Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster"

Transkript

1 Afstumpet sandmusling Latinsk navn: Mya truncata Engelsk navn: Blunt gaper Klasse: Bløddyr Orden: Sandmuslinger Familie: Sandmusling Afstumpet sandmusling er almindelig og findes ved de fleste danske kyster bortset fra ved den vestlige Østersø. Muslingen lever nedgravet i havbunden på op til 70 meters dybde. Muslingerne gyder æg og sæd frit i vandet, hvorved æggene befrugtes. Larverne er fritsvømmende, men de omdanner sig senere til muslinger og graver sig ned. Kendetegn De levende muslinger har brunlige eller grønlige skaller, men skallerne fra døde muslinger er hvide eller sandfarvede. Skallen har en en lige afskåret bagende med en stor åbning, som det dobbelte ånderør stikker ud af. Føde Sandmuslingen suger vand og småpartikler ind gennem det ene ånderør og filtrerer plankton fra vandet, inden vandet pustes ud af det andet ånderør. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 7 cm Gyder om vinteren Vidste du det? Når sandmuslingen er gravet ned i havbunden, kan man kun se dens kraftige ånderør. Ånderøret er hydraulisk, hvilket vil sige, at det kan skydes ret hurtigt op og ned gennem sandet vha. væsketryk. Sandmuslingen har nogle små, lysfølsomme celler i ånderørene, der fortæller, om der er fjender i nærheden. Må kun kopieres på institutioner og virksomheder, der har indgået aftale med Copydan og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Copyright 2016 Naturporten, udgivet af StoneCom ApS Forfatter: Jørgen Steen Illustration: Kirsten Hjørne

2 Tegn en afstumpet sandmusling

3 Afstumpet sandmuslings føde Fortæl om afstumpet sandmusling

4 Almindelig boremusling Latinsk navn: Barnea candida Engelsk navn: White piddock Klasse: Bløddyr Orden: Sandmuslinger Familie: Boremuslinger Almindelig boremusling er meget udbredt i de danske farvande, hvor muslingen lever på lavt vand. Den borer en gang i hårdt ler, kridt, kalk, tørv eller træ. Boremuslingerne gyder æg og sæd frit i vandet. Larverne er fritsvømmende, inden de forvandler sig til små boremuslinger. Kendetegn Boremuslingens skal er aflang og hvid eller beige med ribber. Den har en ombukket kant foran bukkelen samt et relativt lille hængsel. Skallens forende er riflet eller tornet. Derudover har muslingen et sammenvokset dobbelt ånderør. Røret er det eneste, der stikker ud fra muslingens boregang. Føde Boremuslingen lever af plankton, som suges ind gennem det ene ånderør, filtreres og ledes ud igen gennem det andet ånderør. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 6 cm Vidste du det? Almindelig boremusling borer sine gange ved at bevæge skallerne i forhold til hinanden vha. skallens riflede forende. Boremuslingerne vokser, mens de borer, og de kan derfor ikke komme ud af hullet igen. Boremuslingen bliver altså i det samme hul hele livet.

5 Tegn en almindelig boremusling

6 Almindelig boremuslings føde Fortæl om almindelig boremusling

7 Almindelig hjertemusling Latinsk navn: Cerastoderma edule Engelsk navn: Common cockie Klasse: Bløddyr Orden: Chamida Familie: Hjertemuslinger Almindelig hjertemusling er meget udbredt i den danske farvande indtil den vestlige del af Østersøen. Muslingen lever på lavt vand ned til 2 meters dybde, hvor den graver sig 1-2 cm ned i sandbunden. Man finder ofte skaller fra hjertemuslingen i opskyllet på stranden. Æg og sæd gydes frit i vandet og larverne er fritsvømmende. Kendetegn Muslingens skaller er ovale eller runde og kalkhvide med ribber og tværlister. Skallerne lukker helt tæt og er hjerteformede i profil. Muslingen har korte ånderør. Almindelig hjertemusling er som regel nedgravet, men den kan dog også bevæge sig på havbunden vha. af sin muskelfod. Føde Hjertemuslingen filtrerer plankton fra vandet, som pumpes ind og ud gennem ånderørene. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 5 cm Æg:? Gyder: Forår Max levealder: 2-3 år Vidste du det? Almindelig hjertemusling er godt beskyttet af sine skaller. Muslingerne er dog et ret vigtigt fødeemne for vadefugle, der kan fange dem og smadre skallerne med deres lange, stærke næb. Boresnegle kan også bore hul i muslingens skaller og udsuge den.

8 Tegn en almindelig hjertemusling

9 Almindelig hjertemuslings føde Fortæl om almindelig hjertemusling

10 Almindelig kammusling Latinsk navn: Aequipecten opercularis Engelsk navn: Queens scallop Klasse: Bløddyr Orden: Filibranchiata Familie: Kammuslinger Almindelig kammusling er ret almindelig i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat og den nordlige del af Øresund. Muslingen lever normalt på mere end 15 meters dybde på mudder- eller sandbund. Kendetegn Skallen er rund og har ca. 20 bølgede ribber. Den holdes sammen med en stærk lukkemuskel. Skallens farve varierer mellem grågul, rødlig, violet eller mørkebrun. Selve muslingen har desuden nogle meget lysfølsomme øjne på kapperanden helt ude ved kanten af skallen. Føde Kammuslingen ligger med let åbne skaller på bunden og suger vand ind. Vandet filtreres så for alger og plankton ved hjælp af gællerne, hvorefter vandet presses ud igen. Fakta Levesteder: Kyst og hav Bredde: Op til 8 cm Kammuslingen er hermafrodit Lægger æg i januar-juni Vidste du det? Almindelig kammusling graver sig ikke ned i bunden, men den lever oven på bunden og er ret bevægelig. Kammuslingen svømmer ved først at suge vand ind i skallen og bløddelene. Derefter lukker muslingen hurtigt skallerne og presser vandet ud. Når den svømmer, sker det i små hop.

11 Tegn en almindelig kammusling

12 Almindelig kammuslings føde Fortæl om almindelig kammusling

13 Almindelig knivmusling Latinsk navn: Ensis ensis Engelsk navn: Razor shell Klasse: Bløddyr Orden: Veneroida Familie: Små knivmuslinger Almindelig knivmusling er almindelig og ret talrig i Nordsøen, Kattegat og det nordlige Bælthav. Muslingen lever på 5-30 meters dybde på hård sandbund, hvor den graver sig ned, så den står lodret i dybe huller. Almindelig knivmusling er ret almindelig i opskyl på stranden, dog ikke så almindelig som amerikansk knivmusling. Kendetegn Knivmuslinger har lange, smalle skaller, der er let buede. Hængslet, der holder de to skaller sammen, sidder i forenden af muslingen. Skallerne er grønlige, brune eller hvide. Når knivmuslingen er gravet ned, kan man kun se bagenden og ånderørene. Føde Muslingen lever af alger og planteplankton, som den filterer fra vandet. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til ca cm Muslingen er særkønnet Æg og sæd gydes frit i vandet Max levealder: 6-7 år Vidste du det? Ånderørene hos almindelig knivmusling er lysfølsomme, og hvis der falder en skygge på muslingen, graver den sig hurtigt dybere ned i sandbunden. På den måde beskytter muslingen sig mod fjender. Knivmuslingen bruger sin fod til at grave sig ned i bundlaget.

14 Tegn en almindelig knivmusling

15 Almindelig knivmuslings føde Fortæl om almindelig knivmusling

16 Almindelig sandmusling Latinsk navn: Mya arenaria Engelsk navn: Sand gaper Klasse: Bløddyr Orden: Sandmuslinger Familie: Sandmusling Almindelig sandmusling er meget almindelig ved alle danske kyster og langt ind i Østersøen. Muslingen er gravet ca cm ned i sand- eller mudderbunden, og den lever på lavt vand ud til ca. 60 meters dybde. Skallerne fra almindelig sandmusling kan ofte ses i opskyllet på kysterne. Arten siges at være kommet til Danmark og Europa fra Nordamerika med vikingerne. Kendetegn Muslingens skal er oval, ru og hvid med koncentriske riller. Den venstre skal er mindre end den højre og den har en tydelig båndplade ved hængslet. Skallerne lukker ikke helt tæt. Der er en åbning i bagenden, hvor det lange, dobbelte ånderør stikker ud. Føde Sandmuslingen lever af planteplankton, som den filtrerer fra vandet vha. gællerne. Den trækker vand og plankton ind gennem den ene halvdel af ånderøret, og puster det ud gennem den anden halvdel. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 14 cm Sandmuslinger er hermafroditter Æg: Op til ca. 3 millioner Max levealder: år Vidste du det? Almindelig sandmuslings larve er fritsvømmende i starten, men sætter sig senere fast til sandkorn på havbunden og udvikler sig til små muslinger, der graver sig ned i bunden. Når muslingerne bliver større, kan de ikke grave sig ned, og de voksne sandmuslinger bliver derfor i samme hul hele livet.

17 Tegn en almindelig sandmusling

18 Almindelig sandmuslings føde Fortæl om almindelig sandmusling

19 Amerikansk boremusling Latinsk navn: Petricola pholadiformis Engelsk navn: American piddock Klasse: Bløddyr Orden: Sandmuslinger Familie: Amerikanske boremuslinger Amerikansk boremusling lever overalt fra Nordsøen indtil den vestlige Østersø på hård bund. Boremuslinger graver gange i havbunden, hvor de lever hele deres liv. Muslingerne gyder deres æg og sæd frit i vandet og har fritsvømmende larver. De bliver først til boremuslinger efter 1-2 uger. Kendetegn Skallen er aflang oval og hvid eller beige. Den har grove ribber og en ombukket kant foran bukkelen. Muslingen borer ved at bevæge skallerne i forhold til hinanden og vha. den riflede skalkant. Det eneste man kan se af muslingen, er det dobbelte ånderør, der stikker ud af boregangen. Føde Muslingen lever af planteplankton, som filtreres fra vandet vha. gællerne. Vandet suges ind og ledes ud af hver sit ånderør. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 6 cm Æg: 3-3,5 millioner Gyder: Juli-august Max levealder: Ca år Vidste du det? Den amerikanske boremusling kommer oprindelig fra Nordamerikas østkyst, og den blev indført til Danmark og resten af Europa med østers. I dag er den amerikanske boremusling en af de mest almindelig boremuslinger i landet - sammen med almindelig boremusling.

20 Tegn en amerikansk boremusling

21 Amerikansk boremuslings føde Fortæl om amerikansk boremusling

22 Blåmusling Latinsk navn: Mytilus edulis Engelsk navn: Blue mussel Klasse: Bløddyr Orden: Mytiloida Familie: Blåmuslinger Blåmuslingen er den mest almindelige musling i Danmark. Den findes overalt i de danske farvande og fjorde og som opskyl på kyster og strande. Muslingen lever på lavt vand ud til ca meters dybde, hvor den er fasthæftet til underlaget. Blåmuslinger danner ofte meget store muslingebanker. Kendetegn Blåmuslingers skal er blåsort og oval med tilspidset forende og afrundet bagende. Skallerne har også koncentriske striber og kan desuden være beklædt af rurer. Indvendigt er skallerne beklædt med perlemor. Føde Blåmuslinger lever af at filtrere plankton fra vand, som suges ind med deres ånderør. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 10 cm Gyder: Forår-forsommer Æg: 5-10 millioner Æg og sæd gydes frit i vandet Max levealder: Ca. 15 år Vidste du det? Blåmuslinger hæfter sig til sten, pæle og andre blåmuslinger med nogle hæftetråde, der kaldes byssustråde. Byssustråde er hornagtige tråde, der udskilles fra en byssuskirtel ved muslingens tungeformede og brunlige fod.

23 Tegn en blåmusling

24 Blåmuslingens føde Fortæl om blåmusling

25 Hestemusling Latinsk navn: Modiolus modiolus Engelsk navn: Horse mussel Klasse: Bløddyr Orden: Mytiloida Familie: Blåmuslinger Hestemuslingen er almindelig i Danmark, hvor den findes i Nordsøen, Limfjorden og Kattegat indtil Øresund og det nordlige Bæltehav. Muslingen lever på ned til ca. 40 meters dybde fasthæftet til sten eller til andre muslinger med byssustråde. Hestemuslinger danner ofte store banker på stenrev og stenet bund. Kendetegn Skallerne er dækket af et mørkebrunt eller sort yderlag og koncentriske striber. Hvis yderlaget er slidt af, er skallen rødviolet. Muslingen er oval med en afrundet bagende og en tilspidset forende med bukkelen øverst oppe på siden. Føde Hestemuslinger filtrerer ligesom andre muslinger plankton og andre mikroskopiske partikler fra vandet. På den måde er muslingerne med til at rense havvandet. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 20 cm Æg: Over 20 millioner Hestemuslingen er særkønnet Æg og sæd gydes frit i vandet Kønsmoden: Efter 5-6 år Max levealder: Over 20 år Vidste du det? Hestemuslingen er Danmarks største havmusling. Den kan blive rigtig gammel - helt op til 36 år. Derfor er muslingens skaller ofte tilgroet med rurer (se dyr), kalkrørsorme og tangplanter.

26 Tegn en hestemusling

27 Hestemuslingens føde Fortæl om hestemusling

28 Østers Latinsk navn: Ostrea edulis Engelsk navn: Slipper limpet Klasse: Bløddyr Orden: Pteroida Familie: Østers Østers findes især i Limfjorden, men de forekommer også i Nordsøen, i Vadehavet og i Kattegat. Østers er dog ret sjældne, og der findes kun små bestande her i landet. Til gengæld kan man finde mange opskyllede skaller på stranden og kysten. Mange af disse skaller stammer dog fra Stenalderen. Østers lever fasthæftet til bunden eller til andre østers på lavt vand. Kendetegn Østersens skaller er kraftige og afrundede med en grov, ujævn og koncentrisk overfladestruktur. Skallerne er gråbrune. Den nederste skal er hvælvet, mens den øverste er flad og fungerer som låg. Østers har kun én lukkemuskel, men den er til gengæld er meget stærk. Føde Østers lever af at filtrere vandet for plankton. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: op til 15 cm Æg: op til 1 million Vidste du det? Østersen bliver første gang kønsmoden som han. Senere bliver den hun og begynder at producere æg. Derefter bliver den han igen og gyder sin sæd frit i vandet. Derefter bliver den atter hun, og æggene befrugtes og klækkes inde i hunnen. Sådan skifter det hele hele livet. En østers kan blive op til 30 år gammel.

29 Tegn en østers

30 Østersens føde Fortæl om østers

31 Stillehavsøsters Latinsk navn: Crassostrea gigas Engelsk navn: Pacific oyster Klasse: Bløddyr Orden: Pteroida Familie: Østers Stillehavsøsters er almindelige i Vadehavet, Limfjorden, Isefjorden og i Horsens Fjord. Normalt lever østersen på lavt vand ned til 20 meters dybde, hvor den danner rev, ved at flere østers sætter sig fast ovenpå hinanden. Stillehavsøsters kan også sætte sig fast på andre muslinger eller direkte på bunden. Kendetegn Stillehavsøstersen kan kendes fra den europæiske østers på, at skallerne er mere aflange. Stillehavsøsters har desuden kraftige, brune skaller, der varierer fra jævne til mere knoldede afhængigt af underlaget. På indersiden af skallerne har muslingen desuden et mørkt lukkemuskel-mærke. Overskallen er mindre end underskallen. Føde Østersen bruger sine gæller som en si og filtrerer planteplankton og andre mikroskopiske organismer fra vandet. Fakta Levesteder: Kyst og hav Længde: op til 20 cm Stillehavsøstersen er hermafrodit Æg og sæd gydes frit i vandet Gyder: sensommer (hvis vandtemperaturen er over 20 grader) Max levealder: Op til 30 år Vidste du det? Stillehavsøstersen er indslæbt til Danmark fra Stillehavet ved Japan og Sydøstasien. Den er en såkaldt invasiv art. Stillehavsøsters er uønsket i Danmark, hvilket skyldes, at østersen udkonkurrerer andre arter som fx blåmuslingen. Dette er uheldigt, da blåmuslingen er et vigtigt fødeemne for mange vadefugle.

32 Tegn en stillehavsøsters

33 Stillehavsøsters føde Fortæl om stillehavsøsters

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter.

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter. Helleflynder Latinsk navn: Hippoglossus hippoglossus Engelsk navn: Atlantic halibut Klasse: Orden: Højrevendte fladfisk Familie: Rødspættefamilien Helleflynderen findes i de danske farvande indtil den

Læs mere

Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen. Bløddyr

Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen. Bløddyr Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen Bløddyr Bløddyr Se nedenfor... Bløddyr Havmuslinger Havsnegle Blæksprutter BLØDDYR Bløddyr omfatter skallus, ormebløddyr, søtænder, snegle, muslinger og

Læs mere

FAKTAARK OM STRANDDYR

FAKTAARK OM STRANDDYR FAKTAARK OM STRANDDYR SØPINDSVIN Tangborre Tangborren er et lille rundt og fladt søpindsvin. Den måler ca. 4 cm i diameter. Skallen er besat med spidse, mørkegrønne pigge. Piggene mangler dog tit, når

Læs mere

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild DISSEKER ET DYR Øvelsen består af to dele Disseker en blåmusling Disseker en sild 1. Disseker en blåmusling Teori Blåmuslinger lever af planktonalger og andre mikroskopiske organismer, som de filtrerer

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Biologi. Indledning. redigeret til hjemmesider ud fra Den Gule Lejrskolemappe Silkeborg Lejren, Ahl Hage.

Biologi. Indledning. redigeret til hjemmesider ud fra Den Gule Lejrskolemappe Silkeborg Lejren, Ahl Hage. Biologi Indledning 1 Tang 2 Alger 3 Blæretang 4 5 Lavtvandsområdernes dyreliv 6-7 Rurer 8 Strandsnegle 9 Strandkrabbe 10 Blåmusling, Søstjerne 11 Dyr i Ålegræs 12-14 Dyr på sandbund 15 Biologidepotets

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Klasse: Pattedyr Orden: Hvaler Familie: Delfiner Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Læs mere

Eksperimenter under overfladen. Hovedet i Havet

Eksperimenter under overfladen. Hovedet i Havet Eksperimenter under overfladen Hovedet i Havet Forløb: Det oplyste hav Lys og plantearter De molekyler, der kan opfange Solens stråler og omdanne dem til kemisk energi, hedder pigmenter. Det er pigmenterne,

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND Fisk Tangsnarre er en langstrakt og meget specialiseret hundestejle. Den har 14-16 bagudrettede rygpigge, og findes gerne i ålegræs. Hannernes brystfinner er store

Læs mere

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca)

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråænder - Foto: Thomas Iversen Feltkendetegn (Gråand) Gråanden er Danmarks mest almindelige and, og den ses over hele Danmark, hvor der er vand. Den

Læs mere

Plakaten - introduktion

Plakaten - introduktion Plakaten - introduktion På plakaten kan du se den store havøgle Mosasaurus. Den var et krybdyr, der kunne blive helt op til 15 meter langt. Nogle kalder den for havets Tyrannosaurus. Det var fordi den

Læs mere

Effekt af kobber forurening på grave adfærd hos marine invertebrater

Effekt af kobber forurening på grave adfærd hos marine invertebrater Effekt af kobber forurening på grave adfærd hos marine invertebrater Forsøgsvejledning af Annemette Palmqvist Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring (ENSPAC) Roskilde Universitet September 2015

Læs mere

Føde Den voksne blodrøde hedelibel lever af flyvende insekter, mens nymfen æder vandinsekter, larver og krebsdyr.

Føde Den voksne blodrøde hedelibel lever af flyvende insekter, mens nymfen æder vandinsekter, larver og krebsdyr. Blodrød hedelibel Latinsk navn: Sympetrum sanguineum Engelsk navn: Ruddy Darter Klasse: Insekter Orden: Guldsmede Familie: Libeller Blodrød hedelibel er almindeligt udbredt over hele landet. Den lever

Læs mere

Jagten på den gode økologiske tilstand

Jagten på den gode økologiske tilstand Jagten på den gode økologiske tilstand Om de grundvilkår der definerer bundhabitaten og om de kvalitetsparametre der bestemmer dens økologiske tilstand Hvordan tages der højde for disse i miljøvurderinger?

Læs mere

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora:

Bemærkninger : Type 4 (substrat, vegetation, fauna, eksponeringsforhold og andet) Substrat: 0 0 0 100 Nej LBN. Bemærkninger : Fauna: Flora: Opgave: Dong Energy Dato / tid: 8. april 2010 Område: Frederikshavn Møller 17-05-2010 12:52 Pos. N Pos. E Dybde Bølgehøjde Dyk / Rov Video + / - Punktnummer 57 27,340 10 34,655 7,3 0,3 Dyk Ja Boblerev

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

NYE ARTER I DANSKE FARVANDE

NYE ARTER I DANSKE FARVANDE NATURRÅDET / INVASIVE ARTER OG GMO ER NYE TRUSLER MOD NATUREN NYE ARTER I DANSKE FARVANDE Af Jørgen Knudsen Centrale budskaber På verdensplan er flere tusinde arter af havdyr (orme, krebsdyr, bløddyr mm.),

Læs mere

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-)

Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) Ni Frankensteins kat fra bogen af Curtis Jobling :-) I sommers fyldte en helt særlig lille pige 5 år, og jeg ville gerne give hende en hjemmelavet gave. Jeg spurgte hendes mor, om der var nogen særlige

Læs mere

Dansk fugleedderkop. Føde Fugleedderkoppen. tusindben, biller og andre smådyr og insekter.

Dansk fugleedderkop. Føde Fugleedderkoppen. tusindben, biller og andre smådyr og insekter. Dansk fugleedderkop Latinsk navn: Atypus affinis Engelsk navn: Purse-web Spider Klasse: Spindlere Orden: Edderkopper Familie: Fugleedderkopper Dansk fugleedderkop er sjælden og findes kun få steder i Danmark.

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: ODDER Indhold 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: Gå tæt på teksten 2. Odderen er et patte-dyr. Hvorfor? 3.

Læs mere

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved Bars Barsen har sin hovedudbredelse i Middelhavet, men den fanges undertiden i Nordsøen. Rovfisk, der ofte færdes i stimer. Føden består mest af andre fisk. Den kan opnå en størrelse på 75 cm. Bruskhoved

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

Dobbeltbekkasinen er en trækfugl, der ankommer til Danmark i marts og

Dobbeltbekkasinen er en trækfugl, der ankommer til Danmark i marts og Dobbeltbekkasin Latinsk navn: Bucephala clangula Engelsk navn: Common goldeneye Klasse: Fugle Orden: Mågevadefugle Familie: Sneppefugle Dobbeltbekkasinen er en trækfugl, der ankommer til Danmark i marts

Læs mere

FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen:

FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen: Alder: 250 mio. år Oprindelsessted: Oslo, Norge Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: har en struktur som spegepølse og kan kendes på, at krystaller har vokset i den flydende stenmasse/lava.

Læs mere

Darwin og Muslingerne

Darwin og Muslingerne Yngstetrinnet Darwin-år 2009 Darwin og Muslingerne Naturfag og lokale valg for 1. 3. klasse udarbejdet af Debbie T. Damm, august 2009 Naturfag og Lokale valg Tværfaglige ideer Yngstetrinnet qupp. 1 Yngstetrinnet

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Andet godt fra havet. Krebsdyrs opbygning Krebsdyrets krop er leddelt og opbygget med et hoved, en (for)krop og en hale/bagkrop.

Andet godt fra havet. Krebsdyrs opbygning Krebsdyrets krop er leddelt og opbygget med et hoved, en (for)krop og en hale/bagkrop. Kapitel 2 side 15 Andet godt fra havet Man fisker andre dyr fra havet end fisk. Det er krebs og bløddyrene. Der findes mange arter af krebs- og bløddyr, men det er kun nogle få af dem, der er interessante

Læs mere

FORURENING MED FREMMEDE ARTER

FORURENING MED FREMMEDE ARTER 77 FORURENING MED FREMMEDE ARTER Transportskibe verden over sejler ofte med mange kubikmeter ballastvand indenbords for at holde skibet stabilt i vandet. Men hvis et skib tager vand ind nær en havn i f.eks.

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

F A K T A FAKTA. PLANKTONALGER Planktonalger kaldes også plante- eller fytoplankton.

F A K T A FAKTA. PLANKTONALGER Planktonalger kaldes også plante- eller fytoplankton. 72 Udover at opblomstringer af planktonalger kan ende med iltsvind på havbunden, kan nogle planktonalger være giftige eller skadelige. De kan alt fra at gøre vandet ulækkert til direkte dræbe fisk og forgifte

Læs mere

Hvad kan jeg lave med sten og skaller?

Hvad kan jeg lave med sten og skaller? Hvad kan jeg lave med sten og skaller? - Idékatalog til aktiviteter med materialer fra stranden Nationalpark Thy 2012. Tekst og billeder er udarbejdet af frivilligmedarbejder Sinne Harbo og Lærke Erika

Læs mere

Lære om kendetegn for vildt Dykænder

Lære om kendetegn for vildt Dykænder Lære om kendetegn for vildt Dykænder Dykænder Rødhovedet and, taffeland, troldand, hvinand, bjergand, havlit, edderfugl, sortand, fløjlsand, amerikansk skarveand Dykænder Letter med tilløb mod vinden Tilpasset

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Skifergas i Danmark en geologisk analyse

Skifergas i Danmark en geologisk analyse Skifergas i Danmark en geologisk analyse Niels H. Schovsbo Reservoir geolog De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland Klima-,Energi- og Bygningsministeriet Måske Måske ikke Artikel

Læs mere

OM SKOLETJENESTEMATERIALET

OM SKOLETJENESTEMATERIALET OM SKOLETJENESTEMATERIALET Skoletjenestematerialet er blevet udarbejdet i 2014 som et supplerende element til Skive kommunes børn- og ungeprojekt, RENT LIV. Materialets formål er, at det skal bruges i

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke!

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Billede 1: Markfirben Kilde: Colourbox For Danmarks største øgle, markfirbenet, udgør de solbeskinnede skråninger langs Fodsporet

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord

Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Slusedrift og miljøkonsekvens - Ringkøbing Fjord Stormflodsbarriere konference, Holstebro torsdag den 23. maj 2019 Cathrine Bøgh Pedersen, Ringkøbing Fjord åbning i dag m sluse gamle åbning 2 / Miljøstyrelsen

Læs mere

Billedet viser udseendet af livmodermunden ved en klinisk undersøgelse.

Billedet viser udseendet af livmodermunden ved en klinisk undersøgelse. Tekst til billede 1 Billedet viser udseendet af livmodermunden ved en klinisk undersøgelse. Skeden er udvidet med et såkaldt speculum. Lige under instrumentets øverste gren ses en blomkålslignende svulst,

Læs mere

Agersneglene lever ikke kun på marker, som man skulle tro efter deres navn.

Agersneglene lever ikke kun på marker, som man skulle tro efter deres navn. Agersnegl Latinsk navn: Deroceras agreste Engelsk navn: Field slug Klasse: Bløddyr Orden: Lungesnegle Familie: Agriolimacidae Agersneglene lever ikke kun på marker, som man skulle tro efter deres navn.

Læs mere

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer

Natur/Teknologi Undersøgelseskompetence. Undersøgelser i naturfag Organismer Små dyr på lavt vand I tilfælde af dårligt vejr kan man vælge at flytte stranddelen fra sandstranden til lagunen - waders bruges kun i koldt vejr, brug altid redningsveste. Beskrivelse Fælles Mål Faglige

Læs mere

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps

Myrer. Mariehøne. Stankelben. Sommerfugl Myg. Hveps Du kender sikkert mange smådyr, der lever på legepladsen. Man kan finde hvepse, bier, stankelben, mariehøns, myre, myg, sommerfugle og mange andre. Et bestemt dyr, for eksempel en hveps, kalder man for

Læs mere

Multibænk inkl. bænkpres stativ. Dansk Brugervejledning

Multibænk inkl. bænkpres stativ. Dansk Brugervejledning Multibænk inkl. bænkpres stativ Dansk Brugervejledning Sådan samler du din nye træningsbænk. Fastgør bagerste fod til ramme: 1. Fastgør bagerste fod til ramme vha. 1 stk. bolt (70 x 6 mm), 2 stk. spændeskiver

Læs mere

Etroplus maculatus. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Iagttagelser af den orange opdrætsform.

Etroplus maculatus. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Iagttagelser af den orange opdrætsform. Mine første erfaringer med den indiske chiklide: Etroplus maculatus Iagttagelser af den orange opdrætsform. Afskrift af et håndskrevet hæfte jeg lavede i 1983. Den gang gik den også under navnet orange

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

EN BID AF NATUREN. God fornøjelse. Naturudvalget

EN BID AF NATUREN. God fornøjelse. Naturudvalget Stranden EN BID AF NATUREN Sagte bølge skvulp er noget af det først vi oplever når vi nærmer os stranden.. En tur på stranden kan give mulighed for mange sjove og udfordrende aktiviteter og oplevelser

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

Bananfluen er en meget lille flue, som er meget almindelig overalt i Danmark,

Bananfluen er en meget lille flue, som er meget almindelig overalt i Danmark, Bananflue Latinsk navn: Drosophila funebris Engelsk navn: Fruit Fly Klasse: Insekter Orden: Tovinger Familie: Bananfluer Bananfluen er en meget lille flue, som er meget almindelig overalt i Danmark, både

Læs mere

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind 18 MILJØBIBLIOTEKET 19 2 Hvad er iltsvind? opstår, når balancen mellem forbrug og tilførsel af ilt i havet tipper til den forkerte side. Det sker, fordi dyr og bakterier på havbunden bruger den ofte begrænsede

Læs mere

Maritimt Knudepunkt Storebælt "Sunde fødevarer fra Storebælt"

Maritimt Knudepunkt Storebælt Sunde fødevarer fra Storebælt Maritimt Knudepunkt Storebælt "Sunde fødevarer fra Storebælt" - Landbaseret produktion af hjertemuslingespat og andre højværdi skaldyr - Produktion af tangsporeliner - Videreudvikling, tørring og forarbejdning

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste 1/22 Opgave 1 / 21 (Opgaven tæller 5 %) En sø vil hele tiden udvikle og forandre sig. Her er 5 tegninger af en sø på 5 forskellige udviklingstrin.

Læs mere

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter.

Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Intro Klitheden er karakteristisk for Nationalpark Thy og et særligt krible krable levested for smådyr og insekter. Formålet med forløbet er, at eleverne får interesse for, og opnår viden om, de smådyr,

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE AFRIKANSK OKSEFRØ Vidste du at oksefrøen har fået sit navn efter sit brøl? Ja, den brøler som en okse når den føler sig truet. Hannen kan veje mere end 8 skolemælk! Nåh ja, udover at brøle når den føler

Læs mere

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr o te t havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr Almindelig delfin Finhval Grindehval Gråsæl Hvidnæse Marsvin Spækhugger Spættet sæl Vågehval Øresvin Copyright, udgivet af StoneCom ApS Forfatter:

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Dræbersnegl - alias Iberisk Skovsnegl

Dræbersnegl - alias Iberisk Skovsnegl Side 1 af 7 Dræbersnegl - alias Iberisk Skovsnegl Latin: Arion lusitanicus Engelsk: Killer slug Denne snegl har efterhånden fået mange navne. Den går under navne som Iberisk Skovsnegl, Iberiaskovsnegl,

Læs mere

Strandbredder. En lang kystlinje

Strandbredder. En lang kystlinje Strandbredder Strandbredden er præget af et meget barsk miljø. Her er meget vind, salt og sol uden læ og skygge. Derfor har mange af strandbreddens planter udviklet særlige former for beskyttelse som vokslag,

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Klasse: Pattedyr Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Læs mere

Fjord&Bælt Livet ved stranden

Fjord&Bælt Livet ved stranden Strandsnegle I Danmark indes der ire strandsnegle, som er almindelige: Almindelig strandsnegl, lille strandsnegl, but strandsnegl og ungefødende strandsnegl. Almindelig, lille og but strandsnegl lægger

Læs mere

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag.

Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Opsætningsvejledning. Galvaniseret Carport m/ Polycarbonate tag. Før du går i gang. Har du undersøgt grunden for nedgravet ledning og rør? Har du det fornødne værktøj? Du skal bruge: En impact akkudrill,

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.197 Side 1 Lav dit eget Skrivebords collage til din skærm

Vejledning til Photofiltre nr.197 Side 1 Lav dit eget Skrivebords collage til din skærm Side 1 Hvis man vil bruge sine egne foto, og lave en fotocollage, så hele skrivebordet på skærmen er udfyld, skal man vide hvor stor ens skærm er i pixel. Der er jo mange størrelser skærme med forskellige

Læs mere

Agerhønen er en almindelig

Agerhønen er en almindelig Agerhøne Latinsk navn: Perdix perdix Engelsk navn: Grey Partridge Klasse: Fugle Orden: Hønsefugle Familie: Fasanfugle Agerhønen er en almindelig standfugl i Danmark. Agerhøns lever i det åbne land på agerjord

Læs mere

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle.

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Æblenøgle Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Er du rigtig dygtig, kan du bruge denne metode til at bestemme, hvilken sort det er. 1. Ydre egenskaber 5. Egenskaber for træet 2.

Læs mere

ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET

ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET ØRESUNDS HYDROGRAFI & PRODUKTIVITET Øresund under overfladen nu og i fremtiden DSfMB, 11/1/212 Maren Moltke Lyngsgaard, Kbh s Universitet & Michael Olesen, Rambøll Lagdelingen i de danske farvande Årlig

Læs mere

Vandløb Information om ændringer i vandløb Fremtidens metoder - fysiske forbedringer

Vandløb Information om ændringer i vandløb Fremtidens metoder - fysiske forbedringer Vandløb Information om ændringer i vandløb Fremtidens metoder - fysiske forbedringer Hvad er vandløb? Vandløbsloven omfatter vandløb, åer, bække, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme

Læs mere

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik:

Musik og Spræl. Klapstart. D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: Musik og Spræl Klapstart D A D G :Nu skal vi spille musik D A G A hoppe og danse og lave rytmik: (klap skiftevis på lår og i hænder) G D A D :Goddaw sir vi til fødderne, knæene og mawsen: (klap det omtalte

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

Fisk lægger rigtig mange æg

Fisk lægger rigtig mange æg Fisk lægger rigtig mange æg Erik Hoffmann (eh@dfu.min.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Langt de fleste fisk formerer sig ved hjælp af æg der enten svæver frit i vandet eller synker

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Perfekt, tænker Stine, da hun kigger ud af vinduet. Solen står højt på himmelen, og der er en let vind. En herlig forårsdag, der ikke kunne være bedre til

Læs mere

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm.

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. T00 T0 T1 T2 T3 T4 Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 25 cm.

Læs mere

Dommermateriale. over. Gedeparakitter. m.fl.

Dommermateriale. over. Gedeparakitter. m.fl. Dommermateriale over Gedeparakitter m.fl. GEDEPARAKIT Cyanoramphus n. novaezelandiae Engelsk: Redfronted kakariki Tysk: Ziegensittich Beskrivelse: Overvejende mørk grøn ; lysere og mere gullig på undersiden

Læs mere

Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov

Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov Skulpturhave ved plejeboligerne Hedevej 50, 8240 Risskov 2013 40 stk stenfigurer er placeret langs den ca. 400 meter lange sti, som omkranser boligenheden. Figurerne er fremstillet frit efter fantasinen

Læs mere

2016 Unkeldesign All rights reserved

2016 Unkeldesign All rights reserved Pikachu 1 Materialer 100% bomuldsgarn 8/4 - Gul 100 g - Brun 8 g - Lidt sort - Lidt rød - Lidt hvid Polyesterfyld (pudefyld) Hæklenål: str. 2,5 mm Forkortelser mr: magisk ring km: kædemaske fm: fastmaske

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850.

MED SKÆG OG PANDEPUDE COPYRIGHT DanskeFolkedansere. VENDELBOTØJ, HOVEDSAGELIG FRA ØSTVENDSYSSEL CA. 1780 CA. 1850. Ærmetrøje og skørt 90. SÆM 5817. Hjemsted: Ukendt. Ærmetrøje og skørt af blåt, glittet ulddamask foeret med ubleget hørlærred. Trøjen har skjult snøring med 5/4 forskudte huller. Smal ryg med søm. Snøret

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner.

Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. TM Regnorme er fantastiske! Jeg arbejder på universitetet med at studere, hvordan orme fungerer. Jeg elsker dem og alle deres fascinerende små vaner. Der er tusinder af (vid)underlige arter af orme i verden.

Læs mere

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink:

Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: MINKKÅBE: Arbejdsgang til rykket minkkåbe i female sagamink: 1. Stautmodel syes op til kunde efter ønsket model. Denne prøves og rettes til på kunde. Højde på lommer, lukketøj og ærmelændgde samt hellængde

Læs mere

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune

Vandhuller. - Anlæg og oprensning. Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 1 Vandhuller - Anlæg og oprensning Teknik og Miljøafdelingen, Silkeborg Kommune 2 Invitér naturen ind på din ejendom Et godt vandhul indgår som et naturligt og smukt element i landskabet og er fyldt med

Læs mere

Flinte-flække TING STENALDEREN

Flinte-flække TING STENALDEREN Flinte-flække Vidste du... at flækker er lange, smalle stykker af flint, der er meget skarpe? Flækker er skarpe som knive. De kan bruges til mange forskellige ting. De er et par cm brede og kan være op

Læs mere

Lopper. hos hund og kat. Loppefælden, der hurtigt og effektivt får bugt med lopperne i omgivelserne.

Lopper. hos hund og kat. Loppefælden, der hurtigt og effektivt får bugt med lopperne i omgivelserne. Lopper hos hund og kat Loppefælden, der hurtigt og effektivt får bugt med lopperne i omgivelserne. 1 Min hund / kat har lopper hvad gør jeg? Kattelopper (Ctenocephalides felis) er de lopper, der giver

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Samlevejledning til byg-selv drone

Samlevejledning til byg-selv drone Samlevejledning til byg-selv drone Dette er samlevejledningen. Hvert skridt indledes med en beskrivelse af de nødvendige komponenter, efterfulgt af en generel beskrivelse og et billede. Indhold SDU s byg-selv-drone

Læs mere

Amy og Alice Design Ilse Funch

Amy og Alice Design Ilse Funch Amy og Alice Design Ilse Funch Dukkerne Sidse og Amy er strikket efter samme opskrift: Tyndt hudfarvet garn, som passer til pinde nr. 2,5. Gule nuancer garn til hår. Nogle rester broderegarn eller andet

Læs mere

EMNE Liv i vand H311. Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum

EMNE Liv i vand H311. Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum EMNE Liv i vand H311 SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER svær (7.-10. klasse) Danmarkshallens afsnit Kyst og hav Ida Marie Jensen, Naturhistorisk Museum Ida Marie Jensen,

Læs mere

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk Fiskeoplevelser Året rundt i Vestjylland Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk SILD Sildefiskeriet starter i fjordmundingerne ca. midt i april og holder på til ca. midt i maj-juni hvor hornfiskene

Læs mere

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler

Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler Status for kvælstof Status for Danmarks kvælstofudledninger og fremtidens behov samt marine virkemidler, Indhold 1) Status for Danmarks kvælstofudledninger 2) Tidsforsinkelse og vejen tilbage til et godt

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere