Accu-Chek rejseguide Bad bare videre... Rejs uden bekymringer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Accu-Chek rejseguide Bad bare videre... Rejs uden bekymringer."

Transkript

1 Accu-Chek rejseguide Bad bare videre... Rejs uden bekymringer.

2 Fuldstændig afslappet under rejsen Kære læser, At være aktiv, rejse og komme omkring det er det, livet handler om! Når personer med diabetes rejser, er der et par ekstra ting, de på forhånd skal være opmærksomme på for at være vel forberedte lige meget om det drejer sig om en forretningsrejse, en privat ferie, et træningskursus eller bare en lille smuttur. Det er også vigtigt at dine medrejsende familiemedlemmer og/eller venner ved at du har diabetes og hvad det betyder. Der er godt, hvis du inden afrejsen har sat dem ind i, hvordan de skal forholde sig, hvis du skulle blive syg på rejsen, både så de kan føle sig trygge, men også så du kan føle dig tryg ved at vide, at de kan træde til skulle der opstå uforudsete situationer. Der er forskellige ting, man skal tage højde for, når man forbereder en rejse: Hvad skal der være i en diabetes-rejsepakke? Kan det tages med om bord på et fly? Påvirker rejser til andre tidszoner blodsukkerniveauet? Hvad skal personer med diabetes huske på, når de spiser mere eksotisk mad? Denne Accu-Chek vejledning er udarbejdet med henblik på at give svar på disse spørgsmål og for at sikre, at du er velforberedt i forskellige situationer, når du rejser, så du rigtigt kan nyde de oplevelser, du får på rejsen. Hav en god tur! Dit Accu-Chek team

3 Accu-Chek Rejseguide Side 3 Indhold At rejse med diabetes... 4 På rejsen... 5 Medicin og dokumenter... 6 Op og afsted... 8 Kontrollér når som helst og hvor som helst Hvis du bliver syg på ferien Rejseforsikring Spørgsmål til din diabetesbehandler før ferien Opbevaring Insulinpumpe Andre nødvendige ting til rejsen Sygesikringsbevis/sundhedskort... 19

4 At rejse med diabetes At have diabetes er ingen forhindring i at rejse. Mange rejser til møder i udlandet, på storbyferie, badeferie eller skiferie. Nogle deltager i maratonløb, holder aktiv ferie, trekker i ødemarken eller bestiger bjerge. Efterhånden er alt muligt, hvis man har fysikken til det og en god plan. En velforberedt rejse kan give fantastiske oplevelser og minimere uheldige episoder. Det kan være godt, hvis du gør dig nogle overvejelser om, hvad skal der til, for at du kan slappe af og nyde rejsen. Er det et rejsemål, du kender i forvejen, så du ved, hvad du kan købe og hvorhenne? Eller er det et nyt rejsemål, så det er rart at være forberedt på lidt af hvert? Er du tryg ved at rejse alene, eller vil du hellere rejse sammen med nogen, du kender? Hvis du har haft diabetes i længere tid, har du sikkert en stor viden om din sygdom, og hvordan den påvirker dig i forskellige situationer. Hvis du har fået konstateret diabetes for nylig, er det vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre, når du er mere aktiv, dyrker sport, spiser fremmed mad, hvis du får højt eller lavt blodsukker eller bliver syg. Vi anbefaler, at du taler med din egen diabetesbehandler om din ferie, da han eller hun kan rådgive dig ud fra din specifikke situation.

5 Accu-Chek Rejseguide Side 5 På rejsen Når du rejser, kan du opleve, at dit blodsukker svinger mere end i hverdagen. Dit blodsukker kan stige, hvis du sidder mere stille, end du plejer, for eksempel på rejsen frem og tilbage. Den fremmede mad kan også indeholde flere kulhydrater, end du regner med. Dit blodsukker kan blive lavere, fordi du slapper af, bevæger dig mere, end du plejer, eller spiser mindre, end du plejer. Hav derfor altid en snack i nærheden. Det kan derfor være en god ide at medbringe ekstra teststrimler og lancetter, så du kan måle dit blodsukker lidt oftere. Hvis du får insulin og du ikke er vant til selv at justere din dosis, kan du spørge din diabetesbehandler, om du skal justere insulindosis i disse situationer. Når du solbader, kan insulinet optages hurtigere, specielt hvis du har insulinpuder. Så er det en god ide at have lidt druesukker med.

6 Medicin og dokumenter Tag medicin med til hele ferien, pakket i original emballage med dit navn på. Desværre hænder det, at kufferten bliver væk, eller man mister sin håndbagage. Det kan derfor være en god ide at dele sin medicin op i flere tasker. Du kan måske også få en rejsekammerat til at holde noget af det. Hvis du mister din medicin Hvis du mister din medicin, skal du kontakte en lokal læge, som kan udskrive ny medicin til dig. (Dine danske recepter virker ikke i udlandet.) Medbring din medicinliste, hvis du stadig har en kopi af den. Ellers kan du ringe til din egen læge/ambulatorium og få at vide, hvilken medicin du plejer at få. Rejsedokumenter Det vil være en god ide at have et kort i din pung, hvor der står, at du har diabetes, og hvordan man kontakter dine pårørende. Skal du til udlandet, kan det stå på engelsk på den ene side. Din diabetesbehandler kan give dig et rejsedokument på engelsk, hvor der står, at du har diabetes og skal medbringe din medicin, dit måleudstyr og evt. kanyler i håndbagagen. Der er normalt ingen problemer i sikkerhedskontrollen, men hvis de spørger til dit udstyr, kan du vise dokumentet.

7 Accu-Chek Rejseguide Side 7 Anbefalinger til dit rejsekit: 1-2 blodsukkerapparater, batterier, fingerprikker, ekstra lancetter og teststrimler Druesukker eller andet hurtigt optageligt sukker Termometer Medicin i original emballage med dit navn og cpr-nr. på medicinliste Telefonnummer til din egen læge/ambulatorium Et rejsedokument på engelsk, der angiver, at du har diabetes og altid skal have dine sprøjter og din medicin på dig Hvis du får insulin eller GLP-1 analog (f.eks. Victoza eller Byetta), da dobbelt så meget som du forventer at bruge Ved insulinbehandling evt.: Glucagon hypokit Ketonstrimler Køletaske til opbevaring af insulin

8 Accu-Chek Rejseguide Side 8 Op og af sted Det er lettest, hvis du pakker de ting, du skal bruge undervejs, i din håndbagage. Det kan være testmateriale til blodsukkermåling, medicin, evt. nåle til injektionspenne, rigelig druesukker og snacks. Spørg evt. flyselskabet, hvad du må medbringe på rejsen og tage med til rejsemålet. Det vil være bedst, hvis du fortæller en rejsekammerat, at du har diabetes. Hvis du skulle blive utilpas, kan vedkommende hjælpe dig eller skaffe hjælp. Mange internationale flyselskaber tilbyder specielle måltider til personer med diabetes. Har du lyst til dette, skal du booke det på forhånd hos flyselskabet. Andre tidszoner Hvis du flyver gennem flere tidszoner, vil du enten få kortere eller længere tid mellem dine vante medicintider. Derfor kan det være nødvendigt at justere din medicindosis. Din diabetesbehandler kan hjælpe dig med den rigtige dosering.

9 Accu-Chek tip: Vi anbefaler, at du konsulterer din diabetesbehandler, før du tager af sted på en tur, hvor du skal krydse tidszoner.

10 Accu-Chek Rejseguide Side 10 Kontrollér når som helst og hvor som helst Hvis du mister dit blodsukkerapparat, kan du købe et nyt på apoteket. Vær opmærksom på, om det måler i mmol/l, som du er vant til, ellers bed personalet om at skifte måleenheden om til mmol/l for dig. Vær opmærksom på, om de teststrimler, du har med, passer til apparatet. Varme og høj luftfugtighed Den optimale temperatur til måling af blodsukkeret er mellem 10 C og 40 C. Hvis du skal til et varmt og/eller fugtigt sted, må du kun holde beholderen med teststrimler åben i kort tid, mens du tager en strimmel ud, og du skal lukke den igen med det samme, da strimlerne ellers kan blive påvirket af fugtigheden. På alle andre områder er måleproceduren den samme som normalt. Koldt vejr Hvis der er koldt eller sågar frostvejr på rejsemålet, anbefaler vi, at du bærer dit blodsukkerapparat med teststrimlerne tæt ind til kroppen for at holde det varmt. Mål blodsukkeret i læ for vinden for at sikre, at du får præcise og pålidelige resultater. Høje højder Accu-Chek blodsukkerapparater er nøjagtige og pålidelige apparater, selv når du klatrer eller vandrer i højder, da lave iltniveauer i luften ikke påvirker resultaterne. Så god vandretur!

11 Accu-Chek tip: Husk at have rene hænder, når du måler blodsukker. Hvis du har frugtsaft, slik, sukker, håndsprit eller creme på hænderne, kan du få en falsk forhøjet blodsukkerværdi. Det gælder også ved brug af renseservietter. Det bedste er at vaske hænder med vand og evt. sæbe eller at bruge små enkeltpakkede spritswaps.

12 Accu-Chek Rejseguide Side 12 Hvis du bliver syg på ferien Du har sikkert fået nogle gode råd af din diabetesbehandler, inden du tog på ferie, som du må følge. Får du en mavevirus med opkastning eller diarré, kan du holde blodsukkeret oppe ved at tygge druesukker eller lignende, til det smelter og optages fra mundslimhinden. Du skal ikke synke tabletterne, da det så kan tage længere tid, inden de virker. Hvis du får insulin, må du aldrig stoppe med at tage insulin, men følge den vejledning, du har fået af din diabetesbehandler ved sygdom. Hvis du får høje blodsukre, der ikke vil falde, og du bruger injektionspen, så overvej, om din pen har været opbevaret korrekt. Skift evt. til en ny pen. Tager du insulin...og føler du dig utilpas samt har gentagne blodsukre over 15 mmol/l, bør du måle ketonstoffer, med mindre din diabetesbehandler har sagt, det ikke er nødvendigt for dig. Hvis du har glemt teststrimlerne til dette, kan de købes på apoteket i udlandet. Får du kvalme, opkastning, ondt i maven, og/eller bliver tiltagende sløv, kan du have tegn på en syreforgiftning, og du bør omgående søge læge. Hvis der er noget, du er i tvivl om, kan du ringe hjem og få hjælp af din læge/ behandler. Husk at have dine blodsukre skrevet ned, så er det hurtigere at hjælpe dig og din telefonregning bliver mindre. Medbring også telefonnummeret til din læge/behandler.

13 Accu-Chek tip: Fod på livet Nogle mennesker har tendens til hævede fødder, når de rejser. Tag derfor gerne fodtøj med, som er smidigt, og som du har gået godt til. Hvis du har nedsat følesans i fødderne, er det vigtigt, at du hver dag ser efter, om du har fået sår/vabler på fødderne. Får du sår på fødderne, bør du følge din diabetesbehandlers anbefalinger. Ved tegn på infektion bør du søge læge på rejsemålet. Hvis der er klipper eller sten på stranden, kan det være en god ide med badesko.

14 Rejseforsikring Når du har valgt dit rejsemål, er det vigtigt at overveje, hvilken rejseforsikring du har brug for. Fra 1. august 2014 dækker det gule sundhedskort ikke længere. Med det blå EU-sygesikringskort risikerer du selv at skulle dække nogle af udgifterne ved sygdom. På kan du læse om, hvor og hvordan det dækker. Udenrigsministeriets borgerservice anbefaler, at du har en rejseforsikring, der dækker udgifter i forbindelse med sygdom, ulykke, hjemtransport, dødsfald samt evt. tandlæge, retshjælp og evakuering. På udenrigsministeriets hjemmeside, rejse til udlandet, kan du læse mere om dette. De skriver også, om der er særlige forhold, du skal tage hensyn til på dit rejsemål. Vær opmærksom på, hvordan du er dækket i forhold til afbestilling, rejsemålet, rejsens længde, rejsens art (ferie, erhverv, studieophold etc.), rejseaktiviteter og konstaterede sygdomme. Når man har en kronisk sygdom som diabetes og for nylig er skiftet til en ny type behandling, går der en periode, før rejseforsikringen dækker. Perioden kan variere afhængig af, hvor langt du rejser væk, og hvilket forsikringsselskab du tegner forsikringen hos. Derfor er det vigtigt, at du fortæller, at du har diabetes og hører, hvilke regler der gælder for dig.

15 Accu-Chek Rejseguide Side 15 Spørgsmål til din diabetesbehandler før ferien Det kan være godt at få afklaret følgende spørgsmål: Bør du vaccineres? Hvor ofte bør du måle blodsukker på ferien? Bør du ændre dosis på din medicin, hvis du rejser over flere tidszoner? Bør du ændre på din medicin, hvis du får en mavevirus? Bør du ændre på din medicin, hvis du får høje blodsukre? Skal du have nye recepter, så du kan have ekstra medicin med på ferien? Hvilke forholdsregler bør du tage, hvis du bliver syg? Hvis du får insulin: Bør du måle ketonstoffer og hvornår? Bør du have en glucagon-pen med? Du bør endvidere få En opdateret medicinliste Ved rejser til udlandet: Et rejsedokument på engelsk, der angiver, at du har diabetes og altid skal have dit måleudstyr, din medicin, dine sprøjter og evt. kanyler på dig

16 Opbevaring......af insulin og GLP-1 analoger (eks. Victoza og Byetta) på ferien Disse medicintyper kan ikke tåle frostgrader. Hvis du flyver, er det en god ide at pakke det i håndbagagen, da der kan være meget koldt i lastrummet. Hvis du skal stå på ski og tager insulin med på løjpen, kan du opbevare pennen i inderlommen sammen med blodsukkerapparatet. Medicinen kan heller ikke tåle høje temperaturer, så rejser du til et varmt land, er det vigtigt at opbevare medicinen i skyggen, evt. i et køleskab dér, hvor du overnatter. Hvis du tager insulinpennen med i byen, kan du tage en lille køletaske med til insulinpenne. Du kan blandt andet købe dem hos det firma, du får dine teststrimler fra. Du kan også opbevare pennene i en ståltermokande. Fyld koldt vand i termokanden, lad den stå lidt, så kanden bliver kold, hæld vandet ud, og put pennene i. Gentag ved behov. Hvis du får høje blodsukre og er i tvivl, om din pen har været opbevaret korrekt, så prøv at skifte til en ny pen. Hvis din medicin har været uden for køleskab på din rejse, holder den kun i 4 uger også selvom du lægger den tilbage i køleskabet, når du kommer hjem.

17 Accu-Chek Rejseguide Side 17 Insulinpumpe Anbefalingerne i denne brochure gælder også for insulinpumpebrugere. Der er imidlertid nogle ekstra ting, du skal være opmærksom på. Hvis du ønsker at tage pumpen af i korte perioder på 2-3 timer, kan din diabetesbehandler vejlede dig i, hvordan du kan gøre det. Det er vigtigt, at du har pumpens indstillinger skrevet ned, så du kan skifte til pen-behandling, hvis du får brug for det undervejs. Ved dit besøg inden ferien kan din diabetesbehandler hjælpe dig med at omregne basalinsulindosen til pen-behandling. Din diabetesbehandler kan give dig et rejsedokument på engelsk, hvor der står, at du har diabetes og bruger insulinpumpe, samt at du skal medbringe din medicin, dit måleudstyr og evt. kanyler i din håndbagage. Der er normalt ingen problemer i sikkerhedskontrollen, men hvis de spørger til din pumpe eller dit udstyr, kan du vise dokumentet. De fleste firmaer udlåner en feriepumpe spørg dit firma om vilkårene. Ting, du bør have med: Ekstra batterier til pumpen Rigeligt med infusionssæt Spritservietter og plastre Insulinpenne og nåle til evt. pumpenedbrud Pumpens indstillinger skrevet ned Rejsedokument på engelsk om insulinpumpe og udstyr Det tidligere omtalte rejsekit (se side 7)

18 Dansk Jeg er diabetiker! Hvor finder jeg den nærmeste læge? Hvor ligger det nærmeste apotek? Mit blodsukker er for højt. Jeg skal have insulininsprøjtninger dagligt. Min insulin hedder... Jeg bærer en insulinpumpe. Det er en nødsituation. Giv mig hurtigt noget sukker eller en sukkerholdig drik. Jeg har det ikke godt. Stofskiftesygdom Blodsukkerapparat Blodsukkerteststrimler Hyperglykæmi / hypoglykæmi Dansk Jeg er diabetiker! Hvor finder jeg den nærmeste læge? Hvor ligger det nærmeste apotek? Mit blodsukker er for højt. Jeg skal have insulininsprøjtninger dagligt. Min insulin hedder... Jeg bærer en insulinpumpe. Det er en nødsituation. Giv mig hurtigt noget sukker eller en sukkerholdig drik. Jeg har det ikke godt. Stofskiftesygdom Blodsukkerapparat Blodsukkerteststrimler Hyperglykæmi / hypoglykæmi Dansk Jeg er diabetiker! Hvor finder jeg den nærmeste læge? Hvor ligger det nærmeste apotek? Mit blodsukker er for højt. Jeg skal have insulininsprøjtninger dagligt. Min insulin hedder... Jeg bærer en insulinpumpe. Det er en nødsituation. Giv mig hurtigt noget sukker eller en sukkerholdig drik. Jeg har det ikke godt. Stofskiftesygdom Blodsukkerapparat Blodsukkerteststrimler Hyperglykæmi / hypoglykæmi Russisk У меня сахарный диабет. Как найти ближайшего врача? У меня слишком высокий сахар в крови. Мне необходимо ежедневно вводить инсулин. Будьте добры, мне срочно нужен сахар или подслащенный сахаром напиток. Spansk Soy diabético/ Soy diabética Dónde está el médico más cercano? Dónde está la farmacia más próxima? Tengo hiperglucemia. Tengo que inyectarme insulina todos los días. Mi marca de insulina es Llevo una bomba de insulina. Es una emergencia. Por favor, déme rápidamente azúcar o una bebida que contenga azúcar. Me encuentro mal. Enfermedad metabólica Glucómetro Tiras reactivas de glucemia Hiperglucemia / hipoglucemia Tyrkisk hastasıyım! hastalı ı Kan eker ölçüm cihazı Kan eker ölçüm test eritleri Hiperglisemi / hipoglisemi

19 Dansk Jeg er diabetiker! Hvor finder jeg den nærmeste læge? Hvor ligger det nærmeste apotek? Mit blodsukker er for højt. Jeg skal have insulininsprøjtninger dagligt. Min insulin hedder... Jeg bærer en insulinpumpe. Det er en nødsituation. Giv mig hurtigt noget sukker eller en sukkerholdig drik. Jeg har det ikke godt. Stofskiftesygdom Blodsukkerapparat Blodsukkerteststrimler Hyperglykæmi / hypoglykæmi Dansk Jeg er diabetiker! Hvor finder jeg den nærmeste læge? Hvor ligger det nærmeste apotek? Mit blodsukker er for højt. Jeg skal have insulininsprøjtninger dagligt. Min insulin hedder... Jeg bærer en insulinpumpe. Det er en nødsituation. Giv mig hurtigt noget sukker eller en sukkerholdig drik. Jeg har det ikke godt. Stofskiftesygdom Blodsukkerapparat Blodsukkerteststrimler Hyperglykæmi / hypoglykæmi Dansk Jeg er diabetiker! Hvor finder jeg den nærmeste læge? Hvor ligger det nærmeste apotek? Mit blodsukker er for højt. Jeg skal have insulininsprøjtninger dagligt. Min insulin hedder... Jeg bærer en insulinpumpe. Det er en nødsituation. Giv mig hurtigt noget sukker eller en sukkerholdig drik. Jeg har det ikke godt. Stofskiftesygdom Blodsukkerapparat Blodsukkerteststrimler Hyperglykæmi / hypoglykæmi Engelsk I am diabetic! Where is the nearest doctor? Where is the nearest pharmacy? My blood sugar levels are too high. I must inject insulin daily. My insulin is called I am wearing an insulin pump. This is an emergency. Please give me some sugar, or a drink sweetened with sugar, immediately. I do not feel well. Metabolic disorder Blood glucose meter Blood glucose test strips Hyperglycaemia / hypoglycaemia Tysk Ich bin Diabetiker! Wo ist der nächste Arzt? Wo ist die nächste Apotheke? Mein Blutzucker ist zu hoch. Ich muss mir täglich Insulin spritzen. Mein Insulin heisst: Ich trage eine Insulinpumpe. Das ist ein Notfall. Bitte geben Sie mir schnell Zucker oder ein zuckerhaltiges Getränk. Ich fühle mich nicht gut. Stoffwechselkrankheit. Blutzuckermessgerät Blutzuckerteststreifen Hyperglykämie / Hypoglykämie Fransk Je suis diabétique! Où se trouve le médecin le plus proche? Où se trouve la pharmacie la plus proche? Ma glycémie est trop élevée! Je dois me faire des injections d insuline quotidiennement. Mon insuline est... J ai une pompe à insuline. J ai besoin d aide immédiate. Pouvez-vous me donner rapidement du sucre ou une boisson sucrée? Je ne me sens pas bien. Trouble du métabolisme Lecteur de glycémie Bandelettes de test de la glycémie Hyperglycémie / hypoglycémie

20 Nyhed Hold hovedet koldt og humøret højt diabetesinfo på nettet Vil du vide mere om diabetes? Accu-Chek byder velkommen til det nye diabetes-univers Her vil I kunne finde et væld af artikler, tips og opskrifter og alt det gode fra Accu-Chek KlubNyt-magasinet men bare samlet på ét sted. og humøret højt Hold hovedet koldt Besøg os på diabetesinfo på nettet Brochuren er udarbejdet af Roche i samarbejde med sygeplejerske Merete Meldgaard Andersen, Endokrinologisk Ambulatorie, Hvidovre Hospital. Følg Accu-Chek Danmark på Facebook eller få mere information om Accu-Chek på Roche Diagnostics A/S Industriholmen Hvidovre Tlf.: Fax:

Accu-Chek rejseguide Bad bare videre... Rejs uden bekymringer.

Accu-Chek rejseguide Bad bare videre... Rejs uden bekymringer. Accu-Chek rejseguide Bad bare videre... Rejs uden bekymringer. Fuldstændig afslappet under rejsen Indhold Kære læser, At være aktiv, rejse og komme omkring det er det, livet handler om! Når personer med

Læs mere

Hvis du bliver syg Type 1 diabetes og syreforgiftning

Hvis du bliver syg Type 1 diabetes og syreforgiftning Type 1 diabetes og syreforgiftning Side 2 Vær beredt... I denne folder beskriver vi, hvilke forholdsregler du skal tage, hvis du bliver syg. Vi anbefaler, at du lader dine pårørende læse folderen, så de

Læs mere

Motion og diabetes patientinformation

Motion og diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Motion er godt for alle, men som diabetiker får du en ekstra gevinst ud af motion Når du bruger dine muskler, øges følsomheden for insulin, og der forbrændes mere glukose (sukkerstoffer)

Læs mere

Højt blodsukker hyperglykæmi

Højt blodsukker hyperglykæmi Højt blodsukker hyperglykæmi Side 2 Hvorfor får man hyperglykæmi? Man får hyperglykæmi pga. insulinmangel. Årsagen kan være: Insulindosis er for lille Mere mad end sædvanligt i flere dage Mindre mad end

Læs mere

Type 1 diabetes patientinformation

Type 1 diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Introduktion er en kronisk sygdom, der opstår ved, at kroppen danner antistoffer mod de celler i bugspytkirtlen, som producerer insulin. Årsagen til type 1 diabetes er endnu ikke

Læs mere

Hypoglykæmi 18 6 Maj

Hypoglykæmi 18 6 Maj Hypoglykæmi Side 2 Hypoglykæmi Bliver din diabetes behandlet med insulin eller tabletter, der øger produktionen af insulin fra bugspytkirtlen (spørg evt. din læge), er der en risiko for, at du kan få for

Læs mere

Information til pårørende. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes

Information til pårørende. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes Information til pårørende Lavt blodsukker (hypoglykæmi) Hvad du bør vide som familiemedlem til en person med type 1-eller type 2-diabetes 2 Forord Når du lever sammen med en person, som har diabetes, kan

Læs mere

Insulinpumpe. Børne- og Ungeambulatoriet

Insulinpumpe. Børne- og Ungeambulatoriet Insulinpumpe Insulinpumpe 2 Børne- og Ungeambulatoriet Formålet med behandlingen er, at din diabetes bliver så velreguleret som muligt, og at du som barn/ung med diabetes kan have et godt liv med samme

Læs mere

Fodpleje for diabetikere

Fodpleje for diabetikere Fodpleje for diabetikere Side 2 Kære læser Diabeteskontrol er vigtigt og giver dig en lettere og mere komfortabel tilværelse. Accu-Chek hjælper dig ikke kun med produkter af høj kvalitet, f.eks. blodsukkerapparater,

Læs mere

Type 1-diabetes hos børn og unge

Type 1-diabetes hos børn og unge Herlev Hospital Børne- og Ungeafdelingen Type 1-diabetes hos børn og unge Undervisning for skoler, institutioner og bedsteforældre Diabetesambulatoriet for Børn og Unge Hvad er diabetes? Diabetes inddeles

Læs mere

Type 2 diabetes patientinformation

Type 2 diabetes patientinformation patientinformation Side 2 Ny med type 2 diabetes Du har fået konstateret type 2 diabetes, og du vil opleve at få mange råd og anbefalinger om sund livsstil og medicinsk behandling. Du kan sagtens have

Læs mere

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder.

Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. DIABETES OG FØDDER Diabetes og fødder Som diabetiker er det vigtigt, at du holder ekstra øje med dine fødder. Som person med diabetes har du øget risiko for at få: Nedsat følesans (neuropati) Nedsat blodforsyning

Læs mere

Komplikationer til diabetes

Komplikationer til diabetes Komplikationer til diabetes Side 2 Forebyggelse/behandling af komplikationer til diabetes Har man diabetes, er risikoen for senkomplikationer til stede. Komplikationerne hos personer med type 1 diabetes

Læs mere

Krav nr. Produkttype Krav Opfyldes af produkt(er) tilbudt i pos.nr. / identifikation

Krav nr. Produkttype Krav Opfyldes af produkt(er) tilbudt i pos.nr. / identifikation Nærværende Rammeaftalebilag omhandler Ordregivers mindstekrav til kvalitet og sortiment til de tilbudte pakkeløsninger / produkter. Produktinformation om de enkelte produkter fremgår af Rammeaftalebilag

Læs mere

Der skal være et klart formål med at måle blodsukker.

Der skal være et klart formål med at måle blodsukker. er undervist i måling og tolkning af Side 1 af 6 Hvilke patienter skal / må der måles blodsukker på er undervist i måling og tolkning af blodsukker Der skal være et klart formål med at måle Du skal overveje

Læs mere

Behandling med insulinpumpe

Behandling med insulinpumpe Patientinformation Behandling med insulinpumpe Vælg billede Kvalitet Døgnet Rundt Vælg farve Diabetes ambulatorium Nyremedicinsk Klinik 2 Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor behandling med insulinpumpe? 2.

Læs mere

Type 1-diabetes hos børn og unge

Type 1-diabetes hos børn og unge Herlev Hospital Børne- og Ungeafdelingen Type 1-diabetes hos børn og unge Undervisning for skoler, institutioner og bedsteforældre Diabetesambulatoriet for Børn og Unge 2018 Hvad er diabetes? Diabetes

Læs mere

Fact om type 1 diabetes

Fact om type 1 diabetes Fact om type 1 diabetes Diabetes 1 er en såkaldt auto-immun sygdom. Det betyder, at det er kroppens eget immunsystem, der ødelægger de celler i bugspytkirtlen, der producerer det livsvigtige hormon, insulin.

Læs mere

Alkohol og diabetes Maj

Alkohol og diabetes Maj For nogle er et godt glas vin til maden eller en øl med vennerne en del af livet, og selvom du har diabetes, er det ikke forbudt at drikke alkohol. Det er dog vigtigt at vide, hvordan alkohol påvirker

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Kort fortalt. Type 1-diabetes

Kort fortalt. Type 1-diabetes Kort fortalt Type 1-diabetes Hvad er type 1-diabetes? Type 1-diabetes er en sygdom, hvor dit immunforsvar ødelægger raske celler i bugspytkirtlen, så din krop ikke længere kan producere det livsvigtige

Læs mere

Type 2 diabetes. Behandling af hyperglycæmi

Type 2 diabetes. Behandling af hyperglycæmi Type 2 diabetes Behandling af hyperglycæmi Kostens betydning i behandling af type 2 diabetes Det er specielt fedtet på maven der skal væk Mindre fedtindtag vil medvirke til et vægttab Et lille vægttab

Læs mere

Rejseforsikring. 100% tryghed året rundt

Rejseforsikring. 100% tryghed året rundt Rejseforsikring 100% tryghed året rundt 100% tryghed med Gouda rejseforsikring Med en Gouda Rejseforsikring får du 100% tryghed, når du rejser på korte eller længere rejser. Bliver du syg på din rejse,

Læs mere

Type 1 diabetes. Undervisning af bedsteforældre. Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre

Type 1 diabetes. Undervisning af bedsteforældre. Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre Type 1 diabetes hos børn Undervisning af bedsteforældre Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre De celler i bugspytkirtlen som producerer

Læs mere

Type 1 diabetes hos børn

Type 1 diabetes hos børn Type 1 diabetes hos børn Undervisning af bedsteforældre Børnediabetesambulatoriet, Herlev Hospital. Type 1 diabetes Type 1 diabetes viser sig ved høje blodsukre De celler i bugspytkirtlen som producerer

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Kort fortalt Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Fysisk aktivitet og type 2-diabetes HØJT BLODSUKKER (HYPERGLYKÆMI) Hvis dit blodsukker er højt ( 15 mmol/l), før du vil dyrke fysisk aktivitet, men du føler

Læs mere

Diabetes Målebog. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. måling blodsukker døgnprofiler urin. måling blodsukker døgnprofiler urin

Diabetes Målebog. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. måling blodsukker døgnprofiler urin. måling blodsukker døgnprofiler urin Hjemmemåling lægebesøg insulin doser medicin måling blodsukker døgnprofiler urin sukker egenomsorg mmol/l HbA1C hjemmemåling lægebesøg insulin doser medicin måling blodsukker døgnprofiler urin sukker egenomsorg

Læs mere

Nyresygdom og ferie. Revideret august 2014.

Nyresygdom og ferie. Revideret august 2014. Planlæg din rejse Nyresygdom og ferie Du kan sagtens tage på ferie, selvom du er nyresyg. Du skal selvfølgelig tage hensyn til din sygdom, men der er ingen grund til at lade sig begrænse, hvis du har lyst

Læs mere

MIT BARN HAR TYPE 1-DIABETES. Anneli, Martinas datter

MIT BARN HAR TYPE 1-DIABETES. Anneli, Martinas datter MIT BARN HAR TYPE 1-DIABETES Anneli, Martinas datter I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2011 Mange forældre, hvis barn bliver diagnosticeret med type 1-diabetes, tænker: Hvorfor sker

Læs mere

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 Diabetes Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

ÅRSREJSEFORSIKRING. NYHED Nu også mulighed for årsafbestillingsforsikring. Sikkerhed ud over alle grænser

ÅRSREJSEFORSIKRING. NYHED Nu også mulighed for årsafbestillingsforsikring. Sikkerhed ud over alle grænser ENKELTPERSON, HUSSTAND ELLER SENIOR Hver enkelt ferierejse må maksimalt vare 1 måned Gælder i 1 år på alle ferierejser Husk skitillæg, hvis du skal på skiferie ÅRSREJSEFORSIKRING NYHED Nu også mulighed

Læs mere

Blodsukkeranbefalinger. Blodsukkeranbefalinger. Huskeregel: Hovedvægt af encifrede tal (over 4 mmol) når du kigger på en blodsukkerprofil

Blodsukkeranbefalinger. Blodsukkeranbefalinger. Huskeregel: Hovedvægt af encifrede tal (over 4 mmol) når du kigger på en blodsukkerprofil Blodsukkeranbefalinger Blodsukkeranbefalinger Aftal med lægen, hvor ofte der skal måles blodsukker samt lav aftale om behandlingsmål. Aftal med lægen, hvor ofte der skal måles blodsukker samt lav aftale

Læs mere

Diabetes Målebog. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. måling blodsukker døgnprofiler urin. måling blodsukker døgnprofiler urin

Diabetes Målebog. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. sukker egenomsorg. måling blodsukker døgnprofiler urin. måling blodsukker døgnprofiler urin Hjemmemåling lægebesøg insulin doser medicin måling blodsukker døgnprofiler urin sukker egenomsorg mmol/l HbA1C hjemmemåling lægebesøg insulin doser medicin måling blodsukker døgnprofiler urin sukker egenomsorg

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Gabriels Mor har diabetes

Gabriels Mor har diabetes ISABELLE STEINECK Gabriels Mor har diabetes ILLUSTRATIONER AF: JOHANNE SORGENFRI OTTOSEN Kan du se drengen der leger med Lego? Drengen hedder Gabriel og han har bygget et tårn. Gabriel er 5 år og bor med

Læs mere

Type 1 diabetes hos børnb

Type 1 diabetes hos børnb Type 1 diabetes hos børnb Hvordan takler vi det i hverdagen? Børnediabetesambulatoriet, Herlev hospital. Hvad er diabetes? Diabetes er en lidelse/mangeltilstand som er karakteriseret ved et forhøjet blodsukker

Læs mere

Hyperglykæmi Højt blodsukker ved diabetes

Hyperglykæmi Højt blodsukker ved diabetes Personligt målområde Ved at indstille dit personlige målområde på blodsukkerapparatet, kan du få hjælp til at identificere, om du har for højt (eller for lavt) blodsukker. Aftal altid dit personlige målområde

Læs mere

Ascensia Diabetes Care DAGBOGEN

Ascensia Diabetes Care DAGBOGEN Ascensia Diabetes Care DAGBOGEN CONTOUR XT system til måling af blodsukker med CONTOUR NEXT teststrimmel Exceptionel nøjagtighed, der giver resultater, du kan stole på Blodsukkerapparatet er klar til brug,

Læs mere

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013.

Når du skal starte med sondemad derhjemme. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Når du skal starte med sondemad derhjemme Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. Juli 2013. Inden min mand blev syg, forestillede jeg mig det værste, når folk talte

Læs mere

Årsrejseforsikring med afbestilling. 100% tryghed året rundt

Årsrejseforsikring med afbestilling. 100% tryghed året rundt Årsrejseforsikring med afbestilling 100% tryghed året rundt 100% tryghed med en Gouda årsrejseforsikring Med en Årsrejseforsikring er du fuldt dækket i et helt år på alle ferierejser af op til en måneds

Læs mere

Spørgeskema om injektion for patienter med Diabetes.

Spørgeskema om injektion for patienter med Diabetes. Spørgeskema om injektion for patienter med Diabetes. Nummer: Udfyldes af sygeplejersken / / Områdenummer Centernummer Patientnummer ( fra 1-25) Dette spørgeskema er frivilligt og fuldkommen anonymt. Patientbehandlingen

Læs mere

Individuel samarbejdsaftale for skolebarnet med diabetes

Individuel samarbejdsaftale for skolebarnet med diabetes Individuel samarbejdsaftale for skolebarnet med diabetes Navn: Skole: 1. Kontaktoplysninger Elevens navn: Klasse: Fødselsdag: Fik diabetes konstateret: Forældre: Adresse: Telefon privat: Mobil telefon,

Læs mere

INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel

INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel INDPAS Enbrel (etanercept) I DIT LIV MED MYCLIC Trin for trin-vejledning i brug af fyldt MYCLIC -pen med 50 mg Enbrel Indlægssedlen indeholder vigtige oplysninger, som du bør læse, inden du bruger Enbrel.

Læs mere

Føling. Hvad, hvorfor og hvordan kan antallet reduceres? www.bayerdiabetes.dk tlf: 45 23 50 37. Blodsukker. mmol/l 8.0. tid. Personer uden diabetes

Føling. Hvad, hvorfor og hvordan kan antallet reduceres? www.bayerdiabetes.dk tlf: 45 23 50 37. Blodsukker. mmol/l 8.0. tid. Personer uden diabetes www.bayerdiabetes.dk tlf: 45 23 50 37 Føling Hvad, hvorfor og hvordan kan antallet reduceres? Blodsukker mmol/l 8.0 7.5 7.0 6.5 6.0 5.5 5.0 4.5 4.0 3.5 tid 3.0 08.00 08.30 09.00 09.30 Personer uden diabetes

Læs mere

Fysisk aktivitet ved diabetes

Fysisk aktivitet ved diabetes Fysisk aktivitet ved diabetes insulinbehandling med pumpe eller pen Speciallæge Torun Torbjörnsdotter, Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Universitetssjukhuset i Solna og Huddinge Det er vigtigt for

Læs mere

JEG ER LIGE BLEVET DIAGNOSTICERET MED TYPE 1-DIABETES

JEG ER LIGE BLEVET DIAGNOSTICERET MED TYPE 1-DIABETES Dominika I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2012 JEG ER LIGE BLEVET DIAGNOSTICERET MED TYPE 1-DIABETES Diagnosen type 1-diabetes kan komme som et chok og kan føre til mange spørgsmål,

Læs mere

Info om forsikringsforhold for elever under skolerejser med Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole.

Info om forsikringsforhold for elever under skolerejser med Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole. - REJSEFORSIKRING Info om forsikringsforhold for elever under skolerejser med Vojens Gymnastik- og Idrætsefterskole. VGIE har tegnet en skolerejseforsikring for skolens elever. Rejseforsikringen er tegnet

Læs mere

VetPen. Insulinpennen til hunde og katte

VetPen. Insulinpennen til hunde og katte VetPen Insulinpennen til hunde og katte VetPen til insulinbehandling af hunde og katte VetPen er den eneste insulinpen, der er udviklet og specielt tilpasset hunde og katte. VetPen er en flergangspen som

Læs mere

Type 1-diabetes hos børn og unge

Type 1-diabetes hos børn og unge EN VEJLEDNING TIL PERSONALE I SKOLE OG DAGINSTITUTIONER I denne pjece kan I læse om type 1-diabetes hos børn og unge og få vejledning til, hvordan I håndterer barnets diabetes i hverdagen. TYPE 1-DIABETES

Læs mere

Et godt liv- med diabetes

Et godt liv- med diabetes Et godt livmed diabetes Sukkersyge hos kat Diabetes mellitus eller sukkersyge er en almindelig stofskiftelidelse hos katte, som skyldes en relativ eller fuldstændig mangel på insulin. Kroppen har brug

Læs mere

Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre.

Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre. S blodtryk og din puls Det er vig gt at dine målinger laves rig gt, så du kan få den re e behandling. Her kan du se hvordan du skal gøre. Blodtryk kan måles både siddende og stående. A al med din sundhedsfaglige,

Læs mere

Ferietid - spiseforstyrrelse - pårørende - gode råd

Ferietid - spiseforstyrrelse - pårørende - gode råd Ferietid - spiseforstyrrelse - pårørende - gode råd Ferie = stress God mad = FED Afslapning = doven = fed Ingen plan = kaos dvs. - den må skabe kontrol Hygge = må ikke, forråelse Lade op = angst Grønne

Læs mere

I skal efterspørge en ordination (fra egen læge eller diabetes amb) på insulin givning ifm ustabil blodsukker.

I skal efterspørge en ordination (fra egen læge eller diabetes amb) på insulin givning ifm ustabil blodsukker. USTABILT BLODSUKKER Vejledning om observation og handlemuligheder ved borgere med ustabilt blodsukker Definition: ustabilt blodsukker er når værdien gentagne gange afviger fra det normale. Konstateres

Læs mere

Udfyldelse af tilbudsliste

Udfyldelse af tilbudsliste Udfyldelse af tilbudsliste Underskrift af tilbudsliste Virksomhedsnavn: Dato: Navn på underskriver: Underskrift: Vejledning til udfyldning af tilbudsliste og kravspecifikation: Tilbudsgiver skal udfylde

Læs mere

Udfyldelse af tilbudsliste

Udfyldelse af tilbudsliste Udfyldelse af tilbudsliste Underskrift af tilbudsliste Virksomhedsnavn: Dato: Navn på underskriver: Underskrift: Vejledning til udfyldning af tilbudsliste og kravspecifikation: Tilbudsgiver skal udfylde

Læs mere

Vejledning - Høj og lav blodglucose

Vejledning - Høj og lav blodglucose Vejledning - Høj og lav blodglucose Høj blodglucose (hyperglykæmi) Symptomer: Træthed Hyppige og store vandladninger Tørst Uoplagthed, depressionsfølelse Kvalme Mundtørhed Hudkløe Synsforstyrrelser Øget

Læs mere

Kort fortalt. Type 1-diabetes. www.diabetes.dk

Kort fortalt. Type 1-diabetes. www.diabetes.dk Kort fortalt Type 1-diabetes www.diabetes.dk Som nyt medlem får du kogebogen: Fuldkorn der frister Det er vigtigt, at du sammen med din behandler fører kontrol med dit blodsukker, blodtryk og kolesteroltal,

Læs mere

Blodsukker = Blodglukose

Blodsukker = Blodglukose DIABETES Blodsukker = Blodglukose Inden måltidet skal blodglukosen ligge mellem 4-7 mmol/l 1½ time efter et måltid må blodglukosen helst ikke komme over 10 mmol/l Symptomer på højt blodsukker Tørst Træthed

Læs mere

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

DIABETES DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 DIABETES Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab)

Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab) Hillerød Hospital Kirurgisk afdeling Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab) Patientinformation 2011 Forfattere: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Helsevej

Læs mere

Type 1-diabetes TILMELDING. Kort fortalt. Kort fortalt. Navn. Adresse

Type 1-diabetes TILMELDING. Kort fortalt. Kort fortalt. Navn. Adresse TILMELDING Adresse Postnr. arbejder på at sikre et godt liv for mennesker med diabetes. Vi støtter forskning i både forebyggelse og helbredelse, og overfor landets politikere taler vi din sag. By Telefon

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

øjeblikkelige bolusmængde. Tryk

øjeblikkelige bolusmængde. Tryk Slå flytilstanden til eller fra 1 Tryk på o på statusskærmen for at flytte til hovedmenu. 2 Hovedmenuskærmen vises. Tryk på z for at flytte til Tilstande. Tryk på o for at vælge. 3 Menuskærmen Tilstande

Læs mere

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center

Til patienter og pårørende. Velkommen til M14. Nyremedicinsk Klinik. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Til patienter og pårørende Velkommen til M14 Nyremedicinsk Klinik Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Velkomst og målsætning I denne folder kan du få relevante oplysninger om afsnit M14 og

Læs mere

På efterskole med diabetes

På efterskole med diabetes Skolen for Gastronomi, Musik & Design På efterskole med diabetes Skolen for Gastronomi, Musik & Design Højskolevej 9 7100 Vejle Tlf. 75 85 80 12 Mail: info@skolenfor.dk www.skolenfor.dk På efterskole med

Læs mere

STOMI INFO. At rejse

STOMI INFO. At rejse 03 STOMI INFO At rejse Planlæg din rejse Første gang, du rejser efter din operation, kan det føles en smule usikkert. Dette er normalt og derfor kan det være klogt ikke at foretage en lang rejse første

Læs mere

Spørgeskema til OneTouch Verio Pro blodsukkerapparat

Spørgeskema til OneTouch Verio Pro blodsukkerapparat Spørgeskema til OneTouch Verio Pro blodsukkerapparat Vi skriver til dig efter aftale med Frank Gottlieb fra Diabetesnetværket. Tak fordi du vil prøve OneTouch Verio Pro apparatet og deltage i vores undersøgelse.

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Manglende nedsynkning af testikel - operation af børn Vejledning til forældre og børn

Urologisk Afdeling - Fredericia Manglende nedsynkning af testikel - operation af børn Vejledning til forældre og børn Urologisk Afdeling - Fredericia Manglende nedsynkning af testikel - operation af børn Vejledning til forældre og børn www.fredericiasygehus.dk Forberedelse før operationen Det er vigtigt, at dit barn

Læs mere

Kort fortalt. Type 1-diabetes

Kort fortalt. Type 1-diabetes Kort fortalt Type 1-diabetes EGENOMSORG Det meste af tiden er du derhjemme uden en læge ved hånden. Derfor er det vigtigt, du lærer selv at kontrollere din sygdom. Du skal kunne måle blodsukker, tage insulin,

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Kort fortalt. Børn med type 1-diabetes

Kort fortalt. Børn med type 1-diabetes Kort fortalt Børn med type 1-diabetes Børn med type 1-diabetes AT VÆRE ANDERLEDES Børn med diabetes kan føle sig anderledes og synes måske, det er uretfærdigt, at netop de har diabetes. Derfor kan det

Læs mere

Elinor Holm. Sidse. Victor. Behandling af type 1 Diabetes. Om Elinor. Det ideelle blodsukker (BS)

Elinor Holm. Sidse. Victor. Behandling af type 1 Diabetes. Om Elinor. Det ideelle blodsukker (BS) Om Elinor Behandling af type 1 Diabetes Elinor Holm Det ideelle blodsukker (BS) Er et BS på 5.6-7 Elinors BS skal måles hyppigt, hun har sensor på, som viser udviklingen i hendes BS - hvis hun ikke har

Læs mere

Simon I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2004 JEG VILLE ØNSKE, DER VAR EN ANDEN MÅDE AT STYRE HYPOGLYKÆMI PÅ

Simon I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2004 JEG VILLE ØNSKE, DER VAR EN ANDEN MÅDE AT STYRE HYPOGLYKÆMI PÅ Simon I bedre metabolisk kontrol med sin insulinpumpe siden 2004 JEG VILLE ØNSKE, DER VAR EN ANDEN MÅDE AT STYRE HYPOGLYKÆMI PÅ Hypoglykæmi kan være en af de største bekymringer for folk med type 1-diabetes,

Læs mere

Fysisk aktivitet ved diabetes

Fysisk aktivitet ved diabetes Fysisk aktivitet ved diabetes insulinbehandling med pumpe eller pen Speciallæge Torun Torbjörnsdotter, Astrid Lindgrens Barnsjukhus Karolinska Universitetssjukhuset i Solna og Huddinge Det er vigtigt for

Læs mere

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012.

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Den praktiske side af sondemad i hjemmet Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Bliv tryg ved sondemad Denne brochure indeholder information om de mere

Læs mere

At få mad gennem en PEG-sonde

At få mad gennem en PEG-sonde E N T E R A L E R N Æ R I N G At få mad gennem en PEG-sonde Råd og vejledning Denne brochure er tænkt som en vejledning i, hvordan man bedst muligt vedligeholder en PEG-sonde. Fresenius Kabi producerer

Læs mere

Har du styr på DIN MEDICIN. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

Har du styr på DIN MEDICIN. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Har du styr på DIN MEDICIN AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Kend din medicin! Mange ældre har forringet livskvalitet eller indlægges unødvendigt, fordi de ikke har det fulde overblik over deres

Læs mere

2 NÅR DU SKAL BEDØVES

2 NÅR DU SKAL BEDØVES Når du skal bedøves 2 NÅR DU SKAL BEDØVES Samtale med anæstesilægen Inden operationen vil en anæstesilæge spørge til dit generelle helbred. Herudover vil der være særligt fokus på allergi, om eventuelt

Læs mere

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge

Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Information vedrørende graviditetsbetinget sukkersyge Regionshospitalet Randers Gynækologisk/Obstetrisk afdeling 2 Definition Graviditetsbetinget sukkersyge er en form for sukkersyge, der opstår under

Læs mere

Velkommen i. Dagkirurgisk Afsnit

Velkommen i. Dagkirurgisk Afsnit Information til patienten Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Side 2 Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit Denne pjece skal bidrage til

Læs mere

Rejseforsikring. Du kan rejse op til 18 måneder. Bestil online på www.er.dk

Rejseforsikring. Du kan rejse op til 18 måneder. Bestil online på www.er.dk Rejseforsikring Du kan rejse op til 18 måneder Bestil online på www.er.dk Hvorfor en rejseforsikring? Det er altid en god ide at forsikre dig, inden du rejser både i Europa og resten af verden. I 2008

Læs mere

DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes

DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes DIABETES OG DEMENS Omsorgs og behandlingsmæssige tiltag hos personer med demens og diabetes V. Diabetessygeplejerske Susanne Myrup Houe ERFARINGER MØDET MED PERSONEN Indlagte patienter med demens/hukommelsesbesvær

Læs mere

Informationsbrochure til patienter

Informationsbrochure til patienter Jinarc (tolvaptan) Informationsbrochure til patienter Dette lægemiddel er underlagt supplerende overvågning. Dermed kan der hurtigt tilvejebringes nye oplysninger om sikkerheden. Du kan hjælpe ved at indberette

Læs mere

Se her hvordan vores hytte ser ud:

Se her hvordan vores hytte ser ud: Velkommen til Storagergaard Fritidshjem Efterårskoloni 2008 Sig nærmer efteråret sig, og 0. Klassebørnene får derfor tilbuddet om en dejlig koloni, i en rummelig hytte ude i skoven med en dejlig natur

Læs mere

Type 1 DIABETESBEHANDLINGENS ABC

Type 1 DIABETESBEHANDLINGENS ABC Type 1 DIABETESBEHANDLINGENS ABC Hvad er diabetes? Type 1-diabetes er en stofskiftelidelse, som betyder, at bug - spytkirtlen ikke længere producerer insulin. Det får sukker - indholdet i blodet til at

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Megace 160 mg tabletter. Megestrolacetat

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Megace 160 mg tabletter. Megestrolacetat INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Megace 160 mg tabletter Megestrolacetat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den

Læs mere

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn

Information til forældre. Modermælkserstatning. Om flaskeernæring til spædbørn Information til forældre Modermælkserstatning Om flaskeernæring til spædbørn Kvalitet Døgnet Rundt Gynækologisk/obstetrisk afdeling At give mad på flaske Hvorfor flaske? At skulle give sit barn modermælkserstatning

Læs mere

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid

Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Information om Sinalfa tabletter 1 mg, 2 mg og 5 mg Terazosinhydrochlorid Læs denne information godt igennem, før du begynder at tage medicinen Gem denne information, du får måske brug for at læse den

Læs mere

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Til patienter og pårørende Fjernelse af mandler - Ambulant Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken kontaktpersonsordning i ØNH - klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det

Læs mere

Lær din adrenalinpen at kende

Lær din adrenalinpen at kende Lær din adrenalinpen at kende Akut behandling af anafylaksi Patient materiale TRAINER För träning. Utan nål, utan läkemedel. Harjoitteluun. Ei neulaa, ei lääkettä. Para practicar. Sin aguja, sin medicamento.

Læs mere

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen

Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Mie Birkebæk Socialrådgiver Studerer cand.jur v. Syddansk Universitet Rådgivningskonsulent i Diabetesforeningen Kontaktoplysninger: mbl@diabetes.dk, social@diabetes.dk Rådgivningens telefontider: Mandage

Læs mere

Patientinformation. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) En pjece om lavt blodsukker til dig, der har type 1- eller type 2-diabetes.

Patientinformation. Lavt blodsukker (hypoglykæmi) En pjece om lavt blodsukker til dig, der har type 1- eller type 2-diabetes. Patientinformation Lavt blodsukker (hypoglykæmi) En pjece om lavt blodsukker til dig, der har type 1- eller type 2-diabetes. 2 Forord Når du lever med diabetes og modtager medicinsk behandling for dette,

Læs mere

Pædiatrisk Afdeling. Alkohol og diabetes. www.koldingsygehus.dk

Pædiatrisk Afdeling. Alkohol og diabetes. www.koldingsygehus.dk Pædiatrisk Afdeling Alkohol og diabetes www.koldingsygehus.dk Alkohol og diabetes Alkohol og diabetes Selvom du har diabetes er det ikke forbudt at drikke alkohol. Det er dog vigtigt for dig at vide hvordan

Læs mere

Sikker brug af dosispakket medicin

Sikker brug af dosispakket medicin Sikker brug af dosispakket medicin Information til brugere og pårørende I projektet Dosisdispensering fra maskine til mund er udarbejdet et forslag til tekst til en folder, som skal imødekomme, at inddragelse

Læs mere

Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit

Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Du har fået tilbudt operation i Dagkirurgisk Afsnit Denne pjece skal bidrage til at: du møder

Læs mere

Imadrax Novum, 500 mg, 750 mg og 1000 mg, dispergible tabletter amoxicillin

Imadrax Novum, 500 mg, 750 mg og 1000 mg, dispergible tabletter amoxicillin INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Imadrax Novum, 500 mg, 750 mg og 1000 mg, dispergible tabletter amoxicillin Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage medicinen. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

Indlægsseddel: Information til brugeren. Antepsin 1g tabletter Sucralfat. Den senest reviderede indlægsseddel kan findes på

Indlægsseddel: Information til brugeren. Antepsin 1g tabletter Sucralfat. Den senest reviderede indlægsseddel kan findes på Indlægsseddel: Information til brugeren Antepsin 1g tabletter Sucralfat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. Tag altid dette

Læs mere

Kort fortalt. Type 1½-diabetes

Kort fortalt. Type 1½-diabetes Kort fortalt Type 1½-diabetes EN ENSOM SYGDOM Mennesker med diabetes har dobbelt så høj risiko for at få en depression og nedsat psykisk trivsel i forhold til andre i befolkningen. Selv om du er velreguleret,

Læs mere

Hørringsmateriale. Udbud af Diabetesprodukter. Handicapråd på møde d Ældreråd på møde d

Hørringsmateriale. Udbud af Diabetesprodukter. Handicapråd på møde d Ældreråd på møde d Hørringsmateriale Udbud af Diabetesprodukter Handicapråd på møde d. 24.04.2018 Ældreråd på møde d. 17.04.2018 Brugerinddragelse Faggruppen har bestået af: (faglig og praktisk erfaring) Formand Aalborg

Læs mere