Leder: Stort potentiale i tværfaglig forskning i Personlig Medicin

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Leder: Stort potentiale i tværfaglig forskning i Personlig Medicin"

Transkript

1 Leder: Stort potentiale i tværfaglig forskning i Personlig Medicin Hvordan skal PRO-data anvendes i sundhedsvæsenet? Stadig forbedringspotentiale i at forebygge tryksår Projektsamarbejde mellem studerende og praksis i vækst! Eksempler på studenterprojekter udarbejdet i efteråret 2017 Velkommen til DCHI s nye medarbejder DCHI bidrager til databearbejdning i ny sundhedsprofil Nordic Research Network for Safety and Quality in Healthcare inviterer til konference! Udgivelser siden december 2017 DCHI ønsker alle en rigtig god påske!

2 Til forsiden Leder: Stort potentiale i tværfaglig forskning i Personlig Medicin Præcisionsmedicin (PM) kan defineres som behandling, hvor man ved hjælp af fx genetisk information kan tilpasse behandlingen til den enkelte patient. PM forventes internationalt at revolutionere patientbehandlingen, og der er rigtig mange forskningsmidler afsat til dette område. I Region Nordjylland forskes blandt andet i PM inden for blodkræft, hvor dataplatformen er på plads, og hvor der indtil nu er inkluderet over 200 patienter, og data bliver løbene indsamlet. Indenfor det reumatologiske område forskes der også i PM indenfor brugen af biologiske præparater. Det, der mangler nu, er partnere med andre fagligheder såsom datamanagement, sundhedsøkonomi og bioteknologi. I den forbindelse har DCHI bidraget til samarbejdet omkring publikationer og til udformning af fælles ansøgninger om fondsmidler. Publikationer som kan dokumentere forskningskompetencerne inden for PM er forudsætningen for at løfte eksterne midler. DCHI har blandt andet bidraget til udarbejdelse af en MTV rapport i regi af Aalborg Universitetshospital og Klinisk Institut - Aalborg Universitet, som udkommer i maj. Rapporten tager udgangspunkt i de fire perspektiv-spor; teknologi, organisation, patient og økonomi. DCHI kan bidrage med samfunds- og sundhedsøkonomiske analyser, herunder dokumentation af value for money og budgetmæssige konsekvenser af PM. Sundhedsøkonomiske modeller og analyser er endvidere værdifulde for at identificere optimale behandlingsveje og til at finde de rigtige måder at implementere PM i klinisk praksis. Aalborg Universitet og Region Nordjylland har solide kompetencer på de enkelte fagområder og en stærk tradition for tværfaglig forskning. Der vil derfor være et stort potentiale i at samle disse fagligheder omkring PM og derved styrke positioneringen markant.

3 Til forsiden Hvordan skal PRO-data bruges i sundhedsvæsenet? Bedre brug af Patient Rapporterede Oplysninger (PRO-data) udgør et stort og uudnyttet potentiale i forhold til kvalitetsudviklingen af sundhedsvæsenet. Et stigende antal borgere bliver ramt af kroniske sygdomme, der kræver behandling mange steder i sundhedsvæsenet, af flere forskellige aktører og på tværs af afdelinger og sektorer. Patienter oplever ofte sundhedsvæsenet som usammenhængende, og at der ikke i tilstrækkelig grad tages udgangspunkt i dét, der er vigtigt for den enkelte patient. Trods udbredt enighed om potentialet ved PRO-data mangler der viden og forskning om hvordan, anvendelsen af PRO-data kan implementeres i klinisk praksis. I DCHI er Natasha Lee Sørensen ansat som videnskabelig assistent til at arbejde med PRO. I samarbejde med Simon Kristoffer Johansen fra Forskningsenheden for Almen Praksis - Aalborg Universitet har vi organiseret futuristiske workshops for læger i almen praksis samt for ortopædkirurger i Region Nordjylland. Workshoppen for praktiserende læger fandt sted den 6. marts og for ortopædkirurger den 13. marts. Disse workshops er udarbejdet i forlængelse af det regionale projekt inden for patientrapporterede outcomes (PRO) i knæ- og hofteartrose uddelegeret af Danske Regioner samt Sundhedsog Ældreministeriet i Futuristiske workshops er udviklet af Robert Jungk i 1970 erne for at bidrage med kreative løsninger til problemstillinger inden for prædefinerede områder. Det er en metode som ikke tidligere er anvendt til forbedring af sundhedsvæsenet. De afholdte workshops havde til formål at skabe visioner for anvendelse og udvikling af PRO inden for behandlingen af knæog hofteartrose. Begge workshops vidnede om stort engagement og perspektiver for brugen af PRO. Det er planen, at publikationer skal udarbejdes i forlængelse af kvalitative analyser af workshoppene. Derudover planlægges en workshop for Aalborg Kommune i maj Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte videnskabelig assistent, Natasha Lee Sørensen.

4 Stadig forbedringspotentiale i at forebygge tryksår Til forsiden DCHI har tidligere vist at sundhedsvæsenets systematiske arbejde til bekæmpelse af tryksår er omkostningseffektivt (artikel publiceret i tidsskriftet Journal of Medical Economics, som kan ses her). Implementeringen er imidlertid ikke slået fuldt igennem endnu alle steder. Et nyt studenterprojekt kan nu dokumentere, at der stadig kan være meget at hente gennem en systematisk tilgang til bekæmpelse af tryksår. I samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Sønderborg Kommune har en gruppe studerende fra kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel Specialisering - Medical Market Access i efteråret 2017 udarbejdet et spændende projekt, som peger på, at det kan betale sig for kommunerne at forebygge tryksår. Trods visse usikkerheder har projektet vist, at den systematiske anvendelse af Tryksårspakken kan føre til ikke blot et markant fald i antallet af tryksår, men også økonomiske nettobesparelser for kommunen. De studerende har siden projektets afslutning været på besøg hos Sønderborg Kommune for at præsentere projektets resultater. I foråret 2018 skal de desuden præsentere deres resultater på et seminar arrangeret af Dansk Selskab for Patientsikkerhed. Er du interesseret i flere oplysninger om projektet, så er du velkommen til at kontakte de studerendes vejleder videnskabelig assistent, Sabrina Storgaard Sørensen.

5 Til forsiden Projektsamarbejde mellem studerende og praksis i vækst! I løbet af de første fire uger i januar 2018 har DCHI s medarbejdere været henholdsvis eksaminatorer og censorer på 25 projekter udarbejdet af studerende på kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel Specialisering - Medical Market Access. Projekternes indhold spænder vidt, fra økonomiske evalueringer, over markedsanalyser til evalueringer af kvalitetsforbedrende tiltag i sundhedsvæsnet. De studerende undersøger vidt forskellige problemstillinger og anvender derfor også vidt forskellige metoder for bedst at kunne tackle netop den udfordring de står med, herunder blandt andet grundig litteraturgennemgang, beslutnings- og regressionsanalyse samt forskelligartede kvalitative metoder, herunder interviews. Hvis du er interesseret i at vide mere om den faglige profil for studerende på uddannelsen, så kan du læse mere om den faglige sammensætning på Aalborg Universitets hjemmeside. DCHI er netop nu i gang med en evaluering af de mange studenterprojekter, som er blevet gennemført i samarbejde med blandt andet virksomheder, men også afdelinger, hospitaler og regioner rundt omkring i landet. Dette kan du læse meget mere om i vores næste nyhedsbrev, som udkommer i juni. Såfremt du eller din organisation kunne have interesse i at lave et projekt i samarbejde med studerende fra kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel Specialisering Medical Market Access, er du meget velkommen til at kontakte adjunkt, Louise Hansen. Der startes nye projekter op i september, derfor skal eventuelle projektforslag gerne skal være os i hænde senest 1. august 2018.

6 Eksempler på studenterprojekter udarbejdet i efteråret 2017 Til forsiden Medicin med Industriel Specialisering - Medical Market Access Projekter på 7. semester: Økonomisk evaluering af Kymriah sammenlignet med hæmatopoietisk stamcelletransplantation. Fertility and DNA damage. An Economic Evaluation of the Automatic Alternating Pressure Mattress by EmpowCare. Cost-effectiveness analysis of the Pressure Ulcer Bundle in the municipality of Sønderborg Projekter på 9. semester: Digital marketing in the medical imaging industry Analyse af utilsigtede hændelser rapporteret til Dansk Patientsikkerhedsdatabase i klassifikationen 'Anden utilsigtet hændelse' - hvilke utilsigtede hændelser kategoriseres hertil og hvorfor? Rumba - en ny stol til neonatal og dialyseafdelingen. Et marketingprojekt, som undersøger sammenhængen mellem producentens værditilbud og slutkundernes opfattelse af produktet igennem den kvalitative forskningsdisciplin. Reducering af udredningstiden for patienter med primær hjernekræft. The prehospital communication system amphi identification and evaluation of potential new markets and user-reported values Cost-effectiveness analysis of apremilast, etanercept, and methotrexate with a focus on maintenance therapy Værdibaseret styring. Et casestudie om udfordringer ved den eksisterende aktivitetsbaserede styring af sundhedsvæsenet som de opleves af klinikchefer og ledende overlæger på Aalborg Universitetshospital Faktorer med indflydelse på arbejdsmarkedstilknytningen efter somatisk indlæggelse et registerbaseret kohorte studie

7 Til forsiden Velkommen til DCHI s nye medarbejder Lianna Hede Hammeken er fra d. 1. marts 2018 ansat som videnskabelig assistent hos DCHI. Hun skal bidrage til flere igangværende forskningsprojekter. Hun skal blandt andet assistere med databehandling på projektet TeleCare Nord Hjertesvigt samt indgå som interviewer i projektet omhandlende måling og værdisætning af voksne danskeres præferencer for sundhed. Lianna har en kandidatuddannelse i Medicin med Industriel Specialisering - Medical Market Access. Gennem sin uddannelse har Lianna haft et særligt fokus på sundhedsøkonomisk evaluering.

8 DCHI bidrager til databearbejdning i ny sundhedsprofil Mandag den 12. marts fremlagde Region Nordjylland resultaterne fra den nye sundhedsprofil på en konference i Aalborg. Programmet bød på spændende oplæg om blandt andet ulighed i sundhed, børn og unges sundhed og trivsel og præsentation af de nye tal fra undersøgelsen. DCHI har i samarbejde med regionen bidraget til rapporten i form af tekst og databearbejdning relateret til helbredsrelateret livskvalitet. I sundhedsprofilen 2017 bliver nordjyderne blandt andet bedt på at svare på spørgsmål omhandlende deres livskvalitet. Dette var ligeledes tilfældet, da sundhedsprofilerne blev gennemført i 2013 og Det betyder, at vi nu kan sammenligne udviklingen over tid og forhåbentlig bruge den viden fremadrette, når kommuner og region skal udvikle og målrette indsatser. Overordnet ser vi et fald i nordjydernes helbredsrelaterede livskvalitet i perioden Denne udvikling kan bl.a. skyldes, at andelen af borgere med kroniske sygdomme er steget, at andelen af ældre borgere i den nordjyske befolkning er stigende, men også at flere oplever stress og søvnproblemer. I sundhedsprofilen 2017 ses det, at borgere som bor med en ægtefælle eller samlever, borgere med lang videregående uddannelse, borgere som er under uddannelse eller i beskæftigelse og særligt unge mænd i alderen år oplever at have perfekt helbredsrelateret livskvalitet. Som noget nyt behandler sundhedsprofilen 2017 forventet restlevetid i relation til i helbredsrelateret livskvalitet. Det giver mulighed for at beregne de såkaldte forventede gode leveår. Ved beregningen af forventede gode leveår opdeles en persons forventede restlevetid i år med god helbredsrelateret livskvalitet og i år med dårlig helbredsrelateret livskvalitet. Et samlet mål for, hvor længe man lever og med hvilken livskvalitet, er andelen af gode leveår i forhold til den totale forventede restlevetid. Tallene fra viser et fald i andelen af gode leveår for unge og midaldrende og en stigning for de ældre. Er du interesseret i at vide mere, så kan du læse meget mere i Hvordan har du det? - Sundhedsprofil for Nordjylland Til forsiden

9 Til forsiden Nordic Research Network for Safety and Quality in Healthcare inviterer til konference! Nordic Research Network for Safety and Quality in Healthcare inviterer til konference den august 2018 i København. Som hovedtalere kan nævnes Mary Dixon- Woods, Karina Aase, Doris Østergaard og Carl Macrae. Hvis du vil vide mere, kan du finde flere oplysninger på konferencens hjemmeside.

10 Artikler: Sørensen AL, Lisby M, Nielsen LP, Poulsen BK, Mainz J. Improving Medication Safety in Psychiatry : A Controlled Intervention Study of Nurse Involvement in Avoidance of Potentially Inappropriate Prescriptions. I: Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, Udgivelser siden december 2017 Til forsiden Sørensen SS, Jensen MB, Pedersen KM, Ehlers LH. Examining the heterogeneity and costeffectiveness of a complex intervention by segmentation of chronic obstructive pulmonary disease patients. I: Value in Health, Bind 21, Nr. 2, , s Konferenceabstracts: Laursen HVB, Vesteghem C, Sommer M, Nielsen MM, Dybkær K, El-Galaly T, Johnsen HE, Ehlers LH, Bøgsted M. Methodological challenges for the valuation of drug related treatment costs for relapsing haematologic cancer patients. Kristiansen DM, Roer M, Rethmeier LO, Westmark S, Ehlers LH. The economic burden of dysphagia in geriatric patients. Abstract fra 26th Annual DRS Meeting, March 15-17, 2018, at the Renaissance Harborplace Hotel in Baltimore, MD, Baltimore, USA.

11 DCHI ønsker alle en rigtig god påske! DCHI er et tværfakultært og anvendelsesorienteret forskningscenter etableret i samarbejde mellem det samfundsvidenskabelige og det sundhedsvidenskabelige fakultet ved Aalborg Universitet samt Region Nordjylland. Centerets mission er gennem forskning, evalueringer, undersøgelser og studenterprojekter at frembringe ny viden og nye metoder til forbedringer i sundhedsvæsnet.

Nyhedsbrev fra dchi. s. 6 kommende arrangementer. www.dchi.aau.dk

Nyhedsbrev fra dchi. s. 6 kommende arrangementer. www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev fra dchi s. 2 Inflation i interessen for sundhedsøkonomi s. 3 workshop: Public health, healthcare evaluations and labor markets s. 4 DChi s ph.d projekter s. 5 DCHI medsponsor for minikonference

Læs mere

Nyhedsbrev 11 Marts 2017

Nyhedsbrev 11 Marts 2017 www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev 11 Marts 2017 Leder: EMA kan blive placeret i Danmark Ph.d. studerende indstillet til forsvar DCHI nævnt i pressen Konferencedeltagelse Udvalgte studenterprojekter Årets underviser

Læs mere

Hvad er formålet med evaluering og hvilke evalueringsmetoder kan overordnet set bruges til hvad?

Hvad er formålet med evaluering og hvilke evalueringsmetoder kan overordnet set bruges til hvad? Hvad er formålet med evaluering og hvilke evalueringsmetoder kan overordnet set bruges til hvad? Med udgangspunkt i emnet telemedicin vil oplægget forsøge at give et overblik over, hvad der teoretisk set

Læs mere

Nyhedsbrev 17 maj 2019

Nyhedsbrev 17 maj 2019 www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev 17 maj 2019 Ny lærebog fra DCHI Ny behandling mod dødelig tarmsygdom vil spare samfundet millioner Nyt ph.d.-projekt Update på Projekt Livskvalitet Velkommen til Anita TeleCare

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Nyhedsbrev 13 december 2017

Nyhedsbrev 13 december 2017 www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev 13 december 2017 Workshop om økonomisk evaluering af komplekse interventioner Nyt forskningsprogram omkring økonomisk evaluering af komplekse interventioner DCHI har ansat to

Læs mere

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Indhold Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS... 2 1 Mission og vision... 2 1.1 Mission... 2 1.2 Vision... 2 1.3 Mål 2015-2019... 3 2

Læs mere

Hvad skal der til for at sætte forskning i patientsikkerhed og kvalitet på den regionale dagsorden?

Hvad skal der til for at sætte forskning i patientsikkerhed og kvalitet på den regionale dagsorden? Hvordan styrker vi evidensen bag nationale mål for kvalitet og patientsikkerhed? Hvad skal der til for at sætte forskning i patientsikkerhed og kvalitet på den regionale dagsorden? Jens Winther Jensen

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

PRO-data som redskab til patientinddragelse

PRO-data som redskab til patientinddragelse PRO-data som redskab til patientinddragelse FAPS møde 4 oktober 2018 Mogens Hørder Telesundhed Sammenhængende patientforlø b Fælles beslutnings -tagning Rekrutterin g Inddragelse af patienter og borgere

Læs mere

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker:

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgfag modul 13 Kære studerende Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes 2 valgmodulspakker: Valgmodulpakke 1: 3 x 2 uger: Uge 1 og 2 Kvalitative og kvantitative

Læs mere

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem

Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Effekt af interventionsprogrammet Bedre hverdag med kræft til personer med fremskreden kræft, der lever i eget hjem Marc Sampedro Pilegaard ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.-studerende Vejledere Åse

Læs mere

MEDICINGENNEMGANG OG HØJRISIKOMEDICIN

MEDICINGENNEMGANG OG HØJRISIKOMEDICIN MEDICINGENNEMGANG OG HØJRISIKOMEDICIN Medicingennemgang og højrisikomedicin Indledning Projektet Sikker Psykiatri er et samarbejde mellem Danske Regioner, TrygFonden, Det Obel-ske Familiefond og Dansk

Læs mere

Nyhedsbrev 16 december 2018

Nyhedsbrev 16 december 2018 www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev 16 december 2018 Ny DCHI rapport om Patient Reported Outcomes (PRO) DCHI modtager pris for bedste publikation Prioriteringen af sundhedsvæsenet ud fra borgernes holdninger Nyt

Læs mere

Implementering og effekt af kliniske retningslinjer

Implementering og effekt af kliniske retningslinjer Implementering og effekt af kliniske retningslinjer INGE MADSEN, MI. Ekstern lektor, Centeret for Kliniske Retningslinjer og lektor, VIA. SUND, Aarhus N. CENTERET FOR KLINISKE RETNINGSLINJER, Institut

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

KLINISKE SYGEPLEJERSKERS FORSKNINGSKAPACITET

KLINISKE SYGEPLEJERSKERS FORSKNINGSKAPACITET KLINISKE SYGEPLEJERSKERS FORSKNINGSKAPACITET Sygeplejesymposium 29. april 2016 Kathrine Hoffmann Kusk, Sociolog, Videnskabelig Assistent, Forskningsenhed for Klinisk Sygepleje, Aalborg Universitetshospital.

Læs mere

FÆLLES LØSNINGER Visioner for database baseret kvalitetsudvikling. Database baseret kvalitetsudvikling

FÆLLES LØSNINGER Visioner for database baseret kvalitetsudvikling. Database baseret kvalitetsudvikling FÆLLES LØSNINGER Visioner for database baseret kvalitetsudvikling RKKP strategi den korte version HVORFOR? Vi stræber efter høj og ensartet kvalitet i sundhedsvæsenet til gavn for borgere og patienter

Læs mere

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N.

Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Effekt på patientoplevelse Helle Ploug Hansen, Ph.D., Mag.Scient., R.N. Institute of Public Health University of Southern Denmark hphansen@health.sdu.dk 1 1. Hvordan kan telemedicin og velfærdsteknologi

Læs mere

RESULTATER FOR PATIENTEN I ET SAMLET FORLØB PÅ TVÆRS AF SEKTORER HVILKE DATA MANGLER VI?

RESULTATER FOR PATIENTEN I ET SAMLET FORLØB PÅ TVÆRS AF SEKTORER HVILKE DATA MANGLER VI? RESULTATER FOR PATIENTEN I ET SAMLET FORLØB PÅ TVÆRS AF SEKTORER HVILKE DATA MANGLER VI? Mogens Hørder Forskningsenheden for Brugerperspektiver Institut for Sundhedstjenesteforskning Syddansk Universitet

Læs mere

Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla Metropol, København

Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla Metropol, København Brugerinddragelse hvad ved vi? Rehabiliteringsrambla 15.9.16. Metropol, København Lene Falgaard Eplov, Forskningsoverlæge, Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København Martin Lindhardt Nielsen, Overlæge,

Læs mere

AV! Sygdomstilstand Sygdomsudvikling i patientforløbet Gavner patientforløb patienten?

AV! Sygdomstilstand Sygdomsudvikling i patientforløbet Gavner patientforløb patienten? ? ZZ ZZ AV! Sygdomstilstand Sygdomsudvikling i patientforløbet Gavner patientforløb patienten? DATA FRA PATIENTER HVAD ER PRO-DATA? PRO-data (Patient Reported Outcome Data) er data om patientens helbredstilstand,

Læs mere

Vores Sunde Hverdag - Hjørring Kommune

Vores Sunde Hverdag - Hjørring Kommune Vores Sunde Hverdag - Hjørring Kommune Baggrund Hjørring Kommunes Sundhedspolitik udgør rammen for det tværgående arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen. Sundhedspolitikken tager udgangspunkt

Læs mere

Nyhedsbrev 15 juni 2018

Nyhedsbrev 15 juni 2018 www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev 15 juni 2018 Ny dataforordning er ingen hindring for fremtidigt samarbejde med DCHI ICECAP-A oversat til dansk Skaber telepsykiatri værdi? Stort tillykke med den nye titel! Vidensdeling

Læs mere

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes følgende valgmodulspakke:

Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens udbydes følgende valgmodulspakke: Kære studerende Valgmodul 13 er et 6 ugers forløb. På udbydes følgende valgmodulspakke: Uge 1-3 Uge 4 og 5 Uge 6 Teori: Kvalitative og kvantitative metoder med sundhedsteknologi/ telemedicin som eksempel,

Læs mere

Klinisk Institut Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Klinisk Institut Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Klinisk Institut Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet FACTS / 2013 etableret på Aalborg Universitetshospital 155 kandidatstuderende i medicin, 1.- 6. semester 229 ansatte 219 videnskabelige 10 administrative

Læs mere

Årsmøde i Dansk Selskab for Sundhedsøkonomi

Årsmøde i Dansk Selskab for Sundhedsøkonomi Årsmøde i Dansk Selskab for Sundhedsøkonomi 21. september 2015 Syddansk Universitet Campusvej 55, 5230 Odense M Lokale 100 Udvid dit kendskab til sundhedsøkonomi i selskab med kolleger og potentielle samarbejdspartnere

Læs mere

SUOC Team Udvikling og Sundhed

SUOC Team Udvikling og Sundhed NOTAT SUOC Team Udvikling og Sundhed 9-4-218 Orientering om overordnede resultater i Sundhedsprofil 217 I marts 218 udkom resultaterne af undersøgelsen, Hvordan har du det?, der blev gennemført blandt

Læs mere

Introduktion til sundhedsøkonomi

Introduktion til sundhedsøkonomi Introduktion til sundhedsøkonomi Lars Ehlers Center for Folkesundhed Definition af økonomi: Studiet af hvordan mennesker og samfund vælger med eller uden brug af pengefastsættelse at anvende knappe ressourcer,

Læs mere

Erfaringer fra DANBIO databasen

Erfaringer fra DANBIO databasen Hvilke erfaringer har patienter med inflammatorisk gigtsygdom med at besvare PRO-data i forbindelse med ambulant besøg Erfaringer fra DANBIO databasen Bente Appel Esbensen, forskningsleder, lektor Rigshospitalet,

Læs mere

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed.

Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. Punkt 16. Udmøntning af 10,5 mio. kr. til sundhed. 2013-47476. Forvaltningerne indstiller, at Udvalget for Sundhed og Bæredygtig Udvikling og Ældre- og Handicapudvalget godkender fordeling af rammen for

Læs mere

Kandidatuddannelsen i folkesundhed. Adjunkt Charlotte Overgaard Institut for Sundhedsvidenskab og teknologi Åbent hus, 7.

Kandidatuddannelsen i folkesundhed. Adjunkt Charlotte Overgaard Institut for Sundhedsvidenskab og teknologi Åbent hus, 7. Kandidatuddannelsen i folkesundhed Adjunkt Charlotte Overgaard Institut for Sundhedsvidenskab og teknologi Åbent hus, 7. marts 2012 Kandidatuddannelsen i folkesundhed ved AAU Et flervidenskabeligt og tværfagligt

Læs mere

Domæne 5: Økonomi. Kristian Kidholm MTV-gruppen, OUH Odense Universitetshospital

Domæne 5: Økonomi. Kristian Kidholm MTV-gruppen, OUH Odense Universitetshospital Domæne 5: Økonomi Kristian Kidholm MTV-gruppen, OUH Odense Universitetshospital 1 Indhold 1. De to typer af økonomiske analyser 2. Sundhedsøkonomisk evaluering 1. De fire typer af sundhedsøkonomiske evalueringer

Læs mere

26. oktober 2015. Line Hjøllund Pedersen Projektleder

26. oktober 2015. Line Hjøllund Pedersen Projektleder 26. oktober 2015 Line Hjøllund Pedersen Projektleder VIBIS Etableret af Danske Patienter Samler og spreder viden om brugerinddragelse Underviser og rådgiver Udviklingsprojekter OPLÆGGET Brugerinddragelse

Læs mere

PATIENTINFORMATION TELECARE NORD ET PROJEKT DER UNDERSØGER OM TELEMEDICIN KAN GØRE EN FORSKEL FOR DIG MED HJERTESVIGT

PATIENTINFORMATION TELECARE NORD ET PROJEKT DER UNDERSØGER OM TELEMEDICIN KAN GØRE EN FORSKEL FOR DIG MED HJERTESVIGT PATIENTINFORMATION TELECARE NORD ET PROJEKT DER UNDERSØGER OM TELEMEDICIN KAN GØRE EN FORSKEL FOR DIG MED HJERTESVIGT LÆS OM PROJEKTET OG DINE MULIGHEDER FOR DELTAGELSE PATIENTINFORMATION TELECARE NORD

Læs mere

Den strategisk platform

Den strategisk platform DSKSs årsmøde, Nyborg Strand 11.01.13 Workshop-tema: Hvordan styrke vi evidensen bag nationale mål for kvalitet og patientsikkerhed Den strategisk platform Editorial Is quality of care improving in the

Læs mere

Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst

Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Svend Særkjær, Regionsdirektør i Region Nordjylland Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Regionernes Økonomi- og Styringskonference den 23. november 2018 Værdi som styrende mål for sundhedsvæsenet

Læs mere

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015

områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 områder, som selvfølgelig er fremadrettet Virksomhedsplan 2014-2015 41 42 43 S Strategiarbejde Indsats navn Fysioterapi til personer med psykisk sygdom Hovedansvarlig Fysioterapeut Helen Andersen Strategitema

Læs mere

HVORFOR ET PROGRAM PRO?

HVORFOR ET PROGRAM PRO? HVORFOR ET PROGRAM PRO? For at skabe et solidt vidensgrundlag for, hvordan man kan anvende PRO-data i systematisk kvalitetsudvikling af patientforløb på tværs af sektorer- og For at et levere bud på, hvordan

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 65 Offentligt International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Introduktion

Læs mere

LÆGEFORENINGEN. Styrk arbejdet med den faglige kvalitet. - både i praksis, på sygehuse og på tværs af overgange i sundhedsvæsenet

LÆGEFORENINGEN. Styrk arbejdet med den faglige kvalitet. - både i praksis, på sygehuse og på tværs af overgange i sundhedsvæsenet LÆGEFORENINGEN Styrk arbejdet med den faglige kvalitet - både i praksis, på sygehuse og på tværs af overgange i sundhedsvæsenet Politikpapir - Lægeforeningen 2014 den faglige kvalitet skal professionaliseres,

Læs mere

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Sammendrag af strategier Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Århus Sygehus 2005-2008 Forskning Evidensbasering og monitorering Dokumentation Århus Universitetshospital Århus Sygehus Virkeliggørelse af

Læs mere

Er der penge at spare ved telemedicin? Sundhedsøkonomien. Flemming Witt Udsen

Er der penge at spare ved telemedicin? Sundhedsøkonomien. Flemming Witt Udsen Er der penge at spare ved telemedicin? Sundhedsøkonomien Flemming Witt Udsen Formål Fulgt 1225 KOL-borgere i ca. 1 år (14 måneder) Opgjort, hvor meget sundhed man får ekstra for pengene ved TeleCare Nord

Læs mere

Skal vi ændre vores arbejde med akkreditering, kvalitet og patientsikkerhed? DSS, Kolding den 4. februar 2015 Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben

Skal vi ændre vores arbejde med akkreditering, kvalitet og patientsikkerhed? DSS, Kolding den 4. februar 2015 Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Skal vi ændre vores arbejde med akkreditering, kvalitet og patientsikkerhed? DSS, Kolding den 4. februar 2015 Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon Regeringens sundhedsstrategi Jo før jo bedre Tidlig

Læs mere

Adam Wolf, Administrerende direktør for Danske Regioner. Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst

Adam Wolf, Administrerende direktør for Danske Regioner. Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Adam Wolf, Administrerende direktør for Danske Regioner Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Administrerende direktør Adam Wolf Danske Regioner Værdibaseret sundhed i en dansk kontekst Værdi som styrende

Læs mere

Samarbejde mellem forskning og praksis

Samarbejde mellem forskning og praksis 20. januar 2015, KL s sundhedskonference, Kolding Samarbejde mellem forskning og praksis Chefkonsulent Kurt Æbelø, kae@rsyd.dk Afdelingen for Sundhedssamarbejde og Kvalitet Rammer for samarbejde om forskning

Læs mere

Universelle dagtilbud gavner børns fremtid men kvaliteten skal være høj

Universelle dagtilbud gavner børns fremtid men kvaliteten skal være høj Universelle dagtilbud gavner børns fremtid men kvaliteten skal være høj Universelle dagtilbud kan løfte børn af ressourcesvage forældre og dermed reducere den socioøkonomiske ulighed i samfundet. Men hvordan

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. 21. maj 2010 Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet Syddansk Universitet er et 40 årigt

Læs mere

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 Auditorium O100, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M Fra denne konference kan du tage ny viden med hjem om, hvorfor og hvordan danske forskere

Læs mere

Nyhedsbrev 7 DCHI forbedringsprojekter April 2015

Nyhedsbrev 7 DCHI forbedringsprojekter April 2015 www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev 7 DCHI forbedringsprojekter April 2015 Optimering af henvisningspraksis til Ortopædkirurgi Lukning af makulahul Anlæggelse af permanent pacemaker frem for temporær Knoglescintigrafi

Læs mere

Forskning under»tidlig opsporing af kræft«

Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft«forskning er ét af de tre ben, som indsatsen»tidlig opsporing af kræft«består af. De to andre er kompetenceudvikling

Læs mere

DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES

DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES DIABETES-BEHANDLING DER GIVER MEST VÆRDI FOR PERSONEN MED DIABETES ET SAMARBEJDE MELLEM REGION NORDJYLLAND & STENO DIABETES CENTER NORDJYLLAND, AALBORG UNIVERSITETSHOSPITAL Niels Ejskjær, Professor, Overlæge

Læs mere

SUH SYGEPLEJE I TOP. Vision, mål og strategier for sygeplejen, frem mod 2020

SUH SYGEPLEJE I TOP. Vision, mål og strategier for sygeplejen, frem mod 2020 SUH SYGEPLEJE I TOP Vision, mål og strategier for sygeplejen, frem mod 2020 2017 Indledning Der er iværksat en strategiproces for at skabe en ambitiøs og klar retning for Sjællands Universitetshospital

Læs mere

Hvordan kan vi evaluere omkostningseffektiviteten af det nye kvalitetsprogram?

Hvordan kan vi evaluere omkostningseffektiviteten af det nye kvalitetsprogram? Hvordan kan vi evaluere omkostningseffektiviteten af det nye kvalitetsprogram? Lars Ehlers Aalborg Universitet lehlers@business.au.dk Kjeld Møller Pedersen Aalborg Universitet & Syddansk Universitet kmp@sam.sdu.dk

Læs mere

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne

Sygehus Lillebælts forskningsstrategi Forskning for og med patienterne Sygehus Lillebælts forskningsstrategi 2014-2018 Forskning for og med patienterne Indholdsfortegnelse Forord... 3 Vision... 4 Sygehus Lillebælt - en rejse værd... 4 Fem klare mål på fem år!... 5 1. Patienter

Læs mere

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin

1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin REFERAT 1. møde i etisk udvalg for Personlig Medicin Dato og sted Onsdag 4. oktober 2017 kl. 10.00 12.45 Sundheds og Ældreministeriet, Holbergsgade 6, 1057 København K., Lokale S.27 Dagsorden Punkt Ca.

Læs mere

MTV og Sundhedstjenesteforskning, CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland (www.mtv.rm.dk) Lene Mosegaard Søbjerg og Ulla Væggemose

MTV og Sundhedstjenesteforskning, CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland (www.mtv.rm.dk) Lene Mosegaard Søbjerg og Ulla Væggemose MTV og Sundhedstjenesteforskning, CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland (www.mtv.rm.dk) Lene Mosegaard Søbjerg og Ulla Væggemose Workshop om MAST 16-11-2012 CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling

Læs mere

Forskningslandskab i DIA. Diagnostik i Verdensklasse

Forskningslandskab i DIA. Diagnostik i Verdensklasse Forskningslandskab i DIA Forskning på højt internationalt niveau er vejen til Diagnostik i Verdensklasse CLK oktober 2015 Bettina Lundgren og Lene Ørnstrup, Københavns Universitet Hospitalsplan 2020 er

Læs mere

TeleCare Nord - er vi blevet klogere på telemedicin? Ole Hejlesen Janne Seemann, Lars Ehlers Aalborg Universitet 18. nov. 2015

TeleCare Nord - er vi blevet klogere på telemedicin? Ole Hejlesen Janne Seemann, Lars Ehlers Aalborg Universitet 18. nov. 2015 TeleCare Nord - er vi blevet klogere på telemedicin? Ole Hejlesen Janne Seemann, Lars Ehlers Aalborg Universitet 18. nov. 2015 Hvorfor en forskning vigtig? Forskning kan redde liv og spare penge Bedste

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN. 7. semester. Hold Februar 07. Gældende for perioden SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I RANDERS SEMESTERPLAN 7. semester Hold Februar 07 Gældende for perioden 01.02.10-30.06.10 Indholdsfortegnelse Forord...3 Semesterets hensigt, mål og tilrettelæggelse...4 Indhold...5

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS APRIL 2019 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 INDLEDNING Center for Forebyggelse i praksis er en faglig enhed etableret i KL s Kontor for Sundhed og

Læs mere

Nyhedsbrev 12 juli 2017

Nyhedsbrev 12 juli 2017 www.dchi.aau.dk Nyhedsbrev 12 juli 2017 Sundhedsøkonomi i vækst DCHI har modtaget støtte fra EuroQol til at udvikle de danske vægte til EQ-5D-5L Dansk Selskab for Sundhedsøkonomi inviterer til årsmøde

Læs mere

Patientinddragelse i det nationale PRO-arbejde. e-sundhedsobservatoriet d. 11. oktober 2017 Sanne Jensen, PRO-sekretariatet, Sundhedsdatastyrelsen

Patientinddragelse i det nationale PRO-arbejde. e-sundhedsobservatoriet d. 11. oktober 2017 Sanne Jensen, PRO-sekretariatet, Sundhedsdatastyrelsen Patientinddragelse i det nationale PRO-arbejde e-sundhedsobservatoriet d. 11. oktober 2017 Sanne Jensen, PRO-sekretariatet, Sundhedsdatastyrelsen Baggrund for det nationale PRO-arbejde Aftalt i ØA for

Læs mere

Market Access: Aktører og Stakeholders

Market Access: Aktører og Stakeholders Market Access: Aktører og Stakeholders Dato: 11.- 13. marts 2014 Sted: Lif Uddannelse, Lersø Parkalle 101, 2100 København Ø Dag 1 tirsdag 11. marts 2014 Kaffe og morgenbrød 09.00 09.30 Velkomst, Introduktion

Læs mere

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen

Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik og Strategi for det nære sundhedsvæsen Punkt 8. Godkendelse af forsættelse af Sundhedspolitik 2015-2018 og Strategi for det nære sundhedsvæsen 2017-050028 Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender,

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Annette Wandel Vicedirektør

Annette Wandel Vicedirektør Annette Wandel Vicedirektør MÅLER DIREKTE PÅ BORGERNES GAVN PRO-data sikrer, at det endelige mål for sundhedsvæsnet afspejler et godt resultat for borgeren som patient. RELEVANS Sektoruafhængige Måler

Læs mere

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor.

KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORAs strategi Juni 2016 KORAs mission er at fremme kvalitetsudvikling, bedre ressourceanvendelse og styring i den offentlige sektor. KORA er en uafhængig statslig institution, som udfører sin faglige

Læs mere

Jens Winther Jensen, direktør for Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram

Jens Winther Jensen, direktør for Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram Hvordan sikres fællesskabets adgang til data opsamlet af kommercielle apps? Jens Winther Jensen, direktør for Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram Hvad er Regionernes Kliniske Kvalitets National

Læs mere

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende

Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende Hvad siger videnskaben om rehabilitering i eget hjem? Tove Lise Nielsen Cand.scient.san, Ergoterapeut Ph.d. studerende 1 Oplæggets fokus rehabilitering af ældre borgere udgangspunkt i hjemmet aktivitet

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

PROGRAM Konference om kronisk sygdom med fokus på lighed i sundhed. Den 18. marts 2015 Kl. 9.00-16.00 DGI-Byen, København

PROGRAM Konference om kronisk sygdom med fokus på lighed i sundhed. Den 18. marts 2015 Kl. 9.00-16.00 DGI-Byen, København PROGRAM Konference om kronisk sygdom med fokus på lighed i sundhed Den 18. marts 2015 Kl. 9.00-16.00 DGI-Byen, København PROGRAM Kl. 8.15-9.00 Registrering og morgenmad Kl. 9.00-9.15 Velkomst v. Sophie

Læs mere

Center for Kliniske Retningslinjer

Center for Kliniske Retningslinjer STRATEGI 2019-2024 Center for Kliniske Retningslinjer Center for Kliniske Retningslinjer skal på en konstruktiv og proaktiv måde: - synliggøre kliniske retningslinjer indenfor sundhedsområdet - være meningsdannende

Læs mere

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015

Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Programbeskrivelse af Psykisk Førstehjælp 2015 Baggrund WHO forudser, at psykisk sygdom de kommende år vil rykke op på andenpladsen over de meste belastende sygdomme både for den enkelte og for samfundet.

Læs mere

Effekten af telemedicinske sygeplejerske konsultationer hos kronisk obstruktive lungesyge patienter i eget hjem

Effekten af telemedicinske sygeplejerske konsultationer hos kronisk obstruktive lungesyge patienter i eget hjem Effekten af telemedicinske sygeplejerske konsultationer hos kronisk obstruktive lungesyge patienter i eget hjem Ph.d. studie - I relation til MAST Metode Effektmål Resultater Patient@home, Middelfart den

Læs mere

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Introduktion til Eir En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Eir samler og udnytter synergierne mellem den basale og anvendelsesorienterede sundhedsteknologiske

Læs mere

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Studieplan. Sundhedsøkonomi Farmaceutuddannelsen, SDU. Jan Sørensen

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Studieplan. Sundhedsøkonomi Farmaceutuddannelsen, SDU. Jan Sørensen 1. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Studieplan Sundhedsøkonomi Farmaceutuddannelsen, SDU Jan Sørensen Titel Studieguide Farmaceutuddannelsen Kursus: Sundhedsøkonomi (5 ECTS) Forfatter: Jan Sørensen

Læs mere

Evaluering af DDKM i almen praksis et forskningsprojekt. V. Merethe Kirstine Andersen & Line Bjørnskov Pedersen Syddansk Universitet

Evaluering af DDKM i almen praksis et forskningsprojekt. V. Merethe Kirstine Andersen & Line Bjørnskov Pedersen Syddansk Universitet Evaluering af DDKM i almen praksis et forskningsprojekt V. Merethe Kirstine Andersen & Line Bjørnskov Pedersen Syddansk Universitet Akkreditering i almen praksis - Formål Akkreditering gennemføres i perioden

Læs mere

Sundhedspolitiske tendenser Muligheder og udfordringer for forebyggelse

Sundhedspolitiske tendenser Muligheder og udfordringer for forebyggelse Sundhedspolitiske tendenser Muligheder og udfordringer for forebyggelse Tirsdag den 18. november 2008 Kirsten Vinther-Jensen Kontorchef Sundhedsfremme og Forebyggelse, Århus sikre lighed i sundhed føje

Læs mere

Temaafrapportering om patientsamarbejde i Region Syddanmark

Temaafrapportering om patientsamarbejde i Region Syddanmark Temaafrapportering om patientsamarbejde i Region Syddanmark Området for patientsamarbejde i sundhedsvæsenet er en del af målbillederne i Region Syddanmark, og regionsrådet modtager derfor årligt en afrapportering

Læs mere

Telemedicin. Effektiv behandling eller tro, håb og kærlighed? Kristian Kidholm

Telemedicin. Effektiv behandling eller tro, håb og kærlighed? Kristian Kidholm Telemedicin Effektiv behandling eller tro, håb og kærlighed? Kristian Kidholm Forskningsleder, lektor CIMT Center for Innovativ Medicinsk Teknologi. Odense Universitetshospital Telemedicin Effektiv behandling

Læs mere

IRF s Forårsmøde 2017

IRF s Forårsmøde 2017 Opsummering IRF s Forårsmøde 2017 Smertebehandling fokus på ikke-farmakologiske tiltag 10.-11. maj 2017 Hotel Christiansminde, Svendborg IRF i Sundhedsstyrelsen afholdt Forårsmøde den 10.-11. maj på Hotel

Læs mere

Fællesskab, sammenhæng og forenkling

Fællesskab, sammenhæng og forenkling Strategi 2018 Fællesskab, sammenhæng og forenkling Region Nordjylland skal sikre borgerne bedre kvalitet, øget faglighed og driftsøkonomisk bæredygtighed inden for alle tre sektorer; Sundhed, Specialsektoren

Læs mere

International handlingsplan 2013 for Region Nordjylland

International handlingsplan 2013 for Region Nordjylland International handlingsplan 2013 for Region Nordjylland Handlingsplanen indeholder en række konkrete områder, der hver især får særlig fokus i 2013 og som løbende vil blive afrapporteret til de rådgivende

Læs mere

Sammenstilling af kandidatundersøgelser for Kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel specialisering (MedIS) - 2012, 2013, 2014 og 2015

Sammenstilling af kandidatundersøgelser for Kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel specialisering (MedIS) - 2012, 2013, 2014 og 2015 School of Medicine and Health LMJ 15. september Sammensling af kandidatundersøgelser for Kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel specialisering (MedIS) -,, og Indledning Som led i arbejdet med at

Læs mere

Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet U& K, Okt ober Dorthe Nielsen Studieleder for Kandidat uddannelsen i Klinisk Sygepleje Hvorfor

Læs mere

Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med læring

Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med læring Styrelsen for Patientsikkerheds arbejde med læring Janet Johannessen Vidensformidling og Læring Styrelsen for Patientsikkerhed Synergi mellem tilsyn og læring Utilsigtede hændelser anvendes udelukkende

Læs mere

Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi?

Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af sundhedskoordinationsudvalget Har Region Nordjylland

Læs mere

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Enhedens navn Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Bente Appel Esbensen, Forskningsleder, ekstern lektor Glostrup Hospital, FORSEN Institut for Folkesundhedsvidenskab,

Læs mere

Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde 2014. Mogens Grønvold

Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde 2014. Mogens Grønvold Dansk Palliativ Database (DPD) DMCG-PAL s Årsmøde 2014 Mogens Grønvold Historien kort 2007 Bevilling, nedsat foreløbig bestyrelse 2008-2009 Høring 2009 Godkendt Sundhedsstyrelsen 3 år 2010 Start alle patienter

Læs mere

Patienter med KOL kan også have palliative behov

Patienter med KOL kan også have palliative behov Gør tanke til handling VIA University College AARHUS UNIVERSITY Patienter med KOL kan også have palliative behov Erfaringer fra et aktionsforskningsprojekt i Randers Kommune Camilla A. Mousing Landskursus

Læs mere

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon:

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon: Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/5559 E-mail: Bo.B.Mikkelsen@rsyd.dk Dato: 25-11-215 Telefon: 292 1337 Notat Politik for Sundhedsforskning - status 215 Baggrund Regionsrådet

Læs mere

Udfordringer og muligheder for at styrke forskningen i kvalitet og patientsikkerhed

Udfordringer og muligheder for at styrke forskningen i kvalitet og patientsikkerhed Udfordringer og muligheder for at styrke forskningen i kvalitet og patientsikkerhed Anne Hjøllund Christiansen, cand.scient.san.publ. rojektleder i ORA Disposition ortlægning af forsknings- og udviklingsmiljøer

Læs mere

Implementering af tværsektoriel indsats til forebyggelse af ældres genindlæggelse

Implementering af tværsektoriel indsats til forebyggelse af ældres genindlæggelse DASYS 2018 Implementering af tværsektoriel indsats til forebyggelse af ældres genindlæggelse Ph.d. projekt v. Sara F Lehn, Medicinsk Afdeling og Forskningens Hus, Holbæk Sygehus Samarbejdspartnere: Kvalitet

Læs mere

Claus Duedal Pedersen. Innovation i en driftsorganisation

Claus Duedal Pedersen. Innovation i en driftsorganisation Claus Duedal Pedersen Innovation i en driftsorganisation Pejlemærker for Innovation Fokus på kliniske behov Fokus på patients behov og oplevelser Fokus på klinisk kvalitet Skabe viden og evidens 2 Nyt

Læs mere

Motion som forebyggelse og medicin, hvordan?

Motion som forebyggelse og medicin, hvordan? Motion som forebyggelse og medicin, hvordan? Idræt, sundhed og sociale faktorer København, 26. februar 2008 Der kræves QuickTime og et TIFF (LZW)-komprimeringsværktøj, for at man kan se dette billede.

Læs mere

Løbende evaluering af de sygeplejestuderendes oplevelse af den kliniske undervisning

Løbende evaluering af de sygeplejestuderendes oplevelse af den kliniske undervisning Løbende evaluering af de sygeplejestuderendes oplevelse af den kliniske undervisning Et sundhedsvæsen i verdensklasse Region Hovedstaden har en vision om et sundhedsvæsen i verdensklasse Et sundhedsvæsen

Læs mere