Sorteringskursus, Copenhagen Fur Center jan./feb

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sorteringskursus, Copenhagen Fur Center jan./feb. 2004."

Transkript

1 Sorteringskursus, Copenhagen Fur Center jan./feb Historie: Salg af pels har længe været i "danskerne" blod, de første kilder om salg stammer fra biskop Krag i 1294! Senere indgår pelshandel i Erik af Pommerns Privilegier for Københavns Borgere af 28. oktober I 1495 blev buntmagerlavet stadfæstet af Kong Hans og laugets vedtægter blev underskrevet af Kong Christian d. 5. i Vedtægterne er stadig gældende. Grundet stigende efterspørgsel startede man i 1800-tallet at opdrætte pelsdyr, så man kunne producere flere end man kunne fange i naturen; specielt Canada og Rusland var forgangslande. De første beretninger om minkfarme stammer fra USA, hvor der under den amerikanske borgerkrig blev etableret en farm i staten New York. Interessen for pelsdyravl spredte sig hurtigt til Europa og specielt til Skandinavien. I 1928 "ankom" de første sølvræve til Danmark og få år senere de første mink. Grundlaget for en succeshistorie var dermed lagt, og den dag i dag er Danmark en af verdens førende minkproducent. Der produceres årligt ca millioner minkskind på verdensplan og den danske produktion er på godt 12 millioner og dermed ca. 40 %! Produktionen af ræve er på verdensplan godt 4,5 millioner, med Finland som "hovedproducent" med ca. 2 millioner, og Danmark med ca skind Pelsproduktion i Danmark: Krisen i landbruget i 1930'erne satte gang i interessen for pelsdyravl. Landbruget var på udgik efter nye produktionsmuligheder og der blev sendt en delegation til Norge for at undersøge mulighederne for pelsdyravl. Antallet af minkfarme var konstant stigende indtil slutningen af 1980'erne, hvor det nåede op over Pludselig var markedet mættet og mange avlere gik konkurs. Dog faldt selve produktionen ikke tilsvarende, men farmene blev større og færre. Der er i dag ca pelsdyrfarme tilbage og minkskind er landbrugets 3. største animalske eksportartikel. Danmark er ideelt til pelsdyravl; de milde vintre og kølige somre er optimale for dyrene. Desuden er muligheden for at få leveret frisk ernæringsrigt foder optimalt, der er nemlig nok af de rigtige råvare så som fiske- og slagteraffald. Deslige er der en lang tradition for husdyrhold samt et sammenhold, samarbejde og en fælles salgspolitik blandt avlerne, som til sammen gør pelsdyravl til et stærkt og betydeligt erhverv. I 1930 blev Dansk Pelsavlerforening stiftet. Dets formål var (er) at arbejde for pelsdyravlens fremme, det skete bl.a. i de første år ved at holde udstillinger samt føre stambog over avlsdyrene. I 1946 købte foreningen Kjøbenhavns Pelscentral (som blev omdøbt til Danske Pels Auktioner), hvorfra de kunne sælge de producerede skind. I 1963 flyttede auktionshuset til Glostrup og skiftede navn til Copenhagen Fur Center, som er en fællesbetegnelse for foreningen og auktionshuset.

2 Saga Furs of Scandinavia: I 1954 gik avlere i Norge, Finland samt Danmark sammen for at lave et salgs- og marketingsfremstød, det blev til de 3 auktionshuse Oslo Fur Auction, Finnish Fur Sales og Copenhagen Fur Center samt mærket "Saga Furs of Scandinavia". I 1960 blev det svenske auktionshus, Nordic Fur Auctions, og dets medlemmer medlem. Den dag i dag bliver SAGA mærkede mink- og ræveskind solgt på Copenhagen Fur Center samt Finnish Fur Sales. I 1989 åbnede Saga Furs of Scandinavia Design Center i Vedbæk, nord for København. Det er et vigtigt led i den samlede strategi at åbne designernes øjne for pels, samt sikre at pels vedbliver en naturlig del af modebilledet. Farmen: Mink kræver lys og frisk luft. Dyrene går i bure, som er lavet af tråd og i den ene ende vil der være en redekasse. Kassen strøs med halm for at sikre minken har et tørt og lunt leje, hvilket er utroligt vigtigt når minken har hvalpe. Minkburene er opstillet i åbne haller, som varierer i bredden (alt afhængig af hvor mange rækker) men som normalt er meter lange. Redekasserne er placeret ind mod midtergangen, og netop fra midtergangen foregår al pasning, fodring og tilsyn. Ved hvert bur er der tilknyttet en lille drikkeventil så dyrene altid har rent frisk vand. På farmene er der fodersilo, gylleanlæg samt maskinhal med faciliteter til brug af pelsning. Deslige er der et plankeværk som forhindrer evt. undslupne dyr i at løbe væk, samt at hindre andre dyr at komme ind på farmen med evt. smitsomme sygdomme. Foder: I naturen lever minken hovedsagligt af pattedyr, fisk, fugle samt æg; denne viden danner grundlag for dens fodring. Råvarerne i fodret er i dag fortrinsvis baseret på fisk og slagteraffald samt planteprotein, som oftest (i alle 3 tilfælde) er biprodukter fra virksomheder, der fremstiller fødevarer til mennesker. Nu kunne man nemt tro at foderet er 2. klasse vare, men det er det overhovedet ikke. Pelsdyr er nemlig meget følsomme overfor kvaliteten i foderet, og det er derfor meget vigtigt at foderet er frisk. Foderproducenternes egen virksomhed, Dansk Pelsdyr Foder, indkøber råvarerne og sikre dermed en ensartet kvalitet samt daglig levering til den enkelte farm. Foderet bliver produceret på 16 fodercentraler rundt om i landet, og den årlige produktion er på over ton.

3 Parrings- og drægtighedsperiode: Tævernes brust er styret af lysforholdene, og det er derfor forholdsvis nemt på forhånd at vide, hvornår de er klar til at blive parret. Normalt starter parringerne i begyndelsen af marts og er afviklet ca. 14 dage senere. Tæverne bliver parret 2 gange. Tæven sættes ind til hannen i buret, og man kan hurtigt se om der er interesse. Hvis der er optakt til slagsmål tages tæven ud og en ny tæve prøves. Parringsakten varierer fra nogle få minutter til flere timer. De bedste resultater opnås, hvis tæverne bliver parret 2 gange med 9 dages mellemrum. Mink afviger fra andre husdyr, ved at det er parringsakten, der giver ægløsning. 9 dage efter den 1. parring er der en ny portion æg i æggestokken. I slutningen af marts sættes de tæver der ikke er parret, og de af hannerne som ikke skal fortsætte som avlsdyr sættes til pelsning Minken adskiller sig fra andre husdyr ved, at drægtighedsperioden kan variere fra 40 til 70 dage! Det skyldes at fosterudviklingen først begynder, når æggene har vokset sig fast. Fra dette tidspunkt er perioden ca. 30 dage. Variationen skyldes forskelle i perioden fra parring til æggene vokser sig fast. I denne periode ligger de befrugtede æg i livmoderen. Og jo længere tid der går jo færre hvalpe vil der blive født. Fødsels- og diegivningsperiode: Fødselsperioden strækker sig normalt fra d. 25. april til d. 10. maj; og er indikeret ved at tæven ikke spiser op, samt at en høj piben bekræfter, at der er en hvalp i reden. Tæven føder ca. 5-6 hvalpe. I store kuld, mere end 8-9 hvalpe, kan det være nødvendigt at flytte nogle af hvalpene til andre tæver, da en tæve kan have svært ved at passe et så stort et kuld. Tæver med få hvalpe har ingen problemer i at overtage ekstra hvalpe. Når fødslerne er overstået, kan goldtæverne fjernes, de udgør i gennemsnit 8 procent af tævebestanden. Derefter drejer det sig om at skabe de bedste muligheder for den diegivende tæve og de små hvalpe. Fodringen foregår i denne periode individuelt efter hvalpe- og kuldstørrelse. Der skal fodres mindst 2 gange dagligt. Mink æder mest om aftenen, og foderet kan bedre holde sig frisk om natten, da temperaturen er lavere. Når hvalpene er 4 uger gamle, begynder fodringen på redekasselåget, og dermed får man hurtigt vænnet hvalpene til at æde selv samt at aflaste tæven. Dernæst skal hvalpene ligeledes lære at drikke af vandingssystemet.

4 Vækst- og pasningsperiode: Hvalpene fravænnes fra moderen ved 8 ugers alderen. De placeres ca. 1. juli med en han og en tæve for at sikre en normal adfærdsudvikling. Avlstæven placeres ved fravænningen i en velpakket og trækfri redekasse. Hen imod slutningen af august er minkens kropsudvikling stort set afsluttet, og tilvæksten består primært af fedt. Og i slutningen ag oktober begynder udvælgelsen af næste års avlsdyr. Dyrenes størrelse, adfærd, sundhed samt pelsens kvalitet vurderes. De dyr, som er "for dårlige" til at avle videre på, pelses. Processen hvorved dyrene slås ned, sker ved et lille gaskammer med CO eller CO2. Minken kommer ned i kassen og går lidt forvirret rundt og efter ca. 18 sekunder falder den om, dog holdes kassen af sikkerhedshensyn lidt længere tid. Pelsningsprocessen er meget vigtig, og arbejdet skal udføres meget omhyggeligt for ikke at forringe pelsens værdi. Under pelsningen behandles skindet, så det er holdbart op til 1 år uden videre behandling eller frysning. Dette resultat opnås ved, at skindene trækkes på taner og strammes til, så skindene holder faconen under den vigtige tørring. Processen gør, at skindene ikke rådner. Sortering: Avlerne sender efter pelsningstiden skindene ind til Copenhagen Fur Center (CFC), hvor de foretager en omfattende sortering. Det er denne sortering jeg vil gå i dybden med.

5 Skindenes gang på CFC: Når skindene ankommer til CFC, bliver de maskinelt delt op i typer, dvs. de forskellige farver så som scanblack, mahogany, pearl etc, samt i hhv. han- og tæveskind. Derefter kommer processen til størrelsevurderingen, der ligeledes sker maskinelt. Hver størrelsesgruppe har et "nummer", f.eks. er "0" betegnelsen for cm i et hanskind, og "numret" større betegnes "00". Skindene bliver avlet større og større, så den umiddelbare sandsynlighed for at der kommer en betegnelse "0" for tæveskind er ret høj. Selve sorteringen om skindet er xxdk eller xdk foregår ved, at man har et "prøveskind" og alt afhængig om skindet (bugen) er lysere eller mørkere end dette viser det, hvor det hører til. Dog er det nok et spørgsmål om tid, inden der findes en makine der kan gøre dette. De forskellige farver vil overlappe hinanden, men klarheden vil fortælle, hvor det enkelte skind høre hjemme. I den hvide type vil der dog kun være en farve, nemlig white! I de forskellige typer, findes der forskellige farver. Nogle af skindene vil være mørkere/lysere end andre, og de bliver nævn som følgende: black xxdk xdk dark medium pale xpl xxpl xxxpl white Inden for den enkelte type vil kun en del af "stammen" være repræsenteret. Scanblack black xxdk xdk Mahogany xxdk xdk dark medium pale Scanglow medium pale xpl xxpl xxxpl

6 I den grove kvalitet gradueringen bliver skindene delt op i en god og en dårlig bunke (regulær / lowgrades). I de regulære ser den videre graduering ud som følgende: Regulære skind A B Saga Royal Saga I II Inddelingen i de forskellige kvaliteter kan tage noget tid, især for et utrænet øje. Forskellen mellem Saga Royal og I er dog så stor, at den er nem at se, dog kan det straks være svære om et skind høre hjemme i Saga Royal eller i Saga. Men hvis man ved, hvad man skal ses, føle og lytte (!!!) efter, er det straks nemmere. Saga Royal er super fed i underulden og dækhårene står bare lige op, Saga'en er selvfølgelig en tak dårligere og så videre. Indenfor den enkelte kvalitet vil dækhårene have forskellig længde, de bliver sorteret ud i short nap (korthåret), normal samt long nap (langhåret). Long nap er ikke så populær i Vesten, men derimod meget i Rusland, hvoraf de aftager mere eller mindre det hele.

7 Lowgrades'ne bliver også sorteret ud i forskellige kvaliteter, A og B. Skind med en lille fejl kan jo oftest anbrages, mens skind med mange fejl er svære at reparere. I de forskellige lowgrades: Sewn/torn: Skindet er rykket i stykker ved pelsningen. Der mangler noget af skindet. Skindet er syet. Chip: Dækhårene mangler i et område. Dækhårene er blevet skåret af. Dækhårene og underulden mangler i et område. Dækhårene er blevet hevet af under pelsningen. Alle skyldes ofte bid. Sewn/torn. Hippers: Shedders: Leather chip Underudviklet hofter (lav underuld+ få dækhår) Misfarvet dækhår (røde hår). Hul i underulden ned til læderet. Dækhår falder af. Underulden falder af. Sorte prikker på lædersiden, skal kunne føles på hårsiden. Chip Shedders Marks from abscess: Hul ned til læderet, ofte med krøllet og grålig underuld rundt om. "Sucked ears": Summer hair: Underuld og dækhår mangler rundt om ørene. Minken har ikke udviklet "vinterpels" over det hele. Ses ofte på nakken eller på bugen som røde stride dækhår. Sucked ear Marks from staples: Dækhår mangler på pumfhen. Skaden er sket ved pelsning. Breeders: Matted: Sprinklers: Narrow males: Bandy-legged M: Bandy-legged F: Rump/belly: Gamle avlsdyr. Rød stribe ved bugen. Tyk læder. Foderrester i hårene. Manglende "hygiejne". Mange hvide dækhår. Små områder med hvid underuld. Hanskind som er pelset på tævetaner. Bagbenene når ikke sammen, min. 4,5 cm åbning samt mindre end 5 cm fra penis. Bagbenene når ikke sammen, min. 3,5 cm åbning. Fejl fra 1 cm fra enden og på til navlen på bugsiden. Fejl fra 1 cm fra enden og 3 cm op på rygsiden. Bredders Matted. Rump/belly

8 Når skindene er endt i de rigtige bunker går den sidste sortering i gang, nemlig farveskæret. Skæret bliver p.t. delt op i 4 forskellige nuancer (1,2,3,4) og de står for blå, brun, rød og rødere. Det er efter min mening meget nemt at se, hvor det enkelte skind hører hjemme, da det kun er underulden der skal vurderes og farven tydeligt skinner igennem. Dog kan der være skind, hvor farven tydeligt er en 1'er, men den er for lys, dette skind bliver lagt i kontrast bunken og så solgt som skær 1 kontrast. Efter endt sortering er skindene klar til at blive solgt på auktionen i København. De bundes samt registreres i kataloget. Hvert bundt forefindes i kataloget med et såkaldt lotnummer og ud fra dette vil der stå evt supplementerende oplysninger. Det kan være ting som silky, metallic, rump/belly, kontrast, short nap, long nap, narrow, uneven, spotted. Clarity 1 (blå) Clarity 2 (brun) Clarity 3 (rød) Clarity 4 (rødere) Opkøbere ankommer ca. en uges tid før selve auktioen for at gennemgå "kollektionen". De vil notere i deres katalog ud for hvert lotnummer, hvad de synes om det de ser, samt en forventet pris. Inden da er hele "kollektionen" blevet gennemset af repræsentanter fra auktionhuset samt pelsdyravlere. De vil vurderer kvaliteten i sorteringen samt sætte en mindste pris for hvert lot.

9 Udsnit af kataloget af mahogany females. Her fremgår tydeligt ud for hvert lotnummer antal skind, størrelsen af skindene, farven, skæret kvaliteten samt supplerede oplysninger (her kontrast ved lot nr ). Til sidst vil jeg takke Copenhagen Fur Center (specielt Sheila, Jonas samt Søren) mange gange for et fantastisk kursus, som jeg kun kan anbefalde til andre, der færdes i branchen på den ene eller anden måde. De 4 uger har virkelig givet mig lyst til at købe på auktionen. Jeg ved nu, hvilke skind jeg primært vil være interesseret i samt hvad jeg skal kikke efter. Derud over har det været skønt at møde ligesindet fra hele verden, folk jeg helt sikkert skal besøge.

Hvalpedød i dieperioden. Kopenhagen Forskning Dyrlæge Tove Clausen

Hvalpedød i dieperioden. Kopenhagen Forskning Dyrlæge Tove Clausen Hvalpedød i dieperioden Kopenhagen Forskning Dyrlæge Tove Clausen Dødsårsager fra fødsel til 1. august Døde hvalpe i % af total fødte hvalpe Percent of borne kits 0,45 0,40 0,35 0,30 0,25 0,20 0,15 0,10

Læs mere

Verdensproduktionen af Minkskind

Verdensproduktionen af Minkskind Verdensproduktionen af Minkskind Produktionsår Område: 2011* 2010 2009 Danmark 15.000.000 14.400.000 14.300.000 Finland 1.750.000 2.000.000 2.000.000 Sverige 1.000.000 1.000.000 1.200.000 Norge 600.000

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget (Omtryk Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.

Miljø- og Fødevareudvalget (Omtryk Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.del B Offentligt Bredgade 54 Kaj Bank Tiphedevej 10 CHR 59544 Rådgivningsbesøg

Læs mere

Pelsdyrungdom Hvalpens første 10 dage

Pelsdyrungdom Hvalpens første 10 dage Pelsdyrungdom 2018 Hvalpens første 10 dage Hvalpens første 10 dage Det er vigtigt at tæven har den rigtige huld ved fødsel Fodring i drægtigheden er vigtig for at fødsler forløber let Dilemmaet mellem

Læs mere

Kopenhagen Fur. -fra farm til frakke.. = Styrkelse mellem produktion og afsætning

Kopenhagen Fur. -fra farm til frakke.. = Styrkelse mellem produktion og afsætning Kopenhagen Fur -fra farm til frakke.. = Styrkelse mellem produktion og afsætning Vi har gode historier Tonsvis af god presseomtale Frederik IX s eksportpris.. Og landbrugets vækstpris Politiken giver os

Læs mere

REGLER FOR SKINDUDSTILLINGER

REGLER FOR SKINDUDSTILLINGER REGLER FOR SKINDUDSTILLINGER BEDØMMELSE AF KVALITETSAFDELINGEN BRA@KOPENHAGENFUR.COM Formålet med skindudstillinger er at vejlede i udvælgelsen af avlsdyr. Reglerne for bedømmelse af skind skal derfor

Læs mere

EFTERUDDANNELSE AF AVLERE OG DRIFTSLEDERE. Lars Nielsen

EFTERUDDANNELSE AF AVLERE OG DRIFTSLEDERE. Lars Nielsen EFTERUDDANNELSE AF AVLERE OG DRIFTSLEDERE Lars Nielsen Dagsorden 1. Udvælgelse af avlsdyr 2. Forberedelse til sortering af avlsdyr 3. Typerne: tilvalg og fravalg er meget vigtig 4. Løvemanke - billede

Læs mere

Kun 20% virksomheds beskatning

Kun 20% virksomheds beskatning Kun 3 timer til København Kun 20% virksomheds beskatning Gennemsnits høj og Lav temperatur PUBLISHED BY PROMOTE ICELAND Borgartun 35 105 Reykjavík Iceland Tel +354 511 4000 E-mail info@invest.is www.invest.is

Læs mere

Fodring i hvalpeperioden

Fodring i hvalpeperioden Fodring i hvalpeperioden Efteruddannelse avlere og driftledere vet-team april 2019 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet Meget der skal lykkes i perioden Minkhunnen skal Danne foster og fosterhinder Forberede

Læs mere

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink:

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: MINKKÅBE: Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: 1. Stautmodel syes op til kunde efter ønsket model. Denne prøves og rettes til på kunde. Højde på lommer, lukketøj og ærmelændgde samt hellængde

Læs mere

Mange mål for reproduktion. Fodermannagement og reproduktion. Hvor kan vi tjene mere

Mange mål for reproduktion. Fodermannagement og reproduktion. Hvor kan vi tjene mere 1-3-216 Mange mål for reproduktion Fodermannagement og reproduktion LandboNord 1.3..216 At farmen er fuld ved udsætning Mange tæver parret Mange hvalpe født Mange hvalpe på få avlsdyr Høj pelskvalitet

Læs mere

DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME

DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME DYREVELFÆRDEN PÅ DANSKE MINKFARME Minkfarme skal drives efter reglerne i Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr. Den trådte i kraft 1. januar 2007 på basis af europæiske

Læs mere

Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel.

Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel. Omkring fødsel Der findes ikke noget mere uforudsigeligt end en hundefødsel. Selv gamle i gårde opdrættere, der mener de har oplevet alt, hvad der næsten kan gå galt i en fødsel, må ofte sande, at det

Læs mere

Den Danske Dyrlægeforenings politik vedr. dyrevelfærd i pelsdyrsproduktionen

Den Danske Dyrlægeforenings politik vedr. dyrevelfærd i pelsdyrsproduktionen Den Danske Dyrlægeforenings politik vedr. dyrevelfærd i pelsdyrsproduktionen Område Dyrevelfærd Emne Pelsdyrsproduktion (ræv og mink) og dyrevelfærdsmæssige problemstillinger. Presseansvarlig DDDs formand

Læs mere

FARMMAPPEN FORBEDRING AF SKINDPRODUKTIONEN OG AVLSRESULTATET 20

FARMMAPPEN FORBEDRING AF SKINDPRODUKTIONEN OG AVLSRESULTATET 20 GEFION - 10 OKTOBER 2016 FARMMAPPEN 2016 - FORBEDRING AF SKINDPRODUKTIONEN OG AVLSRESULTATET 20 MICHAEL SØNDERUP KOPENHAGEN RÅDGIVNING KOPENHAGEN FUR 11-10-2016 Formålet med Farmmappen 2016 At den skal

Læs mere

Huldstyrring økonomisk gevinst

Huldstyrring økonomisk gevinst Huldstyrring økonomisk gevinst Driftlederkursus Vet- Team 01.11.2016 Dyrlæge Børge Mundbjerg, Biovet Flere hvalpe hvordan får vi det Vi har ca. 5,3 hvalp i gennemsnit per tæve i DK Er der penge i højere

Læs mere

Anvendelse af foderdata til at sikre gode fødsler og høj mælkeydelse. LVK, Årsmøde 2015 Dyrlæge Børge Mundbjerg Biovet

Anvendelse af foderdata til at sikre gode fødsler og høj mælkeydelse. LVK, Årsmøde 2015 Dyrlæge Børge Mundbjerg Biovet Anvendelse af foderdata til at sikre gode fødsler og høj mælkeydelse LVK, Årsmøde 2015 Dyrlæge Børge Mundbjerg Biovet Hvad gør emnet interessant Tiden fra fødsel til fravænning er den vigtigste på farmen

Læs mere

Veterinære emner : 1) Aktuel lovgivning. 2) Smitsomme sygdomme. 3) Vaccination. 4) Obduktion. 5) Smittebeskyttelse

Veterinære emner : 1) Aktuel lovgivning. 2) Smitsomme sygdomme. 3) Vaccination. 4) Obduktion. 5) Smittebeskyttelse Veterinære emner : 1) Aktuel lovgivning 2) Smitsomme sygdomme 3) Vaccination 4) Obduktion 5) Smittebeskyttelse 6) Almindeligt forekommende sygdomme Hvorfor er vi her i dag? Uddannelse - kurser Branche

Læs mere

Kendetegn for vildt Rovdyr

Kendetegn for vildt Rovdyr Kendetegn for vildt Rovdyr Rovdyr: Ulv, ræv, grævling, mårhund, vaskebjørn, skovmår, husmår, ilder, mink, lækat, odder, spættet sæl, gråsæl Ulve Fredet Ræv Sorte ører Normalt rødbrun Hvide aftegninger

Læs mere

Sunde mink gør hverdagen lettere! Dyrlæge Mette Gade, LVK

Sunde mink gør hverdagen lettere! Dyrlæge Mette Gade, LVK Sunde mink gør hverdagen lettere! Dyrlæge Mette Gade, LVK Oversigt Ensartet huld En mere robust besætning Alderssammensætning Udsætning til hvalpning Krydningsavl FENP BMI sundhed Den 13-21/12 Den 6-13/1

Læs mere

Analyse af minksektoren Gethmann, Christian; Pedersen, Dennis; Lund, Mogens

Analyse af minksektoren Gethmann, Christian; Pedersen, Dennis; Lund, Mogens university of copenhagen Analyse af minksektoren Gethmann, Christian; Pedersen, Dennis; Lund, Mogens Publication date: 2003 Document Version Forlagets endelige version (ofte forlagets pdf) Citation for

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Minks brug af halm gennem året Jens Malmkvist Aarhus Universitet

Minks brug af halm gennem året Jens Malmkvist Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITY Minks brug af halm gennem året Jens Malmkvist Aarhus Universitet Mink skal have permanent adgang til halm Bekendtgørelse 1553 20 Minks miljø skal beriges med passende stimuli til beskæftigelse.

Læs mere

Huldstyring i praksis

Huldstyring i praksis Huldstyring i praksis Michael Sønderup, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Pelsdyr, Udkærsvej 15, Skejby, 8200 Århus N mis@landscentret.dk Indledning Styring af minkens huld har til formål at få en

Læs mere

Mælkekirtlernes udvikling i relation til fodring og selektion/ Kuldudjævning i relation til mælkekirtlernes udvikling

Mælkekirtlernes udvikling i relation til fodring og selektion/ Kuldudjævning i relation til mælkekirtlernes udvikling Mælkekirtlernes udvikling i relation til fodring og selektion/ Kuldudjævning i relation til mælkekirtlernes udvikling Steen H. Møller Afd. for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring. Danmarks JordbrugsForskning,

Læs mere

Hvad data viser om fodring op til fødsel

Hvad data viser om fodring op til fødsel Hvad data viser om fodring op til fødsel Årsmøde i Vet-Team Holstebro 2015 Dyrlæge Børge Mundbjerg Biovet Hvad gør emnet interessant Tiden fra fødsel til fravænning er den vigtigste på farmen Hvalperesultatet

Læs mere

Tjek på farmen Kampagne 2010. Medlemsmøder, januar 2010

Tjek på farmen Kampagne 2010. Medlemsmøder, januar 2010 Tjek på farmen Kampagne 2010 Medlemsmøder, januar 2010 Dagsorden i dag Aktuel politisk status Præsentation af regeringens og erhvervets egne initiativer Faglig gennemgang af Tjeklisten 2010 - v/ Hans Henrik

Læs mere

Forsøg med ENERGY WATER til mink.

Forsøg med ENERGY WATER til mink. NYT FODERADDITIV. Det ny århundreds længe ventede foderadditiv, der er designet med henblik på at udvikle det optimale dyr, er nu til rådighed. ENERGY WATER optimerer immunsystemet over tid, først efter

Læs mere

PELS EN DANSK VERDENSSUCCES

PELS EN DANSK VERDENSSUCCES PELS EN DANSK VERDENSSUCCES 2 3 indhold 3 6 8 10 15 18 20 22 27 30 35 38 41 44 46 50 53 55 59 63 65 69 PELS EN DANSK VERDENSSUCCES FORENING OG AUKTIONSHUS UNDER ÉT pels Fra fortid til nutid STOR DANSK

Læs mere

VELKOMMEN TIL LVK MØDE LIDT OM FODERSTRATEGI OG HVALPETID

VELKOMMEN TIL LVK MØDE LIDT OM FODERSTRATEGI OG HVALPETID VELKOMMEN TIL LVK MØDE LIDT OM FODERSTRATEGI OG HVALPETID LIGE NU Vejehold? Fokus på hannernes huld og humør! Fokus på styring af tævernes vægttab Vores lille dropbox-program EKSEMPEL - HANKURVE EKSEMPEL

Læs mere

Fodring af slædehunde Dyrlægeembedet i Ilulissat

Fodring af slædehunde Dyrlægeembedet i Ilulissat Fodring af slædehunde Dyrlægeembedet i Ilulissat Uden mad og drikke duer hunden ikke. DENNE BROCHURE ER BASERET PÅ FAKTISKE FORDRINGSFORSØG MED GRØNLANDSKE SLÆDEHUNDE I ARKTIS Hvad lever en slædehund af?

Læs mere

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen

Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheds forløb hos kat Af: Anne N. Jensen Drægtigheden hos kat kan varer mellem 54-71 dage, mens normalen ligger mellem 61-66 dage. Ægløsningen foregår først ca. 24 timer efter parringen, katten har

Læs mere

Hvorfor vil jeg avle?

Hvorfor vil jeg avle? Avlsvejledning Hvorfor vil jeg avle? 1. Fordi jeg vil tjene penge. Glem det. Et fedthalemus-opdræt har flere omkostninger end indtægter. Der går penge til både foder, miljøberigelse i form af div. trælegetøj,

Læs mere

Disposition. Introduktion Hvad er WelFur - Hvorfor WelFur? Forskning Hvad sker der på farmen? Efter et besøg

Disposition. Introduktion Hvad er WelFur - Hvorfor WelFur? Forskning Hvad sker der på farmen? Efter et besøg Disposition Introduktion Hvad er WelFur - Hvorfor WelFur? Forskning Hvad sker der på farmen? Efter et besøg WelFur - sætter tal på dyrevelfærd og omsætter forskning til praktisk værktøj Systematisk måling

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version 2, 8. februar 2012) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr

Læs mere

Flytningstidspunkt for drægtige tæver

Flytningstidspunkt for drægtige tæver PROGRAM Hvalpedødelighed årsager og potentiale for forbedring Redemateriale og tævens redebygning hvad er bedst? Det optimale tidspunkt for flytning af drægtige tæver WEL-mink forskning, afprøvning og

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm. Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 16-12-2015 - Henvendelse om økonomisk betydning for ejendomme vedlagt) MOF Alm.del B Offentligt Bredgade 54 Kaj Bank Olesen Tiphedevej 10 CHR 59544 Rådgivningsbesøg

Læs mere

Rykning af et skind til pels pandebånd.

Rykning af et skind til pels pandebånd. Rykning af et skind til pels pandebånd. 1. Skær skindet midt i grozen og sy Hvis skindet er for kort er der to muligheder for at forlænge det. nakkerne sammen. 2. Lave en rykning så det bliver længere.

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Lopper. Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting

Lopper. Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting Lopper Kim Søholt Larsen Biolog, KSL Consulting Lopper på minkfarme 1. Hvilke lopper finder man på mink? 2. Hvorledes påvirker lopper mink? 3. Hvordan bekæmper man lopper? Loppeproblemerne skyldes egernloppen

Læs mere

Pelsningsvejledning. Af Dansk Pelsdyravlerforenings Skindudvalg

Pelsningsvejledning. Af Dansk Pelsdyravlerforenings Skindudvalg Pelsningsvejledning Et dårligt pelsningsarbejde kan hurtigt koste mange penge på afregningen. Anslået mister branchen mellem 50 og 100 mio. kr. årligt på dårligt pelsningsarbejde. Af Dansk Pelsdyravlerforenings

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

Der kommer nye opdrættere og schæferhundeejere til hvert år. Nogle vil gerne opdrætte Schæferhunde.

Der kommer nye opdrættere og schæferhundeejere til hvert år. Nogle vil gerne opdrætte Schæferhunde. FRIIS HETTA E.Friis Mikkelsen EL-VEJ 13, SEEST DK 6000 KOLDING TLF. (45) 75528303 email: efriism@stofanet.dk SCHÆFERHUNDEAVL For de nye. Der kommer nye opdrættere og schæferhundeejere til hvert år. Nogle

Læs mere

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017)

Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Bilag 11: Håndtering af syge/skadede dyr (Version: 3. maj 2017) Lovkrav: Bek. nr. 707 5. Alle dyr, der synes at være syge eller tilskadekomne, skal omgående have en passende behandling. Hvis et dyr ikke

Læs mere

UDVÆLGELSE AF AVLSDYR RENI H. NIELSEN, RÅDGIVER KOPENHAGEN FUR RÅDGIVNING SKEJBY

UDVÆLGELSE AF AVLSDYR RENI H. NIELSEN, RÅDGIVER KOPENHAGEN FUR RÅDGIVNING SKEJBY UDVÆLGELSE AF AVLSDYR RENI H. NIELSEN, RÅDGIVER KOPENHAGEN FUR RÅDGIVNING SKEJBY KF s rådgivning i Skejby https://farmcockpit.kopenhagenfur.com/avler/avl/vejledninger/farmdrift / Avlsmål De danske avlsmål

Læs mere

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

Kan brug af foderdata bruges som værktøj til at sikre gode fødsler og høj mælkeydelse

Kan brug af foderdata bruges som værktøj til at sikre gode fødsler og høj mælkeydelse Kan brug af foderdata bruges som værktøj til at sikre gode fødsler og høj mælkeydelse LVK mink dyrlægerne, Tylstrup 2015 Dyrlæge Børge Mundbjerg Biovet Hvad gør emnet interessant Tiden fra fødsel til fravænning

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i minkfarme

Bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i minkfarme BEK nr 1650 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2018-15-31-00400 Senere ændringer

Læs mere

VELKOMMEN TIL GET2PET

VELKOMMEN TIL GET2PET VELKOMMEN TIL GET2PET Et 100 % dansk ejet familie foretagende som udelukkende sælger hunde & katte foder af den bedste kvalitet. For at opnå dette har vi valgt at samarbejde med Arden Grange. Selve produktserien

Læs mere

Fodringsstrategi i sidste del af drægtigheden og redekassemiljøets betydning for minktævens tidlige moderegenskaber

Fodringsstrategi i sidste del af drægtigheden og redekassemiljøets betydning for minktævens tidlige moderegenskaber Fodringsstrategi i sidste del af drægtigheden og redekassemiljøets betydning for minktævens tidlige moderegenskaber Christina Dahlin, cand.scient i Husdyrvidenskab Specialeprojekt Hovedvejleder: Anne Sofie

Læs mere

LVK årsmøde. Bygholm Landbrugsskole tirsdag d. 3 februar 2015

LVK årsmøde. Bygholm Landbrugsskole tirsdag d. 3 februar 2015 LVK årsmøde Bygholm Landbrugsskole tirsdag d. 3 februar 2015 VELKOMST Præsentation af LVK MINK s hjemmeside med sygdoms leksikon og illustrative videoer - ved dyrlæge Peder Elbek, LVK Året 2014 - Hvor

Læs mere

Buntmager svendeprøve juni 2005.

Buntmager svendeprøve juni 2005. Buntmager svendeprøve juni 2005. Annette Traberg Thomsen. Læreplads: Kopenhagen Fur. Vejleder: Marianne Hansen, EUC SYD. Indholdsfortegnelse:. Opgaven: Opskæring: Grotzmærkering: Fugtning: Håndstrækning:

Læs mere

Steen H. Møller, Britt I.F. Henriksen Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet

Steen H. Møller, Britt I.F. Henriksen Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet Positive forsøgseffekter af ekstra hvalpevand og rigeligt med foder til minktæver efter fødsel ses også i praksis, men der er forskel på forsøg og praksis Steen H. Møller, Britt I.F. Henriksen Institut

Læs mere

EJERSKIFTE. Scenarie 1 - Udleje af minkfarm

EJERSKIFTE. Scenarie 1 - Udleje af minkfarm Scenarie 1 - Udleje af minkfarm Scenarie 1 - Udleje af minkfarm I forbindelse med ejerskifte eller ophør af pelsdyrproduktionen har mange avlere ofte et ønske om at blive boende ved minkfarmen, eller det

Læs mere

Scanbrown mink på tværs

Scanbrown mink på tværs Scanbrown mink på tværs Buntmager svendestykke Pia Christensen! " # $ % & '($ ) *+, -.. " EUC syd 2003 Læreplads: Nels Erichsen Min opgave Ud fra de 40 skind, som ses på forsiden, er det min opgave at

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Institution: Fødevarestyrelsen Enhed/initialer: Dyrevelfærd & Veterinærmedicin /ANSG Sagsnr.: 2014-15-161-00003 Dato: maj 2014 Faglige, økonomiske og juridiske

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Er min hun syg Indsendt af Morten Nielsen - 2015/01/06 21:39 Jeg har en Blond hun som ser ud til at være gravid udfra hendes størrelse, men umiddelbart kan jeg ikke se nogle "øjne" det virker bare som

Læs mere

Analyse af minksektoren Gethmann, Christian; Pedersen, Dennis; Lund, Mogens

Analyse af minksektoren Gethmann, Christian; Pedersen, Dennis; Lund, Mogens university of copenhagen Analyse af minksektoren Gethmann, Christian; Pedersen, Dennis; Lund, Mogens Publication date: 2003 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA):

Læs mere

Velfærdskontrol Mink. Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord

Velfærdskontrol Mink. Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord Velfærdskontrol Mink Samt erfaringer fra kontrollen 2013, 2014 og 2015 Af Kontrollør Mikael Rathke Andersen. Vet. Nord UDPEGNING Hvordan udvælger vi besætningen Udpegning Nulpunktskontrol - tilfældigt

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: chinchilla hund chinchilla 1. Chinchilla er i naturen flokdyr som stammer fra Andesbjergene i Sydamerika. 2. Det er natdyr, der er aktive aften og nat og sover hele dage. 3. De bliver kønsmodne i 4-5 mdr.

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1) Bekendtgørelse nr. 1734 af 22. december 2006 Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1) I medfør af 4, 12 og 28, stk. 5 og 8, i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 344 af 13. maj 2005, som ændret

Læs mere

Københavns Universitet. Fremskrivning af minkbestanden Hansen, Henning Otte. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF

Københavns Universitet. Fremskrivning af minkbestanden Hansen, Henning Otte. Publication date: Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen Københavns Universitet Fremskrivning af minkbestanden Hansen, Henning Otte Publication date: 2019 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version (APA):

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i minkfarme

Bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i minkfarme BEK nr 1534 af 12/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 14. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2015-15-31-00187 Senere ændringer

Læs mere

AMMESØER ELLER MÆLKEKOPPER?

AMMESØER ELLER MÆLKEKOPPER? AMMESØER ELLER MÆLKEKOPPER? Marie Louise M. Pedersen 21.September 2016 Fagligt Nyt MULIGHEDER Flere levende grise Flere frav. grise per so Færre ammesøer Længere diegivningstid Højere fravænningsvægt Færre

Læs mere

Få det bedste ud af faremarken. v. Merete Studnitz, VFL & Helle Pelant Lahrmann, VSP

Få det bedste ud af faremarken. v. Merete Studnitz, VFL & Helle Pelant Lahrmann, VSP Få det bedste ud af faremarken v. Merete Studnitz, VFL & Helle Pelant Lahrmann, VSP Hvem er her? A. Landbrugsskoleelev B. Landbrugsskolelærer C. Svineproducent 33% D. Rådgiver E. Forsker F. Dyrlæge 21%

Læs mere

Brevduens avlscyklus

Brevduens avlscyklus Brevduens avlscyklus Af Marc Verheecke - Martin Degrave Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Dannelsen af ægget. En

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE

SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland SPØRGESKEMA TIL SLÆDEHUNDEEJERE Antallet af slædehunde falder, og Ilisimatusarfik, Københavns og Aarhus universiteter har sat et stort projekt

Læs mere

Med fremme i cockpittet på dansk eksportsucces

Med fremme i cockpittet på dansk eksportsucces Case Kopenhagen Fur Med fremme i cockpittet på dansk eksportsucces Illumi blev softwareleverandør hos Kopenhagen Fur, efter bureauet havde udviklet et nyt og populært dashboard, Farm Cockpit, der forbedrer

Læs mere

Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år.

Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år. Tårnfalkene 2014 Af Knud Erik Sonne Her er i korte træk skildret forløbet af episoden med falken sidste år. 15. maj. Middag flakser en fugl rundt på græsset foran huset. En tårnfalk, viser det sig. Undersøger

Læs mere

Håndtering af sår 2015

Håndtering af sår 2015 Håndtering af sår 2015 LVK Årsmøde 2015 Af Karin Mundbjerg Baggrund Ny viden Ny sårsygdom Nyt om sårheling I behandler mange sår Hvad er det optimale? Fur animal epidemic necrotic pyoderma Ansigts- og

Læs mere

MINKMØDE, ØKONOMI. Christian Primdahl, driftsøkonom David Ahle Andersen, driftsøkonom

MINKMØDE, ØKONOMI. Christian Primdahl, driftsøkonom David Ahle Andersen, driftsøkonom MINKMØDE, ØKONOMI Christian Primdahl, driftsøkonom David Ahle Andersen, driftsøkonom DAGSORDEN Status 2018 og lidt historik Likviditetsparadokset Kreditvurdering Business Check 2017 Variationer på skindpris

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ

VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ VI ARBEJDER FOR DET GODE TRÆ Plankegulve fra Wiking Gulve er din garanti for kvalitet skabt i hele værdikæden fra den omhyggelige udvælgelse af de enkelte træer til forarbejdning og produktion, hvor vi

Læs mere

Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld

Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld Guidelines til bedre bedømmelse af fårets huld Af Randi Worm, dyrlæge, Nørre Nebel At bedømme et fårs huld er fåreavlerens vigtigste kompetence. For fårets evne til at skabe et gode lam og et godt produktionsresultatet

Læs mere

FIX-T200 Brugermanual

FIX-T200 Brugermanual FIX-T200 Brugermanual FIX gør dig»afhængig«af kvalitet Indholdsfortegnelse Indledning / Sikkerhed... side 4 Indstillinger... side 5 Indstilling af håndtag... side 6 Konditioner i tørrerum... side 7 Notater...

Læs mere

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ Oprindelsesland: Norge Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Proportioner: Jagthund til elgjagt FCI Gruppe 5 (Spidshunde og

Læs mere

============================================================================

============================================================================ fødekasse, hvornår og hvordan ses det??? Indsendt af Edi Jensen - 2013/08/03 06:16 Jeg er meget nybegynder i Guppyopdræt. Jeg gik glip af første fødsel, hun fødte i fællestanken. Men da der stadig er mange

Læs mere

Bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i minkfarme

Bekendtgørelse om obligatorisk sundhedsrådgivning i minkfarme BEK nr 45 af 11/01/2016 (Historisk) Udskriftsdato: 30. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen. j.nr. 2015-32-30-00044 Senere ændringer

Læs mere

Svendeprøve. Mai Henriette Jensen

Svendeprøve. Mai Henriette Jensen Svendeprøve Mai Henriette Jensen 6.6.2005 1 Min svende prøve laver jeg i tonet, afganske karakullam, kåben bliver lavet skind på skind, da krøl og farve er meget forskellige. Her ses min svendeprøve syet

Læs mere

FIX-T200 tørrekasse DeLuxe Brugermanual

FIX-T200 tørrekasse DeLuxe Brugermanual FIX-T200 tørrekasse DeLuxe Brugermanual FIX GØR DIG»AFHÆNGIG«AF KVALITET Indholdsfortegnelse Indledning / Sikkerhed... side 4 Indstillinger / Indstilling af håndtag... side 5 Konditioner i tørrerum...

Læs mere

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012

Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Den korte udgave: Godt Nytår Farvel til 2011 og velkommen til 2012 Vi blev gift 24 nov. 2011 Vi holdt ferie i feb. 2011 (for første gang i rigtig mange år for Morten) hvor vi tog en uge til Tenerife -

Læs mere

Udtalelse om pelsdyrproduktion

Udtalelse om pelsdyrproduktion Det Dyreetiske Råd Udtalelse om pelsdyrproduktion Justitsministeriet Civilkontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K Januar 2003 Udtalelse om pelsdyrproduktion 2003 Det Dyreetiske Råd København Grafisk

Læs mere

Hvorfor vil jeg avle?

Hvorfor vil jeg avle? Avlsvejledning Hvorfor vil jeg avle? 1. Fordi jeg vil tjene penge. Glem det. Et gerbilopdræt har flere omkostninger end indtægter. Der går penge til både foder, miljøberigelse i form af div. trælegetøj,

Læs mere

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS

MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS MILJØPUNKT ØSTERBROs LÅNEHØNS ØSTERBRO LÅNEHØNS Høns er en god idé! De er bæredygtige affaldskværne, de producerer friske æg hver dag, de laver den bedste gødning til dine planter, de er ret tamme, og

Læs mere

Vinteravl i brevduesporten - 1

Vinteravl i brevduesporten - 1 Vinteravl i brevduesporten - 1 Af Marc Verheecke - Martin Degrave Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Mange brevduefolk

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2011 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Agenda 1. Vildkendskab 2. Pattedyr a. Gnavere og støttetandede b. Hovdyr c. Rovdyr d. Hovdyr 3. Fugle a. Andefugle Pattedyr De større danske pattedyr

Læs mere

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1)

Bekendtgørelse om beskyttelse af pelsdyr 1) BEK nr 1553 af 11/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. september 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2015-32-30-00044 Senere

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri Enheden for økonomisk analyse Den 13. marts 2014

Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri Enheden for økonomisk analyse Den 13. marts 2014 Ministeriet for Fødevarer, landbrug og Fiskeri Enheden for økonomisk analyse Den 13. marts 2014 Økonomien i pelsdyrproduktionen samt erhvervsøkonomiske konsekvenser ved et forbud mod af mink Økonomien

Læs mere

Pels vil altid være noget helt unikt

Pels vil altid være noget helt unikt 1700-talles kongelige hermelin: Portræt af Kong Christian VII af Danmark (1749-1808), malet i 1789, som hænger på Rosenborg Slot. 4 det er et drømmemateriale på lige linje med champagne, diamanter og glamour.

Læs mere

DEN DANSKE PELSSEKTOR

DEN DANSKE PELSSEKTOR DEN DANSKE PELSSEKTOR Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet Den danske pelssektor er Danmark mest konkurrencedygtige erhverv. Danmark

Læs mere

ALLE RÅDGIVNINGS- OG SERVICEYDELSER

ALLE RÅDGIVNINGS- OG SERVICEYDELSER FIND DIN RÅDGIVNING Kopenhagen Fur yder rådgivning og service til pelsdyr-avlere og fodercentraler på en lang række områder. Medarbejderne kan altid kontaktes på mail eller telefon om aktuelle emner eller

Læs mere

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten

MARSVIN & HAMSTER FØRSTE BOG OM. Se alle dyrebøgerne på www.atelier.dk. Ingrid Andersson Illustrationer: Lena Furberg Fotos: Lotta Gyllensten FØRSTE BOG OM ANDERSSON / FURBERG / GYLLENSTEN Bogens første del handler om marsvin. De er gode kæledyr, som godt kan lide at blive aet og krammet. De findes i forskellige racer og farver og kan have lang

Læs mere

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil.

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. Pointskema GDS Udgave 2, 2014 Hundens Navn: Chip nummer: Født: Ejer: Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. 1 og 2: Bredt hoved, stramme læber, næseparti for bred. 3 og 4:Ikke

Læs mere

Bilag 5 Personale og uddannelseskrav

Bilag 5 Personale og uddannelseskrav Bilag 5 Personale og uddannelseskrav Version: 3. maj 2017 Lovkrav: Bek. nr. 707 3: Dyrene passes af et tilstrækkeligt antal personer, der har de relevante faglige færdigheder og kvalifikationer og den

Læs mere

Dyrlægerne Bjarne Petersen og Søren Christiansen Vet- Team

Dyrlægerne Bjarne Petersen og Søren Christiansen Vet- Team Hvalpesyge oktober 2018 Dyrlægerne Bjarne Petersen og Søren Christiansen Vet- Team Hvalpesyge i udbrud Farmen Plads til 24 000 mink Ligger 500 meter inde på en blind grusvej 6 ens haller Fælles gang i

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.)

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) 1 I lov om nr. 466 af 12. juni 2009 om forbud mod hold af ræve, foretages følgende ændring: 1. 5 ophæves.

Læs mere