Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 28. november 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 28. november 2017"

Transkript

1 Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 28. november 2017 Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev Afbud: Helle Klink (Ledelsesrepræsentant) Jan Vedel Heine (I) Line Jacobsen (V) Villy Hauritz (F)

2 Indholdsfortegnelse 1. Kernevelfærdsudvalget - Godkendelse af dagsorden Kernevelfærdsudvalget - Orientering - november Kernevelfærdsudvalget - Oplæg om nye samarbejdsformer mellem kommune og civilsamfund Kernevelfærdsudvalget - Valg af konkrete handlinger...6

3 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 1 1. Kernevelfærdsudvalget - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutningskompetence: Beslutning Kernevelfærdsudvalget den : Godkendt. Carsten Rasmussen orienterede om, at administrationen skriver til Ældrerådet og Handicaprådet, hvor der har været nyvalg, m.h.p. tilbagemelding på om nuværende repræsentanter i Kernevelfærdsudvalget fortsætter arbejdet frem til udgangen af 1. kvartal 2018 eller om nyvalget indebærer, at en anden repræsentant træder ind i udvalget. Afbud: Jan Vedel Heine (I) Line Jacobsen (V) Villy Hauritz (F) Helle Klink (Ledelsesrepræsentant) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering:

4 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 2 2. Kernevelfærdsudvalget - Orientering - november Sagsnr.: 17/6716 Resumé: KB Temamøde 8. februar 2018 Som et led i introduktion og opstart af den nye kommunalbestyrelse afholdes der et KB temamøde den 8. februar kl Det er forventningen, at hovedtemaet vil være kerneopgaverne og Kernevelfærdsudvalgets arbejde, hvorfor medlemmerne af udvalget bedes reservere dagen. Der følger en elektronisk bookning. Lokale løsninger på DR.DK I forbindelse med kommunalvalget 2017 har DR.dk kørt en kampagne på deres hjemmeside, hvor de fortæller om, hvordan frivillige i stor stil er en vigtig faktor for den lokale velfærd. Kampagnen hedder Lokale løsninger. Alle kan byde ind med forslag til siden. Siden kan være til inspiration til Kernevelfærdsudvalgets videre arbejde. Læs mere her: For løsninger i Lejre Kommune se her: Afbureaukratisering, forenkling og udfordringsret Kernevelfærdsudvalget vedtog på sit møde den 12. september, at det videre arbejde med at forberede og gennemføre en bred proces for afbureaukratisering og forenkling forankres i Hovedudvalget og chefgruppen. Formålet med processen er at skabe tid til det vigtigste kerneopgaverne. I mellemtiden har Økonomi- og Indenrigsministeriet via brev af den 29. september til borgmestre og regionsrådsformænd informeret om, at der nu indføres en udvidet udfordringsret, som giver kommunale og regionale institutioner, medarbejdere og private leverandører mulighed for at udfordre de lokale og statslige regler. Økonomiudvalget er forelagt et forslag til, hvordan Lejre Kommune kan arbejde med at skabe tid til det vigtigste kerneopgaverne, bl.a. gennem brugen af den udvidede udfordringsret. Hovedudvalget har drøftet sagen på sit møde den 16. november og bakker op om processen. Økonomiudvalgets dagsorden er vedlagt som bilag sammen med brev fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl. Indstilling: Beslutningskompetence: Beslutning Kernevelfærdsudvalget den : Taget til orientering. Afbud: Jan Vedel Heine (I) Line Jacobsen (V) Villy Hauritz (F) Helle Klink (Ledelsesrepræsentant)

5 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 3 Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Bilag: 1. ØU - Dagsordenssag vedr. Afbureaukratisering, forenkling og udfordringsret 2. Brev til borgmesteren om den udvidede udfordringsret 3. Information om den udvidede udfordringsret.docx 4. Ansøgningsskema.docx

6 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 4 3. Kernevelfærdsudvalget - Oplæg om nye samarbejdsformer mellem kommune og civilsamfund Sagsnr.: 17/9925 Resumé: På Kernevelfærdsudvalgets møde d. 12. september deltog vicedirektør Elsebeth Kirk Muff fra Socialt Udviklingscenter SUS med et oplæg om relationel velfærd. Oplægget blev koblet til Kernevelfærdsudvalgets drøftelse af, hvordan det er muligt at udvikle samarbejdet om kernevelfærden. Elsebeth Kirk Muff vil på Kernevelfærdsudvalgets møde d. 28. november præsentere, hvordan Wigan i England i praksis har arbejdet med "The Deal". The Deal er en "kontrakt", bystyret har indgået med borgerne i Wigan Kommune, som et led i en omfattende omorganisering og redefinering af velfærd, kommunal service, medarbejdernes rolle og samarbejdet med borgere. Formålet med oplægget er at vise et eksempel på, hvordan en kommune i praksis har arbejdet med at nå et mål om at skabe bedre velfærd for færre penge. Deltagere under dette punkt: Direktør Jan Dehn Direktør Henrik Nielsen Direktør Hanne Steensen Christensen Centerchef Camilla Vang Taankvist Indstilling: Koncerndirektionen indstiller, 1. at oplægget drøftes Beslutningskompetence: Kernevelfærdsudvalget Beslutning Kernevelfærdsudvalget den : Drøftet. Afbud: Jan Vedel Heine (I) Line Jacobsen (V) Villy Hauritz (F) Helle Klink (Ledelsesrepræsentant) Sagsfremstilling: På Kernevelfærdsudvalgets møde i september præsenterede Elsebeth Kirk Muff, hvordan Socialt Udviklingscenter SUS arbejder med relationens betydning for samarbejdet mellem borgere og professionelle i den offentlige service. Oplægget skulle dels tjene som til inspiration til de pejlemærker for leveregler, som Kernevelfærdsudvalget præsenterede på borgermødet d. 11. oktober. Dels skulle oplægget give inspiration til, hvilke handlinger Kernevelfærdsudvalget skal sætte i gang med henblik på at omsætte levereglerne til praksis.

7 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 5 På dette møde vil Elsebeth Kirk Muff komme med erfaringer fra Wigan i England, hvor bystyret har indgået en kontrakt (kaldet The Deal ) med borgerne, som et led i en omfattende omorganisering og redefinering af velfærd, kommunal service, medarbejdernes rolle og samarbejdet med borgere. Oplægget skal tjene som ramme for og oplæg til Kernevelfærdsudvalgets valg af handlinger jf. dagsordensag pkt. 4 og inspirere til den videre udvikling og implementering af pejlemærker for samarbejde/leveregler. Administrationens vurdering: Handicappolitik: Oplægget skal tjene som inspiration til, hvordan man i praksis kan forbedre den kommunale service gennem et styrket samarbejde med civilsamfundet på en måde, som vil kunne komme borgere med handicap til gode. Økonomi og finansiering: -

8 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 6 4. Kernevelfærdsudvalget - Valg af konkrete handlinger Sagsnr.: 17/9925 Resumé: Med udgangspunkt i Kernevelfærdsudvalgets drøftelser d. 12. september og på baggrund af borgernes og medarbejdernes input på de tre camps i foråret 2017, fremlagde administrationen på Kernevelfærdsudvalgets møde d. 10. oktober forslag til: 1. Pejlemærker for samarbejdet om kernevelfærden udtrykt i foreløbige forslag til leveregler. 2. Konkrete handlinger, som kan være med til at sætte strøm til levereglerne og afprøve dem i praksis, inden udvalget i 2018 skal tage stilling til sine endelige anbefalinger til Kommunalbestyrelsen. 3. Proces for forenkling og afbureaukratisering med afsæt i kerneopgavernes formål og levereglerne. Forslagene dannede baggrund for Kernevelfærdsudvalgets forberedelse af borgermødet den 11. oktober med særlig fokus på 1 og 2. I denne sag skal Kernevelfærdsudvalget drøfte og vælge de konkrete handlinger, som de ønsker at arbejde videre med i sammenhæng med levereglerne. Deltagere under dette punkt: Direktør Jan Dehn Direktør Henrik Nielsen Direktør Hanne Steensen Christensen Indstilling: Koncerndirektionen indstiller, 1. at Kernevelfærdsudvalget drøfter og udpeger de handlinger, som Kernevelfærdsudvalget ønsker at sætte i gang. Beslutningskompetence: Kernevelfærdsudvalget Beslutning Kernevelfærdsudvalget den : Besluttet at følge administrationens anbefalinger i bilag 1. Kernevelfærdsudvalget er enige om, at det ligger udvalget meget på sinde, at der gøres en synlig og mærkbar indsats for at borgere/familier oplever én indgang i forhold til den kommunale organisation. Besluttet at der skal udarbejdes en pressemeddelelse efter fagudvalgenes drøftelser i december, som synliggør over for borgerne hvad der er sket på baggrund af bl.a. det seneste borgermøde. Afbud: Jan Vedel Heine (I) Line Jacobsen (V) Villy Hauritz (F)

9 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 7 Helle Klink (Ledelsesrepræsentant) Sagsfremstilling: Fra hensigt til handling Kernevelfærdsudvalget var på sit møde d. 12. september enige om, at udvalget gennem udvalgte cases/konkrete handlinger ønsker at sætte handling bag levereglerne og borgernes forslag på de tre camps. På sit møde d. 10. oktober præsenterede administrationen derfor Kernevelfærdsudvalget for en række konkrete muligheder for handlinger, med afsæt i de tre camps om kerneopgaverne. Handlingerne blev endvidere præsenteret på borgermødet d. 11. oktober, hvor godt 120 deltagere var med til at drøfte, hvilke indsatser skulle have størst prioritet. På borgermødet blev deltagerne også bedt om at supplere med andre handlinger. Administrationen anbefaler på den baggrund, at udvalget udvælger nogle fokuserede og konkrete handlinger. Handlingerne skal enten kunne afprøves ved prioritering inden for nuværende økonomiske rammer, eller kunne videreudvikles gennem en foranalyse eller et pilotprojekt evt. med støtte fra pulje på kr. 0,5 mio. afsat til Vores Sted og kernevelfærden i budget Hvilke handlinger fik størst tilslutning på borgermødet På borgermødet fik borgerne mulighed for at prioritere iblandt og kommentere på Kernevelfærdsudvalgets oplæg til handlinger. Ved simpel optælling fik handlingerne under overskriften Vi taler sammen flest stemmer. På en delt anden plads kom Borgerne prioriterer - borgerbudgettering, Mulighed for at komme rundt giver adgang til nye fællesskaber og Sagsbehandlingen rykker derhen, hvor borgeren er. Se for opsamling fra borgermødet. I forhold til kommentarerne gik borgerne ikke i dybden med handlingerne, men fokuserede mere på, at der iværksættes handlinger, der - fremmer samtalen og nærværet (også geografisk) mellem borgere, erhvervsliv og kommune - inkluderer borgerne og erhvervsliv i udviklingen af velfærdsopgaven/ løsningerne, og giver borgerne og erhvervslivet større medansvar - møder borgerne og erhvervslivet, dér hvor de er og tager udgangspunkt i de ressourcer og perspektiver, som de har. På borgermødet indkom en række supplerende forslag til handlinger. Disse er nævnt nedenfor og er sorteret efter, hvilken kerneopgave de primært understøtter: Bæredygtig vækst - At give bylaug og grundejerforeninger tilskud på 100 kr. pr. hustand til selv at kunne iværksætte tiltag til gavn for landsbyen, f.eks. til køb af en fælles kratrydder, bogskab eller bord/bænksæt til et fællesareal, eller til underholdning ved en byfest. - Aktivere borgernes og virksomhedernes viden og behov ved tidlig inddragelse i udviklingsprocesser - Etablering af flere og bredere cykelstier - Udbredelse af Landsbyapp (min landsby)/ deleapp/ facebookgrupper til delebilsordninger ol. Uddannelse & beskæftigelse - At udvikle et samarbejde mellem skoler, erhvervsliv og jobcenter omkring 7. og 8.klasserne. SKILLS/ håndværksfagenes dag på skolerne

10 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 8 - Partnerskab mellem skoler og erhvervsliv ift. undervisning og erhvervsvejledning - Jobcentret kommer til fyraftensmøder på virksomhederne - Lønnet praktik til de årige Aktivt og selvstændigt liv - Udvide lydavis til andre end synshandicappede - Bespisning af ældre fx frivillige der laver mad til ældre - Flere individuelle løsninger (væk fra standarder) - Værdighedspuljen udbredes til plejehjemmene Trivsel & læring - At udvikle tiltag på 0-6-års området - At få mere borgerinddragelse på dagtilbudsområdet - Etablere værested for børn og unge efter skole (aftenåbent) - At åbne skolerne for samarbejde med erhvervslivet og forældre - At forbedre rammerne (beslutningskompetencen) for skolebestyrelserne, herunder at afklare samspil mellem skolebestyrelser, forvaltningen samt Kommunalbestyrelsen - Mere samarbejde mellem skole- og områdebestyrelser Fritid & fællesskaber - Bedre samarbejde mellem foreninger og skolerne - Mulighed for at blive visiteret til aktivt foreningsliv - Bookingsystem med tydeliggørelse af ledige haltider og synliggørelse af mødesteder og aktiviteter i kommunen - Foreningsguider - Mere ansvar /økonomi ud til foreningerne I bilag 1 har administrationen angivet sin vurdering af de oprindelige og de supplerende forslag til handlinger. Skemaet beskriver a) betydning ift. kerneopgaver og leveregler b) ressourcetræk, c) vurdering samlet Bilaget danner grundlag for Kernevelfærdsudvalgets valg af handlinger og angiver for hver handling også fremtidig forankring i fagudvalg. Fagudvalgenes indsatser og handlinger Fagudvalgene prioriterede frem mod borgermødet 2-3 indsatser som de særligt ønskede borgernes og medarbejdernes input til. Alle fagudvalg forelægges på den baggrund en sag til december, hvor udvalgene skal beslutte, hvilke konkrete indsatser og handlinger udvalgene vil sætte i værk i 2018 m.h.p. at forbedre kerneopgaverne. Fagudvalgenes og Kernevelfærdsudvalgets beslutninger vil indgå i arbejdet med fagudvalgenes årsplaner Som bilag til denne sag vil fagudvalgene få forelagt skemaet med handlingerne, som også er bilag til nærværende møde, og som opdateres efter Kernevelfærdsudvalgets beslutninger. Status for arbejdet med leveregler På Kernevelfærdsudvalgets møde d. 10. oktober fremlagde administrationen udkast til pejlemærker for samarbejdet om kernevelfærden udtrykt i foreløbige forslag til leveregler. Levereglerne blev endvidere præsenteret og anvendt på borgermødet d. 11. oktober.

11 Lejre Kommune Kernevelfærdsudvalget Side 9 Levereglerne vil blive videreudviklet hen over de kommende måneder i takt med Kernevelfærdsudvalgets og fagudvalgenes erfaringer fra arbejdet med handlingerne og forud for Kernevelfærdsudvalgets afsluttende anbefalinger til Kommunalbestyrelsen. Administrationens vurdering: Borgermødet gav værdifulde input til handlinger, som jf. administrationens vurderinger kan sættes i værk og følges af Kernevelfærdsudvalget. Med udgangen af første kvartal 2018 vil Kernevelfærdsudvalget overlevere ansvaret for handlingerne til de respektive fagudvalg og Kommunalbestyrelsen. Handicappolitik: Blandt de konkrete handlinger vil der være nogle, som kan have betydning for handicappolitikken, herunder eksempelvis forslagene om ændrede måder at lave sagsbehandling og forslag om borgerstyrede puljer. Samme gør sig gældende for levereglerne, som også har betydning for, hvordan Lejre Kommune samarbejder med borgere med handicap. Økonomi og finansiering: Forventet ressourcetræk, som det kan opgøres på nuværende tidspunkt, er angivet i bilag 1. Bilag: 1. Skema med handlinger_ pdf

12 Lejre Kommune Økonomiudvalget Side 1 ØU - Afbureaukratisering, forenkling og udfordringsret Sagsnr.: 17/9925 Resumé: Kernevelfærdsudvalget vedtog på sit møde den 12. september, at det videre arbejde med at forberede og gennemføre en bred proces for afbureaukratisering og forenkling forankres i Hovedudvalget og chefgruppen. Formålet med processen er at skabe tid til det vigtigste kerneopgaverne. I mellemtiden har Økonomi- og Indenrigsministeriet via brev af den 29. september til borgmestre og regionsrådsformænd informeret om, at der nu indføres en udvidet udfordringsret som giver kommunale og regionale institutioner, medarbejdere og private leverandører mulighed for at udfordre de lokale og statslige regler. Økonomiudvalget forelægges i denne sag forslag til, hvordan Lejre Kommune kan arbejde med at skabe tid til det vigtigste kerneopgaverne, bl.a. gennem brugen af den udvidede udfordringsret, jf. vedlagte brev fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl. Hovedudvalget drøfter sagen på sit møde den 16. november hvor der vil kunne komme justeringer. Sagen forelægges Kernevelfærdsudvalget senere i november til orientering. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller; 1. at forslag til processen Der findes et sted, hvor vi skaber tid til det vigtigste godkendes. Beslutningskompetence: Økonomiudvalget Beslutning Økonomiudvalget den : Indstillingen tiltrådt. Sagsfremstilling: Baggrund Et af formålene med Kernevelfærdsudvalgets arbejde er at styrke samarbejdet om kerneopgaverne og herigennem øge effekten og skabe bedre velfærd, for de samme eller færre penge. Det forudsætter, at tiden og pengene bruges på det vigtigste på dét som skaber størst værdi og effekt for borgerne og stederne, jf. kerneopgavernes formål. Som et led heri skal regler, proces- og dokumentationskrav m.v., som borgere, virksomheder eller kommunalt ansatte medarbejdere bruger tid på, men som ikke kan begrundes i kerneopgaverne eller andre afgørende formål, reduceres eller afvikles. Tid til det vigtigste er også en målsætning i forbindelse med udviklingen af den sociale kapital, forstået som evnen til at samarbejde om kerneopgaverne på en måde, der skaber tillid og en oplevelse af retfærdighed. Lejre Kommune måler årligt på, hvordan den sociale kapital udvikler sig på hver enkelt arbejdsplads og samlet i den kommunale

13 Lejre Kommune Økonomiudvalget Side 2 organisation. Den seneste måling i 2017 viste klart, at mange medarbejdere ikke oplever, at de har tilstrækkeligt tid til kerneopgaverne, og dette er en generel problemstilling i den offentlige sektor. Samtidig har regeringen - i forlængelse af aftaler om kommunernes og regionernes økonomi for genindført udfordringsretten, men nu i en udvidet version. Hermed gives kommunale og regionale institutioner, medarbejdere og private leverandører mulighed for at udfordre de statslige og lokale regler. Under udfordringsretten er det muligt at komme med forslag til forenkling af både lokale og statslige regler. Forslag vedrørende lokale regler behandles i kommuner og regioner, mens forslag vedrørende statslige regler behandles af det relevante ministerium, jf. vedlagte brev fra Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll. Med den udvidede udfordringsret gives også mulighed for at imødekomme forslag, der kræver lovændringer. Ansøgninger om fritagelse fra statslige regler kan således både imødekommes gennem generelle regelændringer og ved at etablere forsøg m.h.p at afprøve nye måder at gøre tingene på i den offentlige sektor. Ministeriet vil en gang om året sende en forespørgsel til kommuner og regioner om, hvor mange udfordringer af lokale regler de har modtaget, samt hvorvidt forslagene har medført lokale ændringer. Den udvidede udfordringsret har sammenhæng til Sammenhængsreformen, hvis mål er at sætte borgeren først og skabe en mere sammenhængende offentlig sektor, hvor medarbejderne har bedre tid til kerneopgaven, og hvor ledelsen styrkes. Forslag: Der findes et sted, hvor vi skaber tid til det vigtigste, Vores Sted Det foreslås, at indsatsen i Lejre Kommune for at skabe tid til det vigtigste - kerneopgaverne, kombineres med den udvidede udfordringsret. Det er i sig selv en pointe, at skematikker som er udviklet ét sted i den offentlige sektor anvendes andre steder! Økonomi- og Indenrigsministeriets materiale og proces retter sig mod institutioner, medarbejdere, ledere og private leverandører. I Lejre Kommune gør Kernevelfærdsudvalget og Kommunalbestyrelsen en særlig indsats for at styrke samarbejdet med borgerne og erhvervslivet om kernevelfærden. Det anbefales derfor, at også borgere og virksomheder (der oplever regler og proceskrav på egen krop) får mulighed for at deltage og bidrage i Lejre Kommunes indsats for at skabe mere tid til kerneopgaverne. Mål for processen Processen tilrettelægges ud fra følgende målsætninger: Udbrede kendskabet til og forståelsen for de fem kerneopgaver, som Kommunalbestyrelsen har vedtaget efter anbefaling fra Kernevelfærdsudvalget, samt til pejlemærker for samarbejde. Sikre en løbende og systematisk dialog på den enkelte arbejdsplads og på tværs om:

14 Lejre Kommune Økonomiudvalget Side 3 - Hvad gør vi for at skabe mere tid til de fem kerneopgaver for os selv og/eller for samarbejdspartnere (borgere, virksomheder, kolleger i den kommunale organisation eller andre steder i den offentlige sektor)? - Hvad kan andre gøre? Give borgere og virksomheder en løbende mulighed for at stille forslag til forandringer, der skaber tid til kerneopgaverne. Processen skal være relevant og skabe effekt den må ikke i sig selv ende med at tage tid fra kerneopgaverne! Flere medarbejdere i den kommunale organisation oplever ved næste sociale kapitalmåling at de har tid til kerneopgaverne. Overordnet plan og proces Der er tale om en fortløbende proces, som er ind i kernen af det videre arbejde med at udvikle kernevelfærden med afsæt i Kernevelfærdsudvalgets arbejde og Vores Sted. Processen og kommunikationsindsatsen tilrettelægges derfor med et langsigtet perspektiv modsat en kort og intensiv kampagne. De almindelige informationskanaler (annonce i lokalavis, sociale medier) vil blive benyttet for at gøre opmærksom på muligheden, ligesom direktør- og chefgruppen og Hovedudvalget vil sikre intern kommunikation og mobilisering. Herudover anbefales det at invitere borgere, som deltog på forårets og sommerens 3 camps eller efterårets borgermøde om kernevelfærden - og andre interesserede, til et særligt informationsmøde om Der findes et sted, hvor vi skaber tid til det vigtigste. Formålet er at give en mere grundig, mundtlig information om muligheden for at stille forslag, og at formidle sammenhængen til Kernevelfærdsudvalgets arbejde. Sekretariatet i Koncernsekretariat & Udvikling vil fungere som dét sted, hvor forslag, som arbejdspladserne ikke selv kan handle på, sendes hen og vurderes i forhold til om der er tale om kommunal/lokal, regional eller statslig regel m.v. Udgangspunkt er, at der skal handles på rette niveau, d.v.s. forhold som kan ændres af arbejdspladserne selv skal håndteres dér, mens forhold der kræver beslutninger i direktionen eller Økonomiudvalget eller lignende skal håndteres dér. Sekretariatet vurderer og rådgiver om dette. Processen forberedes frem til og med januar 2018, og sættes i værk herefter. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at der er tale om en balanceret proces der kobler Kommunalbestyrelsens arbejde med kerneopgaverne med behovet for forenkling og udvidet udfordringsret. Der er tale om en fortløbende proces, der også handler om kulturudvikling og pejlemærker for samarbejde/leveregler. Der er af ressourcemæssige årsager ikke muligt at løfte opgaven tidligere.

15 Lejre Kommune Økonomiudvalget Side 4 Handicappolitik: Indstillingspunktet til denne dagsordenssag har ingen handicappolitisk konsekvens. Imidlertid er det forventningen, at indsatsen omkring afbureaukratisering vil være til gavn for Handicappolitikkens målgruppe. Økonomi og finansiering: Der vil være tidsforbrug og udgifter forbundet med at gennemføre processen. Disse vil blive afholdt inden for rammerne af eksisterende budgetter og bevillinger. Eventuelle økonomiske konsekvenser af konkrete forslag vil blive forelagt relevant. Bilag: 1. Brev til borgmesteren om den udvidede udfordringsret.docx 2. Bilag 1 - Information om den udvidede udfordringsret.docx 3. Bilag 2 - Ansøgningsskema.docx

16 Til borgmesteren Slotsholmsgade København K Telefon oim@oim.dk Sagsnr Doknr Dato Den udvidede udfordringsret Der er behov for at tænke i nye baner for at sikre fortsat udvikling af kvaliteten i de offentlige serviceydelser og en øget effektivitet. Forenkling af krav og procedurer spiller her en afgørende rolle. Det er min klare ambition, at medarbejdere, ledere og private leverandører skal bruge mere tid på at varetage kerneopgaverne og mindre tid på administration. Derfor har vi i aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2018 aftalt at genindføre udfordringsretten. Hermed giver vi kommunale og regionale institutioner, medarbejdere og private leverandører mulighed for at udfordre de statslige og lokale regler. Under udfordringsretten er det muligt at komme med forslag til forenkling af både lokale og statslige regler. Forslag vedrørende lokale regler behandles i kommuner og regioner, mens forslag vedrørende statslige regler behandles af det relevante ministerium. Den nye udfordringsret udvides i forhold til udfordringsretten i Der åbnes nu også for at imødekomme forslag, der kræver lovændringer. Det betyder, at ansøgninger om fritagelse fra statslige regler både kan imødekommes gennem generelle regelændringer og ved at etablere forsøg med henblik på at afprøve nye måder at gøre tingene på i den offentlige sektor. Jeg vil opfordre alle kommuner og regioner til aktivt at medvirke til, at institutioner, medarbejdere, ledere og private leverandører gør brug af udfordringsretten. Og jeg håber, at alle vil se fordomsfrit på udfordringerne og give udstrakt frihed til udfordrerne. Økonomi- og Indenrigsministeriet vil årligt fremsende en forespørgsel til kommuner og regioner om, hvor mange udfordringer af lokale regler de har modtaget, samt hvorvidt forslagene har medført lokale ændringer. Udfordringsretten er planlagt til at løbe indtil udgangen af 2021, hvorefter der gøres status. Forsøg under udfordringsretten skal evalueres, så forsøgene kan bidrage med ny viden og skabe grundlag for nye løsninger til fordel for alle landets kommuner og regioner. Jeg kan i øvrigt henvise til den vedlagte information om udfordringsretten, som også findes på Økonomi- og Indenrigsministeriets hjemmeside. Med venlig hilsen Simon Emil Ammitzbøll

17 Information om den udvidede udfordringsret Sagsnr Doknr Dato Den udvidede udfordringsret er en del af regeringens sammenhængsreform og har tilsvarende den tidligere udfordringsret til formål at bidrage til at udvikle nye løsninger i det offentlige og medvirke til at afskaffe proceskrav, dokumentation mv., så der kan sættes yderligere fokus på resultater og skabes rum til god ledelse og større frihed i opgaveløsningen. Retten til at udfordre uhensigtsmæssige regler er forankret hos medarbejdere, ledere og private leverandører i både stat, region og kommune. Det er både muligt at komme med regelforenklingsforslag til lokale og statslige regler. Forslag til forenkling af lokale regler og procedurer behandles i den pågældende kommune, region eller statslige institution, mens forslag relateret til statslige regler indsendes til det relevante ministerium. Med udfordringsretten opfordres medarbejdere, ledere og private leverandører til både at indsende forslag om regelforenkling og søge om dispensation fra de gældende regler med henblik på at afprøve nye måder at gøre tingene på i den offentlige sektor. Figur 1 Illustration af den udvidede udfordringsret Anm. Forslag til forenkling af lokale og statslige regler fra statslige medarbejdere, ledere og leverandører behandles i det relevante ressortministerium. Ansøgningsprocedure - statslige regler Der er mulighed for løbende at indsende forslag til forenkling af statslige regler til ressortministerierne. Forenklingsforslagene indsendes i vedlagte ansøgningsskema. Kommuner og regioner kan også vælge at bruge ansøgningsskemaet til lokal regelforenkling. Vær opmærksom på, at skemaet skal kvalitetssikres og godkendes politisk af den pågældende kommune eller region, inden forslaget indsendes. Ansøgningerne indsendes til ministeriernes hovedpostkasse med undtagelse af (se opdateret liste på Økonomi- og Indenrigsministeriet: udfordringsret@oim.dk

18 Sundheds- og Ældreministeriet : sum@sum.dk; slh@sum.dk Beskæftigelsesministeriet: udfordringsret@bm.dk Ressortministerierne vil behandle ansøgninger inden otte uger, som regnes fra, at forslaget er tilstrækkeligt oplyst. Såfremt ansøgningen imødekommes, vil den efterfølgende tidshorisont variere alt efter, hvordan imødekommelse sker. Der vil således gå længere tid, førend forsøget kan igangsættes, hvis forsøget kræver særskilt forsøgshjemmel fra Folketinget. Rammer for udfordringsretten Udfordrere opfordres til at indsende forenklingsforslag og forsøgsansøgninger om en bedre opgavevaretagelse. Der kan som udgangspunkt etableres forsøg eller laves generelle regelændringer med mindre afgørende hensyn taler her imod. Herunder må forslag ikke være i strid med grundloven eller EU-regler, give udfordrerne økonomiske fordele på bekostning af andre eller bryde med borgernes retssikkerhed. Tilsvarende vil forslag, der strider mod væsentlige politiske hensyn, efter konkret vurdering kunne afvises. Ansøgninger om fritagelse fra statslige regler kan både imødekommes ved generelle regelændringer, iværksættelse af forsøg efter eksisterende forsøgsbestemmelser og ved at vedtage særskilte forsøgshjemler. Såfremt der gives afslag, anfører ressortministeriet hvilke årsager, der ligger til grund herfor. Hvis der er givet tilladelse til lignende forsøg, bør ministeriet endvidere gøre opmærksom på det. Ressortministerierne skal vejlede om mulighederne inden for de gældende regler og eventuelle alternative veje til at opnå det ønskede. Udfordringsretten er planlagt til at løbe indtil udgangen af I forhold til de forsøg, der bliver iværksat, vil der senest på dette tidspunkt på baggrund af evalueringerne skulle tages stilling til, hvilke forsøg der skal udbredes. Evaluering af forsøg Hvis kommuner eller regioner igangsætter forsøg, er de ansvarlig for at evaluere forsøget. Evalueringen skal som minimum indeholder de dele, som fremgår af det udarbejdede evalueringsskema (se Ressortministeriet, som har givet tilsagn til forsøg, kan fastsætte yderligere rammer for evalueringen, herunder et tidspunkt for indsendelse af slutevaluering. Hvis ikke andet anføres, skal evalueringen senest indsendes 1. januar Spørgsmål Generelle spørgsmål vedrørende udfordringsretten kan rettes til Økonomi- og Indenrigsministeriet på udfordringsret@oim.dk eller ved henvendelse til fm. Asbjørn Mathiasen Spørgsmål til konkrete ansøgninger, afgørelser osv. bedes rettet til det relevante fagministerium. Informationsmateriale, ansøgningsskema, evalueringsskema mv. kan findes på 2

19 ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige institution. Se vejledning til ansøgningsskemaet. Offentlig institution/privat leverandør/medarbejder/leder Adresse Tlf. nr. Kontaktperson Dato for ansøgning Navn på kommune, region eller statslig institution Kontaktperson i kommunen, regionen eller den statslige institution Dato for politisk godkendelse (hvis kommune eller region) Del A. Beskrivelse af problem og foreslåede løsning 1. Overordnet beskrivelse af problemet 2. Beskrivelse af løsningsforslag eller forsøg, hvis der søges om dette. 3. Målgruppe 4. Beskrivelse af forslagets konsekvenser 4.1. Hvilke målbare kriterier opstilles for forslaget succes? 4.2. Forventet resultat, herunder eventuelle økonomiske eller administrative gevinster 5. Hvilke regler og/eller bestemmelser skal der dispenseres fra? 5.1. Hvilke statslige regler? 5.2. Hvilke lokale regler?

20 Del B. Udfyldes kun hvis der ansøges om at foretage forsøg 6. Dokumentation, opfølgning og evaluering 6.1. Tilrettelæggelse af opfølgning 6.2. Hvordan sikres en fortsat efterlevelse af lovgivningens overordnede formål? 6.3. Hvordan sikres borgernes retssikkerhed fortsat? 7. Hvor mange offentlige institutioner/private leverandører foreslås omfattet af dispensation?

21 Vejledning til ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den ansvarlige kommune, region eller statslige institution. Skemaets punkt 1-5 skal altid udfyldes, mens punkt 6-7 kun udfyldes hvis kommunen/regionen/den statslige institution ønsker at foretage forsøg med dispensation fra gældende regler. Videre proces: Ansøgning om forsøg, hvor lokale regler udfordres Ansøgningen behandles af relevant kommune, region eller statslig institution Ansøgning om forsøg, hvor statslige regler udfordres Ansøgningen fremsendes til det relevante ressortministerium. 1. Overordnet beskrivelse af problemet I dette felt foretages en overordnet beskrivelse af det problem eller den uhensigtsmæssighed ved gældende regler som er identificeret. Det kan eksempelvis være et overflødigt dokumentationskrav eller en arbejdsgang er unødigt bureaukratisk og medfører administrativt arbejde på bekostning af tid til kerneydelsen. 2. Beskrivelse af løsningsforslag Her beskrives den foreslåede løsning på ovenstående problem. Det kan eksempelvis være et forslag om at fjerne eventuelle uhensigtsmæssige regler eller at ændre på de nuværende arbejdsgange, så de bliver mindre bureaukratiske. Hvis kommunen/regionen/den statslige institution selv ønsker at afprøve løsningen på problemet i praksis, beskrives forsøget i dette felt og punkt 6-7 udfyldes. 3. Målgruppe Her præciseres hvilken målgruppe, som er berørt af problemet og vil blive berørt af løsningsforslaget. Det skal i den forbindelse oplyses, hvilke grupper, hvilke typer opgaver, og hvilke dele af den offentlige institution/private leverandør, der er berørt. Hvis kommunen/regionen/den statslige institution selv ønsker at foretage forsøg med løsningen, vil det være for denne målgruppe. 4. Beskrivelse af forslagets konsekvenser 4.1 Hvilke målbare kriterier opstilles for forsøgets succes? Her beskrives hvilke succeskriterier der opstilles for løsningsforslaget. Formålet med et froslag kunne eksempelvis være øget brugertilfredshed. I så fald kunne et konkret mål være, at der er en stigning i den andel af brugere, der svarer, at de generelt er tilfredse med den service, de får.

22 4.2. Forventet resultat, herunder eventuelle økonomiske eller administrative gevinster Her beskrives, hvilket resultater man forventer af forsøget, herunder eventuelle økonomiske og administrative gevinster. 5. Hvilke regler og/eller bestemmelser skal det dispenseres fra? Her angives de konkrete regler og/eller bestemmelser, som der skal dispenseres fra for at implementere løsningsforslaget. Hvis kommunen/regionen/den statslige institution selv ønsker at foretage forsøg vil det være disse regler, som der dispenseres for i forsøgsperioden Hvilke statslige regler? Her angives hvilke love, bestemmelser, bekendtgørelser osv. på statsligt niveau, som der skal dispenseres fra Hvilke lokale regler? Her angives hvilke regler på lokalt niveau, som der skal dispenseres fra. 6. Dokumentation, opfølgning og evaluering OBS: Udfyldes kun hvis kommunen/regionen/den statslige institution selv ønsker at foretage forsøg 6.1. Tilrettelæggelse af opfølgning Her beskrives, hvordan der følges op på, om de i punkt 4. opstillede konkrete mål nås. Det er vigtigt at gøre sig klart, hvorledes de konkrete mål kan måles. Evalueringen skal som minimum give svar på spørgsmålene i det udarbejdede evalueringsskema Hvordan sikres en fortsat efterlevelse af lovgivningens overordnede formål? Her beskrives, hvorledes lovgivningens overordnede formål fortsat efterleves under forsøget Hvordan sikres borgernes retssikkerhed fortsat? Her anføres, hvilke initiativer man om nødvendigt vil tage for at sikre borgernes retssikkerhed.

23 Bilag 1: Af nedenstående skema fremgår administrationens vurdering af de oprindelige og de supplerende forslag til handlinger fsva a) betydning ift. kerneopgaver og leveregler, c) ressourcetræk, d) vurdering samlet. Oprindelige forslag til handlinger Nr. Handling A) Betydning ift. kerneopgaver og leveregler 1. Dele af sagsbehandlingen af flygtningene flytter til kommunens sprogcenter Vil give erfaring med at flytte sagsbehandlingen ud, jf. leveregel 1. Understøtter kerneopgaven Uddannelse & beskæftigelse B) Ressourcetræk C) Vurdering samlet Begrænset. Handlingen gennemføres administrativt og følges af Kernevelfærdsudvalget og relevante fagudvalg (UJA). Anbefales. 2. Flytte dele af sagsbehandling af voksne borgere med et handicap til lægehuse Vil give erfaring med at flytte sagsbehandlingen ud, jf. leveregel 1. Understøtter kerneopgaverne Uddannelse & beskæftigelse samt Aktivt & selvstændigt liv Begrænset. Handlingen gennemføres administrativt og følges af Kernevelfærdsudvalget og relevante fagudvalg (USSÆ, UJA). Målgruppen afgrænses i første omgang til voksne og kan herefter udbredes. Anbefales. 3. Forsøg med dialogbaserede underretninger Vil give gode erfaringer med leveregel 1 og 2. Understøtter kerneopgaverne Trivsel & læring samt Aktivt & selvstændigt liv Vil kræve ressourcer i de dele af organisationen, hvor dette vil være noget helt nyt. Kan gennemføres som pilotprojekt i Center for Børn, Unge & Familie. Evalueres med henblik på udbredelse til de dele af organisationen, hvor det er relevant. Anbefales som aktivitet i UBU s årsplan Ringe til borgere, der klager eller som får afslag på ansøgning. Vil brede gode erfaringer ud til hele organisationen og give klar markering af leveregel 1. Understøtter alle formål i de Vil kræve ressourcer i de dele af organisationen, hvor dette vil være noget helt nyt. Forventes at spare tid i sidste ende. Kan gennemføres i hele organisationen i lighed med indsatsen Skrive så det er til at forstå (sprogpolitik). Evalueres med inddragelse af borgere og virksomheder.

24 respektive kerneopgaver. Kan opstartes af Kernevelfærdsudvalget med godkendelse af kommissorium i januar 2018 og forankres herefter i ØU. Anbefales. 5. Tilgængelighedspuljen prioriteres af Handicaprådet Vil give erfaringer med leveregel 4. Understøtter kerneopgaven Aktivt & selvstændigt liv Omlægning af eksisterende ressourceforbrug. Kan gennemføres som 2-årig forsøgsordning i et samarbejde mellem Handicaprådet, Center for Teknik & Miljø og Center for Service & Ejendomme Anbefales igangsat af Kernevelfærdsudvalget og forankres herefter i UTM. 6. Landsbypuljen udvikles og forvaltes af landsbyerne Vil give erfaringer med leveregel 4. Understøtter kerneopgaven Bæredygtig vækst Samme eller mindre ressourceforbrug som i dag. Kan gennemføres som 2-årig forsøgsordning i et samarbejde mellem landsbylaug/ grundejerforeninger og Center for Teknik & Miljø. Anbefales i gangsat af Kernevelfærdsudvalget med dannelsen af en arbejdsgruppe og forankres herefter i Økonomiudvalget. 7. Socialstyrelsens pulje til forsøg med borgerstyrede puljer Vil give erfaringer med leveregel 1 og 4. Understøtter kerneopgaverne Aktivt & selvstændigt liv samt Uddannelse & beskæftigelse. Vil kræve ressourcer i forhold til projektets gennemførsel. Dele af disse udgifter vil blive finansieret af Socialstyrelsen, såfremt ansøgningen imødekommes. Lejre Kommune har sendt en ansøgning. Anbefales at indgå i årsplan 2018 for USSÆ og UJA. Hvis ansøgningen ikke imødekommes tager USSÆ og UJA stilling til, hvordan intentionen kan fremmes alligevel.

25 8. Radikal ændring af den måde, sagsfremstillinger er bygget op på Understøtter leveregel 4 og tydeliggørelse af hvordan Lejre Kommune arbejder med de respektive kerneopgaver. Vil kræve ressourcer i forhold til udvikling og implementering af ny dagsordensskabelon. Det anbefales ikke at bruge ressourcer på egentlig ændring af dagsordensskabelon nu. I stedet anvendes kræfterne på at synliggøre sagernes kobling til kerneopgaver og vise levereglerne i praksis gennem den måde opgaveforløb tilrettelægges på (forud for og efter de politiske beslutninger). 9. Forenklet og bedre borgerkontakt - hjemmeside Understøtter leveregel 2 samt alle formål i de respektive kerneopgaver. Vil være meget ressourcekrævende. Denne handling er i centrum af arbejdet med kerneopgaverne og levereglerne, og bør gennemføres som et led i årsplan 2018, forankret under Økonomiudvalget. Anbefales opstartet af Kernevelfærdsudvalget og løst i samarbejde med borgere, gerne repræsentanter fra Kernevelfærdsudvalget. 10. Borgerdrevne forslag behandles af Kommunalbestyrelsen Vil give borgerne mulighed for at få rejst sager i Kommunalbestyrelsen. Vil kræve ressourcer i forhold til udvikling af tilgang, men der er mulighed for at indhente erfaringer fra andre kommuner og bygge på disse. Det anbefales at Kernevelfærdsudvalget forelægges en nærmere beskrivelse af ideen og fordele og ulemper byggende på andre kommuners erfaringer. På den baggrund tager Kernevelfærdsudvalget stilling til, om Kernevelfærdsudvalget vil anbefale løsningen til Kommunalbestyrelsen. Det anbefales at arbejde videre med handlingen.

26 11. Delebilsordning og busdrift Vil være en tydelig markering af leveregel 3 og 4. Understøtter flere kerneopgaver ift. at sikre adgang til fællesskabet. Vil kræve ressourcer i større omfang ift. kortlægning af behov og løsningsmuligheder og eventuel implementering Det anbefales at denne handling indgår i årsplan 2018 for UTM. 12. Forsøgsordning med elcykler Vil være en tydelig markering af leveregel 3 og 4. Understøtter flere kerneopgaver ift. at sikre adgang til fællesskabet. Vil kræve ressourcer i større omfang ift. kortlægning af behov og løsningsmuligheder og eventuel implementering Det anbefales at denne handling indgår i årsplan 2018 for UTM. 13. Den åbne skoles muligheder udforskes og udnyttes gennem konkrete pilotforsøg Vil være en tydelig markering af leveregel 1. Understøtter kerneopgaverne Trivsel & læring samt Uddannelse & beskæftigele Handlingen er bl.a. en ramme for nogle af de konkrete tiltag, der kom frem på borgermødet jf. pkt og 29. Supplerende forslag til handlinger fordelt på kerneopgaver Nr. Handling Betydning ift. kerneopgaver og leveregler Bæredygtig vækst Ressourcetræk Vurdering samlet 14. At give bylaug og grundejerforeninger tilskud på 100 kr. pr. hustand til selv at iværksætte tiltag Vil være en tydelig markering af leveregel 1-4. Understøtter især kerneopgaverne Fællesskab & fritid samt Bæredygtig vækst Vil kræve ressourcer. Dels i forhold til udvikling af koncept og udbetaling af midler. Graden af afrapportering kan drøftes. Der er godt husstande i Lejre Kommune, og ikke afsat budget til dette i Handlingen har sammenhæng med landsbypuljen og det anbefales at den drøftes nærmere i den arbejdsgruppe, som skal nedsættes vedr. landsbypuljen m.h.p. vurdering og anbefaling. Anbefales at indgå i årsplan 2018 for Økonomiudvalget, i samarbejde med UTM og UET og at indgå i budgetproces

27 15. Aktivere borgernes og virksomhedernes viden og behov ved tidlig inddragelse i udviklingsprocesser Understøtter leveregel 1 og 2 samt alle kerneopgaver, hvor borgerne har en interesse i kommunale valg og prioriteringer. Vil kræve ressourcer af de dele af organisationen som skal arbejde med tidligere borgerinddragelse. Man kan forvente, at dette vil blive opvejet af større borgertilfredshed og evt. færre klager og implementeringsudfordringer. Handlingen gennemføres administrativt og følges af Kernevelfærdsudvalget og alle fagudvalg/kommunalbestyrelsen Anbefales. 16. Flere og bredere cykelstier Understøtter leveregel 4 (prioritering af ressourcer) og en række af Lejre Kommunes kerneopgaver. Stort ressourcetræk Handlingen hører under UTMs ansvarsområde og drøftes ifm. årsplan for Landsby app/ deleapp/ facebookgrupper til delebilsordninger ol. Understøtter især leveregel 1-3 samt kerneopgaverne Bæredygtig vækst og Fællesskab & fritid. Afhænger af hvordan der kan arbejdes med opgaven, herunder om opgaven kan løses af civilsamfundet. Handlingen vil blive drøftet i forbindelse med omlægning af lejre.dk. Handlingen bliver del af drøftelserne om, hvilke platforme vil skabe bedst muligt dialog med og mellem borgerne. Forankres i ØU. Kerneopgave: Uddannelse & beskæftigelse 18. At udvikle samarbejde mellem skoler, erhvervsliv og jobcenter omkring 7. og 8.klassernes/ SKILLS/ Håndværksfagenes dag på skolerne Understøtter leveregel 2 og 3 samt kerneopgaverne Trivsel & læring og Uddannelse & beskæftigelse Vil kræve ressourcer til sondering, opstart og implementering. Anbefales at indgå i årsplan 2018 for UBU, UJA og UET, der allerede har valgt dette som et fælles indsatsområde. Der er også sammenhæng til partnerskabsaftalen mellem Lejre Kommune og Dansk Byggeri, DI og 3F, som er forankret i UET samt til FGU reformen (Aftale om bedre veje til uddannelse og job)

28 19. Partnerskab mellem skoler og erhvervsliv ift. undervisning og erhvervsvejledning Understøtter leveregel 2 og 3 samt kerneopgaverne Trivsel & læring og Uddannelse & beskæftigelse Vil kræve ressourcer til sondering, opstart og implementering. Som ovenfor. 20. Jobcentret kommer til fyraftensmøder på virksomhederne. 21. Lønnet praktik til de årige Understøtter primært leveregel 2. Målrettet Uddannelse & beskæftigelse Understøtter ikke tydeligt levereglerne i sin nuværende form. Er primært målrettet Uddannelse & beskæftigelse Begrænset ressourcetræk. Vil kræve ressourcer til sondering, opstart og implementering. Gennemføres administrativt v. Center for Job & Social. Handlingen har ikke knyttet uddybende forklaringer på, om lønnet praktik skal ske i regi af offentlige eller private virksomheder eller hvilken effekt, forslaget skal munde ud i. Handlingen er ikke til implementering i regi af Kernevelfærdsudvalget Aktivt & selvstændigt liv 22. Udvide lydavis til andre end synshandicappede Understøtter leveregel 3 samt kerneopgaverne Aktivt & selvstændigt liv og Fællesskab & fritid Begrænset hvis handlingen kan drives af frivillige. Lejre Kommune tilbyder i dag lydavis som indlæses ugentligt af frivillige på aktivcentrene. Handlingen har ikke tilknyttet uddybende forklaring på hvilke andre grupper, handlingen skal omfatte. En indsats kan være at udbrede kendskabet til tilbuddet. Handlingen er ikke til implementering i regi af Kernevelfærdsudvalget 23. Bespisning af ældre fx frivillige der laver mad til ældre Understøtter leveregel 1-4 samt kerneopgaverne Aktivt & selvstændigt liv samt Fællesskab & fritid Kan ikke vurderes p.t. Anbefales at indgå til drøftelse ifm. årsplan 2018 for USSÆ.

29 24. Flere individuelle løsninger (væk fra standarder) Understøtter især leveregel 1,2 og 4 samt angår alle kerneopgaver. Indgår som en væsentlig værdi i Vores Sted og levereglerne. Anbefales drøftet nærmere i regi af Kernevelfærdsudvalget ifm. bl.a. levereglerne 25. Værdighedspuljen udbredes til plejehjemmene Understøtter leveregel 1-4 samt kerneopgaverne Aktivt & selvstændigt liv og Fællesskab & fritid Vil kræve ressourcer i de dele af organisationen, som har ansvaret for puljen i dag Handlingen hører under USSÆ og vil blive drøftet i dette regi ifbm. fremfremtidig udmøntning af Værdighedspuljen. Trivsel & læring 26. At udvikle tiltag på 0-6-års området Understøtter leveregel 1-4 samt kerneopgaverne Trivsel & læring og Fællesskab & fritid Kan ikke vurderes. Forslaget vurderes at være udtryk for et ønske om større fokus på 0-6 årsområdet. Indgår i UBU s drøftelse af årsplan At få mere borgerinddragelse på dagtilbudsområdet Understøtter leveregel 1-4 samt kerneopgaverne Trivsel & læring og Fællesskab & fritid Kan ikke vurderes p.t. Som ovenfor. 28. Etablere værested for børn og unge efter skole (aftenåbent) Understøtter leveregel 3 samt kerneopgaverne Trivsel & læring samt Fællesskab & fritid Ressourcetrækket kan være meget udgiftsdrivende. Indgår i UBU s drøftelse af årsplan At åbne skolerne for samarbejde med erhvervslivet og forældre Understøtter især leveregel 1 og 2. Målrettet især Trivsel & læring Vil kræve ressourcer til sondering af behov, opstart og implementering. Som ovenfor. 30. At forbedre rammerne (beslutningskompetencen) for skolebestyrelserne Understøtter især leveregel 1 og 2 samt kerneopgaven Trivsel & læring Begrænset. Handlingen kan ses som en case på, hvordan bestyrelsesarbejde kan udvikles, så det skaber mere værdi for kernevelfærden. Kan enten drøftes videre i UBU ifm. årsplan 2018 eller handlingen kan startes op af Kernevelfærdsudvalget, f.eks. ved at

30 31. Mere samarbejde mellem skole- og områdebestyrelser Fællesskab & fritid Understøtter især leveregel 1 og 2 samt kerneopgaven Trivsel & læring nedsætte en arbejdsgruppe under Kernevelfærdsudvalget, som udarbejder et nærmere idéoplæg. Drøftes af Kernevelfærdsudvalget. Begrænset. Indgår i UBU s drøftelse af årsplan Bedre samarbejde mellem foreninger og skole Understøtter primært leveregel 2 og 3. Er primært målrettet Trivsel & læring samt Fællesskab & fritid Kan ikke vurderes p.t. Indgår i årsplan 2018 for UKF og UBU. Det anbefales at arbejde med målet i forbindelse med etablering af fritidsfaciliteter i Allerslev. 33. Mulighed for at blive visiteret til aktivt foreningsliv. 34. Bookingsystem med tydeliggørelse af ledig haltider og synliggørelse af mødesteder og aktiviteter i kommunen/ Markedsføring af frivillig indsats Understøtter især leveregel 2 og 3. Fremmer særligt kerneopgaverne, Aktivt & selvstændigt liv, Trivsel & læring samt Fællesskab & fritid Understøtter især leveregel 2-4. Fremmer særligt kerneopgaven Fællesskab & fritid Kan ikke vurderes p.t. Implementering af handlingerne vil kræve ressourcer til optimering og indkøb af itsystemer til synliggørelse og bedre bookingmuligheder for borgere Det anbefales at ideen belyses nærmere af administrationen. Oplæg forelægges Kernevelfærdsudvalget i februar Handlingen er igangsat for så vidt angår overblik over haltider for foreningslivet. Der arbejdes i øjeblikket på en udvidelse af systemet således at det gøres nemt at se mødesteder og ledige tider i faciliteterne. Her skeles også til hvilke andre platforme Lejre Kommune i dag anvender, herunder Boblberg. Vedrørende synliggørelse af aktiviteter og markedsføring af frivillig indsats, undersøges det pt. hvilke platforme der bedst understøtter indsatsen

31 35. Foreningsguider Understøtter især leveregel 2-4. Fremmer særligt kerneopgaven Fællesskab & fritid Vil kræve ressourcer til sondering af behov, opstart og implementering. Handlingen gennemføres administrativt i tæt dialog med foreningsliv og brugere, herunder halbestyrelse, idrætsunion og Folkeoplysningsudvalg. Status på handlingen forelægges Kernevelfærdsudvalget senest ved udgangen af marts Handlingen hører til UKF, som må vurdere, om der er mulige udviklingspotentialer i handlingen. Handlingen har ikke knyttet uddybende forklaringer på, om guiden er en digital løsning eller en ansat, som har til opgave at fremme samarbejdet med foreningerne. Er ikke til implementering i regi af Kernevelfærdsudvalget. 36. Mere ansvar /økonomi ud til foreningerne Understøtter især leveregel 1-4. Fremmer særligt kerneopgaven Fællesskab & fritid Vil kræve ressourcer til sondering af behov, opstart og implementering. Dette forslag handler om alle leveregler og det anbefales, at Kernevelfærdsudvalget drøfter det nærmere på et af sine kommende møder og først herefter tager stilling til forslaget.

Dagsorden Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 28. november Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev

Dagsorden Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 28. november Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev Dagsorden tirsdag den 28. november 2017 Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev Indholdsfortegnelse 1. - Godkendelse af dagsorden...1 2. - Orientering - november...2 3. - Oplæg om nye samarbejdsformer

Læs mere

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema Notatark Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema 14. september 2018 - Sagsnr. 18/24837 Udfordringsretten Regeringen vil gerne have, at vi udfordrer regler og love, der forhindrer en bedre opgavevaretagelse.

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 10. oktober 2017

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 10. oktober 2017 Referat tirsdag den 10. oktober 2017 Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev Afbud: Jan Vedel Heine (I) Lars Holten (LEUF) Line Jacobsen (V) Mikael Ralf Larsen (F) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 21. marts 2018

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 21. marts 2018 Referat onsdag den 21. marts 2018 Kl. 16:30 i Herthadalen, Slangealleen 1, 4320 Lejre Afbud: Kristina Garth Grüner (Skolebestyrelsen) Mikael Ralf Larsen (F) Indholdsfortegnelse 1. - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 17. januar 2018

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 17. januar 2018 Referat onsdag den 17. januar 2018 Kl. 16:30 i Kantinen, Allerslev Rådhus Afbud: Christina Knudsen (Områdebestyrelse, dagtilbud) Kristina Garth Grüner (Skolebestyrelsen) Lars Holten (LEUF) Michael Beck

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 4. april 2017

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 4. april 2017 Referat tirsdag den 4. april 2017 Kl. 16:30 i Kantinen rådhuset i Allerslev Afbud: Lars Holten (LEUF) Ole Blickfeldt (O) Søren Kræmer (Foreningslivet) Villy Hauritz (F) Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 8. august Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 8. august Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev Referat tirsdag den 8. august 2017 Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev Indholdsfortegnelse 1. - Godkendelse af dagsorden...1 2. - Lejre Kommunes Kerneopgaver...2 3. - Ministerbesøg...8 08-08-2017

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 3. januar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat tirsdag den 3. januar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse af dagsorden...1 2. 17,4 - Valg af næstformand...2 3. 17,4 - Introduktion

Læs mere

Velfærdsministeriet J.nr. 2008-3296 9. december 2008

Velfærdsministeriet J.nr. 2008-3296 9. december 2008 Velfærdsministeriet J.nr. 2008-3296 9. december 2008 Information om udfordringsretten I samarbejde med KL og Danske Regioner gennemfører regeringen nu en udfordringsret. Udfordringsretten betyder, at de

Læs mere

Lejre Kommune Side 1. Økonomiudvalget

Lejre Kommune Side 1. Økonomiudvalget 06-09-2016 Side 1 ØU - Der findes et sted hvor vi er fælles om kerneopgaverne Sagsnr.: 16/10671 Afbud: Lena Holm Jensen Resumé: er den 18. januar og den 21. juni 2016 forelagt status på arbejdet med Vores

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

Referat. Direktionen

Referat. Direktionen Referat Direktionen 14. november 2017, kl. 10:00 Lutten Rådhuset, Fredensborg Kommune Egevangen 3B, Kokkedal Til stede: Kim Herlev Jørgensen Lina Thieden Mads Toftegaard Madsen Thomas Barfoed Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dagsorden Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. december Kl. 16:00 i Mødelokale 4, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Dagsorden Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. december Kl. 16:00 i Mødelokale 4, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dagsorden Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 4. december 2017 Kl. 16:00 i Mødelokale 4, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - januar...2 3. KF - Valg af formand...3

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Velfærdsministeriet 10. december 2008 J.nr Information om udfordringsretten

Velfærdsministeriet 10. december 2008 J.nr Information om udfordringsretten Velfærdsministeriet 10. december 2008 J.nr. 2008-3296 Information om udfordringsretten I samarbejde med KL og Danske Regioner gennemfører regeringen nu en udfordringsret. Udfordringsretten betyder, at

Læs mere

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema Notatark Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema 24. maj 2018 - Sagsnr. 17/17661- Løbenr. 114872/18 Den store projektopgave Offentlig institution/privat Kolding Kommune, Børne- og Uddannelsesforvaltningen

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 17. januar 2018

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 17. januar 2018 Referat onsdag den 17. januar 2018 Kl. 16:30 i Kantinen, Allerslev Rådhus Afbud: Christina Knudsen (Områdebestyrelse, dagtilbud) Kristina Garth Grüner (Skolebestyrelsen) Lars Holten (LEUF) Michael Beck

Læs mere

Referat Udvalget for Teknik & Miljø mandag den 8. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Teknik & Miljø mandag den 8. januar Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. TM - Godkendelse af dagsorden...1 2. TM - Orientering - Januar...2 3. TM - Valg af formand...3

Læs mere

Udmøntning af den nye integrationspulje

Udmøntning af den nye integrationspulje Stab og Udvikling Dato: 27. september 2016 Tlf. dir.: 4477 6594 E-mail: nins@balk.dk Kontakt: Nina Birthe Sørensen Udmøntning af den nye integrationspulje Kommunalbestyrelsen besluttede på deres møde den

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 10. oktober 2017

Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 10. oktober 2017 Referat Kernevelfærdsudvalget tirsdag den 10. oktober 2017 Kl. 16:30 i RA - Kantinen Rådhuset Allerslev Afbud: Jan Vedel Heine (I) Lars Holten (LEUF) Line Jacobsen (V) Mikael Ralf Larsen (F) Ole Blickfeldt

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Velfærdsministeriet 10. december 2008 J.nr. 2008-3296 ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Vigtigt: Læs vejledningen til ansøgningsskemaet inden nedenstående udfyldes. Alle felter

Læs mere

Fælles APV-indsatser 2016

Fælles APV-indsatser 2016 Fælles APV-indsatser 2016 Lejre Kommune gennemførte den lovpligtige APV undersøgelse af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i oktober og november 2015. Undersøgelsen indeholdt samtidig en opfølgning på

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012 Referat torsdag den 29. november 2012 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - december...2 3. JA - Samarbejdsaftale

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015 Referat tirsdag den 9. juni 2015 Kl. 20:30 i Multisalen, Hvalsø Hallen, Skolevej 5, 4330 Hvalsø Carsten Helles Rasmussen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Grethe Nørtoft Saabye (C) Henning Nielsen (V) Ivan

Læs mere

Dagsorden 17, 4-udvalget tirsdag den 24. januar Kl. 16:30 i Kantinen, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Dagsorden 17, 4-udvalget tirsdag den 24. januar Kl. 16:30 i Kantinen, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dagsorden tirsdag den 24. januar 2017 Kl. 16:30 i Kantinen, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse af dagsorden... 1 2. 17,4 - Workshop... 2 3. 17,4 - Godkendelse af proces

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation

Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Enhed Dagtilbud Sagsnr. Doknr. 473257 Dato 10-08-2017 Kommissorium for Arbejdsgruppe for meningsfuld og mindre dokumentation Baggrund og formål Langt størstedelen af det pædagogiske personale, ledere og

Læs mere

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 4. september Afbud:

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 4. september Afbud: Referat Allerød Kommune Personale Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Hovedudvalget afholdt møde den 4. september 2017 Afbud: 1. Bemærkninger til

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Social- og Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Social- og Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 12. januar 2011 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 8:30-10:30 Thomas Krog, Formand (F) Ole Bruun (A) Marianne Jensen (A) Karl Emil Nielsen

Læs mere

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema Notatark Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema 1. oktober 2018 - Sagsnr. 17/17661- Løbenr. 114872/18 EUD Afgangsprøven Offentlig institution/privat Kolding Kommune, Børne- og Uddannelsesforvaltningen leverandør

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben / lukket Mødedato 28. januar 2015 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1.1 Baggrund Uddannelsesvisitationsnævnet blev oprettet efter beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29. marts 2016.

1.1 Baggrund Uddannelsesvisitationsnævnet blev oprettet efter beslutning i Kommunalbestyrelsen den 29. marts 2016. NOTAT RÅDHUSET Kultur, Miljø og Vækst Arbejdsmarkedsafdelingen Faglig konsulent: Henriette Darlie Dyring Sagsnr.: 15/33587 Dato: 31-01-2017/hdd Evaluering af Uddannelsesvisitationsnævnet - 2016 1. Indledning

Læs mere

ØKONOMIUDVALGET REFERAT. for mødet den , kl. 15:00 i Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal. 6. Frisættelse af institutioner ( ) 1

ØKONOMIUDVALGET REFERAT. for mødet den , kl. 15:00 i Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal. 6. Frisættelse af institutioner ( ) 1 ØKONOMIUDVALGET REFERAT for mødet den 27.08.2013, kl. 15:00 i Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal 6. Frisættelse af institutioner (2013-83084) 1 ØKONOMIUDVALGET 6. Frisættelse af institutioner (2013-83084)

Læs mere

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K.

Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K. Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeren Ved Stranden 8 1061 København K ministersvar@ft.dk T +45 72 20 50 00 E bm@bm.dk www.bm.dk Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Økonomiudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:00 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Økonomiudvalget 17-12-2018 17:00 1 (Åben) Godkendelse af forslag til kommissorium

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende forløb i Task forcen på handicapområdet

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende forløb i Task forcen på handicapområdet Social- og Indenrigsministeriet Socialstyrelsen Task force på handicapområdet Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende forløb i Task forcen på handicapområdet Ansøgningsfrist torsdag

Læs mere

Hvad gør Lejre Kommune for at forbedre sagsbehandlingen? Oplæg til handicaprådets møde d. 25. juni 2018

Hvad gør Lejre Kommune for at forbedre sagsbehandlingen? Oplæg til handicaprådets møde d. 25. juni 2018 Hvad gør Lejre Kommune for at forbedre sagsbehandlingen? Oplæg til handicaprådets møde d. 25. juni 2018 1 Udvalgte tiltag fra Kernevelfærdsudvalget anbefalinger og beslutninger Der findes et sted, hvor

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Velfærdsministeriet 10. december 2008 J.nr. 2008-3296 ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Vigtigt: Læs vejledningen til ansøgningsskemaet inden nedenstående udfyldes. Alle felter

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2014-2017 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 13:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Økonomiudvalget 02.10.2012 Punkt nr. 247-1 04.09.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013. På vegne af Byrådet,

Læs mere

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema

Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema Notatark Emne: Ansøgnings- og evalueringsskema 24. maj 2018 - Sagsnr. 17/17661- Løbenr. 114872/18 At følge elevens faglige progression og niveau for trivsel Offentlig institution/privat Kolding Kommune,

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel: Aktiv sygemelding Projektperiode: 2009 2010 Målgruppe: Målgruppen for

Læs mere

Dagsorden. Det Lokale Arbejdsmarkedsråd

Dagsorden. Det Lokale Arbejdsmarkedsråd Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 14:00 Sted: Mødelokale 4 på Rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 25 Godkendelse af dagsorden 3 26 Beskæftigelsesplan 2018 - Kommentering 4 27

Læs mere

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg

NOTAT. Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg Dato: 11-02-2014 Kontaktperson: Simon Christen Simonsen E-mail: scs@vejenkom.dk NOTAT Oplæg til drøftelse vedr. etablering af 17.4 udvalg 17 stk. 4. I øvrigt kan kommunalbestyrelsen nedsætte særlige udvalg

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:20 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Erhvervs-, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Dato 28.02.13 Dok.nr. 27463-13 Sagsnr. 13/1996 Ref. lcor Projektplan Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Titel Baggrund Formål Mål Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Byrådet

Læs mere

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 28. februar 2018

Referat Kernevelfærdsudvalget onsdag den 28. februar 2018 Referat onsdag den 28. februar 2018 Kl. 16:30 i Kantinen, Allerslev Rådhus Afbud: Bitten Persson (Medarbejderrepræsentant) Carsten Rasmussen (A) Louise Liv Holm (Grønt Råd) Michael Beck Rikke Z. Grøndal

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 3. april Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 3. april Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 3. april 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager - April...2 3. ET - Temadrøftelse

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et langt analyseog udviklingsforløb, Taskforce - Handicap

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et langt analyseog udviklingsforløb, Taskforce - Handicap Børne- og Socialministeriet Socialstyrelsen Taskforce - handicap Vejledning til ansøgning om deltagelse i et langt analyseog udviklingsforløb, Taskforce - Handicap Ansøgningsfrister fremgår af Socialstyrelsen.dk

Læs mere

KOMMISSORIUM. Evaluering af den politiske organisering. Starttidspunkt 3. marts Sluttidspunkt 7. november Sidst opdateret 23.

KOMMISSORIUM. Evaluering af den politiske organisering. Starttidspunkt 3. marts Sluttidspunkt 7. november Sidst opdateret 23. KOMMISSORIUM Projektets navn Evaluering af den politiske organisering Starttidspunkt 3. marts 2016 Sluttidspunkt 7. november 2016 Sidst opdateret 23. marts 2016 Projektets formål og indhold Baggrund Den

Læs mere

Lejre Kommune. 10-12-2013 Side 1. Økonomiudvalget. ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448

Lejre Kommune. 10-12-2013 Side 1. Økonomiudvalget. ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448 10-12-2013 Side 1 ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448 Resumé: og Kommunalbestyrelsen har besluttet, at den økonomiske styring i Lejre Kommune skal forbedres. Både

Læs mere

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget

Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Bygnings- og Arkitekturudvalget Mødetidspunkt 17-12-2018 17:35 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Bygnings- og Arkitekturudvalget 17-12-2018 17:35 1 (Åben)

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Som opfølgning på Evaluering af lokaludvalg i København fra august 2010, skal Økonomiudvalget tage stilling til principper for ændringer i lokaludvalgskonceptet. INDSTILLING OG BESLUTNING Økonomiforvaltningen

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

Lejre Kommune. ØU - Landsbyudvalg: Vedtagelse af kommissorium. Kommunalbestyrelsen. Resumé: Indstilling: Beslutningskompetence:

Lejre Kommune. ØU - Landsbyudvalg: Vedtagelse af kommissorium. Kommunalbestyrelsen. Resumé: Indstilling: Beslutningskompetence: 28-05-2019 18:00 Side 1 ØU - Landsbyudvalg: Vedtagelse af kommissorium Sagsnr.: 18/12216 Resumé: besluttede i forbindelse med vedtagelsen af styrelsesvedtægten i januar 2018, at der skal nedsættes et ad

Læs mere

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6

Velfærdsudvalget. Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl i F 6 Velfærdsudvalget Dagsorden til møde Torsdag den 16. januar 2014 kl. 08.30 i F 6 MØDEDELTAGERE Kasper Andersen (O) Emilie Tang (V) Jens Ross Andersen (V) Kim Rockhill (A) Morten Skovgaard (V) Susanne Bettina

Læs mere

Udvalg for byudvikling og bolig Orientering: Status på Furesø Kommunes samlede sygefravær efter 1. halvår 2018 Sagsnr.

Udvalg for byudvikling og bolig Orientering: Status på Furesø Kommunes samlede sygefravær efter 1. halvår 2018 Sagsnr. Orientering: Status på Furesø Kommunes samlede sygefravær efter 1. halvår 2018 Sagsnr. i ESDH: 18/10876 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Økonomiudvalget I denne sag orienteres Økonomiudvalget om

Læs mere

Forord. På vegne af Byrådet

Forord. På vegne af Byrådet Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi i kommunen værdsætter højt, og som vi gerne vil værne

Læs mere

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU

I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU I - Kommissorium for 17 stk. 4 udvalg om uddannelse til alle - ØU Sagstype Åben : Type: Økonomiudvalget I Sagsnr.: 10/391 Baggrund Det nyvalgte Byråd i Høje-Taastrup Kommune drøftede i forbindelse med

Læs mere

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner

Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Satspuljeopslag: Udbredelse og forankring af peers-indsatser til mennesker med psykiske lidelser i kommuner og regioner Ansøgningsfrist den 1. november 2019 kl. 12.00 Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet

Læs mere

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt

Referat af Lokalt Beskæftigelsesråds møde den kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt Referat af s møde den 20.01.2014 kl. 16:00 i Byrådsstuen Iver Huitfeldt Tilstedeværende: Mads Andersen Annie Bendtsen Bent Munk Jensen Birthe Jensen Vibeke Hansen Henning Kofod Jorry Højer Jørn Frigast

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET

ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET ARBEJDSGRUPPEN OM FRIKOMMUNEFORSØGET Sags nr.: 1100508 Dok. Nr.: 502890 Dato: 14. april 2011 Frikommune Titel på forsøg Start- og sluttidspunkt for forsøget Kontaktperson ANSØGNINGSSKEMA TIL FRIKOMMUNEFORSØGET

Læs mere

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019

Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge. Den 30. september 2019 Informationsmøde - Udvikling af forebyggende kommunale tilbud til psykisk sårbare unge Den 30. september 2019 Dagens program 1. Baggrund og formål med projektet 2. Hvad indebærer deltagelse i et modningsprojekt?

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Referat. Det Lokale Arbejdsmarkedsråd

Referat. Det Lokale Arbejdsmarkedsråd Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 14:00 Sted: Mødelokale 4 på Rådhuset i Støvring Fraværende: Hans Rønnau, Jesper F. Clausen og Katharina Hauge Antonsen 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 25 Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 2. december Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 2. december Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 2. december 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Tidsplan for brugerundersøgelse af borgernes møde med rehabiliteringsteamet...2

Læs mere

Dagsorden Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 20. januar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Dagsorden Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 20. januar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Dagsorden mandag den 20. januar 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Valg af formand...2 3. JA - valg af næstformand...3 4. JA - Orientering

Læs mere

FRIKOMMUNEVEDTÆGT. Oversigt over frikommuneforsøg, der er i gang. Gentofte Kommune 2012-2015

FRIKOMMUNEVEDTÆGT. Oversigt over frikommuneforsøg, der er i gang. Gentofte Kommune 2012-2015 FRIKOMMUNEVEDTÆGT Oversigt over frikommuneforsøg, der er i gang Gentofte Kommune 2012-2015 Forsøgsbeskrivelser Beskæftigelsesområdet... 3 Borgerens eget kontaktforløb mulighed for at vælge form og indhold

Læs mere

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi.

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi. Allerød Kommune Natur og Miljø Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-,

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 27. april 2015. Kl. 7:00 i Mødelokale 1,Lyndby

Referat Økonomiudvalget mandag den 27. april 2015. Kl. 7:00 i Mødelokale 1,Lyndby Referat mandag den 27. april 2015 Kl. 7:00 i Mødelokale 1,Lyndby Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Lokalaftale på Skoleområdet...2 27-04-2015 Side 1 1. ØU - Godkendelse af

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. XX kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. XX kl. 12 Social- og Indenrigsministeriet Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb Ansøgningsfrist d.

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet 4. marts 2019 Side 1. Mødedato: 4. marts 2019 Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: R-428 Fraværende: Lene Smidstrup og Mogens

Læs mere

Vejen til mere kvalitet og effektivitet

Vejen til mere kvalitet og effektivitet INNOVATIONSPLAN 2013-2015 Innovation i Helsingør Kommune Vejen til mere kvalitet og effektivitet Indholdsfortegnelse 1. En innovationskultur - hvorfor?... 2 2. Hvad er innovation?... 3 3. Hvad er grundlaget

Læs mere

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring 1 of 5 Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring Sagsnr.: 15/33576 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Den politiske styregruppe i Business Region Aarhus godkendte på møde den 2. maj 2014 kommissorium

Læs mere

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter

Den politiske styregruppes repræsentanter fra Morsø Kommune er 2 politiske repræsentanter Krav 6. Hvordan parterne følger op på aftalen. Der er indgået følgende aftaler om organisering af opfølgningen af sundhedsaftalerne. Målsætningen er en sammenhængende opgavefordeling mellem de involverede

Læs mere

UDKAST. Samarbejdsaftale mellem Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd 2013-2016 (2014-2017)

UDKAST. Samarbejdsaftale mellem Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd 2013-2016 (2014-2017) UDKAST Samarbejdsaftale mellem Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd 2013-2016 (2014-2017) 1 Mellem Tønder Kommune Kongevej 57 6270 Tønder og Tønder Erhvervsråd Vestergade 9 6270 Tønder indgås nærværende

Læs mere

Børnehaverne Støvring Syd

Børnehaverne Støvring Syd Kontrakt 2013-14 Børnehaverne Støvring Syd Brunagervej 2a 9530 Støvring Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune.

Læs mere

Dagsorden 17, 4-udvalget tirsdag den 14. februar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Dagsorden 17, 4-udvalget tirsdag den 14. februar Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dagsorden tirsdag den 14. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. 17,4 - Godkendelse af dagsorden...1 2. 17,4 - Ekstraordinært møde...2 3. 17,4 - Kommunikation

Læs mere

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet

Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Satspuljeopslag: Bedre inddragelse af mennesker med psykiske lidelser og deres pårørende gennem civilsamfundet Ansøgningsfrist den 23. april 2019 kl. 12.00 22. februar 2019 Som led i satspuljeaftalen på

Læs mere

Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1

Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1 FURESØ KOMMUNE Social- og Sundhedsunderudvalg Mandag, den 6. marts 2006, Kl. 19.00 Møde nr. 3 Værløse Rådhus, Mødelokale 1 Afbud: Kurt Bork Christensen og Sidika Yalin REFERAT Susanne Mortensen (C), formand

Læs mere

UDKAST. Tillæg til: Forslag. til

UDKAST. Tillæg til: Forslag. til UDKAST Sagsnr. 2017-1265 Doknr. 453394 Dato 13-03-2017 Tillæg til: Forslag til Lov om frikommunenetværk Kapitel 9 Ophævelse af lov om frikommuner m.v. og forlængelse af udvalgte frikommuneforsøg 2012 2015

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget REFERAT

Folkeoplysningsudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320 Lejre Dato: Torsdag den 3. maj 2018 Start kl.: 18:00 Slut kl.: 20:30 Medlemmer: Fraværende: Anne Lauridsen (Medlem) Torben Olsen (Medlem) Jørgen Olsen (Medlem)

Læs mere

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser Dato: 5. september 2012 Brevid: 1841112 Orientering om tiltag på baggrund af Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser På møde i Forretningsudvalget den 29. maj 2012 blev udvalget orienteret

Læs mere

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber NOTAT Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød kommunen@alleroed.dk alleroed.dk Morten Knudsen 5. januar 2019 Allerød Kommunes politiske styringsmodel Visionen er det helt overordnede pejlemærke for kommunens

Læs mere

Fokus 2014 + Fælles forståelse af det som skal være i fokus. Fokus 2014+ skal være genkendelig i hverdagen. Det politiske afsæt

Fokus 2014 + Fælles forståelse af det som skal være i fokus. Fokus 2014+ skal være genkendelig i hverdagen. Det politiske afsæt Fokus 2014 + Fælles forståelse af det som skal være i fokus Fokus 2014+ er årsaftalen mellem Kommunalbestyrelsen og Koncerndirektionen. Fokus 2014 + beskriver, hvad den kommunale organisation skal kunne

Læs mere

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder

Bilag vedr. tværkommunale samarbejder NOTAT KKR HOVEDSTADEN Bilag vedr. tværkommunale samarbejder I forbindelse med beskæftigelsesreformen er De Regionale Beskæftigelsesråd erstattet af otte Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR). De enkelte arbejdsmarkedsråd

Læs mere