Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12 COVERNOTE

13 Notat

14 COVERNOTE

15

16

17

18

19 COVERNOTE

20 Notat

21

22

23

24 Kvalitetsrapport 2015 Summary

25 Indhold 1.0 Kvalitetsrapport Resumé 1.1 Indledning Baggrund og metode Nøgletal 1.2 Opfølgning på sidste års indsatser 1.3 Hovedkonklusioner Relevans Niveau og indhold Videngrundlag Øvrige forhold 1.4 Opsamling af indsatser for 2016 (relevanskriteriet)

26 1.1 Indledning Kvalitetsrapport 2015 summary er et resumé til bestyrelsen af Kvalitetsrapport 2015 med tilhørende indsatser. Resuméet drøftes på bestyrelsens møde i juni. Formålet med resuméet er at formidle resultater fra Cphbusiness årlige kvalitetsrapport med henblik på at give bestyrelsen indblik i kvaliteten af Cphbusiness uddannelsesportefølje samt kvalitetssikringsarbejdet. Resultatet af bestyrelsens drøftelser af resuméet, samt udviklingskontrakten med Uddannelses- og forskningsministeriet og rektors resultatkontrakt, som drøftes på bestyrelsens møde i april, kan medføre behov for yderligere afdækninger eller beslutninger om nye, større tiltag. På det årlige strategiseminar med bestyrelsen i september drøftes den strategiske udvikling af uddannelsesporteføljen med henblik på det uddannelsesprogram, som indgår i ledelsesgrundlaget for det kommende år. Uddannelsesprogrammet vedtages på budgetmødet i november og kan omfatte udvikling af nye uddannelser, ændring eller lukning af eksisterende uddannelser eller ændret dimensionering af optag på en uddannelse. Den samlede kvalitetsrapport 2015 med direktionens handleplan ligger på intranettet under Om Cphbusiness bestyrelsen. Først i resuméet gives en introduktion til den anvendte metodik. Derefter findes en status på indsatser fra sidste års kvalitetsrapport Herefter følger hovedkonklusioner af kvaliteten i Cphbusiness uddannelser struktureret efter de tre kriterier for institutionsakkreditering, som vedrører uddannelsernes relevans (V), indhold og niveau (IV) samt videngrundlag (III). Der er lagt et særligt fokus på relevans-kriteriet, og det er også kun for relevans-kriteriet, at de besluttede indsatser i direktionens handleplan er medtaget i resuméet. For de øvrige kriterier findes de besluttede indsatser i kvalitetsrapporten. Endelig følger et afsnit om øvrige forhold, herunder på uddannelsesakkreditering, som Cphbusiness fortsat er underlagt frem til en positiv institutionsakkreditering er opnået. Baggrund og metode Som led i Cphbusiness kvalitetssikringssystem udarbejder direktionen en årlig kvalitetsrapport med handleplan. I kvalitetsrapporten 2014 blev der identificeret en række forhold, som direktionen fandt relevante af følge op på. De blev prioriteret efter følgende skala: A. Forhold, som er afdækket og fordrer handling B. Forhold, som fordrer yderligere afdækninger før handling C. Forhold, som bør følges og eventuelt fordrer yderligere afdækninger I forbindelse med dette års status er de indsatser, som direktionen fandt i 2014 nu genklassificeret efter ovenstående skala, dog også med brug af en ny kategori: X. Forhold er afdækket og initiativer er igangsat. Den efterfølgende gennemgang af kvaliteten på Cphbusiness uddannelser baserer sig på analyser og processer, som har fundet sted i regi af Cphbusiness nye koncept for kvalitetsnøgletal, som blev pilottestet i efteråret 2015 og endeligt implementeret i foråret 2016.

27 I foråret har Cphbusiness uddannelser udarbejdet særskilte uddannelsesrapporter og udviklingsplaner med udgangspunkt i dels nøgletalsrapporter for de enkelte udbud, dels øvrig viden om uddannelsernes kvalitet, der er iagttaget på hver uddannelse gennem Kvalitetsrapporten præsenterer et tværgående blik på uddannelsernes kvalitet og kvalitetssikringsarbejde samt behov for indsatser på institutionsniveau, dog med enkelte nedslag på specifikke udbud. Øvrige specifikke analyser og udviklingsplaner for de enkelte udbud findes i de respektive uddannelsesrapporter og udviklingsplaner, som er kvalificeret og godkendt af uddannelsesdirektøren i løbet af maj Konklusioner, der hører under tværgående enheder, er så vidt muligt drøftet med den eller de relevante tværgående enheder. Derudover drøftes konklusionerne i Lederforum. Nøgletal De anvendte nøgletal er defineret i Cphbusiness kvalitetsnøgletalskoncept. Grænseværdier er fastlagt af direktionen og opererer med grønne og røde intervaller samt i nogle tilfælde gule. Uddannelserne skal redegøre for og følge op på gule og røde tal i deres uddannelsesrapporter og udviklingsplaner. På fuldtidsuddannelserne dækker de udvalgte nøgletal over: Frafald og gennemførelse, Studieglæde, udbytte, loyalitet og ambassadørstuderende Studerendes selvrapporterede studieaktivitet Karaktergennemsnit afgangsprojekter Andel studerende, der mangler praktikplads Ledighed Praktikvirksomheders tilfredshed med studerende På deltidsuddannelserne dækker de udvalgte nøgletal: Andel tilmeldte studerende, der går til eksamen (eksamensprocent) Studieglæde, udbytte, loyalitet og ambassadørstuderende Karaktergennemsnit afgangsprojekter Kilder fremgår af kvalitetsrapporten.

28 1.2 Opfølgning på sidste års indsatser

29 A. Forhold, som er afdækket og fordrer handling. B. Forhold, som fordrer yderligere afdækninger før handling C. Forhold, som bør følges og eventuelt fordrer yderligere afdækninger X. Forhold er afdækket og initiativer igangsat

30 1.3 Hovedkonklusioner Relevans Ledighed Ledighed for Cphbusiness dimittender fra fuldtidsuddannelser, hvor de nyeste tal er for dimittender fra 2012,er overordnet set på et acceptabelt niveau med en gennemsnitlig ledighed på 9 %, der er identisk med landsgennemsnittet for ledighed blandt nyuddannede. For følgende uddannelser er der i forhold til ledigheden brug for særlig opmærksomhed, da disse ligger over den af Cphbusiness fastsatte grænseværdi, hvor uddannelser med en ledighed på over 10 % skal følges tæt: Laborant Logistikøkonom Multimediedesigner Professionsbachelor i international handel og markedsføring Professionsbacheloruddannelsen i sportsmanagement Professionsbachelor i webudvikling De udbud, som har røde og gule tal, har i uddannelsesrapporterne og udviklingsplanerne reflekteret over tallene og beskrevet resultater af seneste beskæftigelsesundersøgelser, som viser et mere aktuelt billede af ledigheden, og som kan give grundlag for at afgøre, om der er brug for en særlig indsats. For disse udbud følges der desuden op med de nyeste ledighedstal i halvårsstatussen i oktober måned. Beskæftigelse eller videreuddannelse Ministeriet har i maj 2016 netop offentliggjort nye tal for beskæftigelse og overgang til videreuddannelse. Disse opgørelser manglede i afrapporteringen af udviklingskontrakten, da de ikke forelå på rapporteringstudspunktet. En relativ stor andel (48 %) af dimittender fra erhvervsakademiuddannelserne læser videre på professionsbacheloruddannelserne m.fl., og overgangen til beskæftigelse er således kun 41 % for disse dimittender. Da Cphbusiness har et mål i strategi 2020 om, at vi uddanner til beskæftigelse, er det et opmærksomhedspunkt, om det kan være et udtryk for mismatch med arbejdsmarkedets behov og dermed camouflere en reel større ledighed.

31 Dette bliver skærpet, når vi ser på professionsbacheloruddannelserne, hvor overgangen til beskæftigelse kun er 47 %, og hvor dét at læse videre mere bør være undtagelsen end reglen. 18 % læsere videre og en relativ stor andel tager til udlandet (13 %). Tilsvarende billede gør sig gældende for de øvrige erhvervsakademier. For professionsbachelor i international handel og markedsføring er der identificeret en særlig problemstilling omkring vores dimittenders mulighed for at læse videre på en kandidatuddannelse. Generelt er ledigheden for høj for vore professionsbacheloruddannelser, bortset fra professionsbachelor i international hospitality management, hvor ledigheden er faldet fra 15,9 % til 6,6 % i den seneste opgørelse. Praktik Generelt er praktikvirksomhedernes tilfredshed med vore studerende meget høj, og det er få studerende, der ikke får praktikplads til tiden. Kun på udbuddet af handelsøkonom er der et reelt problem med at finde praktikpladser til den 1-årige lønnede praktik, idet ca. 20 % af de studerende ikke får en praktikplads til tiden. I samarbejde med de øvrige udbydere af uddannelsen har vi forsøgt at få ændret den lønnede praktik til ulønnet 3-måneders praktik som på de øvrige erhvervsakademiuddannelser. Ministeriet gav afslag herpå. Systematisk aftagerdialog I gennemgangen af uddannelsesrapporterne og udviklingsplanerne samt de møder, der har været afholdt med udbuddene om disse, er det blevet tydeligt, at nogle udbud oplever udfordringer med at få input om uddannelsernes relevans fra det uddannelsesudvalg, der dækker udbuddet. Fx. er der udfordringer ved de udbud, hvor der ikke sidder en repræsentant fra udbuddet i uddannelsesudvalget, hvilket kræver tæt dialog med det medlem fra Cphbusiness, som deltager i uddannelsesudvalget. Andre steder består problemet i, at uddannelsesudvalget dækker mange og for forskellige udbud, så dagsordenerne fyldes op uden at det nødvendigvis sikres, at alle udbud bliver drøftet lige grundigt. Dette gør sig f.eks. gældende for handelsøkonomuddannelsen, der i sommeren 2015 fik en betinget positiv akkreditering blandt andet begrundet i mangel på systematisk aftagerdialog. For nogle deltidsuddannelser gør det samme sig gældende. Endelig er det ikke altid muligt at opnå, at aftagerrepræsentanterne i udvalget repræsenterer arbejdsmarkedet for alle de forskellige udbud, som udvalget skal dække.

32 Cphbusiness arbejder på et nyt koncept for systematisk aftagerdialog, som blandt andet skal imødekomme de nævnte problemstillinger. Specifikt for handelsøkonomuddannelsen nedsættes et advisory board med aftagere, som har en specifik viden om og interesse i uddannelsen. Cphbusiness har i forbindelse med arbejdet med videngrundlaget besluttet at indføre en videnkoordinatorfunktion på områderne. Videnkoordinatoren får blandt andet til opgave at: Koordinere og kvalitetssikre det systematiske samarbejde med beskæftigelsesområdernes erhverv og professioner Bidrage til at identificere trends og tendenser med relevans for området og uddannelsen Internationale studerende Der er pt. et særligt politisk fokus på de internationale studerendes studier og beskæftigelsessituation efter endt eksamen. I den forbindelse har Cphbusiness foretaget en særskilt afdækning af de internationale studerendes beskæftigelsessituation. 15 % af det samlede antal fuldtidsstuderende på Cphbusiness er fra udlandet og Cphbusiness optager hvert år ca. 400 nye internationale full degree studerende, hvoraf mange allerede har bopæl i Danmark på ansøgningstidspunktet. Cphbusiness har et mål om, at de internationale studerende dels vælger praktik i Danmark, dels bliver og får beskæftigelse i Danmark efter endt studie. Opgørelsen viser en positiv udvikling, hvor andelen af studerende med praktik i Danmark er steget pænt, samtidig med at andelen af internationale studerende, der tager praktik i hjemland, er faldet. Cphbusiness egne beskæftigelsesundersøgelser, der gennemføres 1 år efter afsluttet eksamen, viser at 73 % af de internationale bachelorer fortsat bor i Danmark og heraf er 41 % i fuldtidsjob, 35 % læser videre på et kandidatuddannelse og 17 % er ledige. Uddannelsesporteføljen Fuldtidsuddannelser Cphbusiness har det seneste år udvidet porteføljen med udbud på Bornholm, hvor serviceøkonom startede sommeren 2015, og finansøkonom iværksættes fra sommer Udbuddet sker som blended learning efter Bornholmer-modellen. Desuden er Cphbusiness i dialog med ministeriet om eventuelt nyt udbud af serviceøkonomuddannelsen i Nordsjælland efter Bornholmer-modellen. På programområdet Laboratorie og miljø blev der i 2015 iværksat en analyse blandt aftagere for at afdække behovet for yderligere uddannelsesmuligheder inden for miljøområdet. Der viste sig et behov for efter- og videreuddannelsesmuligheder, og Cphbusiness fik i foråret 2016 prækvalificeret et nyt udbud af AU i miljøteknolog, som vi netop har ansøgt om at få akkrediteret. Afgørelsen træffes først på rådsmøde i marts Handelsøkonomuddannelsen fik en betinget positiv akkreditering i juni Det er besluttet at nedbringe optaget fra sommeren 2016 som led i at sikre et tilstrækkeligt antal praktikpladser. Frem mod optaget 2017 skal der foretages en strategisk stillingtagen til udbuddet.

33 Deltidsuddannelser Cphbusiness oplever som hele sektoren et vigende marked på eftervidereuddannelsesområdet, men er fortsat den største aktør blandt erhvervsakademierne. Cphbusiness har iværksat en række initiativer for at fastholde og om muligt forøge aktiviteten. Der har i den forbindelse været afholdt en EVU-dag i foråret 2016 med deltagelse af blandt andet chefen for Partner, direktionen og alle områdecheferne. Formålet med EVU-dagen var at identificere muligheder og udfordringer for vækst. Vækststrategien sætter dermed en vigtig dagsorden for, hvordan der skal arbejdes med kvalitetssikring og -udvikling på udbuddene i det kommende år. I forbindelse med vækststrategien udestår en strategisk beslutning af, hvilke udbud der skal forsøges udviklet, og hvilke af de udbud med meget lav aktivitet, som evt. skal afvikles. Det drejer sig om AU i skatter samt AU i gastronomi.

34 Niveau og indhold Frafald/gennemførelse Cphbusiness ønsker at minimere frafaldet på uddannelserne samt koncentrere det frafald, der er, tidligt i uddannelsesforløbet. Derfor har Cphbusiness forskellige grænseværdier for hhv. frafald, der finder sted inden for det første år efter studiestart, og frafald, der sker senere end et år efter studiestart. De aggregerede tal for frafald fremstilles i nedenstående tabel for de seneste tre år. Tabellen viser, at der, med undtagelse af de udbud, der optog internationale hold i 2015, ser ud til at være en udvikling i positiv retning for det frafald, der sker inden for det første år på uddannelsen. Tallene på aggregeret niveau dækker dog over, at Cphbusiness har en del udbud, som har problemer med frafaldet, mens andre ser ud til at klare sig bedre. Overordnet set er frafaldet størst på erhvervsakademiuddannelserne, men der er flere eksempler på en forbedring i tallene for frafald inden for første år fra 2013 og frem til nu. Eksempelvis kan nævnes finansøkonom og datamatiker, som er gået fra røde tal i 2013 til gule/grønne i 2014 og Ligeledes ses der overbevisende ryk fra røde til gule/grønne tal for multimediedesigner, handelsøkonom og financial controller. Andre erhvervsakademiuddannelser har også haft en generel positiv bevægelse, men har stadig enkelte røde optag i 2014, hvorfor de ikke kan siges at have haft en overbevisende positiv udvikling endnu.

35 Det anvendte tal for frafald, der sker senere end et år efter studiestart, dvs. på 3. semester og frem, er ikke så anvendelige i aggregeret form, da uddannelserne som bekendt har forskellige længder. Men vi kan, med et vist forbehold, se, at frafaldet for årgangene der startede deres uddannelse i 2013, 2014 og 2015 endnu ligger i det grønne felt, hvilket er positivt, om end det er vigtigt at være klar over, at tallet vil stige i kommende målinger. Angående gennemførelsen peger ministeriets tal for overskridelse af normeret studietid ikke på, at Cphbusiness udbud har store problemer med forsinkelser. Cphbusiness finder dog også, at det primære problem med gennemførelsen skyldes det høje frafald. Enkelte udbud har dog problemer med, at en stor andel af de studerende, som ikke falder fra, ikke bliver færdige til normeret tid. Det gælder fx. serviceøkonom, ligesom der er tendenser på professionsbachelor i international hospitality management og på markedsføringsøkonom samt professionsbachelor i international handel og markedsføring. De udbud, hvis frafaldtal ligger i røde eller gule værdier, har i forbindelse med deres udviklingsplaner i foråret 2016 samt pilottest af frafaldsnøgletallet i efteråret 2015 skulle forklare frafaldet og foreslå tiltag til forbedring af tallene. Her har udbud med engelsksprogede hold også forholdt sig til, om der er forskelle i mønsteret på dansk- og engelsksprogede hold. Indsatserne, som er besluttet på de forskellige udbud, er udviklet med udgangspunkt i konkrete analyser på udbuddet. Eksempelvis er der tale om individuelle opfølgningssamtaler med studerende, der har højt frafald, brugen af study points i synliggørelsen af undervisningen eller indsatser i forbindelse med at forventningsafstemme før og kort efter studiestart. Derudover er det som noget nyt besluttet, at Studie og karriere får ansvar for at understøtte uddannelsesdirektøren i at kvalificere og godkende handleplaner for frafald for udbuddene med henblik på at sikre en organisatorisk forankring og synergieffekter vedr. indsatser til forebyggelse af frafald. Cphbusiness iværksætter i sommeren 2016 studieaktivitetsmodellen samt nye uddannelsesmodeller, ligesom Cphbusiness får en ny pædagogisk strategi (Viden via praksis). Alle tre tiltag forventes at bidrage til en mindskelse af frafaldet, foruden en øget studieaktivitet, en øget fastholdelse af de studerende og en øget studieglæde. Til oktober vil der blive gennemført en halvårlig måling af frafaldet for alle fuldtidsuddannelser, og i de tilfælde, hvor røde tal fortsætter, tages stilling til, om de besluttede tiltag er tilstrækkelige. Frem mod næste kvalitetsrapport vil målingen af frafald, der sker senere end første år, desuden blive justeret i nøgletalsrapporten, således at der arbejdes mod en mere præcis måling af frafaldet mellem 1 år efter studiestart og tidspunktet for normeret studieafslutning. Samtidig skal der arbejdes på et operationelt måltal for gennemførelse ved normeret tid. Studentertilfredshed

36 De studerendes oplevelse af de enkelte uddannelsesforløb er generelt positiv, hvilket kommer til udtryk i de årlige Ennova-undersøgelser. På fuldtidsuddannelserne er resultaterne samlet set steget ift. sidste års måling og opfylder nu målene i udviklingskontrakten. På deltidsuddannelserne er tilfredsheden generelt høj, men faldet en smule siden sidste år. Området Ledelse og kommunikation skiller sig ud med stigende tal og et meget høj niveau af studietilfredshed og ambassadørstuderende. Lav studieaktivitet Cphbusiness har som ambition at øge studieintensiteten og har det som mål i udviklingskontrakten med ministeriet. Et fuldtidsstudie på 60 ECTS om året omfatter for de studerende i gennemsnit 42 timer om ugen alt inklusiv. I Ennova bliver de studerende spurgt ind til deres studieaktivitet. På alle uddannelser ligger de studerendes selvrapporterede aktivitet alt for lavt. På Cphbusiness arbejder vi med en antagelse om, at der er sammenhæng mellem studieaktivitet og de valgte uddannelsesmodeller. Erfaringer fra en række hold på Nørgaardsvej i udviklingsprojektet fremtidens læring fra 2015 danner baggrund for en generel udrulning af nye initiativer med anderledes tilrettelæggelse af studiet og nye uddannelsesmodeller Viden via praksis - der implementeres i forskelligt omfang på uddannelserne i efteråret Videngrundlag Cphbusiness besluttede i sommeren 2015 at iværksætte en strategisk indsats med henblik på at styrke arbejdet med sikringen af uddannelsernes videngrundlag blandt andet på grund af de skærpede lovmæssige krav til videngrundlaget på erhvervsrettede videregående uddannelser. Cphbusiness har til opgave at sikre, at alle udbud på institutionen udbydes på et videngrundlag, der dels er fagligt relevant set i forhold til

37 uddannelsernes faglige kerne- og beskæftigelsesområder, og dels henter viden både fra erhvervet, fra forsøgs- og udviklingsarbejde samt fra relevante forskningsresultater. Der er tale om et langsigtet, strategisk mål, hvor to nøgleelementer er projektet Videnssløjfen, som blev lanceret i sommeren 2015, og Cphbusiness nye Videnstrategi, som er færdig i sommeren De enkelte programområder har hidtil haft forskellige tilgange til en systematisk indhentning af ny viden fra praksis og forskning og for, hvordan denne viden omsættes i uddannelsernes indhold. Med de nye tiltag sikres en systematisk tilgang til at sikre og udvikle udbuddenes videngrundlag med årlige handlingsplaner for dækning af eventuelle huller i videngrundlaget. Det er forskelligt hvor langt de forskellige udbud er nået i det strategiske og systematiske videnarbejde. Generelt er det dog Cphbusiness opfattelse, at udbuddene er godt forankret i viden fra praksis (viden fra beskæftigelsesområderne), ikke mindst på de fagområder, hvor der er en tæt tilknytning til og samarbejde med erhvervet, f.eks. Laboratorie og miljø samt på Finans og økonomi. En del udbud ser ud til, Ud fra de foreløbige analyse, at have et forbedringspotentiale, hvad angår den del af videngrundlaget, der handler om tilgang af ny viden fra relevant forsøgs- og udviklingsarbejde samt tilgang af forskningsresultater I regi af Vidensløjfe-projektet udestår at etablere en ny videnkoordinatorfunktion på hvert område. Videnkoordinatoren får blandt andet til opgave at: Deltage i udvikling, drift og vedligehold af Vidensløjfen, herunder systematisk opdatering af overblik over uddannelsens eksisterende vidensgrundlag minimum én gang årligt. Koordinering og kvalitetssikring af det systematiske samarbejde med relevante forskningsmiljøer Understøtte og udfordre uddannelsen og de enkelte teams i identifikation og vurdering af egnede veje til indhentning af relevant viden med udgangspunkt i et defineret videnbehov Bidrage til at identificere og formulere nye (forsknings-) og udviklingsprojekter med relevans for beskæftigelsesområdet (udefra og ind tilgang). Øvrige forhold Uddannelsesakkreditering Indtil Cphbusiness får en positiv eller betinget positiv institutionsakkreditering er Cphbusiness underlagt akkreditering af eksisterende uddannelser og nye uddannelser. Eksisterende uddannelser Det engelske udbud af datamatiker blev afgjort i december måned 2015 med en positiv akkreditering (i lighed med det danske udbud, som blev afgjort i sommeren 2014). De foreløbige resultater af akkrediteringerne gennemført i 2015/2016 er overvejende positive. Akkrediteringsinstitutionen har den 1. juni offentliggjort akkrediteringsrapporter med indstillinger til Akkrediteringsrådet, som afgør sagerne på rådsmøde i slutningen af juni. Det danske udbud af multimediedesigner er indstillet til positiv akkreditering. Kriterium IV (tilrettelæggelse og gennemførelse) er vurderet som delvist opfyldt med udgangspunkt i, at panelet vurderer, at frafaldet er højt og at de indsatser, som udbuddet har præsenteret ikke er tilstrækkelige.

38 Det engelske udbud af multimediedesigner er indstillet til betinget positiv akkreditering. Kriterium IV er vurderet som delvist opfyldt med udgangspunkt i, at panelet vurderer, at frafaldet er højt og at de indsatser, som udbuddet har præsenteret ikke er tilstrækkelige. Frafaldet er højere end på det danske udbud, og det vurderes tilsyneladende af panelet som mere problematisk end for det danske udbud. Ledelsen på multimediedesigner-udbuddene vil udarbejde planer for, hvordan der følges op på frafaldet, herunder specifikt for det engelsksprogede udbud. Professionsbachelor i finans er indstillet til en positiv institutionsakkreditering. Kriterium IV er vurderet som delvist opfyldt med udgangspunkt i en problematik angående lav studieintensitet. De øvrige kriterier er opfyldte. Udbuddet anerkender problemstillingen angående studieintensiteten og har i sin uddannelsesrapport og udviklingsplan udarbejdet planer for at følge op. Cphbusiness er tilfreds med, at alle tre udbud har fået vurderet øvrige kriterier, herunder kriteriet om videngrundlag som opfyldt. Hvad angår den supplerende akkreditering af handelsøkonom, så blev Cphbusiness i sommeren 2015 informeret om Akkrediteringsrådets afgørelse af den 26. juni 2015 om betinget positiv akkreditering for udbuddet af erhvervsakademiuddannelsen inden for handel på Cphbusiness. Tre ud af fem kriterier blev vurderet delvist opfyldt. Det drejer sig om kriterium 1 begrundet i mangel på systematisk aftagerdialog, kriterium 2, utilstrækkelig videngrundlag, og kriterium 4, frafald grundet manglende praktikpladser. I september måned 2016 skal Cphbusiness aflevere akkrediteringsredegørelser for udbuddene: Logistikøkonom Professionsbachelor i international hospitality management dansk Professionsbachelor i international hospitality management engelsk Handelsøkonom supplerende akkreditering. Efterfølgende vil der være arbejde med at besvare supplerende spørgsmål fra panelet, gennemføre akkrediteringsbesøg og kommentere på rapporterne, når de kommer i høring. Ifølge Danmarks Akkrediteringsinstitutions tidsplaner vil alle sagerne være i proces, mens Cphbusiness gennemgår institutionsakkreditering.

39 Relevans Uddannelsesfelt Forhold Prioritering Hele porteføljen fuldtidsuddannelser 1.2 Uddannelse: Handelsøkonom 1.3 Hele porteføljen fuldtids- og deltidsuddannelser Balancen mellem job og videreuddannelse i forhold til arbejdsmarkedsbehov, både ift. erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser Særlig indsats ift lønnet praktikpladser efterår 2016 Nyt koncept for systematisk aftagerdialog, nedsættelse af advisory boards for visse udbud samt implementering af videnkoordinatorfunktion på alle områder A A A 1.4 Hele porteføljen - internationale studerende og hold 1.5 Udbud efter Bornholmermodellen 1.6 Hele porteføljen deltidsuddannelser 1.7 Programområde Økonomi og finans 1.8 Programområde: It og multimedie 1.9 Uddannelse: PBA Sportsmanagement 1.10 Uddannelse: Laborant 1.11 Uddannelser: Professionsbachelor, herunder særligt PBA i international handel og markedsføring Model for monitorering af ledighed og beskæftigelse, der giver viden om hhv. danske og engelsksprogede udbud samt internationale studerende Serviceøkonom i Nordsjælland dialog med ministeriet samt evaluering af modellen på igangværende udbud Strategisk stillingtagen til EVU uddannelsesporteføljen i relation til vækststrategi Strukturændringer i de finansielle brancher Strukturændringer i it-brancher og funktioner Beskæftigelse og aftagerkendskab Ledighed og studenterprofiler Afdækning af muligheder for at læse videre A B B C C C A B 1.4 Opsummering indsatser for 2016 Niveau og indhold Uddannelsesfelt Forhold Prioritering Fuldtidsuddannelser Nedbringelse af frafald A

40 2.2 Alle fuldtidsuddannelser Implementering af nye uddannelsesmodeller Viden Via praksis A 3. Videngrundlag Uddannelsesfelt Forhold Prioritering Hele porteføljen Implementering af videnskoordinatorer på områderne A A. Forhold, som er afdækket og fordrer handling. B. Forhold, som fordrer yderligere afdækninger før handling C. Forhold, som bør følges og eventuelt fordrer yderligere afdækninger D. Initiativer igangsat

41

42 Forslag til bestyrelsesmøder i

U d d a n n e l s e s p r o g r a m 2 0 1 5

U d d a n n e l s e s p r o g r a m 2 0 1 5 U d d a n n e l s e s p r o g r a m 2 0 1 5 Om uddannelsesprogrammet Uddannelsesprogrammet indgår i det samlede ledelsesgrundlag for 2015 sammen med årets udviklingsprogram og budget. Uddannelsesprogrammet

Læs mere

KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI

KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI Strategisk guideline for kvalitetssikring af Cphbusiness' uddannelser Om kvalitetssikring på Cphbusiness 4 Kvalitetssikring af Cphbusiness uddannelser

Læs mere

Processen. 1. Vurdering af uddannelsesporteføljen. Skrevet marts 2017

Processen. 1. Vurdering af uddannelsesporteføljen. Skrevet marts 2017 For at sikre udviklingen og kvaliteten af EASV s uddannelsesportefølje er følgende delpolitik lavet. Der er her fokus på: Vurdering af uddannelsesporteføljen Nye udbud Udvikling af nye uddannelser Kvalitetssikring

Læs mere

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering.

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering. UKF 26.02.2013 Pkt. 3 - bilag 2-12-0237 - ERSC - 18.02.2013 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 r ved institutionsakkreditering og prækvalificering. Notatet lægger op til en drøftelse

Læs mere

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA

NOTAT. Notat. Kvalitetsrapportering i VIA Træd i karakter VIA University College Notat Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapportering i VIA Kvalitetsrapporten er et internt ledelses- og styringsinstrument med fokus på uddannelseskvalitet. Rapporten

Læs mere

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk

Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen. Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Rektor Christian Mathiasen Sendt pr. e-mail: chma@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i sportsmanagement ved Nordjyllands Erhvervsakademi Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-585/ENG DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

1. Uddannelsesstationer

1. Uddannelsesstationer Notat Afdeling/enhed Oprettelsesdato Kvalitet og Evaluering 02-maj-2017 Udarbejdet af HKK Journalnummer Dokumentnavn Uddannelsesstationer Dokumentnummer 3 1. Uddannelsesstationer Med en ny forsøgsordning

Læs mere

Udbud af professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring. Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Udbud af professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring. Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Udbud af professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Udbud af professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

Læs mere

Bestyrelsen. Tilforordnede

Bestyrelsen. Tilforordnede Bestyrelsen Tilforordnede DAGSORDEN BILAG Drift Perioden 1. jan - 31. dec 2016 Resultatopgørelse i 1.000 kr. Prognose Budget Afvigelse Statstilskud 282.420 283.339-919 Deltagerbetaling og andre

Læs mere

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at:

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at: Kvalitetssystem Dette dokument beskriver Erhvervsakademi Aarhus kvalitetssystem. Heri beskrives kvalitetssikringen og kvalitetsudviklingen af vores uddannelser. 1. Formål Som det fremgår af erhvervsakademiets

Læs mere

Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering

Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering Uddannelsesevaluering med eksterne eksperter 4. december 2018 RESUMÉ INDHOLD 1 Indledning 3 1.1 Formål 3 1.2 Panelet og panelets opgave

Læs mere

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus

Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Erhvervsakademi Århus Akkreditering af nyt udbud af godkendt uddannelse Journalnummer: 2009-0237/JSR DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Diplomuddannelse

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Universitet Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i bæredygtig energiteknik ved Aalborg Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-538/GRZ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Erhvervsakademi Midtjylland Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-493/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Uddannelsesudvalg. Finans og Økonomi 19. januar 2015

Uddannelsesudvalg. Finans og Økonomi 19. januar 2015 Uddannelsesudvalg Finans og Økonomi 19. januar 2015 Agenda Velkomst og præsentation Gennemgang af kommissorium v/uddannelseschef Kim Hass Rubin bilag 1 Konstituering v/ Uddannelseschef Kim Hass Rubin Præsentation

Læs mere

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem.

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem. VIA University College Dato: 13. maj 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 VIAs kvalitetssystem VIAs kvalitetssystem skal sikre, at der arbejdes systematisk med målet i VIAs politik for kvalitetssikring og

Læs mere

Absalons koncept for uddannelsesaudits

Absalons koncept for uddannelsesaudits Kvalitet, januar 2018 Absalons koncept for uddannelsesaudits Indhold Absalons koncept for uddannelsesaudits... 1 Introduktion... 2 Hovedelementer i en uddannelsesaudit... 2 Principper for uddannelsesaudits...

Læs mere

Udbud af profilforløb i human resources ved CPH West

Udbud af profilforløb i human resources ved CPH West Udbud af profilforløb i human resources ved CPH West Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-576/KWJ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af profilforløb i human resources ved CPH

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-568/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem.

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem. VIA University College Dato: 13. maj 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 VIAs kvalitetssystem VIAs kvalitetssystem skal sikre, at der arbejdes systematisk med målet i VIAs politik for kvalitetssikring og

Læs mere

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSE INDEN FOR INFORMATIONSTEKNOLOGI (DATAMATIKER AK) (ENGELSKSPROGET)

ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSE INDEN FOR INFORMATIONSTEKNOLOGI (DATAMATIKER AK) (ENGELSKSPROGET) Akkrediteringsrapport 2016 EKSISTERENDE UDBUD ERHVERVSAKADEMIUDDANNELSE INDEN FOR INFORMATIONSTEKNOLOGI (DATAMATIKER AK) (ENGELSKSPROGET) COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY, LYNGBY Erhvervsakademiuddannelse inden

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-488/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Afgørelsesbrev. Cphbusiness Godkendelse af nyt udbud

Afgørelsesbrev. Cphbusiness   Godkendelse af nyt udbud Afgørelsesbrev Cphbusiness E-mail: kontakt@cphbusiness.dk Godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Cphbusiness ansøgning om prækvalifikation

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Århus Købmandsskole

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Århus Købmandsskole Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Århus Købmandsskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer:2008-491/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af uddannelse

Læs mere

Erhvervsakademierne i Danmark Status og resultater

Erhvervsakademierne i Danmark Status og resultater Erhvervsakademierne i Danmark Status og resultater Indledning Erhvervsakademierne blev etableret den 1.1. 2009. I lovgrundlaget og de politiske forlig bag etableringen af erhvervsakademierne som selvstændige

Læs mere

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole

Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Udbud af administrationsøkonomuddannelsen ved Køge Handelsskole Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-587/AGI DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af administrationsøkonomuddannelsen

Læs mere

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM Oprettet: 140917 Senest rev.: 150123 af MeO og KP J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP Behandlet / godkendt af: 141112 Rektorat/Strategigruppe Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Læs mere

Plan for uddannelsesevaluering. Alle uddannelser skal evalueres i løbet af en seksårig periode. Årstal i parentes angiver seneste akkrediterings år.

Plan for uddannelsesevaluering. Alle uddannelser skal evalueres i løbet af en seksårig periode. Årstal i parentes angiver seneste akkrediterings år. Turnusplan for Evaluering af hele uddannelser Plan for uddannelsesevaluering. Alle uddannelser skal evalueres i løbet af en seksårig periode. Årstal i parentes angiver seneste akkrediterings år. År Grunduddannelser

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 20. MAJ 2015 Vedr.: Midtvejsstatus vedrørende institutionsakkreditering på Københavns

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af eksisterende diplomuddannelse i ledelse

Akkreditering af nyt udbud af eksisterende diplomuddannelse i ledelse ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Niels Brock Att.: Konsulent Dan Holt Jensen Sendt pr. mail: dje@brock.dk brock@brock.dk Akkreditering af nyt udbud af eksisterende diplomuddannelse i ledelse Akkrediteringsrådet

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i webudvikling ved Århus Købmandsskole

Udbud af diplomuddannelse i webudvikling ved Århus Købmandsskole Udbud af diplomuddannelse i webudvikling ved Århus Købmandsskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Jnr. 2008-473/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse i webudvikling ved

Læs mere

Uddannelsesberetning Diplomuddannelse i Uddannelses-, Erhvervs- og Karrierevejledning

Uddannelsesberetning Diplomuddannelse i Uddannelses-, Erhvervs- og Karrierevejledning Uddannelsesberetning 2016 Diplomuddannelse i Uddannelses-, Erhvervs- og Karrierevejledning Indhold 1. Målopfyldelse... 3 1.1 Uddannelsernes attraktivitet (1.1.1)... 3 1.2 Uddannelsens rammer og støttefunktioner

Læs mere

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC 10. november 2016 1 Indledning Kvalitetssikringspolitik og -strategi for Professionshøjskolen UCC har til formål at tydeliggøre

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy Akkreditering af udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0084/KJE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

Strategisk rammekontrakt

Strategisk rammekontrakt Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Erhvervsakademi Sjælland indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. Køge 25. juni 2018 København den 3. juli 2018 Bestyrelsesformand

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. December 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. December 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne December 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om undervisningen på universiteterne (beretning nr. 16/2011)

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at:

I henhold til lov og bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelser, skal akademiet have et kvalitetssystem, der sikrer, at: Kvalitetssystem Dette dokument beskriver Erhvervsakademi Aarhus kvalitetssystem. Heri beskrives kvalitetssikringen og kvalitetsudviklingen af vores uddannelser. Justeret december 2017 1. Formål Som det

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole

Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole Udbud af diplomuddannelse i de frie skolers tradition og pædagogik ved University College Lillebælt og Den frie Lærerskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer:2008-504/MA DANMARKS

Læs mere

Januar 2014. Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser

Januar 2014. Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser Januar 2014 Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser Indledning Resultatkontrakten er en kontrakt mellem Styrelsen for Videregående Uddannelser

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd

Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Udbud af uddannelse til professionsbachelor i international handel og markedsføring ved Handelsskolen Sjælland Syd Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-557/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-508/MA DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

å Uddannelses- ag Strategisk rammekontrakt Forskningsministeriet ERHVERVSAKADcMI AARHUS -

å Uddannelses- ag Strategisk rammekontrakt Forskningsministeriet ERHVERVSAKADcMI AARHUS - Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Erhvervsakademi Aarhus indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. ERHVERVSAKADcMI AARHUS - å Uddannelses- ag Forskningsministeriet Aarhus

Læs mere

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Dalum UddannelsesCenter Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-520/KWJ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Slagteriskolen

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Slagteriskolen Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi ved Slagteriskolen i Roskilde Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-519/KWJ DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Lillebælt

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Lillebælt Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Lillebælt Akkreditering af udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0086/KJE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse i vurdering

Læs mere

Udbud af professionsbachelor i spiludvikling ved Århus Købmandsskole

Udbud af professionsbachelor i spiludvikling ved Århus Købmandsskole Udbud af professionsbachelor i spiludvikling ved Århus Købmandsskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer 2008-483/SPN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af professionsbachelor i spiludvikling

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i sportsmanagement ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-586/ENG DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Veje til viden om fremtidens kompetencebehov

Veje til viden om fremtidens kompetencebehov Veje til viden om fremtidens kompetencebehov Veje til viden om fremtidens kompetencebehov_færdig.indd 1 03-06-2015 09:44:53 Veje til viden om fremtidens kompetencebehov Side 2 Hvordan arbejder uddannelsesinstitutionerne

Læs mere

Handleplan for 2018 i tilknytning til Absalons strategiske rammekontrakt

Handleplan for 2018 i tilknytning til Absalons strategiske rammekontrakt Handleplan for 2018 i tilknytning til Absalons strategiske rammekontrakt På de følgende sider er beskrevet de indsatser, som Absalon vil gennemføre i 2018 under den strategiske rammekontrakts fire strategiske

Læs mere

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget UCN Rammebeskrivelse Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget Godkendt: 20-09-2016 Revision: 06-07-2017 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Indhold... 3 2.1 Videngrundlag... 3 2.2 Videngrundlag

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne. December 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne. December 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sikring og udvikling af kvaliteten af universitetsuddannelserne December 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sikring

Læs mere

Erfaringer med blended learning. - University College Sjælland. FORSVARSAKADEMIET 10. November 2015

Erfaringer med blended learning. - University College Sjælland. FORSVARSAKADEMIET 10. November 2015 Erfaringer med blended learning - University College Sjælland FORSVARSAKADEMIET 10. November 2015 UCSJ Kvalitet Kvalitetschef Christian Moldt Lektor Käte Akselsen UCSJ Lokationer og udbud - 6 Lokationer

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i formidling af kunst og kultur til børn og unge ved University College Sjælland og Odsherred Teaterskole

Udbud af diplomuddannelse i formidling af kunst og kultur til børn og unge ved University College Sjælland og Odsherred Teaterskole Udbud af diplomuddannelse i formidling af kunst og kultur til børn og unge ved University College Sjælland og Odsherred Teaterskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer:2008-506/MA

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Professionshøjskolen University College Nordjylland

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Professionshøjskolen University College Nordjylland Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Professionshøjskolen University College Nordjylland Akkreditering af udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0087/KJE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af

Læs mere

Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest

Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest Udbud af bygningskonstruktøruddannelsen med afstigning til byggetekniker ved EUC Vest Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-547/HME DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr.

Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup. Sendt pr. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny professionsbacheloruddannelse

Læs mere

Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen

Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen Udbud af profilforløb i tolkning ved Danmarks Forvaltningshøjskole, Professionshøjskolen Metropol - Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-500/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Læs mere

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM Oprettet: 140917 Senest rev.: 160614/160912 af MeO for Uddannelsesrådet J.nr.: 16/00020 Kvalitetssikring på DJM Ref: MA/MeO Behandlet / godkendt af: Rektoratet 160127 Uddannelsesrådet 160413 Politik for

Læs mere

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ved Erhvervsakademi

Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ved Erhvervsakademi Udbud af erhvervsakademiuddannelse inden for energiteknologi ved Erhvervsakademi Midtjylland Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer 2008-536/JBH DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af

Læs mere

Beslutning Metropols reviderede kvalitetssikringspolitik og -strategi

Beslutning Metropols reviderede kvalitetssikringspolitik og -strategi Bilag 4.1 20150618 Ledelsessekretariatet Tagensvej 18 2200 København N Tlf. nr. 72 48 75 00 info@phmetropol.dk www.phmetropol.dk CVR. 3089 1732 Dato 27. maj 2015. Initialer Sabo Beslutning Metropols reviderede

Læs mere

Hotel- og Restaurantskolen og Niels Brock (Copenhagen Business Academy) Att.: Marianne Juul Jensen. Sendt pr. e-mail: mjj@hrs.dk org@brock.

Hotel- og Restaurantskolen og Niels Brock (Copenhagen Business Academy) Att.: Marianne Juul Jensen. Sendt pr. e-mail: mjj@hrs.dk org@brock. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Hotel- og Restaurantskolen og Niels Brock (Copenhagen Business Academy) Att.: Marianne Juul Jensen Sendt pr. e-mail: mjj@hrs.dk org@brock.dk Akkreditering af nyt

Læs mere

NOKUT Kvalitetssikringssystem og kvalitetsarbeid ved fusjonerte institusjoner

NOKUT Kvalitetssikringssystem og kvalitetsarbeid ved fusjonerte institusjoner Gør tanke til handling VIA University College NOKUT Kvalitetssikringssystem og kvalitetsarbeid ved fusjonerte institusjoner 21. juni 2018 1 Historik tilblivelsen af VIA VIA University College Monofaglige

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor i haveog parkvirksomhed

Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor i haveog parkvirksomhed ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Erhvervsakademi Sjælland Att.: Preben Thiesgaard Sendt pr. e-mail: pth@adm.khs.dk khs@khs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Helhedsvurdering. Retningslinje for opfølgning på evaluering af hele uddannelser. i grund- og videreuddannelser

Helhedsvurdering. Retningslinje for opfølgning på evaluering af hele uddannelser. i grund- og videreuddannelser 2.5.2017 Helhedsvurdering Retningslinje for opfølgning på evaluering af hele uddannelser i grund- og videreuddannelser Indhold 1. Regelgrundlag... 2 2. Introduktion... 3 2.1 Formål... 3 2.2 Forår og efterår...

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i sportsmanagement

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i sportsmanagement ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Handelsskolen København Nord Att.: Uddannelsesleder Hanne Feld Sendt pr. e-mail: hafe@knord.dk handelsskolen@knord.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse

Læs mere

Vejle Tekniske Skole Att.: Uddannelseschef sundhed, ernæring og velvære Hanne Brandbyge. Sendt pr. e-mail: hab@vejlets.dk

Vejle Tekniske Skole Att.: Uddannelseschef sundhed, ernæring og velvære Hanne Brandbyge. Sendt pr. e-mail: hab@vejlets.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Vejle Tekniske Skole Att.: Uddannelseschef sundhed, ernæring og velvære Hanne Brandbyge Sendt pr. e-mail: hab@vejlets.dk Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse

Læs mere

Om de enkelte indsatser angives en kort beskrivelse samt indikator for målopfyldelse. Indikatorer angives i parentes. 2

Om de enkelte indsatser angives en kort beskrivelse samt indikator for målopfyldelse. Indikatorer angives i parentes. 2 Resultatlønskontrakt Navn: Stilling: John Midtgaard Jensen Studieleder Periode: 1. januar 2017 til 31. december 2017 Beløbsramme: Kr. 90.000,- (niveau marts 2012) Den 21. oktober 2015 godkendte UCN s bestyrelse

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademi Århus

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademi Århus Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademi Århus Akkreditering af udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0083/KJE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved

Læs mere

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY Censornormer på Cphbusiness april 2018 Indhold Afdeling: Søerne, Nansensgade 19, 1366 København K.... 3 Markedsføringsøkonom... 3 Handelsøkonom... 3 Logistikøkonom...

Læs mere

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Notat Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Ved en ændring af institutionslovgivningen er der fra januar 2014 indført krav om, at professionshøjskoler og erhvervsakademier

Læs mere

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk

Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen. Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Esbjerg Handelsskole Att.: Uddannelsesleder Søren Haahr Jensen Sendt pr. e-mail: shj@eavest.dk eavest@eavest.dk ehs@ehs.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i international handel og markedsføring

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i international handel og markedsføring ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Handelsskolen København Nord Att.: Afdelingsforstander Ole Gram-Olesen Sendt pr. mail: oo@knord.dk handelsskolen@knord.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse

Læs mere

Distributionslister oversigt

Distributionslister oversigt Distributionslister oversigt Direktorat CPH-DIREKTORAT ADM Studieadministration, Alle CPH-ADM-ALLE* ADM Studieadministration, Ledere CPH-ADM-LED ADM Studieadministration, Backoffice 1 Søerne CPH-ADM-BO1-CS

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Uddannelsesleder Gert Simonsen Sendt pr. e-mail: gs@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i softwareudvikling

Læs mere

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i sportsmanagement

Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i sportsmanagement ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Per Justesen Sendt pr. e-mail: pju@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny diplomuddannelse i sportsmanagement

Læs mere

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY. Censornormer på Cphbusiness - gældende fra maj 2016

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY. Censornormer på Cphbusiness - gældende fra maj 2016 CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY Censornormer på Cphbusiness - gældende fra maj 2016 Indhold Afdeling: Søerne, Nansensgade 19, 1366 KBH... 3 Markedsføringsøkonom... 3 Handelsøkonom... 3 Logistikøkonom...

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016 Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser August 2016-1 - Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016

Læs mere

Notat. Revideret notat om vurdering af institutionernes kvalitetssikringssystemer

Notat. Revideret notat om vurdering af institutionernes kvalitetssikringssystemer Notat Revideret notat om vurdering af institutionernes kvalitetssikringssystemer Det oprindelige notat blev udarbejdet på baggrund af Akkrediteringsrådets drøftelser på møderne 9. april 2014 og 20. juni

Læs mere

Holstebro Tekniske Skole Att.: Britt Sandvad. Sendt pr. e.mail: bs@holstebrots.dk

Holstebro Tekniske Skole Att.: Britt Sandvad. Sendt pr. e.mail: bs@holstebrots.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Holstebro Tekniske Skole Att.: Britt Sandvad Sendt pr. e.mail: bs@holstebrots.dk Akkreditering af nyt udbud af ny erhvervsakademiuddannelse inden for ernæringsteknologi

Læs mere

Opdateret: september 2019/ABL CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY

Opdateret: september 2019/ABL CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY Opdateret: september 2019/ABL CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY September 2019 Indhold Afdeling: Søerne, Nansensgade 19, 1366 København K.... 3 Markedsføringsøkonom... 3 Handelsøkonom... 3

Læs mere

Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen Att. sekretariatschef Rune Heiberg Hansen acedenmark@acedenmark.dk Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

Koncept for aftagerundersøgelse på UCSJ s grunduddannelser

Koncept for aftagerundersøgelse på UCSJ s grunduddannelser Koncept for aftagerundersøgelse på UCSJ s grunduddannelser Kolofon Dato 24. oktober 2016 Udarbejdet af Ditte Schlüntz University College Sjælland Kvalitet Slagelsevej 7 4180 Sorø Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

KVALITETSRAPPORT - NØGLEN TIL VIDEN OG UDVIKLING

KVALITETSRAPPORT - NØGLEN TIL VIDEN OG UDVIKLING KVALITETSRAPPORT - NØGLEN TIL VIDEN OG UDVIKLING Indledning KEA udarbejder hvert år en kvalitetsrapport. Rapporten er et tilbageblik på året 2012 og skal bruges som afsæt til at se fremad, sætte mål og

Læs mere

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering.

FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. 12-0237 - ERSC - 29.10.2012 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 FTF høring af lovforslag om institutionsakkreditering. Lovforslaget om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Handelsskolen København Nord Att.: Afdelingsforstander Gregers Christensen. Sendt pr. e-mail: gc@knord.dk handelsskolen@knord.dk

Handelsskolen København Nord Att.: Afdelingsforstander Gregers Christensen. Sendt pr. e-mail: gc@knord.dk handelsskolen@knord.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Handelsskolen København Nord Att.: Afdelingsforstander Gregers Christensen Sendt pr. e-mail: gc@knord.dk handelsskolen@knord.dk Akkreditering af nyt udbud af ny

Læs mere

University College Lillebælt Den frie Lærerskole i Ollerup Att.: Seminarielærer Laust Riis-Søndergaard. Sendt pr. e-mail: lrs@post6.tele.

University College Lillebælt Den frie Lærerskole i Ollerup Att.: Seminarielærer Laust Riis-Søndergaard. Sendt pr. e-mail: lrs@post6.tele. ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen University College Lillebælt Den frie Lærerskole i Ollerup Att.: Seminarielærer Laust Riis-Søndergaard Sendt pr. e-mail: lrs@post6.tele.dk Akkreditering af nyt

Læs mere

I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner fastsættes:

I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12. juni 2013 om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner fastsættes: Høringsudkast Bekendtgørelse om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner og godkendelse af nye videregående uddannelser under Kulturministeriet I medfør af 26, stk. 1, i lov nr. 601 af 12.

Læs mere

Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen. Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk

Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen. Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Ingeniørhøjskolen i København Att.: Per Jensen Sendt pr. e-mail plj@ihk.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør

Læs mere

Målene, der beskrives/opstilles inden for det enkelte indsatsområde i resultatlønskontrakten, vil fremadrettet have karakter af performancemål.

Målene, der beskrives/opstilles inden for det enkelte indsatsområde i resultatlønskontrakten, vil fremadrettet have karakter af performancemål. MODTAGET f 7 MRS, 2015 u r. ri Resultatlønskontrakt Navn: Stilling: Ejnar Hobolth Studieleder Periode: 1. januar 2015 til 31. december 2015 Beløbsramme: Kr. 90.000,- (niveau marts 2012) Som opfølgning

Læs mere

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering:

Følgende forhold er samlet set blevet tillagt væsentlig betydning for Akkrediteringsrådets beslutning om at meddele afslag på akkreditering: ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Nordjyllands Erhvervsakademi Att.: Uddannelseschef John Ejdrup Sendt pr. e-mail: jle@noea.dk noea@noea.dk Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Vejle Handelsskole Att.: Afdelingsleder Bruno Lindskjold og konsulent Rex Andersen. Sendt pr. e-mail: bl@vejlehs.dk ran@vejlehs.dk

Vejle Handelsskole Att.: Afdelingsleder Bruno Lindskjold og konsulent Rex Andersen. Sendt pr. e-mail: bl@vejlehs.dk ran@vejlehs.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Vejle Handelsskole Att.: Afdelingsleder Bruno Lindskjold og konsulent Rex Andersen Sendt pr. e-mail: bl@vejlehs.dk ran@vejlehs.dk Akkreditering af nyt udbud af

Læs mere

Århus Købmandsskole Att.: Uddannelsesleder Gert Simonsen. Sendt pr. e-mail: gs@aabc.dk eak@aabc.dk

Århus Købmandsskole Att.: Uddannelsesleder Gert Simonsen. Sendt pr. e-mail: gs@aabc.dk eak@aabc.dk ACE Denmark - Akkrediteringsinstitutionen Århus Købmandsskole Att.: Uddannelsesleder Gert Simonsen Sendt pr. e-mail: gs@aabc.dk eak@aabc.dk Akkreditering af nyt udbud af ny professionsbacheloruddannelse

Læs mere

Danske Professionshøjskoler takker for indkaldelsen til høring over udkast til vejledning om institutionsakkreditering.

Danske Professionshøjskoler takker for indkaldelsen til høring over udkast til vejledning om institutionsakkreditering. Høringssvar Danmarks Akkrediteringsinstitution Bredgade 38 1260 København K Att. Diana Ismail 19. august 2019 Ref.: CLN J.NR.: 2016-0001/176340 Ny Vestergade 17 st. tv. 1471 København K Tel. 3338 2200

Læs mere

Udbud af profilforløb i innovation og entrepreneurship ved Århus Købmandsskole

Udbud af profilforløb i innovation og entrepreneurship ved Århus Købmandsskole Udbud af profilforløb i innovation og entrepreneurship ved Århus Købmandsskole Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-551/CMO DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af profilforløb

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i proces og innovation ved Ingeniørhøjskolen i København

Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i proces og innovation ved Ingeniørhøjskolen i København Udbud af uddannelse til professionsbachelor som diplomingeniør i proces og innovation Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-549/CMO DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af uddannelse

Læs mere