Bilag 14 - Potentialudligning og Returstrøm

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 14 - Potentialudligning og Returstrøm"

Transkript

1 Bilag 14 - Potentialudligning og Returstrøm Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: IMN og JSBI Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: Normniveau: BN2 side 1(23)

2 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave Afsnit Ændring Ændret dato Kontrolleret Godkendt I forbindelse med udarbejdelse og høring af BN blev krav til dokumentation, dannet på baggrund af nyere gældende regler og anvendt praksis, sendt i høring. Efterfølgende har normgruppen været igennem en proces, hvorunder kravene er ændret langt ud over, hvad der er initieret af høringssvar. Disse nye krav har været i fornyet høring i forbindelse med overflytning til / integration i Krav til teknisk dokumentation. Denne høring er udført og dokumenteret af Teknisk Dokumentation MARO EHCH I forbindelse med det igangværende normarbejde med BN er tekst med krav til teknisk dokumentation for Potentialudligning og Returstrøm indsat som tekst i bilag 14 i Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark og vil blive fjernet i følgende dokumenter: BN BN TM nr. 03/ TM nr. 28/ SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner For ovenstående dokumenter vil de i en periode være gældende samtidig med dette bilag 14. TM nr. 01/ kommer til at eksistere parallelt med bilag 14. Det kræver dispensation fra de nævnte banenormer og tekniske meddelelser, når man anvender krav fra Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark, som er i modstrid med de nævnte banenormer og tekniske meddelelser. Særligt for Dokumentationsdelen i TM 28 er udlån af UPR-planer overtaget af de Driftsansvarlige i deres entreprenøraftale Der er indsat særlige krav med hensyn til sprog på listeform, f.eks. er slettet, da koordinaterne skal afleveres i regneark Retningslinjerne for alle tekniske tegninger til UPR er ændret, således at stempling af tegningerne er fjernet og tilføjet en forklarende tekst MARO EHCH MARO EHCH MARO EHCH side 2(23)

3 Indholdsfortegnelse 1. Indledende bemærkninger Definitioner Udlån af teknisk dokumentation Udformning af teknisk dokumentation Generelle krav til tegninger Tegningsdokumentation for potentialudligning og stærkstrøm (type 0) Potentialudlignings- og returstrømsplaner (type 1) UPR-planer der dækker både Fjernbanen og S-banen og sammenhørende tegninger (type 2-9) Generelt for UPR-planer (type 2-7) Bro- og tunneludligningsplaner (type 2) Udligningsplaner (type 3) Perronudligningsplaner (type 4-7) Koordinatliste og afleveringsprotokol for BPU- og SPU-område (type 8) Øvrige UPR-planer (type 9) Dokumentation for VLD-skabe (type A-C) Kabelnummerering Mindre ændringer, fejlretning og vedligeholdelse i anlæg der ikke er ombygget Ældre signaturer Tegningsnummer Tegningsmedie/værktøjer Godkendelse af teknisk dokumentation Aflevering til Banedanmarks tekniske arkiv side 3(23)

4 1. Indledende bemærkninger Kravene i dette bilag gælder i forbindelse med udarbejdelse af teknisk dokumentation for Potentialudligning og Returstrøm indenfor følgende fagdiscipliner: Kørestrøm Stærkstrøm Sikring Signal Broer Bygninger Såfremt 3. parts projekter kommer indenfor kørelednings- eller strømaftagerzonen på den jernbaneinfrastruktur, som Banedanmark er ansvarlig for, er de forpligtiget til at udarbejde dokumentation, som følger kravene i dette bilag til Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark. 1.3 Definitioner Baneplint BPU-område HB-forbindelse Perronplint Potentialudligningsforbindelse Hovedplintene for potentialudligning i et BPU-område, hvorfra der føres en eller flere ubrudte potentialudligningsforbindelser ud i BPUområdet. Den primære baneplint er den plint HB-forbindelsen forbindes til, hvis der findes flere baneplinte er resten sekundære. Baneplintene er samtidig den plint, hvorfra forbindelsen til returstrømsvejen etableres. Ved kabelnummerering er baneplintene udgangspunkt for kabelnumrene. Den primære baneplint (BP) medtages ikke i nummereringen, men det gør derimod den sekundære baneplint (BS). Forkortelse for beskyttelses- og potentialudligningsområde. Et BPUområde er et geografisk afgrænset område langs jernbanen, hvor der er etableret et potentialudligningssystem, som er galvanisk adskilt fra omverdenen. Et ubrudt og uafgrenet kabel mellem hovedjordskinnen i lavspændings-forsyningens forsyningspunkt og den primære baneplint. Plint for potentialudligning, som anvendes, hvor der findes en perron inden for BPU-området. Elektrisk forbindelse, der bringer forskellige udsatte dele og fremmede ledende dele på omtrent samme potential. Forbindelsen kan have en samtidig funktion som potentialudligning. side 4(23)

5 Returstrømsforbindelse Fælles betegnelse for kablet forbindelse i returstrømsvejen. Forbindelsen kan være mellem returskinner, returstrømsskabe og returledere. Forbindelsen kan have samtidig funktion som potentieludligning. SPU-område Forkortelse for strækningsbeskyttelses- og potentialudligningsområde. Et SPU-område er et geografisk afgrænset område på frie strækninger langs jernbanen, hvor der er etableret et potentialudligningssystem, som er galvanisk adskilt fra omverdenen. 2. Udlån af teknisk dokumentation Der er ingen særlige krav til Potentialudligning og Returstrøm. Der henvises til de generelle krav i hoveddokumentet. 3. Udformning af teknisk dokumentation 3.1 Generelle krav til tegninger Der gælder følgende generelle krav til teknisk dokumentation for Potentialudligning og Returstrøm. Plinte og VLD-skabe indenfor den enkelte plans afgrænsning skal vises på alle plantyper. Sprog Teknisk dokumentation på komponenter med datablade skal være på dansk eller engelsk. Anlægstegninger, hvori der indgår funktionsbeskrivelser og funktioner af anlægget skal afleveres på dansk. side 5(23)

6 Andre generelle krav Potentialudlignings- og returstrømsplaner (UPR-planer) Hvis der findes potentialudlignings- og returstrømsplaner skal alle ændringer indtegnes på planerne. Hvis der ikke findes potentialudlignings- og returstrømsplaner, skal de ny oprettes ved større projekter, såsom sporarbejde, kørestrømsarbejde, programmer eller ved etablering af BPU- og SPU-områder. Alle potentialudligningsforbindelser og returstrømsforbindelser skal indtegnes på planen. Kabler til potentialudligning og returstrøm skal dokumenteres i potentialudlignings- og returstrømsplanerne. Til orientering har UPR-planer tidligere været arkiveret/registreret på følgende måde: Område Arkivering Registrering Fjernbanen I kabel- og sporisolationsplaner samt i enkelte returstrømsplaner over særlige områder (kaldet FO/FR-tegninger). S-banen I returledningsplaner med tilhørende udligningsplaner (kaldet KA/FX-tegninger). Alle potentialudlignings- og returstrømsforbindelser er registreret i databasen JORREG. På potentialudlignings- og returstrømplaner skal kilometrering være stigende fra venstre mod højre. Plangrænserne på potentialudlignings- og returstrømplaner bør så vidt muligt bevares. Såfremt det er nødvendigt eller hensigtsmæssigt at flytte plangrænserne, skal de tilstødende planer også rettes. Udligningsplaner Ved konstruktioner (togstationer, parkeringshuse, indkøbscentre mm.) skal der udfærdiges en udligningsplan. Ved flere perroner skal der udfærdiges en perronudligningsplan for hver perron som supplement til udligningsplanen. Hvis konstruktionen udelukkende består af én bro, skal der i stedet udfærdiges en selvstændig broudligningsplan. side 6(23)

7 Tegningsoversigt Tegningsoversigten skal henvise til de relevante UPR-planer og vise et Ortofoto af området med indtegnet BPU-områdegrænse. Der skal fremstilles en lamineret tegningsoversigt til tavlefelt. Lavspændingsinstallationer Der skal udføres fuld dokumentation for lavspændingsinstallationer ved etablering, ændring eller forberedelse af BPU-område. Se også krav til dokumentation i TM 37. Udover de generelle krav til tegninger i hoveddokumentet Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark gælder kravene i følgende dokumenter. Dokument DS-Håndbogen 166.2:2009 BN1-190 TM 37 UPR Beskrivelse Vejledning i referencesystemer Ny norm på vej Krav til udførelse af elektriske installationer Symboler som anvendes i UPR planer Udover ovenstående generelle regler stilles der krav til teknisk dokumentation indenfor en lang række områder, som er beskrevet i afsnit til Tegningstyperne, der er angivet i parentes efter titlen i afsnit til afsnit , indgår i tegningsnummeret og en samlet liste over tegningstyper findes i afsnit 3.4 Tegningsnummer. side 7(23)

8 3.1.1 Tegningsdokumentation for potentialudligning og stærkstrøm (type 0) Der skal udfærdiges et type 0-tegningsdokument for hvert BPU-område. Tegningsdokumentationen skal indeholde følgende diagrammer afbilledet på egen side i dokumentationen. Diagrammer Blokdiagram med systemjording for hovedtavler Ét-stregsdiagram af potentialudligningsanlæg Krav Diagrammet skal vise alle forsyninger der hører til området samt alle hovedtavler og hovedudligningsforbindelser. Eksempel ses på Banedanmarks hjemmeside Diagrammet skal angive alle plinte og potentialudligningskabler, der udgår fra plinte. Den geografiske sammenhæng mellem étstregsdiagram og ortofoto skal være tydelig. Hvor der er flere forskellige typer UPR-planer indenfor området, skal diagrammet vise, hvorledes disse UPR-planer potentialudligningsmæssigt hænger sammen. Hvis en stationsforbindelsesleder erstattes af en krydsforbindelse, kan denne markeres med et n, såfremt den er placeret indenfor 10 m fra den primære potentialudligningsforbindelse. Ortofoto samt tegningsoversigt Ortofotoet skal vise et omrids af BPU-området. Desuden skal al tegningsdokumentation, som BPU-området omfatter, oplistes. Kontrolmåling Ved etablering af nyt potentialudligningsanlæg skal der foretages en kontrolmåling af: Kontinuitet i anlægget. Målingen skal foretages som en 4-punktsmåling mellem primær baneplint, sekundære baneplinte, perronplinte og forbindelsesplinte ved hjælp af en jordplademåler Overgangsmodstanden fra den primære baneplint til fjernjord. De målte værdier skal dokumenteres i en tabel og referere til plintnummereringen i overensstemmelse med ét-stregsdiagrammet. side 8(23)

9 3.1.2 Potentialudlignings- og returstrømsplaner (type 1) Potentialudlignings- og returstrømsplaner (UPR-planer) skal vise spor med angivelse af returskinne og isolerende stød samt påtegning af samtlige kabler i returstrømsvejen, herunder tværforbindere og sporforbindere. Følgende skal indtegnes på planerne for henholdsvis S-Banen og Fjernbanen: S-banen Fjernbanen Krav Vises på plan Bemærkning Vises på plan Bemærkning Alle returstrømsforbindelser x x Faste jordingssteder x x Transientbeskyttelse x Katodefaldsafledere x Lynbeskyttelse x x Baneplinte og andre plinte med x x forbindelse til returstrømsvejen Returstrømsskabe x x Ved nulpunkter Sporimpedanser x Faste jordingssteder x Jordelektroder (jordspyd) x x VLD-skabe x x VLD-O er x x AP-master x Akseltællere x Isolérstykker i hegn og støjskærme x x Returledere x Nedledere x N og n Sugetransformere x Autotransformere x Neutralsektioner x Ved SPU-områder skal al dokumentation for området omfattes af potentialudlignings- og returstrømsplanerne. Hele SPU-områdets komponenter skal indtegnes med evt. adskillelse til næste SPU-område. Ved ældre anlæg skal komponenterne vises som faktisk udført. Planerne skal vise, hvordan enkeltstående apteringer er potentialudlignet langs sporet. Hvis der anvendes jordløbere, skal disse fremgå af planerne. Signaturforklaringer for henholdsvis Fjernbanen og S-banen fremgår af dokumentet UPR side 9(23)

10 Der skal anvendes følgende kendingsbogstaver på planerne: Anlægsart Kendingsbogstav Perronplint P# Primær baneplint B(P) Sekundær baneplint B(S#) Forbindelsesplint F# Brøndplint B# Hovedjordskinne H HB-forbindelse HB Jordingsanlæg J Primær potentialudligningsforbindelse (Fjernbane) F(P) Primær potentialudligningsforbindelse (S-bane) S(P) Returskinne R Køreledningsmast af beton Kb Køreledningsmast af typen dib Kd Køreledningsmast af typen gitter Kg Køreledningsmast af jern Kj Til orientering er der tidligere blevet benyttet følgende benævnelser til returstrømsplaner på S-banen: FO FR FX KA PR 43 (Ringbanen) Kabel- og sporisolationsplaner Befærdede områder er ikke detaljerede med hensyn til potentialudligning, men skal henvise til en detaljeret udligningsplan (type 3). På denne udligningsplan kan man evt. henvise til perronudligningsplaner (type 4-7). Ligeledes skal broer være dokumenteret detaljeret i en broudligningsplan (type 2). Hvor der findes tegningstyper 2 og 3, skal der henvises til disse på potentialudlignings- og returstrømsplanerne. For områder, hvor der ikke findes potentialudlignings- og returstrømsplaner på Fjernbanen, skal de oprettes fra en hel kilometrering til en hel kilometrering (f.eks. km ) uanset om det gældende projekt omfatter et mindre område. Kilometrering skal være stigende fra venstre mod højre. side 10(23)

11 3.1.3 UPR-planer der dækker både Fjernbanen og S-banen og sammenhørende tegninger (type 2-9) UPR-planer, der dækker et (BPU-)område med komponenter fra mere end én BTR-strækning (f.eks. en station med perron for både S-bane og Fjernbane), skal have tegningsnumre for begge baner. En perronudligningsplan, der kun dækker én BTR-strækning skal kun have nummer efter denne ene strækning. Tegningen skal have to tegningsnumre, hvor den del af tegningsnummeret, der indeholder BTR-nummeret, er forskelligt. Over tegningshovedet skal der være en boks med felter, der viser tegningsnumrene for de identiske tegninger. Hvor der anvendes flere tegninger til at vise potentialudligningen i et (BPU-)område, skal der over tegningshovedet på hver enkelt tegning (type 2-9) være en boks med felter, der giver generelle informationer om de enkelte tegninger for området. Nedenfor ses et eksempel på den boks, der skal indsættes over tegningshovedet, for en UPRplan, der dækker både Fjernbanen og S-banen. Boksen viser de sammenhørende tegninger for (BPU-)området. Efterfølgende ses et praktisk eksempel. Sammenhørende tegninger Tegnings nr. Niveau inddeling Sted Spor Kilometrering UPR-xx-yyyyyy-zq 1, Spor xxx St. x-x Km xxx.xxx xxx.xxx UPR-xx-yyyyyy-zq 2, perron xxx St. x-x Km xxx.xxx xxx.xxx UPR-xx-yyyyyy-zq 3, perrontag xxx St. x-x Km xxx.xxx xxx.xxx Sammenhørende tegninger Tegnings nr. Niveau Sted Spor Kilometrering UPR , Spor Vesterport St. 1-5 Km UPR , perron Vesterport St. 1-5 Km UPR , perrontag Vesterport St. 4-5 Km side 11(23)

12 Ved identiske tegninger vælges det ene tegningsnummer og følgende boks indsættes over tegningshovedet: Identiske tegninger Nedenstående tegninger er registreret under to tegningsnumre for at indikere, at de gælder både for Fjernbanen og S-banen. UPR-SS-yyyyyy-zq UPR-FF-yyyyyy-zq UPR-SS-yyyyyy-zq UPR-FF-yyyyyy-zq Identiske tegninger Nedenstående tegninger er registreret under to tegningsnumre for at indikere, at de gælder både for Fjernbanen og S-banen. UPR UPR UPR B1 UPR B Generelt for UPR-planer (type 2-7) På UPR-planerne for tegningstyperne 2-7 skal BPU-området angives med en rød streg med en tykkelse på 0,5 mm type streg-streg-streg-prik-prik-prik ( ). Alle kabler til potentialudligning skal angives på tegningerne med grøn streg, 0,5 mm. Alle kabler i BPU-områder skal derudover angives med kabelnummer. Hvis der udføres flere projekter samtidig i samme BPU-område, som ikke allerede har en udligningsplan, skal de berørte projekter udfærdige en fælles udligningsplan. Planerne skal som udgangspunkt udføres i målestoksforholdet 1:200. Hvis planen derved bliver længere end to meter, må der i stedet anvendes målestoksforholdet 1:500. Alle potentialudlignede apteringer, kabler og føringsveje skal indtegnes. Der skal efter behov udarbejdes en tegning for hvert relevant niveau/plan. Opstaltstegninger skal udarbejdes for type 2. For type 3-7 udarbejdes opstalttegninger efter behov. side 12(23)

13 3.1.5 Bro- og tunneludligningsplaner (type 2) For enhver bro eller tunnel skal der udarbejdes en bro- eller tunneludligningsplan set ovenfra og med relevante snit. Hvis det findes hensigtsmæssigt, vil man, når man ser broen eller tunnelen fra siden, kunne lave en BPU-grænse, der ikke kun går lige ned, men afgrænser til broens eller tunnelens underside. Hvis denne metode ønskes, kan det kun ske efter aftale med den Tekniske Systemansvarlige (TSA) for Potentialudligning og Returstrøm. Hvis en eller flere perroner er placeret oven på en bro, skal der altid være en udligningsplan med tilhørende broudligningsplan, der viser perronen eller perronerne. En bro eller tunneludligningsplan kan indgå alene, eller som en del af et tegningssæt til et BPU-område, såfremt broen eller tunnelen er inden for BPU-området. Der skal henvises til bro eller tunneludligningsplanen fra potentialudlignings- og returstrømsplanen (type 1) samt fra udligningsplanen (type 3) Udligningsplaner (type 3) Ved potentialudligning af perroner, befærdede områder, konstruktioner, værksteder eller opstillingsområder skal der udarbejdes en udligningsplan. Udligningsplanen skal vise apteringer på perronen (hvis der er tale om en mindre perron eller et befærdet område) og i BPU-området, der ligger uden for de andre typer af UPR-planer (f.eks. broudligningsplaner og perronudligningsplaner). På udligningsplanen skal der henvises til de detaljerede bro- og perronudligningsplaner, hvor de øvrige kabler og apteringer er vist. En udligningsplan skal således ikke inkludere apteringer indbefattet i f.eks. perronudligningsplan eller broudligningsplan, men markere at der her er tale om en anden plan (evt. kan området skraveres, med en henvisning til den pågældende plan). Såfremt der er tale om et meget lille befærdet område, kan en udligningsplan indeholde alle oplysninger. I dette tilfælde skal følgende udarbejdes: Udligningsplan (type 3) Blokdiagram med systemjording for hoved tavler; Tegningsoversigt; Et-stregsdiagram for potentialudligning (type 0) Koordinater til og afleveringsprotokol for BPU-område (type 8) Dokumentation for VLD-skab (type A, B eller C). En udligningsplan må omfatte flere niveauer, hvis det er aftalt med Teknik, Kørestrøm. side 13(23)

14 3.1.7 Perronudligningsplaner (type 4-7) Perronudligningsplaner fungerer som supplement til en udligningsplan ved en station med flere perroner. Perronudligningsplaner skal udføres på samme måde som udligningsplaner og vise alle potentialudligningsforbindelser for den/de pågældende perron(er). Der skal henvises til perronudligningsplaner fra udligningsplan (type 3) og omvendt Koordinatliste og afleveringsprotokol for BPU- og SPU-område (type 8) Grænsen til et BPU- eller SPU-område (som angivet på broudligningsplaner, udligningsplaner og perronudligningsplaner jævnfør afsnit 3.1.3) skal dokumenteres i form af en koordinatliste. Alle hjørnekoordinaterne til den ydre grænse i et område skal opmåles i UTM/ETRS89 (plan) og DVR90 (højde). KMS s sekundære kortprojektion, Kp2000, skal anvendes i henhold til TM nr. 04/2008. Opmåling skal ske med en afvigelse på højest +/- 0,25 m. Koordinaterne skal afleveres digitalt i et regneark, som indeholder alle koordinaterne nummereret efter urets omløbsretning i ordnet rækkefølge. Ud fra det afleverede koordinatsæt, skal det være muligt at tegne en fuldstændig polygon af det definerede område på et kort. side 14(23)

15 Ved ændring af et BPU- eller SPU-område skal det fulde koordinatsæt for det nye område afleveres, også eventuelt uændrede koordinater. Nedenfor ses et eksempel på koordinatsæt og indtegnet BPU-område på et digitalt grund-kort for Klampenborg station. Geo etrs89 UTM32 etrs89 KP2000 Sj Længdegrad (Ø) Bredegrad (N) Øst Nord Øst Nord 12, , , , , ,0 12, , , , , ,3 12, , , , , ,1 12, , , , , ,4 12, , , , , ,4 12, , , , , ,2 12, , , , , ,1 12, , , , , ,6 12, , , , , ,2 12, , , , , ,4 12, , , , , ,6 12, , , , , ,6 12, , , , , ,6 12, , , , , ,8 12, , , , , ,0 12, , , , , ,1 12, , , , , ,3 12, , , , , ,7 12, , , , , ,7 12, , , , , ,4 12, , , , , ,5 12, , , , , ,7 12, , , , , ,9 12, , , , , ,3 12, , , , , ,5 12, , , , , ,7 12, , , , , ,8 12, , , , , ,9 12, , , , , ,2 12, , , , , ,3 12, , , , , ,7 12, , , , , ,1 12, , , , , ,8 12, , , , , ,4 12, , , , , ,6 12, , , , , ,1 12, , , , , ,6 12, , , , , ,7 12, , , , , ,6 12, , , , , ,9 12, , , , , ,0 Sammen med tegningen skal der vedlægges en afleveringsprotokol, som er udfyldt og underskrevet af rådgiveren. Skabeloner til afleveringsprotokol for BPU- og SPU-område findes på sammen med Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark Øvrige UPR-planer (type 9) Øvrige tegninger må anvendes efter aftale med Banedanmark Teknik Kørestrøm Dokumentation for VLD-skabe (type A-C) Der skal oprettes dokumentation ved installation af VLD-skabe. Dokumentationen skal oprettes som UPR-dokumentation med tegningsnummer, som beskrevet i afsnit 3.4 Tegningsnummer. Dokumentationen skal udføres i henhold til skabelon for: VLD-skab (AC) type B VLD-skab (DC) type A VLD-skab (AD) type C, som både findes med og uden 230 V strømforsyning. Skabeloner til dokumentation for VLD-skabe findes på sammen med Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark. side 15(23)

16 Kabelnummerering Kravene til opmærkning og nummerering af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser er beskrevet nedenfor. Kabelnumre for potentialudligningsforbindelser udgående fra den primære baneplint i BPU-områder Samtlige kabler til potentialudligning inden for definerede BPU-områder skal mærkes med et kabelnummer for at identificere kablet. Kabelnumrene er bygget op af et antal led forbundet med bindestreger (-). For hver plint eller afgrening skal der tilføjes et led til kabelnummeret således, at kablet kan spores på sin vej fra baneplinten til tilslutningspunktet. Kabelnummeret er opbygget efter følgende princip: Kabelnummer a-b-c-d Bogstaverne i kabelnummeret har følgende betydning: Led Bogstav Betydning 1 a Fortløbende nummer, der indikerer kabel nr. fra baneplinten. Dette er typisk jordløbere, perronudligningsledere og forbindelsesledere. 2 b Indikerer enten et afgrenings nr. fra et af ovenstående kabler med et fortløbende nummer eller en betegnelsen for en plint, se nedenfor. 3 c Indikerer enten afgrenings nr. fra en potentialudligningsforbindelse eller betegnelsen for en plint eller et kabel fra en plint. 4 d Samme som c. Antallet af led i kabelnummeret varierer alt efter, hvordan det enkelte kabel har forbindelse til baneplinten. I kabelnummeret skal plinte angives med et bogstav efterfulgt af et fortløbende nummer, som angivet i følgende skema. Plintenummer Betydning Bemærkning B(P) Primær baneplint Baneplinten nummereres ikke P# Perronplint B# Brøndplint F# Forbindelsesplint Eksempel Perronplint 2 i kabelnummeret Plintenummer P2 HB-forbindelsen skal benævnes HB og indgår dermed ikke i nummereringen af kabler, der har oprindelse fra baneplinten. side 16(23)

17 I tilfælde af ringforbindelser (f.eks. ved flere perroner) skal kabler nummereres efter det lavest mulige antal karakterer. I tilfælde med lige mange karakterer skal den med lavest mulige talværdi anvendes. Nedenfor ses eksempler på kabelnummereringen af kabler og plinte fra baneplinten til en aptering. Der er angivet kabelnumre for fire forskellige kabler samt to plinte ( P2 og B1 ). Eksempel Kabelnummer Kabel nr. 4 fra baneplinten 4 Perronplint P2, som er tilsluttet kabel nr. 4 4-P2 Kabel nr. 1 fra plint P2 4-P2-1 Brøndplint B1, som er tilsluttet kabel nr. 4-P2-1 via en afgrening med 4-P2-1-B1 samme kabelnummer Kabel nr. 3 fra plint B1 4-P2-1-B1-3 Afgrening nr. 1 fra kabel nr. 4-P2-1-B1-3 4-P2-1-B1-3-1 Kabelnumre for potentialudligningsforbindelser udgående fra den sekundære baneplint i BPU- områder Samtlige kabler til potentialudligning indenfor definerede BPU-områder skal mærkes med et kabelnummer for at identificere kablet. Kabelnumrene er bygget op af et antal led forbundet med bindestreger (-). For hver plint eller afgrening skal tilføjes et led til kabelnummeret således, at kablet kan spores på sin vej fra en sekundær baneplint til tilslutningspunktet. Følgende princip for opbygning af kabelnummeret skal følges. Kabelnummer a-b-c-d-e Bogstaverne i kabelnummeret har følgende betydning: Led Bogstav Betydning 1 a Den sekundære baneplints nummerering 2 b Fortløbende nummer, der indikerer kabelnummer fra den sekundære baneplint 3 c Indikerer enten et afgrenings nr. fra et kabel med et fortløbende nummer eller en betegnelsen for en plint, se nedenfor. 4 d Indikerer enten afgrenings nr. fra en potentialudligningsforbindelse eller betegnelsen for en plint eller et kabel fra en plint. 5 e Samme som d. Flere led kan tilføjes efter behov Antallet af led i kabelnummeret varierer alt efter, hvordan det enkelte kabel har forbindelse til baneplinten. side 17(23)

18 I kabelnumre skal plinte angives med et bogstav efterfulgt af et fortløbende nummer, som angivet nedenfor. Plintenummer Betydning B(S#) Sekundær baneplint B(P) Primær baneplint P# Perronplint B# Brøndplint F# Forbindelsesplint Eksempel Perronplint 2 i kabelnummeret Plintenummer P2 I tilfælde af ringforbindelser, f.eks. ved flere perroner, skal kabler nummereres efter det lavest mulige antal karakterer. I tilfælde med lige mange karakterer skal den med lavest mulige talværdi anvendes. Nedenfor ses eksempler på kabelnummereringen af kabler og plinte fra en sekundær baneplint til en aptering. Der er angivet kabelnumre på fire forskellige kabler samt to plinte ( P3 og B2 ). Beskrivelse Kabel nr. 1 fra sekundær baneplint nr. 1. Perronplint P3, som er tilsluttet kabel nr. 1. Kabel nr. 1 fra plint P3. Brøndplint B2, som er tilsluttet kabel nr. 1-P3-1 via en afgrening med samme kabelnummer. Kabel nr. 3 fra plint B2. Afgrening nr. 1 fra kabel nr. 1-P3-1-B2-3. Kabelnummer B(S1)-1 B(S1)-1-P3 B(S1)-1-P3-1 B(S1)-1-P3-1-B2 B(S1)-1-P3-1-B2-3 B(S1)-1-P3-1-B2-3-1 Kabelnumre for returstrømsforbindelser Returstrømsforbindelser skal mærkes, når kablerne ikke er synlige i hele deres længde, ved f.eks.: Returstrømsskabe Føring i kabelrør og/eller kabelrender Helt eller delvist nedgravede kabler. Kabler, der er synlige i hele deres længde, skal ikke opmærkes. Returstrømsforbindelser skal nummereres efter følgende princip: Kabelnummer Eksempel xxx.xxx-sss-yyy.yyy-ttt side 18(23)

19 Bogstaverne i kabelnummeret har følgende betydning: Led Bogstaver Betydning 1 xxx.xxx Kilometreringen for kablets startposition (tilslutningspunkt) angivet med 6 cifre 2 sss Spornummer for kablets startposition angivet med nødvendigt antal cifre 3 yyy.yyy Kilometreringen for kablets slutposition (tilslutningspunkt) angivet med 6 cifre 4 ttt Spornummer for kablets slutposition angivet med nødvendigt antal cifre Alle fire led skal indgå i kabelnummeret. Kabler mellem returstrømsskabe (med eller uden impedanser) og returskinne skal mærkes med kilometer, spornummer og fortløbende nummer i begge ender. Eksempel Kabelnummer Kabel mellem returskabe og returskinne Kabelnumre for parallelle kabler Parallelle potentialudlignings- og returstrømsforbindelser skal have tilføjet information om kabelnummer og antal parallelle kabler i en parentes efter kabelnummeret. Nummereringen skal udføres efter følgende princip: Kabelnummer abcde (v/w) Bogstaverne i kabelnummeret har følgende betydning: Led Bogstav Betydning 1 abcde Kabelnummer jf. afsnittet Kabelnumre for potentialudligningsforbindelser udgående fra den sekundære baneplint i BPU- områder. 2 v Parallelt kabelnummer 3 w Antal parallelle kabler Eksempel Kabelnumre Potentialudligningsforbindelse med to parallelle kabler 4-P2-1 (1/2) og 4-P2-1 (2/2) Kabelnumre for kabler tilhørende VLD-skabe Den primære potentialudligningsforbindelse fra et VLD-skab til returstrømsvejen skal have tilføjet informationer om, at det tilhører VLD-skabet. Dette gøres ved at tilføje VLD til kabelnummeret. Nummereringen skal udføres efter følgende princip: Kabelnummer xxx-yyy.yyy-sss (v/w) VLD-cczzz Bogstaverne i kabelnummeret har følgende betydning: Led Bogstaver Betydning 1 xxx BTR-nummer angivet med tre cifre. 2 yyy.yyy Kilometreringen for tilslutningspunktet til returstrømsvejen angivet med 6 cifre 3 sss Spornummer angivet med nødvendigt antal cifre/karakterer 4 v Parallelt kabelnummer 5 w Antal parallelle kabler 6 cc Angivelse af hvilken type skab der er tale om (AC, DC eller AD). 7 zzz VLD-skabets nummer side 19(23)

20 Kabelnumre for nye kabler i eksisterende kabelnummersystem Hvor der tilføjes nye kabler/kabelnumre i et eksisterende potentialudligningssystem, skal nye kabler nummereres efter følgende princip: Hvor kablet tilføjes mellem to eksisterende kabler uden mellemliggende frie kabelnumre, skal kablet have samme nummer som kablet med det laveste nummer tilføjet et bogstav startende ved A. Hvis der er frie kabelnumre skal kablet tildeles et af disse. Eksempel 1 Et nyt kabel tilsluttes en jordløber mellem to eksisterende kabler Kabelnummer for de to eksisterende kabler Kabelnummer for nye kabel Kabelnummer for tilsluttet kabel mellem 4-P2-1-4A og 4-P P2-1-4 og 4-P P2-1-4A 4-P2-1-4B Eksempel 2 Et nyt kabel tilsluttes en jordløber mellem to eksisterende kabler Kabelnummer for de to eksisterende kabler Kabelnummer for nye kabel, når der er frie kabelnumre mellem de to eksisterende kabler 4-P2-1-4 og 4-P P Mindre ændringer, fejlretning og vedligeholdelse i anlæg der ikke er ombygget Mindre ændringer Ved mindre ændringer forstås etablering, udskiftning eller ændring i anlæg på en elektrificeret strækning, der ikke i forvejen efterlever kravene. Ved mindre ændringer skal der oprettes UPR for det, der etableres, fjernes eller ændres - herunder kabler til potentialudligning og returstrøm. Hvis der findes ældre dokumentation, kan den driftsansvarlige person tillade at denne dokumentation i stedet rettes til for det, der etableres, fjernes eller ændres. En ny aptering på perron kræver dog altid en tegning, der følger kravene. Hvor der findes tegningstyper 2-8, skal der henvises til disse på den almindelige potentialudlignings- og returstrømsplan. Hvis kablerne er nævnt i kabellister, henvises der til disse. Disse tegninger skal opdateres, så de følger kravene. Der findes en række stationer, som er dokumenteret ved UPR-tegninger. Stationsområderne på tegningstype1 vil i de fleste tilfælde ikke være detaljerede, men henvise til en detaljeret stationsudligningsplan (type 3) og evt. perronudligningsplaner (type 4-7). Ligeledes kan broer være dokumenteret detaljeret i en broudligningsplan (type 2). Hvis kabler, der etableres, fjernes eller ændres skal de følge kravene, dog skal ændrede kabler, der ikke i forvejen er mærket, ikke mærkes. side 20(23)

21 Fejlretning og vedligeholdelse Ved planlagte arbejder på returstrømsvejen/sporet skal kravene følges. Hvis der forefindes dokumentation hhv. kabelmærkning, skal den opdateres ved ændringer. Kabler der allerede er mærket, skal fortsat være mærket Ældre signaturer På nogle af de gamle tegninger kan man finde signaturerne herunder. 3.4 Tegningsnummer Tegningsnummerering for Potentialudligning og Returstrøm følger Banedanmarks fælles skabelon for tegningsnummerering jf. afsnit 3.4 i hoveddokumentet Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark med følgende undtagelse: Der anvendes Hovedstrækning i stedet for Strækningsnummer. side 21(23)

22 Nedenfor ses et eksempel på tegningsnummerering: Tegningstype Alle tegningstyper indenfor Potentialudligning og Returstrøm Fagdiscipli n Tema - Hovedstrækning (Hvdstrk) - Kilometrering - Kategori Eksempel U PR - xx - yyyyyy - zq UPR Underkategorien z (type)tildeles i henhold til følgende retningslinjer. z Tegningstype A Dokumentation for VLD-DC (på Banedanmarks hjemmeside ligger skabelon der skal anvendes) B Dokumentation for VLD-AC (på Banedanmarks hjemmeside ligger skabelon der skal anvendes) C Dokumentation for VLD-AD (på Banedanmarks hjemmeside ligger skabelon der skal anvendes) 0 El-diagram med systemjording for hovedtavler, tegningsoversigt med ortofoto eller et-stregs-diagram for potentialudligning (eksempel kan ses på Banedanmarks hjemmeside) 1 Potentialudlignings- og returstrømsplan 2 Broudligningsplan 3 Udligningsplan (inkl. stationer, centre og parkeringsbygninger) 4 Perronudligningsplan 1 5 Perronudligningsplan 2 6 Perronudligningsplan 3 7 Perronudligningsplan 4 8 Koordinater til og afleveringsprotokol for BPU-område (på Banedanmarks hjemmeside ligger skabelon der skal anvendes) 9 Øvrige (kan anvendes efter behov) Underkategorien q (niveau) vælges afhængig af de lokale forhold. Der kan vælges op til 9 niveauer afhængig af lokale forhold. Se eksempler på niveauer nedenfor. Ved tvivlspørgsmål kan faget kontaktes. q Eksempel 1 Eksempel 2 Eksempel 3 Eksempel 4 Eksempel 5 1 Spor Spor Spor Perron Spor 1 Perron Perron 2 Perrontag Overføring over spor Underkant Bro Underkant Bro Underkant Bro 3 Overkant Bro Overkant Bro Overkant Bro På type-1-tegninger skal sporniveau altid benævnes niveau 1. Ved udarbejdelse af anlægsdokumentation, som ikke er nævnt i tabellen, skal der sendes en forespørgsel om udlevering af tegningsnumre til den Teknisk Systemansvarlige (TSA) i Banedanmark, Teknik, Kørestrøm. side 22(23)

23 3.8 Tegningsmedie/værktøjer Tekniske tegninger for UPR kan afleveres i tegningsmedierne AutoCad eller MicroStation. Såfremt der anvendes andre tegningsmedier skal det godkendes af Teknisk Systemansvarlig (TSA). Såfremt originalfilen har tilknyttet pen-tabeller skal disse afleveres samme med originalfilen. 4. Godkendelse af teknisk dokumentation Der er ingen særlige krav til Potentialudligning og Returstrøm. Der henvises til de generelle krav i hoveddokumentet. 5. Aflevering til Banedanmarks tekniske arkiv Område Alle tekniske tegninger til UPR Retningslinjer Hvis der findes et anlæg eller lokalitet, hvor dokumentationen kan lægges, skal der sammen med originaldokumentation fremsendes et sæt papir originaltegninger til Teknisk Dokumentation på adressen: UPR, hvor anlægget eller dele af anlægget er i drift Banedanmark Teknik, Teknisk Dokumentation Lumbyesvej Fredericia I den periode et projektet har lånt (låst) en teknisk tegning, er det projektets ansvar, at indarbejde de øvrige projekters ændringer samt drift initierede røde rettelser, for det område, den udlånte tekniske tegning omfatter, efter samme regler som for egne rettelser. Ved idriftsættelse (når ibrugtagningen afsluttes) skal der placeres en kopi af tegningerne i anlægget. Eventuelle rettelser som er tilkommet under ibrugtagningen skal overføres på tegningerne med rød farve, samt dato og initialer på den, der foretager rettelsen. Disse rettelser indarbejdes i den tekniske dokumentation som afleveres som as-built dokumentation. For yderligere vejledning om driftsinitierede rettelser henvises til instruktionen i Tracé. Tegninger der er udlånt til projekter og som ændres i projekt forløbet skal varetages gennem de Driftsansvarlige jf. Entreprenøraftale. VLD-skabe Dokumentationen for VLD-skabe type B og C bliver efter modtagelsen hos Teknisk Dokumentation placeret i VLD-skabet af en faggeograf fra Banedanmark. Type A placeres ikke i VLD-skabet. Tegningsoversigt En lamineret tegningsoversigt bliver efter modtagelsen hos Teknisk Dokumentation placeret ved alle hovedtavler samt ved eventuelle VLD-skabe i et BPU-område af en faggeograf fra Banedanmark i egnet lomme i tavlefelt. side 23(23)

Indledning. Definitioner. Strøm. Bestemmelserne er gældende for alle nyanlæg og ved enhver ændring i potentialudlignings- og returstrømsanlæggene.

Indledning. Definitioner. Strøm. Bestemmelserne er gældende for alle nyanlæg og ved enhver ændring i potentialudlignings- og returstrømsanlæggene. Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 28 / 01.02.2014 Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for

Læs mere

Bilag 6 - Kørestrøm. Særlige krav til dokumentation Bilag 6 - Kørestrøm. side 1(12)

Bilag 6 - Kørestrøm. Særlige krav til dokumentation Bilag 6 - Kørestrøm. side 1(12) Bilag 6 - Kørestrøm Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: IMN og JSBI Kontrolleret af: MARO Godkendt af: BLTN Gyldig fra: 01.03.2019 Normniveau: BN2 side 1(12) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

Bilag 6 - Særlige krav til kørestrøms-dokumentation

Bilag 6 - Særlige krav til kørestrøms-dokumentation Bilag 6 - Kørestrøm Særlige krav til kørestrøms-dokumentation Udarbejdet af: MWGR Kontrolleret af: MARO Godkendt af: RSKG Gyldig fra: 14.10.2016 Normniveau: BN2 side 1(5) 0. Ændrings- og godkendelseslog

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer: Teknisk Meddelelse Teknik, Nr. 28 udgave 2 /Dato 1.7.2018 Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for

Læs mere

Bilag 6 Kørestrøm. Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation. 01-02-2015 Bilag 6 Særlig krav til Kørestrøm dokumentation. side 1(5)

Bilag 6 Kørestrøm. Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation. 01-02-2015 Bilag 6 Særlig krav til Kørestrøm dokumentation. side 1(5) Bilag 6 Kørestrøm Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Jnis Maro Sobo Gyldig fra: 01.02.2015 Normniveau: BN2 side 1(5) 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Ingen særlige

Læs mere

Bilag 2 - Broer og Tunneler. Udarbejdet af: AMWL Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: Normniveau: BN2

Bilag 2 - Broer og Tunneler. Udarbejdet af: AMWL Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: Normniveau: BN2 01-06-2018 Bilag 2 - Broer og Tunneler Bilag 2 - Broer og Tunneler Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: AMWL Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side

Læs mere

Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg SAB Særlige Potentialudligningsregler for SICAT ANLÆG Dokument: SAB Særlige Potentialudligningsregler for SICAT Anlæg Udgave: 01.00 Udgavedato: 31.01.2018 Udarbejdet

Læs mere

Bilag 13 - Tegningsnummerering. Fælles krav til tegningsnummerering for en række fag i Teknisk Drift Bilag 13 - Tegningsnummerering

Bilag 13 - Tegningsnummerering. Fælles krav til tegningsnummerering for en række fag i Teknisk Drift Bilag 13 - Tegningsnummerering Bilag 13 - Tegningsnummerering Fælles krav til tegningsnummerering for en række fag i Teknisk Drift Udarbejdet af: GIMO/MWGR Kontrolleret af: MARO Godkendt af: RSKG Gyldig fra: 14.10.2016 Normniveau: BN2

Læs mere

Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet

Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet 18-04-2016 Bilag 13 - Tegningsnummerering Dette bilag er gældende fra 1. maj 2016 Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet sådan at fagbilagene

Læs mere

Bilag 10 - Spor og Ballastboringer. Særlige krav til dokumentation Bilag 10 - Spor og Ballastboringer. side 1(7)

Bilag 10 - Spor og Ballastboringer. Særlige krav til dokumentation Bilag 10 - Spor og Ballastboringer. side 1(7) Bilag 10 - Spor og Ballastboringer Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: GSS Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(7) 0. Ændrings- og godkendelseslog

Læs mere

Bilag 9 - Sikring. Særlige krav til dokumentation Bilag 9 - Sikring. side 1(10)

Bilag 9 - Sikring. Særlige krav til dokumentation Bilag 9 - Sikring. side 1(10) Bilag 9 - Sikring Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: KMIV og SBRG Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(10) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

Bilag 8 - Signal. Særlige krav til dokumentation Bilag 8 - Signal. side 1(7)

Bilag 8 - Signal. Særlige krav til dokumentation Bilag 8 - Signal. side 1(7) Bilag 8 - Signal Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: NIJA Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(7) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave Afsnit

Læs mere

Bilag 5 - IT. Særlige krav til dokumentation Bilag 5 - IT. side 1(7)

Bilag 5 - IT. Særlige krav til dokumentation Bilag 5 - IT. side 1(7) Bilag 5 - IT Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: ANA, MKK og AELF Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(7) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

Bilag 10 Spor. Særlig Krav til Spor dokumentation. 01-02-2015 Bilag 10 Særlig Krav til Spor dokumentation. side 1(6)

Bilag 10 Spor. Særlig Krav til Spor dokumentation. 01-02-2015 Bilag 10 Særlig Krav til Spor dokumentation. side 1(6) Bilag 10 Spor Særlig Krav til Spor dokumentation Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Jnis Gini Sobo Gyldig fra: 01.02.2015 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Tegningstyper indenfor

Læs mere

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation Bilag 9 - Sikring Særlige krav til sikrings-dokumentation Udarbejdet af: HMOH Kontrolleret af: BHAN Godkendt af: KSL Gyldig fra: 15.03.2017 Normniveau: BN2 side 1(8) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation Bilag 9 - Sikring Særlige krav til sikrings-dokumentation Udarbejdet af: HMOH Kontrolleret af: STA Godkendt af: KSL Gyldig fra: 01.03.2015 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. Indledende bemærkninger Dette er

Læs mere

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Dokument: SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Udgave: 01.00 Udgavedato: 11.11.2010

Læs mere

Bilag 8 - Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation

Bilag 8 - Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation Bilag 8 - Signal Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation Udarbejdet af: BIDY Kontrolleret af: PEWE Godkendt af: KRM Gyldig fra: 28.09.2016 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. Indledende bemærkninger

Læs mere

Teknisk Drift, Broer & Konstruktioner. Potentialudligning af broer og konstruktioner

Teknisk Drift, Broer & Konstruktioner. Potentialudligning af broer og konstruktioner Teknisk Meddelelse Nr. 67 / 06.11.2014 Potentialudligning af broer og konstruktioner Denne meddelelse indeholder reglerne for hvorledes nye og eksisterende broer og konstruktioner skal potentialudlignes.

Læs mere

Potentialudligning af broer og konstruktioner. Overordnet ansvar Broer: Overordnet ansvar Kørestrøm: Ansvar for indhold Broer:

Potentialudligning af broer og konstruktioner. Overordnet ansvar Broer: Overordnet ansvar Kørestrøm: Ansvar for indhold Broer: Teknisk Meddelelse, Nr. 67 udgave 3 / Dato 30.10.2018 Potentialudligning af broer og konstruktioner Denne meddelelse indeholder retningslinjer for, hvorledes nye og eksisterende broer og konstruktioner

Læs mere

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 11.06.2004 Palle Reenberg Indhold 11.06.2004 Jette Hansen Fremstilling

Læs mere

Anlægsdokumentation for Traction Power Supply

Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Krav for anvendelse af intelligente CAD-programmer Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Krav for anvendelse af intelligente CAD-programmer Svend Brinch

Læs mere

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Dokument: SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Udgave: 03.00 Udgavedato: 25.06.2014

Læs mere

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S Pau Ahler Brorsbøl, Direktør og partner Spangenberg og Madsen Grundlagt

Læs mere

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10.

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10. Katodisk beskyttelse af naturgasledninger af metal i nærheden af spor BN1-159-1 Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen

Læs mere

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Drifts- og beskyttelsesjording på Fjernbanen

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Drifts- og beskyttelsesjording på Fjernbanen Udgivet 1.7.2018 Overordnet ansvar: Jesper Sejerø Hansen [JESH] Ansvar for indhold: Hans Johan Friis Nielsen (HON) Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson (MWJ) Kørestrømsanlæg Drifts- og beskyttelsesjording

Læs mere

Drifts- og Arkivinstruks Drift-Locator

Drifts- og Arkivinstruks Drift-Locator Jour. Nr. A01-E1540-3 HEN/ILS Drifts- og Arkivinstruks Drift-Locator April 2013, ajourført november 2004 og maj 2006 Ver.: 1,20 Jour. Nr. A01-E1540-3 HEN/ILS Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Identifikation

Læs mere

Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark

Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark Udarbejdet af: MWGR Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(26) Indholdsfortegnelse 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER...

Læs mere

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker Udgivet 01.09.2008 Overordnet ansvar: lafo Ansvar for indhold: jha Ansvar for fremstilling: nfn Kilometrering og opsætning af kilometermærker Banenorm BN1-160-1 Udgivet 01.09.2008 Side 2 af 16 INDHOLD

Læs mere

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Drifts- og beskyttelsesjording på Fjernbanen

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Drifts- og beskyttelsesjording på Fjernbanen Udgivet 26.04.2007 Overordnet ansvar: Per Le Fevre Ansvar for indhold: Erik Skov Kvalitetskontrol: Jens Bjørn Nielsen Ansvar for fremstilling: Tom Rasmussen Kørestrømsanlæg Drifts- og beskyttelsesjording

Læs mere

Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark

Krav til teknisk dokumentation i Banedanmark Krav til teknisk dokumentation i Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Jnis Maro Sobo Gyldig fra: 01.02.2015 Normniveau: BN2 side 1(22) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDENDE BEMÆRKNINGER... 3 1.1 IKRAFTTRÆDEN...

Læs mere

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata Overordnet ansvar: RSKG Ansvar for indhold: PWLA Ansvar for fremstilling: MECN Krav til tekniske stamdata Banenorm BN2-196-1 Side 2 af 11 INDHOLD 1. INDLEDNING 3 2. IKRAFTTRÆDEN 3 3. OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr.

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: CARA Ansvar for fremstilling: NFN Banenorm BN3-191-1 Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Side 2 af 11 1. INDLEDNING Gældende

Læs mere

Artikler Afsnit 5.2. Artikler registreres under hovedgruppen Enkelte artikler, og herefter vælges registrerings signaturen R:

Artikler Afsnit 5.2. Artikler registreres under hovedgruppen Enkelte artikler, og herefter vælges registrerings signaturen R: Artikler Afsnit 5.2 Registrering af artikel i Arkibas (R-signatur) Følgende artikler registreres i Arkibas under Enkelte artikler (R-signatur): Artikler i bøger, småtryk, tidsskrifter, blade osv. som arkivet

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Arkivinstruks broer September 2012

Arkivinstruks broer September 2012 Arkivinstruks broer September 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Identifikation af arkivalier 1 3. Digitalisering og navngivning af arkivdokumenter 2 3.1 Digitalisering 2 3.2 Navngivning 4 Tabel

Læs mere

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen Udgivet 1.7.2018 Overordnet ansvar: Jesper Sejerø Hansen [JESH] Ansvar for indhold: Hans Johan Friis Nielsen (HON) Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson (MWJ) Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Dokumentation af sikrings kabler i GIS-, SAP og Proarc system

Dokumentation af sikrings kabler i GIS-, SAP og Proarc system Dokumentation af sikringskabler i GIS-, SAP- og Proarc system Indhold: Ændringslog... 2 Forkortelse:... 2 1. Indledning... 3 2. Dokumentation... 3 3. Krav til indmåling og dataliste til GIS... 3 3.1 Krav

Læs mere

Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen

Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen Udgivet 30.03.2007 Overordnet ansvar: Per Le Fevre Ansvar for indhold: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Erik Skov Kvalitetskontrol Jens Bjørn Nielsen Ansvar for fremstilling: Tom Rasmussen Kørestrømsanlæg

Læs mere

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge

Læs mere

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13 Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1 BN1 Banenorm Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for fagligt indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Banenormer i Banedanmark

Banenormer i Banedanmark Banenormer i Banedanmark DGF-arrangement Baner og Geoteknik Odense den 08. marts 2012 08.03.2012 Præsenteret af Niels Fischer-Nielsen DGF Banenormer i BDK # 2 Indlæg af Niels Fischer-Nielsen Normkoordinator

Læs mere

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3 Teknisk Meddelelse Nr. 90-1/Dato 14.08.2019 Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på n Denne meddelelse beskriver retningslinjerne for at lave ændringer på n samt vedligehold

Læs mere

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring.

Banenorm BN1-182-1. Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet 01.03.2013 Overordnet ansvar: VIMO Ansvar for indhold: BIDY/KVH/CASK/PDH/HMOH/STA/ECPN/SNJ Ansvar for fremstilling: MWJ Banenorm BN1-182-1 Retningslinjer for validering af relæanlæg. Sikring. Udgivet

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Ingeniør Stine Kirkeskov

Læs mere

AUTOMATION SERVICE. Sådan anvender du programmet Automation Service. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S

AUTOMATION SERVICE. Sådan anvender du programmet Automation Service. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S AUTOMATION SERVICE Sådan anvender du programmet. Udviklet af PC SCHEMATIC A/S Opdateret feb. 2015 FORORD Dette hæfte viser, hvordan du anvender programmet. ET PAR DEFINITIONER PC SCHEMATIC Automation er

Læs mere

Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr. Harry Rasmussen Gyldig fra:

Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr. Harry Rasmussen Gyldig fra: Teknisk meddelelse Nr. 65/01.12.2013 Retningslinier for opstilling og udskiftning af It relateret udstyr Denne vejledning angiver retningslinier for installation af it relateret udstyr. Udarbejdet af:

Læs mere

S-banens returstrømssystem. Retningslinier for montage af returstropper.

S-banens returstrømssystem. Retningslinier for montage af returstropper. Teknisk meddelelse Nr. 03 / 25.07.2006 S-banens returstrømssystem. Retningslinier for montage af returstropper. Udarbejdet af: Mogens Carlsen, Atkins Danmark Steen Aabech, lok 16090 Kontrolleret af: Per

Læs mere

Udkast til: Cirkulære om anmeldelse og godkendelse af it-systemer

Udkast til: Cirkulære om anmeldelse og godkendelse af it-systemer Udkast til: Cirkulære om anmeldelse og godkendelse af it-systemer I medfør af 3, stk. 2, og 5, stk. 1 samt 10 i bekendtgørelse nr. 591 af 26. juni 2003 om offentlige arkivalier og offentlige arkivers virksomhed

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Ydelsesbeskrivelse for som udført. Aftalegrundlag. Februar 2000. Praktiserende Arkitekters Råd Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I.

Ydelsesbeskrivelse for som udført. Aftalegrundlag. Februar 2000. Praktiserende Arkitekters Råd Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I. Ydelsesbeskrivelse for som udført Aftalegrundlag Februar 2000 Praktiserende Arkitekters Råd Foreningen af Rådgivende Ingeniører F.R.I som udført F.R.I/PAR Ydelsesbeskrivelse for som udført Februar 2000

Læs mere

Modulnormer for Dansk Model - Jernbane Klub. Dansk Model - Jernbane Klub. Modulnormer

Modulnormer for Dansk Model - Jernbane Klub. Dansk Model - Jernbane Klub. Modulnormer Dansk Model - Jernbane Klub Modulnormer Indholdsfortegnelse: 0. Revisionshistorie 1. Indledning 2. Modulernes mekaniske opbygning 3. Elektrisk standard 4. Landskabsstandard Tegning A: Centralstrømforsyning

Læs mere

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende:

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende: Landkort Et kort er et billede, der er tegnet bl.a. på baggrund af et luftfotografi. Ethvert sted på kortet er tænkt set lige fra oven. Derfor er kortet i praksis "målrigtigt" - længder og vinkler måler

Læs mere

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.07.2018 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Henrik Scheuer Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-3 Udgivet 01.07.2018

Læs mere

IKT specifikationer. Bilag nr.: 12

IKT specifikationer. Bilag nr.: 12 Bilag nr.: 12 IKT specifikationer Byggesag: Navn: Tingløkkeskolen, Nyt Ungdomscenter /SFO2 Adresse: Bergendals Alle 25, 5250 Odense SV Rev: 21.09.2017 Bygherre: Navn Odense kommune Adresse Nørregade 36,

Læs mere

Pensioneringsprocessen/Statens Administration

Pensioneringsprocessen/Statens Administration PENSAB Pensioneringsprocessen/Statens Administration Indhold 1. Overblik over den samlede proces... 2 2. Tildel pensionssag... 3 2.1 Søg i listen [Pensionssager]... 5 2.2 Tildel sag... 5 2.3 Afgiv sag...

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau: Teknisk Meddelelse Nr. 84 udgave 1 /Dato 18.10.2018 Vandrette spærringer (tidligere benævnt skærmtage) Denne meddelelse indeholder generelle regler for opsætning af vandrette spærringer på nye og eksisterende

Læs mere

Generelle krav til tegningsmateriale ved udarbejdelse af projektforslag

Generelle krav til tegningsmateriale ved udarbejdelse af projektforslag Generelle krav til tegningsmateriale ved udarbejdelse af projektforslag Digitalt materiale At have et brugbart grundlag til projektering og anlæg. Inden produktion af nedenstående planer aftales specifikke

Læs mere

Udarbejdet af: FSP, lok. 8234 0784 Kontrolleret af: SKAK, lok. 8234 9562 Godkendt af: STHR, lok. 8234 9572. Gyldig fra: 15.08.2012

Udarbejdet af: FSP, lok. 8234 0784 Kontrolleret af: SKAK, lok. 8234 9562 Godkendt af: STHR, lok. 8234 9572. Gyldig fra: 15.08.2012 Teknisk Meddelelse Nr. 49 / 15.08.2012 De (nye servitutter) Servituter om rådighedsindskrænkning i forbindelse med indførelse af elektrisk. Denne tekniske meddelelse beskriver rådighedsindskrænkninger

Læs mere

Emne: Magnetfelter og boliger nær banen

Emne: Magnetfelter og boliger nær banen Femern bælt Danske Jernbanelandanlæg Kontrakt Syd Notat 22. december 2010 Syd_B011 Emne: Magnetfelter og boliger nær banen 1. Indledning Den kørestrøm, der løber i hhv. køretråd, bæretov, returleder og

Læs mere

Registrering af udklip i Arkibas (U-signatur)

Registrering af udklip i Arkibas (U-signatur) Udklip Afsnit 5.1 Registrering af udklip i Arkibas (U-signatur) Følgende udklip registreres i Arkibas under Enkelte artikler (U-signatur): Udklip fra aviser, blade bøger osv. som arkivet selv ejer. Udklip

Læs mere

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Sporfornyelse mellem Klampenborg og Helsingør 25.11.2016 1 Kystbanen trænger til renovering Sporrelaterede fejl på Kystbanen 2012-2015 300 0,00% 250 200 0,20% 0,40%

Læs mere

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer:

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer: Teknisk Meddelelse Nr. 79 udgave 2/Dato 19.10.2018 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke-etcs-ibrugtaget strækninger Fjernbane vest. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

Kom i gang med Course Tool 1.2

Kom i gang med Course Tool 1.2 Kom i gang med Course Tool 1.2 Indhold Indledning...2 Pris beregning...2 Anvendelse...2 Open Source...2 Anbefalinger...2 Installation...3 USB-Pen...3 Download Libre Office (Draw)...3 Indstil makrosikkerhed...4

Læs mere

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT Trykskrift Nr 5072/DK/1204 Elektriske udligningsforbindelser i landbrug LEVERANDØR AF SIKKERHED... Udarbejdet i samarbejde med Landbrugets Rådgivningscenter, Skejby Århus RAPPORT Formålet med rapporten

Læs mere

Kørestrømsanlæg. SAB Master

Kørestrømsanlæg. SAB Master Dokument: Udg 02 Udgave: Udg 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K BWS LLA VPE Tlf. 8233 9000 Lokal 79626

Læs mere

Registrering af aviser i Arkibas (E-registrering) Valg af E-signatur. Aviser Afsnit 5.6

Registrering af aviser i Arkibas (E-registrering) Valg af E-signatur. Aviser Afsnit 5.6 Aviser Afsnit 5.6 Registrering af aviser i Arkibas (E-registrering) Her registreres hele aviser, eller serier og årgange af aviser. De enkelte artikler (udklip) registreres under Enkelte artikler Udklip.

Læs mere

DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet. Den oprindelige definition af DTU-LOK er desværre gået tabt.

DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet. Den oprindelige definition af DTU-LOK er desværre gået tabt. Notat DTU Campus Service DTU - BYGHERRERÅDGIVNING IKT Beskrivelse af DTU LOK koordinatsystemet 17. februar 2015 Projekt nr. 210914 Dokument nr. 1212704515 Version 5 Udarbejdet af MMKS 1 INDLEDNING Da DTU

Læs mere

5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34. (ew@le34.dk)

5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34. (ew@le34.dk) 5 spørgsmål om koordinatsystemer du ville ønske, du aldrig havde stillet! Erik Wirring Landinspektørfirmaet LE34 (ew@le34.dk) 5 spørgsmål om koordinatsystemer du vil ønske du aldrig havde stillet! 1. Hvorfor

Læs mere

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal Teknisk Meddelelse Nr. 79 udgave 1/Dato 23.05.2016 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke ECTS ibrugtaget strækninger Fjernbane vest. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

kv AC Station

kv AC Station 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Generelt ETS-52-04-01 Rev. 0 teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 13/90592-48 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer Godkender

Læs mere

Linjeføring. - Fagnotat, screening. Ny forbindelse - Storstrømmen

Linjeføring. - Fagnotat, screening. Ny forbindelse - Storstrømmen Linjeføring - Fagnotat, screening Ny forbindelse - Storstrømmen PROJEKTNR. A023755 DOKUMENTNR. A023755-6-001 VERSION 1.0 UDGIVELSESDATO 30.01.2012 Ny forbindelse - Storstrømmen ISBN: 978-87-7126-094-6

Læs mere

Elektromagnetisme. - Fagnotat. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Elektromagnetisme. - Fagnotat. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Elektromagnetisme - Fagnotat Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Godkendt dato Godkendt af 28.02.2013 Ole Kien Senest revideret dato Senest revideret af 28.02.2013 Jens Pedersen Elektromagnetisme Banedanmark

Læs mere

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger 3. udgave. April 213 I denne udgave er fx tilføjet kabelsystemer, som er anvendt i nyere forbindelser samt en mere detaljeret beskrivelse af

Læs mere

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN

INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL V/JOHNNY NIELSEN INSTALLATION & JORDING DEN 27. APRIL 2016. V/JOHNNY NIELSEN PROGRAM FOR INDLÆGGET. PRÆSENTATION AF MIG SELV GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TT. GENNEMGANG AF EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET TN. EKSTRABESKYTTELSESSYSTEMET

Læs mere

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid

Banenorm BN Vejledning til måling af skinneslid Udgivet 12/12/2014 Overordnet ansvar: Steen Kristensen Godkendt 07/11/2014 Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Vejledning til måling af skinneslid Banenorm BN3-200-1

Læs mere

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1 Udgivet 31.08.2009 Overordnet ansvar: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Per Lyneborg Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson Vedligeholdelse af håndildslukkere i teknikrum Banenorm BN1-174-1

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 19 / 02.08.2010 SB Supplerende regler til ATC anlægsbestemmelser i forbindelse med sporstoppere. Denne teknisk meddelelse indeholder supplerende regler til nugældende

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Michael Kudsk mlk@niras.dk Miljø Charlotte Møller chm@niras.dk

Læs mere

Registrering af markskader

Registrering af markskader SIDE 1 AF 5 INSTRUKTION Registrering af markskader 1. FORMÅL Instruktionen er en beskrivelse af de ydelser, entreprenører/rådgivere/museer skal levere til Vejdirektoratet i forbindelse med registrering

Læs mere

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Præsentation for IDA-RAIL 14.12.2017 1 Beslutningsgrundlag nye projekter på S-banen Program Introduktion Hastighedsopgradering på S-banen (kort orientering)

Læs mere

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal Teknisk Meddelelse Nr. 80 udgave 1/Dato 23.05.2016 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke ETCS ibrugtaget strækninger Fjernbane øst. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

Retningslinjer ved indberetning til PlansystemDK - Korrekt registrering af planer omfattet af PlanDK2

Retningslinjer ved indberetning til PlansystemDK - Korrekt registrering af planer omfattet af PlanDK2 Retningslinjer ved indberetning til PlansystemDK - Korrekt registrering af planer omfattet af PlanDK2 Dette dokument er lavet på baggrund af række tvivlspørgsmål i forhold til korrekt registrering af planer

Læs mere

Generel arbejdsbeskrivelse for kørestrømsanlæg i forbindelse med sporarbejder og andre arbejder med kørestrømsafbrydelse

Generel arbejdsbeskrivelse for kørestrømsanlæg i forbindelse med sporarbejder og andre arbejder med kørestrømsafbrydelse Anlæg & Fornyelse Generel arbejdsbeskrivelse for kørestrømsanlæg i forbindelse med sporarbejder og andre arbejder med kørestrømsafbrydelse (GAB Kørestrøm) Filnavn: GAB Kørestrøm_udg 11 Udgave nr.: 11 Dato:

Læs mere

Strækningsoversigt CBTC

Strækningsoversigt CBTC Ly07 Strækningsoversigt CBTC banedanmark Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 5.05.07 Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad - Udgivelse Strækningsoversigt CBTC

Læs mere

Elektromagnetisme. - Fagnotat. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Elektromagnetisme. - Fagnotat. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Elektromagnetisme - Fagnotat Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Godkendt dato Godkendt af 28.02.2013 Ole Kien Senest revideret dato Senest revideret af 28.02.2013 Jens Pedersen Elektromagnetisme Banedanmark

Læs mere

Orientering. En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter:

Orientering. En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter: Sidst opdateret den 1. juli 2011 Orientering En tilladelse til at krydse Banedanmarks areal vil i hovedtræk indeholde følgende punkter: (1) Såvel etablering som den fremtidige vedligeholdelse og senere

Læs mere

Materialeadministration Sidst opdateret 31-08-2006/version 1.0/Steen Eske Christensen

Materialeadministration Sidst opdateret 31-08-2006/version 1.0/Steen Eske Christensen Materialeadministration Sidst opdateret 31-08-2006/version 1.0/Steen Eske Christensen Indhold Ændringer Centrale begreber Generelt Arbejdsgange Vejledningen består af 3 dele, som kan læses hver for sig.

Læs mere

Teknisk Tema aften. - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme. - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler

Teknisk Tema aften. - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme. - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler Teknisk Tema aften - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler - Installation af LED belysning DC-strømme Hvilke brugsgenstande/komponenter

Læs mere

Bilag 3 - Leverancer

Bilag 3 - Leverancer Bilag 3 - Leverancer 1 Leverancen... 2 2 Leverancens omfang... 3 3 Rederileverancer... 3 4 Tidsplan... 4 5 Samarbejde... 4 6 Underskrifter... 5 Underbilag 3.1 Ekstraarbejder... 6 Underbilag 3.2 Afleveringsprotokol...

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr: 62 / 01.03.2014 SB Geotekniske regler knyttet til tværprofiler for ballasteret spor Banenormen BN1-6-4 Tværprofiler for ballasteret spor og tidligere versioner

Læs mere

Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6:

Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6: Krav til transientbeskyttelse i el installationer i henhold til Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6: Kapitel 13, Grundlæggende principper Kapitel 13 er et af bekendtgørelsens overordnede kapitler. I dette

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen

Installation & Jording. Den 6. oktober v/johnny Nielsen Installation & Jording Den 6. oktober 2015. v/johnny Nielsen Program for indlægget.! Præsentation af FOURNAIS ENERGI og mig selv! Gennemgang af ekstrabeskyttelsessystemet TN.! Ekstrabeskyttelsessystemet

Læs mere

Teknisk. meddelelse. Driftsdivisionen Netfunktioner Strøm, systemansvar stærkstrøm. Ændret jordingsprincip på S-banens omformerstationer

Teknisk. meddelelse. Driftsdivisionen Netfunktioner Strøm, systemansvar stærkstrøm. Ændret jordingsprincip på S-banens omformerstationer Teknisk meddelelse Nr. 01 / 15.01.2001 Ændret jordingsprincip på S-banens omformerstationer Den driftsmæssige jordforbindelse, som hidtil er etableret ved forbindelse til returskinnen (skinnejord), skal

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Standard for fieldbus Gældende fra: 12. Juni 2014 Campus Service DTU Nils Koppels Allé DTU, Bygning 413 DK-2800 Kgs. Lyngby Lyngby Tlf +45 45 25 25

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Michael Kudsk mlk@niras.dk Miljø Charlotte Møller chm@niras.dk

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Installationer Arkivnr. 104.03-01 El Udgivet Sept.'93 Potentialeudligning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.) Revideret 28.04.2003 Side 1 af

Læs mere

24.03.2003 BN2-5-1 INTERN GODKENDELSE I BANESTYRELSEN. Underskrift. Fremstilling 24.03.2003 Lene Tursø-Finnich. Indhold 24.03.

24.03.2003 BN2-5-1 INTERN GODKENDELSE I BANESTYRELSEN. Underskrift. Fremstilling 24.03.2003 Lene Tursø-Finnich. Indhold 24.03. Ballast- og jordprøvetagning i sporkassen BN2-5-1 INTERN GODKENDELSE I BANESTYRELSEN Dato Underskrift Fremstilling 24.03.2003 Lene Tursø-Finnich Indhold 24.03.2003 Berit Carlson Samlet 24.03.2003 Johan

Læs mere