For a gentle song would not shake us if we had never heard a loud one

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "For a gentle song would not shake us if we had never heard a loud one"

Transkript

1 For a gentle song would not shake us if we had never heard a loud one Undervisningsmateriale til Fotografisk Centers udstilling For a gentle song would not shake us if we has never heard a loud one 26. marts 27. maj 2018.

2 Intro til læreren Om undervisningsmaterialet Undervisningsmaterialet har til formål at formidle Fotografisk Centers udstilling samt give mulighed for læring i anderledes rammer. Materialet indeholder en række spørgsmål til hver kunstners værker og en række evaluerende spørgsmål i forhold til foto- og videokunst generelt samt udstillingens og dens tematiserings - indvirkning på eleverne. Målgruppe Målgruppen for dette materiale er udskolingen på folkeskoler ( klasse), gymnasier, HF-studerende og lignende. Faglig relevans Udstillingen behandler temaer, der er relevante inden for dansk, mediefag, billedkunst, filosofi, geografi, historie og samfundsfag. Områder der berøres Foto- og videokunst, menneskets effekt på naturen, mytologien om den opdagelsesrejsende, klimaændringer, kulturarv, køn mm. Læringsmål: Læringsmålene er samlet ud fra de nævnte fag og indeholder inspiration fra hvert fags læringsmål. Udstillingens undervisningsmateriale lader eleverne analysere forskellige mediers brug af visuelle fremstillinger af hovedtemaet Arktis i udstillingen. Derudover skal de også reflektere over samtidskunstens funktion og potentiale i samfundet. Eleverne vil få rig mulighed for at opdage andre måder at anskue verden på, hvilket de bedes tage kritisk stilling til ud fra egne holdninger og erfaringer. Undervisningen vil dermed kunne øge elevernes kulturelle bevidsthed og kritiske stillingtagen til emner, som er vidt debatteret i dag: såsom klimaændringer, kønsroller igennem historien, menneskets forhold til naturen og meget mere. (Kilde:

3 Forslag til afvikling af besøget på Fotografisk Center i forbindelse med undervisningsmaterialet: Før besøget Inden besøget kan I afholde en undervisningsgang, hvor I taler om Arktis generelt, og kort taler om jeres forventninger til besøget på en kunstudstilling. På hjemmesiden: præsenteres emnerne: Hvad ved vi, Hvad det kommer til at betyde og Fremtidens store spørgsmål i forhold til Arktis. Herunder er der 14 underpunkter, som består af en kort tekst omkring et bestemt emne. Disse kan fordeles ud på eleverne, som til - eller i løbet af timen læser dette og præsenterer det undersøgte for klassen. Derudover kan I eksempelvis diskutere hvilke emner, der forventes præsenteret ved en udstilling om Arktis, samt hvordan eleverne anskuer netop kunstens mulighed for at bearbejde sådanne emner. Bed eleverne huske papir og blyant/kuglepen! Besøget Igennem materialet er der skrevet forslag til hvordan I kan arbejde med arbejdsspørgsmålene på forskellige måder. Dette lægger op til, at I ser udstillingen i samlet flok. Et andet forslag kan være, at man deler eleverne op i 8 hold, således at hvert hold kan fordybe sig i ét værk under størstedelen af besøget. Derudover kan de danne sig et generelt indtryk af resten af udstillingen, og placere dette værk i forhold til helheden. Besøget vil dermed kunne munde ud i en fælles omvisning (fra start til slut), hvor de forskellige grupper kan præsentere hver sin værkanalyse baseret på arbejdsspørgsmålene, en almindelig analysemodel eller begge. Eksempel på billedanalyse kan findes her: Et sidste forslag er, at man bestiller en omvisning i udstillingen som kan tage udgangspunkt i arbejdsspørgsmålene, hvis dette ønskes. Det kan også foregå som en mere klassisk omvisning, hvor materialet kan bruges supplerende før eller efter omvisningen. Mere info findes på Efter besøget I slutningen af, eller efter, besøget kan I besvare de evaluerende og reflekterende spørgsmål, som findes sidst i materialet. Eleverne kan stilles den opgave, at de selv skal finde på ideer til kunstneriske værker, som kan formidle et vigtigt budskab omkring temaet Arktis. Hvis muligt, kunne det være oplagt at eleverne skulle udfolde denne ide fysisk.

4 Arktis: Det store nord Arktis er området omkring Nordpolen, hvor der er polarklima. Det betyder, at der er under 10 i den varmeste måned. Store områder af Arktis er permanent dækket af is dette gælder blandt andet indlandsisen på Grønland. Det er kun det øverste jordlag, der tør om sommeren, og hele Arktis er derfor dækket af såkaldt permafrost. Arktis dækker 11% af hele jordens overflade, og inkluderer dermed både Færøerne, Island, Grønland, det nordlige Amerika samt det nordlige Rusland. De aller nordligste egne af Finland, Norge og Sverige hører også under Arktis. Arktis har altid interesseret kunstnere. Før fotografiet tog man til Arktis for at tegne og male naturens storslåethed og skønhed. Da kunstnerne gerne ville gøre det så betagende som muligt, kan man diskutere hvor præcist gengivet det har været. Opfindelsen af fotografiet faldt historisk set sammen med den tid, hvor ekspeditioner og opdagelsesrejsende til Arktis boomede. Efter fotografiets opfindelse i 1700-tallet begyndte man at dokumentere stedet mere realistisk, og man begyndte altså at bruge fotografiet som antropologisk dokumentation. Derved kunne man vise de fjerneste egne til folk, som aldrig selv ville kunne besøge det. Arktis er ikke længere et sted, vi ikke kender til. Man kan endda selv besøge mange af områderne som turist, og ellers er meget information let at finde - blot en google-søgning væk Så hvem er det egentlig, der har fået lov til at fortælle historien om Arktis? Og hvilke historier fortælles i dag?

5 Lasse Lecklin: Covering Lecklins serie Covering består af 10 fotografier, hvoraf 4 vises på Fotografisk Center. Billederne behandler en norsk lov, som siger, at alt placeret ved Svalbard før 1946 skal blive stående, da det betragtes som kulturarv. Dermed bliver Arktis også et sted for rester fra forskellige menneskelige handlinger. På nogle af billederne dækker kunstneren genstandene, og han leger med ideen om hvorvidt det er ham, der har placeret dem, eller om han har fundet dem. Uden at se for længe på billederne, kom da med jeres umiddelbare og spontane reaktion på dem: 1. Hvad ser I? 2. Hvilken stemning kommer frem i billederne og hvilke virkemidler er brugt til at fremkalde dem? 3. Hvad gør det ved værket, at billederne ikke hænger samme sted, men at ét hænger på en anden væg? Hvad kunne være meningen med det? 4. Hvordan synes I, kunstneren forholder sig til den norske lov? Fra serien Covering, 2014 Pigment print, indrammet, 100 x 100 cm. 5. Hvad siger serien om menneskets forhold til naturen?

6 Tonje Bøe Birkeland: Character #1 Aline Victoria Birkeland Plate #1 Aline, 2009 Digital C-print Plate #3 Tempelfjorden, 2009 Digital C-print Plate #7 Trapper s Cabin, 2009 Digital C-print Character #1 Aline Victoria Birkeland er et værk, som forsøger at skabe en heroisk kvindelig karakter gennem fotografi, tekst og andre objekter. Karakteren på billederne, Aline Victoria Birkeland ( ), rejste i den arktiske region, herunder Svalbard, ved skiftet til det 20. århundrede. Det samlede værk fortæller historien om en kvindelig forsker, som så sig nødsaget til at skjule sine videnskabelige fund. Senere kontaktede hun sit barnebarn i håb om, at hun vil rejse tilbage til Svalbard og løfte sløret for hendes opdagelser. I kan nu hurtigt læse spørgsmålene højt, hvorefter I kan kigge på billederne og genstandene i stilhed i et par minutter. Her kan der skrives stikord ned. Derefter kan i sammen besvare følgende spørgsmål: 1. Tror I, der er tale om en fiktiv eller historisk kvinde? Hvis hun er fiktiv, hvordan er hun så konstrueret? (godt/skidt?) Hvis hun er historisk, hvordan stemmer fotografiernes udseende da overens med den tid, hun levede i?

7 2. Hvordan synes I, den kvindelige opdagelsesrejsende er portrætteret her? Og hvorfor er der brug for at portrættere netop kvindelige opdagelsesrejsende nu så mange år efter hendes eksistens? 3. Hvilken effekt har det, at kunstneren har valgt at udstille mere levende genstande i rummet ved siden af fotografierne? Hvordan spiller disse medier sammen? 4. Hvordan virker det, at dele af værket er placeret på gulvet, således at mere af rummet er integreret? 5. Hvordan stemmer værkets tematikker overens med samtiden? Kan I nævne andre erhverv, hvor mændene historisk set (og stadig) dominerer? Og kan I nævne fag, hvor det kvindelige køn er dominerende? Er der gode grunde til, at det er sådan? I er nu godt i gang. Tænk igennem resten af besøget over hvad der er specielt godt, og hvad der ikke fanger jer. Tænk over hvorfor det er sådan. Er det den gode historie, den fysiske oplevelse, forskellige effekter eller en bestemt stemning, der fanger dig mest?

8 Katja Aglert: Winter Event Antifreeze Projektet blev skabt under en research tur til Arktis i I sin film står Aglert i det arktiske landskab imens hun udfører værket Winter event Antifreeze af Fluxus-kunstneren George Brecht. Hendes forsøg på at demonstrere smeltningen af et stykke is afbrydes konstant af forskellige ting. Derfor begynder hendes performance efterhånden at gentage sig selv med næsten komisk karakter. Ved at forsøget hele tiden mislykkedes, vil kunstneren have os til at tænke på, at det er en fiasko - altså noget som ikke forbindes med polarhelten. Filmen kan ses uden lyd, så alle kan se med på samme tid. Se filmen, og besvar derefter nedenstående spørgsmål i plenum: 1. Hvad er selve værket i denne film? /Hvad er det ved projektet, der er kunst? Winter Event Antifreeze, Installation med LED-skilt, stol, video og bog 2. Hvis det ikke er fiasko, man forbinder med en polarhelt, hvad er det så? 3. Hvad tror I, hun vil pointere med værket? Og hvordan synes I, hun lykkes med det? 4. Hvordan spiller genstandene i værket sammen? Kan man finde en form for symbolik i de forskellige materialer? 5. Har værket nogen effekt på jer? Hvorfor/Hvorfor ikke?

9 Janet Biggs: The Arctic Triolgy Værket The Arctic Triolgy består af tre forskellige film, som blev optaget i Arktis i årene 2010 og 2011: Fade to White, In the Cold Edge og Brightness All Around. I Brightness All Around er hovedpersonen er kvindelig kulminearbejder, hvis daglige rutiner følges af kameraet. Derudover ser vi også en mand, som danser til technomusik i et mørkt lokale. In the Cold Edge viser en person, som bevæger sig igennem klaustrofobiske tunneller, for til sidst at nå tomheden af det Arktiske rum. Fade to White beretter om mere avancerede ekspeditioner til Arktis. I denne film er Biggs selv med på ekspeditionen, hvor hun filmer et besætningsmedlem, imens han navigerer skibet igennem vande fyldt med isbjerge, og når han padler i kajak forbi gletsjere og isbjørne. Også i denne film ses en optrædende mand parallelt med hovedfortællingen. 1. I kan deles op i tre grupper. Her kan én fra hver gruppe står for at undersøge lydbilledet i videoerne (og nedskrive tanker omkring det). De resterende kan nedskrive noter om følgende spørgsmål: 1. Hvordan præsenteres forholdet mellem Arktis og mennesket i filmen? 2. Hvordan præsenteres det feminine og det maskuline? 3. Hvilken stemning er tilstede i filmen? Hvordan er denne understøttet/skabt? Brightness All Around, 2011 Video 2. Hver gruppe kan få nogle minutter til at tale om den film, de har set sammen. I kan derefter samle op på gruppernes svar og i fællesskab forsøge at finde frem til: 1. Hvordan er lydene præsenteres i de forskellige film? Hvad gør dette ved de forskellige små historier? 2. Hvorfor har Biggs kaldt værket for en triologi? Hvad er den samlede fortælling ud fra alle filmene? 3. Nævn nogle af de mest fremtrædende kontraster/modsætninger, der er i filmene. Hvad gør de for værket?

10 Ulla Schildt: The Norhtern Journey Projektet forsøger at kommentere på, at Norden kan forstås på mange forskellige måder, alt efter øjet der ser. The Nothern Journey består af både kunstnerens egne værker samt fotografier taget af videnskabsfolk og opdagelsesrejsende. Den lille projekterede film er lavet ud fra et billede fra en ekspedition i 1921 med Olaf Holtedahl og Novaja Zemlja. Schildt søger at kommentere på, at ideen om Arktis er konstrueret. 1. I kan nu dele jer op og gå rundt og se værkerne tættere på. Derefter kan eleverne bedes om at gå hen til det billede/den serie, som de finder mest interessant. Argumenter for det I finder mest interessant. Hvis der står flere ved et værk, kan I diskutere det sammen. Hjælpespørgsmål: The Northern Journey, Hvad viser det? - Hvor kommer det fra? - Hvad er historien bag, at billedet er blevet taget? - Hvordan er det placeret i hele værket? 2. Når I har hørt argumenterne, kan I sammen tale om følgende: 1. Hvad tror I, den konstruerede ide omkring Arktis/Norden er? 2. Kan det lade sig gøre at præsentere Arktis gennem kunst, uden at man har konstrueret billedet? 3. Hvad gør det ved oplevelsen, at Schildts projekt er hængt op, som det er (at nogle billeder er små, andre er store osv.)?

11 Mette Tronvoll: Svalbard 2. Når I har set på billederne, kan I gennemgå nedenstående spørgsmål I plenum: 1. Besvar de spørgsmål, I skulle tænke over imens I så på billederne. 2. Hvordan fremstår området Svalbard igennem Tronvolls fremstilling? 3. Hvad er der specielt ved fotografiet i forhold til repræsentation af personer og steder? Svalbard #7, 2014 C-print, 80 x 97.8 cm Svalbard #18, 2014 C-prints, x cm Serien Svalbard kommer af en toårig undersøgelse af den kendte øgruppe, som ligger placeret imellem Norge og Nordpolen. Et område med forskelige historier formet af blandt andet global politik, geografi og kommercielle interesser. Serien arbejder med området omkring den gamle kulmine by Ny-Ålesund ved Svalbard øerne. I 1960 erne blev byen lavet om til en forskningsby. Da Tronvoll boede og levede i byen kunne hun følge forskningen omkring blandt andet klimaændringer, nordlys, biologisk diversitet osv. 4. Hvis I skulle lave et portræt af et område, hvor I skulle bosætte jer i to år - hvor skulle det så være og hvorfor? 5. Hvorfor tror I, man forsker i ting som eksempelvis nordlys. Hvad skal vi bruge det til? 1. Tænk over følgende imens I ser på billederne i et par minutter: - Hvorfor er værkerne placeret, som de er? - Hvad kan du sige om personerne udelukkende ud fra billederne?

12 Jacob Kirkegaard: MELT Værket MELT af Kirkegaard afspiller lyden af knirkende is og skvulpende vand ved en arktisk sø i stormvejr. Et accelerometer blev boret ned i isen, så man kunne følge isens rytmiske bevægelser. Derudover stammer lyden fra en hydrofon, som blev placeret 20 meter under vandets overflade. Da lyd bevæger sig længere i vand, kunne Kirkegaard optage lyd fra hundreder kilometers afstand. Værket undersøger blandt andet, hvordan vand bevæger sig fra fast til flydende form. Gå hver især rundt i rummet og bemærk de følelser, som fremkaldes hos jer. Derefter kan I diskutere følgende spørgsmål med den, der står tættest på: 1. Hvad var jeres første indskydelse/følelse? Nåede dette at ændre sig jo længere tid I var i rummet? 2. Hvad er den vigtigste effekt ved værket? Hvad gør størst indtryk på dig (lys, lyd, røgen eller andet)? Lyd og lysinstallation med hazer, Hvad tror I, Kirkegaard vil sige med værket? 4. Hvad symboliserer værket for jer? 5. Hvordan virker sådan en installation i samspil med de andre værker i udstillingen? I kan herefter høre, om der er nogen, der har lyst til at dele tankerne om sin oplevelse i værket med resten af klassen.

13 Helene Sommer: No Man s Land Sommers værk består af en video og plakat, som kan beskrives som en form for encyklopædi over Arktis set med kunstens øjne. Der er mange forskellige klip fra både for- og nutiden, som til tider lapper ind over hinanden. Videoen består af udklip fra film, personlige beretninger, forskellige myter og historier omkring opdagelsesrejsende og deres ekspeditioner. No Man s Land, , installation med HD film, 26:00 min, plakater 50 x 70 cm Filmen varer 26 minutter. Hvis det ikke er muligt at se hele videoen under besøget, kan I blot se nogle minutter. I kan skiftes til at have høre telefoner på. Dette giver en O.K. repræsentation af værket, da den netop består en lang række af forskellige klip i mere eller mindre tilfældig rækkefølge. Efter at have set nogle minutter af filmen, kan I besvare følgende spørgsmål: 1. Hvad har I nået at se? 2. Hvad har I lært om Arktis i filmen? 3. Hvilken effekt eller stemning giver det, at der hurtigt klippes, og at personer til tider snakker ind over hinanden? Hvad tror I, kunstneren vil med dette? 3. Prøv at forklare titlen. Hvorfor har hun kaldt sit værk for ingenmandsland? 4. Hvorfor vil man kategorisere denne film som kunst? Hvilke argumenter er der for/imod?

14 I har nu været igennem hele udstillingen, og har fået en masse forskellige indtryk. Men hvordan var udstillingen så? Og hvad er kunstens funktion egentlig i forhold til store emner? Evaluering og refleksion (Følgende afsnit kan diskuteres i udstillingen eller ved senere undervisning). - Hvordan oplevede I udstillingen som helhed? Hvad var godt ved den, og hvad var skidt ved den? - Hvad kan kunsten i samtiden? Hvad sker der med et emne, når det præsenteres gennem kunst? - Hvordan er det at se en udstilling, hvor kunsten primært består af fotografi og video (og ikke malerier eller skulpturer)? Hvad er bedre ved denne form for kunst, og hvad er begrænsningerne? - Synes I, der mangler nogle pointer/temaer omkring Arktis i denne udstilling? - Forestil jer, at I blev bedt om at lave et værk til en kunstudstilling om Arktis. Hvad ville I lave?

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. Indre og ydre landskaber

UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF. Indre og ydre landskaber UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium & HF Indre og ydre landskaber Fotografisk Center 16. august 21. september Udstillingen vises i Museumsbygningen Tonje Bøe Birkeland: Plate #4, Papa Westray,

Læs mere

Undervisningsmateriale Space Grammar

Undervisningsmateriale Space Grammar Undervisningsmateriale Space Grammar Om undervisningsmaterialet Undervisningsmaterialet har til formål at formidle Fotografisk Centers udstilling Space Grammar med Marte Aas. Målgruppe Grundskolens 8.-10.

Læs mere

Udstillingen behandler temaer, der er relevante indenfor en lang række fag mediefag, dansk, historie, samfundsfag, geografi og billedkunst.

Udstillingen behandler temaer, der er relevante indenfor en lang række fag mediefag, dansk, historie, samfundsfag, geografi og billedkunst. Undervisningsmateriale Erik Steffensen: BASIC 18. marts til 21. maj Om Undervisningsmaterialet Undervisningsmaterialet har til formål at formidle Fotografisk Centers udstilling Erik Steffensen - Basic

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

Undervisningsmateriale The Log Lady - Ulla Jokisalo & Hilla Kurki i dialog

Undervisningsmateriale The Log Lady - Ulla Jokisalo & Hilla Kurki i dialog Undervisningsmateriale The Log Lady - Ulla Jokisalo & Hilla Kurki i dialog 08.06.18 12.09.18. Intro til læreren Om undervisningsmaterialet Undervisningsmaterialet har til formål at formidle Fotografisk

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Udskoling, gymnasium og HF Ung dansk fotografi 14 Fotografisk Center, 15. november 14. december 2014 Udstillingen vises i Slottet, Carlsberg Byen, Bryggerens Plads 11, 6 sal. 1799

Læs mere

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog

Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmateriale til Jette Bang i dialog Undervisningsmaterialet tager udgangspunkt i Fotografisk Centers aktuelle udstilling Jette Bang i dialog. Der er en beskrivelse alle de deltagende fotografer,

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013 En lærerguide 5xSOLO 2. marts-31. marts 2013 Introduktion I perioden 2. til 31. marts 2013 kan du og dine elever opleve udstillingen 5 X SOLO, der består af fem soloudstillinger med værker af fem forskellige

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Udskoling

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Udskoling UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Udskoling Introduktion til materialet Materialet er udformet som et diskussions- og opgaveark,

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014 En lærerguide Beyond Reach 1. marts til 13. april 2014 Introduktion Kære underviser Fra 1. marts til 13. april 2014 præsenterer Den Frie Udstillingsbygning en ny udstilling med værker specielt skabt til

Læs mere

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM

UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014

KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling. 4. oktober - 9. november 2014 En lærerguide KE14 - Kunstnernes Efterårsudstilling 4. oktober - 9. november 2014 Manuel Canu: From Wall to Floor, 2013 Introduktion Kære underviser I perioden 4. oktober til 9. november kan du og din

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Værnær AfAnniThus hol t Mål gr uppe: 7. 9. k l as s e Vær nær! Tekster i arbejdet: Ispigen fra Ispigen og andre fortællinger af Bent Haller. Det er ikke nemt fra De andre af Anna Grue Målgruppe 7.-9. klasse

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling 13 okt 25 nov 2012 INTRODUKTION I perioden 13. oktober til 25. november 2012 kan du og din klasse opleve udstillingen KE12 - Kunstnernes Efterårsudstilling.

Læs mere

Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til?

Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til? Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til? Besøg BIBLIOTEKET Besøg VANDREHALLEN Besøg BIBLIOTEKET Hvordan kan skolen bruge biblioteket? Hvorfor biblioteksbesøg? Tilbuddene veksler mellem kulturel oplevelse

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål

Billedkunst. Status. Evaluering. Fagets formål Billedkunst Status Eleverne i 5.klasse skal have billedkunst i 60 min. Ugentligt. Det er første år, de skal have mig til faget. Via spørgeskema har jeg forsøgt at evaluere sidste skoleår samt danne mig

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne.

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne. #21 Opgaveark Dansk og billedkunst, 1.-2. klasse Dansk, billedkunst og N/T, 3.-5. Klasse Omfang: 2-3 lektioner (+ hjemmeopgave) Mit hjem dit hjem Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet. Det moderne gennembrud (udskoling) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Nationalmuseet Det moderne gennembrud (udskoling) Introduktion (til læreren) Inden I besøger Nationalmuseet for at høre om Det moderne gennembrud, giver dette

Læs mere

INSPIRATIONSMATERIALE

INSPIRATIONSMATERIALE INSPIRATIONSMATERIALE BANG - Thomas Bang i Esbjerg Kunstmuseums samling INSPIRATION TIL UNDERVISERE I FOLKESKOLEN - Hans værker er overvældende og svære at finde mening i, men et eller andet inviterer

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

FOTOGRAFENS VERDEN Undervisningsmateriale til udstillingen Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på

FOTOGRAFENS VERDEN Undervisningsmateriale til udstillingen Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på FOTOGRAFENS VERDEN Undervisningsmateriale til udstillingen Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på Det Nationale Fotomuseum, Rotunden 01 Den Sorte Diamant, Søren Kierkegaards Plads 1, København K 22.

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

Lærerinformation og undervisningsmateriale i forbindelse med udstillingen Dyredamer på KunstCentret Silkeborg Bad 20. maj 18.

Lærerinformation og undervisningsmateriale i forbindelse med udstillingen Dyredamer på KunstCentret Silkeborg Bad 20. maj 18. 1 Lærerinformation og undervisningsmateriale i forbindelse med udstillingen Dyredamer på KunstCentret Silkeborg Bad 20. maj 18. september 2011 Generel information i forbindelse med besøg på KunstCentret

Læs mere

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen Transit EN LÆRERGUIDE TIL EN UDSTILLING om Menneskets forhold til naturen INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 19. februar til 17. marts kan du og din klasse opleve udstillingen TRANSIT. Med denne lærerguide

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14

Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Årsplan for billedkunst i 3. klasse 2013/14 Formålet med faget billedkunst bliver her beskrevet af undervisningsministeriet: Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere,

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang. Praktiske oplysninger. Fagområder: dansk, historie og samfundsfag

Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang. Praktiske oplysninger. Fagområder: dansk, historie og samfundsfag Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang Fagområder: dansk, historie og samfundsfag Kort beskrivelse: Undervisningsforløbet Familien Jacobsen en arbejderfamilie i

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR

DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR DREJEBOG TIL BIBLIOTEKAR Litteratur i digital transformation er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen og er udviklet i et samarbejde mellem Litteratursiden.dk Aarhus Kommunes Biblioteker Helsingør Biblioteker

Læs mere

Læseplan for valgfaget billedkunst

Læseplan for valgfaget billedkunst Læseplan for valgfaget billedkunst Indhold Indledning 3 Trinforløb for 7./8./9. klassetrin 4 Billedkommunikation 4 Billedanalyse 6 Indledning Faget billedkunst som valgfag er etårigt og kan placeres i

Læs mere

Undervisningsforløb DRØMMEN OM AMERIKA

Undervisningsforløb DRØMMEN OM AMERIKA Undervisningsforløb DRØMMEN OM AMERIKA Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Drømmen om Amerika 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Louise Mejer DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni

Læs mere

HERNING ER VORES KULTURPOLITIK

HERNING ER VORES KULTURPOLITIK HERNING ER VORES KULTURPOLITIK KULTUR HVER DAG Vi er omgivet af kultur hver eneste dag. Hvad enten du lægger mærke til det eller ej, bidrager kulturen til at give indhold og sammenhold i hverdagen. Med

Læs mere

MELLEMTRINNET/VENSKABER

MELLEMTRINNET/VENSKABER EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN MELLEMTRINNET/VENSKABER Lærervejledning Venskaber. Indhold og formål: Venskaber behandler elevernes egne venskabsrelationer perspektiveret

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

ARBEJDSFORMER, SAMARBEJDE OG LÆRING

ARBEJDSFORMER, SAMARBEJDE OG LÆRING ARBEJDSFORMER, SAMARBEJDE OG LÆRING Den der arbejder - er den der lærer, og.. den der ikke arbejder HVOR KOM VI FRA? Refleksion over, hvordan gruppearbejdet fungerede. I overvejede: Talte alle lige meget?

Læs mere

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag.

Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Undervisning onsdag d.18.2.15 Unge Stemmer Tematik: København, elevernes egen verden går herfra. De bedste arkivalier, mulighed for at koble på elevernes egen verden og hverdag. Grupperne skal arbejde

Læs mere

UDSKOLINGEN / VENSKABER

UDSKOLINGEN / VENSKABER EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN UDSKOLINGEN / VENSKABER Lærervejledning Venskaber. Indhold og formål: Venskaber behandler elevernes egne venskabsrelationer perspektiveret

Læs mere

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET METTE WINCKELMANN We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. december 2011 29. januar 2012 kan du og din klasse opleve We Have A Body en soloudstilling

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted Afdeling: Østerhåb Udfyldt af gruppe: Rødder Dato: 9.9.2015 SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper.

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

Lærervejledning til tema om ensomhed

Lærervejledning til tema om ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed 1 ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed DR Skoles undervisningsmateriale om ensomhed er målrettet undervisningen i fagene dansk og klassens tid, 6.-9. klasse.

Læs mere

NORDIC CULTURE CAMP 2018!

NORDIC CULTURE CAMP 2018! 19.-26. august Nykøbing Mors NORDIC CULTURE CAMP 2018 www.rn.dk/nordicculturecamp VÆR MED PÅ NORDIC CULTURE CAMP 2018! Er du ung kunstner? Og kunne du tænke dig at opleve Kulturmødet Mors og deltage i

Læs mere

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop.

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop. Kirsten Justesen MY BODY IS MY TOOL Målgruppe: Folkeskolen 7-10. kl. Kroppen i kunsten Som forberedelse til et besøg på Rønnebæksholm og udstillingen MY BODY IS MY TOOL kan man se portrætfilmen om kunstneren

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST

UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST UNDERVISNINGSFORLØB MED DRØMME I BILLEDKUNST Af Anna Hofgaard Møller (LIN 208470) Vejleder: Kirsten Bak Andersen INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 Mål med forløbet... 3 Klassetrin... 3 Forud for forløbet...

Læs mere

Designpædagogik og Georg Jensen

Designpædagogik og Georg Jensen MUSEET PÅ KOLDINGHUS Postbox 91, DK - 6000 Kolding Telefon: + 45 76 33 81 00 Telefax: + 45 76 33 81 99 E-mail: museum@koldinghus.dk SE-nr.: 18 11 98 97 Internet: www.koldinghus.dk LÆRINGSEFTERMIDDAG PÅ

Læs mere

Mødafrika.dk Filmproduktion

Mødafrika.dk Filmproduktion Lærervejledning - Identitet og fælleskaber Udarbejdet af Martin Cholewa Jørgensen Materialet er målrettet eleverne 8. og 9. Klasse i Samfundsfag og arbejder med kompetenceområdet; sociale og kulturelle

Læs mere

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk

Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN. fra Radiodrama.dk Undervisningsmateriale til KVINDETRILOGIEN fra Radiodrama.dk Simba Det mig, der fordrer katten Avisen er ligesom vores ting Følgende materiale er udarbejdet, så man kan arbejde med det enkelte afsnit eller

Læs mere

8 bud på billedforløb

8 bud på billedforløb 8 bud på billedforløb Center for Undervisningsmidler Slagelse, ved pædagogisk konsulent Mette Rold 1 Collage-billeder Her kan der leges med forholdet mellem real virkelighed og imaginær virkelighed. Dette

Læs mere

Kreativ faglighed Billedkunst, drama, mediefag og musik

Kreativ faglighed Billedkunst, drama, mediefag og musik FØLG OS PÅ _ Kreativ faglighed Billedkunst, drama, mediefag og musik WWW.SOLGYM.DK De kunstneriske fag Billedkunst I dit første år på gymnasiet skal du have ét af de fire kunstneriske fag, der bliver udbudt

Læs mere

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING DIT DEMOKRATI: OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dit Demokrati film og opgaver Folketinget ønsker at engagere unge i demokrati

Læs mere

Rundt om hjørnet / jeres byrum

Rundt om hjørnet / jeres byrum Rundt om hjørnet / jeres byrum RUNDT OM HJØRNET TENDENSER I DANSKE BYRUM Udstilling i Dansk Arkitektur Center 1. oktober 2009-29. januar 2010 Undervisningsmateriale Redaktion og tekst Grafisk Layout Forsidefigurer

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk

Øjnene der ser. www.arfikaforbørn.dk Øjnene der ser Dette undervisningsmateriale er udviklet af Louisiana Børnehus til projektet Afrika for børn. Materialet er gratis og frit tilgængeligt på www.afrikaforbørn.dk Skulpturer set med forskellige

Læs mere

MOON SKIN LUCID WALK

MOON SKIN LUCID WALK EN LÆRERGUIDE MOON SKIN LUCID WALK 10. januar 2015-1. marts 2015 Evren Tekinoktay: Neon Relieffer - Egg, Bunny, Harlowe, Elektra, Crystal & Bambi, 2014. Introduktion Kære underviser I perioden 10. januar

Læs mere

Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg. www.gerlevlegepark.dk

Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg. www.gerlevlegepark.dk Gerlev en verden i bevægelse Projekt HandiLeg Gerlev Idrætshøjskole og Legeparkligger ved Slagelse på Vestsjælland, 100 Km fra København, Danmark. Gerlev Idrætshøjskole & Gerlev Legepark www.gerlev.dk

Læs mere

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab Formål for faget billedkunst Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Billedanalyse og portrættering

Billedanalyse og portrættering Billedanalyse og portrættering Titel: Billedanalyse og portrættering et undervisningsforløb med værkstedsarbejde Kort beskrivelse af emnet: I danskfaget indgår billedanalyse på flere klassetrin. I dette

Læs mere

Bilag 1 Interviewguide 1

Bilag 1 Interviewguide 1 Bilag 1 Interviewguide 1 Intro Vi kommer fra RUC og er ved at lave et kommunikationsprojekt om madfællesskaber for børnefamilier på Nørrebro. Vores fokus er, hvordan man kan styrke eksisterende netværk

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

GENNEM KUNSTEN DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART

GENNEM KUNSTEN DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART GENNEM KUNSTEN DEN FRIE UDSTILLINGSBYGNING DEN FRIE CENTRE OF CONTEMPORARY ART PROCESORIENTEREDE FORMIDLINGSEKSPERIMENTERR Gennem Kunsten er en række formidlingseksperimenter, som afprøver rammerne for,

Læs mere

Mus eum. spas. Lærervejledning

Mus eum. spas. Lærervejledning Mus eum spas Lærervejledning Før Kære lærer Dette museumspas danner rammen om jeres besøg på et af de lokale museer i Varde Kommune. Gennem arbejdet med pas og besøg får eleverne et nyt kendskab til et

Læs mere

Vores Danmark. Vores Danmark. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 4a - Drejebog - Vores Danmark - s1. Indhold

Vores Danmark. Vores Danmark. Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? 4a - Drejebog - Vores Danmark - s1. Indhold 4a - Drejebog - - s1 Hvad VED en aktiv medborger om fællesskaber? Indhold Denne øvelse handler om, hvorledes forskellige mekanismer og midler kan virke ekskluderende eller inkluderende. Igennem øvelsen

Læs mere

MELLEMTRINNET / FAMILIEALBUM

MELLEMTRINNET / FAMILIEALBUM EFTERBILLEDER UNDERVISNINGSPORTAL FOR FOTOGRAFI I FOLKESKOLEN MELLEMTRINNET / FAMILIEALBUM Lærervejledning Familiealbum. Indhold og formål: Familiealbum behandler spændingsfeltet mellem fotografiet i det

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

LOUISIANA LEJRSKOLE

LOUISIANA LEJRSKOLE LOUISIANA LEJRSKOLE 24.9 28.9.2018 FIRE DAGE PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR MED FOKUS PÅ KUNST, ARKITEKTUR OG KREATIVITET VIND ET GRATIS LEJRSKOLEOPHOLD MED LOUISIANA LEARNING Foto: Louisiana Learning Louisiana

Læs mere

Fagplan for billedkunst

Fagplan for billedkunst Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå billedsprog

Læs mere

Foto: Museum Vestsjælland

Foto: Museum Vestsjælland Målgruppe: Modtagelsesklasser (mellemtrinnet) Din historie - min historie - vores historie Fagområder: Dansk som andet sprog, historie Kort beskrivelse: Din historie - min historie - vores historie er

Læs mere

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab

Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Gymnasiet Baggrund for kampagnen om fælleskab, demokrati og medborgerskab Undersøgelser peger på, at danske unge nok har en stor viden om demokratiske processer, men at denne viden ikke nødvendigvis omsættes

Læs mere

Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst

Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst Innovation og entreprenørskab som aktiv del af valgfaget billedkunst Udarbejdet af lærer Anne Mette Olesen Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Billedkunst valgfag + tværgående tema

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

De gode læringsmål. Konference for UVM den 06. maj 2015

De gode læringsmål. Konference for UVM den 06. maj 2015 De gode læringsmål Konference for UVM den 06. maj 2015 Kompetencehuset LeneHeckmann.dk Lene Skovbo Heckmann CVR: 32 90 84 97 Avedøregårdsvej 74, 2650 Hvidovre Tlf.: 0045 28947944 E-mail: mail@leneheckmann.dk

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Lærervejledning til OPFINDELSER

Lærervejledning til OPFINDELSER Lærervejledning til OPFINDELSER Af Mette Meltinis og Anette Vestergaard Nielsen Experimentarium 2013 Indholdsfortegnelse OPFINDELSER+...+1+ OPFINDELSER+...+3+ MÅLGRUPPE+...+3+ FAGLIGHED+...+3+ FAGLIGE+BEGREBER:+...+3+

Læs mere