Sagsøgte, Erstatningsnævnet, har påstået frifindelse, subsidiært hjemvisning til fornyet behandling.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagsøgte, Erstatningsnævnet, har påstået frifindelse, subsidiært hjemvisning til fornyet behandling."

Transkript

1 DOM Afsagt den 30. december 2015 i sag nr. BS 7-655/2015: E 4400 Kalundborg mod Erstatningsnævnet Adelgade København K Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, som er anlagt den 2. juli 2015, vedrører spørgsmålet om, hvorvidt E er berettiget til erstatning og godtgørelse efter offererstatningsloven i anledning af en personskade, som hun den 25. maj 2010 som ansat pædagog på et bosted for unge med psykiske diagnoser blev påført af en beboer. Sagsøgeren, E, har endeligt nedlagt påstand om, at sagsøgte, Erstatningsnævnet, skal anerkende, at den hændelse, der overgik sagsøgeren på sit arbejde den 25. maj 2010, er omfattet af offererstatningsloven. Sagsøgte, Erstatningsnævnet, har påstået frifindelse, subsidiært hjemvisning til fornyet behandling. Parterne har under sagens hovedforhandling erklæret sig enige om, at handlingen havde en sådan kvalificeret karakter, at den er omfattet af straffeloven, og sagen vedrører derfor kun spørgsmålene om, hvorvidt handlingen udgjorde et forsætligt legemsangreb, og hvorvidt Es krav måtte være bortfaldet som følge af passivitet eller forældelse. Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Forklaringer E har forklaret at hun arbejdede på et bosted med beboere med infantil autisme. Det vil sige, at de ikke har noget egentligt sprog. Hendes arbejde bestod både i pleje og pædagogik. Hun skulle sørge for deres daglige fornødenheder. Hun er uddannet massør og har taget flere kurser om autister, herunder om tegn til tale. Hun havde forinden arbejdet med autistiske børn i nogle år. Den pågældende dag mødte hun på arbejde kl. 15. En af beboerne på bostedet, A, var meget knyttet til at have tre laminerede fotobilleder og et spejl, som altid skulle være ved hende. En anden ansat fortalte, at A ved en fejl havde fået et spejl for meget. Da hun ikke kunne håndtere at have to spejle, havde de fjernet det ene igen. Det er ikke nemt at tage genstande fra personer, som lider af autisme. E vidste derfor, at hun skulle være opmærksom på at forsøge at tale A til ro. A kom hen til hende for at prøve at gøre sig forståelig. Når A var påvirket, rystede hun med hænderne. E talte til A om, hvad der var galt. E sagde, at spejlet var væk, og at hun desværre ikke kunne hjælpe hende. Hun spurgte, om A så gerne ville have skiftet billederne. Det ville A gerne.

2 - 2 - A gik ind og hentede sine tre billeder, og E hentede en mappe med nogle andre billeder. De satte sig ved siden af hinanden. A holdt op med at ryste med hænderne og virkede som om, hun var på vej til at falde ned. E tog billederne ud af mappen og lagde dem ned, så A kunne vælge. Mens E kiggede ned på billederne, blev hun ramt af et hårdt slag bag venstre øre. Hun røg forover, da hun blev ramt. Hun var ikke i tvivl om, at A havde slået hende, men hun så ikke, om slaget var med flad eller knyttet hånd. Slaget ramte med stor kraft. E kiggede op og rakte armene frem mod A for at afværge yderligere slag. A rejste sig imens fra stolen, og E kunne se, at A ville slå hende igen. A slog derefter igen flere gange ud efter vidnet. Det næste slag var også hårdt, men ramte Es arme. A slog to gange til, men med lidt mindre kraft. E lagde ikke mærke til, om A havde knyttet sine hænder imens. De efterfølgende slag var også rettet mod Es hoved, men ramte hendes arme. Det var Es indtryk, at det også gjorde ondt på A, når hun slog, og at det var med til at stoppe slagene. E fik stoppet episoden ved at skælde ud og vende A om. Hun fik A ind på værelset og sagde, at hun kunne blive der, til hun opførte sig ordentligt. A havde ikke tidligere reageret så voldsomt og havde ikke tidligere slået. E mener, at årsagen til volden var, at A var dybt frustreret, og hun ikke kunne udtrykke sig på anden måde. As handicap gjorde, at hendes frustration kunne rettes mod hvem som helst, der var i nærheden. Vidnet var meget glad for beboerne og overvejede ikke politianmeldelse. Hendes arbejdsgiver talte heller ikke om det. Parternes synspunkter Sagsøgeren, E, har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument, hvoraf fremgår: "Tvisten: Efter voldsofferloven dækkes personskade tilføjet ved en hændelse/gerning, der er omfattet af straffeloven. Det fremgår af voldsofferloven, at det ikke ændrer ved dækningsadgangen, at skadevolder er utilregnelig eller af anden grund er straffri. Tvisten under denne sag er således ikke, om hvorvidt skadevolder kunne straffes eller er straffri efter straffelovens 16, men alene om der er realiseret et gerningsindhold, der kunne være straffet efter straffeloven. De relevante bestemmelser er straffelovens 119, eventuelt 120, henholdsvis 244. Herom bemærkes følgende: Det fremgår konsistent af sagens akter, at sagsøger blev tilført et slag af beboeren og efter-følgende fik afværget yderligere et slag ved at parere med armen. Det fremgår videre, at der op til denne hændelse var et forløb, hvor beboeren fik frataget eller på anden måde nægtet et spejl m.v., som denne havde stor forkærlighed til. Det fremgår, at sagsøger umiddelbart fik talt beboeren til rette, men det var tydeligt at se, at der var indestængt vrede, som blev større og større op til hændelsen.

3 - 3 - Dette fremhæves, idet der er et tydeligt motiv til den senere vold eller voldslignende handling. Forhistorien til handlingen afkræfter derfor muligheden for, at hændelsen var udtryk for en utilsigtet fysisk påvirkning. Det fremgår således af sagens akter helt fra sagens begyndelse, at der var en optakt til selve hændelsen, hvor den psykisk handicappede beboer slog sagsøger på et tidspunkt, hvor sag-søger var uopmærksom/havde ryggen til hende, og beboeren forsøgte at slå igen, som sag-søger dog fik afværget. Det forhold, at forstanderen efterfølgende har oplyst, at sagen ikke er anmeldt til politiet, fordi man ikke har ment, at beboeren havde fortsæt skal ikke forstås på den måde, at be-boeren ikke havde tilsigtet slaget, men at handlingen var udtryk for beboerens psykiske li-delse, og som sådan ikke var af decideret ond vilje, men et udslag af den mentale reduktion. En straffesag ville ikke bidrag til beboerens situation. Gerningsindholdet i straffelovens 119, henholdsvis 120 og 244: Det fremgår af straffelovens 119, jfr. 244, at alle integritetskrænkelser, også af mere bagatelagtig karakter, er omfatter af gerningsindholdet. Ingen person skal tåle at nogen andre krænker den fysiske integritet. Således foreligger der talrige domme, f.eks. om at spyt udgør en overtrædelse af 119, hvor det overgår en tjenestemand, eller 244 hvor det overgår andre. Der henvises blandt andet til U /2 og U H. Det er også anset som en overtrædelse af straffelovens 119, at hælde øl på en togbetjent, jfr. U H. I dom fra Retten i Hillerød af 29. marts 2011 er en mental retarderet dømt for overtrædelse af straffelovens 119 ved blandt andet at tildele et slag og skub.... Efter sagsøgers opfattelse foreligger der i denne sag utvivlsomt en overtrædelse af straffelo-vens 119, subsidiært 120, eller 244, ved at tilføre et slag mod sagsøger og forsøg på slag, jfr. straffelovens 21. At der var tilregnelse/fortsæt til at slå sagsøger, og at der ikke var udtryk for et uheld, underbygges af omstændighederne op til slaget, hvor beboeren blev tiltagende ophidset efter tidligere at være blevet frataget et spejl m.v., og at beboeren, efter at have slået sagsøger en gang, forsøgte at slå igen. Der må sondres mellem tilregnelse og tilregnelighed. Beboeren har klart ikke været tilregnelig og er som sådan givetvis straffri efter straffelovens 16, men der har været tilregnelse, og som sådan er forholdet objektivt omfattet af straffe-loven og dermed voldsofferloven.

4 - 4 - Det fratager som indledningsvis nævnt ikke krav på dækning, at skadevolder ikke har haft den fornødne tilregnelighed. Erstatningsnævnets tilsyneladende praksis om at stille skærpet krav for at yde dækning til plejepersonale m.v. eller andre som led i deres arbejde udsættes for vold er uden hjemmel. Voldsofferloven sondrer ikke mellem sædvanlige voldssager og vold der overgår plejeper-sonale eller andre der, i kraft af deres arbejde, kommer til skade i forbindelse med pleje af typisk demente eller på andre måder mentalt handicappede personer. Dette plejepersonale m.v. har krav på samme beskyttelse som alle andre. 4. Det samme resultat er Retten i Horsens i dom af 6. november 2014 og Retten i Århus i dom af 25. november 2013 kommet til." Sagsøgte, Erstatningsnævnet, har i det væsentlige procederet i overensstemmelse med sit påstandsdokument, hvoraf fremgår: "Der er ikke grundlag for at tilsidesætte sagsøgtes afgørelser af 20. september 2011 (bilag 14), 3. april 2012 (bilag 16) eller 21. maj 2014 (bilag 18) om, at det ikke med tilstrækkelig sikkerhed kan lægges til grund, at sagsøgeren den 25. maj 2010 blev udsat for en straffelovsovertrædelse. Sagsøgte skal imidlertid frifindes, allerede fordi der fra sagsøgtes første afgørelse af 20.~september 2011 gik mere end 3 år og 9 måneder før stævning blev udtaget, uden at dette var begrundet i en nærmere afklaring af de faktiske forhold; men tilsyneladende kun fordi sagsøgeren ikke var bekendt retspraksis i form af eksempelvis FED Ø. Sagsøgeren har udvist retsfortabende passivitet Sagsøgeren var udsat for episoden på arbejdet den 25. maj 2010, og sagsøgte traf første gang afgørelse den 20. september Sagsøger havde allerede efter sagsøgtes første afgørelse anledning til at få sagen prøvet ved domstolene. Denne anledning blev yderligere bestyrket efter sagsøgerens advokat havde fremført sine argumenter for, hvorfor der alligevel skulle ske anerkendelse (bilag 15), og sagsøgte den 3. april 2012 (bilag 16) igen afviste dette. Sagsøgeren burde hvis hun ville forfølge kravet om anerkendelse på dette tidspunkt have taget retslige skridt. Det gjorde hun ikke. I stedet kom der mere end 1½ år senere endnu en anmodning om genvurdering. Denne Anmodning var tilsyneladende begrundet i Retten i Aarhus' dom af 25. november 2013, som sagsøgeren mente og mener tilsidesatte sagsøgtes praksis. Sagsøgeren kunne selvsagt ikke forud for afgørelserne af 20. september 2011 og 3. april 2012 være bekendt med Retten i Aarhus dom af 25. november Retten i Aarhus' dom af 25. november 2013 indebar imidlertid intet nyt. Østre Landsret havde således allerede i 2003 blåstemplet sagsøgtes praksis, hvorefter en handling skal

5 - 5 - være af en vis kvalificeret art, samt retsstridig og forsætlig, for at erstatning efter offererstatningsloven kan ydes, jf. FED Ø. I 2006 afsagde Østre Landsret endnu en dom om vold udøvet mod personale. Denne dom var frifindende og blev også trykt, jf. FED Ø. Igen blev sagsøgtes praksis blåstemplet. Det fritager ikke sagsøgeren som var repræsenteret ved advokat for at have udvist passivitet, at hun ikke var bekendt med retspraksis i form af FED Ø og FED Ø. Sagsøger har da også selv i sit påstandsdokument af 20. oktober 2015 understreget, at de faktiske oplysninger retssagen er begrundet i, konsistent har været til stede siden sagens begyndelse i maj Selv hvis man måtte mene, at det var velbegrundet, at sagsøgeren i 2013 på trods af den eksisterende godt 10 år gamle landsretspraksis igen bad om en genvurdering i stedet for at anlægge sag, gik der efter sagsøgtes afgørelse af 21. maj 2014 yderligere godt 13 måneder, før sagsøgeren udtog stævning. Sagsøgeren har i hvert fald under de omstændigheder udvist retsfortabende passivitet. Retten bør herved også hense til, at sagsøgerens eventuelle krav på tabt arbejdsfortjeneste, godtgørelse for svie og smerte samt helbredelsesudgifter og andet tab med sandsynlighed for længst er forældet. Kravene forældes nemlig tre år fra skadens indtræden, jf. forældelseslovens 2, stk. 1, jf. stk. 4 og 3, stk. 1 samt om tabt arbejdsfortjeneste U H. Hvad der er sket i sagsøgerens sag om erstatning for et erhvervsevnetab ved vi ikke andet end, at Arbejdsskadestyrelsen i afgørelse af 13. november 2013 (bilag 11) skrev, at man ville tage sagen op igen 1. februar Selvom retten måtte mene, at der ikke er udvist retsfortabende passivitet, er der heller ikke i øvrigt noget grundlag for at tage sagsøgerens påstand til følge, jf. straks nedenfor. Der er ikke godtgjort en straffelovsovertrædelse Det følger af offererstatningslovens 1, at staten yder erstatning og godtgørelse for personskade, der forvoldes ved overtrædelse af borgerlig straffelov. Efter offererstatningslovens 6, stk. 1, nr. 3, kan erstatning ydes, selvom skadevolderen ikke kan straffes på grund af utilregnelighed. Sagsøgte må da selvstændigt vurdere, om gerningsindholdet i en straffebestemmelse objektivt set er blevet realiseret, og om øvrige strafbarhedsbetingelser er opfyldt. Betingelsen om, at ansøgeren skal have været udsat for en overtrædelse af straffeloven inkluderer krav om en vis kvalificeret, retsstridig samt forsætlig handling. Der skal således være tale om en bevidst skadegørende handling fra skadevolderens side.

6 - 6 - Det følger af Østre Landsrets dom i FED Ø og forudsætningsvis af dommen i FED Ø, at der ved vurderingen af, om betingelserne er opfyldt skal lægges vægt på episodens karakter og varighed. I FED Ø var betingelserne opfyldt, idet episoden havde stået på cirka 20 minutter i hvilken periode, skadevolderen havde tildelt skadelidte adskillige spark, herunder spark i hovedet og på benet, som var begyndt at bløde. I FED Ø var betingelserne ikke opfyldt, idet der var tale om et skub i brystet, der lige så vel kunne være udtryk for, at skadevolderen ikke ønskede skadelidtes hjælp. Efter de foreliggende oplysninger om hændelsesforløbet fra sagsøger og fra hendes arbejdsgiver har sagsøgeren ikke ført bevis for, at hun den 25. maj 2010 var udsat for en forsætlig straffelovsovertrædelse. Det kan således lægges til grund, at episoden opstod ganske hurtigt; at beboeren efter arbejdsgiverens beskrivelse havde en tilknytning til genstande og et reaktionsmønster, der kunne få hende til at slå ud efter personer uforsætlig; at sagsøgeren blev ramt med flad hånd i nakken, uden at sagsøgeren observerede beboeren medens det skete, da det var i et uopmærksomt øjeblik ; og at episoden var slut, lige så hurtigt som den var opstået. Om optakten til selve episoden har sagsøgeren i øvrigt selv i forbindelse med neuropsykologisk undersøgelse i 2011 (bilag 3) oplyst, at der ikke havde været uoverensstemmelser forud for slaget. Sagen adskiller sig herved væsentligt fra de faktiske omstændigheder ikke kun i FED Ø, men også de faktiske omstændigheder i Retten i Aarhus' dom af 25. november 2013 og minder mest om FED Ø. Oplysningerne i stævningen og påstandsdokumentet om, at det var tale om et knytnæveslag i hovedet og om, at der var tale om gentagne forsøg på slag kan ikke lægges til grund. Oplysningerne strider mod sagsøgerens og arbejdsgiverens beskrivelser i en tidsmæssig sammenhæng med hændelsen og kan ikke indeholdes deri. Det må herved tillægges bevismæssig betydning, at sagsøgeren ikke foretog politianmeldelse, der måske kunne have ført til en bedre belysning af faktum. Ligesom den lange tid, der er gået, siden hændelsen fandt sted, også må tillægges bevismæssig betydning. Hvis retten finder et andet hændelsesforløb, end det som er lagt til grund i sagsøgtes afgørelser, bevist, må sagen hjemvises til sagsøgte med henblik på, at sagsøgte kan forholde sig til betydningen heraf. Sagsøgte henviser til Retten i Horsens' dom af 6. november 2014, hvor det netop blev resultatet. Rettens begrundelse og afgørelse Efter offererstatningslovens 1 yder staten erstatning og godtgørelse for personskade, der forvoldes ved overtrædelse af borgerlig straffelov. Parterne er i denne sag enige om, at den handling, som A udsatte sagsøgeren for, havde en sådan kvalificeret karakter, at den er omfattet af straffelovens 244 eller 119. Denne sag vedrører derfor alene spørgsmålet om, hvorvidt handlingen udgjorde et forsætligt legemsangreb efter straffeloven.

7 - 7 - Offererstatningsloven indeholder ingen undtagelser i forhold til handlinger begået af personer, som er omfattet af straffelovens 16. Dette indebærer, at handlinger, som er begået af en person, som var utilregnelig i gerningsøjeblikket, erstattes, såfremt de kan tilregnes gerningsmanden som forsætlige. Der er hverken i offererstatningslovens 1 eller dennes forarbejder holdepunkter for, at der i bestemmelsen kan indfortolkes begrænsninger i dækningen, som ikke følger af straffeloven. E har i retten forklaret, at den autistiske beboer på døgninstitutionen pludseligt angreb E med flere slag. Det første af disse slag ramte hende med stor kraft i venstre side af nakken. De efterfølgende slag var også rettet mod hendes hoved, men blev pareret og ramte derfor hendes arme. Es forklaring understøttes af sagens øvrige akter og findes troværdig. Der er intet i sagen, der kan understøtte en antagelse af, at der var tale om en utilsigtet eller hændelig handling. Retten finder det derfor bevist, at E var udsat for en forsætlig handling, som er omfattet af straffelovens 244 eller 119. Det er uden betydning for denne vurdering, om beboeren på grund af sit mentale handicap savnede evnen til at overskue konsekvenserne af sine handlinger. Det er også uden betydning for rettens vurdering, om Es arbejdsgiver efterfølgende måtte være af den opfattelse, at beboeren [kan] reagere ved at kaste genstanden, eller slå ud efter personen, men ikke forsætligt for at skade [ ] andre, men i forvirring over at aflevere sin genstand. Retten bemærker, at arbejdsgiveren ikke overværede episoden, og at arbejdsgiverens opfattelse af forsætsbegrebet ikke bør indgå i Erstatningsnævnets afgørelse. Den skade, der overgik E den 25. maj 2010, er derfor omfattet af offererstatningsloven. Det følger af offererstatningslovens 10, at det normalt er en betingelse for erstatning, at lovovertrædelsen er anmeldt inden 72 timer. Nævnet har mulighed for at dispensere fra kravet om anmeldelse, hvilket nævnet har gjort i denne sag. Efter 13 kan nævnet normalt ikke behandle en ansøgning, som er indgivet over 2 år efter, at lovovertrædelsen er begået. I denne sag fandt hændelsen sted den 25. maj 2010, men ansøgningen er indgivet ved brev af 24. marts Offererstatningsloven indeholder ud over disse bestemmelser ingen særlige forældelsesregler eller frister for sagens anlæg, og dansk ret indeholder heller ikke i øvrigt bestemmelser, som indebærer forældelse af retten til efter grundlovens 63 at få prøvet en afgørelse, som er truffet af Erstatningsnævnet. Retten kan ikke tiltræde sagsøgtes synspunkt, hvorefter det forhold, at selve fordringen ville være forældet over for gerningsmanden, skulle indebære, at sagsøgerens krav er bortfaldet på grund af passivitet. Den forurettedes krav efter offererstatningsloven er ikke afhængigt af, om kravet kan søges gennemført mod gerningsmanden, men er afledt direkte af offererstatningslovens 1. Det har derfor ikke betydning for sagsøgerens krav efter offererstatningsloven, om statens regreskrav efter offererstatningslovens 17 måtte være forældet efter forældelsesloven. Om karakteren af den forurettedes krav fremgår følgende af bemærkningerne til offererstatningsloven (lovforslag nr. 144 af 15. januar 1976):

8 - 8 - Formålet med forslaget er i første række at hjælpe ofrene for forbrydelser. Som anført af udvalget er den beskyttelse, som de gældende erstatningsregler yder ofret, i almindelighed uden reel værdi, idet gerningsmanden i de fleste tilfælde ikke er i stand til at betale erstatning, og hans erstatningsansvar er normalt ikke - og kan næppe heller i fremtiden forventes at blive - dækket af en ansvarsforsikring. En statslig erstatningsordning vil muligvis også bevirke en øget forståelse hos befolkningen for en moderne kriminalpolitik. Udvalget har indgående drøftet, hvorvidt der bør skabes et egentligt retskrav for skadelidte på erstatning fra staten, eller om der alene bør indføres en ordning, hvorefter erstatning kan ydes efter en rimelighedsvurdering, jfr. betænkningen side 16 ff. Udvalget har fundet at måtte foretrække en ordning, hvorefter der alene ydes en billighedserstatning, dog således at udgangspunktet for udmålingen af erstatning bør være almindelige erstatningsretlige principper. Lovforslaget bygger på betænkning nr. 751 fra Af denne betænkning fremgår: (s. 16) Som tidligere nævnt har skadelidte imidlertid også ret til erstatning fra skadevolderen efter almindelige erstatningsretlige regler. Denne ret har imidlertid ikke nogen værdi i sig selv, idet værdien helt afhænger af skadevolderens evne til at betale. I de fleste tilfælde kan gerningsmanden ikke betale erstatning, og hans erstatningsansvar dækkes heller ikke - og kan af forsikringsmæssige grunde næppe blive dækket - af nogen ansvarsforsikring. Den beskyttelse, som den gældende erstatningsret giver ofret, er således i almindelighed uden reel værdi. Den særstilling, som ofrene for strafbare handlinger således indtager, er betænkelig, dels fordi der i nogle tilfælde er tale om alvorlige skader, dels fordi skadelidte i forvejen kan sidde i dårlige økonomiske kår, således at ofrets evne til at bære de ekstra udgifter og det tab, skaden påfører ham, er stærkt begrænset. I kriminalpolitisk henseende vil en statslig erstatningsordning muligvis bevirke en øget forståelse hos befolkningen for en moderne kriminalpolitik, derved at offentligheden snarere accepterer en human kriminalpolitik, herunder kortere frihedsstraffe og øget anvendelse af kriminalforsorg i frihed, når ofret i alle tilfælde er sikret erstatning. På baggrund af de ovenfor anførte betragtninger går udvalget ind for, at der indføres en statslig erstatningsordning. (s. 31) Til 1 Stk. 1 fastslår, at staten kan yde erstatning og godtgørelse for personskader, der forvoldes ved en straffelovsovertrædelse. Erstatningen tænkes ydet som en billighedserstatning, hvor udgangspunktet for opgørelsen af skadelidtes tab er almindelige erstatningsretlige regler.

9 - 9 - (s. 40) Til 17 Efter forslaget indtræder staten i det omfang, der er betalt erstatning, i skadelidtes krav mod skadevolderen. Spørgsmålet om, hvorvidt regres skal gøres gældende, afgøres af justitsministeriet, så vidt muligt efter indstilling fra nævnet, jfr. 11 i udkast til forretningsorden. Bestemmelsen vil formentlig kun sjældent få praktisk betydning. Den forurettedes krav på erstatning fra staten er således udtryk for en social sikringsordning, som ikke er afhængig af, om et krav kan gennemføres mod skadevolderen. Der er således hverken i loven eller lovens forarbejder holdepunkter for at antage, at den forurettedes krav på erstatning bortfalder som følge af, at et regreskrav mod skadevolderen måtte være forældet. Statens mulighed for at søge regres er i øvrigt generelt værnet ved anmeldelsesfristen i offererstatningslovens 13. Es krav er derfor ikke bortfaldet ved forældelse eller passivitet. Af disse grunde tager retten Es påstand til følge. Sagens omkostninger er fastsat på baggrund af sagens resultat, karakter og værdi, som er angivet til kr., samt arbejdets omfang. De kr. vedrører retsafgift, og de kr. vedrører udgifter til advokatbistand. Thi kendes for ret: Sagsøgte, Erstatningsnævnet, skal anerkende, at den hændelse, der overgik sagsøgeren på sit arbejde den 25. maj 2010, er omfattet af offererstatningsloven. Sagsøgte, Erstatningsnævnet, skal betale kr. i sagsomkostninger til statskassen.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

til brug for besvarelsen tirsdag den 12. januar 2016 af samrådsspørgsmål M-O fra Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg

til brug for besvarelsen tirsdag den 12. januar 2016 af samrådsspørgsmål M-O fra Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 85 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dok.: 1808738 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen tirsdag den 12. januar

Læs mere

1. Offererstatningsloven og arbejdsskader

1. Offererstatningsloven og arbejdsskader Politi- og Strafferetsafdelingen Vejledning om offererstatning i sager om forbrydelser mod plejepersonale, pædagoger, socialpædagoger, lærere og andre personalegrupper med særlige støtte- og omsorgsfunktioner

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2012-13 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 507 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 15. februar 2013 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Jean Elisabeth

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

1. Offererstatningsloven og arbejdsskader

1. Offererstatningsloven og arbejdsskader Ny vejledning om offererstatning http://www.justitsministeriet.dk/print/nyt-og-presse/pressemeddelelser/2016/ny-vejle... Side 1 af 2 04-05-2016 Ny vejledning om offererstatning Onsdag 27. april 2016 Den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 Sag 89/2014 Sydøstjyllands Politi (kammeradvokaten ved advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Niels Lindeborg Johansen, beskikket) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 60 Offentligt Folketinget Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Retten i Glostrup DOM Afsagt den 29. februar 2016 i sag nr. BS 10B-955/2015: Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Arbejdsskader og erstatningsmuligheder. Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam

Arbejdsskader og erstatningsmuligheder. Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam Arbejdsskader og erstatningsmuligheder Ved Socialpædagogernes Arbejdsskadeteam Dagens program - Introduktion af Arbejdsskadeteamet - Ulykker og Erhvervssygdomme - Registrering og anmeldelse - Erstatningsansvar

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser Lovafdelingen UDKAST Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2007-702-0067 Dok.: TPI40419 Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser Vi MARGRETHE DEN ANDEN,

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. december 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. december 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. december 2012 Sag 189/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Kåre Pihlmann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 20. december

Læs mere

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A.

Retten i Kolding DOM. Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A. Retten i Kolding DOM Afsagt den 26. november 2012 i sag nr. BS 3-193/2011: Sydøstjyllands Politi Rådhusgade 1, 8700 Horsens mod A X-by Sagens baggrund Ved Retten i Koldings dom af 19. december 2007 blev

Læs mere

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd).

Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). D O M Afsagt den 28. August 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, John Mosegaard og Peter Mortensen (kst.) med domsmænd). 10. afd. nr. S-592-17: Anklagemyndigheden mod T (cpr.nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. februar 2011 Sag 322/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Torben Brinch Bagge, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Næstved den 21.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. maj 2017 Sag 145/2016 (2. afdeling) A (advokat Bo Hansen, beskikket) mod Erstatningsnævnet (Kammeradvokaten ved advokat Sanne H. Christensen) I tidligere instanser

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010:

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010: DOM Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 BS 1-1583/2010: E mod A A v/ M A v/ F A v/ M mod Alm. Brand Forsikring A/S att. Skadebeh. Dorte W. Rasmussen Midtermolen 7 2100 København Ø Hovedsagen

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG

UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG UDSKRIFT AF ØSTUK LANDSRETS DOMBOG Sagsøger havde fejlagtigt sagsøgt Patientforsikringen. Først efter udlflbet af - søgsmålsfristen i patientforsikringslovens 16, stk. 2 DOM sagsøgte sagsøger Patientskade-ankenævnet.

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

Aarhus Kommunes endelige påstand er, at Danske Forsikring A/S skal anerkende, at kommunens regreskrav for sygedagpenge ikke er forældet.

Aarhus Kommunes endelige påstand er, at Danske Forsikring A/S skal anerkende, at kommunens regreskrav for sygedagpenge ikke er forældet. DOM Afsagt den 8. januar 2015 i sag nr. BS 10F-2144/2013: Aarhus Kommune Beskæftigelsesforvaltningen Værkmestergade 15 8000 Århus C mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. og

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. og Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. jm@jm.dk og mll@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 J C H @ H U M A N R I G H T S. D

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV 6. SEPTEMBER 2011 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM KAN KOMMUNEN BLIVE ERSTATNINGSANSVARLIG OVER FOR FORSIKRINGS- SELSKABET - FORÆLDELSE AF REGRESKRAV Vestre Landsret har i en ny dom taget stilling til det principielle

Læs mere

Til brug for erstatningssagen var sagsøgeren undergivet undersøgelse af speciallæge Kaj Døssing, der afgav speciallægeerklæring den 2. januar 2007.

Til brug for erstatningssagen var sagsøgeren undergivet undersøgelse af speciallæge Kaj Døssing, der afgav speciallægeerklæring den 2. januar 2007. DOM Afsagt den 5. marts 2014 i sag nr. BS 4-535/2013: Dødsboet efter A mod Codan Forsikring A/S som mandatar for Y-firma Sagen drejer sig om differencekravserstatning. Stævning er modtaget den 7. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. januar 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. januar 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. januar 2014 Sag 245/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Bjarne Frøberg, beskikket), T2 (advokat Hans Kjellund, beskikket), T3 (advokat Bjarne Frøberg,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 Sag 325/2009 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jakob Juul, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 13. marts 2009

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 Sag 219/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Birger Hagstrøm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 23/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Harms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 31. maj

Læs mere

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015).

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015). D O M afsagt den 12. februar 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Michael Klejs Pedersen (kst.) med domsmænd) i ankesag V.L. S 1750 15 Anklagemyndigheden mod E2

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. januar 2019 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Olaf Tingleff, Ulla Langholz og Lisbeth Walthersdorf Katafai (kst.) med domsmænd). 5. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 4. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 4. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 4. september 2018 Sag 145/2017 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Erstatningsnævnet (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Udlændings lovlige ophold her i landet

Udlændings lovlige ophold her i landet Udlændings lovlige ophold her i landet En udlænding, der - efter at være blevet meddelt en udrejsefrist - var blevet løsladt til sin bopæl efter fristens udløb, havde efterfølgende indgivet ansøgning om

Læs mere

Fri proces under anke til højesteret

Fri proces under anke til højesteret Fri proces under anke til højesteret Henstillet til justitsministeriet at meddele fri proces under anke til højesteret af en sag om den fremgangsmåde, der var fulgt ved overførsel af lokalplanlægningen

Læs mere

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)).

Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). D O M Afsagt den 7. juli 2017 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Camilla Felbo (kst.)). 22. afd. nr. B-191-16: 1) A 2) B (begge ved advokat Michael S. Wiisbye)

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 25. februar 2011 Sag 280/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Kåre Pihlmann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 16. marts

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 182/2014 A (advokat Martin Cumberland) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus den

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 19. september 2016 Sagsnr. 2016-1076/MKJ 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S D O M Afsagt den 16. januar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Julie Skat Rørdam, Søren Schou Frandsen (kst.) og Christian Schrøder (kst.) med domsmænd). 8. afd. nr. S-2438-17: Anklagemyndigheden

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede.

6. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. København, den 8. marts 2012 Sagsnr. 2010 925/LOR/JML 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat A klaget over indklagede. Sagens tema: Advokat A har klaget over, at indklagede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 Sag 15/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Nils-Erik Kallmayer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding den 15.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV

Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV Protokollat med tilkendegivelse af 25. juni 2018 i faglig voldgiftssag FV 2017.0166 Fagligt Fælles Forbund (advokat Peter Nisbeth) mod Odense renovation (advokat Mads Spanggaard Stokholm) Sagen angår,

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 183/2014 A (advokat Stine Gry Johannesen) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med hans hverv som bistandsadvokat.

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med hans hverv som bistandsadvokat. København, den 30. november 2010 J.nr. 2010-02-0138 MRY/MRY 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat B på vegne Advokatrådet (herefter kaldet klager) klaget over advokat C,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 Sag 360/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket), T2 (advokat Merethe Stagetorn, beskikket) og T3 (advokat Michael

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B157800G - NHJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. marts 2018 af Østre Landsrets 21. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Taber Rasmussen og Julie Skat Rørdam). 21. afd. nr. B-1578-16:

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 Sag 306/2012 (1. afdeling) A (advokat Gunnar Homann) mod Justitsministeriet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte for appellanten:

Læs mere

NOTAT. Håndtering af sager om vold mod ansatte. Indledning

NOTAT. Håndtering af sager om vold mod ansatte. Indledning NOTAT Håndtering af sager om vold mod ansatte Indledning KL har i løbet af efteråret modtaget henvendelser fra flere kommuner vedrørende kommunernes håndtering af sager om vold mod ansatte, herunder særligt

Læs mere

Denne sag, der er anlagt den 28. maj 2014, drejer sig om, hvorvidt sagsøgerens krav mod sagsøgte vedrørende regres for sygedagpenge, er forældet.

Denne sag, der er anlagt den 28. maj 2014, drejer sig om, hvorvidt sagsøgerens krav mod sagsøgte vedrørende regres for sygedagpenge, er forældet. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2015 i sag nr. BS 10F-1528/2014: Aalborg Kommune J.F. Kennedys Plads 1B, 5.sal 9000 Aalborg (advok Janne Juul Wandahl) mod Danske Forsikring

Læs mere

Indledning. Vi skal altid være på ofrenes side.

Indledning. Vi skal altid være på ofrenes side. RETFÆRDIGHED FOR OFRE Indledning Vi har pligt til at tage ordentlig hånd om de borgere, der har været offer for en forbrydelse. Vi skal sikre, at de får genoprettelse, genoprejsning, og de oplever at få

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. april 2016 Sag 183/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Thorkild Høyer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 2. maj

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse.

Glostrup Rets dom af 31. maj 2017 ( /2017) er anket af tiltalte med påstand om frifindelse, subsidiært formildelse. Afsagt den 9. oktober 2018 af Østre Landsrets 22. afdeling (landsdommerne Lene Jensen, Michael Kistrup og Imke Christine Thilkjær (kst.) med domsmænd). 22. afd. nr. S-1730-17: Anklagemyndigheden mod T

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 Sag 173/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Gökhan Edge Kaya) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 13. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING 21. APRIL 2010 TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING I betragtning af, at retshjælpsforsikringen giver liv til tusindvis af retssager, er det paradoksalt, at der næsten ingen retssager føres om retshjælpsforsikringen

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt fredag den 29. marts 2019 Sag BS 30204/2018 HJR A (advokat Christina Neugebauer) mod B (advokat Poul Westergaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 Sag 93/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod B (advokat Anne Broksø) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 26. oktober 2017

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 Sag 230/2015 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Kristian Mølgaard for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. december 2013 Sag 226/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Steen Moesgaard, beskikket) og T2 (advokat Henrik Perregaard, beskikket) I tidligere instanser

Læs mere

DOM OM GROV UAGTSOMHED VED ILDSPÅSÆTTELSE

DOM OM GROV UAGTSOMHED VED ILDSPÅSÆTTELSE 14. JUNI 2012 DOM OM GROV UAGTSOMHED VED ILDSPÅSÆTTELSE Under en fest ville en ung beruset mand hjælpe den pige, der holdt festen, med at tænde op i en udendørs pejs. Han hældte væske fra en dunk, der

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017 Sag 161/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Kaya, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Lyngby den 24. oktober

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 2/2001 Frederiksholms Kanal 16 Den 24. oktober 2001 1220 Kbh. K. J.nr. G 3104

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 2/2001 Frederiksholms Kanal 16 Den 24. oktober 2001 1220 Kbh. K. J.nr. G 3104 RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 2/2001 Frederiksholms Kanal 16 Den 24. oktober 2001 1220 Kbh. K. J.nr. G 3104 Vejledning til ofre for forbrydelser og udpegning af en kontaktperson for vidner 1. Indledning

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 791 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 13. juni 2018 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Malene

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 Sag 110/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør den 28. juni

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A], Glostrup. København, den 20. december 2017 Sagsnr. 2017-2339/ADH 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Wivi H. Larsen som principal for advokatfuldmægtig [A],

Læs mere

K E N D E L S E. Jeg er lige kommet hjem og fandt et brev fra min tidligere advokat.

K E N D E L S E. Jeg er lige kommet hjem og fandt et brev fra min tidligere advokat. København, den 30. januar 2015 Sagsnr. 2014-2778/LSK K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over tidligere advokat indklagede. Sagens tema: Klager, der var sigtet for dokumentfalsk,

Læs mere