Indledning. Definitioner. Strøm. Bestemmelserne er gældende for alle nyanlæg og ved enhver ændring i potentialudlignings- og returstrømsanlæggene.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning. Definitioner. Strøm. Bestemmelserne er gældende for alle nyanlæg og ved enhver ændring i potentialudlignings- og returstrømsanlæggene."

Transkript

1 Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 28 / Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for udførelse og udlån af dokumentation. Denne tekniske meddelelse omhandler bestemmelser for mærkning og dokumentation af kabler til drifts- og beskyttelsesjording (herefter benævnt returstrøm og potentialudligning) på Fjernbanen og S-banen, gældende for både stationer og fri strækning. Meddelelsen er et supplement til BN1-13, BN1-105, BN1-106, BN2-83, BN2-84, Teknisk Meddelelse Nr. 01/ , Nr. 03/ og SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner. Udarbejdet af: Søren P. Sørensen, Kontrolleret af: Hans Johan Nielsen, Godkendt af: Søren Thrane, Gyldig fra: Gyldig til: Indtil videre Normniveau: Erstatter: BN2 Ingen Fordeles til: Via Web, ProArc og fælles mail Banedanmark - Teknisk Drift - Anlæg & Fornyelse - Produktion - Kvalitet & Sikkerhed Trafikstyrelsen Storebælt A/S Sund & Bælt Banedanmark Vasbygade København SV Telefon: Telefax: Banedanmark@bane.dk Internet: ISSN: Copyright Banedanmark Teknisk meddelelse nr. 28 / , side 1 (15)

2 Indledning Bestemmelserne er gældende for alle nyanlæg og ved enhver ændring i potentialudlignings- og returstrømsanlæggene. Denne meddelelse indfører flere nye begreber vedr. potentialudligning (tidligere benævnt beskyttelsesjording) samt komponenter og kabler til potentialudligning. Definitioner BPU-område Se definitioner i SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner. På S-banen: Ved store BPU-områder kan det være nødvendigt at installere flere DC/DC skabe. Dette skal beregnes i hvert enkelt tilfælde ud fra impedansen i potentialudligningssystemet og afstanden til omformerstationerne. Hvor der anvendes flere DC/DC skabe til samme BPU-område, skal de så vidt muligt forbindes til returstrømskredsløbet i samme spor. I disse tilfælde skal øvrige DC/DC skabe tilsluttes en perronplint. Der er i skitserne kun vist DC/DC skabe, men ved nærførte baner skal der også anvendes AC/AC skabe, både på DC baner og fjernbanen (AC bane). Se skitse C. HB forbindelse: HB forbindelsen går fra baneplinten til en hovedtavle. Der hvor der er flere hovedtavler laves en hovedudligningsforbindelse mellem disse tavler som angives på planerne (placering). Denne forbindelse dimensioneres efter Stærkstrømsbekendtgørelsen. Spændingsbegrænsende udstyr (VLD) Se definitioner i SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner. DC/DC skab, AC/AC skab og AC/DC skab Se definitioner i SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner. Baneplint Baneplinten samler flere potentialudligningsforbindelser i et fælles punkt, hvorfra den eneste forbindelse til kørestrømsanlæggets returstrømskredsløb udgår. Baneplinten kan f.eks. placeres for enden af en perron eller i et aflåst rum. Tilslutningsstedet kan være returskinnen, sporimpedansens nulpunkt (midterudtag) via et DC/DC skab og på fjernbanestationer som er påvirket af jævnstrøm, returskinnen via et AC/AC skab. Baneplinte navngives kun i PR-reg-F eller PR-planer på Fjernbanen og PR-planer på S-banen efter BTR-nummer, og indgår ikke i selve kabelnummereringen af det øvrige potentialudligningssystem. Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 2 (15)

3 Kabelbrønd og brøndplint Kabelbrønde i perroner, hvori der løber perronudligningsledere skal altid benævnes. Brøndplinte benævnes B efterfulgt af et fortløbende nummer som f.eks. B1. I enhver kabelbrønd, hvori der løber perronudligningsledere, skal der opsættes en plint, brøndplint, beregnet for videreførelse af perronudligningsledere. I anlæg med mange kabelbrønde afgrenes der fra perronudligningslederen til hver brøndplint. Se skitse A. Perronplint Perronplinte placeres i begge ender af perronen og samler en eller flere perronudligningsledere og forbindelsesledere i et fælles punkt. Fra en perronplint er der via en perronudligningsleder eller forbindelsesleder forbindelse til baneplinten og/eller øvrige plinte. Perronplinte benævnes P efterfulgt af et fortløbende nummer som f.eks. P1. Ved perron/trinbræt/stoppested med flere perroner skal der etableres perronplinte i begge ender af perronerne. I potentialudligningssystemet skal der etableres forbindelser mellem perronplintene i begge perronernes ender for at skabe en redundant ledningsvej. Se skitse A og C. Beskyttelsesrør. Der anvendes trækrør af kvalitet som f.eks. PMA-rør, i tre forskellige typer/kvaliteter: Stations områder (nedgravet cm parallel med spor): Anvendes den kraftigste type med friktionsnedsættende inderbelægning. Fritliggende rør: Anvendes den kraftigste type med friktionsnedsættende inderbelægning og UV bestandig. Til tunneller: Anvendes type som er brandhæmmende og som ikke udvikler giftige gasser. Uden for kategori er der kabler der nedgraves 0,5 m, hvor der ikke stilles ovennævnte krav til trækrørets kvalitet. Perronudligningsleder Perronudligningslederen er en ubrudt potentialudligningsforbindelse ført parallelt med sporet fra bane- eller perronplint til fjerneste udlignede genstand på perronen eller en anden plint. Perronudligningsledere kan føres på følgende måder: På perronforkant i beskyttende rør I kabelrørsanlæg med kabelbrønde (kun ved eksisterende anlæg). I perrontag, dog kun ved særlige tilfælde. I kabelkanaler, nye perroner Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 3 (15)

4 Forbindelsesleder Se definition i SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner under Stationsforbindelsesleder, som nu er omdøbt til Forbindelsesleder, men som har samme funktion. Forbindelseslederen skal nedgraves/skydes i dybde af 1,6 m. Jordløber Jordløberen er en ubrudt potentialudligningsforbindelse fra en baneplint eller perronplint til potentialudligning af en række ledende genstande indenfor kørelednings- og strømaftagerzonen, men udenfor perronområdet. På fri strækning udgår jordløberen fra en sporimpedans, returskinne eller returstrømsskab. Jordløbere nedgraves altid 10 cm under terræn på stationsområder. På stationsområder på S-banen føres denne i beskyttelsesrør, og på frie strækninger skal denne føres nedgravet i beskyttende rør eller i kabelrende. Jordløbere kan ligeledes føres oppe i masterne som en jordleder. Dokumentation (anlægsdokumentation) Anlægsdokumentation låses når et projekt låner planerne. Det kan ofte strække sig over en længere periode, og driftslederen ved da ikke, hvorledes hans anlæg er udført i denne omtalte periode. Det er ikke en tålelig situation for driftslederen og derfor vil der fremover gælde følgende retningslinjer ved udlån af dokumentation: Fra dokumentationen lånes/låses, men hvor der ikke er sket ændringer i anlægget, skal der en gang om måneden meldes tilbage til tekdok@bane.dk, hvor det bekræftes at anlægget er uændret. Ved ændringer i Driftslederens anlæg, skal der den efterfølgende dag efter hver ændring i anlægget, sendes dokumentation med påført rød rettelse til tekdok@bane.dk som derefter foranlediger, at oplysningerne kommer i ProArc. Hvis ændringerne forekomme i weekenden eller på søn- og helligdage, skal projektet sørge for at BDK Produktion, Kørestrøm for dem tilsendt på anden vis(mail), og derefter på normalvis sende rettelserne til tekdok@bane.dk den første hverdag, efter ændringerne er forekommet i anlægget. I den periode et projektet har lånt og låst dokumentationen, skal projektet indarbejde de øvrige projekters ændringer samt drift udførte røde rettelser, for det område den udlånte dokumentation omfatter, efter samme regler som for egne rettelser. Potentialudlignings- og returstrømsforbindelserne er i dag dokumenteret på følgende måde: Fjernbanen: I kabel- og sporisolationsplaner samt i enkelte returstrømsplaner over særlige områder (kaldet FO/FR tegninger). Alle potentialudlignings- og returstrømsforbindelser er registeret i databasen PR-reg-F (JORREG). S-banen: I returledningsplaner med tilhørende stationsudligningsplaner (kaldet KA/FX tegninger). Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 4 (15)

5 Ovennævnte returstrøms-/returlednings- og udligningsplaner ændres fremover til ny fælles tegningstype Potentialudlignings- og Returstrømsplaner, forkortet PRplaner. Ændring af eksisterende kabler og nye kabler skal fortsat indmeldes i ovennævnte dokumentation, fremover med kabelmærkning påført. På Fjernbanen skal der fremover udføres stationsudligningsplan- og returstrømsplaner, som på S-banen i forbindelse med større arbejder, såsom sporarbejder, kørestrømsarbejder signalprogrammet og etablering af BPU-områder. Alle potentialudligninger og returstrømsforbindelser indtegnes på planen. På begge baner udføres ligeledes en Stationsudligningsplan (hvor alle forbindelser inden for BPU-området er medtaget) samt evt. en eller flere perronudligningsplaner, hvis dette er hensigtsmæssigt. Der hvor der er tale om nærførte baner (hvor DC banen føres parallelt med AC banen), navngives tegningerne så de viser både S-banens og Fjernbanens potentialudligning, både som Fjernbanes BTR nr. og som S-banens BTR nr. Der illustreres på tegningen et felt, hvori de tegninger der er fælles, men som har flere tegningsnumre vises. Se skitse E: Tegningshoved ved nærførte baner. Tegningsnummersystemet for de nye Potentialudlignings- og returstrømsplaner (PR) skal opbygges som angivet herunder: PR xx xx står for banens strækningsnummer (f.eks. 81). PR 81 yyy.yyy PR z PR X PR PR Q PR Q PR Q yyy.yyy er planens startkilometer angivet med 6 cifre (f.eks ). z står for tallene 0-8, der angiver tegningstype. X er dokumentation for VLD skabe som vil være: A for DC/DC, B for AC/AC og C for AC/DC, skabe. Almindelige potentialudlignings- og returstrømsplaner. Q står for snitniveau som gælder for Broudlignings-, Stationsudlignings- Perronudligningsplaner, center og parkeringsbygninger 1-8, fra perron niveau og opefter eller fra jord niveau og opefter. Broudligningsplaner Stationsudligningsplaner, center og parkeringsbygninger PR Q Perronudligningsplaner 1 PR Q Perronudligningsplaner 2 PR Q Perronudligningsplaner 3 PR Q Perronudligningsplaner 4 Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 5 (15)

6 PR PR Regneark ark til GPS koordinater som gælder for Broudligningsplaner, stationsudligningsplaner, perronudligningsplaner, center- og parkeringsbygninger. Derudover skal der påføres med underskrift fra rådgiver bilag D fra SAB Jording og Potentialudligning fra elektrificerede baner. Øvrige. Q: Der laves en opstalt, som placeres over tegningshovedet som viser snitniveauets placering. Som en del af anlægsdokumentationen skal der udarbejdes en oversigt over BPUområdet, som et regneark, indeholdende GPS-koordinater (UTM32), fortløbende nummereret med uret, vist i BaneGIS, som med en rød streg beskriver BPUområdet. Se SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner. Det tekniske indhold af hver tegningstype er beskrevet i det følgende. Der skal oprettes et etstregsdiagram, som angiver hovedkablerne fra plint til plint, eller fra plint til slut komponent. Diagrammet tilføjes ovennævnte PR planer på tegningstyperne z2 til z8. Se skitse D. På PR planerne z2 til z8 skal BPU-området angives med en stiplet rød streg (0,5 mm). Der skal anbringes et komplet sæt godkendt Som udført tegningsmateriale ved alle hovedtavler med afregningsmåler i et BPU-område. Tegningsmaterialet anbringes i egnet lomme i tavlefelt. Almindelige potentialudlignings- og returstrømsplaner (type.1). Almindelige potentialudlignings- og returstrømsplaner svarer til de nuværende returstrømsplaner på S-banen (benævnt FX). Planerne viser spor med angivelse af returskinne og isolerende stød samt påtegning af samtlige kabler i returstrømskredsløbet, herunder spring og sporforbindere. For S- banen skal returstrømsskabe, sporimpedanser, faste jordingssteder, 2 kv overspændingsafledere (Katodefaldsafledere), 1 kv gnistgab for ydre lynbeskyttelse, jordspyd, masteventiler/banegnistgab samt DC/DC og AC/DC skabe ligeledes indtegnes. For Fjernbanen skal potentialudligningsforbindelser og returstrømsforbindelser såsom, returstrømsskabe (nulpunkt), nedledere (N og n), SUFO, jordspyd samt AC/AC og AC/DC skabe ligeledes indtegnes. For både S- og Fjernbanen viser planerne, hvordan enkeltstående apteringer er potentialudlignet langs sporet. Hvis der anvendes jordløbere, skal disse fremgå af planerne. De almindelige potentialudlignings- og returstrømsplaner for S-banen og Fjernbanen dækker stationsområder, depotområder og på S-banen ligeledes også frie strækninger. Stationsområderne på tegningstype.1 vil i de fleste tilfælde ikke være detaljerede, men henvise til en detaljeret stationsudligningsplan(type.3) og evt. perronudligningsplaner (type.4-.7). Ligeledes kan broer være dokumenteret detaljeret i en broudligningsplan (type.2). Hvor der findes tegningstyper.2-.8, skal der henvises Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 6 (15)

7 til disse på den almindelige potentialudlignings- og returstrømsplan. Hvis kablerne er nævnt i kabellister, henvises der til denne. Broudligningsplaner (type.2). Såfremt potentialudligning af en bro/tunnel ikke vises på andre PR-planer, skal der udarbejdes en broudligningsplan i mål (f.eks. 1:200), hvor alle potentialudlignede apteringer, kabler og føringsveje er indtegnet med deres rigtige placering i forhold til omgivelserne. Kravet er en eller flere plantegninger evt. i forskellige plan (f.eks. i niveau med spor og i niveau med brodæk). Opstaltstegninger kan anvendes som supplement. En broudligningsplan kan indgå alene, eller som en del af et tegningssæt til et BPU-område. Der skal henvises til broudligningsplanen fra den almindelige potentialudlignings- og returstrømsplan (type.1) samt fra eventuelle stationsudligningsplaner (type.3). På Fjernbanen vil der ikke altid være en alm. potentialudligningsog returstrømsplan (type.1). Når der oprettes potentialudlignings- og returstrømsplan (type.1) i det område, påføres de Bro- stationsudligningsplaner og center og parkeringsbygninger, som er inden for det geografiske område. Alle kabler til potentialudligning skal angives med kabelnummer på tegningen. Såfremt der ikke foreligger et defineret og dokumenteret BPU-område, der kan anvendes i et givent projekt, skal der til broudligningsplanen udarbejdes den under dokumentation nævnte oversigt vedrørende GPS-koordinater, som i BaneGIS beskriver BPU-området. Hvis kablerne er nævnt i kabellister, henvises der til denne. Stationsudligningsplaner (type.3). Hver perron, trinbrædt, stoppested, center og parkeringsbygninger skal have en stationsudligningsplan i målestoksforhold (f.eks. 1:200), hvor alle potentialudlignede apteringer, kabler og føringsveje er vist med deres rigtige placering i forhold til omgivelserne. Kravet er en plantegning, der omfatter hele BPU-området. Såfremt det ikke er muligt eller hensigtsmæssigt, at vise alle apteringer som er potentialudlignet og disses kabler på stationsudligningsplan (f.eks. ved en stor perron, trinbræt og stoppested, med flere perroner), kan det være nødvendigt at anvende perronudligningsplaner (type.4-.7) og evt. broudligningsplaner (type.2), som så munder ud i en knapt så deltaljeret stationsudligningsplan. Hvis denne løsning anvendes, skal kun de overordnede potentialudligningskabler og komponenter vises på stationsudligningsplanen. På stationsudligningsplanen henvises til de detaljerede bro- og perronudligningsplaner, hvor de øvrige kabler og apteringer er vist. Alle kabler til potentialudligning skal angives med kabelnummer på tegningen. Såfremt der ikke foreligger et defineret og dokumenteret BPU-område, der kan anvendes i et givent projekt, skal der til stationsudligningsplan udarbejdes den under Dokumentation nævnte oversigt vedrørende GPS-koordinater, som i BaneGIS beskriver BPU-området. Grundkort til en stationsudligningsplan eller perronudligningsplan bestilles ved tekdok@bane.dk. Hvis kablerne er nævnt i kabellister, henvises der til denne. Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 7 (15)

8 Perronudligningsplaner (type.4 -.7). Perronudligningsplaner fungerer som supplement til en stationsudligningsplan og skal udføres i målestoksforhold (f.eks. 1:200), hvor alle potentialudlignede apteringer, kabler og føringsveje er vist med deres rigtige placering i forhold til omgivelserne. Kravet er en eller flere plantegninger over et givent område, som vist på stationsudligningsplan evt. i forskellige plan (f.eks. i niveau med spor/perron og i niveau med tagkonstruktion). Opstaltstegninger kan anvendes som supplement. Alle kabler til potentialudligning skal angives med kabelnummer på tegningen. Hovedjordskinne i teknikhytte/relæhytte På stationer med overvåget DC/DC skab skal metalkapslingen på teknikhytten tilsluttes stationens baneplint. Dette er dog kun gældende når teknikhytten er placeret inden for eller i umiddelbar nærhed af en stations BPU-område. Det kan medføre at BPU området udvides og at der skal rettes på planerne. På stationer uden overvåget DC/DC skab skal teknikhytten ikke tilsluttes baneplinten, men tilsluttes returstrømsystemet over et banegnistgab (SDS). Ved fjernbanen potentialudlignes der direkte til returskinnen, undtaget hvor der er nærførte baner (DC banen), der skal potentialudligningen samles på stationens baneplint, hvis vi er i nærheden af en sådan. Kabelmærkning Kabelmærker Der skal anvendes vejrbestandige kabelmærker, som f.eks. Panduits model af rustfrit stål med stansede typer (positive stansede typer). Kabelmærkerne påsættes kablet i tilslutningsenderne, i kabelrender/bakker med passende mellemrum (20 m), samt i brøndanlæg på synlige steder. Ved parallelle kabler skal disse mærkes for hver 5 meter på synlige steder. Nedgravede afgreninger skal ikke opmærkes. Tilslutninger for potentialudligning skal være synlige, dvs. at bolt/kabelsko samt kabelmærkning skal være synlige. Kabler og kabelmærker i perronniveau skal placeres, så de er beskyttet mod køretøjer (f.eks. fejemaskiner) og spark. Dvs. fortrinsvis på bagsiden af apteringer eller pegende i sporets længderetning ved perroner med passage/spor på begge sider af apteringen. Kabelnumre for potentialudligning Iht. SB afsnit 6 kap. 514 er der krav om mærkning af kabler for potentialudligning (beskyttelsesledere). Mærkning skal ske på stationsområder, samt på steder hvor kablerne/tilslutningsstederne ikke er synlige f.eks.: På perroner Kabler som er nedgravet (usynlige). Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 8 (15)

9 Ind- og udgangskabler fra AC/AC skabe (Fjernbane). Kabler til Fjernbanen udføres med 4 stk. 1G50 mm² Alu. Ind- og udgangskabler fra DC/DC skabe (S-bane). Kabler til S-banen udføres med 1 stk. 1G120 mm² Alu. Ind- og udgangskabler fra AC/DC skabe (Fælleszone). Kabler til S-banen udføres med 2 stk. 1G120 mm² Alu, og til Fjernbanen med 4 stk. 1G50 mm² Alu. Samtlige kabler til potentialudligning inden for definerede BPU-områder skal mærkes med et kabelnummer for at identificere kablet. Kabelnumrene er bygget op af et antal led forbundet med bindestreger (-). For hver plint eller afgrening tilføjes et led til kabelnummeret således, at kablet kan spores på sin vej fra baneplinten til tilslutningspunktet. Princippet er givet nedenfor. 1. led indikerer kabel nr. fra baneplinten. Dette er typisk perronudligningsledere og forbindelsesledere. 2. led kan indikere enten et afgrenings nr. fra et af ovenstående kabler eller en betegnelsen for en plint. Efterfølgende led indikerer afgrenings nr. fra et potentialudligningskabel (f.eks. en perronudligningsleder), benævnelse af perron- eller brøndplint eller kabel nr. fra en plint. Kabler navngives med numre. Perronplinte navngives med P efterfulgt af et nummer. Brøndplinte navngives med B efterfulgt af et nummer. Baneplinten nummereres ikke. I tilfælde af ringforbindelser (f.eks. ved flere perroner), nummereres kabler efter det lavest mulige antal karakterer og i tilfælde med lige mange karakterer anvendes den med lavest mulige talværdi. Se skitse A: Kabel nr. 2- P4-1 kunne alternativt navngives 3-P4-1 eller 1-P1-1-P3-1. Kablet nummereres 2-P4-1 da første alternativ har højere talværdi og det andet alternativ har flere karakterer. Nedenfor er et eksempel på kabelnummereringen af kabler og plinte fra baneplinten til en aptering vist på skitse A. 4 Kabel nr. 4 fra baneplinten (forbindelsesleder). 4-P2 Perronplint P2, som er tilsluttet kabel nr P2-1 Kabel nr. 1 fra plint P2 (perronudligningsleder). 4-P2-1-B1 Brøndplint B1, som er tilsluttet kabel nr. 4-P2-1 via en afgrening med samme kabelnummer. 4-P2-1-B1-3 Kabel nr. 3 fra plint B1. 4-P2-1-B1-3-1 Afgrening nr. 1 fra kabel nr. 4-P2-1-B1-3. Bemærk at der ovenfor er angivet kabelnumre på fire forskellige kabler samt to plinte. Skitse A, B og C viser eksempler på kabelnummerering på peron/trinbædt/stoppested. På frie strækninger uden BPU-område skal jordløberne nummereres efter BTR nummer, kilometrering, spor nr. og fortløbende nummer i begge ender. Afgrenede kabler mærkes kun ved tilslutningen til apteringen hvis længen er under 5 meter. Ved afgrenede kabler på over 5 meter opmærkes både ved afgrening og ved aptering. Nedenfor er et eksempel på kabelnummereringen af en jordløber på en fri strækning. Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 9 (15)

10 er BTR nummeret er kilometreringen for tilslutningspunktet til returstrømskredsløbet (returskinne eller sporimpedans) angiver spornummeret er et fortløbende nummer for evt. tilslutning af flere jordløbere i samme punkt Afgrening nr. 7 fra jordløberen. Bemærk at de første fire led altid indgår i kabelnummeret. Sidste led anvendes kun for afgreninger. Kabelnumre for returstrøm Grænsefladen for denne TM er Returstrøms (Nulpunkts) skabet på Fjernbanen og returstrøms skabet på S-banen. Kabler for returstrøm skal kun mærkes hvor kablerne/tilslutningsstederne ikke er synlige, f.eks.: Returstrømsskabe på S-banen Forbindelser fra nulpunkts returstrømsskab til returskinne Pluskabler i kabelrørsanlæg Sporforbindere som er nedgravet (usynlige) Kabler der er synlige i hele deres længde, skal ikke opmærkes. Kabler mellem returstrømsskabe (med eller uden impedanser), og returskinne mærkes med kilometer, spornummer og fortløbende nummer i begge ender som f.eks Sporforbindere (usynlige) skal mærkes i begge ender efter kilometer og spornummer for begge spor evt. efterfulgt af et fortløbende nummer (ved parallelle kabler) er kilometreringen for tilslutningen i det ene spor er spornummer for det ene spor er kilometreringen for tilslutningen i det andet spor er spornummer for det andet spor Kabel nr. 2 (parallelle kabler). Bemærk at de fire første led altid indgår i kabelnummeret. Sidste led anvendes kun ved parallelle kabler. Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 10 (15)

11 Skitse A Plantegning af station med 4 spor. Perronudligningsledere er ført i hhv. kabelrørsanlæg mellem kabelbrønde, samt på perronforkanter. Der er ført forbindelsesledere mellem perronplinterne i begge ender af perronerne. Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 11 (15)

12 Skitse B Opstalt af perron med baneplint og perronudligningsleder ført i perrontaget og langs perronforkant. Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 12 (15)

13 Skitse C Plantegning af station med 2 spor. Perronudligningsledere er ført på perronforkanter. Der er installeret to DC/DC skabe. Der er ført forbindelsesledere mellem perronplinterne i begge ender af perronerne. Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 13 (15)

14 Skitse D 1-Stregs diagram B HOVEDTAVLE Nr.xxx 5HB P1 4 1-P P1-3 1-P P1-1 2-P2-1 2-P2-1 2-P2-2 1-P1-1-P3-1 P2 P3 Signaturer: SIGNAL DC/DC SKAB KØRELEDNINGSMAST Nr.xxx Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 14 (15)

15 Skitse E Tegningshoved ved nærførte baner Sammenhørende tegninger Tegnings nr. Niveau Sted Spor Kilometrering PR , spor Tunnel mellem Københavns Hovedbanegård og Vesterport St. Alle spor Km , underside af Tunnel mellem Københavns Hovedbanegård og PR Alle spor Km brodæk Vesterport St. PR , spor Banegrav Alle spor Km PR , perron Perron 3-4 Km PR , perrontag Perrontag 3-4 Km PR , underside af brodæk Bro for Kampmannsgade Alle spor Km Identiske tegninger Nedenstående tegninger er registreret under to tegningsnumre for at indikere, at de gælder både for Fjernbanen og S-banen. PR PR PR PR PR PR PR PR Verificeret Adresse Projektering Afløser Banedanmark Amerika Plads København Ø Balslev A/S Rådgivende Ingeniører Produktionsvej Glostrup 1. udgave Seneste udgave Mål Tegningsnavn Dato og initialer Dato og initialer 1: Vesterport Station Udarbejdet EML Enhed Kontrolleret MSJ Godkendt HER Stationsudligningsplan Niveau 1, banegrav Km , alle spor Copyright Banedanmark Sprog Udgave Tegningsnr Side/af sider PR PR (1) Teknisk meddelelse nr. 28/ , side 15 (15)

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Normniveau: Erstatter: TM 28 udgave 1. Journalnummer: Teknisk Meddelelse Teknik, Nr. 28 udgave 2 /Dato 1.7.2018 Supplerende bestemmelser for kabelmærkning af potentialudlignings- og returstrømsforbindelser på elektrificerede baner, samt retningslinjer for

Læs mere

Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og Stærkstrømsanlæg SAB Særlige Potentialudligningsregler for SICAT ANLÆG Dokument: SAB Særlige Potentialudligningsregler for SICAT Anlæg Udgave: 01.00 Udgavedato: 31.01.2018 Udarbejdet

Læs mere

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Dokument: SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Udgave: 01.00 Udgavedato: 11.11.2010

Læs mere

Bilag 14 - Potentialudligning og Returstrøm

Bilag 14 - Potentialudligning og Returstrøm Bilag 14 - Potentialudligning og Returstrøm Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: IMN og JSBI Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(23) 0. Ændrings-

Læs mere

Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet

Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet 18-04-2016 Bilag 13 - Tegningsnummerering Dette bilag er gældende fra 1. maj 2016 Krav til teknisk dokumentation og tilhørende fagbilag vil senest 1. maj 2016 blive konsekvensrettet sådan at fagbilagene

Læs mere

Udarbejdet af: FSP, lok. 8234 0784 Kontrolleret af: SKAK, lok. 8234 9562 Godkendt af: STHR, lok. 8234 9572. Gyldig fra: 15.08.2012

Udarbejdet af: FSP, lok. 8234 0784 Kontrolleret af: SKAK, lok. 8234 9562 Godkendt af: STHR, lok. 8234 9572. Gyldig fra: 15.08.2012 Teknisk Meddelelse Nr. 49 / 15.08.2012 De (nye servitutter) Servituter om rådighedsindskrænkning i forbindelse med indførelse af elektrisk. Denne tekniske meddelelse beskriver rådighedsindskrænkninger

Læs mere

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 11.06.2004 Palle Reenberg Indhold 11.06.2004 Jette Hansen Fremstilling

Læs mere

Anlægsdokumentation for Traction Power Supply

Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Krav for anvendelse af intelligente CAD-programmer Anlægsdokumentation for Traction Power Supply Krav for anvendelse af intelligente CAD-programmer Svend Brinch

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 19 / 02.08.2010 SB Supplerende regler til ATC anlægsbestemmelser i forbindelse med sporstoppere. Denne teknisk meddelelse indeholder supplerende regler til nugældende

Læs mere

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark

Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Jording og potentialudligning herunder etablering af BPU område for Banedanmark Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S Pau Ahler Brorsbøl, Direktør og partner Spangenberg og Madsen Grundlagt

Læs mere

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg

Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg Køreledningsanlæg og stærkstrømsanlæg SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Dokument: SAB Jording og potentialudligning på elektrificerede baner Udgave: 03.00 Udgavedato: 25.06.2014

Læs mere

Bilag 6 Kørestrøm. Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation. 01-02-2015 Bilag 6 Særlig krav til Kørestrøm dokumentation. side 1(5)

Bilag 6 Kørestrøm. Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation. 01-02-2015 Bilag 6 Særlig krav til Kørestrøm dokumentation. side 1(5) Bilag 6 Kørestrøm Særlig Krav til Kørestrøm dokumentation Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Jnis Maro Sobo Gyldig fra: 01.02.2015 Normniveau: BN2 side 1(5) 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Ingen særlige

Læs mere

Teknisk Drift, Broer & Konstruktioner. Potentialudligning af broer og konstruktioner

Teknisk Drift, Broer & Konstruktioner. Potentialudligning af broer og konstruktioner Teknisk Meddelelse Nr. 67 / 06.11.2014 Potentialudligning af broer og konstruktioner Denne meddelelse indeholder reglerne for hvorledes nye og eksisterende broer og konstruktioner skal potentialudlignes.

Læs mere

Bilag 6 - Særlige krav til kørestrøms-dokumentation

Bilag 6 - Særlige krav til kørestrøms-dokumentation Bilag 6 - Kørestrøm Særlige krav til kørestrøms-dokumentation Udarbejdet af: MWGR Kontrolleret af: MARO Godkendt af: RSKG Gyldig fra: 14.10.2016 Normniveau: BN2 side 1(5) 0. Ændrings- og godkendelseslog

Læs mere

Bilag 10 Spor. Særlig Krav til Spor dokumentation. 01-02-2015 Bilag 10 Særlig Krav til Spor dokumentation. side 1(6)

Bilag 10 Spor. Særlig Krav til Spor dokumentation. 01-02-2015 Bilag 10 Særlig Krav til Spor dokumentation. side 1(6) Bilag 10 Spor Særlig Krav til Spor dokumentation Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Jnis Gini Sobo Gyldig fra: 01.02.2015 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Tegningstyper indenfor

Læs mere

Dokumentation af sikrings kabler i GIS-, SAP og Proarc system

Dokumentation af sikrings kabler i GIS-, SAP og Proarc system Dokumentation af sikringskabler i GIS-, SAP- og Proarc system Indhold: Ændringslog... 2 Forkortelse:... 2 1. Indledning... 3 2. Dokumentation... 3 3. Krav til indmåling og dataliste til GIS... 3 3.1 Krav

Læs mere

Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen

Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen Udgivet 30.03.2007 Overordnet ansvar: Per Le Fevre Ansvar for indhold: Steen P Kristensen Ansvar for indhold: Erik Skov Kvalitetskontrol Jens Bjørn Nielsen Ansvar for fremstilling: Tom Rasmussen Kørestrømsanlæg

Læs mere

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker

Banenorm BN1-160-1. Kilometrering og opsætning af kilometermærker Udgivet 01.09.2008 Overordnet ansvar: lafo Ansvar for indhold: jha Ansvar for fremstilling: nfn Kilometrering og opsætning af kilometermærker Banenorm BN1-160-1 Udgivet 01.09.2008 Side 2 af 16 INDHOLD

Læs mere

Bilag 2 - Broer og Tunneler. Udarbejdet af: AMWL Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: Normniveau: BN2

Bilag 2 - Broer og Tunneler. Udarbejdet af: AMWL Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: Normniveau: BN2 01-06-2018 Bilag 2 - Broer og Tunneler Bilag 2 - Broer og Tunneler Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: AMWL Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side

Læs mere

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger

Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger Katalog: Magnetfelt ved højspændingskabler og -luftledninger 3. udgave. April 213 I denne udgave er fx tilføjet kabelsystemer, som er anvendt i nyere forbindelser samt en mere detaljeret beskrivelse af

Læs mere

Bilag 13 - Tegningsnummerering. Fælles krav til tegningsnummerering for en række fag i Teknisk Drift Bilag 13 - Tegningsnummerering

Bilag 13 - Tegningsnummerering. Fælles krav til tegningsnummerering for en række fag i Teknisk Drift Bilag 13 - Tegningsnummerering Bilag 13 - Tegningsnummerering Fælles krav til tegningsnummerering for en række fag i Teknisk Drift Udarbejdet af: GIMO/MWGR Kontrolleret af: MARO Godkendt af: RSKG Gyldig fra: 14.10.2016 Normniveau: BN2

Læs mere

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr.

Banenorm BN3-191-1. Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Overordnet ansvar: SPK Ansvar for indhold: CARA Ansvar for fremstilling: NFN Banenorm BN3-191-1 Vejledning om svejsning i koldt vejr. Udgivet 05/12/2011 Side 2 af 11 1. INDLEDNING Gældende

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Egenforsyning Generelt ETS-52-04-01 Rev. 0a teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 44533/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer Godkender Dato

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station 132-400 kv AC Station Frilufts AC-Stationer Jordingsanlæg ETS-50-08-01 Rev. 0 teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 24397/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer Godkender Dato

Læs mere

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.03.2008 Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-2 Udgivet 01.03.2008 Side

Læs mere

Teknisk Tema aften. - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme. - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler

Teknisk Tema aften. - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme. - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler Teknisk Tema aften - DC-strømme, Lækstrømme og Vagabonderende strømme - De nye installationsregler. Fællesregulativet 2014 / IEC-regler - Installation af LED belysning DC-strømme Hvilke brugsgenstande/komponenter

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr: 62 / 01.03.2014 SB Geotekniske regler knyttet til tværprofiler for ballasteret spor Banenormen BN1-6-4 Tværprofiler for ballasteret spor og tidligere versioner

Læs mere

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW

4 / 5 6 1 2009 DESITEK A/S CAW 2009 DESITEK A/S A/S CAW 1 DESITEK A/S 2 Hvad er en UPS iht. DS/EN62040 3 UPS Topologi 4 Hvorfor N skal tilsluttes / isolationstrafo 5 Beregning af batterikapacitet 6 Installation af UPS er, herunder jording

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Kørestrømsanlæg. SAB Master

Kørestrømsanlæg. SAB Master Dokument: Udg 02 Udgave: Udg 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K BWS LLA VPE Tlf. 8233 9000 Lokal 79626

Læs mere

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik Udgivet 21/09/2015 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Skinnepolitik Banenorm BN2-202-1 Udgivet 21/09/2015 Side 2 af

Læs mere

10 % eftersyn. En gennemgang af de mest typiske fejl

10 % eftersyn. En gennemgang af de mest typiske fejl 10 % eftersyn En gennemgang af de mest typiske fejl Formålet med eftersynet. 10 % anlægstilsyn udføres på nye og ændrede elinstallationer, og formålet med tilsynene er at kontrollere, at den faste elektriske

Læs mere

AT3000 Kabelsøger & Signalgenerator

AT3000 Kabelsøger & Signalgenerator AT3000 Kabelsøger & Signalgenerator El-nr. 87 98 327 411 Elma AT3000 side 2 Forord R-3000 og G-3000 er det perfekte søgeudstyr til lokalisering af nedgravede kabler og rør. Den robuste konstruktion sikrer

Læs mere

Vejdirektoratet Side 1 af 1 Dokumentfortegnelse Måleprogrammer Projekt 6714.103 Bro- og sporarbejder. Dokumenter

Vejdirektoratet Side 1 af 1 Dokumentfortegnelse Måleprogrammer Projekt 6714.103 Bro- og sporarbejder. Dokumenter Vejdirektoratet Side 1 af 1 Dokumentfortegnelse Måleprogrammer Projekt 6714.103 Bro og sporarbejder Dokumenter Beskrivelse Dato: Rev. Dato: Måleprogrammer Måleprogram Vejledning 13.04.2015 Måleprogram

Læs mere

Monteringsanvisning for databus. Monteringsanvisning for databus. 1.0 Kabel føring

Monteringsanvisning for databus. Monteringsanvisning for databus. 1.0 Kabel føring Vigtigt Monteringsanvisning for databus Læs og forstå denne monteringsanvisning før databus kablet monteres. 1.0 Kabel type Der må som databus kabel kun anvendes følgende godkendte type kabel: 1.0 Kabel

Læs mere

Potentialudligning af broer og konstruktioner. Overordnet ansvar Broer: Overordnet ansvar Kørestrøm: Ansvar for indhold Broer:

Potentialudligning af broer og konstruktioner. Overordnet ansvar Broer: Overordnet ansvar Kørestrøm: Ansvar for indhold Broer: Teknisk Meddelelse, Nr. 67 udgave 3 / Dato 30.10.2018 Potentialudligning af broer og konstruktioner Denne meddelelse indeholder retningslinjer for, hvorledes nye og eksisterende broer og konstruktioner

Læs mere

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation

Bilag 9 - Særlige krav til sikrings-dokumentation Bilag 9 - Sikring Særlige krav til sikrings-dokumentation Udarbejdet af: HMOH Kontrolleret af: STA Godkendt af: KSL Gyldig fra: 01.03.2015 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. Indledende bemærkninger Dette er

Læs mere

Bilag 5 - IT. Særlige krav til dokumentation Bilag 5 - IT. side 1(7)

Bilag 5 - IT. Særlige krav til dokumentation Bilag 5 - IT. side 1(7) Bilag 5 - IT Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: ANA, MKK og AELF Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(7) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT

Trykskrift Nr 5072/DK/1204 RAPPORT Trykskrift Nr 5072/DK/1204 Elektriske udligningsforbindelser i landbrug LEVERANDØR AF SIKKERHED... Udarbejdet i samarbejde med Landbrugets Rådgivningscenter, Skejby Århus RAPPORT Formålet med rapporten

Læs mere

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13 Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1 BN1 Banenorm Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for fagligt indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse

Læs mere

S-banens returstrømssystem. Retningslinier for montage af returstropper.

S-banens returstrømssystem. Retningslinier for montage af returstropper. Teknisk meddelelse Nr. 03 / 25.07.2006 S-banens returstrømssystem. Retningslinier for montage af returstropper. Udarbejdet af: Mogens Carlsen, Atkins Danmark Steen Aabech, lok 16090 Kontrolleret af: Per

Læs mere

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer

Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer Stærkstrømsbekendtgørelsen, Afsnit 9, 4. udgave, Højspændingdinstallationer INDLEDNING Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 9, Højspændingsinstallationer, 4. udgave er udgivet af Elektricitetsrådet og har

Læs mere

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner

Banenorm BN1-9-2. Sikkerheds- og opholdszoner på perroner BN1-9-2 Udgivet: 01.06.2012 Overordnet ansvar: spk Godkendt: 30.03.2012 Ansvar for indhold: jha 01.01.01 Journal.nr.: 10-06335 Ansvar for fremstilling: nfn Antal sider i alt 20 Sikkerheds- og opholdszoner

Læs mere

VURDERING AF DE NUVÆRENDE 60 KV FORBINDELSER OVERFØRINGSEVNE 2

VURDERING AF DE NUVÆRENDE 60 KV FORBINDELSER OVERFØRINGSEVNE 2 ENERGISELSKABET I Amba Grenåvej 55 8200 Århus N Tlf.: 87 39 04 04 Telefax: 87 39 01 05 E-mail: arkeparke.dk Homepage: www.arke.dk 5. november 1998 HAVVINDMØLLER VED SAMSØ Første oplæg 1. Vurdering af de

Læs mere

Bilag 8 - Signal. Særlige krav til dokumentation Bilag 8 - Signal. side 1(7)

Bilag 8 - Signal. Særlige krav til dokumentation Bilag 8 - Signal. side 1(7) Bilag 8 - Signal Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: NIJA Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(7) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave Afsnit

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Installationer Arkivnr. 104.03-01 El Udgivet Sept.'93 Potentialeudligning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.) Revideret 28.04.2003 Side 1 af

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby

Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Danmarks Tekniske Universitet Campus Service - Lyngby Standard for styretavler Gældende fra: 18. September 2015 Campus Service DTU Nils Koppels Allé DTU, Bygning 413 DK-2800 Kgs. Lyngby Lyngby Tlf +45

Læs mere

Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959

Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959 Teknisk Meddelelse Nr. 64 / 17.01.2014 Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959 Forbedring af slukkefunktionen i relægruppeanlæg ved anvendelse af hjulsensor kombineret med enkel

Læs mere

Benchmarking. Vejledning til indberetning af netkomponenter til brug for benchmarking af økonomisk effektivitet. Maj 2011

Benchmarking. Vejledning til indberetning af netkomponenter til brug for benchmarking af økonomisk effektivitet. Maj 2011 Maj 2011 Benchmarking Vejledning til indberetning af netkomponenter til brug for benchmarking af økonomisk effektivitet ENERGITILSYNET sekretariatsbetjenes af KONKURRENCESTYRELSEN Centrene for Energi Nyropsgade

Læs mere

Strækningsoversigt CBTC

Strækningsoversigt CBTC Banedanmark - Strækningsoversigt CBTC Ly07 Strækningsoversigt CBTC banedanmark Strækningsoversigt CBTC Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad Strækningsoversigt CBTC

Læs mere

Kørestrømsanlæg. SAB K-ophæng mv

Kørestrømsanlæg. SAB K-ophæng mv Kørestrømsanlæg Dokument: SAB K-ophæng udg 02 Udgave: Udg. 02 Udgavedato: 01.11.2001 Ref.: 071 Udarbejdet af: Kontrolleret af: Godkendt af: Atkins Danmark Kørestrøm Pilestræde 58 1112 København K NG VPE

Læs mere

Monteringsanvisning for betjeningstryk. Monteringsanvisning for betjeningstryk. Pin 1: GND Fælles stel Pin 2: DN - Ned Pin 3: UP - Op.

Monteringsanvisning for betjeningstryk. Monteringsanvisning for betjeningstryk. Pin 1: GND Fælles stel Pin 2: DN - Ned Pin 3: UP - Op. Vigtigt Monteringsanvisning for betjeningstryk Læs og forstå denne monteringsanvisning før betjeningstryk monteres. 1 2 3 Pin 1: GND Fælles stel Pin 2: DN - Ned Pin 3: UP - Op 1.0 Tastetryk med motherboards

Læs mere

Kværkebyvej og Bedstedvej København-Ringsted

Kværkebyvej og Bedstedvej København-Ringsted Banedanmark Kværkebyvej og Bedstedvej København-Ringsted Trafiksikkerhedsrevision trin 2 version 2 Udgivelsesdato : September 2013 Projekt : 22.4008.01 Udarbejdet : Thomas Rud, trafiksikkerhedsrevisor

Læs mere

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X

Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X Manual DK EMHÆTTE TYPE S-X [2] NB: Producenten påtager sig intet ansvar for skader forårsaget af installation foretaget uden om denne guide. INDHOLDSFORTEGNELSE I. Karakteristika 4 II. Egenskaber 4 III.

Læs mere

Der skal sendes målerværdier med timeopløsning til Energinet.dk. 8.600 kr./år ekskl. moms. (Afregningsart: B kunde)

Der skal sendes målerværdier med timeopløsning til Energinet.dk. 8.600 kr./år ekskl. moms. (Afregningsart: B kunde) A2 Forbrugstarif data: Kunden er tilsluttet og målt på kv station. Der måles på 10 kv niveau. Kunden ejer selv 10 kv kabel, transformere mm. efter måleren. Stikledning er tilsluttet på 10 kv niveau på

Læs mere

Ringbanen Oktober 2004. Ny Ellebjerg Station

Ringbanen Oktober 2004. Ny Ellebjerg Station Ringbanen Oktober 2004 Ny Ellebjerg Station Forplads A : Før og efter. Parkeringspladsen er privat og ikke til offentlig parkering Forplads A : før Ny Ellebjerg Station Banedanmark bygger Ny Ellebjerg

Læs mere

ERTMS introduktion. Den Danske Banekonference 2015. 07.05.2015 Præsenteret af Jens Holst Møller og Tommy Gade Jensen

ERTMS introduktion. Den Danske Banekonference 2015. 07.05.2015 Præsenteret af Jens Holst Møller og Tommy Gade Jensen ERTMS introduktion Den Danske Banekonference 2015 07.05.2015 Præsenteret af Jens Holst Møller og Tommy Gade Jensen 1 Indhold 1. Formål 2. Hvem er foredragsholderne 3. Overordnet system forståelse 4. Fjernstyring

Læs mere

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata

Banenorm BN Krav til tekniske stamdata Overordnet ansvar: RSKG Ansvar for indhold: PWLA Ansvar for fremstilling: MECN Krav til tekniske stamdata Banenorm BN2-196-1 Side 2 af 11 INDHOLD 1. INDLEDNING 3 2. IKRAFTTRÆDEN 3 3. OVERGANGSBESTEMMELSER

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

Vejledning til brug af Rosydigweb

Vejledning til brug af Rosydigweb Vejledning til brug af Rosydigweb 1. Ansøgningen I felterne "Ledningsejer" og "Entreprenør" finder I firmaets navn. Findes I ikke i systemet, eller er de forvalgte oplysninger ikke korrekte, skal de tilpasses.

Læs mere

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen

Banenorm BN Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording på S-banen og i fælleszonen mellem Fjern- og S-banen Udgivet 1.7.2018 Overordnet ansvar: Jesper Sejerø Hansen [JESH] Ansvar for indhold: Hans Johan Friis Nielsen (HON) Ansvar for fremstilling: Mette Weiglin Johansson (MWJ) Kørestrømsanlæg Beskyttelsesjording

Læs mere

Udarbejdelse og levering af fuldstændig driftsdokumentation af den samlede PDS installation.

Udarbejdelse og levering af fuldstændig driftsdokumentation af den samlede PDS installation. Freenet Danmark PDS tilbud Indledning. Nærværende tilbud omfatter projektering. levering, montering, tilslutning, afprøvning og idriftsættelse af installationer nævnt i udbudsmaterialet med tilhørende

Læs mere

37 og 75 - Kørestrøm. AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

37 og 75 - Kørestrøm. AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 5 5 37 og 75 - Kørestrøm AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 37 og 75 - Kørestrøm AIS I 37 og 75 - Kørestrøm I 5. januar 2010 I version1.00 I 2 I 5 37 og 75 - Kørestrøm

Læs mere

TDC HomeBox via fiber. Installationsvejledning

TDC HomeBox via fiber. Installationsvejledning via fiber Installationsvejledning Velkommen til en verden af muligheder Indholdsfortegnelse Du har bestilt et nyt produkt hos Erhverv. I den forbindelse har du fået tilsendt en. giver dig adgang til internettet

Læs mere

Tro og love erklæring er personlig, og skal underskrives af den pågældende bestiller ved indgåelse af Firmaaftalen.

Tro og love erklæring er personlig, og skal underskrives af den pågældende bestiller ved indgåelse af Firmaaftalen. nr Spørgsmål stillet af entreprenører Svar A Hvem kan bestille i ENK systemet? Virksomheden skal være sikkerhedsgodkendte (det er virksomhedens eget ansvar). Din virksomhed skal derefter have oprettet

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE Air 4920 Trådløst access point FIBERBREDBÅND TV TELEFONI KÆRE KUNDE Med dette sæt trådløse access points får du et af markedets bedste produkter til at sikre optimal WiFi-dækning i

Læs mere

2Orienteringsløb træningsbaner med få poster og mange stræk af Rolf Andersen

2Orienteringsløb træningsbaner med få poster og mange stræk af Rolf Andersen 2Orienteringsløb træningsbaner med få poster og mange stræk af Rolf Andersen Orienteringsløb Træningsbaner med få poster og mange stræk af Rolf Andersen Amager Orienteringsklub Side 2 af 7 1Orienteringsløb

Læs mere

TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse Forventet

TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse Forventet TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse F0101 Glostrup - Høje Taastrup Fornyelse af Høje Et spor ad gangen mellem Glostrup og Høje Taastrup spærres i de 10 døgn. Spsk 11a, 12a, 15 & 16 udveksles sammen med

Læs mere

Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer.

Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer. Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer. Denne øvelse skal give en grundlæggende indsigt i, hvorledes et projekt (en sag), med underliggende mappestruktur (ofte tilbudspunkter)

Læs mere

NOTAT. Anlægsbeskrivelse. 1. Ikke teknisk resume

NOTAT. Anlægsbeskrivelse. 1. Ikke teknisk resume NOTAT Projekt Aarhus Letbane, Standsningssted ved Thorsager Kunde Aarhus Letbane Notat nr. 1 Dato 2015-11-19 Til Fra Henrik Scharling Bernberg Stine Baldus Gæmelke Anlægsbeskrivelse Dette notat giver en

Læs mere

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer:

Gyldig fra: Indtil ibrugtagning af hele ETCS-Vest. Normniveau: Journalnummer: Teknisk Meddelelse Nr. 79 udgave 2/Dato 19.10.2018 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke-etcs-ibrugtaget strækninger Fjernbane vest. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10.

Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen 01.10. Katodisk beskyttelse af naturgasledninger af metal i nærheden af spor BN1-159-1 Banenorm Overordnet ansvar: Marianne Lanzky Otto Ansvar for indhold: J Bille Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen

Læs mere

Materialer til potentialudligning

Materialer til potentialudligning LEVERANDØR AF SIKKERHED... Materialer til potentialudligning - Overspændingsbeskyttelse - Udligningsforbindelser og fundamentsjord Anvendelseseksempler og uddrag af produktprogram. Det komplette produktprogram

Læs mere

Bilag 8 - Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation

Bilag 8 - Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation Bilag 8 - Signal Særlige krav til sikringsteknisk signaldokumentation Udarbejdet af: BIDY Kontrolleret af: PEWE Godkendt af: KRM Gyldig fra: 28.09.2016 Normniveau: BN2 side 1(6) 1. Indledende bemærkninger

Læs mere

venstre, mærket med ) Aftagelig antenne Tjek at indikatorerne for Wireless og Internet lyser Et sæt fødder til router Strømforsyning Netværkskabel

venstre, mærket med ) Aftagelig antenne Tjek at indikatorerne for Wireless og Internet lyser Et sæt fødder til router Strømforsyning Netværkskabel Installationsvejledning Netgear router Netgear trådløs router (WGR614v6) har en indbygget guide, som hjælper dig med at opsætte den trådløse sikkerhed, når du første gang tilslutter routeren. Guiden hjælper

Læs mere

ENK Manual for Entreprenør

ENK Manual for Entreprenør 1. Hvad er ENK 2. Hvordan logger man på 3. Hvordan bestiller man en sporspærring. 4. Kvittering for modtagelse af bestilling 5. Modtagelse af sporspærringscirkulære 6. Afvisning af bestilling ENK er en

Læs mere

Køreledningsanlæg. på elektriske jernbaner. Bilag til AAB Montage. elektriske jernbaner. Udgave: 01 Udgavedato: 16.06.2010

Køreledningsanlæg. på elektriske jernbaner. Bilag til AAB Montage. elektriske jernbaner. Udgave: 01 Udgavedato: 16.06.2010 Køreledningsanlæg Returstrøm og potentialudligning på elektriske jernbaner Bilag til AAB Montage Dokument: Returstrøm og potentialudligning på elektriske jernbaner Udgave: 01 Udgavedato: 16.06.2010 Udarbejdet

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: EDR Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-22.0 27-02-2015 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Relevant lovgivning Nye regler for solcelleanlæg trådte i kraft den

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 22 / 01.09.2010 SB Forenklet HKT (F-HKT) på strækningen Lyngby-Hillerød Denne tekniske meddelelse beskriver retningslinjerne for etablering samt funktionaliteten

Læs mere

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3

Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på S-banen. Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Gyldig til: Se afsnit 3 Teknisk Meddelelse Nr. 90-1/Dato 14.08.2019 Arbejde i og ændringer til Infrastruktur eller Rullende Materiel på n Denne meddelelse beskriver retningslinjerne for at lave ændringer på n samt vedligehold

Læs mere

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, 2, 3, 4 og 5.

Ved tilbudsafgivelse skal anføres på tilbudslistens side A, at tilbuddet også afgives i henhold til rettelsesblad nr. 1, 2, 3, 4 og 5. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 12/04297-9 Carsten Sandgaard cac@vd.dk 7244 2220 Til samtlige modtagere af udbudsmateriale vedrørende Totalentrepriseudbud 6620.102 Landskabsbroer

Læs mere

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal Teknisk Meddelelse Nr. 79 udgave 1/Dato 23.05.2016 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke ECTS ibrugtaget strækninger Fjernbane vest. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

132-400 kv AC Station

132-400 kv AC Station 132-400 kv AC Station Frilufts AC-Stationer Højspændingskomponenter Afbrydere ETS-50-06-05 Rev. 0 teknisk standard REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer: 24407/10 Version Forfatter Dokument status/ændring Reviewer

Læs mere

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau:

Overordnet ansvar: Ansvar for indhold: Ansvar for fremstilling: Gyldig fra: Til BN er trådt i kraft. Normniveau: Teknisk Meddelelse Nr. 84 udgave 1 /Dato 18.10.2018 Vandrette spærringer (tidligere benævnt skærmtage) Denne meddelelse indeholder generelle regler for opsætning af vandrette spærringer på nye og eksisterende

Læs mere

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.07.2018 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Henrik Scheuer Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-3 Udgivet 01.07.2018

Læs mere

LISA 2 System til faringsovervågning

LISA 2 System til faringsovervågning Indledning Du har netop anskaffet dig et unikt stykke værktøj til brug ved faringsovervågning. LISA 2 systemet er et interaktivt værktøj, som sikrer at medarbejdere i farestalden holder fokus på faringer

Læs mere

Aluproff I Midtager 9-11 I 2605 Brøndby I Tlf: +45 43600063 I Email: aluproff@aluproff.dk I www.aluproff.dk 2/2

Aluproff I Midtager 9-11 I 2605 Brøndby I Tlf: +45 43600063 I Email: aluproff@aluproff.dk I www.aluproff.dk 2/2 SB 3001 Stoffet klippes (husk sømrum) og 2 cm sidesømme syes Velcrobåndet påsyes foroven på gardinet, og der syes en 2,5 cm løbegang forneden. Lommebånd påsyes med ca. 20-25 cm afstand på tværs af gardinet.

Læs mere

Udbudsplan. Plan for udbud af rådgiver og entreprenørydelser i Anlæg & Fornyelse

Udbudsplan. Plan for udbud af rådgiver og entreprenørydelser i Anlæg & Fornyelse Udbudsplan Plan for udbud af rådgiver og entreprenørydelser i Anlæg & Fornyelse Udbudsplan Banedanmark Anlæg & Fornyelse Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: Elisabeth Kildegaard

Læs mere

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal

Teknisk Meddelelse. Teknisk Drift, Signal Teknisk Meddelelse Nr. 80 udgave 1/Dato 23.05.2016 Retningslinjer for håndtering af Programmets signaltekniske udstyr på ikke ETCS ibrugtaget strækninger Fjernbane øst. Denne meddelelse beskriver retningslinjerne

Læs mere

Brugervejledning. TDC Trådløs. Oktober 2008

Brugervejledning. TDC Trådløs. Oktober 2008 Brugervejledning TDC Trådløs Oktober 2008 Brugervejledning TDC Trådløs I denne vejledning gennemgås tilslutning af accespunktet til standardrouter. Oplysninger om kassens indhold, manual, sikkerhedsanvisninger

Læs mere

TDC HomeBox til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni. Installationsvejledning

TDC HomeBox til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni. Installationsvejledning til dig med bredbånd og bredbåndstelefoni Installationsvejledning Velkommen til en verden af muligheder Indholdsfortegnelse Du har bestilt et nyt produkt hos. I den forbindelse har du fået tilsendt en.

Læs mere

Installation af fiberbredbånd. Hvad sker der nu? Placering af udvendig og indvendig boks Træk af kabler. Fiberbredbånd TV Telefoni

Installation af fiberbredbånd. Hvad sker der nu? Placering af udvendig og indvendig boks Træk af kabler. Fiberbredbånd TV Telefoni Installation af fiberbredbånd Hvad sker der nu? Placering af udvendig og indvendig boks Træk af kabler Fiberbredbånd TV Telefoni Hvad sker der nu? Tak for din bestilling af fiberbredbånd. Vi glæder os

Læs mere

Ophængt forskalling til støbning af brodæk

Ophængt forskalling til støbning af brodæk SYNOPSIS - 2008 Ophængt forskalling til støbning af brodæk Thomas Nielsen Pladsleder hos E. Pihl & Søn A.S. Akademiingeniør 1990. Telefon 4527 7200, mobil 4093 1509, e-mail thn@pihl-as.dk, web www.pihl-as.dk

Læs mere

Tillæg til. Udvidet råderet uden for boligen

Tillæg til. Udvidet råderet uden for boligen Tillæg til Udvidet råderet uden for boligen Retningslinjer vedr. udvidelser af haver for ekstra skure drivhuse pergolaer overdækkede terrasser udestuer (er under udarbejdelse) Dette er som nævnt en del

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK

FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK FUNKTIONSBESKRIVELSE AUTOMATIK Randers Lille Skole - udvidelse Udg. dato: 20.10.2015 Side : 2/ 7 1. Generelt Alle ydelser inden for CTS og automatik beskrevet i nærværende dokument indgår i automatikarbejdet.

Læs mere

Smartbox, 30-69001-8. Brugermanual Montageanvisning Denne folder skal altid opbevares ved produktet!

Smartbox, 30-69001-8. Brugermanual Montageanvisning Denne folder skal altid opbevares ved produktet! Smartbox, 0-6900-8 Brugermanual Montageanvisning Denne folder skal altid opbevares ved produktet! PDF 5956 / 0.0.2009 Indholdsfortegnelse:. ANVENDELSE...2 2. KOMPONENTLISTE.... TILSLUTNING AF SMARTBOX...4.

Læs mere

Strækningsoversigt CBTC

Strækningsoversigt CBTC Ly07 Strækningsoversigt CBTC banedanmark Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 5.05.07 Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad - Udgivelse Strækningsoversigt CBTC

Læs mere

Bilag 9 - Sikring. Særlige krav til dokumentation Bilag 9 - Sikring. side 1(10)

Bilag 9 - Sikring. Særlige krav til dokumentation Bilag 9 - Sikring. side 1(10) Bilag 9 - Sikring Særlige krav til dokumentation Udarbejdet af: KMIV og SBRG Kontrolleret af: MARO Godkendt af: EHCH Gyldig fra: 01.06.2018 Normniveau: BN2 side 1(10) 0. Ændrings- og godkendelseslog Udgave

Læs mere

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse

SR-arbejdsleder 2 Grunduddannelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse....2 Personprofil.... Helbredskrav... Vurdering

Læs mere