Sepatec Brandsikringssystem adskiller sig fra de andre brandsikringssystemer ved samtidig at kunne virke på et ventileret stråtag.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sepatec Brandsikringssystem adskiller sig fra de andre brandsikringssystemer ved samtidig at kunne virke på et ventileret stråtag."

Transkript

1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Generelt om Sepatec Sepatec og udluftning Oplægning af Sepatec Brandsikring Tækning på Sepatec Reparation af glasvæv Sepatec og arbejdsmiljø Sepatec og lovgivning Lovgivning vedrørende stråtag Fredede bygninger... 29

2 1. Indledning Sepatec Brandsikringssystem bygger på de erfaringer, der er gjort især af Dansk Brandteknisk Institut helt siden 1950-erne: Bagsiden af stråtaget beskyttes, så den ikke bryder i brand og der tætnes og isoleres ekstra i tagets kanter, så branden i tagets overflade ikke breder sig til husets indre. Forskellen i forløbet af en stråtagsbrand i et ubeskyttet tag og et brandbeskyttet tag er overvældende. I stedet for en eksplosionsagtig udvikling får man en rolig og kontrolleret overfladebrand, der godt kan brede sig til hele tagets overflade, hvis der går lang tid før brandvæsenet kommer, men branden er en ren overfladebrand og udvikler kun en brøkdel af den energi man ser, når et traditionelt stråtag brænder. Derfor er også strålevarmen så lav, at man under hele forløbet kan bevæge sig tæt op af det brændende tag. Desuden er der god chance for at kunne slukke en stråtagsbrand uden at husets indre tager skade. Sepatec Brandsikringssystem adskiller sig fra de andre brandsikringssystemer ved samtidig at kunne virke på et ventileret stråtag. For at bevare så stor ventilation som muligt er materialeforbruget til brandbeskyttelsen minimeret. Det kræver til gengæld, at denne oplægningsvejledning følges nøje, da fejl i oplægningen kan få stor betydning for brandbeskyttelsens effektivitet.

3 3 2. Generelt om Sepatec Sepatec Brandsikring består i princippet af 2 komponenter en bagsidebeskyttelse og en kantbeskyttelse. Bagsidebeskyttelsen er en glasfibermåtte som er fastgjort ovenpå lægterne, og som der tækkes direkte ovenpå. Måtten består af et lag glasvæv, som er syet sammen med et lag glasflis for at gøre vævet stabilt. Måtten består af glasmateriale som først smelter ved temperaturer over 800 grader C. Når den ligger op mod stråtagets bagside kan ilden ikke nære sig selv. Derfor udvikler branden sig ikke på stråtagets inderside som ved det ubeskyttede tag. Kantbeskyttelsen består af 45 mm tyk, blød stenuldsmåtte. (flexi-batts er velegnede, må ikke være papirdækkede). Stenuld tåler temperaturer over 1000 grader C. Den placeres i 60 cm bredde langs stråtagets kanter og i 75 cm bredde fra kippen og nedefter. Figur 2.1 kantbeskyttelse mellem stråtag og glasvæv Kantbeskyttelsen skal beskytte såvel glasmåtte som underliggende konstruktion mod den voldsomme varmeudvikling under brand, der sker i kanterne, hvor der er ilttilførsel til bagsiden af stråtaget. Der sker ligeledes i rygningen en større varmeudvikling end på selve tagfladen, hvorfor større beskyttelse også er nødvendig her.

4 Sepatec håndbog 4 Sepatec glasvæv er vandsugende. Derfor må den ikke udsættes for opfugtning fra regnvand. 3. Sepatec og udluftning Sepatec Brandsikringssystem er udviklet for at have et alternativ til de andre brandsikringssystemer, der alle helt eller næsten lukker for luftcirkulation i stråtaget. Systemet anvendes altså under ventilerede stråtage dvs. under stråtage med åbent loftrum eller udnyttet loftrum med ventilationskanal mellem stråtag og loftsisolering/ei 30 konstruktion. Hele ideen i anvendelsen af glasvæv under stråtaget bygger på dets store luftgennemtrængelighed. Faktisk er glasvæven så åben i sin struktur, at man kan trække vejret gennem den, hvis man sætter den for munden. For at udnytte denne egenskab er det nødvendigt at der er plads mellem loftisolering og bagside lægter. Det gør luftstrømning mulig i denne spalte i både horisontal og vertikal retning. Også i kippen skal der være et mellemrum, så den trykforskel der oftest er mellem to tagsider kan udnyttes til at trække luftstrømmen. For at sikre tilstrækkelig ventilation til fjernelse af indefra kommende fugt skal der være et mellemrum mellem bagside lægte og loftisolering på minimum 3 cm. På den måde fjernes fugt, der trænger igennem fra loftsrummet eller fra en fugtig mur. Desuden giver det en øget luftcirkulation i selve stråtaget, som kan nedsætte udtørringstiden efter regnvejr. Hurtig udtørring har betydning for tagets holdbarhed. Jo kortere perioder et tag er vådt efter regnvejr, jo kortere tid er den biologiske nedbrydning i gang. Udtørringsprocessens hastighed er afhængig af mængden af direkte sollys, vind, mulighed for luftcirkulation i tagets yderste 10 cm og tagkonstruktionen. Endnu kender vi desværre kun betydningen af disse faktorer ud fra vores erfaringer og subjektive vurderinger. Vi har ingen data fra forsøg. Figur 3.1 åbent loft under stråtag

5 5 Figur 3.2 udnyttet loftsrum under stråtag. Figur 3.3 Konstruktionsopbygning.

6 Sepatec håndbog 6 4. Oplægning af Sepatec Brandsikring Når tagkonstruktionen er færdig, lægter og evt. kantbrædder er monteret, kan brandsikringen starte. Først sørger man for at der er fyldt helt op mellem ydervæg/gavl og glasvæv enten med mørtel, Cafco-masse eller stenuld, så ild ikke kan brede sig ind i tagrummet ved at snige sig under glasvævet. Så monteres glasvævet Glasvævet lægges med den Sepatec-mærkede side den vævede ind mod tagrummet. Glasvævet skal taglægges, idet det har en vis vandafvisende virkning i forbindelse med slukning af brand. Glasvæv kan oplægges, som man finder det mest praktisk. Blot gælder følgende regler: Lodrette samlinger kræver min. 15 cm overlæg. Den røde linie på vævet markerer 15 cm. Vandrette samlinger kræver min 5 cm overlæg og skal ske over fuld lægte. Glasvævet fastgøres med f.eks. 8 mm klammer ved hjælp af klammehammer. Vandrette samlinger klammes med en afstand på max. 150 mm. Glasvævet er vandsugende. Derfor skal man efter montering tage sig i agt for, at glasvævet er afdækket, når det regner. Desuden skal man sørge for, at det monteres, så det ikke kan udsættes for opfugtning fra regnvand på det færdige tag. Kantbeskyttelsen er meget vigtig. Kantbeskyttelsen udgøres af en 45 mm tyk blød stenuldmåtte (f.eks. flexi-batts må ikke være papirdækket) Kantbeskyttelsen skal være stenuld. Kantbeskyttelsen kan fastholdes med træbetonsøm eller ved hjælp af tækkestang og tækkeskruer. Hvis opspænding i kanterne er større end 45 mm skal der ilægges ekstra stenuld helt ude i kanten, så der ikke efter tækningen er hulrum her På de følgende sider vises skitser af de fleste af de situationer, man kan komme ud for. Skulle det alligevel ske at du er i tvivl om den korrekte fremgangsmåde, vil vi gerne høre fra dig. Forhåbentlig kan vi hjælpe, og måske er situationen interessant for andre, så den bør medtages i næste udgave af oplægningsvejledningen. Det er svært at tegne brandisoleringen, så den kan genkendes på en realistisk tegning.

7 7 Det er svært at tegne et snit af brandisoleringen, hvor kant isoleringen er tydelig. Derfor erstattes figur 4.1, som er den realistiske udgave, i det følgende af fremstillingen på figur 4.2 Figur 4.1 Figur 4.2.

8 Sepatec håndbog 8 Oversigt Figur 4.3 På figurerne 4.4 til 4.15 er konstruktionen under lægterne ikke vist. Dvs. det kan både være et åbent loft, hvor lægterne hviler direkte på spærene eller det kan være en konstruktion med underliggende ventilationskanal og varmeisolering. På figurerne 4.17 til 4.23 er indtegnet en ventilationskanal samt underliggende vægkonstruktion, der samtidig udgør mindst en EI 30 konstruktion.

9 9 Tagskæg Figur 4.4 muret gesims For at støtte glasvævet så den får et jævnt fald fra 1. lægte og ud over murkant lægges mørtel eller stenuld nedenunder glasvævet. Figur 4.5 vindskedebræt direkte ind mod mur

10 Sepatec håndbog 10 Bemærk opfyldningen mellem mur og glasvæv.

11 11 Figur 4.6 Udhæng Bemærk opfyldning mellem mur og glasvæv.. Figur 4.7 Alternativ løsning ved udhæng, så længe stenulden når op og dækker opfyldningen under glasvævet

12 Sepatec håndbog 12 Figur 4.8 Tagskæg på skalk. Hvor der er lagt skalke ud over muren, starter brandsikringen først ved ydermurens kant. Der fyldes op mellem mur og glasvæv. Figur 4.9 Stort udhæng Hvis udhæng er større end 30 cm, skal kantisoleringen placeres over mur/væg, og glasvævet føres ned til sternbræt. På undersiden af udhænget fastgøres en min. klasse 2 beklædning.

13 13 Vindskeder Jydske: Figur 4.10 Muret gavl Glasvæven føres ud på muren, men ikke helt ud til kanten. Der fyldes ud mellem mur og glasvæv Figur 4.11 Gavl med vindskedebræt. Glasvævet føres ud til vindskedebræt. Der fyldes ud mellem mur og glasvæv.

14 Sepatec håndbog 14 Figur 4.12 Gavl med udhæng Glasvævet føres ud til vindskedebræt. Der fyldes ud mellem mur og glasvæv. Sjællandske: Figur 4.13 Type 1. Glasvævet føres næsten ud til vindskedebræt. Der fyldes ud mellem mur og glasvæv.

15 15 Figur 4.14 Type 2 Glasvævet føres næsten ud til vindskedebræt. Der fyldes ud mellem mur og glasvæv. Figur 4.15 Udhæng Glasvævet føres næsten ud til vindskedebræt. Der fyldes op mellem mur og glasvæv.

16 Sepatec håndbog 16 Figur 4.16 Forlænget tag. Hvis udhæng er længere end 30 cm, placeres kantsikringen over mur/væg. Bagsiden af udhænget beskyttes yderligere ved at fastgøre en klasse 2 beklædning til lægternes bagside.

17 17 Kviste Figur 4.17 Kvist Når der er tækket op under kvisten, skæres topenderne af. Herefter føres glasvævet ubrudt rundt om de afskårne rørender og ud under vindueskarmen og kvistens spejl. Der skæres slidser til evt. vinduesstøtter. Vævet slutter, på ydersiden af karmen, så tidligt at man er sikker på, den ikke kan blive våd og suge vand. Hvis man allerede slutter og fastgør vævet på inderside karm, skal der fyldes ud med stenuld i hulrummet mellem vindueskarm og tag.

18 Sepatec håndbog 18 Figur 4.18 Kantbeskyttelse langs kvistspejl. Kvistens tagskæg skal også kantbeskyttes. Ofte opstår der et hulrum ved spejlets bund, som ikke udfyldes helt af den 45 mm tykke kantbeskyttelse. Dette hulrum skal udfyldes med stenuld.

19 19 Rygning Figur 4.19 Rygning Under rygning skal kantbeskyttelsen være 75 cm bred.. Skorstene Figur 4.20 Skorsten gennem rygning. Glasvævet føres ind til skorstenen og ca. 15 cm af dens sider.vævet klæbes fast til skorstenens sider med Sepatec klæber.

20 Sepatec håndbog 20 Figur 4.21 Skorstens gennemføring midt i taget. Hvor inddækning til skorstenen ikke går helt ned mod lægterne føres glasvævet helt ind mod skorstenen og nogle få cm op. Vævet klæbes fast med Sepatec klæber. Bagved skorstenen, hvor inddækningen hviler på lægteplanen, skal glasvævet føres ind under inddækningen, så der horisontalt kan ske samling med inddækning og glasvæv over fuld lægte. Vertikalt skal der være min. 15 cm overlæg mellem inddækning og glasvæv. Foran skorstenen føres vævet ca. 15 cm op ad skorstenen og klæbes fast med Sepatec klæber. Som vist kantbeskyttes, hvor der er tagskæg således også langs skorstenens sider, hvis der her tækkes kanter med afstand ind til skorstenen. (Som for et tagvindue Se oversigtsfigur 4.3eller 4.23)

21 21 Tagvinduer Figur 4.22 Tagvindue: snit set fra siden Figur 4.23 Tagvindue: snit set ovenfra. På sider og over vinduet er der tagskæg, som skal kantbeskyttes. Se oversigtsfigur 4.3 Under vindue: Som ved skorsten eller kvist. Andre gennemføringer udføres efter samme princip.

22 Sepatec håndbog 22 Figur 4.24 Tækning med Sepatec brandisolering ovenpå tagsten.

23 23 5. Tækning på Sepatec Sepatec er nem og hurtig at lægge op. Til gengæld besværliggør den i nogen grad tækningen.i hvert fald er der en del ting at tage sig i agt for og vænne sig til. Da glasvævet er vandsugende må det ikke blive udsat for regnvejr. Vævet skal derfor kunne afdækkes i tækkeperioden. Glasvævet er et meget dødt materiale. Hvis man færdes direkte ovenpå væven, efter at den er blevet oplagt, opstår der spor efter skosnuder, hvor man har trådt. Man skal vænne sig til at bevæge sig på stiger ovenpå vævet. Nogle tækkemænd lægger væv ud på hele fladen i en arbejdsgang og kravler så vidt muligt op til presenninger fra den modsatte side Andre lægger væven ud efterhånden som det er nødvendigt og har således mulighed for at bevæge sig på lægterne på den ikke dækkede del af tagfladen. Glasvævet må ikke gennembrydes af tækkekroge. Derfor kan bomme og broer ikke fastgøres bag om lægterne. Tekniske hjælpemidler (broer, bomme stole og tækkestiger) må derfor fastgøres i tækkekæppen efter tækkestolsprincippet (med tænder der er afpasset efter tagtykkelse) eller fastgøres direkte til lægter eller spær ved hjælp af entreprenørkroge og reb.

24 Sepatec håndbog Reparation af glasvæv Huller i glasvævet bør undgås. Det er dog umuligt at undgå gennemstikninger af tækkeskruer, når man engang imellem rammer ved siden af lægten. Disse huller ødelægger dog ikke vævets struktur og trækker sig delvist sammen igen, når skruen trækkes tilbage. Ofte stritter glasfibre dog ud i luften, hvor gennemstikningen har været. Hvis der er for mange forbiere kan det give et visuelt dårligt indtryk på et åbent loft Opstår der af en eller anden grund et egentligt hul eller en flænsning i glasvævet kan man foretage en lapning på bagsiden. Ved lapning klippes et stykke glasvæv til, så den dækker hullet/flængen. Lappen påføres derefter Sepatec klæber og presses derefter op mod såret i glasvævet. Klæberen er ikke brændbar og holder lappen fast også ved høje temperaturer. Alternativt kan man gøre hullet så stort, at lappen kan placeres indenfor hullet, hvorefter såret sys sammen med et stykke bindetråd.

25 25 7. Sepatec og arbejdsmiljø Arbejdsmiljøreglerne vedr. oplægning af denne brandsikring er som gældende for udendørs arbejde med mineraluld. Dvs. man kan arbejde uden åndedrætsværn. Glasvævets fibre er af samme art som stenuldens Blot er fibrene meget længere og tungere end fibrene i stenulden. Derfor anses glasvævet generelt for mindre problematisk at arbejde med end stenulden. Det er en misforståelse at selve glasvæven er farlig. Misforståelsen skyldes formentlig, at der har været megen omtale at arbejdsmiljøproblemer indenfor glasfiberindustrien. Disse problemer skyldes imidlertid de giftige dampe, der opstår i forbindelse med den proces, hvor glasvæv indstøbes i plastmaterialer, Se i øvrigt materialeanvisning for Sepatec glasvæv.

26 Sepatec håndbog Sepatec og lovgivning Der findes ingen lovgivning vedr. brandsikring af stråtag. Brandsikring er normalt en frivillig sag. Bemærk dog at der nu kan gives dispensation til tækning ned til 5 m fra vejmidte og skel, når der etableres en Sepatec Brandsikring. Læs afsnit 9. Der findes heller ingen lovgivning eller regler for hvorledes brandsikring skal se ud.. Dansk Brandteknisk Institut foretager imidlertid afprøvning af brandsikringer og giver en anbefaling af metoder, som kan opfylde de krav, der stilles ved brandprøvningen. Anbefalede metoder omtales i deres vejledning nr. 29 Brandsikring af stråtage. Sepatec Brandsikring er godkendt til at blive optaget i vejledningens næste udgave. DBI s anbefaling følges af kommuner og forsikringsselskaber. Kommunerne kræver f.eks. ofte at der foretages brandsikring i forbindelse med dispensation for afstandskrav. De kræver normalt, at der skal anvendes en af de metoder, der er anbefalet af DBI Forsikringsselskaberne giver ofte reduktion i forsikringspræmien, hvis der foretages en DBI-anbefalet brandsikring

27 27 9. Lovgivning vedrørende stråtag Derimod findes der lovgivning vedr. stråtag, netop på grund af stråtagets brandbarhed. DBI har her i 2011 udgivet bogen Brandsikring af Småhuse. I den omtales specielt reglerne for stråtages afstand til skel, vej- og stimidte, hvor der er visse ændringer I det følgende omtales kort de krav, der stilles i forbindelse med anvendelse af stråtag. Nedskridning Over døre og andre redningsåbninger skal stråtage syes med galvaniseret tråd eller på anden vis sikres mod nedskridning. BD-adskillelse BR-S98: I henhold til bygningsreglementet for småhuse kan stråtag tillades på udbygninger, fritliggende enfamilieshuse samt sommerhuse. Det kræves at væg og/eller loftskonstruktioner udføres mindst som BD30- konstruktion. Ifølge BR2011 kan stråtage også anvendes på sammenbyggede huse (f.eks. rækkehuse) med lodret lejlighedsskel. Her kræves naturligvis også min. BD30 adskillelse mellem stråtag og beboelse. BR95: På bygninger, der benyttes til hensættelse af maskiner med forbrændingsmotorer, skal stråtag og rummet være adskilt af en BD60 konstruktion uden åbninger og med en beklædning mindst som klasse 1., Om BD-konstruktioner kan f.eks. læses på Rockwools hjemmeside under bygningskonstruktioner. I Brandteknisk Instituts anvisning nr. 29: Brandsikring af stråtage er også givet eksempler på BD-konstruktioner. I et modernebeboet hus overholder loftsisoleringen i sig selv rigeligt disse krav. Afstandskrav Hovedregel: Bygninger, der udføres med tag af strå, skal holdes i en afstand af mindst 10 m fra naboskel samt vej- og stimidte. I bogen Brandsikring af småhuse, gives eksempler - også vedr. afstandsregler for bygninger på samme grund

28 Sepatec håndbog 28 Efter brandforsøg med Sepatec sikret stråtag hos DBI i 2016 er der nu åbnet op for en reduktion af afstandskravet til min. 5 m. Forudsætning for denne nedsættelse af afstandskravet er, at der under brandisoleringen er en bygningsdel klasse EI30, og at stråtaget fastgøres med ubrændbart materiale. Ifølge DBI`s anvisninger må der højst være 60 mm mellem underkant lægter og overkant EI 30 konstruktion. Dvs. ventilationskanalen skal udføres, så den har en bredde mellem 30 og 60 mm, hvis afstandskravet på 5 m kan gøres gældende. Skorstene Fra mindst 300 mm under taget og opefter skal murede skorstene være af mindst 228 mm murværk eller af godkendte skorstenselementer, som er skalmurede med mindst 108 mm mur. Murværket skal under taget og op gennem dette beskyttes mod revnedannelser med et mindst 300 mm armeret pudslag. Stålskorstene skal fra mindst 300 mm under taget og opefter føres gennem en skakt med en diameter som er mindst 200 mm større end skorstenens diameter. Afstanden mellem renselem og stråtag skal være mindst 1,00 m. Skorstenspiber skal føre mindst 0,80 m over tagryggen på huse med stråtag eller andet letantændeligt materiale, som ligger indenfor en afstand af 6,00 m fra skorstenen. Skorstenspiber bør ikke forsynes med gnistfang og lignende, da disse foranstaltninger kan medføre øget risiko for brandspredning, hvis der opstår en skorstensbrand. Nye energikrav Vær opmærksom på, at de nye krav til efterisolering af tage, som indgår i det ny bygningsreglement BR08, stiller øgede krav tilstedeværelsen af tilstrækkelig ventilation i stråtage på huse med dårlig dampspærre. Efterisolering i forbindelse med en omtækning kan nedbringe ventilationen i stråtaget så meget, at vandamp der vandrer ud gennem stråtaget kondenserer undervejs. Herved kan fugtindholdet i stråene blive så højt, at der dannes svamp og taget nedbrydes hurtigere end normalt.

29 Fredede bygninger Så snart, der udføres arbejde på fredede bygninger, der går ud over reparation og almindelig vedligehold kræves en tilladelse hos Kulturarvsstyrelsen.. Derfor skal der søges om tilladelse til etablering af en brandsikring på en fredet bygning. Skov- og Naturstyrelsens generelle holdning til brandsikring er, at man gerne vil bevare et synligt indertag med synlige bindinger, især hvor tagrummet er tilgængeligt. Det gælder på frilandsmuseerne, på de store agerumslader og andre landbrugsbygninger. På en del større bygninger foretrækker man i stedet for brandsikring direkte op mod stråtaget at etablere en grundig etageadskillelse. Der gives i dag en del tilladelser til etablering af brandsikring af fredede stråtækte huse med udnyttede lofter. Tilladelserne omfatter også de ny brandsikringsmetoder, hvor der brandsikres ovenpå spær. Man kan dog ikke påregne tilskud fra Kulturarvsstyrelsen til projekter, hvori indgår en brandsikring af stråtag.

28. april 2014 SEPATEC. Håndbog for montering og reparation af SEPATEC brandsikring

28. april 2014 SEPATEC. Håndbog for montering og reparation af SEPATEC brandsikring 28. april 2014 SEPATEC Håndbog for montering og reparation af SEPATEC brandsikring Patent beskyttet 4. udgave Indholdsfortegnelse: 1. Indledning. 2. Generelt om Sepatec. 3. Sepatec og udluftning. 4. Oplægning

Læs mere

BYGNINGSDELES BRANDMODSTAND OG BRANDBESKYTTELSE

BYGNINGSDELES BRANDMODSTAND OG BRANDBESKYTTELSE BYGNINGSDELES BRANDMODSTAND OG BRANDBESKYTTELSE UNDERVISER: MIKKEL THORSDAL HÅNDVÆRKER + BYGNINGSKONSTRUKTØR + STUDERENDE PÅ MASTER I BRANDSIKKERHED (DTU) + ERFARING = BRANDTEKNISK RÅDGIVER DER STILLES

Læs mere

Notatet er udarbejdet på baggrund af besigtigelse af taget over Bodil Ipsens Vej Valby, 01. Oktober 2018.

Notatet er udarbejdet på baggrund af besigtigelse af taget over Bodil Ipsens Vej Valby, 01. Oktober 2018. Version: 3 Notat Init.: AVE E-mail: ave@brandogsikring.dk Dir.tlf.: 61220663 Antal sider: 6 Notat vedr.: Vurdering af lejlighedsskel Bodil Ipsensvej 23 Efter henvendelse fra grundejerforeningen har DBI

Læs mere

Bygnings konstruktion i Rækkehusene, Dannevang 4xx & Kirkeleddet 5xx. Nyværende brandsikring mellem boligerne. Tag konstruktion og ovenlys vindue.

Bygnings konstruktion i Rækkehusene, Dannevang 4xx & Kirkeleddet 5xx. Nyværende brandsikring mellem boligerne. Tag konstruktion og ovenlys vindue. Bygnings konstruktion i Rækkehusene, Dannevang 4xx & Kirkeleddet 5xx. Nyværende brandsikring mellem boligerne. Tag konstruktion og ovenlys vindue. Væg på baghave siden og front siden. Plantegning 1 sal.

Læs mere

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne

Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Bygningsreglement for småhuse, om: Pejse- og brændeovne Denne pjece fortæller om de bestemmelser i småhusreglementet*, der skal overholdes, når der opsættes en pejs eller en brændeovn. Ifølge småhusreglementet

Læs mere

En række mulige opbygninger af enfamiliehuse, der vil kunne opfylde de overordnede funktionskrav i kapitel 5 BR 08

En række mulige opbygninger af enfamiliehuse, der vil kunne opfylde de overordnede funktionskrav i kapitel 5 BR 08 Bilag 5 En række mulige opbygninger af enfamiliehuse, der vil kunne opfylde de overordnede funktionskrav i kapitel 5 BR 08 Vedrørende 5.1 Generelt I bilaget er angivet en række mulige opbygninger af enfamiliehuse,

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen

Erhvervs- og Byggestyrelsen Erhvervs- og Byggestyrelsen Vejledning om brandsikring af fritliggende enfamiliehuse, helt eller delvist sammenbyggede enfamiliehuse, sommerhuse og campinghytter samt dertil hørende småbygninger 22. december

Læs mere

stråtage Knauf Danogips 9,5 mm vindtæt gipsplade kaldet Clima Board kan anvendes ved brandsikring af stråtage.

stråtage Knauf Danogips 9,5 mm vindtæt gipsplade kaldet Clima Board kan anvendes ved brandsikring af stråtage. LETTE INDERVÆGGE MED GIPSPLADER Brandbeskyttelse / Brandsikring stråtage Knauf Danogips 9,5 mm vindtæt gipsplade kaldet Clima kan anvendes ved brandsikring af stråtage. Gipspladen kan brandteknisk bruges

Læs mere

Ordliste fagudtryk tag

Ordliste fagudtryk tag Ordliste fagudtryk tag Afstandsliste Gennemgående træliste (trykimprægneret) placeret ovenpå spær. Den skal sikre afstand mellem undertag og lægter, så vand på undertaget uhindret kan løbe til tagrenden.

Læs mere

Aduro Stålskorsten. Monteringsanvisning. www.aduro.dk / www.skorstensberegning.dk

Aduro Stålskorsten. Monteringsanvisning. www.aduro.dk / www.skorstensberegning.dk Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning www.aduro.dk / www.skorstensberegning.dk Indhold 1. Produktinformation Side 2 2. Klassificering Side 2 3. Lovkrav Side 2 4. Anmeldelse af skorsten Side 3 5. Hvor

Læs mere

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement for småhuse 1998

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement for småhuse 1998 Pejse og brændeovne Bygningsreglement for småhuse 1998 Forord Bygningsreglement for småhuse (småhusreglementet), der trådte i kraft den 15. september 1998, indeholder i afsnit 8 en række byggetekniske

Læs mere

Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning

Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning Aduro Stålskorsten Monteringsanvisning www.aduro.dk Monteringsanvisning - Aduro Stålskorsten Det er vigtigt, at du læser denne monteringsanvisning grundigt igennem, inden du påbegynder monteringen af din

Læs mere

Termo-Service.dk - Alt Inden For Termografi, Trykprøvning og Energirådgivning

Termo-Service.dk - Alt Inden For Termografi, Trykprøvning og Energirådgivning Stue 1. sal mod Nord IR000699.IS2 Skråvæg en angiver temperatursvingninger Ses med punktligt kuldeindtræk i kip, og varierende isoleringsværdi imellem spærkonstruktion. Stue 1. sal mod Syd IR000707.IS2

Læs mere

Morsø Systemskorsten (CE-mærket)

Morsø Systemskorsten (CE-mærket) Opstillingsvejledning Morsø Systemskorsten (CE-mærket) Læs denne vejledning grundigt inden skorstenen monteres MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com

Læs mere

Isola Undertag. Til fast underlag. Tørre og sunde huse!

Isola Undertag. Til fast underlag. Tørre og sunde huse! Isola Undertag Til fast underlag Isola Isokraft Høj Normal Tørre og sunde huse! Isola Isokraft Fast underlag af brædder eller tagkrydsfiner Generelt om undertag Isola Isokraft er et ekstra kraftigt og

Læs mere

BRANDSIKRING AF STRÅTAGE

BRANDSIKRING AF STRÅTAGE BRANDSIKRING AF STRÅTAGE Stråtage anses normalt for det mest brandfarlige tagmateriale, vi har. Men i forhold til at langt de fleste husbrande opstår inde i huset, består den øgede brandrisiko ved stråtage

Læs mere

Monteringsanvisning på enkelt modulskorstene

Monteringsanvisning på enkelt modulskorstene Monteringsanvisning på enkelt modulskorstene Montageanvisning for enkelt modul skorstene CE-mærket Certifikat Producent Er godkendt til følgende temperaturklasser: T400 = Godkendt til 400 C T450 = Godkendt

Læs mere

Forebyggelse betaler sig sådan undgår du brand

Forebyggelse betaler sig sådan undgår du brand Forebyggelse betaler sig sådan undgår du brand Når du har en Landbrugsforsikring hos os, giver vi dig råd og vejledning om, hvordan du forebygger skader. Jo sikrere dit landbrug er, jo mindre er risikoen

Læs mere

Brandsikring af stråtage

Brandsikring af stråtage 29-05-2013 Moderne stråtage er i dag langt mere brandsikre end gamle stråtage Af Bodil E. Pallesen, Seniorkonsulent ved AgroTech, Anders B. Vestergaard, Brandteknisk Rådgiver ved DBI. Nye byggemetoder

Læs mere

KOMPROMENT U N D E R TA G

KOMPROMENT U N D E R TA G KOMPROMENT U N D E R TA G KOMPROMENT type 150 KOMPROMENT Viking type 280 ML MH Testet af Teknologisk Institut Få yderligere informationer på www.komproment.dk Undertaget er en udsat bygningsdel der i mange

Læs mere

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement 2010

Pejse og brændeovne. Bygningsreglement 2010 Pejse og brændeovne Bygningsreglement 2010 Forord Bygningsreglement 2010, der trådte i kraft den 1. december 2010, indeholder i afsnit 8 en række byggetekniske be stemmelser, der skal overholdes, når der

Læs mere

Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker

Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker Beredskabsstyrelsen 17. september 2007 BRS sagsnr.: 2007/000863 BRS sagsnr.: 2007/000863 Indholdsfortegnelse: 1. INDLEDNING... 2 2. VILKÅR

Læs mere

Før montering af skorstenen påbegyndes, skal det sikres, at ildstedet er korrekt opstillet. Følgende hensyn er væsentlige i denne forbindelse:

Før montering af skorstenen påbegyndes, skal det sikres, at ildstedet er korrekt opstillet. Følgende hensyn er væsentlige i denne forbindelse: MONTERINGSANVISNING Vento Premium OPSTILLING AF ILDSTEDET Før montering af skorstenen påbegyndes, skal det sikres, at ildstedet er korrekt opstillet. Følgende hensyn er væsentlige i denne forbindelse:

Læs mere

Ud over at kunne glæde sig over at stråtage er smukke, er der i dag tre nye forhold, man kan glæde sig over i forbindelse med stråtage.

Ud over at kunne glæde sig over at stråtage er smukke, er der i dag tre nye forhold, man kan glæde sig over i forbindelse med stråtage. Til den ansvarlige for kommunens byggesagsbehandling 23. juni 2016 Orientering om nye muligheder for byggeri med stråtag Smukke stråtage af god kvalitet og med lang levetid Ud over at kunne glæde sig over

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt

Læs mere

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf

tria og pure montagevejledning BetaPack A/S Agerskovvej 9 DK-8362 Hørning CVR Tlf Vindspærre Dampspærre Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest sikre placering

Læs mere

E/F Gammel Ladegaard

E/F Gammel Ladegaard E/F Gammel Ladegaard Åboulevarden 7 13, 1635 København V Julius Thomsens Gade 16 22, 1632 København V Herman Triers Plads 2 6, 1631 København V Kleinsgade 2, 1633 København V Tilstandsrapport Tag Marts

Læs mere

DANROOF PRIMA/SUPER MONTERINGSVEJLEDNING. 1 Principskitse, undertag/ventilation. 2 Tagfod med udhæng. 3 Tagfod uden udhæng.

DANROOF PRIMA/SUPER MONTERINGSVEJLEDNING. 1 Principskitse, undertag/ventilation. 2 Tagfod med udhæng. 3 Tagfod uden udhæng. 1 Principskitse, undertag/ventilation 2 Tagfod med udhæng Afstandsliste Butyltape Rendejern 18 mm krydsfinerplade Min. 30 mm Isolering Forskalling Dampspærre Danroof Prima og Super undertag er diffusionsåbent

Læs mere

Der har i de senere år været en stigende fokus på råd og svamp i konstruktionerne, grundet utæt dampspærre, fugeløsninger og rørgennemføringer.

Der har i de senere år været en stigende fokus på råd og svamp i konstruktionerne, grundet utæt dampspærre, fugeløsninger og rørgennemføringer. 1 af 5 GENNEMFØRINGER I TRÆBASEREDE (TAG)ELEMENTER Der har i de senere år været en stigende fokus på råd og svamp i konstruktionerne, grundet utæt dampspærre, fugeløsninger og rørgennemføringer. I det

Læs mere

GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG

GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG GUIDE HOLD LIV I DIT GAMLE TAG 2 HOLD LIV I DIT GAMLE TAG BLIV EKSPERT PÅ DIT EGET TAG Det behøver hverken være svært eller tidskrævende at holde liv i dit gamle tag. Til gengæld har et velholdt tag betydning

Læs mere

Brandsikring af stråtage Moderne stråtage er i dag langt mere brandsikre end gamle stråtage

Brandsikring af stråtage Moderne stråtage er i dag langt mere brandsikre end gamle stråtage Sag: FUV0024 Version nr.: 0 Brandsikring af stråtage Moderne stråtage er i dag langt mere brandsikre end gamle stråtage Dato: 12. juni 2013 Af Bodil E. Pallesen, Seniorkonsulent ved AgroTech, Anders B.

Læs mere

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning

KOMPROMENT Keylite. Produktdata/Anvisning KOMPROMENT Keylite Produktdata/Anvisning Produktdata /Anvisning nr. 31 Keylite - Sne og is I kolde områder kan betragtelige mængder sne og is lægge sig på taget, og Keylite s tagvinduer kan i længere perioder

Læs mere

Monteringsanvisning på dobbelt modulskorstene

Monteringsanvisning på dobbelt modulskorstene Monteringsanvisning på dobbelt modulskorstene Montageanvisning for dobbelt modul skorstene CE-mærket Certifikat 0036 CPD 90219 001 Producent Schiedel Skorstene A/S Industrivej 23 DK-7470 Karup T450 = temperaturklasse

Læs mere

Dør- og vinduespartier kan frit ændres, når blot nyt murværk udføres i gule sten. Træværket kan udføres i farver som fremgår af punkt B.

Dør- og vinduespartier kan frit ændres, når blot nyt murværk udføres i gule sten. Træværket kan udføres i farver som fremgår af punkt B. RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 13 B. RENDSAGERVEJ 2-100. SUCCES-HUSENE Farve Husets gavl, stern og udhæng A skal males i èn af de nedenstående farver. Husets carporte, garager,

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13111

SKØNSERKLÆRING J.nr. 13111 SKØNSERKLÆRING J.nr. 13111 Besigtigelsesdato: Tirsdag den 22. oktober 2013 kl. 10:00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som

Læs mere

Tagkonstruktioner. Forandringers betydning for fugt og funktion. November 2014. Skimmelsvampe. Carsten Johansen Beton, Tilstand

Tagkonstruktioner. Forandringers betydning for fugt og funktion. November 2014. Skimmelsvampe. Carsten Johansen Beton, Tilstand Tagkonstruktioner Forandringers betydning for fugt og funktion November 2014 Seniorkonsulent Cand. Scient., tømrer Teknologisk Institut, Byggeri & Anlæg Program - Den centrale problematik ved forandring

Læs mere

KONSTRUKTIONSDETALJER

KONSTRUKTIONSDETALJER KONSTRUKTIONSDETALJER RYGNING 19 x 50/75 Kip Liste og ventilationsbånd monteres efter snor og rygning med søm pr. max. 300 mm. Anden øverste række plader sømmes i opbuk, øvrige plader sømmes i forkant.

Læs mere

monteringsvejledning MONTERING UNDERTAG Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui ssuntiam utempor rem venis alis

monteringsvejledning MONTERING UNDERTAG Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui ssuntiam utempor rem venis alis monteringsvejledning MONTERING UNDERTAG Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui Selvbærende undertage fra Phønix Tag entiantio Materialer eo experovid qui tem comnis ssuntiam utempor rem venis alis Indholdsfortegnelse

Læs mere

Monteringsanvisning Aduro Robust stålskorsten

Monteringsanvisning Aduro Robust stålskorsten Monteringsanvisning Aduro Robust stålskorsten Monteringsanvisning Det er vigtigt, at du læser denne monteringsanvisning grundigt igennem, inden du begynder med monteringen af din nye skorsten. Er der tvivlsspørgsmål

Læs mere

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK

RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD, RAW PRO ULTRA & RAW PRO HIGHTACK Let konstruktion med installationslag. Parallel tag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag

Læs mere

Brandisolering af ventilationskanaler

Brandisolering af ventilationskanaler Revideret Oktober 2010 Brandisolering af Montagevejledning iht. DS 428, 3. udgave 2009 Det er lettere at isolere med ISOVER Indhold Side Brandklassifikationssystem 3 ULTIMATE Protect - Effektiv brandisolering

Læs mere

BAGSTOP-FUGE-METODEN. Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Vejen, 20 maj rev.

BAGSTOP-FUGE-METODEN. Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Vejen, 20 maj rev. BAGSTOP-FUGE-METODEN Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Metodehæftet har afsæt i PTM-anvisninger. De beskrevne produkter, dampspærre, under-

Læs mere

AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Bebyggelsen. 1 Baggrund 1. 2 Bebyggelsen 1. 3 Tagene 3

AFDELING 5 OG 6 INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Bebyggelsen. 1 Baggrund 1. 2 Bebyggelsen 1. 3 Tagene 3 HEJREVANGENS BOLIGSELSKAB AFDELING 5 OG 6 VURDERING AF TAGDÆKNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Bebyggelsen

Læs mere

God energirådgivning - klimaskærmen

God energirådgivning - klimaskærmen God energirådgivning - klimaskærmen Tæt byggeri og indeklima v/ Anne Pia Koch, Teknologisk Institut Byggeri Fugt og Indeklima 1 Fokus på skimmelsvampe Mange forskellige faktorer influerer på indeklimaet

Læs mere

Foto: Anders Bach, Simon Ladefoged, John Ricky Molloy

Foto: Anders Bach, Simon Ladefoged, John Ricky Molloy Tækkevejledningen Udgivet af: Dansk Tækkemandslaug Udgivet: Marts 2006 www.taekkelaug.dk Oplag: 1.000 email: taekkelaug@taekkelaug.dk Copyright 2005 Tryk: Elbo Opsætning/Dtp: Dansk Byggeri, Ditte Brøndum

Læs mere

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm

Halm. Huse ved Vadehavet - Forundringskort Halm Halm Halm blev brugt til at blande i lerklining, både i vikingetiden og i bindingsværkshuse omkring 1634. Halmstrå kan let knække. Flere halmstrå sammen er stærkere end ét strå. Halm Halmstrå er hule,

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring

SKØNSERKLÆRING. Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 9114 Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Vejret på besigtigelsestidspunktet: 1. Er væg i tagetage mod nord til badeværelse isoleret. 2. Er dampspærre i tagetage monteret

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Let konstruktion med installationslag. Paralleltag med installationslag Ventileret loftrum. Dampspærre monteret med installationslag Placering i væg, tag og loft. Dampspærren

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr

SKØNSERKLÆRING J.nr 1 SKØNSERKLÆRING J.nr. 16159 Besigtigelsesdato: 9. januar 2017 kl. 10.00. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.K.) Beskikket bygningssagkyndig: (I det følgende betegnet som indklagede

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR

MONTAGEVEJLEDNING FOR MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PRO STANDARD RAW PRO ULTRA RAW PRO HIGHTACK RAW PRO STANDARD RAW PRO HIGHTACK RAW PRO ULTRA Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen

Læs mere

ARBEJDSANVISNING. Isolering af hulrum med PAROC Løsuld

ARBEJDSANVISNING. Isolering af hulrum med PAROC Løsuld ARBEJDSANVISNING Isolering af hulrum med PAROC Løsuld August 2011 ARBEJDSANVISNING Isolering af hulrum med PAROC BLT 7 Disse anvisninger vedrører løsuldsisolering i hulrum, primært i forbindelse med renovering

Læs mere

StålSkorSten til pilleovne

StålSkorSten til pilleovne Stålskorsten til pilleovne Model varde Pl400 skorstenspakken består af: i H A B C Startfod 1 x 2,0 m pejserør 1 x 0,9 m isoleret startelement D G 444 cm D 1 x 1,0 m isoleret element E 1 x 0-10 graders

Læs mere

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 6 A. LØKKETOFTEN 1-55 OG 2-60 SAMT RENDSAGERVEJ 102-170. DESITA-HUSENE Farve Husets gavl og rem A skal males i èn af de nedenstående grundfarver.

Læs mere

Gode & brandsikre tage

Gode & brandsikre tage Gode & brandsikre tage Vers. 27102014 Introduktion Hvor mennesker bor vil der altid opstå brande det kan næsten ikke undgås. Brande er tragiske for dem der rammes. Heldigvis spreder branden sig ofte ikke

Læs mere

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter?

Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen. Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? Tekniske faldgruber ved bygningsgennemgangen Hvad skal man som bygningssagkyndig se efter? 1 Hvem er Eva Møller? Ansat i Statens Byggeforskningsinstitut i 5 år Har været med til at skrive SBi-anvisning

Læs mere

PAROC Hvac Fire. Brandsikring af ventilationskanaler Brandisolering iht. DS 428, 4.udgave, 2011

PAROC Hvac Fire. Brandsikring af ventilationskanaler Brandisolering iht. DS 428, 4.udgave, 2011 PAROC Hvac Fire Brandsikring af ventilationskanaler Brandisolering iht. DS 428, 4.udgave, 2011 Teknisk Isolering November 2013 Indhold Brandsikring med PAROC Stenuld... 3 PAROC Hvac Fire Mat Cirkulær kanal...

Læs mere

Tagdækninger. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/002 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20

Tagdækninger. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/002 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/002 8. udgave Januar 2014 Tagdækninger MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger... 3

Læs mere

Installation System G

Installation System G Installation System G System G er et montagesystem til direkte montage på etageadskillelsen. Systemet giver et ubrudt, enkelt loftudtryk. System G giver en hurtig og effektiv montageproces, og på grund

Læs mere

Morsø Systemskorsten (CE-mærket)

Morsø Systemskorsten (CE-mærket) Opstillingsvejledning Morsø Systemskorsten (CE-mærket) MORSØ JERNSTØBERI A/S. DK-7900 NYKØBING MORS E-Mail: stoves@morsoe.com Website: www.morsoe.com Indhold 1.0 Montering af skorsten Side nr.1 Opstilling

Læs mere

Garager og carporte m.v. Bygningsreglement for småhuse 1998

Garager og carporte m.v. Bygningsreglement for småhuse 1998 Garager og carporte m.v. Bygningsreglement for småhuse 1998 Forord Bygningsreglement for småhuse (småhusreglementet), der trådte i kraft den 15. september 1998, indeholder i afsnit 11 bestemmelser for,

Læs mere

Ændrede afstandskrav til stråtag. Dokumentation for at ændre afstandskrav til stråtag

Ændrede afstandskrav til stråtag. Dokumentation for at ændre afstandskrav til stråtag Samlende notat til Energistyrelsen. Afstandskrav. Straatagets Kontor. 15.08.2013 Dokumentation for at ændre afstandskrav til stråtag INDLEDNING Den danske tækkebranche har med glæde konstateret, at Energistyrelsen

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED

MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED MONTAGEVEJLEDNING FOR RAW PLUS FIXED Placering i væg, tag og loft Dampspærren skal placeres på den varme side af isoleringen i boliger så tæt som muligt på de opvarmede rum. Erfaringsmæssigt er den mest

Læs mere

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information

Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem. Teknisk Information Geberit Silent-db20 Lyddæmpende afløbssystem Teknisk Information Geberit Silent-db20 - afløbssystemet med lyddæmpende egenskaber Et afløbssystem med mange anvendelsesområder Silent-db20 er et lyddæmpende

Læs mere

NÅR BAGTRAPPEN SKAL NEDLÆGGES

NÅR BAGTRAPPEN SKAL NEDLÆGGES NÅR BAGTRAPPEN SKAL NEDLÆGGES RETNINGSLINJER Byggeri, Teknik og Miljø Aarhus Kommune 2017 1 Bor I i en ejendom, hvor I ønsker at nedlægge bagtrappen for eksempel for at få plads til badeværelser er brandsikring

Læs mere

Aduro 5-1. Indbygningsvejledning. www.aduro.dk / www.aduro.no

Aduro 5-1. Indbygningsvejledning. www.aduro.dk / www.aduro.no Aduro 5-1 Indbygningsvejledning www.aduro.dk / www.aduro.no Installation af pejseindsatsen Du må gerne selv installere din pejseindsats det kan dog anbefales at tage din skorstensfejer med på råd. Du kan

Læs mere

Tækkevejledningen. 5. udgave

Tækkevejledningen. 5. udgave Tækkevejledningen 5. udgave Udgivet af: Dansk Tækkemandslaug www.taekkelaug.dk email: lauget@taekkelaug.dk Copyright 2009 5. udgave, 1. oplag Udgivet: Januar 2009 Oplag: 2.000 Tryk: Elbo Opsætning/Dtp:

Læs mere

Monteringsvejledning Pandeplade

Monteringsvejledning Pandeplade Monteringsvejledning Pandeplade Profilmetal a/s Telefon: 56630222 Skovsøviadukten 3 CVR: 26137063 4200 Slagelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side 2 Monteringsvejledning, ansvar og anvendelse

Læs mere

Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør.

Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør. Murafslutninger Ved fritstående mure er det vigtigt, at murværkets overside beskyttes mod nedbør. Murafslutning med tegltagsten Ved afslutning med tegltagsten kan følgende fremgangsmåde anbefales: Tagstenene

Læs mere

Rockfon System G Direct

Rockfon System G Direct Part of the ROCKWOOL Group Rockfon System G Direct Systembeskrivelse G-Kant -- System til direkte montage -- Hurtig og effektiv montageprocess -- Ubrudt og enkelt loftudtryk -- Ideel til rum med lav loftshøjde

Læs mere

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 19

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 19 Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 19 Profilmetal a/s Skovsøviadukten 3 4200 Slagelse Telefon: CVR: 56630222 26137063 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side 2 Monteringsvejledning, ansvar og

Læs mere

VEJLEDNING. Facader med isolering af Ekspanderet Polystyren (EPS) Brandmæssige forhold. September 2017

VEJLEDNING. Facader med isolering af Ekspanderet Polystyren (EPS) Brandmæssige forhold. September 2017 VEJLEDNING Facader med isolering af Ekspanderet Polystyren (EPS) Brandmæssige forhold September 2017 I overensstemmelse med: Bygningsreglement 2015 Eksempelsamling om brandsikring af byggeri 2012 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Blowerdoortest: XXXXX

Blowerdoortest: XXXXX Blowerdoortest: XXXXX Blowerdoor test udført d. 25-3-2010 Sags nummer 00162 Adresse xxx xxxx Kontaktperson xxxx Test udført af: Peter Jensen Syddansk Termografi Nordborgvej 75b 6430 Nordborg Blowerdoor

Læs mere

Stikfals MONTERINGSVEJLEDNING

Stikfals MONTERINGSVEJLEDNING 2012 Stikfals MONTERINGSVEJLEDNING 2 VMZ Stikfals Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse VMZ stikfals side 4 Produktinformation/anbefalinger side 5 Paneler side 6 Tilbehør side 8 Fastgørelse/befæstigelse

Læs mere

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 35

Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 35 Monteringsvejledning Trapezplader PROFIL 35 Profilmetal a/s Telefon: 56630222 Skovsøviadukten 3 CVR: 26137063 4200 Slagelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Side 2 Monteringsvejledning, ansvar og

Læs mere

3.2.2. Projektering / Specialvægge / Gyproc Brandsektionsvægge. Gyproc Brandsektionsvægge. Lovgivning

3.2.2. Projektering / Specialvægge / Gyproc Brandsektionsvægge. Gyproc Brandsektionsvægge. Lovgivning Projektering / Specialvægge / Lovgivning Det fremgår af BR 200, kapitel 5.. at en bygning skal opdeles i enheder, så områder med forskellig personrisiko og/eller brandrisiko udgør selvstændige brandmæssige

Læs mere

PAROC HVAC FIRE Brandsikring af ventilationskanaler Brandisolering iht. DS 428, 4.udgave, 2011

PAROC HVAC FIRE Brandsikring af ventilationskanaler Brandisolering iht. DS 428, 4.udgave, 2011 Brandsikring af ventilationskanaler Brandisolering iht. DS 428, 4.udgave, 2011 INDHOLD Brandsikring med PAROC Stenuld... 3 PAROC Hvac Fire Mat EI 30 AluCoat, 60 mm. Cirkulære og ovale kanaler... 4 PAROC

Læs mere

SKØNSERKLÆRING Journal nr

SKØNSERKLÆRING Journal nr SKØNSERKLÆRING Journal nr. 16017 Besigtigelsesdato: 20.04.2016 Ejendommen: Klager: Beskikket bygningssagkyndig: Ansvarsforsikringsselskab: Tilstede ved skønsmødet: Bilag (herunder relevante tilbud): Datering,

Læs mere

gennemfarvet facadeplade

gennemfarvet facadeplade power board gennemfarvet facadeplade POWER BOARD POWER BOARD C facadeplader gennemfarvet fibercementplade i 3 farver Bredde mm 1200 Længde mm 2400 Tykkelse mm 8 Vægt kg pr. plade 33,41 Vægt kg pr. m 2

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring SKØNSERKLÆRING J.nr. 11053 Besigtigelsesdato: 2. august 2011, kl. 15.00 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager / K.L.) Beskikket bygningskyndig: (I det følgende betegnet som indklagede

Læs mere

Skønsmandens erklæring

Skønsmandens erklæring Skønsmandens erklæring Oversigt over klagepunkter: Bygning A: 1. Manglende tilstrækkelig ventilation i tagrum og langs skråvægge og i skunkrum. 2. Taghældning over bryggers og badeværelse er mindre end

Læs mere

SKØNSERKLÆRING. Besigtigelse den: 10. februar 2015 kl. 10.30. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager)

SKØNSERKLÆRING. Besigtigelse den: 10. februar 2015 kl. 10.30. Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager) SKØNSERKLÆRING Besigtigelse den: 10. februar 2015 kl. 10.30 Ejendommen: Klager: (I det følgende betegnet som klager) Klagers advokat: (I det følgende betegnet som klagers advokat) Beskikket bygningskyndig:

Læs mere

Effektivt og sikkert - i sort design. CONLIT brandisolering af ventilationskanaler

Effektivt og sikkert - i sort design. CONLIT brandisolering af ventilationskanaler Effektivt og sikkert - i sort design CONLIT brandisolering af ventilationskanaler Tryghed i hverdagen Vi bruger omkring 90 % af vores tid inden døre i vores bolig, på arbejdet, i skolen, i børnehaven eller

Læs mere

BB Top 280. Ekstra stærkt undertag Montagevejledning

BB Top 280. Ekstra stærkt undertag Montagevejledning BB Top 280 Ekstra stærkt undertag Montagevejledning kls. MH Vælg det rigtige undertag Undertaget er en bygningsdel som i løbet af året udsættes for store belastninger: Fygesne, slagregn, vindbelastninger

Læs mere

Ventilation af tagkonstruktioner

Ventilation af tagkonstruktioner Ventilation af tagkonstruktioner Morten Hjorslev Hansen BYG-ERFA / DUKO København 14. maj 2014 Ventilation af tagkonstruktioner med lille og stor taghældning 2 Erfaringsblade : (27) 130605 (27) 131105

Læs mere

0.11.1 Ved fremspring udføres væggen som 108 mm tegl, ca. 20 mm beton, 140 mm Kingspan isolering, 48 mm tegl 352 SF sten Snit B 9262 2280 3294 0.21.1 6182 2158 290 5046 E 0.71.1 Dør flyttes 16 mm!????

Læs mere

ELEMENTPEISER. Element model: Nominell effekt: Effekt: [ min - max ] Virkningsgraden: Vekt: Røystuds:

ELEMENTPEISER. Element model: Nominell effekt: Effekt: [ min - max ] Virkningsgraden: Vekt: Røystuds: Element model: Nominell effekt: Effekt: [ min - max ] Virkningsgraden: Vekt: Røystuds: Linear S / 600 5 kw 4,2-6,5 kw 80 kg Linear M / 700 7 kw 4,9-9,1 kw 95 kg Linear L / 800 10 kw 7-13 kw 110 kg Linear

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR DASAPLANO 0,5 LØSNING 1:1

MONTAGEVEJLEDNING FOR DASAPLANO 0,5 LØSNING 1:1 MONTAGEVEJLEDNING FOR DASAPLANO 0,5 LØSNING 1:1 Når den gamle tagbelægning er fjernet, skal der isoleres op til overkant af de eksisterende spær. Enten udskiftes isoleringen helt eller ny isolering placeres

Læs mere

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE

ISOBYG Nyholmsvej Randers BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE BETON TEMPERATUR 1. BETONTEMPERATUR AFHÆNGIG AF ISOLERINGSPLACERING OG SOKKEL TYPE Hos ISOBYG har vi ofte modtaget spørgsmålet om hvorvidt blokkene må vendes, så den tykke isolering vender ind,eller det

Læs mere

MONTERINGSVEJLEDNING HUNTON UNDERTAG 18 / 25 HUNTON UNDERTAG TG 2190 UTDK - 02/18

MONTERINGSVEJLEDNING HUNTON UNDERTAG 18 / 25 HUNTON UNDERTAG TG 2190 UTDK - 02/18 MONTERINGSVEJLEDNING HUNTON UNDERTAG 18 / 25 UTDK - 02/18 TG 2190 HUNTON UNDERTAG Opbevaring/lagring Hunton Undertag skal lagres tørt og være tørt ved montering. Før montering bør pladerne evt. akklimatiseres,

Læs mere

Porebeton [mm] Hvor der anvendes listelofter mod tagrum. Begge vægge og isolering føres tætsluttende til tagflader.

Porebeton [mm] Hvor der anvendes listelofter mod tagrum. Begge vægge og isolering føres tætsluttende til tagflader. Side 1 Lejlighedsskel med Multipladen 535, Murblokken 535 og Vægelementet 575 Når det drejer sig om reduktionstal for en dobbelt væg, så er det vigtigt, at de to vægdele er fuldstændig adskilte med adskilt

Læs mere

Oplægningsvejledning

Oplægningsvejledning Oplægningsvejledning Cassius tagsten Januar 2010 Mat sort engoberet Wienerberger A/S Rørmosevej 85 3200 Helsinge Tlf.: 70131322 Fax.: 70131321 info@wienerberger.dk www.wienerberger.dk 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING FOR DASATOP

MONTAGEVEJLEDNING FOR DASATOP MONTAGEVEJLEDNING FOR DASATOP Formål For at beskytte konstruktionen mod fugtskader skal der indbygges en dampspærre. Med DASATOP kan dette lade sig gøre udefra i forbindelse med tagudskiftning. DASATOP

Læs mere

B skal males i. C skal males

B skal males i. C skal males RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 21 C. RENDSAGERVEJ 11-283. SUCCES-HUSENE Farve Husets gavl, stern og udhæng A skal males i èn af de nedenstående farver. Husets carporte, garager,

Læs mere

Halotén 2000. Montagevejledning Undertag. www.cembrit.dk

Halotén 2000. Montagevejledning Undertag. www.cembrit.dk Halotén 2000 Montagevejledning Undertag Indhold Produktinformation 2 Undertagets opbygning 3 Undertagets udførelse 4 Montering 5 Detaljer 6 Vedligeholdelse 7 Service og forhandling 7 www.cembrit.dk Produktinformation

Læs mere

Monteringsvejledning

Monteringsvejledning Monteringsvejledning Brændeovn og skorsten DanskPejsecenter.dk CE godkendt skorsten Side 1 Monteringsvejledning / DP Skorsten Opstilling af ildstedet: Før montering af skorstenen påbegyndes, må det sikres,

Læs mere

AMROC VENTILERET FACADE

AMROC VENTILERET FACADE DK / OKTOBER 2018 MONTAGEVEJLEDNING AMROC VENTILERET FACADE 2 MOLAND AMROC VENTILERET FACADE MONTAGEVEJLEDNING JUNI 2018 3 Indhold Produkter...4 Montage på metal og træ...5 Montage af facadeplader...6

Læs mere