Salpetermosen. Naturvidenskabelige undersøgelser 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Salpetermosen. Naturvidenskabelige undersøgelser 2014"

Transkript

1 Salpetermosen Naturvidenskabelige undersøgelser 2014 Af Morten Fischer Mortensen og Ole Bennike Nationalmuseet afdeling for Miljøarkæologi og Materialeforskning GEUS M&M rapport nr

2 1 Salpetermosen Indledning I forbindelsen med etableringen af et nyt supersygehus ved Hillerød udfører Museum Nordsjælland arkæologiske undersøgelser i og omkring Salpetermosen. Den 3. september 2014 besigtigede Morten Fischer Mortensen de arkæologiske udgravninger, og en række arkæologiske problemstillinger blev diskuteret med Esben Aarsleff og Pernille Pantmann fra museet. Det blev aftalt at Nationalmuseets afdeling for Miljøarkæologi og Materialeforskning (M&M), i samarbejde med Ole Bennike fra GEUS, skulle foretage naturvidenskabelige forundersøgelser på tre forskellige lokaliteter (figur 1). Formålet var at afklare specifikke problemstillinger for de enkelte lokaliteter, samt afdække deres potentiale for videre undersøgelser. Undersøgelserne ligger i forlængelse af tidligere undersøgelser foretaget i 2013 og 2014 af Peter Rasmussen og Ole Bennike. Resultaterne af disse undersøgelser foreligger i en separat rapport fra GEUS. Denne rapport beskriver resultaterne af de tre lokaliteter som M&M har givet tilbud på (sagsnr. ). Figur 1. Placering af lokaliteter undersøgt ultimo 2014.

3 2 Salpetermosen Lokalitet A Tæt ved kanten af Salpetermosen er der fundet flere genstande tilhørende Maglemosekulturen, samt tidlig Neolitikum. I håb om at lokalisere evt. udsmidslag blev der anlagt en søgegrøft langs med bassinkanten. Der blev ikke fundet nogen kultur- eller udsmidslag, men til gengæld et velbevaret og næsten komplet skelet af en årig mand. En efterfølgende 14 C-datering ( BC) tidsfæster skelettet til første halvdel af Neolitikum og et kraftigt hugmærke i baghovedet afslørede endvidere, at personen har lidt en voldsom død. Desværre blev liget fundet i det opgravede materiale og derfor mangler en præcis fundkontekst. Udgraveren kunne dog med rimelig sikkerhed udpege det niveau, hvori liget har ligget (tredje nederste pind på figur 2). Over fundhorisonten findes 1-1½ meter organiske aflejringer, mens der under fundhorisonten må formodes at være veludviklede mose- og søaflejringer, som strækker sig tilbage til den senglaciale periode. Formålet med de naturvidenskabelige undersøgelser har været at undersøge: Hvilke tidsperioder aflejringerne dækker Hvilket naturmiljø liget er deponeret i Hvad et lokalt pollen-/makrofossildiagram kan bidrage med til de arkæologiske undersøgelser Til det formål er otte pollenprøver udtaget og analyseret fra de niveauer, som er markeret med pinde på figur 2 og 3. Foruden pollenprøverne er en makrofossilprøve udtaget af kraniekassen. Figur 2. Fundsted for moselig. Pollenprøver som er udtaget og analyseret er markeret med træpinde i profilet. Moseliget kommer antageligt fra niveauet mellem pind 3 og 4 talt fra bunden og op.

4 3 Salpetermosen Prøvenr. M Pinus (fyr) Populus (bævreasp) Alnus (el) Pollen procentdiagram % Baseret på sum at træer, buske og tørbundsurter 20 Salix (pil) Fraxinus (ask) Betula (birk) 20 Corylus (hassel) Tilia (lind) 20 Ulmus (elm) 20 Quercus (eg) Hedera (vedben) Viscum (mistelten) Calluna vulgaris (hedelyng) Juniperus (ene) Træer og buske 20 Cornus suecica-type (kornel) Triticum-type (hvede) Poaceae (græs) Filipendula (mjødurt) Urtica (nælde) Plantago lanceolata (lancet vejbred) Plantago major (glat vejbred) Artemisia (bynke) Ranunculus acris-type (ranunkel) Cichorium intybus-type (cikorie) Rumex acetosella (rødknæ) Potentilla-type (potentil) Achillea-type (røllike) Berula erecta-type (sideskærm) Astrantia-type (stjerneskærm) Cyperaceae (halvgræs) Polypodiaceae undiff. (engelsød) Dryopteris (mangeløv) Pteridium (ørnebregne) Thelypteris palustris (kærmangeløv) Menyanthes trifoliata (bukkeblad) Nymphaea (hvid åkande) Nuphar (gul åkande) Typha latifolia (bredbladet dunhammer) Sparganium-type (pindsvineknop) Sphagnum (tørvemos) Pediastrum (alge) Unidentified (ikke bestemt) Træer og buske Tørbundsurter Urter Bregner Vandplanter Bregner Vand/sump-planter Terrestrisk pollensum Lycopodium Zone Mose Sø Skovmose Analyseret af Anne Birgitte Nielsen Figur 3. Pollendiagram (procent)

5 4 Salpetermosen Pollendiagrammet (figur 3) kan inddeles i tre overordnede zoner. Zone 1 er domineret af skovpollen og dækker den Atlantiske periode, samt dele af den Boreale periode. De mest fremtrædende pollentyper stammer i den ældste del fra fyr, hvorefter el, birk og hassel bliver de dominerende typer. Under prøveudtagningen i felten blev det bemærket, at den nedre del af profilet bestod af skovtørv, hvilket den store andel af el og birk bekræfter. Lokaliteten i denne periode været en skovbevokset mose. Zone 2 er en landnamsfase, hvor andelen af skovpollen reduceres, mens flere urter og lyskrævende planter er i fremgang. Der er fundet enkelte pollen af hvede-typen, som formodeligt stammer fra lokalt agerbrug. I overgangen mellem zone 1 og zone 2 skifter sedimentet fra skovtørv til gytje, hvilket viser at en vandstandsændring har omdannet skovmosen til en sø. I denne periode har lokaliteten været bredzonen af en sø og det er i dette niveau moseliget er fundet. Zone 3 er en tilgroningsfase hvor søen atter gro til og omdannes til en mose. De mange halvgræsser og bregner viser, at mosen formentlig var mere våd og mere åben end den ældre skovklædte mose i zone 1. Der er ikke fundet pollen af bøg i nogen af prøverne og da bøgen først indvandrede i løbet af Bronzealderen, kan de øvre aflejringer ikke være yngre end ældre Bronzealder. De pollenanalytiske undersøgelser ved moseliget viser, at der her findes en lagserie dækkende perioden fra tidlige Holocæn frem til ældre Bronzealder. Aflejringerne giver således mulighed for at lave et højopløseligt pollen- og makrofossildiagram, som kan fokuserer på følgende arkæologiske problemstillinger: Hvilket naturmiljø og ressourceområder var der til stede før, under og efter bosættelserne af Maglemosekulturen. Indirekte datering af bosættelsesfaser gennem analyse af trækulsstøv. Detaljerede studie af landnamsfasen, herunder rydning og afbrænding af skoven, dyrkning, græsning mm. Skyldes overgangen fra skovmose til sø klimatiske ændringer og sker det før eller efter introduktionen af agerbruget? Det er velkendt, at det Holocæne temperatur maksimum topper i slutningen af Mesolitikum, hvorefter klimaet gradvist bliver køligere og til dels mere regnfuldt. Den markante overgang fra skovmose til sø kan skyldes denne klimaændring. I reglen kan klimatiske ændring ikke spores i danske søer efter landbrugets indførelse da den humane påvirkning af naturen overskygger klimaets påvirkning. Såfremt overgangen i Salpetermosen skyldes klimatiske ændringer har man her en unik mulighed for, i en dansk kontekst, at undersøge evt. relation mellem landbrugets indførelse og klimaændringer.

6 5 Salpetermosen Makrofossilundersøgelse af kraniefyld (MN ). Fra moseliget modtoges en prøve der målte ca. 2 x 4 x 10 cm. På overfladen af prøven var der et net af grønlige jordstængler af tagrør. Ellers bestod prøven af gytje. Af makrofossiler fandtes Smådyr der lever i ferskvand Dansemyg > 1000 hovedkapsler af larver Vårfluer 2 stumper af larver Mosdyr 2 statoblaster af to arter Sumpplanter Kær-Mangeløv 3 skud Tagrør mange rødder Knippestar 6 frugter Top-Star 4 frugter Star ubestemt 3 frugter Sø-kogleaks 12 frugter (tørrede til eventuel C-14 datering) Syre 1 frugt Smådyr der lever på land Spyflue 2 fragmenter af puppehuse Desuden var der enkelte knoglefragmenter i prøven, samt en del tynde benplader, formentlig fra mandens næse. Disse er sendt til Niels Lynnerup, der har fået resten af skelettet. Makrofossilerne svarer ganske godt til hvad der tidligere er fundet i Postglaciale lag fra det nærliggende BP 7. Således fandt vi frugter af Sø-Kogleaks i prøverne fra BP 7, men her forekom de sammen med Hvas Avneknippe og frø af vandplanterne Åkande og Stor Najade. Det er ejendommeligt, at der slet ikke var rester af vandplanter i kraniefyldet.

7 6 Salpetermosen Lokalitet B I umiddelbart tilknytning til et neolitisk aktivitetsområde er der fundet organiske aflejringer indeholdende en del dyreknogler og udkogte kogesten (figur 4). Under udsmidslaget findes søaflejringer, som mange steder er kraftigt forstyrrede på grund af rodvæltere. De naturvidenskabelige undersøgelser har haft til formål at undersøge, om der på lokaliteten har været en sø i tidlig neolitikum, enten naturlig eller afgravet. I alt er 13 niveauer undersøgt for makrofossiler og i 8 niveauer er der lavet orienterende pollenanalyser (figur 5). Figur 4. Profil af lagfølgen ved Neolitisk aktivitetsområde. Det nedre mørkebånd består af gytje har været udtørret og tilhøre muligvis Ældre Dryas. Herefter findes en lyser lagserie bestående af kalkgytje, som igen overlejres af en kalkholdig gytje fra Yngre Dryas. Den store stamme som ses i Yngre Dryas aflejringen tilhøre måske den Boreale periode, men der sunket ned gennem de senglaciale aflejringer. Over de senglaciale aflejringer findes et tyndt mørkebrunt organisk lag indeholdende Neolitisk udsmidslag. Lagserien består af en usædvanlig lang sekvens der er henført til den senglaciale periode. Af landplanter domirerer rester af dunbirk og i den nedre del er der desuden rester af dværgbirk. I den øverste del er der fundet en enkelt frugtsten af hede-melbærris, en lille busk som var ret almindelig i området i Allerød tid.

8 7 Salpetermosen Den øvre del af Allerød lagene er rige på rester af sumpplanter, især star og bukkeblad. Af vandplanter er der kransnålalger, vandaks (både langbladet, hjertebladet, rust og tråd-vandaks), desuden hestehale, hårtusindblad og vandranunkel, og af smådyr fra ferskvand kan nævnes hundeigler, dafnier, muslingekrebs, dansemyg, vårfluer, dovenfluer, snegle, ærtemuslinger, bønnemuslinger, mosdyr og trepigget hundestejle. Af snegle noteredes Valvata cristata i mængde, mange Valvata piscinalis og en enkelt skal af sumpsnegl (Lymnaea peregra). To prøver er henført til Yngre Dryas, disse kendetegnes ved meget lille artsrigdom, idet der kun er fundet rester af vandaks, vandranunkel, star og bukkeblad, samt en enkelt sten af bjerg-melbærris. Yngre Dryas lagene i Salpetermosen kendetegnes ofte ved lille artsrigdom og meget lav koncentration af makrofossiler. To prøver af det stærkt humøse Neolitiske kulturlag er desuden analyseret. Den nederste indeholdt dårligt bevarede frugter af vejbred-skeblad og hjortetrøst, som er almindelige i Holocæne aflejringer. I denne prøve var der desuden en kindtand af en studsmus. I den øverste var der kun sand og trækul. Gennemsyn af pollenprøverne viser ligeledes at lagserien er aflejret i den senglaciale periode med undtagelse af det øvre lag hvori udsmidet findes. Dette lag har en pollensammensætning som tyder på en sammenblanding af pollen fra tidlig Holocæn frem til Neolitikum. Figur 5. Stærkt simplificeret makrofossildiagram. Tallene angiver antal per prøve.

9 8 Salpetermosen Feltudersøgelserne og de efterfølgende pollen- og makrofossilanalyser har vist at lavningen indeholder en meget veludviklede lagserie fra den senglaciale periode. Det er værd at bemærke, at der i den senglaciale lagserie findes et lag af granuleret gytje, hvilket vidner om en udtørring af bassinet i senistiden. Formentligt er der tale om Ældre Dryas, og det er omdiskuteret om denne periode er en særlig kold periode eller en tør periode. Ud fra lagfølgene tyder det på, at bassinet opfyldes med sediment i Yngre Dryas og med starten af Holocæn omdannes bassinet til en fugtig lavning med en meget ringe akkumulation af organisk materiale (få cm frem til Neolitikum). Som ved moseligs-lokaliteten er det muligt, at den lokale hydrologi ændres ved overgangen til Neolitikum og akkumulationen af organiskmateriale igen øges. Dette kunne forklare hvorfor knoglematerialet er bevaret. Der er ikke fundet vandlevende alger i det fundførende lag, ej heller polleneller makrofossilundersøgelserne indikerer, at der har været en sø på denne lokalitet i Neolitikum. Derimod har der været en våd lavning bevokset med forskellige sumpplanter. De oprindelige spørgsmål, der knyttede sig til lokaliteten er undersøgt og besvaret, men med de nye undersøgelser er der fremkommet andre interresante spørgsmål som kunne undersøges. I de senglaciale aflejringer er der fundet en stor træstamme af fyr. Fyrretræ er ikke tidligere fundet i danske senglaciale aflejringer og den burde 14C-dateres for at undersøge, om den er senglacial eller om det er en yngre træstamme, som sekundært er endt i de senglaciale aflejringer. Udtørringen af bassinet i den senglaciale periode kan bidrage med ny og vigtig viden om de klimatiske ændringer i senglacial og effekten på det lokale miljø. Der burde laves nogle enkelte pollen- og makrofossilprøver over og under det udtørret lag, samt to 14C-dateringer. Lagfølgen giver mulighed for at lave en meget detaljeret undersøgelse over den senglaciale landskabsudvikling og de lokale ressourceområder som var til stede.

10 9 Salpetermosen Lokalitet C I et mindre mosebassin var der under udgravningen fremkommet flere deponeringer af dyreknogler. Da fundkoncentrationerne var seperate og velafgrænsede blev det antaget, de var deponeret i gamle tørvegrave, som det blandt andet kendes fra Fuglsøgårds Mose. Formodningen var at man her havde fundet bunden af jernalderens tørvegrave og de naturvidenskabelige undersøgelser havde derfor til formål at af- eller bekræfte tørvegravningen. Under det efterfølgende geologiske feltarbejde ændrede forudsætningerne sig hurtigt. I et ellers fundtomt område blev der fundet en tydelig nedgravning i de naturlige tørvelag, tillige med en større ansamling af lyse sten (figur 6). Sten forekommer normalt ikke i moseaflejringer og de må derfor betragtes som et kulturprodukt på linje med de andre deponeringer i mosen. Ved hjælp af et jordspyd kunne det endvidere konstateres, at der var flere andre stenansamlinger i dybder ned til mindst 1 meter. Det stod således hurtigt klart, at deponeringerne var foretaget i seperate tørvegrave og at knogledeponeringerne ikke lå i bunden af tørvegravende men i toppen. Der var således potentiale for yderlige fund i de allerede erkendte tørvegrave, samt mulighed for at lokalisere endnu uopdagede tørvegrave. Efterfølgende blev der fundet flere tørvegrave med knogler, sten og trægenstande, herunder en stor fladehugget planke, en kasse udskåret af egetræ, samt dele af et vognhjul. Figur 6. Jernalderens tøvegrav markerer sig tydeligt i profilet. Den oprindelige tørv fremstår lysebrun inden iltning, mens tørven som udfylder tørvegraven fremstår sortbrun.

11 10 Salpetermosen For at få et indblik i det lokale miljø under tilgroningen blev der udtaget otte pollenprøver, samt en enkelt makrofossilprøve. Pollenprøverne fra tørvegraven viser, at denne grav er genopfyldt med afgravet tørvemateriale. Efter den første tørvegrav er etableret anlægges der typisk en ny grav tæt ved. Tørv med ringe brændværdi, som afgraves i den næste tørvegrav fyldes over i den første. Derfor vil der ofte være et system af tørvegrave som er genfyldt med tørv, mens andre har stået åbne og er naturligt tilgroet. Fra Fuglsøgårds Mose ved vi, at sådanne tørvegrave kan have stået åbent i mere end 100 år. I denne periode kan der løbende være foretaget deponeringer af lerkar mm. Hvis der i den kommende gravesæson kan findes en eller flere grave, som er naturligt tilgroet, har de et stort potentiale for at belyse en række arkæologiske problemstillinger: Hvor længe efter tørvegravningen sker de første deponeringer? Over hvor lang tid forgår deponeringerne? Hvor længe er tørvegravende åbne og anvendelige for deponeringer? Hvilket miljø er deponeringerne foregået i? Holdes området åbent ved græsning eller gror mosen til? Har tørven været anvendt til brændsel eller andre formål (gødskning etc.)? Hvad blev der dyrket på de omkringliggende arealer? Fra denne lokalitet samledes en enkelt prøve af snegleholdig gytje. Af makrofossiler fandtes Vandplanter Chara sp. (kransnålalge) > 1000 oosporer Kildemos 10 stængler Vandranunkel > 100 frugter Svømmende vandaks > 100 frugter Liden vandaks 4 frugter Grenet Pindsvineknop 5 frugter Snegle og andre smådyr der lever i ferskvand Hundeigle 1 ægkapsel Chydorus sphaericus (dafnie) almindelig Cypridopsis vidua (muslingekrebs) almindelig Valvata cristata 1 skal Hippeutis complanatus 25 skaller Armiger cristatus > 100 skaller Ærtemusling almindelig Sumpplanter Kær-Mangeløv 5 skud Kær-Ranunkel 2 frugter Bittersød natskygge 1 frugt Gifttyde 7 frugter Star 15 frugter

12 11 Salpetermosen Sumpstrå 4 frugter Landplanter Bævreasp 2 knopskæl Stor nælde 4 frugter Hindbær 4 sten Disse rester af planter og dyr er typiske for aflejringer fra et lille vandhul med kalk-rigt vand, som var omgivet af sumpede områder i Postglacial tid.

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø.

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. 1 Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser 12:2010 Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. Morten Fischer Mortensen og Peter Steen Henriksen 2 Nationalmuseets Naturvidenskabelige

Læs mere

Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769)

Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769) Naturvidenskabelig undersøgelse af aflejringer i forbindelse med en mulig fiskegærde ved Køge Havn (VIR 2769) Catherine Jessen og Peter Steen Henriksen Miljøarkæologi og Materialeforskning Bevaring og

Læs mere

VKH 6810, Erritsø (FHM 4296/2270)

VKH 6810, Erritsø (FHM 4296/2270) VKH 6810, Erritsø (FHM 4296/2270) Pollenanalyse af en prøve fra voldgraven ved Erritsø Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 17 2017

Læs mere

OBM 7030, Nordmarksvej (FHM 4296/2109)

OBM 7030, Nordmarksvej (FHM 4296/2109) OBM 7030, Nordmarksvej (FHM 4296/2109) Pollenanalyse af vådområdelag fra bronzealderen Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 18 2017

Læs mere

OBM 2820, Villestofte Skovvej

OBM 2820, Villestofte Skovvej w OBM 2820, Villestofte Skovvej Øst Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Moesgård Museum Pollenanalyse af jordprøver fra to kulturpåvirkede afl ejringsslag, OBM 2820, Villestofte Skovvej Øst (FHM 4296/481)

Læs mere

SJM 380, COBRA-kablet (FHM 4296/2316)

SJM 380, COBRA-kablet (FHM 4296/2316) SJM 380, COBRA-kablet (FHM 4296/2316) Pollenanalyse af en prøve fra et mørkt lag i sandede aflejringer på Fanø Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard

Læs mere

FHM 5312, Elmehøjsager III (FHM 4296/1834)

FHM 5312, Elmehøjsager III (FHM 4296/1834) FHM 5312, Elmehøjsager III (FHM 4296/1834) Pollenanalyse af en prøve fra et vikingetids grubehus Malene Kjærsgaard Sørensen Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 38 2016 FHM

Læs mere

ÅHM 5821, Aalborg Kaserne (FHM 4296/2247)

ÅHM 5821, Aalborg Kaserne (FHM 4296/2247) ÅHM 5821, Aalborg Kaserne (FHM 4296/2247) Pollenanalyse af en prøve fra ardspor fra ældre jernalder Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum

Læs mere

Plante- og dyrelivet på Herredsåsen i jægerstenalderen om landets ældste andemad og tidligste salamandre. Af Ole Bennike og David Barry

Plante- og dyrelivet på Herredsåsen i jægerstenalderen om landets ældste andemad og tidligste salamandre. Af Ole Bennike og David Barry Plante- og dyrelivet på Herredsåsen i jægerstenalderen om landets ældste andemad og tidligste salamandre Af Ole Bennike og David Barry 1 Plante- og dyrelivet på Herredsåsen i jægerstenalderen om landets

Læs mere

Makrofossilanalyser af prøver fra Kongemose L

Makrofossilanalyser af prøver fra Kongemose L Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Makrofossilanalyser af prøver fra Kongemose L Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 15 * 2007 NNU-rapport nr. 15 (2007), Kongemose L., NNU-nr. A6593. Baggrund

Læs mere

SIM 33/2010, Balle Nørremark (FHM 4296/1229)

SIM 33/2010, Balle Nørremark (FHM 4296/1229) SIM 33/2010, Balle Nørremark (FHM 4296/1229) Analyse af 23 pollenprøver fra moseprofil Malene Kjærsgaard Sørensen Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 9 2016 SIM 33/2010, Balle

Læs mere

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune

Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Eftersøgning af stor vandsalamander i et område ved Græse, Frederikssund Kommune Feltarbejdet blev udført d. 26. september 2018 kl. 9.30 16:30. Udført af biolog Morten Vincents for Dansk Bioconsult ApS.

Læs mere

FHM 5260, Ceres (FHM 4296/1543)

FHM 5260, Ceres (FHM 4296/1543) FHM 5260, Ceres (FHM 4296/1543) Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Pollenanalyse af to prøver fra neolitiske tørve- og lerlag Malene Kjærsgaard Sørensen AFDELING FOR KONSERVERING OG NATURVIDENSKAB Nr.

Læs mere

Naturvidenskabelige undersøgelser af et woodhenge fra Stenildhøjgård, VMÅ 2863

Naturvidenskabelige undersøgelser af et woodhenge fra Stenildhøjgård, VMÅ 2863 Naturvidenskabelige undersøgelser af et woodhenge fra Stenildhøjgård, VMÅ 2863 Peter Steen Henriksen, Morten Fischer Mortensen & Mads Chr. Christensen NNU J-nr. A9478 Miljøarkæologi og Materialeforskning

Læs mere

Jelling. Geobotaniske sonderinger efter vådbundsaflejringer omkring monumenterne. Projektnummer NNU J. Nr. A 8877 B

Jelling. Geobotaniske sonderinger efter vådbundsaflejringer omkring monumenterne. Projektnummer NNU J. Nr. A 8877 B Jelling Geobotaniske sonderinger efter vådbundsaflejringer omkring monumenterne Projektnummer 1097 1315 NNU J. Nr. A 8877 B Rapport over feltarbejde samt orienterende pollenanalyser udført af Charlie Christensen,

Læs mere

Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668

Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668 Pollen- og makrofossilundersøgelser af prøver fra to gruber ved Smågårde 3, TAK 1668 Peter Steen Henriksen og Catherine Jessen Miljøarkæologi og Materialeforskning Bevaring og Naturvidenskab Nationalmuseet

Læs mere

FHM 4848, Andreasminde III

FHM 4848, Andreasminde III FHM 4848, Andreasminde III Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Moesgård Museum Pollenanalyse af jordprøver fra geologisk profi l med fundlag og tørveafl ejringer, FHM 4848, Andreasminde III (FHM 4296/504)

Læs mere

SIM 135/2014 Sølyst (FHM 4296/1735)

SIM 135/2014 Sølyst (FHM 4296/1735) SIM 135/2014 Sølyst (FHM 4296/1735) Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Pollenanalyse af to prøver fra kultur- og tørveaflejringer Malene Kjærsgaard Sørensen AFDELING FOR KONSERVERING OG NATURVIDENSKAB

Læs mere

Pollenanalyse af jordprøver fra geologisk profil med fundlag og tørveaflejringer FHM 4848, Andreasminde III (FHM 4296/504)

Pollenanalyse af jordprøver fra geologisk profil med fundlag og tørveaflejringer FHM 4848, Andreasminde III (FHM 4296/504) Rapport fra Moesgårds konserverings og naturvidenskabelig afdeling Moesgård, d. 7/10 2008 Pollenanalyse af jordprøver fra geologisk profil med fundlag og tørveaflejringer FHM 4848, Andreasminde III (FHM

Læs mere

THY 5055, Ginnerupvej

THY 5055, Ginnerupvej THY 5055, Ginnerupvej Moesgård Museum Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Pollenanalyse af fem jordprøver fra en bronzealderhøjs ældste fase, THY 5055, Ginnerupvej (FHM 4296/647) Renée Enevold KONSERVERINGS-

Læs mere

OBM 8235, Hedvigslund Haveforening (FHM 4296/991)

OBM 8235, Hedvigslund Haveforening (FHM 4296/991) OBM 8235, Hedvigslund Haveforening (FHM 4296/991) Kort & Matrikelstyrelsen Pollenanalyse af én sedimentprøve fra jernalderbrønd Malene Kjærsgaard Sørensen AFDELING FOR KONSERVERING OG NATURVIDENSKAB Nr.

Læs mere

Vedanatomisk analyse af trækul fra HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320)

Vedanatomisk analyse af trækul fra HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320) Dato: 09.07.2015 Vedanatomisk analyse af trækul fra HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320) I forbindelse med udgravningerne på lokaliteten Ørskovvej (HEM 4291) vest for Herning by, afdækkede Herning Museum

Læs mere

NM Sb-nr. 65, Stenkammeret

NM Sb-nr. 65, Stenkammeret NM Sb-nr. 65, Stenkammeret Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Moesgård Museum Pollenanalyse af jordprøver fra højfyld og lerforsegling, NM Sb-nr. 65, Stenkammeret (FHM 4296/542) Renée Enevold KONSERVERINGS-

Læs mere

Karleby 194, Falbygden, Sverige (FHM 4296/2337)

Karleby 194, Falbygden, Sverige (FHM 4296/2337) Karleby 94, Falbygden, Sverige (FHM 4296/2337) Pollenanalyse af 20 prøver fra profil ved mellemneolitisk boplads Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard

Læs mere

OBM 7730, Tokkendrup (FHM 4296/188)

OBM 7730, Tokkendrup (FHM 4296/188) OBM 7730, Tokkendrup (FHM 4296/188) Vedanatomisk analyse af en offergrube og fem kogestensgruber Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 8 2015 OBM 7730, Tokkendrup

Læs mere

Pollenanalyse af jordprøver fra en bronzealderhøjs ældste fase, THY 5055, Ginnerupvej (FHM 4296/647)

Pollenanalyse af jordprøver fra en bronzealderhøjs ældste fase, THY 5055, Ginnerupvej (FHM 4296/647) Rapport fra Moesgårds konserverings og naturvidenskabelig afdeling Moesgård d.4. februar 2010 Pollenanalyse af jordprøver fra en bronzealderhøjs ældste fase, THY 5055, Ginnerupvej (FHM 4296/647) Indledning

Læs mere

MLF 01848, Nygårdsvej 3 (FHM 4296/2389)

MLF 01848, Nygårdsvej 3 (FHM 4296/2389) MLF 01848, Nygårdsvej 3 (FHM 4296/2389) Kursorisk analyse af trækul fra et stolpehul og gruber fra et neolitisk palisadeanlæg Welmoed Out, ph.d. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum

Læs mere

Østerild Klitplantage

Østerild Klitplantage Østerild Klitplantage Peter Steen Henriksen og Morten Fischer Mortensen Pollen- og markofossilundersøgelser af marksystem fra sen Bronzealder og efterfølgende miljøændringer NNU rapport 82, 2014 Museum:

Læs mere

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN

ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN ARKÆOLOGISK METODE À LA FEMERN - Digital arkæologi Af: Nadja M. K. Mortensen, Forhistorisk arkæolog, GIS-ansvarlig Oversigt over undersøgelsesarealet Digital opmåling og registrering er en vigtig del af

Læs mere

KHM 1400, Fuglsøgård Mose

KHM 1400, Fuglsøgård Mose KHM 1400, Fuglsøgård Mose KORT & MATRIKELSTYRELSEN (G.115-96) Moesgård Museum Vedbestemmelse af træ fra KHM 1400 (FHM 4296/85) Peter Hambro Mikkelsen KONSERVERINGS - OG NATURVIDENSK ABELIG AFDELING Nr.

Læs mere

Brovej I, SMS 1020A.

Brovej I, SMS 1020A. Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Brovej I, SMS 1020A. Gennemsyn af makrofossilprøver Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 6 * 2009 NNU-rapport nr. 6 (2009), Brovej I, SMS 1020A, NNU-nr.

Læs mere

VKH 7403, Bredstrupvej - etape I (FHM 4296/1707)

VKH 7403, Bredstrupvej - etape I (FHM 4296/1707) VKH 7403, Bredstrupvej - etape I (FHM 4296/1707) Vedanatomisk analyse af forkullet lag i en ældre bronzealdergravhøj Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 21

Læs mere

SBM 1297, Skovby Nygård, etape III, del IV (FHM 4296/2263)

SBM 1297, Skovby Nygård, etape III, del IV (FHM 4296/2263) SBM 1297, Skovby Nygård, etape III, del IV (FHM 4296/2263) Pollenanalyse af 5 prøver fra en brønd ved en jernalderbebyggelse Renée Enevold, ph.d. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard

Læs mere

Tolkning af pollendiagrammet Kornerup Sø Træernes udvikling gennem 9.000 år.

Tolkning af pollendiagrammet Kornerup Sø Træernes udvikling gennem 9.000 år. Tolkning af pollendiagrammet Kornerup Sø Træernes udvikling gennem 9.000 år. Lis Højlund Pedersen, ENSPAC Roskilde Universitet 12 KORNERUP SØ Træernes udvikling gennem 9.000 år 400-00 Ædelgran, Rødgran

Læs mere

EBM 814, Ørupgård. Moesgård Museum. Arkæobotanisk undersøgelse af. EBM 814, Ørupgård. Peter Hambro Mikkelsen

EBM 814, Ørupgård. Moesgård Museum. Arkæobotanisk undersøgelse af. EBM 814, Ørupgård. Peter Hambro Mikkelsen EBM 814, Ørupgård KORT & MATRIKELSTYRELSEN (G.115-96) Moesgård Museum Arkæobotanisk undersøgelse af EBM 814, Ørupgård Peter Hambro Mikkelsen KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSK ABELIG AFDELING Nr. 2 2003 EBM

Læs mere

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Udført af cand. mag. Bjørnar Måge for Museum Lolland-Falster Oktober 2012 Fig. 1:

Læs mere

ÅHM 5841, Juelstrupparken

ÅHM 5841, Juelstrupparken ÅHM 5841, Juelstrupparken Moesgård Museum Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Pollenanalyse af syv jordprøver fra en højmose samt to prøver fra ardspor, Juelstrupparken, ÅHM 5841 (FHM 4296/765) Renée Enevold

Læs mere

Glattrup IV, SMS 960A.

Glattrup IV, SMS 960A. Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Glattrup IV, SMS 960A. Gennemsyn af makrofossilprøver Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 5 * 2009 NNU-rapport nr. 5 (2009), Glattrup IV, SMS 960A, NNU-nr.

Læs mere

HEM 5339, Grønbæksminde IV (FHM 4296/1697)

HEM 5339, Grønbæksminde IV (FHM 4296/1697) HEM 5339, Grønbæksminde IV (FHM 4296/1697) Vedanalyse af trækul fra en gravhøj dateret til neolitikum og ældre romersk jernalder Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 11, 2018

Læs mere

Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven

Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven Notat fra besigtigelse af naturarealer ved Høje Kejlstrup og vurdering af arealernes beskyttelses-status jf. naturbeskyttelsesloven Områderne er besigtiget af Peter Lange og Bente Sørensen d. 30. oktober

Læs mere

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn ROM 2982 Stednr. 020410-233 Kulturstyrelsen j.nr. 2015-7.24.02/ROM-0004 LÆDERSTRÆDET 4, VUC Kulturlag, gulvlag, brønd, 1000-1600

Læs mere

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Gilleleje Museums

Læs mere

SVM 01135, Trelleborg

SVM 01135, Trelleborg SVM 01135, Trelleborg Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Moesgård Museum Pollenanalyse af sedimentprøver fra SVM 01135, Trelleborg (FHM 4296/668) Renée Enevold KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSKABELIG AFDELING

Læs mere

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede HBV 1261 Tuesbøl Arkæologisk undersøgelse 2006 Bygherrerapport Det undersøgte og udgravede område ved udstykningen Søparken. Matr.nr. 1.dl, Tuesbøl By, Brørup sogn, Malt herred, Ribe amt. Museet på Sønderskov

Læs mere

Makrofossil- og pollenanalyser fra Vorbasse-brøndene

Makrofossil- og pollenanalyser fra Vorbasse-brøndene Nationalmuseet, Danmarks Oldtid/Naturvidenskab Makrofossil- og pollenanalyser fra Vorbasse-brøndene Peter Steen Henriksen & Morten Fischer Mortensen NNU Rapport nr. 29 * 2008 NNU-rapport nr. 29 (2008),

Læs mere

ØFM 446, Lars Jens s Høj (FHM 4296/2291)

ØFM 446, Lars Jens s Høj (FHM 4296/2291) ØFM 446, Lars Jens s Høj (FHM 4296/2291) Pollenanalyse af to jordprøver fra en bronzealdergravhøj på Nordøst Fyn Renée Enevold, Ph.d. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 16,

Læs mere

OBM 5986, Motorvej S (FHM 4296/1799)

OBM 5986, Motorvej S (FHM 4296/1799) OBM 5986, Motorvej S (FHM 4296/1799) Pollenanalyse af en sedimentprøve fra yngre romersk/ældre germansk jernalderbrønd Malene Kjærsgaard Sørensen AFDELING FOR KONSERVERING OG NATURVIDENSKAB Nr. 2 2016

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Forud for etablering af nyt ældrecenter og ældreboliger på arealet mellem

Læs mere

FHM 4951, Rummelihul I (FHM 4296/606)

FHM 4951, Rummelihul I (FHM 4296/606) FHM 4951, Rummelihul I (FHM 4296/606) Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Pollenanalyse af en sedimentprøve Moesgård Museum Malene Kjærsgaard Sørensen AFDELING FOR KONSERVERING OG NATURVIDENSKAB Nr. 13

Læs mere

Forundersøgelsesrapport

Forundersøgelsesrapport Forundersøgelsesrapport Udarbejdet af cand. Mag. Julie Lolk, Moesgaard Museum. FHM5610 Lisbjerg Parkvej, matrikel 20A, Lisbjerg, Lisbjerg sogn, Vester Lisbjerg herred, tidl. Århus Amt. KUAS j.nr.: 150604

Læs mere

TAK 1550, Rummelager (FHM 4296/1355)

TAK 1550, Rummelager (FHM 4296/1355) TAK 1550, Rummelager (FHM 4296/1355) Vedanatomisk analyse af træ fra en keramikovn fra yngre jernalder Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 11 2016 TAK 1550,

Læs mere

Planterester fra Skindergade/Niels Hemmingsensgade, KBM 3964

Planterester fra Skindergade/Niels Hemmingsensgade, KBM 3964 Planterester fra Skindergade/Niels Hemmingsensgade, KBM 3964 (NNU j.nr. A.9166). Mette Marie Hald 1. Indledning Fra udgravninger i forbindelse med fjernvarmenedlægning langs Skindergade og Niels Hemmingsensgade

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk overvågning af tracéer og nedgravninger i Slotsgade, Nykøbing Falster

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk overvågning af tracéer og nedgravninger i Slotsgade, Nykøbing Falster Kulturhistorisk rapport for arkæologisk overvågning af tracéer og nedgravninger i Slotsgade, Nykøbing Falster Gravearbejde i Slotsgade. Fotograf: Brian Westen Museets j.nr.: MLF00490 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/MLF-0009

Læs mere

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6

Indhold: 1. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER... 3 2.1 Padder... 3 2.2 Planter... 3 2.3 Dækningsgrader mm... 4 3. KONKLUSION... 6 Ringsted Kommune Att: Berit Thøgersen NOTAT: Søer på Odinsvej Tilsyn/besigtigelse: Kåre Fog Tekst: Martin Hesselsøe og Kåre Fog Dato:. udgave 27. juni 20 Indhold:. INDLEDNING... 2 2. REGISTRERINGER...

Læs mere

Afdeling for Konservering og Naturvidenskab

Afdeling for Konservering og Naturvidenskab Afdeling for Konservering og Naturvidenskab Manual for udtagning af pollenprøver Hvad er pollenanalyse? Pollenanalysen består i under mikroskop at artsbestemme og tælle pollen, at registrere hyppighedsforholdet

Læs mere

Gammelmosen i Vangede

Gammelmosen i Vangede Gammelmosen i Vangede Danmarks ældste naturfredning 1844 2005 Johannes Kollmann & Kristine K. Rasmussen Højmoser generelt Tværsnit Lagg Kantskov Højmoseflade Kantskov Lagg 1 Sømudder ( gytje ) 2 Tagrørtørv

Læs mere

KØM 2596, Banedanmark omr. 24 (FHM 4296/1932)

KØM 2596, Banedanmark omr. 24 (FHM 4296/1932) KØM 2596, Banedanmark omr. 24 (FHM 4296/1932) Vedanatomisk analyse af træ fra palisade/hegnsforløb fra neolitikum Rie Bloch Holm Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 18 2016

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015

Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Bilag 4 - Artsliste for plantearter fundet ved screening i 2015 Mose og kær Område art stjerne N Mose 1 N ved vejen N inde i krat birk fyr el ribs rose (have art) snebær Invasiv hvidtjørn hyld nælde, stor

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

Fribrødre Å Fribrødre Fjord. Undersøgelser omkring det tidlige middelalderlige skibsværft

Fribrødre Å Fribrødre Fjord. Undersøgelser omkring det tidlige middelalderlige skibsværft Fribrødre Å Fribrødre Fjord Undersøgelser omkring det tidlige middelalderlige skibsværft NNU Rapport 1:09 af Morten Fischer Mortensen og Charlie Christensen Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser

Læs mere

KNV 00439, Glumsø Sø (FHM 4296/2266)

KNV 00439, Glumsø Sø (FHM 4296/2266) KNV 00439, Glumsø Sø (FHM 4296/2266) Pollenanalyse af to prøver samt stratigrafisk udredning af lag langs søbredden Malene Kjærsgaard Sørensen, cand.scient. Afdeling for Konservering og Naturvidenskab,

Læs mere

SMS 654, Hellegård. Moesgård Museum. Arkæobotanisk gennemgang af materiale fra brandgrave, dateret til omkring 500 f.kr. Peter Hambro Mikkelsen

SMS 654, Hellegård. Moesgård Museum. Arkæobotanisk gennemgang af materiale fra brandgrave, dateret til omkring 500 f.kr. Peter Hambro Mikkelsen SMS 654, Hellegård KORT & MATRIKELSTYRELSEN (G.115-96) Moesgård Museum Arkæobotanisk gennemgang af materiale fra brandgrave, dateret til omkring 500 f.kr. Peter Hambro Mikkelsen KONSERVERINGS - OG NATURVIDENSK

Læs mere

Miljøhistorie i Vasby Mose på Sjælland

Miljøhistorie i Vasby Mose på Sjælland Miljøhistorie i på Sjælland Undersøgelser af jordlagene i viser, at der findes en lang sekvens med Dryas-ler, tørv og især kildekalk. Lagenes indhold af plante- og dyrerester vidner om voldsomme, naturlige

Læs mere

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat

BILAG 3. Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat BILAG 3 Natur ved Skinderup Mølle Dambrug - besigtigelsesnotat 4.12.2014 Lokalitet 1 Lokalitet 1 består af et moseområde på 3,8 ha, som ligger i ådalen langs vandløbet Skinderup Bæk vest for Skinderup

Læs mere

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Fredbogård, Holtvej 40 i Græsted,

Læs mere

GIM 3543 Højbro Å. Beretning fra overvågning. Søren Skriver Tillisch, mag.art. Jeppe Boel Jepsen, cand. phil.

GIM 3543 Højbro Å. Beretning fra overvågning. Søren Skriver Tillisch, mag.art. Jeppe Boel Jepsen, cand. phil. GIM 3543 Højbro Å Beretning fra overvågning Søren Skriver Tillisch, mag.art. Jeppe Boel Jepsen, cand. phil. Holbo Herreds Kulturhistoriske Centre 2006 Resume: Anlægsarbejdet omkring udvidelse af Højbro

Læs mere

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport

Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport Esrum P-plads Arkæologisk prøvegravning, bygherrerapport J. nr.: MNS50228 Esrum P-plads Matr. nr.: 4a, Esrumkloster, Esbønderup SLKS j. nr.: 16/00661 Af: mus. insp. Tim Grønnegaard Indholdsfortegnelse

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere

TAK 1626, Pilemark 6 (FHM 4296/1836)

TAK 1626, Pilemark 6 (FHM 4296/1836) TAK 1626, Pilemark 6 (FHM 4296/1836) Pollenanalyse af fire sedimentprøver fra fire brønde fra ældre jernalder Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Malene Kjærsgaard Sørensen AFDELING FOR KONSERVERING OG

Læs mere

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb. 010109-155 UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Fig.1 Placering af udgravningsområdet(markeret med rød plet). Fig. 2 I området ud mod Ramløse Å er der flere lokaliteter

Læs mere

HEM 3231, Hammerumpigen

HEM 3231, Hammerumpigen HEM 3231, Hammerumpigen Moesgård Museum Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Pollenanalyse af en tekstilprøve fra en jernalderpiges klædedragt og seks jordprøver fra den omkringliggende gravjord, HEM 3231,

Læs mere

ÅLEKISTEBRO GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

ÅLEKISTEBRO GIM FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FORUNDERSØGELSESRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Ålekistevej, Mogens Kruse Petersen og Lisbeth Schou Pedersen,

Læs mere

Nye arkæologiske udgravninger med flere fund fra jernalderens Egebjerg.

Nye arkæologiske udgravninger med flere fund fra jernalderens Egebjerg. Nye arkæologiske udgravninger med flere fund fra jernalderens Egebjerg. Der har som bekendt været stor byggeaktivitet i den østlige del af Egebjerg gennem de sidste år, med udstykning af nye områder gennem

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser Arkæobotanisk undersøgelse af materiale fra ældre bronzealder fra Legård, Thy.

Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser Arkæobotanisk undersøgelse af materiale fra ældre bronzealder fra Legård, Thy. Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser Arkæobotanisk undersøgelse af materiale fra ældre bronzealder fra Legård, Thy. Peter Steen Henriksen NNU Rapport nr. 29 * 2001 NNU-rapport nr. 29 (2001)

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

FHM 4945, Ølstedvej II

FHM 4945, Ølstedvej II FHM 4945, Ølstedvej II Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Moesgård Museum Pollenanalyse af jordprøver fra to vikingetids grubehuse, FHM 4945, Ølstedvej II (FHM 4296/683) Renée Enevold KONSERVERINGS- OG

Læs mere

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå

Området er beliggende ca.150 m Sø for Skærum Mølle ca, 20 m fra syd for Lilleå Projekt: Forundersøgelse for genslyngning af Råsted Lilleå og Bavnbæk. 0774809L\G00044-1-PML Lokalitet: Sø med omgivelse ved Skærum Mølle Lokalitetsnr.: 7 Beliggenhed: Området er beliggende ca.150 m Sø

Læs mere

GIM 3934 Fiolgade 7 sb Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted

GIM 3934 Fiolgade 7 sb Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted GIM 3934 Fiolgade 7 sb. 010407-83 Arkæologisk forundersøgelse v. Kjartan Langsted Fig.1.Oversigtskort over Helsingør. Fiolgade 7 er markeret med en rød stjerne. Fig.2. Foto af Fiolgade 7 se fra nord (Google

Læs mere

Overvågning af udvalgte lokaliteter for løgfrø i Bramsnæs 2014

Overvågning af udvalgte lokaliteter for løgfrø i Bramsnæs 2014 Overvågning af udvalgte lokaliteter for løgfrø i Bramsnæs 2014 Udarbejdet af Amphi Consult v/ Per Klit Christensen for Lejre Kommune Amphi Consult v/per Klit Christensen Projektansvarlig i Lejre Kommune:

Læs mere

Ølsted strand v. Runde Bakke

Ølsted strand v. Runde Bakke Ølsted strand v. Runde Bakke Beretning over den arkæologiske forundersøgelse af matr. 15a Ølsted By, Ølsted Gennemført d. 15. oktober 2008 (NFHA2772) Af: Pernille Pantmann Beretningens identifikation Museumsnr.:

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

VHM Ådalen etape 5

VHM Ådalen etape 5 VHM 00286 Ådalen etape 5 Ådalen, Brønderslev sogn, Børglum herred, Brønderslev Kommune Fund og Fortidsminder 100101-142 VHM00286_05_F001. Søgegrøft 2 under muldafrømning. Arkæologisk forundersøgelse af

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Overvågning af løgfrø i 2016

Overvågning af løgfrø i 2016 Overvågning af løgfrø i 2016 Lejre Kommune Amphi Consult juni 2016 Udarbejdet af Amphi Consult for Lejre Kommune, Natur- og Miljøforvaltningen 1 Amphi Consult v. Lars Briggs. Overvågning af løgfrø, Lejre

Læs mere

I må oprense sø på Henriksvej

I må oprense sø på Henriksvej CTM Center for Teknik & Miljø 4330 Hvalsø T 46464615 H www.lejre.dk Nicolaj Lindeborgh Natur og Miljø D 46464945 E nlin@lejre.dk Dato: 29. oktober 2018 J. nr. 17/13367 I må oprense sø på Henriksvej Kære

Læs mere

KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSKABELIG AFDELING

KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSKABELIG AFDELING DJM 2437, Højgård Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Moesgård Museum Pollenanalyse af jordlag under jernaldervej, DJM 2437, Højgård (FHM 4296/454) Renée Enevold Mads Bakken Thastrup KONSERVERINGS- OG

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Søer og vandløb. 2 slags ferskvandsområder

Søer og vandløb. 2 slags ferskvandsområder Søer og vandløb Ferskvandsområderne kan skilles i søer med stillestående vand og vandløb med rindende vand. Både det stillestående og det mere eller mindre hastigt rindende vand giver plantelivet nogle

Læs mere

Spor fra fortiden. Nej, hvor er det flot og hvor er det smart! Sjældent hører man en sådan begejstring over noget så beskidt som mudder.

Spor fra fortiden. Nej, hvor er det flot og hvor er det smart! Sjældent hører man en sådan begejstring over noget så beskidt som mudder. Foto: Klaus Peter Brodersen Nej, hvor er det flot og hvor er det smart! Sjældent hører man en sådan begejstring over noget så beskidt som mudder. Peter Rasmussen skærer sedimentkernen i skiver. Sedimentkernen

Læs mere

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen

STÆNDERTORVET 1. Roskilde Domsogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af. ROSKILDE MUSEUM Jens Molter Ulriksen for arkæologisk forundersøgelse af STÆNDERTORVET 1, Roskilde Domsogn ROM 2737 KUAS j.nr. 2010-7.24.02/ROM-0002. Stednr. 020410 STÆNDERTORVET 1 Kulturlag, hustomt, anlægsspor Middelalder Matr.nr. 331a Roskilde

Læs mere

SBM 1277, Flensted Krat IV etape 2 (FHM 4296/1401)

SBM 1277, Flensted Krat IV etape 2 (FHM 4296/1401) SBM 1277, Flensted Krat IV etape 2 (FHM 4296/1401) Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Pollenanalyse af fem sedimentprøver fra moseprofil Malene Kjærsgaard Sørensen AFDELING FOR KONSERVERING OG NATURVIDENSKAB

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b udført af cand. mag. Marie Brinch for Kort KMS Museets j.nr.: MLF01034 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/MLF-0020 Stednavn: Rødbyvej 6b Stednr: 07.06.10 Sb.nr.:

Læs mere

HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320)

HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320) HEM 4291, Ørskovvej (FHM 4296/1320) Vedanatomisk bestemmelse af mulig hjuldel og nagle Jannie Holm Larsen Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, Moesgaard Museum Nr. 5 2015 HEM 4291, Ørskovvej (FHM

Læs mere

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010.

Emdrup Sø. Kirkemosen. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Screening af undervandsvegetationen i tre søer, august 2010. Emdrup Sø I forbindelse med det regelmæssige tilsyn i Emdrup Sø er der d. 5. august 2010 foretaget en screening af undervandsvegetationen. Bunden

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSKABELIG AFDELING

KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSKABELIG AFDELING DJM 2050, Jesholm 1 Kort & Matrikelstyrelsen (G.115-96) Moesgård Museum Pollenanalyse af sedimentprøver fra et kystprofi l, DJM 2050, Jesholm 1 (FHM 4296/591) Renée Enevold KONSERVERINGS- OG NATURVIDENSKABELIG

Læs mere

OBM4903, Brændeskov Nord, StribRøjleskov Sogn, Vends Herred

OBM4903, Brændeskov Nord, StribRøjleskov Sogn, Vends Herred OBM4903, Brændeskov Nord, StribRøjleskov Sogn, Vends Herred Arkæologisk undersøgelse af bopladslevn fra yngre bronzealder og ældre romersk eller tidlig yngre romersk jernalder udført forud for anlægsarbejde.

Læs mere