JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆ- SONPROFIL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆ- SONPROFIL"

Transkript

1 JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆ- SONPROFIL 1. juli 2016 Engros & Transmission 16/01111 HTH SAGSFREMSTILLING 1. Energinet.dk (gastransmission) har i metodeanmeldelse af 12. januar 2016 (bilag 1) anmeldt en ændring af tarifstrukturmetoden (multiplikatorer og sæsonprofil) for kapacitetsprodukter i det danske gastransmissionssystem. 2. Transportkapacitet udbydes både som korte og lange produkter. Køber gasleverandøren fx et årsprodukt, købes der en rettighed til at kunne transportere en given mængde i 12 måneder. Definitionen af kapacitetsprodukter er harmoniseret på europæisk plan i henhold til den fælles europæiske netregel om mekanismer for kapacitetstildeling i gastransmissionssystemer (NC CAM). SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 3. Den nye metode indebærer en fjernelse af sæsonfaktorerne og en sænkning af multiplikatorerne for henholdsvis kvartals- og månedsprodukter samt for dags- og within-day-produkter. 4. Energinet.dk begrunder justeringerne af tarifstrukturen for det danske transmissionssystem med, at metoden skal afspejle fraværet af knaphed på kapacitet og sikre en større grad af harmonisering med det tyske kapacitetsmarked. 5. Energitilsynet godkendte de nuværende principper for multiplikatorer og sæsonfaktorer i Det er de nationale regulerende myndigheder (NRAs), som skal godkende niveauet for evt. multiplikatorer og sæsonfaktorer som en del af godkendelsen af den samlede nationale tarifmodel i henhold til netreglen, når den er endeligt vedtaget. Denne godkendelse af de anmeldte ændringer i niveauet for multiplikatorer og sæsonfaktorer er alene en metodegodkendelse efter naturgasforsyningsloven, jf. lovens 36 a. Sæsonfaktorer 7. Metoden, som Energinet.dk har anmeldt, indebærer, at kapacitetstarifferne ikke længere vil afhænge af sæsonen.

2 Side 2/11 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL 8. Efter den gældende tarifstruktur er kapacitetstarifferne højere i vintermånederne, hvor efterspørgslen efter gas er størst, og billigere i sommermånederne, hvor efterspørgslen er lav. Sæsonfaktorerne har været gældende, siden der blev indført korte kapacitetsprodukter (dvs. kapacitetsprodukter kortere end 1 år). Den nuværende sæsonafhængige prissætning giver transportkunderne et incitament til at transportere mere i sommermånederne, hvor der er ledig kapacitet i transmissionssystemet pga. lav efterspørgsel. 9. Formålet med sæsonforskellen er således at tilskynde til en mere jævn og effektiv udnyttelse af transmissionssystemet. De transporterede mængder er imidlertid faldet markant siden 2004 (fra godt 9 mio Nm 3 i 2004 til ca. 5 mio Nm 3 i ), forbruget i DK/SE er faldet og der er sket en udbygning af systemet. Energinet.dk oplyser, at der ikke er kapacitetsknaphed i systemet længere. Sæsonfaktorerne er for nogle år siden afskaffet i det tyske gastransmisionsnet, hvilket betyder, at der med den nye metode på dette punkt vil ske en harmonisering med Tyskland. 10. Energinet.dk og Energistyrelsen har i 2014 offentliggjort en prognose af gasproduktion, leverancer og forbrug , jf. figur 1. Det fremgår af denne prognose, at der heller ikke kan forventes kapacitetsproblemer i gastransmissionssystemet i nær fremtid. Det kan oplyses, at det danske gastransmissionssystem i perioden årligt transporterede flere gasmængder, end der på noget tidspunkt forventes frem mod Jf. Energitilsynets analyse Konkurrencen på det danske engrosmarked for naturgas (2015).

3 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL Side 3/11 FIGUR 1 FREMSKRIVNING AF GASPRODUKTION, LEVERANCER OG FORBRUG Kilde: Fremskrivning af gasproduktion, leverancer og forbrug Energistyrelsen og Energinet.dk Multiplikatorer 11. Energinet.dk s anmeldte ændring af niveauet for multiplikatorer pr. 1. oktober 2016 begrundes med, at den tyske regulator, Bundesnetzagentur, i foråret af 2015 fastlagde en tarifregulering, som blandt andet fastsætter nye multiplikatorer for tyske transmissionsselskaber. Indtil foråret 2015 var alle multiplikatorer i Tyskland 1. Energinet.dk ønsker at nedsætte multiplikatorerne i det danske system, så multiplikatorerne har samme størrelse som aktuelt i Tyskland. Energinet.dk finder, at en højere grad af harmonisering til prisstrukturene i de tilstødende tyske systemer er hensigtsmæssig for at opnå et mere velfungerende marked på tværs af grænsepunktet. 12. Harmoniseringen med Tyskland forventes samtidig at understøtte salget af bundlede produkter, jf. at al ledig kapacitet på grænsepunkter i fremtiden skal sælges som bundlede produkter i henhold til den fælles europæiske netregel for kapacitet (NC CAM). 13. Multiplikatorer er et udtryk for, hvilket tillæg transportkunder skal betale for transmissionskapacitetsprodukter, som er kortere og dermed mere fleksible end referenceproduktet, der er årskapacitet. Årskapacitetsproduktet er således det

4 Side 4/11 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL standardprodukt, som prisen på de kortere produkter (kvartal/måned/day-ahead) via multiplikatorer beregnes ud fra. 14. Multiplikatorer indebærer, at en kunde der køber en kapaciet på X kwh hver dag i et år skal betale en forskellig pris afhængigt af, om kapaciten er købt som års- kvartals- månedsprodukter eller som dags- og within-day-produkter. Udgangspunktet ved beregningen af multiplikatorer er prisen for årsproduktet. Købes samme mængde kapacitet fx som 4 kvartalsprodukter er prisen højere end prisen på årsproduktet. Efter den nye metode beregnes prisen på kvartalsproduktet ved at gange prisen på årsproduktet med 1,1 (multiplikatoren) og dividere med 4. For månedsprodukter og dagsprodukter er de tilsvarende multiplikatorer 1,25 og 1,4 (divideret med henholdvis 12 og 365). 15. Energinet.dk s anmeldelse angiver Energinet.dk s nuværende multiplikatorer, forslaget til multiplikatorer pr. 1. oktober 2016 og forslaget til et acceptabelt multiplikatorinterval i et udkast til en europæisk netregel for harmoniserede gastransmissionsstrukturer som Kommissionen har offentliggjort. Multiplikatorerne fremgår af tabel 1. TABEL 1 MULTIPLIKATORER Nuværende Pr. 1. oktober 2016 Kommissionens forslag til en europæisk netregel for gastransmissionsstrukturer (NC TAR) År kvartal 1,47 1,1 1-1,5 Måned 1,47 1,25 1-1,5 Dag 1,8 1,4 1-3 Kilde: Energinet.dk og Kommissionen 16. Den foreslåede metodeændring indebærer, at Energinet.dk s multiplikatorer vil ligge inden for de multiplikatorintervaller, der arbejdes med i forslaget, som Kommissionen har offentliggjort i marts 2016, jf. tabel 1. Hovedbegrundelsen for Kommissionens forslag til fastsættelse af intervaller er et ønske om at medvirke til øget europæisk konkurrence på tværs af forskellige transmissionssystemer og grænser, samtidig med at der skabes incitamenter til langsigtede investeringer i transmissionssystemet.

5 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL Side 5/11 Analyse af den nye prisstruktur 17. Kapacitetsprisstrukturen med de nuværende multiplikatorer og den nuværende sæsonprofil fremgår af tabel 2. Det fremgår, at tarifferne varierer kraftigt gennem året ved indregning af sæsonprofil. 18. Indeks for, hvor meget det vil koste at købe en kapacitet i et helt år ved hjælp af korte kapacitetsprodukter ved den gældende prisstruktur, fremgår af tabel 2a. Indeks 100 er lig med prisen for kapacitet som årsprodukt. Det ses, at indeksene varierer i løbet af året som følge af de gældende sæsonfaktorer. Det er dyrest at købe de korte produkter, fx kvartalsprodukter i januar til marts, hvor prisen for køb af kvartalsprodukter er ca. 280 % af prisen for tilsvarende mængder som årsprodukt. I sommermånederne, hvor det er billigst at købe produkter, er prisen for kvartalsprodukter ca. 67 % af prisen for samme mængde købt som årsprodukt. TABEL 2 GÆLDENDE TARIFSTRUKTUR Okt. Nov. Dec. Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Kvt 38,5 % 38,5 % 38,5 % 70,0 % 70,0 % 70,0 % 21,7 % 21,7 % 21,7 % 16,8 % 16,8 % 16,8 % Md 7,0 % 10,5 % 21,0 % 24,5 % 24,5 % 21,0 % 10,5 % 5,7 % 5,6 % 5,6 % 5,6 % 5,6 % Dag 0,29 % 0,40 % 0,80 % 0,99 % 0,99 % 0,80 % 0,80 % 0,26 % 0,26 % 0,26 % 0,26 % 0,26 % Kilde: Energinet.dk Note: Uafbrydelig kapacitetsbetaling/reservationspriser (kortere aftaler). Pris i % af årskapacitet, startspris ved aktion TABEL 2A GÆLDENDE TARIFSTRUKTUR - PRIS PÅ KAPACITET I ET ÅR VED KØB AF KORTE KAPACITETS- PRODUKTER INDEKS-PRIS I FORHOLD TIL ÅRSPRODUKT Okt. Nov. Dec. Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Kvt ,8 86,8 86,8 67,2 67,2 67,2 Md ,2 67,2 67,2 67,2 67,2 Dag ,9 94,9 94,9 94,9 94,9 Kilde: Energinet.dk Note: Uafbrydelig kapacitetsbetaling/reservationspriser (kortere aftaler). Indeks for, hvor meget det vil koste at købe en kapacitet i et helt år ved hjælp af korte kapacitetsprodukter. For kvartalsprodukter er indeks beregnet ud fra 4 gange den aktuelle måneds kvartalstarif. For månedsprodukter er indeks beregnet ud fra 12 gange den aktuelle månedstarif. For dagsproduktet er indeks beregnet ud fra 365 gange den aktuelle måneds dagstarif. Sæsonprofilen indebærer, at indeksene varierer fra måned til måned. 19. I Tabel 3, vises, hvordan tarifstrukturen vil blive med den nye metode. Der er ikke indregnet sæsonprofil, og multiplikatorerne er lidt mindre end i den gældende prisstruktur. Multiplikatoren for kvartalsproduker er nedsat fra 1,47 til 1,1, og for månedprodukter og dagsprodukter er nedsættelsen fra henholdsvis 1,47 til 1,25 og fra 1,8 til 1,4. Det ses, at kapacitetsprisstrukturen er ens i alle måneder, jf at sæsonprofilen er afskaffet i den nye metode.

6 Side 6/11 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL TABEL 3 NY TARIFSTRUKTUR PR. 1. OKTOBER 2016 Okt. Nov. Dec. Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Kvt 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % 27,5 % Md 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % 10,4 % Dag 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % 0,38 % Kilde: Energinet.dk Note: Uafbrydelig kapacitetsbetaling/reservationspriser (kortere aftaler). Pris i % af årskapacitet, startspris ved aktion TABEL 3A NY TARIFSTRUKTUR PR 1. OKTOBER PRIS PÅ KAPACITET I ET ÅR VED KØB AF KORTE KAPACITETSPRODUKTER INDEKS - PRIS I FORHOLD TIL ÅRSPRODUKT Kvt Md Dag Okt. Nov. Dec. Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Kilde: Energinet.dk Note: Uafbrydelig kapacitetsbetaling/reservationspriser (kortere aftaler). Indeks for, hvor meget det vil koste at købe en kapacitet i et helt år ved hjælp af korte kapacitetsprodukter. For kvartalsprodukter er indeks beregnet ud fra 4 gange den aktuelle måneds kvartalstarif. For månedsprodukter er indeks beregnet ud fra 12 gange den aktuelle månedstarif. For dagsproduktet er indeks beregnet ud fra 365 gange den aktuelle måneds dagstarif. Afskaffelsen af sæsonprofilen indebærer, at indeksene ikke varierer fra måned til måned. 20. I tabel 3a er udregnet indeks for, hvor meget det vil koste at købe en kapacitet et år ved hjælp af korte kapacitetsprodukter med den ny prissstruktur. Indeks 100 er lig med prisen for kapacitet som årsprodukt. 21. Afskaffelsen af sæsonprofilen vil betyde, at transportkunder, der primært benytter transmisionsnettet i sommerperioden, vil få relativt højere tariffer, medens transportkunder, der i overvejendegrad benytter transmissionsnettet i vintermånederne, vil få relativt lavere tariffer. En kunde, der bruger systemet jævnt henover året, vil ikke opleve en væsentlig forskel i omkostningerne. 22. Sænkning af multiplikatorerne vil betyde, at kunder, der hidtil har købt årsprodukter - fordi de har et jævnt forbrug gennem hele året relativt set vil få øgede omkostninger. Kunder med et ujævnt forbrug, der har købt korte produkter, vil relativt set få færre omkostninger. 23. Energinet.dk har oplyst, at flere transportkunder har tilkendegivet et ønske om, at Energinet.dk sænker multiplikatoren mellem dags- og årsprodukter til 1. Energinet.dk har ud fra et forsigtighedshensyn valgt ikke at følge dette ønske. Energinet.dk har tilkendegivet, at der kan være usikkerhed om de fremtidige bookningsmønstre. Samtidig har nogle slutkunder, navnlig inden for procesindustri med et konstant forbrug, alt andet lige en fordel af, at multiplikatoren ikke sættes til 1.

7 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL Side 7/11 HØRING 24. Sekretariatet for Energitilsynet har udsendt anmeldelsen (15. januar 2016) og udkast til afgørelse i offentlig høring på Energitilsynets hjemmeside og pr. mail til markedets aktører (4. maj 2016). Alle, der abonnerer på nyheder fra Energitilsynet, er ligeledes blev orienteret om høringerne pr. mail. 25. Der er kommet høringssvar fra Dansk Industri, Maersk Energy Marketing A/S (MEMAS) og HMN Naturgas A/S. 26. Dansk Industri (DI) tilslutter sig ændringen af prisstrukturen med en sænkelse af multiplikatorerne (og afskaffelsen af sæsonfaktorerne). DI bemærker, at transportomkostningerne for en slutkunde med et stabilt og forudsigeligt aftag isoleret set vil kunne stige. DI påpeger, at Energinet.dk har oplyst, at disse negative virkninger vil opvejes af positive markedsmæssige effekter ved ændringen, herunder lavere transmissionsomkostninger for transportkunder, der anvender kortere produkter i vinterhalvåret; og således lavere priser for de slutkunder, der aftager gas fra de pågældende transportkunder. 27. Maersk Energy Marketing A/S (MEMAS) bemærker, at SET har udvist stor forståelse for MEMAS tidligere bemærkninger i forbindelse med anmeldelsen. MEMAS påpeger, at en multiplikator på 1 for entry-punkter vil medføre øget konkurrence på det danske gasmarked og dermed lavere priser. Selskabet har tidligere fremsat et forslag om at have én multiplikator-profil for entry punkter og en anden multiplikator-profil for slutkunder. Herved vil både transportkundernes og slutkundernes behov vedrørende multiplikatoren kunne opfyldes. MEMAS finder ikke konsekvenserne af dette forslag er blevet belyst i udkastet til afgørelse. 28. HMN Naturgas A/S bemærker, at selskabet er enig i at afskaffe sæsonprofilen og, at der ikke vurderes at være kapacitetsproblemer af sæsonmæssig karakter. Desuden bemærker HMN, at grænsekapaciteterne sælges på auktioner, hvor tarifferne alene tjener som startpunkt for disse auktioner. Såfremt der her skulle opstå et kapacitetsproblem, ville prisen på kapacitet blive sat højere på auktionerne. Samme argumentation er ifølge HMN også gældende ift., at multiplikatorerne skal være 1,00 i hvert fald på de punkter, hvor kapaciteterne sælges på auktioner. HMN anerkender argumentet om usikkerhed om de fremtidige bookingmønstre. Derimod ser HMN ikke noget tungtvejende argument for, at multiplikatorerne skal følge de tyske multiplikatorer. Exitzonen, Nybro entry, Biogas entry og Dragør er ikke grænsepunkter til det tyske marked, og prisen på bundlede produkter på Ellund sættes som summen af priserne på hver side af grænsen, uanset hvilke multiplikatorer, der anvendes. Især finder HMN det bekymrende, hvis ideen om at følge de tyske multiplikatorer også udstrækkes til at omfatte within-day kapaciteter, idet de tyske multiplikatorer her er så høje, at de virker hæmmende for within-day balancering via import fra/eksport til Tyskland.

8 Side 8/11 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL VURDERING 29. Den anmeldte metode indebærer to ændringer i tarifstrukturen: 1) Afskaffelse af sæsonprofilen 2) Reduktion af multiplikatorerne Sæsonprofilen 30. Den nuværende prisstuktur med sæsonprofil giver aktørerne et incitament til effektiv udnyttelse af systemet henover året, hvilket medvirker til en bedre udnyttelse af kapaciteten. 27. Det fremgår imidlertid af oversigten over kapaciteter og bookinger, jf. figur 1, at der ikke længere er kapacitetsproblemer og flaskehalse i det danske gastransmissionssystem, der kan begrunde en prisfastsættelse med det formål at give incitament til en bedre udnyttelse af kapacitet henover året (og specielt i perioder med pres på systemet). 28. Sekretariatet noterer sig i den forbindelse, at der ikke er nogen transportkunder, der har tilkendegivet, at de ønsker sæsonprofilen bevaret uændret. Endvidere vil afskaffelsen af sæsonprofilen indebære en harmonisering med Tyskland, der ikke har sæsonfaktorer i kapacitetstarifferne. 29. Energinet.dk s og Energistyrelsens prognose for produktion og transport i det danske gassystem, jf. figur 1, indikerer, at der heller ikke i fremtiden vil være kapacitetsproblemer i det danske transmissionssystem. 30. Sekretariatet vurderer derfor, at det er sagligt og rimeligt at fjerne sæsonfaktorerne på kapacitetsprodukter i det danske transmissionssystem. Sekretariatet vurderer på denne baggrund, at der ikke længere er behov for at opretholde sæsonprofilen i kapacitetstarifferne.

9 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL Side 9/11 Multiplikatorerne 31. Energinet.dk s vigtigste opgave i forbindelse med fastsættelse af tarifstrukturen er at sikre omkostningsdækning, og at tarifferne afspejler de faktiske omkostninger ved driften. Det gælder samtidig, at tariffer ikke må begrænse markedets likviditet eller medføre skævheder i handelen på tværs af grænserne. Således skal tarifmetoden bidrage til effektiv handel med gas samt konkurrence på markedet, samtidig med at krydssubsidiering mellem brugerne af systemet undgås, jf. artikel 13 i den europæiske gasforordning. Reduktion af multiplikatorerne vil gøre det relativt billigere for transportkunder at købe mere fleksible og korte produkter, da rabatten på årsprodukter reduceres. Dermed vil det også blive mindre attraktivt for transportkunder at købe årsprodukter. 32. Reduktion af multiplikatorerne vil teoretisk set betyde, at transportkundernes incitament til at indkøbe årskapacitet (med den heraf afledte risiko for overbooking) vil falde, hvorved Energinet.dk umiddelbart vil kunne få faldende indtægter. Energinet.dk s gastransmission er imidlertid underlagt en hvile-i sig-selv regulering, således at Energinet.dk s indtjening ikke er afhængig af størrelsen af multiplikatorerne. 33. Maersk Energy Marketing A/S (MEMAS) har i forbindelse med høringen af SET s udkast til afgørelse gentaget, at multiplikatoren kunne være forskellig mellem grænsepunktet og de øvrige exit-/entry punkter. Forslaget om forskellige multiplikatorer støttes af HMN. Energinet.dk har oplyst til SET, at de finder ideen om differentierede multiplikatorer interessant. Det er imidlertid Energinet.dk s opfattelse, at en gennemførelse af et sådant forslag vil kræve yderligere dialog med markedet, herunder også med repræsentanter for slutbrugerne. Energinet.dk vil drøfte dette forslag med markedet i den kommende proces som starter op i efteråret 2016 vedrørende en ny model for tarif, jf. den nye Network Code på tariffer (NC TAR). 34. MEMAS påpeger, at Energinet.dk ikke har taget i betragtning, at hele markedet tilsyneladende ønsker en multiplikator på en. Energinet.dk har hertil oplyst, at det er Energinet.dk s opfattelse, at emnet er blevet drøftet indgående med transportkunderne i efteråret Det er imidlertid korrekt, at transportkunderne har ønsket en multiplikator på 1. Energinet.dk har ikke desto mindre valgt ikke at følge transportkundernes tilkendegivne ønske om at sænke multiplikatoren mellem dags- og årskapacitet til 1, hvilket skyldes et forsigtighedsprincip. For det første kendes effekten af den foreslåede sænkning af multiplikatorerne på markedet og transportkundernes bookingmønster ikke. For det andet er der slutkunder, navnlig procesindustri med en flad sæsonprofil/konstant forbrug, som i princippet alt andet lige isoleret set vil have fordel af, at den nugældende tarifstruktur bibeholdes. Disse slutkunder har ikke i samme omfang som transportkunderne deltaget i den hidtidige dialog med markedsdeltagerne. Energinet.dk har overfor SET tilkendegivet, at de vil drøfte justeringerne med markedet i forbindelse med processen for en ny model for tarif, jf. den nye Network Code på tariffer (NC TAR), som starter til efteråret 2016.

10 Side 10/11 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL 35. MEMAS bemærker endeligt i høringen til Energinet.dk s anmeldelse, at Kommissionens forslag til ny netregel om transmissionsstrukturer (NC TAR) ikke er til hinder for en multiplikator på HMN har i høringen til SET s udkast tilkendegivet, at der ikke er noget tungtvejende argument for, at multiplikatorerne skal følge de tyske multiplikatorer. Energinet.dk har hertil oplyst, at dette forslag vil blive drøftet med markedet i forbindelse med en kommende proces om en ny tarifstruktur. Det er dog Energinet.dk s forventning at det umiddelbart vil være en fordel for markedet at have samme tarifstruktur på begge sider af grænsen. 37. Sekretariatet vurderer, at Energinet.dk s argumenter for ikke i denne omgang at ændre multiplikatoren til 1 (som MEMAS og HMN argumenterer for i deres høringssvar) er rimelige. For det første kan Energinet.dk med en gradvis sænkning af multiplikatoren indhøste erfaringer med, hvilken effekt en reduktion af multiplikatorer får for transportkundernes kapacitetskøb. For det andet vil der med en reduktion af multiplikatoren til 1 ske en yderligere omfordeling mellem slutkunder. 38. SET vurderer, at det er rimeligt, at Energinet.dk i første omgang vurderer, at der ikke skal være større omfordeling end det fremgår af den anmeldte metode. SET vurderer desuden, at det er rimeligt, at Energinet.dk vil gennemføre en proces med inddragelse af markedet - herunder slutkunder - inden der træffes beslutning om eventuelt at ændre multiplikatoren til 1 i grænsepunktet og eventuelt også i de andre exit-/entry punkter. 39. Sekretariatet konstaterer i den forbindelse, at Energinet.dk s forslag til ny metode er foreneligt med Kommissionens udkast til ny europæisk netregel for harmoniserede transmissionsstrukturer (NC TAR). Sekretariatet bemærker endvidere, at netreglen giver mulighed for at nedsætte multiplikatorerne på et senere tidspunkt. 40. SET konstaterer, at Energinet.dk og HMN ikke er enig i betydningen af, at der er samme multiplikatorer i Danmark og Tyskland. SET forventer, at denne problemstilling særskilt vil indgå i drøfteler med branchen om en ny model for tarif, jf. den nye Network Code på tariffer (NC TAR), således at denne problemstilling kan blive grundigt belyst i en ny tarifanmeldelse. 41. SET vil anmode Energinet.dk om løbende at blive orienteret om processen med fastsættelse af den nye tarifmetode, herunder nedsættelse af multiplikatorerne samt anvendelse af differentierede multiplikatorer. SET ønsker, at alle nødvendelige aspekter bliver inddraget i fastsættelse af multiplikatorer i en ny metode. Det er endelig sekretariatets vurdering, at det ikke kan afvises, at en multiplikator på 1 - som anført af MEMAS og HMN - på langt sigt kan være en bedre løsning for konkurrencen på gasmarkedet.

11 ENERGITILSYNET JUSTERING AF MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL Side 11/11 Samlet vurdering 42. Det er sekretariatets vurdering, at Energinet.dk s anmeldte metode opfylder kravene om objektivitet, gennemsigtighed og ikke-diskrimination i tariffastsættelsen, jf. naturgasforsyningslovens 7 og 38. Det er endvidere sekretariatets vurdering, at fjernelsen af sæsonfaktorer samt nedjustering af multiplkatoren kan (vil) bidrage til mere konkurrence på markedet og en effektiv handel med gas, jf. artikel 13 i den europæiske gasforordning. AFGØRELSE 43. Sekretariatet godkender Energinet.dk s anmeldte metode med en nedsættelse af multiplikatorer og fjernelse af sæsonprofil for kapacitetsprodukter på det danske gastransmissionsmarked, jf. naturgasforsyningslovens 36a. 44. Sekretariatet vurderer, at metoden opfylder kriterierne om objektivitet, gennemsigtighed og ikke-diskrimination, jf. naturgasforsyningslovens 7 og 38 og artikel 13 i den europæiske gasforordning.

Anmeldelse af multiplikator og sæsonprofil. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet. 12. januar 2016 NSY/PHN

Anmeldelse af multiplikator og sæsonprofil. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet. 12. januar 2016 NSY/PHN Til Sekretariat for Energitilsynet Anmeldelse af multiplikator og sæsonprofil 1. Baggrund Med den kommende europæisk netværkskode på tariffer (TAR NC) er der opstillet intervaller for multiplikatorer for

Læs mere

ENERGINET.DK S METODEANMELDELSE - MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL

ENERGINET.DK S METODEANMELDELSE - MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL ENERGINET.DK S METODEANMELDELSE - MULTIPLIKATORER OG SÆSONPROFIL 4. maj 2016 Engros & Transmission 16/0111 hth UDKAST TIL AFGØRELSE SAGSFREMSTILLING 1. Energinet.dk (gastransmission) har i metodeanmeldelse

Læs mere

Anmeldelse af multiplikator og sæsonprofil. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet. 12. januar 2016 NSY/PHN

Anmeldelse af multiplikator og sæsonprofil. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet. 12. januar 2016 NSY/PHN Til Sekretariat for Energitilsynet Anmeldelse af multiplikator og sæsonprofil 1. Baggrund Med den kommende europæisk netværkskode på tariffer (TAR NC) er der opstillet intervaller for multiplikatorer for

Læs mere

TARIFERING I GASTRANSMISSIONSSYSTEMET

TARIFERING I GASTRANSMISSIONSSYSTEMET TARIFERING I GASTRANSMISSIONSSYSTEMET Tariffer i ledningsbundne energisystemer Nina Synnest Sinvani 1 AGENDA KORT OM ENERGINET og TSO GAS REGULERING: DK EU TARIFMETODE Nuværende Forventet AFSLUTNING OG

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Metodeanmeldelse. Frigivelse af kapacitet gennem Flow Commitment

Metodeanmeldelse. Frigivelse af kapacitet gennem Flow Commitment Metodeanmeldelse Frigivelse af kapacitet gennem Flow Commitment Indledning Metodeanmeldelse - Frigivelse af kapacitet gennem Flow Commitment Rev. nr. 14/08148-18 v00 Dok. 14/08148-18 2 Indhold Indledning...

Læs mere

Energinet.dk godkendelse af ændrede tariferingsmetoder (gas)

Energinet.dk godkendelse af ændrede tariferingsmetoder (gas) Punkt 4 Energitilsynets møde den 23. september 2013 Dato: 23. september 2013 Sag: 13/01922 Afd.: Engros og Transmission Sagsbehandler: /IHO/HTH Energinet.dk godkendelse af ændrede tariferingsmetoder (gas)

Læs mere

Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 23. september 2014 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 155 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager

Læs mere

1. Sekretariatet for Energitilsynet (SET) har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet (SET) har på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: NGF Nature Energy Distribution A/S Ørbækvej 260 5220 Odense 3. oktober 2017 Ret & Administration 17/05337 ADKR AFGØRELSE NGF NATURE ENERGY DISTRIBUTION A/S METO- DEANMELDELSE AF AFGØRELSE 1. Sekretariatet

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017

FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017 FASTSÆTTELSE AF TILLÆG TIL SPOT- PRISEN FOR KONKURSRAMTE KUNDER 2017 29. november 2016 Engros & Transmission 16/10983 Mikkel Hoffmann Bjarrum SAGSFREMSTILLING 1. Sekretariatet for Energitilsynet (SET)

Læs mere

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET

GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF TIDSPUNKTET FOR BINDENDE DAY-AHEAD-KAPACITET 13. juni 2017 Engros & Transmission 16/13449 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender

Læs mere

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om

AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender hermed Energinets anmodning af 24. august 2018 om AFGØRELSE OM GODKENDELSE AF ENERGINETS ÆNDRINGSFORSLAG VED- RØRENDE SKIFT FRA FYSISKE TRANSMIS- SIONSRETTIGHEDER TIL FINANSIELLE TRANSMISSIONSRETTIGHEDER PÅ STO- REBÆLTSFORBINDELSEN 29. november 2018 Engros

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 25. september 2012

Referat Energitilsynsmøde den 25. september 2012 Referat Energitilsynsmøde den 25. september 2012 15-10-2012 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 135 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

Læs mere

METODEGODKENDELSE CMP IMPLEMENTERING I DANMARK

METODEGODKENDELSE CMP IMPLEMENTERING I DANMARK PUNKT X ENERGITILSYNETS MØDE DEN 29. SEPTEMBER 2015 METODEGODKENDELSE CMP IMPLEMENTERING I DANMARK 10. juli 2015 Engros & Transmission HNJ RESUMÉ 1. Denne sag er en metodesag på gasområdet, hvor Energinet.dk

Læs mere

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende:

1. Sekretariatet for Energitilsynet har på baggrund af nedenstående sagsfremstilling og begrundelse truffet afgørelse om følgende: SEKRETARIATSAFGØRELSE 13. december 2017 Engros & Transmission 17/07575 PEFA GODKENDELSE AF FORSLAG TIL ORD- NING FOR ALTERNATIVE PROCEDURER FOR KAPACITETSBEREGNINGSREGION HANSA JF. KOMMISSIONENS FORORD-

Læs mere

CMP Metodeanmeldelse

CMP Metodeanmeldelse CMP Metodeanmeldelse Energinet.dk Indholdsfortegnelse Indledning... 4 1. Introduktion... 6 1.1 Baggrund... 6 1.2 Kapacitetssituationen i det danske transmissionssystem... 6 1.3 Proces og markedsinvolvering...

Læs mere

Industriforum. 10. September 2014. Dato - Dok.nr. 1

Industriforum. 10. September 2014. Dato - Dok.nr. 1 Industriforum 10. September 2014 Dato - Dok.nr. 1 Program Dato - Dok.nr. 2 Forsyningsbillede 2014-2015 Christian Meiniche Andersen can@energinet.dk Dato - Dok.nr. 3 Forsyningsbilledet Forsyningssikkerheden

Læs mere

ENERGITILSYNET. - at fortsætte med at sælge day-ahead kapacitet (og intra-day kapacitet) efter princippet først-til-mølle.

ENERGITILSYNET. - at fortsætte med at sælge day-ahead kapacitet (og intra-day kapacitet) efter princippet først-til-mølle. ENERGITILSYNET ENGROS 12/07917 HNJ/ Metodegodkendelse salg af transportkapacitet på auktion ENERGITILSYNETs sekretariat Resumé 1. I denne sag skal Energitilsynet tage stilling til, om Energinet.dk kan

Læs mere

DK1-DE Modhandelsmodel

DK1-DE Modhandelsmodel Til Markedsarbejdsgruppen DK1-DE Modhandelsmodel 20. september 2016 LIN/KBP Eksportkapaciteten imellem Vestdanmark og Tyskland har over en længere periode været betydeligt begrænset som følge af det svage

Læs mere

METODEGODKENDELSE CMP IMPLEMENTERING I DANMARK

METODEGODKENDELSE CMP IMPLEMENTERING I DANMARK PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 29. SEPTEMBER 2015 METODEGODKENDELSE CMP IMPLEMENTERING I DANMARK 29. september 2015 Engros & Transmission 15/03882 HNJ RESUMÉ 1. Denne sag er en principel metodesag på

Læs mere

GODKENDELSE AF PARAMETRE OG FAST- SÆTTELSE AF F-FAKTOR TIL DEN ØKONO- MISKE TEST FOR BALTIC PIPE PROJEKTET

GODKENDELSE AF PARAMETRE OG FAST- SÆTTELSE AF F-FAKTOR TIL DEN ØKONO- MISKE TEST FOR BALTIC PIPE PROJEKTET PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 28. NOVEMBER 2017 GODKENDELSE AF PARAMETRE OG FAST- SÆTTELSE AF F-FAKTOR TIL DEN ØKONO- MISKE TEST FOR BALTIC PIPE PROJEKTET 28. november 2017 Engros & Transmission 17/10973

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Anmeldelse af tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan. Indhold. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet

Anmeldelse af tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan. Indhold. 1. Baggrund. Sekretariat for Energitilsynet Til Sekretariat for Energitilsynet Anmeldelse af tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan 24. juni 2014 NSY/JDA Indhold 1. Baggrund... 1 2. Konklusion... 2 3. Konsekvenserne af ændringen

Læs mere

Godkendelse af ny tarifmetode for det danske transmissionssystem (NC TAR godkendelse)

Godkendelse af ny tarifmetode for det danske transmissionssystem (NC TAR godkendelse) HØRINGSUDKAST Godkendelse af ny tarifmetode for det danske transmissionssystem (NC TAR godkendelse) 8. april 2019 Engros & Transmission 18/20253 RESUMÉ I denne sag skal Forsyningstilsynet tage stilling

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse

Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse Til Energitilsynets sekretariat Att.: Henrik Thomsen Kommentarer til SET s udkast af 12. september 2012 til afgørelse om metodegodkendelse af reservation på den elektriske Storebæltsforbindelse 20. september

Læs mere

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG)

Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger efter forordning 2016/631 (RfG) 1/6 Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Energinet Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44 info@energinet.dk CVR-nr. 28 98 06 71 Anmeldelse af gennemførelsesforanstaltninger

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG 10. januar 2017 Engros & Transmission GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE FREMSENDELSE AF DATA OM PRO- DUKTION OG FORBRUG RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet ( SET ) godkender på baggrund af vedlagte

Læs mere

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet.

3. Den 7. august 2017 anmeldte Energinet den supplerende metode, jf. bilag 2, til Sekretariatet. Energinet Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia 2. november 2017 Engros & Transmission Fremsendt via mail: hpa@energinet.dk GODKENDELSE AF SUPPLERENDE METODE TIL KOMPENSATION AF HAVVINDMØLLEPARKER VED PÅBUDT

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NRGi Net 23. november 2015 Detail & Distribution 15/11009 LBA AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget NRGI Net A/S (NRGI) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Opdatering af evaluering af fysiske transmissionsrettigheder på Storebæltsforbindelsen. 1. Indledning. 2. Opsummering.

Opdatering af evaluering af fysiske transmissionsrettigheder på Storebæltsforbindelsen. 1. Indledning. 2. Opsummering. Til Energitilsynet Opdatering af evaluering af fysiske transmissionsrettigheder på Storebæltsforbindelsen 10. juli 2015 NFL/NFL 1. Indledning Energinet.dk sender hermed opdateringen af evalueringen af

Læs mere

HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer

HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer ENERGITILSYNET Afgørelse 21. december 2012 D&D /LBA HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer 1. HMN Naturgas I/S (herefter HMN) har d. 6. november 2012 indsendt

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

UDTALELSE OM PRINCIPPER FOR MARKEDSZONE OG ME- TODE TIL FASTSÆTTELSE AF TARIFFER I FORBINDELSE MED BALTIC PIPE PROJEKTET

UDTALELSE OM PRINCIPPER FOR MARKEDSZONE OG ME- TODE TIL FASTSÆTTELSE AF TARIFFER I FORBINDELSE MED BALTIC PIPE PROJEKTET UDTALELSE OM PRINCIPPER FOR MARKEDSZONE OG ME- TODE TIL FASTSÆTTELSE AF TARIFFER I FORBINDELSE MED BALTIC PIPE PROJEKTET 31. januar 2017 Engros & Transmission 16/10895 HNJ/MHB Energitilsynet har på møde

Læs mere

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN)

FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN) FASTSÆTTELSE AF PRIS PÅ KONKURS- PRODUKTET FOR 2018 (TILLÆG TIL SPOT- PRISEN) 23. november 2017 Engros & Transmission 17/13546 Tobias Ladegaard Hensch AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER

Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej Odense SV AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Energi Fyn Net A/S Sanderumsvej 16 5250 Odense SV 7. februar 2017 Detail & Distribution 16/10977 laa AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

Anmeldelse af ændring af overleverancegebyr (Exit Zone) og overleveringsgebyr (BNG Entry) 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet

Anmeldelse af ændring af overleverancegebyr (Exit Zone) og overleveringsgebyr (BNG Entry) 1. Baggrund. Sekretariatet for Energitilsynet Til Sekretariatet for Energitilsynet Anmeldelse af ændring af overleverancegebyr (Exit Zone) og overleveringsgebyr (BNG Entry) 1. august 2016 CMJ/CRU Nærværende metodeanmeldelse søger Energitilsynets godkendelse

Læs mere

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER

CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER BILAG 3 26. oktober 2017 Engros & Transmission CLEARING OG AFVIKLING I FORBINDELSE MED DEN FÆLLES DAY-AHEAD- OG IN- TRADAY-KOBLING AFGØRELSE OM SHIPPINGORDNINGEN FOR DE DANSKE BUDZONEGRÆNSER SEKRETARIATET

Læs mere

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET

GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATSAFGØRELSE 18. april 2018 Engros & Transmission GODKENDELSE AF REGIONAL UDFORM- NING AF LANGSIGTEDE TRANSMISSIONS- RETTIGHEDER I KAPACITETSBEREG- NINGSREGION NORDIC FOR ELMARKEDET SEKRETARIATET

Læs mere

ANALYSE: KONKUR RENCEN PÅ DET DANSKE ENGROSMARKED FOR NATURGAS UDKAST KLAUSULERET

ANALYSE: KONKUR RENCEN PÅ DET DANSKE ENGROSMARKED FOR NATURGAS UDKAST KLAUSULERET ANALYSE: KONKUR RENCEN PÅ DET DANSKE ENGROSMARKED FOR NATURGAS UDKAST KLAUSULERET UDKAST KLAUSULERET UDKAST KLAUSULERET ENERGITILSYNET DECEMBER 2015 ANALYSE AF KONKURRENCEN PÅ DET DANSKE ENGROSMARKED FOR

Læs mere

FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM

FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 29. MAJ 2018 FORLÆNGELSE AF ORDNINGEN FOR NED- SAT BETALING VED TILSLUTNING AF LA- DESTANDERE I DET OFFENTLIGE RUM 29. maj 2018 Detail & Distribution 18/08162 laa RESUMÉ

Læs mere

Godkendelse af justering i metoden til beregning af nødforsyningstariffen for beskyttede og ikkebeskyttede danske gaskunder (UDKAST)

Godkendelse af justering i metoden til beregning af nødforsyningstariffen for beskyttede og ikkebeskyttede danske gaskunder (UDKAST) 19. september 2014 ENGROS 14/07685 HNJ Godkendelse af justering i metoden til beregning af nødforsyningstariffen for beskyttede og ikkebeskyttede danske gaskunder (UDKAST) Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING

REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING PUNKT 5 MØDE DEN 21. JUNI 2017 REVURDERING AF TARIFMODEL 2.0 EGENPRODUCENTERS RÅDIGHEDSBETA- LING 21. juni 2017 Detail & Distribution 17/06429 laa RESUMÉ 1. Egenproducenters rådighedsbetaling dækker omkostninger

Læs mere

13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018

13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 13. JULI 2018 ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 Side 2/9 FORSYNINGSTILSYNET ELPRISSTATISTIK 2. KVARTAL 2018 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger

Læs mere

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte:

TILKENDEGIVELSE Sekretariatet for Energitilsynet tilkendegiver på baggrund af det anmeldte: Dansk Energi 14. december 2016 Detail & Distribution 16/11009 laa TILEKNDEGIVELSE OM DANSK ENERGIS ANMELDTE METODEÆN- DRING FOR STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Med mail af 17. oktober 2016 anmeldte Dansk Energi

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER

ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER ÆNDREDE UDBUDSBETINGELSER FOR ENERGINET.DK S INDKØB AF SYSTEMBÆ- RENDE EGENSKABER 5. april 2017 Engros & Transmission 16/03159 HGO RESUMÉ 1. Energinet.dk har anmeldt en ændring af udbudsbetingelserne for

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER

Bilag nr. 4 HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Bilag nr. 4 10. april 2015 Detail & Distribution 15/00115 LRN & LAA HØRINGSNOTAT GENNEMGANG AF FORSKRIFTER Sekretariatet for Energitilsynet sendte den 23. januar 2015 udkast til notat om metodegodkendelse

Læs mere

GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53

GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53 SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF PRODUKTER, DER KAN HAND- LES I DEN FÆLLES INTRADAY MARKEDSKOBLING I ELMARKEDET, JF. KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/1222, ARTIKEL 53 31. januar 2018 Engros & Transmission

Læs mere

BALTIC PIPE PROJEKTET GODKENDELSE AF REGLER FOR ALLOKERING AF KAPACITET FOR OPEN SEASON 2017 I MED- FØR AF NC CAM

BALTIC PIPE PROJEKTET GODKENDELSE AF REGLER FOR ALLOKERING AF KAPACITET FOR OPEN SEASON 2017 I MED- FØR AF NC CAM BALTIC PIPE PROJEKTET GODKENDELSE AF REGLER FOR ALLOKERING AF KAPACITET FOR OPEN SEASON 2017 I MED- FØR AF NC CAM 2. juni 2017 Engros & Transmission 17/02274 HNJ AFGØRELSE 1. Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret

1. Tarifferne fastsættes ikke efter vandfaldsmodellen, men er 100 pct. mængdebaseret Vestjyske Net 60 kv A/S 23. november 2016 Detail & Distribution 16/09239 laa GODKENDELSE AF VESTJYSKE NET 60 KV A/S TARIFMETODE OG STANDARDINVESTERINGSBIDRAG PÅ NUL Vestjyske Net har den 30. oktober 2016

Læs mere

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL

GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL SEKRETARIATSAFGØRELSE GODKENDELSE AF METODEN VEDRØREN- DE DEN FÆLLES NETMODEL 5. maj 2017 Engros & Transmission 16/07466 SLRS RESUMÉ 1. Sekretariatet for Energitilsynet (Sekretariatet) godkender på baggrund

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015. RAH Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/11094 LBA/LAA GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris4000 Side 1 af 12 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-14 feb-14 mar-14 Kommerciel el (fpligt) 36,68 36,68 36,68 Abonnement (fpligt) 2,77 2,77 2,77 Nettarif lokal

Læs mere

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre

1 Kalenderen. 1.1 Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre Kalenderen Vejledning til denne kalender findes i Slægtsforskning fra A til Z af Ulrich Alster Klug.. Oversigt over de til årstallene hørende søjlenumre * markerer skudår. 0 02 0 0 * 0 0 0 0 * 0 2 * *

Læs mere

Godkendelse af Energinet.dks køb af DONG Storage A/S fra DONG Energy A/S. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter. 3.

Godkendelse af Energinet.dks køb af DONG Storage A/S fra DONG Energy A/S. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter. 3. Dato: 22. december 2014 Sag: BITE-14/10716 Godkendelse af Energinet.dks køb af DONG Storage A/S fra DONG Energy A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 17. december 2014 en anmeldelse af en fusion

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 24. november 2016 Detail & Distribution AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S

Læs mere

Energinet.dk s nye kommercielle balanceringsmodel - metodegodkendelse (naturgas)

Energinet.dk s nye kommercielle balanceringsmodel - metodegodkendelse (naturgas) Punkt 4 Energitilsynets møde den 23. september 2014 23/09/2014 ENGROS 14/03714 /CDY/IHO/HNJ Energinet.dk s nye kommercielle balanceringsmodel - metodegodkendelse (naturgas) Resumé 1. I denne sag skal Energitilsynet

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni

Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Referat Energitilsynsmøde den 21. juni Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 174 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til beslutning:

Læs mere

Udvikling på A-dagpenge

Udvikling på A-dagpenge 2. budgetopfølgning 1. Hovedkonklusioner Nærværende notat redegør for et forventet merforbrug vedr. de forsikrede ledige på netto 4,3 mio. kr. i forhold til oprindeligt budget og har tre hovedkonklusioner:

Læs mere

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet

Kraftvarmedag. Foreningen Danske Kraftvarmeværker. Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Kraftvarmedag Foreningen Danske Kraftvarmeværker Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Energiområdet : Folketing, ministerium, myndigheder og klageinstanser Folketinget Klima-, Energi- og Bygningsministeriet

Læs mere

Energitilsynet har ved tilkendegivelse af 23.juni 2015 taget Dansk Energis tarifmodel 2.0 til efterretning i medfør af elforsyningslovens 73 b.

Energitilsynet har ved tilkendegivelse af 23.juni 2015 taget Dansk Energis tarifmodel 2.0 til efterretning i medfør af elforsyningslovens 73 b. Dong Energy Eldistribution A/S 16. november 2015 Detail & Distribution 15/09590 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Dong Energy Eldistribution A/S

Læs mere

Afgørelse om den danske balancemodel (Ophævelse af vilkår om Market Maker)

Afgørelse om den danske balancemodel (Ophævelse af vilkår om Market Maker) Afgørelse om den danske balancemodel (Ophævelse af vilkår om Market Maker) 31. januar 2019 Engros & Transmission 19/00565 HNJ RESUMÉ (...) AFGØRELSE Forsyningstilsynet afgør, at within-day prisen på den

Læs mere

Tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan Tillæg. 1. Indledning. 2. Ændringer i mængdefordeling og omkostningsfordeling

Tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan Tillæg. 1. Indledning. 2. Ændringer i mængdefordeling og omkostningsfordeling Til Henrik Nygaard Sekretariatet for Energitilsynet Tarifjustering som følge af revision af Den Nationale Nødplan Tillæg 19. august 2014 NSY/JDA 1. Indledning I dette notat redegøres der for, at den af

Læs mere

Afgørelse om den danske balancemodel (Ophævelse af vilkår om Market Maker)

Afgørelse om den danske balancemodel (Ophævelse af vilkår om Market Maker) Afgørelse om den danske balancemodel (Ophævelse af vilkår om Market Maker) 28. februar 2019 Engros & Transmission 19/00565 HNJ RESUMÉ I 2016 godkendte Energitilsynet (nu Forsyningstilsynet), at prisen

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Energimarkederne i europæisk perspektiv

Energimarkederne i europæisk perspektiv Energimarkederne i europæisk perspektiv Implementering af den 3. liberaliseringspakke Fungerer markederne hensigtsmæssigt? ved direktør Finn Dehlbæk, Sekretariatet for Energitilsynet 1 Sekretariatet for

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nibe El-forsyning Net A.m.b.a. 9. november 2015 Detail & Distribution 15/08223 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe El-forsyning Net A.m.b.a.

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011 VÆKST BAROMETER 3. KVARTAL 2011 Jobvækst synes sikker Vækstforventningerne hos de syddanske virksomheder har siden udgangen af 2009 peget opad. Men det har indtil videre ikke ført til mange nye job. De

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning

Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning 20.december 2017 Analyse af udvikling i arbejdstid for ansatte i fleksjob under ny fleksjobordning J.nr. Viden og Analyse ABO/CHN Sammenfatning I denne analyse ses der på udviklingen i arbejdstid for personer

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

Den effektive danske energiforsyning II myndigheder/tilsyn

Den effektive danske energiforsyning II myndigheder/tilsyn Den effektive danske energiforsyning II myndigheder/tilsyn Omstilling til konkurrence og effektivitet Hvad er opnået via benchmarking og regelforvaltning? Jørgen G. Jørgensen Medlem af Energitilsynet Energitilsynet

Læs mere

17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016

17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 17. OKTOBER 2016 ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 Side 2/9 ENERGITILSYNET ELPRISSTATISTIK 3. KVARTAL 2016 DEN NYE ELPRISSTATISTIK Elprisstatistikken angiver den gennemsnitlige elpris for husholdninger samt

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012

Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 Referat Energitilsynsmøde den 30. oktober 2012 16-11-2012 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 136 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

Læs mere

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec.

Faxe, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. SSJÆ, indbrud. Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec. Faxe, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 SSJÆ, indbrud 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Danmark, indbrud 7 6 5 4 3 2 27 28 29 1 Faxe, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 SSJÆ, vold 8 7 6 5 4 3 27 28 29 2 1 Danmark, vold 1 9 8

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Metodeanmeldelse. Frigivelse af kapacitet gennem mod-flow

Metodeanmeldelse. Frigivelse af kapacitet gennem mod-flow Metodeanmeldelse Frigivelse af kapacitet gennem mod-flow Indledning Metodeanmeldelse - Frigivelse af kapacitet gennem mod-flow Rev. nr. 14/08148-8 v00 Dok. 14/08148-8 2 Indhold Indledning... 4 Definitioner...

Læs mere

Regler for CTF. (Energinet.dk Gastransmissions regler for Capacity Transfer Facility)

Regler for CTF. (Energinet.dk Gastransmissions regler for Capacity Transfer Facility) Regler for CTF (Energinet.dk Gastransmissions regler for Capacity Transfer Facility) VILKÅR OG BETINGELSER FOR BILATERAL HANDEL MED KAPACITET I TRANSMISSIONSSYSTEMET Version 5.2 Juni 2010 Regler for CTF,

Læs mere

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED

SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED SIKKERHEDSGUIDE NØDUDGANGE HJERTESTARTER SAMLINGSSTED NETREGLER 2 NETREGLER HVOR KOMMER DE FRA En energipolitik for Europa 3. liberaliseringspakke Direktiv om fælles regler for det indre marked for elektricitet

Læs mere

Plantekongres. Indlæg af Steffen Halmø

Plantekongres. Indlæg af Steffen Halmø Plantekongres Indlæg af Steffen Halmø Disposition Skal forsøge at give et svar på spørgsmålet: Kan det globale gødningsmarked levere end tredjedel mere kvælstof til Danmark, når normreduktionen delvis

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet. Overvågning af de danske engrosmarkeder for elektricitet og naturgas

Sekretariatet for Energitilsynet. Overvågning af de danske engrosmarkeder for elektricitet og naturgas Sekretariatet for Energitilsynet Overvågning af de danske engrosmarkeder for elektricitet og naturgas Kvartalsrapport - 1.kvartal 2012 Indholdsfortegnelse Det danske engrosmarked for naturgas 1. Markedsbeskrivelse...

Læs mere

RAPPORT, SEPTEMBER 2017

RAPPORT, SEPTEMBER 2017 RAPPORT, SEPTEMBER 2017 PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 Side 2/6 ENERGITILSYNET PRODUKTFORDELINGEN PÅ DET DANSKE DETAILMARKED FOR NATURGAS I 2016 INDHOLD RESUMÉ... 3 PRODUKTFORDELINGEN

Læs mere

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg

Energi Viborg A/S Bøssemagervej Viborg Energi Viborg A/S Bøssemagervej 8 8800 Viborg 8. august 2016 Detail & Distribution 15/11329 /BEJ, NOJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 22. juni 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 KLAGE OVER ENERGITILSYNETS AFGØRELSE OM FORRENTNING

Læs mere

Decentral Kraftvarme. Har det en berettigelse i fremtidens el-system

Decentral Kraftvarme. Har det en berettigelse i fremtidens el-system Decentral Kraftvarme Har det en berettigelse i fremtidens el-system Decentral kraftvarme relationer mod el-systemet Et lille tilbage blik 1. CHP relation mod el markedet 2. Elforbrug til varmeproduktion

Læs mere

Information om forsyningssituationen 2011-2013

Information om forsyningssituationen 2011-2013 Information om forsyningssituationen 2011-2013 Information om forsyningssituationen 2011-2014 Det danske naturgassystem Roller i Gasmarkedet Forsyningssituationen Udbygning af transmissionsnettet Hvorfor

Læs mere

Udkast til afgørelse om en fælles balancezone (Joint Balancing Zone) for Danmark og Sverige

Udkast til afgørelse om en fælles balancezone (Joint Balancing Zone) for Danmark og Sverige Udkast til afgørelse om en fælles balancezone (Joint Balancing Zone) for Danmark og Sverige 6. marts 2019 Engros & Transmission 18/14887 HNJ RESUMÉ (...) AFGØRELSE Forsyningstilsynet godkender den anmeldte

Læs mere

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6

Dansk Energi F:\Statistikdata\Uddata\Energipriser\Elpris-sammensætning-måned-4000kWh.xlsx/Elpris Side 1 af 6 Denne opgørelse viser den gennemsnitlige elpris pr. kwh - abonnement er indregnet. Øre/kWh jan-13 feb-13 mar-13 apr-13 maj-13 jun-13 jul-13 aug-13 sep-13 okt-13 Kommerciel el (fpligt) 38,43 38,43 38,43

Læs mere