Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering på Drift - budget Driftsudgift

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering på Drift - budget Driftsudgift"

Transkript

1 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering på Drift - budget - Sektor Miljø, Limfjordssekretariatet Driftsønske nr. 1 Beløb i kr. Driftsudgift Funktion, HavørredLimfjorden. I takt med en renere fjord opnås søges lystfiskerturisme fremmet. Grøn Vækst initiativ. Havørred Limfjorden Tildeling af budgetrammer for at skabe lystfiskerturisme omkring Limfjorden Havørred Limfjorden er et Grøn vækst projekt forankret i Limfjordsrådet. I samarbejde med øvrige kystkommuner omkring Limfjorden gennemføres projektet Havørred Limfjorden med det formål at få lystfiskerturisme omkring Limfjorden som et grøn vækstinitiativ affødt af de mange vandplanprojekter, som giver bedre åer og en renere fjord. Forankret i Limfjordssekretariatet, som ligger i (MEF), ansættes en fælles medarbejder, som skal sikre de nødvendige grundydelser til de deltagende kommuner, herunder samarbejde med turistforeningerne, udarbejdelse af reklame- og infomaterialer samt ansøgninger om fondsmidler og regionale vækstmidler til at gennemføre konkrete anlægsprojekter og større internationale reklamekampagner i f.eks. Tyskland osv. Den lovpligtige indsats i forhold til de statslige vandplaner er i gang i alle kommuner. I vedtægterne for Limfjordsrådet er anført, at rådet skal arbejde for at skabe grøn vækst med udgangspunkt i de lovpligtige vandplanopgaver, som rådet varetager på Limfjordskommunernes vegne. Havørred Limfjord-projektet har netop til formål at understøtte vækst tilknyttet de renere åer og fjorden. Projektet er et samarbejdsprojekt mellem de 10 kystkommuner omkring Limfjorden og kræver et tilsagn fra alle kommuner for at blive en realitet. Projektet er ligesom Limfjordsrådet baseret på princippet om en solidarisk indsats til fælles gavn. Såfremt der ikke bevilliges midler til projektet må det forventes, at projekt ikke kan gennemføres, selvom øvrige kommuner bevilliger midler hertil. Den budgetterede indtægt stammer således fra øvrige kommuner. Se bilag HavørredLimfjorden

2 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering på Drift - budget - Driftsudgift Sektor Miljø Driftsønske nr. 2 Beløb i kr. Funktion, Deltagelse i Green City vil give et stærkt politisk forum for erfaringsudveksling og miljøpolitisk udvikling. Green City medlemskab Tildeling af budgetrammer for at deltage i nationalt by netværk for de miljøambitiøse kommuner. Green Cities har henvendt sig til Aalborg Kommune for at opfordre til medlemskab i Green Cities. Green Cities udgøres i dag af et politisk samarbejde mellem København, Albertslund, Ballerup, Allerød, Herning og Kolding kommuner. En Green Cities-kommune gør en ekstraordinær indsats for at fastholde, beskytte og forbedre miljøet og arbejder langsigtet med at udvikle et bæredygtigt lokalsamfund. Green Cities-samarbejdet bygger på seks fælles målområder omfattende klima, grundvand, natur, affald, trafik og økologi indenfor hvilke samarbejdet er forankret. Samarbejdet udvikles i fællesskab af de deltagende kommuner, som udpeger fælles indsatsområder, løbende opdyrker nye samarbejds-temaer og udveksler erfaringer og resultater med udgangspunkt i de fastsatte mål. Som medlem i Green Cities skal man honore fælles vedtagne spilleregler. De væsentligst er: - Samarbejdet er et forpligtende frivilligt samarbejde - De deltagende kommuner forpligtiger sig til at have løbende forbedringer og udarbejde handlingsplaner for at leve op til de fælles vedtagne mål. Der er ikke krav om, at alle medlemmer skal honorere de fælles vedtagne mål lige hurtigt. - En politisk styregruppe udgør ledelsen af samarbejdet, og hvert medlem har en stemme. - Der vælges en politisk formand for samarbejdet for en periode af 2 år. Det er forvaltningens vurdering, at Green Cities har sammen karakter som Limfjordsrådet. Der samarbejdes mellem kommunerne om fælles mål, og omfanget er defineret af de deltagende kommuner. Fællesskabet i Green Cities kan således ikke kræve noget af sine medlemmer eller bestemme noget på medlemmernes vegne uden, at der er givet tilslutning hertil i den enkelte kommune.

3 Da Byrådet allerede har vedtaget en bæredygtighedsstrategi, er medstifter af Aalborg commitments og aktivt har igangsat en grøn omstilling i forvaltningerne (økologi, energiledelse og miljøstyring) og sammen med væsentlige eksterne parter (NBE, grønne butikker), er det forvaltningens vurdering, at Aalborg til fulde vil kunne honorere kravene til medlemskabet af Green Cities. Medlemskabet vil give en merværdi for MEF og Aalborg Kommune i forhold til det nationale niveau og videns opbygning hos MEU og embedsværk. Der er ingen direkte negative konsekvenser ved ikke at melde sig ind i netværket. De store kommuner bidrager med mere end små kommuner, og for kommuner over indbyggere koster medlemskabet således kr. årligt. Derudover vil der være udgifter forbundet med mødedeltagelse, deltagelse i udviklings- og erfa-arbejdet, udarbejdelse af fælles handlingsplan samt de 2 årlige konferencer. Se skema ovenfor.

4 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering på Anlæg - budget - Sektor Miljø, Center for Grøn Omstilling Anlægsønske nr. 1 Beløb i kr. Anlægsudgift Funktion, Etablering af NBE BYG, Udvidelse af NBE aktiviteterne for at understøtte SMART City satsningen NBE BYG Tildeling af budgetrammer for at forankre SMART city hos de lokale bygherre og entreprenører Formål: Baseret på de gode erfaringer fra Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (NBE) foreslås netværket udvidet til også at omfatte den lokale byggebranche i NBE BYG i et samarbejde med AAU og Tech College. Formålet med netværket er via partnerskaber at opbygge viden og innovationskraft hos de lokale bygherrer og entreprenører, som opererer i Aalborg Kommune. Dette for at sikre, at de har evne og mulighed for at leve op til kravene i DGNB-certificeringen og tilsvarende. Undersøgelser viser, at DK byggebranche ligger meget lavt på innovation i forhold til deres specielt svenske konkurrenter. Et forhold som betyder, at bæredygtighedskrav giver anledning til usikkerhed og derfor højere priser, når disse krav stilles. Hovedindsatser: Baseret på lokale data om karakteristika for bæredygtige bydele udarbejdes forretningsplaner og byggeplaner for entreprenørerne og bygherrer, der opererer i Aalborg kommune med udgangspunkt i DGNB-certificeringskriterierne. På basis heraf afprøves og tilpasses den opnåede viden i konkrete byggeprojekter. Bæredygtighedsgevinster: En del af det byggeri, som bygges i Aalborg vil være læringsrum for de deltagende bygherrer og entreprenører og give direkte og indirekte miljø- og ressourcebesparelser og bedre byrum. Understøttelse af udviklingen af SMART Aalborg. Bæredygtig Erhvervsfremme: Opkvalificere entreprenører og bygherrer, der opererer i Aalborg. Dette giver bedre mulighed for at vinde opgaver andre steder samt leve op til de kommende kommunale krav til byggeriet. Tiltaget er således koordineret med kommunens erhvervsfremme-initiativer. Der er således tale om aktiviteter, der indgår i projekteringsfasen i bygge- og anlægsopgaverne hos såvel kommunen selv som de private entreprenører og bygherrer. Budgetbeløbet skal anvendes som den kommunale medfinansiering til et EU-projekt i regi af KASK, som forventes ansøgt ultimo 2014.

5 Initiativet er en forudsætning for at forankre udviklingen af den SMARTE By hos private bygherre og entreprenører i Kommunen. AK Bygninger er i gang med at udvikle krav til de fremtidige kommunale og kommunalt støttede byggerier/renoveringsprojekter. Såfremt dette ikke opfølges af en opkvalificering af de lokale bygherrer og entreprenører, vil de opstillede krav hos entreprenørerne opleves som fordyrende og vanskelige og dermed vil kravene fra AK Bygninger ikke i ønsket omfang give en erhvervsfremmeeffekt Er anført ovenfor.

6 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Miljø, Center for Grøn Omstilling Anlægsønske nr. 2a. Anlægsudgift Funktion, Grønne Agenter, som gør det lettere for borgere at være bæredygtige Grønne Agenter Tildeling af budgetrammer for aktivt at involvere og supportere borgerne Beløb i kr. De Grønne Agenter skal medvirke til at få omsat kommunens visioner og mål for øget dialog og deltagelse af borgere, organisationer og virksomheder om den grønne omstilling, jf. Bæredygtighedsstrategi og skal udvikle tiltag, som gør det nemmere af være bæredygtig borger. Gennem opsøgende arbejde skal De Grønne Agenter møde borgerne, hvor de er og rådgive og vejlede om bæredygtighed i de konkrete projekter og problemstillinger, borgerne har. De Grønne Agenter skal præsentere virkemidler og handlemuligheder i forhold til bæredygtig adfærd, som er en forudsætning for den grønne omstilling og skal understøtte borgere, der vil bidrage med frivilligt bæredygtighedsarbejde, men måske har svært ved at få det organiseret. De Grønne agenter skal supplere og udvikle kommunens eksisterende formidling til borgerne om bæredygtig adfærd, herunder energibesparelser, affald, økologi, grønne indkøb, klimasikring mv. Der skal skabes opmærksomhed omkring de grønne agenter og bæredygtighed, f.eks. gennem præmiering af årets Grønne Aalborgenser. De Grønne Agenters indsats skal understøttes af smarte former for formidling bl.a. via de sociale medier, app s mv. Med det nuværende aktivitetsniveau er der ikke mulighed for at allokere ressourcer til at understøtte borgerne i relation til at blive mere bæredygtig. Og det er en forudsætning for, at forbrug og adfærd kan være med til at understøtte den grønne omstilling. Der foreslås valg mellem 3 økonomiske scenarier (anlægsønske 2 a, b og c). Jo flere midler jo større aktivitet. Det er forvaltningens vurdering, at aktiviteten som minimum skal tildeles.000 kr. for at kunne få et omfang, så der reelt opnås bæredygtighedsgevinster og et tilstrækkeligt antal borgere oplever en service/hjælp. Yderligere information om ideen bag de Grønne Agenter findes i bilag x e-doc nr

7 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Miljø, Center for Grøn Omstilling Anlægsønske nr. 2b. Anlægsudgift Funktion, Grønne Agenter, som gør det lettere for borgere at være bæredygtige Grønne Agenter Tildeling af budgetrammer for aktivt at involvere og supportere borgerne Beløb i kr. De Grønne Agenter skal medvirke til at få omsat kommunens visioner og mål for øget dialog og deltagelse af borgere, organisationer og virksomheder om den grønne omstilling, jf. Bæredygtighedsstrategi , og skal udvikle tiltag som gør det nemmere af være bæredygtig borger. Gennem opsøgende arbejde skal De Grønne Agenter møde borgerne hvor de er og rådgive og vejlede om bæredygtighed i de konkrete projekter og problemstillinger borgerne har. De Grønne agenter skal præsentere virkemidler og handlemuligheder i forhold til bæredygtig adfærd, som er en forudsætning for den grønne omstilling og skal understøtte borgere, der vil bidrage med frivilligt bæredygtighedsarbejde, men måske har svært ved at få det organiseret. De Grønne agenter skal supplere og udvikle kommunens eksisterende formidling til borgerne om bæredygtig adfærd, herunder energibesparelser, affald, økologi, grønne indkøb, klimasikring mv. Der skal skabes opmærksomhed omkring de grønne agenter og bæredygtighed, f.eks. gennem præmiering af årets Grønne aalborgenser. De Grønne agenters indsats skal understøttes af smarte former for formidling bl.a. via de sociale medier, app s mv. Med det nuværende aktivitetsniveau er det ikke mulighed for at allokere ressourcer til at understøtte borgerne i relation til at blive mere bæredygtig. Og det er en forudsætning for at forbrug og adfærd kan være med til at understøtte den grønne omstilling. Der foreslås valg mellem 3 økonomiske scenarier (anlægsønske 2 a, b og c). Jo flere midler jo større aktivitet. Det er forvaltningens vurdering, at aktiviteten som minimum skal tildeles.000 for at kunne få et omfang så der reelt opnås bæredygtighedsgevinster og et tilstrækkeligt antal borgere oplever en service/hjælp. Yderligere information om ideen bag de Grønne Agenter findes i bilag x e-doc nr

8 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Miljø, Center for Grøn Omstilling Anlægsønske nr. 2c. Anlægsudgift Funktion, Grønne Agenter, som gør det lettere for borgere at være bæredygtige Grønne Agenter Tildeling af budgetrammer for aktivt at involvere og supportere borgerne Beløb i kr De Grønne agenter skal medvirke til at få omsat kommunens visioner og mål for øget dialog og deltagelse af borgere, organisationer og virksomheder om den grønne omstilling jf. Bæredygtighedsstrategi , og skal udvikle tiltag som gør det nemmere af være bæredygtig borger. Gennem opsøgende arbejde skal de Grønne agenter møde borgerne hvor de er og rådgive og vejlede om bæredygtighed i de konkrete projekter og problemstillinger borgerne har. De Grønne agenter skal præsentere virkemidler og handlemuligheder i forhold til bæredygtig adfærd, som er en forudsætning for den grønne omstilling og skal understøtte borgere, der vil bidrage med frivilligt bæredygtighedsarbejde, men måske har svært ved at få det organiseret. De Grønne agenter skal supplere og udvikle kommunens eksisterende formidling til borgerne om bæredygtig adfærd, herunder energibesparelser, affald, økologi, grønne indkøb, klimasikring mv. Der skal skabes opmærksomhed omkring de grønne agenter og bæredygtighed, f.eks. gennem præmiering af årets Grønne aalborgenser. De Grønne agenters indsats skal understøttes af smarte former for formidling bl.a. via de sociale medier, App s mv. Med det nuværende aktivitetsniveau er det ikke mulighed for at allokere ressourcer til at understøtte borgerne i relation til at blive mere bæredygtig. Og det er en forudsætning for at forbrug og adfærd kan være med til at understøtte den grønne omstilling. Der foreslås valg mellem 3 økonomiske scenarier (anlægsønske 2 a, b og c). Jo flere midler jo større aktivitet. Det er forvaltningens vurdering, at aktiviteten som minimum skal tildeles.000 for at kunne få et omfang så der reelt opnås bæredygtighedsgevinster og et tilstrækkeligt antal borgere oplever en service/hjælp. Yderligere information om ideen bag de Grønne Agenter findes i bilag x e-doc nr

9

10 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering på Anlæg - budget - Sektor Miljø, Center for Grøn Omstilling Anlægsønske nr. 3 Beløb i kr. Anlægsudgift Funktion, Der etableres et sekretariat til opbygning af et brand af Aalborg som SMART By baseret på det stærke Aalborg Commitments brand. SMART CITY brand Tildeling af budgetrammer for at styrke Aalborgs brand som SMART by internationalt SMART CITY promovering Som anført i byrådets strategi for internationalt samarbejde betyder Internationaliseringen en større afhængighed af omverdenen, men også at vi som by og kommune får nye muligheder for at berige og udvikle vores opgaveløsning. Omvendt kan man sige, at der ikke er nogen vej uden om hvis vi ikke forstår at gribe mulighederne i en global verden, mister vi momentum og konkurrencekraft. Som følge af den meget aktive internationale indsats i relation til bæredygtigudvikling i perioden 1994 til 2004, og det efterfølgende løbende samarbejde med ICLEI om fælles hjemmeside og afholdelse af konferencen European sustainable towns and cities campaign hvert 3 år, har Aalborg fortsat et stærkt brand i Europa og verden som en Bæredygtig by. Brandet er dog svækket pga ringe international aktivitet de seneste år. For at SMART CITY satsningen kan resultere i at styrke/fasthold Aalborgs brand som bæredygtig by baseret på Aalborg commitments forudsættes det, at Aalborg har en stor international synlighed omkring de SMART CITY initiativer som er i gang og gennemføres i de kommende år. Dette foreslås opnået ved i samarbejde med ICLEI, State of Green (statslig initiativ) og Act NOW (Grundfos initiavtiv) og EU`s SMART CITY netværk samt flere andre, at promovere Kommunens tiltag internationalt som SMART CITY projekter. Udover dette nye samarbejde foreslås promoveringen udvidet via udbygning af aktiviteterne på hjemmesiden Sustainablecities.eu (hostes fælles med ICLEI), allokering af ressourcer til deltagelse på 2-3 internationale konferencer årligt samt professionel rundvisning af besøgene fra udlandet. Såfremt området ikke tilføres midler, er det forvaltningens vurdering, at det ikke vil være muligt at fastholde Aalborgs brand internationalt som bæredygtig by. Det foreslås derfor at konsekvensen af manglende midler til området er, at Aalborg ophøre med at understøtte Aalborg commitments brandet. Se skema ovenfor.

11 Bilag 2: Ønsker - til udvidelse/omplacering på Drift - budget - Anlægsudgift Sektor Miljø Anlægsønske nr. 4 Beløb i kr. Funktion, Kortlægning af den lokale belastning med miljøfremmede stoffer. Miljøfremmede stoffer i NærMiljøet Tildeling af budgetrammer styrket vidensgrundlaget som grundlag for ambitiøs indsats 0 0 Mere og mere forskning viser at Miljøfremmede stoffer i Nærmiljøet udgør et væsentligt problem for vores sundhedsudvikling, fertilitet, hjernekapacitet osv. Der er i dag ikke nogen omfattende national kortlægning af omfang eller udbredelse af de miljøfremmede stoffer i vandmiljø, indeklima eller jorden, som vurderes til at være de mest forurenede områder. I Vandplanen arbejdet ser det ud til at staten nu for 2 gang udsætter en indsats i forhold til de miljøfremmede stoffer. Nogle af de væsentligste omfatter tungmetaller, pesticider, hormoner, antibiotika, blødgørere, brandhæmmere, olieprodukter, tilsætningsstoffer, nedbrydningsstoffer af plastik og opløsningsmidler. PCB og antibiotikaresistens er helt aktuelle sager. Forvaltningen foreslår at Aalborg kommune igangsætter en lokal kortlægning af de væsentligste miljøfremmede stoffer i nærmiljøet for at sikre at niveauet er kendt. Det foreslås, at kortlægningen i første omgang fokuserer på - Kortlægning og afgørelse af jordforureningssager relateret til byudvikling - Kortlægning af risikoen for øget forurening med miljøfremmede stoffer som følge af klimaændringer fra kendte jordforureninger - Kortlægning af PCB og lignende stoffer i forbindelse med nedbrydningssager generelt - Kortlægning af miljøfremmede stoffer i børnehaver og på legepladser - Kortlægningen af pesticider, antibiotika og hormoner i vandmiljøet I relevant og muligt omfang samarbejdes tæt med regionen som er ansvarlig for den gamle forurening. De foreslåede kortlægninger vil udgøre en nødvendig forudsætning for efterfølgende bygge- og anlægsopgaver.

12 Kortlægningen vil sikre at de igangværende og løbende renoveringer af bygningsmassen fremmer sundheden og reducerer miljøbelastningen samt give et forøget beskyttelsesniveau i sags-behandlingen i relation til byggeri, jord, grundvand og vandmiljø. Se skema ovenfor.

Udviklingen af Miljø er naturligt forankret omkring de fælles Visioner for forvaltningen.

Udviklingen af Miljø er naturligt forankret omkring de fælles Visioner for forvaltningen. Strategiplan 2015 Udviklingen af Miljø er naturligt forankret omkring de fælles Visioner for forvaltningen. Opgaverne Vi står i spidsen for en bæredygtig omstilling ved, at vi integrerer vores virksomhedsdrift,

Læs mere

Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne)

Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne) Forslag til fremtidig organisering af Slagteriet (bygningerne) Baggrund Holstebro Kommune købte og overtog Slagterigrunden i december 2015, efter at Danish Crown havde afsluttet de sidste slagteriaktiviteter

Læs mere

Limfjordssekretariatet

Limfjordssekretariatet Limfjordssekretariatet Projekt: Sekretariat for Limfjordsrådet byrådsbeslutninger opfylder projektet: Hvad er størrelsen af Miljøog Energiforvaltningens egen Limfjordsrådet arbejder for en renere og bæredygtig

Læs mere

Orientering om fællesprojekt Havørred Limfjorden

Orientering om fællesprojekt Havørred Limfjorden Punkt 10. Orientering om fællesprojekt Havørred Limfjorden 2018-2020 2017-026140 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering, at forvaltningen fortsat afsætter op til 68.000 kr. årligt i

Læs mere

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet

Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Bilag 1 360 grader rundt om Green Cities samarbejdet Indledning I Kommuneplan 2009 har Byrådet besluttet, at der skal handles på klimaområdet. Handling kan primært ske ved CO 2 reduktion og tilpasning

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Bæredygtighed - fra strategi til undervisning. Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen

Bæredygtighed - fra strategi til undervisning. Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen Bæredygtighed - fra strategi til undervisning Steffen Lervad Thomsen Bæredygtighedskoordinator Miljø og Energiforvaltningen Disposition - Organisering - Strategier og mål - Initiativer - Resultater Organisation

Læs mere

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling

Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership. Indstilling WWW.DANISHSOIL.ORG Forslag til fortsættelse af Danish Soil Partnership 19-08-2015 Sag.nr.: 14/170 Dokumentnr. 39659/15 Sagsbehandler Christian Andersen Tel. 35298175 Email: Can@regioner.dk Indstilling

Læs mere

Erhvervsudvalget. Erhvervsservice og iværksætteri. Bevillingsområde. Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal

Erhvervsudvalget. Erhvervsservice og iværksætteri. Bevillingsområde. Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 161 Erhvervsudvalget Bevillingsområde Erhvervsservice og iværksætteri Beskrivelse af området Indsatsområder Hovedtal 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Punkt 7. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2017-2020 2015-061922 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering redegørelse om konsekvenser af det vedtagne Budget 2017-2020. Beslutning:

Læs mere

Strategi for klima og grøn omstilling. Lemvig Kommune

Strategi for klima og grøn omstilling. Lemvig Kommune Strategi for klima og grøn omstilling Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi Punkt 5. Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 2016-000983 Forvaltningen indstiller til, At Forvaltningens forslag til bæredygtighedsmål og -indsatser

Læs mere

INTRODUKTION. Mit navn er Carsten Rømming Sørensen. Projektleder i Limfjordsrådets sekretariat

INTRODUKTION. Mit navn er Carsten Rømming Sørensen. Projektleder i Limfjordsrådets sekretariat INTRODUKTION Mit navn er Carsten Rømming Sørensen Projektleder i Limfjordsrådets sekretariat Arbejder med projektet Havørred Limfjorden - Og så er jeg tosset med at fiske LIMFJORDSSEKRETARIATETS OPGAVER

Læs mere

Bilag 2 Status på Bæredygtighedsplan Forvaltning: Borgmesterens Forvaltning Dato: Status pr. 1. marts 2018

Bilag 2 Status på Bæredygtighedsplan Forvaltning: Borgmesterens Forvaltning Dato: Status pr. 1. marts 2018 Bilag 2 Status på Bæredygtighedsplan 2017-20 Forvaltning: Borgmesterens Forvaltning Dato: Status pr. 1. marts 2018 Handlingsnumre refererer til Bæredygtighedsplan 2017-20 med tilhørende bilag Farvekoden

Læs mere

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk

Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk UDKAST December 2016 Oplæg om etablering af et kommunalt BID-netværk 1. Baggrund I England, Tyskland, USA og Canada har man god erfaring med at etablere forpligtigende BID s (Business Improvement Districts)

Læs mere

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi.

NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. NBE 2020 Strategi: Bæredygtig erhvervsudvikling, der fremmer cirkulær økonomi. 1. UDVIDELSE Udvidelsen af netværket til at omfatte engagerede nordjyske virksomheder og samtlige nordjyske kommuner. En gradvis

Læs mere

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 2 Forord Aalborg Kommune vil være en bæredygtig kommune. Med underskrivelsen af Aalborg Charteret i 1994 og Aalborg Commitments i 2004, har Byrådet fastlagt

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk

SAMARBEJDSAFTALE. et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. miljokommunerne.dk SAMARBEJDSAFTALE et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner miljokommunerne.dk Forord Green Cities er et visionært og forpligtende samarbejde mellem kommuner, der arbejder for bæredygtighed og gør en

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Ressourcerne slipper op. De globale økosystemer kan tippe. Klimaet forandres negativt

Ressourcerne slipper op. De globale økosystemer kan tippe. Klimaet forandres negativt Ressourcerne slipper op Klimaet forandres negativt Oversigt over menneskeskabte belastning som kan tippe det globale Økosystem samt nuværende status Katherine Richardson et al. 2009 Nature De globale økosystemer

Læs mere

Bekendtgørelse om forretningsorden for bestyrelsen for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram og Green Labs DK-programmet

Bekendtgørelse om forretningsorden for bestyrelsen for Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram og Green Labs DK-programmet BEK nr 318 af 11/04/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2004/1518-0001 Senere

Læs mere

et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde

et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde www.miljokommunerne.dk et ambitiøst og forpligtende miljøsamarbejde Green Cities Vision og mission Vores vision er et bæredygtigt samfund. Vi gør en ekstraordinær indsats for miljøet gennem forpligtende

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Erhvervs- og landdistriktsudvalget

Erhvervs- og landdistriktsudvalget 161 Erhvervs- og landdistriktsudvalget Bevillingsområde: Erhvervsservice og iværksætteri 162 163 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden

Læs mere

Limfjorden i balance. En masterplan for fremme af en bæredygtig udvikling af Limfjorden

Limfjorden i balance. En masterplan for fremme af en bæredygtig udvikling af Limfjorden En masterplan for fremme af en bæredygtig udvikling af Limfjorden Masterplan Limfjorden i balance Overordnede principper Masterplanen fokuserer på Limfjordsrådets kerneområder og FN s verdensmål Kommunerne

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Smart City Aalborg. By- og Landskabsudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 23.10.2014. Punkt 6. 2014-44758.

Smart City Aalborg. By- og Landskabsudvalget. Udskrift af beslutningsprotokollen. Mødet den 23.10.2014. Punkt 6. 2014-44758. Punkt 6. Smart City Aalborg. 2014-44758. By og Landskabsforvaltningen indstiller, at By - og Landskabsudvalget godkender følgende bemærkninger, at udvalget fuldt og helt støtter op om Magistratens forslag

Læs mere

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune

Arbejdsmiljø og bygherreansvar. AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Arbejdsmiljø og bygherreansvar AaK Bygninger stiller krav til arbejdsmiljø i de kommunale projekter v/bygningschef Peter Munk, Aalborg Kommune Bygherrefunktionen Sikre god bygherreskik på arbejdsmiljøområdet.

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 formulering Bornholms Regionskommune skal arbejde for at forbedre de arbejdsmiljømæssige rammer for BRK s personale, gennem en nødvendig optimering af de

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen. Den store Acceleration kan det fortsætte?

Teknik- og Miljøforvaltningen. Den store Acceleration kan det fortsætte? Den store Acceleration kan det fortsætte? Klimaforandringerne er igang The 3 Øko kriser Det økologiske fodaftryk er 1,8 gange større end den globale kapacitet In DK er forbruget 14 % større end EU gennemsnittet

Læs mere

Realiseringsplan Marts 2019

Realiseringsplan Marts 2019 Realiseringsplan Marts 2019 1 Visionen Tæt på hinanden - tæt på naturen skal sætte retningen for fremtidens Allerød I 2019 har Allerød Kommune fået en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces,

Læs mere

Vejledning til ansøgning for

Vejledning til ansøgning for Vejledning til ansøgning for Rådgivnings- og aktivitetscentre til mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens Ansøgningsskemaet udfyldes elektronisk ved indskrivning i fil fra Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød.

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød. Realiseringsplan 1 I 2019 får Allerød Kommune en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces. Det er sket i løbet af 2018, hvor byrådet har involveret borgere, børn og unge, foreningslivet,

Læs mere

Samarbejdsaftale

Samarbejdsaftale Samarbejdsaftale 2017-2020 Hjørring Kommune & Frivilligcenter Hjørring Indledning Hjørring Kommune og Frivilligcenter Hjørring ønsker med denne aftale at sikre et godt og tæt samarbejde, som bygger på

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen. Den store Acceleration kan det fortsætte?

Teknik- og Miljøforvaltningen. Den store Acceleration kan det fortsætte? Den store Acceleration kan det fortsætte? De 3 kriser Det nationale billede Vi mister biodiversitet The Global Ecosystem is effected irreversible En oversigt over den menneskeskabte miljøbelastning som

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

at koble medlemmernes erfaringer med foreningens erfaringer på miljøområdet til gavn for både miljøet og foreningens medlemmer.

at koble medlemmernes erfaringer med foreningens erfaringer på miljøområdet til gavn for både miljøet og foreningens medlemmer. VEDTÆGTER FOR GREENET Esbjerg d. 1. august 2013 1. Navn og hjemsted Foreningens navn er GREENET. Foreningens hjemsted er Esbjerg Kommune. 2. Formål Formålet med GREENET er på almennyttig og non-profit

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.161-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

International handlingsplan 2013 for Region Nordjylland

International handlingsplan 2013 for Region Nordjylland International handlingsplan 2013 for Region Nordjylland Handlingsplanen indeholder en række konkrete områder, der hver især får særlig fokus i 2013 og som løbende vil blive afrapporteret til de rådgivende

Læs mere

Handlingsplan for turismestrategien. Kulturelle og historiske seværdigheder Erhvervsturisme

Handlingsplan for turismestrategien. Kulturelle og historiske seværdigheder Erhvervsturisme Handlingsplan for turismestrategien Kulturelle og historiske seværdigheder Erhvervsturisme Forord Byrådet vedtog d. 18. dec. 2013 en ny turismestrategi for Frederikssund Kommune. Turismestrategien efterfølges

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2017-2020 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2016-002282 Dok.nr.: 2016-002282-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU 21.5.2010/ Green Cities status 2. kvartal 2010 Green Cities mål nr. 1 Vandforbrug i husholdninger Vi vil inden 2012 reducere vores vandforbrug i husholdninger til maksimalt 100 liter pr. døgn pr. indbygger

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013

Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013 Grønt Regnskab Temarapport Grønne indkøb 2013 Indledning - mål for området...3 OPGØRELSER... 5 Beskrivelse og konklusion... 6 evaluering indsats 2013... 7 indsats 2014... 8 Ud over denne temarapport består

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

NBE Generalforsamling b) Valg af bestyrelsesmedlemmer Den nuværende bestyrelse

NBE Generalforsamling b) Valg af bestyrelsesmedlemmer Den nuværende bestyrelse b) Valg af bestyrelsesmedlemmer Den nuværende bestyrelse Private: Direktør Jørgen Rasmussen (Vrå Dampvaskeri A/S), Produktionschef Carsten Lanzky Jensen (Krone Vinduer A/S) Virksomhedsejer Jens Højer (Højer

Læs mere

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015

Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 Informationsmøde om Grøn Innovationspulje, MUDP 2015 23. september 2015 Nanna Rørbech Dagsorden 1. Oplæg om MUDP og Grøn Innovationspulje 2. Dialog med repræsentanter fra Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen

Læs mere

ÅBNE DATA OG SMART CITIES

ÅBNE DATA OG SMART CITIES ÅBNE DATA OG SMART CITIES København d. 15. august 2016 Agenda De 4 offentlige initiativer, herunder Smart City-initiativet i den fælleskommunale digitale handlingsplan v/morten Steffensen, KL Smart City-initiativet

Læs mere

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i

VELKOMMEN TIL. ØKOLOGI i VELKOMMEN TIL ØKOLOGI i Aftenens Program Velkomst Sådan styrker du din bundlinje Oplæg og debat Økologi i Landbrug & Fødevarer Politik Viden og Rådgivning Samarbejde Mere Økologi i Danmark hvad skal der

Læs mere

Projektbeskrivelse for udvikling og forankring af det tværsektorielle samarbejde i Randersklyngen

Projektbeskrivelse for udvikling og forankring af det tværsektorielle samarbejde i Randersklyngen Projektbeskrivelse for udvikling og forankring af det tværsektorielle samarbejde i Randersklyngen 1. Baggrund Udviklingen i sundhedsvæsnet stiller nye krav til almen praksis, hospitalerne og kommunerne

Læs mere

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN

DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN DEMENSVENLIGT DANMARK 2025 DEMENSALLIANCENS INDSPIL TIL REGERINGENS DEMENSHANDLINGSPLAN Demensalliancens partnere har med stor interesse læst regeringens demenshandlingsplan. Vi vil gerne anerkende det

Læs mere

Sammen skaber vi et grønt og stærkt Aalborg, hvor mennesker trives. Introduktion til Bæredygtighedsstrategi

Sammen skaber vi et grønt og stærkt Aalborg, hvor mennesker trives. Introduktion til Bæredygtighedsstrategi Sammen skaber vi et grønt og stærkt Aalborg, hvor mennesker trives Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 1 FORORD Aalborg Kommune skal være en bæredygtig og SMART kommune, der bygger på miljømæssig,

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 2. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2018-2021 - Miljø- og Energiforvaltningen 2016-073195 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering redegørelse

Læs mere

Stillings- og personprofil. Specialist til støttet byggeri Haderslev Kommune

Stillings- og personprofil. Specialist til støttet byggeri Haderslev Kommune Stillings- og personprofil Specialist til støttet byggeri Haderslev Kommune September 2017 Opdragsgiver Haderslev Kommune Adresse Haderslev Kommune Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev 74 34 34 34 www.haderslev.dk

Læs mere

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 februar 2015 1 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

Grøn omstilling med erhvervslivet

Grøn omstilling med erhvervslivet Aarhus Kommune Klimatilpasning Grøn omstilling med erhvervslivet CLAUS NICKELSEN Indhold 1. Vand og vækst i 1990 erne 2. Et nyt mindset 3. Offentligt - privat samarbejde 4. Universitetet 5. Kommunale samarbejder

Læs mere

Miljøscreeningsskema for Tillæg 1 til lokalplan nr. 177 i henhold til bilag 2 i Lov om miljøvurdering.

Miljøscreeningsskema for Tillæg 1 til lokalplan nr. 177 i henhold til bilag 2 i Lov om miljøvurdering. Miljøscreeningsskema for Tillæg 1 til lokalplan nr. 177 i henhold til bilag 2 i Lov om miljøvurdering. Kriterier for bestemmelse af den sandsynlige betydning af den indvirkning på miljøet, der er omhandlet

Læs mere

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder Punkt 5. Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder 2018-084947 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

NBE fra projekt til permanent erhvervs-service-tilbud om bistand til grøn omstilling

NBE fra projekt til permanent erhvervs-service-tilbud om bistand til grøn omstilling Sektor Miljø Driftsønske nr. 1 Funktion: Bæredygtig Erhvervsudvikling Område NBE fra projekt til permanent erhvervsservicetilbud om bistand til grøn omstilling 2.000 2.000 Fra dec. 2014 er NBE overgået

Læs mere

Strategiske Mål for 2016

Strategiske Mål for 2016 Strategiske Mål for 2016 Hvert år konkretiseres det kommende års arbejde med de fire strategiske emner i 1-årige mål først tværgående og derefter for de enkelte centre i organisationen. Idet alle mål skal

Læs mere

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1

Visionsseminar Visionsseminar, marts 2019 :: Dag 1 Visionsseminar 2019 Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Velkommen Velkommen Morgendagens program Eksterne oplæg Visionsseminar, 13.-14. marts 2019 :: Dag 1 Paneldebat og spørgsmål Visionsseminar,

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

International strategi for Det Danske Spejderkorps

International strategi for Det Danske Spejderkorps International strategi for Det Danske Spejderkorps Strategien skal give et overblik over de prioriteter, DDS har som del af den globale spejderbevægelse og som medlemmer af de internationale spejderorganisationer

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

International strategi og handlingsplan for Region Syddanmark

International strategi og handlingsplan for Region Syddanmark International strategi og handlingsplan for Region Syddanmark Formål Region Syddanmark skal fremme den internationale dimension i regionale politikker og i den regionale udviklingsstrategi. For at kunne

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder

Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel. Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Aarhus Vands arbejde for at fremme innovation og eksport af den danske vandmodel Årsmøde - Intelligent Energi - november 2016 v/ Lars Schrøder Kort om Aarhus Vand A/S o o o o o Aarhus Vand er et aktieselskab

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Journal nr. 09/52508 26. oktober 2009 Bjarkesvej 2, 3450 Allerød (Forslag) Handlingsplan for grønne indkøb ALLERØD KOMMUNE side 2 Indhold: Baggrund Mål Målgrupper Ansvar og

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Bæredygtighed i Billund Kommune

Bæredygtighed i Billund Kommune Bæredygtighed i Billund Kommune Indsatsprogram for 2013 2020 Bæredygtighed for fremtiden Vækst og udvikling er nøgleord i Billund Kommune - og kommunens udviklingsstrategi "5 veje til vækst sætter kursen

Læs mere

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN!

InnoBYG er. udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! InnoBYG er udvikling & innovation & bæredygtighed & netværk i BYGGEBRANCHEN! Om InnoBYG Byggebranchens innovationsnetværk Samler branchen på tværs af faglighed Videndeling, netværk og udvikling i branchen

Læs mere

Miljø- og Energiudvalget

Miljø- og Energiudvalget Miljø- og Energiudvalget Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2012 1. Resume Drift I 1.000 kr. Oprindelig uden over-/underskud Forventet resultat uden over- /underskud Afvigelse Drift i alt 851 9.146 3.995

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region

Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region Stillingsprofil for direktør i Welfare Tech Region Job- og personprofilen indeholder Stillingen 1. Ansættelsesvilkårene 2. Organisationen 3. Welfare Tech Regions konkrete mål 4. Welfare Tech Regions ydelser

Læs mere

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN 13 VIL BELYSE HVORDAN EUROPAS BYER KAN TILPASSES

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder

Hvem kan søge LAG midler. Foreninger Enkeltpersoner Virksomheder Organisationer Almennyttige sammenslutninger Offentlige myndigheder LAG Skive-Viborg Hvad er LAG? Lokale aktionsgrupper (LAGer) er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante

Læs mere

Agenda 21 - fra proces til resultater

Agenda 21 - fra proces til resultater Agenda 21 - fra proces til resultater Nyt samarbejde Danske kommuner er i gang med at omsætte lokal Agenda 21 i handling, det er en stor udfordring for mange. Vi er tre rådgivende organisationer, som har

Læs mere

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder

1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder 1. Genbehandling - Samfundsansvar (CSR) i små og mellemstore virksomheder RESUMÉ Stamdata Journalnummer Ansøger: Indsatsområde Fokusområde: 2011-155143 Væksthus Nordjylland Virksomhedsrettet Kompetenceudvikling

Læs mere

Politik for Kulturhovedstad 2017

Politik for Kulturhovedstad 2017 Politik for Kulturhovedstad 2017 Vision Hvordan kan vi medvirke til, at lokale kunst- og kulturmiljøer bidrager endnu mere offensivt og værdsættes for deres kompetencer og bidrag til den samlede udvikling

Læs mere

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 November 2017 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

Tjæreborg....en by med energi

Tjæreborg....en by med energi 1 Tjæreborg...en by med energi Projektbeskrivelse Tjæreborg - en by med Energi 1 Indhold Organisationsdiagram... 3 Projektstyring... 4 Styregruppe:... 4 Projektledelsen... 4 Arbejdsgrupper... 4 Tovholder...

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Borgersamarbejde Version 2.0 i regi af DemocraCity Aarhus - Afsæt i Byrådsindstillingen Borgersamarbejde Version 2.0 Underskrevet af alle Rådmænd og direktører

Læs mere

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG

Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG Vejledning til ansøgning om spireprojekt i InnoBYG FORMELLE KRAV Det overordnede tema for de korte projekter er: Bæredygtigt Byggeri Ansøgte beløb skal være mellem 50.000 og 500.000 kr. Der skal minimum

Læs mere

BRN. Strategi

BRN. Strategi BRN Strategi 2017-2018 Indholdsfortegnelse Introduktion til BRN...4 Status efter første strategiperiode.....7 Vision, mission og mål........8 Vores indsatsområder......9 Vores samarbejdsmodel.....10 Sådan

Læs mere

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen Temadag i Albertslund Kommune 30. august 2007 -Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering Miljø- og teknikforvaltningen Temadag 30. august 2007 i Albertslund Klimastrategi og energirigtig renovering

Læs mere

Internationale principper. for Aalborg Kommune

Internationale principper. for Aalborg Kommune Internationale principper for Aalborg Kommune 2018-2021 De internationale principper for Aalborg Kommune sætter dagsordenen for, at vi kan blive bedre og opnå mere ved aktivt at inddrage internationale

Læs mere

Fondsoversigt. Et øjebliksbillede af få udvalgte større og/eller relevante fonde

Fondsoversigt. Et øjebliksbillede af få udvalgte større og/eller relevante fonde Fondsoversigt Et øjebliksbillede af få udvalgte større og/eller relevante fonde Mærsk fonden Mærsk fonden er kendt for at støtte forskning, kultur, bygningsværker og meget andet. Af stor relevans for Fredensborg

Læs mere

Notat. Budgetspørgsmål 4 til budget 2018 Byggeri i træ frem for beton. Spørgsmål:

Notat. Budgetspørgsmål 4 til budget 2018 Byggeri i træ frem for beton. Spørgsmål: Notat Budgetspørgsmål 4 til budget 2018 Byggeri i træ frem for beton Spørgsmål: Dato: 30. juni 2017 Sags nr.: 00.30.00-S00-16-17 Sagsbehandler: AGGG Baggrund Miljøbelastningen ved byggerier baseret på

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2018-2021 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: 2017 Sagsnr.: Dok.nr.: Tekst: Strategiplanlægning 2018-2021 for Aalborg

Læs mere

Industriell Symbios Att vinna på att Återvinna

Industriell Symbios Att vinna på att Återvinna Dansk SymbioseCenter Industriell Symbios Att vinna på att Återvinna Torsdag den 12. marts 2015 Søren Birksø Sørensen Soren.Sorensen@kalundborg.dk Dansk SymbioseCenter Fra rest til ressource A short introduction

Læs mere