MINI-PUBLIC II: Robotter og det meningsfuld arbjedsliv Arbejdermuseet, København 27 November 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MINI-PUBLIC II: Robotter og det meningsfuld arbjedsliv Arbejdermuseet, København 27 November 2018"

Transkript

1 MINI-PUBLIC II: Robotter og det meningsfuld arbjedsliv Arbejdermuseet, København 27 November 2018

2 Cathrine Hasse Professor, antropologi og læring Responsible Ethical Learning with Robotics REELER projektet undersøger fremtidens behov for robot etik i et samarbejde mellem antropologer, robot designere, uddannelsesforskere, filosoffer og økonomer. Sammen udforsker vi empirisk og analytisk forholdet mellem samfundsbehov og robot for at skabe bedre samarbejdsformer. Øvrige store projekter i programmet: Fremtidsteknologi, kultur og læring TEKNOLOGIFORSTÅELSE I PRAKSIS

3 Interdisciplinær forskning også i nye forsknings-og formidlingsmetoder såsom læringslaboratorier, social drama og mini-publics FREMTIDSTEKNOLOGI, KULTUR OG LÆREPROCESSER research-areas/futuretechnology-culture-andlearning/

4 RESPONSIBLE ETHICAL LEARNING WITH ROBOTICS (REELER) Hvem/Hvad vi forsker i Robot designere: Alle der laver robotter: ingeniører, programmører, designere osv. Robotter er maskiner og kulturbærere: An automatically controlled, reprogrammable, multipurpose, manipulator programmable in three or more axes, which may be either fixed in place or mobile for use in industrial automation applications. (ISO 8373) Robotter er også en del af de kulturelle, sociale, og økonomiske aspekter af arbejdspladsen. Beslutningstagere (policy makers) Politiker, embedsmænd, EU e.g. Affected stakeholders Folk der påvirkes af robotter, direkte (brugere) og indirekte.

5 ETNOGRAFISKE FELTARBEJDE: national spredning og forskellige robottyper Feltarbejde periode 1 Feltarbejde periode 2 Feltarbejde periode 3 REELER Roadmap

6 HVAD ER EN DELIBERATIVE MINI-PUBLIC? CAMBRIDGE EXPERIENCE 2017 Bruges som nyt redskab til at forhandle og stemme om vigtige politiske emner (Chambers 2003; Dryzek and Niemeyer 2010; Fung 2003; Gastil 2000; Goodin and Dryzek 2006) Forsøg på at inddrage ordinary citizens chosen through near random or stratified selection from a relevant constituency and tasked with learning, deliberating, and issuing a judgment about a specific topic, issue, or proposal. Warren and Gastil 2015, 562

7 MINI-PUBLIC FORMÅL 1) At give plads til nye stemmer der kan tale for de oversete der kommer til at blive påvirket af robotter. 2) At facilitere videns-baserede debatter (Derfor har alle oplægsholdere fået adgang til REELER-data) 3) At øge den offentlige interesse for at engagere sig i debatten om hvem og hvad der skal definer vores fremtid.

8 MENTIMETER 1.Gå ind på: 2.Skrive følgende kode i det hvide felt. Når du har trykket submit, er du klar til at stemme. 3.Spørgsmålet vil komme frem på skærmen, og når du har svaret, bliver du sendt videre til en venteside indtil næste spørgsmål præsenteres. 4.Hvis du er logget ud af siden gentager du blot pkt. 2. Alle besvarelser er fuldstændig anonyme!

9 REELER FORSKNINGSRESULTATER

10 ET ARBEJDSLIV MED ROBOTTER: Hvordan ændrer robotter din hverdag? Vil de tage dit arbejde? Vil de lette dit arbejde (tunge løft, ensidigt arbejde)? Vil de forandre dit arbejde (til det mere simple, eller mere komplekse)? Vil de forandre krav til medarbejdere (behov for nye færdigheder)? Vil de forandre arbejdspladsen (fysisk bredere hospitalsdøre, fx., men også det sociale miljø)? HVAD ER NYT DENNEGANG?

11 HVORFOR MINI-PUBLIC: DENNE GANG ER DET ANDERLEDES Denne gang sker forandringerne så hurtigt at folk ikke får tid til at tilpasse sig. (Adi Gaskell, Forbes 2017) Folk tror at robotterne vil tage mange arbejdspladser (Eurobarometer 2018) bare ikke deres egen (findings in REELER, as well as in Brougham 2017): The survey found 87.5 percent of respondents either disagreed or strongly disagreed with the statement Smart technology, artificial intelligence, robotics or algorithms could take my job. Det var bizart at læse nogle af de samtaler, men jeg vil tro at uvidenhed kan være lykke.

12 HVAD ER NYT? ARBEJDSLIV MED ROBOTTER: Inde og ude af buret Den klassiske robot, som bruger en gribearm, det var ligesom i 1989, 1990 Ja, jeg mener, vi havde den første robot, før de første mobiltelefoner, eller før den første PC var på alle borde. Det var ikke en revolution dengang. (REELER interview med robotdesigner) Unimate, Kawasaki, cirka 1969 Kuka FlexFELLOW, VW, cirka 2017

13 VIL ROBOTTER OVERTAGE JERES JOBS? Forskere fra Oxford University har offentliggjort en undersøgelse af det amerikanske arbejdsmarked, hvor de kommer frem til at op mod 42 % af jobs, der tidligere har været varetaget af mennesker i servicesektoren og industrien, overtages af robotter og andre automatiserede processer (Frey & Osborne, 2013). I Danmark har Kraka og HK gennemført en tilsvarende analyse, der spår, at op mod 34 % af det danske arbejdsmarked har en høj sandsynlighed (>70 pct.) for at blive automatiseret i løbet af de næste 20 år. Det drejer sig både om traditionelle job, der allerede er påvirket af automatisering, fx industrijob, men samtidig også en række nye job i fx servicesektoren, der ikke tidligere har oplevet automatisering, (LO, 2014, s. 1).

14 MENNESKE JOBS FORSVINDER: 30% af opgaver, 60% af stillinger bliver automatiseret; 80 millioner US and 15 millioner UK jobs bliver overtaget af robotter. (The Guardian) Automatiserings sandsynlighed (pct.): Telemarketer 99% Loan officer 98% Cashier 97% Paralegal/legal assistant 94% Taxi driver 89% Fast food cook 81%

15 NYE KOMMER TIL. In purely quantitative terms, 75 million current job roles may be displaced by the shift in the division of labour between humans, machines and algorithms, while 133 million new job roles may emerge at the same time. Source: The Future of Jobs Report World Economic Forum

16 ROBOTTER KRÆVER NYE FÆRDIGHEDER = NYE UDDANNELSER Source: The Future of Jobs Report World Economic Forum

17 ROBOTTERNE HAR TO SIDER: De letter arbejdet og erstatter arbejdere? Bygge-robotten er både gode og dårlige nyheder for byggearbejdere. [Byggematerialer] vejer omkring kilo; det er standard og byggearbejderne er slidt op efter 2-3 år. Så robotten kan selvfølgelig erstatte 2 eller 3 arbejdere, øh, men den sørger også for at de ikke brækker ryggen, så det er en anden side af den. (Roboticist Peter. Interview in REELER) (MEN: Arbejdere smides ikke ud så robotten kan overtage de genansættes bare ikke )

18 VIL ROBOTTEN FORANDRE ARBEJDET (Fra det simple til det komplekse?) Den hjælper med at løfte og håndtere de tunge løft og påsætningen. Er der noget den ikke kan? Eller bør kunne? Jeg mener: hvad er der tilbage for arbejderen for byggearbejderen? Hvad skal han så lave? Han skal styre robotten, ikke? Ja, men den har så overtaget alt det han plejede at lave (Arbejder kollega til robot i REELER interview) Jeg er bekymret for, at ved at få robotter ind i den sidste del af montagen, så gør vi ikke arbejdet mere interessant. Det plejede at være mennesker der svejsede biler. Det er sejt, at mennesker ikke behøver at svejse biler sammen mere, det er okay. Men hvis robotter kom ind over det kognitive også, det er der, hvor mennesker er rigtig gode. hvad så? (Robotudvikler Hans)

19 VIL ROBOTTERNE FORANDRE KRAV TIL MEDARBEJDERE (behov for nye færdigheder)? Jeg tror ikke, at det sikre arbejde findes længere. Du skal konstant holde dig opdateret Vores viden, og vores videns holdbarhed ændrer sig meget hurtigere. (En medarbejder, interview REELER) Jeg tror, at kommunikation er meget vigtigt også. Hvordan taler vi til folk? Hvordan håndterer vi folk? Social kontakt bliver vigtigere. Med de her bløde værdier får vi øje på, hvordan en person håndterer andre! Også for at kunne lave en særlig form for refleksion og selvevaluering. (En medarbejder, interview i REELER)

20 VIL ROBOTTERNE FORANDRE ARBEJDSPLADSEN (fysisk og det sociale miljø)? R: Når man placerer robotterne i menneskeomgivelser bliver det mere besværligt. ( ) Robotterne får hjul men ikke ben, fordi ben er vanskelige at lave. I: Men robotter kan vel ikke gå på trapper med hjul? R: Ja, det er en ulempe. Men du kan omstrukturere omgivelserne ved hjælp af elevatorer. (REELER interview med robotdesigner) (På de nye hospitaler bygger de en særlig elevator bare til robotter.) Med elektriske biler kan man fjerne alle tankstationer. Det er ikke bare benzintanke men butikker, der forsvinder. (REELER interview med robotdesigner) (Det er ikke kun tankpasseren, eller teknikerne, men lastbilchauffører, kaffepauser, hyggesnacks på turen elektriske biler forandrer sociale relationer på rejsen.)

21 ARBEJDERES REAKTION PÅ IMPLEMENTERING AF ROBOTTER. R: Nogen bliver meget fornærmede, og de forsøger at sabotere robotten. Robotterne er på ingen måde skudsikre. Du kan ikke have en robot, som er i stand til at klare enhver situation. Og i øvrigt har sensorerne fejl. Så når du lærer robotten lidt at kende, så er det let at saboterer dem. I: Har de gjort det, brugerne? R: Ja, helt klart. (Robotudvikler Søren, interview REELER)

22 ARBEJDERES REAKTION PÅ IMPLEMENTERING AF ROBOTTER. R: Et simpelt eksempel er nødstoppene: når du trykker på den fysiske knap, så kan robotten ikke af sig selv gøre sig fri, det skal der et menneske til. Så på den måde kan der gå timer med en robot, der bare står stille i en tilfældig hal, hvor du har brugere, der ikke kan forstå, hvorfor den står der. Eller, endnu værre, de kører ind i dem med deres transportkøretøjer, som de har i bygningerne. I: Hvorfor gør de det? R: Frustrationer af en eller anden art Det er det, vi gætter på, fordi vi forstår ikke, hvorfor nogen ville køre ind i en robot og ødelægger fronten på den. (Robotudvikler Rasmus, REELER interview)

23 MENTIMETER AFSTEMNING Hvem er mest ansvarlig for at sikre et meningsfuldt arbejdsliv med robotter? Hvilke uddannelsesmæssige kompetencer bliver der brug for i fremtiden?

digitaliserings udfordringer

digitaliserings udfordringer 2. NOVEMBER 2017 Professor Cathrine Hasse, Forskningsprogrammet Fremtidsteknologi, kultur og læreprocesser Campus Emdrup Aarhus University caha@dpu.dk Teknologiforståelse og digitaliserings udfordringer

Læs mere

Teknologiforståelse i sygeplejen mere end blot trykke på knapper

Teknologiforståelse i sygeplejen mere end blot trykke på knapper Teknologiforståelse i sygeplejen mere end blot trykke på knapper Hanne Skov, Lektor, Cand. Comm Praksis- og Innovationshuset Professionshøjskolen Metropol Om Technucation Varighed: 2011 2015 Forskere fra

Læs mere

Automatisering på arbejdsmarkedet. En befolkningsundersøgelse

Automatisering på arbejdsmarkedet. En befolkningsundersøgelse Automatisering på arbejdsmarkedet En befolkningsundersøgelse Januar 2016 Automatisering på arbejdsmarkedet Indledning Hele vejen gennem industrialiseringen har indførelse af teknologi betydet, at arbejdsopgaver,

Læs mere

Teknologiforståelse. Hvilken teknologiforståelse har sygeplejestuderende behov for i professionsarbejdet

Teknologiforståelse. Hvilken teknologiforståelse har sygeplejestuderende behov for i professionsarbejdet Teknologiforståelse Hvilken teknologiforståelse har sygeplejestuderende behov for i professionsarbejdet Ulla Gars Jensen Lektor Institut for Sygepleje Technucation Varighed: 2011 2015 Forskere fra 3 institutioner:

Læs mere

Af Emilie Agner Damm Analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Af Emilie Agner Damm Analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ANALYSE OECD: Robotterne koster ikke så mange job som frygtet Fredag den 3. november 2017 Gang på gang er det blevet skrevet, at robotter og anden automatisering kan koste 800.000 job i Danmark. Men organisationen

Læs mere

Danmark i top 10 blandt robotnationer

Danmark i top 10 blandt robotnationer ØKONOMISK ANALYSE 6. januar 2018 Danmark i top 10 blandt robotnationer i verden Antallet af industrirobotter på de danske virksomheder stiger solidt. Danmark er med helt fremme i et internationalt perspektiv

Læs mere

876.689 stillinger er i høj risiko for automatisering

876.689 stillinger er i høj risiko for automatisering 876.689 stillinger er i høj risiko for automatisering Indeværende notat undersøger, hvor mange job der er i risiko for automatisering over de næste årtier. Vi finder at 31 pct. af alle job svarende til

Læs mere

Projekt Danmark 2030 Sagsnr. 13-3545

Projekt Danmark 2030 Sagsnr. 13-3545 Projekt Danmark 23 Sagsnr. 13-3545 Ref. JKA/JKAE Den 3. oktober 214 Ny teknologi: Kæmpe omstilling på arbejdsmarkedet nødvendig Den teknologiske udvikling har været en central drivkraft for vækst og øget

Læs mere

Læring & Medier (LOM) nr Robotter Tema 1: Robotter i skolen

Læring & Medier (LOM) nr Robotter Tema 1: Robotter i skolen Læring & Medier (LOM) nr. 14-2015 ISSN: 1903-248X Læring og Medier (LOM) nr. 14, 2015: Robotter Tema 1: Robotter i skolen Niels Henrik Helms Docent Chef for Uddannelsesdesign & Innovation UCSJ Gunver Majgaard

Læs mere

Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi

Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot og automationsteknologi Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser tager

Læs mere

Notat 18. februar 2014

Notat 18. februar 2014 18. februar 2014 Computere og udskiftning af jobfunktioner Af Nicolai Kaarsen Et arbejdspapir af to forskere fra Oxford Universitet undersøger hvilke jobfunktioner, der i fremtiden kan ventes at blive

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Introduktion til PropTech

Ejendomsforeningen Danmark Introduktion til PropTech Introduktion til PropTech PwC s Financial Services Revision. Skat. Rådgivning. Agenda 01 MARKEDSTRENDS OG DEFINITION AF PROPTECH Smartbuildings, shared economy & Real Estate FinTech 02 TEKNOLOGIER Introduktion

Læs mere

Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed?

Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed? Årets konsulentdag Disruption buzzword eller virkelighed? 4. INDUSTRIELLE REVOLUTION HK præsentation 31. oktober 2017 2 EKSPONENTIEL TEKNOLOGISK UDVIKLING HK præsentation 31. oktober 2017 3 TEKNOLOGI KUNSTIG

Læs mere

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01.

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01. 1 Fremtidens job Følgende notat belyser, på baggrund af data fra World Economic Forum, hvilke udviklingstendenser der i særlig grad forventes at præge fremtidens arbejdsmarked og hvor mange job der, som

Læs mere

Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser tager robotter til sig Fremtiden

Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser tager robotter til sig Fremtiden Innovationsnetværk for de danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robot- og automationsteknologi Kort om RoboCluster Robotter i Danmark og Verden Arbejdsmarkedet Brancher vi ser

Læs mere

Professionel Dømmekraft, Refleksion og Teknologiforståelse Uddannelse og Forskning

Professionel Dømmekraft, Refleksion og Teknologiforståelse Uddannelse og Forskning Professionel Dømmekraft, Refleksion og Teknologiforståelse Uddannelse og Forskning Tiltrædelsesforelæsning d. 18.04.2017 v. Docent Susanne Dau Forskning & Udviklingsafdelingen Forskningsprogrammet Professionsudvikling

Læs mere

Dannelse i uddannelse

Dannelse i uddannelse Dannelse i uddannelse hvad er vigtigt at lære og kunne i fremtiden? Lars Geer Hammershøj Ph.d. og lektor DPU, AU AU AARHUS UNIVERSITET Indledning Min aktuelle forskning Dannelse i uddannelse Hvad er dannelse

Læs mere

9.45 Syv år fra nu: Hvad vil dine kunder have i 2025? Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker FremForsk Center for Fremtidsforskning

9.45 Syv år fra nu: Hvad vil dine kunder have i 2025? Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker   FremForsk Center for Fremtidsforskning 9.45 Syv år fra nu: Hvad vil dine kunder have i 2025? Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk FremForsk Center for Fremtidsforskning B to B e-handel i global vækst De seks generationer

Læs mere

Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi. Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012

Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi. Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012 Innovation i Fysioterapi og Ergoterapi Patricia de Lipthay Behrend Fagfestival den 23.03.2012 Baggrund En stor innovationskraft er ikke bare afgørende for den offentlige sektors legitimitet. Også sektorens

Læs mere

CITIZEN SCIENCE: ONLINE SOCIAL SCIENCE EKSPERIMENTER

CITIZEN SCIENCE: ONLINE SOCIAL SCIENCE EKSPERIMENTER CITIZEN SCIENCE: ONLINE SOCIAL SCIENCE EKSPERIMENTER, BUSINESS AND SOCIAL SCIENCE, AGENDA Citizen Science: Online social science eksperimenter Eksperimenter Social science eksperimenter Om metoden Hvordan

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Af Tatiana Chemi, PhD, Post Doc. Forsker, Universe Research Lab/Universe Fonden i og Danmarks Pædagogiske

Læs mere

CHATBOTS! DM Ditte Wolff-Jacobsen

CHATBOTS! DM Ditte Wolff-Jacobsen CHATBOTS! DM17-7.12.17 Det vi skal nå at tale om Hvad er en chatbot? Lad os se nogle eksempler! Hvorfor taler vi om chatbots lige nu? Chatbot-lingo (CUI, AI, NLP og alt det der )! Hvad kræver det at komme

Læs mere

NY TEKNOLOGI STJÆLER IKKE VORES JOB

NY TEKNOLOGI STJÆLER IKKE VORES JOB NY TEKNOLOGI STJÆLER IKKE VORES JOB ØKONOMISK ANALYSE 10. juli 2017 Ny teknologi stjæler ikke vores job Mere end halvdelen af de virksomheder, der arbejder målrettet med implementering af ny teknologi,

Læs mere

INDIVIDUEL RESILIENS

INDIVIDUEL RESILIENS INDIVIDUEL RESILIENS Key points Verden er ved at blive AVUCA Individer med resiliente tankesæt og kompetencer vil være i stand til at skabe mere resiliente organisationer og fællesskaber Enhver kan lære

Læs mere

Research Ethics. DARMA årsmøde 18. maj, Kathrine Bjerregaard Nielsen. Research Integrity Officer. Danmarks Tekniske Universitet

Research Ethics. DARMA årsmøde 18. maj, Kathrine Bjerregaard Nielsen. Research Integrity Officer. Danmarks Tekniske Universitet Research Ethics DARMA årsmøde Kathrine Bjerregaard Nielsen Research Integrity Officer Hvad er etik i en videnskabelig kontekst? et levende filosofisk engagement i spørgsmålet om hvad der er rigtigt at

Læs mere

Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling

Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling Den Sociale Kapitalfond Analyse Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling November 217 Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen Tlf.: 322 6792 Denne analyse

Læs mere

Test i Danmark 2014. Undersøgelse på TestExpo 2014

Test i Danmark 2014. Undersøgelse på TestExpo 2014 Test i Danmark 2014 Undersøgelse på TestExpo 2014 Indledning I forbindelse med TestExpo-konferencen (www.testexpo.dk) den 30/1 2014 i Bella Center i København blev der foretaget en spørgeskemaundersøgelse.

Læs mere

Third Culture Kids på Ranum Efterskole College

Third Culture Kids på Ranum Efterskole College Third Culture Kids på Ranum Efterskole College N I N A K A A E L Æ R E R O G I N T E R N A T I O N A L M E N T O R P Å R A N U M E F T E R S K O L E C O L L E G E. U N D E R V I S E R I : I G C S E M A

Læs mere

Hvordan motiveres piger i den digitale fabrikationsproces?

Hvordan motiveres piger i den digitale fabrikationsproces? Hvordan motiveres piger i den digitale fabrikationsproces? We call this toilet valley http://www.bbc.com/news/world-africa-38905195 When we design, we bake into the product our own frames, be it through

Læs mere

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed

Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Myndighedssocialrådgiverens kernefaglighed Hvilket mindset har socialrådgivere i denne kontekst? Hvilke præmisser baserer socialrådgiveren sin praksis på? I Dansk Socialrådgiverforening har vi afgrænset

Læs mere

Field Experiments with a Mobile Robotic Field Server for Smart Agriculture

Field Experiments with a Mobile Robotic Field Server for Smart Agriculture Field Experiments with a Mobile Robotic Field Server for Smart Agriculture Af: Tokihiro Fukatsu m.fl. fra National Agriculture and Food Research Organization i Japan, Tokyo Institute of Technology og Shinshu

Læs mere

SCHOOL OF COMMUNICATION AND CULTURE AARHUS UNIVERSITY MARIANNE PING HUANG 12 APRIL 2018 DEVELOPMENT COORDINATOR

SCHOOL OF COMMUNICATION AND CULTURE AARHUS UNIVERSITY MARIANNE PING HUANG 12 APRIL 2018 DEVELOPMENT COORDINATOR Viden- og innovationsmiljøer i Aarhus SCHOOL OF COMMUNICATION AND CULTURE Fødevarer / Agro Food Park +1000 medarbejdere 75 virksomheder og videninstitutioner 100 ha. + 5 ha. forsøgsmarker +45.000 m 2 -

Læs mere

GAME CHANGERS 2014 ANSØGNINGSGUIDE

GAME CHANGERS 2014 ANSØGNINGSGUIDE GAME CHANGERS 2014 ANSØGNINGSGUIDE TRIN 1 ANSØGNINGEN 1.1 Venligst beskriv de sociale problemstillinger og udfordringer, der er for børn i dit samfund og som du ønsker at løse. Beskriv problemets omfang.

Læs mere

Tech-tarium 2.0. Den 19. juni 2019 i Valencia

Tech-tarium 2.0. Den 19. juni 2019 i Valencia Tech-tarium 2.0 Den 19. juni 2019 i Valencia Program - formiddag 09.00-09.30 Tjek in og morgenmad + mulighed for besøg hos leverandører 09.30-10.00 Indsigt i nye teknologier og brugen heraf ved digitaliseringschef

Læs mere

EOT Robotindustriensom. styrkeposition

EOT Robotindustriensom. styrkeposition EOT 090519 Robotindustriensom dansk styrkeposition World-leading robotics centre Odense Robotics is a global leader in industrial robots and automation. - Cobots invented here - Innovation in mobile robots

Læs mere

Fremtidens København, arbejdsmarked, organisation og de unge for Københavns Lærerforening

Fremtidens København, arbejdsmarked, organisation og de unge for Københavns Lærerforening Fremtidens København, arbejdsmarked, organisation og de unge for Københavns Lærerforening Fremtidsforsker Marianne Levinsen Cand.scient.pol. Fremforsk, Center for Fremtidsforskning www.fremforsk.dk #fremforsk

Læs mere

Fremtidens fysiske arbejdsmiljø

Fremtidens fysiske arbejdsmiljø Fremtidens fysiske arbejdsmiljø Tovholder/ordstyrer: Pernille Vedsted, Arbejdsmiljøcentret Talere: Søren Jensen, CEO, Go Appified Tue Isaksen, Organisationspsykolog, Arbejdsmiljøcentret Dorte Rosendahl

Læs mere

En ny tid, en ny vidensproduktion?

En ny tid, en ny vidensproduktion? ELU og Danske Universiteters konference: Efter- og videreuddannelse på universiteterne status, udfordringer og perspektiver 1. april 2008 En ny tid, en ny vidensproduktion? Bent Gringer, SCKK bg@sckk.dk

Læs mere

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Managing stakeholders on major projects - Learnings from Odense Letbane Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Light Rail Day, Bergen 15 November 2016 Slide om Odense Nedenstående

Læs mere

Arbejdskraft: Der bliver mangel fremover på trods af robotter og AI

Arbejdskraft: Der bliver mangel fremover på trods af robotter og AI Arbejdskraft: Der bliver mangel fremover på trods af robotter og AI Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker www.fremforsk.dk FremForsk Center for Fremtidsforskning 1844 1848 1852 1856 1860 1864 1868 1872

Læs mere

Bilag. Bilag 1. Bilag 1A. Bilag 1B

Bilag. Bilag 1. Bilag 1A. Bilag 1B Bilag Bilag 1 Bilag 1A Bilag 1B Bilag 1C Bilag 1D Bilag 1E Bilag 1F Bilag 1G Bilag 1H Bilag 1I Bilag 1J Bilag 1K Bilag 2 Interview med psykolog Annette Groot Vi har her interviewet Annette Groot, Seniorpartner

Læs mere

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010.

Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Regionsformand Lise Hansens mundtlige beretning til generalforsamlingen 2.februar 2010. Kære medlemmer. Regionsbestyrelsens ambition er, at den skriftlige beretning skal være det sted, hvor medlemmerne

Læs mere

Robotteknologi på Operationsstuer FSTA. Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur FSD. Foreningen af Sygehusmaskinmestre I Danmark 05-02-2014

Robotteknologi på Operationsstuer FSTA. Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur FSD. Foreningen af Sygehusmaskinmestre I Danmark 05-02-2014 Robotteknologi på Operationsstuer og FSTA Forum for Sygehus Teknik og Arkitektur FSD Foreningen af Sygehusmaskinmestre I Danmark 1 Robotteknologi på Operationsstuer og Christian Ulrik Maegaard B.Sc. P

Læs mere

KANDIDATUDDANNELSE I ROBOTTEKNOLOGI

KANDIDATUDDANNELSE I ROBOTTEKNOLOGI KANDIDATUDDANNELSE I ROBOTTEKNOLOGI THOMAS BAK 1971 2016 Baggrund Behov for uddannelsen Uddannelsens forskningsmæssige forankring Uddannelsens faglige profil Uddannelsens struktur og tilrettelæggelse Baggrund

Læs mere

Patienten og digitalisering Udfordring: "Patienten er mere digital end systemet selv"

Patienten og digitalisering Udfordring: Patienten er mere digital end systemet selv www.udvikling.rm.dk Patienten og digitalisering Udfordring: "Patienten er mere digital end systemet selv" 8.00: Ankomst og morgenmad 8.30: Velkomst, program og formål med dagen v. antropologer Louise Bomholt

Læs mere

13.25 ET STÆRKERE DANMARK Danmarks statsminister giver sit bud på, hvordan vi skaber et stærkere Danmark frem mod 2025.

13.25 ET STÆRKERE DANMARK Danmarks statsminister giver sit bud på, hvordan vi skaber et stærkere Danmark frem mod 2025. 10.00 GENERALFORSAMLING Alle DI s medlemmer er velkomne til at overvære generalforsamlingen, der finder sted i Skuespilhuset. Der er check-in fra kl. 09.00. 11.30 FROKOST OG EVENTS 13.00 TRANSFORMING DENMARK

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

Drivkræfter og barrierer for Industri 4.0

Drivkræfter og barrierer for Industri 4.0 Drivkræfter og barrierer for Industri 4.0 Indsigt fra en større dansk undersøgelse Erik Skov Madsen Lektor, ph.d. Center for Engineering Operations Management Institut for Teknologi og Innovation Syddansk

Læs mere

Motivational interviewing.

Motivational interviewing. Motivational interviewing. Motivational interviewing er en filosofi og en holdning til livet, mennesker og vaner. Dernæst består den af nogle teknikker, men det vigtigste er holdningen til medmennesket.

Læs mere

STRATEGISK TILPASNING

STRATEGISK TILPASNING STRATEGISK TILPASNING brug viden fra fronten Industri 4.0 i praksis Torben Juul Andersen Professor Center for Global Strategic Responsiveness Department of International Economics & Management Copenhagen

Læs mere

Autonome Dræber Robotter

Autonome Dræber Robotter Autonome Dræber Robotter 1) Oplæg ved Poul Eck Sørensen, 10 min 2) Gadeteater, 5 min Oluf la Cour Dragsbo - sælger og Poul Eck Sørensen - fredsaktivist 3) Debat, 5 min 1 Hvordan kan vi lettere forstå hinanden

Læs mere

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT Agenda 1) Hvad er IoT 2) Hvilke marked? 1) Hvor stor er markedet 2) Hvor er mulighederne 3) Hvad ser vi af trends i dag Hvad er IoT? Defining the Internet of Things -

Læs mere

Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet

Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet Disruptionrådet Disruption, teknologisk udvikling og arbejdsmarkedet Kontorchef Lasse Bank Analyseenheden - Beskæftigelsesministeriet Hvad er disruption? Modeord, mange (uklare) definitioner af disruption

Læs mere

Kvantitative og kvalitative metoder. Søren R. Frimodt-Møller, 19. oktober 2012

Kvantitative og kvalitative metoder. Søren R. Frimodt-Møller, 19. oktober 2012 Kvantitative og kvalitative metoder Søren R. Frimodt-Møller, 19. oktober 2012 Program 1. Forskningsspørgsmål 2. Kvantitative vs. kvalitative metoder 3. Eksempler på konkrete forskningsmetoder 4. Sampling-begrebet

Læs mere

De 21. Århundredes kompetencer i en dansk uddannelseskontekst. Professor Ole Sejer Iversen Aarhus

De 21. Århundredes kompetencer i en dansk uddannelseskontekst. Professor Ole Sejer Iversen Aarhus De 21. Århundredes kompetencer i en dansk uddannelseskontekst Professor Ole Sejer Iversen Aarhus Universitet @sejer 800.000* gode grunde til at stille ét centralt spørgsmål: Photo: UC Syd Er vores uddannelser

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

Denmark s politically independent think tank

Denmark s politically independent think tank Industrien til debat Peter Mogensen, direktør Denmark s politically independent think tank Danmarks uafhængige tænketank 1 2 Krakas konferenceoplæg Kraka er blevet bedt om at udarbejde et konferenceoplæg

Læs mere

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension DK - Quick Text Translation HEYYER Net Promoter System Magento extension Version 1.0 15-11-2013 HEYYER / Email Templates Invitation Email Template Invitation Email English Dansk Title Invitation Email

Læs mere

HVAD ER INTERNATIONALISERING OG HVORFOR INTERNATIONALISERE PÅ DPU?

HVAD ER INTERNATIONALISERING OG HVORFOR INTERNATIONALISERE PÅ DPU? HVAD ER INTERNATIONALISERING OG HVORFOR INTERNATIONALISERE PÅ DPU? HISTORIEN Internationalisering er ikke nyt: At rejse for viden, er ikke nyt Den teknologiske viden gjorde det muligt for viden at rejse

Læs mere

Data-analyse og datalogi

Data-analyse og datalogi Det Naturvidenskabelige Fakultet Data-analyse og datalogi Studiepraktik 2014 Kristoffer Stensbo-Smidt Datalogisk Institut 23. oktober 2014 Dias 1/15 Hvorfor bruge tid på dataanalyse?! Alle virksomheder

Læs mere

Patientcentering Partnerskab

Patientcentering Partnerskab Patientinvolvering Patientcentering Partnerskab Kært barn har mange navne. men dækker begreberne over det samme? Patientinvolvering Patientinddragelse Patientcentrering Partnerskab Patientinddragelse på

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

Det Digitale Mindset? Industri 4.0: Møde 1 Parathed, Potentialer og Udbytte

Det Digitale Mindset? Industri 4.0: Møde 1 Parathed, Potentialer og Udbytte Det Digitale Mindset? Industri 4.0: Møde 1 Parathed, Potentialer og Udbytte Jan-18 Reimer Ivang Aalborg University Ivang@business.aau.dk Founder: Better World Fashion hej, mit navn er Reimer Ph.D., Business

Læs mere

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT

CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT CONNECTING PEOPLE AUTOMATION & IT Agenda 1) Hvad er IoT 2) Hvilke marked? 1) Hvor stor er markedet 2) Hvor er mulighederne 3) Hvad ser vi af trends i dag Hvad er IoT? Defining the Internet of Things -

Læs mere

DIGITALISERING. Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger AARHUS NIELS JØRGEN RASMUSSEN UNIVERSITET 24. JANUAR 2018 VICEDIREKTØR

DIGITALISERING. Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger AARHUS NIELS JØRGEN RASMUSSEN UNIVERSITET 24. JANUAR 2018 VICEDIREKTØR DIGITALISERING Aktuelle indsatser på AU og i Økonomi og Bygninger STØRRE PROJEKTER PÅ AU Workzone/ESDH Bedre blanket-løsninger Nyt system til eksamens- og undervisningsplanlægning Nyt studieadministrativt

Læs mere

YouSee Mobil. Få det, som du vil med særlig foreningsrabat

YouSee Mobil. Få det, som du vil med særlig foreningsrabat YouSee Mobil Få det, som du vil med særlig foreningsrabat Mobil til dem, der gerne vil have det hele Gode oplevelser skal ikke bare være noget, du får derhjemme. Derfor giver YouSee dig den bedste dækning

Læs mere

International outlook - satellitdata og præcisionslandbrug i verden. Lars Byrdal Kjær, Teknologisk Institut

International outlook - satellitdata og præcisionslandbrug i verden. Lars Byrdal Kjær, Teknologisk Institut International outlook - satellitdata og præcisionslandbrug i verden Lars Byrdal Kjær, Teknologisk Institut Præcisionslandbrug i Danmark Undersøgelse fra Danmarks Statistik. Gennemført i 2018. 32833 bedrifter

Læs mere

NOTAT. Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om. rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring

NOTAT. Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om. rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring [Valgfrit sidehoved. Slet teksten hvis ikke nødvendig] JUNI 2018 NOTAT ATV VIDENSBAROMETER 2018 Delrapport 2: Industriproduktion: Ny optimisme om rammevilkårene, men fortsat plads til forbedring Side 1

Læs mere

Fra Risiko til Resiliens Om usikkerhed og uforudsigelighed som vilkår i beredskabstænkning. Rasmus Dahlberg PhD-stipendiat COPE/DEMA

Fra Risiko til Resiliens Om usikkerhed og uforudsigelighed som vilkår i beredskabstænkning. Rasmus Dahlberg PhD-stipendiat COPE/DEMA Fra Risiko til Resiliens Om usikkerhed og uforudsigelighed som vilkår i beredskabstænkning Rasmus Dahlberg PhD-stipendiat COPE/DEMA 12.November 2014 Side 2 Katastrofehistorikeren Den videnskabelige revolution

Læs mere

Learnings from the implementation of Epic

Learnings from the implementation of Epic Learnings from the implementation of Epic Appendix Picture from Region H (2016) A thesis report by: Oliver Metcalf-Rinaldo, oliv@itu.dk Stephan Mosko Jensen, smos@itu.dk Appendix - Table of content Appendix

Læs mere

Meningsfulde spejlinger

Meningsfulde spejlinger Meningsfulde spejlinger filosof og antropolog universitet og erhvervsliv revision og datalogi Etnografi, antropologi og filosofi etnografi: deltagerobservation, interview og observation en metode er altid

Læs mere

Engelsk 7. klasse årsplan 2018/2019

Engelsk 7. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 Communication 33 Strategies Antal Kompetencemål og lektioner færdigheds- og vidensområder 5 Sprogligt fokus (fase 2) Kommunikationsstrategier (fase 3) Læringsmål I can use

Læs mere

KONFERENCE ADFÆRDSVIDENSKAB - EN VEJ TIL BEDRE REGULERING

KONFERENCE ADFÆRDSVIDENSKAB - EN VEJ TIL BEDRE REGULERING KONFERENCE ADFÆRDSVIDENSKAB - EN VEJ TIL BEDRE REGULERING Adfærdsvidenskab en vej til bedre regulering Fredag den 24. november 2017 inviterer Erhvervsministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til

Læs mere

Overblik over muligheder, starthjælp og hvilken rådgivning du kan få. Søren Peter Johansen, Faglig leder Teknologisk Institut, Robotteknologi

Overblik over muligheder, starthjælp og hvilken rådgivning du kan få. Søren Peter Johansen, Faglig leder Teknologisk Institut, Robotteknologi Robotter Overblik over muligheder, starthjælp og hvilken rådgivning du kan få. Søren Peter Johansen, Faglig leder Teknologisk Institut, Robotteknologi Hi15 september 2015 Oversigt Introduktion 1. Status

Læs mere

ESG reporting meeting investors needs

ESG reporting meeting investors needs ESG reporting meeting investors needs Carina Ohm Nordic Head of Climate Change and Sustainability Services, EY DIRF dagen, 24 September 2019 Investors have growing focus on ESG EY Investor Survey 2018

Læs mere

OECD: Under job er i høj risiko for at blive automatiseret

OECD: Under job er i høj risiko for at blive automatiseret OECD: Under. job er i høj risiko for at blive automatiseret Gennem de senere år er det næsten blevet en sandhed, at der i løbet af de næste 1- år vil forsvinde 8. job fra det danske arbejdsmarked som følge

Læs mere

Digitalisering og fremtidens arbejdsmarked. Offentligt Ansattes Organisationer

Digitalisering og fremtidens arbejdsmarked. Offentligt Ansattes Organisationer Digitalisering og fremtidens arbejdsmarked Offentligt Ansattes Organisationer 1 Digitalisering og automatisering Digitale løsninger og avanceret teknologi, som kommer til at ændre måden vi arbejder på,

Læs mere

Arbejdsmiljø for de sociale klasser

Arbejdsmiljø for de sociale klasser Arbejdsmiljø for de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I analysen er der fokus på både det fysiske og psykiske

Læs mere

Mejerisektoren - ost

Mejerisektoren - ost Working Class Food Automatiserer arbejdsprocesser til: Mejerisektoren - ost Effektiv og fleksibel: - Håndtering i højhygiejne zoner - Pakning - Mixpakning - Palletering Håndtering i højhygiejne zoner Skånsomt

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

RentCalC V2.0. 2012 Soft-Solutions

RentCalC V2.0. 2012 Soft-Solutions Udlejnings software Vores udvikling er ikke stoppet!! by Soft-Solutions RentCalC, som er danmarks ubetinget bedste udlejnings software, kan hjælpe dig med på en hurtigt og simple måde, at holde styr på

Læs mere

Kunstig intelligens. Thomas Bolander, Lektor, DTU Compute. Siri-kommissionen, 17. august Thomas Bolander, Siri-kommissionen, 17/8-16 p.

Kunstig intelligens. Thomas Bolander, Lektor, DTU Compute. Siri-kommissionen, 17. august Thomas Bolander, Siri-kommissionen, 17/8-16 p. Kunstig intelligens Thomas Bolander, Lektor, DTU Compute Siri-kommissionen, 17. august 2016 Thomas Bolander, Siri-kommissionen, 17/8-16 p. 1/10 Lidt om mig selv Thomas Bolander Lektor i logik og kunstig

Læs mere

Forum 2: Social Kapital Tirsdag d. 8 november 2016 kl

Forum 2: Social Kapital Tirsdag d. 8 november 2016 kl Referat Arbejdsmiljøkonference 2016 Forum 2: Social Kapital Tirsdag d. 8 november 2016 kl. 9 11.45 Tovholder: Stig Ingemann Sørensen, Konsulent/Facilitator Videncenter for arbejdsmiljø Talere: Jan Lorentzen

Læs mere

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark

Agenda. The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Agenda The need to embrace our complex health care system and learning to do so. Christian von Plessen Contributors to healthcare services in Denmark Colitis and Crohn s association Denmark. Charlotte

Læs mere

Siri-kommissionen Kunstig intelligens udfordring til Danmark

Siri-kommissionen Kunstig intelligens udfordring til Danmark Siri-kommissionen Kunstig intelligens udfordring til Danmark Hvad betyder digital disruption for arbejdsmarkedet og uddannelse? ( Future of Jobs, World Economic Forum, 2016) 5,1 mio. tabte jobs på verdensplan

Læs mere

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse

Læs mere

FabLab@school: dannelse af den næste generation af kreative tænk

FabLab@school: dannelse af den næste generation af kreative tænk @sejer FabLab@school: dannelse af den næste generation af kreative tænk Prof. Ole Sejer Iversen Center for Participatory IT Development Aarhus Universitet Danske elever ( ) anvender computeren oftere end

Læs mere

FabLab@school: Uddannelse af den næste generation af kreative tænkere

FabLab@school: Uddannelse af den næste generation af kreative tænkere @sejer FabLab@school: Uddannelse af den næste generation af kreative tænkere Prof. Ole Sejer Iversen Center for Participatory IT Development Aarhus Universitet Danske elever ( ) anvender computeren o5ere

Læs mere

UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET

UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET KREATIVITET OG VEJLEDNING OPLÆG V. LARS EMMERIK DAMGAARD KNUDSEN, LEK@UCSJ.DK PROGRAM 14.45-15.30: Præsentation af de mest centrale kvalitative metoder

Læs mere

E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud

E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud E-sundhedskompetence - et redskab til at skabe bro mellem borgere, patienter og vores digitale sundhedstilbud Lars Kayser Institut for Folkesundhedsvidenskab Københavns Universitet Andre Kushniruk, Richard

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Erhvervsleder i Praktik og IBM

Erhvervsleder i Praktik og IBM Pia Rønhøj Manager CSR and Employer Branding IBM Danmark Erhvervsleder i Praktik og IBM 1 Our Strategy and Values: Working for a Smarter Planet IBM er Danmarks største it- og konsulentvirksomhed 2 IBM

Læs mere

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse?

Arbejdspladsen. Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Arbejdspladsen Hvorfor er arbejdspladsen int eressant som arena for forebyggelse? Potentielle økonomiske gevinster f or såvel samfundet som arbejdsgiveren Særlige muligheder i f orhold til forebyggelse

Læs mere

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017

MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING OG DEN FJERDE INDUSTRIELLE REVOLUTION MAJ 2017 MAGIEN KOMMER, NÅR VI MIXER Derfor kombinerer altid faglig indsigt i kundernes verden med skarpe kommunikationskompetencer. Det kalder vi dobbeltkompetencer. EN NY DAGSORDEN I SAMFUNDET OM DIGITALISERING

Læs mere

Konference Hjerteforeningen Den 17. november 2011

Konference Hjerteforeningen Den 17. november 2011 Konference Hjerteforeningen Den 17. november 2011 Antropolog Inge Wittrup Læring og mestring patientuddannelse på deltagernes præmisser Oversigt Formål med evalueringen Kerneværdier i L&M De sundhedsprofessionelle

Læs mere

Formand, Majbrit Berlau

Formand, Majbrit Berlau Formand, Majbrit Berlau Fokus på klubberne Stærke klubfællesskaber Nyt? Nej men vigtigt Kl. 11.00 11.35 Hvorfor skal vi styrke vores fællesskaber? Kl. 11.00 11.35 Fagbevægelsen er udfordret på styrken

Læs mere

Technucation. Technological Literacy and New Employee Driven Innovation through Education. Lene Storgaard Brok Odense, 27.

Technucation. Technological Literacy and New Employee Driven Innovation through Education. Lene Storgaard Brok Odense, 27. Technucation Technological Literacy and New Employee Driven Innovation through Education Lene Storgaard Brok Odense, Interview med lærer - om undervisningen Lærer: Men det fede er jo også altså, jeg skriver

Læs mere