Bedre kommunikation bedre plast? Et forsøg støttet af Miljøstyrelsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bedre kommunikation bedre plast? Et forsøg støttet af Miljøstyrelsen"

Transkript

1 Bedre kommunikation bedre plast? Et forsøg støttet af Miljøstyrelsen

2 Indledning AffaldPlus-kommunerne har i deres affaldsplaner for besluttet, at der skal indføres nye ordninger for en række genanvendelige materialer for bl.a. at bidrage til opfyldelsen af de nationale mål i Regeringens Ressourcestrategi. I den forbindelse har kommunerne besluttet, at metal, glas og plast (MGP) skal indsamles som én fraktion med henblik på efterfølgende opdeling på et sorteringsanlæg. Med støtte fra Kommunepuljen gennemfører AffaldPlus i 2017 projektet Øget og bedre plastgenanvendelse, der sigter på at afdække forskellige forhold vedrørende genanvendelse af plast, og som nærværende pjece er et delresultat af. Pjecen, du sidder med, opsamler observationer og konklusioner fra projektets undersøgelse af kommunikationsindsatser for øget og bedre sortering af plast i en samlet MGP fraktion. kommuner og affaldsselskaber opnår den bedst mulige MGP-indsamling af plastaffald fra husholdningerne. Indsamling og sortering af plast fra husholdninger skal bidrage til en mere effektiv genanvendelse og ressourceudnyttelse af husholdningsaffaldet. Værdikæden for plast fra forbruger til nyt produkt indeholder mange led, og kildesorteringen udgør blot et af de elementer, der i sidste ende skal være på plads for at muliggøre genanvendelse af affaldet som råvarer i ny produktion: Affaldet skal sorteres i husstanden, plasten indsamles, håndteres, sorteres en eller flere gange derefter, granuleres og endelig oparbejdes til nye råvarer. Figuren fra Miljøstyrelsens kampagne Kend dit affald illustrerer hele værdikæden og de væsentlige aktiviteter for genanvendelse af plast: Borgernes evne til at sortere affaldet korrekt har stor betydning for både genanvendelsen og økonomien for de sorteringsanlæg, der håndterer det indsamlede affald. Erfaringer viser, at plast er vanskeligt for borgerne at sortere i den kvalitet, der skal til for at sikre god genanvendelse. Der er derfor i projektet indsamlet erfaringer med effektiv kommunikation og opstillet en række kommunikationstiltag, som kan bidrage til, at

3 Projektets kommunikationsindsats har til formål at støtte op om en effektiv husstandssortering og efterfølgende håndtering af MGP-fraktionen. Med sigte på at styrke kommunikationsindsatsen i projektet, og også ved igangsætning af den helt udrullede MGP-sortering, er der indsamlet erfaringer og materialer, som andre steder i landet har vist sig givtigt i forhold til at sikre en effektiv samlet værdikæde for indsamling og genanvendelse af udvalgte materialer. De typiske elementer i en kommunikationsstrategi er alle relevante i denne sammenhæng. Det er ikke mindst vigtigt at orientere borgerne om de ændringer, der sker og lytte til deres bekymringer. Kommunikationsstrategien kan have følgende elementer: - Mål for kommunikationen - Målgruppe - Budskab - Midler - Opfølgning. Resume af kommunikationsanbefalinger o Samarbejde på tværs af værdikæden angives som afgørende. Der er brug for dialog mellem kommuner, indsamlere, borgere og afsætningsstederne for at viderebringe informationer tilbage i værdikæden. o Der er positive erfaringer med at informere alle led om, hvad der sker med fraktionerne efterfølgende. På den måde vil borgere, indsamlere og medarbejdere få en samlet forståelse for vigtigheden af korrekt sortering. o Fortællingen om den gode affaldshistorie anbefales: Hvordan indsamles affaldet (uden sammenblanding), hvordan sorteres det, hvor kommer det hen, og hvad kan det bruges til? o Pisk eller gulerod? De fleste adspurgte kommuner og forsyningsselskaber har valgt at fortælle borgerne om, både hvad der må og hvad der ikke må komme i beholderen, hvilket har givet markant bedre resultater på sorteringen. o Større samlet bebyggelse er generelt dårligere til korrekt affaldssortering sammenlignet med enfamilieboliger. o Ekstra kommunikation omkring jul er anbefalet, da der her forekommer særlige affaldstyper og problematikker. o Sommerhusområder er særligt problematiske for affaldssortering. Dette skyldes både kommunikationsbarrieren i forskellige sprog og forskellige vaner samt problematiske adgangsforhold for indsamlere, der ofte er dårligere end ved helårshusene. o Informations-hængere på beholderen opleves som en af de bedste kommunikationsmetoder for bedre sortering. Beholdere med fejlsorteringer tømmes ikke, og fejlen angives på en hænger, så borgerne nemt kan se og rette deres fejl også for fremtiden.

4 Mål for kommunikationen Det skal på forhånd afgøres, hvilke resultater og mål man ønsker at opnå med kommunikationen. Udgangspunktet er, at der MGP-sorteres, og det helt overordnede mål er høj grad af genanvendelse med mindst muligt besvær for borgerne og bedst mulig økonomi. Nogle kommuner ønsker, at borgerne skal sortere så lidt som muligt ( al plast er god plast ), idet den dårlige plast frasorteres på sorteringsanlæg. Dette vurderes at være nemt for borgerne at forstå og administrere. Det skal overvejes, om man derved holder borgerne for nar ved at lade dem sortere affald til genanvendelse, som så alligevel ender i forbrænding. Andre kommuner ønsker, at borgerne løfter en større del af sorteringsopgaven og derfor informeres mere detaljeret om, hvad der skal i spanden og hvad der ikke skal. Dette er dog en mere omfattende kommunikationsopgave for kommunen. Disse kommuner oplever, at borgerne rent faktisk, når systemet er vel implementeret, er velvilligt indstillede for at sortere. Ligegyldigt hvilken tilgang man vælger, anbefales det at lave en kommunikationsplan, så borgerne også bliver klædt på til opgaven og ved, hvad der skal ske. Det er vigtigt at orientere borgeren om de ændringer, der sker og lytte til deres bekymringer. Særlige udfordringer Gennem litteraturstudier og interviews er der identificeret en række særlige udfordringer, der skal tages hånd om for at opnå en god genanvendelig fraktion. Generelt oplistes følgende udfordringer: Rester (dagrenovation) i dunke og bøtter (dårlig tømning). Gode ressourcer i poser. Det er i høj grad dåser, der smides i poser. Flere kommuner har ligesom AffaldPlus oplevet, at poser med brugbare materialer ender i rejekt. Sønderborg har haft særskilt kampagne (Facebook, hjemmeside, flyer til husstande) omkring problemet, der dermed er blevet afhjulpet. Aabenraa har med gode resultater mindsket beholderens hul, så hele poser ikke kan kastes i. Folie og pap, der ikke er adskilt, fx ølrammer. Forvirring omkring forskel på plasttyper. Frederiksberg Kommune har besluttet, at Al plast er god plast, hvilket har haft en meget positiv effekt på indsamlingseffektiviteten. Andre kommuner har lavet videoer, der viser forskel på hård og blød plast ( kan trommes på, bindes knude på etc.).

5 Sortering i større samlede bebyggelser Etageejendomme har generelt en ringere sortering end enfamilieboliger. Ved etageejendomme er det særligt vigtigt, at der ikke ligger fejlsorteringer i beholderen, da det kan have en bølgeeffekt på de andre beboere i boligområdet, der lærer af hinanden. Derfor kan affaldsambassadører, fx viceværter, der er undervist i korrekt affaldssortering, være gavnligt. Beholdere i forskellige farver til forskellige fraktioner anbefales ligeledes, ligesom sorteringsvejledninger på lågene kan være en fordel. Blød plast Der er mellem aktørerne divergerende holdninger til blød plast i genanvendelsesbeholderen. Nogle mener, at det er for besværligt ift. den mulige gevinst (både mængde af genanvendelse og økonomi), mens andre er glade for fraktionen, da den kan forbedre økonomien. Mange fortæller om problemer med, at der sidder rester i folien af fx pap, og at folien er beskidt og derfor frasorteres som rejekt på anlægget. Særskilte kampagner herpå kan forbedre sorteringen markant. Sæsonkommunikation Ekstra kommunikation omkring jul er anbefalet, da der her forekommer særlige affaldstyper og problematikker fx: Generelt større mængder genanvendeligt affald over julen Juletræsnet er problematiske for sortering Gavepapir er ikke til papirbeholderen Fyrværkeri Ændrede tømningsdage. Sommerhusområder Sommerhusområder udgør en særlig udfordring for affaldssortering, dels fordi der kan være en kommunikationsbarriere i kraft af forskellige sprog og forskellige vaner (fx sorterer tyskerne affald anderledes, end det typisk sker i Danmark), og dels fordi der fx kan være udfordringer ved adgangsforholdene for indsamlere. Derfor kan kommunikation på både tysk og engelsk være en fordel. Affaldsøer i sommerhusområderne kan lette indsamlingen og øge den genanvendelige fraktion markant, og til tider kan en fritagelse fra indsamlingsordningerne være nødvendig, hvis plastfraktionen fra sommerhusområder er så dårlig, at den ødelægger den totale fraktion..

6 Målgrupper Projektets undersøgelser har vist, at det er nyttigt at tænke i hele værdikæden, når der kommunikeres om nye affaldsordninger, herunder MGP. De kontaktede kommuner og forsyningsselskaber påpeger, at kommunikationen mellem borger, kommune, forsyningsselskaber, indsamlere og afsætning er med til at forbedre fraktionens mængde og afsætning. Borgerne skal have en forståelse for, hvilke typer plast der modtages, og samtidigt skal indsamlingsledet skal være klædt på til at håndtere de forskellige fraktioner. Der er positive erfaringer med at informere alle led om, hvad der sker med fraktionerne efterfølgende, fx ved videomateriale, der viser både overordnet information omkring anlægget, om håndtering af den enkelte fraktion samt hvad disse bliver til. Organisering af (halvårlige) dialogmøder med hele værdikæden anbefales for at udveksle ideer og materialer. Fra AffaldPlus perspektiv anbefales det dermed, at der sigtes på kommunikation til og med såvel borgere som indsamlere, kommuner og aftagere.

7 Borgerne skal have en forståelse for, hvilke typer plast der skal udsorteres, og hvilken stand plasten skal være i. Derudover er det vigtigt at informere om værdikæden, så borgerne ikke er i tvivl om, at deres sorteringsbestræbelser bærer frugt. Såvel AffaldPlus som kommuner og indsamlere bør kommunikere med borgerne. AffaldPlus skal særligt kunne videreformidle budskaber fra indsamlings- og afsætningsresultater til kommuner og borgere. AffaldPlus kan desuden være mellemled og facilitere kommunikation mellem kommunerne. Afsætningen skal kunne give tal tilbage til AffaldPlus omkring reel genanvendelse og fx hvilke typer produkter, der kommer ud af fraktionerne. Gode historier der kan videregives ned i værdikæden. Kommunerne har den direkte kommunikation med borgerne. Der er gode erfaringer med seminarer, hvor erfaringer deles og indsatser diskuteres, ligesom ideer og materialer udveksles for at styrke værdikæden. Indsamlerne skal være klædt på til at håndtere de forskellige fraktioner. Dette kræver god og jævnlig kommunikation omkring, hvordan indsamlerne skal forholde sig til fejlsorteringer, og evt. hvornår beholdere skal afvises. Det er vigtigt, at indsamlerne ikke komprimerer affaldet, da dette besværliggør den efterfølgende sortering. Kommunerne fra andre MGP-områder har typisk dette indarbejdet i udbudskrav. Dialogmøder med indsamlerne giver mulighed for at informere om, hvordan man kan minimere omlastning og den naturlige komprimering af affaldets egen vægt samt hvilke vogne, der er bedst ift. komprimering/ikke komprimering. Der foregår hos alle selskaber løbende kontrol og stikprøver af indsamlere for at sikre sig, at indsamlerne overholder krav til beholdernes sorteringsgrad. Endelig kan det være værdifuldt at støtte indsamlerne i at kommunikere med borgerne.

8 Budskab Budskabet vil i første omgang rette sig mod borgerne, som skal støttes i at gennemføre en effektiv sortering i husstandene. Gode temaer til kommunikation: Hvordan skal der sorteres i husstandene hvad kan gå med i MGP-fraktionen, og hvad kan ikke Hvordan indsamles affaldet? Her uddybes det ofte, hvordan indsamlingsvognene kan tømme beholderne, uden at de todelte kamre bliver blandet sammen Hvad sker der på affaldets videre vej? Fortælling og gerne illustration af, hvordan sorteringsanlægget fungerer Hvor kommer plasten hen, og hvad kan den bruges til? Gode og sjove fakta omkring genanvendelse kan i øvrigt findes på Der findes mange gode erfaringer med at fortælle historien omkring genanvendelse og dermed motivere borgerne til at deltage aktivt i indsatsen. AffaldPlus plastforsøg Med sigte på at undersøge, om uddeling af kortfattet, illustrativ kommunikation til husstande kan forbedre kvaliteten af udsorteret plast, iværksatte AffaldPlus i sommeren 2017 et plastsorteringsforsøg. Man uddelte postkort til en række husstande i hhv. Næstved og Faxe med information om, hvilke typer plast der er vigtige at få med i sorteringen. Efter 8 uger indsamledes affaldsfraktionen fra de to forsøgssteder samt to referencesteder i hhv. Faxe og Næstved, hvor der ikke var blevet uddelt postkort med information. Resultatet viste, at der blev indsamlet mere plast i forsøgsområderne end i referenceområderne svarende til 3,4 kilo plast per husstand om året mod knap 2,6 kilo plast per husstand om året i referenceområderne. Til gengæld var affaldsfraktionen mindre ren i forsøgsstederne med en højere andel af fejlsortering. Konklusionen på forsøget er, at kommunikation øger de indsamlede mængder, men får også fejlsorteringen til at stige.

9 Kommunikationsmidler De mange potentielle kommunikationsmidler har hver deres fortrin ift. specifikke målgrupper og de formulerede mål og resultater erfaringerne er: Facebook Samtlige interviewede aktører nævner Facebook som en hovedkilde til kommunikation til borgerne og ikke mindst den yngre generation. Her lægges sorteringsvejledninger og videoer op, og mediet giver et godt overblik over, hvilke kommunikationstiltag der vækker opmærksomhed (ved antallet af likes og delinger) Hjemmeside Der er gode erfaringer med at samle informationer på siden - også foldere, pjecer, undersøgelser og opgørelser. Flere har oprettet en hjemmeside alene til at informere omkring genanvendeligt affald, fx Næstved, Vesthimmerland og Aarhus Kommune. Det kan i den forbindelse anbefales at søgemaskineoptimere (SEO), så borgerne let finder frem til kommunens side med informationer ved fx at søge på affald og kommunens navn Skraldebiler - skiftende informationsreklamer på siderne af vognene Lokale gratisaviser - der er dog en stigende tendens til husstande med aviser nej tak Video Der er gode erfaringer med at illustrere genanvendelsesprocessen med video. En midlertidig løsning kunne være at benytte sig af Miljøstyrelsens videoer, indtil der kan produceres videoer specifikt for AffaldPlus. Erfaringer viser, at myterne hænger ved, og det er vigtigt at vise, at affaldet fx ikke sammenblandes i indsamlingen. Derfor har flere kommuner været glade for at bruge de officielle videoer fra Miljøstyrelsen Farvekoder og sorteringsvejledninger på beholdere i støre samlet bebyggelse Stand på messer og genbrugsstationer Direkte borgerkontakt Medarbejdere i kommunen skal være godt klædt på til at tage sig af borgerhenvendelser, særligt i starten. Rebild Kommune oplærer kollegaer i både borgerservice og i Natur og Miljø til at svare på henvendelser om affald fra borgerne Borgerinddragelse Med borgerinddragelse kan man udnytte borgernes viden og initiativ til at udvikle ydelsernes indhold og kvalitet og tilrette systemet efter borgernes ønsker og behov. Borgerinddragelse har været succesfuld i bl.a. Hvidovre (Katzenmark), Holbæk og Esbjerg

10 SMS-service mv. Der er gode erfaringer med SMS-service, så borgerne husker at sætte beholderen ud til vejen. Der er ligeledes gode erfaringer med skoleprojekter, fx havde Vejen Kommune et projekt omkring indsamling af batterier, hvor der typisk årligt indsamles 5 tons, men under projektet samlede skolerne 8,5 tons ind på bare tre uger. Informations-hængere Afvisning af beholdere Mange kommuner og affaldsselskaber har gjort brug af såkaldte informationshængere. Ved at lade beholdere med fejlsorteringer stå og efterlade en hænger på beholderen, hvor fejlen er angivet, har man registreret en forbedret sortering. Informationshængeren er nem for indsamlere at hænge på beholderen med en afkrydsning af, hvad problemet er. Hængeren giver tydelig og enkel information til borgeren om, hvilken fejl der er begået, så de kan ændre dette fremover. Erfaringer viser, at det sjældent er den samme hustand, der laver fejlsorteringer flere gange i træk, når de har modtaget en hænger. Man skal ifølge de interviewede kommuner ikke være bange for at afvise beholderen - det giver gode resultater i form af bedre sortering efterfølgende. Det anbefales at have flere forskellige hængere opdelt i problemtyper, fx affald sorteret i poser, ikke tømte beholdere, sne på stien, dagrenovation etc. Indsamlerne skal kunne bedømme, hvornår en beholder skal afvises, og det anbefales at lave en vejledning med billeder til indsamlerne med information om, hvornår beholdere ikke kan godkendes og derfor ikke skal tømmes. Man kan også tilbyde mini-kurser til indsamlerne. Opfølgning Erfaringer viser, at der i starten vil være særligt god respons og blive indsamlet større mængder genanvendelige materialer. Efter noget tid vil nyhedens interesse have lagt sig, og mængderne vil blive lidt mindre. Derefter stabiliserer niveauet sig. Ved kommunikationsindsatser kan niveauet øges igen, primært ved at fejlsorteringer kommes til livs, men også ved indsatser på særlige områder. Det foreliggende projekt indeholder netop en opfølgning på kommunikationsindsatsen.

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 Program 18.00-18.15 Velkomst og præsentation 18.15-18.45 Orientering om rammerne for den nye affaldsplan 18.45-19.15 Præsentation af tankerne

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

PLASTKORTLÆGNING 2017

PLASTKORTLÆGNING 2017 30.3198.89 SWECO DANMARK A/S Amager Ressourcecenter, Vestforbrænding, Clean, Dansk Affaldsforening, Dragør Kommune SARA SVANTESSON, BIRGITTE FJELDBERG Sweco Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Opsummering

Læs mere

GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ

GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ GIV DIT AFFALD NYT LIV I JAMMERBUGT SMIDER VI RIGTIGT UD NY GENBRUGS- CONTAINER PÅ VEJ S M GIV DIT AFFALD NYT LIV I D D E T R I G T U D I G T DU FÅR SNART EN NY GENBRUGSCONTAINER Hvis du har din egen papircontainer

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Den 12. juli 2012 Init. CBP/BEB Sagsnr. 12-01061 Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Baggrund Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug

PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD. Chef AffaldGenbrug PRÆSENTATION AF ERFARING FRA VEJLE KOMMUNES HÅNDTERING AF ORGANISK AFFALD Yvonne Thagaard Andersen Økonomiseminar 06. december 2016 Chef AffaldGenbrug GENBRUGSPLADSER OG MODTAGELSESANLÆG I VEJLE KOMMUNE

Læs mere

Projekt SAGA II tekstiler, drikkekarton og plastaffald

Projekt SAGA II tekstiler, drikkekarton og plastaffald Projekt SAGA II tekstiler, drikkekarton og plastaffald Udført af for ejerkommunerne Haderslev, Vejen, Kolding og Tønder. I perioden 01. maj 2014 16. december 2014 1 Indholdsfortegnelse Baggrund... 3 Målsætninger...

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Forslag til ny tekst: Bemærkning:

Forslag til ny tekst: Bemærkning: Kommentarer til Ressource- og Affaldsplan 2024. Dansk Byggeri fremsender hermed sine kommentarer til Københavns Kommunes affaldsplan 2024. Nr. Nuværende tekst: Forslag til ny tekst: Bemærkning: 1 Gennem

Læs mere

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission Mulig, værdiagent, værdibeholder og værdiselskab. Renosyd fik sat dagsordenen, da den nye indsamlingsordning skulle træde i kraft i 2012 Noget af det vigtigste

Læs mere

Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken

Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken Allerød Kommune Natur og Miljø Affaldsgruppen Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://www.alleroed.dk Bilag 2 Borgerevaluering i Rønneholtparken Dato: 8.8.2017 Her præsenteres resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV D E T S O R T E R E R U N D E R D I G DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du sorterer dit affald, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S

NOTAT OM BIOAFFALD DRAGØR KOMMUNE NOTAT. Parallelvej Kongens Lyngby A juli 2017 Notat TLHA, LEKD MENO TLHA ADRESSE COWI A/S DRAGØR KOMMUNE NOTAT OM BIOAFFALD NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk PROJEKTNR. DOKUMENTNR. A076097-001 VERSION UDGIVELSESDATO

Læs mere

Model for beregning af genanvendelsesprocent

Model for beregning af genanvendelsesprocent Model for beregning af genanvendelsesprocent Vestforbrænding har gjort en aktiv indsats for at opnå den nationale ressourcestrategis mål om 50% genanvendelse af de syv fokusfraktioner i henhold til regeringens

Læs mere

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 2 Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald Nedenstående er en kort sammenfatning af udenlandske erfaringer

Læs mere

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig!

Nye affaldsbeholdere. på vej til dig! Nye affaldsbeholdere på vej til dig! Du får to nye affaldsbeholdere Vi er snart klar til at sende kommunens nye affaldsbeholdere ud til dig. Det stativ eller den beholder, som du allerede har til dagrenovation,

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

Godkendelse af container til restaffald og madaffald

Godkendelse af container til restaffald og madaffald Punkt 7. Godkendelse af container til restaffald og madaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets godkendelse, at de containere, der fra 2017 anvendes til

Læs mere

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne.

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Baggrund Furesø Kommune ønsker at bidrage til opfyldelse af det nationale ressourcemål om at genanvende 50 % af

Læs mere

Svendborg Uden Affald. Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune

Svendborg Uden Affald. Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune Svendborg Uden Affald Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune Dagsorden Velkommen Pia Duus Jensen Erfaringer fra Frontløberne - Lone de Blanck og Anne Hjortenberg De nye ordninger Finn Kallehauge, Dorte

Læs mere

GIV DIT AFFALD NYT LIV DET SORTERER UNDER DIG

GIV DIT AFFALD NYT LIV DET SORTERER UNDER DIG GIV DIT AFFALD NYT LIV DET SORTERER UNDER DIG Ny genbrugscontainer på vej GIV DIT AFFALD NYT LIV D E T S O R T E R E R U N D E R D I G Du får snart en ny genbrugscontainer Hvis du har din egen papircontainer

Læs mere

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39

Indhold. Formål, metode og fordeling Side 3. Opsummering af nøgleresultater Side 6. Tilfredshed Side 8. Affaldssortering Side 27. Konklusion Side 39 1 Indhold 1 Formål, metode og fordeling Side 3 2 Opsummering af nøgleresultater Side 6 3 Tilfredshed Side 8 4 Affaldssortering Side 27 5 Konklusion Side 39 2 1 Formål, metode og fordeling I dette afsnit

Læs mere

Byd velkommen til Madam Skrald

Byd velkommen til Madam Skrald Byd velkommen til Madam Skrald din nye genbrugsbeholder Herlev Kommune indfører en ny måde at sortere affald på. Du er en af de 100 husstande, der har meldt sig som ambassadører for ordningen i forsøgsperioden.

Læs mere

GENBRUG DIN HVERDAG SÅDAN SORTERER DU ENFAMILIEHUSE

GENBRUG DIN HVERDAG SÅDAN SORTERER DU ENFAMILIEHUSE GENBRUG DIN HVERDAG SÅDAN SORTERER DU ENFAMILIEHUSE FREMTIDEN SORTERER UNDER OS ALLE SAMMEN 600 kg. affald. Så meget producerer vi cirka hver især hvert år. Meget af det vi smider ud, er værdifuldt og

Læs mere

Bilag 4. Opfølgende interviews i Brøndby Strand Nord sep/okt 2015

Bilag 4. Opfølgende interviews i Brøndby Strand Nord sep/okt 2015 Bilag 4. Opfølgende interviews i Brøndby Strand Nord sep/okt 2015 AFRAPPORTERING Baggrund Efter implementering af ny villaordning med øget affaldssortering i Brøndby Kommune i 2014 (plast, papir, glas,

Læs mere

Svendborg Uden Affald

Svendborg Uden Affald Svendborg Uden Affald Informationsmøde for områder med fælles affaldsløsninger 18. juni 2019 Nye affaldsordninger i Svendborg Kommune Dagsorden Velkommen og formål med mødet Nye affaldsordninger hvad og

Læs mere

Kommunikationsmateriale under forsøg

Kommunikationsmateriale under forsøg Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Kommunikationsmateriale under forsøg Bilag 4 til delrapport 5 om Kommunikation TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Fuld

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV S M I D D E T R I G T U D I G T DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du smider affaldet rigtigt ud, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

Nye beholdere til det genanvendelige affald

Nye beholdere til det genanvendelige affald sammen om GENBRUG Nye beholdere til det genanvendelige affald Pap, papir, plast, glas og metal er værdifulde ressourcer, som kan genbruges til nye produkter. Men det kræver, at det sorteres fra og ikke

Læs mere

Affaldsselskabernes praksis i forhold til indendørs affaldssortering i private husstande Evaluering af spørgeskemaundersøgelse

Affaldsselskabernes praksis i forhold til indendørs affaldssortering i private husstande Evaluering af spørgeskemaundersøgelse Notat Affaldsselskabernes praksis i forhold til indendørs affaldssortering i private husstande Evaluering af spørgeskemaundersøgelse Dato: juni.2016 Ref.: Anna Salkvist Camilla Hay Lærke Ærenlund Fors

Læs mere

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus

Guide til genbrugsbeholderen. for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen for dig som bor i parcelhus Guide til genbrugsbeholderen Med genbrugsguiden har du mulighed for at dykke ned i din genbrugsbeholder. Bliv lidt klogere på, hvad der må komme

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan

Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan Bilag 1 evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Emne: Evaluering af affaldshåndteringsplan 2014-2024 Til: sagen Dato: 10. oktober 2018 Sagsbeh.: aja Sagsnr.: I affaldshåndteringsplan 2014-2024 er

Læs mere

Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs

Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs DAKOFA 9. februar 2016 Øget genanvendelse i bringeordninger Et forsøgsprojekt v. Hardy Mikkelsen, Reno Djurs Projektet Formål: At øge genanvendelsen af plast, metal, glas og pap ved brug af bringeordninger

Læs mere

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune Affald som Ressource 14.09.2015 Fanø Kommune Dit og Danmarks affald Her ender affaldet Ud af de samlede danske affaldsmængder bliver: 61 % genanvendt 29 % forbrændt 6 % deponeret 4 % til midlertidig oplagring

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse. øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering

Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse. øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering Dansk Affald en værdifuld ressource! Miljøministeriets nye ressourcestrategiplan

Læs mere

Bioaffald. Arkiv nr

Bioaffald. Arkiv nr Arkiv nr. 5.2.8 Nomi4s i/s September 2017 1 Resume Nærværende rapport indeholder beskrivelse af indsamlingsmetode for bioaffald, materiel til indsamling ved borger og behandlingsmetode af bioaffald. Udover

Læs mere

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Danmarkudenaffald.dk Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Organisk affald Jette Skaarup Justesen, Miljøstyrelsen Vi skal genanvende mere og forbrænde mindre. Visionen er et Danmark uden affald,

Læs mere

Borgernes råd til kommende affaldsløsning. Opsamling på fokusgrupper med borgere fra en-familieboliger i Køge kommune

Borgernes råd til kommende affaldsløsning. Opsamling på fokusgrupper med borgere fra en-familieboliger i Køge kommune Borgernes råd til kommende affaldsløsning Opsamling på fokusgrupper med borgere fra en-familieboliger i Køge kommune Kommende affaldsordning Hvorfor ny indsamlingsordning? Mål om mindst 50 % genanvendelse

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Affaldsmængder Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Temadrøftelse 1 - Farligt affald og storskrald NOTAT Dato: 18. september 2015 Af: Anja Hoff Hansen og Lenette Møller Jensen Gladsaxe Kommunes affaldsordninger skal

Læs mere

Oversigt over forsøgsområder

Oversigt over forsøgsområder Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Oversigt over forsøgsområder Fællesbilag Bilag 1 til alle delrapporter TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Bilag 1 Oversigt

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby

Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Dit affald Ny ordning i Viborg midtby Miljøstationer i midtbyen Regeringen har besluttet, at affald skal genanvendes og udnyttes langt bedre i fremtiden, end det er tilfældet i dag. I Viborg Kommune genanvender

Læs mere

Høring regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald

Høring regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. april 2016 Høring regulativer for husholdnings- og erhvervsaffald Offentlig høring af regulativerne for husholdnings- og erhvervsaffald.

Læs mere

Bilag 1. Øget genanvendelse i bringeordninger. Baggrund. 27. november 2014

Bilag 1. Øget genanvendelse i bringeordninger. Baggrund. 27. november 2014 27. november 2014 Bilag 1 Øget genanvendelse i bringeordninger Baggrund I Reno Djurs opland er der i dag en velfungerende indsamlingsordning for papir og pap, hvor alle husstande har en særskilt beholder

Læs mere

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan

AFFALDSPLAN. Fra affald til ressource. Kom med dine idéer til den nye affaldsplan 2014 AFFALDSPLAN 2024 Fra affald til ressource Kom med dine idéer til den nye affaldsplan Affaldet luner i stuen Frem til den 9. februar 2015 er Vejen Kommunes nye affaldsplan i høring, og du er velkommen

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Workshop Bioaffald, plast & metal

Workshop Bioaffald, plast & metal Workshop Bioaffald, plast & metal DET GRØNNE HUS 11. april 2013 Udarbejdet af: Martin Damgaard Lehmann Vægtbaseret afregning af dagrenovation Eksempel fra Holbæk kommune I 2008 etablerede Holbæk Kommune

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum

Evalueringsrapport. 1. Titel. Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum Evalueringsrapport 1. Titel Pilotprojekt for indsamling af flere fraktioner i det offentlige rum 2. Baggrund Kommunens Affaldsplan 2009-2012 (udvidet til 2013) indeholder initiativ nr. 39: Beholder til

Læs mere

VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017

VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017 VELKOMMNEN TIL POLITISK TEMAMØDE OM AFFALD D. 6. JUNI 2017 PROGRAM 1. Velkomst - rammerne for det fælles affaldsprojekt 2. Erfaringer fra forsøg med affaldssortering 3. Anbefaling til et nyt indsamlingssystem

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

KATZEN- MARK. Kommunikationsplan. Udrulning af madaffaldsordning i Hvidovre. 1. Overvejelse om indhold og målgrupper. København den 5.

KATZEN- MARK. Kommunikationsplan. Udrulning af madaffaldsordning i Hvidovre. 1. Overvejelse om indhold og målgrupper. København den 5. KATZEN- MARK Kommunikationsplan Udrulning af madaffaldsordning i Hvidovre Nannasgade 28 2200 København N T: +45 20 64 54 59 lone@katzenmark.dk www.katzenmark.dk CVR: 3589 0815 København den 5. december

Læs mere

Oktober Forsøget Sorter Mere i Odense Kommune

Oktober Forsøget Sorter Mere i Odense Kommune Oktober 2017 Forsøget Sorter Mere i Odense Kommune 2016-17 Målene Odense Kommune ønsker at opnå OK s affaldsplan Dit affald vores ressource ; mindst 50% af alt husholdningsaffald skal genanvendes. Delmål:

Læs mere

Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: 30.3198.89. Årsager til forskelle i de indsamlede mængder

Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: 30.3198.89. Årsager til forskelle i de indsamlede mængder Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 72 207 207 +45 7220 7207 www.sweco.dk Teknisk notat CVR-nr. 48233511 Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: 30.3198.89 Udarbejdet Kontrolleret Kopi

Læs mere

Brug pæren også når den er gået

Brug pæren også når den er gået Undgå forurening med kviksølv fra lyskilder: Brug pæren også når den er gået SPAREPÆRER OG LYSSTOFRØR INDEHOLDER KVIKSØLV. De skal indsamles korrekt for at undgå udledning af kviksølvet. Desværre ender

Læs mere

Organisk affald. Den 8. november

Organisk affald. Den 8. november Organisk affald Den 8. november 2017 1 www.nomi4s.dk Nomi4s Harboøre Skive Kommune Kåstrup Lemvig Skive Lemvig Kommune Affaldscenter Rom Bækmarksbro Struer Kommune Holstebro Kommune Kjærgårdsmølle Holstebro

Læs mere

Notat. 6. juli 2012. Øget genbrug fra private husstande

Notat. 6. juli 2012. Øget genbrug fra private husstande Notat Faxe Affald A/S CVR-nr. 34 08 47 42 Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev Tlf.: 70 26 02 07 Fax: 56 37 34 99 post@faxeforsyning.dk www.faxeforsyning.dk 6. juli 2012 Øget genbrug fra private husstande

Læs mere

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Hvor meget forventer man at indsamle af hver fraktion i

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017

Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017 Statusnotat 2016 og handlingsplan 2017 1 På affaldsområdet udarbejdes der hvert år en status for den indsats, der er udført i løbet af året, og der udarbejdes en ny handlingsplan for det kommende år. Dette

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Sorter-Mere-Odense. Afrapportering af forsøg med mere kildesortering af husholdningsaffald i Odense Kommune

Sorter-Mere-Odense. Afrapportering af forsøg med mere kildesortering af husholdningsaffald i Odense Kommune Sorter-Mere-Odense Afrapportering af forsøg med mere kildesortering af husholdningsaffald i Odense Kommune 2016-2017 Dato: 25. januar 2018 Dokument id: 72894 Version: 2.0 Udarbejdet af: Marianne Rothmann/Dorthe

Læs mere

Resultater fra Hørsholm Kommunes borgerevaluering

Resultater fra Hørsholm Kommunes borgerevaluering BILAG 3 Resultater fra Hørsholm Kommunes borgerevaluering Primo januar 2017 udsendte Hørsholm Kommune et spørgeskema til borgerne i forsøgsområdet Mikkelborg Park. Mikkelborg Park er et etageboligbyggeri,

Læs mere

/ Nye affaldsordninger i Stevns kommune. PTU den 20. september 2016

/ Nye affaldsordninger i Stevns kommune. PTU den 20. september 2016 / Nye affaldsordninger i Stevns kommune PTU den 20. september 2016 / Temamødets indhold 1. Hvorfor nye affaldsordninger? 2. Status for mængder og genanvendelse - I fællesskabet og for Stevns 3. Hvad kan

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

Indsamling af pap, plast og metal

Indsamling af pap, plast og metal Forsøg med Indsamling af pap, plast og metal Resultater og konklusioner for service, økonomi og miljø - 2011 Indhold 1 Resumé...3 2 Indledning...3 3 Indsamling i tre forsøgsområder...4 4 Sortering af affaldet

Læs mere

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé

Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012. resumé Viborg kommunes affaldsplan 2010-2012 resumé Indhold 1. Mål og visioner for affaldsplanen... side 4 2. Indsamling af affald fra private, boligforeninger og erhverv... side 6 - nuværende og nye tiltag

Læs mere

Batterirapport. - en del af byen

Batterirapport. - en del af byen Batterirapport 2017 1 - en del af byen Indhold Forord...3 Aktiviteter i 2017...4 Kommunernes egne ordninger...5 Indsamlingsresultater i 2017...6 Økonomi...8 Planlagte aktiviteter i 2018...9 2 Forord Velkommen

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune.

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2014 Høring af affaldsplan 2015 2018 Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. 1. Resume

Læs mere

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Svendborg uden affald i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Baggrund Fra september 2020 indfører Svendborg Kommune nye affaldsordninger, hvor vi skal sortere mere affald til

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år.

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år. Bilag 1 Udkast til Handlingsplan for 2015 Gladsaxe Kommunes Affaldsplan 2014 2024 Gladsaxe Kommune forventer at godkende affaldsplan for periode 2014-2024 i april 2015. Arbejdet med at imødekomme målene

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Kirsebærplantagen er sammen med tre andre boligområder udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

277 Nye affaldsordninger pr. 1. maj 2020

277 Nye affaldsordninger pr. 1. maj 2020 Udskrift af forhandlingsprotokollen for Kommunalbestyrelsen Mødet den 29. november 2018 side 1 af 5 277 Nye affaldsordninger pr. 1. maj 2020 07.18.00-G00-5-16 BerBur Resumé PMT og KB er på tidligere møder

Læs mere

S.A.G.A. II S.A.G.A. II. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt. Sortering Af Genanvendeligt Affald. Holsted den 10.

S.A.G.A. II S.A.G.A. II. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt. Sortering Af Genanvendeligt Affald. Holsted den 10. Velkommen til borgermøde vedrørende projekt Holsted den 10. april 2014 Tekstilaffald, drikkekartoner og plast Sortering Af Genanvendeligt Affald Dagsorden Velkomst Erfaringer fra SAGA I Muligheder i SAGA

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Ressourcer og Affald Mindre affald Bedre sortering fra borgere og erhverv Mere effektiv og miljøvenlig affaldsindsamling Bedre affaldsbehandling December 2015. Teknik-

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 05-10-2010 Dato: 15-09-2010 Sag nr.: KB 218 Sagsbehandler: Thomas Jørgensen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling.

4. At mindre etageejendomme tilbydes bokse til opsamling af farligt affald og småt elektronikaffald. Boksene tømmes efter bestilling. Notat til indsamling af elektronikaffald og farligt affald Bygge, Plan og Miljø (BPM) har gennemført et forsøg med indsamling af småt elektronik i beholdere fra ca. 90 ejendomme. Desuden er der gennemført

Læs mere

Plast i dagrenovation

Plast i dagrenovation Plast i dagrenovation Sammensætning af plast i dagrenovation fordelt på produktgrupper og plasttype. Udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening. Econet AS Udarbejdet af: Claus Petersen Dato: 22. april

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere