgen Nis Ley. To store projekter: Det regionale borgprojekt og De fem Halder, der begge har relation til de middelalderlige voldsteder, har krævet store bevågenhed og meget skriveri, men begge projekter har gode muligheder for at kunne realiseres i den kommende tid.

7 Prøvegravninger og mindre undersøgelser Museet har løbende fulgt gågaderenoveringen i midtbyen og registreret ældre gadebelægninger og rester af bygninger. Oldtiden I 2012 var det arkæologiske udgravninger i forbindelse med nedlæggelsen af elkabler, der satte sit præg på arbejdet. To store nye elkabler skal jordlægges fra Norge via Jammerbugten til transformatorstationen ved Foulum og der indebærer for museets vedkommende arkæologiske undersøgelser i et 25 km langt og op til 17 m bredt tracé. Det har bl.a. resulteret i udgravningen af dele af en gravplads med mange flotte fund fra jernalderen. Dertil kommer dele af en lang række bopladser med hustomter. Projektet fortsættes i Undersøgelserne af et lige så langt elkabel fra Skive til Loldrup med et op til 7 m bredt tracé resulterede bl.a. i et sjældent depotfund med forskellige typer af flintøkser og en bjergartsøkse. Et andet projekt satte også sit præg på året. De statsanerkendte museer skal i disse år registrere deres samlinger digitalt, således at hele landets befolkning på hjemmesiden Museernes Samlinger kan se, hvad der gemmer sig i museernes magasiner. I 2012 fik vi midler fra Kulturstyrelsen til at få registreret arkæologiske fund fra vores gamle samling indtil 1960 og fra museets indsamling mellem 1960 og Dette resulterede i registreringen af ca arkæologiske genstande. Inden udgangen af 2014 skal hele museets genstandssamling være registreret og der mangler stadig en del. Videre kan vi følge op på antallet af indkomne detektorfund. De slog i 2012 alle rekorder, idet vi modtog 390 genstande. Heraf er 109 indtil nu erklæret for danefæ, men flere kan komme til, da Nationalmuseet ikke er færdige med at vurdere de mange fund Detektorfund Danefæ Mindst 109 Til sidst kan det nævnes, at der ved udgangen af året blev vedtaget en ny museumslov. Den vil bl.a. resultere i skærpede krav ikke mindst inden for arkæologi. Museerne bliver som forskningsinstitutioner nu stillet overfor specifikke krav, der skal sikre, at museerne forsker og publicerer nogle af de mange nye resultater, der er resultatet af den omfattende arkæologiske aktivitet. Der er tilsyneladende også krav om at adskille økonomien i relation til den bygherrefinansierede arkæologi fra museernes resterende økonomi for at sikre og dokumentere, at midlerne til den bygherrefinansierede arkæologi anvendes efter hensigten. De nye krav kræver ekstra ressourcer for at kunne realiseres. Konservering og bevaring I 2012 er det gode arbejde med samlingsrevision fortsat. Alle genstande fotograferes og oplysninger om dem tjekkes i REGIN. Efter en let rengøring pakkes genstandene, så de er bedre beskyttet for

8 snavs, skadedyrsangreb o.lign., og således at magasinet kan pakkes mere kompakt. I 2012 har museets konservator medvirket i en projektgruppe, der har arbejdet på udvikling af et fællesmagasin. I projektet er der lagt vægt på at udnytte den nyeste energibesparende teknologi, at skabe optimale magasinforhold for den voksende mængde genstande af kunststoffer, samt at der til magasinet knyttes mulighed for konserveringsbistand og mulighed for etablering af midlertidige arbejdspladser til f.eks. udstillingstilrettelæggelse eller registrering af store indkomster. Disse tiltag er nytænkende i forhold til tidligere fællesmagasinprojekter andre steder i landet. I 2012 er konservatoren overgået til en samlingsansvarlig funktion. Konserveringsarbejdet er ikke ophørt, men fremover vil flere opgaver blive overgivet til Konserveringsværkstedet i Skive, og værkstedet på museet deles i fremtiden med arkæologerne som et fundbehandlingsværksted. I foråret 2012 etablerede Viborg Museum en gruppe af frivillige, der fremover skal vare tage nogle registreringsopgaver. Til det formål er der udviklet et registreringssystem i samarbejde med Henrik Vind, således at registreringerne kan foregå i et regneark, der efterfølgende kan redigeres og dernæst oploades i REGIN. Det første år med gruppen har været en stor succes. Dels får vi registreret noget af vores efterslæb, dels får vi opkvalificeret tidligere mangelfulde registreringer. Gruppen af frivillige besidder et fagligt kendskab til visse genstandstyper qua deres erhvervserfaring, som museet har stor gavn af. Udviklingen af registreringssystemet foregår løbende. Hidtil er det kun anvendt inden for arkæologi, men anvendelsen inden for nyere tid giver store perspektiver. Interessen blandt fagkollegaer på andre museer er stor. I en periode med afspadsering høstede konservatoren erfaringer som feltkonservator i Jordan ved udsendelse i samarbejde med Københavns Universitet. Kurser, seminarer og efteruddannelse Museets chef deltog i 2012 i årsmøder i MMU, ODM og KUS samt i en række seminarer og møder, blandt andet om tilgængelighed i Viborgs historiske bymidte, borgermøder om planlægning og lokalplaner. Endvidere et seminar om Industrikulturen i undervisningen. Indenfor det arkæologiske arbejde afholdt Viborg Museum i marts sammen med Holstebro Museum det tredje seminar i tilknytning til forskningsprojektet Yngre bronzealders kulturlandskab. Seminaret i 2012 omhandlede yngre bronzealders kosmologi. Der deltog godt 50 arkæologer fra hele Danmark og det blev et meget vellykket arrangement. Det er yderst tilfredsstillende, at den anden seminarrapport om yngre bronzealders bopladsfund igen kunne overrækkes på det nye seminar. Museets konservator, Margit Petersen, er sekretær i KEP, konservatorernes fællesudvalg, en efteruddannelsesgruppe under ODM. I det regi arrangerede gruppen et vellykket symposium om Katastrofeberedskab. Symposiet gav genlyd i museumsverdenen, således at det videre arbejde med emnet blev taget op af ODM s samlingsnetværk og i det internationale Blue Shield organisation, der varetager beskyttelse af kulturarv i tilfælde af katastrofer. Meningen er at udarbejde beredsskabsplaner, der kan bruges af alle museer, således at mindre museer med færre ressourcer bliver bedre i stand til at tage vare på samlingerne i tilfælde af store hændelser.

9 Margit Petersen har i 2012 deltaget i ODM kursus i REGIN. Tillidserhverv, faglige medlemskaber, repræsentation i råd og udvalg Museumschef Henning Ringgaard Lauridsen er bestyrelsesmedlem i det arbejdende fabriksmuseum Bruunshaab Gamle Papfabrik, i bestyrelsen for Midtjyske Museers Udviklingsråd og i bestyrelsen for Bevaringscenter Skive. Endvidere i styregruppen for forskningsprojektet Middelalderborge i region Midtjylland. Museumsinspektør Martin Mikkelsen er medlem af Universiteternes Censorkorps. Museumsinspektør Jesper Hjermind er bestyrelsesformand for Det Levende Billedarkiv, bestyrelsesmedlem i Historisk Samfund for Viborgegnen, bestyrelsesmedlem i foreningen De 5 Halder, tilforordnet for Viborg Museum i Hvolris Brugerstyrelse, og i arbejdsgruppen Voldsteder i Region Midtjylland. Arkivar Dan Ersted Møller sidder i projektgruppen for Levende Kulturarvsspor, i Netværksgruppen for Lokalhistorisk netværk, i Netværk for østjyske arkivarer og repræsenterer arkivet i Sammenslutningen af Lokalarkiver og Organisationen Danske Arkiver. Personale Fastansatte Museumschef Henning Ringgaard Lauridsen Museumsinspektør Jesper Hjermind Museumsinspektør Rikke Johansen Smidt Museumsinspektør Dan Ersted Møller Museumsinspektør Martin Mikkelsen Museumsassistent Birgit Jespersen Teknisk servicemedarbejder Lili Mathiasen Teknisk servicemedarbejder Bente Husted Lange Konservator Margit Petersen Arkæolog Mikkel Kieldsen Arkæolog Kamilla Fiedler Terkildsen Arkæolog Sanne Boddum Arkæolog Lars Agersnap Larsen Projektmedarbejder Trine Egelund Jensen Museumstekniker Liselotte Sørensen Snedker Knud Erik Bach Teknisk servicemedarbejder Søren Vindvad Arkivar Ruth Meller Sørensen Specialist Lise-Mette Markvart

10 Projektmedarbejder Peter H. Iversen Faglig medhjælp Astrid Skou Hansen Bent Kvisgaard Katrine Vestergaard Berit Flindt Jakobsen Helle Holm Hansen Casper Sørensen Malene Byø Tobias Danborg Torfing Studentermedhjælp Mathias Amlund Hansen Jutta Schade Schneider Sofie Bach Hansen Anden medhjælp Mickey Svan Steensen Frederik Kirkegaard Jeppesen Henrik B. Hansen Anne-Mette Bach Anja Neil Svendsen Eva Wihlstrand Henry Petersen Kassem el Chami Virksomhedspraktik Steen Rønnow Frivillige Erik Andersen Inger Juul Pedersen Der var i 2012 knyttet 14 frivillige til arkivet. De arbejdede bl.a. med registrering af arkivets billedsamlinger, digitalisering af lydbånd samt løbende registrering af artiklerne i Viborg Stifts Folkeblad og Viborg Nyt.

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2012/13

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2012/13 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2012/13 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Museum Viborg Museumsforening Viborg og Omegns Amatørarkæologer Viborg Lokalhistorisk Arkiv Velkommen til en ny sæson

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Temapolitik om Kulturarven

Temapolitik om Kulturarven Temapolitik om Kulturarven Rudersdal Kommunes kulturpolitiske værdier Rudersdal Kommunes kulturpolitik udtrykker sig overordnet i 7 kulturpolitiske værdier Mangfoldighed Kvalitet Kompetencer Mod og synlighed

Læs mere

Rapport RSM j.nr Spjald Sundhedshus

Rapport RSM j.nr Spjald Sundhedshus Rapport Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2013 Rapport RESUME: Ringkøbing-Skjern Museum foretog den 22. juli 2013 den aftalte forundersøgelse forud for det kommende sundhedshus

Læs mere

1. Indledning. Viborg, februar 2015 Brian Wiborg Museumschef

1. Indledning. Viborg, februar 2015 Brian Wiborg Museumschef Årsberetning 2014 1 1. Indledning 2014 var et godt, men også omskifteligt år for Viborg Museum. Ikke mindst pga. et for Viborg Museum sjældent skifte på lederposten. I marts 2014 meddelte museets chef

Læs mere

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer

SAMARBEJDE. De danske museers puljer. Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Udgivet af Organisationen Danske Museer SAMARBEJDE De danske museers puljer Redigeret af Jørgen Burchardt og Kirsten Rykind-Eriksen Udgivet af Organisationen Danske

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

DANSKE MUSEER I TAL - oplysninger fra kalenderåret2012

DANSKE MUSEER I TAL - oplysninger fra kalenderåret2012 DANSKE MUSEER I TAL - oplysninger fra kalenderåret2012 Kulturstyrelsen Museer H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon: 33 74 51 00 E-mail: jba@kulturstyrelsen.dk Vejledning Du kan få vejledende

Læs mere

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2013/14 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Museum Viborg Lokalhistorisk Arkiv Viborg og Omegns Amatørarkæologer Viborg Museumsforening Velkommen til en ny sæson

Læs mere

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Projektbeskrivelse Museerne ved Vadehavet har netop afsluttet en gennemgang de bevaringsværdige bygninger i området, der blandt andet havde

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse KRAV OG ANBEFALINGER I det næste gives kort svar på, hvordan Forstadsmuseet opfylder eller har planer om at opfylde Kulturstyrelsens krav og anbefalinger til de statsanerkendte museer. Arbejdsgrundlag,

Læs mere

NOTAT. 25. februar Den fremtidige varetagelse af arkæologiske ansvarsområder

NOTAT. 25. februar Den fremtidige varetagelse af arkæologiske ansvarsområder NOTAT Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 25. februar 2013 Den fremtidige varetagelse af arkæologiske

Læs mere

Kulturhistorisk Museum i Randers har givet udtryk for stor interesse i deltagelse i et sådant forpligtende museumssamarbejde.

Kulturhistorisk Museum i Randers har givet udtryk for stor interesse i deltagelse i et sådant forpligtende museumssamarbejde. GENERELLE BETRAGTNINGER VEDRØRENDE MUSEUMSSAMARBEJDET PÅ DJURSLAND Ved Brita Mosdal og Jakob Vedsted, februar 2008 Museet for Syddjurs og Djurslands Museum er enige i, at det er en god ide, at indlede

Læs mere

Kulturarvsenheden. Administrationsstrategi

Kulturarvsenheden. Administrationsstrategi Kulturarvsenheden Administrationsstrategi Gennem Museumsloven er kommuner og museum forpligtet til at samarbejde omkring plansags- arbejde, såsom kommuneplaner, lokalplaner, VVM-redegørelser, byggesager,

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Viborg Museums årsberetning 2011

Viborg Museums årsberetning 2011 Viborg Museums årsberetning 2011 Indledning I 2011 blev Viborg Museum 150 år, og jubilæet satte naturligvis sit præg på året. Vi færdiggjorde alle de nye faste udstillinger på to etager i museumsbygningen.

Læs mere

vision 2020 for VejleMuseerne

vision 2020 for VejleMuseerne vision 2020 for VejleMuseerne Det vi gør Vi skaber ny viden om kunst- og kulturarven, bevarer den og formidler den for at skabe identitet og selvforståelse. Det vi vil Vi vil være et museum, der er førende

Læs mere

Kertemindeegnens Museer

Kertemindeegnens Museer Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af Kertemindeegnens Museer 2004 Kulturarvsstyrelsen Slotsholmsgade 1 1216 København K www.kuas.dk 2 Kertemindeegnens Museer Strandgade 7 5300 Kerteminde Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. Viborg Museum og KSE

Dialogbaseret aftale mellem. Viborg Museum og KSE Dialogbaseret aftale mellem Viborg Museum og KSE 2014 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås mellem forvaltningen og den enkelte budgetansvarlige enhed.

Læs mere

Nyhedsbrev November 2011

Nyhedsbrev November 2011 Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev November 2011 VIKINGERNES JELLING Tirsdag den 15. november kl. 19.30 vil ledende arkæolog ved Vejle Museum RASMUS B. IVERSEN samle trådene i de sidste års

Læs mere

Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev oktober 2009 Reception for årbog 2009

Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev oktober 2009 Reception for årbog 2009 Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev oktober 2009 Reception for årbog 2009 Onsdag den 28.oktober kl. 16 er der reception og pressemøde på Vejle Kunstmuseum, Flegborg 18, 7100 Vejle, for vores

Læs mere

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Virksomhedsplan Ballerup Museum

Virksomhedsplan Ballerup Museum Virksomhedsplan Ballerup Museum 2018-22 1 Virksomhedsplan for Ballerup Museum 2018-22 Virksomhedsplanen udstikker den overordnede ramme og er retningsgivende for museets arbejde for en 4-årig periode.

Læs mere

Museet Mosede Fort, Danmark 1914-18 åbner til august. Vi søger studentermedhjælpere, der vil være med til at gøre det nye museum til en succes.

Museet Mosede Fort, Danmark 1914-18 åbner til august. Vi søger studentermedhjælpere, der vil være med til at gøre det nye museum til en succes. Til potentielle ansøgere til de ledige stillinger på Mosede Fort, Danmark 1014-18 Museet Mosede Fort, Danmark 1914-18 åbner til august. Vi søger studentermedhjælpere, der vil være med til at gøre det nye

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Vedtægter for Middelfart Museum

Vedtægter for Middelfart Museum Vedtægter for Middelfart Museum 1. Museets navn og ejerforhold, art og status Middelfart Museum er en selvejende institution og et statsanerkendt kulturhistorisk museum med lokalhistorisk arkiv. 2. Museets

Læs mere

Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster Museum Lolland-Falster Forskningsstrategi Version: Oktober 2014 Indledning Museum Lolland-Falster er Guldborgsund og Lolland Kommunes statsanerkendte kulturhisto-riske museum med forskningsforpligtelse

Læs mere

Ansøgning om kr til pilotprojektet Middelalderborge i Region Midtjylland.

Ansøgning om kr til pilotprojektet Middelalderborge i Region Midtjylland. 1. Pilotprojektansøgning til Region Midt 11 02 2013 P Hører til journalnummer: 1-26-5-11 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26, 8800 Viborg Att. Erik Bach Andersen Holstebro, 11. februar

Læs mere

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg Åbent referat for 17, stk.4 Mødedato 20.09.2011 Tid 17:00 Sted NæstvedArkiverne, Amtmandsstien 1, 4700 Næstved Medlemmer Ole Pilegaard Hansen Bertel Hansen Lindy Nymark Christensen Søren Drost Broegaard

Læs mere

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården Rudersdal Museer Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014 Mothsgården 23. april 2013 januar 2014 Efterår 2013 9. juni 2013 samt efterår 2013, forår 2014 og efterår 2014 To før sommer 2013, tre efter

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

SAMT RESULTATBERETNING

SAMT RESULTATBERETNING H O R S E N S K O M M U N E KULTURAFDELINGEN RESULTATAFTALE 29 SAMT RESULTATBERETNING 28 HORSENS MUSEUM & BYARKIVET Indsatsområder for Horsens Museum og Byarkivet for 29 1. Produktion af ydelser til brugerne

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Kulturhuset, Bredgade Langå. Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå. Museets hjemmeside --

Kulturhuset, Bredgade Langå. Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå. Museets hjemmeside -- Kulturhuset, Bredgade Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller milskov@outlook.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

Vi elsker museer! - En platform for dialog om de bedste museumsoplevelser

Vi elsker museer! - En platform for dialog om de bedste museumsoplevelser Vi elsker museer! - En platform for dialog om de bedste museumsoplevelser Fælles indslag fra ODM og museerne i Region Nord- og Midtjylland Kulturmødet på Mors 22.-24. august 2019. Sidste års projekt Under

Læs mere

Viborg Museums årsberetning 2010

Viborg Museums årsberetning 2010 Viborg Museums årsberetning 2010 Årsberetningen 2010 redegør for museets mange kulturaktiviteter og museale opgaver i øvrigt. Vægtningen af arbejdsopgaver har delvist været betinget af ydre forhold. Således

Læs mere

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER

BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER MAJ 2014 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER En guide til bygherrer, lokalpolitikere og planlæggere om arkæologiske udgravninger 2 BEVAR GULDET, INDEN DU GRAVER BYGGERI & ARKÆOLOGI Denne

Læs mere

Genveje til indsamling?

Genveje til indsamling? Genveje til indsamling? Spørgeskema vedr. arkivernes virksomhed - til brug for det fremtidige indsamlingsarbejde i arkiverne og i SLA Om spørgeskemaet (en vejledning) Dette spørgeskema har to formål. Det

Læs mere

Museumspolitik for Horsens Kommune

Museumspolitik for Horsens Kommune Museumspolitik for Horsens Kommune Museumsområdet er et bærende element i Horsens Kommunes kulturprofil. Det gælder det daglige tilbud til kommunens borgere i alle aldre, og det gælder museumsområdets

Læs mere

Meget mere end Aarhus Fortæller 65

Meget mere end Aarhus Fortæller 65 Meget mere end Aarhus Fortæller Anneken Appel Laursen Museum Aarhus er overskriften, når vi taler om Den Gamle Bys virke som lokalmuseum for Aarhus. Etableringen af den permanente udstilling Aarhus Fortæller

Læs mere

Handel og vandel i 1600-1700-tallet Det danske Vadehav og Holland

Handel og vandel i 1600-1700-tallet Det danske Vadehav og Holland Handel og vandel i 1600-1700-tallet Det danske Vadehav og Holland Mette Guldberg, ph.d. Center for Maritime og Regionale Studier Fiskeri- og Søfartsmuseet/Syddansk Universitet Vadehavsforskning 2015 Syddansk

Læs mere

Museets ansvarsområde er kulturhistorien fra forhistorie, middelalder og nyere tid i Viborg Kommune.

Museets ansvarsområde er kulturhistorien fra forhistorie, middelalder og nyere tid i Viborg Kommune. Forslag til nye VEDTÆGTER FOR VIBORG STIFTSMUSEUM 1. Navn og ejerforhold, art og status Viborg Stiftsmuseum ejes og drives af Viborg kommune. Viborg Stiftsmuseum er et statsanerkendt kulturhistorisk museum.

Læs mere

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning Notat om museumsprojekt på Hundested havn Stærk folkelig opbakning Det har længe været ønsket i Hundested, at kunne etablere et museum for Knud Rasmussen. I 1990erne arbejdede stærke, lokale kræfter for

Læs mere

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg Åbent referat for 17, stk.4 Mødedato 05.12.2013 Tid 16:00 Sted Mødelokale 2, Rådmandshaven Medlemmer Ole Pilegaard Hansen Jørgen Andersen Lindy Nymark Christensen Søren Drost Broegaard Svend C. Dahl Mie

Læs mere

L o k a L a r k i v e r n e

L o k a L a r k i v e r n e L o k a l a r k i v e r n e - hvem er vi? 3 Forord - hvorfor dette hæfte? De danske lokalhistoriske arkiver har gennem de sidste mange år op levet en stigende interesse for den lokale historie. Dermed

Læs mere

Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden

Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden 2013-2016 1 Aftalens formål: Formålet med denne aftale er med baggrund i samdriftsaftalen

Læs mere

SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER

SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER 2013 2014 Dialogmøde med Børne-, Fritids- og Kulturudvalget for Dragør Kommune Onsdag den 3. september 2014 i caféen på Amagermuseet DAGSORDEN 1. Mission og vision for Museum

Læs mere

Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland

Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland 2019-2022 1. Indledning Aftalen har til formål at fastlægge målene for Museum Østjyllands virksomhed i perioden 2019-2022. De mål, aftalen beskriver,

Læs mere

Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm

Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm Der er liv i interessen for kulturarven på Bornholm Museer, arkiver, byforeninger og private formidler i stigende grad kulturhistorien på Internettet. Det sker via hjemmesider, og de sociale medier, især

Læs mere

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15

ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15 ONSDAGSFOREDRAG Program for 2014/15 Onsdagsforedragene er et samarbejde mellem Viborg Lokalhistorisk Arkiv Viborg Museum Viborg Museumsforening Velkommen til en ny sæson med onsdagsforedrag Programmet

Læs mere

Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter

Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter 2012 Dagens fangst studeres nøje! Redigeret af Lars Nygaard 1 Generelt: Kan gode naturoplevelser, spændende formidling og kvalificeret naturfagsundervisning

Læs mere

Ansøgning til Københavns Kultur- og Fritidsudvalg fra Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver i København (SLAK).

Ansøgning til Københavns Kultur- og Fritidsudvalg fra Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver i København (SLAK). Ansøgning til Københavns Kultur- og Fritidsudvalg fra Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver i København (SLAK). Ansøgning: Sammenslutningen af Lokalarkiver i København fremsender hermed følgende

Læs mere

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum 2013 Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer 16.1. ECHO Dialogudstilling Fyns Kunstmuseum 27.2. På rejse med H.C. Andersen H.C. Andersens Hus 21.3. En bid af historien 30.4. En landsby på H.C.

Læs mere

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Side 1 af 7 Samlinger Indledning Den store indsamling af institutioner og skolearkiver i hele Frederikshavn kommune i 2012, har givet Stadsarkivet mulighed for

Læs mere

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Syddansk Universitet 13. april 2016 Mette Slyngborg 1. KoP: (Kulturhistorie og planlægning) Kommuner og museer m. fl. 2. Kulturhistorien

Læs mere

Logistikken omkring Danmarks største nødudgravning i det middelalderlige Ribe

Logistikken omkring Danmarks største nødudgravning i det middelalderlige Ribe Logistikken omkring Danmarks største nødudgravning i det middelalderlige Ribe Af Lis Andersen, museumsinspektør, Den antikvariske Samling Ribe - Danmarks ældste by - gemmer på meget store mængder af vores

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

Resultataftale for Dragør Lokalarkiv

Resultataftale for Dragør Lokalarkiv Resultataftale for Dragør Lokalarkiv 2014-2015 1. Opfyldelse af målene i resultataftalen for 2012-2013 Ressourcer Lokalarkivet har i perioden haft et uændret budget. Fra 1.2.2012 blev personalenormeringen

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole

KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole KOM UD OG LÆR! - om Danmarkshistorien rundt om din skole Forløb 10 HISTORIE Billedkunst 4-6 klasse Bondestenalder, Middelalder og Landboreformer kan godt virke lidt fjerne, men lige uden for skoledøren

Læs mere

Udgifter 22 Personale Fastansat personale Løst ansatte kustoder Øvrige personaleudgifter ,15

Udgifter 22 Personale Fastansat personale Løst ansatte kustoder Øvrige personaleudgifter ,15 Udgifter 22 Personale Fastansat personale 15.541.663 Løst ansatte kustoder 831.986 Øvrige personaleudgifter 399.722 16.773.371,15 28 Lokaler Vedligehold og inventar 277.404 Forsikring 11.842 El, vand og

Læs mere

Et samlet arkivvæsen i Næstved Kommune NæstvedArkiverne. Seminar om de danske kommune og lokalarkiver 23. november 2010

Et samlet arkivvæsen i Næstved Kommune NæstvedArkiverne. Seminar om de danske kommune og lokalarkiver 23. november 2010 Et samlet arkivvæsen i Næstved Kommune NæstvedArkiverne Seminar om de danske kommune og lokalarkiver 23. november 2010 Working on a dream NæstvedArkivernes vision NæstvedArkiverne vil fremtræde som en

Læs mere

5. afdeling / Viborg Tirsdag den 28. februar 2017

5. afdeling / Viborg Tirsdag den 28. februar 2017 5. afdeling / Tirsdag den 28. februar 2017 Klasse 1 1 omg. 2 omg. 3 omg. 4 omg. 5 omg. 6 omg. 1 1 Rasmus Feldballe Silkeborg PI 0.11.19 0.12.08 0.23.27 0.12.05 0.35.32 0.12.15 0.47.47 0.12.13 1.00.00 0.12.45

Læs mere

Horsens Kunstmuseum. Museologi og kuratering Undervisningsmateriale til stx og hf

Horsens Kunstmuseum. Museologi og kuratering Undervisningsmateriale til stx og hf Horsens Kunstmuseum Museologi og kuratering Undervisningsmateriale til stx og hf Introduktion Horsens Kunstmuseum - et museum for nyere kunst Horsens Kunstmuseum fokuserer på den moderne kunst. Udgangspunktet

Læs mere

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række N Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport RESUME: På udgravningsområdet og tilstødende arealer har

Læs mere

mellem Randers Byråd og Museum Østjylland Randers/Djursland

mellem Randers Byråd og Museum Østjylland Randers/Djursland Aftale 2013-14 mellem Randers Byråd og Museum Østjylland Randers/Djursland 1. Formål med aftalen: Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers

Læs mere

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag

Målgruppe: klasse Titel: Arkæolog for en dag Målgruppe: 4.-6. klasse Titel: Arkæolog for en dag Fagområder: Historie, natur/teknologi Kort beskrivelse: Forløbet præsenterer en sanselig tilgang til kulturhistorien, hvor eleverne gennem genstande,

Læs mere

Hemmelige Stier. Årsrapport 2013

Hemmelige Stier. Årsrapport 2013 Hemmelige Stier Årsrapport 2013 KMØ Hemmelige Stier er et delprojekt under KOMON, som er et af 9 projekter under kulturaftalen Kulturmetropol-Øresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden

Læs mere

Vedtægter for Vendsyssel Historiske Museum

Vedtægter for Vendsyssel Historiske Museum Vedtægter for Vendsyssel Historiske Museum Vedtægter for Vendsyssel Historiske Museum vedtaget december 2006 til ikrafttræden 1/1 2007 1. Navn, ejerforhold, status og art 1.1. Vendsyssel Historiske Museum

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE. Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - og bliv uddannet LANDSBYGUIDE Forløb 30 HISTORIE 4-6 klasse Få et forløb til jeres by Forløbet er lavet i Juelsminde, men kan let tilpasses jeres by - kontakt Jens Kjær, Glud Museum, E-mail:

Læs mere

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Udgravning i Niels Ebbesens Gade i Aalborg under stor publikums bevågenhed.

Udgravning i Niels Ebbesens Gade i Aalborg under stor publikums bevågenhed. Udgravning i Niels Ebbesens Gade i Aalborg under stor publikums bevågenhed. Af Arkæologi som værdiskaber Formidling i forbindelse med byggeri og anlægsarbejder Niels Haue Torben Sarauw Større arkæologiske

Læs mere

AALBORG KATEDRALSKOLE SCT. JØRGENS GADE 5 POSTBOKS 556 9100 AALBORG TELEFON 9631 3770 TELEFAX 9813 0877

AALBORG KATEDRALSKOLE SCT. JØRGENS GADE 5 POSTBOKS 556 9100 AALBORG TELEFON 9631 3770 TELEFAX 9813 0877 AALBORG KATEDRALSKOLE SCT. JØRGENS GADE 5 POSTBOKS 556 9100 AALBORG TELEFON 9631 3770 TELEFAX 9813 0877 Bestyrelsesmøde onsdag d. 21. marts 2012 kl. 16.30 19.00 Til stede: Hanne Kathrine Krogstrup, Britta

Læs mere

RENÆSSANCENS BEFÆSTEDE BYER et seminar

RENÆSSANCENS BEFÆSTEDE BYER et seminar Dansk Center for Byhistorie Afdeling for Middelalder- og Renæssancearkæologi Aarhus Universitet RENÆSSANCENS BEFÆSTEDE BYER et seminar 14.-15. september 2006 Aarhus Universitet (Moesgaard med aftenarrangement

Læs mere

SMS 933A. Bygherrerapport. Virksund I. Udgravning af to- og treskibede hustomter fra ældre bronzealder.

SMS 933A. Bygherrerapport. Virksund I. Udgravning af to- og treskibede hustomter fra ældre bronzealder. 1 Bygherrerapport Virksund I 2007 Sagsinfo SMS 933A Virksund I Ørslevkloster sogn Stednr. 13.01.17-243 Fjends herred Viborg amt Udgravningsleder Peter Birkedahl Beretning ved: Inge Kjær Kristensen Museum

Læs mere

HALVÅRSKATALOG 2016 Forår og sommer

HALVÅRSKATALOG 2016 Forår og sommer HALVÅRSKATALOG 2016 Forår og sommer Viden om fortiden - oplevelser i nutiden ARRANGEMENTER 2016 - forår og sommer Arrangement Tidspunkt side Skidegodt, Egon 18. marts - 14. august 4 Olsen-Banden-rundvisning

Læs mere

REGISTRERING - STATUS

REGISTRERING - STATUS ARBEJDET MED GENSTANDE REGISTRERING - STATUS REGIN - KUNST For kunstsamlingens vedkommende er der ingen problemer og efterslæb. Der findes ingen uregistrerede genstande på kunstmuseet. Og alle (99 %) sager/værker

Læs mere

Afrapportering for projektet Lydkompositioner i Greve Museums permanente udstilling

Afrapportering for projektet Lydkompositioner i Greve Museums permanente udstilling Til Kulturstyrelsen Ang. J.nr. 2011-7.42.03-0022 Afrapportering for projektet Lydkompositioner i Greve Museums permanente udstilling Greve Museum d. 25. oktober 2013 På Greve Museum modtog vi i 2011 tilsagn

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Dagens program: Formanden bød velkommen til de fremmødte. En særlig velkomst til overlæge Peter Kramp, der holdt dagens foredrag samt til

Læs mere

Alarmpladsen 3, Avedørelejren, 2650 Hvidovre

Alarmpladsen 3, Avedørelejren, 2650 Hvidovre HVIDOVRE LOKALHISTORIE AVEDØRE OG HVIDOVRE Forstadsmuseet / Hvidovre Lokalhistoriske Selskab 33. årgang - Nr. 2-2015 Indhold Side 47 Hvidovre Lokalhistoriske Selskab Rytterskolen Hvidovre Kirkeplads 1,

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

Vedtægt for Museum Sjælland

Vedtægt for Museum Sjælland Vedtægt for Museum Sjælland Baseret på: Lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet, lov nr. 1531 af 211210, med tilhørende bekendtgørelse Museumsloven,

Læs mere

PROGRAM: Torsdag den 19. marts kl. 19.30-22: Nyborg i Danehoftiden Erland Porsmose Torsdag den 16. april kl. 18.30-21 Ørbæklunde Gods.

PROGRAM: Torsdag den 19. marts kl. 19.30-22: Nyborg i Danehoftiden Erland Porsmose Torsdag den 16. april kl. 18.30-21 Ørbæklunde Gods. PROGRAM: Torsdag den 19. marts kl. 19.30-22: Nyborg i Danehoftiden. Debat og fortælling ved museumsdirektør Erland Porsmose, Østfyns Museer. Fortælling om perioden 1250 1413, dengang Nyborg Slot var regeringssæde

Læs mere

ÅRSBERETNING VIBORG MUSEUM VIDEN OM FORTIDEN OPLEVELSER I NUTIDEN

ÅRSBERETNING VIBORG MUSEUM VIDEN OM FORTIDEN OPLEVELSER I NUTIDEN ÅRSBERETNING VIBORG MUSEUM VIDEN OM FORTIDEN OPLEVELSER I NUTIDEN INDLEDNING ØKONOMI OG BESØGSTAL 2015 var året, hvor Viborg Museum formulerede en ny vision og en ny strategi under titlen mere museum for

Læs mere

LASS kursusprogram for 2015

LASS kursusprogram for 2015 700 Aabenraa, den 16. december 2014 LASS kursusprogram for 2015 Var 2014 det store jubilæumsår for arkiverne i Sønderjylland, så bliver 2015 det helt store kursusår. Arkibas 5 kræver for de fleste en introduktion

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Algade 33, Aalborg Hvad fundene fortæller J.nr. ÅHM 6488 November 2016 Ved Jeanette Ladefoged Halkier Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk

Læs mere

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyhedsbrev for den 11.02.13. Historisk Arkiv for Haderslev Kommune Nyheder Ny hjemmeside og nyt nyhedsbrev Vi har langt om længe fået vores nye hjemmeside op at køre. På hjemmesiden er det muligt at læse

Læs mere

Referat dragtpuljen workshop

Referat dragtpuljen workshop Referat dragtpuljen workshop Dag 1 Kort introduktion til workshopforløb ved Marie Mønster Døllner Vi har været fire i en arbejdsgruppe, som har planlagt en lille workshop. Tove stopper til nytår og vi

Læs mere

Danmarks Jægerforbund Resultat individuelle Placering Nr Navn Foreningsnummer Forenings by Total

Danmarks Jægerforbund Resultat individuelle Placering Nr Navn Foreningsnummer Forenings by Total Dame Træf Skud 1 8 Laila Terkelsen 1053 Krogager Jagtforening 34 41 2 16 Jette Østergaard-Jensen 1052 Ansager og Omegns Jagtforening 34 42 3 153 Anja Pedersen 1061 Ølgod Jagtforening 32 40 4 5 Solveig

Læs mere

Nyborg før & nu årgang 2018

Nyborg før & nu årgang 2018 Nyborg før & nu 2017 20. årgang 2018 Nyborg før & nu 2017 Årsskrift for Østfyns Museer, Nyborg Nyborg Museumsforening Nyborg Lokalhistoriske Arkiv i samarbejde med Nyborg Bibliotek. 20. årgang 2018 Oplag:

Læs mere

Projekt Middelalderborge i Region Midtjylland - baggrund, mål, formål og egenart

Projekt Middelalderborge i Region Midtjylland - baggrund, mål, formål og egenart Projekt Middelalderborge i Region Midtjylland - baggrund, mål, formål og egenart Kun de færreste danskere ved, at der i middelalderen i gennemsnit lå en borg i hvert andet sogn i landet. Alene i Region

Læs mere

Midt- og Vestjylland

Midt- og Vestjylland Finansieret af: Kursuskatalog Midt- og Vestjylland FrivillighedsAkademiets GRATIS kursustilbud til frivillige om formidling til børn og unge Kurser, rådgivning og inspiration om ledelse og frivillig-organisering

Læs mere

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015

Holbæk Arkæologiklub. Mejerigården oktober 2015 Holbæk Arkæologiklub Mejerigården oktober 2015 Nyhedsbrev vinter 2016 Generalforsamlingen Den 17. november 2015 var det tid at afholde den ordinære generalforsamling. Der var denne gang et fremmøde på

Læs mere

Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening

Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening Aaby Aabyhøj Lokalhistoriske Forening www.lokalhistorisk-forening-aabyhoj.dk Program for juni 2011 til marts 2012. Mandag den 6. juni kl. 18.30. Bemærk tidspunktet. Byvandring. Den nordvestlige del af

Læs mere

STATUS 2015 KULTURREGION ØSTJYSK VÆKSTBÅND ET KULTURELT EKSPERIMENTARIUM

STATUS 2015 KULTURREGION ØSTJYSK VÆKSTBÅND ET KULTURELT EKSPERIMENTARIUM STATUS 2015 KULTURREGION ØSTJYSK VÆKSTBÅND ET KULTURELT EKSPERIMENTARIUM Kulturministeriet har siden 2008 indgået i et kulturregionalt samarbejde med kommunerne Horsens, Silkeborg og Viborg kaldet Kulturregion

Læs mere

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer Vedtægter for Sydvestjyske Museer Vedtaget den 25. oktober 2011 1 Indhold Side 1. Navn og ejerforhold, art og status 3 2. Hjemsted, adresse og afdelinger 3 3. Formål og ansvarsområde 3 4. Samarbejde med

Læs mere

Danmarks Jægerforbund Resultat hold 31-05-2015

Danmarks Jægerforbund Resultat hold 31-05-2015 Placering Nr Navn Foreningsnr Foreningsby Skydning Junior Hold Træf Skud Træf Skud 1 23 Vamdrup Junior 87 128 94 Kasper Hjorth 4308 Vamdrup og Omegns Jagtforening 35 42 100 Mikkel Dall 4308 28 43 96 Frederik

Læs mere

Den levende kulturby. Kulturaftale mellem Kulturministeriet og Kulturregion Østjysk Vækstbånd. Hør Lyset, Randers. Foto: Adam Mørk.

Den levende kulturby. Kulturaftale mellem Kulturministeriet og Kulturregion Østjysk Vækstbånd. Hør Lyset, Randers. Foto: Adam Mørk. Den levende kulturby Kulturaftale 2012-2015 mellem Kulturministeriet og Kulturregion Østjysk Vækstbånd Hør Lyset, Randers. Foto: Adam Mørk. Den levende kulturby Kulturaftale 2012-2015 Du står nu med en

Læs mere