Ansattes adfærd på de sociale medier og eventuelle konsekvenser. Advokat Linda Rudolph Greisen, Juridisk Sekretariat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ansattes adfærd på de sociale medier og eventuelle konsekvenser. Advokat Linda Rudolph Greisen, Juridisk Sekretariat"

Transkript

1 Ansattes adfærd på de sociale medier og eventuelle konsekvenser Advokat Linda Rudolph Greisen, Juridisk Sekretariat

2 Hvad siger juraen? - Principper for regulering af adfærd på sociale medier Effektiv arbejdstid Loyalitetspligt Tavshedspligt Decorum(opføre sig ordentligt )

3 Arbejdstiden skal være effektiv- afgørelse - kvalitetsinspektøren Vestre Landsrets dom af 10. oktober 2014 ansat som kvalitetsinspektør og arbejdede til havde havde om natten været på internettet i flere timer uden arbejdsmæssig sammenhæng. Der var ikke nogen, der førte tilsyn med hans arbejde den pågældende nat. Efter virksomhedens politik var det tilladt at bruge og internetadgang til privat brug, når det: Ikke havde indflydelse på medarbejderens effektivitet Kun skete lejlighedsvis Kun er i en meget begrænset periode tidsmæssigt Ikke belastede netværket Ikke brugte virksomhedens navn i forhold, der ikke var i overensstemmelse med virksomhedens strategier og politikker Medarbejderen blev bortvist. Er det okay?

4 Arbejdstiden skal være effektiv afgørelse - kvalitetsinspektøren Retten i Århus fandt, bortvisningen var berettiget. Vestre Landsret fandt: At selvom virksomhedens politik indeholdt skønsmæssige elementer, så havde den ansatte overtrådt de grænser i ansættelsesforholdet, der gjaldt for privat brug af virksomhedens og internet, Retningslinjerne for brug af internet m.v. omtalte ikke sanktionen ved overskridelse. Han havde arbejdet ca. 3 år hos virksomheden og havde ikke forud for bortvisningen modtaget påtale eller advarsel fra arbejdsgiveren, og hans arbejde den pågældende aften og nat gav heller ikke i sig selv anledning til påtale.

5 Arbejdstiden skal være effektiv afgørelse - kvalitetsinspektøren Landsretten fandt på denne baggrund efter en samlet vurdering og henset til, at den uberettigede, private brug havde et begrænset omfang, at bortvisningen ikke stod i et rimeligt forhold til overtrædelsens karakter og omfang, og at bortvisningen derfor var uberettiget. En afskedigelse ansås for rimelig.

6 Arbejdstiden skal være effektiv Man må normalt ikke tjekke private beskeder og updates på Facebook i arbejdstiden hverken på sin smartphone, eller på en computer. Der kan dog være en kutyme herfor. Man må som hovedregel gerne tjekke Facebook i sin frokostpause. Tjek om der er en politik for brug af nettet m.v.

7 Loyalitetspligten Ikke tilføje arbejdsgiver skade såvel økonomisk som på omdømme såvel virksomheden som ledelse, kollegaer, kunder, forretningsforbindelser etc. Ansatte i forvaltningen har en almindelig forpligtelse til - inden for lovgivningens grænser - at udføre deres arbejde i overensstemmelse med ansættelsesmyndighedens interesser og aktivt at medvirke til at realisere de opgaver, strategier og mål som ledelsen har fastlagt for sin virksomhed. Hertil kommer tilfælde af almindelig disrespekt over for ledelsen, f.eks. i form af krænkende tiltale, trusler, vold eller lignende. Endvidere vil også upassende adfærd over for kolleger eller ledelse efter omstændighederne være et brud på loyalitetspligten.

8 Loyalitetspligten Som yderligere forhold der er omfattet af den ansattes loyalitetspligt, peges ofte på pligten til at udvise samarbejdsvilje og afstå fra adfærd som kan belaste samarbejdsklimaet. Ingen formkrav om at loyalitetspligten skal stå i kontrakten Loyalitetspligten indtræder fra man ansættes. Loyalitetspligten ophører samtidig med ansættelsesforholdet ophører.

9 Afgørelser den bankansatte Bankansat og tillidsrepræsentant skrev den 28. december 2012 på sin Facebook- profil: Ferie! Gid fanden havde folk, der kommer i tanker om indskud på børneopsparinger og pensioner den sidste bankdag i året! Der er fucking 364 andre dage i året, hvor du kan ringe om det! Faglig Voldgift af 11. september 2013 Ledelsen fandt, at der var udvist grov illoyalitet og pligtstridig adfærd. Arbejdsgiveren iværksatte afskedigelsesprocedure af tillidsrepræsentanten. Fakta: Facebookprofil kunne kun læses af venner TR havde 128 venner, bankens navn var ikke nævnt.

10 Afgørelser den bankansatte Opmanden udtalte, at ytringen kunne have begrundet en advarsel, men at der ikke forelå tvingende årsager til at afskedige hende.

11 Loyalitetspligten Tandlægen Vestre Landsret 8. juni 2016 Klinikassistent F havde haft orlov fra sit arbejde hos en tandlæge frem til den 30. april 2013 på grund af hendes barns alvorlige sygdom. F fik afslag på at få forlænget sin orlov, og F sygemeldte sig herefter med virkning fra den 1. maj 2013 i 3-4 uger. F var den 13. februar 2013 blevet tildelt en advarsel på grund af ukorrekt adfærd på klinikken. F blev bortvist den 29. maj på grund af illoyalitet, da tandlægen havde fundet ud af, at F på sin facebookside havde skrevet noget ufordelagtigt om en mand, der kun kunne være tandlægen. Opslaget på Facebooksiden lød således:

12 Loyalitetspligten Tandlægen De advarsler jeg modtog rundt om for godt seks år siden, ved jeg i dag, at jeg skulle have lyttet til, det må jeg konstatere i dag, en erfaring rigere, men hvor ville jeg gerne have været bekendtskabet foruden. F anlagde sag mod tandlægen med krav om løn i opsigelsesperioden, da hun bl.a. mente, at bortvisningen havde været uberettiget. F gjorde til støtte for sin påstand bl.a. gældende, at tandlægen havde udvist passivitet ved først at bortvise hende på grund af illoyalitet den 29. maj, idet han da i knap et par uger havde haft kendskab til opslaget på hendes facebookside.

13 Loyalitetspligten Tandlægen Både byretten og landsretten fandt, at Facebook-opslaget indeholdt kritik af F s arbejdsgiver, som var viderebragt til andre, og som måtte anses for at have været egnet til at skade tandlægens virksomhed. F havde herefter ved illoyal adfærd misligholdt sit ansættelsesforhold, og misligholdelsen sammenholdt med den forudgående advarsel af 13. februar 2013 berettigede til en bortvisning af F. Tandlægen blev bekendt med opdateringen den 13. maj F var ikke inden bortvisningen gjort bekendt med, at tandlægen kendte til hendes facebook-opdatering. Uanset dette tiltræder landsretten, at tandlægen ved først at reagere med bortvisning den 29. maj 2013 har fortabt retten til at påberåbe sig den illoyale adfærd som grundlag for bortvisningen.

14 Afgørelser Destinationschefen med tæskeholdet Vestre Landsrets dom af 28. oktober 2016 I august 2015 omtalte Ekstra Bladet en historie om en kvindelig rejsekundes ubehagelige oplevelse med en massør på et hotel i Tyrkiet, hvor massøren havde lagt sin penis i hånden på kunden. En destinationsleder ansat hos et rejseselskab kommenterede en aften på en tidligere kollegas opslag, der henviste til Ekstra Bladets artikel. I kommentaren skrev han, at han i de sidste tre år havde et privat tæskehold til at tage sig af disse modbydelige episoder og videre, at man roligt kunne rejse med rejseselskabet, for ingen tør lave de numre med vore gæster.

15 Afgørelser Destinationschefen med tæskeholdet Næste morgen blev rejsebureauet opmærksom på kommentaren. Destinationslederen blev bedt om at slette kommentaren, hvilket han straks gjorde. Samme dag blev destinationslederen bortvist under henvisning til, at kommentaren havde skadet rejsebureauets omdømme. Bortvisningen blev indbragt for byretten og senere for landsretten

16 Afgørelser Destinationschefen med tæskeholdet Landsretten fandt, at bortvisningen var berettiget. Retten lagde vægt på, at kommentaren efter sit indhold og ordlyd fremstod som alvorlig ment. Den var ikke i overensstemmelse med rejseselskabets værdier. Den var fremsat i et åbent forum, og der var åbenbar risiko for alvorlige reaktioner fra læsere og kunder. Uanset om destinationslederen havde ment udtalelsen alvorligt eller ej, havde der således været negativ omtale af virksomheden på de sociale medier, hvilket måtte anses som illoyalt og tillige i strid med vilkårene for ansættelsen.

17 Loyalitetspligten

18 Decorum (ordentlig opførsel) Decorum: Krav til opførsel norm for medarbejdernes passende adfærd såvel indadtil som udadtil - ambassadørbetragtning Vise sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen forudsætter Dynamisk begreb forandres i takt med normopfattelsen i almindelighed Stillingens beskaffenhed og niveau

19 Decorumkrav Kirkegårdslederen Martin var blevet ansat som kirkegårdsleder ved xx Kirke, men så fandt menighedsrådet ud af, at Martin havde sin egen blog på internettet, hvor han skrev og luftede meninger sammen med andre danskere. I Martins blog figurerede kulørte ord som 'perverse', 'røv' og 'patter'. Der var også en række billeder, som kunne virke stødende for nogle læsere. Så fik han besked på, at han var uønsket, og at ansættelsesforholdet holdt op med prøvetidens udløb. Løn for de 14 dage var indsat på hans konto men i øvrigt skulle han bare blive væk. Det er ikke det, at han skriver på internettet. Det må han selvfølgelig gerne. Det er hans sprogbrug og det billedmateriale, han lægger ud. Det er ikke foreneligt med en tjenestemandsstilling, siger formanden for det lokale menighedsråd.

20 Decorumkrav Falsk forklaring A, der i 2001 blev ansat i en servicevirksomhed i Københavns Lufthavn, Kastrup, blev under sin ansættelse idømt 60 dages fængsel for falsk forklaring for retten. Dommen, der ikke havde sammenhæng med A's arbejde, blev afsonet i forbindelse med ferie og orlov i oktober og november Da A påbegyndte arbejdet igen den 1. december 2003, fortalte hun sine foresatte om dommen og afsoningen. Den 10. december 2003 blev A bortvist som følge af dommen. (U Ø) Uberettiget bortvisning kunne heller ikke holde til en opsigelse

21 Decorumkravtillidsrepræsentanter Særlig skærpet pligt til at opføre sig ordentligt for tillidsrepræsentanter? Faglig voldgift - det private område - kendelse af 22. juli 1940 Under Birch Sørensens Ophold i Interlock-Væveriet den 8. Marts Kl. ca. 23 kom en af Virksomhedens kvindelige Arbejdere, der er beskæftiget i en anden Afdeling (Silkevæveriet), derind, og Birch Sørensen, der Aftenen i Forvejen sammen med en anden Kollega af hendes egen Mund havde faaet Referat om hendes Samleje med en tredje Kollega, stillede hende nu det Spørgsmaal, "om det var hans Tur i Aften". Hertil svarede hun Nej, og da B.S. tilføjede: "Nej, du vil vel hellere have xx til det, fik han en Lussing af Pigen.

22 Decorumkrav - tillidsrepræsentanter Det maa herved tages i Betragtning, at udtalelserne, der fremkom i B.S.s Fritid, nærmest var af en "privat karakter, for saa vidt som de var uden direkte Forbindelse med de arbejdsmæssige Forhold paa Fabrikken. Opmanden fandt dog udtalelserne for i høj grad usømmelige. Efter Sagens Beskaffenhed havde den efter Opmandens Opfattelse egnet sig til en mindelig Ordning ved Organisationernes Bistand, eventuelt saaledes, at B. S. fratraadte som Tillidsmand, men uden at have været afskediget fortsatte som Arbejder paa Fabrikken.

23 Ytringsfrihed Grundlovens 77 foreskriver, at enhver må offentliggøre sine tanker Både offentligt og privat ansatte har grundlovssikret ytringsfrihed Dog under ansvar for domstolene Der er ikke en ubegrænset ret til at ytre sig Censur er forbudt

24 Relevante kriterier Er udtalelsen en overtrædelse af loyalitetspligten? Er udtalelsen velbegrundet/saglig? Forsætsvurdering (skade arbejdsgiver) Medarbejderens stilling Decorum ( Medarbejderen skal såvel indadtil som udadtil vise en rimelig optræden i relation til den stilling, som medarbejderen beklæder) Samfundsmæssig interesse (offentligt ansatte) Er udtalelsen offentlig eller ren privat? Er profilen åben eller lukket Hvem er vennerne og hvor mange venner er der? Er der kunder, forretningsforbindelser eller konkurrenter blandt vennerne? Hensyn til samtaleformen på sociale medier

25 Ytringsfriheden Meget begrænset Af tavshedspligten/diskretionspligten ikke udtale sig til skade for virksomheden Privat ansatte Af loyalitetspligten Erhvervshemmeligheder jf. markedsføringslovens 19

26 Ytringsfrihed Væsentligt videregående Offentligt ansatte Dog fortrolige oplysninger, jf. straffelovens 152 Dog tavshedspligten, jf. forvaltningslovens 27

27 Afgørelser sygehuset Kendelse af 10. maj 2017 i FV Medarbejders opslag på Facebook: Fantastisk!!!!! Så er der måske noget der fungerer i koncernservice. Jeg er portør på XXXX sygehus og fra mit synspunkt fungerer INTET hverken i rengøringen eller i portørcentralen, alt er sparet ned og alle farer rundt som en flok skide høns i en hønsegård og ved ikke hvad de skal. Chefer og ledere på niveau 3 og 4 tager ikke ansvar for en skid, men kaster alt over på de almindelige ansatte og det hele sejler. Alt dette har jeg ca. 45 mands opbakning til. Ud fra hvad jeg oplever personligt så lider patienterne også under dette koncerncirkus, dette i form af ventetider og manglende rengøring FY FOR HELVEDE PS jeg er skide ligeglad med hvad for en samtale i kalder mig ind til næste gang, men jeg håber på bedre kaffe end den jeg fik sidst

28 Afgørelser sygehuset Hovedspørgsmålet var om portøren havde overskredet grænserne for sin ytringsfrihed og i givet fald om det berettigede Regionen til at bortvise ham. Opmanden lagde afgørende vægt på, at portøren gav udtryk for utilfredshed med forholdene på sin arbejdsplads, sygehuset, herunder med ressourcesituationen, hvor han anfører, at alt er sparet ned. Det fremgår, at han udtaler sig på egne vegne som portør. Der er ikke tale om beskyldninger rettet mod navngivne personer. Udtalelserne fremtræder som værende udtryk for hans personlige opfattelse ( fra mit synspunkt og Ud fra hvad jeg oplever personligt ). Der er således tale om personlige vurderinger på grundlag af egne oplevelser.

29 Afgørelser sygehuset Det blev lagt til grund, at der var en udbredt frustration hos portørerne over arbejdsforholdene på Sygehuset, herunder med ledelsen og med portørernes mulighed for at levere et godt stykke arbejde til patienterne. Det blev endvidere lagt til grund, at der undertiden var problemer med rengøring af senge og med ventetider for patienter som følge af mangel på portører. På den baggrund fandtes portøren at have haft et rimeligt grundlag for at udtale sig kritisk om forholdene på de pågældende områder, og udtalelserne fandtes bedømt efter deres meningsindhold at være lovlige også selv om de på enkelte punkter måtte betegnes som overdrivelser.

30 Afgørelser sygehuset Opmanden fandt, at tonen og sprogbrugen i opslaget var provokerende og grov, men henset til den udbredte frustration, der var blandt portørerne, og til at portøren som anført havde et rimeligt grundlag for at udtale sig kritisk om forholdene fandtes sprogbrugen imidlertid ikke at være så urimelig grov, at det berettigede til en bortvisning. Det forhold, at portøren i 2014 havde fået en påtale/advarsel for at fremsætte udokumenterede påstande, kunne ikke føre til en anden bedømmelse. Sammenfattende var derfor opmandens opfattelse, at Regionen ikke har været berettiget til at bortvise portøren i anledning af hans udtalelser i opslaget på arbejdspladsens side på Facebook.

31 Ytringsfrihed Amager hospital Baggrunden for en uoverensstemmelse var utilfredshed med udlicitering af rengøringen på hospitaler i almindelighed og på Amager Hospital i særdeleshed. Endvidere var der utilfredshed med ledelsen, idet der ifølge B var mangel på arbejdskraft, de almindelige vejledninger til rengøring af hospitalet var forældet, og personalet modtog ikke den uddannelse, der var nødvendig for arbejde i køkkenet samt for rengøring af operations- og smittestuer. Endvidere var der problemer med udbetaling af løn og overarbejde. Den 30. marts 2007 holdt B og to kollegaer et møde med en journalist fra Ekstra Bladet, hvilket resulterede i en avisartikel den 9. april 2007 om mangelfuld rengøring m.v. på Amager Hospital. B blev bortvist den 3. april 2007 med den begrundelse, at han havde miskrediteret ledelsen ved negative og illoyale udtalelser samt ved aktivt at havde forsøgt at inddrage andre kollegaer heri.

32 Ytringsfrihed Amager hospital For så vidt angår B må det efter de afgivne forklaringer lægges til grund, at hans henvendelse til og samtale med Ekstra Bladets journalist primært skete med henblik på at få en offentlig debat om konsekvenserne af udlicitering af hospitalsrengøring, og at han under samtalen med journalisten gjorde opmærksom på, at hans ærinde ikke var at miskreditere rengøringsselskabet, men at det, han ønskede, var en kritik af udliciteringen og offentlig debat af problematikken. Under disse omstændigheder fandtes B ikke at være gået længere i sine udtalelser til pressen - eller i sine udtalelser til kolleger - end hans arbejdsgiver måtte tåle. Han var derfor blevet bortvist med urette, og af samme grund fandtes heller ikke en opsigelse af ham at have været saglig. Påstanden om løn i opsigelsesperioden samt om godtgørelse må herefter tages til følge. Henset til hans korte anciennitet fastsættes godtgørelsen skønsmæssigt til kr. Afskedigelsesnævnets tilkendegivelse af 10. oktober 2007

33 Folketingets Ombudsmands udtalelser hjemmesygeplejersken Folketingets Ombudsmand den 5. oktober 2017 En hjemmesygeplejerske beklagede sig i et opslag på Facebook over forholdene på sin arbejdsplads, herunder bl.a. at tre store omstruktureringer var skyld i, at tre af hendes kollegaer havde sagt op inden for to måneder. Tre dage efter Facebook-opslaget blev hjemmesygeplejersken pr. SMS og med 13 minutters varsel indkaldt til en samtale på sin arbejdsplads. I mødet deltog hjemmesygeplejersken, områdelederen, lederen af kommunens hjemmepleje og tillidsrepræsentanten. Hjemmesygeplejersken fik under mødet bl.a. at vide, at det, hun havde skrevet om i opslaget, var helt forkert, at mange af hendes kollegaer var blevet kede af det, samt at det var ærgerligt, at hun ikke var gået til ledelsen først.

34 Folketingets Ombudsmands udtalelser hjemmesygeplejersken Folketingets Ombudsmand den 5. oktober 2017 Ombudsmanden fandt at indholdet af opslaget på Facebook lå inden for rammerne af det, som en offentlig arbejdsgiver må tåle. Ombudsmanden havde ikke grund til at kritisere, at kommunen tog kontakt til medarbejderen med henblik på at give hende faktuelle oplysninger, da det er et sagligt formål. Medarbejderen havde været ansat i 4 måneder og kendte derfor ikke tilstrækkeligt de historiske omstruktureringer. Ombudsmandens kritik gik på, at den måde mødet var blevet indkaldt og afholdt på, fordi det kunne give det indtryk at kommunen havde til hensigt at få hende til at holde op med at ytre sig.

35 Folketingets Ombudsmands udtalelser hjemmesygeplejersken Folketingets Ombudsmand den 5. oktober 2017 Ombudsmanden fandt, at de dele af mødets indhold, hvor hjemmesygeplejersken fik en såkaldt "lille bitte" opfordring til at læse sine ting igennem, så kollegaer ikke blev kede af det, og hvor ledelsen bemærkede, at det var ærgerligt, at hjemmesygeplejersken ikke havde henvendt sig til ledelsen først kunne opfattes som en kritik og have den virkning, at den ansatte fremover ville være tilbageholdende med at ytre sig.

36 Folketingets Ombudsmands udtalelser - Grov kommentar overskred grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed Folketingets ombudsmands udtalelse En seniorjobber i en kommune skrev nogle kommentarer på Facebook til en artikel om fratrædelsesgodtgørelser til kommunaldirektører. I en af kommentarerne beskrev seniorjobberen bl.a. kommunens direktør som en person, der måske ikke har sandhed som sin største spidskompetence. Kommunen gav den pågældende en advarsel. Ombudsmanden mente, at udtalelsen om kommunaldirektøren var urimelig grov og overskred grænserne for den ansattes ytringsfrihed. I den forbindelse lagde ombudsmanden vægt på, at udtalelsen vedrørte kommunaldirektøren som person, og at den måtte forstås som en beskyldning mod kommunaldirektøren for i ikke uvæsentligt omfang at benytte sig af usandheder. Ombudsmanden fandt, at en sådan beskyldning i det omfang, den ikke nærmere blev dokumenteret eller sandsynliggjort måtte anses for meget grov.

37 Råd og vejledning For ansatte, der ikke sidder tæt på myndighedens ledelse, gælder i store træk følgende: Man skal gøre sig klart, at man udtaler sig på egne og ikke på myndighedens vegne. Man må ikke bryde sin tavshedspligt. Man må ikke udtale sig på en freds- eller ærekrænkende måde, f.eks. ved at fremsætte injurier. Man må ikke udtrykke sig i urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for eget arbejdsområde. Kilde: Folketingets Ombudsmands beretning 2016.

38 Reaktioner ved brug af Facebook m.v. Advarsler Ved mindre alvorlige forhold Eks: Den bankansatte (illoyalitet) Opsigelse Ved mere alvorlige forhold Adfærden tangerer misligholdelse Der er måske allerede givet en advarsel Eks: Kvalitets inspektøreren 2 timer på internettet (effektiv arbejdstid) Bortvisning Væsentlig misligholdelse Eks. Destinationschefen med tæskeholdet (illoyalitet/decorum)

39 Politik om sociale medier Statusopdatering Skriv aldrig noget på Facebook, som du ikke vil bryde dig om at se offentliggjort Skriv ikke noget i strid med injurielovgivningen eller som kan være ærekrænkende Skriv ikke noget, der viser at du er illoyal mod din arbejdsgiver Udtal dig som privat person og ikke på arbejdets vegne NB offentlige ansatte og ytringsfrihed Grupper og venner Overvej hvilke grupper du melder dig ind i Vær varsom med at blive ven med din chef Overvej om du skal være venner med kunder og konkurrenter Sæt dig ind i Facebooks muligheder for at skjule oplysninger og begrænse adgangen til din profil (åben eller lukket profil) Billeder og tags Lad være med at lægge fotos op af andre uden at spørge om lov Offentliggørelse af billeder af andre kræver samtykke (portrætbilleder, ikke situationsbilleder)

40 SLUT

Opmandskendelse i sag om bortvisning af portør ved Roskilde Sygehus i Region Sjælland for kritiske ytringer i provokerende og grov form

Opmandskendelse i sag om bortvisning af portør ved Roskilde Sygehus i Region Sjælland for kritiske ytringer i provokerende og grov form REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Løn nr. 009-2017 Opmandskendelse i sag om bortvisning af portør ved Roskilde

Læs mere

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 3. Kontrol af privat brug af sociale medier i arbejdstiden 4 4. Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed

Læs mere

Sociale medier. v/morten Langer

Sociale medier. v/morten Langer Sociale medier v/morten Langer Sociale medier Er kommet for at blive De nye generationer på arbejdsmarkedet er (endnu) mere online og fremfor alt vokset op med det Kan anvendes til netværk og markedsføring

Læs mere

SOCIALE MEDIER. Eksempler på adfærd, som kan udgøre brud på medarbejderens forpligtelser i ansættelsesforholdet:

SOCIALE MEDIER. Eksempler på adfærd, som kan udgøre brud på medarbejderens forpligtelser i ansættelsesforholdet: SOCIALE MEDIER Loyalitetspligten og sociale medier I et ansættelsesforhold er medarbejderen underlagt en loyalitetsforpligtelse, som indebærer, at medarbejderen skal optræde loyalt og ikke udvise en adfærd,

Læs mere

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Jeg synes... Vejledning Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Forord Hovedsamarbejdsudvalget (HMU) har med bidrag fra medarbejderne i Aabenraa Kommune udarbejdet denne vejledning. HMU

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om sociale medier

RÅDGIVNING. Gode råd om sociale medier RÅDGIVNING Gode råd om sociale medier Indhold Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 Medarbejderens relation til virksomheden på de sociale medier 4 Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed 5 Kontrol

Læs mere

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018 Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken August 2018 Tavshedspligt 2 Indledning Ansatte i den offentlige forvaltning må i almindelighed gerne fortælle andre om de opgaver og

Læs mere

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13.

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13. 2018-12 Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først 13. april 2018 En medarbejder ved den kommunale hjemmepleje kritiserede

Læs mere

Sociale Medier Udfordringer og muligheder

Sociale Medier Udfordringer og muligheder Sociale Medier Udfordringer og muligheder Dagens juridiske emner Må man som arbejdsgiver benytte sig af facebook, LinkedIn og Twitter og læse profilerne og opdateringer på mulige jobansøgere? Må man begrænse

Læs mere

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel F O A f a g o g a r b e j d e Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel 1 Udtal dig trygt Med denne pjece ønsker FOA at støtte dig som medlem i at bruge din ytringsfrihed og sige

Læs mere

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER Vedtaget af Hovedudvalget maj 2016 GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK / RETNINGSLINJE OM / YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIE R SIDE 2 /

Læs mere

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9

maj Ansættelses- og arbejdsret 1.9 2018-20 Betjents udtalelser til avis fremstod som fremsat på politiets vegne. Indkaldelse til tjenstlig samtale var ikke i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed En lokal politibetjent udtalte sig

Læs mere

Vejledning om ytringsfrihed

Vejledning om ytringsfrihed Inspirationsnotat nr. 22 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 23. oktober 2013 Vejledning om ytringsfrihed Anbefalinger Hovedudvalget bør drøfte, hvordan kommunen eller regionen får tilvejebragt en grundlæggende

Læs mere

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune

1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune 1.0 Brug af Facebook og andre sociale medier - anbefalinger til medarbejdere i Gribskov Kommune "Kan det jeg skriver på Facebook, om kommunen, mine chefer og mine kollegaer, få konsekvenser for min ansættelse?"

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune HR OG LØN God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune hr og jura God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås.

I to breve til ombudsmanden præciserede kommunen, hvordan de fremadrettede begrænsninger nærmere skulle forstås. 2015-46 Advarsel til kommunalt ansat opfyldte ikke de almindelige krav om klarhed En kommunalt ansat fik en skriftlig advarsel, med den begrundelse at hun ikke forvaltede sin faglige rolle professionelt.

Læs mere

Ytringsfrihed. RegionsTRmøde 28. maj 2013

Ytringsfrihed. RegionsTRmøde 28. maj 2013 Ytringsfrihed RegionsTRmøde 28. maj 2013 Start Hvornår har du sidst været i tvivl om din ytringsfrihed? Hvornår har du sidst stået med et politisk problem? Summegruppesnakketing Det er februar måned. Fire

Læs mere

SIG DET HØJT OG FAGLIGT. Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed

SIG DET HØJT OG FAGLIGT. Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed F O A f a g o g a r b e j d e SIG DET HØJT OG FAGLIGT Sig din mening det gør en forskel og så er det tilmed en rettighed 1 Grundloven giver dig ytringsfrihed Den danske grundlov beskytter retten til at

Læs mere

Sociale medier på. Lisbeth Walthersdorf Katafai. 18. jun. 14. arbejdspladsen. Velkommen

Sociale medier på. Lisbeth Walthersdorf Katafai. 18. jun. 14. arbejdspladsen. Velkommen Velkommen Lisbeth Walthersdorf Katafai Introduktion til sociale medier Sociale medier: Facebook - nr. 2 LinkedIn - nr. 12 Twitter - nr. 10 Instagram nr. 32 mv. Kilde: http://www.alexa.com/topsites 3 Sociale

Læs mere

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

FORBUND. Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel FORBUND Sig det højt men hvordan? Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel Indhold Udtal dig trygt 3 Grundloven giver dig ytringsfrihed 5 Din personlige mening 7 Hvad med min

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 23.03.2017 PH.D.-STIPENDIAT BLEV IKKE ANSET SOM FASTANSAT EFTER SEKS TIDSBEGRÆNSEDE STILLINGER 23.3.2017 Ifølge Vestre Landsret havde en gravid medarbejder, der havde

Læs mere

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780

FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej Viby J. Forbundets j.nr. 10/136780 FOA Århus, Fag og Arbejde, Christian X's vej 56-58 8260 Viby J Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

Ophævelse af et ansættelsesforhold

Ophævelse af et ansættelsesforhold Gode råd om Ophævelse af et ansættelsesforhold - bortvisning Kend reglerne, før du bortviser en medarbejder Udgivet af Dansk Handel & Service i samarbejde med Danmarks Fotohandler Forening Ophævelse af

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 1 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

De sociale medier og arbejdspladsen. TR-konferencen 1.-2. oktober 2013

De sociale medier og arbejdspladsen. TR-konferencen 1.-2. oktober 2013 De sociale medier og arbejdspladsen TR-konferencen 1.-2. oktober 2013 Workshop - program Oplæg om ansættelsesretlige problemstillinger Oplæg om udhængning Case-arbejde i grupper om handlemuligheder Case-arbejde

Læs mere

Sig det højt. Guide til din ytringsfrihed

Sig det højt. Guide til din ytringsfrihed Sig det højt Guide til din ytringsfrihed 1 Vidste du: At din ret til at ytre dig er beskyttet af Grundloven og en række konventioner? At både Højesteret og Folketingets Ombudsmand sætter meget vide rammer

Læs mere

H Ø R I N G O V E R B E T Æ N K N I N G N R. 1 5 5 3 / 2 0 1 5 O M

H Ø R I N G O V E R B E T Æ N K N I N G N R. 1 5 5 3 / 2 0 1 5 O M Justitsministeriet Stats- og Menneskeretskontoret jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 8 0 3 C BA@HUMANR I G H T S. D K M E N

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

Grænserne mellem det professionelle og det private

Grænserne mellem det professionelle og det private Grænserne mellem det professionelle og det private En vejledning til pædagoger om brugen af sociale medier i deres arbejde LÆSEVEJLEDNING Denne pjece er en vejledning til jer som institution om brugen

Læs mere

Grov kommentar overskred grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed loyalitetspligt ikke relevant

Grov kommentar overskred grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed loyalitetspligt ikke relevant 2017-1 Grov kommentar overskred grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed loyalitetspligt ikke relevant En seniorjobber i en kommune skrev nogle kommentarer på Facebook til en artikel om fratrædelsesgodtgørelser

Læs mere

2016-2. Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed. 21. januar 2016

2016-2. Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed. 21. januar 2016 2016-2 Kommunes e-mail om de ansattes loyalitetspligt var en uberettiget begrænsning af deres ytringsfrihed En forælder oprettede en offentligt tilgængelig Facebook-gruppe, hvor aktuelle forhold på børne-

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER. FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed

DET TALTE ORD GÆLDER. FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 181 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER FOU samrådsspørgsmål N vedrørende forsvarschefens udtalelser og offentligt ansattes ytringsfrihed Torsdag

Læs mere

Dansk Erhverv & FAQ 30/08/2018. DANSK ERHVERV Hvad kan vi? To do. Dansk Erhverv - hvad kan vi? FAQ Kom og spørg!

Dansk Erhverv & FAQ 30/08/2018. DANSK ERHVERV Hvad kan vi? To do. Dansk Erhverv - hvad kan vi? FAQ Kom og spørg! Oplæg ITB, København August 2018 Dansk Erhverv & FAQ Chefkonsulent, advokat Steffen Kjøller Jensen To do Dansk Erhverv - hvad kan vi? FAQ Kom og spørg! DANSK ERHVERV Hvad kan vi? 1 Hvem er vi? Dansk Erhverv

Læs mere

Offentligt ansattes ytringsfrihed

Offentligt ansattes ytringsfrihed Offentligt ansattes ytringsfrihed I. Regler om åbenhed Ytringsfrihed, grundlovens 77, EMK artikel 10 Aktindsigt, offentlighedsloven, lov om aktindsigt i miljøoplysninger Mødeoffentlighed Projektoffentlighed

Læs mere

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt.

Støttepædagogen fik en påtale af den kommune hun var ansat i, fordi kommunen mente at hun havde brudt sin tavshedspligt. 2009 20-7 Støttepædagogs omtale af et barn i et offentligt forum. Tavshedspligt En støttepædagog fortalte en tidligere kollega om et bestemt barn mens de kørte i bus. Barnet blev omtalt meget negativt.

Læs mere

Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE

Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE Anonymiseret udgave TILKENDEGIVELSE i Afskedigelsesnævnets sager nr. 2018.0326 og 2018.0330: Dansk Metal for Medlem_1 og Medlem_2 (advokat Stephan Agger) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for TDC A/S Teglholmsgade

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0626 15 Det Faglige Hus som mandatar for Monica

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om Facebook

Det siger FOAs medlemmer om Facebook FOA Kampagne og Analyse 12. september 2013 Det siger FOAs medlemmer om Facebook FOA har i perioden d 6.-18. august foretaget en undersøgelse om medlemmernes brug af Facebook via forbundets elektroniske

Læs mere

Ulovlige posts eller likes på de sociale medier ansættelsesretlige aspekter. 27. september 2017

Ulovlige posts eller likes på de sociale medier ansættelsesretlige aspekter. 27. september 2017 1 Ulovlige posts eller likes på de sociale medier ansættelsesretlige aspekter 27. september 2017 2 Introduktion til sociale medier Sociale netværk såsom LinkedIn, Facebook, Instagram og Twitter er blevet

Læs mere

DI's HR- og personalejuridiske konference 2013

DI's HR- og personalejuridiske konference 2013 Sociale medier 29. maj 13 DI's HR- og personalejuridiske konference 2013 Ret og pligt ved brug af sociale medier - hvad siger ansættelsesretten? Emner Loyalitetspligten Tavshedspligten Ytringsfriheden

Læs mere

EKSEMPEL. Denne ansættelseskontrakt, er alene et eksempel til brug sammen med DRF s vejledning til rejselederkontrakt.

EKSEMPEL. Denne ansættelseskontrakt, er alene et eksempel til brug sammen med DRF s vejledning til rejselederkontrakt. EKSEMPEL Denne ansættelseskontrakt, er alene et eksempel til brug sammen med DRF s vejledning til rejselederkontrakt. Eksemplet er med den forudsætning (som med kontrakten) at der er tale om en rejseleder

Læs mere

Rigshospitalets retningslinier for brug af elektroniske sociale medier

Rigshospitalets retningslinier for brug af elektroniske sociale medier Personaleafdelingen Afsnit 5212 Blegdamsvej 9 2100 København Ø Direkte 35 45 64 39 Journal nr.: - Ref.: hep Dato 7. september 2011 Rigshospitalets retningslinier for brug af elektroniske sociale medier

Læs mere

Hverken tillidshverv eller loyalitetspligt indskrænkede ytringsfrihed. Ansats kritik af DR-program var dog i urimeligt grov form

Hverken tillidshverv eller loyalitetspligt indskrænkede ytringsfrihed. Ansats kritik af DR-program var dog i urimeligt grov form 2018-8 Hverken tillidshverv eller loyalitetspligt indskrænkede ytringsfrihed. Ansats kritik af DR-program var dog i urimeligt grov form 22. marts 2018 En medarbejder i DR, der arbejdede som planlægger

Læs mere

Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge 21-01-2016. Gribskov Kommunes sag 2015/38346 001 ansattes ytringsfrihed

Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge 21-01-2016. Gribskov Kommunes sag 2015/38346 001 ansattes ytringsfrihed Gribskov Kommune Rådhusvej 3 3200 Helsinge Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed

Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed Nyhed Samtaler med ansatte i Aabenraa Kommune foregik ikke i respekt for deres ytringsfrihed Nogle medarbejdere i Aabenraa Kommune blev indkaldt til samtaler med ledelsen, fordi de havde ytret sig offentligt.

Læs mere

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag. Ombudsmandens udtalelse. 23. september 2010

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag. Ombudsmandens udtalelse. 23. september 2010 2010 20-13 Advarsel på utilstrækkeligt grundlag Et forbund klagede på vegne af en socialpædagog over en skriftlig advarsel. Begrundelsen for advarslen var at pædagogen havde involveret forældre til beboere

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127. FOA Fag og Arbejde. for. mod. Kommunernes Landsforening (KL) for. Sønderborg Kommune

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127. FOA Fag og Arbejde. for. mod. Kommunernes Landsforening (KL) for. Sønderborg Kommune PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift FV2014.0127 FOA Fag og Arbejde for A mod Kommunernes Landsforening (KL) for Sønderborg Kommune - 2 Tvisten Uoverensstemmelsen anga r, om det var berettiget,

Læs mere

DM en fagforening for højtuddannede. Ytringsfrihed. for ansatte i det private

DM en fagforening for højtuddannede. Ytringsfrihed. for ansatte i det private DM en fagforening for højtuddannede Ytringsfrihed for ansatte i det private Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Overenskomst Muskelsvindfonden

Overenskomst Muskelsvindfonden Overenskomst Muskelsvindfonden Mellem Muskelsvindfonden og Dansk Journalistforbund (DJ) er indgået følgende overenskomst vedrørende løn- og arbejdsforhold for de ved Muskelsvindfonden fastansatte journalistiske

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E af 8. november 2012 i Faglig voldgiftssag FV 2012.0005 (Afskedigelsesnævnssag): Fagligt Fælles Forbund Offentlig gruppe (3F) (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Tårnby Kommune

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Udkast til vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller lignende krænkelser.

Læs mere

Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet nov.2012.

Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet nov.2012. Gennemgang af regler om tavshedspligt samt oplysningspligt i den offentlige forvaltning. Seminar om ældreområdet 27-29. nov.2012. Tavshedspligt for offentligt ansatte. HR: Ytringsfrihed- man kan deltage

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke sandsynliggør, at Københavns Kommune har handlet i strid med reglerne om ytringsfrihed, da den kommunale medarbejder ikke handlede

Læs mere

Afskedigelse. Produktionsskoler

Afskedigelse. Produktionsskoler Afskedigelse Produktionsskoler 1 Afskedigelse Erfaringer med afskedigelse TR s opgaver i forbindelse med afskedigelse Hvad siger reglerne? Hvilke værktøjer har du? Hvad siger personalepolitikken? Case

Læs mere

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold.

Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Vejledning for politianmeldelse af medarbejdere, der formodes at have begået et strafbart forhold. Denne vejledning er et redskab til ledelsens vurdering af, om der foreligger en handling fra en medarbejder,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

News & Updates Arbejds- og ansættelsesret

News & Updates Arbejds- og ansættelsesret 1 Bortvist på grund af ADHD 2 Fravær og advarsler kunne begrunde afskedigelse 3 Uberettiget bortvisning 4 Illoyal indkaldelse til personalemøde 5 Vikarloven vedtaget 1 Bortvist på grund af ADHD Bortvisning

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER Sydjylland FORORD Som Tillidsrepræsentant kan du få til opgave at skulle være bisidder for en kollega under en tjenstlig samtale. Retten til at have en bisidder

Læs mere

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag

Advarsel på utilstrækkeligt grundlag FOU nr 2010.2013 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2019 Ministerium: Journalnummer: Folketinget Opfølgning / Opfølgning til Ingen 2010 20-13. Advarsel på utilstrækkeligt grundlag Resumé Et forbund klagede

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV

Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV 2017.0166 Fagligt Fælles Forbund (advokat Peter Nisbeth) mod Odense renovation (advokat Mads Spanggaard Stokholm) Sagen angår,

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe. mod. Moderniseringsstyrelsen. for. Banedanmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0068) 3F Offentlig Gruppe mod Moderniseringsstyrelsen for Banedanmark Tvisten Sagen angår, om det var berettiget, at Banedanmark bortviste jernbanearbejder

Læs mere

Oplever du besvær med. ADVODAN hjælper dig med juraen i forhold til ansættelser og afskedigelser.

Oplever du besvær med. ADVODAN hjælper dig med juraen i forhold til ansættelser og afskedigelser. Oplever du besvær med ansættelsesforhold? ADVODAN hjælper dig med juraen i forhold til ansættelser og afskedigelser. Hvordan får du styr på kontrakten? Når du ansætter en ny medarbejder, er det vigtigt

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE. faglig voldgiftssag FV Akademikerne. for. Dansk Magisterforening. Forbundet Arkitekter og Designere. (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Styrelse F (advokat Lene Damkjær

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 16.03.2018 ELEV HAVDE IKKE KRAV PÅ DOBBELTGODTGØRELSE FOR UBERETTIGET OPHÆVELSE AF UDDANNELSESAFTALE 16.3.2018 Under et uddannelsesforløb ophævede en arbejdsgiver

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

Det var kommunens ansvar, at møde foregik i fuld respekt for ansats ytringsfrihed

Det var kommunens ansvar, at møde foregik i fuld respekt for ansats ytringsfrihed 2017-31 Det var kommunens ansvar, at møde foregik i fuld respekt for ansats ytringsfrihed En sygeplejerske, der var ansat i en kommune, skrev et kritisk opslag på Facebook. Opslaget drejede sig om, at

Læs mere

TR-kursus Modul 1A. Afskedigelser. September 2015. Lene Vibjerg SIDE 1

TR-kursus Modul 1A. Afskedigelser. September 2015. Lene Vibjerg SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Afskedigelser September 2015 Lene Vibjerg SIDE 1 Velkommen til 3. dagen 8.00-8.45: Morgensang. 09.00-10.00: Afskedigelse - områdeopdelt 12.30-12.45: Evaluering v. kursusleder Birgit

Læs mere

Der er ikke tale om et generelt forbud mod afskedigelser i virksomhedsoverdragelsessituationer,

Der er ikke tale om et generelt forbud mod afskedigelser i virksomhedsoverdragelsessituationer, N O TAT Afskedigelse ved virksomhedsoverdragelse Dette notat behandler reglerne for opsigelse af medarbejdere i forbindelse med, at der sker en virksomhedsoverdragelse. Notatet er udarbejdet af KL s Juridiske

Læs mere

Afskedigelse. Kommunalt

Afskedigelse. Kommunalt Afskedigelse Kommunalt 1 Afskedigelse INDHOLD Erfaringer med afskedigelse TR s opgaver i forbindelse med afskedigelse Hvad siger reglerne? Hvilke værktøjer har du? Hvad siger personalepolitikken? Case

Læs mere

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE

VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE VEJLEDNING VED DIGITAL CHIKANE DATO FOR ÆNDRING Vejledning ved digital chikane Internettet og de sociale medier benyttes i stigende grad til, at borgere giver sin holdning til kende. Dette er også noget,

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 29.08.2017 HØJESTERET: KONKRET ER FASTHOLDELSESBONUS OMFATTET AF FUNKTIONÆR LOVEN 29.8.2017 Højesteret har for nylig fastslået, at en fastholdelsesbonus som altovervejende

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. februar 2018 Sag 234/2017 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Tina Sejr Gad) mod B (advokat Peter Blenstrup Nielsen) I tidligere instans er afsagt dom af Sø-

Læs mere

Tønder Kommune har været på Facebook siden 2009 og den officielle facebookside bliver suppleret af andre facebooksider i decentralt regi.

Tønder Kommune har været på Facebook siden 2009 og den officielle facebookside bliver suppleret af andre facebooksider i decentralt regi. Social media playbook En guide til afdelinger og ansatte i Tønder Kommunes tilstedeværelse på de socialee medier. 1 Indledning Kommunikationsafdelingen har udviklet et praktisk redskab til at hjælpe ansatte

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed. 20.

Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed. 20. 2018-23 Kommunes beslutning om ikke at deltage i tv-programmer under valgkamp begrænsede ikke medarbejdernes ytringsfrihed 20. juni 2018 En kommunaldirektør meddelte kommunalbestyrelsen og kommunens direktion,

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Hovedudvalget i Region Syddanmark Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller

Læs mere

[Klager] er den omtalte organist. Hun har klaget over manglende forelæggelse og Horsens Folkeblads afvisning af at slette artiklen.

[Klager] er den omtalte organist. Hun har klaget over manglende forelæggelse og Horsens Folkeblads afvisning af at slette artiklen. Kendelse afsagt den 25. september 2018 Sag nr. 2018-80-0120 [Klager] mod Horsens Folkeblad [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Ung organist kvitter kirkejobbet før første arbejdsdag, som

Læs mere

Lærers kommentar på Facebook var ikke urimeligt grov

Lærers kommentar på Facebook var ikke urimeligt grov FOB 2019-27 Lærers kommentar på Facebook var ikke urimeligt grov Resumé En lærer på en kommunal skole skrev i en kommentar på Facebook via sin egen profil bl.a., at skolens ledelse overvåger og forfølger

Læs mere

Kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen

Kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen Kontakt med pressen Denne vejledning og den række værktøjer, der er knyttet til den, har til formål at støtte dig, når du er i kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen Vejledningen gælder, når

Læs mere

Sociale medier en guide for læger

Sociale medier en guide for læger Sociale medier en guide for læger 2012 SOCIALE MEDIER ER ALLE DIGITALE TJENESTER OG SIDER, HVOR BRUGEREN KAN BIDRAGE MED INDHOLD OG DELE DET MED VENNER OG RESTEN AF OMVERDENEN. DET GÆLDER FACEBOOK, LINKEDIN,

Læs mere

Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed. December Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel

Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed. December Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed December 2017 Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel RAPPORT Socialpædagogers ytringsfrihed Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel December

Læs mere

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn

HURRA - SUND FORNUFT! Vestre Landsret ændrer formkrav til flyttesyn ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H) Advokat

Læs mere

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd).

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). 10. afd. nr. S-592-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K 28-06-2016. Ytringsfrihed i Forsvaret

Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K 28-06-2016. Ytringsfrihed i Forsvaret Forsvarsministeriet Holmens Kanal 42 1060 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod

KENDELSE i faglig voldgiftssag FV Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod KENDELSE i faglig voldgiftssag FV 2017.0022 Akademikerne for Dansk Magisterforening og Forbundet Arkitekter og Designere (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Vejledning om arbejdsgivers indhentelse af oplysninger i forbindelse med lønmodtagerens sygdom

Vejledning om arbejdsgivers indhentelse af oplysninger i forbindelse med lønmodtagerens sygdom Vejledning om arbejdsgivers indhentelse af oplysninger i forbindelse med lønmodtagerens sygdom Denne Vejledning Et vigtigt element i indsatsen for at nedbringe sygefraværet på det danske arbejdsmarked

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ):

Kendelse i faglig voldgift (FV ): Kendelse i faglig voldgift (FV2010.0062): Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) for A (faglig medarbejder Jannie Andersen) mod Dansk Byggeri for Johny Larsen Snedkerier A/S (konsulent Henrik Olsen)

Læs mere

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid

Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Pressens adgang til rådhuse uden for almindelig åbningstid Udtalt, at hensynet til at sikre størst mulig offentlighed omkring kommunalbestyrelsens arbejde - og som en vigtig side heraf pressens adgang

Læs mere

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge

Guidelines for brugen af. sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i Børn og Unge Guidelines for brugen af sociale medier i børn og unge 2 Sociale medier som Facebook og Twitter fylder stadig mere i danskernes hverdag. Antallet

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 Postboks 5052 DK-8100 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 Fax (+45) 86 12 97 07 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere