Traume. Viden om betydningen af traumer, herunder hvordan man undgå traumatisering og re-traumatisering i psykiatrien. informeret tilgang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Traume. Viden om betydningen af traumer, herunder hvordan man undgå traumatisering og re-traumatisering i psykiatrien. informeret tilgang"

Transkript

1 Traume Viden om betydningen af traumer, herunder hvordan man undgå traumatisering og re-traumatisering i psykiatrien informeret tilgang

2 Indhold 4 Baggrund 5 Implementering 6 Viden 7 Metode 10 Workshop 1 / Introduktion 11 Workshop 2 / Effektiv ledelse og traume sensitive behandlingstilbud 14 Workshop 3 / Data og forandring, risikofaktorer, pårørende 17 Workshop 4 / Medarbejder kompetencer og Debriefing teknikker 20 Workshop 5 / Personale involvering og det videre forløb 21 Workshop 6 / Opsamling 22 Workshop 7 / Åben 23 Workshop 8 / Afslutning Tekster og citater i dette hæfte er frit oversat fra engelsk. Der tages forbehold for eventuelle meningstab. Hæftet er et arbejdsredskab under udvikling, som en del af pilotforløbet i Region Syddanmark. Hæftet skal anvendes af deltagerne i pilotforløbet som en arbejdsbog med noter og korte opsummeringer. Kilder Bak, Hvidhjelm & Berring; Trauma Informed Care næste skridt mod en positiv psykiatrikultur der forebygger tvang (tidsskriftet Psykiatrisk Sygepleje) (december 2017) Huckshorn & Lebel; Trauma-Informed Care (kapitel 5) i Yeager, Cutler, Svendsen & Sills; Modern Community Mental Health (2013) Huckshorn; Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan (2015) Six Core Strategies to Reduce Seclusion and Restraint Use, NASMHPD: Trauma informed approach and trauma specific interventions, SAMSHA:

3 3 OLE RYTTOV Sygeplejefaglig direktør Hvad vil vi med Traume informeret tilgang? JEG VIL GERNE starte med at sige, at jeg ikke ser Traume informeret tilgang som noget nyt, men som en forlængelse af mange af de indsatser, vi allerede er i gang med i forhold til nedbringelse af tvang. Vi har opnået meget i forhold til nedbringelse af tvang og Traume informeret tilgang kan favne mange af disse indsatser og skabe sammenhæng. Jeg mener, at det er vigtigt for tilfredsheden i vores arbejde, at vi får skabt denne sammenhæng og det er vigtigt for, at patienterne oplever den effekt, som vi gerne vil opnå. Traumer skal vi forstå bredt, som noget mange af os bærer rundt på i større eller mindre grad. Noget som ofte opstår tidligt i livet og som er med til at præge vores måde at tænke, føle, handle og tro på. Traume informeret tilgang handler ikke så meget om at behandle traumet, som det handler om, at være opmærksom på, hvordan vi som personale gennem vores adfærd og omgivelser kan være med til at mindske eller forstærke patientens oplevelse af traumet, hvilket vil have betydning for patientens mulighed for recovery. Traume informeret tilgang handler om at arbejde med den relation, vi har med patienten. Der er meget læring i at se på, hvordan vi møder patienten. Vi skal gennem Traume informeret tilgang se på, hvordan vi så vidt muligt, undgår at bidrage til at traumatisere eller re-traumatisere. At have en Traume informeret tilgang betyder, at organisationen, afdelingen eller afsnittet Anerkender traumers udbredelse og forstår potentielle veje mod recovery Genkender tegn og symptomer på traumer hos klienter, familier, personale og andre der er involveret i systemet Responderer med integreret viden om traumer i politikker, procedurer og handlinger Aktivt søger at forebygge re-traumatisering Hvad er traume? Traume opstår som følge af en oplevelse, en række af oplevelser eller nogle omstændigheder der opleves af den enkelte som fysisk eller psykisk skadelige eller livstruende og som har en langvarig effekt på den enkeltes evne til at fungere mentalt, fysisk, socialt og på dets følelsesmæssige og åndelige velbefindende.

4 4 Baggrund Implementering af Traume informeret tilgang i Psykiatrien i Region Syddanmark er en del af målsætningen om NEDBRINGELSE AF TVANG MED 50 PROCENT I Traume informeret tilgang kan fungere som en PARAPLY for de mange indsatser, der er gjort for at forebygge tvang i Psykiatrien i Region Syddanmark. Dermed findes der aspekter af Traume informeret tilgang i mange af de indsatser, der allerede er/er ved at blive implementeret i Psykiatrien i Region Syddanmark. INDSATSERNE ER FOR EKSEMPEL Kommunikativ deeskalering Sanseintegration Miljøterapi Fysisk aktivitet konsulenter(fak) Kognitive behandlingsformer Relationsbehandler uddannelse Mentaliseringsbaseret terapi Safewards Åben dialog Peer-support Og mange flere Traume informeret tilgang implementeres i Psykiatrien i Region Syddanmark som et organisatorisk og ledelsesmæssigt tiltag, hvorunder de øvrige indsatser indgår. Traume informeret tilgang vil bidrage til at skabe sammenhæng mellem de mange indsatser, som pågår i sygehuset.

5 5 Implementering Fra gennemføres et PILOTFORLØB, hvor Traume informeret tilgang implementeres på tværs af 4 afdelinger i sygehuset. Pilotforløbet vil bringe viden om, hvordan Traume informeret tilgang kan implementeres i dansk regi. Denne pixi kan bruges som opslagsværk og notesbog for de deltagende medarbejdere fra pilotafsnittene. ELEMENTERNE, SOM PILOTAFSNITTENE KOMMER TIL AT ARBEJDE MED, ER Miljøet i afdelingen Personalets fremtræden Personalets opførsel Behandlings overvejelser Personalet har lært person-first sprog, ikke dømmende tale og fraser, ikke stigmatiserende Tydeligt beskrevet filosofi/værdier/strategi Traume indvirkning formidles til personale/patienter/pårørende Tydelig organisatorisk plan for adfærdsmæssige kriser Planlagt personale supervision Målet med Traume informeret tilgang er, at forstå traumer på et systemisk, organisatorisk og direkte patient niveau. Niveauerne i Traume informeret tilgang vil blive udfoldet i løbet pilotforløbet. Flere elementer i Traume informeret tilgang vil være genkendelige i implementeringsprocessen. Det er elementer, som afsnittene allerede har i dag men måske skal arbejde mere med. Andre elementer vil være nye.

6 6 Viden Det er vigtigt at fastslå, at Traume informeret tilgang ikke taler for, at alle patienter har PTSD. Traume informeret tilgang handler om at have en forståelse for, at traumer er et udbredt fænomen og hos mennesker med en sårbarhed kan disse traumer komme til udtryk i bestemte situationer. I Psykiatrien må vi være åbne for at spørge ind til disse traumer, så vi kan forstå, hvad der udløser dem, hvordan vi bedst hjælper til at håndterer dem. Traume informeret tilgang handler om, såvidt det er muligt, at UNDGÅ AT TRAUMATISERE ELLER RE-TRAMATISERE, mens patienterne er hos os. Traume informeret tilgang kan fungere som en forebyggende og deeskalerende indsats. Endvidere forventes det, at den vil have en positiv effekt på arbejdsmiljøet. ORGANISATIONER MED TRAUMEINFORMERET TILGANG Anerkender traumers udbredelse og forstår potentielle veje mod recovery. Genkender tegn og symptomer på traumer hos klienter, familier, personale og andre der er involveret i systemet. Responderer med integreret viden om traumer i politikker, procedurer og handlinger. Søger aktivt at forebygge re-traumatisering. Kilde: Trauma informed approach and trauma specific interventions, SAMHSA

7 7 Metode Traume informeret tilgang er en tilgang til patienten med forholdsregler om at være både FOREBYGGENDE OG REHABILITERENDE af natur. (Huckshorn & Lebel (2013), s. 65) AT ARBEJDE MED EN TRAUME INFORMERET TILGANG KRÆVER LEDERSKAB OG HANDLING. DER TALES OM 5 AFGØRENDE ELEMENTER Ledelsesmæssig forpligtelse til forandring Screening af alle Medarbejderuddannelse og træning Ansættelsesprocedurer Revidering og gennemgang af politikker og procedurer Af den grund er ledelsesniveauets aktive deltagelse i pilotforløbet af afgørende betydning. Pilotforløbet starter på ledelsesniveauet og først senere udrulles Traume informeret tilgang aktivt blandt medarbejderne. Traume informeret tilgang læner sig op ad de seks kernestrategier, som er en evidensbaseret metode til nedbringelse af tvang, der anvendes flere steder i psykiatrisygehuset. Se mere her: nasmhpd.org/content/six-core-strategiesreduce-seclusion-and-restraint-use. Fællespunkterne mellem de seks kernestrategier og Traume informeret tilgang De seks kernestrategier Ledelse med henblik på organisationsændringer Anvendelse af data til informationsbaseret praksis Personaleudvikling Anvendelse af forebyggelsesværktøjer Traume informeret tilgang (syv strategier) Effektiv ledelse i forhold til organisatorisk forandring Anvendelse af data til at monitorere forandring Medarbejderudvikling Identificering og håndtering af risikofaktorer som kan forbindes med konflikter og vold Implementere traume sensitive behandlingstilbud Brugerens rolle i psykiatriske afsnit/afdelinger Debriefing teknikker Netværket rolle i afsnit og behandlingstilbud Debriefing teknikker Pilotforløbet er tilrettelagt således, at ovenstående 7 strategier i Traume informeret tilgang behandles på hver af de kommende workshops. Se mere om programmet i de følgende afsnit. I øvrigt hen- vises der til artiklen Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan, Kevin Ann Huckshorn (2015).

8 8 Egne noter

9 9 Pilotgruppens medlemmer Navn Navn Navn Navn Navn Navn Navn Rolle Rolle Rolle Rolle Rolle Rolle Rolle Forventningsafstemning Hvad vil vi som pilotafsnit/-afdeling opnå?

10 10 WORKSHOP 1 OKTOBER 2018 Introduktion Dagens fokus Rammer og organisering Traume informeret tilgang Motivation Refleksioner: Hvor skal vi hen? og Hvad er det vi vil? Egne noter Hjemmeopgaven Spørgeskema undersøgelse gennemføres blandt personalet Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal Eksempel: Der gives en første orientering om indsatsen. Formålet er at skabe interesse og begynde at plante tanker om kommende forandringer. Alt personale på afsnit X Senest 15. november. På personalemøde og via intranet.

11 WORKSHOP 2 DECEMBER 2018 Effektiv ledelse og traume sensitive behandlingstilbud Dagens fokus Læring siden sidst Strategi 1. Effektiv ledelse 11 Strategi 5. Traume sensitive behandlingstilbud Faglige hovedbudskaber vedr. effektiv ledelse Målet for effektiv ledelse LEDELSEN PRIORITERER AT ARBEJDE MOD REDUKTION AF diskrimination og stigmatisering. brugen af historisk forældede tvangsmetoder, såsom isolation og fiksering. miljøbaserede iatrogene* konflikter og vold. mangel på inklusion af brugere/patienter. VED AT definere og synliggøre en behandlingsfilosofi i et værdisæt. sikre implementeringen af et behandlingstilbud, der er traumeinformeret. leder demonstrerer tydelig vejledning, retning, deltagelse og fortløbende vurdering, gennem hele projektet. * personalegenereret Kilde: Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan Huckshorn, Kevin. (2015), p. 1 Indsatsområder vedr. effektiv ledelse Revidering af afdelingens filosofi og kerneværdier Udvikle et traume informeret værdigrundlag Udarbejde en implementeringsplan for den enkelte afdeling Lederskabsinddragelse i dataanalyse Aktiv og løbende fokus på at skabe samarbejdende og ikke straffende arbejdsmiljøer Afdelingsledelsen har en aktiv og synlig rolle i initiativet. Evaluerer og planlægger med de indvirkninger Traume informeret tilgang har på arbjedsgange Laver plan for hvordan man kan arbejde med medarbejderanerkendelse Arbejder med uddelegering og ansvarlighed Personcentreret tilgang hvor brugeren har mulighed for at vælge, definerer behandlingstilgangen Ansvarsroller og Witnessing role udvikles

12 12 Egne noter om effektiv ledelse Faglige hovedbudskaber vedr. traume sensitive behandlingstilbud Målet for traume sensitive behandlingstilbud At implementere brugen af et integreret traume sensitivt behandlingstilbud, der omfatter brugen af en universel traume assesment, brugen af de-eskalering eller sikkerhedvurderingsværktøjer; udviklingen af kriseeller sikkerhedsplaner; gennemførelsen af miljømæssige ændringer til at omfatte komfort og sensoriske rum. At tilbyde traumeruddannelse og aktiviteter, der fremmer / uddanner i, traume informeret selvpleje og mestringsfærdigheder tilgængelighed for traume specifikke ydelser til de personer med vedvarende symptomer på akut stresslidelse (ASD) eller PTSD; og andre meningsfulde kliniske interventioner, der hjælper folk med at lære emotionel selvkontrol. Kilde: Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan Huckshorn, Kevin. (2015), p. 10 Indsatsområder vedr. Traume sensitive behandlingstilbud Assesments og individualiseret behandling / støtte Flytte fra kontrol til samarbejde og støtte Ekspert konsultation

13 13 Egne noter om traume sensitive behandlingstilbud Hjemmeopgaven Hvad vil I undersøge vedr. eget afsnit eller afdeling? Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal

14 14 WORKSHOP 3 JANUAR / FEBRUAR 2019 Data og forandring, risikofaktorer, pårørende Dagens fokus Læring siden sidst Strategi 2. Data og forandring Strategi 4. Risikofaktorer Strategi 6. Pårørende samt Peer-support Faglige hovedbudskaber vedr. Data og forandring Målet for data og forandring At fremme brugen af traumeinformerede aktiviteter ved hjælp af data, for her i gennem at vurdere gennemførelsesindsatsen. Inkluderer udførelse af tilfældige journalaudits for at vurdere om kritiske Traumeinformerede komponenter er til stede i dokumentationen. At forebygge at konflikter og vold opstår ved at bruge data på en empirisk, ikke dømmende måde. Inkluderer brug af data til at analysere afdelingens brug af isolation og fiksering, medicin med tvang, selvskade, aggression, time outs, brug af og reaktioner på opstillede adfærd konsekvens programmer, udviklingen af afsnittet, vagt dage og enkelte medarbejdere eller andre variabler organisationen ønsker at måle på. inkluderer også identifikation af afdelings baselines; fastsættelse af forbedringsmål og udvalgte monitoreringsområder over tid, på alle plejeområder, afdelinger og / eller afdelingslignende faciliteter Indsatsområder vedr. data og forandring Fremme Traume Informerede aktiviteter Identifikation af basislinje, kerne og supplerende variabler som skal monitoreres Opstilling af KPI'er (key performance indicators) Overvågning af individuel personaleinvolvering. Registrering af nærved hændelser Kilde: Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan Huckshorn, Kevin. (2015),p. 10.

15 15 Egne noter om data og forandring Faglige hovedbudskaber vedr. risikofaktorer Målet for risikofaktorer At forebygge eller mindske udviklingen af konflikt eller vold, ved at have traume informerede risikostyringsstrategier, integreret i de organisatoriske retningslinjer og politikker. Dette inkluderer brug af universelle screeningsredskaber, til identifikation af risikofaktorer for vold, rettet mod den enkelte eller mod andre samt screening til at identificere personer med risiko faktorer for død og skade under isolation eller fiksering. Indsatsområder vedr. risikofaktorer: Håndtering af risiko for aggressioner og vold Implementering af risikovurderinger for at forebygge alvorlig skade i forbindelse med håndtering af fysiske konflikter. Kilde: Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan Huckshorn, Kevin. (2015), p. 9. Egne noter om risikofaktorer

16 16 Faglige hovedbudskaber om pårørende Målet for pårørende At sikre den fulde og formelle inddragelse af børn (når det er muligt), familier og talsmænd med forskellige roller i i organisationen, dette for at understøtte gennemførelsen af de traume informerede plejeprincipper Indsatsområder vedr. pårørende Værdsætte valg Meningsfyldte rolles FEEDBACK Kilde: Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan Huckshorn, Kevin. (2015), p. 11. Egne noter Hjemmeopgaven Hvad vil I undersøge vedr. eget afsnit eller afdeling? Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal

17 Dagens fokus WORKSHOP 4 MARTS 2019 Medarbejder kompetencer og teknikker/kerneårsagsanalyser Læring siden sidst Strategi 3. Medarbejder kompetencer Strategi 7. Debriefing teknikker/kerneårsagsanalyser 17 Faglige hovedbudskaber vedr. medarbejder kompetencer Målet for medarbejder kompetencer At skabe et behandlingsmiljø, hvor politikker, procedurer og praksisser er funderet i og ledet af en grundig forståelse af de neurologiske, biologiske, psykologiske og sociale påvirkninger af traumer og vold på mennesker og forekomsten af disse oplevelser hos personer der modtager psykiatrisk behandling og vores medarbejdere. Dette omfatter en forståelse af karakteristika og principper for traume informeret tilgang i plejen. Det inkluderer også principperne om recovery orienterede plejesystemer som er personcentreret pleje, valg, respekt, værdighed, partnerskaber, selvforvaltning, selvkontrol, og fuld inddragelse. Denne intervention er designet til skabe et miljø, hvor der er mindre risiko for tvang og konflikter. Det gennemføres primært gennem personale træning, uddannelse og HR udviklings aktiviteter. Det inkluderer træning i sikker anvendelse af isolation og fiksering, valg af leverandører og inddragelse af tekniske og holdningsmæssige kompetencer i job beskrivelser og medarbejderudviklingssamtaler. Det inkluderer også daglig udførsel af effektiv og person centreret psykosocial eller psykiatrisk rehabilitering som behandlingsaktivitet, der er designet til at træne i hverdags aktiviteter (se strategi 1). Indsatsområder vedr. medarbejder kompetencer Human Resource Activiteter og ansættelsesprocesser Uddannelses / træningsproces Styrkebaseret supervision Fokus på medarbejderempowerment Administrative tilsyn Kilde: Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for usein Developing an Organizational Action Plan Huckshorn, Kevin. (2015), p.7

18 18 Egne noter om medarbejder kompetencer Faglige hovedbudskaber om debriefing teknikker/ kerneårsagsanalyser Målet for debriefing teknikker/kerneårsagsanalyser At understøtte implementeringen af den traume informerede tilgang i plejen, ved at reducere hændelser kendetegnet ved konflikt, vold, eller aggression, gennem viden opnået ved en stringent analyse af sådanne begivenheder, når de opstår (herunder isolation og fiksering) og brugen af denne viden til at udarbejde politikker, procedurer og praksis for at undgå gentagelse i fremtiden. Et sekundært mål for denne intervention er at forsøge at afbøde i det omfang det er muligt, skadelig og potentielt traumatiserende virkninger af isolation, fiksering og brugen af medicin givet under tvang, både for det involverede personale og patienten og alle der er vidner til episoden. Indsatsområder vedr. debriefing teknikker/kerneårsagsanalyser Udfolde debriefing politikker og procedurer (Det er afgørende at ledende kliniske og medicinske medarbejdere, herunder den ledende overlæge, deltager i disse begivenheder.) Kilde: Trauma Informed Care (TIC) Planning Guidelines for use in Developing an Organizational Action Plan Huckshorn, Kevin. (2015), p. 11.

19 19 Egne noter om debriefing teknikker/kerneårsagsanalyser Hjemmeopgaven Hvad vil I undersøge vedr. eget afsnit eller afdeling? Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal

20 20 WORKSHOP 5 MAJ 2019 Personale involvering og det videre forløb Dagens fokus Læring siden sidst Involvering af personalegruppen Kommunikation Evaluering Egne noter Hjemmeopgaven Implementering af Traume informeret tilgang hos personalet. Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal

21 WORKSHOP 6 SEPTEMBER 2019 Opsamling Dagens fokus 21 Læring siden sidst Nye aktiviteter Videreførelse Evaluering Forberedelse til konference Egne noter Hjemmeopgaven Hvad vil I gøre ift. at forankre og fortsætte Traume informeret tilgang i eget afsnit eller afdeling? Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal

22 22 WORKSHOP 7 MARTS 2020 Åben Dagens fokus Afventer ift. pilotgruppernes behov Egne noter Hjemmeopgaven Endnu ikke defineret Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal

23 WORKSHOP 8 JUNI 2020 Afslutning Dagens fokus Evaluering Yderligere emner følger (afventer pilotgruppens behov) 23 Egne noter Hjemmeopgaven Endnu ikke defineret Udfyld (hvem gør hvad) Kommunikation efter workshoppen Budskaber Modtagere Ansvarlig Deadline og kanal

24 Layout : P19 Opslagsværk & notesbog Navn Afdeling Psykiatrien i Region Syddanmark Lille Grundet Hulvej Vejle Tlf psykiatrisygehuset@rsyd.dk

Traume informeret tilgang

Traume informeret tilgang Traume informeret tilgang Hvad er traume: Traume opstår som følge af en oplevelse, en række af oplevelser eller nogle omstændigheder der opleves af den enkelte som fysisk eller psykisk skadelige eller

Læs mere

Trauma Informed Care

Trauma Informed Care Oplæg til Workshop 29.10.2018 Trauma Informed Care Introduktion 1 ved Louise Schwartz Behandlingsleder og ledende psykolog Afdeling for Traume og torturoverlevere, ATT 27-11-2018 Definition Trauma Informed

Læs mere

FOREBYGGELSE AF TVANG I DANMARK

FOREBYGGELSE AF TVANG I DANMARK STATUSKONFERENCE OM FOREBYGGELSE AF TVANG I DANMARK 26. FEBRUAR 2018 PÅ NYBORG STRAND, HOTEL OG KONFERENCECENTER 09.00-10.00 Registrering og morgenkaffe 10.00-11.00 Indledning (Chair, forfatter og foredragsholder

Læs mere

Forebyggelse af tvang

Forebyggelse af tvang Psykiatrisk Center Sct. Hans Forebyggelse af tvang Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag 481 Offentligt Høring i Sundheds- og Ældreudvalget Den 26. september 2017 Forskningsleder Jesper

Læs mere

PSYKIATRISK SYGEPLEJE

PSYKIATRISK SYGEPLEJE FAGLIGT SELSKAB FOR PSYKIATRISKE SYGEPLEJERSKER PSYKIATRISK SYGEPLEJE Oktober 2016 3. udgave 23. årgang Dette maleri er lavet med flydende tusch inspireret af brændende skov og krat. Det er tilfældigt

Læs mere

Håndtering af konflikter i psykiatrien

Håndtering af konflikter i psykiatrien Psykiatrisk Center Sct. Hans Håndtering af konflikter i psykiatrien Konference om retspsykiatri Den 27. november 2017 Forskningsleder Jesper Bak Enheden for Klinisk Psykiatrisk Sundheds- og Sygeplejeforskning

Læs mere

DEESKALERINGSPROJEKT i region Sjælland

DEESKALERINGSPROJEKT i region Sjælland DEESKALERINGSPROJEKT i region Sjælland Forebyggelse af Vold og Tvang - deeskalering Lene Lauge Berring 27. november 2014 1 VOLD TVANG DEESKALERING Vold Tvang Deeskalering Videnskabeligt udgangspunkt Tvang

Læs mere

Faglig ledelse og organisering

Faglig ledelse og organisering Faglig ledelse og organisering National konference om nedbringelse af tvang i psykiatrien Den 9. marts 2015 Ph.d. studerende/oversgpl. Jesper Bak Psykiatrisk Center Sct. Hans Hvis man ønsker at nedbringe

Læs mere

IDÉGRUNDLAG OG STRATEGI

IDÉGRUNDLAG OG STRATEGI IDÉGRUNDLAG OG STRATEGI Psykiatrisk Afdeling Middelfart 2015 og frem 10. december VÆRDIER - RELATIONELLE EVNER Vi udfolder Psykiatriens værdier: respekt, faglighed og ansvar, ved at handle i tiltro til,

Læs mere

Handleplan for de socialpsykiatriske bosteder i Randers kommune, Nørrebrogade, Sjællandsgade og Infanterivej

Handleplan for de socialpsykiatriske bosteder i Randers kommune, Nørrebrogade, Sjællandsgade og Infanterivej Handleplan for de socialpsykiatriske bosteder i Randers kommune, Nørrebrogade, Sjællandsgade og Infanterivej Påbud 1: Tilbuddet skal arbejde systematisk med relevante faglige tilgange og metoder, der fører

Læs mere

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland 1. Lidt fakta 2. Værdier og mål 3. Udfordringer 4. Opgaver og styring Hvor er vi Hvordan er vi organiseret Økonomi og personale Økonomi Personale Budget 2019:

Læs mere

Handleplan for de socialpsykiatriske bosteder i Randers kommune, Nørrebrogade, Sjællandsgade og Infanterivej

Handleplan for de socialpsykiatriske bosteder i Randers kommune, Nørrebrogade, Sjællandsgade og Infanterivej Handleplan for de socialpsykiatriske bosteder i Randers kommune, Nørrebrogade, Sjællandsgade og Infanterivej Januar opfølgning på handleplan d 7/1 står skrevet med rødt i højre kolonne. Påbud 1: Tilbuddet

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte grupper - gældende indtil 05.02.2012 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 8 Psykisk syge patienter/borgere og udsatte

Læs mere

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN Uddannelsesregion Syd PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN Klinisk uddannelsesvejleder tilknyttet afsnittet Navn: Meta Nielsen, souschef, tlf: 79405861

Læs mere

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu

Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk. Træning & Praksis. www.tentsproject.eu Det Europæiske Netværk for Posttraumatisk Stress Træning & Praksis www.tentsproject.eu Tidlig intervention Undervisningsplan for tidlige interventionsstrategier efter traume Dag Ø. Nordanger Venke A. Johansen

Læs mere

Psykiatrisk sygepleje

Psykiatrisk sygepleje FORSKNINGSKONFERENCE Psykiatrisk sygepleje Fra forskning til praksis fra praksis til forskning Program 9:30-10:00 Registrering og kaffe 10:00-10:05 Velkomst ved sygeplejefaglig direktør, Ole Ryttov, Psykiatrien,

Læs mere

Relationer og deeskalering

Relationer og deeskalering Relationer og deeskalering i Psykiatrien Region Sjælland Psykiatriens koncept til forebyggelse og håndtering af konflikter frem mod år 2020 Foto: Gert Ellegaard Hanne Sveistrup Demant, vicedirektør, (t.v.).

Læs mere

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland

Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Tid Kl. 08.45-09.00 Kl. 09.00-09:45 Kl. 09:45-10:10 Aktivitet Registrering og morgenmad Psykiatriledelsen byder velkommen og holder oplæg med fokus på fakta, værdier

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri. Resultataftale 2014. Psykiatrisk Center Nordsjælland. Region Hovedstadens Psykiatri

Region Hovedstadens Psykiatri. Resultataftale 2014. Psykiatrisk Center Nordsjælland. Region Hovedstadens Psykiatri Region Hovedstadens Psykiatri Resultataftale 2014 Psykiatrisk Center Nordsjælland Region Hovedstadens Psykiatri Introduktion Denne resultataftale beskriver de driftsmål og indsatsområder, som PC Nordsjælland

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske

Læs mere

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019

Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre Endelig version, september 2019 Styrket kvalitet i det nære sundhedsvæsen Programstrategi for Fremfærd Sundhed & Ældre 2019-2021 Endelig version, september 2019 INDHOLDSFORTEGNELSE INTRODUKTION 2 DRØMMEN VIL NÅ 4 FREMFÆRD SUNDHED & ÆLDRE

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Second opinion med og uden patient - implementering og videreudvikling af reviewmetode til nedbringelse af tvang på et lukket sengeafsnit.

Second opinion med og uden patient - implementering og videreudvikling af reviewmetode til nedbringelse af tvang på et lukket sengeafsnit. Psykiatrisk Center Glostrup, afsnit 809 Statuskonference om forebyggelse af tvang i Danmark, Nyborg 2018 Workshop inden for kernestrategi 6 debriefing-teknikker: Second opinion med og uden patient - implementering

Læs mere

Brugeren som samarbejdspartner

Brugeren som samarbejdspartner Velkommen til temadagen: Brugeren som samarbejdspartner 20. November 2013 Velkommen Søren Bredkjær Vicedirektør i Psykiatrien, Region Sjælland Dagens program Input Hvad synes I? Velkomst Dialog under fest

Læs mere

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN Specialuddannelsen for psykiatriske sygeplejersker Uddannelsesregion Syd ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. Projektets titel: Vi bygger bro Fælles undervisning for Region Syddanmark og de 22 kommuner 2. 3. Baggrund og vision for projektet: Overordnet mål:

Læs mere

Rikke Laulund Schultz. Vibeke Rischel. Præsentation af pakke Plenum kl. 10.45 11.30. Vilje Udførelse Ideer

Rikke Laulund Schultz. Vibeke Rischel. Præsentation af pakke Plenum kl. 10.45 11.30. Vilje Udførelse Ideer Rikke Laulund Schultz Medlem af faglig følgegruppe Dansk Psykiatrisk Selskab Vibeke Rischel Sundhedsfaglig chef Dansk Selskab for Patientsikkerhed Præsentation af pakke Plenum kl. 10.45 11.30 Vilje Udførelse

Læs mere

Status på Partnerskabsaftale mellem Region Syddanmark og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Status på Partnerskabsaftale mellem Region Syddanmark og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Status på Partnerskabsaftale mellem Region Syddanmark og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Baggrund Regeringen har indgået finanslovsaftale med Venstre og De Konservative for 2014. Det fremgår af

Læs mere

Nordisk Psykiatritopmøde

Nordisk Psykiatritopmøde Nordisk Psykiatritopmøde 6. november 2015 Session 5: De professionelles rolle Oplæg: Hjælp via indsatser, der samarbejder NAPHA (Natjonalt Kompetensecenter for Psykisk Helsearbeid), oplægsholder er Trond

Læs mere

Brugerstyret psykiatri

Brugerstyret psykiatri Brugerstyret psykiatri Hvad betyder det i praksis? Til ledere og medarbejdere i Psykiatrien »Brugeren af Psykiatrien skal sikres afgørende bestemmelse over sit behandlingsforløb...«brugerstyret psykiatri

Læs mere

Introduktion til kurset CTI på hjemløseområdet

Introduktion til kurset CTI på hjemløseområdet Introduktion til kurset CTI på hjemløseområdet Odense, den 16. og 17. april 2015 Formål med kurset og Kort om udbredelse af hjemløsestrategien 1 Program for CTI - kompetenceudvikling Torsdag den 16.april

Læs mere

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER

KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER KRISEVEJLEDNING MED RELEVANTE INSTRUKTIONER Tilværelsen byder på mange forskellige oplevelser både gode og dårlige og alle mennesker oplever tidspunkter i livet, der er forbundet med vanskeligheder og

Læs mere

Modulbeskrivelse. Lokalt tillæg til studieordningen. Modul 8

Modulbeskrivelse. Lokalt tillæg til studieordningen. Modul 8 Modulbeskrivelse Lokalt tillæg til studieordningen Modul 8 Rehabilitering og habilitering, som muliggør aktivitet og deltagelse. Genoptræning og behandling II. Psykiatriske og somatiske problemstillinger

Læs mere

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang

Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland. Kærvang Kompetencemodel for socialpsykiatriske sygeplejersker i Specialsektoren, Region Nordjylland Kærvang Kompetenceprofilens formål Medarbejderne er den vigtigste ressource i Specialsektoren. Det er afgørende

Læs mere

VEJLEDNING I DEESKALERING

VEJLEDNING I DEESKALERING VEJLEDNING I DEESKALERING Indhold Vejledning i deeskalering 5. Udgave, April 2016 Region Sjælland Psykiatrisk Forskningsenhed Lene Lauge Berring, sygeplejerske, cand.cur. lelb@regionsjaelland.dk Illustrationer

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

CARL HOLST (V) LEN BOWERS PÁLL MATTHÍASSON IAN DAWE NATIONAL KONFERENCE OM NEDBRINGELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 9. 10. MARTS 2015 I NYBORG

CARL HOLST (V) LEN BOWERS PÁLL MATTHÍASSON IAN DAWE NATIONAL KONFERENCE OM NEDBRINGELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 9. 10. MARTS 2015 I NYBORG NATIONAL KONFERENCE OM NEDBRINGELSE AF TVANG I PSYKIATRIEN 9. 10. MARTS 2015 I NYBORG Velkommen! Velkommen! KEYSPEAKERS LEN BOWERS IAN DAWE PÁLL MATTHÍASSON CARL HOLST (V) Professor i psykiatri, Professor

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Nedbringelse af tvang i psykiatrien. Et fælles anliggende. Socialpædagogers rolle. SL konference i Kolding 10. februar 2016

Nedbringelse af tvang i psykiatrien. Et fælles anliggende. Socialpædagogers rolle. SL konference i Kolding 10. februar 2016 SL konference i Kolding 10. februar 2016 Nedbringelse af tvang i psykiatrien Et fælles anliggende Socialpædagogers rolle Jesper Buchholdt Gjørup, CFK, Region Midtjylland Ronnie Sydbøge, socialpædagog,

Læs mere

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson.

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson. 1 Kompetenceprofiler Sundhed og omsorg og Socialområdet handicap og psykiatri Kompetenceprofil Forord Skrives af relevant ledelsesperson. - Den færdige introducerede medarbejder - Opdelt i generel profil

Læs mere

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland

Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland Strategi for sygeplejen 2012 2015 Psykiatrien i Region Nordjylland FORORD... 3 BAGGRUNDEN FOR STRATEGI FOR SYGEPLEJEN I PSYKIATRIEN I REGION NORDJYLLAND... 4 Nationale og regionale politiske strategier

Læs mere

Effektmåling i praksis

Effektmåling i praksis Effektmåling i praksis Erfaringer fra bo- og behandlingsstedet OK- Centret Enghaven OK-Centret Enghaven 206 OK- Centret Enghaven Selvejende institution, En del af non- profit organisationen OK- Fonden.

Læs mere

LIGE ADGANG TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD

LIGE ADGANG TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD LIGE ADGANG TIL KOMMUNALE SUNDHEDSTILBUD Salon om deltagelse i samfundet og oplevelse af sundhed Konferencen om lighed i sundhed Region Midtjylland Den 29. september 2016 v. Anna Paldam Folker, senior

Læs mere

BESKRIVELSE AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSSTED OG AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSFORLØB

BESKRIVELSE AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSSTED OG AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSFORLØB BESKRIVELSE AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSSTED OG AF DET KLINISKE UNDERVISNINGSFORLØB Region Sjælland Psykiatrien Vest Psykiatrisk Akut Modtagelse (PAM) Fælledvej indgang 42 4200 Slagelse Tlf. 58 55 93

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

Hallo chef Jeg kommer ikke på arbejde i dag.

Hallo chef Jeg kommer ikke på arbejde i dag. Hallo chef Jeg kommer ikke på arbejde i dag. OUH Odense Universitetshospital - Svendborg Sygehus er et af Danmarks fire universitetshospitaler. OUH er det største og mest specialiserede hospital i Region

Læs mere

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen STRESS Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Streespolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Der blev ved overenskomstforhandlingerne i 2005 indgået en aftale mellem KL og KTO vedrørende arbejdsbetinges

Læs mere

Tilsynet i henhold til grundlovens Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt

Tilsynet i henhold til grundlovens Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Tilsynet i henhold til grundlovens 71 2016-17 71 Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets 71-tilsyn

Læs mere

Professionsgrundlag for ergoterapi (www.etf.dk).

Professionsgrundlag for ergoterapi (www.etf.dk). lifeframing er opstartet i 2008, med selvstændig klinisk praksis indenfor fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Den kliniske praksis har base i Viborg. Der udøves praksis i overensstemmelse med ergoterapi- fagets

Læs mere

Visionen. Patient, pårørende og sundhedsvæsen. Et stærkt og udviklende partnerskab

Visionen. Patient, pårørende og sundhedsvæsen. Et stærkt og udviklende partnerskab Visionen Patient, pårørende og sundhedsvæsen - Et stærkt og udviklende partnerskab Vores fælles sundhedsvæsen Visionen er et sundhedsvæsen, som borgerne i regionen opfatter som deres. Det gør de, fordi

Læs mere

Konference om Psykiatrisk Sygepleje

Konference om Psykiatrisk Sygepleje Konference om Psykiatrisk Sygepleje 3. og 4. juni 2014 Hotel Faaborg Fjord v/sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov Kompetenceudvikling af fagprofessionelle til at arbejde samarbejds - og recovery orienteret.

Læs mere

TILBUD TIL KOMMUNEN STOP VOLD I FAMILIER DIALOG MOD VOLD

TILBUD TIL KOMMUNEN STOP VOLD I FAMILIER DIALOG MOD VOLD TILBUD TIL KOMMUNEN STOP VOLD I FAMILIER DIALOG MOD VOLD STOP VOLD I FAMILIER Vold i nære relationer har store konsekvenser for de udsatte og for samfundet som helhed. Dialog mod Vold er et landsdækkende

Læs mere

Direktørmødet: Hvordan kommer man fra ord til handling ift. recovery? Hvordan samarbejder vi med brugere og pårørende?

Direktørmødet: Hvordan kommer man fra ord til handling ift. recovery? Hvordan samarbejder vi med brugere og pårørende? Direktørmødet: Hvordan kommer man fra ord til handling ift. recovery? Hvordan samarbejder vi med brugere og pårørende? Bud på svar ved: Specialkonsulent Finn Blickfeldt Juliussen Center for Handicap og

Læs mere

PROCESKONFIRMERING! - hvordan du som leder kan facilitere løbende forbedring og fastholde en standard!

PROCESKONFIRMERING! - hvordan du som leder kan facilitere løbende forbedring og fastholde en standard! PROCESKONFIRMERING - hvordan du som leder kan facilitere løbende forbedring og fastholde en standard Proceskonfirmering er ikke et udbredt fænomen i danske virksomheder, hvilket kan skyldes, at det minder

Læs mere

Underviser / Emne

Underviser / Emne Psykisk sygdom og sygepleje Elevernes forudsætninger fra GF2: Fokus på Gf2 er det raske menneske Eleverne har grundlæggende viden om livsstilssygdomme, men ikke om psykiske sygdomme De elever, der på GF2

Læs mere

Recovery i Viborg Kommune. Socialudvalgsmøde 8. maj 2012

Recovery i Viborg Kommune. Socialudvalgsmøde 8. maj 2012 Recovery i Viborg Kommune Pejlemærker for fremtidens socialpsykiatriske indsats Recovery og KLs pejlemærker Kommunernes socialpsykiatriske indsatser skal rumme større gruppe af borgere med komplekse behov

Læs mere

Projekt - Håndtering af psykisk arbejdsmiljø i ledelsessystemer

Projekt - Håndtering af psykisk arbejdsmiljø i ledelsessystemer Projekt - Håndtering af psykisk arbejdsmiljø i er Hans Jørgen Limborg - Teamarbejdsliv Bureau Veritas Konventum Finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden Certificeringsudvalget indgår som følgegruppe

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation 2 Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel på

Læs mere

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON

PSYKIATRI AMU-UDDANNELSER INDHOLD OG TEMAER SIGNALEMENT AF DET SOCIALPSYKIATRISKE OMRÅDE MED KENDTE OG NYE UD- FRA PATIENT TIL PERSON PSYKIATRI Titel: Psykiatri Varighed: 24 dage AMU-UDDANNELSER 42685 Socialpsykiatri fagligt samarbejde (10 dage) Eller 40597: Recovery (10 dage) Eller 46835: Støtte ved kognitiv behandling (10 dage) Plus

Læs mere

Aktionsforskning. Udvikling, læring og dokumentation som en del af praksis

Aktionsforskning. Udvikling, læring og dokumentation som en del af praksis Aktionsforskning Udvikling, læring og dokumentation som en del af praksis Ergoterapeutforeningens faglige konference Odense, den 11. november 2015 v. Anna Paldam Folker, chefkonsulent, ph.d. 1 Tre temaer

Læs mere

personlighedsforstyrrelser

personlighedsforstyrrelser Danske Regioner 29-10-2012 Personlighedsforstyrrelser voksne (DF60.3, DF60.6) Samlet tidsforbrug: 27 timer Pakkeforløb for personlighedsforstyrrelser Forord I psykiatrien har vi kunnet konstatere en række

Læs mere

POINTER OG DIALOGSPØRGSMÅL OM FOREBYGGELSE AF TRUSLER OG VOLD - til en arbejdsgruppe og en personalegruppe

POINTER OG DIALOGSPØRGSMÅL OM FOREBYGGELSE AF TRUSLER OG VOLD - til en arbejdsgruppe og en personalegruppe 1. Er det muligt konkret på arbejdspladsen udvikle værdier og metoder på en måde, så forebyggelse af konflikter inkluderes? Hvordan kan det gribes an? 2. Hvilke konkrete personlige og faglige kompetencer

Læs mere

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN Specialuddannelsen for psykiatriske sygeplejersker Uddannelsesregion Syd ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Projektbeskrivelse. Projektets titel Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Baggrund/ problembeskrivelse Kommissionen om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde i sin

Læs mere

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN Specialuddannelsen for psykiatriske sygeplejersker Uddannelsesregion Syd ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Center for Senhjerneskade

Center for Senhjerneskade Beskrivelse af ydelsespakker Tekst Basis regionsyddanmark.dk Februar 2014 For alle pakker gælder det, at indsatsen skal bidrage til, at borgeren oplever øget mestring af sociale, emotionelle, fysiske,

Læs mere

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN

PRÆSENTATIONSBESKRIVELSE AF UDDANNELSESAFSNIT I PSYKIATRISKE CENTRE/ SYGEHUSPSYKIATRIEN Specialuddannelsen for psykiatriske sygeplejersker Uddannelsesregion Syd ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Workshop: At arbejde i borgerens ide om forandring. Borgerinddragelse 2.0.

Workshop: At arbejde i borgerens ide om forandring. Borgerinddragelse 2.0. Workshop: At arbejde i borgerens ide om forandring. Borgerinddragelse 2.0. Dorte From, faglig konsulent. Finn Blickfeldt Juliussen, specialkonsulent Center for Handicap og Psykisk Sårbarhed Omdrejningspunktet

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan 4. semester Akutafsnit 1, HE Midt Regionshospitalet Viborg 1 Klinisk uddannelsesplan Den kliniske studieplan giver dig en præsentation af det kliniske

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

PRÆSENTATION AF FORLØB I

PRÆSENTATION AF FORLØB I PRÆSENTATION AF FORLØB I VALGMODUL Modul 13 Valgmodulets titel: Tvang og fastholdelse i psykiatrien Uddannelsesenhed/klinisk undervisningssted: Børne- og ungdomspskykiatrisk hospital og Psykiatrisk Universitetshospital

Læs mere

Erfaringerne fra pilotprojektet kan bruges til at vurdere, hvorvidt konceptet for kollegial debriefing skal udbredes yderligere.

Erfaringerne fra pilotprojektet kan bruges til at vurdere, hvorvidt konceptet for kollegial debriefing skal udbredes yderligere. Psykiatri og Social Administrationen Resumé af projektbeskrivelse om kollegial debriefing i Specialområde Dømte og Kriminalitetstruede Børn og Unge til møde i HMU den 23. oktober 2015. Socialplanlægning

Læs mere

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen 2017 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen UANMELDT KOMMUNALT TILSYN FLINTHOLM PLEJEBOLIGER ELGA OLGAS VEJ 5 2000 FREDERIKSBERG FORSTANDER PETER LYNGE KJÆR [Tilsynet er aflagt d. 21. september

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

Årsberetning for Samværs- og Aktivitetsstedet Hjorten

Årsberetning for Samværs- og Aktivitetsstedet Hjorten Årsberetning for Samværs- og Aktivitetsstedet Hjorten 2013 2014 Mål for 2013 Evaluering af mål A: Implementering af den narrative teori og metode Personalegruppen i DSI NETTET I og II er gennem tre år

Læs mere

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud

Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Nye veje i de socialpsykiatriske tilbud Når vi lykkes, hvad kræver det af samarbejdspartnere, medarbejdere, sagsbehandlere, ledelse og ikke mindst af borgerne? Henrik Suhr, Centerleder, Center for Socialpsykiatri

Læs mere

Servicedeklaration for Teglgårdshuset - Bostøtten

Servicedeklaration for Teglgårdshuset - Bostøtten Servicedeklaration for Teglgårdshuset - Bostøtten Praktiske oplysninger Center for Misbrug og Socialpsykiatri Teglgårdshuset - Bostøtten Teglgårdsparken 103A, st., 5500 Middelfart Tlf.: 2939 3517/2128

Læs mere

Hvad indebærer god behandling af alkoholproblemer? Associate Professor Anette Søgaard Nielsen University of Southern Denmark

Hvad indebærer god behandling af alkoholproblemer? Associate Professor Anette Søgaard Nielsen University of Southern Denmark Hvad indebærer god behandling af alkoholproblemer? Associate Professor Anette Søgaard Nielsen University of Southern Denmark ansnielsen@health.sdu.dk. Først og fremmest: Hvad er det, vi skal behandle?

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

KRISE- OG TRAUMEINFORMERET STØTTE TIL BØRN & UNGE PÅ HOSPITALET

KRISE- OG TRAUMEINFORMERET STØTTE TIL BØRN & UNGE PÅ HOSPITALET KRISE- OG TRAUMEINFORMERET STØTTE TIL BØRN & UNGE PÅ HOSPITALET ET UDVIKLINGS- OG FORSKNINGSSPROJEKT UNDER TVÆRFAGLIGT VIDENSCENTER FOR PATIENTSTØTTE 2014-2017 BAGGRUND OG FORMÅL Dette projekt er et forsknings-

Læs mere

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer

Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Tværsektorielle tiltag og konkrete initiativer Overblik over igangværende og afsluttede nationale og regionale initiativer ift. mennesker med psykiske vanskeligheder og samtidigt misbrug ved Katrine Schepelern

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Vejledning til ansøgning om deltagelse i et indsatsforløb om voldsforebyggelse Ansøgningsfrist: Onsdag den 28. november 2018 på mailadresse Indsatsteam@socialstyrelsen.dk Hvem kan ansøge? 1. Botilbud (

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Disposition for oplægget 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation

Læs mere

Slutrapportering. For projektet: Den gode psykiatriske afdeling. Bevilliget under satspuljen

Slutrapportering. For projektet: Den gode psykiatriske afdeling. Bevilliget under satspuljen Afdeling: Planlægning Journal nr.: 10/17999 Dato: 31. marts 2014 Udarbejdet af: Kjeld Andersen Afrapportering til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slutrapportering For projektet: Den gode psykiatriske

Læs mere

Fra forskning til implementering Hvordan kommer evidensbaseret viden i brug? Hvad kan forskningen gøre - og hvad skal der til i kommunerne?

Fra forskning til implementering Hvordan kommer evidensbaseret viden i brug? Hvad kan forskningen gøre - og hvad skal der til i kommunerne? Fra forskning til implementering Hvordan kommer evidensbaseret viden i brug? Hvad kan forskningen gøre - og hvad skal der til i kommunerne? Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema 1. Projektets titel: Styrket sundhedsfagligrådgivning og lettere adgang til børneog ungdomspsykiatrisk udredning i Region Syddanmark. 2. Med udredningsretten og behandlingsgarantien

Læs mere

Indsatsen mod vold, mobning og chikane i Region Midtjylland

Indsatsen mod vold, mobning og chikane i Region Midtjylland Indsatsen mod vold, mobning og chikane i Region Midtjylland v. Per Bo Nørgaard Andersen Kontorchef Koncern HR Organisation, Ledelse og Procesoptimering www.olp.rm.dk Antal anmeldelser om vold Det samlede

Læs mere

Faget: Psykisk sygdom og sygepleje

Faget: Psykisk sygdom og sygepleje Faget: Psykisk sygdom og sygepleje Social og sundhedsuddannelsen Reform 2017 Skoleperiode 4 Antal lektioner: 60 Aktuel hold asm17023 Fagmålene: Eleven kan anvende viden om de hyppigst forekommende psykiske

Læs mere

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018

Målbillede for risikostyring i signalprogrammet. Juni 2018 Målbillede for risikostyring i signalprogrammet Juni 2018 1 Introduktion Opstilling af målbillede Målbilledet for risikostyringen i Signalprogrammet (SP) definerer de overordnede strategiske mål for risikostyring,

Læs mere

Bryd implementeringsmuren. Evabeth Mønster

Bryd implementeringsmuren. Evabeth Mønster Bryd implementeringsmuren Evabeth Mønster Leder/nøgleperson og arbejdsmiljø Medarbejder og arbejdsmiljø Formålet med den næste gode time: Inspiration Dialog Erfaringsudveksling Værktøjer LMI Leadership

Læs mere

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress MED-Hovedudvalg Stresspolitik Formål: Målet med denne stresspolitik er at forebygge, modvirke og håndtere stress, da stress indvirker negativt på den

Læs mere

ICF på vej mod et tværfagligt værktøj

ICF på vej mod et tværfagligt værktøj ICF på vej mod et tværfagligt værktøj Baggrund Proces Kritik Videre udvikling Samuel Olandersson Souschef/fysioterapeut Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri

Læs mere

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering

Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Journal nr.: Dato: Møde i Følgegruppe for Genoptræning og Rehabilitering Tidspunkt: Den 8. december 2017, kl. 11.30 14.30 Sted: Teglgårdsparken 26, mødelokale 203 Deltagere: Susanne Lauth, sygeplejefaglig

Læs mere

Region Hovedstadens Psykiatri. Resultataftale 2015. Psykiatrisk Center Amager. Region Hovedstadens Psykiatri

Region Hovedstadens Psykiatri. Resultataftale 2015. Psykiatrisk Center Amager. Region Hovedstadens Psykiatri Region Hovedstadens Psykiatri Resultataftale 2015 Psykiatrisk Center Amager Region Hovedstadens Psykiatri Introduktion Denne resultataftale beskriver de driftsmål og strategiske initiativer, som Psykiatrisk

Læs mere

Implementering. Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 3. www.socialkvalitetsmodel.dk

Implementering. Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 3. www.socialkvalitetsmodel.dk Implementering Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Ressourcepersonkursus modul 3 www.socialkvalitetsmodel.dk Planlægge Hvordan nås kvalitetsmålet? Handle På baggrund af kvalitetsovervågning iværksættes

Læs mere