PROGRAM med bilag. Bestyrelsen. 40. møde bestyrelsesmøde og strategiseminar 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PROGRAM med bilag. Bestyrelsen. 40. møde bestyrelsesmøde og strategiseminar 2017"

Transkript

1 Bestyrelsen PROGRAM med bilag 40. møde bestyrelsesmøde og strategiseminar 2017 Torsdag 14. september 2017 kl fredag 15. september 2017 kl Sted: Strand- & Badehotel Marienlyst Eventuelle afbud til bestyrelsesmøde og/eller strategiseminar og/eller middag sendes venligst inden d. 10. september til direktionssekretær Ann-Cathrine Andersson

2 Program Torsdag den 14. september Indkvartering, kaffe og kage/ sandwich Ordinært bestyrelsesmøde Pause Introduktion til strategiseminar Session I: På vej mod Pause Session I fortsat Middag Fredag den 15. september Morgenmad Session II: Cphbusiness Pause Session II fortsat Afrunding og take away sandwich Bilag 40. bestyrelsesmøde mødeindkaldelse med bilag Oplæg til strategiseminar Alle bilag er samlet i dette dokument. I det enkelte bilag kan der desuden være links til relevant baggrundsmateriale, som er lagt op på bestyrelsens side på Cphbusiness Intranet.

3 Cphbusiness bestyrelsen Indkaldelse med dagsorden og bilag 40. møde torsdag den 14. september 2017 kl Mødet afholdes Strand & Badehotel Marienlyst. Eventuelle afbud venligst senest 10. september 2017 til Ann-Cathrine Andersson / Bestyrelsen Charlotte Lundblad, formand Pia Aarestrup Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde Jes Damsted Torben Schwabe Annemette Kjærgaard Annette Larsen Henrik Wind-Hansen Ida Sallerup Madsen Kim Clement CL PAA KIS SØR RBW LBO JDA TSC ALK ALA HWH IM KC Tilforordnede Ole Gram-Olesen Rektor, sekretær OGR Gregers Christensen Uddannelsesdirektør GC Lars Brejnrod Ressourcedirektør LPB Gæst under punkt 7: Frank Mathiasen (FAM), udviklings- og innovationschef på Cphbusiness.

4 Cphbusiness bestyrelsen DAGSORDEN 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af referat af sidste møde 3. Orientering ved formanden 4. Orientering ved rektor (bilag 4.1) 5. Halvårsregnskab (bilag 5.1) 6. Nyt udbud af professionsbachelor i e-commerce (bilag 6.1) 7. Strategisk rammekontrakt (bilag 7.1) 8. Eventuelt BILAG 4.1 Orientering ved rektor 5.1 Halvårsregnskab 6.1 Nyt udbud af professionsbachelor i e-commerce 7.1 Strategisk rammekontrakt oplæg til 1. forhandlingsmøde På vegne af formanden Ole Gram-Olesen

5 COVERNOTE Bilag 4.1 Orientering ved rektor Ministeriet og sektoren Strategiske rammekontrakter Ministeriet påbegynder nu dialogen med hver institution med henblik på de nye strategiske rammekontrakter for perioden Cphbusiness har det første forhandlingsmøde i ministeriet den 9. oktober, og oplægget her til er et særskilt punkt på dette bestyrelsesmøde. Nyt bevillingssystem Der pågår fortsat politiske forhandlinger om ministerens udspil, og Søren Pind har senest udtalt at forhandlingerne forløber tilfredsstillende. Finanslovsforlag 2018 Regeringens forslag til finanslov for 2018, der blev offentliggjort forleden, rummer ikke de store overraskelser for erhvervsakademierne. Omprioriteringsbidraget, der reducerer tilskudssatserne med 2 % om året, er forlænget et år, således at vi i 2021 har fået satserne beskåret med i alt 12 % i forhold til niveauet i Samtidig har vi også fået forlænget de særlige FoU-midler til og med Som ventet er der indført investeringsrammer for de selvejende institutioner, det vil ikke berøre Cphbusiness. Endelig forsvinder friplads- og stipendieordningen for udenlandske studerende fra 2018, det kommer heller ikke som en overraskelse. Men som sagt, det er endnu kun forslag. Danske Erhvervsakademier Danske Erhvervsakademier har påbegyndt en proces med henblik på sektorens strategi i perioden Foreløbig er fire fælles indsatsområder indkredset hhv. overgang til beskæftigelse, efter- og videreuddannelse, forskning og udvikling og fremtidigt udbud af fuldtidsuddannelser. På baggrund af drøftelser og oplæg i rektorkollegiet vil drøftelserne nu fortsætte i Danske Erhvervsakademiers bestyrelse og i Udviklingsrådet. VEU ekspertgruppens anbefalinger Ekspertgruppen på VEU-området, der sidste år blev nedsat af regeringen og arbejdsmarkedets parter, har afgivet deres anbefalinger til fremtidens voksen-, efter- og videreuddannelse, som indspil til de kommende 3-parts forhandlinger. Anbefalingerne er samlet under tre temaer: Et sammenhængende voksen-, efter- og videreuddannelsessystem, en stærk og målrettet erhvervsrettet voksen- og efteruddannelsesindsats og modernisering af partsstyringen. Anbefalingerne kan læses i ekspertgruppens rapport (titel som link) og vil indgå i de strategiske overvejelser om udviklingen af VEU på såvel Cphbusiness, som i hele sektoren.

6 Rektorskift på KEA I starten af august modtog sektoren en meddelelse fra KEA om, at Ingo Østerskov er fratrådt som rektor efter gensidig aftale. Stillingen bliver nu slået op, og der er etableret en interimsledelse, hvor rektorfunktionen varetages i fællesskab af kvalitets- og HR-chef Miriam Miriam Skjalm Lissner (ordførende), Direktør Jesper Rasmussen, studieservicechef Eva Valcke og Programchef Niels Benn. Cphbusiness ser frem til et fortsat godt samarbejde med KEA i såvel regionalt regi som sektorregi. Ministeriet og Cphbusiness Tættere dialog med UFM Med henblik på at styrke ministeriets kommunikationen med institutionerne har Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte (SIU) etableret en ny kontaktstruktur, hvor hver institution har den samme indgang til ministeriet uanset andragende. Cphbusiness indgang er fuldmægtig Sebastian Oscar Rogaczewski, som netop har besøgt os sammen med sin kollega, specialkonsulent Mette Mikkelsen, og er blevet introduceret til organisationen. Niels Brock Vi afventer fortsat ministeriets tilbagemelding på vores sidste henvendelse og rykker regelmæssigt. Søren Pind på debattur I foråret havde Cphbusiness besøg af uddannelses- og forskningsministeren, og d. 19. september kommer han tilbage, denne gang for at debattere med de studerende i Cphbusiness Lyngby som et led i hans debattur rundt i landet. Ministeren vil bl.a. gerne tale om kvalitet i uddannelserne, nye teknologier, dannelse, fake news og høre de unges syn på fremtiden generelt. Regionen og Cphbusiness Udbud i Hillerød / København Vi er fortsat i dialog med ministeriet med henblik på et nyt udbud i Hillerød efter Bornholmermodellen, og ministeriet har sidst oplyst, at de vil forelægge ansøgningen for ministeren med anbefaling af, at udbuddet etableres som en forsøgsordning. Strategisk Rundbord Region Hovedstadens initiativ Strategisk rundbord, hvor regionen regelmæssigt mødes med repræsentanter for regionens arbejdsmarked og erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner, sætter nu fokus på efter- og videreuddannelse og har indledningsvis drøftet dels VEU-ekspertpanelets anbefalinger til 3-parts forhandlingerne, dels mulighederne for regionale initiativer.

7 Cphbusiness Fuldtidsuddannelser Ved sommeroptaget har vi i alt modtaget ansøgninger. Af disse har vi udsendt optagelsesbreve til i alt Vi har primo september budt velkommen på erhvervsakademiuddannelserne og 486 på professionsbacheloruddannelserne. Vi forventer, at antallet vil kunne ændre sig en smule, idet der pr. 1. september er ubesatte pladser på enkelte af vores uddannelser, og samtidig vil der kunne vise sig at være studerende, der ikke benytter sig af deres studieplads. Vi har modtaget færre ansøgninger alt i alt i år i forhold til sidste år. Set i lyset af, at vi måtte nedlægge optag på enkelte engelsksprogede uddannelser pga. dimensionering og dimensionering af internationale studerende, var det forventet. Antallet af optagne studerende er faldet med 7 %. Nedgangen som følge af ovennævnte dimensionering er derfor næsten kompenseret af yderligere optag på de øvrige udbud. Fordelingen af optaget på uddannelserne fremgår af tabellen sidst i dette bilag. Efter- og videreuddannelse Den aktuelle tilmeldingssituation for efteråret 2017 er, at der pr 5. september 2019 i alt er godt tilmeldt vores efter- og videreuddannelsesaktiviteter med start her i september. Dette niveau svarer til niveauet på samme tidspunkt sidste år. Dette tal er sammensat af områder med vækst og andre med tilbagegang. På det finansielle område er der indgået aftale med et par af de store virksomheder om, at de sender deltagere til skræddersyede aktiviteter. Dette har allerede genereret ca. 150 flere tilmeldinger end sidste år. Det forventes, at dette samarbejde i alt vil resultere i flere deltagere for semestret. På de øvrige områder ser der ud til at være en mindre tilbagegang for vores åbne hold, mens vores virksomhedsaftaler ligger nogenlunde på niveau med Tilmeldingerne til online aktiviteter via Smartlearning samarbejdet udviser en mindre stigning sammenlignet med Samlet forventer vi på den baggrund, at niveauet for vores samlede efter- og videreuddannelsesaktiviteter for hele efterårssemestret vil svare til niveauet for sidste efterår.

8 De strategiske FoU projekter Cphbusiness For Fremtiden Projektet startede med Cphbusiness Future Summit 2016, og der er siden identificeret en række områder, hvor ny teknologi især forventes at få betydning for de erhverv, vi uddanner til. Disse områder afdækkes nu nærmere med henblik på at fremtidssikre de pågældende uddannelsers videngrundlag. Retail Reinvented Projektet følger fem spor, som hver adresserer forskellige aspekter af det overordnede tema: Købsadfærd, Indkøbsoplevelse i Detailhandlen, Digitale Teknologier og Kundeoplevelser, butiksindretning, Big Data og Ledelse. Endvidere suppleres projektet af Socialfondsprojektet Digital Vækstkultur, hvor vi sammen med andre erhvervsakademier har fokus på innovation af SMV ere. Projektets læringsforløb, kortlægninger og analyser formidles til erhvervet og andre på Transformation af forskningsbaseret viden den finansielle sektor under forandring (Nordic finance and the good society) Projektet er tæt koblet med forskningsprogrammet, Nordic Finance and the Good Society, der udgår fra CBS, Center for Corporate Governance. Igennem projektet tilgår programområdet Økonomi og Finans den seneste forskning på områder, der direkte kan overføres til de finansielle uddannelser. Undervisere på området har således fra foråret 2017 arbejdet med omsætning af ny forskningsviden til såvel læringsforløb på finansøkonom- og finansbacheloruddannelserne som for virksomhedspartnere i den finansielle sektor. NICE NICE projektet er afsluttet i december 2017 og har i sin sidste fase fokus på formidling af resultater til erhvervet, workshops for undervisere og udvikling af nye læringsforløb til serviceøkonomuddannelsen og professionsbacheloruddannelsen i International Hospitality Management samt til efter- og videreuddannelse. Ledelse af Unge Projektet blev indledt i 2016, hvor fokus var på de relationelle forhold imellem unge og ledere. I næste fase har projektet fokus på en række nøglebegreber og ser specifikt på, hvordan ledere med ansvar for unge kan omsætte disse i ledelsesrelationen. Resultaterne heraf vil efterfølgende indgå i videnarbejdet på Cphbusiness lederuddannelser og øvrige aktiviteter inden for ledelsesudvikling. til relevante erhverv samt bidrage til Cphbusiness egne uddannelser af ledere. Øvrige videnprojekter Der planlægges aktuelt nye videnprojekter med sigte på bæredygtighed i servicevirksomheder og digitalisering af salgsfunktioner.

9 Organisationen Cphbusiness Partner Organisationens tværgående center Cphbusiness Partner, som koordinerer og faciliterer Cphbusiness samlede indsats inden for efter- og videreuddannelse, videreudvikles nu med henblik på dels at styrke Cphbusiness position inden for efter- og videreuddannelse, dels at optimere leverancen af efter- og videreuddannelse i og på tværs af Cphbusiness programområder. Stillingen som centerchef har været vakant siden forsommeren og er nu i opslag, hvor der forventes et stærkt ansøgerfelt. Desuden sammenlægges en række studieadministrative funktioner med studieadministrationen på fuldtidsuddannelserne, ligesom de enkelte programområders virksomhedsrettede indsatser intensiveres. Lokaler Vi er ved at indgå en lejekontrakt på de yderligere ca. 400 kvadratmeter på Cphbusiness Søerne, der blev orienteret om på sidste bestyrelsesmøde. Lejemålet forventes klar til brug 1. november og vil blive rammen for en samlet studieadministration af fuldtidsuddannelser og efter- og videreuddannelse. Løsningen frigiver yderligere lokalekapacitet til programområdet Økonomi og Finans på Cphbusiness City. Dette programområde er i vækst som følge af dels øget optag på finansbacheloruddannelsen dels nye efter- og videreuddannelsesaktiviteter for den finansielle sektor. EU persondataforordning EU persondataforordning erstatter den danske persondatalovgivning i foråret NNIT er i gang med at udarbejde et tilbud på en gennemgang af Cphbusiness datahåndtering, sådan at Cphbusiness lever op til EU's persondataforordning til maj Hvis tilbuddet accepteres, vil det indebære afholdelse af workshops hen over efteråret, som skal klarlægge, hvordan Cphbusiness arbejder med data. Projekt hjælpe dimittenderne i beskæftigelse I august søsatte Studie og Karriere et projekt, hvor dimittenderne fra EAK logistikøkonom og PBA Innovation og Entrepreneurship følges meget tæt efter dimissionen i sommeren Dette initiativ er taget på baggrund af den nye bevillingsreform, som øger fokus på dimittendernes beskæftigelse. Pt. gennemfører vi beskæftigelsesundersøgelser på alle EAK og PBA uddannelser ca. 1 år efter dimissionen, men hensigten med det nye initiativ er ikke blot at måle, men aktivt at påvirke beskæftigelsesgraden. Dette agter vi at gøre ved at starte monitoreringen af beskæftigelsen allerede fra dimissionstidspunktet, så vi hurtigt kan få identificeret de dimittender, som har svært ved at finde beskæftigelse. Når disse dimittender er identificeret, vil vi foranstalte diverse arrangementer, der kan understøtte dimittenderne i jobsøgningen, ikke mindst ved at inddrage Cphbusiness Alumne. Projektet evalueres i juni 2018, og forhåbentligt vil modellen kunne udbredes til flere af uddannelserne på Cphbusiness.

10 Institutionsakkreditering Institutionsakkrediteringsprocessen skrider planmæssigt frem. På ekspertpanelets besøg juni blev der gennemført interviews med repræsentanter fra bestyrelse, direktion, studerende og undervisere med særligt indblik i kvalitetsarbejdet fx fra uddannelsesudvalgene, studieråd og bestyrelsen, områdechefer, programledere, videnkoordinatorer, praktik- og internationale koordinatorer og vejledere, lederne fra tværgående enheder deltagere i FoU-projekter, praktikværter og uddannelsesudvalg samt kvalitetsenheden. På baggrund af første besøg har panelet udvalgt fem audit trails, som er områder og tematikker i kvalitetssikringssystemet, som er grundlaget for panelets andet besøg, der finder sted over tre dage den oktober. De fem audit trails er følgende: Audit trail Audit 1 Audittrail Uddannelsesevaluering med eksterne eksperter Uddannelsesudbud PBA i Softwareudvikling AU i Kommunikation og formidling Audit 2 Kvalitetssikring af undervisningens indhold og tilrettelæggelse samt pædagogiske kvalitet PBA i softwareudvikling EA markedsføringsøkonom, Cphbusiness Søerne EA markedsføringsøkonom, Cphbusiness Lyngby Audit 3 Kvalitetssikring af uddannelsernes videngrundlag EA Serviceøkonom, Cphbusiness Nørrebro EA Serviceøkonom, Cphbusiness Lyngby EA Finansøkonom AU i informationsteknologi Audit 4 Uddannelsesrapport og kvalitetsrapport PBA i Sportsmanagement EA finansøkonom EA miljøteknolog Audit 5 Kvalitetssikring af praktikken EA Serviceøkonom, Cphbusiness Nørrebro PBA i Sportsmanagement Panelet har specificeret, hvilken dokumentation, der ønskes under hvert audit trail, og det samlede materiale tilgår akkrediteringsinstitutionen primo september.

11 Fremtidens uddannelse bedre og billigere En række initiativer under temaet Bedre og billigere uddannelse er nu iværksat, og effekten her af vil indgå i de kommende års ledelsesgrundlag, første gang i budget 2018, som forelægges bestyrelsen i november. På fuldtidsuddannelserne arbejdes der aktuelt med opbygning af kapaciteten til skabe både bedre og billigere læringsforløb, og der er herunder etableret et tværgående LearningLab samt lokal digital og pædagogisk ekspertise, der bistår de enkelte underviserteams i omstillingsprocesserne. Desuden er der startet 12 pilotprojekter fordelt på programområderne. På efter- og videreuddannelsesområdet er den videre udvikling af Cphbusiness Partner (tidlige omtalt), udgangspunktet for både vækst og øget kvalitet og billigere leverancer. I organisationens øvrige tværgående enheder er der fokus på samtænkning af studieadministrative funktioner og på digitalisering af processer, der kan effektivisere opgaveløsning i og på tværs af de enkelte enheder. I sammenhæng med den nye EU persondataforordning vil der desuden blive set på effektivisering af processer og dataflow inden for praktikområdet, der traditionelt er meget ressourcekrævende. Flytning af det faglige ansvar for Sport Management forankring i uddannelsesudvalg I samråd med de respektive uddannelsesudvalg er ansvaret for den faglige leverance og udvalgsrådgivning på professionsbachelor- og diplomuddannelsen i sportsmanagement, der udbydes fra Cphbusiness Lyngby, flyttet fra programområdet Service og Oplevelse til programområdet Innovation og Entreprenørskab, der ligeledes har lokalitet i Lyngby. Flytningen sikrer en bedre forankring og kvalitetssikring af videngrundlaget for de to uddannelser. Cphbusiness Alumni alumnenetværket på Cphbusiness Det nye alumnenetværk Cphbusiness Alumni har i sit første leveår afviklet 14 events, udsendt fire nyhedsbreve til alumner, skrevet 42 nyheder/artikler, lavet 378 opslag på de sociale medier og udviklet en række tiltag. Heraf kan nævnes jobportalen Cphbusiness Career, konceptet Jobindsigt, hvor alumner kan invitere studerende med til en arbejdsdag, og samarbejde med rekrutteringsfirmaet Academic Work, som har fokus på young professionals. Læs mere om Cphbusiness Alumnis første leveår: Den 11. juli blev det femte nyhedsbrev sendt ud til ca alumner. Læs nyhedsbrevet her: Fra september tilbydes studerende og alumner adgang til verdens største hospitality-netværk, kaldet Hosco. Cphbusiness Alumni tilbyder i efteråret en række arrangementer til alumnerne, bl.a. hjælp til jobsøgning og LinkedIn-workshop. Den 8. november inviterer Cphbusiness Alumni til et inspirerende foredrag med Chris MacDonald. Bestyrelsen er også inviteret se særskilt invitation. Lanceringen af et karrieresparringstilbud til færdiguddannede handelsøkonomer, markedsføringsøkonomer, miljøteknologer samt alumner fra IT-uddannelserne er også på tegnebrættet.

12 Nyheder fra Cphbusiness Intranet: Juni august 2017 Studerende opsøgte casekonkurrence i Ungarn Fire studerende fra Cphbusiness kom i semifinalen i en ungarsk casekonkurrence, som de selv havde fundet frem til. 23. juni 2017 Dimission på Folkemødet var en succes Sommerens første dimission blev holdt på Folkemødet for Cphbusiness' første hold service- økonomer på Bornholm nogensinde. 28. juni 2017 Første besøg fra akkrediteringspanelet er veloverstået Et eksternt akkrediteringspanel har været på sit første besøg på Cphbusiness i anledning af, at Cphbusiness har ansøgt om institutionsakkreditering. 29. juni 2017 Nyt fra Cphbusiness Partner Cphbusiness Partner er blandt andet i gang med at gennemføre en ny efter- og videreuddannelsesstrategi. 3. juli 2017 Cphbusiness Alumni har fejret første år Alumne-netværket har markeret sin 1-års fødselsdag på alle Cphbusiness' afdelinger. 4. juli 2017 Rektors sommerbrev 2017 Læs rektor Ole Gram-Olesens sommerhilsen til alle medarbejdere på Cphbusiness. 5. juli 2017 Studerende lærte om data på Roskilde Festival Studerende fra Cphbusiness Students er blevet klogere på brug af big data på Roskilde Festival som en del af projektet Fremtidens Markedsføring. 11. juli 2017 Flere vil være iværksættere Der er kommet flere ansøgere end nogensinde før til Cphbusiness' iværksætteruddannelse innovation og entrepreneurship. 29 procent flere har søgt uddannelsen som førsteprioritet. 11. juli 2017 Israelere fik et andet perspektiv på Cphbusiness En gruppe fra Israels Ambassade i København og Civil Service Cadet Program fra Israel har besøgt Cphbusiness og hørt om blandt andet innovation og entreprenørskab. 17. juli 2017 Cphbusiness Alumnis nye tiltag og events Efterårets alumne-aktiviteter er på plads, og Cphbusiness Alumni lancerer mange nye tiltag. 17. juli 2017 Det nye Cphbusiness Partner Administrationen af efter- og videreuddannelse rykker fra Cphbusiness Partner til studieadministrationen, der flytter til Cphbusiness Søerne. 10. august 2017 Nu kan du betale med kort på cphbusiness.dk Det er nu muligt at tilmelde sig alle akademi- og diplomfag på hjemmesiden via et nyt og optimeret tilmeldingsflow med kortbetaling. 11. august 2017 Bandekonflikten på blandt andet Nørrebro Politiet og SSP meddeler Cphbusiness, at studerende og medarbejdere kan opholde sig i det offentlige rum uden bekymring, men at man skal bruge sin sunde fornuft. 17. august 2017

13 Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy Optag 2015 Optag 2016 Optag 2017 Ans. i alt 2015 Ans. i alt 2016 Ans. i alt 2017 Kvotient 2015 Kvotient 2016 Kvotient 2017 Datamatiker, Lyngby ,3 3,8 Finansiel controller, Lyngby ,5 5,7 5,5 Finansøkonom, København ,7 6,2 6,3 Finansøkonom, Rønne alle opt alle opt Handelsøkonom, København ,6 7,6 7,5 Laborant, Hillerød ,9 8 6,8 Logistikøkonom, København ,6 5,3 alle opt Markedsføringsøkonom, Lyngby ,1 6,1 6,7 Markedsføringsøkonom, København ,1 6,1 5,8 Miljøteknologi, Hillerød alle opt 4,2 alle opt Multimediedesign, Lyngby ,5 6,9 6,6 Professionsbachelor i finans, København ,2 6,8 7,2 Serviceøkonom, Lyngby ,8 4,1 3,9 Serviceøkonom, København alle opt alle opt alle opt Serviceøkonom, Rønne alle opt alle opt AP Graduate in Computer Science, Lyngby ,5 11,8 AP Graduate in Marketing Management, Lyngby ,9 3 5,9 AP Graduate in Marketing Management, København ,1 7,9 7,9 AP Graduate in Multimedia Design and Communication, Lyngby ,7 11,6 AP Graduate in Service, Hospitality and Tourism Management, Lyngby ,2 alle opt alle opt AP Graduate in Service, Hospitality and Tourism Management, København ,6 alle opt alle opt Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy i alt PBA Innovation og Entrepreneurship Bachelor in Innovation and Entrepreneurship International Handel og Markedsføring Bachelor in International Sales and Marketing Management Internationale Hospitality Management Bachelor in International Hospitality Management Bachelor in Software Development Sportsmanagement Bachelor in Sport Management Bachelor in Web Develpoment Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy i alt Note: KOT-hovedtal udarbejdet af Uddannelses- og Forskningsministeriet

14 COVERNOTE Bilag 5.1 Halvårsregnskab Indstilling Følgende halvårsregnskab for Cphbusiness indstilles til bestyrelsens efterretning. Det er udarbejdet på basis af bogføringen pr. den 21. august 2017 med en række korrektioner og periodiseringer efter samme principper som ved udarbejdelsen af årsregnskabet. Regnskabet er ikke gennemgået af revisor. Regnskabet for 1. halvår viser et samlet resultat inkl. Forskning og Udvikling på 0,3 mio. kr. mod budgetteret 1,8 mio. kr. Afvigelserne skyldes forhold fra driften, idet resultatet for Forskning og Udvikling er som budgetteret. Halvårsregnskabet beskrives mere detaljeret i det følgende. På baggrund af halvårsregnskabet samt de foreliggende data om tilmeldinger på EVU-området samt den forventede resultat af STÅ-indberetningen for 2. halvår på fuldtidsuddannelserne, er det vurderingen, at indtægterne i 2. halvår vil ligge på niveau med det budgetterede. På omkostningssiden er der intet, der tyder på, at der her vil være væsentlige afvigelser. På den baggrund giver halvårsregnskab og vores vurdering af indtægter og udgifter i efteråret 2017 ikke anledning til at justere i de forventninger til årets samlede resultat, som ligger i det vedtagne budget for Der er på samme grundlag ikke anledning til at revidere fremskrivningen for perioden

15 Halvårsregnskab for perioden til Resultatopgørelse halvår kr. Realiseret Budget Resultatet for Forskning og Udvikling er som budgetteret, så afvigelserne skyldes forhold fra driften. Budgetafvigelse Statstilskud Deltagerbetaling og andre indtægter Omsætning Undervisningens gennemførelse Markedsføring Ledelse og administration Bygningsdrift Aktiviteter m. særlige tilskud Forsknings- og udviklingsaktiviteter Omkostninger i alt Resultat før finansielle og ekstraordinære poster Finansielle indtægter Finansielle omkostninger Resultat før ekstraordinære poster Ekstra ordinære indtægter Ekstra ordinære omkostninger Periodens resultat Regnskabet for 1. halvår viser et overskud på 0,3 mio. kr. mod et budgetteret overskud på 1,8 mio. kr. Samlet er der således en budgetafvigelse på -1,5 mio. kr for 1. halvør Indtægterne er 3,4 mio. kr. højere end budgetteret. Det skyldes især højere indtægter fra 3. parts hold, fra Specialpædagogiske foranstaltninger (SPS), USB ere, samt Erasmus-midler. Disse højere indtægter modsvares af tilsvarende højere omkostninger. Statstilskuddet er kun lidt lavere end budgetteret (0,3 mio. kr.). For fuldtidsuddannelserne er tilskuddet 0,7 mio. kr. højere end budgetteret. For EVU er taxameterindtægterne 2,5 mio. kr. lavere end budget på grund af det lavere antal STÅ. Deltagerbetalinger mv. er nogenlunde som budgetteret.

16 Der har været en højere end budgetteret aktivitet vedrørende 3. parts hold (plus ca. 5 mio. kr.), hvorfor de samlede deltagerbetalinger er på budget. Disse aktiviteter giver dog normalt ikke anledning til taxameterindtægter. Omkostningerne er 4,8 mio. kr. højere end budgetteret. Det skyldes især højere omkostninger til 3. parts hold (5,3 mio. kr.), og til Specialpædagogiske foranstaltninger (0,9 mio. kr.). IT omkostninger er ca. 1 mio. kr. større end budget. Der er et mindreforbrug til censur, mødeudgifter og konsulenter. Der er ingen afvigelser på løn og personaleomkostninger. Status på ordinær uddannelse Umiddelbart inden bestyrelsesmødet indberetter vi STÅ for fuldtidsuddannelser til ministeriet. Indberetningen vedrører aktiviteter, der er afviklet i 1. halvår, og som indtægtsføres i 2. halvår. De foreløbige opgørelser indikerer, at vi ligger over budget for halvåret formentlig i størrelsesordenen 80 STÅ. På mødet vil resultatet af indberetningen blive fremlagt. Status på EVU Antal STÅ realiseret efter indberetning af aktivitet ved udgangen af 2. kvt var samlet set 73 under det samlede budget for første halvår Der er stor variation inden for programområderne: Økonomi og Finans er sammenlagt 15 STÅ bedre end budget, mens Ledelse og Kommunikation er sammenlagt 59 STÅ under budget. STÅ indberettet 1. kvt. og 2. kvt fordelt på åbne hold og virksomhedshold Programområde Realiseret Budget Forskel Innovation og Entreprenørskab - Åbne Innovation og Entreprenørskab - Virksomhedshold IT og Multimedie - Åbne IT og Multimedie - Virksomhedshold Ledelse og Kommunikation - Åbne Ledelse og Kommunikation - Virksomhedshold Salg og markedsføring - Åbne Salg og markedsføring - Virksomhedshold Service og oplevelse - Åbne Service og oplevelse - Virksomhedshold Økonomi og finans - Åbne Økonomi og finans - Virksomhedshold Indledende hold mv Hovedtotal I alt er der indberettet fagdeltagere i første halvår Det er 714 færre fagdeltagere end budgetteret. Tilmeldingerne til EVU-aktiviteterne for efteråret 2017 ligger for øjeblikket på niveau med samme tidspunkt i 2016, og vi forventer på den baggrund, at niveauet for vores samlede efter- og videreuddannelsesaktiviteter for hele efterårssemestret vil svare til niveauet for efteråret 2016.

17 COVERNOTE Bilag 6.1 Nyt udbud af professionsbachelor i e-commerce Indstilling Det indstilles til bestyrelsens godkendelse, at Cphbusiness ansøger om prækvalificering til et nyt udbud af professionsbacheloroverbygningen i e-commerce. Baggrund For at imødekomme efterspørgslen på dimittender med specialviden om online handel og markedsføring, ansøger Cphbusiness nu om retten til at udbyde professionsbacheloroverbygningen i e-commerce. Første skridt i denne ansøgning er en prækvalificering, hvor Cphbusiness skal godtgøre over for ministeriet, at der er aftagere til dimittenderne i dækningsområdet. I dag er det muligt for studerende på uddannelsen International Handel og Markedsføring at tage et valgfag i online marketing, men det er vurderingen hos aftagere såvel som hos området Handel og Markedsføring, at online handel og markedsføring efterhånden fylder så meget hos aftagerne, at der er behov for en selvstændig uddannelse. Uddannelsen indeholder følgende Nationale fagelementer: Digital forretningsforståelse E-handelsteknologier Customer experience Videnskabsteori og metode Advanced Digital Marketing Dataanalyse Herudover indeholder uddannelsen lokale fagelementer og valgfrie fagelementer. Følgende uddannelser giver adgang til uddannelsen: Serviceøkonom Markedsføringsøkonom Handelsøkonom Logistikøkonom Multimediedesigner Uddannelsen blev godkendt i 2016 efter en ansøgning fra Erhvervsakademi Aarhus, som starter det første hold til september I ansøgningsrunden 2017 ansøger ud over Cphbusiness også Erhvervsakademi Lillebælt og Københavns Erhvervsakademi.

18 COVERNOTE Bilag 7.1 Strategisk rammekontrakt oplæg til 1. forhandlingsmøde Indstilling Det indstilles til bestyrelsens godkendelse, at formand og direktion på baggrund af nedenstående oplæg samt det efterfølgende strategiseminar udarbejder det endelige oplæg til første forhandlingsmøde med Uddannelses- og forskningsministeriet om den strategiske rammekontrakt for perioden Baggrund Ministeriet har som et nyt styringsværktøj indført strategiske rammekontrakter med de videregående uddannelsesinstitutioner. De strategiske rammekontrakter afløser de nuværende udviklingskontrakter. Første kontraktperiode er Den strategiske rammekontrakt fastsætter, i dialog mellem institutionen og ministeriet, strategiske mål for kerneopgaverne med afsæt i institutionens strategi, udfordringer og styrkepositioner. Et oplæg til disse mål skal drøftes på det første forhandlingsmøde mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og Cphbusiness den 9. oktober og fremsendes til ministeriet to uger forinden. I det følgende er givet et bud på dette oplæg til drøftelse på bestyrelsesmødet. Desuden vil der på det efterfølgende strategiseminar kunne fremkomme drøftelser og pointer, som ønskes medtaget i oplægget. Formand og direktion vil på dette grundlag færdiggøre oplægget, som sendes til ministeriet. Sidst i bilaget er indlæst ministeriets orientering om de nye strategiske rammekontrakter samt ministeriets skabelon for oplæg til 1. forhandlingsmøde.

19 Strategisk rammekontrakt Strategisk rammekontrakt mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet og Erhvervsakademiet Cphbusiness Oplæg til 1. forhandlingsmøde (udkast) København den 22. august 2017 Strategisk ledelse på Cphbusiness Cphbusiness blev etableret som selvstændig institution i sommeren 2012, og bestyrelse og direktion startede efterfølgende en proces med henblik på at formulere institutionens strategiske ledelsesgrundlag frem mod Hovedstrategien GØR VIDEN TIL VÆRDI 1 udtrykker institutionens overordnede ambition i forhold til det omgivende samfund, og den er efterfølgende udfoldet i en række strategiske guidelines for eksempelvis pædagogik, viden, digitalisering og kvalitetssikring 2. Dette strategiske ledelsesgrundlag er overvejende værdibaseret og udmøntes årligt i et operationelt ledelsesgrundlag 3 for det kommende år, som drøftes og godkendes i bestyrelsen. Ledelsesgrundlaget består af årets uddannelsesprogram, som angiver de planlagte aktiviteter i forhold til uddannelsesporteføljen, samt årets udviklingsprogram, som angiver den strategiske udviklingsindsats, der påbegyndes eller videreføres i året. Denne strategiske udviklingsindsats kan rette sig 1 Bilag: GØR VIDEN TIL VÆRDI 2 Bilag: Pædagogisk strategi, videnstrategi, digitaliseringsstrategi, kvalitetssikringsstrategi, organisationsstrategi. 3 Bilag: Ledelsesgrundlag 2017

20 mod innovation af organisationen og dens ydelser som helhed eller tale ind i aktuelle brancheeller uddannelsesspecifikke problemstillinger. Endelig består det operationelle ledelsesgrundlag af årets budget. Cphbusiness er aktuelt under institutionsakkreditering, og koblingen mellem institutionens strategiske og operationelle ledelsesgrundlag og sektorens politiske ledelsesgrundlag er nærmere beskrevet i akkrediteringsredegørelsen 4, der ligeledes beskriver koblingen mellem årshjulet for bestyrelsens arbejde og årshjulet for institutionens kvalitetsarbejde. Cphbusiness har siden 2012 været inde i en omfattende og positiv udvikling og er i dag landets største erhvervsakademi med 37 danske og internationale videregående uddannelser og årligt godt studerende. Uddannelsesporteføljen er struktureret i syv programområder, som hver retter sig mod et givent erhvervsområde med sigte på leverance af erhvervsakademiuddannelser, professionsbacheloruddannelser, akademiuddannelser og diplomuddannelser byggende på den bedste og nyeste viden omsat i praksis 5. Institutionens aktuelle strategiske indsats afspejler de af ministeren prioriterede fokusområder, og Cphbusiness ser frem til den kommende dialog med ministeriet om den strategiske rammekontrakt. Ligeledes ser vi frem til den kommende dialog i regi af Danske Erhvervsakademier i forventning om, at en række strategiske indsatsområder med fordel kan løftes af erhvervsakademierne i fællesskab. I det følgende vil vi kort opridse den aktuelle strategiske indsats og styrkepositioner. Herefter beskrives rammekontraktens tre fokusområder. Uddannelseskvalitet og læringsudbytte Cphbusiness ser en tæt kobling mellem de studerendes læringsudbytte, studieintensitet og motivation og de studerendes gennemførelse og efterfølgende beskæftigelse. Ligeledes ser Cphbusiness en tæt kobling mellem organisationens design, digitale læringsteknologier, uddannelsernes tilrettelæggelse, pædagogiske tilgang og samspil med praksis og de studerendes udbytte af uddannelsen. Disse koblinger har begrundet følgende strategiske tiltag, som implementeres i årene : En ny, flad matrixorganisation, hvor de syv programområder faciliteres af tværgående specialenheder med fokus på eksempelvis innovation, digitalisering, pædagogik, videnarbejde, studie- og karrierevejledning og relationsarbejde med erhvervslivet. Nye tilgange til uddannelsernes tilrettelæggelse og pædagogik, som bygger på tematisering og erhvervskompetencer opbygget gennem samskabende læring mellem studerende, undervisere og virksomheder. Underviserteam, hvor undervisningens planlægning og gennemførelse sker i et arbejdsfællesskab mellem de undervisere, som i en given periode har ansvaret for et antal hold, og hvor underviserrollen i langt større grad er faciliterende for de studerendes læreprocesser. Digital læring som en integreret del af uddannelserne, der kan imødekomme forskellige læringsstile og fremme motivation og læringsudbytte. 4 Bilag: Akkrediteringsredegørelsen, kapitel 2 5 Årsberetning 2016, Kvalitetsrapport 2016, FoU-rapport 2016, Portalen EA-Viden

21 Cphbusiness styrkeposition i forhold til disse tiltag bygger på institutionens historik og ledelsesmæssige tilgang til udvikling af den nye organisation, som gennem bred involvering af alle medarbejdergrupper udfordrer de klassiske billeder af uddannelsesvirksomhed, undervisning og underviser. Desuden har Cphbusiness som vært for sektorsamarbejdet SmartLearning arbejdet med digitale læringsteknologier i en længere årrække og fulgt udviklingen på dette felt nationalt som globalt. Desuden er Cphbusiness sammen med de øvrige erhvervsakademier aktuelt i overvejelser om, hvorvidt sektorens samlede uddannelsesportefølje kan konsolideres gennem andre uddannelsesstrukturer og dermed imødegå en fortsat knopskydning af erhvervsakademiuddannelser og bacheloroverbygningsuddannelser til fordel for færre og stærkere konsoliderede uddannelser med en højere grad af individuel specialisering. Styrkepositionen er her baseret på sektorens tætte samarbejder, såvel internt mellem institutionerne, som med de relevante branche- og arbejdsmarkedsorganisationer. Regionale forskelle i aftagerbehov og de unges uddannelsesmønstre skal dog vurderes nærmere. Relevans og kompetencebehov Cphbusiness har stor opmærksomhed på dimittendernes beskæftigelsesbillede både på den korte og længere bane. Nye teknologier kan i de kommende år give markante strukturændringer i de erhverv og det arbejdsmarked, som Cphbusiness uddannelsesportefølje retter sig mod, og det rejser både spørgsmålet om, hvilke uddannelser der skal indgå i porteføljen på længere sigt og om, hvilke langtidsholdbare, faglige som personlige erhvervskompetencer uddannelserne skal sigte på. Denne opmærksomhed har begrundet følgende strategiske tiltag, som påbegyndtes i 2016: Større FoU-projekter, som blandt andet kan indkredse nye teknologiers forventede indvirkning på udvalgte brancher og erhverv, herunder de finansielle brancher, detailhandel og international handel og markedsføring. Vurdering af mulighederne for, med afsæt i den nuværende uddannelsesportefølje og Cphbusiness inkubationsmiljøer, at fremme innovation med særligt sigte på SMV-segmentet samt etablering og konsolidering af startup-virksomheder. Vurdering af nye teknologiers muligheder for en mere tidstro og repræsentativ afdækning af specifikke arbejdsmarkedsbehov. Cphbusinesss styrkeposition i forhold til disse tiltag er baseret på den aktuelle portefølje af strategiske FoU-projekter og dertil knyttede samarbejdspartnere samt institutionens mangeårige erfaring med inkubationsmiljøer. Cphbusiness har endvidere opmærksomhed på den regionale forpligtelse, hvor Region Hovedstaden er andet og mere end København og også repræsenterer en række udkantsproblemstillinger, der kendes fra andre dele af landet. Denne opmærksomhed har begrundet følgende strategiske tiltag, som er påbegyndt i 2015: Etablering af små udbud på Bornholm baseret på et tæt samarbejde med de relevante lokale erhverv, kommune og institutioner og med en leveranceform, som understøttet af ny digital læringsteknologi kan forankre den pædagogiske leverance på Bornholm i et stort og stærkt fagligt miljø i København. Denne tilgang videreudvikles nu med henblik på nye

22 udbud i Nordsjælland samt i en national model, der kan anvendes af alle erhvervsakademier og professionshøjskoler. Det sidste tiltag er etableret i et samarbejde med ministeriet og sektorens SmartLearning-samarbejde, som Cphbusiness er vært for. Cphbusiness styrkeposition i forhold til disse tiltag er baseret på de erfaringer og samarbejdsrelationer, som er opbygget i forhold til såvel Bornholm og Nordsjælland, samt på sektorsamarbejdet SmartLearning. Cphbusiness har desuden stor opmærksomhed på arbejdsmarkedets behov for efter- og videreuddannelse og de muligheder, som institutionen har for at imødekomme disse behov gennem nye tilgange til opgaven. Denne opmærksomhed har begrundet følgende strategiske tiltag, som er påbegyndt i 2016: Udvikling og implementering af nye fleksible leveranceformer baseret på digitale læringsteknologier og faciliteret af sektorens SmartLearning-samarbejde, der også nationalt udbyder efter- og videreuddannelse leveret 100 % online. Stærkere forankring af efter- og videreuddannelsesaktiviteter i de enkelte programområder således, at der opnås en direkte kobling mellem efter- og videreuddannelse, grunduddannelse og de virksomheder, som programområdet retter sig mod og deler viden med. Cphbusiness styrkeposition i forhold til disse tiltag er baseret på de erfaringer og samarbejdsrelationer, som ligger til grund for den nuværende EVU-aktivitet, hvor Cphbusiness i dag er den største udbyder blandt erhvervsakademierne, samt på sektorsamarbejdet SmartLearning. Endelig har Cphbusiness stor opmærksomhed rettet mod de internationale studerende og deres potentiale for såvel det danske arbejdsmarked som for at internationalisere danske studerende til det internationale arbejdsmarked. De internationale studerende klarer sig generelt godt i Danmark, men det overvejes aktuelt, om indsatsen skal styrkes, og der er i den sammenhæng også initieret nye tiltag i forhold til flygtninge. Med hensyn til internationalisering af danske studerende er mulighederne aktuelt blevet begrænset af dimensionering, og alternative tilgange overvejes. Cphbusiness styrkeposition i forhold til dette område er baseret på institutionens stærke internationale profil og de resultater, som er opnået, samt placeringen i København, som giver et anderledes grundlag for den internationale profil sammenholdt med andre dele af landet. Effektiv ressourceudnyttelse Cphbusiness opererer aktuelt på det politiske vilkår, at uddannelse skal kunne leveres stadig billigere. Dette vilkår må imidlertid ikke kompromittere ambitionen om til stadighed at skabe bedre uddannelser, og det fordrer en løbende innovation af organisationen og dens ydelser. Siden 2016 har Bedre og billigere uddannelse været et gennemgående tema, når der i organisationen er taget nye initiativer, og når allerede vedtagne strategier har skullet omsættes til handling. Det betyder, at tiltag, der er motiveret af en kvalitetstilgang også er trykprøvet ud fra en effektivitetstilgang. Resultatet af denne indsats forventes at sikre en fortsat god balance i Cphbusiness samlede økonomi og dermed i institutionens konsolidering trods de negative effekter af omprioriteringsbidrag, dimensioneringer og nyt bevillingssystem.

23 De væsentligste effektiviseringseffekter realiseres gennem følgende af de strategiske tiltag: Optimering af matrix-organisationen og dens potentiale for samtænkning af opgaver og processer i og på tværs af de organisatoriske enheder understøttet af digitale løsninger. De nye modeller for uddannelsernes tilrettelæggelse og pædagogiske tilgang, selvstyrende underviserteams, anvendelse af digitale læringsteknologier og teknologier til videndeling undervisere og institutioner indbyrdes. Optimering af efter- og videreuddannelsesområdet med henblik på mere målrettede tilbud og nye og mere effektive leveranceformer. Bilag (link til Cphbusiness intranet): GØR VIDEN TIL VÆRDI Pædagogisk strategi Videnstrategi Digitaliseringsstrategi Kvalitetssikringsstrategi Organisationsstrategi Ledelsesgrundlag 2017

24 Bestyrelsesformænd og rektorer på videregående uddannelsesinstitutioner Notat vedr. nyt koncept for strategiske rammekontrakter Indledning Hensigten med de strategiske rammekontrakter er at skabe et centralt og relevant styringsredskab for ledelserne på de videregående uddannelsesinstitutioner og mellem uddannelses- og forskningsministeren og institutionerne. De overordnede rammer for et nyt koncept for strategiske rammekontrakter er fastlagt i den politiske aftale om bedre rammer for ledelse mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. For nærmere vedrørende den politiske aftale henvises til følgende link: Det er planen, at de principper, der er lagt for universiteterne vedr. de strategiske rammekontrakter, skal gælde for alle videregående uddannelsesinstitutioner. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte (SIU) vil med det afsæt invitere institutionerne til en første drøftelse af: hvordan de overordnede principper i praksis kan udmøntes, og hvordan en god forhandlingsproces skal tilrettelægges, jf. invitation til møde om koncept for strategiske rammekontrakter af 11. april april 2017 Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte Universiteter, Forskningsfonde og Innovationsinfrastruktur Bredgade København K Tel Fax Mail siu@ufm.dk Web CVR nr Ref. nr. 17/ Drøftelserne skal kvalificere et nyt koncept for strategiske rammekontrakter. Principper for nyt koncept for strategiske rammekontrakter Følgende principper for udarbejdelse af nyt koncept for strategiske rammekontrakter er fastsat i den politiske aftale om bedre rammer for ledelse: De strategiske rammekontrakter skal være institutionsspecifikke og indeholde centrale strategiske mål for institutionens opgaver med afsæt i den enkelte institutions udfordringer. De strategiske mål udarbejdes i dialog mellem institutionerne og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Den nuværende sondring mellem pligtige og selvvalgte mål ophæves således. De strategiske rammekontrakter skal have længere varighed. Der fastsættes ikke i loven en fast længde for de nye kontrakter, men det er forventningen, at der vil blive tale om fireårige kontraktperioder. De strategiske rammekontrakter skal danne rammen om en styrket strategisk dialog mellem uddannelses- og forskningsministeren og bestyrelserne, hvor der løbende følges op på fremdrift og resultater. Side 1/4

25 De strategiske rammekontrakter skal understøtte tværgående samarbejde og koordinering mellem institutionerne om fælles udfordringer. Nyt koncept for strategiske rammekontrakter Forhandlingerne om de strategiske rammekontrakter forventes at have fire faser, som skal danne grundlag for den endelige kontrakt mellem ministeren og bestyrelserne. De fire faser beskrives nedenfor. Ministeren igangsætter kontraktforhandlinger: Kontraktforhandlingerne indledes af uddannelses- og forskningsministeren med en udmelding af de overordnede samfundsmæssige målsætninger for de videregående uddannelsesinstitutioner. Institutionerne forventes inviteret til et fælles møde med ministeren ultimo juni. 1. forhandlingsmøde: 1. forhandlingsmøde skal understøtte en gensidig forventningsafstemning og en fælles forståelse af den enkelte institutions strategiske udfordringer i forhold til kerneopgaverne, og hvad der overordnet skal sættes mål for. 1. forhandlingsmøde udgør forarbejdet til udarbejdelse af kontraktmål. Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte 2. forhandlingsmøde: 2. forhandlingsmøde mellem SIU og institutionerne har fokus på fastsættelsen af de konkrete kontraktmål for kerneopgaverne med afsæt i institutionens strategiske udfordringer i forhold til kerneopgaverne. 2. forhandlingsmøde skal danne grundlag for færdiggørelse af en endelig kontrakt. Færdiggørelse af kontrakt: Sidste fase af forhandlingsforløbet indeholder evt. yderligere mundtlig og/ eller skriftlig dialog mellem institution og SIU med henblik på, at institutionen kan fremsende en færdigforhandlet kontrakt, der kan underskrives af ministeren og bestyrelsesformanden. Der kan om nødvendigt aftales et ekstra forhandlingsmøde, hvis 1. og 2. forhandlingsmøde ikke viser sig tilstrækkelige. Institutionerne forventes forud for 1. og 2. forhandlingsmøde at fremsende: Udspil til institutionens strategiske udfordringer i forhold til kerneopgaver (1. forhandlingsmøde). Kontraktudspil med mål for kerneopgaver (2. forhandlingsmøde). UFM fremsender standardskabelon til brug for institutionens udspil til de to forhandlingsmøder. Institutionens oplæg forventes at basere sig på analyser, data og baggrundsviden, som fremlægges i forhandlingerne. Side 2/4

26 Nyt koncept for strategiske rammekontrakter Overordnede samfundmæssige målsætninger Institutionens strategiske udfordriner ift. kerneopgaver Kontrakt for Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte Kontrakten skal samlet set afspejle den forventningsafstemning om institutionens strategiske udvikling og mål for kerneopgaver, som forhandlingsmøderne har dannet baggrund for. Kontraktens indehold: Indledende motivation for de prioriterede institutionsspecifikke mål, som tager afsæt i forhandlingsmødernes forventningsafstemning om kobling mellem overordnede samfundsmæssige målsætninger og institutionens strategiske udfordringer i forhold til kerneopgaver. 5-8 strategiske, ambitiøse og realistiske mål for kerneopgaverne med fokus på opnåede effekter ved kontraktens udløb. Det kan i nogle tilfælde være relevant at fastsætte kvalitative mål. Delmål i form af understøttende aktiviteter og resultater for et givent mål i kontraktperioden. Delmålene skal understøtte den løbende systematiske dialog om institutionens arbejde med målene i kontraktperioden. Delmålene kan have karakter af f.eks. processuelle indsatser for kerneydelsen (input) eller resultater af indsatserne (output), som målfastsættes i kontraktperioden med henblik på at opnå den målsatte effekt ved kontraktens udløb. Bestyrelsens rolle Bestyrelsen har det overordnede ansvar for, at den strategiske rammekontrakt og institutionens overordnede strategi er nøje afstemt, så rammekontrakten udgør et centralt styringsværktøj. Bestyrelsen har endvidere det overordnede ansvar for, at kontraktens mål opfyldes. Bestyrelsesformanden forventes derfor at være den strategiske partner i både forhandling og løbende opfølgning på mål og resultater. Uddannelses- og Forskningsministeriet forventer, at både bestyrelsesformand og rektor deltager i kontraktforhandlingerne. Øvrige forhold Ændringer i kontrakten forudsætter enighed mellem parterne. Såvel institutionen som ministeriet kan tage initiativ til at genforhandle de strategiske mål, hvis f.eks. de økonomiske forhold for institutionen ændres væsentligt fra det forudsatte, eller Side 3/4

27 hvis nye udfordringer betyder, at det vil være hensigtsmæssigt at ændre de strategiske mål i rammekontrakten. Tids- og procesplan for kontraktforhandlinger Tids- og procesplanen lægger op til et institutionstilpasset forhandlingsforløb, der igangsættes juni 2017 og efter behov kan strække sig frem til juni 2018, jf. nedenfor. Alle kontrakter skal være færdigforhandlet til underskrivning senest juni Overordnet tids- og procesplan for kontraktforhandlingens fire faser, herunder placering af 1. og 2. forhandlingsmøde Tid Aktivitet Materiale Juni 2017 Ministeren igangsætter kontraktforhandlinger Ministeren melder overordnede samfundsmæssige mål ud September - Oktober Forhandlingsmøde Institutionerne sender udspil til strategiske udfordringer i forhold til kerneopgaver Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte December Marts Forhandlingsmøde Institutionerne sender udspil til kontrakt med mål for kerneopgaver Februar Juni 2018 Færdiggørelse af kontrakt Færdigforhandlet kontrakt Det er væsentligt for ministeriet, at alle institutioner sandsynliggør, at deres individuelle forhandlingsforløb understøtter styringsrelevante kontrakter, der er forankret i den samlede bestyrelse og organisation. SIU vil etablere et teknikerspor under kontraktforhandlingerne, hvor SIU på sagsbehandlerniveau stiller sig til rådighed for afklarende spørgsmål og hjælp til forståelse af kontraktkonceptet, herunder arbejdet med effektmål for kerneopgaver og fastsættelse af delmål. Den videre proces Såfremt møderne giver anledning til det, kan skriftlige bemærkninger til nyt koncept for strategiske rammekontrakter samt tids- og procesplan for kontraktforhandlingerne fremsendes senest den 11. maj 2017 kl til SIU på UFI@ufm.dk. Alle institutioner bedes med afsæt i tids- og procesplanen melde ønsker til deres institutionsspecifikke forhandlingsforløb ind til SIU med henblik på nærmere aftale med SIU, der afstemmer et hensigtsmæssigt samlet forløb. SIU forventer at kunne færdiggøre de første kontrakter tidligst februar Indmelding af ønsker til proces for institutionsspecifikke kontraktforhandlinger herunder om muligt specifikke ønsker til dato for 1. og 2. forhandlingsmøde fremsendes senest den 1. juni 2017 til SIU på UFI@ufm.dk. Side 4/4

28 Skabelon for oplæg til 1. forhandlingsmøde om strategisk rammekontrakt Formål med 1. forhandlingsmøde 1. forhandlingsmøde skal understøtte en gensidig forventningsafstemning og en fælles forståelse af den enkelte institutions strategiske mål, udfordringer og styrkepositioner i forhold til kerneopgaverne, og hvad der overordnet skal sættes mål for. Der forventes også en indledende drøftelse af mål på 1. forhandlingsmøde, som udgør forarbejdet til udarbejdelse af kontraktmål. Skriftligt oplæg forud for 1. forhandlingsmøde Forud for 1. forhandlingsmøde skal institutionen udarbejde og fremsende et kortfattet skriftligt oplæg til drøftelsen af institutionens strategiske mål, udfordringer og styrkepositioner i forhold til kerneopgaverne, jf. nedenfor. Oplægget til drøftelse af kerneopgaverne forventes endvidere at forholde sig til regeringens ambitioner på uddannelses- og forskningsområdet og de sektorspecifikke fokusområder for de strategiske rammekontrakter, jf. bilag 1. Institutionens oplæg skal tage afsæt i institutionens strategiske mål og prioriteringer. Institutionens strategiske hoveddokumenter skal vedlægges som bilag. Dertil kan institutionen vedlægge relevante analyser, datakilder mv. Oplægget forventes at udgøre max 10 sider eksklusiv bilag.

29 Skabelon for oplæg til 1. forhandlingsmøde Erhvervsakademiers kerneopgaver er: A) at udbyde og udvikle videregående uddannelse på det tekniske og merkantile fagområde B) at varetage praksisnære og anvendelsesorienterede forsknings- og udviklingsaktiviteter og herigennem aktivt medvirke til, at ny viden tilvejebringes og bringes i anvendelse i såvel den private som den offentlige sektor Det skriftlige oplæg skal adressere følgende hovedspørgsmål for hver af institutionens kerneopgaver: 1) Hvad er institutionens strategiske mål og prioriteringer i forhold til pågældende kerneopgave? Der udarbejdes en kort redegørelse for, hvilke mål og prioriteringer, som er i fokus i institutionens nuværende strategiske arbejde inden for den pågældende kerneopgave. Det forventes at være relevant at redgøre for mål og prioriteringer på et samlet institutionelt niveau og/eller for mål og prioriteringer inden for konkrete hoved-, uddannelses-, forsknings- og udviklingsområder. 2) Hvilke væsentlige og konkrete udfordringer ser institutionen i arbejdet hen mod at realisere de strategiske mål inden for kerneopgaven? Der udarbejdes en kort redegørelse for, hvilke udfordringer institutionen vil fremhæve som værende af væsentlig betydning i indsatsen hen mod målet. Det vil være relevant at forholde sig til, hvordan institutionen præsterer i dag i forhold til realisering af de strategiske mål, herunder hvad er udviklingspotentialet, og hvilke styrkepositioner kan gøre sig gældende. Det vil tilsvarende være relevant at redegøre på institutionsniveau og/eller mere specifikke hoved-, uddannelses-, forsknings- og udviklingsområder. Særligt vedrørende mulig målsætning af effektiv ressourceudnyttelse Bestyrelsen forventes at tage ansvar for at forvalte institutionens midler effektivt og til størst mulig gavn for samfundet. Foruden kerneopgaverne kan det derfor være relevant at adressere mål for institutionens effektive ressourceudnyttelse i kontrakterne. Den enkelte institution forventes at reflektere over indsatsen med at understøtte en effektiv ressourceudnyttelse med afsæt i de ovenstående to hovedspørgsmål. 2

30 Skabelon for oplæg til 1. forhandlingsmøde Sammenfatning af skabelon til institutionens oplæg til 1. forhandlingsmøde Kerneopgave A): At udbyde og udvikle videregående uddannelse på det tekniske og merkantile fagområde Hvad er institutionens strategiske mål og prioriteringer i forhold til pågældende kerneopgave? Hvilke væsentlige og konkrete udfordringer ser institutionen i arbejdet hen mod at realisere de strategiske mål for kerneopgaven? Kerneopgave B): At varetage praksisnære og anvendelsesorienterede forsknings- og udviklingsaktiviteter og herigennem aktivt medvirke til, at ny viden tilvejebringes og bringes i anvendelse i såvel den private som den offentlige sektor Hvad er institutionens strategiske mål og prioriteringer i forhold til pågældende kerneopgave? Hvilke væsentlige og konkrete udfordringer ser institutionen i arbejdet hen mod at realisere de strategiske mål for kerneopgaven? Effektiv ressourceudnyttelse Hvad er institutionens strategiske mål og prioriteringer i forhold til effektiv ressourceudnyttelse? Hvilke væsentlige og konkrete udfordringer ser institutionen i arbejdet hen mod at realisere de strategiske mål for effektiv ressourceudnyttelse? 3

31 Strategiseminar 2017 Cphbusiness På vej mod 2025 Optakt Efter etableringen af det nye Cphbusiness i sommeren 2012 påbegyndtes en strategiproces, som i starten af 2014 førte til vedtagelse af en strategi frem mod 2020: GØR VIDEN TIL VÆRDI. Denne strategi har siden været mål- og rammesættende for den videre udvikling af organisationen og dens ydelser og blandt andet ligget til grund for de guidelines, som er formuleret for en række strategiske nøgleområder herunder institutionens pædagogiske strategi, videnstrategi, digitaliseringsstrategi, kvalitetsstrategi og organisationsstrategi. Dette strategiske ledelsesgrundlag er i sin form overvejende værdibaseret og udmøntes årligt i et operationelt ledelsesgrundlag, som drøftes og godkendes i bestyrelsen, hvorefter det er retningssættende for institutionens aktiviteter i det kommende år. Cphbusiness har netop indledt dialogen med ministeriet om den nye strategisk rammekontrakt for perioden Denne periode ligger således overvejende inden for tidshorisonten af Cphbusiness nuværende strategiske ledelsesgrundlag frem mod Kontrakten vil derfor have sin tyngde på de strategiske tiltag, som allerede er iværksat eller vedtaget og tjener derfor først og fremmest det formål at følge institutionens første strategiperiode til dørs. Vi skriver imidlertid 2017, og tiden er til at anlægge et fremsyn, som går længere end Hvilke bevægelser ser vi i samfundet, erhvervslivet, på arbejdsmarkedet og i uddannelses- og institutionsbilledet? Og hvad kan disse bevægelser betyde for Cphbusiness fremtidige strategiske position i form af nye muligheder såvel som barrierer på den længere bane? Nye teknologier er på både den nationale og globale dagsorden, og der er bred enighed om, at forandringer vil ske i et stadigt højere tempo, og at udfaldsrummet på den længere bane er mere uforudsigeligt. Nye forretningsmodeller, nye erhvervsstrukturer, nye arbejdsmarkedsstrukturer, nye krav til livslang læring, nye holdninger og normer i de kommende generationer. Listen er lang, når spørgsmål til fremtiden sættes på dagsordenen. En dagsorden, som Cphbusiness tog fat på med Future Summit i Forum i efteråret 2016, og som udfordrer både vores forestillinger om det samfund, vi uddanner til, og om selve uddannelsesopgaven og måden, vi løfter den på. Samtidig ser vi i disse år bevægelser i det politiske billede, som rejser spørgsmål af både værdimæssig, strukturel og økonomisk karakter. Skal uddannelse bryde den sociale arv? Vil

32 statsmonopolet på uddannelse blive fastholdt? Hvem skal betale? Hvilke uddannelses- og institutionsstrukturer vil give den største løftekraft? Hvad er tilgangen til landets udkantsområder eller til udenlandske studerende eller til integration af nydanskere? Og er der bevægelser i den europæiske og globale verdensorden, der kan trække spor helt ind i vort univers? Også her er listen med spørgsmål lang. På dette års strategiseminar vil vi tage en første pejling af de bevægelser, vi i dag måtte se eller forudse og sammen tegne de første konturer af det Cphbusiness, som måske er nutid i Strategiseminarets udkomme vil således være et værdifuldt bidrag til den videre strategiproces på Cphbusiness, såvel som i hele sektoren, ved både at opstille mulige scenarier og ved at indkredse de spørgsmål og opmærksomhedspunkter, som bør forfølges. Seminaret forløber i to sessions hhv. torsdag eftermiddag og fredag formiddag, hvor drejebogen er denne: Session I torsdag: På vej mod 2025 Vi får fra bestyrelsens egne rækker en perspektivering af de væsentlige bevægelser og mulige udfordringer, Cphbusiness skal holde for øje, når vi tænker vejen mod 2025: Et arbejdsmarkedsperspektiv v/ Kim Simonsen, formand for HK Et professionshøjskoleperspektiv v/ Randi Brinckmann, dekan på Metropol Et universitetsperspektiv v/ Annemette Kjærgaard, prodekan på CBS Et ungdomsuddannelsesperspektiv v/ Jes Damsted, formand for København Nord Et sektorperspektiv v/ Charlotte Lundblad, formand for sektoren Oplægsholderne har fået hver 10 minutter og vælger selv deres vinkler og pointer. Oplæggene må gerne både udfordre og provokere den samlede kreds. Efter de seks oplæg er debatten fri, og alle kan byde ind med yderligere vinkler, pointer og refleksioner. Session afrundes med et indlæg af Henrik Toft, Transformation Architect & Chief Technology Officer, IBM Europe, der vil sætte Cphbusiness videre udvikling i et teknologisk perspektiv med fokus på blandt andet mulighederne i kunstig intelligens. IBM har allerede i dag et samarbejde med Cphbusiness, hvor de er aktiv partner i flere strategiske projekter.

33 Session II fredag: Cphbusiness 2025 Med afsæt i torsdagens indspil og diskussioner tegner vi så om fredagen de første konturer af et Cphbusiness og en omverden, som meget vel kunne være virkelighed i Det sker i fællesskab og efter Scenariemetoden, som er en velafprøvet teknik inden for fremtidsforskning og strategiudvikling i såvel militære kredse som i virksomheder og organisationer. Formiddagen bliver således en intensiv tidsrejse ud i fremtiden og tilbage igen, og hvor vi med afsæt i nutiden aftegner og navngiver skematiske billeder af de scenarier, der kan blive virkelighed for Cphbusiness om blot få år. Som guide på rejsen har vi entreret med Ulrik Ramsing, der mestrer metoden og på internationalt plan er en efterspurgt facilitator, konsulent, foredragsholder, udvikler og forfatter. Ulrik Ramsing er founder og ejer af virksomheden BlueBehaviour, der arbejder sammen med konsulenthuse i Amsterdam, London og København, læs mere her Vanen tro byder strategiseminaret også på en hyggelig middag og aften i godt selskab. På gensyn! Charlotte, Lars, Gregers og Ole

34 Eksterne gæster Session I Henrik Toft, Transformation Architect & Chief Technology Officer, IBM Europe Session II Ulrik Ramsing, founder og ejer af BlueBehaviour

Bestyrelsesmøde. Side 1 af møde 14. september 2017 REFERAT. Bestyrelsen

Bestyrelsesmøde. Side 1 af møde 14. september 2017 REFERAT. Bestyrelsen Bestyrelsesmøde 40. møde 14. september 2017 REFERAT Bestyrelsen Charlotte Lundblad, formand Pia Aarestrup Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde Jes Damsted Torben Schwabe Annemette

Læs mere

Cphbusiness bestyrelsen

Cphbusiness bestyrelsen Cphbusiness bestyrelsen 39. møde 20. juni 2017 REFERAT Bestyrelsen Charlotte Lundblad, formand Pia Aarestrup Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde Jes Damsted Torben Schwabe Annemette

Læs mere

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer

Direktøren. Kære bestyrelsesformænd og rektorer Direktøren Til bestyrelsesformænd og rektorer for universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier, maritime uddannelsesinstitutioner og kunstneriske videregående uddannelsesinstitutioner Kære bestyrelsesformænd

Læs mere

U d d a n n e l s e s p r o g r a m 2 0 1 5

U d d a n n e l s e s p r o g r a m 2 0 1 5 U d d a n n e l s e s p r o g r a m 2 0 1 5 Om uddannelsesprogrammet Uddannelsesprogrammet indgår i det samlede ledelsesgrundlag for 2015 sammen med årets udviklingsprogram og budget. Uddannelsesprogrammet

Læs mere

Bestyrelsen. Tilforordnede

Bestyrelsen. Tilforordnede Bestyrelsen Tilforordnede DAGSORDEN BILAG Drift Perioden 1. jan - 31. dec 2016 Resultatopgørelse i 1.000 kr. Prognose Budget Afvigelse Statstilskud 282.420 283.339-919 Deltagerbetaling og andre

Læs mere

Cphbusiness bestyrelsen

Cphbusiness bestyrelsen Cphbusiness bestyrelsen 33. møde i bestyrelsen torsdag den 26. november 2015 REFERAT Bestyrelsen Charlotte Lundblad, formand Pia Aarestrup Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde

Læs mere

Cphbusiness bestyrelse

Cphbusiness bestyrelse Cphbusiness bestyrelse 28. møde i bestyrelsen onsdag den 26. november 2014 REFERAT Bestyrelsen: Ing-Marie Frithiof, formand Niels Milling Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde

Læs mere

Strategisk rammekontrakt

Strategisk rammekontrakt Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Erhvervsakademi Sjælland indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. Køge 25. juni 2018 København den 3. juli 2018 Bestyrelsesformand

Læs mere

Afgørelsesbrev. Cphbusiness Godkendelse af nyt udbud

Afgørelsesbrev. Cphbusiness   Godkendelse af nyt udbud Afgørelsesbrev Cphbusiness E-mail: kontakt@cphbusiness.dk Godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Cphbusiness ansøgning om prækvalifikation

Læs mere

Distributionslister oversigt

Distributionslister oversigt Distributionslister oversigt Direktorat CPH-DIREKTORAT ADM Studieadministration, Alle CPH-ADM-ALLE* ADM Studieadministration, Ledere CPH-ADM-LED ADM Studieadministration, Backoffice 1 Søerne CPH-ADM-BO1-CS

Læs mere

Bestyrelsesmøde. Side 1 af møde 30. november 2017 REFERAT. Bestyrelsen

Bestyrelsesmøde. Side 1 af møde 30. november 2017 REFERAT. Bestyrelsen Bestyrelsesmøde 41. møde 30. november 2017 REFERAT Bestyrelsen Charlotte Lundblad, formand Pia Aarestrup Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde Jes Damsted Torben Schwabe Annemette

Læs mere

Cphbusiness bestyrelse

Cphbusiness bestyrelse Cphbusiness bestyrelse 29. møde i bestyrelsen tirsdag den 7. april 2015 REFERAT Bestyrelsen: Ing-Marie Frithiof, formand Niels Milling Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde Bent

Læs mere

Cphbusiness bestyrelse

Cphbusiness bestyrelse Cphbusiness bestyrelse 30. møde i bestyrelsen onsdag den 24. juni 2015 REFERAT Bestyrelsen: Ing-Marie Frithiof, formand Niels Milling Kim Simonsen Solveig Ørteby Randi Brinckmann Wiencke Lars Bonde Bent

Læs mere

Erhvervsakademierne i Danmark Status og resultater

Erhvervsakademierne i Danmark Status og resultater Erhvervsakademierne i Danmark Status og resultater Indledning Erhvervsakademierne blev etableret den 1.1. 2009. I lovgrundlaget og de politiske forlig bag etableringen af erhvervsakademierne som selvstændige

Læs mere

COVERNOTE Notat COVERNOTE COVERNOTE Notat - - - - Kvalitetsrapport 2015 Summary Indhold 1.0 Kvalitetsrapport 2015 - Resumé 1.1 Indledning Baggrund og metode Nøgletal 1.2 Opfølgning på sidste års

Læs mere

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC

Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC Kvalitetssikringspolitik og kvalitetssikringsstrategi for Professionshøjskolen UCC 10. november 2016 1 Indledning Kvalitetssikringspolitik og -strategi for Professionshøjskolen UCC har til formål at tydeliggøre

Læs mere

business COPENHAGEN BUSIN SS ACAD MY

business COPENHAGEN BUSIN SS ACAD MY COPENHAGEN BUSIN SS ACAD MY Cphbusiness bestyrelse 36. m0de torsdag den 15. September 2016 REFERAT Bestyrelsen Charlotte Lundblad, formand CL Pia Aarestrup PAA Kim Simonsen KIS Solveig 0rteby S0R Randi

Læs mere

Cphbusiness REFERAT. 44. møde bestyrelsesmøde Tirsdag 25. september 2018 kl , Egelund Slot. Bestyrelsen. Charlotte Lundblad, formand

Cphbusiness REFERAT. 44. møde bestyrelsesmøde Tirsdag 25. september 2018 kl , Egelund Slot. Bestyrelsen. Charlotte Lundblad, formand Cphbusiness REFERAT 44. møde bestyrelsesmøde Tirsdag 25. september 2018 kl. 13.00-14.00, Egelund Slot Bestyrelsen Charlotte Lundblad, formand Anne Knøs Kim Simonsen Steen Lund Olsen Randi Brinckmann Wiencke

Læs mere

Kommissorium for. Uddannelsesudvalg for grunduddannelser og tilknyttede efter- og videreuddannelser i Københavns Professionshøjskole

Kommissorium for. Uddannelsesudvalg for grunduddannelser og tilknyttede efter- og videreuddannelser i Københavns Professionshøjskole Kommissorium for Uddannelsesudvalg for grunduddannelser og tilknyttede efter- og videreuddannelser i Københavns Professionshøjskole Indhold Det formelle... 2 Uddannelsesudvalgene er rådgivende... 2 Medlemmer

Læs mere

Erhvervsakademi Aarhus Godkendelse af ny uddannelse

Erhvervsakademi Aarhus   Godkendelse af ny uddannelse Erhvervsakademi Aarhus E-mail: info@eaaa.dk Godkendelse af ny uddannelse Erhvervsakademi Aarhus fik d. 12. december 2016 en afgørelse om, at en godkendelse af nedenstående uddannelse afventede, at der

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

07.04.2013/DSC. 20. møde i bestyrelsen torsdag den 4. april 2013 REFERAT. Bestyrelsen:

07.04.2013/DSC. 20. møde i bestyrelsen torsdag den 4. april 2013 REFERAT. Bestyrelsen: 07.04.2013/DSC 20. møde i bestyrelsen torsdag den 4. april 2013 REFERAT Bestyrelsen: Bent Greve, formand BG Ernst Lykke Nielsen, ELN Jes Damsted JDA Else-Marie Dupont EMD Anders Jensen AJ Annette Kreiner

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts Aktstykke nr. 102 Folketinget Finansudvalget Aktstk.

Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts Aktstykke nr. 102 Folketinget Finansudvalget Aktstk. Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 102 Offentligt Aktstykke nr. 102 Folketinget 2018-19 102 Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts 2019. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets

Læs mere

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen

Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Den 4. juni 2013 AFTALETEKST Aftale om opfølgning på evalueringen af erhvervsakademistrukturen Regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Det Konservative

Læs mere

Erhvervsakademi MidtVest eamv@eamv.dk. Udkast til afslag på godkendelse

Erhvervsakademi MidtVest eamv@eamv.dk. Udkast til afslag på godkendelse Erhvervsakademi MidtVest eamv@eamv.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Erhvervsakademi MidtVests ansøgning om godkendelse

Læs mere

Bestyrelsesmøde og strategiseminar

Bestyrelsesmøde og strategiseminar Bestyrelsesmøde og strategiseminar onsdag den 31. august 2011 kl. 12.00 20.00 Sophienberg Slot Rungsted Strandvej 219-2960 Rungsted Program 12.00 Frokost 13.00 Bestyrelsesmøde 15.00 Strategiseminar 18.30

Læs mere

Velkommen! Fyraftensmøde for uddannelsesudvalgene, 4. september 2014

Velkommen! Fyraftensmøde for uddannelsesudvalgene, 4. september 2014 Velkommen! Fyraftensmøde for uddannelsesudvalgene, 4. september 2014 Velkommen Stort velkommen som medlemmer af UCSJ s uddannelsesudvalg for perioden 2014 2018. I dag er ekstraordinært møde grundet kompakt

Læs mere

å Uddannelses- ag Strategisk rammekontrakt Forskningsministeriet ERHVERVSAKADcMI AARHUS -

å Uddannelses- ag Strategisk rammekontrakt Forskningsministeriet ERHVERVSAKADcMI AARHUS - Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Erhvervsakademi Aarhus indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. ERHVERVSAKADcMI AARHUS - å Uddannelses- ag Forskningsministeriet Aarhus

Læs mere

2 Indstilling vedr. Strategisk rammekontrakt mellem EAL og UVM (bilag)

2 Indstilling vedr. Strategisk rammekontrakt mellem EAL og UVM (bilag) Dagsorden bestyrelsesmøde d. 2/10 2017 kl. 15.30-18.00 Seebladsgade 1, 5000 Odense C. Lokale A0.07 1 Godkendelse af referat fra seneste møde og underskrift (bilag) 2 Indstilling vedr. Strategisk rammekontrakt

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde på. Erhvervsakademi SydVest. Torsdag den 28. marts kl

Referat af bestyrelsesmøde på. Erhvervsakademi SydVest. Torsdag den 28. marts kl Referat af bestyrelsesmøde på Erhvervsakademi SydVest Torsdag den 28. marts kl. 15.00 17.00 Deltagere: Johanne Gregersen, Niels Sørensen, Allan Østergaard, Dan Alsted Nielsen, Erik Lauritzen, Peter Amstrup,

Læs mere

! 14.marts Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse onsdag den 22.marts 2016 kl

! 14.marts Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse onsdag den 22.marts 2016 kl ! 14.marts 2017 Dagsorden for mødet i Social- og Sundhedsskolens bestyrelse onsdag den 22.marts 2016 kl. 15.30 17.00 Velkommen til nye bestyrelsesmedlemmer: Ny repræsentant fra UC Syddanmark: Institutchef

Læs mere

Redegørelse og dokumentation for, hvordan det nye udbud bidrager til at opfylde behovet for uddannelsen regionalt og nationalt.

Redegørelse og dokumentation for, hvordan det nye udbud bidrager til at opfylde behovet for uddannelsen regionalt og nationalt. Redegørelse og dokumentation for, hvordan det nye udbud bidrager til at opfylde behovet for uddannelsen regionalt og nationalt. I det følgende redegøres der for, hvordan udbuddet af Den merkantile diplomuddannelse

Læs mere

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering.

Kriterier ved institutionsakkreditering og prækvalificering. UKF 26.02.2013 Pkt. 3 - bilag 2-12-0237 - ERSC - 18.02.2013 Kontakt: Erik Schmidt - ersc@ftf.dk - Tlf: 3336 8814 r ved institutionsakkreditering og prækvalificering. Notatet lægger op til en drøftelse

Læs mere

Resultatlønskontrakt NOTAT. Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København. for perioden 1. januar 2015 31.

Resultatlønskontrakt NOTAT. Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København. for perioden 1. januar 2015 31. NOTAT Resultatlønskontrakt Ledelsessekretariatet Buddinge Hovedgade 80 2860 Søborg T4189 7000 www.ucc.dk Rektor Laust Joen Jakobsen Professionshøjskolen UCC i København for perioden 1. januar 2015 31.

Læs mere

MSK Strategi

MSK Strategi Indhold Mission... 2 Vision... 2 Styrkepositioner... 3 Indsatsområder i strategien... 4 Vision for uddannelse... 5 Vision for forskning og udvikling... 6 Vision for relations- og videnssamarbejde... 7

Læs mere

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser VIA University College Dato: 1. juni 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser Politikken for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1 har

Læs mere

Handleplan for 2018 i tilknytning til Absalons strategiske rammekontrakt

Handleplan for 2018 i tilknytning til Absalons strategiske rammekontrakt Handleplan for 2018 i tilknytning til Absalons strategiske rammekontrakt På de følgende sider er beskrevet de indsatser, som Absalon vil gennemføre i 2018 under den strategiske rammekontrakts fire strategiske

Læs mere

Strategisk rammekontrakt

Strategisk rammekontrakt Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Bestyrelsen for Københavns Professionshøjskole indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. [Sted] [Dato] København [Dato] Bestyrelsesformand

Læs mere

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET Akademisk Råd, Arts Notat Aftagerpaneler Arts Der skal nedsættes nye aftagerpaneler ved Arts sommeren 2012. Arts aftagerpaneler er forankret ved Arts enkelte studienævn, og der skal således nedsættes fire

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR UDDANNELSESUDVALG PÅ CPHBUSINESS

FORRETNINGSORDEN FOR UDDANNELSESUDVALG PÅ CPHBUSINESS FORRETNINGSORDEN FOR UDDANNELSESUDVALG PÅ CPHBUSINESS I henhold til 20 i bekendtgørelse af lov om erhvervsakademier og professionsbacheloruddannelser nr. 986 af 18/08/2017 samt 16 i vedtægt for Erhvervsakademiet

Læs mere

Erhvervsakademiet Copenhagen Business Udkast til afslag på godkendelse

Erhvervsakademiet Copenhagen Business Udkast til afslag på godkendelse Erhvervsakademiet Copenhagen Business kontakt@cphbusiness.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Erhvervsakademiet Copenhagen

Læs mere

Erhvervsakademi 2015. Interessentkredsmøde 11/4-2012. En midtvejsstatus på EA2015

Erhvervsakademi 2015. Interessentkredsmøde 11/4-2012. En midtvejsstatus på EA2015 Erhvervsakademi 2015 Interessentkredsmøde 11/4-2012 En midtvejsstatus på EA2015 1 Interessentkredsmøde 11.4.2012 Dagsorden: Status på indsatsområderne fra 2011 Forslag til nye indsatsområder 2012 Erhvervsakademiernes

Læs mere

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget UCN Rammebeskrivelse Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget 21-09-2016 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Indhold... 3 2.1 Videngrundlag... 3 2.2 Videngrundlag og de faglige miljøer...

Læs mere

REFERAT fra EASJ Bestyrelsesmøde den 15. marts 2018 (nr. 45)

REFERAT fra EASJ Bestyrelsesmøde den 15. marts 2018 (nr. 45) REFERAT fra EASJ Bestyrelsesmøde den 15. marts 2018 (nr. 45) Møde: EASJ bestyrelsesmøde nr. 45 Indkaldt af: Susanne Lundvald, bestyrelsesformand Tid og Sted: Torsdag den 15. marts kl. 16.00 17.30 på Campusbuen

Læs mere

REFERAT af EASJ Bestyrelsesmøde den 5. oktober 2017 (nr. 43). (version 2)

REFERAT af EASJ Bestyrelsesmøde den 5. oktober 2017 (nr. 43). (version 2) REFERAT af EASJ Bestyrelsesmøde den. oktober 2017 (nr. 43). (version 2) Møde: EASJ bestyrelsesmøde nr. 43 Indkaldt af: Susanne Lundvald, bestyrelsesformand Tid og Sted: Torsdag den. oktober kl. 19.00 20.00

Læs mere

Udvalget for Uddannelse, Handel og Innovation

Udvalget for Uddannelse, Handel og Innovation Dagsorden Mødedato: Mandag den 28. september 2015 Mødetidspunkt 9:00 : Sluttidspunkt: 12:00 Mødelokale: Medlemmer: Fraværende: M.1.17/rådhuset Jens Rohde, Mette Nielsen, Niels Dueholm, Stine Damborg, Åse

Læs mere

Erhvervsakademi Dania Afslag på godkendelse af nyt udbud

Erhvervsakademi Dania   Afslag på godkendelse af nyt udbud Erhvervsakademi Dania E-mail: eadania@eadania.dk Afslag på godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Erhvervsakademi Danias ansøgning

Læs mere

Erhvervsakademi MidtVest eamv@eamv.dk. Udkast til afslag på godkendelse

Erhvervsakademi MidtVest eamv@eamv.dk. Udkast til afslag på godkendelse Erhvervsakademi MidtVest eamv@eamv.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Erhvervsakademi MidtVests ansøgning om godkendelse

Læs mere

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY. Censornormer på Cphbusiness - gældende fra maj 2016

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY. Censornormer på Cphbusiness - gældende fra maj 2016 CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY Censornormer på Cphbusiness - gældende fra maj 2016 Indhold Afdeling: Søerne, Nansensgade 19, 1366 KBH... 3 Markedsføringsøkonom... 3 Handelsøkonom... 3 Logistikøkonom...

Læs mere

Erhvervsakademi Dania eadania@eadania.dk. Udkast til afslag på godkendelse

Erhvervsakademi Dania eadania@eadania.dk. Udkast til afslag på godkendelse Erhvervsakademi Dania eadania@eadania.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Erhvervsakademi Danias ansøgning om godkendelse

Læs mere

Strategisk rammekontrakt

Strategisk rammekontrakt FoU-basering som en del af basis for videnspredning til uddannelse og erhverv - Øge medarbejdernes FoU-kompetencer, både som led i formel kompetenceudvikling og adjunktforløb men også uformelt gennem deltagelse

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Aalborg Universitet aau@aau.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aalborg Universitets ansøgning om godkendelse af ny

Læs mere

Juni 2013/DSC. 21. møde i bestyrelsen tirsdag den 11. juni 2013 REFERAT. Bestyrelsen:

Juni 2013/DSC. 21. møde i bestyrelsen tirsdag den 11. juni 2013 REFERAT. Bestyrelsen: Juni 2013/DSC 21. møde i bestyrelsen tirsdag den 11. juni 2013 REFERAT Bestyrelsen: Bent Greve, formand BG Jannik Schack Linneman JSL Jes Damsted JDA Else-Marie Dupont EMD Anders Jensen AJ Annette Kreiner

Læs mere

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem.

Kvalitetshjulet i figur 1 illustrerer hovedelementerne og faserne i VIAs centralt forankrede kvalitetssystem. VIA University College Dato: 13. maj 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 VIAs kvalitetssystem VIAs kvalitetssystem skal sikre, at der arbejdes systematisk med målet i VIAs politik for kvalitetssikring og

Læs mere

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget

UCN Rammebeskrivelse. Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget UCN Rammebeskrivelse Ramme for kvalitetsarbejdet i relation til videngrundlaget Godkendt: 20-09-2016 Revision: 06-07-2017 Indholdsfortegnelse 1. Formål... 3 2. Indhold... 3 2.1 Videngrundlag... 3 2.2 Videngrundlag

Læs mere

KVALITET OG RELEVANS I PROFESSIONSBACHELOR- UDDANNELSERNE

KVALITET OG RELEVANS I PROFESSIONSBACHELOR- UDDANNELSERNE KVALITET OG RELEVANS I PROFESSIONSBACHELOR- UDDANNELSERNE Indspil til Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser fra Danske Professionshøjskoler, KL, Danske Regioner, FTF og LO September

Læs mere

Afgørelse. Afslag på godkendelse. Afslag på godkendelse af udbud af professionsbacheloruddannelsen. Erhvervsakademi Dania

Afgørelse. Afslag på godkendelse. Afslag på godkendelse af udbud af professionsbacheloruddannelsen. Erhvervsakademi Dania Afgørelse Erhvervsakademi Dania E-mail: eadania@eadania.dk Afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Erhvervsakademi Danias ansøgning

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Optaget for studieåret 2014/ Fortsat drøftelse af budget

1. Godkendelse af dagsorden Optaget for studieåret 2014/ Fortsat drøftelse af budget Dagsorden til bestyrelsesmødet Mødedato Fredag den 10. oktober 2014 Starttidspunkt Kl. 10:30 Sluttidspunkt Kl. 12:30 Mødested Hotel Comwell Kellers Park H. O. Wildenskovsvej 28, 7080 Børkop Mødelokale

Læs mere

Præsentation af must win battles. Synlighed Forskning og udvikling VEU Internationalisering Regional uddannelsesdækning

Præsentation af must win battles. Synlighed Forskning og udvikling VEU Internationalisering Regional uddannelsesdækning Præsentation af must win battles Synlighed Forskning og udvikling VEU Internationalisering Regional uddannelsesdækning Synlighed At opbygge et markant højere kendskab til såvel det enkelte akademi som

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions-

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- og udviklingsbasering samt forskningssamarbejde Dokumentdato: Dokumentansvarlig: bbc Godkendt af UCN s direktion den 27. oktober 2008 Senest revideret:

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet. Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet.   Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU)

Læs mere

Stærke uddannelses- og praktikforløb

Stærke uddannelses- og praktikforløb Stærke uddannelses- og praktikforløb Arbejdsmarkedets parter arbejder tæt sammen med professionshøjskolerne om at skabe stærke uddannelses- og praktikforløb, der kan sikre de studerende optimalt fagligt

Læs mere

Udvalget for Uddannelse, Handel og Innovation

Udvalget for Uddannelse, Handel og Innovation Referat Mødedato: Mandag den 28. september 2015 Mødetidspunkt 9:00 : Sluttidspunkt: 11:00 Mødelokale: Medlemmer: Fraværende: M.1.17/rådhuset Jens Rohde, Mette Nielsen, Niels Dueholm, Stine Damborg, Åse

Læs mere

Udbud af uddannelse til professionsbachelor

Udbud af uddannelse til professionsbachelor Udbud af uddannelse til professionsbachelor i softwareudvikling ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-488/MSN DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Nanna Ferslev (naf) (NAF), tlf , 1. Godkendelse af dagsorden... 2

Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. Nanna Ferslev (naf) (NAF), tlf , 1. Godkendelse af dagsorden... 2 Dagsorden Mødedato: Tirsdag den 29. marts 2016 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Mødested: Ankerhus Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Mødelokale: D 0.21 Deltagere: Mødesekretær: Bestyrelsen

Læs mere

Opdateret: september 2019/ABL CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY

Opdateret: september 2019/ABL CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY Opdateret: september 2019/ABL CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY September 2019 Indhold Afdeling: Søerne, Nansensgade 19, 1366 København K.... 3 Markedsføringsøkonom... 3 Handelsøkonom... 3

Læs mere

Erhvervsakademiernes udviklingskontrakter

Erhvervsakademiernes udviklingskontrakter 10-0201 - BORA - 22.10.2010 Kontakt: Bodil Rasmussen - bora@ftf.dk - Tlf: 3336 8869 Erhvervsakademiernes udviklingskontrakter 2010-2012 Notatet giver et overblik over indholdet af de udviklingskontrakter,

Læs mere

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017

REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 REFERAT AF MØDE I BESTYRELSEN 27. FEBRUAR 2017 Side 1 af 5 Deltagere: Ingelige Bogason, Peder Elgaard, Andreas Lykke-Olesen, Carsten With Thygesen, Karen Olesen, Marianne Kazar, Christopher Germann Bæhring,

Læs mere

Strategisk partnerskabsaftale

Strategisk partnerskabsaftale Version 28. februar 2017 Strategisk partnerskabsaftale 2017-2020 mellem VIA University College og En rammeaftale for samarbejdet mellem VIA University College og Januar 2017 1. Parterne i aftalen Den strategiske

Læs mere

KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI

KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI KVALITETSSIKRINGS- STRATEGI Strategisk guideline for kvalitetssikring af Cphbusiness' uddannelser Om kvalitetssikring på Cphbusiness 4 Kvalitetssikring af Cphbusiness uddannelser

Læs mere

Absalons koncept for uddannelsesaudits

Absalons koncept for uddannelsesaudits Kvalitet, januar 2018 Absalons koncept for uddannelsesaudits Indhold Absalons koncept for uddannelsesaudits... 1 Introduktion... 2 Hovedelementer i en uddannelsesaudit... 2 Principper for uddannelsesaudits...

Læs mere

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020

International Business Academy. iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 International Business Academy TæNDT AF AT LÆRE iba ERHVERVSAKADEMI KOLDING STRATEGI 2020 uddannelsesstrategi 2020 Uddannelsesstrategi 2020 IBA Erhvervsakademi Koldings fokusområder angiver de strategiske

Læs mere

FTF-LO udspil om kvalitet, relevans og sammenhæng i de videregående uddannelser

FTF-LO udspil om kvalitet, relevans og sammenhæng i de videregående uddannelser Februar 2014 FTF-LO udspil om kvalitet, relevans og sammenhæng i de videregående uddannelser Indledning. Regeringen nedsatte i oktober 2013 Udvalget for kvalitet og relevans i de videregående uddannelser.

Læs mere

Dagsorden bestyrelsesmøde

Dagsorden bestyrelsesmøde Dagsorden bestyrelsesmøde Mødedato: Fredag den 10. oktober 2014 Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Ernærings- og sundhedsuddannelsen Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø Mødelokale: D

Læs mere

INDKALDELSE. Møde i bestyrelsen for VIA University College. Dagsorden

INDKALDELSE. Møde i bestyrelsen for VIA University College. Dagsorden Få tankerne ned VIA University College Møde i bestyrelsen for VIA University College (2015-02) Sted: Skejbyvej 1, 8240 Risskov, mødelokale 2 Mødedato: Fredag den 27. marts 2015, kl. 12.30-15.30 Der serveres

Læs mere

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Politik. Politik for uddannelseskvalitet på DJM Oprettet: 140917 Senest rev.: 150123 af MeO og KP J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP Behandlet / godkendt af: 141112 Rektorat/Strategigruppe Politik for uddannelseskvalitet på DJM

Læs mere

Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering

Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering Evaluering af Software Engineering & Global Business Engineering Uddannelsesevaluering med eksterne eksperter 4. december 2018 RESUMÉ INDHOLD 1 Indledning 3 1.1 Formål 3 1.2 Panelet og panelets opgave

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR UDDANNELSESUDVALG PÅ CPHBUSINESS

FORRETNINGSORDEN FOR UDDANNELSESUDVALG PÅ CPHBUSINESS FORRETNINGSORDEN FOR UDDANNELSESUDVALG PÅ CPHBUSINESS Senest opdateret 7. marts 2017 I henhold til 20 i lov om ændring af lov om erhvervsakademier for videregående uddannelser nr. 1614 af 26/12/2013 samt

Læs mere

1 Godkendelse af dagsorden Meddelelser fra bestyrelsesformand og rektor til orientering Strategisk rammekontrakt...

1 Godkendelse af dagsorden Meddelelser fra bestyrelsesformand og rektor til orientering Strategisk rammekontrakt... Dagsorden Mødedato: tirsdag den 10. oktober 2017 Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Lokale: D 010 Deltagere: Mødesekretær: Professionshøjskolen Absalon Slagelsevej 70-74, 4180

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord

Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Udbud af diplomuddannelse i international handel og markedsføring ved Handelsskolen København Nord Akkreditering af nyt udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2008-568/AHT DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud

Læs mere

Afgørelsesbrev. KEA Endelig afslag på godkendelse af ny uddannelse

Afgørelsesbrev. KEA   Endelig afslag på godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev KEA E-mail: kea@kea.dk Endelig afslag på godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af KEA s ansøgning om godkendelse

Læs mere

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY Censornormer på Cphbusiness april 2018 Indhold Afdeling: Søerne, Nansensgade 19, 1366 København K.... 3 Markedsføringsøkonom... 3 Handelsøkonom... 3 Logistikøkonom...

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy

Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy Udbud af diplomuddannelse i vurdering ved Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy Akkreditering af udbud af ny uddannelse Journalnummer: 2009-0084/KJE DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

Kompetencestrategi

Kompetencestrategi Kompetencestrategi 2017-2018 1 Indhold 1. Strategisk kompetenceudvikling i UCC 2. UCC s kerneopgave 3. Kompetenceudvikling af den enkelte medarbejder 4. Prioriterede kompetenceudfordringer og indsatsområder,

Læs mere

Ernærings- og sundhedsuddannelsen (Ankerhus) Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. D 010 (I bygning D som er bagved til højre for hovedbygningen)

Ernærings- og sundhedsuddannelsen (Ankerhus) Slagelsevej 70-74, 4180 Sorø. D 010 (I bygning D som er bagved til højre for hovedbygningen) Dagsorden Mødedato: Torsdag den 26. juni 2014 Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Mødelokale: Deltagere: Mødesekretær: Ernærings- og sundhedsuddannelsen (Ankerhus) Slagelsevej

Læs mere

Strategisk rammekontrakt

Strategisk rammekontrakt Jesper Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Københavns Professionshøjskole indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. 3. juli 2018 København København den 5. juli 2018 Bestyrelsesformand

Læs mere

Processen. 1. Vurdering af uddannelsesporteføljen. Skrevet marts 2017

Processen. 1. Vurdering af uddannelsesporteføljen. Skrevet marts 2017 For at sikre udviklingen og kvaliteten af EASV s uddannelsesportefølje er følgende delpolitik lavet. Der er her fokus på: Vurdering af uddannelsesporteføljen Nye udbud Udvikling af nye uddannelser Kvalitetssikring

Læs mere

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY

CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY CENSORNORMKATALOG COPENHAGEN BUSINESS ACADEMY Censornormer på Cphbusiness December 2017 Indhold Afdeling: Søerne, Nansensgade 19, 1366 København K.... 3 Markedsføringsøkonom...3 Handelsøkonom...3 Logistikøkonom...3

Læs mere

Afgørelsesbrev. Erhvervsakademi Kolding (IBA) Endelig afslag på godkendelse af nyt udbud

Afgørelsesbrev. Erhvervsakademi Kolding (IBA)   Endelig afslag på godkendelse af nyt udbud Afgørelsesbrev Erhvervsakademi Kolding (IBA) E-mail: iba@iba.dk Endelig afslag på godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af IBA s ansøgning

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Aalborg Universitet aau@aau.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aalborg Universitets ansøgning om godkendelse af ny

Læs mere

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet

Mere fleksible universitetsuddannelser. 6. december Uddannelses- og Forskningsministeriet Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om: Mere

Læs mere

Mødeindkaldelse J.nr.: U Ref: RESC Dato: 22. december 2011

Mødeindkaldelse J.nr.: U Ref: RESC Dato: 22. december 2011 Mødeindkaldelse J.nr.: U0200-7-04-118- 10 Ref: RESC Dato: 22. december 2011 Mødeforum: Uddannelsesudvalget for Psykomotorikuddannelsen Dato: 16.11.2011 Tid: 14-17 Sted: Psykomotorikuddannelsen i Randers,

Læs mere

HANDLEPLAN 2017 Institut for sundhedsuddannelse

HANDLEPLAN 2017 Institut for sundhedsuddannelse HANDLEPLAN 2017 Institut for sundhedsuddannelse Handleplanen er indgået den 26-04-2017 mellem Prorektor og Heidi Have for chefområdet Institut for sundhedsuddannelse. INDSATSOMRÅDER 1 AKTIVITETER AKTØRER

Læs mere

Januar 2014. Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser

Januar 2014. Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser Januar 2014 Resultatkontrakt 2014 mellem Danmarks Akkrediteringsinstitution og Styrelsen for Videregående Uddannelser Indledning Resultatkontrakten er en kontrakt mellem Styrelsen for Videregående Uddannelser

Læs mere

Velkommen til HSU/SU og ledere i UC Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt

Velkommen til HSU/SU og ledere i UC Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt Fælles HSU/SU- og lederseminar 27. juni 2017 Velkommen til HSU/SU og ledere i UC Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt Fælles HSU/SU-ledelsesseminar mellem EAL og UCL 27. juni 2017 Velkomst, formål

Læs mere

Styrke relevansen af uddannelsesudvalgenes arbejde ved at sikre eksternerepræsentanternes indflydelse på mødernes dagsorden og mødeformen

Styrke relevansen af uddannelsesudvalgenes arbejde ved at sikre eksternerepræsentanternes indflydelse på mødernes dagsorden og mødeformen Bilag 6.1.1 20160614 Dato 7. juni 2016 Initialer Ledelses- og Kommunikationssekretariatet Tagensvej 18 2200 København N Tlf. nr. 72 48 75 00 info@phmetropol.dk www.phmetropol.dk CVR. 3089 1732 Koncept

Læs mere

Strategisk rammekontrakt

Strategisk rammekontrakt Strategisk rammekontrakt 2018-2021 Danmarks Medie og Journalisthøjskole indgår en strategisk rammekontrakt med uddannelses- og forskningsministeren. t! DANMARKS MEDIE OG JOURNALISTHØJSKOLE DANISH SCHOOL

Læs mere