Bilag nr. 01 Strategisk Helhedsplan for Folkemødet og Allinge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag nr. 01 Strategisk Helhedsplan for Folkemødet og Allinge"

Transkript

1 Bilag nr. 01 Strategisk Helhedsplan for Folkemødet og Allinge

2 STRATEGISK HELHEDSPLAN FOR FOLKEMØDET OG ALLINGE Allinge har med Folkemødet fået en enestående chance for at vende udviklingen på Nordbornholm, der som mange andre udkantsområder har været udfordret af et dalende befolkningstal og en arbejdsstyrke, hvis gennemsnitsalder stiger. Folkemødet har skabt et momentum og fornyet fokus på Nordbornholm, som et unikt sted hvis naturmæssige kvaliteter danner rammen for årets største politiske event med tusindvis af besøgende over fire dage i juni. Den massive tilstedeværelse af deltagere, beslutningstagere og medier har allerede bevist sin evne til at igangsætte en positiv udvikling i lokalsamfundet og det er et potentiale der bygges videre på. Med en strategisk helhedsplan udgør Folkemødet udgangspunkt og løftestang for at gentænke og samtænke Allinge bys infrastruktur og pladser i sammenspil med lokalbefolkningen og de mange turister som besøger Nordbornholm i sommersæsonen. Folkemødet er en stor succes, som skaber et momentum for at gentænke udviklingen for Allinge. Hvis dette momentum skal udnyttes kræver det handling snarest. Der er behov for at udvikle rammerne for denne årlige begivenhed med respekt for Allinges særlige bymæssige og landskabelige kvaliteter, og der er behov for at skabe en skalérbar by, som kan rumme både hverdagslivet udenfor sæson og de hektiske sommermåneder.

3 PARALLELOPDRAG - HELHEDSPLAN FOR FOLKEMØDET OG ALLINGE I slutningen af 2015 blev tre forslag til Helhedsplan for Folkemødet og Allinge offentliggjort i Domen i Allinge. Her præsenterede tre tværfaglige teams (JaJa, Mutopia og SLA) hver deres bud på Allinges og Folkemødets udvikling. De tre planforslag var resultatet af en etårig planlægningsproces finansieret af Realdania. Til processen har der været tilknyttet et evalueringsudvalg og rådgivere. Der foreligger således tre forslag til Helhedsplan for Folkemødet og Allinge tre forslag, som indeholder visioner og strategier, og mange interessante forslag til blandt andet infrastrukturløsninger og byrumsudformning m.v., der kan understøtte Allinge som helårsby, turistby og folkemødeby (de tre sæsoner ). De fleste forslag kræver dog videre kvalificeret bearbejdning, samt tilpasning til de eksisterende forhold og til de økonomiske muligheder. De tre helhedsplaner har dannet udgangspunkt for udarbejdelse af den Strategiske Helhedsplan for Folkemødet og Allinge, samt den løbende samarbejdsproces med lokalsamfundet. I begyndelsen af januar 2016 blev der afholdt et offentligt borgermøde med over 70 deltagere, hvor idéer og forslag blev debatteret og prioriteret. Herefter har en gruppe Allinge-Sandvig borgere arbejdet videre med prioritering og konkretisering af delelementer i helhedsplanerne. Borgerne repræsenterer forskellige foreninger og erhvervslivet. Realiseringen af den Strategiske Helhedsplan for Folkemødet og Allinge må forstås som en proces, som forløber over flere år. Den Strategiske Helhedsplan er en dynamisk plan, der bliver mere og mere præcis sideløbende med at der arbejdes detaljeret med indsatsområderne. Helhedsplanen vil blive et værdifuldt værktøj, som kan styre udviklingen og inspirere til fremtidige investeringer i området. Strategisk helhedsplanlægning er dog en kompleks størrelse og omfatter både fysiske og organisatoriske anbefalinger, og bredden spænder over alt fra skiltning i forbindelse med stisystemer til større anlægsprojekter og omorganisering af Folkemødet.

4 VISION 2025 Allinge er en attraktiv bosætningsby på Nordbornholm, som danner gode rammer for hverdagslivet, fritidslivet, kulturlivet og erhvervslivet. Allinge er en smeltedigel for mangfoldighed og demokrati, en by med et stærkt lokalsamfund og et naturskønt område med plads til ro og fordybelse. Allinge er Bornholms skalerbare by med natur og events som drivkraft. Det meste af året danner Allinge rammerne for det rolige hverdagsliv, men når foråret går på hæld udvider Allinge sig til at være Folkemødebyen og og i de efterfølgende måneder turistbyen, hvor besøgende fra hele Europa kommer for at nyde den Nordbornholmske natur, events og outdoor aktiviteter. Visionen tager afsæt i spændingsfeltet mellem det stille hverdagsliv, den store politiske frestival og den idylliske sommerferie i Allinge. Visionen om at Allinge og Folkemødet hænger bedre sammen skal løfte hele Nordbornholm. Fremtidens Landskab på Nordbornholm Sideløbende med den Strategiske Helhedsplan udarbejder Regionskommunen i samarbejde med Københavns Universitet en strategi for fremtidens landskaber på Nordbornholm. Her sættes der fokus på de landskabelige udviklingspotentialer herunder særligt natur- og kulturhistoriske værdier som værende udviklingsfaktorer for området. Ligesom den Strategiske Helhedsplan er Fremtidens Landskab på Nordbornholm et projekt, der har til formål at anvende landskabet på Nordbornholm som positiv faktor for den fremtidige udvikling af såvel natur, bosætning og erhverv. Derfor vil der fremadrettet være et tæt samarbejde mellem de to projekter, hvor der i samspil søges mulighed for at skabe de bedst mulige synergieffekter mellem overlap. Folkemødet I juni måned flyttes det politiske omdrejningspunkt i Danmark fra København til Allinge. Sådan skal det forsat være og Folkemødet skal fortsat udvikles. Folkemødet bliver den 1. januar 2017 en forening med en ny bestyrelse og ny direktør, og det bliver op til de nye kræfter at faslægge retningen for Folkemødets fremtid. Folkemødets nye organisation er en integreret del af processen for den Strategiske Helhedsplan, og udviklingen skal tage udgangspunkt i synergien mellem årets store Allinge-event og de fysiske og sociale rammer byen tilbyder.

5 STRATEGIER At udvikle Allinge som den skalerbare by hvor der er synenergi mellem byens tre sæsoner bosætningsbyen hele året, feriebyen om sommeren og Folkemødebyen i juni. Dette arbejde skal tage afsæt i en miljømæssig, social og økonomisk bæredygtig tænkning, hvor løsningerne er skalerbare og dermed kan anvendes året rundt af byens borgere, men som også kan rumme sæsonens turister og Folkemødet. Der er derfor behov for at tænke i fleksible løsninger, forbedre infrastrukturen og binde byen bedre sammen, og der er behov for at opgradere en række af de offentlige pladser og skabe rum til rekreative aktiviteter. At udvikle Nordbornholm som turistdestination med nye og aktive ferietilbud, som sætter Nordbornholms enestående landskaber i spil. Nordbornholm skal være det oplagte valg for turister, som søger en naturskøn destination med et bredt udbud af out-door tilbud og events af høj kvalitet. Tiltag og rammer, der kan udvide turistsæsonen, vil være til stor gavn og glæde for byens økonomiske udvikling. At anvende Nordbornholms naturkvaliteter og styrker indenfor events og naturbegivenheder som særlige drivkræfter for udvikling af Nordbornholm At tiltrække initiativer og investeringer til Nordbornholm til gavn for Folkemødet, Allinge-Sandvig og hele Bornholm. At gøre Folkemødet bæredygtigt i tråd med Bornholms ambitioner som Bright Green Island, og styrke den lokale forankring ved at lokalisere Folkemødesekretariatet i Allinge. At udvikling skal i videst muligt omfang ske i samspil med Allinge-Sandvigborgerne, så der sikres lokal forankring.

6 UDFORDRINGER OG POTENTIALER Allinge by er en ideel Folkemøde by, da byen rummer flere store pladser og arealer, to havne og et torv indenfor en radius af 500 meter, som kan rumme op mod mennesker dagligt. Dette er en vigtig forudsætning for at Folkemødet fortsat kan være i Allinge, og derfor skal der i fremtiden stadigvæk være åbne flader, som skaber plads til de store arrangementer. Udfordringen i Allinge er dog, at flere af pladserne resten af året fremstår bare og aktivitetsforladte, eller anvendes som parkeringspladser. Derudover er mange af de lokale aktivitetsrammer som eksempelvis Kongeskærskolen, Nordlandshallen, Danchells Anlæg, Kampeløkken Havn og Domen adskilt og anvendes hver for sig. Dette har skabt en fragmenteret infrastruktur i byen, hvor foreningshuse og aktiviteter ofte omslutter sig selv og ikke åbner sig op ud mod byen. Der er derfor brug for at binde området sammen i en bedre infrastruktur, så de mange funktioner kan nyde godt af hinanden. De utilgængelige arealer skal åbnes op og de døde zoner i byen skal aktiveres, så de har en funktion hele året rundt. Ved at skabe et sammenhængende forløb gennem byen, både på kystside og på tværs af pladser, aktiviteter og funktioner er der et stort potentiale for at binde byen og de lokale sammen og skabe en solid ramme om traditionelt hverdags- og familieliv. Dette vil også skabe en Folkemødeinfrastruktur med et bedre flow for de besøgende.

7 KONKRETE INDSATSOMRÅDER #1 Folkemødesekretariatet skal have en permanent platform i Allinge For blandt andet at styrke den lokale forankring flyttes Folkemødesekretariatets fysiske rammer til Allinge. Folkemødesekretariatet skal fungere som åbent mødested for Folkemødearrangører/interessenter/borgere i forbindelse med forberedelser året rundt. Og under den årlige afvikling af Folkemødet skal Folkemødesekretariatet fungere både som kommandocentral og infocenter. Folkemødesekretariatet skal kunne modtage besøgende året rundt og afholde mindre arrangementer for udvikling af Folkemødekonceptet og give bud på nye samfundsmæssige løsninger. Der skabes fysiske aftryk fra Folkemøderne, som kan ses, genopleves og erindres efterfølgende i Allinge by. #2 Der skal skabes bedre forbindelser til det omkringliggende landsskab Rekreative områder og kulturmiljøer skal bindes bedre sammen. Nordbornholms natur og lokaliteter er unikke, men ikke alle er tilgængelige eller markedsført nok. Nogle steder er for usynlige og deres muligheder ufortalte. De skjulte steder kan give nye anvendelsesmuligheder i direkte relation til Allinge og Folkemødet. Den grønne horisont skal dyrkes hele året med bedre stisystemer, bedre sammenhæng, og aktiviteter der får naturen løftet. Der etableres tydeligere forbindelse til det omkringliggende landskab. #3 Der skal skabes bedre forbindelser på tværs af byen Kyststien og Kystpromenaden kan forbindes med flere nye stier, der skaber forbindelser fra vandet til de grønne områder i og omkring byen. Langs åerne forbedres de eksisterende gangstier.

8 KONKRETE INDSATSOMRÅDER Kyststien og Kystpromenaden Allinges kystlinje og havneområdet udgør Folkemødets nuværende hovedpromenade. Kystlinjen og havneområdet er vigtige gangforbindelser i alle sæsoner både for borgere og turister, men kontakten til vandet og horisonten er i høj grad blokeret af parkerede biler, kystsikringsværn og andre barrierer, og af telte under Folkemødet. Der etableres en sammenhængende kyststi fra Sandvig til Cirkuspladsen (Folkemødepladsen) i Allinge. Etablering af en kyststi mellem Allinge og Sandvig vil skabe en oplevelsesrig tur for fodgængere på klippekysten og bedre forbindelse mellem Sandvig og Allinge under Folkemødet et alternativ til Strandvejen. Kyststien vil forbinde det eksisterende stinet fra Hellig Peder til Sandvig havn og fra Allinge badestrand (Næs) til Tejn havn. Stien kan indgå i den daglige rekreation for borgere i de to byer, og blive en særlig attraktion for turister i området. Der er en del udfordringer, hvor terrænet stiger og falder, klippepartier der skal overvindes og private arealer som skal passeres. Derfor vil første fase af stiforløbet blive begrænset til en loop der går fra Cirkuspladsen ud på klippeområdet øst for Kongeskærskolen og retur til Cirkuspladsen nord om Kongeskærskolen. Stiens udtryk skal integreres naturligt i landskabet. Der indarbejdes ligeledes en række nye tiltag langs kysten, der skaber forøget tilgængelighed. Det vil styrke byens forbindelse til og langs vandet. Der etableres en sammenhængende kystpromenade fra Cirkuspladsen til Næs strand. Kystpromenaden omhandler forbindelsen fra Cirkuspladsen (fortsættelse af kyststien) til Nordbornholms Røgeri. Her ligger stiforbindelsen for det meste på et etableret område (havnearealer, p-pladser etc.) undtagen på Møllenæs, hvor der er forslag om at etablere en promenade på yderkanten af parkeringspladsen. Parkeringsbåse rykkes væk fra kaj- og kystkanter, således at kystpromenaden kan anlægges tæt ved kanter.

9 KONKRETE INDSATSOMRÅDER Forslagets formål er at skabe mere liv i Allinge ved at integrere havnen og naturen langs kysten, med respekt for byens særlige bymæssige og landskabelige kvaliteter. Det styrker ikke kun Folkemødet men også Allinge som helårsby og turistby. Trafikomlægninger Der udarbejdes og investeres i langsigtede løsninger for afvikling af trafikken under Folkemødet. Der undersøges muligheder for at etablere en omfartsvej udenom Allinge by. Parkeringspladser langs havnefronten omlægges således at forbindelse mellem land og vand ikke blokeres. #4 Åbne pladser skal opgraderes og tilføjes nye aktive funktioner Cirkuspladsen etableres som et veldefineret område fra Nordlandshallen over Cirkuspladsen til kyststien. Der etableres bedre sammenhæng i området omkring Nordlandshallen og Cirkuspladsen. Ved at aktivere arealet foran Nordlandshallen kan der skabes en bedre forbindelse til Cirkuspladsen, og ved at åbne hallen mere op kan hallen udvide sit aktivitetsområdet ved at bruge de rekreative muligheder i området. Der er behov for mere naturlig sammenhæng og bedre flow mellem Cirkuspladsen og Nordlandshallen. Området er gennemskåret af trafikeret vej (Strandvejen), cykelsti og fortov. Der skabe et shared space (en torvedannelse), der nedprioriterer biltrafikken, så fodgængere og cyklister lettere kan krydse vejen og sammenhæng mellem Nordlandshallen forbedres. Ambitionen er at Cirkuspladsen og området ved Kampeløkke havn i fremtiden er et sted man slår et smut forbi på vejen hjem, et sted man gør ophold og nyder udsigten og et sted der bruges aktivt hele året rundt af foreninger, borgere, turister og deltagere i Folkemødet. Der udarbejdes en helhedsplan for området, hvor der tages hensyn til afvikling af Folkemødet og udvikling

10 KONKRETE INDSATSOMRÅDER af Nordlandhallens aktiviteter. Cirkuspladsen ønskes indrammet ved at der plantes en række lav beplantning og rumskabende bænke, uden at blokere udsigten til vandet. Rum til ophold og leg etableres på havneområdet. Langs kystpromenaden etableres en række nye opholdssteder og muligheder for maritime aktiviteter fx havbad, faciliteter for havkajakker, udsigtsplatforme, terrasser og ramper ned til vandet m.m., således at havnearealer og havnebassin bliver taget i brug. Parkeringspladser skal omorganiseres og bilerne flyttes væk fra kystkanten og der skabes en bedre udnyttelse af arealerne. Havnens kapacitet udvides. Havnen anløbes hovedsagelig af fritidsfiskere og gæstesejlere. Havnens beliggenhed midt i byens centrum er et populært anløbssted i sommeråperioden. Allinge Havn er relativt lille havn med stor efterspørgsel på bådepladser fx i forbindelse med den årlige jazz-festival og Folkemødet, hvor der typisk må afvises både pga. pladsmangel. På havnens yderste forkastning etableres kajareal til mellem xx - xx antal både. Derved skabes også mulighed for at fodgængere kan gå helt ud for enden af forkastningen. Klimatilpasning på havneområdet I forbindelse med helhedsplan for havneområdet skal klimasikring gennemtænkes.

11 KONKRETE INDSATSOMRÅDER Der udarbejdes strategier for udvikling af Kjærenæsgrunden. Grunden udgør et centralt strategisk område under Folkemødet, men står tom største delen af året. Indtil der foreligger strategier for arealanvendelse og godkendte planer for fremtidig udvikling af grunden, gives området et midlertidigt udtryk med opdelte parkeringsområder, rumdelte opholds- og legeområder. #5 Organisatoriske indsatsområder Udvidelse af turistsæsonen. Allinge-Sandvig har deres økonomiske base i turisterhvervet. For at styrke byernes økonomiske grundlag og beskæftigelse bør turistsæsonen udvides. Der afholdes workshops med relevante aktører for at definere områder, der kan understøtte udvikling af turisterhvervet, og igansættes tiltag som kan understøtte denne udvikling. Inddragelse af Kongeskærskolen Den demokratiske by. Kongskærskolen vil gerne være en aktiv del af det foreliggende udviklingsarbejde og der arbejdes bl.a. aktivt med Folkemødet og demokrati i undervisningen.

12 HANDLEPLAN Fase Der ansøges om områdefornyelsesprojekt til Allinge Ansøgninger fremsendes til diverse fonde Områdefornyelsen igangsættes Folkemødesekratariatet flyttes til Allinge Helhedsplanen for Cirkuspladsen detaljeres Helhedsplanen for Kystpromenaden detaljeres Diverse nedlagspunkter (aktivitets- og opholdspladser) detaljeres Projektering for Cirkuspladsen og Kystpromenaden Tilbud indhentes/licitationer Cirkuspladsen etableres 1. etape af Kyststien etableres 1. etape af Kystpromenaden etableres Langsigtede planer for omlægning af trafikken udarbejdes Stier langs åerne forbedres Der afholdes workhsops med turistaktører Tiltag der kan understøtte udvidelse af turistsæsonen igangsættes Der udarbejdes strategier for udvikling af Kjærenæsgrunden Partnerskabsaftaler indgås Fase Helhedsplan og Lokalplan for Kjærenæsgrunden udarbejdes Projektering for 2. etape af Kyststi og - promenade Tilbud indhentes/licitationer 2. etape af Kyststi etableres 2. etape af Kystpromenaden etableres Trafikomlægninger påbegyndes Tiltag der kan understøtte udvidelse af turistsæsonen fortsætter Projekt afsluttes

BILAG NR. 03 KYSTSTIEN OG KYSTPROMENADEN

BILAG NR. 03 KYSTSTIEN OG KYSTPROMENADEN BILAG NR. 03 KYSTSTIEN OG KYSTPROMENADEN KYSTSTIEN OG KYSTPROMENADEN Allinges kystlinje og havneområdet udgør Folkemødets nuværende hovedpromenade, og er i turistsæsonen vigtige gangforbindelser, men kontakten

Læs mere

BILAG NR. 02 HELHEDSPLAN FOR CIRKUSPLADSEN

BILAG NR. 02 HELHEDSPLAN FOR CIRKUSPLADSEN BILAG NR. 02 HELHEDSPLAN FOR CIRKUSPLADSEN EKSISTERENDE FORHOLD UDFORDRINGER OG POTENTIALER Området mellem Kongskærskolen, Danchells Anlæg, Nordlandshallen, Domen og Kampeløkke Havn bliver i dagligt tale

Læs mere

BYFORNYELSESPROGRAM FOR ALLINGE

BYFORNYELSESPROGRAM FOR ALLINGE BYFORNYELSESPROGRAM FOR ALLINGE Bornholms Regionskommune 1 2 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 - Proces og områdets afgrænsning...s.05 Afsnit 2 - Helhedplan, visioner og strategier...s.08. Afsnit 3 - Indsatsområder...S.10

Læs mere

PRÆKVALIFIKATION HELHEDSPLAN FOR FOLKEMØDET & ALLINGE & ALLINGE FOLKEMØDET TIL PARALLELOPDRAG BESKRIVELSE AF PROJEKTET UDSKRIVER

PRÆKVALIFIKATION HELHEDSPLAN FOR FOLKEMØDET & ALLINGE & ALLINGE FOLKEMØDET TIL PARALLELOPDRAG BESKRIVELSE AF PROJEKTET UDSKRIVER PRÆKVALIFIKATION TIL PARALLELOPDRAG FOLKEMØDET HELHEDSPLAN FOR FOLKEMØDET BESKRIVELSE AF PROJEKTET UDSKRIVER Bornholm har med lanceringen af Folkemødet demonstreret, hvordan det er muligt at få succes

Læs mere

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard AARHUS Ø Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard 5448 VISIONEN I begyndelsen af dette årtusinde satte Aarhus Kommune en vision for Aarhus: Aarhus en god by for alle og en by i bevægelse.

Læs mere

PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013

PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013 PRÆSTØ POTENTIALEANALYSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE SEPTEMBER 2013 1 Lene Schaumburg arkitekt og indehaver 2 INDHOLD POTENTIALEANALYSE PRÆSTØ INDRE BY 2013 indledning 1 Baggrund og rammer 2 Præstø i dag 3

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

VISION VEJEN. Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG

VISION VEJEN. Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG VISION VEJEN Fra visioner til handling HANDLINGSKATALOG Forord Missionen, visionen og indsatsområderne er rammen for det videre arbejde. Handlingskataloget konkretiserer det kommende arbejde og vil i foråret

Læs mere

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015

Notat. Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Notat Notat vedr. midlertidige aktiviteter på Polymeren Sag: 01.11.00-P20-39-15 Trine Hedegård Jensen Plan og kultur 24-04-2015 Faaborg-Midtfyn kommune overtager den tidligere Polymerfabrik på Stationsvej

Læs mere

STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO

STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO BYENS PLACERING - situations diagram KYSTVEJEN - en unik strækning VEJEN TIL STRØBY EGEDE - Storyboard Tryggevælde Å Strand hotellet Kystvejen 1 Kystvejen 2 Entré til byen

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

Bystrategi for Augustenborg

Bystrategi for Augustenborg Bystrategi for Indhold Byens identitet... side 3 Baggrunden for bystrategierne... side 3 Inddragelse af s borgere... side 4 Selve bystrategien... side 5 De fire fokusområder Natur og landskab Udfoldelse

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm OMRÅDET I NUVÆRENDE STRUKTUR Anlægget Harboe Arena Slagelse Sports College Stadionområdet Tenniscenter UV hallen Frederikshøj Slagelse Svømmehal Spar Nord

Læs mere

13. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Sofie Wedum Withagen

13. marts Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Sofie Wedum Withagen KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT 13. marts 2019 Sagsnr. 2019-0066376 Dokumentnr. 2019-0066376-2 Intern høring af Forslag til Kommuneplan 2019 - Skabelon til høringssvar

Læs mere

Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus

Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus Nyt centralt havnebyrum og Multimediehus Læs mere på www.multimediehuset.dk Århus Kommune Hvad og hvor? Samspil mellem by, bygning og havn Omdannelsen af De Bynære Havnearealer er et af de største udviklingsprojekter

Læs mere

Igangsættelse af kommuneplantillæg og lokalplan for første etape af Den Blå Kant

Igangsættelse af kommuneplantillæg og lokalplan for første etape af Den Blå Kant Igangsættelse af kommuneplantillæg og lokalplan for første etape af Den Blå Kant 18/17713 Beslutningstema Beslutning om igangsættelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan for første etape af Den

Læs mere

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune Strategi for natur og friluftsliv Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Syddjurs Kommune vi gør det sammen

Syddjurs Kommune vi gør det sammen Syddjurs Kommune vi gør det sammen Vision for Syddjurs Kommune, vedtaget i byrådet den 26. november 2014 Vision og indsatsområder Vision og indsatsområder/temaer til Planstrategi Nedenstående vision blev

Læs mere

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE

PROJEKTER DEN GRØNNE BØLGE PROJEKTER B o r n h o l m s R e g i o n s k o m m u n e DEN GRØNNE BØLGE DEN GRØNNE BØLGE Nærhed til naturen er en vigtig ressource for yderområderne. Mange steder er forbindelsen til naturen dog gået

Læs mere

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT

VISIONER FOR HOLBÆK HAVNEFRONT - Havneomdannelser gennem de sidste 15 år - De gode eksempler - Hvad skaber den gode havn? Visionsskitser og anbefalinger Holbæk DEN GODE HAVN Havneomdannelser gennem de sidste 15 år De gode eksempler

Læs mere

10. Udviklingsudvalget Anlæg

10. Udviklingsudvalget Anlæg 10. Udviklingsudvalget Anlæg Skattefinansieret anlæg 10. Udviklingsudvalget Skattefinansieret anlæg Byen til Vandet... 3 C2C CC Klimabåndet... 5 Byen til Vandet opsparing til Klimabro... 7 Udvalg Udviklingsudvalget

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

DIALOG OG DELTAGELSE SOM STRATEGISK VÆRKTØJ I BYUDVIKLING

DIALOG OG DELTAGELSE SOM STRATEGISK VÆRKTØJ I BYUDVIKLING DIALOG OG DELTAGELSE SOM STRATEGISK VÆRKTØJ I BYUDVIKLING OPLÆG VED TEKNOLOGIRÅDETS KONFERENCE BORGERINDDRAGELSE OG NÆRDEMOKRATI Teamleder Peder Lind Pedersen, Realdania By Nyborg, 4. september 2014 Dialog

Læs mere

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies...

SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK. - for dummies... SILKEBORG KOMMUNES KULTURPOLITIK 2 0 1 3-2 0 1 6 - for dummies... Velkommen... Først og fremmest tak fordi du interesserer dig for din kommune! Med denne lille flyer har vi forsøgt at indkapsle essensen

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter Trafik- og Teknikudvalget 16.02.2013 Punkt 97, bilag 2 BUU 14.01.2014, Punkt 8, bilag 2 Projekt Social balance i Værebro Park 16. januar 2014 Indsatsbeskrivelse Stiforbindelse: Blok 8 Svømmehal - villakvarter

Læs mere

ÅLBÆK STRANDPARK 22. JUNI OPFØLGNINGSMØDE 1. FASE I EN FREMADRETTET PROCES. BASCON S ROLLE - spor 1, spor 2, analyse/rapport OPSAMLING WORKSHOP

ÅLBÆK STRANDPARK 22. JUNI OPFØLGNINGSMØDE 1. FASE I EN FREMADRETTET PROCES. BASCON S ROLLE - spor 1, spor 2, analyse/rapport OPSAMLING WORKSHOP 22. JUNI 2014 - OPFØLGNINGSMØDE ÅLBÆK STRANDPARK 1. FASE I EN FREMADRETTET PROCES BASCON S ROLLE - spor 1, spor 2, analyse/rapport OPSAMLING WORKSHOP ANALYSE OG RAPPORT DET VIDERE FORLØB EN GÅTUR... 22.

Læs mere

Danmarks grønne fremtid

Danmarks grønne fremtid Danmarks grønne fremtid Udfordringer og muligheder i byudviklingsprocesser v/mette Lis Andersen, direktør for Realdania By Danske Parkdage, Aalborg, 14. september 2012 På vej mod 2050 Partnerskaber Grøn

Læs mere

V/ PLAN- & UDVIKLINGSCHEF BO RIIS DUUN

V/ PLAN- & UDVIKLINGSCHEF BO RIIS DUUN V/ PLAN- & UDVIKLINGSCHEF BO RIIS DUUN SAMMENHÆNG MELLEM PLANER PLANSTRATEGI Udkast til Planstrategi 2011 SUND VÆKST VÆKSTPLAN FREMTIDENS KØBSTAD HAL 3 CAMPUS Projektets udspring - Planstrategi SUND VÆKST

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

Ansøgning om reservation af udgiftsramme til områdefornyelse 2017

Ansøgning om reservation af udgiftsramme til områdefornyelse 2017 Ansøgning om reservation af udgiftsramme til områdefornyelse 2017 Nedslidte byområder i mindre byer med færre end 3.000 indbyggere, hvor der er et væsentligt behov for bymæssig udvikling, herunder omstilling

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION

UDKAST FREDERIKSBERG HOSPITAL HELE BYENS NYE KVARTER VISION UDKAST HELE BYENS NYE KVARTER FREDERIKSBERG HOSPITAL VISION JANUAR 2019 JUNI 2018 BORGERDIALOG Visionsprocessen - i tre spor IDÉWORKSHOP 1, 2, 3, 4 & 5 + KULTURNAT + DIGITALE INPUT AKTØRDIALOG AKTØRMØDER

Læs mere

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN MINDET AARHUS Å DOKK 1 - LETBANE PAKHUS 13 TOLDBODEN HACK KAMPMANNS HAVNEPLADSEN LETBANE REKREATIV BIBLIOTEK OG PLADS FORBINDELSE BORGERSERVICE, CYKEL- GANGSTI HØJVANDSSLUSE

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

SKITSEFORSLAG TIL DÆKMOLEVEJ HVIDE SANDE HAVNEKLIT

SKITSEFORSLAG TIL DÆKMOLEVEJ HVIDE SANDE HAVNEKLIT SKITSEFORSLAG TIL DÆKMOLEVEJ HVIDE SANDE HAVNEKLIT Udarbejdet af Absolut Landskab i samarbejde med Mist+grassat. Projektet er udarbejdet i forbindelse med Turismepotentialeplaner i Søndervig og, Erhvervsmæssig

Læs mere

LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION

LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION Team Livets By: LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION -PROJEKT FOR FASE 2 AF KØGE KYST KONKURRENCEN PROCESBESKRIVELSE Vores overordnede fokus for arbejdet i projektkonkurrencens fase 2 er at styrke, kvalificere

Læs mere

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden Vi udvikler Ebeltoft sammen Sammen med borgere og andre aktører i Ebeltoft, udarbejdede Realdania i 2016 en analyse af byen. Analysen pegede på, at der med fordel

Læs mere

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi. et friluftsliv, der byder op til dans Friluftslivsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans Kolofon: Udarbejdet af: Herning Kommune, Teknik og Miljø, 2015 Illustrationer: Ole Jørgensen Indhold Forord 5 Vision for friluftslivet 7 Friluftslivet

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision og et mål for

Læs mere

Fra vision til plan Hedensted Kommune - Niels Rauff Kystkonferencen 21.september 2011

Fra vision til plan Hedensted Kommune - Niels Rauff Kystkonferencen 21.september 2011 Hedensted En vækstorienteret landkommune, hvor udviklingen bygger på de særlige muligheder i de enkelte lokalsamfund, og hvor borgerne er tæt på demokratiet, fritidslivet og kommunens service. Fra vision

Læs mere

Strategi og FN s 17 verdensmål

Strategi og FN s 17 verdensmål Strategi og FN s 17 verdensmål - Hvad har FN s verdensmål at gøre med dansk planlægning? Byggelovsdag 2018 Britt Vorgod Pedersen, Bychef Gladsaxe Kommune FN - 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling FN

Læs mere

DEN BLÅ LEGEPLADS, HVIDE SANDE

DEN BLÅ LEGEPLADS, HVIDE SANDE DEN BLÅ LEGEPLADS, HVIDE SANDE FAKTA: Beliggenhed: 6960 Hvide Sande Samlet budget: Kr. 3.405.000 Der ansøges om kr. 700.000 ved Underværker Organisation: Holmsland Klit Turistforening Kontakt: Katrine

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere

Bornholms Cykelveje. Juni 2011

Bornholms Cykelveje. Juni 2011 Bornholms Cykelveje Juni 2011 Bornholms Regionskommune udvikler cykelveje til en regional økonomisk motor med støtte fra Transportministeriets cykelpulje Forord Cykelvej igennem nyt boligområde på Nexø

Læs mere

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr.

Tårs. Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tårs Områdefornyelse i Tårs fra centerby til rekreativ bosætningsby med klar identitet. Samlet økonomi 8,0 mio. kr. Tidsplan Oktober 2017 - november 2018 Aktivitet Aktivitetsbånd Et udendørs samlingssted,

Læs mere

Udvikling af levende byer

Udvikling af levende byer Udvikling af levende byer Estate Media konference den 25. marts 2015 om udvikling af byområder Chefkonsulent Claus Ravn, Realdania By, cra@realdaniaby.dk Hvem er Realdania By Vores byudviklingsprojekter

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans Yderligere information: Teknik og Miljø Natur og Grønne Områder Rådhuset, Torvet 7400 Herning Telefon 96282828 teknik@herning.dk www.herning.dk Friluftslivsstrategi - et friluftsliv, der byder op til dans

Læs mere

Køge vender ansigtet mod vandet

Køge vender ansigtet mod vandet Artikel i PORTUS online magazine juli 2013 Køge vender ansigtet mod vandet Realdania By og Køge Kommune er i partnerskab om at udvikle centralt beliggende havne- og industriarealer til en levende og bæredygtig

Læs mere

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035 Visioner for fremtidens Køge Nord Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035. The triangle of growth Befolkningsudviklingen 2012-2030 (prog. 2011) God infrastruktur ved Køge

Læs mere

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune

Strategi for Fritid og Kultur. Lemvig Kommune Strategi for Fritid og Kultur Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende fællesskaber.

Læs mere

D E T R E SÆSONERS B Y

D E T R E SÆSONERS B Y DE TRE SÆSONERS BY FORMÅL OG SIGTE Kataloget DE TRE SÆSONERS BY har til formål at danne et overblik over de mange visioner og planer der er for Allinge. Med udgangspunkt i den strategiske helhedplanen

Læs mere

Turistpolitik for Haderslev Kommune

Turistpolitik for Haderslev Kommune Turistpolitik for Haderslev Kommune K O M M U N E Januar 2004 - B Y G G E R B R O M E L L E M F O R T I D O G F R E M T I D... 1 Udvikling & Kultur: Claus Dall, organisationskonsulent Henrik Ørnstrup,

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

potentialeplan Hvide sande & søndervig by & landskab vækstgruppe #4 12. marts 2014

potentialeplan Hvide sande & søndervig by & landskab vækstgruppe #4 12. marts 2014 potentialeplan Hvide sande & søndervig by & landskab vækstgruppe #4 12. marts 2014 dagens program 15.00-15.05 Velkomst 15.05-15.45 Præsentation af by og landskab 15.45-16.00 gangbroer og Trafikplan i Hvide

Læs mere

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition

kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition kompas & logbog Guldborgsunds galathea-ekspedition Vi ønsker mangfoldighed og sammenhæng nær & DYNAMISK Derfor vil vi styrke og udbygge kommunen, så hvert område bruger sin egenart og sine specielle kvaliteter

Læs mere

Debatoplæg om KRAFT. Oplevelsescenter ved Ringkøbing

Debatoplæg om KRAFT. Oplevelsescenter ved Ringkøbing Debatoplæg om KRAFT Oplevelsescenter ved Ringkøbing Debatoplæg om Miljørapport, Lokalplan nr. 403 og Tillæg nr. 66 til Kommuneplan 2013-2025 for Ringkøbing-Skjern Kommune Debatperiode: fra den 20. april

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Høringsudgave Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige

Læs mere

Introduktion til byen Vinge. Levende by. Nærværende natur. 1

Introduktion til byen Vinge. Levende by. Nærværende natur. 1 Introduktion til byen Vinge Levende by. Nærværende natur. 1 2 Vinge Levende by. Nærværende natur. 3 4 Vinge Introduktion til byen Vinge Udgivelsen er baseret på helhedsplanen for Vinge udviklet af et tværfagligt

Læs mere

Landsbyen & fremtidens landskaber

Landsbyen & fremtidens landskaber Landsbyen & fremtidens landskaber Om samarbejdsdrevne landskabsstrategier Lone S. Kristensen & Jørgen Primdahl, Planlægning & Landskab, IGN Planlovsdage 2019 13/03/2019 2 Oversigt Budskaber Om landsbyen

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020 Vores vision FRILUFTSLIV FOR ALLE i en rig natur på bæredygtigt grundlag. Friluftsrådets vision er, at alle har gode muligheder for at dyrke friluftsliv i en spændende natur. Naturen er grundlaget for

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen PLADS TIL AT LYKKES Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst

Læs mere

Introduktion. Fælles Rum. Foto: Emilie Koefoed for Realdania. Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden

Introduktion. Fælles Rum. Foto: Emilie Koefoed for Realdania. Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden Introduktion Fælles Rum Foto: Emilie Koefoed for Realdania Foto: Bjarke Ørsted for Realdania Foto: Leif Tuxen for Lokale og Anlægsfonden Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden Introduktion

Læs mere

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi

gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi gladsaxe.dk Fælles om Gladsaxe Gladsaxe Kommunes medborgerskabsstrategi Forsidefoto: I 2018 har foreningen Lokal Agenda 21 med hjælp fra Gladsaxe Kommune startet et høslætlaug. Lauget slår med le en gang

Læs mere

D E T R E SÆSONERS B Y

D E T R E SÆSONERS B Y DE TRE SÆSONERS BY FORMÅL OG SIGTE 1 INDHOLD Vision og helhedsplan for Allinge Vision 6 Helhedsplan 8 Strategi 10 Kataloget DE TRE SÆSONERS BY har til formål at danne et overblik over de mange visioner

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet

Furesø Kommune FRITID I FURESØ. Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet Furesø Kommune FRITID I FURESØ Politik for kultur-, fritidsog idrætsområdet 1 1. FORORD Furesø Kommune er et godt sted at bo. Det er en attraktiv og naturskøn kommune, hvor borgerne, unge som gamle, engagerer

Læs mere

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen

KLIMAPROJEKT Tinbæksøen KLIMAPROJEKT Tinbæksøen Indledning Som led i et klimatilpasningsprojekt i Galten-Skovby har Skanderborg Forsyning og skabt et nyt område ved Tinbækstien. Det overordnede formål blev at klimasikre en tunnel

Læs mere

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande

Planstrategi Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande Planstrategi 2019 Forslag til visioner og mål for midtbyudvikling i Ikast og Brande I forbindelse med udarbejdelsen af Planstrategi 2019 har Byrådet besluttet at sætte fokus på udviklingen af midtbyerne

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Besøg Lolland, og få inspiration til udvikling i landdistrikter og yderområder

Besøg Lolland, og få inspiration til udvikling i landdistrikter og yderområder Besøg Lolland, og få inspiration til udvikling i landdistrikter og yderområder Få inspiration til de udfordringer, du står overfor lige nu: Læs om de 16 inspirerende projekter i vores publikationer Kom

Læs mere

SJÆLLANDS ODDE HAVNEBY

SJÆLLANDS ODDE HAVNEBY SJÆLLANDS ODDE HAVNEBY HAVNEHALLEN - den gode maritime oplevelse i et lokalt miljø Projektplan - Bilag til Ansøgningsskema Stedet Tæller 4.11.2015 HASLØV & KJÆRSGAARD I 1 Havnehallen Odden Havneby - den

Læs mere

Helhedsplan for Ærøskøbing by. Vores Ærøskøbing. - Inspirationskatalog. Vores. Ærøskøbing Værdier Velfærd Vækst

Helhedsplan for Ærøskøbing by. Vores Ærøskøbing. - Inspirationskatalog. Vores. Ærøskøbing Værdier Velfærd Vækst Helhedsplan for Ærøskøbing by Vores Ærøskøbing - Inspirationskatalog 2017 Vores Ærøskøbing Værdier Velfærd Vækst 1 Forord I forbindelse med Budgettet for 2017 besluttede Kommunalbestyrelsen at få udarbejdet

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen

VISION VEJEN. Din holdning - Jeres By - Vores Vejen VISION VEJEN Din holdning - Jeres By - Vores Vejen Byerne driver fremtidens vækst. Befolkningstilvæksten foregår fortrinsvis omkring de større byer. Her sker også den største vækst i arbejdspladser, service,

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014

Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Espergærde bypark - principper for den videre planlægning okt. 2014 Med udgangspunkt i de tre forslag til Espergærdes fremtidige udvikling og tegnestuen PK3 s skitseforslag til Espergærde bypark har vi

Læs mere

Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring

Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 27. april 2017 Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring Igangsætning af forudgående høring om kommuneplanlægning og

Læs mere

helhedsplan parallelopdrag FOLKEMØDET & ALLINGE PROGRAM FOR april 2015 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE REALDANIA

helhedsplan parallelopdrag FOLKEMØDET & ALLINGE PROGRAM FOR april 2015 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE REALDANIA helhedsplan FOLKEMØDET & ALLINGE PROGRAM FOR parallelopdrag april 2015 BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE REALDANIA PARALLELOPDRAG Parallelopdraget er udbudt af Bornholms Regionskommune i samarbejde med Realdania

Læs mere

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg - kort fortalt Denne folder informerer om LAG Nyborg og vilkårene for at søge projektstøtte herfra. (LAG står iøvrigt for: Lokal AktionsGruppe).

Læs mere

Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof"

Strategi-plan 2020: På vej mod Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Strategi-plan 2020: På vej mod "Uddannelse i verdensklasse - med hverdagen som grundstof" Skolens VISION for 2020

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 og revideret i efteråret 2018 af Herning Kommune,

Læs mere

Applebys plads Karréen

Applebys plads Karréen Applebys plads Karréen Placering i byen Applebys Plads karréen ligger indenfor gåafstand af 500 m til Christianshavns Torv med indkøbsmuligheder, metro og gode busforbindelser. Langs med Christianshavns

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Velkommen til kick-off

Velkommen til kick-off Tøndermarsk Initiativet Velkommen til kick-off Marskhallen, Højer Onsdag den 28. september 2016 29-09-2016 www.toender.dk 2 Velkommen 29-09-2016 www.toender.dk 3 Kick-off 19.00-19.10 Velkommen v. borgmester

Læs mere

Nyt liv ved Fjellerup Strand

Nyt liv ved Fjellerup Strand Nyt liv ved Fjellerup Strand Bygning fra fiskeriets storhedstid Norddjurs Kommune ansøger om deltagelse i Realdania-kampagnen Stedet tæller med projektet Nyt liv ved Fjellerup Strand. Projektet tager ud

Læs mere

Bornholms UdviklingsStrategi Kommuneplan Grønt Dialogforum 10. september 2018

Bornholms UdviklingsStrategi Kommuneplan Grønt Dialogforum 10. september 2018 Bornholms UdviklingsStrategi 2019 Kommuneplan 2020 Grønt Dialogforum 10. september 2018 Disposition Hvad er en kommuneplan og en udviklingsstrategi Tids- og procesplan for Bornholms udviklingsstrategi

Læs mere

1 of 7 NYT LYS I MØRKE

1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 2 of 7 BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET Langs det grønne bånd, der snor sig langs med jernbanen ind i det indre af Syddjurs Kommune, finder man fire jernbanebyer bundet sammen af Grenaabanen

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde OPSAMLING - WORKSHOP Borgermøde 06.02.2018 WORKSHOPPENS TEMAER HVORDAN SER LIVET & BYEN UD OMKRING ISS GRUNDEN UD I FREMTIDEN? BOLIG ERHVERV HVORDAN ER DE UDADVENDTE BOLIGER OG ERHVERV? HVORDAN ER BEBYGGELSES

Læs mere

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016

BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 BORGERMØDE KULTUR OG FRITID 17. MAJ 2016 Program 19:00 Intro ved Emrah Tuncer og Svend Due Mikkelsen 19:15 Intro til fortællingerne ved Emrah Tuncer 19:30 Basar 2x20 minutter ved 2 selvvalgte stande +20

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme

Forsøgsordning for kyst- og naturturisme - 1 Forsøgsordning for kyst- og naturturisme Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i december 2014 en forsøgsordning med videre rammer for at etablere turistorienterede projekter

Læs mere

Midlertidige aktiviteter som strategisk værktøj i byudvikling

Midlertidige aktiviteter som strategisk værktøj i byudvikling Midlertidige aktiviteter som strategisk værktøj i byudvikling v/ Chefkonsulent Peder Lind Pedersen, Realdania By Projektsekretær Britt Lindy Knudsen, FredericiaC Norske arkitekters landsforbund Oslo, 20.

Læs mere

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv KULTURCENTER Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv IDÉOPLÆG Hvad drømmer du om? Det spørgsmål stillede Områdefornyelsen borgerne på Ydre Østerbro til borgermødet Kulturcenter for

Læs mere