Gebyr- og afgiftsfastsættelse for tilsyn med civil luftfart

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gebyr- og afgiftsfastsættelse for tilsyn med civil luftfart"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax dla@trafikstyrelsen.dk Notat Gebyr- og afgiftsfastsættelse for tilsyn med civil luftfart Trafikstyrelsen har som led i gebyr- og afgiftsfastsættelsen for 2015 genberegnet gebyrerne for tilsyn med civil luftfart og reguleret afgifterne. Gebyrer og afgifter reguleres i BL 9-10 og BL 9-13, som revideres med virkning fra 1. januar BL 9-10 dækker Danmark, mens BL 9-13 dækker Grønland og Færøerne. Afgifterne og gebyrerne finansierer Trafikstyrelsens funktionstilsyn og tiltrædelseskontroller i relation til tilsyn med civil luftfart. Trafikstyrelsen budgetterer i 2015 med indtægter fra branchen på 97,0 mio. kr. i form af gebyrer og afgifter. Til sammenligning blev der i 2014 budgetteret med 96,5 mio. kr. Trafikstyrelsen forventer et overskud for funktionstilsyn, der hovedsagligt er finansieret af safety-bidraget. Trafikstyrelsens omkostninger til det gebyr og afgiftsfinansierede område stiger bl.a. fordi aktiviteter, der tidligere har været finansieret via en route, men som relaterer sig til opgaver på området, nu er indarbejdet i budgettet. Trafikstyrelsens omkostninger til en route falder til gengæld. Niveauet, for hvor mange omkostninger der er, efterprøves i den kommende tid på baggrund af aktuelle registreringer. Dertil kommer en række stigende aktiviteter, eksempelvis på security, øget efterspørgsel på vejledning, droner m.v. I forbindelse med en eventuel ændring af lov om luftfart vil Trafikstyrelsen overveje en række reguleringer i forhold til finansieringen af området. Herunder; - om satsen for Safety-bidrag skal reguleres ned - at beregningsteknikken i forhold til fastsættelse af gebyrerne skal ændres fra den nuværende metode med maksprisberegninger. Se afsnit om gebyrfastsættelse for en beskrivelse beregningsteknikken. Alle de nævnte ændringer kræver en ændringen af Luftfartsloven. Side 1 (24)

2 erne er reguleret på følgende måde: - Der er 19 gebyrer, der overgår fra at være faste gebyrer til at være gebyr efter regning. Dvs. gebyrer, der opkræves efter medgået tidsforbrug. Ændringen sker, fordi der er ganske få årlige udstedelser. Der oprettes 2 nye gebyrer, Web-baseret eksamination af personale i PART M og PART 145 på vegne af EASA og Dispensation til brug af ubemandede luftfartøjer (UAS/RPAS) til erhvervs-, test- eller forskningsmæssige formål. Begge gebyrer bliver efter regning. - Der nedlægges 2 gebyrer vedrørende udstedelse af erstatningsdokumenter/genudstedelser. - Gebyr efter regning sættes op fra 924 kr. til 985 kr. Omkostninger til transporttid i Danmark har oprindeligt været faktureret ved siden af, hvilket nu er indregnet i gebyret faste gebyrer sættes op, heraf 2 gebyrer der reguleres på baggrund af nyt opgaveomfang, som følge af nye regler. - 7 faste gebyrer sættes ned. - 7 faste gebyrer fastholdes uændret, eller PL-reguleres. Afgifter og årsgebyrer er reguleret jf. beskrivelserne nedenfor. Alle reguleret med prisudviklingen. er fremgår af bilag 1. er og afgifter fremgår af tabellerne i hovednotatet. Nedefor er grundlaget for reguleringerne beskrevet. Der henvises til tabel numre i BL 9-10 og BL Begge er inddelt i kapitler fra Regulering af afgifterne Safety-bidrag Safety-bidraget dækker omkostninger til funktionstilsyn i Danmark. Beløbet er reguleret i september måned og meldt ud til branchen. Notat fremgår af bilag 2. Satsen er i ,25 kr. svarende til beløbet i Afgifter for Grønland og Færøerne Afgifterne er opdelt i 2 typer: Udstedelsesafgifter, som dækker omkostningerne til tiltrædelseskontroller, og årsafgifter, som dækker omkostninger til funktionstilsyn. Afgifterne reguleres efter reglerne fastsat i 148, stk. 1-5 i Luftfartsloven (jf. lov nr. 475 af 9. juni 2004). Reguleringen fremgår af BL Beløbene reguleres pr. 1. januar 2015 i henhold til Luftfartslovens Side 2 (24)

3 148, stk. 7 og bekendtgørelse nr. 942 af 25. august Beløbene reguleres med 2 pct. tillagt tilpasningsprocenten for 2015 på -0,5 pct. Det betyder, at afgifterne fra 2014 til 2015 forhøjes med 1,5 pct. Sammenhængen fremgår af Tabel 1. Der er følgende afgifter i BL 9-13: - Afgifterne i Tabel 6C Luftfartøjer over kg eller luftfartøjer, som ikke udelukkende anvendes privat. - Afgifterne i Tabel 8E Teletekniske anlæg inkl. betaling for kontrol af måleresultater. Afgiften fastsat i 148, stk. 6, i Luftfartsloven, (jf. lov nr. 475 af 9. juni 2004) for tilsyn med flyvekontroltjeneste (en route) fremgår ikke, da de flyvekontroltjenesteenheder, der udfører flyvekontroltjeneste (en route) for Grønland og Færøerne, ikke er hjemmehørende der og derfor ikke omfattet af denne lovbestemmelse. Afgiften er således heller ikke reguleret. De beregnede afgifter for 2015 fremgår af tabel 2 og 3 nedenfor. Tabel 2: Tabel 6C i BL Luftfartøjer over kg eller luftfartøjer, som ikke udelukkende anvendes privat Udstedelsesafgift Årsafgift Udstedelsesafgift Årsafgift C1 Op til og med 300 kg C2 Over 300 kg op til og med kg - grundgebyr plus pr. påbegyndt 100 kg over 300 kg C3 Over kg op til og med kg - grundgebyr plus pr. påbegyndt 100 kg over kg C4 Over kg - grundgebyr plus pr. påbegyndt kg over kg Tabel 3: Tabel 8E i BL Teletekniske anlæg inkl. betaling for kontrol af måleresultater Årsafgift Årsafgift E1 ILS kategori I, II, III inkl. Markers E2 Localizer eller VOR E3 DME E4 Radar E5 VDF E6 Kommunikationsanlæg E7 NDB eller locator Side 3 (24)

4 Regulering af gebyrer er For Grønland og Færøerne er der årsgebyrer, som reguleres efter reglerne fastsat i Luftfartsloven (jf. lov nr. 475 af 9. juni 2004). Indtægter fra årsgebyrerne dækker omkostninger til funktionstilsyn i Grønland og Færøerne. Reguleringen fremgår af BL Der er følgende årsgebyrer: - erne i Tabel 5B-5H - erne i Tabel 6B - erne i Tabel 7B-7E - erne i Tabel 8B-8D + 8F - erne i Tabel 9A-9E erne for 2015 fremgår af tabellerne 4-20 nedenfor erne har først fra medio 2013 kunnet opgøres særskilt fra det funktionstilsyn, der i dag finansieres af safety-bidraget for Danmark. Der eksisterer derfor ikke tilstrækkeligt datagrundlag til at give et retvisende billede af indtægter og omkostninger forbundet med årsgebyrerne til at foretage en egentlig genberegning af årsgebyrerne. erne er derfor alene reguleret pr. 1. januar 2015 efter skønnet i det generelle pris- og lønindeks i pris- og lønforudsætningerne i anmærkningerne i forslag til finanslov for finansåret 2015 på 1,5 pct. Tabel 4. Tabel 5B i BL 9-13: årsgebyrer Luftfartskoler B1 ATO Tabel 5. Tabel 5C i BL Registered Facility C1 Registrering af Registered Facility Tabel 6. Tabel 5E i BL Luftfartsskoler, ATM E1 Praktisk uddannelse, jf. BL 6-95 og BL E2 Teoretisk uddannelse, Jf. BL 6-94 og BL Side 4 (24)

5 Tabel 7: Tabel 5G i BL G1 PART 147 skole Tabel 8: Tabel 5H i BL 9-13: Flyvelæger/AeMC H1 Flyvelæger/AeMC Tabel 9: Tabel 6B i BL 9-13: Luftdygtighedsbeviser/nationale flyvetilladelser for luftfartøjer op til og med kg, som udelukkende anvendes privat inkl. unioner B1 Op til og med 300 kg B2 Over 300 kg op til og med 600 kg B3 Over 600 kg op til og med kg Tabel 10: Tabel 7B i BL 9-13: Autorisation til inspektion, vedligeholdelse og større ændringer af luftfartøjer og luftfartøjsmateriel (Part 145, Part M (F) og BL 2-1) B1 Luftfartøjer op til og med kg B2 Luftfartøjer op til og med kg B3 Luftfartøjer op til og med kg B4 Luftfartøjer op til og med kg B5 Luftfartøjer over kg B6 Part 145 med A-ratings begrænset til avionic B7 Tilsyn med FAA autorisation, der er baseret på en Part 145 autorisation erne i tabel 7B dækker også B-, C- og D-ratings. Tabel 11: Tabel 7C i BL 9-13 Autorisation til inspektion, vedligeholdelse og større ændringer af luftfartøjsmateriel (komponentværksted) C1 Komponentværksted med B-/C-ratings og op til og med 10 ansatte involveret i maintenance C2 Komponentværksted med B-/C-ratings og mellem 10 og 150 ansatte involveret i maintenance C3 Komponentværksted med B-/C-ratings og over 150 ansatte involveret i maintenance C4 Autorisation til udførelse af NDT-arbejde C5 Tilsyn med FAA autorisation, der er baseret på en Part 145 autorisation Side 5 (24)

6 Tabel 12: Tabel 7E i BL Stand-alone CAMO er E1 Luftfartøjer op til og med kg E2 Luftfartøjer over kg og op til og med kg E3 Luftfartøjer over kg og op til og med kg E4 Luftfartøjer over kg og op til og med kg E5 Luftfartøjer over kg Tabel 13: Tabel 8B i BL Godkendte, offentlige flyvepladser B1 IMC-flyvepladser med mere end 2 præcisionslandingsbaner B2 IMC-flyvepladser med 1-2 præcisionslandingsbaner B3 IMC-flyvepladser i forsvarets regi, som er godkendt af Trafikstyrelsen til erhvervsmæssig, civil luftfart B4 IMC-flyvepladser med andre radiolandingshjælpemidler, VOR/ NDB/ VDF/ radar/ R-NAV B5 Øvrige IMC-flyvepladser og IMChelikopterflyvepladser B6 VMC-flyvepladser og VMC-helikopterflyvepladser Tabel 14: Tabel 8C i BL Godkendte, private flyvepladser C1 Private flyvepladser, helikopterflyvepladser samt svæveflyvepladser, der ikke administreres gennem DSvU C2 Helikopterdæk på faste havanlæg C3 Helihoistsystemer Tabel 15: Tabel 8D: Tilsyn med security på flyvepladser D1 D2 D3 D4 Godkendelse af sikkerhedsplan for flyvepladser med mere end 5 mio. afrejsende passager Godkendelse af sikkerhedsplan for flyvepladser med mellem 1 og 5 mio. afrejsende passagerer Godkendelse af sikkerhedsplan for flyvepladser med mindre end 1 mio. afrejsende passagerer, dog ikke mindre flyvepladser, jf. gebyrlinje D4 i denne tabel Godkendelse af sikkerhedsplan for mindre flyvepladser Tabel 16: Tabel 8F i BL 9-13 Godkendelse af kontrolorganisation F1 Godkendelse af kontrolorganisation, der må udføre kontrolmålinger på CNS- og AGA-anlæg med luftfartøj Side 6 (24)

7 Tabel 17: Tabel 9A i BL 9-13 AOC til erhvervsmæssig lufttransportvirksomhed A1 Luftfartøjer over MTOM kg A2 Luftfartøjer op til og med MTOM kg A3 Luftfartøjer op til og med MTOM kg A4 Luftfartøjer op til og med MTOM kg Tabel 18: Tabel 9B i BL Tilladelse til anden erhvervsmæssig flyvning (Aerial Work Certificate) B1 Anden erhvervsmæssig flyvning Tabel 19: Tabel 9D i BL Licens til erhvervsmæssig lufttransportvirksomhed D1 Luftfartøjer på MTOM kg og derover D2 Luftfartøjer under MTOM kg Tabel 20: Tabel 9E i BL Tilsyn med security E1 E2 E3 E4 Godkendelse af sikkerhedsplaner for luftfartsselskaber med luftfartøjer på MTOM kg. og derover Godkendelse af sikkerhedsplaner for luftfartsselskaber med luftfartøjer under MTOM kg. Sikkerhedsgodkendelse af fragtagenter og cateringleverandører med eftersynsmuligheder Sikkerhedsgodkendelse af fragtagenter og cateringleverandører uden eftersynsmuligheder er Der er en række udstedelsesgebyrer, som er reguleret i henholdsvis BL 9-10 for Danmark og BL 9-13 for Grønland og Færøerne. Gebyrerne er ens i de to BL er dog med undtagelse af de steder, hvor der for Grønland og Færøerne er udstedelsesafgifter. Indtægter fra udstedelsesgebyrerne dækker omkostninger til tiltrædelseskontroller. erne er opdelt i to typer: Gebyr efter regning, hvor der afregnes på baggrund af en fastsat timepris efter medgået tid, og faste gebyrer, hvor der afregnes efter en fast sats pr. sag. Trafikstyrelsen er underlagt makspris-beregninger, når der skal fastsættelse gebyrer for BL 9-10 og BL Det vil sige, at gebyrprisen maksimalt må fastsættelse til omkostningsniveauet i de seneste 3 lukkede regnskabsår. Da opsparing - positiv som negativ - således ikke indregnes i det enkelte gebyr, betyder det, at det er vanskeligt at opnå balance mellem indtægter og omkostninger for gebyrerne. Det Side 7 (24)

8 betyder også, at udsving i omkostninger i et enkelt år bliver indregnet forsinket, men med fuld effekt uden at der tages højde for udviklingen i gebyrstørrelsen hen over årene. Eksempelvis vil en omkostning til udarbejdelse af nye procedurer og vejledninger udarbejdet et enkelt år kun indgå i gebyret i de 3 efterfølgende år, og vil ikke tage højde for eksempelvis efterfølgende besparelser som følge af arbejdet. Her vil gebyret typisk stige væsentligt i 3 år for derefter at falde. Det giver en gebyrfastsættelse, der svinger meget fra år til år og til tider uafhængigt af den faktiske omkostningsstruktur. Gebyrerne blev i forbindelse med gebyrreformen i juli 2013 fastsat, således at de skulle være omkostningsdækkende. For en række af gebyrerne blev de fastsat ud fra et skøn, fordi der var usikkerhed omkring enhedsomkostningen pga. den krydssubsidiering, der indtil gebyrreformen var mellem afgifter og gebyrer. Da gebyrerne ultimo 2013 skulle fastsættes for 2014, blev alle gebyrer alene PL-reguleret, da der kun forelå ganske få registreringer for den mellemliggende periode. På baggrund af de erfaringer Trafikstyrelsen har på baggrund af registreringerne i den efterfølgende periode, er der i forbindelse med gebyrfastsættelsen for 2015 en række justeringer af gebyrerne, der er større, end det normalt kan forventes Konkret fastsættes gebyrerne på baggrund af tal fra de seneste tre regnskabsårs, hvor omkostninger er PL-reguleret til det det år, som gebyret gælder for. På baggrund af implementeringen af gebyrreformen i 2013 beregnes der undtagelsesvis frem til fastsættelsen for 2016 alene på tal fra 2012 og frem. Det betyder i praksis, at gebyrerne for 2015 er fastsat ud fra tal fra regnskabstal fra 2012 og 2013, prognosetal fra 2014 og budgettal for Beregningerne af makspriser er således udført på baggrund af følgende formel: ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Formlen beskriver at, omkostningerne for årene 2012, 2013 og 2014 er PL-reguleret til 2015-niveau. Herefter er omkostningerne for periode lagt sammen og divideret med antallet for samme periode. Tal fra er regnskabstal, mens tal fra 2014 er prognosetal, og tal fra 2015 er budgettal. PL-værdierne fremgår af tabel 21 nedenfor: Side 8 (24)

9 Tabel 21: Anvendte pl værdier I pct PL 0,5 0,5 1,5 Som nævnt i indledningen tager beregningsmodellen ikke højde for opsparing i modsætning til den normale model for gebyrer og afgifter i staten, hvor der i stedet for makspriser regnes med balance mellem indtægter og omkostninger over en 4-årig periode. Det betyder, at modellen ikke sikrer afvikling af de ca. 7 mio. kr., der pt. ligger i negativ opsparing, og som luftfartsbranchen altså tidligere har betalt for lidt for TS tiltrædelseskontroller. Det meste af den negative opsparing vedrører tilbagebetaling i forbindelse med overgangen til Safetybidrag for årsgebyrerne. Trafikstyrelsen vil i 2015 udarbejde forslag til model for, hvordan vi kan håndtere dette. er efter regning Udstedelses efter regning er på baggrund af ovenstående beregning fastsat til 985 kr. pr. time. Det er en stigning på ca. 7 pct. fra den nuværende sats på 924 kr. pr. time. Beløbet er fastsat ud fra makspris beregningen beskrevet ovenfor. Gebyret dækker efter gebyrreformen i 2013 omkostninger til rejsetid i Danmark, som tidligere blev faktureret ved siden af Gebyrer der overgår til at afregnes efter regning En række gebyrer, der hidtidigt har været faste gebyrer, overgår til at være efter regning dvs. fakturering efter medgået tid. Ændringen sker, fordi der er ganske få årlige udstedelser. Derfor ville et fast gebyr svinge kraftigt fra år til år. Gebyrerne, der overgår fra faste gebyrer til efter regning fremgår af tabel 22 nedenfor. Tabel 22: Gebyr, der overgår fra faste gebyrer til gebyr efter regning Kapitel Tabel Række Navn Gebyr 2014 i BL 9- nummer i tabel 10/BL B B1 Førstegangsudstedelse af flyveleder- og FIS-certifikat B B2 Tilføjelse af ny rettighed flyveleder- og FIS-certifikat B B3 Udstedelse af Flyveleder- og FIS-elevcertifikat B B4 Førstegangsudstedelse af autorisation som kontrollant/assessor i forbindelse med ATM, pr. påtegning 4 4B B5 Fornyelse eller udvidelse af autorisation som kontrollant/assessor i forbindelse med ATM, pr. påtegning Side 9 (24)

10 4 4C C1 Første gangsudstedelse Part-66 AML-certifikat C C3 Førstegangsgodkendelse af assessor/typeeksaminer C C4 Fornyelse af assessor/typeeksaminer E E1 Validering eller blokvalidering af certifikat H H1 Part 66 AML-certifikat J J3 Instruktørrettighed sektion K K1 Flyveleder/FIS-certifikat pr. prøve/omprøve, pr. fag E E1 Export statement / export af luftdygtighedsbeviser - ikke USA 6 6F F2 Godkendelse af flyvebetingelser eller udstedelse af flyvetilladelse til luftfartøj med allerede godkendte flyvebetingelser 6 6I I1 Byggetilladelse eller forlængelse af byggetilladelse til amatørbygning af luftfartøj J J1 Tildeling af ICAO mode S samt ELT koder til ultralette fly B B1 Anden erhvervsmæssig flyvning F F1 Anmeldelse af firmaflyvning A A1 Særlig tilladelse til flyvning i privat regi Side 10 (24)

11 Nye gebyrer Der oprettes 2 nye gebyrer. De har tidligere været opkrævet efter tabel 2C øvrige opgaver, men har fået et omfang, der gør, at der nu oprettes særskilte gebyrlinjer til dem. Det drejer sig om følgende: 1. 4L, L1 vedrørende Web-baseret eksamination af personale i PART M og PART 145 på vegne af EASA 2. 9I, I1 vedrørende Dispensation til brug af ubemandede luftfartøjer (UAS/RPAS) til erhvervs-, test- eller forskningsmæssige formål Begge gebyrer opkræves efter regning. For så vidt angår 4L, L1 på baggrund af, at der kun årligt forventes sager i gennemsnit. Når der oprettes en særskilt gebyrlinje skyldes det at der er løbende er sager på området. Mens 9I, I1 opkræves efter regning da det forventes, at tidsforbruget pr. sag varierer kraftigt på grund af sagernes karakter, og at det derfor er svært at fastsætte et rimeligt gebyr. Baggrunden for variationen er bl.a., at det er forskellige typer af dispensation, der søges om, og sagsbehandlingen varierer i forhold til typen af dispensation. er faste kapitel 2 Gebyrerne i tabel 2A vedrørende udstedelse af erstatningsdokumenter/genudstedelser nedlægges, og opgaven finansieres i stedet for af Safety-bidraget. Baggrunden er, at udstedelserne oftest sker i forbindelse med det løbende funktionstilsyn, der finansieres af Safetybidraget, og at det er svært at adskille omkostningen til genudstedelser fra dette arbejde. Ressourcetrækket ved en adskillelse vil således formentlig overstige selve omkostningen ved at løse opgaven. Der er 2 gebyrer i 2014, der begge er fastsat til 202 kr. Gebyret i tabel 2D vedrørende Sikkerhedsgodkendelse af securitymedarbejdere i henhold til securitybekendtgørelsens 6 sættes op fra 767 kr. i 2014 til kr. i Stigningen skyldes blandt andet, at der i 2013 er brugt en del ressourcer på at udarbejde vejledningsmateriale. er faste kapitel 3 Gebyrerne i tabel 3A reguleres på følgende måde: - A1 Registrering af luftfartøjer, som udelukkende anvendes privat op til og med kg, reguleres fra kr. i 2014 til kr. i Reguleringen sker på baggrund af PLregulering. Makspris-beregningen er væsentlig højere, men Trafikstyrelsen vurdere, at det vil være muligt at nedbringe omkostningerne til dette niveau. I omkostningerne indgår ud Side 11 (24)

12 over registreringen omkostninger til reservationer, der går forud for selve registreringen. Reservationerne kan godt ske lang tid før selve registreringen. - A2 Registrering af øvrige luftfartøjer, reguleres fra kr. i 2014 til kr. i Reguleringen sker på baggrund af PL-regulering. Makspris-beregningen er væsentlig højere, men Trafikstyrelsen vurdere det vil være muligt at nedbringe omkostningerne til dette niveau. I omkostningerne indgår ud over registreringen omkostninger til reservationer, der går forud for selve registreringen. Reservationerne kan godt ske lang tid før selve registreringen. Gebyret i tabel 3B Registrering af ejer- og brugerskifte, sletning af luftfartøjer. (Der opkræves ikke for sletning som følge af havari) reguleres op fra kr. i 2014 til kr. i Maksprisberegningen er væsentlig højere, men Trafikstyrelsen vurdere, at det vil være muligt at nedbringe omkostningerne til dette niveau. er faste kapitel 4 Gebyrerne i tabel 4A reguleres på følgende måde: - A1 Førstegangsudstedelse af certifikat, ikke-erhvervsmæssigt pilotcertifikat, nedsættes fra kr. i 2014 til 877 kr. i 2015 på baggrund af makspris-beregningerne. - A2 Tilføjelse af ny rettighed for ikke-erhvervsmæssige pilotcertifikater pr. certifikat, reguleres fra kr. i 2014 til kr. i Reguleringen sker på baggrund af PL-regulering. Der foreligger ikke tilstrækkeligt grundlag til at genberegne gebyret, da det først er indført medio A3 Førstegangsudstedelse af certifikat, erhvervsmæssigt pilotcertifikat, pr. certifikat reguleres fra kr. i 2014 til kr. i 2015på baggrund af makspris-beregningerne. - A4 Tilføjelse af ny rettighed for erhvervsmæssige pilotcertifikater, reguleres fra kr. til kr. Reguleringen sker på baggrund af PL-regulering. Der foreligger ikke tilstrækkeligt grundlag til at genberegne gebyret, da det først er indført medio A5 Udstedelses/udvidelse af autorisation som kontrollant i forbindelse med Part FCL, pr. assessment, er fastsat ud fra et skøn til forbruget, da nye regler for området giver et andet ressourceforbrug end det hidtidige. Gebyret fastsættes til kr. og inkludere omkostninger til afholdes af kursusforløb, prøvetræningslektion og assessment. - A6 Udstedelses/fornyelse/udvidelse af autorisation som instruktør, pr. autorisation, er ligeledes fastsat ud fra et skøn, da Side 12 (24)

13 der også her er nye regler. Gebyret er fastsat til kr. og inkludere omkostninger til afholdelses af instruktørseminar, godkendelse og udstedeles af certifikater. Gebyret i tabel 4C, C2 Fornyelse eller udvidelse Part-66 AML-certifikat stiger fra kr. i 2014 til kr. i 2015 på baggrund af makspris-beregningerne. Gebyrerne i 4D reguleres på følgende måde - Gebyret i D2 Udstedelse af C/C attestation nedsættes fra 707 kr. i 2014 til 493 kr. i 2015 på baggrund af maksprisberegningerne. - Gebyret i D3 Udstedelse af luftfartradiotelefonistcertifikat sættes op fra 707 kr. i 2014 til kr. i 2015 på baggrund af makspris-beregningerne. Gebyret i tabel 4E, E2, SOLI (Change of state of license) sættes op fra kr kr. til kr. det sker på baggrund af en vurdering af den omkostning, der er til løsning af opgaven i form af sagsbehandling og lægefaglig bistand. Omkostningen til lægefaglig bistand var ikke afspejlet i den hidtidige gebyrsats. Gebyret i 4I, I2 Prøve som luftfartsradiotelefonist sættes ned fra kr. i 2014 til kr. i 2015 på baggrund af maksprisberegningerne. Gebyrerne i tabel 4J reguleres på følgende måde: - Gebyret i J1 PPL pr. prøve/omprøve pr. fag fastholdes på 631 kr. Satsen fastholdes, selv om makspris-beregningerne indikerer, at prisen burde sættes op. Det sker, fordi der er nye regler på området. De nye regler betyder, at hver prøve er af kortere varighed, til gengæld skal der gennemføres flere prøver. Når prisen fastholdes skyldes det, at der ved de nye regler alene må være 18 personer til prøve ad gangen, hvor der tidligere måtte være op til 60 personer. Trafikstyrelsen skal altså bruge flere timer pr. prøve, selv om prøverne er af kortere varighed, fordi der med de nye regler kun må være op til 18 deltagerer af gangen. Initielt skal der desuden udarbejdes nyt prøvemateriale. Til sammenligning var gebyret i 2011, før gebyrreformen i 2013 på 820 kr. - Gebyret i J2 ATPL, CPL eller instrumentrettighed, pr. prøve/omprøve pr. fag, inkl. Morseprøve sættes op fra 980 kr. i 2014 til kr. i 2015på baggrund af maksprisberegningerne. Gebyret ligger forsat under niveauet fra 2011, hvor gebyret var på kr. Side 13 (24)

14 Gebyret i tabel 4M, M1 Førstegangsudstedelse af medical, nedsættes fra 596 kr. i 2014 til 486 kr. i 2015 på baggrund af maksprisberegningerne. er faste kapitel 6 Gebyrerne i tabel 6F reguleres på følgende måde: - Gebyret i F1 Flyvetilladelse, inklusive godkendelse af flyvebetingelser sættes op fra kr. i 2014 til kr. i 2015 på baggrund af makspris-beregningerne. - Gebyret i F3 Fornyelse af flyvetilladelse nedsættes fra kr. i 2014 til 925 kr. i 2015på baggrund af maksprisberegningerne. - Gebyret i F4 Validering af udenlandsk flyvetilladelse (Flight Permit) sættes op fra kr. i 2014 til kr. i 2015 på baggrund af makspris-beregningerne. Gebyret i tabel 6G, G1 Støjcertifikat og/eller emissionscertifikat, nedsættes fra kr. i 2014 til kr. i 2015på baggrund af makspris beregningerne. er faste kapitel 9 Gebyret i Tabel 9E, E3 Sikkerhedsgodkendelse af landevejstransportører reguleres fra kr. i til kr. i 2015 på baggrund af PL-regulering, det er under makspris beregningen. Baggrunden er at enhedsomkostningen har varieret en del, hvorfor Trafikstyrelsen fastholder det nuværende niveau indtil der er et mere stabilt grundlag. Side 14 (24)

15 Bilag 1: Alle udstedelsesgebyrer er og afgifter fremgår af tabellerne i hovednotatet Kapitel 2: Generelle gebyrer A1 A2 Udstedelse af erstatningsdokumenter Konvertering af dokumenter (mellem ordninger) Tabel 2A. Udstedelse af erstatningsdokumenter/genudstedelser 202 Udgår 202 Udgår C1 Tabel 2C. Øvrige opgaver Øvrige nye opgaver, der ikke er beskrevet Sikkerhedsgodkendelse i forbindelse med security D1 Kapitel 3: Luftfartøjsregistret Tabel 2D. Sikkerhedsgodkendelse af security-medarbejdere Sikkerhedsgodkendelse af security-medarbejdere i henhold til securitybekendtgørelsens A1 Tabel 3A. Nyregistrering, genregistrering og midlertidig registrering af et luftfartøj, som ikke er optaget i Nationalitetsregistret Registrering af luftfartøjer, som udelukkende anvendes privat op til og med kg A2 Registrering af luftfartøjer Tabel 3B. Registrering af ejerskifte, brugerskiftej, som er optaget i Nationalitetsregistret B1 Registrering af ejer- og brugerskifte af luftfartøjer Side 15 (24)

16 Certifikater A1 A2 A3 A4 A5 A6 Tabel 4A. Certifikater, piloter Førstegangsudstedelse af certifikater, ikkeerhvervsmæssige pilotcertifikater pr. certifikat Tilføjelse af ny rettighed for ikkeerhvervsmæssige pilotcertifikater pr. certifikat Førstegangsudstedelse af certifikater, erhvervsmæssige pilotcertifikater pr. certifikat Tilføjelse af ny rettighed for erhvervsmæssige pilotcertifikater Udstedelse/ fornyelse/ udvidelse af autorisation som instruktør, pr. autorisation Kapitel 4: Certifikater B1 Tabel 4B. Certifikater, ATM Førstegangsudstedelse af flyveleder- og FIScertifikat Udstedelse/udvidelse af autorisation som kontrollant i forbindelse med Part FCL pr. assessment B2 Tilføjelse af ny rettighed flyveleder- og FIScertifikat B3 Udstedelse af Flyveleder- og FIS-elevcertifikat B4 B5 Førstegangsudstedelse af autorisation som kontrollant/assessor i forbindelse med ATM pr. autorisation C1 C2 C3 Tabel 4C. Certifikater, tekniske Førstegangsudstedelse Part FCL/ Part-66 AMLcertifikat Fornyelse eller tilføjelse Part FCL/Part-66 AMLcertifikat Førstegangsgodkendelse af assessor/typeeksaminer Fornyelse af autorisation som kontrollant/assessor i forbindelse med ATM pr. autorisation C4 Fornyelse af assesor/typeeksaminer Side 16 (24)

17 Tabel 4D. Certifikater, øvrige D1 Udstedelse af F-certifikat D2 Udstedelse af C/C attestation D3 Udstedelse af luftfartradiotelefonistcertifikat D4 Udstedelse af K-certifikat Tabel 4E. Validering eller blokvalidering af certifikat E1 Validering eller blokvalidering af certifikat E2 SOLI (change of state of license issue) Praktiske prøver Tabel 4F. Praktiske prøver, pilot F1 Praktiske pilot prøver, herunder: - PPL, CPL, IR, instruktørrettighed, klasse- eller typerettighed på én-pilot luftfartøj - Typerettighed på flerpilot luftfartøj, ATPL -Typerettighed på flerpilot luftfartøj, ATPL, CREW Tabel 4G. Praktiske prøver, ATM G1 Flyveledere og FIS Tabel 4H. Praktiske prøver, tekniske certifikater H1 PART 66 AML-certifikat Tabel 4I. Praktiske prøver, øvrige certifikater I2 Prøve som luftfartsradiotelefonist Side 17 (24)

18 Teoretiske prøver Tabel 4J. Teoretiske prøver, pilot J1 PPL pr. prøve/omprøve pr. fag J2 ATPL, CPL eller instrumentrettighed, pr. prøve/omprøve pr. fag inkl. morseprøve J3 Instruktørrettighed sektion K1 Tabel 4K. Teoretiske prøver, ATM Flyveleder/FIS-certifikat pr. prøve/omprøve pr. fag L1 Tabel 4L. Teoretiske prøver. Teknisk personale Web-baseret eksamination af personale i PART M og PART 145 på vegne af EASA Tabel 4M. Udstedelse af medical M1 Førstegangsudstedelse af medical Tabel 5A Luftfartskoler og flyvelæger Kapitel 5: Luftfartsskoler og organisationer under Personcertificering A1 Luftfartskoler, piloter A2 Registrering af Registered Facility A3 Luftfartskoler, ATM, praktisk og teoretisk uddannelse A4 Lufthavnsskoler, PART 147 skole A5 Flyvelæger/AeMC A6 Godkendelse af kursus typerettighed B1, B2, C- typeuddannelse pr. kategori A7 Godkendelse af syntetiske flyvetrænere og simulatorer Kapitel 6: Luftdygtighed Tabel 6A Luftdygtighed Side 18 (24)

19 A1 Luftdygtighed for private, kommercielle og hvor tilsyn udføres af unioner (DSvU, DBU, KZ og Veteranflyklubben) Tabel 6D. Leasing af fly på dansk register D1 Betaling for procedurer i forbindelse med, at fly på dansk register leases ud (1. gang som ved forlængelse) E1 E2 Tabel 6E. Export statements / Export af luftdygtighedsbeviser Export statement / export af luftdygtighedsbeviser (ikke USA) Export statement / export af luftdygtighedsbeviser - USA F1 F2 Tabel 6F. Flyvetilladelse (enkeltstående flyvninger) Flyvetilladelse inklusiv godkendelse af flyvebetingelser Godkendelse af flyvebetingelser eller udstedelse af flyvetilladelse til luftfartøj med allerede godkendte flyvebetingelser F3 Fornyelse af flyvetilladelse F4 Validering af udenlandsk flyvetilladelse (Flight Permit) Tabel 6G. Støjcertifikat og/eller emissionscertifikat G1 Støjcertifikat og/eller emissionscertifikat Tabel 6H. Diverse ydelser H1 Ændring af flyvehåndbog I1 Tabel 6I. Byggetilladelse til amatørbygning af luftfartøj Byggetilladelse eller forlængelse af byggetilladelse til amatørbygning af luftfartøj J1 Tabel 6J. Tildeling af ICAO mode S koder samt ELT koder til ultralette fly Tildeling af ICAO mode S samt ELT koder til ultralette fly 768 Side 19 (24)

20 K1 Tabel 6K. Udstedelse af Airworthiness Review Certificate Udstedelse af Airworthiness Review Certificate (ARC) (udstedelse af ARC på baggrund af anbefaling fra en godkendt Part M Subpart (G)(I) organisation) Udstedelses gebyr Udstedelses gebyr Kapitel 7: Autorisationer til tekniske organisationer Værksteder Tabel 7A. Udstedelseskontoller - værksteder A1 A2 A3 Autorisation til inspektion, vedligeholdelse og større ændringer af luftfartøjer og luftfartøjsmateriel (Part 145, Part M (F) og BL 2-1), samt part 145 med A-ratings begrænset til avionic og tilsyn med FAA autorisation, der er baseret på en Part 145 autorisation Autorisation til inspektion, vedligeholdelse og større ændringer af luftfartøjsmateriel (komponentværksted), samt autorisation til udførelse af NDT-arbejde og tilsyn med FAA autorisation, der er baseret på en Part 145 autorisation A4 Stand-alone CAMO er Kapitel 8: Flyvepladser, teletekniske anlæg Autorisation til fremstilling af luftfartøjer eller luftfartøjsmateriel Flyvepladser og teletekniske anlæg Tabel 8A Godkendelse af flyvepladser og teletekniske anlæg A1 Godkendte, offentlige flyvepladser, herunder: - IMC-flyvepladser i forsvarets regi, der er godkendt til erhvervsmæssig, civil luftfart af Trafikstyrelsen - IMC-flyvepladser med andre radiolandingshjælpemidler (VOR/NDB/VDF/radar/R-NAV) A2 Godkendte, private flyvepladser, helikopterflyvepladser, svæveflyvepladser, der ikke administreres gennem DSvU, inkl anmeldelse af private flyvepladser A3 Tilsyn med security på flyvepladser A4 Teletekniske anlæg inkl. betaling for kontrol af måleresultater Side 20 (24)

21 A5 Godkendelse af kontrolorganisation, der må udføre kontrolmålinger på CNS- og AGA-anlæg med luftfartøj A6 Godkendelse af luftfartshindringer A7 Udstedelse af certifikat til luftfartstjenesteudøvere i henhold til EU s luftfartstjenesteforordning (forordning nr. 550/2004, som ændret ved forordning nr. 1070/2009) A8 Udpegelse af luftfartstjenesteudøvere i henhold til EU s luftfartstjenesteforordning. Kapitel 9: Erhvervsmæssig flyvning Tabel 9A. AOC til erhvervsmæssig lufttransportvirksomhed A1 AOC til erhvervsmæssig lufttransportvirksomhed Tabel 9B. Tilladelse til anden erhvervsmæssig flyvning (Aerial Work Certificate) B1 Anden erhvervsmæssig flyvning Tabel 9C. Yderligere optagelse af et luftfartøj eller luftfartøjstype på en AOC eller på en tilladelse C1 Ny type eller yderligere optagelse af luftfartøj på AOC eller tilladelse til anden erhversmæssig flyvning Tabel 9D. Licens til erhvervsmæssig lufttransportvirksomhed D1 Luftfarttøjer på MTOM Tabel 9E. Godkendelse af security E1 E2 Godkendelse af sikkerhedsplaner for luftfartsselskaber med luftfarttøjer Sikkerhedsgodkendelse af fragtagetner og cateringleverandører med og uden eftersynsmuligheder E3 Sikkerhedsgodkendelse af landevejstransportører Side 21 (24)

22 Tabel 9F. Anmeldelse af firmaflyvning F1 Anmeldelse af firmaflyvning 924 Tabel 9G. Lease af fly på udenlandsk register G1 Godkendelse af wetlease i forhold til EU forordning 1008/2008 om fælles regler for driften af lufttrafiktjenester i Fællesskabet G2 Godkendelse af drylease til andre udenlandske kommercielle operatører Tabel 9H. Godkendelse af individuelle vedligeholdelsesprogrammer Udstedelses gebyr Udstedelses gebyr H1 Godkendelse af individuelle vedligeholdelsesprogrammer (individuelle vedligeholdelsesprogrammer for luftfartøjer, som ikke er opført på en AOC) Tabel 9I. Dispensation til erhvervsmæssig brug af ubemandede luftfartøjer (UAS/RPAS) I1 Dispensation til brug af ubemandede luftfartøjer (UAS/RPAS) til erhvervs-, test- eller forskningsmæssige formål Kapitel 10: Særlige tilladelser Tabel 10A. Særlig tilladelse til flyvninger i privat regi A1 Særlig tilladelse til flyvninger i privat regi Side 22 (24)

23 Bilag 2 Regulering af safety-bidrag Reguleringen af safety-bidraget for 2015, påvirker ikke beløbet pga. afrunding. Beløbet er således forsat 6,25 kr. pr. afrejsende passager i Beløbet skal reguleres årligt efter reguleringsmekanismen beskrevet i 148 i Bekendtgørelse af lov om luftfart (LBK nr af 28/08/2013). 1 Beløbet blev i 2013 fastsat til 6,00 kr. i lov om luftfart, med i ikrafttrædelse pr. 1. juli 2013 og blev første gang reguleret i slutningen af 2013 med ikrafttrædelse pr. 1. januar Beløbet blev reguleret til 6,25 kr. Safety-bidraget reguleres årligt med 2 pct. tillagt tilpasningsprocenten for det pågældende finansår og fratrukket passagervækstprocenten for de 2 år, der ligger henholdsvis 2 og 3 år før det år der reguleres for Tilpasningsprocenten fremgår af bekendtgørelse om statsreguleringsprocent. I 2015 beregnes reguleringssatsen derfor på følgende måde: (2 % + tilpasningspct.)-((passagertal passagertal 2013)/passagertal 2012)) Passagertal for 2012 er Passagertal for 2013 er Passagervækstprocenten fra 2012 til 2013 udgør således 3,37 pct. Reguleringssatsen bliver således -1,9 pct. Satsen, der reguleres er den ikke afrundet sats fra 2014, som var 6,31 kr. 6,31 kr. reguleret med -1,9 pct. er 6,20 kr. Som afrundes til 6,25 kr. Datagrundlag for beregningen fremgår af tabel 1 nedenfor Tabel 1: Datagrundlag for regulering af safety-bidrag for henholdsvis 2014 og Side 23 (24)

24 2014 regulering 2015 regulering Passagertal Passagertal Passagertal a. Fast procent 2,0 pct. 2,0 pct. b. Tilpasningsprocent 3-0,2 pct. -0,5 pct. a. Passagertilvækstprocent -3,4 pct. 3,4 pct. d. Samlet reguleringsprocent (a+b-c) 5,2 pct. -1,9 pct. e. Sats der reguleres 6,00 kr. 6,31 kr. Reguleret sats ((1+(d/100))*e) 6,31 kr. 6,20 kr 4. Afrundet sats 6,25 kr. 6,25 kr. 2 Passagertallene fra 2011 og 2012 afviger fra de der lå til grund for reguleringen i 2014, det har ikke haft betydning for den opkrævede sats. 3 jf. 3 i lov om en satsreguleringsprocent: 4 Når der regnes med flere decimaler rundes beløbet op til 6,20, beregninger på de i tabellen anførte tal giver kun 6,19 kr. Side 24 (24)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse for Færøerne om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse for Færøerne om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Givið út 31. august 2017 29. august 2017. Nr. 1010. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse for Færøerne om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1 I bekendtgørelse

Læs mere

Gennemgang af ændringer i forbindelse med ekstraordinær opdatering af BL 9-10 pr. 1. juli 2013

Gennemgang af ændringer i forbindelse med ekstraordinær opdatering af BL 9-10 pr. 1. juli 2013 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780061 Fax 7221 8888 dla@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Gennemgang af ændringer i forbindelse med ekstraordinær opdatering af BL 9-10

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-10 (Høringsudkast) Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Udgave 12, 2013 I medfør af 148 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland (BL 9-13)

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland (BL 9-13) BEK nr 10385 af 17/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS30302-00042 Senere ændringer

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-13 Høringsudkast Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland Udgave 1 I medfør af lov om luftfart, jf. 148, som

Læs mere

2016 Udgivet den 9. december

2016 Udgivet den 9. december Lovtidende A 2016 Udgivet den 9. december 2016 28. november 2016. Nr. 1508. Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148 i lov

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet (BL 9-10)

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet (BL 9-10) BEK nr 9112 af 17/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 5. marts 2017 Ministerium: Journalnummer: TS30302-00032 Transport- og Bygningsministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 9702 af 18/09/2014

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-10 Høringsudkast Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Udgave 13, I medfør af 148 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148, stk. 4, 5 og 7, i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013, som ændret

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv.

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. BEK nr 1370 af 25/11/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS30302-0073

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-10 Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Udgave 14, 16. december 2014 I medfør af 148 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 3. december 2015. Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv.

Lovtidende A. 2015 Udgivet den 3. december 2015. Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. Lovtidende A 2015 Udgivet den 3. december 2015 25. november 2015. Nr. 1371. Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. I medfør af 148 i luftfartsloven,

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse for Danmark og Færøerne om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Udkast til Bekendtgørelse for Danmark og Færøerne om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Udkast til Bekendtgørelse for Danmark og Færøerne om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148 i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148 i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 408 af 11. september 1985, som ændret

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv.

Udkast til Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. Udkast til Bekendtgørelse for Grønland om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. I medfør af 148 i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 408 af 11. september 1985, som

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland (BL 9-13)

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland (BL 9-13) BEK nr 9111 af 17/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: TS30302-00032 Senere ændringer til forskriften BEK nr 10385 af 17/12/2014 Bestemmelser

Læs mere

2016 Udgivet den 7. december

2016 Udgivet den 7. december Lovtidende A 2016 Udgivet den 7. december 2016 28. november 2016. Nr. 1467. Bekendtgørelse for Færøerne om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148 i luftfartsloven,

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv.

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. I medfør af 148, stk. 4, 5 og 7, i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013, som ændret

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. BEK nr 703 af 09/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juli 2016 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS00102-00012

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv.

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. Givið út 18. desember 2015 25. november 2015. Nr. 1370. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet mv. I medfør af 148 i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Lovtidende A. Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Lovtidende A Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148, stk. 4, 5 og 7, i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148, stk. 4, 5 og 7, i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1149 af 13. oktober 2017,

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Bekendtgørelse for Færøerne om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Givið út 21. desember 2016 28. november 2016. Nr. 1467. Bekendtgørelse for Færøerne om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148 i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer på luftfartsområdet

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer på luftfartsområdet Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-10 Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer på luftfartsområdet mv. Udgave 11, 28. november 2012 I medfør af 148 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 959 af

Læs mere

Bestemmelser om Statens Luftfartsvæsens gebyrer mv.

Bestemmelser om Statens Luftfartsvæsens gebyrer mv. Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark BL 9-10 Bestemmelser om Statens Luftfartsvæsens gebyrer mv. Udgave 8, 23. november 2009 I medfør af 148 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Givið út 21. desember 2018 29. november 2018. Nr. 1486. Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. I medfør af 148, stk. 4, 5 og 7, i luftfartsloven,

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-10 Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet Udgave 12, 14. juni 2013 I medfør af 148 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 959

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-13 Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland Udgave 1, 17. december 2013 I medfør af lov om luftfart, jf. 148,

Læs mere

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland

Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland Bestemmelser for Civil Luftfart BL 9-13 Bestemmelser om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet for Færøerne og Grønland Udgave 2, 16. december 2014 I medfør af lov om luftfart, jf. 148,

Læs mere

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780061 Fax 7221 8888 dla@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart 1. Sammenfatning I forbindelse med den

Læs mere

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser:

Fordelen ved den nye ordning er, at den samlet set styrker dansk luftfarts rammebetingelser: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 afo@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Safety-bidrag Notat 1. Indledning Luftfartsudvalget anbefaler i sin rapport at ændre de

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer. og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. For Danmark:

Læs mere

Indhold Gebyrreglement år 2000

Indhold Gebyrreglement år 2000 Indhold Gebyrreglement år 2000 Side Tabeloversigt 6 1 Gebyrreglement år 2000 7 1.1 Forord 1.2 Hjemmel og ikrafttræden 2 Generelle bestemmelser 8 2.1 Beregning og betaling af gebyr 2.2 Tilbagebetaling af

Læs mere

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

For Danmark: Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v. 1. Indledning

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet

Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Hermed sendes udkast til bekendtgørelsen om gebyrer for vejtransportområdet i høring med frist for bemærkninger senest den 25.

Hermed sendes udkast til bekendtgørelsen om gebyrer for vejtransportområdet i høring med frist for bemærkninger senest den 25. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer for vejtransportområdet

Læs mere

ejer bosat eller hjemmehørende i udlande

ejer bosat eller hjemmehørende i udlande Vejledning i ansøgning om registrering i - ejer bosat eller hjemmehørende i udlande Generelt Et luftfartøj må kun flyve i Danmark, hvis det er registreret enten i Danmark eller i et andet land. Luftfartslovgivningen

Læs mere

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer.

Modifikationer i forhold til den gældende lovtekst i Danmark er desuden vist i anordningsudkastet med ændringsmarkeringer. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat om kgl. anordning for Grønland Dette notat danner baggrund for et udkast til kgl. anordning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder over luftfartøjer

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder over luftfartøjer 2012/1 LSF 100 (Gældende) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS3000715-00006 Fremsat den 12. december 2012 af transportministeren

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-42 Bestemmelser om generelle krav til støjemission ved start og landing med subsoniske jetflyvemaskiner Udgave 3, 15. februar 1999 I medfør af

Læs mere

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-50 Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Udgave 5, 6. juni 2014 I medfør

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 27. februar 2004 RN B305/04

RIGSREVISIONEN København, den 27. februar 2004 RN B305/04 RIGSREVISIONEN København, den 27. februar 2004 RN B305/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Statens Luftfartsvæsens gebyrer (beretning nr. 4/01) I. Indledning 1. I mit notat

Læs mere

Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig

Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Anbefaling og spørgsmål til luftfartsselskaber som følge af flyulykken i Frankrig Dato

Læs mere

Unionshåndbog Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg

Unionshåndbog Ansvarlig: Flysikudvalg og Uddannelsesudvalg Side nr.: 1 af 6 BESTEMMELSER FOR FØLGENDE DOKUMENTER: 1. Pladsens godkendelsesbevis. 2. Startspillets godkendelsesbevis og spiljournal. 3. Returspillets godkendelsesbevis og tilsynsoversigt. 4. Radioudstyr.

Læs mere

Import af Luftfartøjer. 18. November 2014

Import af Luftfartøjer. 18. November 2014 Import af Luftfartøjer 18. November 2014 Agenda 1. Hvilke bestemmelser er i spil ved import. 2. Hvordan har Trafikstyrelsen organiseret sig 3. Hvad skal der til for registrering / luftdygtighed 1. Registreringsbevis

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 6-71 Bestemmelser om FIS- og FIS-elevcertifikat Udgave 5, 9. november 2004 I medfør af 73 og 74 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 543

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder over luftfartøjer. Lovforslag nr. L 100 Folketinget 2012-13

Forslag. Lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder over luftfartøjer. Lovforslag nr. L 100 Folketinget 2012-13 Lovforslag nr. L 100 Folketinget 2012-13 Fremsat den 12. december 2012 af transportministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder

Læs mere

BILAG TIL EASA'S UDTALELSE 07/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /.. af XXX

BILAG TIL EASA'S UDTALELSE 07/2013. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /.. af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [...](2013) XXX udkast BILAG TIL EASA'S UDTALELSE 07/2013 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /.. af XXX om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 748/2012 af

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658.

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658. Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. juni 2012 22. juni 2012. Nr. 658. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane,

Læs mere

UDKAST 19/9-2012 (høringsudkast) Forslag til lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder over luftfartøjer

UDKAST 19/9-2012 (høringsudkast) Forslag til lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder over luftfartøjer UDKAST 19/9-2012 (høringsudkast) Forslag til lov om ændring af lov om luftfart og lov om registrering af rettigheder over luftfartøjer (Betaling for offentlige forretninger og tilsynsvirksomhed, Havarikommissionen,

Læs mere

Et luftfartøj må kun flyve i Danmark, hvis det er registreret enten i Danmark eller i et andet land.

Et luftfartøj må kun flyve i Danmark, hvis det er registreret enten i Danmark eller i et andet land. Generelt Et luftfartøj må kun flyve i Danmark, hvis det er registreret enten i Danmark eller i et andet land. Luftfartslovgivningen indeholder regler om, hvornår du som ejer har pligt til at lade dit luftfartøj

Læs mere

Lov om ændring af lov om luftfart

Lov om ændring af lov om luftfart 2003/1 LSF 204 Offentliggørelsesdato: 31-03-2004 Transport- og Energiministeriet Vis mere... Sagsforløb 2003/1 LF 204 Skriftlig fremsættelse af lovforslag Lovforslag som fremsat Udvalgsarbejde Betænkning

Læs mere

Takstregulativ. for. Stauning Lufthavn

Takstregulativ. for. Stauning Lufthavn Takstregulativ for Stauning Lufthavn A. almindelige bestemmelser Stk. 1. For luftfartøjer, der benytter Stauning Lufthavn betales afgifter efter dette takstregulativ. Stk. 2. Alle afgifter er angivet excl.

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks pr. december 2015 ATS-instruks 0, 2, 4, 5, 10, 12, 17 & 18 Version: 13.11.2015 Bestemmelse Høringssvar Trafik- og Byggestyrelsens bemærkninger

Læs mere

For luftfartøjer, der benytter Aarhus Airport, betales afgifter efter dette regulativ.

For luftfartøjer, der benytter Aarhus Airport, betales afgifter efter dette regulativ. Takstregulativ 2015 A. Almindelige bestemmelser 1 For luftfartøjer, der benytter Aarhus Airport, betales afgifter efter dette regulativ. Regulativet indeholder bestemmelser om startafgift, passagerafgift,

Læs mere

Høringsnotat vedr. forskrifter om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet og ved rettighedsregistrering

Høringsnotat vedr. forskrifter om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet og ved rettighedsregistrering Høringsnotat vedr. forskrifter om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet og ved rettighedsregistrering Bestemmelse: Høringssvar Trafikstyrelsens bemærkninger Generelt Erhvervsflyvningens

Læs mere

UDTALELSE nr. 02/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 02/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 02/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om forslag til Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1702/2003 om gennemførelsesbestemmelser for luftdygtigheds-

Læs mere

BREXIT Konsekvenser for luftfart. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for marked og kollektiv trafik Informationsmøde om BREXIT 20.

BREXIT Konsekvenser for luftfart. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for marked og kollektiv trafik Informationsmøde om BREXIT 20. BREXIT Konsekvenser for luftfart Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for marked og kollektiv trafik Informationsmøde om BREXIT 20. februar 2019 Markedsadgang Umiddelbare konsekvenser Pr. 30. marts

Læs mere

Takstregulativ. Aalborg Lufthavn Ny lufthavnsvej 100 9400 Nørresundby Tlf. +45 98 17 11 44 Fax +45 98 17 36 84

Takstregulativ. Aalborg Lufthavn Ny lufthavnsvej 100 9400 Nørresundby Tlf. +45 98 17 11 44 Fax +45 98 17 36 84 2016 Takstregulativ Gældende fra d. 01. januar 2016 Aalborg Lufthavn Ny lufthavnsvej 100 9400 Nørresundby Tlf. +45 98 17 11 44 Fax +45 98 17 36 84 Indhold A. Almindelige bestemmelser... 3 B. Startafgifter...

Læs mere

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100

Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-100 Bestemmelser, der supplerer EU-forordning nr. 923/2012 (SERAforordningen) mm. I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr.

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1702/2003 om gennemførelsesbestemmelser for luftdygtigheds- og miljøcertificering af luftfartøjer og

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1

(EØS-relevant tekst) Artikel 1 1.8.2015 L 206/21 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1329 af 31. juli 2015 om ændring af forordning (EU) nr. 965/2012 for så vidt angår EU-luftfartsselskabers operationer af luftfartøjer, der er registreret

Læs mere

Takstregulativ Takstregulativ. for. side 1 af 8

Takstregulativ Takstregulativ. for. side 1 af 8 Takstregulativ for side 1 af 8 Indholdsfortegnelse; Generelt om Thisted Lufthavn, side... 2 1 Almindelige betingelser... 3 2 Startafgifter... 3/4 3 Nedsættelse af startafgifter... 4/5 4 Passagerafgifter...

Læs mere

Notat om tilsynsvirksomheden på luftfartsområdet 2011

Notat om tilsynsvirksomheden på luftfartsområdet 2011 Marts 2012 Notat om tilsynsvirksomheden på luftfartsområdet 2011 Side 1 af 26 1. INDLEDNING 3 1.1 Internationale love og bestemmelser 3 2. TILSYNSINDSATS PÅ LUFTFARTSOMRÅDET I 2011 3 2.1 Resume 3 2.2 Samlet

Læs mere

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. /

Udkast til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den C Udkast til KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) nr. / af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer

Læs mere

EUROPA KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA's UDTALELSE 06/2012. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af XXX

EUROPA KOMMISSIONEN. BILAG TIL EASA's UDTALELSE 06/2012. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af XXX EUROPA KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2012) XXX udkast BILAG TIL EASA's UDTALELSE 06/2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. / af XXX om ændring af forordning (EU) nr. / om fastsættelse af tekniske

Læs mere

Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. /

Forslag til. KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. / Forslag til KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) nr. / af [ ] om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 2042/2003 af 20. november 2003 om vedvarende luftdygtighed af luftfartøjer og luftfartøjsmateriel,

Læs mere

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt

Grønlandsudvalget GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt Grønlandsudvalget 2014-15 GRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 7 Offentligt MINISTEREN Grønlandsudvalget Folketinget Dato J. nr. 17. april 2015 2014-4402 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Vejledning om. DTO (Deklareret træningsorganisation)

Vejledning om. DTO (Deklareret træningsorganisation) Vejledning om DTO (Deklareret træningsorganisation) Indholdsfortegnelse REGLER... 4 RETTIGHEDER... 5 DEKLARERING... 6 NOMINEREDE PERSONER... 8 LUFTHAVNE OG FLYVEPLADSER... 10 FACILITETER... 11 SIKKERHEDSPOLITIK

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland)

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland) Til: - Færøernes Landsstyre - Grønlands Selvstyre Cc: - Rigsombudsmanden for Færøerne - Rigsombudsmanden for Grønland Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER D A N S K U L T R A L E T F L Y V E U N I O N BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER 1 1. S E P T E M B E R 2 0 1 3 RESUMÉ En række forskellige

Læs mere

Orientering om status for implementering af EU certificering af flypersonale (Del-FCL)

Orientering om status for implementering af EU certificering af flypersonale (Del-FCL) Orientering om status for implementering af EU certificering af flypersonale (Del-FCL) December 2011 Udgivet af Trafikstyrelses Center for personcertificering København 2011. Del FCL 06DEC2011 Side 2 af

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Egå vandværk a.m.b.a Att.: Dorthe Rubin Egå Havvej 3 8250 Egå Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00066 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2020 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Bilag 3. Jord & Affald J.nr. MST-7551-00038 Ref. fh Den 3. april 2014

Bilag 3. Jord & Affald J.nr. MST-7551-00038 Ref. fh Den 3. april 2014 Bilag 3 Jord & Affald J.nr. MST-7551-00038 Ref. fh Den 3. april 2014 Kravspecifikation for revisorbistand til Miljøstyrelsens administration og kontrol efter pantbekendtgørelsen 1. Baggrund Det danske

Læs mere

Bestemmelser om flyve- og hviletid for besætningsmedlemmer under erhvervsmæssig lufttransport

Bestemmelser om flyve- og hviletid for besætningsmedlemmer under erhvervsmæssig lufttransport Bestemmelser for Civil Luftfart Bestemmelser om flyve- og hviletid for besætningsmedlemmer under erhvervsmæssig lufttransport Udgave 3, 15. november 2017 I medfør af 82 i luftfartsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktionsskoler. (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktionsskoler. (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.) Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 283 Offentligt MBUL 23. september 2016 Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Harmonisering af skoleydelse til SU-niveau m.m.)

Læs mere

Afgørelse om nyt prisloft for 2011 i anledning af fusion mellem Vandcenter Syd A/S (Odense) og Nordfyns Spildevand. Indledning.

Afgørelse om nyt prisloft for 2011 i anledning af fusion mellem Vandcenter Syd A/S (Odense) og Nordfyns Spildevand. Indledning. Vandcenter Syd A/S Att.: Allan Hansen Vandværksvej 7 5000 Odense C 10. december 2010 Sag 4/1020-0389-0005 / VAND Deres ref. Afgørelse om nyt prisloft for 2011 i anledning af fusion mellem Vandcenter Syd

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. af 2013 Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u, stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249 af

Læs mere

Bestemmelser om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering,

Bestemmelser om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering, Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-8 Bestemmelser om erhvervsmæssig målflyvning, målbugsering, reklameflyvning og reklamenedkastning* Udgave 3, 16. december 2009 I medfør af 32,

Læs mere

Regler for etablering og drift af private flyvepladser

Regler for etablering og drift af private flyvepladser Regler for etablering og drift af private flyvepladser Møde i Boulstrup Forsamlingshus 28. Januar 2016 Eva Nielsen Anders Madsen Center for luftfart Trafik og Byggestyrelsens Center for luftfart varetager

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Lovtidende A 2013 Udgivet den 14. december 2013 12. december 2013. Nr. 1424. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, og 21 u, stk. 8,

Læs mere

TAKSTREGULATIV. for. Københavns Lufthavne A/S. Roskilde Lufthavn

TAKSTREGULATIV. for. Københavns Lufthavne A/S. Roskilde Lufthavn TAKSTREGULATIV for Københavns Lufthavne A/S Roskilde Lufthavn For perioden den 1. april 2012 til den 31. marts 2015 Gældende for perioden den 1. april 2014 til den 31. marts 2015 Godkendt af Trafikstyrelsen

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 6-03 Bestemmelser om certificering, generelt Udgave 6, 9. november 2004 I medfør af 32, stk. 2, 34, 37, 38, 73 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om muligheden for at ændre forordning (EF) nr. 1702/2003, for så vidt angår gennemførselsbestemmelserne for miljøcertificering af luftfartøjer

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.3.2019 COM(2019) 121 final 2019/0066 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages af Den Europæiske Union i Det Bilaterale Tilsynsudvalg i

Læs mere

Takst & Betalingsregulativ

Takst & Betalingsregulativ 2016 Takst & Betalingsregulativ Version 1.0 Indhold 1 ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 2 2 STARTTAKST... 2 3 PASSAGERAFGIFTER... 2 4 OPHOLDSAFGIFTER... 3 5 ÅBNINGSAFGIFTER... 3 6 REDUKTION AF STARTTAKST...

Læs mere

Trafikstyrelsens Regelplan 2014

Trafikstyrelsens Regelplan 2014 Trafikstyrelsens Regelplan 2014 8. december 2014 Grøn = Retsakt trådt i kraft Titel Baggrund og indhold Status Civil luftfart Bekendtgørelse om transport af våben, eksplosivstoffer, krigsmateriel og krigsammunition

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-2 Bestemmelser om etablering af offentlige IMC-flyvepladser Udgave 2, 10. marts 1993 I medfør af 52, 148 og 149, stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler

Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om produktionsskoler (Justering af skoleydelse) 1 I lov om produktionsskoler, jf. lovbekendtgørelse nr. 97 af 26. januar 2017, foretages følgende ændringer: 1.

Læs mere

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06.

Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede institutioner - opfølgning på debat i KKR den 11. maj 2007 11.06. GLADSAXE KOMMUNE Kommunaldirektøren Rådhus Allé, 2860 Søborg Tlf.: 39 57 50 02 Fax: 39 66 11 19 E-post: csfmib@gladsaxe.dk www.gladsaxe.dk Notat vedr. analyse af takstberegning og økonomistyring for takstfinansierede

Læs mere

AIC B 34/12 8 NOV 2012. AIC B 34/12. Kvalifikationskrav for ledende personel i luftfartsvirksomheder. (Erstatter AIC B 21/12)

AIC B 34/12 8 NOV 2012. AIC B 34/12. Kvalifikationskrav for ledende personel i luftfartsvirksomheder. (Erstatter AIC B 21/12) AIC B 34/12 AIM/Aeronautical Information Management, Edvard Thomsensvej 14, DK-2300 Copenhagen S, Denmark TEL: +45 7221 8800, FAX: +45 7221 8888, E-mail: ais@trafikstyrelsen.dk, Internet: www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning. L 73/98 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2019/413 af 14. marts 2019 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 for så vidt angår tredjelande, som følger sikkerhedsnormer, der er anerkendt

Læs mere

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave.

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-9 Bestemmelser om ubemandede friballoner Udgave 3, 3. oktober 2014 I medfør af luftfartslovens 82 og 151, stk. 1, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013,

Læs mere

af 7. december 2009 'Begrænsede typecertifikater og begrænsede luftdygtighedsbeviser'

af 7. december 2009 'Begrænsede typecertifikater og begrænsede luftdygtighedsbeviser' Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur 7. december 2009 UDTALELSE NR. 03/2009 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR af 7. december 2009 om Kommissionens forordning om ændring af Kommissionens

Læs mere

af 26. august 2010 om Kommissionens forordning XXX/2010 om gennemførelsesbestemmelser for pilotcertifikater

af 26. august 2010 om Kommissionens forordning XXX/2010 om gennemførelsesbestemmelser for pilotcertifikater Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur 26. august 2010 UDTALELSE NR. 04/2010 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR af 26. august 2010 om Kommissionens forordning XXX/2010 om gennemførelsesbestemmelser

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Hadsund Vandværk a.m.b.a. Att.: Dorthe R. Bonde Vandværksvej 17 9560 Hadsund Den 15. december 2016 Sag nr. 16/01081 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2020 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere