Spillestil for U10 -> U14

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spillestil for U10 -> U14"

Transkript

1 Spillestil for U10 -> U14 Skrevet i et sprog der er forståeligt for aldersgruppen. VI har bolden - Grundlæggende I 11 mands spiller vi Alternativet er, at vi spiller med diamant. (Bruges tillige hos 7 & 9 Mands afd. som rettesnor, dog med ændringer af 'talsystemet' så dette passer til antal spillere på banen) Vi skaber spillere, der søger bolden ikke bolde, der søger spilleren. Kortere pasninger og tæmninger skal helst ske med indersiden af foden med både højre og venstre. Man bruger (i det omfang, det er muligt) den fod der er længst væk, hvorfra bolden kommer. Taktisk kan vi vælge at have kantspillere/winger, der holder bredden i det opbyggende spil, og som søger baglinien i mere traditionel forstand. Eller vi kan vælge at lægge deciderede angribere på kanterne. Med angribere som kanter kan vi vælge at spille et meget direkte spil, hvor angriberne eventuelt har den frihed, at de gerne må skifte plads. Med tre angribere, er det vigtigt, at de alle er med fremme i selve afslutningsspillet. Det er et succes kriterie i sig selv, at vi i kampene har bolden mere end modstanderen. Det er mest udviklende for spillerne at være i boldbesiddelse. Målmanden Målmanden deltager i spillet som markspiller, når vi har bolden. Han skal helst spille bolden modsat den side, som han modtager bolden fra. Hvis reglen er, at målmanden må tage bolden op, skal han kun gøre det i nødstilfælde, idet vi prøver at træne, at man ikke må den tage den op ved tilbagelægning. Målmanden skal være i stand til at sætte spillet hurtigt i gang efter hjørne eller frispark til modstanderen. Det vil sige at målmanden skal som sin første tanke, efter at han har grebet bolden, vurdere om han kan finde en medspiller, der er godt placeret til at gennemføre en kontra. Målmanden skal kunne sætte spillet i gang med stor præcision med både kast og udspark. Målmanden sætter oftest spillet i gang til back eller midterforsvarer. Han skal som udgangspunkt have en lige så god sparketeknik som en markspiller. Det vil sige, at han i vid udstrækning skal træne pasningsspil og afleveringer ligesom markspillerne. På målspark søger målmanden en af forsvarerne med aflevering langs jorden. Hvis modstanderen presser højt må målmanden sparke langt - ud mod kanterne. Forsvaret I det opbyggende spil skal vi bruge skålen, dvs at vi skal køre bolden rundt i backkæden, oftest med backerne lidt højere placeret på banen end midterforsvar.

2 Backer og forsvarere skal opmuntres og motiveres til at modtage bolden fra målmanden og tage sig af det opbyggende spil. Hvis back eller midterforsvar ikke kan skille sig af med bolden, skal de andren forsvarer falde ned i banen for at give plads til at spille bolden tilbage og videre rundt. Der spilles enkelt rundt i forsvaret og med tålmodighed dvs. at man forsøger at spille med få berøringer. Oftest spilles nærmeste mand i backkæden. Vi skal undgå at løbe bolden frem. Til gengæld må både backer og midterforsvar gerne tage meter, hvis der pludselig er meget plads til at føre bolden frem. Midterforsvar må gerne gå med på midtbanen for at skabe overtal. Hvis det sker skal de andre forsvarer holde igen. Backerne skal også være opmærksomme på, at der mangler en spiller i forsvaret. Afleveringer fra forsvarsspillere frem i banen, der kan holdes fladt og på jorden - SKAL holdes på jorden. Ind imellem er det vigtigt, at spille en aflevering fra forsvar til dyb angriber eller offensiv midtbanespiller. Denne aflevering åbner muligheden for at flere spillere bliver retvendte. Dybdeløb fra vores backer skal oftest ske på ydersiden af modstanderens backs. Overlab skal ske dynamisk og i ryk oftest på ydersiden af boldholderen. Eksempelvis fra back en på kantspilleren. Overlab må ikke ske, når kantspilleren er vendt ned i banen eller kigger ned mod eget mål, hvorved han ikke inviterer til det. Overlab skal helst ske, når kanten er retvendt. Midtbanespillerne Midtbanespillerne skal orientere sig inden de modtager bolden, således at de kan fornemme, hvor frie de er. De skal orientere sig ved lige at kigge over skulderen. De skal også være i stand til at skabe plads til sig selv ved at gennemføre en lille forfinte. Den defensive midtbanespiller kan vælge at falde ned mellem forsvarerne. Eller han kan placere sig få meter foran forsvaret. Hvis det sker, skal begge backer med det samme stå højt i banen. På den måde går man periodevis over og spiller med færre forsvarsspillere. Det er vigtigt, at forsvarsspillerne ikke kommer til at være på linje, men at den ene træder op i banen for at være støtte i det opbyggende spil. I det opbyggende spil skal de spillere, der skal modtage bolden være opmærksomme på, at de ikke kommer til at skygge for hinanden. Det vil sige, at man sørger for at man ikke står på linje og dækker hinanden, når boldholderen søger en mulighed for aflevering. Kanterne Kantspilleren inviterer til overlab, når han på sin førsteberøring eller dribling vinkler løbe med bolden ind i banen, hvorved der pludselig bliver plads til at løbe på ydersiden. Det kan i den situation også være en af midtbanespillerne, der laver overlab.

3 Kanten kan løbe dybt på både yderside og inderside af modstanderback en. Hvis vi har hurtig boldcirkulation, og modstanderforsvaret ikke får sideforskudt, kan kanten nogle gange finde plads til at løbe på indersiden af back en dette kan især ske, hvis der er relativt langt imellem modstanderens back/forsvare. Angriberen Angriberen bevæger sig oftest i en bredde af banen, der svarer til straffesparksfeltets bredde. Hvis han søger kanterne, er det fordi kantspilleren har bevæget sig ind i banen. Angriberen skal have et samarbejde med de(n) offensive midtbanespiller med henblik på at søge ned i banen (og hente bolden) og true dybden, hvorved han sætter de andres forsvarere i bevægelse. Omstillinger Hvis vi erobrer bolden tilbage på vores egen banehalvdel er det mest indlysende at spille bredt og holde fast i bolden. Med tålmodighed, lad bolden gøre arbejdet. Hvis vi erobrer bolde fremme på modstanderens banehalvdel skal vi i første omgang kigge dybt altså vurdere om vi med hurtigt spil dybt eller driblinger direkte på forsvar kan skabe en målchance. Omstillinger og kontraer skal udføres i højt tempo. Man skal kunne se på spillerne, at de søger at komme til afslutning med få afleveringer. Afslutningsspil overfor forsvar i balance Som udgangspunkt søger vi først den dybe aflevering til angriberen på den sidste 1/3 af modstanderens banehalvdel. I det omfang det er muligt skal vi nå at have 3-4 mand i feltet, når der er indlæg fra kanterne. Hvis kanten nå baglinien er det en god regel at bolden enten helst skal spilles højt og ind ved 2 stolpe (fordi forsvarerne oftest lukker det forreste område af) eller man skal spille skråt tilbage til opkommende midtbanespillere. På indlæg søger angriberen forreste område offensiv midt området mellem lille felt og straffesparkspletten. Modstatte kant skal altid nå med ind under mål (bagerste område), når der kommer indlæg fra modsatte side. Hvis angriberen søger ned mod bolden, skal de(n) offensive midtbanespiller(ere) være opmærksomme på det rum eller den lomme, som angriberen efterlader sig. Vi skal altid være opmærksomme på riposter. Frispark til os

4 Frispark foran mål, der skal sparkes direkte sparkes oftest af venstrebenet i højre side og højrebenet i venstre side. Hvis vi får frispark på midten af banen er det en god ide at tage dem hurtigt, fordi modstanderen ofte er uopmærksom. Hvis ikke det er muligt må der bruges tid på at finde en medspiller. Frispark på siderne sparkes imod det lille felt foran målmanden. Indløbene skal være vel timede (venstrebenet sparker fra højre side og omvendt) Hjørnespark til os Vi har følgende muligheder på hjørne: Det korte, hurtige hjørne, hvor bolden spilles hurtigt til medspiller, hvorefter sparkeren løber uden om, får bolden igen og afslutter eller lægger bolden ind over. Kombinationer hvor der skiftes plads mellem flere spillere, der er grupperet foran målmanden. DE har bolden - Grundlæggende Vi spiller forsvarsspil efter kombinationen af zoneopdækning og blokforsvar. Vi spiller med sideforskydning og pres, støtte, sikring. Vores preslinie er afhængig af modstanderen, og vores ønske om at forcere og lægge pres. Når modstanderen har bolden handler det om at stå således, at vi dækker banen af og samtidig gør det så nemt for os som muligt at erobre bolden højt på banen. Vi forsøger at gå meget hurtigt i genpres, når vi taber bolden. Nærmeste mand skal reagere med at presse med det samme. Forsvarerne skal undgå at gå i glidende tacklinger med mindre det er absolut eneste mulighed for at erobre bolden eller undgå et skud på vores mål. Ved at blive på benene har man langt bedre muligheder for at reagere og følge med modstanderen. Vores spillere er rigtig gode til at prikke bolde. Det vil sige, at vi i stedet for at fokusere på at tackle bold/mand, så koncentrerer vi os om at få spillet bolden væk fra modstanderen. Det betyder, at vi træner timingen i at prikke bolden, når modstanderen netop har haft et touch på bolden. Bolde, der sparkes ud fra modstandernes målmand må helst ikke nå at hoppe på jorden foran vores forsvar. Disse bolde skal mødes mens de er i luften. Presspil Vi lægger højt pres på hold, der er pasnings- og tempomæssigt svagere end os. Det kan også være en fordel at lægge højt pres mod hold, der bruger mange stationer i det opbyggende spil, eller hold, hvor spillerne ofte glemmer at blive retvendt, når de modtager bolden.

5 Vi har succes i vores presspil, når: (1) Modstanderen tvinges til at spille bolden ud af banen. (2) Modstanderen mister bolden i 1V1 situation og vi fastholder boldbesiddelse (3) Modstanderens aflevering opsnappes af vores spillere og vi fastholder boldbesiddelse Når vi løber i pres er vi opmærksomme på ikke at buse for meget. Det betyder at vi skal komme tæt på modstanderen, uden at vi bliver afdriblet med det samme. Det kræver, at man kigger på bolden og har et lavt tyngdepunkt. Når der mangler pres på modstanderens boldholder falder forsvaret, og backerne trækker ind. Jo tættere, man kommer på eget mål jo tættere kommer forsvarerne til at stå. Man klemmer sammen for at undgå, at modstanderne kan finde plads til at spille boldene i dybden. Er der pres på modstanderen og især når modstanderen er fejlvendt - kan alle (sikringsspillerne) bevæge sig fremad. Hvis modstanderen spiller bagud skal alle sikringsspillere bevæge sig fremad. Vi skal helst løbe til pres, når bolden er under vejs. Hvis man ikke lige er tæt nok på, skal man vente med indgreb (prikke bolden), indtil modstanderen har taget første træk. En fejlvendt spiller må ikke få lov til at vende sig og vi skal komme så tæt på ham som muligt og samtidig forsøge at kunne se bolden (i denne situation er det meget vigtigt at undgå at lave frispark). Når vi råber eller kommunikerer til den spiller der er tættest på modstanderens boldholder, bruger vi højre-venstre info. Derved fortæller vi medspilleren, hvilken side, som det er vigtigst for ham at dække fra (med henblik på nemmest at erobre bolden). Dødbolde til modstanderen Vi skal springe på alle bolde der i nærheden af os og i luften om ikke andet for at genere modstanderen og undgå at de kommer for let til bolden. Spillestil for U15 -> U21 SPILLESYSTEM Vi vil som udgangspunkt spille 4:3:3. Alternative løsninger 4:5:1 eller 3:4:3 VI BOLD Opbygnings- og afslutningsspil Opbygnings- og afslutningsspil - målmand Målmanden skal altid være en mulig spilstation. Skal spilles på den/det rigtige fod/ben.

6 Bolden skal som udgangspunkt vendes/spilles i modsat retning hvor den kom fra. Målmanden kan efter modstanders standardsituation, sætte spillet hurtigt i gang ved erobring i luften, redning mv., enten ved kast eller spark frem til kanterne. Opbygningsspil - overfor lavt- og middel pres Bolden skal spilles rundt i forsvarskæden. Som udgangspunkt spilles nærmeste mand. Variation af centrale forsvarsspillere: aflevering til fri kantspiller. De 2 bagerste centrale midtbanespillere søger boldholder for at lægge af (med vinkel) eller vende bolden. Dette gøres ved at foretage midtbaneløb, hvor bolden 'hentes'. Den øverste centrale midt venter/søger frie rum andre steder centralt. Angriberen søger ned i banen for at være spilstation ved fremadrettet spil. Han søger ned for at lægge af, gerne med vinkel. Den øverste centrale midtbanespiller søger herefter op i det rum angriber har forladt. Vi søger at spille op/ned/ud eller op/ned/op, med brug af angriber, øverste midt. Dette gøres på den sidste 1/3 af banen. (I) Kantspiller, der "spiller i forkert side", kan trække ind i banen mellem modstanders forsvarslinie og midtbanekæde. Kantspiller, der "spiller i rigtig side" holder som udgangspunkt bredden og arbejder på at komme i dybden bag modstandernes forsvarslinie med henblik på indlæg. Backs skaber brede / spiller offentsivt, i den side kantspilleren trækker ind. Den modsatte back trækker ind i banen og forbliver i forsvarslinien med de 2 centrale forsvarsspillere. Den ene centrale forsvarsspiller "lukker" hullet efter back i fremdrift. (vi sideforskyder) Vi søger at spille fra side til side, ind over midt med korte pasninger. Dette gøres med stor præcision i pasningerne. Dette gøres som udgangspunkt på den første 2/3 af banen. (S) Centrale forsvarsspillere bliver som udgangspunkt tilbage. De holder spillet flydende ved at spille bolden hurtigt fra side til side. Spillet i forsvarskæden søges at spilles ved at skabes vinkler. Der spilles 'i skål' Opbygningsspil - overfor højt pres Bolden spilles rundt med førstegangsafleveringer i vinkler i forsvarskæden. Hvis fri: Centrale midtbanespiller henter bolden vha. midtbaneløb fra backs/central forsvarer - spiller med førstegangsafleveringer enten til central forsvarer modsat eller ud til back - centrale midtbanespillere må som udgangspunkt ikke forsøge vending i denne situation hvis han er presset. (han skal spille 'næsebold') Er han ikke presset, skal han søge vending, og bryde deres kæder med aflevering - bredt før dybt Fra backkæde kan ligeledes anvendes lange diagonalskift til fri kant. Er vi ikke i stand til at spille bolden rundt med den nødvendige præcision og sikkerhed, sparkes bolden frem mod angriber eller mod modstanders bagrum (frimærkerne). Kæderne skubbes herefter hurtigt op og fokus lægges på såvel 1. som eventuelt 2. bolden med aggressivt pres på modstanders boldholder. Opbygningsspil - standardsituationer Målspark: Der veksles mellem korte og lange udspark afhængig af situationen. Som udgangspunkt spilles bolden ud af feltet overfor lavt og middel pres og når modstanders forsvar er i balance. Overfor højt pres og modstanders forsvar i ubalance sparkes hurtigt ud. Her sparkes mod kanterne.

7 Frispark: "Langt" fra mål skal disse tages hurtigt og gerne være fremadrettet, hvis der herigennem er en klar fordel, ellers tages disse med fornuft og tålmodighed. Indkast: Tages af backs på de første 2/3 af banen med mindre der er en klar fordel i at tage det hurtigt og backs ikke er på plads. Som udgangspunkt kastes med vinkel fremad eller bagud. Der kastes ikke lige ind i banen. Opbygningsspil - generelt Man gør sig hele tiden spilbar for sine medspillere for at der derved skabes flere afleveringsmuligheder. Efter aflevering foretages bevægelse for igen at være spilstation. I pressede situationer spilles som udgangspunkt bagud, i upressede spilles fremad/sidevejs. Afslutningsspil - overfor forsvar i balance På kant, i eller omkring feltet (sidste 1/3) udfordres i 1v1 situationer. Dybe stikninger i frit rum til angriber foretages først på sidste 1/3 Dybdeløb af øverste central midtbane hvis og når angriber søger ned mod boldholder. Dybdeløb af kant foretages indenom modstanders backs. Dybdeløb af backs foretages udenom modstanders backs. Indlæg fra kanterne - pres på forreste stolpe af angriber, bagerste stolpe af modsatte kant, midterrum (mellem plet og lille felt) af øverste midtbane samt feltets kant af bagerste midtbane. Således at vi har 4 mand i feltet. Ved alle afslutninger skal der følges op og afsluttes på eventuelle riposter. Afslutningsspil - overfor forsvar i ubalance På kant, i eller omkring feltet (sidste 1/3) udfordres i 1v1 situationer. Dybe stikninger i frit rum til angriber foretages først på sidste 1/3 Dybdeløb af øverste central midtbane hvis og når angriber søger ned mod boldholder. Dybdeløb af kant foretages indenom modstanders backs. Dybdeløb af backs foretages udenom modstanders backs. Indlæg fra kanterne - pres på forreste stolpe af angriber, bagerste stolpe af modsatte kant, midterrum (mellem plet og lille felt) af øverste midtbane samt feltets kant af bagerste midtbane. Således at vi har 4 mand i feltet. Ved alle afslutninger skal der følges op og afsluttes på eventuelle riposter. Afslutningsspil - standardsituationer Hjørnespark og frispark Alle standardsituationer skal udføres med stor grad af koncentration, uagtet om det sker hurtigt eller med tålmodighed. Afslutningsspil - generelt Altid 1 central (midtbane) spiller i centrum til opsamling af bolden der cleares fra modstander for at fastholde trykket.

8 Centrum er her som udgangspunkt et sted mellem modstanders felt og midten af banen. Vi skal forsøge at komme til afslutning i alle situationer. Ved afslutninger lige omkring eller tæt under mål: skud - afslut fladt hovedstød - heades nedad Omstillingsspil - De / Vi VIGTIGT: Alt efter hvor bolden erobres, spilles dybt før bredt (I) / bredt før dybt (S). Ved erobring/generobring på egen banehavldel, spiller vi efter (S) princippet hvor vi spiller bredt før dybt. Der spilles rundt med tålmodighed. Ved erobring/generobring højt på banen spilles som udgangspunkthurtigt frem i banens længderetning og dette sker efter (I) princippet hvor vi spiller dybt før bredt. Første aflevering skal være fremadrettet i banens længderetning, gerne så dybt som muligt. Kæderne skubbes herefter hurtigt op, således at vi står kompakt. Omstillingsspil - Vi / De VIGTIGT: Alt efter hvor bolden bliver erobret af modstander/tabt af egen spiller, følger vi følgende principper. Ved erobring/tab på modstanders banehalvdel, søges hurtig generobring (i en periode på max 10 sek). Dette gøres ved højt og aggresivt pres på boldholder. Her lægges der pres fra nærmeste mand, den næstnærmeste støtter - genpres. Resten af holdet falder og reorganisere (centrere). Ved tab/erobring af bold på egen banehalvdel, søger nærmeste mand at skærme af uden at buse, den næstnærmeste støtter - genpres. Der dækkes af således at vi søger at få spil ud af banen. Resten af holdet falder og reorganisere (centrere). DE BOLD Erobring - og forsvarsspil Målmand Denne skal fungere som sweeper. Har hovedansvaret for bagrummet (feltet). Denne skal dirigere og kommunikere hørligt med forsvarskæden. Denne skal være "på" og være hørlig i sin dirigeren af også de øvrige medspillere på banen. Denne skal udstråle autoritet og selvtillid. Forsvarsspil i balance Udgangspunkt: Vi vil spille efter princippet pres støtte sikring med blok, hvor der altid skal være pres på boldholder på den preslinie/eller i det område på banen 1. forsvarer (angriberen) vælger at lægge

9 presset i. (Om vi vælger højt, middel eller lavt pres vil afhænge af vores egen formåen, modstanderens styrke samt efter situationen i kampen). Vi spiller med sideforskydning i bagkæde og på midtbanen. Forsvars- og midtbanekæde sideforskyder i forhold til bolden og dens bevægelser. Sideforskydningen sker mens bolden er i bevægelse, og styres af modsatte back/kant. Som udgangspunkt befinder alle sig mellem bolden og eget mål. Angriber deltager som udgangspunkt ikke i forsvarsspillet, hvis denne er i en position på banen, højere end bolden ved erobring/tab. Situationsbestemt: Er bolden på kanten presser kantspiller/back op således at kæderne i form danner en "hockeystav". Angriber holder midten ved, at angriber skærmer for aflevering tilbage til forsvarsmidten og øverste centrale midt falder og dækker indad og nedad i midten. Er bolden centralt, trækker såvel kanter som backer ind i banen til aftalte positioner. Central forsvarsspiller er ansvarlig for at skubbe op - hvem der gør dette aftales før hver kamp. Rummet mellem forsvar og midtbane, dækkes som udgangspunkt af den ene af de centrale midtbanespillere, også ved modløb fra modstanders angriber fra vores forsvarslinie. Centralt forsvar holder midten, backs og kanter tager kant/backs. Forsvarsspil i ubalance Ved boldtab hvor modstanderne forsøger sig med hurtigt omstillingsspil presser nærmeste mand uden at buse på modstanders boldholder, den næstnærmeste støtter - genpres. Resten af holdet falder og reorganisere (centrere). Ved opspil gennem midt, skal forsvarskæden centrere og falde ned på linie. Den enkelte situation afgøre, hvor dybt der skal faldes før forsøg på bolderobring. Forsvarsspil - generelt Ved pres på modstanders boldfører uden kommunikation bagfra - dækkes indad og nedad. Ved bandespil følges bandende spiller. Når modstanderen har kontrol over bolden dækkes af. (ikke buse). Vi arbejder efter højre / venstre princip, hvor bagerste mand styre hvilken side der dækkes af. Forsvarsspil - standardsituationer Hjørnespark - Opstilling: Målmand har som udgangspunkt det lille felt foran målet og "luftballon" bolde. 1 mand sørger bold og er dermed den 'frie mand'. Han opholder sig i bagerste rum af feltet inden afvikling af dødbolden 1 dækker forreste område. Løber ud ved kort hjørne 1 i bagerste del af feltet. Spilleren er som udgangspunkt placeres ved bagerste stolpe/kanten af lille målfelt. 1 mellem straffesparkspletten og kanten af feltet for hindring af skud fra kanten af feltet. Denne spiller skal også være hurtigt fremme i forsøg på at slå kontra. 1-3 fremme. (hvis vi ønsker at ødelægge deres standardopstillinger) Denne/disse sørger for opsamling af bolde clearet af forsvaret samt at søge boldbesiddende medspiller ved contra. Resten af spillerne mandsopdækker for herigennem at lægge maksimalt pres på modstander. Vigtigt:

10 Der skal være øjenkontakt på bolden. Bolden skal søges og konsekvent cleares. Frispark i og udenfor feltet. Centrale midtbanespillere har ansvar for kontakt til målmand. Målmanden styrer antallet af spillere i muren og dens placering - som udgangspunkt 4-5 spillere i muren med de højeste spillere yderst. Muren består som hovedregel af midtbanespillere. 4-5 spillere i forsvarskæden på linie bagved. Centrale forsvar lægger forsvarslinien. Angriber bliver liggende fremme eller er eventuelt med i mur eller anden forsvarsmæssig opgave. Erobringsspil - standardsituationer Målspark til modstander. Vi kan vælge afhængig af situationen i kampen at Tvinge målmanden til at sparke ud ved at lade angriber og 1-2 midtbanespillere ligge højt på banen. Falde og dermed give mulighed for modstandernes målmand at spille bolden ud. ad. 1: Vi dækker zone centralt på banen med lille afstand mellem kæderne både dybt og bredt. Der skal tryk på 1. bolden, 2. bolden skal angribes aggressivt og vindes. Efter spark falder forsvarskæden. Hvis den ene af de centrale forsvarsspiller går frem for at søge bolden, falder den ene af de centrale midtbanespillere tilbage på dennes plads, eller den øvrige del af forsvarskæden centreres og falder ind som i blok/zone i sparkeøjeblikket. Dette aftales endeligt i optakt. Målmanden står langt fremme for at sweepe på eventuelle bolde ned mod feltet. ad. 2: Se forsvarsspil i balance Frispark ude på banen Vi skal være opmærksomme på hurtige igangsættelser. Indkast Tæt på mål og ved kast ind i feltet dækkes som udgangspunkt som ved hjørnespark. Vi skal være opmærksomme på hurtige kast.

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

DEN BLÅ TRÅD. Greve Fodbolds spillerudviklingsmodel fra U13 - U19

DEN BLÅ TRÅD. Greve Fodbolds spillerudviklingsmodel fra U13 - U19 DEN BLÅ TRÅD Greve Fodbolds spillerudviklingsmodel fra U13 - U19 Indhold 3 Velkommen til Greve Fodbolds Blå Tråd 4 Greve Fodbolds fodboldfilosofi 5 Greve Fodbolds spillestil 11-mands fodbold Offensiv fodbold

Læs mere

3-mands forsvar Fortid eller fremtid?

3-mands forsvar Fortid eller fremtid? 3-mands forsvar Fortid eller fremtid? Pro-licens opgave udarbejdet af: Jesper Ingemann Sørensen AGF 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Problemformulering:... 5 3. Afgrænsning... 5 4. Metode... 6 4.1 Empirisk

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde.

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde. Bredde/dybtespil Banen: Halvbane Her trænes angrebsspil, der spille 5 V 5, 6 V 6, og hvert hold skal forsvare 5 kegler i hver siden. Spillerne tvinges nu til at spille med bredde og sideskift. Formål:

Læs mere

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille Børnefodbold i Gundsølille Indhold Forord... 3 Fokuspunkter fra den sportslige koordinator... 4 De 10 trænerbud (DBU)... 5 Niveauet, mængden, holdet og bolden.... 6 Intro til oversigten... 6 Trænerkvalifikationer...

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1745 Stige / koordination Der arbejdes med 2 stiger (2 grupper spillere på en gang). Der skal gennemgås 5 stigeøvelser. Hver øvelse skal trænes 5 gange per spiller. Bane

Læs mere

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd Den Blå Tråd Den blå tråd er overordnet et arbejdsredskab for trænerne i Koldby-Hørdum idrætsforenings ungdomsafdeling. Den skal være en vejledning for trænerne i at træne de rigtige elementer i fodboldspillet

Læs mere

A-TRÆNER HOVEDOPGAVE. Hovedrapport

A-TRÆNER HOVEDOPGAVE. Hovedrapport A-TRÆNER HOVEDOPGAVE Med udgangspunkt i EM-slutrunden for U21 hold i Danmark analyseres angriberens/afslutterens bevægelse umiddelbart før den chanceskabende aflevering falder. Udarbejdet af Ebbe Sand

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

At gøre hinanden bedre

At gøre hinanden bedre David Kiær Nielsen At gøre hinanden bedre om fodboldtaktik Frydenlund At gøre hinanden bedre om fodboldtaktik 1. udgave, 1. oplag, 2009 Frydenlund ISBN 978-87-7118-196-8 Grafisk tilrettelæggelse: Jacob

Læs mere

Etableret angreb Hovedopgave

Etableret angreb Hovedopgave Indholdsfortegnelse Baggrund, forventninger og problemstillinger 1 Formål med opgaven 2 Definition 3 Indsamling og forståelse af data 4 OB s spillestil og holdet 6 Analyse af resultaterne 7 Karim Zazas

Læs mere

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen Indhold Indledning...1 Målsætning...2 Retningslinier for træning...2 Ideer til træningsøvelser...2 Pode/mikro afdelingen (0-8 år)...2 Miniput afdelingen (8-10 år)...3 Drengelilleput-afdelingen (10-12 år)...4

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Spillernes træningsmanual

Spillernes træningsmanual Spillernes træningsmanual Indholdsfortegnelse Forord... 4 Fodboldspilleren... 5 Træning... 5 At lære at træne... 6 Lær fra det positive og det negative... 7 Tavs viden... 7 Trænerne... 8 Det mentale...

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

Koncept for Brønderslev Fodbold

Koncept for Brønderslev Fodbold Koncept for Brønderslev Fodbold U12 Drenge U13 Drenge U14 Drenge U15 Drenge Det vigtigste er ikke spillesystemet, men spillestilen 1 Indhold fortegnelse Indhold fortegnelse... 2 Indledning... 3 Konceptet...

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

At kunne besidde bolden i holdet under pres. Uden pres. Hvem sagde FCK & OB??? Glade 80`ere VS. Træner. Udd.

At kunne besidde bolden i holdet under pres. Uden pres. Hvem sagde FCK & OB??? Glade 80`ere VS. Træner. Udd. I dag uddanner vi i dansk fodbold ikke spillerne til det sværeste!!!!!! At kunne besidde bolden i holdet under pres & Uden pres Hvem sagde FCK & OB??? Glade 80`ere VS. Træner Udd. Der er en årsag til at

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

DEN RØDE TRÅD Med sportslig hilsen

DEN RØDE TRÅD Med sportslig hilsen Jeg håber den røde tråd kan virke til inspiration for alle eksisterende, såvel som kommende trænere i Foulum IF. Jeg har bevidst ikke fortalt hvilke øvelser der skal udføres, men appellere til, at alle

Læs mere

1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14

1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14 FODBOLDLEGE ØVELSESFORSLAG 1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14 6. ØVELSER MED 1 BOLD PR. SPILLER 17 7. ØVELSER

Læs mere

Teknisk basetræning fodbold

Teknisk basetræning fodbold Fodbold stationer Banen Henvisninger til øvelserne på tysk hos DFB : http://www.dfb.de/dfb-info/training/abzeichen/right.php DFB / hp Utoft - 1 DFB / hp Utoft - 2 Station 1 Præcisions-skytte Opgave: Spark

Læs mere

I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18.

I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18. DEN RØDE TRÅD I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18. Det er derfor et ønske fra bestyrelsens side, at alle trænerne har en interesse i hele

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Den Blå Tråd Januar 2015

Den Blå Tråd Januar 2015 Januar 2015 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 2 2. Forord... 3 3. Læsevejledning... 4 4. Værdier og målsætning... 5 5. Spilsystem og spillestil... 7 6. Væsentlige pladsspecifikke færdigheder

Læs mere

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på at gøre spilleren ven med bolden dvs. der en bold pr spiller. Det er vigtigt at spilleren har

Læs mere

TRÆNINGSPLAN FOR UNGDOMSAFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN FOR UNGDOMSAFDELINGEN TRÆNINGSPLAN FOR UNGDOMSAFDELINGEN FORORD Træningsplanen er udarbejdet med henblik på at få en samlet og kontinuerlig beskrivelse af arbejdet i IF 92 s ungdomsafdeling. Træningsplanen er først og fremmest

Læs mere

ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS...

ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS... ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS... 9 ØSTTYSKER - (kort/lang)... 10 HELSINGØR - (kort kryds)...

Læs mere

Spillerbevægelse. Mål. Angriber. Boldbevægelse. Forsvar. Træner. Dribling. Kegle. Fodbold

Spillerbevægelse. Mål. Angriber. Boldbevægelse. Forsvar. Træner. Dribling. Kegle. Fodbold Mål Spillerbevægelse Angriber Forsvar Boldbevægelse Træner Kegle Dribling Fodbold Opvarmning Head-grib. Spillerne står i en rundkreds og skal heade eller gribe bolden afhængigt af hvad træneren siger.

Læs mere

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder.

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. Træningsøvelser Træner Hold Telefon Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. God træning! 1 Indholdet i en træning i KB Børnefodbold Retningslinjer for træningen Alle øvelser er med

Læs mere

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling Øvelseshæfte over 12 Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling 2009 Kære DGI fodboldskole ledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af vores fodboldskoler i DGI. Det kan

Læs mere

Trænermappe med øvelser

Trænermappe med øvelser Trænermappe med øvelser Aaif s værdigrundlag Værdigrundlag: Aaif s værdigrundlag - Spillerudvikling. Vi vil holde fokus på barnets spillemæssige udvikling frem for resultater. Leg med bolden skal samtidig

Læs mere

Dommerens placering. 1. Dommerens placering ved begyndelsesspark. 2. Dommerens placering ved målspark

Dommerens placering. 1. Dommerens placering ved begyndelsesspark. 2. Dommerens placering ved målspark Dommerens placering 1. Dommerens placering ved begyndelsesspark 2. Dommerens placering ved målspark Dommerens placering 3. Dommerens placering ved hjørnespark (1) 4. Dommerens placering ved hjørnespark

Læs mere

Den Røde tråd Sportslig og social målsætning for Hobro IK Fodbold Indholdsfortegnelse

Den Røde tråd Sportslig og social målsætning for Hobro IK Fodbold Indholdsfortegnelse Den Røde tråd Sportslig og social målsætning for Hobro IK Fodbold Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Baggrund og rammer for sportslig og social målsætning. 2 HIK s formålsparagraf... 2 Fodboldafdelingens

Læs mere

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet Besøg DBU Fyn Dagens program: Kl. 18.00-18.20 Præsentation af strukturen i dansk talentudvikling Præsentation af DBU s spillestil/spillesystem.

Læs mere

AGF TALENTSAMARBEJDE AGF REKRUTTERING U13 - U15

AGF TALENTSAMARBEJDE AGF REKRUTTERING U13 - U15 AGF TALENTSAMARBEJDE AGF REKRUTTERING U13 - U15 INDLEDNING AGF REKRUTTERING U13 - U15 AGF Rekruttering U13-U15 har til formål at skabe trygge scouting- og rekrutteringsrammer for de unge østjyske fodboldspillere.

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

FRA TALENT TIL TOPSPILLER

FRA TALENT TIL TOPSPILLER FRA TALENT TIL TOPSPILLER Træningsmanual for AGF Elite U13-U19 Fra talent til topspiller - træningsmanual for AGF Elite U13-U19 AGF Fodbold 2009 1. udgave, 1. oplag INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. MÅLSÆTNING 1.1

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

1V1 positionsspil. Deltagere: Alle 6 pr. bane. Banen: 20 X 20. Materialer: 4 kegler og en bold pr. 6 spillere.

1V1 positionsspil. Deltagere: Alle 6 pr. bane. Banen: 20 X 20. Materialer: 4 kegler og en bold pr. 6 spillere. 1V1 positionsspil Deltagere: Alle 6 pr. bane Banen: 20 X 20 Øvelsen starter med at en spiller i midten skal løbe i position og vise hvor han vil have bolden. Rød spiller er presspiller, så blå skal være

Læs mere

Øvelseshæfte. 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre

Øvelseshæfte. 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre Øvelseshæfte 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre 2009 Kære DGI fodboldskoleledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af

Læs mere

Fra SfB til FC Svendborg

Fra SfB til FC Svendborg Teknik og tanke Fra SfB til FC Svendborg Niveau- og aldersrelateret træning. 1 Indhold: Indledning side 3 De fem udviklingsområder side 4 Oversigt side 5 U5 U9 side 6 U10 U14 side 8 U15 U19 side 11 Niveau-

Læs mere

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle.

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. I Kina har man også spillet fod-bold for flere 1000 år siden,

Læs mere

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk Kære forening, kære trænere, ledere, hjælpere og spillere Dette hæfte har til formål at give et indblik i totalhåndbold. Hvordan spiller vi totalhåndbold

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95 Angreb mod zoneforsvar Hvorfor skal man som coach beskæftige sig med angreb mod forskellige former for zone forsvar.

Læs mere

Talentmanual DBUs arbejde med herreeliteungdomsspillere. Dansk Boldspil-Union. Filosofi Udviklingssystem. Struktur. Potentiale. Scouting.

Talentmanual DBUs arbejde med herreeliteungdomsspillere. Dansk Boldspil-Union. Filosofi Udviklingssystem. Struktur. Potentiale. Scouting. Dansk Boldspil-Union Filosofi Udviklingssystem Potentiale Struktur Scouting Uddannelse Talentmanual DBUs arbejde med herreeliteungdomsspillere fra leg til landshold Indhold Kolofon Udgiver Dansk Boldspil-Union

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Teambold

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Teambold Idrætsundervisning Teambold Læringsmål Eleven kan justere og udvikle aktiviteter. Eleven kan optimere aktiviteter til egen og gruppens bedste. Eleven opnår forståelse af hvad en god aktivitet er. Egne

Læs mere

Program påske lørdag

Program påske lørdag Program påske lørdag 09.00 14.00 8 mands U11 og U12 13.45 14.15 Præmieoverrækkelse U11 og U12 Aktiviteter Besøg AL s stand, gæt bolde og vind eller få en snak om alt fra lønkonti til realkreditlån. Speedcage

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

DANSK HÅNDBOLD FORBUND

DANSK HÅNDBOLD FORBUND 1 Målmand RØD 1 befinder sig ude på spillepladsen, da HVID 8 opfanger bolden og kaster den mod RØDT holds tomme mål. Rød 5 har imidlertid opdaget faren og løber på tværs af feltet for at stoppe bolden.

Læs mere

Den røde tråd DBUs spillerudviklingsmodel fra U15 A-landshold. Dansk Boldspil-Union. Filosofi Udviklingssystem. Struktur. Offensivt.

Den røde tråd DBUs spillerudviklingsmodel fra U15 A-landshold. Dansk Boldspil-Union. Filosofi Udviklingssystem. Struktur. Offensivt. Dansk Boldspil-Union Filosofi Udviklingssystem Offensivt Struktur Defensivt Kreativitet Den røde tråd DBUs spillerudviklingsmodel fra U15 A-landshold fra leg til landshold Indhold Kolofon Udgiver Dansk

Læs mere

GRUNDE TIL AT SPILLE FUTSAL

GRUNDE TIL AT SPILLE FUTSAL 10 JEG HAVDE FORNØJELSEN AF AT SPILLE FUTSAL I SKOLEN, OG HVAD FUTSAL KAN GIVE DIG SOM FODBOLDSPILLER ER INTELLIGENS OG EN ANDEN MÅDE AT TÆNKE FODBOLD PÅ. HVORFOR? FORDI MAN SPILLER PÅ MEGET BEGRÆNSET

Læs mere

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold August 2013 Indhold Forord... - 3 - Klubbens organisation... - 4 - Faste aktiviteter... - 5 - Organisation af en årgang, roller og opgavefordeling... - 6 - De 10 trænerbud

Læs mere

ROSKILDE HÅNDBOLDS BLÅ-HVIDE TRÅD!

ROSKILDE HÅNDBOLDS BLÅ-HVIDE TRÅD! FORMÅL : ROSKILDE HÅNDBOLDS BLÅ-HVIDE TRÅD! - Revideret april 2013. Formålet med Roskilde Håndbolds blå-hvide tråd er at beskrive den håndboldmæssige opbygning af ungdomstiden og ideerne bag dette og dermed

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på, at spilleren har så mange boldberøringer som

Læs mere

Indhold Formålet med vejledningen... 2

Indhold Formålet med vejledningen... 2 Indhold Formålet med vejledningen... 2 Hvad kendetegner i de enkelte årgange?... 3 Det gode fodboldmiljø:... 6 Idéer til planlægningsfasen:... 6 Hvad er god fodbold?... 6 Fokuser på udvikling:... 7 Kun

Læs mere

Støt det lokale forenings liv -

Støt det lokale forenings liv - Støt det lokale forenings liv - bliv sponsor for Kolding Guardians AFC www.koldingguardians.dk Sponsor pakker Pakke 1 Pris: 2.000 kr. pr. år samt link og 5 linjers fritekst på hjemmesiden Pakke 2 Pris:

Læs mere

Herning KFUM s værdigrundlag

Herning KFUM s værdigrundlag Herning KFUM s værdigrundlag Værdigrundlag: - Spillerudvikling. Vi vil holde fokus på børnenes spillemæssige udvikling frem for resultater. Leg med bolden skal samtidig være i højsædet. Til kampe tilstræbes

Læs mere

FC Roskilde Ungdom Den hvide tråd. Dette er en opslagsbog, hvori beskrives, hvordan FC Roskilde arbejder internt samt samarbejder med moderklubberne.

FC Roskilde Ungdom Den hvide tråd. Dette er en opslagsbog, hvori beskrives, hvordan FC Roskilde arbejder internt samt samarbejder med moderklubberne. FC Roskilde Ungdom Den hvide tråd Dette er en opslagsbog, hvori beskrives, hvordan FC Roskilde arbejder internt samt samarbejder med moderklubberne. Seneste udgave forår 2012 Forord Formålet med FC Roskildes

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Træningsmiljø. 25-50-25 modellen Koordination løbeskoling Afleveringer og modtagninger (Receiving og passing) Moves 1:1 Hurtighed (Speed) Afslutninger

Læs mere

Reglerne til Kidsvolley level 0 til 2

Reglerne til Kidsvolley level 0 til 2 Reglerne til Kidsvolley level 0 til 2 I dette materiale, målrettet skoler og fritidsordninger, er kidsvolleyreglerne rettet til, så de passer til en undervisningssituation, hvor idrætslæreren har grupper

Læs mere

Spørgsmål og svar samt orientering.

Spørgsmål og svar samt orientering. Indefodboldudvalget side 1 Spørgsmål og svar samt orientering. DFU s Indefodboldudvalg bliver ind imellem anmodet om at tage stilling til spørgsmål om indefodbold. En del af disse spørgsmål og svar er

Læs mere

Angrebsspil og fysisk træning U-10

Angrebsspil og fysisk træning U-10 Angrebsspil og fysisk træning 9 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige,

Læs mere

Skrevet af: Jesper, Jesper, Martin, Claus, Julian og Michael

Skrevet af: Jesper, Jesper, Martin, Claus, Julian og Michael 1 Skrevet af: Jesper, Jesper, Martin, Claus, Julian og Michael Studietur dag 1 Tirsdag 18.februar Ajax rundvisning Vi indledte turen med et visit til Ajax. Her blev vi taget godt imod af klubmanden, Heine

Læs mere

Træningstemaer U18 Piger + U17 Drenge. Træningstemaer U18 Piger + U17 Drenge

Træningstemaer U18 Piger + U17 Drenge. Træningstemaer U18 Piger + U17 Drenge U18 Piger + U17 Drenge U18 Piger + U17 Drenge Se også fokuspunkterne ved U15 De tillærte tekniske færdigheder skal anvendes i det store spil - eller dele deraf. Tempodimensionen får større betydning. 1:1

Læs mere

Ungdomstræning i HB. Vel mødt i HB. Handelsstandens Boldklub Øster Allé 62 2100 København Ø. Tlf. 50101912 HB@handelsstandensboldklub.

Ungdomstræning i HB. Vel mødt i HB. Handelsstandens Boldklub Øster Allé 62 2100 København Ø. Tlf. 50101912 HB@handelsstandensboldklub. Vel mødt i HB Ungdomstræning i HB Handelsstandens Boldklub Øster Allé 62 2100 København Ø Tlf. 50101912 HB@handelsstandensboldklub.dk Ungdomsformand: Soccer@webspeed.dk Forældreforening: HBForaeldre@hotmail.com

Læs mere

Indskærpelser, Metal Ligaen 2015-16

Indskærpelser, Metal Ligaen 2015-16 Indskærpelser, Metal Ligaen 2015-16 Fair Play og Respekt er ryggraden i enhver succesfuld sportsgren. Danmarks Ishockey Union ønsker at en sådan fair play og respekt er udtalt i ishockeysporten og at alle

Læs mere

Velkommen til Næstved IF Forældreforenings Julestævne 2 1

Velkommen til Næstved IF Forældreforenings Julestævne 2 1 Velkommen til Næstved IF Forældreforenings Julestævne 2 1 Lørdag den 27. november og søndag den 28. november 2010 på Sydbyskolen, Parkvej 109, 4700 Næstved En repræsentant fra holdet bedes melde sig ved

Læs mere

Den Limegrønne Fodbold Udvikling

Den Limegrønne Fodbold Udvikling TALENT UDVIKLING Bind 3 Udarbejdet på baggrund af klubudviklingsprojektet 2011 Senest revideret juli 2013 Indhold Talentstrategien... 4 Hvem er omfattet... 5 Talentudvalget... 5 Talentchef-/koordinator...

Læs mere

Opbygningsspillet og fasen lige efter boldtab genpres, eller...

Opbygningsspillet og fasen lige efter boldtab genpres, eller... Opbygningsspillet og fasen lige efter boldtab genpres, eller... Kasper Hjulmand, 38 år Gift med Vibeke, Marcus 12 år, Mikkel 9 år og Liva 2 år 1 st Team Coach FC Nordsjælland Cheftræner for Lyngby Boldklubs

Læs mere

ÅRSPLAN VALGFAG FODBOLD 30 uger

ÅRSPLAN VALGFAG FODBOLD 30 uger ÅRSPLAN VALGFAG FODBOLD 30 uger Klassetrin 7.- 8. 9. kl. /udskolingen Lektion Uge Dato Fagområde Fagaktivitet 1. Intro - Sneakers Cup 2. Teknisk Boldkontrol 3. Teknisk Dribling 4. Teknisk Pasninger (inkl.

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

MANUAL 2010. fra leg til landshold

MANUAL 2010. fra leg til landshold MANUAL 2010 fra leg til landshold fodbold DBU Fodbold manual 2010 Indholdsfortegnelse Undervisningsprincipper...............................................................................................

Læs mere

Indholdsfortegnelse. FODBOLDLOVEN FOR 5-MANDS... 7 Diverse ændringer... 7. DIVISIONERING... 8 1 Seniorer... 8 2 Ungdom... 8 3 Spillerbeskrivelser...

Indholdsfortegnelse. FODBOLDLOVEN FOR 5-MANDS... 7 Diverse ændringer... 7. DIVISIONERING... 8 1 Seniorer... 8 2 Ungdom... 8 3 Spillerbeskrivelser... Indholdsfortegnelse Side FODBOLDLOVEN FOR 7-MANDS... 2 1 Banen... 2 2 Bolden... 2 3 Spillernes antal... 2 4 Spillernes udstyr... 3 5 Dommeren... 3 6 Linjedommere... 3 7 Spilletid... 3 8. Spillets igangsættelse...

Læs mere

Kajakpoloøvelser. skrevet af Paul Clyde Hammond, træner for det danske pololandshold i 2002. Side 1

Kajakpoloøvelser. skrevet af Paul Clyde Hammond, træner for det danske pololandshold i 2002. Side 1 Kajakpoloøvelser skrevet af Paul Clyde Hammond, træner for det danske pololandshold i 2002 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord...3 Kapitel I Opvarmning...4 Kapitel 2 Grib og kast...4 Kapitel 3 Træk- og støtterotag...9

Læs mere

Trænermanual Skovshoved IF fodbold

Trænermanual Skovshoved IF fodbold Trænermanual Skovshoved IF fodbold Velkommen til Skovshoved IF fodbold. www.skovshoved-fodbold.dk Historisk. Kort historisk blev Skovshoved idrætsforening grundlagt i det lille fiskerleje nord for København

Læs mere

P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver

P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver Jens Letort September 2011 Den offensive back aktioner og opgaver P-opgave Jens Letort 2011 Side 1 Indholdsfortegnelse P-opgave: Den offensive back aktioner

Læs mere

6-14 årige. Øvelseshæfte. Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder NU MED NYE ØVELSER. SoccerTrix. - elektroniske lektier

6-14 årige. Øvelseshæfte. Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder NU MED NYE ØVELSER. SoccerTrix. - elektroniske lektier Øvelseshæfte 6-14 årige SoccerTrix - elektroniske lektier Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder til fodboldskolens børn NU MED NYE ØVELSER 2009 Kære DGI fodboldskoleledere og instruktører Vi ønsker

Læs mere

Forsvarsspil Målvogteren Kampen

Forsvarsspil Målvogteren Kampen D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E Forsvarsspil Målvogteren Kampen U-10 8 Forsvarsspil Målvogteren Kampen 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres

Læs mere

NNIT PLAYMAKER. PLAYMAKER Et redskab til aktiv refleksion over din holdsætning, din placering på banen og dine målchancer.

NNIT PLAYMAKER. PLAYMAKER Et redskab til aktiv refleksion over din holdsætning, din placering på banen og dine målchancer. NNIT PLAYMAKER PLAYMAKER Et redskab til aktiv refleksion over din holdsætning, din placering på banen og dine målchancer. FORMÅL NYE PERSPEKTIVER OG MULIGHEDER It-rollen er under stærk forandring, påvirket

Læs mere

Temahæfte 09 spil dig på landsholdet

Temahæfte 09 spil dig på landsholdet Temahæfte 09 spil dig på landsholdet DBUs Fodboldskole Temahæfte 2009 Officielle sponsorer for DBUs Fodboldskoleaktiviteter fra leg til landshold 1 fra leg til landshold Årets Tema: SPIL dig på landsholdet

Læs mere

EN INTRODUKTION TIL RUGBY

EN INTRODUKTION TIL RUGBY EN INTRODUKTION TIL RUGBY 2015 udgave Spillernes sikkerhed er vigtigst Rugby er en sport med megen fysisk kontakt. For at få det optimale ud af sporten skal du være fysisk og mentalt forberedt og bevidst

Læs mere

ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014

ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014 ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014 s BANER 14. 15. Juni PROGRAM VELKOMMEN TIL ÅRHUSMESTERSKABERNE I FODBOLD 2014 Fodbold har fornøjelsen af at byde jer velkommen til det andet Århus mesterskab i udefodbold.

Læs mere

FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013

FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013 FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE WP 1 BANE OG UDSTYR... 3 WP 2 MÅLENE... 4 WP 3 BOLDEN... 4 WP 4 HUER... 5 WP 5 HOLDENE OG UDSKIFTNINGSSPILLERE...

Læs mere

Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende!

Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende! HVORDAN SPILLER JEG ONLINE? Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende! 0. SKAB DIT PERSONLIGE EMBLEM OG DINE FARVER Du har adgang

Læs mere

Coaching. Kampforberedelse. Coaching af kampen. Omkring det at spille kampe ligger der en række faser, som enhver coach bør være bevidst om.

Coaching. Kampforberedelse. Coaching af kampen. Omkring det at spille kampe ligger der en række faser, som enhver coach bør være bevidst om. Coaching Omkring det at spille kampe ligger der en række faser, som enhver coach bør være bevidst om. Kampforberedelse Sidste træning Udtagelse af spillere Anvendt psykologi under snakken efter sidste

Læs mere

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent CRAWL Fra Plask&Leg til Talent Lidt om mig Træner siden 1993 - Kolding, S68 Hjørring, Roskilde Svømning, Hovedstadens Svømmeklub - Fra svømmeskole, via årgangssvømning til at blive cheftræner Uddannelsesmæssige

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund.

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND PRÆSENTERER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE Sidste års medalje vindere. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND Revideret januar 2008. Danske double spilleregler for

Læs mere