Anbefalinger til byrådet fra 17.4 udvalget om sundhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anbefalinger til byrådet fra 17.4 udvalget om sundhed"

Transkript

1 Anbefalinger til byrådet fra 17.4 udvalget om sundhed Marts 2019 Fra MODVILJE til MOD og VILJE

2 2 Indledning Sundhed er en forudsætning for, at borgerne kan leve det liv, de ønsker. For at det lille barn leger og lærer. For at den unge kommer godt på vej med uddannelse og arbejde. For at den voksne danner familie og tager del i arbejdsmarkedet og samfundslivet. Og for at den ældre lever længst muligt i eget liv. Region Syddanmarks Sundhedsprofil Hvordan har du det 2017? der blev offentliggjort i marts 2018, viser, at det går tilbage med sundhedsadfærden og at uligheden i sundhedstilstanden vokser. Det gælder både på nationalt plan og i Assens Kommune. Byrådet har med høringsudkastet til Vision 2030 klart tilkendegivet, at Assens Kommune skal være en sund kommune både når vi taler om den fysiske og den mentale sundhed, og hvor borgerne har den højeste livskvalitet i Region Syddanmark. Assens Kommune kan ikke indfri denne ambition alene der er brug for, at alle aktører samarbejder og tager medansvar. Derfor nedsatte byrådet i efteråret 2018 et 17. stk. 4 opgaveudvalg om sundhed, der fik til opgave at komme med konkrete anbefalinger omkring sundhed til brug for arbejdet med at formulere en ny sundhedspolitik for Assens Kommune. Opgaveudvalgets opgave KL kom i 2018 med et nyt sundhedsudspil Forebyggelse for fremtiden. Her italesættes det, at der i mange år har været nationalt politisk fokus på sygdom og behandling men at tiden nu er kommet til at fokusere på at forebygge. Der er ikke råd til at fortsætte med at behandle os ud af udfordringerne. Vi skal styrke borgernes muligheder for et godt og sundt liv. Det kræver, at vi sætter tidligt ind og tør investere i forebyggelse. KL kommer i sundhedsudspillet med seks pejlemærker til kommunerne. Byrådet stillede opgaven til opgaveudvalget med udgangspunkt i disse seks pejlemærker: Hvilke potentialer er der for at fremme borgernes sundhed i lokalområderne i Assens Kommune? Hvordan kan vi arbejde med, at alle får mulighed for et sundt liv at vi tager fælles ansvar, og at der er kvalitet i indsatsen? Hvordan kan vi arbejde for, at alle børn får en sund start på livet, der fremmer deres trivsel, udvikling og læring? Hvordan kan vi arbejde for, at alle unge får plads i fællesskabet og kommer godt på vej i uddannelse og job? Hvordan kan vi arbejde for, at flere vælger et røgfrit liv, og ingen børn og unge begynder at ryge? Hvordan kan vi arbejde for, at flere drikker mindre alkohol, og at ingen børn og unges liv skades af alkohol? Hvordan kan vi arbejde for, at flere lever et liv med bedre mental sundhed og trivsel? Hvordan borgere, civilsamfund og erhvervsliv i fællesskab bedst arbejder med sundhedsfremme og forebyggelse?

3 3 vidensgrundlag Udvalgets arbejde tager bl.a. afsæt i nedenstående evidensbasseret viden/fakta og data på området. KL s sundhedsudspil Forebyggelse for fremtiden (januar 2018) Sundhedsstyrelsens nye Forebyggelsespakker (april 2018) Region Syddanmarks Sundhedsprofil Hvordan har du det 2017? Skolesundhedsprofil og Trivselsmåling Sygdomsbyrden i Danmark Risikofaktorer Sygdomsbyrden i Danmark Sygdomme Medlemmerne i opgaveudvalget Medlemmerne i opgaveudvalget om sundhed har bestået af tre politikere og otte borgere / videnspersoner. Karin Christiansen, formand for opgaveudvalget, byrådsmedlem (V) Rie Nielsen, byrådsmedlem (V) Berit Schaldemose, byrådsmedlem (A) Børge Koch, Videncenterchef ved KOSMOS - det Nationale Videncenter, UC SYD Bjarne Stenhøj Hansen, Idrætskonsulent DGI, Medlem af Folkeoplysningsudvalget Per Helding Madsen, Skoleleder Vissenbjerg Skole Truels Schultz, Landsformand for Diabetesforeningen Inge Thorup, Aktiv i Sund i Aarup, Uddannet sygeplejerske Kathrine Havelund, forælder til børn i Assens Kommune, læge Maja Nørager Lauvring, næstformand for Ungerådet Tommy Clark Andersen, medlem af Ungerådet Aflevering af anbefalinger og læsevejledning Opgaveudvalget har arbejdet i perioden fra 8. oktober 2018 til 23. februar 2019, og afleverer anbefalinger til byrådet i form af nærværende notat samt i en mundtlig præsentation den 27. marts Notatet beskriver udvalgets seks anbefalinger til byrådet en anbefaling som svar på hvert af KL s seks pejlemærker. For hver af de seks anbefalinger giver opgaveudvalget konkrete bud på, hvad byrådet skal beslutte af konkrete tiltag for at løse sundhedsudfordringen i Assens Kommune. Rækkefølgen af tiltagene er ikke udtryk for en prioritering. Tiltagene er i alfabetisk rækkefølge beskrevet uddybende i et bilag bagerst i notatet.

4 4 Forord fra opgaveudvalgets formand Opgaveudvalget har haft en stor optagethed af, at de konkrete anbefalinger omkring sundhed, ikke skal ende som en tekst i en folder, der står på en hylde, som kun et fåtal læser. Vores opfordring er derfor, at sundhedspolitikken skal kunne mere end det! Politikken skal igangsætte sundhedsbølgen fra MODVILJE til MOD og VILJE! Ikke en sundhedsbølge, der moralsk løfter en pegefinger over nogen, men en sundhedsbølge, der motiverer til, at vi alle tager ejerskab til og ansvar for at give alle mulighed for at leve et godt og sundt liv her, hvor vi bor. Den sundhedsudfordring, vi står overfor, kan ikke løses af nogen alene, men den kan løses, hvis vi har viljen til at stå sammen om, at gøre det sted vi bor til et sundere og bedre sted at leve, og at byrådet har modet til at træffe de beslutninger, der fordrer det. I Assens Kommune har vi en rigdom af ingredienser, som vi ved er afgørende for, at vi kan leve et sundt liv. Tør vi stå sammen om at sætte dem i spil? Vi har skøn natur, utallige stærke fællesskaber, lokalområder hvor nærhed og nærvær vægtes højt med det i hånden kan vi i fælles omsorg for hinanden sikre både vores egen og vores nabos sundhed. På trods af, at sundhed er et personligt ansvar, så kan vi ikke være sunde alene, for sundhed handler også om at have det godt med mennesker omkring sig. Vi er hinandens sundhed, og derfor er det betydningsfuldt, hvad vi kan gøre i fællesskab og for hinanden. Opgaveudvalgets anbefalinger peger derfor ind i helt konkrete handlinger, der giver svar på, hvordan sundheden fremmes, her hvor vi bor, og hvordan vi ved fælles hjælp kan nå målet om, at alle kan leve et godt og sundt liv! På opgaveudvalgets vegne ønskes god læselyst! Formand Karin Christiansen

5 5 Anbefalinger fra 17.4 opgaveudvalg om sundhed Når byrådet skal vende udviklingen, så borgere i Assens Kommune har den højeste livskvalitet i Region Syddanmark i 2030, anbefaler 17.4 udvalget, at følgende indgår i en ny sundhedspolitik: 1. Det sunde liv. Fælles ansvar. Mod og vilje Byrådet skal med en ny Sundhedspolitik igangsætte en sundhedsbølge: Fra modvilje til MOD og VILJE, hvor alle aktører tager ansvar for at fremme egen og andres sundhed. Ulighed i sundhed reduceres via fællesskaber og særlig håndholdt indsats for dem, der har brug for det. Sundhedspolitikken skal tale til alle. 2. En sund start på livet Sundhedspolitikken skal forpligte til en forventningsafstemning med især forældre samt andre aktører omkring det enkelte barn, så vi tager et fælles ansvar for børn og unge. De første 1000 dage af et barn liv sættes der særligt fokus på det vi ved, der fremmer børns trivsel, udvikling og læring og skaber mønsterbrydere. 3. Alle unge på vej i uddannelse og job Sundhedspolitikken skal medvirke til, at de unge bliver robuste i livet og får mere tro på sig selv. Vi skal skabe mulighed for, at alle unge deltager aktivt i et fællesskab. Der er brug for alle, og man kan få succes i livet på mange måder. 4. Ingen børn og unge skal begynde at ryge Sundhedspolitikken skal medvirke til at gøre Assens Kommune røgfri i Vi har den første røgfrie generation i 2030 og antallet af daglige rygere er faldet til under 2 %. Der er røgfri arbejdstid på alle kommunale arbejdspladser og røgfri skoletid på alle skoler og ungdomsuddannelser. 5. Ingen børns liv skal skades af alkohol Sundhedspolitikken skal sikre, at der er alkoholpolitik på alle kommunale arbejdspladser og på alle skoler og ungdomsuddannelser. Der skal ske en tydelig forventningsafstemning mellem skole og forældre, og derfor har unge i Assens Kommune tidligst alkoholdebut som 16 årige. 6. Mental sundhed og trivsel for alle Sundhedspolitikken skal knække koden, så vi får alle med i fællesskaber igennem hele livet. Alle skal motiveres til at være fysisk aktive og bruge naturen mere.

6 Pejlemærke 1 Hvordan kan vi arbejde med at alle får mulighed for et sundt liv at vi tager fælles ansvar, og at der er kvalitet i indsatsen? 6 Anbefaling Det sunde liv. Fælles ansvar. Mod og vilje Byrådet skal med en ny Sundhedspolitik igangsætte en sundhedsbølge: Fra modvilje til MOD og VILJE, hvor alle aktører tager ansvar for at fremme egen og andres sundhed. Ulighed i sundhed reduceres via fællesskaber og særlig håndholdt indsats for dem, der har brug for det. Sundhedspolitikken skal tale til alle. Hvordan Hvis det skal lykkes at igangsætte sundhedsbølgen: Fra MODVILJE til MOD og VILJE og vende udviklingen i vores sundhedstilstand vurderer 17.4 udvalget, at det kræver, at byrådet i forbindelse med vedtagelsen af en ny Sundhedspolitik: Skaber de bedste rammer og betingelser for, at alle i Assens Kommune gennem hele livet lige fra børnene til de ældre kan opleve bedre fysisk, mental og social sundhed samt flere gode leveår. Har mod i forhold til at træffe de nødvendige beslutninger og prioriteringer. Sætter tydelige mål med tilknyttet handlingsanvisning baseret på evidens. Følger op på udviklingen løbende, så indsatsen kan justeres, hvis den ikke har den ønskede effekt. Giver ressourcer til en Sundhedskoordinator, som kan sikre koordinering og skabe sammenhæng omkring implementering af Sundhedspolitikken. Har langt og kort lys på i forhold til nødvendige indsatser. Der skal et langt sejt træk til at vende sundhedstilstanden men der skal ske noget nu. Sikrer håndholdt indsats til dem, der har størst behov for hjælp til at leve sundere Skaber ejerskab og opmærksomhed på den fælles sundhedsudfordring. Indgår partnerskaber med andre aktører f.eks. private virksomheder, lokalråd, foreninger mm. Giver incitament til handling, bl.a. via bonuspuljer til lokalråd, ungeråd, idrætsforeninger, som kan søges på baggrund af opnåede resultater eller tiltag, der skaber sundhedsfremme. Videreudvikler potentialer der allerede er i gang. Formidler budskaberne målrettet til de forskellige aktører Form og formidling af sundhedspolitikken 17.4 udvalget anbefaler, at Sundhedspolitikken består af et styringsdokument, som bl.a. anvendes i implementering på tværs af organisation og i forhold til effektmåling på mål og indsatser. Hvis byrådet vil igangsætte en sundhedsbølge skal budskaberne i politikken formidles målrettet mod de mange forskellige målgrupper og aktører på deres kanal og ikke via styringsdokumentet. Formidling af budskaber skal være drevet af mennesker. Det være sig f.eks. lokale rollemodeller eller ambassadører. Formidlingen kan ske via trendsættere/youtubere, borgerberetninger, infomøder i lokalområderne, møde med virksomhedsnetværk, uddannelsesinstitutioner, sociale medier som FaceBook og Instagram, mm., tegnefilm, plakater mv. Ejerskab og motivation er vigtige nøgleord. Derfor skal der i formidlingen være fokus på det, vi gerne vil have mere af. Vi skal bl.a. bruge humor, engagement, personlige beretninger mv. Fælles logo, som bruges i al formidling. Alle skal føle sig som en del af en fælles indsats. Dette understøttes med det fælles logo FRA MODVILJE TIL MOD OG VILJE.

7 7

8 Pejlemærke 2 Hvordan kan vi arbejde for, at alle børn får en sund start på livet, der fremmer deres trivsel, udvikling og læring? Anbefaling En sund start på livet Sundhedspolitikken skal forpligte til en forventningsafstemning med især forældre samt andre aktører omkring det enkelte barn, så vi tager et fælles ansvar for børn og unge. De første 1000 dage af et barns liv sættes der særligt fokus på det vi ved, der fremmer børns trivsel, udvikling og læring og skaber mønsterbrydere. 8 Hvordan Tydelig forventningsafstemning omkring ansvar mellem kommune og forældre Råd og vejledning til forældre allerede 200 dage før fødsel Samlet sundhedsplan for de første 1000 dage i børns levetid Styrk arbejdet med de nye pædagogiske læreplaner i kommunens dagtilbud Forældreskole, hvor forældre får viden om, hvad der er godt for deres børn Job og familie Eksisterende indsats videreudvikles Håndholdt indsats i forhold til borgere, der har størst behov for hjælp til at leve sundere *Dette pejlemærke omhandler børn i alderen frem til skolestart.

9 9

10 10 Pejlemærke 3 Hvordan kan vi arbejde for at unge får plads i fælleskabet og kommer godt på vej i uddannelse og job? Anbefaling Alle unge på vej i uddannelse og job Sundhedspolitikken skal medvirke til, at de unge bliver robuste i livet og får mere tro på sig selv. Vi skal skabe mulighed for, at alle unge deltager aktivt i et fællesskab. Der er brug for alle, og man kan få succes i livet på mange måder. Hvordan Fritidspas så alle unge får mulighed for at deltage i en fritidsinteresse Samarbejde med foreninger om go fun, så unge fortsætter med at dyrke idræt Kortlægning og mere synlighed omkring eksisterende tilbud til alle aldersgrupper, så flere får motion, frisk luft og deltager i fælleskaber. Kommunens skønne natur skal udnyttes bedre Frivilligt arbejde og fritidsjob til unge bl.a. via indførelse af Entreprenørskab for alle klasser i folkeskolen og øget samarbejde med foreningerne Styrk arbejdet med det obligatoriske emne/timeløse fag Sundhed, seksual- og familiekundskab via udarbejdelse af Årshjul på skolerne omkring sundhed/trivsel og bevægelse Tydelig forventningsafstemning omkring ansvar mellem kommune og forældre Forældreskoler - mere viden til unge og forældre om uddannelses- og jobmuligheder alle har værdi MOT-skoler, som er et koncept, der giver de unge større robusthed og MOD til at sige fra Mere idræt i skolen og kompetenceudvikling af lærere (erfaringer fra Svendborgprojekt) Skab frirum til børn og unge, hvor der ikke skal præsteres *Dette pejlemærke omhandler børn i alderen fra skolestart og indtil man som ung kommer i job.

11 11

12 Pejlemærke 4 Hvordan kan vi arbejde for at flere vælger et røgfrit liv, og ingen børn og unge begynder at ryge? 12 Anbefaling Ingen børn og unge skal begynde at ryge Sundhedspolitikken skal medvirke til at gøre Assens Kommune røgfri i Vi har den første røgfrie generation i 2030 og antallet af daglige rygere er faldet til under 2 %. Der er røgfri arbejdstid på alle kommunale arbejdspladser og røgfri skoletid på alle skoler og ungdomsuddannelser. Hvordan Røgfrie skoler i Assens Kommune Røgfri arbejdstid på alle kommunale arbejdspladser, så vi er rollemodel for andre arbejdspladser Styrk arbejdet med det obligatoriske emne/timeløse fag: Sundhed, seksual- og familiekundskab MOT-skoler, som er et koncept, der giver de unge større robusthed og MOD til at sige fra Forældreskole hvor forældre får viden om, hvad der er godt for deres børn Tydelig forventningsafstemning omkring ansvar mellem kommune og forældre Forældretelefon så det er nemt for forældre at få råd og vejledning Fritidspas så alle unge får mulighed for at deltage i en fritidsinteresse Partnerskabsaftaler med andre aktører om røgfri kommune 2030 Forebyggelsespakke for tobak Rygestopkurser

13 13

14 14 Pejlemærke 5 Hvordan kan vi arbejde for at flere drikker mindre alkohol, og ingen børns og unges liv skades af alkohol? Anbefaling Ingen børns liv skal skades af alkohol Sundhedspolitikken skal sikre, at der er alkoholpolitik på alle kommunale arbejdspladser og på alle skoler og ungdomsuddannelser. Der skal ske en tydelig forventningsafstemning mellem skole og forældre, og derfor har unge i Assens Kommune tidligst alkoholdebut som 16 årige. Hvordan Styrk arbejdet med det obligatoriske emne/timeløse fag: Sundhed, seksual- og familiekundskab MOT-skoler, som er et koncept, der giver de unge større robusthed og MOD til at sige fra Forældreskole hvor forældre får viden om, hvad der er godt for deres børn Alkohol- og festaftaler mellem forældre (erfaringer fra Island) Tydelig forventningsafstemning omkring ansvar mellem kommune og forældre Forældretelefon så det er nemt for forældre at få råd og vejledning Fritidspas så alle unge får mulighed for at deltage i en fritidsinteresse Forebyggelsespakke alkohol

15 15

16 Pejlemærke 6 Hvordan kan vi arbejde for at flere lever et liv med bedre mental sundhed og trivsel? 16 Anbefaling Mental sundhed og trivsel for alle Sundhedspolitikken skal knække koden, så vi får alle med i fællesskaber igennem hele livet. Alle skal motiveres til at være fysisk aktive og bruge naturen mere. Hvordan Involver lokalområderne bl.a gennem lokalråd og ved at skabe incitament via bonuspuljer Gør projekt Sund i Aarup til et pilotprojekt, der kan inspirere andre lokalområder Kortlægning og mere synlighed omkring eksisterende tilbud til alle aldersgrupper, så flere får motion, frisk luft og deltager i fælleskaber. Kommunens skønne natur skal udnyttes bedre. Fælles ansvar for, at alle aldersgrupper har mulighed for at deltage i fælleskaber Flere i job og ind i arbejdsfællesskaber Mere grundmotorik i institutioner 0-6 år Styrk arbejdet med de nye pædagogiske læreplaner i kommunens dagtilbud Styrk arbejdet med det obligatoriske emne/timeløse fag: Sundhed, seksual- og familiekundskab jf. Undervisningsministeriet bl.a. via udarbejdelse af Årshjul på skolerne omkring sundhed/trivsel og bevægelse Mere idræt i skolen og kompetenceudvikling af lærere (erfaringer fra Svendborgprojekt) MOT-skoler, som er et koncept, der giver de unge større robusthed og MOD til at sige fra Fritidspas så alle unge får mulighed for at deltage i en fritidsinteresse Samarbejde med foreninger om go fun, så unge fortsætter med at dyrke idræt Skab frirum til børn og unge, hvor der ikke skal præsteres Børn, unge og deres nære omgivelser skal have digital dannelse Gratis og let tilgængelig psykologhjælp til unge i psykisk mistrivsel (forebyggende indsats ved de første tidlige tegn) Forældretelefon så det er nemt for forældre at få råd og vejledning Forebyg livsstilsygdomme, kroniske sygdomme og forhal de alvorlige sygdomme- fx demens ved at få flere til at dyrke motion Forebyggelsespakker Mental sundhed / Fysisk aktivitet / Overvægt

17 17

18 18 Bilag - Uddybning af konkrete handlingsanvisninger I bilaget er opgaveudvalgets konkrete handlingsanvisninger for de seks pejlemærker beskrevet uddybende i alfabetisk rækkefølge. Alkohol- og fest aftaler mellem forældre Der skal være alkoholaftaler i alle 7., 8., og 9. klasser. Forældrenes holdning til de unges alkoholforbrug har stor betydning, og derfor drøftes dette på alle årgange allerede senest fra 6.klasse. Der skal være tydelige krav og forventninger til forældrene om deres rolle. Der kan hentes inspiration til arbejdet i erfaringerne fra Island og der skal tages udgangspunkt i lokale data. Børn, unge og deres nære omgivelser skal have digital dannelse Der skal tages kollektivt ansvar for arbejdet med digital dannelse og børn og unges brug af sociale medier. Der skal sættes fokus på de glansbilleder medier som Instagram og Facebook kan fremstille, og som lægger et pres på de unge. Skole og forældre skal klæde børn og unge bedst muligt på til deres færden på digitale platforme. Det skal indgå som en del af styrkelsen af skolens arbejde med sundhed og trivsel i forbindelse med de timeløse fag. Læs mere her: regeringen.dk/nyheder/her-er-ungepanelets-raad-til-sundhedsministeren/ Ejerskab og incitamenter til handling Assens Kommune kan ikke løfte sundhedsudfordringen alene, og derfor er det vigtig, at alle aktører tager ejerskab og medansvar. Byrådet kan ikke igangsætte en sundhedsbølge ved at videreformidle en sundhedspolitik alene som et styringsdokument. Der skal gives incitament til handling, bl.a. via bonuspuljer til lokalråd, ungeråd, idrætsforeninger, som kan søges på baggrund af opnåede resultater eller tiltag, der skaber sundhedsfremme. Alle beslutningstagere skal forholde sig til sundhedsbegrebet, så den fælles ansvarlighed gennemsyrer hele kæden. Gode historier anerkendes og deles, og der udnævnes evt. lokale sundhedsambassadører, der hjælper med at få de sidste 20 % af borgerne med (mindske ulighed i sundhed). Ligeledes sikres ejerskab og motivation til at deltage aktivt i sundhedsbølgen via konkrete handlinger og med fokus på det dobbelte KRAM (kost, rygning, alkohol og motion kobles til den enkelte borgers kompetencer, relationer, accept og mestring). Erfaringer på Island De sidste 20 år har man med succes reduceret unges forbrug af alkohol, tobak og stoffer på Island. Det har man bl.a. gjort ved at arbejde med forældreansvar og give de unge mulighed for af dyrke fritidsaktiviteter og bruge mere tid sammen med deres forældre. Læs mere om indsatserne og resultaterne her: Flere i job og ind i arbejdsfællesskaber Flere på kanten af arbejdsmarkedet skal ind i job og ind i arbejdsfællesskaber. Undersøgelser viser, at lige præcis det at være en del af et arbejdsfællesskab og dermed bidrage positivt til fællesskabet i høj grad bidrager til ens sundhed og livskvalitet. Den sundhedsfremmende indsats skal være tæt knyttet sammen med det at blive en del af et arbejdsfællesskab. Forældreskole Tilbud til alle gravide og til forældre med børn frem til 10. klasse, hvor de får mere viden om, hvad vi ved er godt for barnet/den unge. Det skal være med til at sikre klar og tydelig forventningsafstemning i forhold til forældreansvaret. Jf. erfaringer på Island kan der skabes motivation hos forældre ved at tage udgangspunkt i lokale data. Der hvor jordemødre /sundhedsplejersker/ praktiserende læger vurderer, at der er behov for ekstra hjælp, skal det være et obligatorisk tilbud. Som en mindre aktiv indsats kan en folder udleveres til nybagte forældre, der opsummerer gode kostråd fra SST, råd og vejledning ved akut sygdom etc. F.eks. kunne man bruge format som i Region Midtjylland: sundhed/akut-sygdom/sygdom.-hva-sa/influenza_postkortet_tryk.pdf. Ovenstående er ment som en hjælp til at navigere i den jungle af råd og meninger (f.eks. på facebook) om, hvad der er bedst for børn.

19 19 Forebyggelsespakke alkohol Forebyggelsespakke for Alkohol implementeres på tværs af afdelinger i Assens Kommune og andre aktører. Læs mere her: planlaegning/kommuner/forebyggelsespakker. Forebyggelsespakke for tobak Forebyggelsespakke for Tobak implementeres på tværs af afdelinger i Assens Kommune og andre aktører. Herunder Rygestopkurser som tilbud til borgere, der er rygere. Der er pt ca daglige rygere. Læs mere her: planlaegning/kommuner/forebyggelsespakker Forebyggelsespakke mental sundhed / Fysisk aktivitet / Overvægt Forebyggelsespakkerne implementeres på tværs af afdelinger i Assens Kommune og andre aktører. Læs mere her: Forebygge livsstilsygdomme, kroniske sygdomme og forhale de alvorlige sygdomme som fx demens ved at dyrke motion Mennesker med kronisk sygdom er i meget forskellig grad belastet af deres sygdom. Fælles for mange er, at de på grund af deres sygdom lever med nedsat livskvalitet og risiko for forværring af deres sundhedstilstand generelt. Vi skal forebygge, at borgere med risiko for at få en kronisk sygdom bliver syge og tilpasse tilbud i forhold til syge borgeres ressourcer for at tage ansvar og aktiv del i egen sundhed. Vi skal gøre borgeren så uafhængig af sundhedsvæsenet som muligt og støtte dem i at blive på de laveste indsatstrin længst muligt med den mindst indgribende indsats. Forældretelefon Det skal være nemt for forældre at få råd og vejledning, hvis man har brug for hjælp til små eller store spørgsmål, der omhandler ens barns sundhed eller trivsel. Allerede ved de første tegn, skal forældre have muligheden for at få råd og vejledning og dermed bidrage til at forebygge eller afhjælpe barnets/den unges problemer. Læs mere her: Fritidspas Give alle unge mulighed for fritidsaktiviteter via fritidspas (Evt. mulighed for finansiering i samspil med andre aktører). Erfaringer på Island viser en sammenhæng mellem unge menneskers forbrug af tobak, alkohol og stoffer og deres fritidsaktiviteter. Det at indgå i fælleskaber og bruge tiden fornuftigt nedsætter forbruget. (se ovenfor). Frivilligt arbejde og fritidsjob Der er undersøgelser der viser, at deltagelse i frivilligt arbejde giver dobbelt så gode chancer for at have en god mental sundhed. Et styrket samarbejde med foreningslivet skal muliggøre, at flere unge bliver frivillige. Fritidsjob er en mulighed for unge til at få kendskab til forskellige jobmuligheder / uddannelser og blive en del af arbejdsfælleskaber. En mulighed er, at indføre Entreprenørskab på alle klasser i folkeskolen, som er et samarbejde mellem virksomheder og folkeskoler. Der kan indhentes inspiration fra flere skoler i Assens Kommune, Herning Kommune, UVM s Skole-virksomhedssamarbejde i udskolingen. Fælles ansvar for, at alle aldersgrupper har mulighed for at deltage i fælleskaber Uanset alder skal borgere i Assens Kommune have mulighed for at deltage i fælleskaber. Vi har et fælles ansvar for at give den hjælp, der giver alle mulighed for at deltage. (Se ligeledes punkt vedr. kortlægning af tilbud). Gratis og let tilgængelige psykologhjælp til unge Langt de fleste unge mennesker har det godt, men vi ved, at flere og flere unge mistrives psykisk, og at de har større fravær og dermed også større risiko for at falde ud af uddannelsessystemet. Jo tidligere vi sætter ind med hjælp til de unge i psykisk mistrivsel, desto større er chancerne for, at deres mentale sundhed forbliver god resten af

20 20 livet. Tilbuddet skal give de unge med ondt i livet mulighed for individuelle samtaler, være lettilgængeligt og gratis. De unge skal kunne henvende sig anonymt, så der ikke bliver oprettet en sag på dem, fordi de ønsker hjælp til at få det bedre. Læs mere her: Ministeren/2018/December/Her-er-ungepanelets-raad-til-Sundhedsministeren.aspx Grundmotorik i institutioner 0-6 år og Mere idræt i skolen Mere grundmotorik i institutionerne 0-6 år og flere idrætstimer i skolen jf. Svendborg resultater. Læs mere her: Involvering i lokalområderne bl.a via bonuspuljer Der motiveres til handling, bl.a. via bonuspuljer til lokalråd, ungeråd, idrætsforeninger, som kan søges på baggrund af opnåede resultater eller ønskede tiltag, der skaber sundhedsfremme. Håndholdt indsats Borgernes forudsætninger og muligheder for at leve sundt er meget forskellige. Det samme er deres forudsætninger og muligheder for at modtage tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse. At mindske uligheden kræver derfor målrettede indsatser, der er bedre tilpasset de borgergrupper, som har mange udfordringer og hvor sundhed ofte kun er én af dem. Mere lighed i sundhed kræver således en klar prioritering af de svageste borgeres sundhed alle de steder, hvor borgerne møder kommunen. Hvis det frivillige foreningsliv ikke kan deltage i løsning af sundhedsudfordringerne (ex. for nogle udsatte borgere) etableres en kommunal indsats, evt. en indsats i et samarbejde, der er tæt på borgerne. Der bør sættes særligt ind i forhold til de mindre ressourcestærke familier evt. via videreuddannelse af sundhedsplejersker. Der skal være mulighed for flere Forældregrupper (ikke kun Mødregrupper), hvor sundhedsplejersken kan deltage og være med til at styrke fælleskabet omkring det enkelte barn. Job og familie i Assens Kommune viderebygning Job og Familie er en indsats til udsatte familier med helhedsorienteret sagsbehandling med tæt samarbejde mellem de tre myndighedsområder Beskæftigelse, Voksen Social samt Børn og Familie kombineret med tilknytning af en familiementor, som har den overordnede kontakt med familien. Der arbejdes bl.a. med handlingsplan for hele familien og flerfaglige møder, hvor alle involverede i den enkelte families sager deltager - familien selv, sundhedsplejerske, repræsentanter fra skole og dagsinstitution, sagsbehandlere, socialrådgivere osv. Kortlægning og mere synlighed omkring eksisterende tilbud til alle aldersgrupper, så flere får motion, frisk luft og deltager i fælleskaber. Kommunens skønne natur skal udnyttes bedre Det skal være nemt at finde frem til tilbud i kommunen. For at få flere med i de mange eksisterende fællesskaber skal der derfor ske en kortlægning/ være en større synlighed omkring eksisterende tilbud. Evt en borger til borger - portal eller en app a la Min Landsby og BOBLBERG.DK. Mere formidling via målrettede kanaler i forhold alder og interesser. Der skal være fokus på, hvordan flere kommer med i eksisterende tilbud frem for nødvendigvis at skabe flere tilbud. Også fokus på selvhjælpsgrupper, som skal kunne bruges af både borgere, pårørende og medarbejdere. Medarbejdere i kommunen med borgerkontakt kan være bindeled til, at følge borgere på vej ind i tilbud i foreningsliv, i lokalområdet mv. Det kan fx være sundhedsplejersken, der følger en familie på vej til Forældre/Barn-gymnastik mv. Behov for ikke eksisterende tilbud kan formidles til foreninger m.fl., som kan have en interesse i at opbygge/tilbyde det. Der er i en lang række videnskabelige studier fundet klare statistiske sammenhænge mellem menneskers nærhed til natur, grønne områder og niveauet af deres fysiske aktivitet og sundhed. - Assens kommune har skov, hav, bakker, vandløb, stier, som kan udnyttes bedre.

21 21 Langt og kort lys Med langt lys og kort lys menes, at der i en kommende sundhedspolitik peges fremad i sundhedsindsatsen med tiltag, der vil bære frugt på den lange bane, men at der også er tiltag - de såkaldte lavt hængende frugter - der allerede kan besluttes i morgen, og som vil have effekt nu. De konkrete handlingstiltag spænder derfor lige fra en sammenhængende plan for børn og unges sundhed startende med de første 1000 dage, styrkelse af arbejdet med de nye pædagogiske lærerplaner og skolernes arbejde med de timeløse fag, til at vi som kommunal arbejdsplads har modet og viljen til at gå forrest som rollemodel. Mere viden til unge og forældre om uddannelses- og jobmuligheder alle har værdi Styrkelse af arbejdet med det obligatoriske emne/ timeløse fag uddannelse og job samt indhold på Forældreskoler. Læs mere her: folkeskolen/fag-timetal-og-overgange/fag-emner-og-tvaergaaende-temaer/obligatoriske-emner. MOT-Skoler Alle skoler i Assens Kommune skal være MOT-skoler. MOT er en helheds-model for, hvordan en kommune eller skole kan arbejde med unge. Programmet henvender sig til klasse i folkeskolen, og der er fokus på unge både i skolen og i fritiden. MOT bruger ung til ung-formidling, øvelser, gode fortællinger, dialog og rollespil for at gøre de unge bevidste om værdien i at træffe egne valg, tage vare på hinanden og vise mod. Giver de unge mod til at sige fra. Giver de unge bevidsthed omkring kammeraters styrker/svagheder og ligheder med en selv. Læs mere her: Partnerskabsaftaler Assens Kommune skal indgå Partnerskaber med alle relevante aktører i Assens Kommune om røgfri fremtid, så færre begynder at ryge, og flere holder op med at ryge. Aktørerne er ungdomsuddannelser, foreninger/haller, lokalsamfundene, erhvervsliv, detailhandel (supermarkeder, købmænd, kiosker, tankstationer), lokalråd, ungeråd m.fl. Det kan være nødvendigt med incitament fx via differentierede tilskud til haller, idrætsforeninger m.fl. Projekt Sund i Aarup bruges som pilotprojekt Foreninger i Aarup og Aarup Lokalråd har iværksat et initiativ, der skal hjælpe borgere til en mere aktiv og dermed mere sund livsstil. Fokus er både mental og fysisk sundhed fællesskab, kost, motion og bevægelse. Man vil gerne samle alle foreninger, institutioner, sundhedsvæsenet, forretninger, virksomheder / personaleforeninger og spisesteder i et fællesskab om SUND I AARUP hvor man står sammen og løfter mere. Projektet kan bruges som pilotprojekt, og kan sammen med andre gode tiltag/initiativer deles og inspirere andre lokalområder. Læs mere her: dk/da/sund-i-aarup-2/ Røgfri arbejdstid på alle kommunale arbejdspladser Der skal stilles krav om, at alle kommunale arbejdspladser skal have røgfri arbejdstid hurtigst muligt, så vi er rollemodel for andre arbejdspladser. Rygestopkurser tilbydes ansatte og skal accepteres ved ansættelse i Assens Kommune, hvis man er ryger. Røgfrie skoler i Assens Kommune Der skal stilles krav om, at alle skoler i Assens Kommune skal være røgfri hurtigst muligt. Ansatte og elever, der ryger skal have tilbudt rygestopkursus. Tobak skal være et obligatorisk punkt på dagsorden til alle forældremøder. Råd og vejledning til forældre allerede 200 dage før fødsel Sundhedsplejersken eller en sundhedskonsulent har første møde med familien hurtigst muligt efter graviditet er konstateret via samarbejde med de praktiserende læger. Forældrene informeres bl.a. om Forældreskole tilbud.

22 22 Samarbejde med foreninger om go fun Der skal være plads til alle i foreningerne. I års alderen falder mange unge ud af foreningslivet (måske fordi de ikke kan komme med på 1. holdet). Det er samme alder, hvor rygning og alkohol begynder at blive interessant, og hvor deltagelse i fritidsaktiviteter kan nedsætte forbruget. Der skal være plads i foreningerne til go fun, hvilket evt. kan fremmes via tilskudsdifferentiering/incitament mm. En mulighed er at indgå en Kommunesamarbejdsaftale med DGI Bevæg dig for livet med fokus på disse unge men også på at få flere af de ældre med ind i fælleskaber for at imødegå ensomhed. Skab frirum til børn og unge, hvor der ikke skal præsteres Som et værktøj til at sikre bedre trivsel hos børn og unge efterlyser de unge, at der i højere grad gøres op med en fremherskende præstations- og perfekthedskultur. Der skal derfor være fokus på, at der også er mulighed for at deltage i inkluderende fællesskaber, hvor der er frirum og hvor der ikke skal præsteres. Læs mere her: regeringen.dk/nyheder/her-er-ungepanelets-raad-til-sundhedsministeren/ Styrk arbejdet med de nye pædagogiske læreplaner i kommunens dagtilbud De seks læreplanstemaer i den nye dagtilbudslov danner et godt grundlag for en sund start for børnene % af børn, der starter i skolen har en usikker motorik. En usikkerhed, der bl.a. kan skabe trivsels- og læringsmæssige udfordringer for det enkelte barn. Mere motorik i dagtilbuddene via en styrkelse af arbejdet med de pædagogiske læreplaner, samt en styrket indsats hos sundhedsplejerskerne ift motorisk træning. Styrk arbejdet med de obligatoriske emner/timeløse fag herunder sundhed, seksual- og familiekundskab. Undervisnings Ministeriets kompetencemål efter 3., 6. og 9. klasse omhandler: Sundhedsfremme, Livsstil, Levevilkår, Rettigheder, Personlige grænser, Følelser, Venskaber, Relationer, Normer og idealer, Krop, Pubertet, Familieliv, Reproduktion og Seksuelle rettigheder og seksuel sundhed, ulighed i sundhed. Der skal arbejdes med mere faste rammer for dette arbejde. Gerne indarbejdet i et årshjul for sundhed og trivsel på skolerne. Organisationen Dansk skoleidræt har meget at byde ind med i den sammenhæng Læs mere her: Mange børn og unge har forskruede kropsidealer, som ingen kan leve op til. Der skal derfor være et obligatorisk forløb omkring kroppen (hvordan den fungerer, den normale krop, den sunde krop, naturlige kropsidealer, mad, motion etc.). Der kan arbejdes med disse emner som del af skolens læringsmål / kvalitetsrapport. Alle skoler skal udarbejde et årshjul for sundhed, trivsel og bevægelse, og der kan hentes inspiration fra Årshjul på Vissenbjerg skole. Sundhedsplan for de første 1000 dage af børns levetid Vi ved, at de første 1000 dage af et barns liv får betydning for resten af deres opvækst. Derfor skal der udarbejdes en samlet sundhedsplan for børnenes første 1000 levedage (dvs. ca. 2 år og 8 mdr.) Det arbejde, der allerede foregår skal styrkes og indgå som del af sundhedsplanen f.eks. arbejdet med de pædagogiske lærerplaner, Forposter, Projekt Hel familie mm, men hvor man udvider med et sundhedsfokus f.eks. ved mistanke om alkoholmisbrug i familien, forældre med psykisk sygdom, kost, rygning, sunde vaner i forhold til en aktiv hverdag mm. Ligeledes er der i dagtilbuddene gode erfaringer med, hvordan man samarbejder og vejleder forældre. Der sættes positivt fokus på, hvordan fagpersoner gerne må have en holdning til, hvad der er godt for det enkelte barn!

23 23

24 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Opgaveudvalgets opgave...2 Medlemmer i opgaveudvalget...3 Aflevering af anbefalinger og læsevejledning....3 Forord fra opgaveudvalgets formand...4 Anbefalinger fra 17.4 opgaveudvalg om sundhed...5 Pejlemærke 1 - Det sunde liv. Fælles ansvar. Mod og vilje...6 Pejlemærke 2 - En sund start på livet....8 Pejlemærke 3 - De unge på vej i uddannelse og job Pejlemærke 4 - Ingen børn og unge skal begynde at ryge Pejlemærke 5 - Ingen børns liv skal skades af alkohol...14 Pejlemærke 6 - Mental sundhed og trivsel for alle...16 Bilag - Uddybning af konkrete handlingsanvisninger Fra MODVILJE til MOD og VILJE

Arbejdspapir / Idekatalog for udvalgenes arbejde med en sundhedsstrategi

Arbejdspapir / Idekatalog for udvalgenes arbejde med en sundhedsstrategi Arbejdspapir / Idekatalog for udvalgenes arbejde med en sundhedsstrategi SÅDAN kommer vi fra MODVILJE til MOD & VILJE Indholdsfortegnelse Indledning Pejlemærke 1 - En sund start på livet Pejlemærke 2 -

Læs mere

Idekataloget til en sundhedsstrategi: SÅDAN kommer vi fra MODVILJE til MOD & VILJE

Idekataloget til en sundhedsstrategi: SÅDAN kommer vi fra MODVILJE til MOD & VILJE Idekataloget til en sstrategi: SÅDAN kommer vi fra MODVILJE til MOD & VILJE Pejlemærker i Sundhedspolitikken Fra MODVILJE til MOD & VILJE udsendt i offentlig høring den 27. juni til 22. august 2019 1.

Læs mere

Sundhedspolitik for Assens Kommune. Fra MODVILJE til MOD & VILJE HØRINGSUDKAST

Sundhedspolitik for Assens Kommune. Fra MODVILJE til MOD & VILJE HØRINGSUDKAST Sundhedspolitik for Assens Kommune Fra MODVILJE til MOD & VILJE HØRINGSUDKAST 1 Indholdsfortegnelse Indledning. side 3 Vision, politiske mål og pejlemærker.. side 4 En sund start på livet.. side 7 De unge

Læs mere

Sundhedspolitik for Assens Kommune. Fra MODVILJE til. MOD og VILJE

Sundhedspolitik for Assens Kommune. Fra MODVILJE til. MOD og VILJE Sundhedspolitik for Assens Kommune Fra MODVILJE til MOD og VILJE 2 Sundhedspolitik for Assens Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...side 3 Vision, politiske mål og pejlemærker...side 4 En sund start

Læs mere

SÅDAN KOMMER VI FRA MODVILJE TIL MOD & VILJE

SÅDAN KOMMER VI FRA MODVILJE TIL MOD & VILJE SUNDHEDSSTRATEGIEN SÅDAN KOMMER VI FRA MODVILJE TIL MOD & VILJE (UDKAST) 1 Sundhedsstrategien: SÅDAN kommer vi fra MODVILJE til MOD & VILJE Indledning Byrådets tværgående Sundhedspolitik Fra Modvilje til

Læs mere

SÅDAN KOMMER VI FRA MODVILJE TIL MOD & VILJE

SÅDAN KOMMER VI FRA MODVILJE TIL MOD & VILJE SUNDHEDSSTRATEGIEN SÅDAN KOMMER VI FRA MODVILJE TIL MOD & VILJE (UDKAST) 1 Sundhedsstrategien: SÅDAN kommer vi fra MODVILJE til MOD & VILJE Indledning Byrådets tværgående Sundhedspolitik Fra Modvilje til

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune

Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune På vej mod Røgfri Kommune Strategi for Røgfri Fremtid i Esbjerg Kommune 2019-2030 - På vej mod Røgfri Kommune Vi skal forebygge, at unge begynder at ryge Esbjerg Kommune har en høj andel af dagligrygere. Især udviklingen blandt

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet

Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Anvendelse af sundhedsprofilen i forebyggelsesarbejdet Lancering af sundhedsprofil 2013, Region Syddanmark, Vejle, 6. marts 2014 Lisbeth Holm Olsen Sundhedspolitik et flagskib for nyt byråd Nationale mål

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker:

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker: At nyde livet er sundt Sundhedspolitikken blev vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2015. Formålet med en årlige rapport er at gøre status på implementeringen af

Læs mere

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Rubrik Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Social og Sundhed Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 VISION...

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik SOLRØD KOMMUNE Sundhedspolitik Titel: Sundhedspolitik 2019 X Udgivet af: Solrød Kommune, Solrød Center 1, 2680 Solrød Strand. Tiltrådt på Byrådsmøde den X. Skriv til Solrød Kommune på e-mail: forebyggelse@solrod.dk

Læs mere

Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken

Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken Punkt 5. Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken 2018-089964 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget drøfter, udkast til ny sundhedspolitik

Læs mere

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik Punkt 2. Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik 2015-2018. 2014-2390. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at Sunde rammer, Lighed i sundhed, Mental

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025

SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 SUNDHEDSPOLITIK 2015-2025 - sunde rammer hele livet Indhold Forord ved Stén Knuth og Michael Gram Indledning Center for Sundhed og Omsorg Folkesundhed Torvegade 15 4200 Slagelse Fotos: Forside: Lene Holck

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018.

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 13. juni 2014 Aarhus kommunes Sundhedspolitik 1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Læs mere

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet Danskernes sundhed De

Læs mere

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 15 ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGENS STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME GRUNDLAGET

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Sundhedspolitik. sunde borgere i alle aldre

Sundhedspolitik. sunde borgere i alle aldre Sundhedspolitik sunde borgere i alle aldre Indholdsfortegnelse Forord....................... 3 Pejlemærke og principper.............. 4 Indsatsområder.................... 5 1. Sunde børn, unge og familier

Læs mere

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi 12. juni 2018 Børne- og Uddannelsesudvalget 12. juni 2018 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 13. Juni 2018 Velfærds- og Sundhedsudvalget Fra 2014 til i dag

Læs mere

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Lev livet godt, hver dag hele livet Hvis man som borger i Glostrup Kommune ønsker at leve livet godt, hver dag hele livet, så kræver det, at man allerede fra fødslen

Læs mere

VISIONSPOLITIK SUNDHEDSPOLITIK. Varde Kommune 2014-2018

VISIONSPOLITIK SUNDHEDSPOLITIK. Varde Kommune 2014-2018 VISIONSPOLITIK SUNDHEDSPOLITIK Varde Kommune 2014-2018 Godkendt af Byrådet den 01.04.2014 1. Indledning Alle borgere i Varde Kommune skal have mulighed for at leve et godt liv hele livet have mulighed

Læs mere

Handicap politik [Indsæt billede]

Handicap politik [Indsæt billede] l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Holbæk Kommunes. ungepolitik

Holbæk Kommunes. ungepolitik Holbæk Kommunes Børneog ungepolitik Indhold Forord... side 3 Udfordringerne... side 4 En samlet børne- og ungepolitik... side 5 Et fælles børnesyn... side 6 De fire udviklingsområder... side 7 Udviklingsområde

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune

lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune lev godt og længe en sundhedspolitik for borgerne i Helsingør Kommune 2017-2022 Sundhed handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at alle borgere er i stand til at leve det liv, de gerne

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2017-2020 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Indledning... 4 Vision... 5 Værdigrundlag... 5 kens indsatsområder... 6 1. Trivsel og

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan 2019-2020 Sammen om mental sundhed Med Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik ønsker vi, at alle i Gladsaxe skal have de bedste rammer og forudsætninger for

Læs mere

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune 2018-2022 1 Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at

Læs mere

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår

Sundhedspolitik. Sundhed. over Billund Kommune. Sociale fællesskaber. Kulturelle faktorer. Livsstil (KRAM) Leve- og arbejdsvilkår Sundhedspolitik Sociale fællesskaber Livsstil (KRAM) Personlige valg og prioriteringer Alder, køn, arv (biologi) Sundhed over Billund Kommune Kulturelle faktorer Leve- og arbejdsvilkår Socialøkonomi, miljø

Læs mere

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi

Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi Anbefalinger til ny forebyggelsesstrategi 12. juni 2018 Børne- og Uddannelsesudvalget 12. juni 2018 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 13. Juni 2018 Velfærds- og Sundhedsudvalget Fra 2014 til i dag

Læs mere

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Forebyggelse og sundhedsfremme i fokus Sundhed er fysisk, psykisk og social velbefindende et mål

Læs mere

OPSAMLING PÅ KONFERENCE SUNDHED PÅ TVÆRS

OPSAMLING PÅ KONFERENCE SUNDHED PÅ TVÆRS OPSAMLING PÅ KONFERENCE SUNDHED PÅ TVÆRS OPSAMLING I det følgende præsenteres de vigtigste forslag til sundhedsfremmende og forebyggende indsatser fra borddrøftelserne ved konferencen om Sundhed på Tværs

Læs mere

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK SUND SAMMEN ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK Kolofon Udgivet: Udarbejdet af Odense Kommune Fotografer: VisitOdense Odense Kommune Colourbox INDHOLDSFORTEGNELSE Sund Sammen - forord... 4 Et sundere arbejdsmarked...

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt Mødetidspunkt 16-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund Indholdsfortegnelse

Læs mere

Til alle interesserede i Frederikssund Kommune. Høring om ny sundhedspolitik

Til alle interesserede i Frederikssund Kommune. Høring om ny sundhedspolitik Til alle interesserede i Frederikssund Kommune Dato 6. februar 2015 Sagsnr. SUNDHED Høring om ny sundhedspolitik Byrådet har på sit møde 28. januar 2015 besluttet at sende forslag til en ny sundhedspolitik

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sundhedspolitik 2012-2015 Gladsaxe Kommune skal være en sund kommune Gladsaxe Kommune vil være kendt for at skabe sunde rammer, som gør det nemmere for borgerne at træffe sunde valg, og som

Læs mere

Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik

Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik Forslag til behandling på xxx møde den xx 2011 Indhold Forord.... 3 Indledning....4 Værdier...6 Målsætninger.... 7 Principper for arbejdet med forebyggelse og sundhedsfremme...8

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

Forebyggelsesstrategi Sammen om børnene og de unge

Forebyggelsesstrategi Sammen om børnene og de unge Forebyggelsesstrategi Sammen om børnene og de unge 1 en nye forebyggelsesstrategi bygger på tankegangen om den rigtige indsats på det rigtige tidspunkt. Det stiller store krav til, at den enkelte medarbejder

Læs mere

Det er glædeligt, at børn og unges fysiske og mentale sundhed sættes i fokus. Haderslev Kommune vil gerne bidrage ind i det arbejde.

Det er glædeligt, at børn og unges fysiske og mentale sundhed sættes i fokus. Haderslev Kommune vil gerne bidrage ind i det arbejde. NOTAT Haderslev Kommune Sundhedssamarbejde og Forebyggelse Nørregade 41, St tv 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 30683956 ann@haderslev.dk 30. januar 2019 Sagsbehandler: Ann Iversen Haderslev Kommunes

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed er en ressource,

Læs mere

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre

Vejle Kommunes Sundhedspolitik Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle Kommunes Sundhedspolitik 2017-2024 T S A K UD Nyd livet! sammen gør vi det bedre Vejle vil Livet I Vejle Kommune er langt de fleste borgere sunde og raske. Sådan bør det fortsat være. Men sundhed

Læs mere

Sammen om sundhed. - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Sammen om sundhed. - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik Udkast i høring Sammen om sundhed - mere af det der virker! Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018 Trivsel skaber sundhed, og man skal tage ansvar for sig selv og andre. Når vi er sammen, tager vi ansvar

Læs mere

Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge. Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL

Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge. Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL Fremtidens sundhedsindsats i kommunerne med fokus på børn og unge Konsulent Nina Gath Center for Social og Sundhed, KL Sundhedsspor og velfærdsspor Den brede dagsorden Sundhedsaftaler Forebyggelsespakker

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

Visioner for Sundhedsaftalen

Visioner for Sundhedsaftalen Visioner for Sundhedsaftalen 2019-2023 I Syddanmark har vi udviklet et solidt samarbejde om patientforløb på tværs af sygehuse, kommuner og praktiserende læger. Udgangspunktet for samarbejdet er vores

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Sammen skaber vi sundhed

Sammen skaber vi sundhed Sammen skaber vi sundhed Sundhedspolitik for Favrskov Kommune 2016-2019 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Vision...5 Sundhedspolitikkens fem temaer: Sunde børn og unge i trivsel...6 Mere sundhed for alle...7

Læs mere

Sammen om sundhed - mere af det der virker

Sammen om sundhed - mere af det der virker Sammen om sundhed - mere af det der virker Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2015-2018 Indholdsfortegnelse Forord 3 Fakta om aarhusianernes sundhed 4 Indledning 5 Kommunen har alle muligheder for at skabe

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK

SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Lighed i sundhed... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale sundhed skal styrkes...11 Sunde arbejdspladser og en sund

Læs mere

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed for kommunerne i Region Hovedstaden Sammen er vi stærkere I foråret

Læs mere

Eksempel på individuel tilrettelagt interviewguide

Eksempel på individuel tilrettelagt interviewguide Side 1 af 5 Eksempel på individuel tilrettelagt interviewguide Intro Kort introduktion af PoHeFa. Mål med interviewet. Etik og spilleregler. Tema 1: Borgerens sundhed Hvordan vil I definere begrebet sundhed?

Læs mere

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL eller stress. Tal for mental sundhed i Hjørring Kommune Stigning i andelen af borgere

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

Sammen Om Sundhed

Sammen Om Sundhed Sammen Om Sundhed 2019-2022 FOR DET GODE OG SUNDE LIV 2 Sammen Om Sundhed 2019-2022 Forord Sundhed betyder noget forskelligt for forskellige mennesker. Sundhed kan både handle om fysisk og mental sundhed,

Læs mere

Sundhed Godkendt den

Sundhed Godkendt den Sundhed Godkendt den 21.2.2019 Denne strategi er todelt med et fokus på mental sundhed og et fokus på fysisk sundhed. Begge dele beskrives nedenfor. Mental sundhed fremgår af del 1 og fysisk sundhed af

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

SAMMEN OM SUNDHED. Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet

SAMMEN OM SUNDHED. Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet SAMMEN OM SUNDHED Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet HJØRRING KOMMUNE, JANUAR 2019 SAMMEN OM SUNDHED Danskernes sundhed

Læs mere

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG I Sundhedspolitikken 2014-2018 har Byrådet opsat seks overordnede målsætninger. Målsætningen for bevægelse

Læs mere

Forklaringer til opsætning og layout

Forklaringer til opsætning og layout 0 Forklaringer til opsætning og layout For at gøre politikken indbydende at læse og for at visualisere centrale pointer, begreber mm. vil dette foreløbige udkast bliver sat korrekt op og illustreret af

Læs mere

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune En sundhedsstrategi, der virker En sundhedsstrategi med to spor Slagelse Kommune har en stor udfordring med befolkningens sundhedstilstand. Sundhedsprofil

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Sund Sammen. Odense Kommunes Sundhedspolitik

Sund Sammen. Odense Kommunes Sundhedspolitik Sund Sammen Odense Kommunes Sundhedspolitik Forord Sundhed er mere end blot fraværet af sygdom. At være sund handler om at have det så godt fysisk, socialt og mentalt, at den enkelte er i stand til at

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr.

Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr. Strategi for Sundhed 2016-2021 Sammen satser vi sundt Oprettet den 9. november 2015 Dokument nr. 480-2015-359074 Sags nr. 480-2014-148763 Indhold Forord... 2 Sundhed fra flere sider... 3 Den Sunde sammenhæng...

Læs mere

Sundhedspolitik

Sundhedspolitik Bilag 1 Sundhedspolitik 2019-2022 Vores sunde Frederiksberg Frederiksberg er Hovedstadens grønne hjerte det skal også være Hovedstadens sunde hjerte. De seneste fire år har vi målrettet arbejdet mod at

Læs mere

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016

Fredericia Kommune. Sundhedsstrategi. Gældende fra oktober 2016 Fredericia Kommune Sundhedsstrategi Gældende fra oktober 2016 Indhold Indledning... 3 Nationale mål... 3 Lokale politiske mål... 4 Temaerne... 4 Sundhed til udsatte og sårbare borgere... 5 Stærke børn

Læs mere

Hvordan arbejde med sundhed på kommunalt niveau - politisk, analytisk og strategisk

Hvordan arbejde med sundhed på kommunalt niveau - politisk, analytisk og strategisk Hvordan arbejde med sundhed på kommunalt niveau politisk, analytisk og strategisk Årsmøde om skolebørns sundhed 10. juni 2014 Anders Seekjær, Odense Kommune Historik i Odense Kommune Afsæt i et ønske om

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr.

Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021. Sammen satser vi sundt. Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr. Oplæg til Strategi for Sundhed 2016-2021 Sammen satser vi sundt Oprettet den 14. august 2015 Dokument nr. 480-2015-284327 Sags nr. 480-2014-148763 Indhold Forord... 2 Sundhed fra flere sider... 3 Den Sunde

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Viborg Kommune i bevægelse

Viborg Kommune i bevægelse Viborg Kommune i bevægelse politik for idræt og motion UDKAST Indhold Indledning....................................................3 Politikkens opbygning....................................... 4 Politikkens

Læs mere

Sundhedsvision og målsætninger WEBUDGAVE

Sundhedsvision og målsætninger WEBUDGAVE Sundhedsvision og målsætninger 1 Indhold Forord...3 Overordnet vision:...5 Borgere i Bevægelse...5 Målsætning 1: Sundhed for Alle...6 Målsætning 2: Sundhed på arbejdspladser...7 Målsætning 3: Sundhed i

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1

SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE. Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK -ET FÆLLES ANLIGGENDE FOR HELE HELSINGØR KOMMUNE EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE Vores vej // Sundhedspolitik // Side 1 SUNDHEDSPOLITIK - ET FÆLLES ANLIGGENDE

Læs mere

FOREBYGGELSE FOR FREMTIDEN

FOREBYGGELSE FOR FREMTIDEN FOREBYGGELSE FOR FREMTIDEN Temadag med inspiration til at sætte forebyggelse på dagsorden i kommunen Forebyggelsen er kommet godt fra start i 2018 KL s sundhedskonference havde forebyggelse som hovedtema

Læs mere

Randers Kommune. Sundhedspolitik

Randers Kommune. Sundhedspolitik Randers Kommune Sundhedspolitik Forord Randers Kommune skal gå forrest og rage op også på sundhedsområdet! Derfor har byrådet forud for denne sundhedspolitik vedtaget en række visioner for sundheden i

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget FØRSTEBEHANDLING VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalgets ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive

Læs mere