NOTAT OM HØRING AF INDTÆGTSRAMMER FOR NATURGASDISTRIBUTIONS- SELSKABERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT OM HØRING AF INDTÆGTSRAMMER FOR NATURGASDISTRIBUTIONS- SELSKABERNE"

Transkript

1 PUNKT 4 BILAGS NR. 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. SEPTEMBER 2017 NOTAT OM HØRING AF INDTÆGTSRAMMER FOR NATURGASDISTRIBUTIONS- SELSKABERNE september 2017 Detail & Distribution 17/04369, 17/04370, 17/04371 MSS, ENJE 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER 1. Sekretariatet for Energitilsynet (herefter SET) sendte den 11. august 2017 udkast til afgørelse om foreløbige indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaber for reguleringsperioden i partshøring til Dansk Gas Distribution A/S (DGD), HMN GasNet P/S (HMN) og NGF Nature Energy Distribution A/S (NGF) med høringsfrist den 28. august Den 17. august 2017 blev der afholdt møde med naturgasdistributionsselskaberne, hvor selskaberne havde mulighed for at stille spørgsmål og drøfte høringsmaterialet inden selskaberne skriftligt skulle afgiver sine høringssvar senest den 28. august SEKRETARIATET FOR ENERGITILSYNET Carl Jacobsens Vej Valby Tlf post@energitilsynet.dk 3. SET modtog den 24. august 2017 høringssvar fra NGF og den 25. august 2017 modtog SET høringssvar fra HMN. DGD anmodede den 24. august 2017 om forlænget høringsfrist. SET forlængede DGD s høringsfrist til den 7. september DGD s høringssvar er herefter modtaget den 7. september På baggrund af indledende drøftelser af udkastet til afgørelse på mødet den 17. august 2017 og dialog med selskaberne i høringsperioden, har SET anmodet DGD og NGF om at indsende yderligere oplysninger om fordeling af gebyrindtægter, som anvendes i forbindelse med benchmarking, jf. afsnit 4.4. nedenfor. 5. SET har inddelt høringssvarene under følgende overskrifter: 1. Fastsættelse af forrentning af regulatorisk nettogæld 2. Generelt effektiviseringskrav 3. Benchmarking 4. Biogasomkostninger 5. Indtægtsrammeberegning 6. Øvrige bemærkninger 6. SET har nedenfor kommenteret hvert punkt for sig med henvisning til de pågældende høringssvar.

2 Side 2/16 2. FASTSÆTTELSE AF FORRENTNING AF REGULATORISK NETTO- GÆLD 2.1 BEMÆRKNINGER FRA DGD VEDRØRENDE FORRENTNING AF REGULATORISK NETTOGÆLD 7. DGD anfører i sit høringssvar fire punkter i relation til fastsættelsen af forrentningssatsen af den regulatoriske nettogæld: 1. DGD anfører, at den ændrede praksis i høringsudkastet fører til en reduktion af forrentningssats for regulatorisk nettogæld på 126 basispoint fra 2,41 pct. i 2017 til 1,15 pct. i Dette svarer til mere end en halvering og er udtryk for den mest markante årlige ændring i hele perioden siden 2005, hvor den regulatoriske åbningsbalance blev fastsat. 2. I relation til den risikofrie rente anfører DGD, at praksisændringen medfører et abrupt fald, som udgør 62 basispoint fra 2017 til 2018 svarende til halvdelen af det samlede fald i rentesatsen på nettogælden. DGD finder, at renten på nettogælden skal fastsættes med udgangspunkt i DGD s låneomkostninger som individuelt selskab ( stand alone ). I modsat fald finder DGD det hensigtsmæssigt, at anvende en indfasningsmodel i lighed med den indfasningsmodel, som Energitilsynet anvendte for reguleringsperioden , således at faldet fra ikke bliver så markant. 3. Energitilsynets ændring af praksis for fastsættelse af gældsrisikopræmien til den samme for alle tre selskaber synes at være i modstrid med ordlyden af indtægtsrammebekendtgørelsens 10 stk. 5, hvoraf fremgår, at risikotillægget skal afspejle risikoforholdene for fremmedkapital i det enkelte selskab. 4. Det må anses for at være i overensstemmelse med ordlyden i indtægtsrammebekendtgørelsens 10, stk. 5, og vil være i overensstemmelse med den hidtidige metode siden 2005, at der tages hensyn til de faktiske oplysninger for selskaberne, idet formålet med fastsættelsen af renten på nettogælden må anses at være, at tilnærme rentesatsen til den rente, som selskaberne kan opnå i praksis som individuelle selskaber ( stand alone ). 8. Ad 1) SET bemærker, at de af DGD nævnte 2,41 pct. i 2017 til forrentningssats for regulatorisk nettogæld ikke er et retvisende sammenligningsgrundlag med den i høringsudkastet fastsatte rentesats i Såfremt SET havde anvendt samme metode som tidligere til fastsættelse af forrentningssatsen for den regulatoriske nettogæld, ville både den risikofrie rente og det generelle risikotillæg, skulle opdateres til 2017-tal.

3 Side 3/ Ad 2) SET anerkender, at der med skiftet fra et 5-årigt gennemsnit til et aktuelt 3-måneders gennemsnit sker et niveauskifte i den risikofrie rente, som følge af et rentefald over perioden. 11. I forlængelse af de indkomne høringssvar har SET valgt at ændre beregningsmetode for den risikofrie rente, således, at den ikke baserer sig på det aktuelle niveau, men i stedet opdateres forud for hvert reguleringsår på baggrund af de seneste fem års gennemsnit af den risikofrie rente. 12. Fastsættelse af den risikofrie rente, der indgår i fastsættelse af forrentningssats for regulatorisk nettogæld for reguleringsperioden , beregnes således som et 5-årigt gennemsnit af 4-årige risikofrie renter på baggrund af årlige gennemsnit for månederne juni, juli og august. Denne tilgang, hvor fremmedkapitalomkostningen årligt opdateres med et 5-årigt gennemsnit af den risikofrie rente, er i overensstemmelse med, at reguleringen af gasdistributionsselskaberne historisk set har forudsat, at selskaberne refinansierer 20 pct. af deres lån hvert år, og at renteniveauet tilpasses årligt (porteføljemodel). 13. Høringssvaret giver på dette punkt anledning til, at SET ændringer metode til beregning af den risikofrie rente, der indgår i fastsættelse af forrentningssats for regulatorisk nettogæld for reguleringsperioden, og anvender et femårigt gennemsnit i stedet for en aktuel opgørelse. 14. Ad 3) SET er ikke enig i, at fastsættelse af samme gældsrisikopræmie for alle tre selskaber synes at være i modstrid med ordlyden af indtægtsrammebekendtgørelsens 10 stk. 5, hvoraf fremgår, at risikotillægget skal afspejle risikoforholdene for fremmedkapital i det enkelte selskab. 15. SET har i overensstemmelse med 10, stk. 5, i indtægtsrammebekendtgørelsen, foretaget en individuel vurdering af risikotillægget i selskaberne. I forhold til denne vurdering, har SET lagt vægt på nedenstående forhold. 16. Risikoen ved at drive gasdistributionsvirksomhed i Danmark vurderes ikke at være væsentlig forskellig i landsdelene, henholdsvis Hovedstaden, Sjælland, Fyn, Sydjylland, Midtjylland og Nordjylland, og det vurderes på denne baggrund, at risikoen ved at drive gasdistribution ikke adskiller sig væsentligt for de tre gasdistributionsselskaber i Danmark. 17. SET lægger bl.a. vægt på, at alle tre gasdistributionsselskaber er forsyningsmonopoler som opererer under samme rammevilkår og at der ikke er grundlæggende geografiske forskelle i forhold til distribution af gas i Danmark. SET vurderer således ikke, at der er forskelle imellem selskaberne, som medfører, at den individuelle vurdering af risikoforholdene adskiller sig væsentligt fra hinanden.

4 Side 4/ På baggrund af ovenstående er det SETs vurdering, at forrentningssatsen for fremmedkapital skal fastsættes ens for de tre gasdistributionsvirksomheder med udgangspunkt i risiko og skattepligt knyttet til en virksomhed, der alene forestår gasdistribution. 19. SET bemærker endvidere, at WACC-ekspertgruppen anvender en lignende tilgang for eldistribution. Ekspertgruppen anbefaler således anvendelse af en ens forrentningssats for fremmedkapital for alle eldistributionsvirksomheder i Danmark. 20. Høringssvaret giver på dette punkt ikke anledning til ændringer 21. Ad 4) SET har samme bemærkninger til dette punkt som fremført ovenfor under punkt BEMÆRKNINGER FRA HMN VEDRØRENDE FORRENTNING AF REGULATORISK NETTOGÆLD 22. HMN anfører, at den i høringsudkastet foreslåede metode er mere konsistent end den tidligere anvendte metode for tidligere reguleringsperioder. Selvom det giver nye krav til planlægningen, så har det begrænset betydning for HMN i praksis. 23. SET bemærker hertil, at de indkomne høringsvar på dette punkt giver anledning til, at fastsættelse af den risikofrie rente, der indgår i fastsættelse af forrentningssats for regulatorisk nettogæld for reguleringsperioden , beregnes som et 5-årigt gennemsnit af 4-årige risikofrie renter på baggrund af årlige gennemsnit for månederne juni, juli og august. Denne tilgang, hvor fremmedkapitalomkostningen årligt opdateres med et 5-årigt gennemsnit af den risikofrie rente, er i overensstemmelse med principperne anvendt i tidligere reguleringsperioder, hvor renteniveauet løbende tilpasses det aktuelle niveau for den risikofrie rente. 2.3 BEMÆRKNINGER FRA NGF VEDRØRENDE FORRENTNING AF REGULATORISK NETTOGÆLD 24. NGF anfører, at selskabet siden 2005 har foretaget renteafdækning i henhold til den metode til fastsættelse af forrentning og annuitet, som har været anvendt siden NGF har på den baggrund indgået renteswapaftaler, der rækker ind i reguleringsperioden NGF anmoder om, at den i høringsudkastet foreslåede metode bør indføres gradvist. 25. SET bemærker hertil, at de indkomne høringsvar på dette punkt giver anledning til, at fastsættelse af den risikofrie rente, der indgår i fastsættelse af forrentningssats for regulatorisk nettogæld for reguleringsperioden , beregnes som et 5-årigt gennemsnit af 4-årige risikofrie renter på

5 Side 5/16 baggrund af årlige gennemsnit for månederne juni, juli og august. Denne tilgang, hvor fremmedkapitalomkostningen årligt opdateres med et 5-årigt gennemsnit af den risikofrie rente, er i overensstemmelse med principperne anvendt i tidligere reguleringsperioder hvor renteniveauet løbende tilpasses det aktuelle niveau for den risikofrie rente. 3. DET GENERELLE EFFEKTIVISERINGSKRAV 26. DGD anfører i høringssvaret, at anvendelse af et generelt effektiviseringskrav baseret på produktivitetsudviklingen i den markedsmæssige økonomi, historisk set, ville have ført til et højere krav end den hidtil anvendte metode. DGD finder, at dette giver usikkerhed omkring modellens praktiske anvendelse. DGD fremhæver endvidere, at den tidligere metode var baseret på flere branchespecifikke faktorer. 27. SET bemærker, at selvom det historisk udmeldte effektiviseringskrav de seneste 10 år har været lavere end de 5-årige gennemsnit af produktivitetsudviklingen i den markedsmæssige økonomi, er det ikke muligt at slutte, at dette forhold er konstant, og også vil være givet fremadrettet. At det hidtidige effektiviseringskrav, indeholdende branchespecifikke faktorer, har været lavere, kan være udtryk for, at gasdistributionssektoren ikke har effektiviseret sig i samme grad som resten af økonomien. Det burde alt andet lige indebære, at sektoren fremadrettet har et større potentiale for effektivisering. På den baggrund vil man senere kunne forvente større produktivitetsstigninger i denne sektor relativt til den markedsmæssige økonomi, og dermed et større effektiviseringskrav end hvis det var baseret på den markedsmæssige økonomi. 28. Endvidere bemærker SET, at det generelt er svært at sammenligne forsyningssektorer på tværs af lande, da selskaberne i høj grad påvirkes af den landespecifikke regulering, fremfor generelle markedsmæssige vilkår. Dette taler for, ikke at benytte specifikke produktivitetsopgørelser for forsyningssektorer i udlandet. 29. SET ønsker at fremhæve, at det generelt øger gennemsigtheden, at anvende et produktivitetsindeks, som beregnes af Danmarks Statistik, og derfor er let tilgængelig for alle branchens aktører. Ved at følge udviklingen i den kommende reguleringsperiode er det desuden muligt at forudsige den efterfølgende periodes effektiviseringskrav. Endvidere skal det bemærkes, at et 5-årigt gennemsnit for den markedsmæssige økonomi er med til at dæmpe udsving i enkelte faktorer herunder udsving indenfor brancher og år. 30. SET har forud for sagsbehandlingen af de foreløbige indtægtsrammer for reguleringsperioden været i kontakt med selskaberne, som ikke har givet udtryk for konkrete metoder til, hvordan det generelle effektiviseringskrav kan fastsættes, så det afspejler naturgasdistributionsselska-

6 Side 6/16 bernes effektiviseringspotentiale. Høringssvaret giver på dette punkt ikke anledning til ændringer. 4. BENCHMARKING OG INDIVIDUELT EFFEKTIVISERINGSKRAV 31. Nedenfor gennemgås de konkrete bemærkninger, som vedrører benchmarking og fastsættelse af individuelt effektiviseringskrav KONSTANT SKALAAFKAST 32. NGF har i sit høringssvar angivet, at der bør tages højde for, at selskaberne har meget forskellig størrelse. Særligt fremhæver NGF, at både HMN og DGD er større selskaber end NGF, og at NGF ikke på tilsvarende vis har stordriftsfordele. 33. Benchmarkingmodellen bygger på en antagelse om konstant skalaafkast. Konstant skalaafkast betyder, at det er muligt for virksomhederne at fordoble output, hvis input fordobles, og samtidigt at producere det halve output med det halve input. 34. Konstant skalaafkast sikrer, at benchmarkingmodellen ikke er til hinder for strukturudvikling, da det antages, at det ikke er en ulempe at være en stor eller en lille virksomhed. Gasdistributionsvirksomheder over og under en bestemt størrelse vil ikke blive tilgodeset ved konstant skalaafkast, da ingen virksomheder vil blive behandlet anderledes alene afhængigt af sin størrelse. 35. Såfremt benchmarkingmodellen tager højde for, at NGF ikke på tilsvarende vis som de to øvrige virksomheder har stordriftsfordele, vil der være en risiko for at hindre strukturudviklingen i branchen, da modellen kan beregne et større effektiviseringspotentiale, når virksomheder fusionerer. Det kan samtidig tilskynde virksomheder til at opdele sig i to eller flere mindre virksomheder. 36. SET vurderer på denne baggrund, at konstant skalaafkast er den mest rimelige antagelse at lægge til grund for benchmarkingen. 37. Høringssvaret giver derfor på dette punkt ikke anledning til ændringer FASTSÆTTELSE AF EFFEKTIVISERINGSKRAV 38. NGF har i sit høringssvar angivet, at benchmarkingmodellens resultater ikke kan stå alene, og at der i udmøntningen af effektiviseringskrav bør foretages et pligtmæssigt skøn. 39. SET vil gerne præcisere, at benchmarkingmodellens resultater er anvendt som del af et samlet skøn til fastsættelse af det individuelle effektiviseringskrav.

7 Side 7/ Effektiviseringskravet fastsættes med udgangspunkt i 16 i indtægtsrammebekendtgørelsen, hvor det fremgår at: Effektiviseringskravet består af et individuelt krav til det enkelte selskab fastsat af Energitilsynet under hensyn til det enkelte selskabs effektiviseringspotentiale og under hensyntagen til forsyningssikkerheden. 41. Det fremgår videre af 16, stk. 4, at Beregningen af det enkelte selskabs effektiviseringspotentiale sker på baggrund af en sammenligning (benchmarking) af selskabernes driftsomkostninger i den foregående reguleringsperiode. 42. I praksis har SET anvendt en netvolumenmodel til at benchmarke selskabernes driftsomkostninger. 43. På baggrund af netvolumen-modellens resultater, har SET vurderet om i) rangordningen af selskaberne er retvisende og ii) den udmålte forskel (effektiviseringspotentialet) er rimeligt. 44. Som det fremgår nedenfor, er der sker en ændring i både rangeringen af selskabernes effektivitet og i det målte effektiviseringspotentiale, når man sammenligner resultaterne af benchmarking foretaget for reguleringsperioden med benchmarking i høringsudkastet til reguleringsperioden Benchmarking for reguleringsperioden blev baseret på omkostningerne i 2012, mens benchmarking for reguleringsperioden sker på baggrund af de gennemsnitlige omkostninger i perioden Med det fremsendte høringsudkast har SET ikke ændret grundlæggende i netvolumenmodellen i forhold til seneste reguleringsperiode. 46. Resultaterne af den benchmarking, der blev gennemført forud for fastsættelse af effektiviseringskrav for reguleringsperiode , viste, at hvis NGF effektiviserede 1,55 pct. årligt, og DGD effektiviserede 3,00 pct. årligt i reguleringsperioden, ville de to selskaber blive ligeså effektive som HMN i udgangen af reguleringsperioden. Benchmarkingmodellen viste, at HMN var det mest effektive af de tre selskaber, og modellen viste derfor, at HMN ikke kunne effektivisere yderligere i forhold til de to andre selskaber på det målte tidspunkt. 47. I forbindelse med udmøntning af effektiviseringskravet anlagde SET et forsigtighedshensyn, således at det NGF og DGD kun skulle realisere halvdelen af det, i netvolumenmodellen, målte effektiviseringspotentiale. Derfor har det individuelle effektiviseringskrav i reguleringsperiode været 0,75 pct. og 1,45 pct. for hhv. NGF og DGD.

8 Side 8/ Resultatet af den benchmarking, der er gennemført i forbindelse med fastsættelse af effektiviseringskravet for reguleringsperioden og som fremgår af det udkast til tilsynsafgørelse, der er sendt i høring, viser at hvis HMN effektiviserer 1,65 pct. årligt og NGF effektiviserer 6,04 pct. årligt, så ville de to selskaber blive ligeså effektive som DGD ved udgangen af reguleringsperioden. Det fremgår også af høringsudkastet, at der er anlagt et tilsvarende forsigtighedshensyn som ved foregående reguleringsperiode således, at det individuelle effektiviseringskrav fastsættes til 0,82 pct. og 2,97 pct. for hhv. HMN og NGF. 49. Denne ændring i benchmarkingens resultater afspejler sig også i den observerede udvikling i de samlede omkostninger, hhv. brutto- og nettoomkostninger. Bruttoomkostninger udgør selskabernes samlede indberettede omkostninger, mens nettoomkostninger udgør selskabernes samlede indberettede omkostninger fratrukket en række særlige poster - hhv. omkostninger afholdt af 3. part, afskrivninger indeholdt i driftsomkostninger samt atypiske omkostninger. 50. For DGD gælder, at både brutto- og nettoomkostningerne i 2012 er høje sammenlignet med de gennemsnitlige bruttoomkostninger i perioden Overordnet set er omkostningerne reduceret om 20 mio. kr., svarende til pct. af netto/bruttoomkostningerne. For HMN gælder, at både brutto- og nettoomkostningerne i 2012 cirka er på samme niveau som de gennemsnitlige omkostninger i perioden , dog med en lille stigning på 1-1,4 pct. af brutto/nettoomkostningerne. For NGF gælder, at bruttoomkostningerne i 2012 er relativt høje sammenlignet med de gennemsnitlige bruttoomkostninger i perioden Det ses også, at nettoomkostningerne i 2012 er lavere end de gennemsnitlige nettoomkostninger i perioden Tilsvarende udviklingen kan genfindes i 7-omkostningerne dvs. driftsomkostningerne: DGD har reduceret 7-omkostningerne i med omkring 25 mio. kr., målt på bruttoomkostninger i forhold til Måles 7-driftsomkostningerne på nettoomkostninger, er der et fald på 20 mio. kr. i samme periode. HMN har øget 7-omkostningerne i med omkring 8 mio. kr., målt på bruttoomkostninger i forhold til Måles 7-driftsomkostningerne på nettoomkostninger, er der et fald på 1 mio. kr. i samme periode. NGF har reduceret 7-omkostningerne i med omkring 2 mio. kr., målt på bruttoomkostninger i forhold til Måles 7-driftsomkostningerne på nettoomkostninger, er der en stigning på 3 mio. kr. i samme periode. 52. På baggrund af ovenstående vurderer SET, at rangeringen af selskaberne i netvolumenmodellen er retvisende.

9 Side 9/ SET vurderer fortsat, at det beregnede effektiviseringspotentiale i netvolumenmodellen er behæftet med usikkerhed, og at der fortsat skal anlægges et forsigtighedshensyn, således at HMN og NGF kun skal realisere halvdelen af det målte effektiviseringspotentiale. 54. Høringssvaret giver på dette punkt ikke anledning til ændringer OMKOSTNINGSGRUNDLAG 55. HMN har i sit høringssvar anført, at de såkaldte 13-omkostninger, dvs. omkostninger til bl.a. myndighedsbetjening og kvalitetssikring, bør indgå i grundlaget for benchmarking. 56. Det begrundes med, at 13-omkostningerne udgør en væsentlig del af de samlede omkostninger, og at der observeres en stigning i 13- omkostningerne hos særligt et andet selskab. 57. HMN henviser i høringssvaret også til, at det i rapporten En effektiv gassektor fra 2016 anbefales at benchmarking kan styrkes ved at inkludere hele omkostningsbasen. HMN citerer endvidere til Forsyningsstrategi 2016 således: Principperne indebærer, at alle omkostninger fremover som udgangspunkt indgår i benchmarking, er omfattet af indtægtsramme (loft over tarifferne), og er underlagt tilstrækkelige objektive og robuste godkendelsesprocedurer. 58. Endelig henviser HMN også til et tidligere høringssvar fra HMN, som blev afgivet i forbindelse med fastsættelse af foreløbige indtægtsrammer for , hvoraf det fremgik, at HMN ønskede at 13-omkostningerne skulle indgå i benchmarking. 59. HMN har illustreret, hvordan resultaterne af netvolumenmodellen ville se anderledes ud såfremt 13-omkostningerne inkluderes. I disse beregninger har HMN taget udgangspunkt i, at antallet af målere er en dækkende omkostningsdriver for 13-omkostningerne. Det fremgår også af disse beregninger, at HMN er det mest effektive selskab, og NGF fortsat er det mindst effektive selskab. 60. Samlet set konkluderer HMN i høringssvaret, at netvolumenmodellen bør inkludere 13-omkostninger. 61. SET anerkender, at 13 omkostninger er en væsentlig del af de samlede omkostninger. 62. Det fremgår imidlertid i indtægtsrammebekendtgørelsens 16, stk. 4, at beregningen af det enkelte selskabs effektiviseringspotentiale sker på baggrund af en sammenligning (benchmarking) af selskabernes driftsomkost-

10 Side 10/16 ninger i den foregående reguleringsperiode. Driftsomkostninger er i 2 defineret som: Omkostninger i forbindelse med distributionsaktiviteter til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse og andre driftsomkostninger, herunder omkostninger omfattet af 9, stk. 1, nr. 2, i lov om naturgasforsyning, men bortset fra omkostninger omfattet af 13 og 19, stk. 3, i denne bekendtgørelse 63. Indtægtsrammebekendtgørelsen afgrænser dermed de omkostninger, der skal indgå i benchmarkingen, til driftsomkostninger der vedrører distributionsaktiviteter, mens 13-omkostninger og omkostninger til energibesparelser ikke indgår. 64. Samlet set vurderer SET på baggrund af ovenstående, at omkostningsgrundlaget afgrænses til 7-omkostninger og ikke kan inkludere 13- omkostninger, jf. definitionen i indtægtsrammebekendtgørelsen. 65. Høringssvaret giver på dette punkt, ikke anledning til ændringer TAB PÅ DEBITORER SOM DEL AF BENCHMARKING 66. HMN har i sit høringssvar anført, at SET bør overveje, om debitortab bør inkluderes eller udeholdes af omkostningsgrundlaget for benchmarkingen. HMN finder, at det ikke kan udelukkes, at kundesammensætningen i netområderne kan påvirke størrelsen på de gennemsnitlige debitortab pr. måler. HMN angiver i forlængelse heraf, at SET bør overveje de udfordringer, det giver, når debitortabet fratrækkes benchmarkinggrundlaget. Herved fremhæves, at der dels er risiko for, at selskaberne ikke har incitament til at begrænse debitortab hos selskaberne, og dels tager den nuværende håndtering ikke højde for, hvis et selskab afholder særligt mange omkostninger til at begrænse debitortab. 67. Distributionsselskaberne har mulighed for at sikre sig mod tab på debitorer. Det er SET s vurdering, at den nuværende tilgang, hvor omkostningskategorien debitortab fratrækkes omkostningsgrundlaget, ikke giver de rette incitamenter til at indkræve restancer fra kunder og dermed reducere tab på debitorer. 68. I indtægtsrammereguleringen indgår omkostningskategorien debitortab som en 7-omkostning. Ved at inddrage debitortab i omkostningsgrundlaget for benchmarkingen, behandles debitortab på samme vis i henholdsvis indtægtsrammeregulering og benchmarkingen i den forstand, at debitortab i begge tilfælde behandles som en 7-omkostning. 69. På baggrund af ovenstående vurderer SET, at det er hensigtsmæssigt, at inddrage omkostningskategorien debitortab i omkostningsgrundlaget for benchmarkingen.

11 Side 11/ Høringssvaret giver anledning til, at omkostninger til debitortab indarbejdes i netvolumenmodellen med antal af målere som omkostningsdriver HÅNDTERING AF GEBYRINDTÆGTER I MODELLEN 71. HMN anfører i sit høringssvar, at driftsindtægter bør inddeles i hhv. omkostninger afholdt af 3. part og gebyrindtægter fra 3. part. Ifølge HMN er omkostninger afholdt af 3. part, omkostninger, som distributionsselskabet ikke selv kan påvirke, herunder bl.a. overgravninger og ledningsomlægninger. HMN vurderer, at disse omkostninger ligesom i tidligere reguleringsperioder, bør holdes ude af omkostningsgrundlaget til brug for benchmarkingen. 72. HMN anfører videre, at SET bør foretage en nærmere vurdering af, om gebyrindtægter betalt af 3. part bør indgå i benchmarkingens omkostningsgrundlag. Dette skyldes ifølge HMN, at der på tværs af selskaberne kan være forskel på, hvilken andel af selskabernes bevillingspligtige aktiviteter, der gebyr-pålægges, ligesom der kan være forskelle i gebyrernes størrelse på tværs af selskaberne. Dette vil kunne skævvride benchmarkingen, idet selskaber med højere gebyrindtægter får fratrukket en større del af omkostningsgrundlaget til brug for benchmarking. 73. Ved tidligere reguleringsperioder har SET ikke foretaget en opdeling af selskabernes driftsindtægter i hhv. omkostninger afholdt af 3. part og gebyrindtægter fra 3. part, hvilket har resulteret i, at selskabernes totale driftsindtægter er fratrukket omkostningsgrundlaget til brug for benchmarkingen. 74. SET har, i forbindelse med indberetningen af det reguleringsmæssige regnskab for 2016, anmodet selskaberne om at fremsende oplysninger om omkostninger afholdt af 3. part. 75. HMN har i forbindelse med indberetningen af det reguleringsmæssige regnskab for 2016 underopdelt omkostninger afholdt af 3. part i hhv. omkostninger afholdt af 3. part ekskl. gebyrindtægter og gebyrindtægter betalt af 3. part. 76. SET har på baggrund af høringssvaret fra HMN anmodet DGD og NGF om, at udskille gebyrindtægter fra 3. part og inddele disse i gebyrindtægter opgjort som henholdsvis standardgebyrer og ikke-standardgebyrer. SET har ligeledes anmodet HMN om at foretage en opdeling af sine indberettede gebyrindtægter i hhv. standardgebyrer og ikke-standardgebyrer. 77. På baggrund af de af HMN og DGD indberettede gebyrindtægter, kan gebyrindtægter inddeles i følgende tre gebyrkategorier: 1) rykkergebyrer, aflæsningsgebyrer samt åbne- og lukkegebyrer 2) frakoblingsgebyrer og 3) diverse gebyrer (f.eks. fogedgebyrer). Førstnævnte gebyrkategori er stan-

12 Side 12/16 dardgebyrer mens de to sidstnævnte gebyrkategorier er ikkestandardgebyrer. 78. NGF har ikke indberettet gebyrindtægter. Efter flere drøftelser med selskabet vedrørende eventuelle gebyrindtægter, lægger SET til grund, at selskabet ikke anvender gebyrer. 79. For reguleringsperioden indgår gebyrindtægter fra 3. part, der vedrører standardgebyrer, i omkostningsgrundlaget til brug for benchmarkingen. Dette skyldes for det første, at indtægter, der kan henføres til rykker-, aflæsnings- samt åbne- og lukkegebyrer, er drevet af kundeforhold og dermed er påvirkelige indtægter for naturgasdistributionsselskabet. At inkludere rykkergebyrer, aflæsningsgebyrer samt åbne- og lukkegebyrer i omkostningsgrundlaget vurderes endvidere metodemæssigt at være konsistent med behandlingen af omkostningskategorien tab på debitorer, som jf. afsnit 3.4. tilsvarende inkluderes i benchmarkingen. 80. For det andet udgav benchmarking-ekspertgruppen 1 i februar 2017 en rapport til brug for elreguleringen, hvor det anbefales, at alle drifts- og kapitalomkostninger som udgangspunkt skal medregnes i omkostningsgrundlaget til benchmarkingen. I specifikationen af driftsomkostninger fremgår det endvidere, at omkostninger knyttet til den bevillingspligtige aktivitet, uanset om aktiviteten bogføres og indgår regnskabsmæssigt i en anden virksomhed, f.eks. gebyromkostninger, skal indgå i driftsomkostningerne. 81. På baggrund af ovenstående nævnte forhold vurderer SET, at det vil være mest retvisende, at standardgebyrer indgår i omkostningsgrundlaget til brug for benchmarkingen. Dette er en ændring i forhold til udkastet til afgørelse af den 11. august 2017, hvor alle omkostninger afholdt af 3. part inkl. gebyrer blev udeholdt benchmarkingens omkostningsgrundlag. 82. SET vurderer derimod, at gebyrindtægter der kan henføres til ikkestandardgebyrer, bør fratrækkes omkostningsgrundlaget til brug for benchmarkingen i reguleringsperioden Ikke-standardgebyrer vedrører i overvejende grad frakoblinger, dvs. naturgaskunders konvertering til anden varmekilde herunder f.eks. fjernvarme. Det vurderes, at distributionsselskabet ikke har mulighed for at påvirke antallet af frakoblinger, og at antallet af frakoblinger kan være forskelligt på tværs af bevillingsområder, hvorfor selskaberne ikke bliver benchmarket på denne omkostning. 83. SET bemærker, at alle tre selskaber har valgt at indsende oplysninger om indtægter vedrørende de relevante aktiviteter (gebyrindtægter fra (se s. 53)

13 Side 13/16 part). Det skyldes, at det for selskaberne ikke har været muligt, at fremsende omkostningerne. Derfor anvendes de modsvarende indtægter i modellen. SET bemærker, at det ville være hensigtsmæssigt, hvis man fratrækker omkostningerne, men at indtægterne er den bedste proxy for aktiviteternes omfang set i lyset af, at alle selskaberne opgør indtægterne. Derfor anvendes i benchmarkingen for reguleringsperioden indtægter for så vidt angår 3. partsbetalinger. Dette er i overensstemmelse med den seneste benchmarking for reguleringsperioden SET vil i forbindelse med den næste benchmarking af selskaberne udarbejde en omkostningsspecifikation i forhold til, hvad der bliver undtaget. 85. Samlet set giver høringsvaret på dette punkt anledning til, at indtægter forbundet med standardgebyrer indgår i benchmarkingen, mens indtægter forbundet med ikke-standardgebyrer holdes ude af omkostningsgrundlaget til brug for benchmarkingen ATYPISKE OMKOSTNINGER 86. HMN har ikke ved aflæggelsen af det reguleringsmæssige regnskab ansøgt om at udeholde atypiske omkostninger fra benchmarkingen. 87. HMN har ved høringssvaret oplyst, at selskabet på grund af en opsigelsesrunde i 2016 havde ekstraordinære hensættelser til løn og lignende i 2016, som vedrører udbetalinger i 2017 samt fratrædelsesgodtgørelser på i alt 8,5 mio. kr. HMN ansøger derfor nu om, at fratrædelsesgodtgørelser i 2016 fratrækkes omkostningsgrundlaget til benchmarkingen. 88. HMN har oplyst, at fratrædelsesgodtgørelser udgør ca. 2,3 mio. kr. af ovennævnte samlede beløb på 8,5 mio. kr. 89. SET har i den tidligere reguleringsperiode anerkendt, at markante fratrædelsesgodtgørelser kan være atypiske og ekstraordinære i benchmarkingåret i forhold til, hvad der kan anses som ordinære omkostninger for det enkelte selskab. I overensstemmelse med denne praksis vurderer SET, at det ansøgte beløb på ca. 2,3 mio. kr. for fratrædelsesgodtgørelser i 2016 kan udeholdes af omkostningsgrundlaget for HMN ved benchmarkingen. 90. Høringssvaret giver således på dette punkt anledning til, at der i forbindelse med benchmarking fratrækkes et beløb på i alt t.kr. i 2016 under posten Generel Administration i netvolumenmodellen. 91. DGD ansøgte ved aflæggelsen af det reguleringsmæssige regnskab om at få undtaget visse atypiske omkostninger. Efter en dialog med SET har DGD dog efterfølgende tilbagekaldt ansøgningen.

14 Side 14/16 5 BIOGASOMKOSTNINGER 92. DGD har i sit høringssvar oplyst, at omkostninger til tilslutning af biogasopgraderingsanlæg til distributionsnettet har været stigende i perioden , og at omkostninger til tilslutning af biogasopgraderingsanlæg forventes at stige yderligere i reguleringsperioden DGD henviser endvidere til, at Energistyrelsen i et notat af november 2016 har anført en ændret fordeling af omkostningerne ved opgraderinger mellem anlæggets ejer og gasdistributionsselskaberne, som i sig selv må forventes at føre til yderligere omkostninger for naturgasdistributionsselskaberne. 93. DGD anfører, at udkastet til afgørelse om foreløbige indtægtsrammer for ikke tager højde for de stigende og fremtidigt stigende driftsomkostninger til tilslutning af biogasomkostninger, som ikke er indregnet i grundlaget for omkostningsrammen for Sekretariatet bemærker hertil, at naturgasdistributionsselskabernes omkostninger til tilslutning af biogasopgraderingsanlæg er driftsomkostninger, som defineret i indtægtsrammebekendtgørelsens 2, nr. 5, der er sålydende: Omkostninger i forbindelse med distributionsaktiviteter til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse og andre driftsomkostninger, herunder omkostninger omfattet af 9, stk. 1, nr. 2, i lov om naturgasforsyning, men bortset fra omkostninger omfattet af 13 og 19, stk. 3, i denne bekendtgørelse. Naturgasdistributionsselskaberne skal som led i de bevillingspligtige aktiviteter efter bestemmelsen i naturgasforsyningslovens 14, stk. 1, nr. 1, i et vist omfang tilslutte forbrugere og anlæg til opgradering af biogas til distributionsnettet. Omkostningerne hertil følger således af kravet i 14, stk. 1, nr. 1, og er derfor ikke omfattet af de bestemmelser i 2, nr. 5, som der kan ses bort fra ( 13-omkostninger og omkostninger til energispareydelser efter 19, stk. 3). 95. Den del af omkostningsrammen, der fastsættes med henblik på dækning af driftsomkostninger, fastsættes som selskabets gennemsnitlige, årlige driftsomkostninger i de tre første år af den foregående reguleringsperiode og det fjerde år af reguleringsperioden forud for den foregående reguleringsperiode, jf. indtægtsrammebekendtgørelsens 7, stk Derfor skal omkostninger til tilslutning af biogasopgraderingsanlæg indgå i omkostningsrammen for svarende til det gennemsnitlige omkostningsniveau for , jf. 7 i indtægtsrammebekendtgørelsen. Dette er også tilfældet i udkastet til afgørelse om foreløbige indtægtsrammer.

15 Side 15/ Med hensyn til DGD s bemærkninger om mulige fremtidige stigninger i omkostningsniveauet bemærker SET, at Energitilsynet efter bestemmelsen i indtægtsrammebekendtgørelsens 19, stk. 1, kan beslutte, at et eller flere selskabers omkostningsramme skal forhøjes, hvis selskabet eller selskaberne som følge af nye krav i medfør af lov om naturgasforsyning, anden lovgivning eller regler i medfør heraf pålægges væsentligt forøgede omkostninger i forhold til de omkostninger, der er lagt til grund for beregning af selskabets indtægtsramme. 98. Naturgasdistributionsselskabernes forpligtelse til at tilslutte opgraderingsanlæg mv. efter naturgasforsyningslovens 14, stk. 1, nr. 1, blev indført ved lov 576/2012, der trådte ikraft den 1. juli Kravet er således ikke nyt hverken i forhold til den forudgående reguleringsperiode eller i reguleringsperioden Såfremt det ved aflæggelse af de reguleringsmæssige regnskaber i reguleringsperioden viser sig, at DGD har haft væsentligt forøgede omkostninger til tilslutning af opgraderingsanlæg mv. i forhold til de tilsvarende omkostninger for perioden , der lægges til grund for beregningen af DGD s indtægtsramme for , vil SET kunne tage stilling til om betingelserne for en eventuel forhøjelse af indtægtsrammen efter bestemmelsen i indtægtsrammebekendtgørelsens 19, stk. 1, er til stede, og i bekræftelse fald på baggrund af en konkret vurdering foretage en nærmere forhøjelse af indtægtsammen til hel eller delvis dækning af væsentlige forøgede omkostninger Høringssvaret giver på dette punkt, ikke anledning til ændringer 6 INDTÆGTSRAMMEBEREGNING 101. I forbindelse med partshøringen har selskaberne peget på forskellige småjusteringer, som alle er imødekommet af SET. For DGD s vedkommende drejer det sig om 13-omkostninger, atypiske omkostninger i indtægtsrammeberegningen og afdragsprofilen. For NGF drejer det sig om omkostningsrammen, mens det for HMN drejer sig om opgørelsen af bruttoomkostningerne. Justeringerne er i overensstemmelse med de af selskaberne indsendte reguleringsmæssige regnskaber. 7 ØVRIGE BEMÆRKNINGER 102. Nedenfor gennemgås øvrige bemærkning som er modtaget i forbindelse med partshøringen HMN har i sit høringssvar anmodet om snarest at modtage en afgørelse vedrørende korrigeret indtægtsramme for 2016 samt vedrørende energispareregnskab for perioden

16 Side 16/ SET bemærker, at SET efter udmeldingen af foreløbige indtægtsrammer for reguleringsperioden , vil påbegynde behandlingen af korrigerede indtægtsrammer for 2016 med henblik på fremsendelse af afgørelse om korrigerede indtægtsrammer hurtigst muligt HMN bemærker i sit høringssvar endvidere, at selvom energispareaftalen kun løber til 2020, så bør der være mulighed for at opkræve evt. underdækning fra 2020 i reguleringsåret SET bemærker hertil, at der vil blive taget stilling til dette i forbindelse med afgørelse om korrigeret indtægtsramme for 2021.

INDTÆGTSRAMMER FOR NATURGAS- DISTRIBUTIONSSELSKABERNE

INDTÆGTSRAMMER FOR NATURGAS- DISTRIBUTIONSSELSKABERNE PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. SEPTEMBER 2017 INDTÆGTSRAMMER FOR NATURGAS- DISTRIBUTIONSSELSKABERNE 2018-2021 26. september 2017 Detail & Distribution 17/04369, 17/04370, 17/04371 MSS og ENJE RESUMÉ

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen 13. juni 2016 Sagsnr.: 2016050103 doa/bud Reguleringsregnskab HMN Naturgas I/S Hermed sendes HMN Naturgas

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

4) de satser, der kan anvendes ved indregning af forrentning efter stk. 1, herunder at indskudskapitalen

4) de satser, der kan anvendes ved indregning af forrentning efter stk. 1, herunder at indskudskapitalen PUNKT 4 RETSBILAG 1 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. SEPTEMBER 2017 RETSGRUNDLAG 26. september 2017 Detail & Distribution 17/04369, 17/04370, 17/04371 MSS, ENJE 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser

Læs mere

EFFEKTIVISERINGSKRAV

EFFEKTIVISERINGSKRAV PUNKT 4 BILAGS NR. 2 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. SEPTEMBER 2017 EFFEKTIVISERINGSKRAV 2018-2021 26. september 2017 Detail & Distribution 17/04369, 17/04370, 17/04371 MSS, ENJE INDLEDNING 1. I forbindelse

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 30. JANUAR 2018 25. januar 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 HMN GASNET P/S KLAGE OVER ENERGITILSYNETS

Læs mere

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne ENERGITILSYNET UDKAST Energitilsynets møde 145 den 24. september 2013 5. juli 2013 13/03744 13/03758 13/03759 13/03760 /LBA & LIC Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne 2014-2017 Resumé 1.

Læs mere

Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution

Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution www.pwc.dk Få overblik over den nye økonomiske regulering af eldistribution Den nye Elforsyningslov, der blev vedtaget af Folketinget 2. juni 2017, medfører nye rammer for den økonomiske regulering for

Læs mere

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne ENERGITILSYNET Punkt 4 Energitilsynets møde 146 den 29. oktober 2013 Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne 2014-2017 Resumé 1. Energitilsynet skal fastsætte foreløbige indtægtsrammer for

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2011 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2011 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank 8. august 2012 Sagsnr.: 2012050025 Reguleringsregnskab 2011 HMN Naturgas I/S Energisparetilskud korrigeret Hermed

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2013 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2013 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank 11. juni 2014 Sagsnr.: 2014050034 Reguleringsregnskab 2013 HMN Naturgas I/S Hermed sendes HMN Naturgas I/S reguleringsmæssige

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Grindsted El-net A/S CVR-nr. 25 98 84 77 Tårnvej 24 7200 Grindsted 5. april. 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05691 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR GRINDSTED EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2012 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2012 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank 3. juni 2013 Sagsnr.: 2013040028 Reguleringsregnskab 2012 HMN Naturgas I/S Hermed sendes HMN Naturgas I/S reguleringsmæssige

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Kibæk Elværk A.m.b.A. CVR-nr. 13 54 98 18 Kastanie Allé 10 6933 Kibæk 28. juni 2018 Detail & Distribution 18/05695 ENJE AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR KIBÆK ELVÆRK A.M.B.A. FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret

Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret El-net Kongerslev A/S c/o Verdo Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr.: 39 65 94 92 Afgørelse Reguleringspris for El-net Kongerslev A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Aal El-Net A M B A CVR-nr. 22188410 Industrivej 18 6840 Oksbøl 5. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05711 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR AAL EL-NET A M B A FOR REGULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke SK Elnet A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør CVR: 26863899 23. februar 2018 Detail & Distribution 17/06898 MGHJ AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR SK ELNET A/S FOR REGU- LERINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Indtægtsrammeudmelding for FFV EL A/S for reguleringsårene

Indtægtsrammeudmelding for FFV EL A/S for reguleringsårene 24. november. 2014 Sag 12/09029 /MBK & LRN Indtægtsrammeudmelding for FFV EL A/S for reguleringsårene 2005-2013 1 Indledning Denne afgørelse indeholder en opgørelse af de bagudrettede indtægtsrammer og

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren. 5. Energinet.dk s årsrapport 2012 Referat Energitilsynsmøde den 29. oktober 2013 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 146 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder Høringsnotat Kontor/afdeling FOR Dato 18. juni 2018 J nr. 2018-2773 Høringsnotat vedrørende høring af udkast til bekendtgørelse om indtægtsrammer for netvirksomheder Et udkast til bekendtgørelse om indtægtsrammer

Læs mere

Revideret statusmeddelelse efter fusion

Revideret statusmeddelelse efter fusion Hadsten Vandværk A.M.B.A Den 1. februar 2019 Sag nr. 19/01038 Revideret statusmeddelelse efter fusion I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske rammer for

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Verdo Randers El-net A/S Agerskellet 7 8920 Randers NV CVR-nr. 29312435 14. februar 2018 Detail & Distribution 17/06905 KAAS AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR VERDO RANDERS FOR RE- GULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne ENERGITILSYNET Energitilsynets møde 105 den 28. september 2009 28-09-2009 GAS 4/0806-0300-0009 4/0820-0403-0031 4/0820-0403-0032 4/0820-0403-0033 /KHA Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015. HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 7. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06423 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR HEF NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1009 af 27. juni 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 114 af 9. februar 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

Afgørelse om korrigeret indtægtsramme samt ekstraordinære effektiviseringsgevinster i 2013 for DONG Gas Distribution A/S

Afgørelse om korrigeret indtægtsramme samt ekstraordinære effektiviseringsgevinster i 2013 for DONG Gas Distribution A/S ENERGITILSYNET 1. september 2014 DETAIL & DISTRIBUTION 12/09427 /LBA Afgørelse om korrigeret indtægtsramme samt ekstraordinære effektiviseringsgevinster i 2013 for DONG Gas Distribution A/S I henhold til

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Stavangervej 13 4900 Nakskov 13. februar 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06886 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR NAKSKOV ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET Denne

Læs mere

Forsyningstilsynet forhøjer derfor Evonets reguleringspris med de årlige beløb som angivet i Tabel 2.

Forsyningstilsynet forhøjer derfor Evonets reguleringspris med de årlige beløb som angivet i Tabel 2. Evonet A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N CVR-nr. 25 15 41 50 7. september 2018 Detail & Distribution 18/05754 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF REGULERINGSPRISEN SOM FØLGE AF Evonet A/S (herefter Evonet) har

Læs mere

Afgørelse Forhøjelse af Evonet A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer

Afgørelse Forhøjelse af Evonet A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer Evonet A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N CVR-nr.: 25 15 41 50 Afgørelse Forhøjelse af Evonet A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer Forsyningstilsynet har færdigbehandlet

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke N1 A/S Tietgensvej 4 8600 Silkeborg CVR-nr. 28 33 18 78 23. februar 2018 Detail & Distribution 17/06869 MGHJ AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR N1 A/S FOR REGULERINGS- ÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder en

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015. AURA El-net A/S Knudsminde 10 8300 Odder 5. juli 2016 Detail & Distribution 16/06222, 16/01702 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR AURA EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Bekendtgørelse om indtægtsrammer og åbningsbalancer for naturgasdistributionsselskaber

Bekendtgørelse om indtægtsrammer og åbningsbalancer for naturgasdistributionsselskaber Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 86 Offentlig Bekendtgørelse om indtægtsrammer og åbningsbalancer for naturgasdistributionsselskaber (udkast) I medfør af 37, stk. 3, 37 a, stk. 2 og 5, og

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Forsyning Helsingør Elnet A/S CVR-nr. 32 65 42 15 Haderslevvej 25 3000 Helsingør 18. april 2018 Detail & Distribution Sags nr. 18/05690 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR FORSYNING HELSINGØR ELNET A/S FOR

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Glostrup Vand a/s Att.: Julie Maaløe Ørnebjergvej 7 2600 Glostrup Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00105 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 NFS Spildevand A/S Att.: Connie Dorby Ersing Gasværksvej 2 5800 Nyborg Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00206 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 BIOFOS Lynettefællesskabet A/S Att.: Dorte Olsen Refshalevej 250 1432 København K Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00041 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere

Kongerslev Elnet ApS Danmarksgade Kongerslev AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR KONGERSLEV ELNET APS FOR REGULERINGSÅRENE

Kongerslev Elnet ApS Danmarksgade Kongerslev AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR KONGERSLEV ELNET APS FOR REGULERINGSÅRENE Kongerslev Elnet ApS Danmarksgade 52 9293 Kongerslev 28. september 2016 Detail & Distribution 12/09046 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR KONGERSLEV ELNET APS FOR 1. INDLEDNING Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for FREDERIKSSUND VAND A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07100 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Naturgas Fyn Distribution A/S ændring af løbetid på afvikling af nettogæld

Naturgas Fyn Distribution A/S ændring af løbetid på afvikling af nettogæld ENERGITILSYNET 28. oktober 2013 Sagsnr. 13/07942 /LBA Naturgas Fyn Distribution A/S ændring af løbetid på afvikling af nettogæld Indledning 1. Naturgas Fyn Distribution A/S (herefter NGFD) har ved anmeldelse

Læs mere

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER RETNINGSLINJER, MARTS 2015 INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER ENERGITILSYNET INDBERETNING AF AFVIKLINGSPLANER FOR DIFFERENCER Side 1/1 INDHOLD INDLEDNING... 1 LOVGRUNDLAG... 2 OPSTÅEN

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Kalundborg Vandforsyning A/S Dokhavnsvej 15 4400 Kalundborg Den 29. august 2018 Sag nr. 18/13970 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S.

Netvirksomheden skiftede den 16. maj 2018 navn fra Frederikshavn Elnet A/S til ELINORD A/S. ELINORD A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn CVR-nr.: 25615581 Afgørelse Reguleringspris for ELINORD A/S for reguleringsåret 2017 Denne afgørelse indeholder en udmelding af ELINORD A/S (herefter Elinord)

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at NRGis bagudrettede reguleringspris NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Århus N 3. august 2016 Detail & Distribution 16/08185 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NRGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede indtægtsramme

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Haderslev Vand A/S Att.: Anders Melchiorsen Fjordagervej 32 6100 Haderslev Den 12. oktober 2017 Sag nr. 17/00137 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Favrskov Spildevand A/S Att.: Jakob Roland Juhl Torvegade 7 8450 Hammel Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00073 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de

Læs mere

ENERGISPAREBENCHMARK 2016

ENERGISPAREBENCHMARK 2016 PUNKT 7 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 ENERGISPAREBENCHMARK 2016 11. oktober 2017 Center for Energibesparelser RESUMÉ 1. Formålet med dette notat er at orientere Energitilsynet om offentliggørelse

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Ishøj Vand A/S Baldersbækvej 6 2635 Ishøj Den 10. august 2018 Sag nr. 18/13969 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber, der

Læs mere

Statusmeddelelse. HOFOR Spildevand København A/S Ørestads Boulevard København S

Statusmeddelelse. HOFOR Spildevand København A/S Ørestads Boulevard København S HOFOR Spildevand København A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07143 Statusmeddelelse I modtog i 2017 økonomiske rammer for 2018-2019. Derfor skal I ikke have nye

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Læsø Elnet A/S CVR-nr. 33 06 37 41 Doktorvejen 2 Byrum 9940 Læsø 10. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05698 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR LÆSØ ELNET A/S FOR RE- GULERINGSÅRET 2016 Denne

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2014 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank. Reguleringsregnskab 2014 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Louise Bank 28. maj 2015 Sagsnr.: 2015050002 Reguleringsregnskab 2014 HMN Naturgas I/S Hermed sendes HMN Naturgas I/S reguleringsmæssige

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for inklusiv fusion

Afgørelse om økonomiske rammer for inklusiv fusion Kalundborg Vandforsyning A/S Att.: Susanne Lüthgens Dokhavnsvej 15 4400 Kalundborg Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00168 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 inklusiv fusion Indledning Vi fastsætter

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HOFOR Vand Rødovre A/S Att.: David Salem Ørestads Boulevard 35 2300 København S. Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00143 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger 25. april 2014 / MAPA, TS Deres ref. Retningslinjer for indberetning af afviklingsplaner for differencer 1. Indledning I det følgende specificerer Sekretariatet for Energitilsynet retningslinjer for, hvorledes

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 TÅRNBYFORSYNING Spildevand Gemmas Alle 39 2770 Kastrup Den 13. august 2018 Sag nr. 18/14231 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

RAH Net A/S Ndr. Ringvej Ringkøbing AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR RAH NET A/S FOR REGULERINGSÅRENE

RAH Net A/S Ndr. Ringvej Ringkøbing AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR RAH NET A/S FOR REGULERINGSÅRENE RAH Net A/S Ndr. Ringvej 4 6950 Ringkøbing 30. maj 2016 Detail & Distribution 12/09060 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR RAH NET A/S FOR 1. INDLEDNING Denne afgørelse indeholder en opgørelse af de

Læs mere

Afgørelse Forhøjelse af L-Net A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer

Afgørelse Forhøjelse af L-Net A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer L-Net A/S Nupark 51 Måbjerg 7500 Holstebro CVR-nr.: 10 07 69 51 Afgørelse Forhøjelse af L-Net A/S reguleringspris som følge af ansøgning om nødvendige nyinvesteringer Forsyningstilsynet har færdigbehandlet

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Hadsund Vandværk a.m.b.a. Att.: Dorthe R. Bonde Vandværksvej 17 9560 Hadsund Den 15. december 2016 Sag nr. 16/01081 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2020 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

Revideret statusmeddelelse efter fusion

Revideret statusmeddelelse efter fusion Galten Vandværk Låsbyvej 1 8464 Galten Den 23. november 2018 Sag nr. 18/18247 Revideret statusmeddelelse efter fusion I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion

Afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion Brønderslev Vand A/S Virksomhedsvej 20 9700 Brønderslev Den 19. november 2018 Sag nr. 18/14295 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 efter fusion Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse

Korrigeret statusmeddelelse Vandcenter Syd A/S Att.: Allan Hansen Vandværksvej 7 5000 Odense C Den 3.november 2017 Sag nr. 17/00366 Korrigeret statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Vand A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 12. oktober 2018 Sag nr. 18/07095 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Dinel A/S Knudsminde 10 8300 Odder CVR-nr. 25 70 69 00 8. maj 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05687 MSS/MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR DINEL A/S FOR REGULE- RINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Korrigeret statusmeddelelse efter fusion

Korrigeret statusmeddelelse efter fusion Thisted Drikkevand A/S Silstrupvej 12 7700 Thisted Den 20. december 2018 Sag nr. 18/19599 Korrigeret statusmeddelelse efter fusion KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN I har i år indberettet en række oplysninger

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Frederikshavn Elnet A/S CVR-nr. 25 61 55 81 Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn 7. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr.: 17/06871 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR FREDERIKSHAVNS ELNET A/S FOR Denne

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke HJERTING TRANSFORMATORFORENING CVR-nr. 14 59 61 19 Bytoften 8 6710 Esbjerg V 18. maj 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05693 MSS/MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR HJERTING TRANSFORMA- TORFORENING FOR

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S Ånumvej 28 6900 Skjern Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13935 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Afgørelse om individuelt effektiviseringskrav

Afgørelse om individuelt effektiviseringskrav Afgørelse om individuelt effektiviseringskrav og krav for utilstrækkelig leveringskvalitet VORES ELNET A/S 8. april 2019 Sagsnr.: 18/07693 RESUMÉ Netvirksomheder har offentlig bevilling til at drive eldistributionsnet

Læs mere

Struer Forsyning Elnet A/S Jyllandsgade Struer AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR STRUER FOR- SYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRENE

Struer Forsyning Elnet A/S Jyllandsgade Struer AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR STRUER FOR- SYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRENE Struer Forsyning Elnet A/S Jyllandsgade 1 7600 Struer Den 30. august 2016 Detail & Distribution Sagsnr. 12/09068 Initialer KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR STRUER FOR- SYNING ELNET A/S 1. INDLEDNING

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Vand Ballerup A/S Att.: Frank Bennetsen Ågerupvej 84-86 2750 Ballerup Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00287 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. HILLERØD VAND A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00153 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste år modtog økonomiske

Læs mere

SEAS-NVE består af følgende virksomheder, som er fusioneret i perioden :

SEAS-NVE består af følgende virksomheder, som er fusioneret i perioden : SEAS-NVE NET A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 31. maj 2017 Detail & Distribution 12/12367 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR SEAS-NVE NET A/S FOR 1. INDLEDNING Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion

Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion Din Forsyning Vand A/S Ravnevej 10 6705 Esbjerg Ø Den 7. juni 2018 Sag nr. 18/06947 Korrigeret afgørelse om økonomiske ramme for 2018 efter fusion Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Syd Energi Net A/S Edison Park Esbjerg N AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR SYD ENERGI NET A/S FOR REGULERINGSÅRENE

Syd Energi Net A/S Edison Park Esbjerg N AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR SYD ENERGI NET A/S FOR REGULERINGSÅRENE Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. maj 2017 Detail & Distribution 12/09070 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR SYD ENERGI NET A/S FOR 1. INDLEDNING Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Denne afgørelse vedrører Konstants ansøgninger om kabellægning af luftledninger samt dertilhørende opsætning af kabelskabe i årene

Denne afgørelse vedrører Konstants ansøgninger om kabellægning af luftledninger samt dertilhørende opsætning af kabelskabe i årene Konstant Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N CVR-nr.: 21262498 12. juni 2018 Detail & Distribution 18/04698, 18/04704, 18/04863, 18/05388 BEVE AFGØRELSE FORHØJELSE AF KONSTANT NET A/S REGULE- RINGSPRIS SOM

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for HILLERØD VAND A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 10. oktober 2018 Sag nr. 18/07133 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have fastsat

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Frederiksberg Kloak A/S Stæhr Johansens Vej 38 2000 Frederiksberg Den 13. august 2018 Sag nr. 18/13920 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer

Læs mere

At modellen sikrer en relativ stabil/fast rente og dermed stabile indtægtsrammer

At modellen sikrer en relativ stabil/fast rente og dermed stabile indtægtsrammer Resumé 1. Energitilsynet skal for perioden 2006-2009 fastsætte omkostningsrammer, rentesats for forrentning af nettogæld samt rentesats for forrentning af nyinvesteringer, 13-omkostninger og indtægtsrammer.

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Gribvand Spildevand A/S Holtvej 18 C 3230 Græsted Den 14. september 2018 Sag nr. 18/13889 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere

Revideret afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion

Revideret afgørelse om økonomiske rammer for efter fusion Verdo Vand A/S Att.: Jesper S. Sahl Agerskellet 7 8920 Randers NV Den 18. april 2018 Sag nr. 18/06416 Revideret afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 efter fusion Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloftet for 2013 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloftet for 2013 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Midtfyns Vandforsyning a.m.b.a. Att.: Hans La Cour Lombjergevej 22 5750 Ringe Den 5. marts 2014 Sag nr. 13/05438 Afgørelse om forøgelse af prisloftet for 2013 i henhold til 17 i bekendtgørelse om prisloftregulering

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for RUDERSDAL FORSYNING A/S Blokken 9 1 3460 Birkerød Den 11. oktober 2018 Sag nr. 18/07242 Afgørelse om økonomiske rammer for 2019-2020 Indledning I er omfattet af vandsektorloven 1, og derfor skal I have

Læs mere

Anvendt regnskabspraksis Årsrapporten for 2016 er udarbejdet i henhold til årsregnskabslovens bestemmelser for en klasse C (stor) virksomhed med de tilpasninger, der følger af selskabet er omfattet af

Læs mere

Afgørelse om individuelt effektiviseringskrav og krav for utilstrækkelig leveringskvalitet - HAMMEL ELFORSYNING NET A/S

Afgørelse om individuelt effektiviseringskrav og krav for utilstrækkelig leveringskvalitet - HAMMEL ELFORSYNING NET A/S Afgørelse om individuelt effektiviseringskrav og krav for utilstrækkelig leveringskvalitet - HAMMEL ELFORSYNING NET A/S 8. april 2019 Sagsnr.: 18/07699 RESUMÉ Netvirksomheder har offentlig bevilling til

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017

Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Forsyning Helsingør Spildevand A/S Att.: Annette Christensen Haderslevvej 25 3000 Helsingør Den 14. december 2016 Sag nr. 16/00082 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

Ikast Værkerne Net A/S AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR IKAST VÆR- KERNE NET A/S FOR REGULERINGSÅRENE INDLEDNING

Ikast Værkerne Net A/S AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR IKAST VÆR- KERNE NET A/S FOR REGULERINGSÅRENE INDLEDNING Ikast Værkerne Net A/S 12. august 2016 Detail & Distribution 12/09041 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR IKAST VÆR- KERNE NET A/S FOR 1. INDLEDNING Denne afgørelse indeholder en opgørelse af de bagudrettede

Læs mere

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse.

Vi har på baggrund af de indsendte oplysninger udarbejdet følgende statusmeddelelse. Hørsholm Vand ApS Att.: Gitte Benner Christensen Håndværkersvinget 2 2970 Hørsholm Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00193 Statusmeddelelse I har i år indberettet en række oplysninger i VandData. Da I sidste

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

Afgørelse om korrigeret indtægtsramme samt ekstraordinære Fyn Distribution A/S

Afgørelse om korrigeret indtægtsramme samt ekstraordinære Fyn Distribution A/S ENERGITILSYNET 1. september 2014 DETAIL & DISTRIBUTION 12/09428 /LBA Afgørelse om korrigeret indtægtsramme samt ekstraordinære effektiviseringsgevinster i 2013 for Naturgas Fyn Distribution A/S 1. I henhold

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for Hillerød Vand A/S Att.: David Rex Ipsen Ægirsvej 4 3400 Hillerød Den 15. december 2016 Sag nr. 16/00126 Afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber,

Læs mere