DBC s Årsberetning 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DBC s Årsberetning 2018"

Transkript

1 DBC s Årsberetning 2018

2 2 Indhold 2018 investeringernes år... 3 Udvikling af it-infrastrukturen... 4 Produkter... 8 Læsekompasset nyt produkt på vej Produktion af metadata Kontakt med kunderne Medarbejdernes trivsel Økonomiske nøgletal Udvalgt statistik Kort om data- og it-virksomheden DBC DBC s årsberetning 2018 Marts 2019 Udgivet af DBC as Tempovej Ballerup Tlf dbc@dbc.dk CVR Design BGRAPHIC Foto og grafik: Christian Ertmann-Christiansen (s. 11), Poul Bergstrøm Hansen (s. 9, 14, 16), Sarah Hvidberg (s. 11), Lone Rasmussen (s. 3, 10, 12, 18-19), Camilla Bødker Thomsen (s. 15), Kailow Creative (s. 5, 7) Forside og s. 3: Getty Images

3 investeringernes år Det er en indgroet del af DBC s DNA, at vi ikke kun arbejder for os selv, men knokler på alle pladser for bibliotekerne og for det fælles bedste. Jane Wiis Administrerende direktør DBC a/s Hvis nogen vækkede hvem som helst af vores dygtige og trofaste medarbejdere om natten og stillede dem spørgsmålet: Hvem kæmper du for? så er svaret utvetydigt Bibliotekerne. Det er den afgørende årsag til, at vi i 2018 indgik et samarbejde med Danmarks Biblioteksforening om en kampagne, der har til formål at skubbe bibliotekernes formål og kvaliteter helt frem på forreste hylde i danskernes bevidsthed. Bibliotekernes ve og vel går hånd i hånd med DBC s. Med kampagnen vil vi hjælpe med at slå et ordentligt slag i bolledejen for at (genop)vække alle danskeres bevidsthed om bibliotekets substantielle betydning for fælleskab, viden og demokrati. Budskabet for kampagnen, som vi lancerede kort før udgivelsen af denne årsberetning, er Dit bibliotek 24:7 som ingen andre steder. DBC kommer i år ud med et underskud på bundlinjen. Hvorfor laver DBC et underskud? Det plejer de da ikke, vil den garvede læser af DBC s årsregnskaber bemærke. Det gør vi, fordi vi ved årets start tog en beslutning om, at 2018 skulle være et investeringsår. Vi har investeret ekstraordinært for at optimere, modernisere og fremtidssikre vores infrastruktur på forretningskritiske områder: søgning, it-platformsdrift og metadata-produktionsapparatet. I 2019 budgetterer vi igen som vanligt med balance på bundlinjen. Vi har desuden brugt ekstraordinære ressourcer på at komme videre med udviklingen af Læsekompassets prototype til et rigtigt læseinspirationsprodukt, som vi i løbet af 2019 vil sætte i markedet. Det er hjulpet på vej af vores stærke testbiblioteker i Rødovre, Hillerød, Odsherred, Vejen og Lyngby nu blevet et digitalt produkt, som vi tror på kan skabe en lille revolution i formidlingen af skønlitteraturen. Læs om det og alt det andet, vi har fået fra hånden i 2018, i denne årsberetning. God læselyst! Jane Wiis I 2018 planlagde vi brandingkampagnen Dit bibliotek 24:7 som ingen andre steder, som blev lanceret i marts 2019.

4 4 Udvikling af it-infrastrukturen Vores massive indsats for at forbedre svartiderne ved søgning har virket. Vi har bygget en ny driftplatform med cloud- og containerteknologi og taget den i brug, og så har vi ikke mindst afsluttet den omfattende migrering af Danbib-komplekset, så den fælles infrastruktur nu er fremtidssikret. Hurtigere søgning I begyndelsen af 2018 satte vi en ny version af den nationale infrastrukturs søgeplatform i drift. Det gav mærkbare forbedringer på svartiderne i de produkter, der benytter servicen Open Search til søgning. Vi udviklede en ny metode til at håndtere, at det enkelte bibliotek kan afgrænse søgningen i fællesposter til alene at omfatte bibliotekets egen beholdning, og ændrede søgeplatformens arkitektur, så den kan klare flere samtidige forespørgsler end tidligere. Open Search blev opgraderet til nyeste version af udviklingssproget, og ikke mindst satte vi det hele i drift på en ny og forbedret driftsplatform. Fremtidssikret infrastruktur Gennem de senere år har DBC del for del forandret bibliotekernes it-infrastruktur fra monolitiske enkeltsystemer til moderne, åben arkitektur og software. Med den nyudvikling og omlægning af Danbibkompleksets komponenter og deres indbyrdes samspil, som på nær et par enkelte funktionaliteter er afsluttet i 2018, er den fælles biblioteksinfrastruktur nu løftet sikkert ind i fremtiden, så den mange år frem kan understøtte det samarbejdende biblioteksvæsen, der på tværs af geografi og bibliotekstyper betjener den danske befolkning med Danbib-basen som ægte fælleskatalog. Alt dette har bidraget til, at der siden januar 2018 ikke har været problemer med svartiderne på den mest brugte service i den nationale infrastruktur. DBC s søgeservice Open Search håndterer mellem 8 og 10 millioner forespørgsler i døgnet, og vi er i stand til at udvide kapaciteten løbende uden at skulle ændre i den overordnede opsætning. På kundeservice.dbc.dk kan man løbende følge med i servicens svartider.

5 5 Eksterne baser Bibsys, Libris, WorldCat, ArticleFirst NY Søgning i eksterne baser (ESS) Konvertering NY Z39.50 Netpunkt NY Bestillingssystem (ORS2) NY Base over bestillinger (BOB) Fælles Bibliotekssystem OpenSearch NY bibliotek.dk FFU-poster Litteraturtolkninger Materialevurderinger Emneordsbasen Library of Congress-poster Data I/O Databrønd Danbib ISSN-poster Danbib er både en database og en række funktioner, der på biblioteksfronten binder landet sammen. Migreringen af komponenter og services og samspillet imellem dem har været omfattende.

6 6 Nyt netpunkt I forbindelse med, at vi har flyttet Danbib-basens poster til databrønden, er det som en del af migreringen af Danbib-komplekset blevet nødvendigt med en ny version af biblioteksmedarbejdernes professionelle grænseflade netpunkt. Vi satte den i drift i december 2018, hvor også det nyudviklede bestillingssystem blev taget i brug. Netpunkts nye design lægger sig op ad designet i bibliotek.dk, og der er ligesom i bibliotek.dk kommet specialsøgesider med avancerede søgemuligheder og facetter til hjælp ved søgning. Søgesproget er samtidig ændret til CQL (Contextual Query Language), som benyttes i alle de grænseflader, der spiller sammen med databrønden. Visse eksterne baser, bl.a. WorldCat og ArticleFirst, bliver tilgængelige på det nye netpunkt i løbet af Indtil dette sker, holdes det gamle netpunkt i live. Nyt bestillingssystem Samtidig med den ny netpunkt-grænseflade satte vi i december 2018 et helt nyudviklet bestillingssystem (ORS2) i drift, der teknologisk er opgraderet til databrøndteknologi. Lige som sin forgænger håndterer det nye bestillingssystem fjernlånssamarbejdet mellem folkebiblioteker og fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker. Det benytter samme type database og databasestruktur som databrønden. Ud over, at det er praktisk og økonomisk fornuftigt at køre bibliotekernes infrastruktur på en og samme teknologi, er opgraderingen der er et af de største delprojekter i migreringen af den samlede Danbib-infrastruktur dermed også en fremtidssikring af det unikke danske samarbejde mellem kommunale og statslige biblioteker. bibliotek.dk gætter, hvad brugeren vil skrive bibliotek.dk har taget en ny suggester i brug, som giver bedre og hurtigere forslag til ord, mens brugeren skriver i søgefeltet. I forhold til tidligere versioner er suggesteren mere tolerant over for stavefejl. Samtidig giver den flertallet af brugere mere relevante forslag, fordi den tager højde for, hvilke materialer, der er populære. I løbet af 2018 er det desuden blevet lettere for bibliotek.dk s brugere at finde inspiration til materiale, der ligner det, de har søgt frem. Vi har nemlig rykket anbefalinger frem, så de vises tydeligere som et bånd med forsider nederst i den udfoldede post i søgeresulatet. Anbefalingerne hentes via en recommender-service, som DBC har udviklet, og som er tilgængelig på den åbne platform for alle grænseflader, der ønsker at bruge den. Endelig har vi foretaget udvikling, der sørger for, at bibliotek.dk lever op til kravene i EU s person dataforordning. G-i-l- kan blive til både Guillou og Guldager. Den suggester, som bibliotek.dk har taget i brug, ved, at de to forfattere udlånes meget og at lånere ikke altid staver perfekt eller rammer de helt rigtige taster. Helle Helle eller naturkatastrofer. Låneren, der skriver n-u-t-, er måske på vej til at søge efter en populær bog af Helle Helle eller er kommet til at bytte om på bogstaverne i natur. Forslagene i bibliotek.dk tager højde for begge dele.

7 7 Den driftsplatform, DBC er begyndt at tage i brug i 2018, bygger på cloud- og containerteknologi. Her deles softwaren fleksibelt om virtuelle puljer af servere, opbevaringsplads mv., og det er blevet let at skalere op, hvis belastningen pludselig stiger. Teknologien er en del af løsningen på de svartidsproblemer på søgninger, som kunne opleves i Styr på persondata I forbindelse med fjernlånstransaktioner behandler DBC personfølsomme oplysninger i form af cprnumre, som kommunerne typisk bruger til at identificere lånerne. Allerede i 2017 satte vi det indledende arbejde i gang for at blive klar til EU s persondataforordning, der trådte i kraft i maj Med hjælp fra et anerkendt it-revisionsfirma har vi i 2018 gennemgået systemer og procedurer for at sikre, at vi fik gennemført de ændringer, som lovændringen nødvendiggjorde. Revisionen er foregået efter standarden ISAE3000 med specielt fokus på persondata. Revisionsrapporten konkluderer, at DBC lever op til kriterierne. Drift i skyen DBC har gennem en årrække eksperimenteret med at benytte cloud- og containerteknologi i vores eget datacenter. Resultaterne har vist klare gevinster i form af kortere time-to-market og bedre mulighed for hurtigt at skalere op ved øget belastning. I løbet af 2018 har vi opbygget en driftsplatform baseret på cloud- og containerteknologi, som skal danne basis for størstedelen af vores fremtidige drift af den nationale biblioteksinfrastruktur. De første services flyttede over på platformen sidst på efteråret. Med udgangspunkt i rapporten vil der fremover løbende blive foretaget revision af DBC s håndtering af persondata.

8 8 Produkter Også brugere af ipad og iphone kan nu chromecaste fra Filmstriben. I forbindelse med lukningen af Skolernes Databaseservice har vi arbejdet på at sikre, at skoler og uddannelsesinstitutioner fortsat har adgang til DBC s produkter Faktalink, Forfatterweb og Litteraturtolkninger samt andre af de mest benyttede produkter i databaseservicen. Og så er der stor efterspørgsel på kurser om nyt netpunkt. Filmstriben Bibliotekernes filmtilbud Filmstriben har i løbet af 2018 fået ny app til Android-enheder, og Appleappen er forbedret, så den ud over Airplay nu, ligesom Android-appen, kan anvendes til Chromecast. Med udgangen af 2018 tilbyder Filmstriben Hjemmefra udvalgte spille-, kort- og dokumentarfilm. I 2018 blev der distribueret streams, en stigning på 25 % i forhold til Alene i december 2018 så brugere film på Filmstriben. Filmstriben.dk rummer desuden portalen Se film på biblioteket med kort- og dokumentarfilm fra Det Danske Filminstitut, som kan vises ved arrangementer på bibliotekerne. Denne tjeneste har i løbet af året fået tilført en ny feature, så bibliotekerne kan sammensætte spillelister og på den måde vise en række film efter hinanden uden afbrydelser imellem. DBC driver endvidere en del af den tekniske backend til Filmcentralen samt varetager abonnementstegning og kundesupport. Filmcentralen er en tjeneste fra Det Danske Filminstitut, som anvendes bredt i forbindelse med undervisning. På opfordring fra flere børnebiblioteker har vi fået lavet en film, bibliotekerne kan bruge til at introducere børn til Filmstriben. Filmen kan hentes på DBC s hjemmeside.

9 9 Ballerup Bibliotek har succes med at føre skoleelever og virksomheder sammen i projektet LAB Laboratoriet for innovation og kreativitet. I 2018 deltog DBC med en udfordring til eleverne om ideer til udvikling af biblo.dk. Faktalink og Forfatterweb Ved årsskiftet 2018/2019 rummer Faktalink.dk 755 artikler og Forfatterweb.dk portrætter. Til den yngre målgruppe og de mindre læsestærke er der nu 38 Faktalink light-artikler om emner, som blandt andet er relevante i integrationsprocessen for nydanskere. På Faktalink har der i 2018 været fokus på at producere artikler, der matcher de 29 emner i folkeskolens historiekanon. For at sikre tilgængeligheden for læsesvage og synshandicappede har vi etableret automatisk oplæsning af teksterne på Forfatterweb og Faktalink. I starten af 2018 meddelte Styrelsen for IT og Læring, at de med udgangen af året ville lukke Skolernes Databaseservice, SkoDa, som styrelsen indtil da havde drevet, og som bl.a. gav adgang til Faktalink, Forfatterweb og Litteraturtolkninger. DBC må nu selv være opsøgende for at gøre skoler og uddannelsesinstitutioner opmærksomme på, at de skal tegne abonnementer på disse produkter direkte hos os. På årets læringsmesser og gennem markedsføringskampagner i efteråret har vi arbejdet intenst på dette, og mange institutioner har nu tegnet abonnement. Infomedia og Ritzau Scanpix Lukningen af SkoDa har ikke kun haft betydning for DBC s produkter. I efteråret indgik vi således aftaler med Infomedia og Ritzau Scanpix Billedbureau om at være abonnementsoperatør for disse over for grundskoler (Infomedia) og over for både grundskoler og gymnasier (Ritzau). DBC har således været med til at sikre, at undervisningsinstitutionerne fortsat har adgang til de mest benyttede tjenester i den nu nedlagte databaseservice. Biblo DBC driver efter aftale med DDB børnesitet Biblo, herunder håndterer vi vedligehold og support samt mindre udvikling. I 2018 gjorde vi det enklere at oprette en profil, og vi opdaterede sitet, så det lever op til kravene i EU s persondataforordning. Vi startede desuden udviklingen af en funktion, så redaktøren kan sende besked direkte til en bruger, samt af funktionalitet, der gør det muligt at opdatere kontaktoplysninger i forbindelse med kampagner. Begge dele er leveret i starten af 2019.

10 10 Der har været stor efterspørgsel på kurset, der giver en introduktion til nyt netpunkt. Quiz-funktionalitet I 2018 har vi udviklet et quizmodul, der både kan implementeres i grænseflader og fungere som selvstændigt element. Oprettede quizzer gemmes i Den Åbne Platform og kan benyttes på tværs af grænseflader. Udviklingen er sket efter ønske fra Silkeborg Bibliotekerne og finansieret via DDB. Forsideservice DBC s forsideservice er det tekniske grundlag for bibliotekernes brug af forsider til bøger mv. i den digitale formidling. I slutningen af 2018 indgik vi en aftale med en ekstern leverandør af bogforsider og har ved årsskiftet på den baggrund udskiftet næsten indscannede forsider med elektroniske, der fremstår i væsentlig bedre kvalitet. I løbet af 2018 er billeder fra Faktalink og portrætbilleder fra Forfatterweb blevet en del af servicen og vises sammen med posterne fra Faktalink og Forfatterweb. Kurser I efteråret har der været stor interesse for kurset, der giver en introduktion til nyt netpunkt. Det er blevet afholdt 15 gange rundt omkring i landet i 2018, både som rekvireret kursus og i regi af samarbejdet med centralbibliotekerne i Gentofte, Herning, Vejle og Aalborg, og vi fortsætter i Der har også fortsat været interesse for kurser i FBS både søgning og katalogisering lige som formateringskurser stadig har interesse både på folkebiblioteker og i fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker.

11 11 Læsekompasset nyt produkt på vej Et digitalt værktøj til litteraturformidling lanceres i 2019 som produkt til bibliotekerne, efter at Læsekompasset i løbet af 2018 har bevæget sig fra udviklingsprojekt til fungerende betaversion. Efter et tæt samarbejde med bibliotekerne i Rødovre, Gentofte, Hillerød, Egedal, Randers, Aarhus, København, Vejle, Roskilde, Odense, Aalborg og Herning samt DDB, Litteratursiden og ereolen kunne DBC i foråret 2018 præsentere en lovende prototype på Læsekompasset et digitalt redskab, der inspirerer til at læse skønlitteratur. Læsekompasset har siden udviklet sig til en velfungerende betaversion. Brugerne inddrages fortsat dybt i produktudviklingen, og løbende tests viser, at Læsekompassets grænseflade er inspirerende og gør det let at opdage skønlitteratur. Den intuitive navigation bygger på to hovedingredienser: et nyt sprog for bøgers appel, der afdækker nye indholdsmæssige sammenhænge i litteraturen på tværs af genrer og forfatterskaber og på tværs af ny og gammel litteratur kunstig intelligens og data science, som finder mønstre i oplevelsen af bøger og læseres adfærd, og som foreslår ny læsning, der passer til brugerens smag. Fem biblioteker afprøvede i efteråret Læsekompasset i den daglige betjening, bl.a. Hillerød (til venstre) og Rødovre, der bakkede op med en flot og kreativ udstilling i biblioteksrummet (til højre).

12 12 Bedre litteraturformidling I efteråret har bibliotekerne i Rødovre, Odsherred, Vejen, Lyngby og Hillerød sammen med DBC testet Læsekompasset som værktøj til vejledning om skønlitteratur. Bibliotekerne har arbejdet med metoden Readers Advisory en samtalemodel, der tager afsæt i bøgers appel og det sprog om læseoplevelser, der også er en del af Læsekompasset. Metoden bygger på omfattende forskning og praksis og giver et solidt teoretisk fundament for personlig litteraturformidling i bibliotekerne. De involverede bibliotekarer oplever, at de med Læsekompasset kan formidle langt bredere end deres egen læsning og smag. Readers Advisory sammen med Læsekompasset giver bedre samtaler, og brugere og bibliotekarer opnår et nyt og fælles sprog for læseoplevelser, som hjælper læsere til en dybere forståelse af egen læsning og smag. I 2019 introduceres Læsekompasset i markedet først som sneak peek på betaversionen og sidenhen som fuldt udviklet produkt, som bibliotekerne frit kan afprøve og anvende undervejs mod den færdige udvikling i Læsekompasset Pro bliver i sin færdigudviklede form fra 2020 et abonnementsprodukt, som DBC vil tilbyde bibliotekerne. Flere biblioteker har i 2018 indekseret bøger til Læsekompasset ved hjælp af en ny type meta data, der også beskriver læseoplevelsen. I slutningen af året er DBC s lektører begyndt at lægge titler ind, således at alle nye skønlitterære bøger for voksne, der får lektørudtalelse, også bliver en del af Læsekompasset.

13 13 Produktion af metadata Vi udvikler hele tiden vores metadata og den måde, vi producerer dem på, så de opfylder bibliotekernes behov nu og i fremtiden. Populære lydbøger Ud fra mængden af registreringer kan vi se, at lydbøger bliver stadig mere populære. I 2018 har vi mere end fordoblet antallet af nationalbibliografiske registreringer til Dansk lydfortegnelse, hvor langt de fleste er lydbøger. Vi er i øvrigt også begyndt at registrere de podcasts, der findes på ereolen. I 2018 er der tale om cirka 300. Metadata om læseoplevelsen DBC har nogen tid arbejdet på at udvikle stemnings- og oplevelsesorienterede metadata. I 2018 har det udmøntet sig i et vokabular, som vi tager i brug i 2019, når vi giver emneord til nye skønlitterære bøger. De nye ord, som allerede benyttes i Læsekompasset (se side 11-12), beskriver bl.a. tempoet (fx dvælende, fremadskridende, hæsblæsende) og stemningen (fx foruroligende, vemodig, dybsindig) og kommer til at supplere den eksisterende emneordspraksis. Kunstig intelligens Vi har i flere år fået assistance af kunstig intelligens, når vi producerer metadata. Blandt andet har vi et system, der på baggrund af en sammenligning med allerede registrerede digitale tekster kan foreslå emneord til nye tekster. I 2018 startede vi desuden et projekt, hvor kunstig intelligens gennem billedgenkendelse skal hjælpe til at fastslå forfatter, titel, forlag mv. Ambitionen er, at der på baggrund af et foto af en titelside automatisk skabes en post, som en medarbejder kan arbejde videre i og færdiggøre. Helt nye bøger på hylderne På opfordring af Herning Bibliotekerne har vi i 2018 indledt et samarbejde med Gyldendal og Lindhardt & Ringhof om et projekt, der har som ambition, at nye bøger ideelt set kan stå på bibliotekshylden på udgivelsesdagen. Tanken er, at DBC får adgang til forlagenes digitale forlæg eller printfiler og bruger dem som grundlag for at katalogisere i stedet for at vente på at mod REGISTRERINGER TIL DANSK LYDFORTEGNELSE I 2018 er der sket en markant stigning i udgivelsen af danske lydbøger. Det afspejler sig i den nationalbibliografiske registrering.

14 14 Danmark har formandskabet i den europæiske RDA-interessegruppe EURIG og var i maj 2018 vært for det årlige medlemsmøde. tage et trykt eksemplar. På den måde vil der ligge poster klar, sådan at bibliotekerne kan bestille og få klargjort bøgerne inden udgivelsesdatoen. Projektet går i pilotdrift i første halvdel af Trykte lektørudtalelser er blevet digitale Ældre lektørudtalelser, som hidtil kun har eksisteret i trykt form, er blevet tilgængelige for bibliotekerne og deres brugere. DBC har digitaliseret lektørudtalelser fra perioden , så man nu kan finde og læse dem i Danbib, bibliotek.dk eller på det lokale biblioteks hjemmeside, både som selvstændige poster og i forbindelse med, at man søger sig frem til de bøger, de handler om. Digitaliseringen, der vil give bibliotekerne bedre mulighed for at formidle de ebøger, som forlagene i disse år i stort omfang udsender på baggrund af ældre, fysiske bøger, er gennemført med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen. Nye kilder i brønden Som en del af bibliotekskatalogiseringen har DBC i 2018 lagt metadata i databrønden fra RBdigital Audiobooks, RBdigital Ebooks, TURteori ebog, Medici.tv og videnskab.dk. Derudover har vi dannet tre nye kilder, som Københavns Biblioteker har ønsket at gøre tilgængelige for andre biblioteker. Nye katalogiseringsregler RDA Danmark er på analyseniveau i gang med forberedelserne til at indføre de internationale katalogiseringsregler RDA (Resource Description and Access). Startskuddet til den tekniske implementering har endnu ikke lydt, men det kan vise sig at være en fordel, fordi RDA Steering Committee er i gang med en større strukturel og indholdsmæssig revision og samtidig en modernisering af publiceringsværktøjet. Revisionen er en medvirkende årsag til, at der også i 2019 skal arbejdes med analyser som forberedelse til dansk implementering. DBC deltager meget aktivt i dette arbejde via arbejdsgrupper under Bibliografisk Råd. En væsentlig forudsætning for implementeringen er, at de værktøjer og systemer, DBC benytter, når vi producerer metadata, skifter til en teknologi, der baserer sig på databrønden. I 2018 har vi taget et stort skridt i den retning, så vi nu skaber bibliografiske poster direkte til databrønden på linje med folkebibliotekerne.

15 15 Kontakt med kunderne Vi har i 2018 udvidet åbningstiden for vores kundeservice og sat fuldt fokus på håndtering af kritiske hændelser. Kundeservice DBC s Kundeservice har i 2018 håndteret flere end henvendelser fra slutbrugere og biblioteker. I begyndelsen af året indgik vi en revideret aftale med DDB om, at DBC fungerer som servicedesk for de fleste af de produkter, bibliotekerne benytter, dog ikke Fælles Bibliotekssystem. I 2018 har vi arbejdet med at optimere vores kundeservice med særligt fokus på håndtering af nedbrud og kritiske hændelser. Vi har udvidet den primære daglige åbningstid med en time og øget antallet af forespørgsler, der går direkte til DBC s faglige med arbejdere. Derudover har vi indført nye kommunikationsprocedurer, der sikrer, at bibliotekerne og vores samarbejdspartnere får hurtigere besked og løbende statusmeddelelser, hvis der er problemer med vores services. Arbejdet med at give vores kunder så god en brugeroplevelse som muligt vil fortsætte i Blandt andet vil kundeservicesitet få et mere overskueligt og brugervenligt look. Dialog med bibliotekerne Det er vigtigt for os hele tiden at holde os ajour med kundernes ønsker og behov, så det kan afspejle sig i den fælles infrastruktur og i vores egne produkter, som vi tilbyder bibliotekerne. Ud over den løbende kontakt til bibliotekernes ledere og ansatte gennem vores kundeservice, kursusvirksomhed og udviklingsprojekter er vi repræsenteret på Bibliotekspolitisk Topmøde mv. DBC har gennem Facebook tæt dialog med landets musikbibliotekarer om vores registrering af musik. Efter hånden har vi opbygget en fast tradition for også at mødes in real life, så for femte år i træk holdt vi i november 2018 musiktemadag med faglige input og mulighed for at mødes med kolleger fra andre biblioteker.

16 16 Vi har desuden faste udvalg, hvor repræsentanter fra bibliotekerne rådgiver os om udvælgelsen og registreringen af materialer til bibliotekerne og andre af vores ydelser. På musikområdet har vi gennem en Facebook-gruppe tæt og løbende dialog direkte med musikbibliotekarer fra hele landet og har igen i 2018 afholdt en temadag om musik Videndeling Vi gør, hvad vi kan, for at udbrede kendskabet til områder, hvor vi har specialviden og særlige kompetencer, så de kan komme bibliotekerne til gode. I maj mødte næsten 140 deltagere op, da DBC var vært for en konference om implementering af katalogiseringsreglerne RDA, og i oktober slog vi dørene op for en temadag om potentialerne ved at anvende data science i bibliotekssammenhæng. Også i uddannelsessammenhæng deler vi ud af vores viden, idet vi tilbyder undervisningsinstitutioner oplæg om DBC s kerneområder. I 2018 har universitetsstuderende således oplevet os fortælle om metadata, bibliografisk udvikling, emneindeksering, brugerundersøgelser og brugerdrevet design. Da DBC i maj var vært for det årlige medlemsmøde i den europæiske RDA-interessegruppe EURIG, valgte vi at benytte lejligheden til at holde en konference om implementeringen af de nye katalogiseringsregler.

17 17 Medarbejdernes trivsel Høj medarbejdertilfredshed og lavt sygefravær kendetegner DBC, også i 2018, hvor vi med en ekstra motionsindsats har taget kampen op mod livsstilssygdomme og skavanker fra kontorarbejde. Medarbejdertilfredshed på 99 % Den arbejdspladsvurdering, som Health Group A/S foretog for DBC i februar-marts, viser en overordnet tilfredshed med job som helhed på 99 %. Undersøgelsen viser flotte resultater på såvel fysisk som psykisk arbejdsmiljø, og omgangstonen og følelsen af at være en del af et fællesskab er betydeligt højere end benchmark. Lavt sygefravær Det gennemsnitlige antal sygedage pr. medarbejder er 4,8, når man fraregner langtidssygdom, og 6,4, når man inkluderer langtidssygdom. Det er endnu lavere end i Fokus på arbejdsmiljø I 2018 har vi slået samarbejdsudvalget og arbejdsmiljøudvalget sammen. De valgte arbejdsmiljørepræsentanter er blevet en fast del af det nye samarbejds- og arbejdsmiljøudvalg, hvor arbejdsmiljøet har en fast og betydelig plads på møderne. Motion De fleste af virksomhedens 152 medarbejdere sidder meget ned i løbet af dagen, og for at undgå, at det giver skader, og for i det hele taget at styrke sund heden og trivslen og mindske risikoen for livsstilssygdomme, startede vi i efteråret et gennemgribende motionsinitiativ. Alle medarbejdere fik mulighed for en personlig session med en sundhedskonsulent, og efterfølgende er der oprettet holdtræning, som foregår i vores egne motionsrum på arbejdspladsen. Holdene er tilpasset forskellige behov: træning af kondition, styrke, ryg, knæ og skulder-nakkeområdet. Samtidig har vi taget endnu et motionsrum i brug, så der er plads til både de nye træningstilbud og til de eksisterende hold i pilates og yoga samt selvtræning. Det sociale liv 83 % af medarbejderne er medlem af personaleforeningen, der i løbet af året har arrangeret skitur, orienteringsløb, byvandringer, juletræsfest og meget andet. Der er også mulighed for at mødes i fredagsbaren eller ved den månedlige morgensang. Kompetenceudvikling I 2018 har hver medarbejder i gennemsnit brugt 4,8 dage på konferencer, netværk og uddannelse.

18 DBC s medarbejdere er drevet af at gøre nytte for samfundet og arbejder for, at alle borgere gennem bibliotekerne har fri og lige adgang til viden, læring og oplevelser. Seneste arbejds pladsvurdering viser en overordnet medarbejder tilfredshed på 99 procent.

19

20 20 Økonomiske nøgletal Udviklingen i 2018 har været tilfredsstillende dog med et underskud på grund af ekstraordinære investeringer. Udviklingen i 2018 har været tilfredsstillende. Underskuddet på 4,1 mio. kr. efter skat skyldes alene virksomhedens beslutning om at investere i at nyudvikle og konsolidere vital og forretningskritisk infrastruktur inden for søgning, drifts plat form og metadataproduktionsapparat. Likviditeten er med udgangen af året på 29,9 mio. kr. SELSKABETS HOVED- OG NØGLETAL Hovedtal i tusinde kr. Nettoomsætning Bruttoresultat Personaleomkostninger Driftsresultat Resultat af finansielle poster Årets resultat Balancesum Investering i materielle anlægsaktiver Egenkapital Gennemsnit antal årsværk Nøgletal Bruttomargin 72,3 % 70,3 % 71,2 % 71,1 % 65,3 % Egenkapitalens forrentning 10,9 % 15,5 % 7,9 % 10,8 % -7,9 % Soliditetsgrad 57,6 % 64,7 % 63,6 % 67,2 % 65,2 % Overskudsgrad 3,9 % 5,8 % 3,6 % 4,7 % -3,0 % Personaleomkostninger (andel af omsætning) 62,4 % 58,9 % 63,0 % 63,0 % 65,4 %

21 21 Udvalgt statistik NATIONALBIBLIOGRAFISK PRODUKTION Vægtede registreringer 2018 Dansk bogfortegnelse*, fysiske materialer Dansk bogfortegnelse*, elektroniske materialer Dansk billedfortegnelse Dansk lydfortegnelse Danske musikoptagelser Dansk artikelindeks Dansk anmeldelsesindeks Danske musikanmeldelser 295 I henhold til nationalbibliografiaftalen skal DBC levere mindst vægtede registreringer om året. En bog har vægten 1. De fleste af de øvrige materialetyper er hurtigere at registrere og har derfor vægte under 1, hvilket vil sige, at det faktiske antal registreringer til nationalbibliografien er højere end det vægtede antal. * Grønlandsk Bogfortegnelse er inkluderet i Dansk Bogfortegnelse. DANBIB Poster Bestillinger* BIBLIOTEK.DK 2018 Poster Besøg Bestillinger* * Heraf fjernlån** ** Heraf automatiserede fjernlån 69,7 % * Bestillinger foretaget efter den 11. december 2018 er ikke medtaget på grund af overgang til nyt bestillingssystem. Det faktiske antal bestillinger er derfor højere. ** I bibliotek.dk-bestillinger skelnes mellem, om det lokale bibliotek ejer det materiale, deres bruger bestiller via bibliotek.dk, eller ikke ejer (=fjernlån). Fjernlån automatiseres, hvis biblioteket har valgt funktionen i VIP.

22 22 SVARTIDER Svartider i sekunder for bibliotek.dk jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec 2018 svartider for 90 % af søgninger 2018 svartider for 95 % af søgninger 2017 svartider for 90 % af søgninger 2017 svartider for 95 % af søgninger DRIFTSEFFEKTIVITET Driftseffektivitet for bibliotek.dk i 2018 i % jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Oppetid Mål

23 23 Kort om data- og it-virksomheden DBC DBC producerer og digitaliserer metadata til de danske biblioteker og udvikler og driver bibliotekernes fælles it-infrastruktur. Vores arbejde er en af forudsætningerne for, at alle borgere gennem bibliotekerne har fri og lige adgang til viden, læring og oplevelse. Metadata DBC registrerer alle bøger, film, musik mv., der udkommer i Danmark, til den danske nationalbibliografi. Samtidig forsyner vi materialer af særlig relevans for bibliotekerne med yderligere data, som er målrettet brugen i bibliotekerne. It Den fælles it-infrastruktur (databaser, databrønd, webservices), som drives og udvikles af DBC, er grundlag for: Folkebibliotekernes borgervendte grænseflader. Fælles Bibliotekssystem, der understøtter kommunale bibliotekers håndtering af materialer, lånere og administrative processer. Øvrige produkter Vi producerer desuden forfatterleksikonnet Forfatterweb, artikelsamlingen Faktalink, bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben samt produktet Materialevurderinger, hvor bibliotekarer vurderer biblioteksrelevante materialer. Ejerforhold DBC er et aktieselskab, ejet af KL (61,5 %) og staten (38,5 %). Læs mere på dbc.dk De biblioteksprofessionelles database Danbib med tilhørende funktionalitet, der blandt andet understøtter bibliotekernes samarbejde om at udlåne materialer på tværs af kommunegrænser og bibliotekstyper (folkebiblioteker/fagbiblioteker). Databasen og grænsefladen bibliotek.dk, som DBC også udvikler og driver, og som giver alle borgere mulighed for let at søge og bestille materialer hjem fra alle landets biblioteker.

24 dbc.dk

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot Agenda (muligvis en pause undervejs) Materialets (eksempel:

Læs mere

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 DBC Den bibliografiske og IT mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 Ejnar Slot Agenda Kort om DBC Materialets (eksempel: Bogens) vej

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 218 Udvikling i 218-Q1 i henhold til Udviklingsplan 218 (U18) Udviklingsplan 218 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib, bibliotek.dk og den fælles nationale

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2017

DBC S ÅRSBERETNING 2017 DBC S ÅRSBERETNING 2017 2 Indhold DBC i 2017... 3 Udvikling af it-infrastrukturen... 4 Produkter... 7 Bibliografisk udvikling... 9 Læsekompasset... 11 Tæt dialog med bibliotekerne... 12 Corporate Social

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 2. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 28 Udvikling i 28-Q2 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 4. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 27 Udvikling i 27-Q4 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Sådan bliver en bog til at finde TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Jeg skal bruge en bog om rumfart, som helst ikke er alt for gammel, og som er til at forstå for en niårig,

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 27 Udvikling i 27-Q3 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 28 Udvikling i 28-Q3 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 1. kvartal 217 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 217 Udvikling i 217-Q1 i henhold til Releaseplan 217 (R17) Releaseplan 217 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Hvad er Læsekompasset?

Hvad er Læsekompasset? LÆSEKOMPASSET Hvad er Læsekompasset? Læsekompasset er et digitalt værktøj, der kan anvendes af brugere og professionelle til at hente inspiration til gode læseoplevelser. Den første prototype (april 2018)

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 3. kvartal 2014

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 3. kvartal 2014 Kirsten Larsen, DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Kort oversigt over afsluttet udvikling i : Skift til ny søgesyntaks (strict

Læs mere

VEJE TIL VIDEN VIDEN

VEJE TIL VIDEN VIDEN VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN DBC producerer metadata og udvikler den nationale it-infrastruktur til bibliotekerne, så borgerne let finder den information, de søger og bliver præsenteret for den på en

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Udvikling i bibliotek.dk i -Q3 Implementering af schema.org (visningen af bibliotek.dk-bogposter

Læs mere

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken Danskernes Digitale Bibliotek Juli 2013 Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken DDB Basispakken består af ydelser, der bygger videre på DanBib og bibliotek.dk infrastrukturkomplekset og skaber

Læs mere

Forandring i fællesskab

Forandring i fællesskab Forandring i fællesskab DBC s strategi, juli 2017 En biblioteksstrategi Mange bibliotekers erfaring peger i samme retning: Bibliotekerne gør det godt, men internationale og kommercielle aktører formidler

Læs mere

Netværk for lånesamarbejde november Status fra DBC. om netpunkt om bibliotek.dk om bestilsystemet, BOB og VIP

Netværk for lånesamarbejde november Status fra DBC. om netpunkt om bibliotek.dk om bestilsystemet, BOB og VIP Netværk for lånesamarbejde november 2018 Status fra DBC om netpunkt om bibliotek.dk om bestilsystemet, BOB og VIP Nyt netpunkt det der er anderledes Indstillinger: Lav din egen indstilling(er), fx Lokaliseringer

Læs mere

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017 Læsekompasset Kick off 3. maj 2017 Dagsorden 10.30-12.15: Introduktion til Læsekompasset Check-in Velkomst v/thomas Angermann (CB Gentofte & styregruppens formand) Rammesætning af dagen v/sarah E. Hvidberg

Læs mere

Læsekompasset et frugtbart samarbejde med Gentofte Centralbibliotek. Sarah Elizabeth Hvidberg Informationsspecialist Hillerød Bibliotekerne

Læsekompasset et frugtbart samarbejde med Gentofte Centralbibliotek. Sarah Elizabeth Hvidberg Informationsspecialist Hillerød Bibliotekerne Læsekompasset et frugtbart samarbejde med Gentofte Centralbibliotek Sarah Elizabeth Hvidberg Informationsspecialist Hillerød Bibliotekerne Agenda Idéen: Læsekompas Læsekompassets udviklingshistorie - fra

Læs mere

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden En fælles løsning DDB, Kombit, brønden Hvem, hvad, hvor og hvornår Hvem er vi? Danske Folke- og skolebiblioteker i fællesskab. Initiativ fra København, Århus, Esbjerg, Herning, Horsens og Ishøj i samarbejde

Læs mere

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN 2 Data science er er en en viden skabelig analyse metode, hvor man via via auto matiseret bearbejdning af af større datamængder kan udtrække viden

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

MAGASIN FOR BIBLIOTEKSFOLK. Hillerød tester Læsekompasset Nyt Netpunkt giver dig flere måder at søge på Danbib er migreret nr.

MAGASIN FOR BIBLIOTEKSFOLK. Hillerød tester Læsekompasset Nyt Netpunkt giver dig flere måder at søge på Danbib er migreret nr. MAGASIN FOR BIBLIOTEKSFOLK Hillerød tester Læsekompasset Nyt Netpunkt giver dig flere måder at søge på Danbib er migreret 2018 nr. 2 / september Hillerød tester Læsekompasset 3 Når systemerne går ned,

Læs mere

Nutid og Fremtid -Knækkurven og skab flere udlån

Nutid og Fremtid -Knækkurven og skab flere udlån Nutid og Fremtid -Knækkurven og skab flere udlån Jesper Bennike Program og Leveranceansvarlig Agenda Resultater fra året der gik Knæk kurven og skab flere udlån Bruger-/partnerdage i efteråret page 2 SSE/XXXXX/YYY/ZZZZ

Læs mere

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 Formål med dagen Have den direkte dialog med jer Give større indsigt i hvad der foregår i DDB Få jer inddraget i arbejdet med at sætte retning

Læs mere

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 Agenda BibZoom.dk strategi Bibzoom.dk 2011 Dialog Vision BibZoom.dk skal bidrage aktivt til at positionere de danske biblioteker som en innovativ, vigtig og serviceorienteret

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Udvikling af bibliotek.dk rapporteres særskilt på http://www.kulturstyrelsen.dk/institutioner/biblioteker/nationale-ordninger/bibliotekdk/udvikling-af-bibliotekdk/

Læs mere

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen Netværk for lånesamarbejde november 2017 Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11 DBC, Ballerup 8/11 Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen aca@slks.dk Slots- og Kulturstyrelsen Fusioneret i 2016 af Kulturstyrelsen og

Læs mere

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011.

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011. 1 Høringsoplæg til Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2012 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter 3. november 2011 Indhold Indledning...1 Indsatsområde A: bibliotek.dk migration

Læs mere

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup Status fra DDB Preben Aagaard Nielsen Projektleder/specialkonsulent Netværk for lånesamarbejde november 2018 Indhold

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet i bibliotek.dk Maj 2010 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk...1 Tekster...2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia...4 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk #dbc Nr. 2 April 2015 LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk 2 #dbc Nr. 2 April 2015 INDHOLD 3 Bibliotekernes big data 6 Det dynamiske

Læs mere

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Fælles strategidag for biblioteksmedarbejdere, Munkebjerg Hotel, d. 6. september 2016 PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Tine Vind, enhedschef for biblioteker, Slots- og Kulturstyrelsen Foto: Ferie Camp

Læs mere

PROTEST. 8. januar 2015 Ref. nr Til: Odense Centralbibliotek Odense Banegård Center Østre Stationsvej Odense C

PROTEST. 8. januar 2015 Ref. nr Til: Odense Centralbibliotek Odense Banegård Center Østre Stationsvej Odense C PROTEST Mellem den 7. og 10. januar 2015 appellerede jeg til 136 1 biblioteker med breve efter følgende opskrift vedlagt en reklamefolder med Forlaget Genspejlings udgivelser, hvilket udover mine egne

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO LIBRARY MANAGEMENT SYSTEM Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1. kvartal 2014

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1. kvartal 2014 Kirsten Larsen, DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Udvikling af bibliotek.dk rapporteres særskilt på http://www.kulturstyrelsen.dk/institutioner/biblioteker/nationale-ordninger/bibliotekdk/udvikling-af-bibliotekdk/

Læs mere

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Velkommen v/rolf Hapel DDB-koordinationsgruppen Dagens program 10.00-10.15 Velkommen v/formand for koordinationsgruppen, Rolf Hapel 10.15-11.15 Hvad

Læs mere

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA NOTAT H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon +45 3373 3373 Telefax +45 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk EAN 5798000793132 CVR 2648986 4. marts 2016 Dansk overgang til

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 4. kvartal 2014

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 4. kvartal 2014 Laura Holm, DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Kort oversigt over afsluttet udvikling i : Kommandosøgning og linkme færdig og dokumentation

Læs mere

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne?

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? Konsekvenser af og hvorfor RDA aktører, aktiviteter og udfordringer v/hanne Hørl Hansen, DBC Resource Description & Access(RDA) Nye

Læs mere

! " #$% &#% ' (% ' # )# *

!  #$% &#% ' (% ' # )# * ! " #$% &#% ' (% ' # )# *!+,% ) 31-05-2006 Kontaktmøde med folkebibliotekerne den 18. maj 2006 Dias 1 ) Statsbiblioteket vil være en markant aktør i vidensamfundet ved at skabe attraktive rum for forskning,

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk Januar 2012 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 3 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat Helle Brink Statsbiblioteket Temadag om fjernlån FORFRA Danmarks Forskningsbiblioteksforening maj 2010 1 Oversigt 1. Danske biblioteker en kort opdatering 2. Danbib, Netpunkt

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Sendes til postkassen: med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl

Sendes til postkassen: med emnet høringssvar senest mandag den 31. oktober kl Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplanen 2017 Sendes til postkassen: ddb@slks.dk med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl 12.00. 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Bibliotekslederne

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen September 2014

Statistik for anvendelsen af ereolen September 2014 jan13 feb13 mar13 apr13 maj13 jun13 jul13 aug13 sep13 okt13 nov13 dec13 jan14 jul14 sep14 43.885 44.299 59.665 55.599 52.613 52.506 53.737 49.458 49.296 53.911 51.577 48.324 47.469 47.228 44.013 48.410

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen Juli 2014

Statistik for anvendelsen af ereolen Juli 2014 jan13 feb13 mar13 apr13 maj13 jun13 jul13 aug13 sep13 okt13 nov13 dec13 jul14 59.665 55.599 115.264 59.375 52.613 52.506 53.737 67.354 53.911 49.458 49.296 43.885 44.299 51.577 48.324 99.901 47.469 47.228

Læs mere

Automatisk fjernlån af egne materialer De nye ILL-standarder. FORFRA Fjernlånskonference maj 2015 Anders-Henrik Petersen, DBC

Automatisk fjernlån af egne materialer De nye ILL-standarder. FORFRA Fjernlånskonference maj 2015 Anders-Henrik Petersen, DBC Automatisk fjernlån af egne materialer De nye ILL-standarder FORFRA Fjernlånskonference 28.-29. maj 2015 Anders-Henrik Petersen, DBC ahp@dbc.dk Automatisk fjernlån af eget materiale I 2007: Automatisk

Læs mere

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser.

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Baggrund Herning Bibliotekerne udviklede i foråret 2016 et konceptet for biblioteksabonnementer

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1. kvartal 2015

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1. kvartal 2015 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Kort oversigt over afsluttet udvikling i : old.bibliotek.dk lukker 12. februar. m.bibliotek.dk lukker 25 marts dvs. sitet er nu responsivt

Læs mere

Velkommen. Præsentation af Biblioteksmedier. Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen

Velkommen. Præsentation af Biblioteksmedier. Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen Velkommen Præsentation af Biblioteksmedier Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen Agenda Præsentation af Martin Lauritsen Præsentation af Biblioteksmedier Serviceydelser

Læs mere

SKAL DU SKRIVE OPGAVE?

SKAL DU SKRIVE OPGAVE? SKAL DU SKRIVE OPGAVE? Randers Biblioteks databaser - anbefales særligt til dig, der er studerende FÅ NEM ADGANG TIL INFORMATION Via Randers Bibliotek har du adgang til en række databaser, der rummer viden

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog September 2014

Statistik for anvendelsen af Netlydbog September 2014 jan13 feb13 mar13 apr13 maj13 jun13 jul13 aug13 sep13 okt13 nov13 dec13 jan14 jul14 sep14 43.807 41.264 41.216 45.563 44.419 45.301 44.894 51.006 48.516 48.087 44.165 48.069 49.837 46.200 47.201 50.043

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Danskernes Digitale Bibliotek Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Film, video, TV Streaming- og downloadtjenester Musik E-bogslæsere 1400 1200. Færre biblioteker.. 1000 800 600

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk December 2013

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk December 2013 okt12 nov12 dec12 jan13 feb13 mar13 apr13 maj13 jun13 aug13 nov13 86.670 54.254 54.158 59.665 59.665 55.599 115.264 59.375 52.613 52.506 53.737 67.354 53.911 49.458 49.296 43.885 44.299 174.639 227.252

Læs mere

Databasesøgning. 1. års

Databasesøgning. 1. års Databasesøgning 1. års Gymnasiets Biblioteksbase Gymnasiets Biblioteksbase: Indeholder materialer, der fysisk befinder sig på Vordingborg Gymnasium & HFs bibliotek www.vgbib.dk Vordingborg Bibliotekerne

Læs mere

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk November 2013

Statistik for anvendelsen af ereolen.dk November 2013 okt12 nov12 dec12 jan13 feb13 mar13 apr13 maj13 jun13 jul13 86.670 54.254 54.158 59.665 59.665 55.599 115.264 59.375 52.613 52.506 53.737 67.354 53.911 49.458 49.296 43.885 174.639 227.252 279.758 333.495

Læs mere

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Intelligent brugerinvolvering Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Silkeborg Bibliotek November 2014 Indhold Historik... 2 Arbejdsgruppen... 2

Læs mere

Ny BOB-grænseflade fra

Ny BOB-grænseflade fra DBC: Ny BOB - vejledning - version: 29.5.2010 - Side 1 (10) Ny BOB-grænseflade fra 1.6.2010 Adgang til BOB...1 Hvilke bestillinger bliver vist efter indlogning?...2 Fanebladet bibliotek.dk til os...2 Åbne

Læs mere

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 hvorfor DDB? hvad er DDB? økonomi organisation centralbibliotekernes rolle licenser, netbiblioteker og apps CMS hvorfor DDB? fælles udviklingskraft og udviklingsmiljø

Læs mere

DDB s mission og vision

DDB s mission og vision STATUS MARTS 2015 DDB s mission og vision Vi styrker, effektiviserer og synliggør det samlede offentlige bibliotekstilbud og sikrer alle borgerenem adgang til udvalgt, kvalitativt, aktuelt og alsidigt

Læs mere

Ny undersøgelse: Det digitale bibliotek er blevet en del af danskernes hverdag

Ny undersøgelse: Det digitale bibliotek er blevet en del af danskernes hverdag Pressemeddelelse, 23. april 2017 Ny undersøgelse: Det digitale bibliotek er blevet en del af danskernes hverdag offentliggør i morgen en ny undersøgelse af danskernes digitale biblioteksbrug. Den viser,

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Statistik for anvendelsen af e-bøger, september 2016

Statistik for anvendelsen af e-bøger, september 2016 jan14 feb14 mar14 apr14 maj14 jun14 jul14 aug14 sep14 okt14 nov14 dec14 jan15 feb15 mar15 apr15 maj15 jun15 jul15 nov15 apr16 jun16 jul16 aug16 26.128 25.269 24.663 24.176 22.463 24.063 26.631 25.703 31.178

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et af verdens største biblioteks

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download

Bibliotekets netmedier. Med vejledning i download Bibliotekets netmedier Med vejledning i download Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger

Læs mere

Statistik for anvendelsen af e-bøger, april 2017

Statistik for anvendelsen af e-bøger, april 2017 jan14 mar14 maj14 jul14 sep14 nov14 jan15 mar15 maj15 jul15 sep15 nov15 jan16 mar16 26.128 25.269 24.663 24.176 22.463 24.063 26.631 25.703 28.202 26.884 26.924 31.178 41.138 39.988 38.638 46.013 48.560

Læs mere

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ University College Sjællands Biblioteker Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ 1 UCSJ Bibliotekernes formålsparagraf: Bibliotekernes primære formål er at betjene studerende, kursister og medarbejdere

Læs mere

BookBites - meget mere end digitale bøger

BookBites - meget mere end digitale bøger Styrk læselysten BookBites - meget mere end digitale bøger Fra traditionel til digital læsning Bøger rummer mere end ord. De rummer viden og oplevelser, og vi tror på, at mere læsning skaber en bedre verden.

Læs mere

Gentofte Centralbibliotek. Resultatrapport

Gentofte Centralbibliotek. Resultatrapport Gentofte Centralbibliotek Resultatrapport 2014 Centralbiblioteket Gentofte Bibliotekerne er centralbibliotek for Region Hovedstaden, der består af 28 kommuner ekskl. Bornholms Kommune. Grundydelserne omfatter

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2014 Kurser for voksne Forår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering ODENSE BIBLIOTEKERNE DELSTRATEGI Digitalisering 2016-2020 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Fritid og Biblioteker Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15 5000 Odense C Telefon + 45 66 13 13 72

Læs mere

Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010

Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010 Pengestrømsopgørelse for fælles digitalt bibliotek i Beta-regi, oktober 2010 Budgetår 20011 priser år 0 år 1 år 2 år 3 år 4 år 5 IT-investeringer: Interne ressourcer 1.800.000 Estimeret årsværk. Eksterne

Læs mere

Infrastrukturen i brøndkomplekset. Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, DBC

Infrastrukturen i brøndkomplekset. Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, DBC Infrastrukturen i brøndkomplekset Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, C lokreg Posthus Kilder ES Base Processor Hive Addi Fedora Commons Repository (Dokumenter) OpenSearch OpenSearch OpenAgency OpenFormat

Læs mere

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være:

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være: Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: CBS Bibliotek ved Biblioteksdirektør René

Læs mere

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Åbningstider: Alle dage kl. 8 22. Betjening man. fre. fra kl. 11-18 og lørdag 10-14 Folkebibliotekernes formål og virksomhed 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme

Læs mere

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 På biblioteksledermødet den 4. oktober 2019 skal vi bruge en del af mødet på at arbejde med mulige temaer for centralbibliotekets kompetenceudviklingsindsats

Læs mere

ereolen: Nye toner Gentofte 6. september 2019

ereolen: Nye toner Gentofte 6. september 2019 ereolen: Nye toner Gentofte 6. september 2019 v./ Mikkel Christoffersen, ereolen & Københavns Biblioteker Mikkel er: Chefkonsulent hos Københavns Biblioteker Digital strategi og kompetenceudvikling I projektledelsen

Læs mere

Danskernes Digitale indhold

Danskernes Digitale indhold Danskernes Digitale indhold Vi står på verdenshistoriens højeste bjerg af information Lea Korsgaard Chefredaktør, Zetland Bibliotekernes rolle er at udvælge og præsentere brugerne for relevant information,

Læs mere

Søgning vælg ja hvis brugeren skal kunne søge på en given anmeldelse og få den vist i søgeresultatet

Søgning vælg ja hvis brugeren skal kunne søge på en given anmeldelse og få den vist i søgeresultatet Kilder i VIP Zinio (150059-magasin) Søgning vælg ja når metadata skal kunne søges og vises i jeres grænseflade vælg link til onlineadgang for at brugerne kan få adgang til ressourcen hos leverandøren Beskrivelse

Læs mere

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula.

Projektets indhold. Målet er at afdække hvordan, på hvilke måder og med hvilken type af læseinspiration, folkebibliotekerne kan være tilstede på Aula. Projektbeskrivelse for Aula ny kanal for læseinspiration Beskrivelsen må samlet fylde højst 4 sider. Beskrivelsen skal vedhæftes den digitale ansøgningsblanket. Ansøger: Herning Bibliotekerne Projektets

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN

DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at: udfærdige den danske

Læs mere

- Bøger, musik, film og. magasiner lige ved hånden

- Bøger, musik, film og. magasiner lige ved hånden - Bøger, musik, film og magasiner lige ved hånden Hvad kan dit digitale bibliotek tilbyde dig? Mangler du en film at se fredag aften? Eller måske en god lydbog på vej til arbejdet er lige det du har brug

Læs mere

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme i dag? Start med at tage en kopi! 1995 Alle folkebiblioteker

Læs mere

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb FFU bibliotekerne og DDB Karin Englev, RUb DDB organisering FFU-bibliotekerne og samarbejdet med DDB Releaseplan 2016 Påvirkningsmuligheder Udviklingsemner Agenda Organisation DDB er et forpligtende samarbejde

Læs mere

bibliotek.dk schema.org Stavehjælp/staveforslag udbygget

bibliotek.dk schema.org Stavehjælp/staveforslag udbygget Status fra DBC Nyt fra bibliotek.dk Nyheder og brugerundersøgelse VIP-basen tjekliste når I laver ændringer Nyt netpunkt Hvordan og hvornår bruger i netpunkt? VIP-ændringer/nyheder Cicero og bestilsystemet

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN 2 DBC S ÅRSBERETNING 2014 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at:

Læs mere

Rapporten har allerede umiddelbart efter sin udgivelse givet anledning til konkrete nye tiltag og indgår i det strategiske arbejde med ereolen.

Rapporten har allerede umiddelbart efter sin udgivelse givet anledning til konkrete nye tiltag og indgår i det strategiske arbejde med ereolen. AUDIOBOOK BOOM AFSLUTTENDE RAPPORT RESUME I perioden april-august 2017 har ereolen, i samarbejde med konsulentfirmaet In2Media, foretaget en analyse af lydbogsmarkedet. Analysen er udmundet i rapporten,

Læs mere

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendt til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Det Kongelige Bibliotek Kontakt: Leif Andresen,

Læs mere

Årsregnskabet 2016 RESUMÉ

Årsregnskabet 2016 RESUMÉ Årsregnskabet 1 RESUMÉ 1 ÅRSREGNSKABET 1 REGNSKABET FOR 1 RESUMÉ Fra januar 1 reducerede Domea.dk priserne på administration med procent i gennemsnit. Det var præcis det mål, vi satte os med vores 15-strategi.

Læs mere

Strategi for Aalborg Bibliotekernes medietilbud i 2015

Strategi for Aalborg Bibliotekernes medietilbud i 2015 Strategi for Aalborg Bibliotekernes medietilbud i 2015 Mål og fokusområder 2015 Aalborg Bibliotekerne har fokus på, at udvikle bibliotekstilbuddet i takt med aktuelle tendenser i samfundet og medieudviklingen.

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Vejledning

Bibliotekets netmedier. Vejledning Bibliotekets netmedier Vejledning Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger og musik, se

Læs mere

Teknisk implementering af RDA i Danmark. EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard

Teknisk implementering af RDA i Danmark. EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard Teknisk implementering af RDA i Danmark EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard RDA = Nye katalogiseringsregler baseret på ny datamodel: IFLA-LRM FARVEL IFLA-LRM = udvidet entitets-relationsmodel

Læs mere

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Dette notat skal beskrive løsningsmodeller for bibliotek.dk som lokal grænseflade som opfølgning på det notat som blev lavet i 2007 1 og på den workshop som blev

Læs mere

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Temadag arrangeret

Læs mere

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Foto: Ferie Camp med Cirkus Panik, 2016 (Anne Roesen) Slots- og Kulturstyrelsen fusioneret 2016 af Kulturstyrelsen

Læs mere