Biologi. Indledning. redigeret til hjemmesider ud fra Den Gule Lejrskolemappe Silkeborg Lejren, Ahl Hage.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Biologi. Indledning. redigeret til hjemmesider ud fra Den Gule Lejrskolemappe Silkeborg Lejren, Ahl Hage."

Transkript

1 Biologi Indledning 1 Tang 2 Alger 3 Blæretang 4 5 Lavtvandsområdernes dyreliv 6-7 Rurer 8 Strandsnegle 9 Strandkrabbe 10 Blåmusling, Søstjerne 11 Dyr i Ålegræs Dyr på sandbund 15 Biologidepotets udstyr 16 redigeret til hjemmesider ud fra Den Gule Lejrskolemappe Silkeborg Lejren, Ahl Hage. Indledning Dette biologimateriale er opbygget som mindre enheder, der hver især belyser nogle økologiske aspekter ved lavtvandsområdernes og kystlandets plante- og dyreliv, men som hvis de sættes sammen skulle give en mulighed for en bredere forståelse af de økologiske sammenhænge med hensyn til disse biotoper. Dette skulle give en mulighed for at anvende materialet uanset om man under lejrskoleopholdet ønsker at bruge kort eller lang tid på de biologiske forhold i området. Materialet består af forskellige typer af opgaver. I opgavesættet om lavtvandsområdernes dyre- og planteliv er der i højere grad indbygget en styring i opgaverne Opgaverne er opbygget efter følgende arbejdsmodel: Eleverne arbejder i grupper, som efter de er blevet sat ind i arbejdsopgaven og har fået de oplysninger og den viden, det skønnes nødvendigt, sendes ud for at arbejde i felten. Dels er de praktiske arbejdsopgaver lagt an på at eleverne arbejder i grupper, dels vil det være en fordel, idet eleverne indbyrdes kan diskutere sig frem til løsningen af arbejdsopgaverne ved at kombinere den biologiske viden, de allerede har, med en konstruktiv tankegang om hvordan tingene kunne hænge sammen. Efter feltarbejdet er det vigtigt med en efterbearbejdning af arbejdsopgaverne, hvor eleverne får bekræftet eller afkræftet deres løsninger og eventuelt uddybet deres viden om de undersøgte planter og dyr ved opslag i faglitterære bøger.

2 Tang Når I skal finde ud af hvilke planter, der vokser på havbunden, kan I gå en tur langs stranden og samle de planter op, der er blevet skyllet op på stranden. Materialer: en plastikspand eller indsamlingsbakker. Se oversigten til biologilokalet. Find så mange forskellige tangplanter som muligt. Læg dem ned i spanden eller posen. Tag alle de forskellige tangplanter I har fundet med hjem. Prøv at finde ud af hvad det er for nogle tangplanter I har fundet. Brug tegningerne på de følgende sider. Sæt x i skemaet ved de tangplanter, I har fundet. Grønalger Brunalger Rødalger Rørhinde Klørtang Rødtråd Søsalat Blæretang Ribbeblad Savtang Skulpetang Brunalger:

3

4 Opklæbning af tang Tangplanter kan presses og tørres. Det vil af sig selv klæbe fast til det papir I bruger som underlag. Sådan gør I: 1) Fyld vand i en fotobakke. 2) Læg tangplanten ned i vandet og bred den pænt ud. 3) Lirk forsigtigt et stykke hvidt papir ind under planten. 4) Tag fat om den nederste del af planten og papiret. Løft papiret med planten op af vandet. 5) Hold papiret skråt så den nederste del af planten holdes højest. Lad vandet løbe af. 6) Læg den til tørre f.eks. ude i solen. Gør det samme med nogle af de andre tangplanter I har fundet. Når tangplanterne er tørre kan I hænge dem op på opslagstavlen. Find et system at ordne planterne efter. Blæretang Gå ud i vandet og find en blæretangsplante, der står i vandet. Tag planten op. Hvad sidder den fast på? Har planten en rod eller en hæfteskive? Svar: Blæretang

5 Tegn den nederste del af planten og det planten sidder fast på. Hvor godt sidder planten fast på stenen? Prøv at trykke på en af blærerne på blæretang, så den springer. Hvad er der inde i blæren? Find 2 lige store stykker tang. Det ene stykke med blærer, det andet stykke uden blærer. Hold planterne ned mod havbunden. Slip dem på en gang. Hvilket stykke kommer først op til vandoverfladen? Planterne på landjorden suger vand og gødning op gennem roden. Hvordan får planterne ude i vandet gødning og vand? Lavtvandsområdernes dyreliv I dette materiale er der lagt stor vægt på lavtvandsområdernes hvirvelløse fauna, idet disse dyregrupper tydeligt illustrerer mange økologiske forhold, da forholdet mellem organismerne og deres miljø er forholdsvist enkelt. Havets dyreliv kan inddeles i 4 grupper: 1) Plankton og nekton - mikroskopiske dyr, som lever i de frie vandmasser. Denne gruppe udgør højst 10 % af de dyrearter, der lever i havet. De Øvrige arter lever i eller på selve havbunden eller direkte over denne, selvom de fleste af dem, som larver har haft nogle ugers fritsvømmende tilværelse. 2) Infaunaen - dyr, som lever i grus-, sand eller mudderbunde, og som dermed befolker langt de største arealer af havbunden. 3) Epifaunaen (epi = gr."på") - dyr som beboer klipper, sten, bolværker, skaller, ålegræs, alger ) Omstrejfere - dyr som bevæger sig hurtigt på eller over havbunden, og sjældent fanges af vores instrumenter. Plankton og nekton: Disse dyregrupper er der helt set bort fra i dette materiale, idet det kræver meget udstyr at fange disse dyregrupper og desuden er det svært at undersøge og artsbestemme disse dyr.

6 Infaunaen: Til denne gruppe hører sandorme, muslinger, børsteorm, slikkrebs og dyndsnegle. Denne gruppe omfatter langt færre arter end epifaunaen, men til gengæld optræder der ofte et stort antal individer. De fleste af arterne sidder passivt nedgravet og får så at sige føden bragt. Langt størstedelen af dyrene lever af plankton, som svæver i vandmasserne. Muslingerne har ånderør, som rager op over havbunden, gennem hvilke de kan suge vand og føde til sig. Sandormene lever nedgravet i u-formede rør. De lever af planteplankton og detritus (henfaldende rester af planter og dyr), som sidder på sandkornene. De æder sandet og filtrerer fødepartikler fra og udskiller så igen sandet som ekskrementer. Det at leve nedgravet i bunden har to fordele for dyrene, for det første at de er beskyttet mod bølgeslagene og for det andet at de i nogen grad er beskyttet mod fjender. Fødekæderne: De fleste af de dyregrupper, der tilhører infaunaen er såkaldte nøgleindustridyr, d.v.s. at de lever af bakterier, planteplankton og detritus, som de omsætter til kød, hvorpå de som regel tjener som føde for rovdyrene højere oppe i fødekæden. Af rovdyr der lever af denne dyregruppe, kan nævnes hesterejen, rødspætter, skrubber og ål samt strandskader og måger. Forplantning: Hos størstedelen af disse dyrearter gydes æggene og sæden direkte i de frie vandmasser, hvor befrugtningen finder sted. Hos disse dyrearter er der tale om fuldstændig forvandling dvs. at der efter ægstadiet forekommer et larvestadie før dyrene udvikler sig til imago ( det "færdige" individ). Epifaunaen: Er de dyr der på en eller anden måde er knyttet til et fast og solidt underlag. Dyrene kan underinddeles efter deres levested i ålegræsepifaunaen, epifaunaen på sten, algeepifaunaen og blåmuslingeepifaunaen. Denne gruppe er langt rigere på arter end det er tilfældet med infaunaen. Gruppen omfatter snegle, tanglus, tanglopper, blåmuslinger, rurer m.fl. Dyrene kan på forskellig vis holde sig fast til underlaget, blåmuslingen kan udskille byssustråde, tanglusene har gribefødder og rurerne "kitter" sig fast til underlaget. Et andet tilpasningstræk til livet i bølgeslagszonen er dyrenes solide ydre i form af tykke skaller og afrundede former samt for krebsdyrenes vedkommende et solidt hudskelet.

7 Fødekæder: Epifaunaen hører ligesom infaunaen til primærkonsumenterne i fødekæden, idet størstedelen af arterne lever af alger, plankton og detritus. Forplantning: Blåmuslingerne gyder æg og sæd frit i vandmasserne, hvor æggene befrugtes og senere udvikler sig til larvestadiet. Snegle og rurer er hermafroditter. Her finder en krydsbefrugtning sted. Sneglenes ægkapsler gydes så i vandet, hvor de udvikler sig til larver. Hos rurerne befinder æggene sig i hunnens kalkskal indtil de klækkes som larver. Efter en fritsvømmende periode tiltrækkes larverne ad kemisk vej af de fastsiddende individer af deres egen art og slår sig ned der. Dette har den fordel, at larverne etablerer sig på steder, hvor ældre individer har kunnet overleve. Tangloppernes parring finder sted umiddelbart efter hunnens hudskifte, hvor hannen sprøjter sin sæd ind i hunnens rugepose under bugen. Æggene udvikles her til larver inden de forlader rugeposen. Omstrejfere: Til denne gruppe hører de rovdyr, som strejfer rundt på eller over havbunden på jagt efter føde. Gruppen omfatter rejer, krabber, søstjerner og fisk. Idet efterfølgende materiale er denne gruppe ikke medtaget som en selvstændig gruppe, men medtaget i de samfund hvor de fortrinsvis henter deres føde. Disse dyr er, som det også er tilfældet med epifaunaen, tilpasset livet i kystzonen i form af et solidt panser, der beskytter dyrene mod bølgeslag. Rovdyrene har veludviklede sanseorganer. Formering: For krebsdyrenes vedkommende kan parringen kun finde sted under hunnens hudskifte. Hos rejen har hunnen en ruge-pose under bugen, hvor æggene ligger, her sprøjter hannen sin sæd ind og befrugter æggene. Æggene ligger i rugeposen indtil de klækkes og udvikler sig til larver. Krabbehunnen klækker efter parringen (under hudskifte) ca orangefarvede æg, som hun bærer rundt under halen indtil klækningen. For søstjernens vedkommende gydes æggene og sæden frit i vandmasserne, hvor befrugtningen finder sted.

8 Rurerne Materialer: Et lille akvarie eller et stort syltetøjsglas. Find nogle rurer ude i vandet og læg dem ned i akvariet. Fyld lidt vand i. 1) Hvordan sidder rurerne fast? 2) Hvordan er rurerne beskyttet mod bølgeslag? 4) Hvordan fanger rurerne deres føde? 3) Hvordan kan dyret beskytte sig mod at tørre ud? 5) Hvordan får rurerne føde nok, selvom de ikke kan flytte sig?

9 Strandsneglen Materialer: Et lille akvarie eller et stort syltetøjsglas. Fang nogle levende strandsnegle og sæt dem ned i akvariet. Fyld lidt havvand i 1) Hvordan bevæger strandsneglene sig? Strandsneglene kryber også rundt inde på sandstranden. Prøv at finde deres krybespor (sporene ligner en streg, man har tegnet med en finger i sandet). Find nogle strandsnegle, der sidder oppe på stenene. 2) Hvordan kan sneglene beskytte sig mod at tørre ud? 3) Hvordan er strandsneglene beskyttet mod bølgeslag? 3) Hvad æder strandsneglene? Strandkrabben Strandkrabben gemmer sig mellem stenene og tangplanterne. Fang en strandkrabbe med en køkkensigte eller vandsigtenet. Sæt den over i en fotobakke med lidt vand i. Undersøg krabben. 1) Hvordan ser det forreste par ben ud? 2) Hvad bruger krabben dem til? 4) Prøv at pirke ganske let til krabben med en lille pind. Hvad sker der?

10 Strandkrabben Krabben har et hudskelet. Det er hårdt og ubevægeligt. Derfor må krabben skifte hud, så længe den vokser. Tegningen viser en krabbe, der lige er kravlet ud af sit gamle hylster. I kan se hvor lille det gamle skjold er i forhold til det nye. Prøv at finde nogle tomme krabbeskjold på stranden. I kan kende forskel på han- og hunkrabber, ved at se på deres bagkrop. Hvis I holder med fingrene på den bagerste del af skjoldet, kan krabben ikke bide jer. Vend krabben med bugsiden opad, så ser I bagkroppen, der ligger bøjet ind under forkroppen. Hankrabben har en spids bagkrop med 3 led. Hunkrabben har en bred bagkrop med mange led. Fang nogle krabber og undersøg om det er han- eller hunkrabber. Fangede I flest hankrabber eller hunkrabber? Prøv at sætte en krabbe et stykke op på land og slip den løs. I hvilken retning går krabben? Hvorfor gør den det? Hvordan bevæger krabben sig?

11 Blåmuslingen Hvordan holder blåmuslingen sig fast? Hvorfor er det godt for blåmuslingen at kunne holde sig fast? Sæt nogle blåmuslinger ned i et lille akvarie. Hvordan bevæger blåmuslingerne sig? Hvordan får blåmuslingerne føde? Når blåmuslingen vokser, dannes der hvert år et nyt lag på skallen. Antallet af buer er lig med muslingens alder. Hvor gamle er de blåmuslinger, I har fundet? Søstjernen Materialer: et lille akvarie. Fang en søstjerne og sæt den ned i akvariet. Hæld lidt vand derned. Undersøg søstjernen. 1)Hvordan er søstjernen beskyttet mod bølgeslag? 2)Hvordan bevæger søstjernen sig? 3)Hvor sidder søstjernens mund? 4)På spidsen af hver arm sidder der en lille rød plet. Hvorfor løfter søstjernen armene, når den skal orientere sig? 5)Hvis søstjernen bliver angrebet af fjender, kan den "smide" en arm. Prøv om I kan finde nogle søstjerner, hvor der er ved at vokse en ny arm ud.

12 Dyr i Ålegræs Ålegræsset vokser, hvor der er sandbund. Derfor skal I gå ud i vandet, hvor der er sandbund. Gå udad indtil I kommer ud til ålegræsset. Materialer: 1 spade, 3 spande (den ene med låg), 1 køkkensigte eller vandsigtenet på stang Sådan fanger I dyrene: 1)Fyld lidt vand i den ene spand. 2)Vend køkkensigten med siden opad. Stryg sigten frem og tilbage gennem ålegræsset. Tag sigten op af vandet. 3)Hæld de dyr I har fanget over i spanden. Se godt efter, mange af dyrene er meget små og næsten helt gennemsigtige. 4)Stryg mange gange med køkkensigten gennem ålegræsset også helt nede ved bunden. Hæld ind imellem dyrene I har fanget over i spanden. 5)Når I er færdige med at fange dyr, sætter I låget på spanden med dyr. 6)Grav noget ålegræs op og sæt det ned i en af de andre spande. 7)Fyld noget havvand i den sidste spand. 8)Tag det hele med hjem.

13 Dyr i Ålegræs Materialer:1 hvid fotobakke, stort akvarium. Plant ålegræsset i akvariet. Hæld havvandet ned i akvariet, så det er ca. 3/4 fyldt. Kig på dyrene i akvariet og svar på spørgsmålene. Hvor er tanglusene? Hvordan holder de sig fast? Gør deres form og farve dem godt egnet til at leve mellem ålegræsset? Hvor er sneglene? Hæld lidt af vandet med dyr i ud i fotobakken. Find ud af hvad det er for nogle dyr I har fanget og sæt x i skemaet på næste side, ved de dyr I har fanget. Når I har fundet ud af hvad alle dyrene i fotobakken hedder, hælder I forsigtigt vandet og dyrene over i akvariet. Hæld nyt vand med dyr i ud i fotobakken. Find ud af om der er andre dyr deri end dem I allerede har fundet. Hæld dyrene og vandet over i akvariet. Gentag dette indtil I er sikre på, at I har fundet alle de forskellige dyr, der er I spanden. Hvordan bevæger sneglene sig? Hvad æder sneglene? Hvordan bevæger tanglopperne sig? Har nogle af tanglopperne en rugepose med æg i under bugen? Prøv at prikke ganske let til en reje. Hvad sker der? Hvorfor er ålegræsset et godt levested for dyrene i havet?

14 Dyr i Ålegræs Navn Føde Tanglus Døde rester af planter og dyr Reje Tanglopper og pungrejer Pungreje Vandlopper og rejelarver Strandkrabbe Tangsnegle, tanglus, rejer, tanglopper og Strandsnegle. Tangsnegl Algelag på ålegræs Tangloppe Døde rester af planter og dyr. Tangsnegl Algelag på ålegræs. *14

15 Dyr på sandbund Vi kan inddele dyrene i sandbunden efter hvad de æder: Planktonædere Hjertemuslingen og sandmuslingen er planktonædere. Plankton er små planter, der findes i vandet. Når muslingerne skal have føde, laver de en vandstrøm ind igennem kroppen. Det plankton, der er i vandet, kan de filtrere fra og fordøje. Mudderædere Østersømuslingen, slikkrebsen og sandormen er mudderædere. Østersømuslingens ånderør kan sammenlignes med en støvsugerslange. Den suger småpartikler op fra bunden. Slikkrebsen lever i et U-formet rør. Den har 2 store følehorn. Dem bruger den til at skrabe sandbundens næring til sig med. Sandormen lever også i et U-formet rør. Sandormen lever af småpartikler, der findes mellem sandkornene. Den æder sandet og fordøjer det spiselige. Sandet udskiller den som ekskrementer. Rovdyr Børsteormen og hesterejen er rovdyr. Børsteormen æder larver og andre smådyr, der findes i vandet. Hesterejen æder børsteorm, slikkrebs og mindre rejer. Hesterejen kan lave en ruse med sine forben og fange dyrene der i. Når den har fanget et dyr i rusen fører den det op til munden og æder det. *15

16 Biologidepot til lejrskoler og sommerlejre. Der er ingen, som får løn for at holde orden i biologidepotet. Giv børnene et kursus i brugen af materialerne, så får vi råd til nye ting. Hvis du sammen med dine elever holder orden og rydder pænt op efter brug, fx fejer sand, skyller akvarier så bliver det næste hold elever glade. Antallet af ting i depotet kan ændre sig i løbet af perioden pga. slitage og lignende. Antal Materiale Anvendelse 2 Barometer Som dele til en vejrstation 1 1 Hygrometer Max / min. termometer Ca. 5 Plasttermometre Til måling af luft- og vandtemperaturer 1 Ventimeter Måling af vindhastighedere mellem 2-24 m/s 1 Regnmåler 3 Bestemmeduge Plastduge til at lægge ud på jorden med bestemmenøgler til dyr, planter og insekter 13 Lupper Kan bruges til at studere dyr og planter på nært hold 3 Stereolupper 10x 20x Læg vådt materiale i en petriskål. Stereolupperne kan ikke tåle sand og skal blive på lejrens område. Spande, petriskåle og indsamlingsbakker Min. 4 Plastakvarier Til mindre plante- og dyremiljøer. 1 Glasakvarie med pumpe Kun til brug på lejren. Pas på sten! Til opbygning af et akvariemiljø i løbet af et ophold. Tømmes forsigtigt og renses. 2 Spader Til brug på stranden 1 50 meter målebånd 2 Slagnet med stofpose Til indfejning af insekter og smådyr i tæt vegetation. Ikke til brug i vand og sand! 7 Vandsigtenet på skaft Til brug ved indfangning af smådyr fra havbunden 7 Rejehove Til strygning langs havbunden 14 Waders str Skylles rene og hænges til tørre i stativet. Eventuelle huller markeres til senere lapning. 13 redningsveste Skal bruges sammen med waders 1 Trillebør Transport af waders og andet udstyr til og fra stranden. 3 Kompasser Fagbøger til biologi 5 Prismekikkerter 8x40 Udleveres og tilbageleveres via økonoma. Udarbejdet nov. 02 E. Ottesen *16

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer Små dyr på lavt vand I tilfælde af dårligt vejr kan man vælge at flytte stranddelen fra sandstranden til lagunen - waders bruges kun i koldt vejr, brug altid redningsveste. Beskrivelse Fælles Mål Faglige

Læs mere

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET Vadehavscentret INDLEDNING OG FORMÅL For at kunne bevare og beskytte naturen omkring os, er det vigtigt at få en forståelse for dynamikken, fødekæder og biodiversiteten

Læs mere

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps Du kender sikkert mange smådyr, der lever på legepladsen. Man kan finde hvepse, bier, stankelben, mariehøns, myre, myg, sommerfugle og mange andre. Et bestemt dyr, for eksempel en hveps, kalder man for

Læs mere

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND Fisk Tangsnarre er en langstrakt og meget specialiseret hundestejle. Den har 14-16 bagudrettede rygpigge, og findes gerne i ålegræs. Hannernes brystfinner er store

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere

Formål: Vi vil foretage en forureningsundersøgelse af Bøllemosen ved hjælp af makro-index metoden.

Formål: Vi vil foretage en forureningsundersøgelse af Bøllemosen ved hjælp af makro-index metoden. UNDERSØGELSE AF EN BIOTOP - BØLLEMOSEN Formål: Vi vil foretage en forureningsundersøgelse af Bøllemosen ved hjælp af makro-index metoden. Makro index bruges i praksis til at vurdere et vandsystem, en å

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter.

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter. Helleflynder Latinsk navn: Hippoglossus hippoglossus Engelsk navn: Atlantic halibut Klasse: Orden: Højrevendte fladfisk Familie: Rødspættefamilien Helleflynderen findes i de danske farvande indtil den

Læs mere

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild DISSEKER ET DYR Øvelsen består af to dele Disseker en blåmusling Disseker en sild 1. Disseker en blåmusling Teori Blåmuslinger lever af planktonalger og andre mikroskopiske organismer, som de filtrerer

Læs mere

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede.

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede. BIOTOPUNDERSØGELSE Teori Det lave vand, som strækker sig fra strandkanten og ud til 1,5 meters dybde, byder på nogle omskiftelige levevilkår, og det skyldes først og fremmest vandets bevægelser. Den inderste

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

buster i børnebiffen 2017

buster i børnebiffen 2017 Børnebiffen i dyrenes verden buster Inspirations- og arbejdsmateriale til arbejdet med film i børnehaver og institutioner Sabaku, BUSTER 2017 Introduktion Film er et rigtig godt medie at arbejde med i

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster

Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster Afstumpet sandmusling Latinsk navn: Mya truncata Engelsk navn: Blunt gaper Klasse: Bløddyr Orden: Sandmuslinger Familie: Sandmusling Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster

Læs mere

Vandløbet et tværfagligt samarbejde

Vandløbet et tværfagligt samarbejde Ny skriftlighed i geografi/naturgeografi: B opgave Problemløsende hensigt; fx rapport, teoriafklarende opgaver, SRP/SS0 formuleringer, AT formuleringer 2011 Vandløbet et tværfagligt samarbejde 1 Formål:

Læs mere

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter.

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Intro Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Formålet med forløbet er, at eleverne får interesse for, og opnår viden om, de smådyr,

Læs mere

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL Insekter og planter I skal til at undersøge insekter og planter. Undersøgelse af insekter og planter er et emne, der både fagligt og i praksis kan lade sig gøre fra 3. klasse. Denne beskrivelse er rettet

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 HUG-ORM. 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: HUG-ORM Indhold 1.På hvilken side kan du læse om gift-tænder? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange arter af slanger

Læs mere

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse

Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Skoletjenesten Tilbud til skoler 2012-7. til 10. klasse Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten på Fjord&Bælt benytter en moderne og anderledes undervisningsform, hvor underviserne, med udgangspunkt

Læs mere

F A. Rørhinde. Pølsetang Båndtang. Strengtang. Blæretang. Krølhårstang. Savtang Ålegræs. Savtang. - på blød bund

F A. Rørhinde. Pølsetang Båndtang. Strengtang. Blæretang. Krølhårstang. Savtang Ålegræs. Savtang. - på blød bund 18 Det er planteplankton, der udgør det biologiske grundlag for havets fødekæder. Planteplanktonet forsyner havet med organisk stof og energi som alle andre havlevende organismer nyder godt af. Det er

Læs mere

Dyr fra det lave saltvand 1

Dyr fra det lave saltvand 1 KOPIARK 68 (1) KYST OG HAV Dyr fra det lave saltvand 1 I skal indsamle dyr fra det lave saltvand. I kan bruge forskellige net, fx rejestrygere eller almindelige fiskenet. Det kan være en hjælp, hvis I

Læs mere

PÅ MED GUMMIRØJSERNE kom ud og undersøg de danske vandløb!

PÅ MED GUMMIRØJSERNE kom ud og undersøg de danske vandløb! PÅ MED GUMMIRØJSERNE kom ud og undersøg de danske vandløb! Af Ulla Hjøllund Linderoth En del af faget biologi handler om at komme ud i naturen og undersøge organismer og samspillet imellem dem. Vandløb

Læs mere

Eksperimenter under overfladen. Hovedet i Havet

Eksperimenter under overfladen. Hovedet i Havet Eksperimenter under overfladen Hovedet i Havet Forløb: Det oplyste hav Lys og plantearter De molekyler, der kan opfange Solens stråler og omdanne dem til kemisk energi, hedder pigmenter. Det er pigmenterne,

Læs mere

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET

FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET FERSKVANDSØKOLOGI SØENS LIV OG VANDKVALITET SCAN KODEN OG INDTAST DINE MÅLINGER FRA FELTEN GODT AT HUSKE: Praktisk varmt tøj, der må blive snavset Regntøj og gummistøvler, hvis vejrudsigten tyder på regn

Læs mere

Modul 1. 1. a Hvad er økologi?

Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Modul 1. 1. a Hvad er økologi? Se på øko-mærket herunder. Det henviser til økologisk mad fra økologisk dyrkning af jorden. Men økologisk betyder andet end det. Økologisk landbrug har lånt ordet økologisk

Læs mere

LIVET PÅ LAVT VAND Indhold

LIVET PÅ LAVT VAND Indhold LIVET PÅ LAVT VAND Indhold AKTIVITETER & LEGE... 2 Krabbevæddeløb... 2 Hav-stratego... 2 Memory med beboerne på det lave vand... 2 Find en fisk... 3 Find en fisk svar... 5 Spil FISK... 5 Fisketur... 5

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Fjord&Bælt Livet ved stranden

Fjord&Bælt Livet ved stranden Strandsnegle I Danmark indes der ire strandsnegle, som er almindelige: Almindelig strandsnegl, lille strandsnegl, but strandsnegl og ungefødende strandsnegl. Almindelig, lille og but strandsnegl lægger

Læs mere

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Perfekt, tænker Stine, da hun kigger ud af vinduet. Solen står højt på himmelen, og der er en let vind. En herlig forårsdag, der ikke kunne være bedre til

Læs mere

IS-BJØRN. 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten. 4. Hvordan holder is-bjørnen sig varm i 40 graders kulde?

IS-BJØRN. 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten. 4. Hvordan holder is-bjørnen sig varm i 40 graders kulde? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Dyr i Grønland 1 Decimal-nummer : Navn: Klasse: Dato: Indhold IS-BJØRN 1. Hvor kan du læse om unger i sne-hulen? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvad kan en stor han veje? 3. Hvad

Læs mere

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Perfekt, tænker Stine, da hun kigger ud af vinduet. Solen står højt på himmelen, og der er en let vind. En herlig forårsdag, der ikke kunne være bedre til

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste 1/22 Opgave 1 / 21 (Opgaven tæller 5 %) En sø vil hele tiden udvikle og forandre sig. Her er 5 tegninger af en sø på 5 forskellige udviklingstrin.

Læs mere

insekter NATUREN PÅ KROGERUP

insekter NATUREN PÅ KROGERUP insekter NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: ODDER Indhold 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: Gå tæt på teksten 2. Odderen er et patte-dyr. Hvorfor? 3.

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE Danske padder H312 SVÆRHEDSRAD Middel (4. - 6. klasse) HVOR LØSES OPAVEN? På 1. sal, montre 67,69 og 71 PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Bent Vestergård og Henrik Sell, Naturhistorisk Museum Inge-Marie

Læs mere

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold:

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Folkeskolens afgangsprøve Maj 2009 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/23 B3 Indledning Vandløb i Danmark Mindre end 2.000 km af Danmarks ca. 64.000 km

Læs mere

Skoletjenesten. Tilbud til skoler 2012-3. til 6. klasse. Generelt om skoletjenesten

Skoletjenesten. Tilbud til skoler 2012-3. til 6. klasse. Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten Tilbud til skoler 2012-3. til 6. klasse Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten på Fjord&Bælt benytter en moderne og anderledes undervisningsform, hvor underviserne, med udgangspunkt i

Læs mere

Kom tættere på insekterne

Kom tættere på insekterne Kom tættere på insekterne Det er en fantastisk god idé at bygge et insekthotel, for her kommer man helt tæt på de insekter, der flytter ind. I naturen slår insekterne sig ned i krat, under store sten,

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Smager vand ens alle steder? Hvor kommer drikkevand fra? Kan jeg lave vand? Foto: Emil Thomsen Drikkevand i fremtiden. Baggrund for hæftet og konkurrencen.

Læs mere

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING

Undersøgelse NATURENS AFFALDSBEHANDLING k o m p o s t NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Biologi: En tur på stranden

Biologi: En tur på stranden Side 1 af 5 - Opgaverne kan løses enkeltvis eller i grupper. - Alle opgaver kan løses, eller en enkelt eller flere kan vælges ud. - Forudsætninger: Eleverne skal have lært om en eller flere af disse emner:

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE Vandets dyreliv - fisk H310 SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Middel (4. - 6. klasse) 1. sal og Danmarkshallens afsnit om Havet Margit Sørensen og Henrik Sell, Naturhistorisk

Læs mere

0DULQ NRORJL. Abiotiske faktorer - vand: og BI5. Husk mærkning, hvis prøverne er forskellige. Abiotiske faktorer - havbund:

0DULQ NRORJL. Abiotiske faktorer - vand: og BI5. Husk mærkning, hvis prøverne er forskellige. Abiotiske faktorer - havbund: 0DULQ NRORJL 0DWHULDOHU planktonnet vandhenter ketsjer planteklo eller haverive iltmåler grabbe til bundprøvetagning termometer ph-indikatorsticks pincetter indsamlingsglas plastposer blyanter plasticdunk

Læs mere

Om tilpasning hos fisk

Om tilpasning hos fisk Om tilpasning hos fisk Opgaver til akvarierne. For en fisk i havet handler det om at æde og at undgå at blive ædt. Dette kan den opnå på to måder: 1. Fisken kan være god til at svømme: Den kan jage og

Læs mere

Vandkanten kalder. Blå Flag inviterer dig og din familie til kystsjov i skolernes sommerferie

Vandkanten kalder. Blå Flag inviterer dig og din familie til kystsjov i skolernes sommerferie Vandkanten kalder Blå Flag inviterer dig og din familie til kystsjov i skolernes sommerferie Hybenlarver og stenbidere I både opskylszonen og klitrækkerne kan man finde sjove sten, smukke skaller og farverige

Læs mere

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold:

Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Folkeskolens afgangsprøve December 2009 Elevnavn: Elevnummer: Skole: Hold: Elevens underskrift Tilsynsførendes underskrift 1/23 B4 Indledning Søer i Danmark I Danmark findes der ca. 120.000 små og store

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om

RETHINK. SMÅDYR på blade på træer og buske. Viden om Viden om Byens træer og buske er levested for masser af dyr. Bare fordi vi ikke kan se dem, kan de sagtens være der alligevel. Insekter og andet kryb og kravl sidder fast på undersiden af blade og grene

Læs mere

Biologi: Et dyk under overfladen

Biologi: Et dyk under overfladen Side 1 af 5 - Opgaverne kan løses enkeltvis eller i grupper. - Alle opgaver kan løses, eller en enkelt eller flere kan vælges ud. - Forudsætninger: Eleverne skal have lært om en eller flere af disse emner:

Læs mere

Edderkopper prik-til-prik

Edderkopper prik-til-prik Edderkopper prik-til-prik MATEMATIK NATUR/TEKNIK LÆRERVEJLEDNING Forskellige slags edderkopper spinder forskellige slags spind. I dette forløb tegner eleverne fra prik til prik i tallenes rækkefølge. De

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Lisbeth Jørgensen og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSRAD HVOR LØSES OPAVEN? PRODUKTION O COPYRIHT TENINER Skovens fødekæder Svær 7.-10. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth Jørgensen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde?

Indholdsfortegnelse. Ud i naturen hvorfor? Det myldrer med liv i vandhullet. Hvor finder du dyrene? Hvordan får dyrene fat i deres føde? Indholdsfortegnelse Besøg et vandhul om foråret Finn Therkildsen TURBINE 2009 Illustrationer: Peter D. Terkildsen Layout: Pedersen & Pedersen Redaktion: Jesper Tolstrup Sådan læser du bogen Undervejs i

Læs mere

Dette projekt finansieres af midler fra Den europæiske Fond for Regionaludvikling KONCEPTUDVIKLING AF UNDERVANDSOPLEVELSER UNDINE II

Dette projekt finansieres af midler fra Den europæiske Fond for Regionaludvikling KONCEPTUDVIKLING AF UNDERVANDSOPLEVELSER UNDINE II Dette projekt finansieres af midler fra Den europæiske Fond for Regionaludvikling KONCEPTUDVIKLING AF UNDERVANDSOPLEVELSER UNDINE II Underwater Discovery and Nature Experience Udarbejdet af Foto Dietmar

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning

Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Tilpasning og sanser På jagt efter løsningen - Lærervejledning Pædagogisk ide I denne øvelse arbejdes der videre med stoffet fra den lærerstyrede undervisning i klassen. Men her er der fokus på nye vinkler

Læs mere

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE AFRIKANSK OKSEFRØ Vidste du at oksefrøen har fået sit navn efter sit brøl? Ja, den brøler som en okse når den føler sig truet. Hannen kan veje mere end 8 skolemælk! Nåh ja, udover at brøle når den føler

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Skovens fødekæder Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens skovafsnit Henrik Sell og Lisbeth Jørgensen, Naturhistorisk Museum Lisbeth

Læs mere

Foto:P. Bang Klædemøl; længde 5-7 mm

Foto:P. Bang Klædemøl; længde 5-7 mm MØL I TEKSTILER De to arter af møl, der oftest gør skade på tekstiler i vores hjem, er klædemøllet (Tineola bisselliella) og pelsmøllet (Tinea pellionella). Klædemøllet hører ikke til de oprindeligt danske

Læs mere

LOP-A Boligspray mod lopper

LOP-A  Boligspray mod lopper LOP-A Boligspray mod lopper Sådan bruges LOP-A Boligspray Hvor: Spray, hvor lopperne befinder sig, dvs. i tæpper, hundekurven, møbler, revner og sprækker. LOP-A er en effektiv loppespray, som bekæmper

Læs mere

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

EMNE Dyrs levesteder i byen Byen. Naturhistorisk Museum. Karen Howalt og Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE Dyrs levesteder i byen Byen SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Middel (4. - 6. klasse) I Danmarkshallens afsnit De ferske vande Henrik Sell og Karen Howalt, Naturhistorisk

Læs mere

Fisk lægger rigtig mange æg

Fisk lægger rigtig mange æg Fisk lægger rigtig mange æg Erik Hoffmann (eh@dfu.min.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Langt de fleste fisk formerer sig ved hjælp af æg der enten svæver frit i vandet eller synker

Læs mere

Spil fødekæde-stratego

Spil fødekæde-stratego Side 1/5 Fag/klassetrin: Natur/teknologi 3.-4. klasse. Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Med denne opgave får eleverne en forståelse af, at jordens organismer

Læs mere

Etroplus maculatus. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Iagttagelser af den orange opdrætsform.

Etroplus maculatus. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Iagttagelser af den orange opdrætsform. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Etroplus maculatus Iagttagelser af den orange opdrætsform. Afskrift af et håndskrevet hæfte jeg lavede i 1983. Den gang gik den også under navnet orange

Læs mere

Naturkontrollen OM UNDERVISNINGSFORLØBET NATURKONTROLLEN. Lærervejledning. Fælles mål - Natur/teknik. Efter 6. klasse. Tidsforbrug.

Naturkontrollen OM UNDERVISNINGSFORLØBET NATURKONTROLLEN. Lærervejledning. Fælles mål - Natur/teknik. Efter 6. klasse. Tidsforbrug. Lærervejledning Tidsforbrug Klassetrin 4-6 timer 4.-9. klasse OM UNDERVISNINGSFORLØBET NATURKONTROLLEN Undervisningsforløbet kan tilpasses både til undervisningen i natur/teknik (fra 4. klassetrin) og

Læs mere

Natur. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trinmål 1: Trinmål 2: NATU R 33. Når du arbejder med dette afsnit, berøres følgende trinmål:

Natur. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trinmål 1: Trinmål 2: NATU R 33. Når du arbejder med dette afsnit, berøres følgende trinmål: NATU R 33 Natur Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik Når du arbejder med dette afsnit, berøres følgende trinmål: Trinmål 1: kende naturområder, hvor navngivne planter og dyr lever beskrive

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Skoletjenesten. Tilbud til gymnasier 2012. Generelt om skoletjenesten

Skoletjenesten. Tilbud til gymnasier 2012. Generelt om skoletjenesten Skoletjenesten Tilbud til gymnasier 2012 Generelt om skoletjenesten Fjord&Bælt har stor erfaring i undervisning rettet mod de gymnasiale uddannelser. Undervisningen har er ofte tilrettelagt i samarbejde

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

Skovsøen. En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole

Skovsøen. En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole Skovsøen En historie om naturfagsundervisningen på Hellerup Skole Kan man fange fisk? Et af de mange spørgsmål som dukker op under introen til det projekt, som 5. gul skal i gang med. Klassen skal lave

Læs mere

Andet godt fra havet. Krebsdyrs opbygning Krebsdyrets krop er leddelt og opbygget med et hoved, en (for)krop og en hale/bagkrop.

Andet godt fra havet. Krebsdyrs opbygning Krebsdyrets krop er leddelt og opbygget med et hoved, en (for)krop og en hale/bagkrop. Kapitel 2 side 15 Andet godt fra havet Man fisker andre dyr fra havet end fisk. Det er krebs og bløddyrene. Der findes mange arter af krebs- og bløddyr, men det er kun nogle få af dem, der er interessante

Læs mere

Parring af Dronninger. Begynder+ kursus 2017

Parring af Dronninger. Begynder+ kursus 2017 Parring af Dronninger Begynder+ kursus 2017 Samling af parringskassette En Apidea kassette samles og består så af en række hoveddele (med uret): Kassette med ventilationsgitter Foderbeholder med dronningegitter

Læs mere

FAKTAARK OM STRANDDYR

FAKTAARK OM STRANDDYR FAKTAARK OM STRANDDYR SØPINDSVIN Tangborre Tangborren er et lille rundt og fladt søpindsvin. Den måler ca. 4 cm i diameter. Skallen er besat med spidse, mørkegrønne pigge. Piggene mangler dog tit, når

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Magiske blæksprutter

Magiske blæksprutter Magiske blæksprutter del 2 VELKOMMEN Nogle har øjne så store som fodbolde og er lige så lange som lastbiler. Andre bliver på få sekunder usynlige, lyser i mørket eller forklæder sig som et giftigt dyr.

Læs mere

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

GREEN SCREEN ALSION. Undervisningshæfte Skolebesøg den

GREEN SCREEN ALSION. Undervisningshæfte Skolebesøg den GREEN SCREEN ALSION Undervisningshæfte Skolebesøg den 20.9.2019 Foto i dette hæfte er brugt med tilladelse fra Green Screen Eckernförde og Pixabay. Der henvises til undervisningsressourcer på DanskeDyr.dk

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum)

Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Dyrepasserens første brev (Læses op i fællesrum) Kære børn Jeg er dyrepasser i zoologisk have. Jeg elsker mit arbejde og dyrene er mine allerbedste venner. Er der nogen af jer, der har været i zoologisk

Læs mere

Tilbud til alle ca. 12.500 borgere og skoler i Langelands Kommune.

Tilbud til alle ca. 12.500 borgere og skoler i Langelands Kommune. Tilbud til alle ca. 12.500 borgere og skoler i Langelands Kommune. Tilbuddet omfatter fri entre til Øhavets Smakke- og Naturcenters nye udstilling "Over Ø og Hav" for alle borgere og skoler i Langeland

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

En ordentlig mundfuld

En ordentlig mundfuld En ordentlig mundfuld Her har du undervisning du selv udfører med dine elever i vores udstilling på Den Blå Planet, hvor fokus er på bestemte morfologiske træk. Du får eleverne til at observere fiskene

Læs mere

KRIBLE KRABLE KURSUS Onsdag d. 23 maj 2018 med Naturskolerne i Sønderborg Kommune

KRIBLE KRABLE KURSUS Onsdag d. 23 maj 2018 med Naturskolerne i Sønderborg Kommune KRIBLE KRABLE KURSUS Onsdag d. 23 maj 2018 med Naturskolerne i Sønderborg Kommune Et samarbejde mellem: Dagens Program Dagens noter Dagens menu og opskrifter Dagens videnbank Herunder kan du finde forskellige

Læs mere

Naturkontrollen. Om undervisningsforløbet Naturkontrollen. Lærervejledning. Fælles mål - Natur/teknik. Efter 6. klasse. Tidsforbrug.

Naturkontrollen. Om undervisningsforløbet Naturkontrollen. Lærervejledning. Fælles mål - Natur/teknik. Efter 6. klasse. Tidsforbrug. Lærervejledning Tidsforbrug Klassetrin 4-6 timer 4.-9. klasse Om undervisningsforløbet Undervisningsforløbet kan tilpasses både til undervisningen i natur/teknik (fra 4. klassetrin) og biologi i 7. 9.

Læs mere

æder en føde som kræver meget plads/fylder meget god og udholdende løber

æder en føde som kræver meget plads/fylder meget god og udholdende løber IAGTTAGELSESSKEMA Forestil dig at du ser et dyr på et hvidt papir. Blot ved at kigge på dyret, kan du finde ud af meget om dens levevis, så som hvad den æder, hvad den er god til, og hvad den er mindre

Læs mere

Tak for jeres deltage i projektet Den Store Plantejagt, der har som mål at øge elevernes kendskab

Tak for jeres deltage i projektet Den Store Plantejagt, der har som mål at øge elevernes kendskab Februar 2017 Den Store Plantejagt Tak for jeres deltage i projektet Den Store Plantejagt, der har som mål at øge elevernes kendskab til biodiversitet med fokus på den danske flora og fauna gennem undervisning

Læs mere

JEG er din KARTOFFEL!

JEG er din KARTOFFEL! JEG er din KARTOFFEL! I dette hæfte kan du lære noget om mig. Skriv dit navn: Ha det sjovt! Jeg er din Kartoffel! side 2 af 14 Mit kartoffelliv: Fra knold til kartoffelplante til knold. Jeg bliver lagt

Læs mere

F O R M E G E T A F D E T G O D E

F O R M E G E T A F D E T G O D E 62 Dette kapitel handler om forureningen med næringssaltene, kvælstof og fosfor. Stofferne er ikke i sig selv giftige eller farlige, men tværtimod nødvendige for at planter kan vokse (se kapitel 2+4).

Læs mere

Parasitter og sygdomme i fisk

Parasitter og sygdomme i fisk Kapitel 11 side 93 Parasitter og sygdomme i fisk En stor del af vores fiskebestande huser en række forskellige parasitter, som ofte er uskadelige for fisken selv. Fisk kan også leve med forskellige sygdomme.

Læs mere