Side 1 af 10 Enhedslistens budget tale til budget 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Side 1 af 10 Enhedslistens budget tale til budget 2019"

Transkript

1 Side 1 af 10 Det er en god men også aldeles nødvendighed, at oppositionen, som i Gentofte består af et parti, bliver serviceret af faglig kompetent personale. Enhedslisten vil rette en stor tak til Kasper Thorlak som gennem flere måneder servicerede vores mange spørgsmål, men vi vil takke hans kone og Carl Emil endnu mere for at have udholdt de mærkelige arbejdstider og al den tid Kasper har brugt for at undersøge hvad vi bad ham om. Derfor vil vi bede Kasper overrække denne buket blomster til hans kone med en kærlig hilsen fra Enhedslisten i Gentofte. Enhedslisten fremlægger et rødt og et grønt budgetforslag, som skal overholde regeringens pålæg om budgetlov, servicerammer og anlægslofter med mere, hvilket i sig selv er en udfordring, og vi må derfor opfordre flertallet til at samarbejde for en ændring heraf fremover, frem for ensidigt at klynke over udligningsordninger, som har det fornuftige formål, at skabe større balance i samfundet. Gentofte Kommune har en god økonomi. Der er råd til forbedringer på mange vigtige områder. Det er udelukkende et spørgsmål om politiske prioriteringer. Det konservative budgetforslag indeholder elementer som også giver mening for Enhedslisten, dog må vi konstatere at de små forbedringer ikke forholder sig til medarbejderne og kerneopgaven for kommunen. Enhedslistens forslag har 104 % større fokus på velfærd og 7 % mere fokus på miljø og klima, end det forslag de konservative har fremlagt. 7 % lyder ikke af meget men forslagene er konkrete og stadig 7 % bedre end det konservative forslag. I Enhedslistens budgetforslag har vi lagt hovedvægten på kommunens social- og velfærdspolitik samt fremlagt klimaforslag, som skal indvarsle at vi også her i Gentofte tager ansvar for at reducere vores overforbrug af jordens ressourcer. Enhedslisten foreslår at der hvert år bliver udfærdiget et grønt regnskab i forbindelse med den årlige regnskabsfremlæggelse og at Gentofte nedsætter et klimaråd som understøttes af en projektleder. Der har tidligere været iværksat gode initiativer omkring klimatilpasning og en årlig 2 % energireduktion for kommunens egne ejendomme.

2 Side 2 af 10 Det er desværre løsrevne initiativer i forhold til eks. Vis Paris aftalen vedtaget på det seneste klimatopmøde i Paris. Gentofte Kommune skal udvikle en sammenhængende politik for klima og miljø, som omhandler både det kommunale og det private. Vi skal fremskynde og udbygge energirenoveringerne og selvfølgelig etablere solceller på nye bygninger som Bank Mikkelsens Vej. Gentofte kommune kan sagtens og uden større besvær gå foran i klima og miljøtiltag der sammen med flere andre kommuner inspirerer især hvis vi sammen skal stræbe efter at overlevere til kommende generationer med samvittigheden i behold. Vi skal selvfølgelig arbejde for at blive Klimakommune +, og i den forbindelse skal der plukkes flere lavt hængende frugter, som forbud mod pesticider for bevarelse af vores grundvand og konkrete tiltag mod et eksplosivt stigende affaldsproblem. I det konservative budgetforslag er der fokus på at kommunens institutioner skal affaldssortere det er vi i Enhedslisten store tilhængere af. Vi ved at der allerede er etableret containere ved nogle institutioner, der er bare desværre ikke givet mulighed for at affaldssorteringen kan starte indendørs. Det håber vi selvfølgelig er indeholdt i den bevilling der er i forslaget. Generelt undrer vi os over at de konservative gerne vil være en Klimakommune + samtidig med at man nedsætter renovationstaksten men sådan er der jo så meget Vi skal selvfølgelig også styrke den offentlige trafik, især set i lyset af, at den nys vedtagne aftale med MOVIA der besværliggør rejser på tværs af kommunen. Der skal afsættes midler til etablering af shuttlebusser og forvaltningen skal indgå i dialog med brugerne, handicaprådet og seniorrådet om behovet for at udbygge denne transportform. Gentofte Kommune er en kystkommune som bliver brugt af både vores egne borgere og borgere i hele regionen det har vi især oplevet i sommer, hvor alle strande var fyldt til bristepunktet. Den herlighedsværdi vi har her i vores kommune er skøn at dele med andre og det gavner i den grad vores detailhandel, at få besøg.

3 Side 3 af 10 Derfor skal vi også have fokus på udviklingen af en strandsti og strandpromenade i samarbejde med regionen, wonderfull Copenhagen, Greater Copenhagen og Danmarks Naturfredningsforening. Enhedslisten mener det er helt nødvendigt at vi udvider samarbejdet med relevante partnere, vores nabokommuner og borgerne i Gentofte i forhold til at udvikle byen og samtidig bevare herlighedsværdierne. Blandt andet derfor vi igen foreslår udviklingen af en samskabelsespolitik med borgerne i Gentofte Kommune. Vi skal selvfølgelig også lytte til de foreløbig borgere der har skrevet under mod det vanvittige byggeri omkring Charlottenlund Station. Jeg er usikker på om den radikale fraktion har fået afklaret, hvilke andre politikere blandt de konservative, som er begyndt at vakle i forhold til om det er en god idé at bygge i den kaliber, på det lille bitte område. Der er så mange elementer i det byggeri, der ikke tilgodeser Gentofte Kommunes behov for almennyttige boliger. Eksempelvis fremstår der i det konservative budgetforslag, at de almennyttige familieboliger planlægges at være på ca. 55 kvadratmeter. Det har man i det boligsociale udvalg lige haft diskuteret godt kan medføre unødvendige konflikter i familier der boligplaceres på så lidt plads. I øvrigt vil de foreløbige tanker for det byggeri ikke kun ødelægge adgangen til Forstbotanisk Have, men også hele områdets udtryk. Igen er det værd at holde fokus på fremtidssikringen af Gentofte måske man kan skelne til hine tiders konservative og hvordan de sikrede området omkring Øregårds parken og museet. Vi har brug for almennyttige boliger i Gentofte derom hersker der ingen tvivl og derfor skal man ikke bygge store dyre udsigtslejligheder og klemme dem ind på et lille område. Tilsyneladende har man så også ændret anvisningsretten til de kommende familieboliger på Bank- Mikkelsens Vej det syntes Enhedslisten ikke er en god idé. Vi er i Enhedslisten meget opmærksomme på at det konservative budgetforslag nævner indretning af et unge miljø på Hellerupvej, som påtænkes at være omdrejningspunkt for unges frie tid. At de unge skal høres, er i Enhedslistens optik absolut nødvendigt så vi undgår dyre hovsa løsninger truffet bag et skrivebord efter en regnearks model. Der skal oprettes et ungeråd i samarbejde med de unge, så der ikke lukkes klubber og aktivitetshuse hen over hovedet på de unge!

4 Side 4 af 10 Og vedr. anvendelsen af Hellerupvej vedtog Kommunalbestyrelsen i juni at vi skulle have en temadrøftelse om anvendelsen af de ledige kvadratmeter den temadrøftelse har vi stadig til gode, samtidig med at der bliver færre kvadratmeter til at udvikle et borgernes hus i lokalerne på Hellerupvej. Enhedslisten foreslår derfor og i forlængelse af det opgaveudvalg der arbejdede med Kulturpolitik, at der nedsættes et opgave udvalg, så den vedtagne kulturpolitik kan implementeres. Vi skal tage de borgere alvorligt der deltager i de mange opgaveudvalg, ved at følge op på de forslag der kommer frem. Vi skal huske at det er kultur der binder os sammen og styrker vores kommune, derfor skal vi også have styrket vores lokale biblioteker. Enhedslisten har som tidligere nævnt fokus på kernevelfærd og i den forbindelse også tiltag der er sundhedsfremmende. Vi foreslår at der tilbydes førstehjælpskurser til borgerne og opsættes flere hjertestartere i Gentofte. Der er for nuværende 152 registrerede hjertestartere, men kun 55 af dem er døgnåbne. 36% er døgnåbne, det mindsker muligheden for at få hjælp ved et hjertestop med 64% hvis man får et hjertestop uden for åbningstiden. Enhedslistens forslag 2 og 3 i budgettet er en lille bitte udgift i det samlede budget, men det vil have stor betydning for de borgere der bliver ramt af et hjertestop og deres pårørende, at forslaget bliver vedtaget. Som den kvikke læser af Enhedslistens budgetforslag sikkert vil opdage, indeholder det forslag vi tidligere har fremsat. Eksempelvis omkring uddannelsesklausuler, som er pkt. 38 det forslag er ene og alene genfremsat fordi Gentofte Kommune ved sidste års budgetvedtagelse blev lovet, at der ville blive indført uddannelsesklausuler i vores indkøbs- og udbudsmateriale. Vi har ventet et helt år på, at der ingen ting skete i den forbindelse, men kan i de konservatives forslag se at det endelig er fremsat. Det er vi glade for og vi glæder os meget til det bliver implementeret.

5 Side 5 af 10 For 5. gang fremsætter vi forslag om en borgerombudsmand, som vi gennem serviceringsperioden opdagede var mere relevant end de tidligere gange vi har fremsat forslaget. Ved sidste ordinære kommunalbestyrelsesmøde kom det frem at to medlemmer ikke mente at regeringernes fattigdomsskabende reformer var noget vi skulle forholde os til i Gentofte. Og jo det skal vi! Som kommune er det vores opgave at implementere disse skrækkelige reformer, og det kan vi gøre på mange måde. Vi kan være socialt ansvarlige eller man kan gøre som Konservative med fraktioner fra Socialdemokratiet, Radikale, Venstre og SF har gjort gennem de sidste år nemlig reducere mulighederne for at modtage enkeltydelser. Enkeltydelser er en ydelse man kan søge når man er på overførselsindkomst, og der kommer en uforudset udgift, man ikke har mulighed for at betale. Mens reformerne siden 2014 er haglet ned over borgere med sociale udfordringer har førnævnte partier reduceret i budgettet for enkeltydelser, med knap 35 %, og dermed været medvirkende til at flere borgere er efterladt med ubetalte regninger og en endnu strammere økonomi. Mange borgere der har søgt enkeltydelser har fået afslag og i disse tilfælde ville det være hensigtsmæssigt at de kunne snakke med en borgerrådgiver om deres rettigheder. Nedskæringerne i enkeltydelserne er helt uforståelige og det skal der rettes op på. Det er desværre ikke muligt for os at se i det fremlagte budgetforslag fra de Konservative, hvad der er afsat til enkeltydelser, men sidste år var der afsat 4.5 mio. hvilket vi mener bør hæves med 5 mio. i 2019 og 6 mio. i hvert af de følgende overslagsår. Enhedslisten mener at der i Gentofte bør være et langt større fokus på det socialpolitiske perspektiv! Derfor har vi også igen i år fokus på at Gentofte Kommune følger Dansk Socialrådgivers forening anbefalinger i forhold til ansættelse af faguddannede socialrådgivere, for at sagstallet for den enkelte socialrådgiver kan sættes ned og borgerne få den rette vejledning.

6 Side 6 af 10 I serviceringsperioden blev vi opmærksomme på, at der ikke var ansat faguddannede socialrådgivere i afdelingen for personer der modtager kontanthjælp og er jobsøgende. Stærkt bekymrende var det også at opdage at de 2.7 personer der er ansat i afdelingen har over 50 sager pr. person. Her kunne man nok få iværksat noget mere målrettet og konstruktivt arbejde til gavn for de borgere der befinder sig i denne målgruppe. (s.9 notat 18.09) I ungeenheden på Jobcentret, hvor der bør laves massive indsatser både i forhold til sociale- og uddannelsesmæssige problematikker er der ansat 1.9 socialrådgiver. Det siger lige som sig selv at den afdeling trænger til en gevaldig opnormering, hvilket Enhedslisten har afsat ressourcer til i vores budgetforslag. Det er også tydeligt at det konservative budgetforslag har fået fokus på denne problematik, hvilket vi selvfølgelig er utrolig glade for men vi må sige at det der forslås er langt fra nok til at løfte de arbejdsopgaver der skal løftes. Jeg vender lige tilbage til de fattigdomsskabende reformer som blev indført under S SF - R regeringen og siden strammet til det helt urimelige af VLAK regeringen, med integrationsydelse og kontanthjælpsloft. De fattigdomsskabende reformer har åbnet mulighederne for at private firmaer kan tjene en hullans masse penge på det beskæftigelsesrettede område. I Gentofte er udgifterne til disse anden aktører ekstremt højt og reelt uden at man har undersøgt kvaliteten og effekten af disse private firmaers arbejde med borgerne. I 2014 brugte man knap 50 millioner i 2017 var udgiften steget til knap 84 millioner. Det er jo værd at bemærke at Gentofte Kommune reelt har betalt penge til en anden aktør, der på nationalt tv, blev afsløret som svindler udgifterne til denne person for Gentofte Kommune er 1 million 317 tusinde og 426 kroner!

7 Side 7 af 10 Trods eksemplet med svindleren er nogle af disse millioner godt givet ud, men rigtig mange af dem er penge lige ud af kommunekassen til private firmaer som ikke leverer den vare som borgerne har brug for. Vi bør indlicitere de opgaver og ansætte fagligt personale der kan løfte opgaverne og give borgerne den hjælp, service og støtte de har brug for. En god idé som vi i Enhedslisten har haft god gavn af, er at lytte til de borgere som er ramt af reformerne og hvordan de oplever at blive behandlet i Systemet. Et friskt eksempel fra Gentofte er at en kvinde der på cykel blev påkørt af en bil. Hun var ansat i et vikariat, der skulle være fortsat i en fast stilling, men mistede sit job fordi hun var så skadet at hun ikke kunne arbejde. Man skulle tro hun helt naturligt var kommet på sygedagpenge men næh nej. I stedet har hun brugt et halvt år på at suse rundt i forskellige afdelinger her på Rådhuset for at opretholde sit eksistensgrundlag og være i stand til at kunne sætte mad på bordet til sine to børn og bevare sin bolig. Kvinden fik en alvorlig rygskade og skal opereres hun er altså fortsat syg, hvilket er dokumenteret af både Rigshospitalet, diverse speciallæger, hendes egen læge og Gentofte Kommunes lægefaglige konsulent alligevel sætter man hende i et Jobafklaringsforløb. Det er bimlende absurd alle ved at hun ikke kan arbejde før efter genoptræning efter operation! Måske er det fordi der er mere refusion i et jobafklaringsforløb hvem ved? Det aller mest vanvittige er at man i et jobafklaringsforløb kan tilknyttes anden aktør, til hvilket der er refusion fra Staten, men som tidligere nævnt fortsat udgør en unødig udgift for Gentofte Kommune. At vælge refusion frem for at give borgeren et ordentligt eksistensgrundlag så hun kan blive rask er ren kassetænkning og ikke til gavn for borgerne!

8 Side 8 af 10 I Gentofte Kommune er antallet af borgere i de såkaldte ressourceforløb eksploderet, samtidig med at tildeling af revalidering er reduceret væsentligt. Vel vidende at folk der omskoles til et job de kan fungere i, trods eventuelle handicap eller skavanker får et langt værdigere liv end at blive fasthold på en overførselsindkomst, som man kommunalt kan få statsrefusion til. Det er næsten svært ikke at komme til, at sige Kassetænkning igen! Mange borgere på ressourceforløb er så syge, at de intet får ud af jobafprøvninger på jobafprøvning, men vil få langt bedre livskvalitet af at tildeles en førtidspension. Det giver ro for jeg kan oplyse den øvrige kommunalbestyrelse om, at det der E-boks helvede som disse borgere udsættes for er et sandt mareridt, og stress aktiverende! Meget ofte sendes beskeder på E-boks på tidspunkter hvor det er umuligt at komme i kontakt med relevante fagpersoner i forvaltningerne. De borgere på ressourceforløb der ønsker førtidspension skal identificeres gennem samtaler med en socialrådgiver og det skal afklares om de vil overgå fra ressourceforløb til førtidspension. Ikke alene vil en sådan undersøgelse være til gavn for borgernes sagsbehandling, der kan være langt mere målrettet og fokuseret det vil også medføre en besparelse da nettoomkostningerne til en borger på førtidspension er 14 % billigere end en borger i et ressourceforløb og det er uden de ekstra udgifter til anden aktør! Det giver rigtig god mening at indlicitere en stor del af de såkaldte Anden aktører ved at anvende de mange penge til at ansætte socialrådgivere, der kan give borgerne den behandling der gør at hvis de kan hurtigere kan komme ud af det såkaldte jobcenter mareridt. Samarbejdet med borgere der i kortere eller længere perioder af deres liv er på overførselsindkomst er værd at tænke ind i et opgaveudvalg. Det vil medføre reelle forbedringer på det socialpolitiske område og give et langt bedre arbejdsmiljø i jobcentret som efterhånden desværre ligner fort Knox.

9 Side 9 af 10 Og nu når vi er ved opgaveudvalg så er det godt nok mange der er nævnt i de konservatives forslag nogle mere relevante end andre. Der er nogle ret sjove forslag ind i mellem eksempelvis hvordan kommunen kan styrke forældre i forældrerollen i det nye årtusinde Ja ja noget skal tiden jo bruges til vi i Enhedslisten vil nok mene der er flere og mere væsentlige politiske forhold det er værd at bruge tiden på, så vi kan fremtidssikre Gentofte og fortsætte med at være en attraktiv kommune, frem for at implementere sovjetiske tilgange til familierne der vælger at bo her. Nu når vi er ved familier så vedtog man ved det sidste ordinære kommunalbestyrelsesmøde nogle meget lange sagsbehandlingstider inden for netop børn og familie området. De sagsbehandlingstider var begrundet i at det tager tid at lave børnefaglige undersøgelser og det gør det! Jeg har forholdt mig til en del børnefaglige undersøgelser og forbedring af disse kan der snildt arbejdes med! Derfor har Enhedslisten afsat midler i vores budget, til at øge fokus på objektive fremfor normative beskrivelser i de børnefaglige undersøgelser. Normativitet er unødvendig og kan være medvirkende til helt fejlagtige beslutninger, der har store konsekvenser for de familier de børnefaglige undersøgelser vedrører. Det vil give bedre behandling i Børn og ungeudvalget og øge den faglige bevidsthed i børn og familieafdelingen. Forlængelsen af sagsbehandlingstiderne har en anden slagside som primært vil have indflydelse på handicappede borgere med børn. Handicappede borgere har ofte brug for støtte inden for flere forvaltningsgrene og derfor er det nødvendigt at styrke fokus på handicapkonventions artikel 23, for at sikre at borgere med handicap ikke skal vente i årevis på at få den hjælp der giver dem samme muligheder som borgere uden handicap. Og jo jeg har selvfølgelig kendskab til sager hvor man her i Gentofte Kommune ikke har forholdt sig til netop handicapkonventionens artikel 23 et af dem så grelt at institut for menneskerettigheder har beskrevet det i en af deres publikationer. Et andet eksempel er om muligt endnu mere grelt end det der er beskrevet i nævnte publikation, men som der heldigvis lige er landet en nogenlunde løsning på. Men inden løsningen var familien udsat for et helt urimeligt og ganske langt forfærdeligt forløb det skal vi undgå gentager sig! Vi har aftalt her i kommunalbestyrelsen at følge Børn og Familie afdelingen tæt, da vi bevilligede midler til omstruktureringen den aftale holder Enhedslisten!

10 Side 10 af 10 Vi skal også have skærpet fokus på normering i vores plejeboliger. Vikarbudgettet til eksterne vikarer er i perioden steget med 370 %, hvilket er helt ekstremt og det beløb der er brugt til private firmaer kan der ansættes mange SOSU assistenter og pædagoger for, som sikrer kontinuitet i dagligdagen for beboerne og forbedrer arbejdsmiljøet for de ansatte samt sikrer en forudsigelig og tryg hverdag for beboerne, med personale de kender! Vi var noget overraskede over at man ikke har en opgørelse omkring omfanget af langtidssygemeldinger for de ansatte på vores plejeboliger, og opfordrer på det kraftigste til at en sådan udarbejdes, således at vi kan fastholde vores dygtige medarbejdere og udvikle et optimalt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Vi vil gerne komplimentere at man i det konservative budgetforslag, har fokuseret på gratis psykolog hjælp til unge i målgruppen år. Dette tiltag står beskrevet i teksten til En sund ungekultur fysisk og mentalt, men det fremgår ikke i hverken afstemningsskema eller de politiske ændringer til budgetforslag fra den konservative gruppe. Det ville være rart at blive oplyst hvor meget man har afsat og hvor det er at finde i budgetforslaget. Ufinansierede forslag giver en usikkerhed omkring symbol politik, hvilket har stor betydning for de borgere der kunne profitere af et sådant tilbud. Ligeledes syntes vi det er dejligt at man endelig har fået et konkret fokus på problemstillingerne omkring den høje inklusionsrate, og vi vil selvfølgelig holde nøje øje med om de tiltag der foreslås kommer som ekstra bevillinger til skolerne eller skal tages inden for skolernes budget som vi jo ved er stramt i forvejen! Og vi ville håbe at man indledte en undersøgelse om hvad grunden er til, at så stor en procentdel vælger private skoler frem for vores folkeskoler. I Enhedslistens forslag tilfører vi helt konkret flere midler til skolerne i form af både bedre normeringer og efteruddannelse til lærerne. Der er flere forslag fra de konservatives budgetforslag Enhedslisten kan stemme for, og andre hvor vi må konstatere at vores forslag er langt bedre i forhold til borgerne i Gentofte Kommune. Enhedslisten har bedt om at samtlige fremstillede forslag fra begge grupper stilles til afstemning og det er her væsentligt igen at påpege, at der er flere gode elementer i det konservative forslag dog er der en del vi stemmer mod, både af politiske grunde og fordi Enhedslistens forslag er langt bedre og har konkrete forslag der er til gavn for udviklingen i Gentofte. Enhedslisten anbefaler at den samlede kommunalbestyrelse stemmer for Enhedslistens budgetforslag.

Side 1 af 5 Enhedslisten Gentofte

Side 1 af 5 Enhedslisten Gentofte Side 1 af 5 Enhedslistens Budget tale 2016 Først vil Enhedslisten takke Kasper Tange Jørgensen fra Økonomiafdelingen som igen i år har været en uvurderlig hjælp i udfærdigelsen af Enhedslistens ÆF til

Læs mere

2 af de 3 partier repræsenteret i Gentofte Kommune skulle aflevere ændringsforslag til budgettet 20. september.

2 af de 3 partier repræsenteret i Gentofte Kommune skulle aflevere ændringsforslag til budgettet 20. september. Side 1 af 5 Enhedslisten takker Kasper Thorlak som er den økonomimedarbejder der har pisket rundt til diverse forvaltninger for at finde svar på Enhedslistens mange spørgsmål til budgettet. Nogle svar

Læs mere

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8 Side 1 af 8 I år har der ingen forhandlinger været om budgettet og det er jo egentlig ærgerligt. Forhandlinger er jo steder man kan mødes og have konstruktive debatter og måske finde punkter man kan være

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem:

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: Budgetforlig 2020-2023 i Brøndby Kommune - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: A. Socialdemokratiet O. Dansk Folkeparti V. Venstre F. Socialistisk Folkeparti Ø. Enhedslisten

Læs mere

Enhedslisten: Kommentarer og forslag til budget 2019

Enhedslisten: Kommentarer og forslag til budget 2019 Enhedslisten: Kommentarer og forslag til budget 2019 Vi sagde sidste år, at budgetforhandlingerne drejer sig om, hvordan kernevelfærden kan skæres ned. Det var det samme, der skete de tidligere år, og

Læs mere

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft,

Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 300 Offentligt T A L E 29. januar 2018 Samrådstale om fattigdom som følge af kontanthjælpsloft, 225-timersregel og integrationsydelse

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12. juni 2013 Prioriteringsdebat - program Lære hinanden at kende Præsentation af Vision Furesø Debat ved bordene om Vision Furesø og hvordan den skal

Læs mere

TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN. Det talte ord gælder

TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN. Det talte ord gælder TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN Det talte ord gælder Der er partier, som gerne vil fremtiden, og som arbejder for at gøre Danmark til et bedre samfund at bo og leve i partier som vil

Læs mere

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Jette Jensen, jj@byr.aarhus.dk, 2613 4253 DET TALTE ORD TÆLLER! Enhedslistens tale ved 1. behandling af budget 2012 Så står vi igen-igen med et budgetforslag fra

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

slet ikke burde være på kontanthjælp.

slet ikke burde være på kontanthjælp. Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 406 Offentligt T A L E 19. april 2018 Samrådstale om "Flere skal med" og kontanthjælpsloft 2. maj 2018 J.nr. Center for Arbejdsmarkedspolitik

Læs mere

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte.

I projektet har der været fokus på individuelle tilrettelagte forløb for unge sygemeldte. NOTAT Møllebjergvej 4 433 Hvalsø F 4646 4615 Tove Wetche Jobcenter, Team SDP D 4664 E towe@lejre.dk Dato: 6. juni 213 J.nr.: 13/99 Evalueringsrapport for LBR projekt Beskæftigelses-/uddannelsesindsats

Læs mere

Formandens beretning 2016

Formandens beretning 2016 Formandens beretning 2016 Kære alle fremmødte, forældre, medarbejdere og skoleledelse Skoleåret 2015/2016 har budt på en lang række forandringer. Forandringer der er kommet til med det mål, at gøre tingene

Læs mere

Jobindsatsen i Albertslund kommune

Jobindsatsen i Albertslund kommune Jobindsatsen i Albertslund kommune De senere år er der kommet stigende og berettiget fokus på jobcentrenes virke. Talrige ledige, syge og udsatte borgere kan berette om urimelige afgørelser og et system,

Læs mere

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen

Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen Handicappolitik 2018 Forside og illustration: Helle Poulsen Sol, måne og stjerner bøjer sig for Josef, akvarel og tusch på papir, 2009, Kunstnergruppen Snurretoppen INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken

Læs mere

Fokus på job og motivation

Fokus på job og motivation Fokus på job og motivation også for de borgere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet Oplæg på Workshop den 22/10-15 Af Thomas Vesterby Mikkelsen, Faglig Koordinator Dagpenge & Kontanthjælp Jobcenter Aarhus

Læs mere

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018

INDHOLD. Nyttige links. Vedtaget i Horsens Byråd den. 23. april 2018 Handicappolitik 2018 INDHOLD Forord Formålet med handicappolitikken i Horsens Kommune Målgrupper Handicapbegrebet Handicapkonventionen fra De Forenede Nationer Vision, værdier og menneskesyn Fokus o Børn,

Læs mere

HER GÅR DET GALT G LAT. Når førtidspension er det soleklare svar

HER GÅR DET GALT G LAT. Når førtidspension er det soleklare svar HER GÅR DET GALT G LAT Når førtidspension er det soleklare svar Det åbenlyse valg HER Folketinget er i gang med at kigge på, hvordan fremtidens førtidspension skal se ud. Regeringen har blandt andet lanceret

Læs mere

LEV- Randers Bent Lunø Hildursvej 5, 2.th Randers NV Tlf.nr

LEV- Randers Bent Lunø Hildursvej 5, 2.th Randers NV Tlf.nr Handicaprådet Randers Kommune LEV- Randers Bent Lunø Hildursvej 5, 2.th. 8920 Randers NV Tlf.nr.29 29 05 93 bentluno@mail.tele.dk www.randers.lev.dk 9.3.2017 Tilkendelse af førtidspension til udviklingshæmmede

Læs mere

og 225-timersreglen er tvunget til at flytte bolig, generelt flytter de samme steder hen i Danmark?

og 225-timersreglen er tvunget til at flytte bolig, generelt flytter de samme steder hen i Danmark? Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 121 Offentligt T A L E 9. november 2016 Samrådstale vedr. spørgsmål T-V J.nr. 2016-7561 SYD/CAP MTA/MMA Samrådsspørgsmål T Ministeren

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

BUDGET I OVER- SIGT

BUDGET I OVER- SIGT BUDGET 2018-2021 I OVER- SIGT Indledning Om budgettet og oversigten En kommunal budgetproces består af flere dele. I den sidste fase, hvor der er meget offentligt fokus på budgetprocessen ligger der: En

Læs mere

1. Status på indsatsen - herunder de to strategiske tiltag

1. Status på indsatsen - herunder de to strategiske tiltag Notat Sagsnr.: 15.2.-P5-1-17 Dato: 14-12-217 Titel: Status Fleksjob og Ledighedsydelse Sagsbehandler: Borgerservice og Beskæftigelse Udvalget Vækst og Erhverv drøftede på møde i juni 217 udfordringer for

Læs mere

Der er råd til mere og bedre velfærd

Der er råd til mere og bedre velfærd Enhedslistens budgetforslag 2019 Der er råd til mere og bedre velfærd Bedre normeringer på Plejecentre flere lærere og pædagoger respekt for borgere ramt af reformer Enhedslisten arbejder for mere og bedre

Læs mere

Luk op for. Flere i arbejde. Tidligere hjælp til udsatte Sund økonomi

Luk op for. Flere i arbejde. Tidligere hjælp til udsatte Sund økonomi Luk op for Flere i arbejde Der er rigtig mange penge at hente ved at gøre tingene anderledes og tænke i en helt anden forebyggende og socialt ansvarlig indsats Lars Krarup, borgmester i Herning Tidligere

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Thyge Enevoldsen Et unødvendigt nedskæringsbudget Igen i år står vi desværre overfor et nedskæringsbudget, det er i hvert fald hvad flertallet

Læs mere

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem

Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Notat Dato 24. marts 2017 MLJ Side 1 af 5 Investering i en forstærket indsats til udsatte ledige tjener sig mange gange hjem Beskæftigelsesområdet, har gennem en årrække været præget af store reformer.

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen

Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen Dagsordenpunkt Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen dér Beslutning Forslaget blev oversendt til behandling

Læs mere

FINN SØRENSEN FATTIGDOMSYDELSERN E - HVAD GØR VI?

FINN SØRENSEN FATTIGDOMSYDELSERN E - HVAD GØR VI? FINN SØRENSEN FATTIGDOMSYDELSERN E - HVAD GØR VI? FATTIGDOMSYDELSERNE: Efter Enhedslistens opfattelse har vi nedenstående fattigdomsydelser. Kun integrationsydelsen er under den tidligere regerings fattigdomsgrænse

Læs mere

Kasper Fuhr Christensen har anmodet om, at nedenstående om hjælpepakke optages på dagsordenen for førstkommende byrådsmøde:

Kasper Fuhr Christensen har anmodet om, at nedenstående om hjælpepakke optages på dagsordenen for førstkommende byrådsmøde: Notat Vedrørende: Forslag fra Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten, om vedtagelse af hjælpepakke m.m. til kontanthjælpsmodtagere Sagsnavn: Forslag fra Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten, om vedtagelse

Læs mere

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres

Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres NOTAT 13. juni 2008 Reglerne om sygedagpenge skal afbureaukratiseres Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske aftaler.

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2020. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 26. september 2019 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet 10

Læs mere

Finansieringsmuligheder

Finansieringsmuligheder Besparelser Lighed i sundhed er for os ikke blot et spørgsmål lom, at der skal være lighed socialt og geografisk. Det handler også om, at psykiatrien skal ligestilles med somatikken. SF mener, at vi skal

Læs mere

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER 2 ORDFØRER/KONTAKT: VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER SF viser her, hvordan finansloven kunne se ud, hvis

Læs mere

Center for Familie, Social & Beskæftigelse

Center for Familie, Social & Beskæftigelse Faxe Kommunes kvalitetsstandard for Servicelovens 85 Socialpædagogisk indsats. Om kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk

Læs mere

Tak for din henvendelse af den 14. maj 2017, hvor du har stillet opfølgende spørgsmål til forvaltningen om fleksjobordningen.

Tak for din henvendelse af den 14. maj 2017, hvor du har stillet opfølgende spørgsmål til forvaltningen om fleksjobordningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen 18-07-2017 Sagsnr. 2017-0124645 Kære John Andersen Tak for din henvendelse af den 14. maj 2017, hvor du har stillet opfølgende

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007 Der er langt fra Lejre til Grækenland Men både politikere i Grækenland og Lejre kan godt lide at bruge penge og så lade de andre betale. I bund og grund er det jo det vi politikere gør. Vi kræver ind,

Læs mere

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Budgettale Budgettale frem mod budgetforhandlingerne for 2018 September 2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Det talte ord er gældende Vækst i Aarhus og fremtidige investeringer Kommune - udspil til budget 2018

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget] Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder [15. juni 2016 kl. 13:30-15:00 i Folketinget] Samrådsspørgsmål

Læs mere

BUDGETFORSLAG BEHANDLING

BUDGETFORSLAG BEHANDLING BORGMESTEREN Den 27.8.2019 BUDGETFORSLAG 2020-1. BEHANDLING Jeg vil gerne knytte et par ord til førstebehandlingen af budgettet for det kommende år med tilhørende budgetoverslagsår. Det er nu anden gang,

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen,

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att: Marianne Jansteen Eskesen, maja@star.dk, og Charlotte Schilder Knudsen, csk@star.dk. Vores sagsnr. 18-0477 Deres ref. 18/01792 Den 23. februar 2018 LO,

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Fejl i registreringer forplanter sig Iagttagelser i enkeltsager skaber generelle forbedringer Artikler i avisen førte til tilsynssag Fejl

Læs mere

Høringssvar fra Myndighed for Handicap

Høringssvar fra Myndighed for Handicap Høringssvar Vedrørende: Ny bostøttemodel på socialområdet 2016 Skrevet af: Myndighed for handicap Forvaltning: Social og Arbejdsmarked Høringssvar fra Myndighed for Handicap Som udgangspunkt har det været

Læs mere

Budgetforslag fra SF-Aalborg 2017.

Budgetforslag fra SF-Aalborg 2017. Budgetforslag fra SF-Aalborg 2017. Hermed fremlægges ændringsforslag til budget for 2017 SF ønsker med disse ændringsforslag at vise at der er mulighed for et mere socialt afbalanceret og grønt budget

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Visionen... 1 Mål... 1 Tal... 1 Organisering... 2 Graviditeten... 2 Spædbarnet... 2 Det lille barn... 3 Børnehavebarnet...

Læs mere

Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023.

Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023. TALE TIL BYRÅDSMØDE DEN 4. SEPTEMBER 2019 Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023. Det er jo som det plejer næsten. Jeg præsenterer mit budgetforslag her på byrådets

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge

Forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af varighedsbegrænsningen for udbetaling af sygedagpenge 2007/2 BSF 142 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. juni 2008 af Thomas Adelskov (S), Lennart Damsbo-Andersen (S), Egil Andersen (SF), Margrethe

Læs mere

Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob

Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob 20. juni 2013 Sagsbeh: CS SSA, Budget og Analyse Den 1. januar 2013 trådte regeringens reform vedrørende førtidspension og fleksjob i kraft. Reformen

Læs mere

Bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget Beslutningsforslag nr. B 114 Folketinget 2009-10 Fremsat den 29. januar 2010 af Yildiz Akdogan (S), René Skau Björnsson (S), Mette Frederiksen (S), Orla Hav (S), Thomas Jensen (S), Maja Panduro (S), Lise

Læs mere

Spørgsmål som Handicaprådet gerne vil drøfte ved dialog med B&S ved dialog den 23. februar:

Spørgsmål som Handicaprådet gerne vil drøfte ved dialog med B&S ved dialog den 23. februar: Spørgsmål som Handicaprådet gerne vil drøfte ved dialog med B&S ved dialog den 23. februar: Hvordan bliver der taget i mod nye borgere - herunder unge som kommer fra B&U og de borgere som i voksenalderen

Læs mere

Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund

Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund Status på førtidspension Status på bunkebekæmpelse af sager fra kredsretterne i Grønland Status på hjælp til børn og unge Handicapcenter Martha Lund Olsen Marts 2014 Status førtidspensionsreformen Marts

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget Dokument oprettet 19-08-2009 Sag 09/693 Dok. 9195/09 MER/ck Baggrundsnotat til forslag fra HK, Dansk Socialrådgiverforening (DS) og Danske Handicaporganisationer (DH) om udviklings- og rehabiliteringsindsats

Læs mere

NYE REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER SYGEDAGPENGE-

NYE REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER SYGEDAGPENGE- NYE SYGEDAGPENGE- REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER JANUAR 2015 Du bliver sygemeldt Hvis du bliver syg og ikke er i stand til at gå på arbejde, får du en kompensation for den løn,

Læs mere

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester.

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 2. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 1. oktober 2014 Taletid Max 10 min. [En by for alle] Jeg tror, at årets

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Seniorpolitik 2017 og frem

Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU 07.03.16 Det foreløbige regnskabsresultatet i 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget viser et merforbrug

Læs mere

Ved formand for Beskæftigelsesudvalget, Johannes Vesterby

Ved formand for Beskæftigelsesudvalget, Johannes Vesterby Tema: Overførselsindkomster Ved formand for, Johannes Vesterby Budgetteret udgift til overførselsindkomster i 2008 (1000 kr.) Kontanthjælp Sygedagpenge Revalidering Løntilskud Intro. ydelse Besk. ordninger

Læs mere

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET

Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET KONGRES 2016 Strategi for faglig service og kvalitet VEDTAGET Indhold FOAs faglige service og kvalitet 3 Om strategien 4 FOAs tilgang til faglig service de 5 principper 6 1. Faglig service der viser handlekraft

Læs mere

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage.

Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Formand Dorit Dühring har ordet på bestyreslen vegne. Så er det igen blevet tid til generalforsamling. Det er tid til at stoppe op og se tilbage. Hvad fik vi i hus og hvor er der stadig faglige udfordringer

Læs mere

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kon takt Sagsansvarlig: Jannie Buch Kalundborg Telefon, direkte: 59 53 41 21 Kalundborg Kommune Torvet 3 4400 Kalundborg 1/7 Indledning Kalundborg Kommunes politik

Læs mere

Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger til forbruget i 2017 på serviceudgifter og det lovbestemte område.

Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger til forbruget i 2017 på serviceudgifter og det lovbestemte område. NOTAT Dato Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat 1. Økonomisk Redegørelse 2017 - Erhvervs og Arbejdsmarkedsudvalget Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Nedenstående tabel 1 viser forvaltningens forventninger

Læs mere

NOTAT. Udviklingen på sygedagpengeområdet Ringsted 2007 / Jobcenter Ringsted. August 2008

NOTAT. Udviklingen på sygedagpengeområdet Ringsted 2007 / Jobcenter Ringsted. August 2008 1 NOTAT Udviklingen på sygedagpengeområdet Ringsted 2007 / 2008 Jobcenter Ringsted August 2008 2 Der har i det seneste halve år været en dramatisk stigning i antallet af sygemeldte borgere i Ringsted Kommune.

Læs mere

SAMMEN GØR VI HVIDOVRE ENDNU BEDRE. billede Esben Dam

SAMMEN GØR VI HVIDOVRE ENDNU BEDRE. billede Esben Dam SAMMEN GØR VI HVIDOVRE ENDNU BEDRE billede Esben Dam BØRN OG UNGE I Enhedslisten tager vi det gode liv alvorligt. Også for dem, som er for unge til at kunne stemme. Derfor ønsker vi mangfoldighed blandt

Læs mere

fold dit eget kampfly. Start ved nr. 1 1 1 Et kampfly eller ordentlig specialundervisning? Et kampfly eller 1.618.123 besøg fra hjemmeplejen?

fold dit eget kampfly. Start ved nr. 1 1 1 Et kampfly eller ordentlig specialundervisning? Et kampfly eller 1.618.123 besøg fra hjemmeplejen? a fold dit eget kampfly. Start ved nr. 1 1 1 Et kampfly eller ordentlig specialundervisning? 3 Et kampfly eller 1.618.13 besøg fra hjemmeplejen? 4 4 Fra SF til DF vil de fyre 15 milliarder af på nye kampfly

Læs mere

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30

Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 398 Offentligt T A L E Tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 3. juni 2014 kl. 10.00-11.30 20. maj 2014 Sagsnr. 2014-3829 CAL

Læs mere

Inklusion på arbejdsmarkedet

Inklusion på arbejdsmarkedet Inklusion på arbejdsmarkedet Beskæftigelsen blandt mennesker med handicap i Danmark halter langt efter den almindelige beskæftigelsesprocent. I Danmark er beskæftigelsesprocenten på omkring 44 % blandt

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem

Forslag til Seniorpolitik 2017 og frem Forord Der er rigtig mange stærke seniorer, der holder sig raske hele livet. I fremtiden vil der på trods af teknologiske fremskridt og en generelt sundere livsstil være ældre borgere, som har brug for

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalget Arbejdsmarkedsudvalget har ansvaret for tilrettelæggelsen af den lokale beskæftigelsesindsats. Hovedområderne er: q q q q Beskæftigelsesindsatsen Servicering af virksomheder i f.t.

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 STOP for 1 %-besparelser fra 2018 på velfærdsområderne De automatiske besparelser på alle velfærdsområder stoppes. I stedet igangsættes en kvalitativ/reel

Læs mere

Beskæftigelsesområdet og pejlemærker for en ny beskæftigelsespolitik Handicaprådet den 31/ Christian Harsløf Direktør, Social, job og Sundhed

Beskæftigelsesområdet og pejlemærker for en ny beskæftigelsespolitik Handicaprådet den 31/ Christian Harsløf Direktør, Social, job og Sundhed Beskæftigelsesområdet og pejlemærker for en ny beskæftigelsespolitik Handicaprådet den 31/1 2019 Christian Harsløf Direktør, Social, job og Sundhed Beskæftigelsesområdets kerneopgaver 1. Hjælp til ledige

Læs mere

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen)

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) 1 1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) Mon ikke der er mange 1. maj talere, som jeg selv, der har set en ekstra gang på deres tale efter Store Bededags ferien og ikke mindst efter lørdag

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

Budgetlægning Ønsker til prioriterede forslag

Budgetlægning Ønsker til prioriterede forslag Budgetlægning 2016-2019 Ønsker til prioriterede forslag Side Beskæftigelsesudvalget 1 Træningsindsatser på sygedagpengeområdet 200 2 Fastholdelse af fleksjobambassadører 1.000 1.000 1.000 1.000 3 Rettidighed

Læs mere

Historien gentager sig selv siger man. Og det kan der kan være noget.

Historien gentager sig selv siger man. Og det kan der kan være noget. Historien gentager sig selv siger man. Og det kan der kan være noget. Lige før sommerferien kunne vi læse, at det amerikanske Trendmagasin Monocle igen havde kåret København til verdens bedste. Intet år

Læs mere

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst

Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst STOF nr. 23, 2014 Arbejdet med udsatte grønlændere har alt for længe været for uambitiøst Manglende kontinuitet i prioriteringen af området samt politisk berøringsangst har gjort det svært at forebygge

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 30.4.2014 for Udvalget for Arbejdsmarked og Integration. Forbrug 30.4.2014

Budgetopfølgning pr. 30.4.2014 for Udvalget for Arbejdsmarked og Integration. Forbrug 30.4.2014 Økonomisk styring Budgetopfølgning pr. 30.4.2014 for Udvalget for Arbejdsmarked og Integration. Udenfor rammen mio. kr. Navn Budget Forbrug 30.4.2014 %-forbrug Udvalget for Arbejdsmarked og 624,038 207,238

Læs mere

Den samlede budgetramme 2014 for Social Service opgøres som følger: Hovedområde (1.000 kr.) Udgifter Indtægter Nettoudgifter

Den samlede budgetramme 2014 for Social Service opgøres som følger: Hovedområde (1.000 kr.) Udgifter Indtægter Nettoudgifter Velfærdsudvalget Den samlede budgetramme 2014 for Social Service opgøres som følger: Hovedområde (1.000 kr.) Nettoudgifter Social service 137.077-22.886 114.190 Bev. Den centrale refusionsordning -9.533-9.533

Læs mere

Statusnotat til Social- og integrationsministeriet vedrørende aktiviteter på børnehandicapområdet

Statusnotat til Social- og integrationsministeriet vedrørende aktiviteter på børnehandicapområdet Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 279 Offentligt KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Voksne NOTAT 31-05-2013 Statusnotat til Social- og integrationsministeriet vedrørende

Læs mere

Analyse af førtidspension i Syddjurs kommune. Juni

Analyse af førtidspension i Syddjurs kommune. Juni Analyse af førtidspension i Syddjurs kommune. Juni - 2019 Analyse af førtidspension Gennemføres på grund af et udgiftspres på 10 mio. kr. og en stigning i antallet af førtidspensionister efter mange års

Læs mere

Tilskud til frivilligt socialt arbejde via 18 i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Tilskud til frivilligt socialt arbejde via 18 i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune 090715 Tilskud til frivilligt socialt arbejde via 18 i Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune Fokus på frivilligt socialt arbejde I Sundhed og Omsorg At udvikle samarbejdet med frivillige foreninger er en hjørnesten

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 433 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd sammen med justitsministeren om ventetider

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 76 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 76 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 76 Offentligt Beskæftigelses- og Socialforvaltningen Ledelsessekretariatet Politik, Jura og Strategi Odense Kommunes redegørelse vedr. manglende indsats

Læs mere

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune 1 Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune Kommentarer vedrørende budgetforslag for året 2012 og overslags årene 2013-2015 (høringssvar) Høringssvar afgivet af børn, personale (kun SFO)

Læs mere