Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: Årsager til forskelle i de indsamlede mængder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: 30.3198.89. Årsager til forskelle i de indsamlede mængder"

Transkript

1 Granskoven Glostrup Danmark T Teknisk notat CVR-nr Plastkortlægning 7. december 2015 Vores reference: Udarbejdet Kontrolleret Kopi til : Christina Halck og Birgitte Fjeldberg : Thomas Uldum : Følgegruppen for plastkortlægningen 1 INDLEDNING I år og de følgende 2 år gennemfører 5 partnere i samarbejde med KL og Miljøstyrelsen en undersøgelse af plastindsamling fra husholdningerne blandt de af landets kommuner, som indsamler plast ved husstanden. Formålet er at kortlægge de indsamlede mængder, så der kan skabes et solidt grundlag for deling af kommuners og affaldsselskabers erfaringer på tværs. Håbet er derfor, at de tre årlige undersøgelser kan være med til at styrke vores fælles viden om: Mængder og sammensætning af den plast, som indsamles Metoder til indsamling og sortering af plast ved kilden og på genbrugspladserne Årsager til forskelle i de indsamlede mængder Undersøgelsen er en opdateret udgave af en undersøgelse, der blev foretaget blandt 22 kommuner (17 deltog) i Den gentages nu i 2015, 2016 og I forbindelse med den aktuelle undersøgelse blev 46 kommuner inviteret til at deltage. De 46 kommuner blev udvalgt, fordi de formodedes, at indsamle plast ved husstanden. Udvælgelsen blev bl.a. foretaget ud fra Miljøstyrelsens oversigt over eksisterende og planlagte plastindsamlingsordninger i kommunerne. Den tilsvarende undersøgelse fra 2014 er ikke udarbejdet på samme grundlag, som den aktuelle undersøgelse og er derfor ikke sammenlignelig hermed. Undersøgelsen i 2014 omhandlede udelukkende indsamling af plast i fast beholder, den aktuelle undersøgelse medtager al husstandsindsamling af plast dvs. også indsamling af plast i forbindelse med storskraldsordning. Derudover er flere af spørgsmålene formuleret anderledes i 2015-undersøgelsen og nye spørgsmål er kommet til. har gennemført undersøgelsen. D M E christina.halck@swecodanmark.dk Resultater_plastkortlægning_2015_final_7.dec 2015

2 Side 2 Dette notat gennemgår resultaterne fra undersøgelsen i Notatet indledes med en opsummering af resultaterne fra analysen. Der er vedlagt bilag med oversigt over indsamlede mængder for 2013 og 2014 samt ordforklaring. 2 OPSUMMERING På baggrund af den gennemførte analyse kan der ikke udledes entydige sammenhænge mellem de forskellige parametre der indgår i analysen, men følgende kan opsummeres: Husstandsindsamling Der er stor variation i den indsamlede mængde opgjort i kg/husstand/år hos de kommuner, der har deltaget i undersøgelsen. Spændet er fra 0,1 kg pr. husstand pr. år til 17,8 kg pr. husstand pr. år. Variationen i mængder gælder både ift. kommuner der har indsamlet igennem flere år og kommuner, der er startet inden for de seneste par år. Dvs. at flere kommuner, som har haft ordningen i mange år indsamler mindre mængder end nystartede kommuner. Der er desuden ikke et entydigt billede af, at de kommuner, hvor alle boliger er omfattet også er de kommuner, der indsamler mest, f.eks. indsamler Brøndby en relativt stor mængde pr. husstand/år, men ordningen dækker endnu primært enfamilieboliger og er kun implementeret i få etageboliger p.t. Det ses, at en del af de kommuner, som indsamler alle fraktioner af plast, er blandt de kommuner, som indsamler mest: Brøndby, Fredericia, Gladsaxe, Herlev og Rødovre. Dette gælder dog ikke Haderslev og Aabenraa. Der er ikke en entydig sammenhæng sådan at de kommuner, som ikke indsamler alle plasttyper, også er de kommuner, som indsamler mindst mængder, f.eks. indsamler Fredericia og Ærø en relativ stor mængde (ca. 10 kg pr. husstand pr. år) og disse kommuner indsamler ikke hhv. PET-flasker hhv. film/folier. Der ikke en entydig sammenhæng mellem start-år og indsamlet mængde i Herlev, Gladsaxe og Brøndby kommuner skiller sig klart ud fra resten af kommunerne ved at have en meget høj mængde og ikke at have haft ordningen i særlig mange år. Selv om undersøgelsen ikke viser et entydigt billede, peger tendensen på, at jo oftere, der indsamles, desto mere samles der ind. Der er ikke en entydig sammenhæng mellem, at de kommuner, der benytter sig af flere forskellige typer informationskanaler også er de kommuner, som indsamler størst mængder pr. husstand/år. Dog benytter Brøndby, Herlev og Gladsaxe kommuner alle informationskanaler, der er spurgt om og de er blandt de kommuner, der indsamler de største mængder pr. husstand/år. Ærø Kommune adskiller sig fra billedet ved kun at benytte infofolder, men har oplyst en relativt stor mængde pr. husstand/år. Undersøgelsen peger på, at der er udfordringer i forhold til af formidle hvilke plasttyper, der er med i ordningen og hvilken plasttype forskellige plastemner/produkter er.

3 Side 3 Undersøgelsen peger på, at afsætningen af plasten er vanskelig at følge og få dokumenteret viden om herunder om reel genanvendelse af plasten, hvilket kan opleves som en udfordring. Indsamling på genbrugspladser Der er store forskelle i de indsamlede mængder på genbrugspladserne. Dette kan ikke umiddelbart forklares. Mængden er steget for samtlige genbrugspladser fra De fleste kommuner indsamler 3-4 forskellige plasttyper. Der ses ikke en entydig sammenhæng mellem kommuner, der indsamler mest også er de kommuner som indsamler flest plasttyper. Undersøgelsen peger på om end ikke entydigt at de kommuner, som har benyttet sig af sorteringsvejledning/kampagne ift. plastsorteringen på genbrugspladser også er de kommuner, der har indsamlet de største mængder i kg/husstand/år. 3 GENERELT Samlet mængde Mængden af indsamlet plast i de 25 kommuner som har besvaret spørgeskemaerne er for 2014 opgjort til (se bilag 1): ton fra husstande ton fra genbrugspladser ton i alt Det er ikke alle husstande, der p.t. er omfattet af henteordningen i alle kommuner. På baggrund af de store forskelle i mængderne kommunerne imellem, har vi ikke foretaget en opskallering til landsplan. Ud af de 46 kommuner, der blev inviteret til at deltage i undersøgelsen, har 30 besvaret spørgeskemaet. Ud af de 30 besvarelser har 5 kommune enten ikke kunnet oplyse om mængder, eller de har kun forsøgsordning, derfor er resultatet, at 25 kommuner er omfattet af undersøgelsen. Ud af de 46 adspurgte har en række kommuner oplyst at undersøgelsen ikke er relevant for dem, fordi de endnu ikke har etableret husstandsindsamling af plast eller udelukkende har forsøgsordning i et begrænset område. Nogle de adspurgte kommuner har kun besvaret spørgeskemaet vedr. genbrugspladser. Disse besvarelser indgår ikke i denne afrapportering, da hovedformålet er at undersøge husstandsindsamling af plast. 7 kommuner har undladt at svare. Af de kommuner, der har besvaret spørgeskemaet, er det ikke alle kommuner, der har besvaret/kunnet besvare samtlige spørgsmål.

4 Side 4 4 HUSSTANDSINDSAMLING 4.1 Indsamlede mængder Nedenfor gennemgås resultaterne af undersøgelsen i forhold til de indsamlede mængder. Figur 1: Indsamlet mængde opgjort i kg/husstand/år (2013 og 2014) baseret på oplysninger om husstande, der deltager i ordningen. Af Figur 1 ses, at den samlede mængde er meget varierende mellem de enkelte kommuner. 5 kommuner har først i 2014 indført indsamlingsordning for plast ved husstanden: Billund, Brøndby, Esbjerg, Køge og Næstved Kommuner. Der er ligeledes stor variation i den indsamlede mængde hos de nystartede kommuner. Ud over de kommuner, der fremgår af figur 1, har Vordingborg Kommune oplyst, at de indsamler plast via storskrald, men kan ikke oplyse om mængder. Den indsamlede mængde omlastes på kommunens genbrugsplads og opgøres ikke særskilt. Følgende kommentarer er givet af kommunerne i forbindelse med besvarelsen: Brøndby: Flerkammer beholdere er for haveboliger. Et kammer beholdere bruges ved etageboliger. Randers: Plast indsamles også i nedgravede beholdere sammen med metal og glas. Thisted: Kommunen leverer klare plastsække til husstandene, som stiller de fyldte poser ud til vejen, her indsamles de af Genbrugsekspressen.

5 Side 5 Frederiksberg: Større plastemner indsamles særskilt under storskraldsordningen, der er en bringeordning (gælder kun for etageboliger) Aabenraa: Vi har ingen storskraldsindsamling. Etageboliger og lignende bruger større beholder uden kammerinddeling. Der benyttes også nedgravede containere til indsamlingen. Alle sorterer ens - uanset beholderstørrelse. Sønderborg: Vi har en to-delt beholder der er opdelt 1/3 til 2/3. Det lille rum er til metal/glas/hård og formstøbt plast. Det store rum er til pap/papir og blød plastfolie. Næstved: Nedgravede containere i etagebyggeri - tømmes efter behov. København: Vi er lige begyndt at sætte beholdere til plast/metal i villaer. Her anvender vi en to kammerbeholder til plast og metal. I etageboliger har vi udelukkende et-kammer beholdere. Ærø: Plasten indsamles også sammen med dagrenovationen i særskilt sæk. Det ses af kommentarerne at et par kommuner Randers og Aabenraa oplyser, at de også indsamler plast i nedgravede beholdere. Denne mængde indgår ikke i nærværende undersøgelse. Den store variation kommunerne imellem kan ikke umiddelbart forklares. Følgende kan dog have betydning, men er ikke gældende i alle tilfælde: Varighed af ordning Indsamlingshyppighed At ikke alle husstande er koblet på ordningen endnu Informationsniveau Plasttyper omfattet Sammensætning af husstande i kommunen Derudover ses også variation i indsamlingen fra 2013 til 2014 for de enkelte kommuner. 3 kommuner (Herlev, Holstebro og Lemvig) har oplevet et fald i den indsamlede mængde fra For Lemvig Kommunes vedkommende er det et fald på over 50 %. 12 kommuner har oplevet en stigning i den indsamlede mængde fra (Favrskov, Fredericia, Frederiksberg, Gladsaxe, København, Odder/Skanderborg, Randers, Rødovre, Sønderborg, Thisted, Vejen og Aabenraa).

6 Side 6 Figur 2: Indsamlet mængde opgjort i kg/husstand/år (2013 og 2014) baseret på oplysninger om husstande, der deltager i ordningen og fordelt på fraktioner Figur 2 viser mængden fordelt på plastemner, for de kommuner, som har oplyst mængdefordelingen. Flere kommuner har ikke disse oplysninger. Af figur 2 ses, at de forskellige plastemner udgør en varieret andel af den indsamlede plast i kommunerne. I Sønderborg udgør PET-flasker f.eks. den største andel, i Fredericia er det film/folier, der udgør den største andel. I Thisted, som indsamler de tilsvarende plastemner som Fredericia udgør Dunke den største andel. Total mængde plast ved husstandsindsamling På baggrund af besvarelserne kan den samlede mængde plast indsamlet ved husstanden opgøres til (se også bilag 1): ca ton 4.2 Plasttyper der indsamles Tabel 1: Oversigt over plasttyper, der indsamles Kg pr. PET-flasker plast stand pr. Anden hus- Kommune Dunke Film/folier år Billund x x x 5,9 Brøndby x x x x 12,0 Esbjerg x x 5,0 Favrskov x x x 3,4 Fredericia x x x 10,2 Frederiksberg x x x 5,7 Gladsaxe x x x x 12,0 Haderslev x x x x 4,0 Herlev x x x x 17,8

7 Side 7 Kg pr. PET-flasker plast stand pr. Anden hus- Kommune Dunke Film/folier år Holstebro x x 5,8 København x x x 2,8 Køge x x x x 0,6 Lemvig x x 6,9 Næstved x x 0,1 Odder og x x x 6,7 Skanderborg Randers x x x 1,3 Rødovre x x x x 15,0 Struer x x 6,3 Svendborg x x x Uoplyst for 2014 Sønderborg x x x x 5,8 Thisted x x x x 7,8 Vejen x x x 5,0 Ærø x x x 10,4 Aabenraa x x x x 5,0 Af tabel 1 fremgår, at næsten samtlige kommuner bortset fra Fredericia indsamler PET-flasker. Samtlige kommuner indsamler dunke. 12 kommuner indsamler film/folier, og 17 kommuner indsamler anden plast. Der er ikke en entydig sammenhæng sådan at de kommuner, som ikke indsamler film/folier og/eller anden plast, også er de kommuner, som indsamler mindst mængder. F.eks. er Ærø en af de kommuner, som indsamler en forholdsvis stor mængde og de indsamler ikke film/folier. Esbjerg, Favrskov og Randers er nogen af de kommuner, som indsamler de mindste mængder pr. husstand pr. år, de 3 kommuner indsamler enten ikke folie eller hverken folie eller anden plast. Det kan dog konstateres, at en del af de kommuner, som indsamler alle fraktioner, er blandt de kommuner, som indsamler mest: Brøndby, Fredericia, Gladsaxe, Herlev og Rødovre. Dette gælder dog ikke Haderslev og Aabenraa.

8 Side Organisering af ordningen, information etc Indsamlingens start år Figur 3: Start år for indsamling af plast ved husstanden kg/husstand/år Af Figur 3 ses det, for de 24 kommuner, der har besvaret spørgsmålet, at 1 kommune Fredericia påbegyndte indsamlingen tilbage i 1986, og 1 kommune påbegyndte husstandsindsamling af plast i kommuner påbegyndte indsamlingen i 2006, 3 kommuner i 2008, 3 i 2011, 5 i 2012, 4 i 2013 og endelig 4 i Figuren er vist med 2014-mængden for at kunne sammenligne, hvorvidt de kommuner, som har haft ordningen i mange år, også er de kommuner, som samler mest ind. Men som det ses af figuren, er der ikke en entydig sammenhæng mellem start-år og indsamlet mængde i Herlev, Gladsaxe og Brøndby Kommuner skiller sig klart ud fra resten af kommunerne ved at have en meget høj mængde og ikke at have haft ordningen i særlig mange år og i en sammenligning med tabel 1 indsamler disse kommuner også alle 4 plasttyper.

9 Side Indsamlingsfrekvens Figur 4 viser den indsamlede mængde pr. husstand pr. år relateret til indsamlingsfrekvens. Figur 4: Kg/husstand efter indsamlingsfrekvens. Figur 4 viser ikke et entydigt billede, men tendensen peger på, at jo oftere, der indsamles, desto mere samles der ind lige bortset fra Herlev, som skiller sig markant ud fra resten af kommunerne Sortering ved husstanden Figur 5: Sortering ved husstanden kg/husstand/år Note: Der er kun vist én samlet mængde plast, søjlerne repræsenterer blot organiseringen af indsamlingen og udtrykker ikke en mængde pr. kildesorteret/kildeopdelt/storskrald, se bilag 3 Ordforklaring disse data foreligger ikke.

10 Side 10 Figur 5 viser, at 13 kommuner udelukkende har indsamling af plast i fast beholder ved husstanden. 5 kommuner har både indsamling af plast i fast beholder ved husstanden og indsamling af plast ift. storskraldsordning. 4 kommuner (Fredericia, Køge, Svendborg (har ikke besvaret for 2014, hvor de ikke er med i denne figur) Thisted og Ærø) indsamler udelukkende plast ift. storskraldsindsamling/fortovsindsamling (ikke fast beholder) Hvem er omfattet? Det fremgår af undersøgelsen, at det for 6 kommuners vedkommende ikke er alle husstande, der p.t. er omfattet af indsamlingsordningen: Brøndby er i gang med at implementere ordningen hos etageboliger, forventes fuldt implementeret i Svendborg sommerhuse er ikke omfattet. Herlev Alle enfamilieboliger er omfattet af ordningen. Kommunen er i gang med implementering hos etageboliger ordningen forventes fuldt implementeret for etageboliger i Holstebro sommerhuse er ikke omfattet. Næstved indsamles kun i etageboliger, forventes fuldt implementeret Køge, i løbet af forventes husstandsindsamling indført for såvel enfamilie- som flerfamilieboliger. København forventer ordningen fuldt implementeret i Kommuner, hvor ikke alle husstande var omfattet fra starten: Brøndby Herlev Billund København Fredericia Frivillig eller obligatorisk: Hos samtlige kommuner bortset fra Fredericia betaler alle husstande til ordningen, uanset om den er frivillig eller obligatorisk. Hovedparten - 16 kommuner - oplyser, at ordningen er obligatorisk.

11 Side Information Tabel 2: Information om ordningen. Information om ordningen Infofolder Info på beholder Sorteringsvejledning Kampagner Kommuner 20 kommuner 17 kommuner 16 kommuner 13 kommuner Billund x x x x Brøndby x x x x Esbjerg x x x x Favrskov x x x x Fredericia x Frederiksberg x x x Gladsaxe x x x x Haderslev x x Herlev x x x x Holstebro x x København x x x Lemvig x x x x Næstved x x Odder og Skanderborg x x x x Randers x x x Struer x x x Sønderborg x x x x Thisted x x x Vejen x x x x Ærø x Aabenraa x x x

12 Side 12 Af tabel 2 fremgår, at 13 kommuner informerer meget bredt om ordningen og benytter således alle 3-4 typer af den form for information, der er spurgt om. Der er imidlertid ikke en entydig sammenhæng mellem de kommuner, der benytter sig af flere forskellige typer informationskanaler også er de kommuner, som indsamler størst mængder pr. husstand/år. Dog benytter Brøndby, Herlev og Gladsaxe kommuner alle informationskanaler og de er blandt de kommuner, der indsamler de største mængder pr. husstand/år. Ærø Kommune adskiller sig fra billedet ved kun at benytte infofolder, men har oplyst en meget stor mængde pr. husstand/år. Anden type information er nævnt som: Avis og hjemmeside Artikler i lokalaviser Biografreklamer i københavnske biografer Artikler i Affald København, som er en lille folder, der sendes ud til alle husstande 3 gange årligt Ordningen omtales i det årlige husstandsomdelte affaldshæfte Radiospot Video på Facebook Sorteringsguide på hjemmeside og app Events Deltagelse i grundejerforeningsmøder, beboermøder, bestyrelsesmøder, festuge i Herlev, viceværtskursus Banner på renovationsbiler Biografreklamer og busreklamer Udfordringer ift. ordningen København: at få optimeret de enkelte ejendommes volumenbehov. Vi har allerede reguleret på tømmefrekvensen ved at gå fra tømning hver 4. uge til hver 2. uge. Pladsproblemer i de mindste baggårde specielt på brokvarterne Randers: Ingen problemer med selve implementeringen, men det er svært at nå ud til alle borgere kommunikationsmæssigt. Vejen: At lære folk at sortere korrekt. Der følges jævnligt op med avisannoncer samt i den årlige infofolder. Esbjerg: Udfordringen er at få fraktionen fri for andet affald, men det forsøges minimeret ved kampagner (direkte målrettet fejlsorterede spande via foto fra renovatøren og bredt via ugeaviser). Thisted: Få de ældre borgere til at sortere. Udsender hvert år sorteringsvejledning til borgerne Frederiksberg: Den største udfordring er, at borgerne har svært ved at kende forskel på de forskellige plasttyper. Dette forsøger vi at forklare ved at have så mange produkter med i vores sorteringsvejledning, som det nu er muligt. Den anden store udfordring er afsætningen af plasten, da den er så blandet i kvaliteten, er det meget omkostningsfuldt at få det afsat. Der mangler sorteringsmuligheder og afsætning i DK.

13 Side 13 Brøndby: Hele den logistik, der er i forbindelse med udbringning af beholdere, og hvornår borgerne kan begynde at bruge dem. Husk at beregne tid til udbringningen, så der er leveret, senest 14 dage før ny ordning træder i kraft, så er der tid til at følge op. Selve indkøringen med tømning faldt hurtigt på plads. Vi har hvert halve år udsendt nyhedsbreve til borgerne om, hvordan det går med indsamlingen Aabenraa: De største udfordringer er: Sortering i sommerhuse, som udlejes. Sortering, hvor mange deles om de samme beholdere. Indretning af to-kammer bil, så affaldet ikke falder til den forkerte side ved tømning. Sønderborg: Boligforeninger. Vi gør løbende tiltag. Direkte dialog virker godt. Odder/Skanderborg: Det er uhyre vanskeligt at definere, hvilke typer plast der medtages til genanvendelse i henteordningen, og at kommunikere dette let og forståeligt. Vanskeligt at finde valide data på miljøeffekt ved genanvendelse af plast, særligt ift., hvor meget vand og energi der må anvendes til skylning/rengøring, uden at miljøgevinst forsvinder. Herlev: Implementering kører stille og roligt. Vigtige elementer er bl.a., at borgerne oplever stabil tømning, en tilpasset løsning til deres boligforening, information om fraktionen. Favrskov: At forklare sorteringsreglerne. Efter at det er indkredset, hvad der er hovedproblemet, er der sat en flyer på alle beholdere med information om, hvad der ikke må lægges i beholderen. Køge: Vores ordning med indsamling af plast via storskraldsordningen er kun en overgangsordning. Der skal etableres en indsamlingsordning med beholdere til plast, formodentlig en to-delt spand til plast og metal. Billund: Ordningen for indsamling af affald blev indledt med en stor informationsindsats, følges op med information og kontakt og gebyrer for manglende sortering. Ærø: Det er svært at forklare, hvad hård plast er, og hvorfor folierne ikke må sammenblandes med hård plast. Der sker stadig sammenblanding. Da spørgsmålet vedr. udfordringer ikke indeholdt årstal for evt. initiativ til at imødegå evt. udfordringer kan der ikke udledes, om dette kan have haft en effekt på den indsamlede mængde. Af besvarelserne ses, at korrekt sortering er en udfordring. 4.4 Affaldsbehandling Få kommuner har besvaret spørgsmålene om affaldsbehandling. Nedenfor er resultatet vist for de kommuner, der har besvaret spørgeskemaet på dette punkt. Fordelingen på plast til genanvendelse, RDF (sorteret tørt affald til energiudnyttelse) og andet affald afhænger af hvilken aftale den enkelte kommune har med modtage-/behandlingsanlægget. Derudover afhænger det af sorteringskrav samt økonomien på markedet.

14 Side 14 Vestforbrænding har på vegne af egne kommuner besvaret spørgeskemaet vedr. kvaliteten af den indsamlede plast. I Vestforbrændings besvarelse er medtaget data fra flere kommuner end de 4 Vestforbrænding-kommuner, der indgår i undersøgelsen de enkelte kommuner kan ikke udskilles af opgørelsen. Derudover indsamler Vestforbrændings kommuner både hård og blød plast i samme ordning, hvilket afspejles i fordelingen af plasttyper i figuren. Figur 6 viser fordelingen af plasttyper fra husstande, der frasorteres til genanvendelse, samt andelen, der kasseres som affald, og endelig RDF-andel. Derudover har Frederiksberg Kommune, Københavns Kommune og Esbjerg Kommune besvaret spørgeskemaet vedr. behandling af fraktionerne, kommunernes besvarelse fremgår af Figur 7, 8 og 9. Figur 6: Fordeling af husstandsindsamlet plast på plasttyper til genanvendelse, RDF samt affald Vestforbrænding kommuner Af figuren ses, at RDF udgør 18 % og Affald udgør 7 %, dvs. 25 % af det der indsamles genanvendes umiddelbart ikke. Figur 7: Fordeling af husstandsindsamlet plast på plasttyper til genanvendelse, RDF samt affald Frederiksberg Kommune

15 Side 15 Note: Frederiksberg kommuner sorterer ikke i tilsvarende fraktioner som Vestforbrænding-kommunerne. Frederiksberg Kommune indsamler bl.a. ikke folie. Af figuren ses, at RDF udgør 32 % og Affald udgør 6 %, dvs. 38 % af det der indsamles genanvendes ikke. Figur 8: Fordeling af husstandsindsamlet plast på plasttyper til genanvendelse, RDF samt affald Københavns Kommune Note: Københavns Kommune sorterer ikke i tilsvarende fraktioner som Vestforbrænding-kommunerne. Københavns Kommune indsamler bl.a. ikke film/folie-kategorien. Af figur 8 ses, at 67 % går til genanvendelse og 33 % er RDF, tørt affald til energiudnyttelse. Figur 9: Fordeling af husstandsindsamlet plast på plasttyper til genanvendelse, RDF samt affald Esbjerg Kommune

16 Side 16 Note: Esbjerg Kommune sorterer ikke i tilsvarende fraktioner som Vestforbrænding-kommunerne. Esbjerg Kommune indsamler bl.a. ikke folie. Af figur 9 ses, at 78 % går til genanvendelse og 22 % RDF eller andet affald Sortering og affaldsbehandling Sortering 4 kommuner oplyser, at der sker en forsortering: Favrskov der fremgår ikke oplysninger om, hvad der sorteres Frederiksberg PVC frasorteres København PVC frasorteres Fredericia Urenheder frasorteres på Fredericia Kommunes genbrugscenter. Hvad sker der med den del, der ikke genanvendes: Randers: Energiudnyttelse Sønderborg: Brændes eller deponeres alt efter, hvad det er Favrskov: Forbrænding. Følgende kommuner oplyser om sorteringsanlæg: Esbjerg: Ribe Flaskecentral Favrskov: Marius Pedersen Aarhus Frederiksberg: Ragn Sells Brøndby, Gladsaxe, Herlev og Rødovre: Alba, Tyskland Haderslev: Dansk Affald, Vojens København: Ragn Sells Odder: Dansk Affald, Vojens Randers: Randers Affaldsterminal Skanderborg: Dansk Affald, Vojens Sønderborg: Nørrekobbel Sorteringsanlæg Vejen: Dansk Affald, Vojens Oplysning om mægler: Esbjerg: Ribe Flaskecentral Frederiksberg: Ragn Sells København: Ragn Sells Randers: Egen, Ragn Sells, Marius Pedersen, HCS Sønderborg: Forskellige mæglere alt afhængigt af pris og leveringsbetingelser.

17 Side 17 5 INDSAMLING PÅ GENBRUGSPLADSER 5.1 Indsamlede mængder Figur 10: Indsamlede mængder kg/husstand/år fordelt på plasttyper (2013 og 2014). Note: Vejen Kommune har ikke udfyldt besvarelsen for 2014 kun for Figur 10 viser den samlede indsamlede mængde plast fra genbrugsstationer for 2013 og Af figuren ses store forskelle i de indsamlede mængder. Dette kan ikke umiddelbart forklares. Mængden er steget for samtlige genbrugspladser fra Af Figur 10 ses, at de fleste kommuner indsamler 3-4 forskellige plasttyper. Der ses ikke en entydig sammenhæng mellem kommuner, der indsamler mest også er de kommuner som indsamler flest plasttyper. Der ses desuden stor variation i af indsamlet mængde ift. den enkelte plasttype kommunerne imellem. For København og Frederiksberg gælder, at PVC er inkluderet i hård plast disse kommuner ligger ret lavt i kg/husstand/år. Odder og Skanderborg indsamler en ret stor mængde af folie. En del af mængden fra genbrugspladser vil være erhvervsaffald. Total mængde plast ved indsamling på genbrugspladser På baggrund af besvarelserne kan den samlede mængde plast indsamlet ved husstanden opgøres til (se også bilag 1): ca ton 5.2 Organisering af ordningen, information etc Sortering og affaldsbehandling Sortering 4 kommuner oplyser, at der sker en forsortering: Favrskov: Der fremgår ikke oplysninger om, hvad der sorteres

18 Side 18 Frederiksberg: PVC frasorteres Faaborg-Midtfyn: Alm. hård plast gennemgår forsortering på genbrugspladsen København: PVC frasorteres Fredericia: Urenheder frasorteres på Fredericia Kommunes genbrugscenter. Hvad sker der med den del der ikke genanvendes: Randers: Energiudnyttelse Sønderborg: Brændes eller deponeres alt efter, hvad det er Favrskov: Forbrænding. Følgende kommuner oplyser om sorteringsanlæg: Esbjerg: Ribe Flaskecentral Favrskov: Marius Pedersen Aarhus Frederiksberg: Ragn Sells Haderslev: Dansk Affald København: Ragn Sells Randers: Randers Affaldsterminal Sønderborg: Nørrekobbel Sorteringsanlæg Vejen: Dansk Affald Brøndby, Herlev, Gladsaxe og Rødovre: BRACKE Umweltservice GmbH, Bonifaciusstr Essen Afsætning af plasten: Randers: Til modtageanlæg i Danmark, Polen, Tyskland, Holland, Italien og Kina. Sønderborg: Der er mange forskellige. Afhængig af prisen. Esbjerg: Ribe Flaskecentral. Faaborg-Midtfyn: Eksport til udland. Odder og Skanderborg: Hård plast: Marius Pedersen; Genanvendeligt PVC: Genbrug Midt; Plastfolie: Uniscrap. Brøndby, Herlev, Gladsaxe og Rødovre: BRACKE Umweltservice GmbH, Bonifaciusstr Essen. Der sendes også hård plast til Van Werven i Holland igennem samme mægler, som nævnt nedenfor. Oplysning om mægler: Esbjerg: Ribe Flaskecentral Frederiksberg: Ragn Sells København: Ragn Sells Randers: Egen, Ragn Sells, Marius Pedersen, HCS Sønderborg: Forskellige mæglere alt afhængigt af pris og leveringsbetingelser Brøndby, Herlev, Gladsaxe og Rødovre: Combineering. Affaldsbehandling Vedrørende kvaliteten af den indsamlede plast, kan der ikke gives et billede heraf på baggrund af de indkomne besvarelser.

19 Side Information 8 kommuner oplyser, at de har en sorteringsvejledning/app/hjemmeside (Billund, Frederiksberg, København, Randers, Vejen, Sønderborg, Favrskov og Næstved kommuner) 6 kommuner oplyser, at de har gennemført kampagner (Billund, Frederiksberg, København, Vejen, Sønderborg, Brøndby, Odder og Skanderborg Kommuner). Undersøgelsen peger på om end ikke entydigt at de kommuner, som har benyttet sig af sorteringsvejledning/kampagne ift. plastsorteringen på genbrugspladser også er de kommuner, der har indsamlet de største mængder i kg/husstand/år.

20 Side 20 Bilag 1 samlet oversigt over plastmængder fra husstandsindsamling og genbrugspladser 2014 Samlet oversigt over plastmængder indsamlet ved husstanden 2014 Kommune Samlet mængde 2014 Antal husstande (med i indsamlingsordning) PET-flasker Folier/film Dunke Anden plast Samlet mængde pr. husstand PET-flasker pr. husstand Folie pr husstand Dunke pr. husstand Anden plast pr. husstand (kg/år Billund , Brøndby , Esbjerg ,00 0,45 0 1,82 0 Favrskov ,40 0, ,41 Fredericia ,21 0 5,43 3,32 1,42 Frederiksberg , ,65 Gentofte , Gladsaxe , Haderslev , Herlev , Holstebro , København , Køge , Lemvig , Næstved , Odder + Skanderborg , Randers ,34 0,34 0 0,32 0,69 Rødovre , Struer , Sønderborg ,78 3,26 1,84 0 0,68 Thisted ,83 0 1,91 4,21 1,74 Vejen ,03 0,64 2,65 1,74 0 Ærø , Aabenraa ,10 1 1,43 2,55 0 Total

21 Side 21 Samlet oversigt over plastmængder indsamlet på genbrugspladser 2014 Kommune Antal husstande Samlet mængde 2014 Hård plast: Dunke, bøtter, baljer, kasser, have møbler, legetøj, køkken-redskaber Genanvendeligt PVC Folie Anden plast Samlet mængde (Kg/husstand/år) Billund ,34 Brøndby ,34 Esbjerg ,28 Favrskov ,58 Frederiksberg ,03 Gladsaxe ,20 Haderslev ,47 Herlev ,58 København ,11 Næstved ,77 Odder og Skanderborg ,40 Randers ,76 Rødovre ,90 Sønderborg ,76 Total

22 Side 22 Bilag 2 samlet oversigt over plastmængder fra husstandsindsamling og genbrugspladser 2013 Samlet oversigt over plastmængder indsamlet ved husstanden 2013 Kommune Samlet mængde 2013 Antal husstande (med i indsamlingsordning) PET-flasker Folier/film Dunke Anden plast Samlet mængde pr. husstand PET-flasker pr. husstand Folie pr. husstand Dunke pr. husstand Anden plast pr. husstand (kg/år Billund , Favrskov , ,77 Fredericia ,83 0 3,58 2,47 0,78 Frederiksberg , ,48 Gladsaxe , Haderslev , Herlev , Holstebro , København , Lemvig , Odder + Skanderborg , Randers ,56 0,15 0 0,26 0,16 Rødovre , Struer , Svendborg , Sønderborg ,58 0 1,82 0 3,77 Thisted ,60 0 1,27 3,43 1,57 Vejen ,53 0,51 2,61 1,41 0 Ærø , Aabenraa ,97 0,92 1,65 2,27 0 Total

23 Side 23 Samlet oversigt over plastmængder indsamlet på genbrugspladser 2013 Kommune Antal husstande Samlet mængde 2013 Hård plast: Dunke, bøtter, baljer, kasser, have møbler, legetøj, køkken-redskaber Genanvendelig PVC Folie Anden plast Samlet mængde (Kg/husstand/år) Billund ,16 Brøndby ,71 Esbjerg ,29 Favrskov ,33 Frederiksberg ,31 Gladsaxe ,65 Haderslev ,43 Herlev ,82 København ,88 Næstved ,79 Odder og Skanderborg ,50 Randers ,44 Rødovre ,99 Sønderborg ,58 Vejen ,05 Total

24 Side 24 Bilag 3 ordforklaring Betegnelse Indsamling ved husstanden: Kildeopdelt: Kildesorteret: Hård PET: Hård PP: Hård PS: Mix plastik: RDF: PVC: Definition Indsamling af plastemballage i fast beholder eller via storskraldsindsamling mv. sorteret i pose el. lign. Plast indsamles sammenblandet med andre fraktioner i beholder med ét rum eller sammenblandet med andre fraktioner i flerkammerbeholder Plast indsamles for sig selv i et-kammerbeholder eller i flerkammerbeholder, hvor plasten har sit eget rum PET-flaske: Flaske fremstillet af polyethylentereftalat (PET). Polypropylen. PP bruges til emballageartikler, flerlagsfolier, tekniske emner, legetøj mv. Polystyren. Termoplast, bruges til bl.a. emballage, engangsservice Småt film/folie Sorteret tørt affald til energiudnyttelse Polyvinylchlorid. Hård PVC: Bruges til rør, vinduer, kabelbakker og profiler.

PLASTKORTLÆGNING 2017

PLASTKORTLÆGNING 2017 30.3198.89 SWECO DANMARK A/S Amager Ressourcecenter, Vestforbrænding, Clean, Dansk Affaldsforening, Dragør Kommune SARA SVANTESSON, BIRGITTE FJELDBERG Sweco Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Opsummering

Læs mere

PLASTKORTLÆGNING Amager Ressourcecenter, Vestforbrænding, Clean, Dansk Affaldsforening, Dragør Kommune SWECO DANMARK A/S

PLASTKORTLÆGNING Amager Ressourcecenter, Vestforbrænding, Clean, Dansk Affaldsforening, Dragør Kommune SWECO DANMARK A/S repo001.docx 2015-10-05 30.3198.89 SWECO DANMARK A/S Amager Ressourcecenter, Vestforbrænding, Clean, Dansk Affaldsforening, Dragør Kommune SARA SVANTESSON, BIRGITTE FJELDBERG Sweco Indholdsfortegnelse

Læs mere

: Grontmij A/S, Mette P. Jørgensen og Birgitte Fjeldberg

: Grontmij A/S, Mette P. Jørgensen og Birgitte Fjeldberg Notat Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 4414 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Plastkortlægning 4. december 2014 Vores reference: 30.5802.84 Til Fra : Vestforbrænding,

Læs mere

Model for beregning af genanvendelsesprocent

Model for beregning af genanvendelsesprocent Model for beregning af genanvendelsesprocent Vestforbrænding har gjort en aktiv indsats for at opnå den nationale ressourcestrategis mål om 50% genanvendelse af de syv fokusfraktioner i henhold til regeringens

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 ALBERTSLUND KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 HALSNÆS KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013

AFFALDSPLAN KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 AFFALDSPLAN 2015 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE BILAG 1 AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Affald fra husholdninger GLOSTRUP

Affald fra husholdninger GLOSTRUP Affald fra husholdninger 2014 GLOSTRUP Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND

Affald fra husholdninger ALBERTSLUND Affald fra husholdninger 2014 ALBERTSLUND Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Indsamling af pap, plast og metal

Indsamling af pap, plast og metal Forsøg med Indsamling af pap, plast og metal Resultater og konklusioner for service, økonomi og miljø - 2011 Indhold 1 Resumé...3 2 Indledning...3 3 Indsamling i tre forsøgsområder...4 4 Sortering af affaldet

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING AFFALD FRA HUSHOLDNINGER 2013 SAMLERAPPORT VESTFORBRÆNDING INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via

Læs mere

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Notat Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 2. december 2013 Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager, opdatering Indledning Administrationen fremlagde 12. december 2012 notat

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer. Forsyningsafdelingen

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer. Forsyningsafdelingen GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1. Ordning for genanvendelige materialer NOTAT Dato: 25. september 2015 Anja Hoff Hansen & Malene-Mattison Hansen Introduktion I april 2013 indførte Gladsaxe

Læs mere

Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Overordnede målsætninger i forhold til arbejdet med nye ordninger

Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Overordnede målsætninger i forhold til arbejdet med nye ordninger NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Nye indsamlingsordninger for affald fra husstande Baggrund Den nationale ressourcestrategi, som kom i efteråret 2013 og sætter de samlede mål for

Læs mere

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune

Affald fra husholdninger. GRIBSKOV Kommune Affald fra husholdninger 2014 GRIBSKOV Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via genbrugsstationer...

Læs mere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere

Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Den 12. juli 2012 Init. CBP/BEB Sagsnr. 12-01061 Beskrivelse af pilotforsøg i Ishøj og Vallensbæk Kommuner - Indsamling af genanvendeligt affald i flerkammerbeholdere Baggrund Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Læs mere

Hvordan fungerer en ordning med rød boks i praksis?

Hvordan fungerer en ordning med rød boks i praksis? Farligt Affald-ordninger og Boks Glostrup Kommune ønsker at få farligt affald og problemaffald som småt elektronik, sparepærer og batterier ud af husholdningsaffaldet. Farligt affald kan skade miljøet

Læs mere

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model

Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Bilag 7: Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model Økonomisk og miljømæssig vurdering af ny model for ændret affaldsbehandling i Horsens I forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan for Horsens Kommune

Læs mere

Plast i dagrenovation

Plast i dagrenovation Plast i dagrenovation Sammensætning af plast i dagrenovation fordelt på produktgrupper og plasttype. Udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening. Econet AS Udarbejdet af: Claus Petersen Dato: 22. april

Læs mere

Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2012. Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2012 Senest opdateret d. 13. juli 2012

Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2012. Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2012 Senest opdateret d. 13. juli 2012 Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2012 Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2012 Senest opdateret d. 13. juli 2012 Region Hovedstaden Alle beløb ekskl. moms Kommune - Gruppe 1 Adm. Gebyr Ordning - Gruppe

Læs mere

Kortlægning af omfanget af etablerede indsamlingsordninger for plastemballageaffald og metalemballageaffald fra husholdninger i danske kommuner

Kortlægning af omfanget af etablerede indsamlingsordninger for plastemballageaffald og metalemballageaffald fra husholdninger i danske kommuner Kortlægning af omfanget af etablerede indsamlingsordninger for plastemballageaffald og metalemballageaffald fra husholdninger i danske kommuner Udarbejdet af Kathe Tønning, Teknologisk Institut, 2008 1

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 2. Kort beskrivelse af projektet Herning Kommune har et ønske om at det skal

Læs mere

Oversigt over forsøgsområder

Oversigt over forsøgsområder Affaldsforsøget Bedre sortering i større samlede bebyggelser Oversigt over forsøgsområder Fællesbilag Bilag 1 til alle delrapporter TIL GAVN FOR KLIMA OG MILJØ FORSØG 2015 AFFALD OG GENBRUG Bilag 1 Oversigt

Læs mere

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager

Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager Notat Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 4. december 2012 Økonomi og genanvendelse ved husstandsindsamling af emballager I dag indsamles glasflasker, emballageglas, plastflasker og øl- og sodavandsdåser

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser

Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser Idékatalog til øget genanvendelse af storskrald fra husholdninger og af brændbart affald fra genbrugspladser J.nr. MST-7759-00109 Econet AS Projektnr: A396 Dato: December 2010 rev 004 1 Indhold FORORD

Læs mere

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet

Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission mulig Da ordbogen blev udvidet Mission Mulig, værdiagent, værdibeholder og værdiselskab. Renosyd fik sat dagsordenen, da den nye indsamlingsordning skulle træde i kraft i 2012 Noget af det vigtigste

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG

NOTAT TIL POLITISKE UDVALG NOTAT TIL POLITISKE UDVALG 5. november 2014 ML Ver. 7 Høring af Affaldsplan 2014 Resume I forbindelse med høring af Affaldsplan 2014 er der indkommet 15 høringssvar fra borgere, boligforeninger, interesseorganisationer

Læs mere

Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2013. Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2013 Senest opdateret d. 4. marts 2013

Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2013. Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2013 Senest opdateret d. 4. marts 2013 Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2013 Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2013 Senest opdateret d. 4. marts 2013 Region Hovedstaden Alle beløb ekskl. moms Kommune - Gruppe 1 Adm. Gebyr Ordning - Gruppe

Læs mere

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen.

1. april 2013 indførte Gladsaxe Kommune husstandsindsamling af genbrugsfraktioner. Ordningen fik stor succes fra begyndelsen. GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Status på arbejdet 2013-2014 NOTAT Dato: 15. november 2014 Af: Malene Matthison-Hansen Dette dokument redegør for det arbejde, Gladsaxe Kommune har udført indenfor

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Del 1 Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 6. maj 2011 Projekt nr.: A418 Indhold 1 INDLEDNING 1 1.1 FORMÅL 1 1.2 LOKALISERING 1 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser.

Først beskrives den nuværende situation på Djursland, herunder økonomien ved afsætning af affaldet fra de nuværende kuber til flasker/glas/dåser. NOTAT Dato: 2. marts 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Muligheder for optimering af bringeordninger (kuber) 1 Indledning Dette notat beskriver overordnet resultaterne af forsøgsprojektet med

Læs mere

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer - Bilagsrapport

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer - Bilagsrapport Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer - Bilagsrapport Mængde og sammensætning for helårsboliger og sommerhuse Udarbejdet for Nomi4s Econet AS Udarbejdet af: Anne Steffensen, Ole Kaysen og

Læs mere

Analyse af affald fra sorteringsanlæg

Analyse af affald fra sorteringsanlæg Analyse af affald fra sorteringsanlæg Rapport udarbejdet for Nomi4s Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland, Claus Petersen Dato: 20. januar 2016 Projekt: 554 Analyse af affald fra sorteringsanlæg Indholdsfortegnelse

Læs mere

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Hvor meget forventer man at indsamle af hver fraktion i

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

NOTAT. Oversigt over planlagte affaldsordninger i nærliggende kommuner. Dato: 27. juni Bestyrelsen. Administrationen

NOTAT. Oversigt over planlagte affaldsordninger i nærliggende kommuner. Dato: 27. juni Bestyrelsen. Administrationen NOTAT Dato: 27. juni 2016 Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Oversigt over planlagte affaldsordninger i nærliggende kommuner Om oversigten Dette notat giver et kort overblik over nuværende og planlagte

Læs mere

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune

Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune Affald fra husholdninger 2011 Ballerup Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 3 Fraktioner og behandlingsformer... 8 4 Ordninger... 12 5 Affaldsmængder pr. indbygger og husstand...

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND?

NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? NYE HENTEORDNINGER PÅ DJURSLAND? STATUS OG MULIGHEDER DEBATOPLÆG Denne folder belyser i kort form affaldsordningerne og genanvendelsen for husholdningerne i den nuværende situation og effekter ved at indføre

Læs mere

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne.

Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Status på nye affaldsordninger for villaer i Furesø Kommune samt information til borgerne. Baggrund Furesø Kommune ønsker at bidrage til opfyldelse af det nationale ressourcemål om at genanvende 50 % af

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

Nye affaldsordninger i Køge Kommune

Nye affaldsordninger i Køge Kommune Nye affaldsordninger i Køge Kommune Februar 2019 Nyttige oplysninger fra Affald og Genbrug VI SORTERER AFFALD FORDI DET NYTTER! Kære politikere og kolleger Denne lille folder indeholder nyttig information

Læs mere

Workshop Bioaffald, plast & metal

Workshop Bioaffald, plast & metal Workshop Bioaffald, plast & metal DET GRØNNE HUS 11. april 2013 Udarbejdet af: Martin Damgaard Lehmann Vægtbaseret afregning af dagrenovation Eksempel fra Holbæk kommune I 2008 etablerede Holbæk Kommune

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

INDSAMLING I ALT I KG SVAR SVAR. Frederikshav n Boligselskaber. Butikker. 232 Genburgsstationen. Billund kommune

INDSAMLING I ALT I KG SVAR SVAR. Frederikshav n Boligselskaber. Butikker. 232 Genburgsstationen. Billund kommune AFFALDSSEL SKAB / KOMMUNE KOMMUNER INDBYG GERE INDSAMLING I ALT I KG INDSAMLING PR. INDBYGGER I GRAM Aabenraa Aabenraa* 60.414 21.000 350 Aalborg Albertslund Allerød Allerød* 23.609 4.928 209 Alssund Affald

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

Øget genanvendelse i Frederikssund Kommune

Øget genanvendelse i Frederikssund Kommune Øget genanvendelse i Frederikssund Kommune Indledning Frederikssund Kommune har i 2015 nået en genbrugsprocent på 52,8 %. Med udgangspunkt i kommunens affaldsordninger redegør dette notat for mulighederne

Læs mere

Organisatoriske enheder i den almene boligsektor

Organisatoriske enheder i den almene boligsektor TEMASTATISTIK 2018:6 Organisatoriske enheder i den almene boligsektor 2008-2018 Den almene boligsektor er blevet koncentreret på færre, men større enheder i de seneste 10 år. Fusioner mellem boligorganisationer

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Affald Totale affaldsmængder Husholdningsaffald - kildesortering Farligt affald Behandling Borgertilfredshed Baggrund for data om affald November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

Byd velkommen til Madam Skrald

Byd velkommen til Madam Skrald Byd velkommen til Madam Skrald din nye genbrugsbeholder Herlev Kommune indfører en ny måde at sortere affald på. Du er en af de 100 husstande, der har meldt sig som ambassadører for ordningen i forsøgsperioden.

Læs mere

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers

Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Affaldsanalyse Småt brændbart Randers Rapport udarbejdet for Randers Kommune Econet AS, Claus Petersen 27. juni 2012 Projekt nr. A418 Indhold 1 INDLEDNING 4 1.1 FORMÅL 4 1.2 LOKALISERING 4 1.3 SORTERINGSKRITERIER

Læs mere

Affaldsanalyse Aarhus Midtby

Affaldsanalyse Aarhus Midtby Teknologiparken Kongsvang Allé 29 DK-8000 Aarhus C Telefon 72 20 10 00 Telefax 72 20 10 19 info@teknologisk.dk www.teknologisk.dk Affaldsanalyse Aarhus Midtby Januar 2014 Teknologisk Institut Kathe Tønning

Læs mere

Affald fra husholdninger VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT

Affald fra husholdninger VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT Affald fra husholdninger VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Historik og skift i metodevalg... 7 3 Fraktioner

Læs mere

Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland

Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland Undersøgelse af brændbart erhvervsaffald fra Djursland Econet AS Udarbejdet af: Casper Mayland og Claus Petersen Dato: 5. juni 2017 Projekt: 620 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Formål... 3 3. Fremgangsmåde...

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17

Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17 Inklusionsgrad Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17 Dette notat giver overblik over andelen af elever i den almindelige undervisning den såkaldte inklusionsgrad. 95,2 procent

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Kom.nr 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Undervisningsudgifter (netto) pr. 7-16-årig 1 Langeland Kommune 482 70.751 76.934 84.097 97.876 91.227 91.743 2

Læs mere

Notat. 6. juli 2012. Øget genbrug fra private husstande

Notat. 6. juli 2012. Øget genbrug fra private husstande Notat Faxe Affald A/S CVR-nr. 34 08 47 42 Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev Tlf.: 70 26 02 07 Fax: 56 37 34 99 post@faxeforsyning.dk www.faxeforsyning.dk 6. juli 2012 Øget genbrug fra private husstande

Læs mere

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013

VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 VELKOMMEN TIL MØDE OM AFFALDSPLAN 2014 TIRSDAG D. 14. MAJ 2013 Program 18.00-18.15 Velkomst og præsentation 18.15-18.45 Orientering om rammerne for den nye affaldsplan 18.45-19.15 Præsentation af tankerne

Læs mere

Godkendelse af container til restaffald og madaffald

Godkendelse af container til restaffald og madaffald Punkt 7. Godkendelse af container til restaffald og madaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets godkendelse, at de containere, der fra 2017 anvendes til

Læs mere

Dagrenovation i tal. DAKOFA konference 21. august 2012 Claus Petersen, Econet AS. Oplægget bygger på. Undersøgelse af dagrenovationens sammensætning

Dagrenovation i tal. DAKOFA konference 21. august 2012 Claus Petersen, Econet AS. Oplægget bygger på. Undersøgelse af dagrenovationens sammensætning Dagrenovation i tal DAKOFA konference Claus Petersen, Econet AS Oplægget bygger på Undersøgelse af dagrenovationens sammensætning Enfamilieboliger 4 eksemplariske kommuner Madspild/madaffald, batterier

Læs mere

Affald fra husholdninger VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT

Affald fra husholdninger VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT Affald fra husholdninger 2014 VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Fordelingsnøgler for affald indsamlet via

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune

Svendborg uden affald. Gode råd til udlejere og andre med fælles affaldsløsninger i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Svendborg uden affald i forbindelse med nye affaldsordninger for hele Svendborg Kommune Baggrund Fra september 2020 indfører Svendborg Kommune nye affaldsordninger, hvor vi skal sortere mere affald til

Læs mere

Kategori Anlæg Behandlingsform Ordning Fraktion Bemærkning Forbrænding I/S Vestforbrænding Ejbymosevej 219 2600 Glostrup CVR. Nr.

Kategori Anlæg Behandlingsform Ordning Fraktion Bemærkning Forbrænding I/S Vestforbrænding Ejbymosevej 219 2600 Glostrup CVR. Nr. 1 Kontrakter og aftaler med Deponerings-, sorterings- og sanlæg Som Gladsaxe Kommune og Vestforbrænding har indgået aftaler med pr. 1. april 2014 Kategori Anlæg Behandlingsform Ordning Fraktion Bemærkning

Læs mere

Indbyggertal pr. 1. januar. Indirekte

Indbyggertal pr. 1. januar. Indirekte Notat Notat til Dialogforum Jord & Affald J.nr. MST-7034-00001 Ref. pehem/ jehni/lived Den 29. september 2011 Kommunernes indberetninger af omkostninger til indsamling af udtjente bærbare batterier og

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2016-17 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 62 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Notat - Forsørgertrykket.

Notat - Forsørgertrykket. SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE Notat - Forsørgertrykket. Indledning. BSK Sekretariat Rådhuset, Torvet 7400 Tlf.: 9628 2828 bskps@herning.dk www.herning.dk Kontaktperson: Peter Sønderby Dato: 10. februar

Læs mere

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper:

Storskraldsordningen omfatter to forskellige ordninger, målrettet de forskellige boligtyper: GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 2 - Udbud af storskrald NOTAT Dato: 25. september 2015 Af: Lenette Møller Jensen, Anja Hoff Hansen og Malene Matthison-Hansen Introduktion og lovgrundlag Gladsaxe

Læs mere

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune.

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune. BILAG 8c År 2014 Drikkevand Spildevand I alt Ærø Kommune 3.003 6.753 9756 Lolland Kommune 3.268 5.484 8752 Slagelse Kommune 2.442 5.176 7617 Stevns Kommune 1.845 5.772 7617 Halsnæs Kommune 2.679 4.902

Læs mere

Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der?

Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der? Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der? Folkepensionsalderen er i dag 65 år. Derfor er det her valgt at tage udgangspunkt i de 65+årige som ældre, selvom folkepensionsalderen tidligere

Læs mere

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen

Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 15 Offentligt ANALYSENOTAT Oktober 2015 Udviklingen i klassekvotienten i folkeskolen Resumé af resultater - Den gennemsnitlige klassekvotient i

Læs mere

Sygeplejerskernes sygefravær i 2011 og 2012

Sygeplejerskernes sygefravær i 2011 og 2012 Bettina Carlsen Juni 2013 Sygeplejerskernes sygefravær i 2011 og 2012 Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) opgør årligt sygefraværet i kommunerne og regionerne. Dette notat omhandler udviklingen

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER GLOSTRUP KOMMUNE

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER GLOSTRUP KOMMUNE AFFALD FRA HUSHOLDNINGER GLOSTRUP KOMMUNE INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Historik og skift i metodevalg... 8 3 Fraktioner og behandlingsmetoder...

Læs mere

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2

Bilag 1. http://affaldsplan.affaldsportal.dk/haderslev/print.aspx?ixrapportdel=2 Side 1 af 46 Bilag 1 Side 2 af 46 Side 3 af 46 1 Affaldsplanens opbygning 2 Planopslag 3 Planopslag 3.1 Husholdninger 3.1.1 Dagrenovation 3.1.2 Haveaffald 3.1.3 Emballageaffald: Papir/pap 3.1.4 Emballageaffald:

Læs mere

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat se nærmere på pasningsudgifterne pr. barn i landets kommuner og regioner. Vi fandt

Læs mere

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT

AFFALD FRA HUSHOLDNINGER VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT AFFALD FRA HUSHOLDNINGER VESTFORBRÆNDING SAMLERAPPORT INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Sammenfatning... 3 2 Metode... 5 Kilder... 5 Særligt om nogle fraktioner... 5 Historik og skift i metodevalg... 8 3 Fraktioner

Læs mere

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune

Madam Skrald nemt og bekvemt. v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Madam Skrald nemt og bekvemt v. Jesper Raad Petersen Natur og Miljø Herlev Kommune Hvad vil vi fortælle om i dag -Hvorfor Madam Skrald -Processen -Brugerdreven innovation -Foreløbige resultater -Udestående

Læs mere

NYT FRA PILOTFORSØGET

NYT FRA PILOTFORSØGET NYT FRA PILOTFORSØGET DECEMBER 2012 GODT I GANG! Kære pilotdeltager Du har nu været i gang med at sortere affald til genbrug i godt fire måneder, og vi håber, at det er blevet en del af din dagligdag.

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Sygeplejersker i lederstillinger 1 i KL og DR, i perioden 2007 til 2013

Sygeplejersker i lederstillinger 1 i KL og DR, i perioden 2007 til 2013 Bettina Carlsen Juni 2013 Sygeplejersker i lederstillinger 1 i KL og DR, i perioden 2007 til 2013 - I såvel kommunerne (KL) som regionerne (DR) er andelen og antallet af fuldtidsbeskæftigede sygeplejersker

Læs mere

Affaldsplanværktøj. Jord & Affald Den 19. august 2015 VEJLEDNING. 1 http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2013/01/978-87-92903-80-8.

Affaldsplanværktøj. Jord & Affald Den 19. august 2015 VEJLEDNING. 1 http://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2013/01/978-87-92903-80-8. VEJLEDNING Jord & Affald Den 19. august 2015 Affaldsplanværktøj Et værktøj for kommuner til beregning af genanvendelsesprocenten samt estimering af potentialer og aktuelle indsamlingseffektiviteter for

Læs mere

Der kan frit citeres fra rapporten med angivelse af kilde.

Der kan frit citeres fra rapporten med angivelse af kilde. Publikationen er udgivet af Servicestyrelsen Skibhusvej 52B, 3. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: servicestyrelsen@servicestyrelsen.dk www.servicestyrelsen.dk Der kan frit citeres fra rapporten med

Læs mere

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder

KL s servicemålsstatistik for byggesager og miljøgodkendelser af virksomheder KL s servicemålsstatistik for bygge og miljøgodkendelser af virksomheder 1. juli 2016 30. juni 2017 KL og regeringen har indgået en aftale om fælles servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt jj.nr. 09-048258 Dato : 24.03.2009 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 25. februar 2009. (Alm. del).

Læs mere

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK Ydernumre (praktiserende læger) på i kommunerne Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler Kommune Ydere uden Aabenraa Kommune 0 20 Aalborg Kommune 0 56 Aarhus Kommune 0 114 Albertslund

Læs mere

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer

Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer Dagrenovation i Holstebro, Lemvig, Skive og Struer Mængde og sammensætning for boliger og sommerhuse Udarbejdet for Nomi4s i/s Econet AS Udarbejdet af: Anne Steffensen, Ole Kaysen, Claus Petersen Dato:

Læs mere

Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse. øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering

Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse. øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering Dansk Affald - en værdifuld ressource! På vej mod 100% genanvendelse øget genbrug & genanvendelse med DuoFlex Centralsortering Dansk Affald en værdifuld ressource! Miljøministeriets nye ressourcestrategiplan

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere