Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget B 132 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget B 132 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget B 132 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 7. juni 2016 Besvarelse af spørgsmål 1 til B 132 stillet af udvalget den 19. maj 2016 efter ønske Rasmus Nordqvist (ALT) og Lisbeth Bech Poulsen (SF). Spørgsmål: Ministeren bedes udarbejde en oversigt over samtlige direkte og indirekte offentlige støtteordninger på iværksætterområdet omfattende dels økonomisk støtte (tilskudsordninger, fonde, puljer, skatteregler m.v.), dels anden form for støtte (programmer, rådgivning m.v.). Tilsvarende bedes udarbejdet en oversigt over private støtteordninger målrettet iværksætterområdet. ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Slotsholmsgade København K Tlf Fax CVR-nr evm@evm.dk Svar: Der findes ikke én internationalt anerkendt definition af en iværksættervirksomhed. I det følgende er der lagt til grund, at støtte til iværksætteri omfatter hjælp til nystartede virksomheder, som er op til fem år gamle. Der findes endvidere ikke én kilde til præcise og sammenlignelige opgørelser af omkostningerne til at hjælpe nystartede virksomheder, hvorfor tallene i besvarelsen er baseret på det bedste skøn ud fra de tilgængelige kilder. Det er særligt for en række ordninger vanskeligt at afgrænse, i hvor høj grad ordningen er målrettet hjælp til nystartede virksomheder frem for til mere etablerede virksomheder. Opgørelserne er derfor generelt behæftet med betydelig usikkerhed. Der ydes i Danmark støtte til iværksætteri på både statsligt, regionalt og kommunalt niveau. Disse gennemgås særskilt i det følgende. Der er i opgørelsen angivet navnet på den pågældende bevilling samt omkostningens størrelse de seneste tre år samt budget for indeværende år. Ud over den nedenfor oplistede direkte og indirekte støtte til iværksætteri foregår der en vis vejledning i styrelser og departementer, herunder fx oplysninger om opstart af virksomhed på portalen startvækst.virk.dk. Hovedparten af vejledningsindsatsen til iværksættere indgår dog i nedenstående oversigt, idet der fx ydes vejledning i kommunerne og i væksthusene, som indgår i opgørelsen i tabel 5 nedenfor vedrørende kommunernes omkostninger til iværksætteri. Erhvervs- og Vækstministeriet har ikke kendskab til kilder til information om private støtteordninger målrettet iværksætterområdet, da der ikke er pligt til at indberette private aktiviteter på området. Disse er derfor ikke omfattet af svaret.

2 2/8 Statslige udgifter til iværksætteri Der er med afsæt i Redegørelse om erhvervsfremme og støtte foretaget en enkeltvis vurdering af formål for aktive og ophørte ordninger, som vedrører iværksætteri. For at identificere, hvilke ordninger, som er målrettet iværksætteri, er der foretaget en gennemgang af Erhvervs- og Vækstministeriets ordninger samt rettet henvendelse til Beskæftigelsesministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Udenrigsministeriet, Ministeriet for Miljø og Fødevarer, Energi-, Klima-, og Forsyningsministeriet samt Skatteministeriet (for så vidt angår skatteudgifter). Ordninger, som primært er målrettet iværksætteri, fremgår af tabel 1. Tabel 1 Ordninger primært målrettet iværksætteri Mio. kr. (2016-pl) Fonden til entreprenørskab 10,1 10,1 10,0 10, Grønt iværksætterhus 6,6 5,9 7,1 2, Tidlig idéfinansiering - proof of business 10,1 10,2 10,1 5, Vækstlåneordning for iværksættere Medfinansiering af innovationsmiljøer Tilskud til Fonden for Entreprenørskab Indløsning af statsgaranti vedrørende lån til yngre jordbrugere ,5 45,0 218,7 217,8 218,9 209,7 10,1 10,1 9,9 15,3 54,4 28,9 49,4 27, Indløsning af statsgaranti vedrørende lån til yngre fiskere ,1 Total 310,0 282,9 349,3 315,5 Anm: For Vækstlåneordning for iværksættere gælder, at bevillingen er en tabsramme, der understøtter udlånet, mens den endelige opgørelse over faktiske tab først kan foretages ved lånenes løbetids udløb. I tillæg til ovennævnte ordninger, der vurderes primært at være målrettet iværksættere, findes der på tværs af ministerområderne en række ordninger, som benyttes af nystartede virksomheder på lige fod med etablerede virksomheder. For disse ordninger er udgifterne til iværksætteri så vidt muligt opgivet som faktiske tal ved summering af relevante udgifter. Såfremt der for den pågældende ordning ikke foreligger information, som gør det muligt at udskille udgifter til unge virksomheder, er der foretaget et skøn over andelen af støtte tilgået virksomheder, der er op til 5 år gamle, jf. bilag 1. Udgifterne til statslige ordninger, der delvist er målrettet iværksætteri, er angivet i tabel 2. Det bemærkes særligt, at Uddannelses- og Forskningsministeriet, ud over en konto målrettet teknologiudvikling og innovation under Danmarks

3 3/8 Innovationsfond medtaget i tabel 2, ikke har mulighed for at vurdere, om deres ordninger er delvist målrettet iværksætteri. Ministeriet har således ikke data for alderen af de virksomheder, der historisk har benyttet sig af de forskellige øvrige forsknings- og innovationsprogrammer i regi af ministeriet og relaterede bevillingsorganer. Tabel 2 Ordninger der delvist vedrører iværksætteri Mio. kr. (2016-pl) Note Eksport- og investeringsfremme mv. 1 5,8 5,2 5,4 5, Eksportstipendiater 2 0,8 0,9 1,0 0, Indsats for små og mellemstore virksomheder og innovative vækstvirksomheder og iværksættere 3 2,7 2,5 2,5 2, Markedsmodningsfonden 4 65,5 66,0 89,8 0, Iværksætteri- og innovationsinitiativer 5 2,1 2,4 2, Industriel symbiose 6 0,9 0, Forundersøgelse vedr. alternative iværksættere Nye iværksættere/væksthuse, kurser i udvikling og vækst samt early warning for nye og mindre virksomheder 7 1, ,3 2,7 1,3 0, Tilskud til Design Society 9 1,5 2,0 2,0 2, Designprisen INDEX:Award 10 0,1 0,5 0, Center for Kultur og Oplevelsesøkonomi 11 0,6 0,6 0, Grøn omstillingsfond 12 15,3 7,5 9, Økologiske iværksættere 13-1,0 1, Vækstkaution (kapitalindskud i VækstFonden til en lånegarantiordning for udviklingsaktiviteter i mindre virksomheder) Pulje til forsøgsvirksomhed i landdistrikterne og de små øsamfund, erhvervsstøtte ( ) Medfinansiering af EU's Regionalfond og Socialfond Tilskudspulje til grønne maritime demonstrationsprojekter Del af FL-bevilling til teknologiudvikling og innovation under Danmarks Innovationsfond 14 62,2 38,3 34,9 9,6 15-1, ,8-0,4-17 1, ,2 28,6 115,0 Total 162,3 130,4 170,4 127,4 Anm: Uddannelses- og Forskningsministeriet har ikke data for alderen af de virksomheder, der historisk har benyttet sig af de forskellige øvrige forsknings- og innovationsprogrammer i regi af ministeriet og relaterede bevillingsorganer. Det er derfor ikke muligt at vurdere omfanget af støtte til virksomheder yngre end fem år udover ovennævnte. Derudover anføres en række ordninger, for hvilke det enten ikke er muligt at estimere andelen, der er tilgået unge virksomheder, eller som ikke direkte eller indirekte har iværksætteri som formål, men hvor det ikke kan udelukkes, at der også ydes støtte hertil under ordningen, jf. tabel 3.

4 4/8 Tabel 3 Ordninger, der kan indeholde støtte til iværksætteri, men hvor der ikke er et kvalificeret grundlag for at estimere omfanget Udvikling af landdistrikterne under Landdistriktsprogrammet LAG under fiskeri Udvikling i primært jordbrug Økologisk Udvikling Økologitilskud Økologifremme Foranstaltninger inden for fiskeri og akvakultur mv Kompetenceudvikling i landdistrikterne ( tidl. Efteruddannelse indenfor jordbrugserhvervene), ophørt Etablering af biogasanlæg Udviklings- og demonstrationsprojekter i jordbrugsbedrifter (iht. landdistriksstøtteloven, miljørettet), FL: Innovation, forskning og udvikling i jordbrugs- og fiskerisektoren, flyttet over på Forsøgsfiskeri, innovation, forskning, udvikling, er fra og med 2007 overført og sammenlagt med bevillingerne på Forarbejdning af fisk, innovation, forskning og udvikling m.v. indenfor fiskerisektoren, er fra og med 2007 overført og sammenlagt med bevillingerne på Udviklings- og forskningsaktiviteter inden for fødevaresektoren, GUDP Grønne ildsjæle ( ) Pilotprojekter om grøn omstilling ( ) Udvikling, test og demonstration af nye miljøteknologier, MUDP Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, MUDP Grøn innovationspulje Udbygning af dansk energiforskning og udvikling (note 19) Forskning, udvikling og demonstration inden for energieffektiv transport (note 20) Endelig kan to skatteudgifter siges at være særligt målrettet iværksættere, jf. tabel 4. Tabel 4 skatteudgifter i forbindelse med støtte til iværksætteri (mindreprovenu, umiddelbar virkning) Mio. kr. (2016-pl) Note Etablerings- og iværksætterkontoordninger Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter Total Anm: Skatteudgifterne viser statens mistede indtægter som følge af, at man har valgt at begunstige visse aktiviteter eller sektorer med en lempeligere beskatning end den almindeligt gældende. Udgifterne beregnes af Skatteministeriet efter tabt provenu metoden. Derved opgøres de umiddelbare skatteindtægter, som det offentlige ville have fået, hvis skatteudgiften blev fjernet.

5 5/8 Kommunale og regionale udgifter Social- og Indenrigsministeriet kan for så vidt angår det regionale og kommunale område oplyse følgende, som jeg henholder mig til: De kommunale og regionale nettodriftsudgifter til erhvervsservice og iværksætteri for perioden 2013 til 2015 samt budget for 2016 er opsummeret i tabel 5. Tabel 5 Oversigt kommunale og regionale nettodriftsudgifter til iværksætteri, , mio. kr. i 2016 pl Mio. kr. (2016-pl) (budget) Regioner, Erhvervsservice og iværksætteri 122,0 102,0 143,0 6,0 Kommuner, Erhvervsservice og iværksætteri 405,0 416,0 432,0 513,0 Kommuner - Heraf væksthuse 75,0 74,0 75,0 - Total 527,0 519,0 575,0 519,0 Anm. Bemærk afrundingsdifferencer i sumtallet. Fra 2005 til 2015 er der tale om regnskabstal, mens der for 2016 er tale om budgettal. Kilde: Danmarks Statistik samt Social- og Indenrigsministeriets beregninger. De regionale udgifter til iværksætteri ( ) Ifølge den regionale kontoplan dækker kontoen Erhvervsservice og iværksætteri over tilskud til erhvervsråd, tilskud til investeringsfremmeorganisationer og tilskud til iværksætterrådgivning, jf. lov om erhvervsfremme 9. Endvidere indeholder kontoen EU-tilskud til tilsvarende aktiviteter samt tilsagn om projektstøtte i tilknytning hertil. Det er ikke muligt at opdele kontoen i specifikke underformål. Det er derfor ikke muligt at opgøre, hvor stor en andel af den samlede regionale erhvervsservice, der går til at hjælpe nystartede virksomheder. De kommunale udgifter til iværksætteri ( ) Ifølge den kommunale kontoplan dækker kontoen Erhvervsservice og iværksætteri over tilskud til erhvervsråd, tilskud til investeringsfremmeorganisationer og tilskud til iværksætterrådgivning. Endvidere indeholder kontoen EU-tilskud til tilsvarende aktiviteter samt udbetalinger i tilknytning hertil. Udgifterne til væksthuse dækker udgiften til driften af de fem regionale væksthuse, der hjælper iværksættervirksomheder og mindre virksomheder med at realisere deres vækstplaner. Det er ikke muligt at opdele kontoen i specifikke underformål. Det er derfor ikke muligt at opgøre, hvor stor en andel af den samlede kommunale erhvervsservice, der fx går til at hjælpe nystartede virksomheder. Med venlig hilsen Troels Lund Poulsen

6 6/8 Bilag 1: Noteliste 1 Af den samlede bevilling skønnes 2 pct. at vedrøre iværksætteri ud fra en betragtning om, at det skønnes, at 2 pct. af Eksportrådets omsætning/aktiviteter, som ikke vedrører tilskudsprogrammer, er relateret til virksomheder, som falder indenfor kategorien iværksætteri. Overordnet har Danmarks Eksportråd under Udenrigsministeriet ikke ordninger som er målrettet iværksættere. Endvidere registrerer Danmarks Eksportråd ikke virksomhedernes alder, hvorfor der ikke foreligger data, som muliggør en opgørelse ift. den angivne definition (virksomheder, der er op til 5 år gamle). Opgørelsen over hvor stor en andel af de angivne erhvervsstøtteordninger på ministeriets ressort, der vedrører iværksætteri, er derfor baseret på et groft skøn. 2 I tillæg til handelsenheder på de enkelte ambassader omfatter Eksportrådets organisation en række handelskontorer, som finansieres over en særskilt bevilling på finansloven. I lighed med Eksportrådets overordnede bevilling skønnes 2 pct. at vedrøre iværksætteri ud fra en betragtning om, at det skønnes at 2 pct. af Eksportrådets omsætning/aktiviteter, som ikke vedrører tilskudsprogrammer, er relateret til virksomheder, som falder indenfor kategorien iværksætteri. Overordnet har Danmarks Eksportråd under Udenrigsministeriet ikke ordninger, som er målrettet iværksættere. Endvidere registrerer Danmarks Eksportråd ikke virksomhedernes alder, hvorfor der ikke foreligger data, som muliggør en opgørelse ift. den angivne definition (virksomheder, der er op til 5 år gamle). Opgørelsen over, hvor stor en andel af de angivne erhvervsstøtteordninger på ministeriets ressort, der vedrører iværksætteri, er derfor baseret på et groft skøn. 3 Tilskudsbevillingen dækker nedenstående programmer, hvor andel som vedrører iværksættere er angivet i parentes: Eksportfremme (10 pct.): Eksportsparring, Eksportstart, Vitus, Regional Key Account, Strategisk virksomhedsalliance, Markedsbesøg. Innovation (20 pct.): Innovation Camps, Innovationspakker, Innovation Growth, Science & Technology Scouting. Af den samlede tilskudsbevilling skønnes 11 pct. at vedrøre iværksætteri. Tilskudsbevillingen udgør i ,4 mio. kr., hvoraf eksportfremmeandelen af bevillingen udgør ca. 22,4 mio. kr. og innovationsandelen ca. 2 mio. kr. Overordnet har Danmarks Eksportråd under Udenrigsministeriet ikke ordninger som er målrettet iværksættere. Endvidere registrerer Danmarks Eksportråd ikke virksomhedernes alder, hvorfor der ikke foreligger data, som muliggør en opgørelse ift. den angivne definition (virksomheder, der er op til 5 år gamle). Opgørelsen over hvor stor en andel af de angivne erhvervsstøtteordninger på ministeriets ressort, der vedrører iværksætteri, er derfor baseret på et groft skøn. 4 Vurderingen af andelen målrettet iværksætteri er udformet på baggrund af stikprøver blandt virksomheder med tilsagn for i ansøgningsrunder i 2014 og 2015, hvor andelen af iværksættere var hhv. 50 og 70 pct. 5 Der er foretaget en konkret optælling af omkostninger vedrørende iværksætteri. Ved optælling på kontoen er medtaget sponsorater til organisationer, der arbejder for iværksætteri samt konkrete tiltag fx iværksætterkonferencer, festivaller etc.. I 2014 og i 2015 er der derudover udloddet en særlig pulje til fremme af iværksætter-økosystemer.

7 7/8 6 Baseret på optælling af tildelte støttekroner. Det vurderes at 15 pct. af den samlede bevilling vedrører støtte til iværksætteri. 7 Kontoen vedrører to initiativer: a) 0,2 mio. til workshops for kommuner og alternative iværksættere, herunder socialøkonomiske og grønne iværksættere, mhp. at afdække mulighederne for samarbejde om nye løsninger i og til kommunerne. b) 1,0 mio. til Fonden for Entreprenørskab vedr. identifikation og test af metoder, der kan fremme alternative iværksættere blandt studerende. Dertil er anvendt 0,4 mio. kr. i drift. Der er konteret 1 mio. kr. på FL konto Projektet belv derudover tilført midler fra Erhvervsstyrelsens almindelige driftmidler. 8 Kontoen består af midler fra globaliseringsreserven. Globaliseringsreserven er udmøntet inden for 5 hovedområder: hvoraf ét område Styrkelse af iværksætterkurltur medregnes fuldt ud (ca. 13 pct af midlerne i globaliseringsreserven) og Tilbud i Væksthusene (ca. 43 pct. af midlerne i globaliseringsreserven) medregnes delvist på baggrund af den gennemsnitlige andel af Vækstvæksthuskunder, der er under 5 år gamle. Det vurderes at 20 pct. af den samlede bevilling vedrører støtte til iværksætteri. 9 Kontoen består af midler til tre institutioner Dansk Design Center (DDC) Index og Danish Fashion Institute (DAFI). DDC: En del af aktiviteter rettet mod små og mellemstore virksomheder antages at berøre iværksættere. INDEX: En mindre andel af de nominerede og på anden vis involverede danske virksomheder i INDEX vurderes at være iværksættere. DAFI (i 2015 midler via DS) En mindre andel af DAFIs kontaktfladeantages at være iværksættere. Det vurderes at 10 pct. af den samlede bevilling vedrører støtte til iværksætteri. 10 Danske deltagere udgør ca. 10 pct. overvejende nye virksomheder. 11 Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi har skønnet at 25 pct. af den samlede bevilling vedrører støtte til iværksætteri. 12 Baseret på optælling af tildelte støttekroner Det vurderes at 30 pct. af den samlede bevilling vedrører støtte til iværksætteri. 13 Baseret på optælling af tildelte støttekroner Det vurderes at 20 pct. af den samlede bevilling vedrører støtte til iværksætteri. 14 For Vækstkautionsordningen er der estimeret på baggrund af låneformål det er ikke umiddelbart muligt at afgøre virksomhedens alder på anmeldelsestidspunktet. For den nye Vækstkautionsordningen fra 2012 er der tale om en optælling af antallet af iværksættervirksomheder, hvor der dog er anvendt en 0-3 års definition. 15 Der foreligger ikke data før Fra 2012 og frem er omkring 37 pct. af puljen anvendt til virksomheder. Et forsigtigt skøn er, at halvdelen har været unge virksomheder, således at 18 pct. af den samlede bevilling vedrører støtte til iværksætteri. 16 Baseret på konkret optælling af projekter. Kontoen vedr. kun programperioden En enkelt iværksættervirksomhed er tilgodeset (6 pct. af den samlede bevilling). 18 Det anførte beløb dækker over Danmarks Innovationsfonds bevillinger til såkaldte iværksætterpiloter fra 2014 og frem. Endvidere dækker det over projekttilskud til iværksættervirksomheder under fondens InnoBooster-program fra 2015 og frem. Det anførte beløb for 2016 er fondens budgetterede skøn. Fonden forventer en stor stigning fra 2015 til 2016 bl.a. fordi et større antal InnoBoosteransøgninger modtaget i 2015 først er bevilget i 2016, hvor fonden samtidig har forøget sit budget til InnoBooster-projekter.

8 19 Indsatsen er en del af EUDP. EUDP har til formål at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi samt fremme udnyttelse af danske erhvervspotentialer, men programmet har ikke som formål direkte at støtte iværksætteri. Fra kontakten til ansøgerne er der imidlertid viden om, at der i programmet medvirker en del nye virksomheder, men oplysninger herom registreres ikke. Der er således ikke systematiske data, der kan danne grundlag for at besvare, hvor stor en andel af bevillingen, der er gået til iværksætteri. 20 Indsatsen er en del af EUDP. EUDP har til formål at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi samt fremme udnyttelse af danske erhvervspotentialer, men programmet har ikke som formål direkte at støtte iværksætteri. Fra kontakten til ansøgerne er der imidlertid viden om, at der i programmet medvirker en del nye virksomheder, men oplysninger herom registreres ikke. Der er således ikke systematiske data, der kan danne grundlag for at besvare, hvor stor en andel af bevillingen, der er gået til iværksætteri. 21 Skatteudgifterne vedrører ordningerne iværksætterkonto og etableringskonto. 22 Skattekreditter for forsknings- og udviklingsaktiviteter anvendes overvejende af unge virksomheder og medregnes derfor her. 8/8

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 232 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 232 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 232 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 8. juni 2016 Besvarelse af

Læs mere

REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2015

REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2015 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del Bilag 188 Offentligt REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2015 1. SAMMENFATNING I den årlige redegørelse om erhvervsfremme og støtte gives

Læs mere

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 351 Offentligt. Teknisk gennemgang af FFL 15 3.

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF Alm.del Bilag 351 Offentligt. Teknisk gennemgang af FFL 15 3. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14 FLF Alm.del Bilag 351 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL 15 3. september 2014 24. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 1. Indledning 2. Nye

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om:

Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Aftale mellem regeringen og Enhedslisten om: Udmøntning af grønne erhvervsrettede initiativer i 2013-2016 på Erhvervs- og Vækstministeriets område (27. juni 2013) 1 Udmøntning af grønne erhvervsrettede

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om undersøgelse af erhvervsfremmeordningernes. områder. Oktober 2009

Notat til Statsrevisorerne om undersøgelse af erhvervsfremmeordningernes. områder. Oktober 2009 Notat til Statsrevisorerne om undersøgelse af erhvervsfremmeordningernes fordeling på udvalgte områder Oktober 2009 RIGSREVISORS UDVIDEDE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Undersøgelse af erhvervsfremmeordningernes

Læs mere

Gode råd om ansøgning til MUDP 2017

Gode råd om ansøgning til MUDP 2017 Gode råd om ansøgning til MUDP 2017 Aalborg 28. februar 2017 Nanna Rørbech Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Hvem kan søge tilskud? Private og offentlige virksomheder Private personer

Læs mere

Erhvervs- og landdistriktsudvalget

Erhvervs- og landdistriktsudvalget 161 Erhvervs- og landdistriktsudvalget Bevillingsområde: Erhvervsservice og iværksætteri 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden

Læs mere

MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet

MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet MUDP 2016 og gode råd om ansøgning til programmet DAKOFA d. 5. april 2016 Lotte Kau Andersen Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram MUDP Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

Læs mere

Internationalisering og eksport

Internationalisering og eksport Internationalisering og eksport v/steen Nymann Ad Andersen og Troels ljkb Jakobsen Steen Nymann Andersen Internationaliseringsrådgiver - Eksportrådet og Væksthus Syddanmark 2 Internationalisering og eksport

Læs mere

Retningslinjer for GROW. GROW er et alsidigt og fleksibelt eksportprogram for små og mellemstore virksomheder (SMV).

Retningslinjer for GROW. GROW er et alsidigt og fleksibelt eksportprogram for små og mellemstore virksomheder (SMV). Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

og Vækstministeriet og Ministerium for By, Bolig og Landdistrikters

og Vækstministeriet og Ministerium for By, Bolig og Landdistrikters Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN Ministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedrørende beretning nr. 25/2015 om revisionen af statsregnskabet

Læs mere

Eksportsparring indeholder to elementer: 1) Forløb hos Væksthusene på timer 2) Forløb hos Eksportrådet på 10 timer hver på to markeder.

Eksportsparring indeholder to elementer: 1) Forløb hos Væksthusene på timer 2) Forløb hos Eksportrådet på 10 timer hver på to markeder. Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2015

REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2015 REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2015 MARTS 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Redegørelse om erhvervsfremme og støtte 2015... 3 1. Sammenfatning... 3 2. Statslig erhvervsfremme og støtte på områder...

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv.

Læs mere

Aktstykke nr. 31 Folketinget Afgjort den 29. november Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 20. november 2012.

Aktstykke nr. 31 Folketinget Afgjort den 29. november Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 20. november 2012. Aktstykke nr. 31 Folketinget 201213 Afgjort den 29. november 2012 31 Erhvervs og Vækstministeriet. København, den 20. november 2012. a. Erhvervs Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden :

Socialfondsprogrammet Vækst via uddannelse og iværksætteri præciserer følgende indsatsområder for perioden : Resumé til borgerne Indledning EU s Regionalfond og Socialfond investerer i hele perioden 2014-2020 samlet ca. 3 mia. kr. i at styrke den økonomiske vækst og jobskabelse i hele Danmark, særligt gennem

Læs mere

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER

VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER VÆKST FOR FREMTIDEN BEDRE OG BÆREDYGTIGE FORHOLD FOR IVÆRKSÆTTERE SAMT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER 2 ORDFØRER BEDRE MULIGHEDER OG FÆRRE BENSPÆND FOR DE SMÅ ERHVERV Vi skal skabe de bedste rammer for

Læs mere

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram RENERE LUFT OG MINDRE STØJ MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram VAND OG KLIMATILPASNING Infomøder 2017 FÆRRE PROBLEMATISKE KEMIKALIER AFFALD OG RESSOURCER INDUSTRIENS MILJØUDFORDRINGER

Læs mere

Retningslinjer for Regional Key Account 2017

Retningslinjer for Regional Key Account 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagnsnummer Kontor 65.J.9 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Regional Key Account

Læs mere

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130

Bilag. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 AH005130 Aktstykke nr. 69 Folketinget 2013-14 Bilag 69 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 28. januar 2014. a. Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri anmoder hermed om Finansudvalgets

Læs mere

STATUS. 1. marts Region Midtjylland Regional Udvikling. Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder

STATUS. 1. marts Region Midtjylland Regional Udvikling. Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder STATUS Økonomiopfølgning vedrørende Vækstforums handlingsplan og de ni indsatsområder Iværksætteri og virksomhedsudvikling Innovation og it Energi og miljø Internationalisering Erhverv Sundhed Vækstforum

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af erhvervsfremmeindsatsen. iværksætterområdet. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af erhvervsfremmeindsatsen. iværksætterområdet. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af erhvervsfremmeindsatsen på innovations- og iværksætterområdet September 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen

Læs mere

Høring om udkast til Forslag til Lov om. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram

Høring om udkast til Forslag til Lov om. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Høring om udkast til Forslag til Lov om Miljøteknologisk Udviklings- og

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Støttemuligheder til test og demonstration af Cleantech løsninger

Støttemuligheder til test og demonstration af Cleantech løsninger Støttemuligheder til test og demonstration af Cleantech løsninger Gert S. Hansen Miljøstyrelsen Oplæg temadag om cleantech-løsninger 30. oktober 2012 Hvorfor interesserer MST sig for ETV? ETV passer godt

Læs mere

GRØNT UDVIKLINGS- OG DEMONSTRATIONSPROGRAM HANDLINGSPLAN 2014

GRØNT UDVIKLINGS- OG DEMONSTRATIONSPROGRAM HANDLINGSPLAN 2014 GRØNT UDVIKLINGS- OG DEMONSTRATIONSPROGRAM INDLEDNING Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) præsenterer hermed sin Handlingsplan 2014, som er godkendt af fødevareministeren den 8. januar 2014.

Læs mere

Erhvervsudvalget. Erhvervsservice og iværksætteri. Bevillingsområde. Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal

Erhvervsudvalget. Erhvervsservice og iværksætteri. Bevillingsområde. Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 161 Erhvervsudvalget Bevillingsområde Erhvervsservice og iværksætteri Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet

Læs mere

VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013

VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013 VEJLEDNING OM STØTTE TIL PROJEKTER PÅ DE SMÅ ØER FRA MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTERS LANDDISTRIKTSPULJE 2. ANSØGNINGSRUNDE, 2013 Side 1 af 7 Indhold 1 - Østøtteloven... 3 2 - Projekter der

Læs mere

Retningslinjer for strategiske virksomhedsalliancer 2017

Retningslinjer for strategiske virksomhedsalliancer 2017 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Sagsnummer Kontor 2017-20605 Kunderelationer og eksportfremme 1. juni 2017 Retningslinjer

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere

Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere Godt syv ud af ti af de ca. 88.000 virksomheder oprettet i perioden 2005-2009 er skabt af enten faglærte eller ufaglærte iværksættere. Udover det høje antal

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM GRØN FORSKNING OG UDVIKLING Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN

Læs mere

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi Strategisk samarbejde for indsamling af elektronikaffald 24. april 2014 Miljøstyrelsen, Anne Nielsen MUDP 2014 Programmets overordnede målsætning

Læs mere

Rigets tilstand på iværksætterområdet

Rigets tilstand på iværksætterområdet Rigets tilstand på iværksætterområdet Erhvervsservicedøgnet 2010 Fremtidens muligheder og udfordringer Randers 18. og 19. april 2010 v. Anders Hoffmann, Ph.D. Vicedirektør i Erhvervs- og Byggestyrelsen

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014.

NOTAT. J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014. NOTAT Faktaark Miljøteknologi J.nr. MST-141-01103 Ref. Naroe/LKA/MTH Dato 23. januar 2015 Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) 2014 Indledning MUDP understøtter regeringens målsætninger

Læs mere

GUDP Handlingsplan 2017

GUDP Handlingsplan 2017 GUDP Handlingsplan 2017 Indledning Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) præsenterer hermed sin Handlingsplan 2017. Handlingsplanen sætter rammerne for GUDP s indsats i 2017, herunder ansøgningsfrister

Læs mere

Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram

Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram Projekttitel: Virksomhed: CVR nr.: Journal nummer: Velkommen til undersøgelsen om MUDP-programmet og din deltagelse heri. I det følgende vil du blive

Læs mere

Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2013.

Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2013. Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2013 Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2013. Rapporten ledsager statusrapporten

Læs mere

Retningslinjer for Science and Technology Scouting Program 2016

Retningslinjer for Science and Technology Scouting Program 2016 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 icdk@um.dk icdk.um.dk Bilag Sagsnummer Kontor 1 65.J.17 / 2015-20486 SPK / INDK Januar 2016 Retningslinjer for Science

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2012

Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2012 Økonomiopfølgning pr. 1. marts 2012 1 Denne økonomiopfølgning er en del af den samlede opfølgning på Vækstforums handlingsplan og de otte indsatsområder pr. 1. marts 2012. Rapporten ledsager statusrapporten

Læs mere

Kapitalindeks Risikovillig kommerciel finansiering. Ole Bruun Jensen

Kapitalindeks Risikovillig kommerciel finansiering. Ole Bruun Jensen Kapitalindeks 2017 - Risikovillig kommerciel finansiering Ole Bruun Jensen Danske SMV er hentede ca. 2,5 mia. kr. i risikovillig kommerciel finansiering i 2015 Risikovillig kommerciel finansiering i 2015

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september 2018

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september 2018 Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 12. oktober 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 619 (Alm. del) af 14. september

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om effekten af erhvervsfremmeindsatsen. iværksætterområdet. Juni 2008

Beretning til Statsrevisorerne om effekten af erhvervsfremmeindsatsen. iværksætterområdet. Juni 2008 Beretning til Statsrevisorerne om effekten af erhvervsfremmeindsatsen på innovations- og iværksætterområdet Juni 2008 BERETNING OM EFFEKTEN AF ERHVERVSFREMMEINDSATSEN PÅ INNOVATIONS- OG IVÆRKSÆTTEROMRÅDET

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram (GUDP) præsenterer hermed sin Handlingsplan 2016.

Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram (GUDP) præsenterer hermed sin Handlingsplan 2016. HANDLINGSPLAN 2016 INDLEDNING Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram (GUDP) præsenterer hermed sin Handlingsplan 2016. Handlingsplanen sætter rammerne for GUDP s indsats i 2016, herunder ansøgningsfrister

Læs mere

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET

Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET Klynger og innovationsnetværk i et nyt erhvervs- og innovationsfremmesystem ANDREAS BLOHM GRAVERSEN KONTORCHEF, ERHVERVSMINISTERIET 2 NEDSLAG Overflyvning af den politiske aftale om forenkling af erhvervsfremmesystemet

Læs mere

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 %

Økonomiske forudsætninger Økonomien i aftalen ser på landsplan og for Randers Kommune ud på følgende måde: Før, landsplan. Randers' andel 1,7 % Notat Vedrørende: Aftale om erhvervsfremme - konsekvenser for Randers Kommune Sagsnavn: Budget 2019-22 Sagsnummer: 00.01.00-A00-41-17 Skrevet af: Vibeke Nørrevang Løland, Dennis Jensen E-mail: vibeke.norrevang.loland@randers.dk

Læs mere

Retningslinjer for Regional Key Account 2015

Retningslinjer for Regional Key Account 2015 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Sagnsnummer Kontor 2015-38674 KUR 17. august 2015 Retningslinjer for Regional

Læs mere

GUDP I INNOVATIONSLANDSKABET

GUDP I INNOVATIONSLANDSKABET GUDP-KONFERENCE 30.10.2014 GUDP I INNOVATIONSLANDSKABET BIRGITTE BRINCH MADSEN & BENT CLAUDI LASSEN GUDP i innovationslandskabet Tre vigtige emner: 1. Danmarks Innovationsfond og det øvrige nationale forsknings-

Læs mere

Notat 7. marts 2018 J-nr.: /

Notat 7. marts 2018 J-nr.: / Notat 7. marts 2018 J-nr.: 199421 / 2477151 Energieffektivitet nedprioriteres i forsknings- og udviklingsmidlerne I Danmark støttes forskning, udvikling, og demonstration af ny energiteknologi af offentlige

Læs mere

Journalnummer Kontor 65.J.2 KUR 14. marts Retningslinjer for Eksportsparring

Journalnummer Kontor 65.J.2 KUR 14. marts Retningslinjer for Eksportsparring Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 33 92 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Journalnummer Kontor 65.J.2 KUR 14. marts 2017 Retningslinjer for Eksportsparring

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter. November 2013 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af statens brug af konsulenter November 2013 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Aktstykke nr. 55 Folketinget 2012-13. Afgjort den 13. december 2012. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 7. december 2012.

Aktstykke nr. 55 Folketinget 2012-13. Afgjort den 13. december 2012. Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 7. december 2012. Aktstykke nr. 55 Folketinget 2012-13 Afgjort den 13. december 2012 55 Erhvervs- og Vækstministeriet. København, den 7. december 2012. a. Erhvervs- og Vækstministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

Information om pulje til udmøntning af 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst

Information om pulje til udmøntning af 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Information om pulje til udmøntning af 200 mio. kr. puljen under Grøn Vækst 1. Baggrund Det fremgår af aftalen om Grøn Vækst, at kommuner og regioner får

Læs mere

REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2017

REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2017 REDEGØRELSE OM ERHVERVS- FREMME OG STØTTE 2017 MAJ 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE Redegørelse om erhvervsfremme og støtte 2017... 5 1. Sammenfatning... 5 2. Statslig erhvervsfremme og støtte... 6 3. Erhvervsfremme

Læs mere

Evaluering af forsøgsordningen vedrørende tilskud til pasning af egne børn

Evaluering af forsøgsordningen vedrørende tilskud til pasning af egne børn N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Tilskud til pasning af egne børn Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon 99741310 E-post jens.ole.koch@rksk.d k Dato 8.

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 23. september 2015 Nanna Rørbech Dagsorden 1. Oplæg om MUDP og Grøn Innovationspulje 2. Dialog med repræsentanter fra Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen

Læs mere

Retningslinjer for Innovation Camps

Retningslinjer for Innovation Camps Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 innovationcamp@um.dk icdk.um.dk Sagsnummer Kontor Dato 65.J.11 / 2017-18934 SPK/INDK 1. juni 2017 Retningslinjer for Innovation Camps Innovation

Læs mere

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020

Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Introduktion til de nye EU programmer 2014-2020 Tilskud via Lokale aktionsgrupper i landdistrikter og fiskeriområder - Status og forventninger Rønne, Bornholm 19. november 2012 Oversigt Introduktion til

Læs mere

Hovedkonklusioner Kendskab til Fornyelsesfonden. Erhvervsstyrelsen

Hovedkonklusioner Kendskab til Fornyelsesfonden. Erhvervsstyrelsen 1 Hovedkonklusioner Kendskab til Fornyelsesfonden Erhvervsstyrelsen INDHOLDSFORTEGNELSE Formål Målgruppe Metode Hovedkonklusioner virksomheder Hovedkonklusioner - revisorer 4 5 6 7 21 2 Formål, målgruppe

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 4. september 2015

Læs mere

Sorø Kommune muligheder for ekstern finansiering til erhvervsudviklingen

Sorø Kommune muligheder for ekstern finansiering til erhvervsudviklingen Overblik Sorø Kommune muligheder for ekstern finansiering til erhvervsudviklingen August 2014 Kontaktperson Erhvervskonsulent Peter Fjerring Tlf. 57 87 60 25 E-mail pefj@soroe.dk Sorø Erhverv Sorø Kommune

Læs mere

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende

Notat. Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Notat Ansøgningspulje: Opslag af midler til udvikling af uddannelsesforløb, der skal løfte underviserne, så de kan løfte de studerende Ansøgningsfrist: Den 12. september 2019, kl. 12.00 1. Formål Initiativet

Læs mere

Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen

Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen Grøn Omstillingsfond v./ Erhvervsstyrelsen Hub North den 21. januar 2014 v./ Malene Baunsgaard Hvorfor? Derfor! promising opportunity for the Nordic countries to stimulate growth and generate new jobs,

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN

Læs mere

Det gode projekt. - hvordan opnås medfinansiering fra EUDP. Torsten Malmdorf, Senior Rådgiver, EUDP Dansk Fjernvarme, Kolding 6.

Det gode projekt. - hvordan opnås medfinansiering fra EUDP. Torsten Malmdorf, Senior Rådgiver, EUDP Dansk Fjernvarme, Kolding 6. 1 Det gode projekt - hvordan opnås medfinansiering fra EUDP Torsten Malmdorf, Senior Rådgiver, EUDP Dansk Fjernvarme, Kolding 6. februar 2018 Emner EUDP - formål og strategi Den gode ansøgning Udbud 2018

Læs mere

Cirkulære af 14. november Modst.nr J.nr Cirkulære om. Akutjob i staten

Cirkulære af 14. november Modst.nr J.nr Cirkulære om. Akutjob i staten Cirkulære af 14. november 2012 Modst.nr. 035-12 J.nr. 12-340-39 Cirkulære om Akutjob i staten 2012 2 Cirkulære om akutjob i staten 1. Som led i Aftale om akutjob er det besluttet, at der på statens område

Læs mere

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2015 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 2015 38 KUR 17. august 2015 Retningslinjer for program

Læs mere

Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations Program 2015

Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations Program 2015 Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations Program 2015-7. September 2015 - Mathilde Aagaard Sørensen, Naturstyrelsen Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations Program (MUDP) Tilskud til fremme

Læs mere

Nyt om støtteordninger. Konsulent Bjarne Pugholm Johansen, Dansk Gartneri E-mail: bpj@danskgartneri.dk Tlf. 33 39 45 46

Nyt om støtteordninger. Konsulent Bjarne Pugholm Johansen, Dansk Gartneri E-mail: bpj@danskgartneri.dk Tlf. 33 39 45 46 Nyt om støtteordninger Konsulent Bjarne Pugholm Johansen, Dansk Gartneri E-mail: bpj@danskgartneri.dk Tlf. 33 39 45 46 Agenda Miljøteknologiordningen i 2015 Tilskud til skovtilplantning, læhegn mv. Det

Læs mere

14/2007. Beretning om effekten af erhvervsfremmeindsatsen. iværksætterområdet

14/2007. Beretning om effekten af erhvervsfremmeindsatsen. iværksætterområdet Statsrevisorerne 2007-08 (1. samling) Beretning nr. 14 Beretning om effekten af erhvervsfremmeindsatsen på innovations- og iværksætterområdet Offentligt 14/2007 Beretning om effekten af erhvervsfremmeindsatsen

Læs mere

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Notat Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Ansøgningsfrist: Den 28. september 2018, kl. 12.00 1. Formål Regeringen

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt 11. august 2017 J.nr. 2017-2271 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 339 af 10. april 2017 (alm.

Læs mere

Retningslinjer for InnovationGROWTH 2016

Retningslinjer for InnovationGROWTH 2016 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Bilag Journalnummer Kontor 65.J.10-2015-18718 SPK/INDK Januar 2016 Retningslinjer

Læs mere

Finansiering med Vækstfonden

Finansiering med Vækstfonden Finansiering med Vækstfonden Lån og kautioner Erhvervskundechef Peter Bo Byggeri og Anlæg Holbæk 2015+ Holbæk 3. februar 2015 Om Vækstfonden Vækstfonden er en statslig finansieringsfond, der medvirker

Læs mere

Væksthus Nordjylland. Væksthus Nordjylland Tlf. 70 21 08 08 www.vhnordjylland.dk

Væksthus Nordjylland. Væksthus Nordjylland Tlf. 70 21 08 08 www.vhnordjylland.dk Væksthus Nordjylland Business Region North Denmark Regionalt Vækstforum Væksthus Nordjylland EU-kontor Kommunal erhvervsservice Væksthus Nordjylland Væksthus Nordjylland holder til i NOVI Science Park,

Læs mere

Støttemuligheder for virksomheder i vandsektoren. Jóannes J. Gaard, Naturstyrelsen

Støttemuligheder for virksomheder i vandsektoren. Jóannes J. Gaard, Naturstyrelsen Støttemuligheder for virksomheder i vandsektoren Jóannes J. Gaard, Naturstyrelsen Muligheder for at ansøge midler 2014 MUDP 2014 VTU-fonden Samfundspartnerskab Vandeffektiv industriel produktion EUDP +

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Københavns Universitet. Vurdering af Fiskeriudviklingsprogrammets effekter II Andersen, Jesper Levring; Nielsen, Rasmus; Andersen, Peder

Københavns Universitet. Vurdering af Fiskeriudviklingsprogrammets effekter II Andersen, Jesper Levring; Nielsen, Rasmus; Andersen, Peder university of copenhagen Københavns Universitet Vurdering af Fiskeriudviklingsprogrammets effekter II Andersen, Jesper Levring; Nielsen, Rasmus; Andersen, Peder Publication date: 2015 Document Version

Læs mere

Kapitaldag Risø, 22. september 2015

Kapitaldag Risø, 22. september 2015 Kapitaldag Risø, 22. september 2015 Et af fire landsdækkende innovationsmiljøer Gennem risikovillige investeringer af statslig, regional og egen kapital er CAPNOVA med til at udvikle innovative iværksætteres

Læs mere

Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet

Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København Statsrevisorernes beretning nr. 11/2012 om tilskud til forskning, udvikling og demonstration på energiområdet Ministeren 27-09-2013 Statsrevisorerne

Læs mere

VÆKSTFONDEN ANALYSE Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter

VÆKSTFONDEN ANALYSE Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter VÆKSTFONDEN ANALYSE 2017 Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter AKTIVITETEN I VÆKSTFONDENS VIRKSOMHEDSPORTEFØLJE I 2016 foretog Vækstfonden 810 medfinansieringer af små og mellemstore

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 27. marts 2018 stillet efter ønske fra Pelle Dragsted (EL)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 27. marts 2018 stillet efter ønske fra Pelle Dragsted (EL) Finansudvalget 2017-18 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 2. juli 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 27. marts 2018 stillet efter

Læs mere

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post

14. december 2018 Sag Niechr/Hannag. Vejlsøvej Silkeborg. Tlf CVR-nr E-post 14. december 2018 Sag 2018-15082 Niechr/Hannag Bilag 6.2: Overblik over aktive erhvervsfremmeprojekter som overtages fra regionerne d. 1. januar 2019 (figur 1 og figur 5 samt tilhørende tekst under figur

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Kommunerne er hver dag i berøring med virksomheder i hele Danmark og hjælper virksomhederne med at finde arbejdskraft, sørger for at infrastrukturen

Læs mere

Direktionen. Referat. Mødedato: 16. august Mødetidspunkt: 13:00. Kommunaldirektørens kontor. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Direktionen. Referat. Mødedato: 16. august Mødetidspunkt: 13:00. Kommunaldirektørens kontor. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 13:00 Mødested: Kommunaldirektørens kontor Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Sidetal: 4 310. Iværksætterindsatsen på Frederiksberg Åbent

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2016

Retningslinjer for program for strategiske virksomhedsalliancer 2016 Asiatisk Plads 2 1448 København K Telefon +45 33 92 05 00 Telefax +45 32 54 05 33 eksportraadet@um.dk eksportraadet.um.dk Journalnummer Kontor 65.J.7 KUR 24. august 2016 Retningslinjer for program for

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til Teknologiudviklingsprogram under megasatsningen energi og miljø Bilag til Regionsrådets møde den 12. december 2007 Punkt nr. 28 Teknologiudviklingsprogrammet

Læs mere

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder

14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder 14. Innovations- og fundraisingvejledning til mindre virksomheder Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2562639 Resume CAPNOVA ansøger om tilskud til projektet Innovations- og fundraisingvejledning til mindre

Læs mere

Eksportrådet & Væksthus Nordjylland. Eksport til Norden og Baltikum Tirsdag d. 3. sept. 2013 Hotel Vilsund Strand

Eksportrådet & Væksthus Nordjylland. Eksport til Norden og Baltikum Tirsdag d. 3. sept. 2013 Hotel Vilsund Strand Eksportrådet & Væksthus Nordjylland Eksport til Norden og Baltikum Tirsdag d. 3. sept. 2013 Hotel Vilsund Strand Hvem er jeg? Navn: Alder: Privat: Lars Juhl Hansen 44 år Far til 2 børn på 13 hhv. 17 år

Læs mere

Søren Mayland Præsentation Kapitaldag i Næstved

Søren Mayland Præsentation Kapitaldag i Næstved Søren Mayland soma@capnova.dk 60 62 37 79 Præsentation 23.11.16 Kapitaldag i Næstved Forretningsmodel 3 BUNDLINJER CAPNOVAs Virksomhedens Samfundets 3 INSTRUMENTER Kapital Fundraising Alliancer/netværk

Læs mere