Fastfood. Fastfood er en branche i fremgang.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fastfood. Fastfood er en branche i fremgang."

Transkript

1 Fastfood Danskerne får flere penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Folk får også mere travlt, og de har brug for at spise på vej til og fra arbejdet. Mange kan ikke eller har ikke lyst til at lave mad. Derfor vil de have velsmagende måltider, som de kender til, og som ikke koster en formue. Enten til at spise på stedet eller til at tage med sig. Fastfood er en branche i fremgang.

2 Er du den fødte ejer af en fastfood restaurant Test dig selv: 1 Jeg har lyst til at omgås mennesker af alle typer 2 Jeg smiler og tager ting med godt humør 3 Jeg kan holde ud, selv om arbejdsdagene bliver lange 4 Min familie ved, at de kommer til at se mindre til mig 5 Jeg er god til at sætte andre mennesker i arbejde og skabe en god arbejdsplads 6 Jeg går op i mad og drikke og ved meget om det 7 Jeg kan planlægge og organisere 8 Jeg er god til at holde orden og gøre rent 9 Jeg kender nogen i branchen, som kan hjælpe mig, hvis det skulle være 10 Jeg bliver ikke stresset 11 Jeg kan leve med, at indtjeningen svinger 12 Jeg er god til at takle problemer i tide og ikke skyde dem fra mig 13 Jeg er god til at lytte til andre og få ideer på den måde 14 Jeg kan fremskaffe kr. Helt sikkert Hvis du har mindst 9-10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Som regel I tvivl Hvordan vil du starte? Der er fire måder at starte en fastfood restaurant på. Du kan enten selv bygge alt op fra bunden, eller du kan overtage en virksomhed, der kører, eller du kan købe dig ind i en kæde, eller du kan tilslutte dig et leverandørkoncept. Der er fordele og ulemper ved alle fire måder. Starte fra bunden Når du selv bygger op fra bunden, kan du også sætte dit eget præg på forretningen. Du kan prøve ideer af og være kreativ, for eksempel ved at udvikle nye koncepter. Men det er også usikkert. Fejl kan være meget dyre. Overtage en virksomhed Når du overtager et fastfood sted, er mange ting på plads. Lokalerne er indrettet. Kunderne kender stedet. Arbejdsgangen ligger fast. Du kan siden hen ændre, så stedet bliver efter dit hoved. Måske kan den tidligere ejer hjælpe dig med at komme i gang. Du kan også risikere at overtage en restaurant med et dårligt ry. Købe sig ind i en franchise kæde I fastfood kæder er alt er lagt i fast rammer. Derfor er der gode chancer for at få en hurtig og effektiv start. Der er hjælp til kalkuler, indkøb, markedsføring, maskineri og meget andet. Ulempen er, at du mere bliver en bestyrer end en kreativ iværksætter.

3 Tilslutte sig en leverandør-kæde Alle kender pølsevognene, som Steff-Houlberg er leverandør til og rådgiver for. Schulstad hjælper iværksættere i gang med varmt brød fra egen bageovn. Men det er sandsynligt, at der kommer mange nye koncepter til landet i de kommende år. Hvis man ikke har den store erfaring med at drive fastfood, kan leverandøren være en god støtte. Men ofte indgår man også aftaler om, at man ikke handler hos andre. Fastfood kæder i Danmark The Bagel Co. Burger King Domino s Pizza I Can t Believe It s Yoghurt Kentucky Fried chicken Mammamia McDonald s Pizza Hut Mange interessante franchise systemer er slet ikke importeret til Danmark endnu. Måske kan du blive den første med et nyt koncept i landet? Det kræver opsøgende arbejde, og der er faldgruber. Du kan finde fastfood beskrevet på Internettet. For eksempel på Fastfood restaurant til salg eller forpagtning Aviser som Jyllands Posten og Berlingske Tidende bringer ofte annoncer med butikker til salg eller overtagelse. Du kan også kontakte ejendomsmæglere i lokalområdet. Se tillige Du kan også kontakte ejendomsmæglere i lokalområdet. På Internettet kan man bruge søgeord som forpagtning restaurant og få ledige tilbud frem. Beliggenhed, beliggenhed og atter beliggenhed Beliggenheden er alfa og omega for fastfood. Hvis din fastfood restaurant ligger rigtigt, er den en reklamesøjle for sig selv. Du må derfor ikke gå på kompromis. Velbeliggende lokaler er typisk dyrere, men måske betaler det sig rigeligt. Fastfood findes tit: I områder, hvor der er en koncentration af restauranter, caféer og anden fastfood. Ved trafiksteder, for eksempel stationer, busholdepladser og ved udfaldsveje fra byerne På sidegader i de større byer så tæt på hovedstrøget som muligt.

4 Sammen med butikker, for eksempel på butikstorve og i butikscentre. Hvis din forretning satser meget på impulskøb, dur en fjern sidegade ikke. Heller ikke hvis du satser på, at folk stopper bilen eller cyklen og tager noget godt med hjem. Mange butikscentre styrer butikstyperne med hård hånd, så alle får mest muligt ud af det. Shop-in-shop findes også. Det vil sige, at en selvstændig butik lejer plads for eksempel i en lufthavn eller færgeterminal. I udlandet finder man ofte food halls. Det er en samling af forskellige fastfood boder omkring et fælles areal med borde. Det koncept kommer nok også her til landet. Før du beslutter dig for lokaler, skal du studere, hvordan folk bruger omgivelserne. Er der livligt? Hvornår kommer folk? Prøv at få et billede af, om de arbejder i området, er turister, skoleelever? Udsend signaler Når beliggenheden først er valgt, kan du øge opmærksomheden endnu mere. Din forretning skal sende de rigtige signaler. Du kan sørge for flotte skilte og udstilling af maden ud til gaden. Du kan også lukke gode maddufte ud. Et sted med dyre varer skal se eksklusivt ud. Hvis du gerne vil reklamere med rabatter og billige tilbud, er skilte med pangfarver derimod velegnede. Hvis du sælger økologiske produkter eller har en sund menu, så skal skilte og udstilling være smukke og mere diskrete i farverne. Mange fastfood restauranter gør noget ud af indretningen. Det har stor virkning, også selv om folk ikke befinder sig længe i butikken. Udstilling, belysning og farver er nemlig af stor psykologisk betydning. Der findes indretningsfirmaer, som specialiserer sig i bespisningssteder. I nogle kæder er der stramme regler for indretning. 13 måder at sælge mere på Målet med din markedsføring og salgstiltag er, at flere mennesker lærer din restaurant at kende, og at du får solgt flere varer til den rigtige pris. Din markedsføring skal ligesom dine produkter og din service være af ordentlig kvalitet. Det kan du sikre ved at følge disse 13 forslag: Det personlige salg udenfor butikken Forsøg altid at få kunderne ind i restauranten. Find måder at lokke kunder ind i butikken. Fx smagsprøver, tilbud eller en kop kaffe Det personlige salg i restauranten - Personlig betjening er altafgørende for, at din restaurant skiller sig positivt ud fra mængden. God, venlig og imødekommende betjening husker kunden og fortæller til andre potentielle kunder. Logo Få lavet et pænt logo, der signalerer kvalitet og ordentlighed til det du sælger. Det er to ting, som er meget vigtigt i forhold til dit salg. Visitkort - Dem uddeler du, alle de steder du kan komme til. I restauranten, i venners butikker, til møder, og når du er sammen med vennerne

5 Flyers - En flot flyer eller menukort kan øge dit salg til kunderne. Du uddeler dine flyers til kunder i restauranten, putter den i brevsprækker mv. Reklameskilt Få dig et flot reklameskilt til facaden. Bor du til offentlig vej, så sørg for de der kører forbi, ved du eksisterer. Lav et sandwichskilt og skriv dine gode tilbud, så de folk der kommer forbi få lyst til at gå ind i din restaurant. Lys Sørg for at der er ordentligt lys i din restaurant. Er der halvmørkt, tror kunderne der er lukket, og varerne ser også kedelige ud Hjemmeside - Kunder skal finde dig på internettet. Her vil kunderne tjekke dig og kigge efter gode retter Elektronisk nyhedsbrev Få dine kunder i restauranten til at skrive sig op til dit elektroniske nyhedsbrev, så du kan sende en mail til dem, når du har et godt tilbud Annoncer - Skaf flere kunder via gode tilbud som du markedsfører igennem ugeaviserne eller andre aviser sammen med andre handlende Google Maps Læg din placering af butikken ind på Google Maps. Søger man fx efter restaurant i Aarhus vil din restaurant blive vist i Googles søgeresultat. Se Google Ads Folk søger ofte løsninger på deres ønsker på internettet ved at søge på Google. Her kan du oprette en GoogleAds de små annoncer du ser i højre side. Rigtigt oprettet er de en meget effektiv markedsføringskanal. Se Events - Events kan også øge dit salg. Det kan være modeopvisning, orientalsk madlavning eller foredrag om restaurant råvarer. Hvad er din forretningsidé? Danskerne får flere penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Folk får også mere travlt, og de har brug for at spise på vej til og fra aktiviteter. Mange kan ikke eller har ikke lyst til at lave mad. Derfor vil de have velsmagende måltider, som de ved hvad er, og som ikke koster en formue. Enten til at spise på stedet eller til at tage med sig. De fleste kunder forventer noget helt bestemt, når de går på pizzeria, sandwichbar, burgerbar eller kebabhus. Fastfood forretningerne ligner derfor hinanden temmelig meget, og de sælger standardprodukter. Måske skal dit sted også være som de fleste andre. Det kender folk, og de er trygge ved det. Danskerne er ret langsomme til at vænne sig til nye fastfood-koncepter. Indimellem ser man fastfood steder, som skiller sig lidt ud. Hvis din forretning ligger i et område med et købedygtigt publikum, der gerne vil eksperimentere, kan du overveje at gøre tingene anderledes.

6 Fordi der er stor konkurrence, er der ekstra grund til at tænke ideen godt igennem. Og undersøge, om den kan bære. Det er uanset, om det er et almindeligt fastfood sted eller et, der skiller sig ud. Der er mange ting, som kan gøre kunderne nysgerrige og trække dem ind, og holde dem fast som kunder i netop din fastfood restaurant. Overvej for eksempel følgende: Fokus på kvaliteten Skal råvarerne være friskere? Der kan være særlige ingredienser, som du tilbyder, og særlige sammensætninger? Har du hjemmelavede dressinger eller saucer? Kan du tilbyde folk selv at sammensætte deres kebab, pizza eller sandwich, som de gerne vil have den? Fokus på udbud Måske kan du have flere varer i din butik. For eksempel både pizza og pastaretter. Eller både sandwich og kager. Eller både kebab og grillmad. Kan du tilbyde et fedtfattigt alternativ? Kan du overveje et stort udbud af drikkevarer? Nyt koncept For eksempel et mindre kendt etnisk tema (thai, mexicansk, japansk eller noget andet). Eller mad baseret på fisk, økologiske råvarer, mælkeprodukter eller noget andet? Eller noget for de sundhedsbevidste? Fokus på hurtig servering eller udbringning Det kan betyde, at du planlægger med ekstra personale på tidspunkter, hvor du ved, at der er særlig travlt. Fokus på indretning Rare lokaler med gode siddepladser. Måske et tema? Gode ventefaciliteter for take-away, for eksempel aviser, blade, TV. Hvorfor ikke Internet eller flippermaskiner? Fokus på hygiejne Rene lokaler og redskaber og pletfri udstilling af råvarer. Kølemontrer, som viser, at man tager fødevaresikkerhed alvorligt. Rene uniformer. Toiletter med høj rengøringsstandard. Fokus på service For eksempel udbringning? Eller service til børnefødselsdage? Eller varedeklarationer? Økonomi For at drømmen om en fastfood restaurant kan blive til virkelighed, skal der være økonomi i det. Du skal lave et budget for at få et overblik. Budgettet skal hvile på de valg, du har gjort dig. Det er nødvendigt at undersøge priser i marken, for at budgettet kan blive så solidt som muligt: Check markedet for ejendomme og forpagtning. Få realistiske priser og sammenlign mange steder. Ejendomme, som ligger godt, er dyrere. Men der kan også tjenes mere. Du kan besøge fastfood steder, som ligner dit. Se på, hvor mange gæster, der kommer. Find ud af, hvad de typisk bruger af penge og på hvad. Få kataloger og prislister fra leverandører af mad, drikke m.v. Undersøg om de giver rabatter. Undersøg vilkårene hos forskellige leverandører.

7 Tag på messe, for eksempel Foodexpo i Herning. Her kan du både få inspiration, priser og kontakter til leverandører. Måske kan du finde et helt koncept, som du gerne vil lancere i din by. Se Undersøg, hvad personalet skal have i løn. Og hvad der kommer oven i lønnen af sociale udgifter og frynsegoder. Find frem til, hvor mange penge du skal låne og hvor længe. Få en snak med banken om muligheden for at låne. Årsbudget I dette Pizzeria sælger man pizzaer til 45 kr. pr styk. (36 kr. uden moms). Sodavand sælges til 20 kr. (16 kr. eks. moms). Der er åbent 330 dage om året. For et lille uafhængigt mellemstort pizzeria kan budgettet for eksempel se sådan ud. Omsætning: Pizzaer i restaurant: (30 stk x 330 dage x 36 kr (45 kr inkl. moms)) Take away pizza, (45 stk. x 330 dage x 36 kr. (45 kr. inkl. moms)) Drikkevarer (40 enheder per dag af 16 kr. 330 dage om året) I alt Kr. /år eks. moms Direkte omkostninger ved salg Køb af madvarer - skønsmæssigt 33 % af omsætning Køb af drikkevarer - skønsmæssigt 25 % af omsætning I alt Dækningsbidrag (Omsætning Direkte omkostninger) Faste omkostninger Løn til 1,5 personer, inkl. sociale bidrag, feriepenge m.v. Husleje El, varme, vand, forbrugsafgifter, telefon, Coda m.v. Revisor, administration m.v. Levnedsmiddelkontrol, affaldsafgifter m.v. Varebil Markedsføring Renter af opstartslån/kassekredit Forsikringer I alt Overskud til indehaver (Dækningsbidrag Faste omkostninger) Lav dit eget budget. Er beløbet på bundlinjen stort nok? Hvis ikke, må du igennem budgettet igen. Hvordan kan du øge din omsætning? Eller hvordan kan du få udgifterne ned? Lav herefter budget for de enkelte måneder i et år. Og for flere år.

8 Etableringsbudget Hvis du starter fra bunden, er det en god ide at lave et etableringsbudget. Du vil måske få udgifter: Til at købe ejendom eller til depositum Til at bygge om og renovere Til borde, stole, belysning, kasseapparat, diske, service Til ovn, komfur, udsugning, køl, opvaskemaskiner, redskaber Til bil Til oprettelse af telefon Til attester og godkendelser Til advokat og revisor Til uddannelse. Det er svært at sætte priser på, hvad det koster at etablere sig. Nogen vælger at overtage brugt inventar og udstyr, og de sparer på den konto. Du kan se priser for eksempel i Den Blå Avis. Priser på ejendomme afhænger af, hvor de ligger, og hvilken stand de er i. Udgifter til etablering afhænger også af, hvor meget du selv kan gøre frem for at købe håndværkere eller serviceydelser. Brancheforeningen HORESTA laver nøgletal for restauranter. Her er inspiration at hente. De viser blandt andet: At større bespisningssteder har bedre økonomi end de små At indtjeningen er ret lille i de fleste restauranter At mange har underskud At steder, som er med i en kæde, har bedre økonomi end de som ikke er At drikkevarer giver det bedste udbytte, mens fødevarer ligger noget lavere. Der er flere detaljer på For omkring 500 kroner kan du købe en samlet rapport med nyttige tal. Hvor kommer pengene fra? Hvis du vil starte virksomhed, er det en stor fordel, hvis du har sparet nogen penge op. Måske kan du tage lån i hus eller lejlighed for dække etableringen og de første måneder. Nogle iværksættere kan låne penge i familien. Mange banker vil gerne hjælpe med at finansiere. Du kan oprette en kassekredit. Eller måske få et kom-i-gang-lån, som også tilbydes via bankerne. Der kautionerer staten, hvis man ellers opfylder en række almindelige betingelser. Alle banker beder om at få detaljerede budgetter og planer. Hvis du starter en virksomhed i en branche med stor konkurrence, skal du være ekstra parat til spørgsmål. Der findes ikke offentlige tilskud til investeringer og drift af fastfood. I kontakt med kunderne Der er mange måder at komme i kontakt med kunderne på:

9 At lave et personligt salgsarbejde Din egen og personalets stil er vigtig. Vær aktiv, snak med kunderne og vær i godt humør. Dejlig mad og en god stemning er vigtigt for at få folk til at komme igen. Mange udsteder titurskort, hvor hver tiende pizza eller kebab er gratis. At annoncere Det er sjældent, at fastfood restauranter annoncerer. Men hvis du har noget særligt på tilbud eller gerne vil have fyldt lokalerne i stille perioder, kan du sætte en annonce med slagtilbud i lokalavisen. Hvis du holder til i et turistområde, kan det være en ide at sætte en annonce i turistguiderne. De udgives ofte af turistforeningen. At uddele flyers Flyers er små reklamer, som deles ud til kunderne, så de husker én. Fortæl om menuen. Du kan selv lave flyers med computer og farveprinter. Hav en skabelon på computeren, gerne med et lækkert foto. Lav ændringer, når der sker noget nyt. Del dem ud i brevsprækkerne i dit nærområde, det giver inspiration til den travle familie til at købe mad ude. Presse At få opmærksomhed fra pressen. Avisernes og ugebladenes omtale er guld værd. Opsøg journalister. Men for at få opmærksomhed skal din fastfood restaurant skille sig ud fra de andre, for eksempel ved at du lancerer et nyt koncept. En interessant begivenhed eller en flot indretning kan også være med til at få pressen trukket til. Fornyelse En fastfood forretning skal hele tiden forny sig. Det er måden at få nye kunder på og beholde de gamle. Lyt til kunderne de er din bedste kilde til information. Måske spørger de efter noget, som du ikke har på menuen. Vurder om du skal tage det ind. Kritiserer de kvaliteten? Synes de, at lokalet er kedeligt? Eller beskidt? Så gør noget ved det. Besøg andre fastfood steder især i udlandet, hvor man er meget længere fremme end i Danmark. Få inspiration til menuer og indretning. Se hvordan kunderne bruger stederne. Hvis du skal indrette eller bygge om, så overvej at købe eksperthjælp. Jo bedre din mad bliver præsenteret, desto mere sælger du. Personale De fleste fastfood steder har personale ansat. Små steder har typisk 1-5 ansatte. Større fastfood steder kan have ansatte for at kunne dække vagterne. I de fleste fastfood restauranter kan personalet dække mere eller mindre alle funktioner fra servering og madlavning til afrydning og rengøring. Du kan søge personale via det lokale Jobcenter eller ved at annoncere. Studerende er ofte dygtige og fleksible, og de vil gerne arbejde på deltid. Dem kan du for eksempel komme i kontakt med ved at sætte opslag op på skoler og universiteter. Du skal regne med, at du skal bruge tid på at lede medarbejderne. Når man er i konktakt med kunderne hele tiden, er de ansattes holdninger meget vigtige. De skal levere den rette service og stemning. Medarbejderne er garanter for, at kunderne får de rigtige oplevelser. Du skal derfor tænke nøje over, hvad der skal til for at være en god leder.

10 Når du ansætter medarbejdere, skal de have et ansættelsesbrev. Brevet skal indeholde alle væsentlige vilkår. For eksempel arbejdssted, løn, arbejdstid, ferie, pension, opsigelse m.v. Nogle (mest større) fastfood restauranter har overenskomst med en fagforeninger. Men der er ingen regler om, at fastfood steder skal beskæftige organiseret arbejdskraft. Du må ikke selv modtage dagpenge, efter du har startet din virksomhed. Du må heller ikke få hjælp fra nogen, der modtager dagpenge fra det offentlige. Det gælder uanset, om de får eller ikke får betaling for deres arbejde. Sort arbejde hvor omsætning og betaling til de ansatte holdes uden for regnskabet er ulovligt og strafbart. Skat Du skal betale skat af virksomhedens overskud. Når du har trukket alle virksomhedens udgifter fra virksomhedens indtægter, finder du din skattepligtige indkomst. Du ved sjældent på forhånd, hvor stort overskud din virksomhed vil få. Du bliver derfor nødt til at lave et skøn. Brug dit budget til at lave dette skøn. Det skal du indberette til SKAT. SKAT vil sende dig indbetalingskort, så du i løbet af året får betalt den forventede skat. Når året er omme, får du en udvidet selvangivelse. Heri skal du oplyse det realiserede overskud af din virksomhed. Har du tjent mere, end du forventede i dit budget, kommer du til at betale ekstra skat. Hvis du har tjent mindre, får du penge tilbage. En revisor vil kunne hjælpe med andre detaljer, så din skat bliver så fordelagtig som muligt for dig. Registrering af virksomhed Når du ved hvad du skal sælge, har en rimelig klar fornemmelse af hvem og hvor mange, der vil købe det du sælger, og økonomien kan hænge sammen, skal du starte/registrere din virksomhed. Nogen kalder det også at få sit momsnummer. Det er meget nemt at starte en enkeltmandsvirksomhed i Danmark. Der er tre ting der skal være i orden, når du starter virksomhed: 1) Registrering Du kan registrere direkte via internettet på Du får så en særlig registreringsanmeldelse, hvor du skal skrive alle dine personoplysninger, din driftsform, og oplyse hvilken branche din virksomhed er indenfor. Det er alt. 2) Tilladelser Selvom du er blevet registeret/har fået momsnummer, kan det godt ske, at du også skal have nogle tilladelser til at udføre dit erhverv. Måske skal du kontakte kommunens tekniske forvaltning for at høre, om du må bruge dine lokaler til erhvervsformål, eller du skal godkendes til at sælge fødevarer.

11 2) Regnskabspligt Det at føre regnskab et vigtigt styringsredskab i din virksomhed, men det skal også bruges til at opfylde statens regler om regnskabspligt og momsafregning. Reglerne gælder både for virksomheder der drives på fuldtid og på deltid. Det er dog ikke et krav at registrere virksomheden, med mindre der er en omsætning på over kr. om året. Virksomhedsformer Når du starter virksomhed, skal du vælge hvilken virksomhedsform, du vil starte under. De almindeligste er: Enkeltmandsvirksomhed Personligt ejet enkeltmandsvirksomhed - dette er den mest enkle virksomhedsform. Der er ingen kapitalkrav, og som ejer hæfter du personligt med alt, hvad du ejer. Interessentskab (I/S) Interessentskab (I/S) - dette er en personligt ejet virksomhed blot med flere ejere. Der er ingen kapitalkrav og ejerne hæfter hver især personligt og solidarisk. Det anbefales at få udarbejdet en interessentskabs-kontrakt. Anpartsselskab (ApS) Anpartsselskab (ApS) - ApS'et kan stiftes af en eller flere personer og selskabet skal anmeldes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Der er et kapitalkrav på min. kr , og du hæfter med den indskudte kapital. Aktieselskab (A/S) Der er et kapitalkrav på min. kr , men er ellers meget lig reglerne for anpartsselskab.

12 Virksomhedens økonomiske system Det meste bøvl i virksomheden opstår, fordi indehaveren ikke følger nedenstående fem trin. Følger du disse, vil 98% af dine administrative problemer forsvinde. Moms Alle virksomheder skal indsamle moms til den danske stat. Det gør du ved at lægge 25% oven på din salgspris. De indsamlede moms-penge kan du som nystartet virksomhed beholde i tre måneder, inden de skal afleveres til SKAT. Virksomheden kan trække den moms fra, den selv betaler. Indsamling af moms fungerer på denne måde:

13 Love og regler Oplysninger om told og skat findes på Du kan også henvende sig på SKATs kontorer. Det er ikke lovligt at importere og sælge drikkevarer, der ikke matcher det danske pantsystem. Næringsbrev Hvis du vil servere mad og drikkevarer, skal der et næringsbrev til. Det udstedes i reglen af det lokale politi. Du kan ikke starte din virksomhed, før lokalerne er godkendt. Hvis du har en større gæld til det offentlige, vil du normalt ikke kunne få et næringsbrev. Næringsbasen Din virksomhed skal optages i Næringsbasen. Næringsbasen skal hjælpe med at holde folk, som gentagne gange overtræder lovgivningen for fødevarer, væk fra branchen. Der er oplysninger på om Næringsbasen. Ejere af butikker med fødevarer skal enten have en relevant erhvervsuddannelse, eller erfaring, eller bestå næringsprøven. Den tilbydes på en række uddannelsesinstitutioner rundt omkring i landet. Prøven koster 600 kr. Der er gratis forberedelsesmateriale på internettet på Alkoholbevilling Hvis du vil servere øl, vin og spiritus, skal der søges alkoholbevilling. Det sker gennem det lokale politi. Du kan risikere et afslag, fordi politikerne ikke vil have flere udskænkningssteder i et område. Nogle kommuner har en restaurantplan. Der kan du se, hvor det er muligt at starte fastfood og restaurant. For at få bevilling skal du indlevere budgetter og planer for din kommende virksomhed, og du skal findes kvalificeret til at drive en sådan virksomhed. Politiet giver ikke gerne alkoholbevilling til personer med en kriminel baggrund eller med problemer med alkohol. Fødevarekontrol Du skal anmelde din virksomheds aktiviteter til fødevareregionen og søge om tilladelse og godkendelse. Blanketter findes på Myndighederne kommer på besøg for at kontrollere, at fødevarereglerne er overholdt. Myndighederne kommer herefter på anmeldte eller uanmeldte besøg med jævne mellemrum. De ser især på hygiejne og opbevaringsforhold. De udsteder smileys, som skal hænge synligt. Hvis forholdene ikke er i orden, får du besked på at gøre noget ved det. I værste tilfælde kan virksomheden beordres lukket. Det kan betale sig at gennemføre en systematisk egenkontrol, hvor du hver dag tjekker alle kritiske punkter. Se et eksempel på + søg på Egenkontrol Forsikring mod ulykker, arbejdsskader og erhvervssygdomme Du er forpligtet til at forsikre dine ansatte mod ulykker, arbejdsskader og sygdom. Som selvstændig kan du forsikre dig selv mod sygdom og skader. Men du har ikke pligt til det. Se og

14 Uddannelse De tekniske skoler og AMU-centrene udbyder kurser inden for restaurant- og cateringområdet. giver links til alle. Materiale til selvstudium til Næringsprøven findes på HORESTA tilbyder kurser i blandt andet egenkontrol af fødevarer, salg og service samt revenue management. HORESTA har også et iværksætterkursus specielt for branchen. Branchens organisationer Der findes to branche- og arbejdsgiverorganisationer inden for området. Begge organisationer assisterer medlemmerne med at forstå love og regler. Og de kan også hjælpe med mange andre spørgsmål. Fordi konkurrencen er meget skrap i branchen, opfordrer til de, at nye iværksættere søger rådgivning: HORESTA, Vodroffsvej 32, 1900 Frederiksberg C, Telefon Danmarks Restauranter og Cafeer, Vesterbrogade 18, Telefon , Flere oplysninger er et online iværksætterforum, hvor iværksættere diskuterer og hjælper hinanden med praktiske problemer. Din fastfood hvordan? Der er mange valg, der skal tages, især hvis du starter op fra bunden. Det er vigtigt at gå grundigt ind i alle spørgsmål: Hvad vil du have på menuen? Traditionelle fastfood produkter som pizza, pølser, kebab, sandwich, burger? Anden menu: thai, tex-mex, is, sushi, taco, økologisk, fedtfattigt? Stort eller lille spisekort? Stort eller lille drikkevaresortiment? Take away? Udbringning? Andre ydelser? Hvilke oplevelser vil du sælge? Kendt koncept tryghed? Hurtig servering? Særlig kvalitet? Bekvemt?

15 Fleksibelt produkt? God emballage? Hygiejne? Hvem er dine kunder? Unge, ældre, børn? Mænd, kvinder? Forretningskunder? Stamkunder eller forbipasserende? Turister? Hvor prisbevidste er kunderne? Hvem er konkurrenterne? Andre fastfood steder af samme type? Nye typer af fastfood? Restauranter? Caféer? Kiosker med snacks, sandwich og kolde drikke? Supermarkeder med afkølede drikkevarer og nem færdigmad? Firmakantiner? Tankstationer? Hvor skal fastfood stedet ligge? Centralt sammen med mange andre fastfood restauranter? Ved trafikknudepunkter? Ved sportsanlæg eller andre attraktioner? I indkøbscenter? I turistområder? Hvordan får folk øje på din fastfood restaurant? Beliggenhed, hvor der kommer mange folk? Skilte og facader? Stole på fortovet? Dufte? Annoncer? Flyers? Omtale i medierne? Personale? Enmandsforetagende? Partnerskab? Medarbejdere hvor mange? Hvad skal medarbejdere eller partner kunne? Hvilken personlighed eller baggrund skal de have? Løst ansatte eller fast ansatte? Hvordan ser dagen ud i din fastfood restaurant? Hvor meget mad vil du lave helt fra bunden? Hvor meget vil du bruge halvfabrikata? Hvor får du dine råvarer fra? Hvor ofte skal der købes ind? Hvordan går de ansattes dag?

16 Hvem gør rent? Hvornår får du tid til at lave kontorarbejde? Prøv at lave en vagtplan over en uge. Hvor meget personale er der brug for? Hvor stærkt er dit netværk? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for hjælp til økonomiske spørgsmål? Hvem kan du gå til, hvis du har brug for at finde leverandører? Hvem kan du gå til, når du skal markedsføre fastfood restauranten? Hvem kan hjælpe med praktiske opgaver? Snart parat? Har du registreret din virksomhed? Har du fået de tilladelser, som du skal? Har du tegnet de nødvendige forsikringer? Har du planlagt, hvordan du vil bogføre og administrere? Har du finansieringen på plads?

Café. - om at starte en café

Café. - om at starte en café Café - om at starte en café Danskerne har penge til forbrug. De spenderer mere og mere på at spise og drikke ude. Caféerne er meget populære. De er uhøjtidelige mødesteder. Man ser ofte nye, sjove og smarte

Læs mere

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker.

Blomsterbutik. Der er muligheder for at prøve ideer af. Det er en livsstil med stor frihed, som tiltaler mange mennesker. Blomsterbutik Der er en rivende udvikling i detailhandlen. Det kommer kunderne til gode. De præsenteres for masser af nye varer i spændende butikker. Blomsterbutikkerne er med på denne bølge. At være indehaver

Læs mere

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du sætter mindst 10 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Frisør Alle vil gerne se godt ud, og mange interesserer sig for mode. Næsten uanset alder. Markedet for skønhed er i vækst. Mange synes, at de har råd til at forkæle sig selv. At det styrker deres selvtillid.

Læs mere

Er en kiosk noget for dig?

Er en kiosk noget for dig? Kiosk Kioskerne har spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Man går lige ind efter en pakke smøger og en cola. Eller spiller sin ugentlige lottokupon. Kioskerne gør det nemt og hurtigt at købe småting.

Læs mere

Er butikslivet noget for dig?

Er butikslivet noget for dig? Butik i Bazar Vest Danskerne har mange penge til forbrug, også selvom den økonomiske udvikling går op og ned. Har du butik i et center som Bazar Vest, har du den fordel, at de kunder, der kommer for at

Læs mere

Er vinduespolering noget for dig?

Er vinduespolering noget for dig? Vinduespolering Blanke vinduer er en betingelse for, at butikker kan trække køberne ind. Mange mennesker synes, at rene vinduer får humøret til at stige. De, som polerer vinduer, løser en vigtig opgave.

Læs mere

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel.

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel. Rengøring Rene omgivelser er en livsbetingelse for de fleste. Men mange vil gerne have hjælp til arbejdet. Enten fordi de ikke kan selv, eller fordi de vil bruge deres tid på noget andet. God rengøring

Læs mere

Er stadesalg noget for dig?

Er stadesalg noget for dig? Stand på marked Alle dage har der været handlende, som solgte varer fra stader, telte og vogne. Engang var det mælkemanden, fiskehandleren, brødudsalget og børstenbinderen. De sørgede for, at folk langt

Læs mere

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Hvis du har mindst 12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Start med at teste dig selv: 1 Jeg er god til at lytte til folk og forstå deres behov 2 Jeg har en god faglig ballast 3 Jeg har solid erfaring fra tidligere jobs 4 Komplekse problemer tiltaler mig 5 Jeg

Læs mere

Vil du være god til at lave hjemmesider?

Vil du være god til at lave hjemmesider? Webbureau En virksomhed uden en hjemmeside er et særsyn i dag. Organisationer, foreninger og projekter af enhver størrelse har deres eget website. Og nogle familier har deres egen familiehjemmeside. Teknologien

Læs mere

Er taxikørsel noget for dig?

Er taxikørsel noget for dig? Taxa I modsætning til de fleste andre erhverv kan du ikke uden videre starte en taxiforretning. Du skal have en tilladelse. Antallet af tilladelser til taxikørsel fastsættes af kommunerne og af Storkøbenhavns

Læs mere

- start som selvstændig konsulent

- start som selvstændig konsulent Konsulent - start som selvstændig konsulent Danmark skal overleve på at være et videnssamfund, siger de økonomiske spåmænd. Der handles da også med viden som aldrig før. Viden er faktisk en af de vigtigste

Læs mere

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på.

Helt sikkert. Hvis du har mindst 11-12 krydser i helt sikkert, så er der et godt grundlag at gå videre på. Sprogservice Globaliseringen buldrer frem, og Danmark er ved at blive et multikulturelt samfund. Forståelse for sprog og kultur bliver vigtigere og vigtigere. Ganske vist behersker mange mennesker engelsk.

Læs mere

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens:

At sælge varer eller ydelser fra en webshop har mange lighedspunkter med salg fra en almindelig butik. De fundamentale ting ved salg er helt ens: Webshop At købe sine cowboybukser, bestille billetter til koncerten, booke sit besøg hos frisøren eller ændre adresse hos kommunen online bliver mere almindeligt år for år. Forbrugeren forventer efterhånden

Læs mere

Forretningsplan. Fra idé til virksomhed

Forretningsplan. Fra idé til virksomhed Forretningsplan Fra idé til virksomhed Forretningsplanen er forfattet og udformet af System Design, rådgiver Torben Nicolaisen, Skibbrogade 23, 6200 Aabenraa, tel 7462 6688, fax 7462 8459, Homepage: www.system-design.dk

Læs mere

Forretningsplan. for. [indsæt virksomhedsnavn]

Forretningsplan. for. [indsæt virksomhedsnavn] Forretningsplan for [indsæt virksomhedsnavn] Overordnet vejledning til forretningsplanen: Din Forretningsplan indeholder alle de elementer, du har brug for i den forretningsplan, du skal lave. Under hver

Læs mere

Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan

Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan Væksthus Midtjylland: Den Dynamiske Forretningsplan Dit værktøj til at udarbejde en forretningsplan DEN DYNAMISKE FORRETNINGSPLAN 4. REVIDEREDE UDGAVE 2009 Mogens Thomsen Forfatter: Mogens Thomsen, post@mogensthomsen.dk

Læs mere

Socialøkonomisk iværksætterguide

Socialøkonomisk iværksætterguide 1 Socialøkonomisk iværksætterguide VIDEN ANALYSE PERSPEKTIV - Vi rådgiver praksis - analyserer tendenser - perspektiverer fremtiden 2 Indhold Værdien af en forretningsplan 4 Er du en socialøkonomisk iværksætter?

Læs mere

af Susan Vestergaard, 1264

af Susan Vestergaard, 1264 af Susan Vestergaard, 1264 En bog til dig, som går og overvejer at starte virksomhed eller lige er sprunget ud som iværksætter Version nr. 5, udgivet juni 2013 Indholdsfortegnelse Forord 3 Lidt at tænke

Læs mere

Det Elektroniske Menukort

Det Elektroniske Menukort Christine Uglebjerg Pedersen, Josefine Nørgaard & Nick Bakkegaard Kontaktadresse: Det Elektroniske Menukort Midtfyns gymnasium Lærer: Niels Ross Sørensen 1 Indholdsfortegnelse: Forretningsplan og ide s.

Læs mere

På vej mod egen virksomhed

På vej mod egen virksomhed På vej mod egen virksomhed Fradrag Frister Skat Registrering Regnskab Ny virksomhed med Told Skat Moms Indhold Hvornår driver du en virksomhed...6 Selvstændig eller lønmodtager...6 Erhverv eller hobby...6

Læs mere

Er du selvstændig, eller ved at blive det?

Er du selvstændig, eller ved at blive det? Iværksætter 2009 1 Er du selvstændig, eller ved at blive det? Flere fordele for dig Personlig service DANA tillægsforsikring - op til 40.000 kr. om måneden Gratis rådgivning via DANA-Net, jura, salg m.v.

Læs mere

Wesselsgade 2 2200 København N

Wesselsgade 2 2200 København N Iværksætter 2011 udgives af Wesselsgade 2 2200 København N Iværksætter 2011 Tlf. 3333 0161 E-mail post@regnskabsskolen.dk www.regnskabsskolen.dk i samarbejde med www.dana.dk ISBN (trykt) 978-87-91875-18-2

Læs mere

Side 1 af 28 På vej mod egen virksomhed Dato for 09 sep 2011 10:42 offentliggørelse Resumé Hvad er nyt? - I denne vejledning kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om skat, moms, afgifter,

Læs mere

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 UDGIVES AF PENSION FOR SELVSTÆNDIGE September 2013 SELVSTÆNDIG Side 10 Sejt! Men jeg turde ikke Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 Pensionen fik en ekstra tand Side 21 d enkelt September 2013 Side 1 Alpe

Læs mere

Iværk i sæt d terma e ppen Indhold Iværksættermappen Indledning Checkliste før mødet i pengeinstituttet Forretningsplanen

Iværk i sæt d terma e ppen Indhold Iværksættermappen Indledning Checkliste før mødet i pengeinstituttet Forretningsplanen guide Iværksættermappen Indhold Iværksættermappen 1 Indledning 2 Checkliste før mødet i pengeinstituttet 3 Forretningsplanen 5 Sammenfatning 5 Idégrundlag 5 Personlige forudsætninger 6 Forretningsbeskrivelse

Læs mere

Affiliate marketing for nybegyndere

Affiliate marketing for nybegyndere Affiliate marketing for nybegyndere En gratis e-bog om affiliate marketing skrevet af: Dennis V. Kjærgaard Forord Hvad kan du forvente af denne e-bog Denne e-bog har jeg valgt at skrive og udgive gratis.

Læs mere

GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE

GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE GODE RÅD TIL IVÆRKSÆTTERE Uafhængighed betaler sig Denne brochure er skrevet til dig, der har enten valgt at blive selvstændig eller tænker på det. Hvad enten du starter tømrervirksomhed, blomsterbutik,

Læs mere

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget

DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Kære afdelingsbestyrelse DUAB-retningslinie nr. 10 til afdelingsbestyrelserne: Afdelingens budget Hellerup 20.05.2008 DUAB s organisationsbestyrelse har besluttet disse retningslinier, som har betydning

Læs mere

Your Gateway To To Europe

Your Gateway To To Europe Kolofon Your Gateway To To Europe We We create partnerships to to build build long- long- lasting relationships with with our our customers Oversat og bearbejdet fra Dr. Martin Mendelsohns bog How to Buy

Læs mere