Spillestil for U10 -> U14

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spillestil for U10 -> U14"

Transkript

1 Spillestil for U10 -> U14 Skrevet i et sprog der er forståeligt for aldersgruppen. VI har bolden - Grundlæggende I 11 mands spiller vi Alternativet er, at vi spiller med diamant. (Bruges tillige hos 7 & 9 Mands afd. som rettesnor, dog med ændringer af 'talsystemet' så dette passer til antal spillere på banen) Vi skaber spillere, der søger bolden ikke bolde, der søger spilleren. Kortere pasninger og tæmninger skal helst ske med indersiden af foden med både højre og venstre. Man bruger (i det omfang, det er muligt) den fod der er længst væk, hvorfra bolden kommer. Taktisk kan vi vælge at have kantspillere/winger, der holder bredden i det opbyggende spil, og som søger baglinien i mere traditionel forstand. Eller vi kan vælge at lægge deciderede angribere på kanterne. Med angribere som kanter kan vi vælge at spille et meget direkte spil, hvor angriberne eventuelt har den frihed, at de gerne må skifte plads. Med tre angribere, er det vigtigt, at de alle er med fremme i selve afslutningsspillet. Det er et succes kriterie i sig selv, at vi i kampene har bolden mere end modstanderen. Det er mest udviklende for spillerne at være i boldbesiddelse. Målmanden Målmanden deltager i spillet som markspiller, når vi har bolden. Han skal helst spille bolden modsat den side, som han modtager bolden fra. Hvis reglen er, at målmanden må tage bolden op, skal han kun gøre det i nødstilfælde, idet vi prøver at træne, at man ikke må den tage den op ved tilbagelægning. Målmanden skal være i stand til at sætte spillet hurtigt i gang efter hjørne eller frispark til modstanderen. Det vil sige at målmanden skal som sin første tanke, efter at han har grebet bolden, vurdere om han kan finde en medspiller, der er godt placeret til at gennemføre en kontra. Målmanden skal kunne sætte spillet i gang med stor præcision med både kast og udspark. Målmanden sætter oftest spillet i gang til back eller midterforsvarer. Han skal som udgangspunkt have en lige så god sparketeknik som en markspiller. Det vil sige, at han i vid udstrækning skal træne pasningsspil og afleveringer ligesom markspillerne. På målspark søger målmanden en af forsvarerne med aflevering langs jorden. Hvis modstanderen presser højt må målmanden sparke langt - ud mod kanterne. Forsvaret I det opbyggende spil skal vi bruge skålen, dvs at vi skal køre bolden rundt i backkæden, oftest med backerne lidt højere placeret på banen end midterforsvar.

2 Backer og forsvarere skal opmuntres og motiveres til at modtage bolden fra målmanden og tage sig af det opbyggende spil. Hvis back eller midterforsvar ikke kan skille sig af med bolden, skal de andren forsvarer falde ned i banen for at give plads til at spille bolden tilbage og videre rundt. Der spilles enkelt rundt i forsvaret og med tålmodighed dvs. at man forsøger at spille med få berøringer. Oftest spilles nærmeste mand i backkæden. Vi skal undgå at løbe bolden frem. Til gengæld må både backer og midterforsvar gerne tage meter, hvis der pludselig er meget plads til at føre bolden frem. Midterforsvar må gerne gå med på midtbanen for at skabe overtal. Hvis det sker skal de andre forsvarer holde igen. Backerne skal også være opmærksomme på, at der mangler en spiller i forsvaret. Afleveringer fra forsvarsspillere frem i banen, der kan holdes fladt og på jorden - SKAL holdes på jorden. Ind imellem er det vigtigt, at spille en aflevering fra forsvar til dyb angriber eller offensiv midtbanespiller. Denne aflevering åbner muligheden for at flere spillere bliver retvendte. Dybdeløb fra vores backer skal oftest ske på ydersiden af modstanderens backs. Overlab skal ske dynamisk og i ryk oftest på ydersiden af boldholderen. Eksempelvis fra back en på kantspilleren. Overlab må ikke ske, når kantspilleren er vendt ned i banen eller kigger ned mod eget mål, hvorved han ikke inviterer til det. Overlab skal helst ske, når kanten er retvendt. Midtbanespillerne Midtbanespillerne skal orientere sig inden de modtager bolden, således at de kan fornemme, hvor frie de er. De skal orientere sig ved lige at kigge over skulderen. De skal også være i stand til at skabe plads til sig selv ved at gennemføre en lille forfinte. Den defensive midtbanespiller kan vælge at falde ned mellem forsvarerne. Eller han kan placere sig få meter foran forsvaret. Hvis det sker, skal begge backer med det samme stå højt i banen. På den måde går man periodevis over og spiller med færre forsvarsspillere. Det er vigtigt, at forsvarsspillerne ikke kommer til at være på linje, men at den ene træder op i banen for at være støtte i det opbyggende spil. I det opbyggende spil skal de spillere, der skal modtage bolden være opmærksomme på, at de ikke kommer til at skygge for hinanden. Det vil sige, at man sørger for at man ikke står på linje og dækker hinanden, når boldholderen søger en mulighed for aflevering. Kanterne Kantspilleren inviterer til overlab, når han på sin førsteberøring eller dribling vinkler løbe med bolden ind i banen, hvorved der pludselig bliver plads til at løbe på ydersiden. Det kan i den situation også være en af midtbanespillerne, der laver overlab.

3 Kanten kan løbe dybt på både yderside og inderside af modstanderback en. Hvis vi har hurtig boldcirkulation, og modstanderforsvaret ikke får sideforskudt, kan kanten nogle gange finde plads til at løbe på indersiden af back en dette kan især ske, hvis der er relativt langt imellem modstanderens back/forsvare. Angriberen Angriberen bevæger sig oftest i en bredde af banen, der svarer til straffesparksfeltets bredde. Hvis han søger kanterne, er det fordi kantspilleren har bevæget sig ind i banen. Angriberen skal have et samarbejde med de(n) offensive midtbanespiller med henblik på at søge ned i banen (og hente bolden) og true dybden, hvorved han sætter de andres forsvarere i bevægelse. Omstillinger Hvis vi erobrer bolden tilbage på vores egen banehalvdel er det mest indlysende at spille bredt og holde fast i bolden. Med tålmodighed, lad bolden gøre arbejdet. Hvis vi erobrer bolde fremme på modstanderens banehalvdel skal vi i første omgang kigge dybt altså vurdere om vi med hurtigt spil dybt eller driblinger direkte på forsvar kan skabe en målchance. Omstillinger og kontraer skal udføres i højt tempo. Man skal kunne se på spillerne, at de søger at komme til afslutning med få afleveringer. Afslutningsspil overfor forsvar i balance Som udgangspunkt søger vi først den dybe aflevering til angriberen på den sidste 1/3 af modstanderens banehalvdel. I det omfang det er muligt skal vi nå at have 3-4 mand i feltet, når der er indlæg fra kanterne. Hvis kanten nå baglinien er det en god regel at bolden enten helst skal spilles højt og ind ved 2 stolpe (fordi forsvarerne oftest lukker det forreste område af) eller man skal spille skråt tilbage til opkommende midtbanespillere. På indlæg søger angriberen forreste område offensiv midt området mellem lille felt og straffesparkspletten. Modstatte kant skal altid nå med ind under mål (bagerste område), når der kommer indlæg fra modsatte side. Hvis angriberen søger ned mod bolden, skal de(n) offensive midtbanespiller(ere) være opmærksomme på det rum eller den lomme, som angriberen efterlader sig. Vi skal altid være opmærksomme på riposter. Frispark til os

4 Frispark foran mål, der skal sparkes direkte sparkes oftest af venstrebenet i højre side og højrebenet i venstre side. Hvis vi får frispark på midten af banen er det en god ide at tage dem hurtigt, fordi modstanderen ofte er uopmærksom. Hvis ikke det er muligt må der bruges tid på at finde en medspiller. Frispark på siderne sparkes imod det lille felt foran målmanden. Indløbene skal være vel timede (venstrebenet sparker fra højre side og omvendt) Hjørnespark til os Vi har følgende muligheder på hjørne: Det korte, hurtige hjørne, hvor bolden spilles hurtigt til medspiller, hvorefter sparkeren løber uden om, får bolden igen og afslutter eller lægger bolden ind over. Kombinationer hvor der skiftes plads mellem flere spillere, der er grupperet foran målmanden. DE har bolden - Grundlæggende Vi spiller forsvarsspil efter kombinationen af zoneopdækning og blokforsvar. Vi spiller med sideforskydning og pres, støtte, sikring. Vores preslinie er afhængig af modstanderen, og vores ønske om at forcere og lægge pres. Når modstanderen har bolden handler det om at stå således, at vi dækker banen af og samtidig gør det så nemt for os som muligt at erobre bolden højt på banen. Vi forsøger at gå meget hurtigt i genpres, når vi taber bolden. Nærmeste mand skal reagere med at presse med det samme. Forsvarerne skal undgå at gå i glidende tacklinger med mindre det er absolut eneste mulighed for at erobre bolden eller undgå et skud på vores mål. Ved at blive på benene har man langt bedre muligheder for at reagere og følge med modstanderen. Vores spillere er rigtig gode til at prikke bolde. Det vil sige, at vi i stedet for at fokusere på at tackle bold/mand, så koncentrerer vi os om at få spillet bolden væk fra modstanderen. Det betyder, at vi træner timingen i at prikke bolden, når modstanderen netop har haft et touch på bolden. Bolde, der sparkes ud fra modstandernes målmand må helst ikke nå at hoppe på jorden foran vores forsvar. Disse bolde skal mødes mens de er i luften. Presspil Vi lægger højt pres på hold, der er pasnings- og tempomæssigt svagere end os. Det kan også være en fordel at lægge højt pres mod hold, der bruger mange stationer i det opbyggende spil, eller hold, hvor spillerne ofte glemmer at blive retvendt, når de modtager bolden.

5 Vi har succes i vores presspil, når: (1) Modstanderen tvinges til at spille bolden ud af banen. (2) Modstanderen mister bolden i 1V1 situation og vi fastholder boldbesiddelse (3) Modstanderens aflevering opsnappes af vores spillere og vi fastholder boldbesiddelse Når vi løber i pres er vi opmærksomme på ikke at buse for meget. Det betyder at vi skal komme tæt på modstanderen, uden at vi bliver afdriblet med det samme. Det kræver, at man kigger på bolden og har et lavt tyngdepunkt. Når der mangler pres på modstanderens boldholder falder forsvaret, og backerne trækker ind. Jo tættere, man kommer på eget mål jo tættere kommer forsvarerne til at stå. Man klemmer sammen for at undgå, at modstanderne kan finde plads til at spille boldene i dybden. Er der pres på modstanderen og især når modstanderen er fejlvendt - kan alle (sikringsspillerne) bevæge sig fremad. Hvis modstanderen spiller bagud skal alle sikringsspillere bevæge sig fremad. Vi skal helst løbe til pres, når bolden er under vejs. Hvis man ikke lige er tæt nok på, skal man vente med indgreb (prikke bolden), indtil modstanderen har taget første træk. En fejlvendt spiller må ikke få lov til at vende sig og vi skal komme så tæt på ham som muligt og samtidig forsøge at kunne se bolden (i denne situation er det meget vigtigt at undgå at lave frispark). Når vi råber eller kommunikerer til den spiller der er tættest på modstanderens boldholder, bruger vi højre-venstre info. Derved fortæller vi medspilleren, hvilken side, som det er vigtigst for ham at dække fra (med henblik på nemmest at erobre bolden). Dødbolde til modstanderen Vi skal springe på alle bolde der i nærheden af os og i luften om ikke andet for at genere modstanderen og undgå at de kommer for let til bolden. Spillestil for U15 -> U21 SPILLESYSTEM Vi vil som udgangspunkt spille 4:3:3. Alternative løsninger 4:5:1 eller 3:4:3 VI BOLD Opbygnings- og afslutningsspil Opbygnings- og afslutningsspil - målmand Målmanden skal altid være en mulig spilstation. Skal spilles på den/det rigtige fod/ben.

6 Bolden skal som udgangspunkt vendes/spilles i modsat retning hvor den kom fra. Målmanden kan efter modstanders standardsituation, sætte spillet hurtigt i gang ved erobring i luften, redning mv., enten ved kast eller spark frem til kanterne. Opbygningsspil - overfor lavt- og middel pres Bolden skal spilles rundt i forsvarskæden. Som udgangspunkt spilles nærmeste mand. Variation af centrale forsvarsspillere: aflevering til fri kantspiller. De 2 bagerste centrale midtbanespillere søger boldholder for at lægge af (med vinkel) eller vende bolden. Dette gøres ved at foretage midtbaneløb, hvor bolden 'hentes'. Den øverste centrale midt venter/søger frie rum andre steder centralt. Angriberen søger ned i banen for at være spilstation ved fremadrettet spil. Han søger ned for at lægge af, gerne med vinkel. Den øverste centrale midtbanespiller søger herefter op i det rum angriber har forladt. Vi søger at spille op/ned/ud eller op/ned/op, med brug af angriber, øverste midt. Dette gøres på den sidste 1/3 af banen. (I) Kantspiller, der "spiller i forkert side", kan trække ind i banen mellem modstanders forsvarslinie og midtbanekæde. Kantspiller, der "spiller i rigtig side" holder som udgangspunkt bredden og arbejder på at komme i dybden bag modstandernes forsvarslinie med henblik på indlæg. Backs skaber brede / spiller offentsivt, i den side kantspilleren trækker ind. Den modsatte back trækker ind i banen og forbliver i forsvarslinien med de 2 centrale forsvarsspillere. Den ene centrale forsvarsspiller "lukker" hullet efter back i fremdrift. (vi sideforskyder) Vi søger at spille fra side til side, ind over midt med korte pasninger. Dette gøres med stor præcision i pasningerne. Dette gøres som udgangspunkt på den første 2/3 af banen. (S) Centrale forsvarsspillere bliver som udgangspunkt tilbage. De holder spillet flydende ved at spille bolden hurtigt fra side til side. Spillet i forsvarskæden søges at spilles ved at skabes vinkler. Der spilles 'i skål' Opbygningsspil - overfor højt pres Bolden spilles rundt med førstegangsafleveringer i vinkler i forsvarskæden. Hvis fri: Centrale midtbanespiller henter bolden vha. midtbaneløb fra backs/central forsvarer - spiller med førstegangsafleveringer enten til central forsvarer modsat eller ud til back - centrale midtbanespillere må som udgangspunkt ikke forsøge vending i denne situation hvis han er presset. (han skal spille 'næsebold') Er han ikke presset, skal han søge vending, og bryde deres kæder med aflevering - bredt før dybt Fra backkæde kan ligeledes anvendes lange diagonalskift til fri kant. Er vi ikke i stand til at spille bolden rundt med den nødvendige præcision og sikkerhed, sparkes bolden frem mod angriber eller mod modstanders bagrum (frimærkerne). Kæderne skubbes herefter hurtigt op og fokus lægges på såvel 1. som eventuelt 2. bolden med aggressivt pres på modstanders boldholder. Opbygningsspil - standardsituationer Målspark: Der veksles mellem korte og lange udspark afhængig af situationen. Som udgangspunkt spilles bolden ud af feltet overfor lavt og middel pres og når modstanders forsvar er i balance. Overfor højt pres og modstanders forsvar i ubalance sparkes hurtigt ud. Her sparkes mod kanterne.

7 Frispark: "Langt" fra mål skal disse tages hurtigt og gerne være fremadrettet, hvis der herigennem er en klar fordel, ellers tages disse med fornuft og tålmodighed. Indkast: Tages af backs på de første 2/3 af banen med mindre der er en klar fordel i at tage det hurtigt og backs ikke er på plads. Som udgangspunkt kastes med vinkel fremad eller bagud. Der kastes ikke lige ind i banen. Opbygningsspil - generelt Man gør sig hele tiden spilbar for sine medspillere for at der derved skabes flere afleveringsmuligheder. Efter aflevering foretages bevægelse for igen at være spilstation. I pressede situationer spilles som udgangspunkt bagud, i upressede spilles fremad/sidevejs. Afslutningsspil - overfor forsvar i balance På kant, i eller omkring feltet (sidste 1/3) udfordres i 1v1 situationer. Dybe stikninger i frit rum til angriber foretages først på sidste 1/3 Dybdeløb af øverste central midtbane hvis og når angriber søger ned mod boldholder. Dybdeløb af kant foretages indenom modstanders backs. Dybdeløb af backs foretages udenom modstanders backs. Indlæg fra kanterne - pres på forreste stolpe af angriber, bagerste stolpe af modsatte kant, midterrum (mellem plet og lille felt) af øverste midtbane samt feltets kant af bagerste midtbane. Således at vi har 4 mand i feltet. Ved alle afslutninger skal der følges op og afsluttes på eventuelle riposter. Afslutningsspil - overfor forsvar i ubalance På kant, i eller omkring feltet (sidste 1/3) udfordres i 1v1 situationer. Dybe stikninger i frit rum til angriber foretages først på sidste 1/3 Dybdeløb af øverste central midtbane hvis og når angriber søger ned mod boldholder. Dybdeløb af kant foretages indenom modstanders backs. Dybdeløb af backs foretages udenom modstanders backs. Indlæg fra kanterne - pres på forreste stolpe af angriber, bagerste stolpe af modsatte kant, midterrum (mellem plet og lille felt) af øverste midtbane samt feltets kant af bagerste midtbane. Således at vi har 4 mand i feltet. Ved alle afslutninger skal der følges op og afsluttes på eventuelle riposter. Afslutningsspil - standardsituationer Hjørnespark og frispark Alle standardsituationer skal udføres med stor grad af koncentration, uagtet om det sker hurtigt eller med tålmodighed. Afslutningsspil - generelt Altid 1 central (midtbane) spiller i centrum til opsamling af bolden der cleares fra modstander for at fastholde trykket.

8 Centrum er her som udgangspunkt et sted mellem modstanders felt og midten af banen. Vi skal forsøge at komme til afslutning i alle situationer. Ved afslutninger lige omkring eller tæt under mål: skud - afslut fladt hovedstød - heades nedad Omstillingsspil - De / Vi VIGTIGT: Alt efter hvor bolden erobres, spilles dybt før bredt (I) / bredt før dybt (S). Ved erobring/generobring på egen banehavldel, spiller vi efter (S) princippet hvor vi spiller bredt før dybt. Der spilles rundt med tålmodighed. Ved erobring/generobring højt på banen spilles som udgangspunkthurtigt frem i banens længderetning og dette sker efter (I) princippet hvor vi spiller dybt før bredt. Første aflevering skal være fremadrettet i banens længderetning, gerne så dybt som muligt. Kæderne skubbes herefter hurtigt op, således at vi står kompakt. Omstillingsspil - Vi / De VIGTIGT: Alt efter hvor bolden bliver erobret af modstander/tabt af egen spiller, følger vi følgende principper. Ved erobring/tab på modstanders banehalvdel, søges hurtig generobring (i en periode på max 10 sek). Dette gøres ved højt og aggresivt pres på boldholder. Her lægges der pres fra nærmeste mand, den næstnærmeste støtter - genpres. Resten af holdet falder og reorganisere (centrere). Ved tab/erobring af bold på egen banehalvdel, søger nærmeste mand at skærme af uden at buse, den næstnærmeste støtter - genpres. Der dækkes af således at vi søger at få spil ud af banen. Resten af holdet falder og reorganisere (centrere). DE BOLD Erobring - og forsvarsspil Målmand Denne skal fungere som sweeper. Har hovedansvaret for bagrummet (feltet). Denne skal dirigere og kommunikere hørligt med forsvarskæden. Denne skal være "på" og være hørlig i sin dirigeren af også de øvrige medspillere på banen. Denne skal udstråle autoritet og selvtillid. Forsvarsspil i balance Udgangspunkt: Vi vil spille efter princippet pres støtte sikring med blok, hvor der altid skal være pres på boldholder på den preslinie/eller i det område på banen 1. forsvarer (angriberen) vælger at lægge

9 presset i. (Om vi vælger højt, middel eller lavt pres vil afhænge af vores egen formåen, modstanderens styrke samt efter situationen i kampen). Vi spiller med sideforskydning i bagkæde og på midtbanen. Forsvars- og midtbanekæde sideforskyder i forhold til bolden og dens bevægelser. Sideforskydningen sker mens bolden er i bevægelse, og styres af modsatte back/kant. Som udgangspunkt befinder alle sig mellem bolden og eget mål. Angriber deltager som udgangspunkt ikke i forsvarsspillet, hvis denne er i en position på banen, højere end bolden ved erobring/tab. Situationsbestemt: Er bolden på kanten presser kantspiller/back op således at kæderne i form danner en "hockeystav". Angriber holder midten ved, at angriber skærmer for aflevering tilbage til forsvarsmidten og øverste centrale midt falder og dækker indad og nedad i midten. Er bolden centralt, trækker såvel kanter som backer ind i banen til aftalte positioner. Central forsvarsspiller er ansvarlig for at skubbe op - hvem der gør dette aftales før hver kamp. Rummet mellem forsvar og midtbane, dækkes som udgangspunkt af den ene af de centrale midtbanespillere, også ved modløb fra modstanders angriber fra vores forsvarslinie. Centralt forsvar holder midten, backs og kanter tager kant/backs. Forsvarsspil i ubalance Ved boldtab hvor modstanderne forsøger sig med hurtigt omstillingsspil presser nærmeste mand uden at buse på modstanders boldholder, den næstnærmeste støtter - genpres. Resten af holdet falder og reorganisere (centrere). Ved opspil gennem midt, skal forsvarskæden centrere og falde ned på linie. Den enkelte situation afgøre, hvor dybt der skal faldes før forsøg på bolderobring. Forsvarsspil - generelt Ved pres på modstanders boldfører uden kommunikation bagfra - dækkes indad og nedad. Ved bandespil følges bandende spiller. Når modstanderen har kontrol over bolden dækkes af. (ikke buse). Vi arbejder efter højre / venstre princip, hvor bagerste mand styre hvilken side der dækkes af. Forsvarsspil - standardsituationer Hjørnespark - Opstilling: Målmand har som udgangspunkt det lille felt foran målet og "luftballon" bolde. 1 mand sørger bold og er dermed den 'frie mand'. Han opholder sig i bagerste rum af feltet inden afvikling af dødbolden 1 dækker forreste område. Løber ud ved kort hjørne 1 i bagerste del af feltet. Spilleren er som udgangspunkt placeres ved bagerste stolpe/kanten af lille målfelt. 1 mellem straffesparkspletten og kanten af feltet for hindring af skud fra kanten af feltet. Denne spiller skal også være hurtigt fremme i forsøg på at slå kontra. 1-3 fremme. (hvis vi ønsker at ødelægge deres standardopstillinger) Denne/disse sørger for opsamling af bolde clearet af forsvaret samt at søge boldbesiddende medspiller ved contra. Resten af spillerne mandsopdækker for herigennem at lægge maksimalt pres på modstander. Vigtigt:

10 Der skal være øjenkontakt på bolden. Bolden skal søges og konsekvent cleares. Frispark i og udenfor feltet. Centrale midtbanespillere har ansvar for kontakt til målmand. Målmanden styrer antallet af spillere i muren og dens placering - som udgangspunkt 4-5 spillere i muren med de højeste spillere yderst. Muren består som hovedregel af midtbanespillere. 4-5 spillere i forsvarskæden på linie bagved. Centrale forsvar lægger forsvarslinien. Angriber bliver liggende fremme eller er eventuelt med i mur eller anden forsvarsmæssig opgave. Erobringsspil - standardsituationer Målspark til modstander. Vi kan vælge afhængig af situationen i kampen at Tvinge målmanden til at sparke ud ved at lade angriber og 1-2 midtbanespillere ligge højt på banen. Falde og dermed give mulighed for modstandernes målmand at spille bolden ud. ad. 1: Vi dækker zone centralt på banen med lille afstand mellem kæderne både dybt og bredt. Der skal tryk på 1. bolden, 2. bolden skal angribes aggressivt og vindes. Efter spark falder forsvarskæden. Hvis den ene af de centrale forsvarsspiller går frem for at søge bolden, falder den ene af de centrale midtbanespillere tilbage på dennes plads, eller den øvrige del af forsvarskæden centreres og falder ind som i blok/zone i sparkeøjeblikket. Dette aftales endeligt i optakt. Målmanden står langt fremme for at sweepe på eventuelle bolde ned mod feltet. ad. 2: Se forsvarsspil i balance Frispark ude på banen Vi skal være opmærksomme på hurtige igangsættelser. Indkast Tæt på mål og ved kast ind i feltet dækkes som udgangspunkt som ved hjørnespark. Vi skal være opmærksomme på hurtige kast.

Den røde tråd DBUs spillerudviklingsmodel fra U15 A-landshold. Dansk Boldspil-Union. Filosofi Udviklingssystem. Struktur. Offensivt.

Den røde tråd DBUs spillerudviklingsmodel fra U15 A-landshold. Dansk Boldspil-Union. Filosofi Udviklingssystem. Struktur. Offensivt. Dansk Boldspil-Union Filosofi Udviklingssystem Offensivt Struktur Defensivt Kreativitet Den røde tråd DBUs spillerudviklingsmodel fra U15 A-landshold fra leg til landshold Indhold Kolofon Udgiver Dansk

Læs mere

Den Røde tråd Sportslig og social målsætning for Hobro IK Fodbold Indholdsfortegnelse

Den Røde tråd Sportslig og social målsætning for Hobro IK Fodbold Indholdsfortegnelse Den Røde tråd Sportslig og social målsætning for Hobro IK Fodbold Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Baggrund og rammer for sportslig og social målsætning. 2 HIK s formålsparagraf... 2 Fodboldafdelingens

Læs mere

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling Øvelseshæfte over 12 Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling 2009 Kære DGI fodboldskole ledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af vores fodboldskoler i DGI. Det kan

Læs mere

Aldersrelateret træning forsvarlig og målrettet træning af børn og unge

Aldersrelateret træning forsvarlig og målrettet træning af børn og unge Dansk Boldspil-Union Team Danmark Børn skal overraskes! Skab et godt fodboldmiljø Børn ser muligheder Fodbold skal være sjovt Lige hold leger bedst Fokus på udvikling Bind 1: 5-14 årige Aldersrelateret

Læs mere

ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS...

ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS... ÅBNINGER MOD 6:O FORSVAR... 3 'AGF'... 4 BACK-CENTERKRYDS MED FLØJOPPRES... 5 LINKØBING... 6 BACK/BACK... 7 GURKBURK... 8 GURKBURK MED KRYDS... 9 ØSTTYSKER - (kort/lang)... 10 HELSINGØR - (kort kryds)...

Læs mere

P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver

P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver P-opgave: Den offensive back aktioner og opgaver Jens Letort September 2011 Den offensive back aktioner og opgaver P-opgave Jens Letort 2011 Side 1 Indholdsfortegnelse P-opgave: Den offensive back aktioner

Læs mere

If you can dream it You can do it!

If you can dream it You can do it! If you can dream it You can do it! 1 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...2 FORORD...4 VEJLEDENDE ÅRSPLAN...5 SVØMNING...6 FÆLLESMÅL...6 Indskoling... 6 Mellemtrin... 6 Overbygning... 7 LÆSEPLAN...7

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

Øvelseshæfte. 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre

Øvelseshæfte. 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre Øvelseshæfte 9-12 årige Teknisk træning - afslutninger Koordinationstræning Kampen - at spille med andre 2009 Kære DGI fodboldskoleledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af

Læs mere

Hjælpetræner - elev www.dgi.dk/badminton

Hjælpetræner - elev www.dgi.dk/badminton V I S H V A D D U K A N Hjælpetræner elev www.dgi.dk/badminton DGIbadminton HJÆLPETRÆNERKURSUS DGIbadminton Udgivet af Danske Gymnastik & Idrætsforeninger Badmintonudvalget, september 2002, 1. udgave.

Læs mere

Fieldhockey en introduktion

Fieldhockey en introduktion Fieldhockey en introduktion Ole Fuglsang, Hockeyklubben Odin Fotos: Kristoffer Juel Poulsen Forord Denne bog er skrevet af undertegnede, men den kunne ikke blive til uden andre menneskers hjælp. Bogen

Læs mere

ULTIMATE en introduktion til undervisning 1

ULTIMATE en introduktion til undervisning 1 ULTIMATE en introduktion til undervisning 1 Forfatterens forord Kære idrætslærer. Kompendiet giver en idé om hvad ultimate er, og indeholder øvelser og forslag til forløb i gymnasier og folkeskolernes

Læs mere

FRA TALENT TIL TOPSPILLER

FRA TALENT TIL TOPSPILLER FRA TALENT TIL TOPSPILLER Træningsmanual for AGF Elite U13-U19 Fra talent til topspiller - træningsmanual for AGF Elite U13-U19 AGF Fodbold 2009 1. udgave, 1. oplag INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. MÅLSÆTNING 1.1

Læs mere

FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013

FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013 FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 FINA VANDPOLOREGLER 2013-2017 August 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE WP 1 BANE OG UDSTYR... 3 WP 2 MÅLENE... 4 WP 3 BOLDEN... 4 WP 4 HUER... 5 WP 5 HOLDENE OG UDSKIFTNINGSSPILLERE...

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

6-14 årige. Øvelseshæfte. Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder NU MED NYE ØVELSER. SoccerTrix. - elektroniske lektier

6-14 årige. Øvelseshæfte. Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder NU MED NYE ØVELSER. SoccerTrix. - elektroniske lektier Øvelseshæfte 6-14 årige SoccerTrix - elektroniske lektier Gode lege og spil Tips, tricks og finurligheder til fodboldskolens børn NU MED NYE ØVELSER 2009 Kære DGI fodboldskoleledere og instruktører Vi ønsker

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

Indhold. Angreb. Styring. 20 Sæsoner. 15 gameplay: 23 TeknISke udfordringer. Skud Skud, flugter og hovedstød. A Indersideskud. 27 Andre spiltyper

Indhold. Angreb. Styring. 20 Sæsoner. 15 gameplay: 23 TeknISke udfordringer. Skud Skud, flugter og hovedstød. A Indersideskud. 27 Andre spiltyper 1 Styring 15 gameplay: tips og tricks 16 Opsætning af spillet 16 Sådan spiller du spillet 17 EA SportS Football Club-kampdag 17 EA SportS Football Club 18 FIFA Ultimate Team Indhold Styring Bemærk: Styringsvejledningen

Læs mere

get moving inspirationskatalog 60 minutter om dagen og gerne mere www.getmoving.dk

get moving inspirationskatalog 60 minutter om dagen og gerne mere www.getmoving.dk get moving 60 minutter om dagen og gerne mere inspirationskatalog www.getmoving.dk Get Moving Inspirationskatalog Sundhedsstyrelsen, 2015 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S Emneord:

Læs mere

VELKOMMEN SOM BØRNETRÆNER RIBE BOLDKLUB

VELKOMMEN SOM BØRNETRÆNER RIBE BOLDKLUB VELKOMMEN SOM BØRNETRÆNER I RIBE BOLDKLUB 1 Velkommen som børnetræner i Ribe Boldklub Tak fordi du vil være med til at sikre, at børn i Ribe Boldklub får nogle gode fodboldoplevelser. I Ribe Boldklub tror

Læs mere

Den vigtigste regel er dog: anvendelsen af den sunde fornuft.

Den vigtigste regel er dog: anvendelsen af den sunde fornuft. Denne publikation udarbejdet til breddehåndbolden fortæller om de vigtigste håndboldspilleregler og kommer med eksempler og forklaringer, der gør det lettere at forstå, hvad de enkelte regler betyder omsat

Læs mere

1-2-TRÆNER VOLLEYBALL KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER

1-2-TRÆNER VOLLEYBALL KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER VOLLEYBALL 1 KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER 2 VOLLEYBALL INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen på kursus 3 Underhåndsserv 8 Baggerslag 10 Fingerslag 12 Smash 14 Sådan vælger du de øvelser, som du vil bruge i træningen

Læs mere

Trænerstart. Trænerstart. - med bolden i centrum

Trænerstart. Trænerstart. - med bolden i centrum Inspirationshæfte DBU Uddannelse Trænerstart Trænerstart - med bolden i centrum Trænerstart Forord Kære nye træner! Du er førstegangstræner? måske er du sågar nødløsningen på din søns/datters hold? Fortvivl

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

Idékatalog KICKSTARTER. Udarbejdet af:

Idékatalog KICKSTARTER. Udarbejdet af: Udarbejdet af: Deltagere og instruktør,, på Kickstarterkurset august-oktober 2012 Indholdsfortegnelse Generelt... 4 Brætspil på en ny måde... 5 Kryds og bolle (udendørs og indendørs):... 5 Kortene i ringen

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95 Angreb mod zoneforsvar Hvorfor skal man som coach beskæftige sig med angreb mod forskellige former for zone forsvar.

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

03. MATEMATIK 04. ENGELSK

03. MATEMATIK 04. ENGELSK BRUG INDERSIDEN AF BOLDEN INDHOLDSFORTEGNELSE 01. INDLEDNING Indledning Forord... 1 Indledning Lidt om Akademiet Fodbold Fulton... 2 Indledning Om materialet... 4 Indledning Der er ikke noget så praktisk

Læs mere

5 MINUTTERS AKTIVITETER

5 MINUTTERS AKTIVITETER FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 5 MINUTTERS AKTIVITETER Her kan du finde inspiration og idéer til aktiviteter af 5 minutters varighed, hvis dine elever trænger til en pause, hvor de får pulsen op og ilt til

Læs mere