DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN"

Transkript

1 DBC S ÅRSBERETNING 2016 VEJE TIL VIDEN

2 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at: udfærdige den danske nationalbibliografi, der er en fortegnelse over bøger, film, musik, internetdokumenter m.m., der udkommer i Danmark, udarbejde en bibliotekskatalogisering, hvor materialer af særlig relevans for de kommunale biblioteker forsynes med yderligere registrering af data, målrettet brugen i bibliotekerne, drive og udvikle de danske bibliotekers fælles base, Danbib, der blandt andet understøtter det fælles lånesamarbejde mellem bibliotekerne, drive og videreudvikle bibliotek.dk, der er borgernes fælles indgang til alle danske udgivelser og til de danske bibliotekers samlinger og digitale ressourcer, og hvor man kan søge og bestille materialer fra alle landets biblioteker, drive og udvikle den nationale databrønd og et stort antal webservices, der er rygraden i biblioteksinfrastrukturen, blandt andet i Danskernes Digitale Bibliotek, drive og udvikle artikeltjenesterne Faktalink og Forfatterweb og film tjenesten Filmstriben, producere lektørudtalelser/materialevurderinger til brug for bibliotekernes materialeanskaffelse og formidling. DBC er et aktieselskab ejet af KL (61,5 %) og staten (38,5 %). DBC S ÅRSBERETNING 2016 Marts 2017 Udgivet af DBC as Tempovej Ballerup Tlf dbc@dbc.dk CVR Design BGRAPHIC Foto Poul Bergstrøm Hansen (s. 5, 10, 14, 15, 17) Claus Frisenberg Povlsen (s. 7) Lone Rasmussen (s. 11) Scanpix (s. 8) Camilla Bødker Thomsen (s. 16)

3 3 INDHOLD DBC i Bibliografisk udvikling... 6 It-udvikling... 9 Produkter Brugerdrevet innovation Dialog Corporate Social Responsibility (CSR) Økonomiske nøgletal Statistik på kerneområder... 22

4 4 DBC I 2016 I 2016 har DBC især haft fokus på at optimere processer, der gør det muligt at sætte priserne ned til gavn for bibliotekerne, og at arbejde metodisk med innovation for at udvikle og nyudvikle produkter. PRISREDUKTION OG UDFASNING AF PRODUKTER DBC er og skal være meget opmærksom på den økonomiske virkelighed, bibliotekerne befinder sig i, og vi forsøger gennem strategisk fokus på konsolidering, optimering af processer og løbende rationaliseringer at møde bibliotekernes behov. Løbende optimering af arbejdsprocesserne gør, at DBC for tredje år i træk har kunnet præstere prisnedsættelser. I 2016 er det således besluttet at sænke prisen på bibliotekskatalogiseringen. Kommunernes betaling sættes ned med 5 % i forhold til 2016, ligesom vi undlader at følge KL s anbefaling til prisfremskrivning på 2 % i alt en prisreduktion på 7 %. I det nye fælles bibliotekssystem for folke- og skolebibliotekerne bygger cirka en tredjedel af den samlede løsning på DBC s nationale databrønd og genbrug af de nationale services. Fælles Bibliotekssystem og den konsolidering i bibliotekssektoren, det er udtryk for, har dels betydet en besparelse i de enkelte kommuner og dels, at DBC udfaser en række produkter svarende til en besparelse for kommunerne på cirka 3 mio. kr. Alt i alt betyder de gennemførte prisnedsættelser og produktudfasninger en årlig besparelse på 12,2 mio. kr. for kommunerne i STRATEGI Som noget nyt er vi i slutningen af 2016 begyndt på arbejdet med at skabe et strategisk beredskab. Fokus for den strategiske tænkning er bibliotekerne og deres udfordringer, og beredskabet skal derfor i 2017 videreudvikles i samskabelse med ejerne, bibliotekerne og andre interessenter. INNOVATION DBC s vigtigste mission er at være med til at udvikle biblioteksvæsenet, så det til enhver tid modsvarer brugernes behov for oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. For at give vores bidrag til, at bibliotekernes ydelser i det digitale rum fremover bliver lige så vellykkede som bibliotekernes fysiske møde med brugerne, bevilgede DBC s bestyrelse i 2016 ressourcer til et innovationsprogram. Programmet har taget afsæt i en undersøgelse af brugeres digitale adfærd og behov, og vi ønsker nu at stille den opnåede viden samt ideer til koncepter til rådighed for fællesskabet ved at indgå partnerskaber med biblioteker og andre om innovation, der kan understøtte borgerne med digitale produkter og tjenester, der kan øge bibliotekernes synlighed, gennemslagskraft og relevans ikke mindst for de målgrupper, hvor det digitale informations- og kulturforbrug udgør den væsentligste vej til interaktion med bibliotekerne.

5 5 Et ad hoc-kor af nuværende og tidligere medarbejdere var med til at sige farvel til administrerende direktør Mogens Brabrand Jensen, der gik på pension. Det skete på dagen for såvel hans eget som DBC s 25 års jubilæum. Som efter følger er den hidtidige markeds- og produktdirektør Heddi Mortensen konstitueret som administrerende direktør for DBC.

6 6 BIBLIOGRAFISK UDVIKLING Stadig flere kommuner er i løbet af året gået i drift på Fælles Bibliotekssystem og genbruger dermed DBC s bibliografiske poster. Også internationalt set har 2016 været et vigtigt år for genbrug af og samarbejde om data, idet der er truffet beslutning om at gå over til katalogiseringsreglerne RDA. TÆTTERE SAMARBEJDE OM BIBLIOGRAFISKE DATA I 2016 er metadata fra en lang række folke- og skolebiblioteker lagt ind i databrønden som led i deres overgang til Fælles Bibliotekssystem (FBS). Ved års skiftet 2016/2017 var 44 kommuner i drift på FBS og deler dermed fysisk poster med DBC. BIBLIOTEKSKATALOGISERING I takt med, at DDB indgår licensaftaler på vegne af bibliotekerne, øges behovet for metadata i den nationale databrønd til at understøtte det digitale bibliotek. For bibliotekskatalogiseringen har det betydet en ændring fra alene at omfatte katalogiseringsaktiviteter til også at omfatte indsamling og bearbejdning af metadata til fx licenserede digitale ressourcer. I 2016 lagde DBC metadata til 11 nye digitale ressourcer ind i databrønden. NYE DIGITALE RESSOURCER I DATABRØNDEN I 2016 Access Science mere end naturvidenskabelige fuldtekstartikler skrevet af Nobelprismodtagere m.fl. Biography in Context mere end biografier på flere end personer. Bisnode informationer om mere end virksomheder; bl.a. historik, ledelse og regnskabs tal. Current Biography Illustrated mere end biografier og nekrologer om over personer siden Erhversfilosofi aktuelle artikler om bl.a. virksomheders sociale ansvar, grøn omstilling, ledelsesetik og værdier. Global Issues in Context 200 landeprofiler og 320 emneportaler, som belyser nutidige begivenheder og internationale spørgsmål. Literature Resource in Context mere end tekster forfatteres liv og værker. Mango Languages sprogkurser på mere end 60 forskellige sprog, med fokus på både ordforråd, udtale, grammatik og kultur. Oxford Art Online over artikler og næsten søgbare billeder af kunst fra hele verden. SMSpress ca. 80 sms-noveller, skrevet specifikt til mobil-mediet. Student Resources in Context artikler om bl.a. historie, litteratur og naturvidenskab. Bibliotekskatalogiseringen omfatter meget andet end registrering. Blandt andet bearbejder DBC metadata fra en række af de digitale kilder, bibliotekerne gennem DDB-samarbejdet har licenser til, og lægger dem i databrønden. I 2016 drejer det sig om 11 kilder.

7 7 Brætspil er blevet efterspurgte materialer til udlån på mange biblioteker, og derfor bliver et udvalg af dem nu registreret til bibliotekskatalogiseringen. Vi har i 2016 introduceret præaccessionsposter. Det er poster, der ud fra datasamarbejdet med Publizonplatformen genereres automatisk for titler, der er på vej. Det giver bibliotekerne mulighed for at se udgivelser på vej og agere i forhold til nye udgivelser på et tidligere tidspunkt. På opfordring fra bibliotekerne er DBC i 2016 begyndt løbende at registrere et udvalg af brætspil. NATIONALBIBLIOGRAFIEN Fra 2015 til 2016 steg antallet af registrerede ebøger med over 50 %. Det skyldes i vid udstrækning digitalisering af bagkataloger, som hermed udfordrer de økonomiske rammer for nationalbibliografien. DBC har udarbejdet et forslag til, hvordan der kan dannes automatiske registreringer for digitale udgivelser af ældre bøger. Forslaget har fået tilslutning fra Bibliografisk Råd, og Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilskud til udviklingen af løsningen, som sker primo Blandt andet som følge af ovenstående er der i 2016 endvidere med Slots- og Kulturstyrelsen aftalt justeringer af optagelseskriterierne til Dansk Bogfortegnelse, således at en række digitaliseringer fremover udelades af den løbende nationalbibliografi og i stedet omfattes af ovenstående løsning. NYE KATALOGISERINGSREGLER Slots- og Kulturstyrelsen besluttede i 2016, at Danmark skal overgå til de internationale katalogiseringsregler RDA (Resource Description and Access). DBC var bidragyder til beslutningsgrundlaget. Endvidere har DBC efter beslutningen bidraget til en række arbejdsgrupper, der skal forberede overgangen til de nye regler, ligesom DBC som en konsulentopgave for Slots- og Kulturstyrelsen har arbejdet med et oplæg til en dansk RDA-profil, dvs. fortolkning af reglerne. Dette arbejde afsluttes i Centralt for overgangen til RDA er realiseringen af en national strategi for autoritetsdata. Den nationale infrastruktur vil få en ny datamodel, der inspireret af linked data-principper arbejder med autoritetsdata på en ny måde, ligesom der vil blive etableret en national database for autoritetsdata. DBC har i 2016 bidraget til analysearbejdet i relation hertil.

8 8 AUTORITETSPOST Jane Austen Født: 1775 ANDRE VÆRKER AF JANE AUSTEN Sense and Sensibility Emma osv. Død: 1817 Nationalitet: Engelsk Køn: Kvinde Relation: Forfatter til ENGELSKE KVINDELIGE FORFATTERE Maria Edgeworth Mary Shelley Emily Brontë Virginia Woolf Agatha Christie Fay Weldon Ruth Rendell osv. Relation: Baseret på/inspireret af VÆRKET JANE AUSTEN PRIDE AND PREJUDICE DANSKE FORFATTERE FRA SAMME PERIODE Adam Oehlenschläger Steen Steensen Blicher ANDRE VÆRKER N.F.S. Grundtvig Schack von Staffeldt Film Pride & Prejudice Med Keira Knightley m.fl. osv. Film (indisk) Bride & Prejudice Med Aishwarya Rai Bachchan m.fl. Film (tv serie) Pride & Prejudice Med Colin Firth m.fl. osv. TYSKE VERSIONER ENGELSKE VERSIONER DANSKE VERSIONER Bog Stolthed og fordom På dansk ved Lillian Plon Lindhardt og Ringhof, 1996 Bog Stolthed og fordom Oversætter: Vibeke Houstrup Lindhardt og Ringhof, 2006 DANSKE KVINDELIGE FORFATTERE FRA SAMME PERIODE Sophie Dorothea Thalbitzer Registrering af relationer kan give fremtidens biblioteksbrugere bedre mulighed for at udforske og navigere på kryds og tværs. Foto: Scanpix De nye internationale katalogiseringsregler RDA, som Danmark tager i brug fra 2018 og frem, er nødvendige for, at Danmark fortsat kan genbruge og samarbejde med udlandet om data. Reglerne bygger på registrering af relationer mellem dataentiteter og vil kunne blive grundlag for at formidle sammenhænge mellem bibliotekernes materialer. INTERNATIONALT ENGAGEMENT I 2016 er regelmæssig dataudveksling med VIAF (Virtual International Authority File) på basis af autoritetsdata fra nationalbibliografien gået i drift. Det betyder blandt andet, at de nationalbibliografiske forfatternavne får tilføjet nationalitet og ISNI (International Standard Name Identifier). ISNI er en vigtig nøgle til at kunne give adgang til yderligere information om en forfatter. DBC har i 2016 varetaget sekretærposten i katalogiseringssektionen af IFLA (International Federation af Library Associations and Institutions). Endvidere er vi aktive i det europæiske RDA-fællesskab EURIG, hvor DBC er med i Editorial Committee, der reviewer alle forslag til videreudvikling af RDA.

9 9 IT-UDVIKLING Migreringen af Danbib til serviceorienteret arkitektur og videreudvikling af de nationale services, så de understøtter Fælles Bibliotekssystem, har udgjort en væsentlig del af udviklingen i Desuden har vi udviklet en platform, som gør det lettere at bygge apps og tynde mobilvenlige biblioteks grænseflader, og skabt det tekniske grundlag for fælles login på tværs af bibliotekstjenester. SAMARBEJDE MED DDB DDB og DBC udarbejder i fællesskab planen over udviklingen af den nationale biblioteksinfrastruktur for det kommende år. I 2016 blev det besluttet fremover at skubbe processen i forhold til tidligere. For planen for 2017 (Releaseplan 2017) betød det, at den først skulle behandles i sidste halvdel af Dette har været en fordel i forhold til planlægning, beskrivelser mv. Det blev desuden besluttet at arbejde med et overordnet hovedprojekt indeholdende en række delprojekter inden for hvert fokusområde, og selve estimeringen foretages først i forbindelse med en indledende analysefase for hvert projekt. Dette forventes at gøre selve estimatet væsentligt mere præcist end tidligere. Processen med gennemførelse af projekter og den løbende rapportering i forbindelse med Releaseplan 2016 har fundet en passende form og har gennem året fungeret tilfredsstillende. Afvigelser er i forhold til foregående år reduceret betydeligt. BIBLIOTEK.DK I efteråret 2016 blev den årlige brugerundersøgelse af bibliotek.dk gennemført. Tilfredsheden er høj: 87 % af respondenterne vurderer bibliotek.dk som god eller meget god. Desuden blev der spurgt til respondenternes brug af aktuelle funktioner og holdninger til nye muligheder, fx personaliserede forslag på baggrund af interesser m.m. Vi foretager løbende tilpasninger i grænsefladen på baggrund af brugernes tilbagemeldinger. I 2016 har vi blandt andet justeret de filtre, man kan indsnævre søgeresultaterne med, og forbedret forsidekarrusellen. Hvis man er logget ind på bibliotek.dk, kan man nu med det samme se, om ens favoritbibliotek giver onlineadgang til digitale tjenester som fx ebrary-poster. Der er i øvrigt gennemført et analysearbejde i forbindelse med søgemaskineoptimering. Målet er at få placeret bibliotek.dk og andre biblioteksgrænse flader højt i Google-søgninger. I 2016 har vi fået produceret seks små film, som hver for sig beskriver en funktion eller mulighed på bibliotek.dk. Filmene kan findes på bibliotek.dk og YouTube, så alle biblioteker kan hente dem og bruge dem efter behov.

10 10 De biblioteksprofessionelles grænseflade Netpunkt bliver i løbet af 2017 klar i en serviceorienteret version, der søger i databrønden. En arbejdsgruppe bestående af medarbejdere fra folke-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker rådgiver og bidrager til prioritering af udviklingsønsker. DANBIB Migreringen af Danbib har også i 2016 været et hovedtema i udviklingen. Der er løbende udviklet nye nationale services og videreudviklet på eksisterende for at opfylde de behov, som Fælles Bibliotekssystem stiller i samspillet med den nationale infrastruktur. Den nationale databrønd er ved udgangen af 2016 katalog for omtrent halvdelen af landets folke- og skolebiblioteker, efter at 44 kommuner samt en kommunes skolebiblioteker på dette tidspunkt er i drift på Fælles Bibliotekssystem. Udover med databrønd og webservices at være infrastrukturleverandør til den samlede løsning, står DBC for konvertering af bibliografiske data, så lokalkatalogernes poster kan komme i brønden. Vi koordinerer løbende vores udviklingsog konverteringsaktiviteter med systemets bestiller Kombit, it-udviklingsfirmaet Systematic og DDB. I løbet af året har vi etableret den infrastruktur, der gør det muligt at flytte fag-, forsknings- og uddannelsesbibliotekernes dataflow fra det gamle Danbibs posthus til det nye data ind/ud-system. For at der kan leveres optimale svartider og hurtigere indeksering af både poster og beholdningsdata ved det stadig større antal brugere, der benytter databrønden, er brøndens søgemaskinelag og indekser blevet skaleret. Dette har resulteret i en væsentlig hurtigere opdatering af data i brønden fra ca poster i minuttet til poster i minuttet. Arbejdet med at udvikle en ny Netpunkt-grænseflade er fortsat i 2016, og der foreligger nu en version 0.5, som bibliotekerne har kunnet teste, ligesom nye features løbende gøres tilgængelige. Netpunkt-arbejdsgruppen er undervejs spurgt til råds om ønsker til funktionalitet og specifikt om implementering af enkelte funktioner. Udviklingen fortsætter i det kommende år, og et nyt Netpunkt forventes i drift i tredje kvartal ADGANGSPLATFORM Vi har i 2016 udviklet en adgangsplatform, der tilvejebringer det tekniske grundlag for single-sign-on. Brugere af bibliotekssites, der benytter adgangs platformen, vil kunne nøjes med at logge på én gang, også selv om de bevæger sig på tværs af disse sites. Platformen har som forudsætning, at bibliotekerne leverer data om lånere og deres tilhørsforhold til tjenesten CULR. Platformen indeholder ikke data, men modtager og sender information om brugere. Der er implementeret fire loginmetoder, som brugeren kan vælge mellem: biblioteks-login, NemLog-in, WAYF og UNI-login.

11 11 It-sikkerhed har været højt på dagordenen i Blandt andet er samarbejdsudvalgets medlemmer gået foran i en intern kampagne i DBC. DEN ÅBNE PLATFORM Som en udløber af Mobilsøg-projektet, er der etableret et nyt API, der har fået navnet Den åbne platform. Platformen, der er specielt designet til at understøtte mobile klienter, kommunikerer med en række af de nationale webservices. Den indeholder således basal biblioteksspecifik funktionalitet, så det er lettere også for udviklere, der ikke har indgående kendskab til biblioteksdomænet at udvikle apps og mobile webløsninger oven på biblioteksinfrastrukturen. Der er lagt særlig vægt på kompakte svarformater, hurtige svartider og minimering af datatrafik mellem klient og server. Den første løsning, som benytter sig af dele af Den åbne platform, er børnesitet Biblo, som blev lanceret i forsommeren (Se mere om Biblo under afsnittet Produkter). DATABRØNDEN Databrønden er flyttet fra den software, vi har kørt på siden 2008 (FC-repo), over på en anden arkitektur (corepo). Dette har været på ønskesedlen i længere tid, da det open source-udviklermiljø, som vedligeholdt FC-repo, er sygnet hen. Den nye arkitektur er baseret på den meget anerkendte open source-database PostgreSQL, der anvendes mange steder, også i kommercielle løsninger. Her er et livskraftigt udviklermiljø, hvilket gør det til et godt bud på en langtidsholdbar løsning. Med corepo vil vi desuden bedre kunne skalere til større datamængder og ikke mindst flere transaktioner. Samtidig har vi påbegyndt en udbygning af søgearkitekturen, så der dels kan opnås bedre svartider, dels gøres klar til en mere kontekstbaseret søgning. IT-SIKKERHED DBC har i løbet af 2016 vedtaget en ny it-sikkerhedspolitik, som er baseret på den anbefalede standard ISO Vedtagelsen har været fulgt op af interne sikkerhedskampagner såvel som kontrol af sikring mod hacking gennem test udført af sikkerhedsspecialister. I 2017 bliver der opmandet på området, så vi er i stand til at møde krav, der stilles af den persondataforordning, som EU har vedtaget.

12 12 PRODUKTER 2016 har været et transformationsår for Faktalink, Forfatterweb, Filmstriben og børnesitet Biblo, der alle har fået nye grænseflader for Biblos vedkommende også med et nyudviklet community. Der er desuden udviklet nye kurser. FAKTALINK.DK OG FORFATTERWEB.DK Faktalink og Forfatterweb har i slutningen af 2016 fået nye, responsive grænseflader, som præsenterer indholdet i en mere moderne og overskuelig form med større fokus på visuelle elementer. Begge produkter er samtidig igen blevet forsynet med en smidig adgangskontrol for skoleelever og biblioteksbrugere med baggrund i kundeønsker, blandt andet om statistik. Faktalink og Forfatterweb benyttes fortsat meget i skoler, gymnasier og biblioteker ved opgaveskrivning og som inspiration til forfatterskabslæsning. I uge toppede Faktalink for første gang nogensinde bibliotekernes webindeks over nettjenester som den mest benyttede tjeneste med besøgende i den pågældende uge. Faktalink rummer ved årsskiftet 2016/ artikler og Forfatterweb 988 portrætter. Til de mindre læsestærke er der nu 21 Faktalink lightartikler om emner, som også er relevante i inte gra tionsprocessen for nydanskere. Faktalink.dk og forfatterweb.dk, som fortsat benyttes meget i skoler, gymnasier og biblioteker, er blevet relanceret i 2016.

13 13 Det nye Filmstriben byder blandt andet på større billeder, anbefalinger og mulighed for at lave lister og give stjerner. FILMSTRIBEN.DK Bibliotekernes filmtilbud Filmstriben fik i 2016 ny grænseflade som, efter i en periode at have eksisteret som en valgmulighed, erstattede den hidtidige grænseflade på filmstriben.dk i begyndelsen af januar Den visuelle formidling suppleres af flere nye muligheder for brugerne. Blandt andet kan man oprette en personlig profil og lister og få forslag til film baseret på et DBC-udviklet recommender-system. Den gamle app til ipad og iphone, som er downloadet gange, er erstattet af en ny, der hedder Filmstriben next. I forhold til 2015 steg antallet af filmvisninger, hvor biblioteksbrugere logger på hjemmefra med bibliotekspinkode, cirka 13 % til streams. Med udgangen af 2016 tilbyder Filmstriben udvalgte spille-, kort- og dokumentarfilm. Filmstriben.dk rummer desuden portalen Se film på biblioteket med kort- og dokumentarfilm fra Det Danske Filminstitut, som kan vises ved arrangementer på bibliotekerne. DBC driver endvidere en del af den tekniske back end til og varetager abonnementstegning og kundesupport for Det Danske Filminstituts tjeneste Filmcentralen, der anvendes i undervisningen.

14 14 DBC har udviklet det nye site for børn, Biblo, der erstatter Palles Gavebod, og som indeholder både community og biblioteksfunktionalitet. BIBLO Det nye børnesite Biblo afløste i 2016 Pallesgavebod.dk. DBC er fortsat med i konsortiet bag og har fore taget udviklingen af det nye site, der indeholder både com munity og biblioteksfunktionalitet. Vi står desuden for driften. Første version blev lanceret i april med fokus på community-delen. En version 2, der også rummer biblioteksfunktionalitet, var klar i juni, og med udgangspunkt i en tillægsbevilling fra DDB er sitet herefter videreudviklet med fokus på udvidelse af commu nityfunktionen, widgets, kampagnefunktionalitet mv. Biblo er udviklet med ny teknologi, og den del, der benytter den nationale infrastruktur, er baseret på Den åbne platform (se afsnittet It-udvikling). Palles Gavebod-arbejdet med kampagner er fortsat i Biblo-regi. I 2016 har det drejet sig om Styr din hjerne i samarbejde med Forskningens døgn, Vild med film i samarbejde med Buster Filmfestival, Tegn Verden i samarbejde med Unicef og Byg et eventyr, ligesom Sommerbogen igen i 2016 blev en succes med mere end anmeldelser lidt flere end i INTEGRA OG ARTESIS I forbindelse med udfasning af Integra har fem af professionshøjskolerne valgt at skifte bibliotekssystem, hvor det som en del af aftalegrundlaget indgår, at de fortsætter med formidlingsplatformen Artesis. KURSER Også i 2016 har vi udviklet nye kurser inden for DBC s produktområder. Eksempelvis et søgekursus i Fælles Bibliotekssystem, der også er efterspurgt i det kommende år. Kurset har været afholdt både som et DBC-kursus og inden for samarbejdet med centralbibliotekerne og er desuden afholdt som rekvireret kursus for et antal biblioteker. Kurset bibliotek.dk og betjening af gymnasieelever har været en stor succes og har været afholdt otte gange inden for centralbibliotekssamarbejdet i Gentofte, Herning, Aalborg og Vejle. Samarbejdet med Referencefaggruppen er fortsat i 2016, og der har været afholdt et par kurser om databrønden målrettet denne faggruppes behov. Som noget nyt har Biblo også materialer fra ereolens nye site til børn, ereolen Go, som i en testperiode benytter UNI-login ligesom Biblo. Det betyder, at en bruger kan søge sig frem til et materiale på Biblo og via et link låne det hos ereolen Go uden at logge ind igen.

15 15 BRUGERDREVET INNOVATION Et innovationsprogram, som vi satte i gang i 2016, har resulteret i ideer til koncepter, der kan øge bibliotekernes synlighed for digitale informationsog kulturforbrugere, og som nu stilles til rådighed for fællesskabet. DBC har i 2016 påbegyndt en brugerdrevet innovationsproces med arbejdstitlen Informationsadfærd Formålet er at give vores bidrag til, at bibliotekerne også i de kommende år vil blive oplevet som en synlig, relevant og gennemslagskraftig kilde til oplysning og oplevelse, navnligt hos målgrupper, hvor et digitalt informations- og kulturforbrug udgør den væsentligste vej til interaktion med bibliotekerne. Den viden og indsigt om borgernes informationsadfærd og brug af digitale medier, som er skabt i løbet af året, ligger i tråd med erkendelser, mange biblioteker også har gjort sig: Den inspirerende, sociale, nærværende og personlige oplevelse, brugerne har af det fysiske bibliotek, er især i de unges digitale medieforbrug overtaget af globale giganter som Amazon, Facebook, Google, Spotify og andre kommercielle tilbud. Som led i Informationsadfærd 2020 er gjort en indsats for at finde svar på udfordringen. På baggrund af både kvalitativ og kvantitativ research er udarbejdet en række koncepter for nye digitale biblioteksoplevelser, som er designet til at understøtte brugernes faktiske informationsbehov og -adfærd. DBC ønsker i de kommende år at stille viden og idéer til rådighed for alle ved at indgå i et innovativt fællesskab i sektoren om fælles vision og løsninger. Målet er, at brugerne oplever biblioteket som en stærk og synlig aktør på de digitale platforme, og at den nationale infrastruktur effektivt understøtter bibliotekernes formidlingsindsats. De første skridt til konkrete løsninger tages i 2017, hvor ambitionen er at designe og afprøve flere konkrete løsninger i partnerskab med biblioteker, DDB og andre aktører. DBC ønsker at indgå partnerskaber med biblioteker og andre aktører på baggrund af de erkendelser og konceptideer, der er kommet ud af innovationsindsatsen i 2016.

16 16 DIALOG Når vi udvikler produkter og ydelser til biblioteksfællesskabet, er det afgørende for os at have viden om bibliotekernes behov og den økonomiske og politiske virkelighed, de møder. KUNDESERVICE DBC s kundeservice har i løbet af året håndteret lidt mere end henvendelser fra biblioteker og slutbrugere om vores produkter. DDB opsagde i foråret 2016 aftalen om, at DBC fungerer som Single Point of Contact om produkter i den nationale infrastruktur samt Fælles Bibliotekssystem. DDB og DBC er i forhandling om en revideret aftale, der vil komme til at omfatte flere produkter end hidtil. BIBLIOTEKER Vi mødes løbende med biblioteksledere og andre biblioteksprofessionelle for at holde os ajour med ønsker og behov og sikre, at alle bibliotekstypers interesser varetages i den fælles biblioteksudvikling. Samtidig fortæller vi gerne om DBC s økonomi og prioriteringer. Et tilbud om dette er sendt til de seks centralbiblioteker. Emnet for DBC s udstilling på Bibliotekspolitisk Topmøde i 2016 var data science i bibliotekerne, som vi også afholdt en workshop om. Her ses Esben Fjord fra Gladsaxe Bibliotekerne i samtale med DBC s Bo Weymann.

17 17 Ida Jensen, kandidat fra Det Informationsvidenskabelige Akademi ved Københavns Universitets afdeling i Aaborg, vandt DBC-prisen Informationsvidenskab 2016 for specialet Folkebiblioteket 3.0 som samarbejdspartner og netværksfacilitator Jakob Rindum Danelund, cand.psych. fra Københavns Universitet, vandt DBC Specialeprisen 2016 for specialet På vej mod en it-psykologi. En række udvalg med repræsentanter for bibliotekerne rådgiver om selektion, registrering og produktudvikling, og vi benytter også andre metoder til at få input til faglige beslutninger og udvikling af vores service til bibliotekerne: På profblog.bibliotek.dk spørger vi biblioteksansatte til råds om alt fra katalogisering af nye materialetyper, over visning af poster til behov i forbindelse med DK5-klassifikationssystemet. På musikområdet benytter bibliotekarer fra hele landet flittigt Facebook-gruppen DBC Musik til at komme med ønsker til, hvad vi skal katalogisere, lige som vi stiller spørgsmål den anden vej. I 2016 holdt vi desuden for tredje år i træk temadag for musikbibliotekarer med faglige indlæg, diskussion og netværk. I løbet af året har vi haft frugtbare samtaler gennem vores deltagelse ved Danmarks Biblioteksforenings og Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbibliotekers årsmøder samt vores udstillinger på Danmarks Læringsfestival, Skolemessen og Bogforum. En undersøgelse af bladet #dbc, som DBC siden 2015 har udgivet med biblioteksprofessionelle som målgruppe, viste tilfredshed med artikler og formidling og giver grundlag for at fortsætte udgivelsen i Bladet sendes i trykt form til folkebibliotekerne til omdeling blandt de ansatte og findes som pdf på UDDANNELSESINSTITUTIONER En række særlige kompetencer, ikke mindst på det bibliografiske område, er koncentreret hos DBC. For at dele vores viden tilbyder vi gratis gæsteforelæsninger på relevante undervisningsinstitutioner. I 2016 har vi holdt oplæg for studerende ved Syddansk Universitet i Kolding og Det Informationsvidenskabelige Akademi (Københavns Universitet) i Aalborg og København om brugerundersøgelser, metadata, bibliografisk udvikling og emneindeksering. For at styrke interessen for biblioteksområdet og DBC s virkefelt uddeler vi årligt to specialepriser. DBC-prisen, som uddeles blandt 12-tals-specialer fra Det Informations videnskabelige Akademi ved Københavns Universitet gik til et speciale om udvikling af fremtidens folkebibliotek, og DBC Specialeprisen, der henvender sig til en bredere række af uddannelser, belønnede et speciale om it-psykologi.

18 18 Ved at koble 1,7 mio. fjernlånsdata med data om bibliotekernes geografisk placering og metadata om bøger, lavede udvikler ved DBC Søren Vibjerg prototypen Book Travel, der kan udregne bøgernes rejseaktivitet og visualisere deres bevægelse hen over Danmarkskortet. Ved at koble 1,7 mio. fjernlånsdata med data om bibliotekernes geografiske placering og metadata om bøger, lavede DBC s udvikler Søren Vibjerg ved Hack4dk prototypen Book Travel, der kan udregne bøgernes rejseaktivitet og visualisere deres bevægelse hen over Danmarkskortet. KULTURHACKERE Medarbejdere fra DBC deltog sammen med flere end 100 andre programmører, designere og webudviklere i begivenheden Hack4dk i Slots- og Kulturstyrelsen i september, hvor der hen over en weekend blev leget og eksperimenteret med data fra en række kulturinstitutioner. DBC stillede blandt andet metadata om biblioteker og materialer til rådighed, samt data om udlån og adfærd på bibliotek.dk og Filmstriben. Bibliotekernes data var populære og kom i spil i flere forskellige projekter.

19 19 CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY (CSR) DBC s arbejde med CSR bygger på bevidstheden om, at vi er en samfundsejet virksomhed, hvis rolle er at bidrage til det biblioteksvæsen, vi er en del af. MÅLSÆTNINGER CSR-arbejdet understøtter DBC s strategi og forretningsmål og har følgende målsætninger: DBC skal være en attraktiv arbejdsplads for nuværende og potentielle medarbejdere, ved at vi til stadighed vedligeholder og udvikler de måder, vi varetager den sociale ansvarlighed på. Vi opbygger social kapital i form af engagement, arbejdsglæde og fleksibilitet ved at praktisere en velafbalanceret og socialt ansvarlig personalepolitik. Eksisterende og potentielle medarbejdere, kunder, partnere, ejere og det omkringliggende samfund skal vide, at vi er en ansvarlig virksomhed. ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED I 2016 har arbejdsmiljøudvalget ikke haft væsentlige sager om fysisk eller psykisk arbejdsmiljø, og der har ikke været sygemeldinger som følge af arbejdsrelaterede forhold, herunder stress. Med et gennemsnit i 2016 på 5,8 sygedage pr. medarbejder (langtidssyge ikke medregnet) er sygefraværet i 2016 fortsat på samme lave niveau som i Samtidig er antallet af langtidssygemeldinger faldet. 15 medarbejdere har i 2016 valgt at deltage i den årlige gennemgang af stol, bord, siddestilling, lys mv. for at forebygge skader som følge af stillesiddende arbejde. MEDARBEJDERUDVIKLING I 2016 brugte vi timer på ekstern uddannelse og kompetenceudvikling i form af masteruddannelse, netværk, konferencer og lignende. Det svarer til næsten fire dage pr. medarbejder i gennemsnit. KULTURELLE AKTIVITETER 81 % af medarbejderne er medlem af personaleforeningen, der arrangerer udflugter af kulturel karakter, juletræsfest, skitur mm. Og DBC s 25 års fødselsdagsfest og den traditionelle julefrokost var i 2016 anledninger til at komme hinanden ved på tværs af afdelinger. MILJØ Forbruget af el, varme og vand har været en smule højere end i 2015 men er dog samlet set faldet gennem de seneste år, hvor mængden af affald samtidig er reduceret. LÆS MERE Ledelsen og repræsentanter for de faglige medarbejdergrupper varetager i samarbejde DBC s arbejde med socialt og samfundsmæssigt ansvar. En årlig CSR-rapport er synliggørelsen af dette arbejde.

20 20 ØKONOMISKE NØGLETAL Resultatet for 2016 er på 3,7 mio. kr., og der er sket omkostningstilpasninger for at imødegå en forventet nedgang i omsætningen i de kommende år. DBC udvikler løbende sine ydelser ud fra bibliotekernes ønsker og krav og har ikke mindst fokus på et fornuftigt forhold mellem pris og kvalitet. Et af resultaterne af denne tankegang er, at vi satte prisen ned på Danbib for 2016 med 6 % og igen i 2017 reducerer priserne, sådan at bibliotekskatalogiseringen bliver 7 % billigere. Den fælles solidariske finansieringstankegang, der alle årene har præget samarbejdet med bibliotekerne, vil fortsat være bærende i de kommende år. Som følge af bl.a. nye teknologier og Fælles Bibliotekssystem bortfalder en række af de ydelser, DBC leverer i dag. Kombineret med det øgede pres på økonomien i bibliotekssektoren forventer DBC i de kommende år en omsætningsnedgang samt stigende krav til levering af flere og bedre ydelser, uden at dette forøger omkostningerne for bibliotekerne. Opfyldelsen af dette vil DBC være fokuseret på at kunne opnå. OVERSKRIFTER FOR REGNSKABET 2016 Udviklingen har været tilfredsstillende, og der er sket omkostningstilpasninger for at imødegå såvel årets omsætningsnedgang som forventningerne til fremtidig vigende omsætning. Udsigten for 2017 er et acceptabelt resultat, der dog vil ligge noget under Omsætningen har som forventet være faldende grundet udfasning af produkter og prisnedsættelser. Afkast på egenkapitalen er faldet til 7,9 % men er fortsat på et niveau, der er acceptabelt for ejerne. Omkostningerne er faldende og tilpasset den forventede omsætningstilbagegang. Årets resultat efter skat på 3,7 mio. kr. giver en overskudsgrad på 3,6 % og et afkast på egenkapitalen på 7,9 %. Soliditeten er med 63,6 % på niveau med Pengestrømsopgørelsen udviser fortsat en positiv udvikling og er med 25,8 mio. kr. i likvider ultimo 2016 på et historisk højt niveau.

21 21 SELSKABETS HOVED- OG NØGLETAL Hovedtal i tusinde kr. Nettoomsætning Bruttoresultat Personaleomkostninger Driftsresultat Resultat af finansielle poster Årets resultat Balancesum Investering i materielle anlægsaktiver Egenkapital Gennemsnit antal årsværk Nøgletal Bruttomargin 72,4 % 70,8 % 72,3 % 70,3 % 71,2 % Egenkapitalens forrentning 18,4 % 11,0 % 10,9 % 15,5 % 7,9 % Soliditetsgrad 49,4 % 53,6 % 57,6 % 64,7 % 63,6 % Overskudsgrad 4,2 % 3,4 % 3,9 % 5,8 % 3,6 % Personaleomkostninger (andel af omsætning) 61,3 % 61,4 % 62,4 % 58,9 % 63,0 %

22 22 STATISTIK PÅ KERNEOMRÅDER NATIONALBIBLIOGRAFISK PRODUKTION Nationalbibliografi (vægtede registreringer) Dansk Bogfortegnelse*, fysiske materialer (inkl. multimedier) Dansk Bogfortegnelse*, online materialer (inkl. multimedier og kopikatalogiseringer) Dansk Artikelindeks (inkl. anførsel af link ved registrering af fysisk version og online-version i samme post) Dansk Billedfortegnelse (inkl. film online) Danske Musikoptagelser (inkl. musik online) Dansk Lydfortegnelse (inkl. lyd online) Dansk Anmeldelsesindeks (inkl. anførsel af link ved registrering af fysisk version og online-version i samme post) Musikanmeldelser Vægtede registreringer i alt I henhold til nationalbibliografiaftalen skal DBC levere mindst vægtede registreringer om året. En bog har vægten 1. Vægte for øvrige materialetyper er fastsat ud fra, hvor lang tid de tager at registrere typisk er vægten under 1, hvilket vil sige, at det faktiske antal registreringer er højere end det vægtede antal. * Grønlandsk Bogfortegnelse er inkluderet i Dansk Bogfortegnelse.

23 23 DANBIB Antal poster i Danbib Poster (mio.) 36,3 36,2 36,9 Bestillinger (mio.) 1,8 1,9 1,9 BIBLIOTEK.DK Antal poster i bibliotek.dk Poster (mio.) 14,1 13,5 13,7 Besøg (mio.) 3,0* 3,4 3,9 Bestillinger i alt (mio.) 1,4 1,6 1,6 heraf fjernlån (mio.) 1,0 1,1 1,2 heraf automatiserede fjernlån 65,5 % 68,7 % 68,5 % * Der kan mangle data for 3. kvartal 2014 på grund af skift til nyt statistikopsamlingsværktøj.

24

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot

DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen. Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot DBC Den bibliografiske og IT-mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg på kursus for nyansatte i bibliotekerne 13. Marts 2014 Ejnar Slot Agenda (muligvis en pause undervejs) Materialets (eksempel:

Læs mere

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016

infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 DBC Den bibliografiske og IT mæssige infrastruktur i dansk biblioteksvæsen Oplæg gpå kursus for nyansatte i bibliotekerne 26. januar 2016 Ejnar Slot Agenda Kort om DBC Materialets (eksempel: Bogens) vej

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2017

DBC S ÅRSBERETNING 2017 DBC S ÅRSBERETNING 2017 2 Indhold DBC i 2017... 3 Udvikling af it-infrastrukturen... 4 Produkter... 7 Bibliografisk udvikling... 9 Læsekompasset... 11 Tæt dialog med bibliotekerne... 12 Corporate Social

Læs mere

Forandring i fællesskab

Forandring i fællesskab Forandring i fællesskab DBC s strategi, juli 2017 En biblioteksstrategi Mange bibliotekers erfaring peger i samme retning: Bibliotekerne gør det godt, men internationale og kommercielle aktører formidler

Læs mere

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI

TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Sådan bliver en bog til at finde TEKST: CAMILLA BØDKER THOMSEN / ILLUSTRATIONER: CHARLOTTE PARDI Jeg skal bruge en bog om rumfart, som helst ikke er alt for gammel, og som er til at forstå for en niårig,

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 218 Udvikling i 218-Q1 i henhold til Udviklingsplan 218 (U18) Udviklingsplan 218 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib, bibliotek.dk og den fælles nationale

Læs mere

VEJE TIL VIDEN VIDEN

VEJE TIL VIDEN VIDEN VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN DBC producerer metadata og udvikler den nationale it-infrastruktur til bibliotekerne, så borgerne let finder den information, de søger og bliver præsenteret for den på en

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN

DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN DBC S ÅRSBERETNING VEJE TIL VIDEN 2 DBC S ÅRSBERETNING 2014 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den bibliografiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det gør vi blandt andet ved at:

Læs mere

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN

BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN BEDRE BRUGER OPLEVELSE MED 1DATA SCIENCE VEJE TIL VIDEN 2 Data science er er en en viden skabelig analyse metode, hvor man via via auto matiseret bearbejdning af af større datamængder kan udtrække viden

Læs mere

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup

NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE. 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup NETVÆRK FOR LÅNESAMARBEJDE 19. november 2018, KB/Aarhus 21. november 2018, DBC/Ballerup Status fra DDB Preben Aagaard Nielsen Projektleder/specialkonsulent Netværk for lånesamarbejde november 2018 Indhold

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 4. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 4. kvartal 27 Udvikling i 27-Q4 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 1. kvartal 217 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 217 Udvikling i 217-Q1 i henhold til Releaseplan 217 (R17) Releaseplan 217 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA

Dansk overgang til nye, internationale katalogiseringsregler, RDA NOTAT H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon +45 3373 3373 Telefax +45 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk EAN 5798000793132 CVR 2648986 4. marts 2016 Dansk overgang til

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2017 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 27 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 27 Udvikling i 27-Q3 i henhold til Releaseplan 27 (R7) Releaseplan 27 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib,

Læs mere

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen

Netværk for lånesamarbejde november Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11. DBC, Ballerup 8/11. Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen Netværk for lånesamarbejde november 2017 Kgl. Bibliotek Aarhus 7/11 DBC, Ballerup 8/11 Anders Cato Slots- og Kulturstyrelsen aca@slks.dk Slots- og Kulturstyrelsen Fusioneret i 2016 af Kulturstyrelsen og

Læs mere

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden En fælles løsning DDB, Kombit, brønden Hvem, hvad, hvor og hvornår Hvem er vi? Danske Folke- og skolebiblioteker i fællesskab. Initiativ fra København, Århus, Esbjerg, Herning, Horsens og Ishøj i samarbejde

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 2. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 2. kvartal 28 Udvikling i 28-Q2 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

DDB s mission og vision

DDB s mission og vision STATUS MARTS 2015 DDB s mission og vision Vi styrker, effektiviserer og synliggør det samlede offentlige bibliotekstilbud og sikrer alle borgerenem adgang til udvalgt, kvalitativt, aktuelt og alsidigt

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 2018 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk 3. kvartal 28 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 3. kvartal 28 Udvikling i 28-Q3 i henhold til Udviklingsplan 28 (U8) Udviklingsplan 28 indeholder de udviklingsopgaver

Læs mere

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC

Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg. DDB workshop i samarbejde med DBC Velkommen til workshop: Søgning og Mobil Søg DDB workshop i samarbejde med DBC Dagens program 10:00-12:00: Velkommen DDB s målsætninger for mobil og søg (Glenn, DDB) Søgning: Hvor kommer vi fra, og hvor

Læs mere

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017 Læsekompasset Kick off 3. maj 2017 Dagsorden 10.30-12.15: Introduktion til Læsekompasset Check-in Velkomst v/thomas Angermann (CB Gentofte & styregruppens formand) Rammesætning af dagen v/sarah E. Hvidberg

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2015

DBC S ÅRSBERETNING 2015 20 15 DBC S ÅRSBERETNING 2015 VEJE TIL VIDEN VEJE TIL VIDEN 2 DBC S ÅRSBERETNING 2015 KORT OM DBC DBC driver og udvikler den biblio grafiske og it-mæssige infrastruktur til bibliotekerne i Danmark. Det

Læs mere

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne?

RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? RDA i Danmark Hvad er det nu lige det går ud på og hvad er planerne? Konsekvenser af og hvorfor RDA aktører, aktiviteter og udfordringer v/hanne Hørl Hansen, DBC Resource Description & Access(RDA) Nye

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015

Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal 2015 DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Kvartalsrapport for bibliotek.dk og Danbib 3. kvartal Udvikling i bibliotek.dk i -Q3 Implementering af schema.org (visningen af bibliotek.dk-bogposter

Læs mere

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken Danskernes Digitale Bibliotek Juli 2013 Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken DDB Basispakken består af ydelser, der bygger videre på DanBib og bibliotek.dk infrastrukturkomplekset og skaber

Læs mere

DBC S ÅRSBERETNING 2013

DBC S ÅRSBERETNING 2013 DBC S ÅRSBERETNING 2013 DBC i 2013 Året 2013 har på flere måder været en milepæl i DBC s udvikling over i serviceorienteret arkitektur og open source. Bibliotek.dk er migreret til en ny version, netop

Læs mere

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendt til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Det Kongelige Bibliotek Kontakt: Leif Andresen,

Læs mere

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb

FFU bibliotekerne og DDB. Karin Englev, RUb FFU bibliotekerne og DDB Karin Englev, RUb DDB organisering FFU-bibliotekerne og samarbejdet med DDB Releaseplan 2016 Påvirkningsmuligheder Udviklingsemner Agenda Organisation DDB er et forpligtende samarbejde

Læs mere

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Velkommen v/rolf Hapel DDB-koordinationsgruppen Dagens program 10.00-10.15 Velkommen v/formand for koordinationsgruppen, Rolf Hapel 10.15-11.15 Hvad

Læs mere

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk

LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk #dbc Nr. 2 April 2015 LÆS BLANDT ANDET OM: Bibliotekernes big data Computeren foreslår emneord Ny relevans-rankering på bibliotek.dk 2 #dbc Nr. 2 April 2015 INDHOLD 3 Bibliotekernes big data 6 Det dynamiske

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat Helle Brink Statsbiblioteket Temadag om fjernlån FORFRA Danmarks Forskningsbiblioteksforening maj 2010 1 Oversigt 1. Danske biblioteker en kort opdatering 2. Danbib, Netpunkt

Læs mere

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011.

Forslag til udviklingsplan 2012 sendes hermed til offentlig høring med svarfrist 24. november 2011. 1 Høringsoplæg til Aftale om udvikling af bibliotek.dk i 2012 mellem Styrelsen for Bibliotek og Medier og Dansk BiblioteksCenter 3. november 2011 Indhold Indledning...1 Indsatsområde A: bibliotek.dk migration

Læs mere

SKAL DU SKRIVE OPGAVE?

SKAL DU SKRIVE OPGAVE? SKAL DU SKRIVE OPGAVE? Randers Biblioteks databaser - anbefales særligt til dig, der er studerende FÅ NEM ADGANG TIL INFORMATION Via Randers Bibliotek har du adgang til en række databaser, der rummer viden

Læs mere

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat

Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Bibliotek.dk som lokal grænseflade notat Dette notat skal beskrive løsningsmodeller for bibliotek.dk som lokal grænseflade som opfølgning på det notat som blev lavet i 2007 1 og på den workshop som blev

Læs mere

Borgerne har som følge af arbejdet fået:

Borgerne har som følge af arbejdet fået: Danskernes Digitale Bibliotek (DDB) blev i 2012 initieret som et forpligtende samarbejde mellem KL og Kulturministeriet med det formål at styrke, effektivisere og synliggøre det samlede offentlige bibliotekstilbud

Læs mere

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION

VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 VELKOMMEN OG INDTRODUKTION DIALOGMØDER 2018 Formål med dagen Have den direkte dialog med jer Give større indsigt i hvad der foregår i DDB Få jer inddraget i arbejdet med at sætte retning

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Referat 12. November 2013 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 4. november 2013, kl. 10.00-14.00 i Kulturstyrelsen. Mødelokale 8. Deltagere: Rolf Hapel, Bente Nielsen, Bodil Have, Jakob

Læs mere

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016

Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen. Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Biblioteksområdet i Slotsog Kulturstyrelsen Tine Vind, enhedschef for biblioteker, November 2016 Foto: Ferie Camp med Cirkus Panik, 2016 (Anne Roesen) Slots- og Kulturstyrelsen fusioneret 2016 af Kulturstyrelsen

Læs mere

Sendes til postkassen: med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl

Sendes til postkassen: med emnet høringssvar senest mandag den 31. oktober kl Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplanen 2017 Sendes til postkassen: ddb@slks.dk med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl 12.00. 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: Bibliotekslederne

Læs mere

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være:

Hver projektkandidat gives en prioritet fra 0 til 3, alt efter hvor relevant udviklingsprojektet anses for at være: Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: CBS Bibliotek ved Biblioteksdirektør René

Læs mere

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune

Danskernes Digitale Bibliotek. Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Danskernes Digitale Bibliotek Rolf Hapel, Borgerservice og Biblioteker, Aarhus Kommune Film, video, TV Streaming- og downloadtjenester Musik E-bogslæsere 1400 1200. Færre biblioteker.. 1000 800 600

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk Januar 2012 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 3 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet i bibliotek.dk Maj 2010 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk...1 Tekster...2 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia...4 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Infrastrukturen i brøndkomplekset. Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, DBC

Infrastrukturen i brøndkomplekset. Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, DBC Infrastrukturen i brøndkomplekset Aarhus 19. november 2015 Karin Knudsen, C lokreg Posthus Kilder ES Base Processor Hive Addi Fedora Commons Repository (Dokumenter) OpenSearch OpenSearch OpenAgency OpenFormat

Læs mere

Den nationale biblioteksinfrastruktur

Den nationale biblioteksinfrastruktur Den nationale biblioteksinfrastruktur Releaseplan 2015 Side 1 af 20 Indhold Indledning... 3 Grundlaget for Releaseplan 2015... 3 Finansieringsgrundlag for Releaseplan 2015... 3 De tre strategiske indsatsområder...

Læs mere

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme

Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme Hvordan udnyttes de digitale bibliotekstjenester på Aalborg Bibliotekerne og hvordan formidles indholdet over for brugerne via de digitale platforme i dag? Start med at tage en kopi! 1995 Alle folkebiblioteker

Læs mere

Databasesøgning. 1. års

Databasesøgning. 1. års Databasesøgning 1. års Gymnasiets Biblioteksbase Gymnasiets Biblioteksbase: Indeholder materialer, der fysisk befinder sig på Vordingborg Gymnasium & HFs bibliotek www.vgbib.dk Vordingborg Bibliotekerne

Læs mere

Fremtidens metadata. Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015. Susanne Thorborg, DBC. Vejle

Fremtidens metadata. Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015. Susanne Thorborg, DBC. Vejle Fremtidens metadata Vejle Oplæg på DDELibra brugergruppemøde 19. november 2015 Susanne Thorborg, DBC Agenda Nogle trends om bibliotekets brugere Hvordan påvirker det metadata og metadatastandarder? Bibliografisk

Læs mere

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Sendt til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". 1. Bibliotek og kontaktoplysninger: FFUs DDB kontaktudvalg (ved Leif Andresen,

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. februar 2016, kl i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 2. februar 2016, kl i Kulturstyrelsen. Referat 22. februar 2016 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 2. februar 2016, kl. 10.15-15.15 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen, Bodil Have, Erik Barfoed, Helle Kolind Mikkelsen,

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet.

Referatet blev godkendt. Fremadrettet sendes referat fra det foregående møde med som en del af bilagsmaterialet. Referat Styregruppen for DDB Møde den 26. marts 2014, kl. 15.00-17.00 og d. 27. marts 2014, kl. 17.00 18.00. Deltagere: Ralf Klitgaard Jensen (KL), Steen Kyed (Kulturministeriet), Lone Gladbo (Kulturdirektør

Læs mere

Sendes til postkassen: med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl

Sendes til postkassen: med emnet høringssvar senest mandag den 31. oktober kl Høringssvar til udviklingsopgaver i forslag til Releaseplanen 2017 Sendes til postkassen: ddb@slks.dk med emnet "høringssvar" senest mandag den 31. oktober kl 12.00. 1. Bibliotek og kontaktoplysninger:

Læs mere

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde

REFERAT. BIL-udvalget. Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde REFERAT BIL-udvalget Kulturstyrelsens udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde 2015-04-07 Preben Aagaard Nielsen Referat af møde i udvalget den 13. marts 2015 kl. 10.30 14.00 i Kulturstyrelsen

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 3. kvartal 2014

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 3. kvartal 2014 Kirsten Larsen, DBC - Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Kort oversigt over afsluttet udvikling i : Skift til ny søgesyntaks (strict

Læs mere

Karoline Amalie Steen (KL) var fraværende ifm. dagsordenspunkt 8 og resten af mødet.

Karoline Amalie Steen (KL) var fraværende ifm. dagsordenspunkt 8 og resten af mødet. Referat 13. september 2016 DDB sekretariatet Møde i Koordinationsgruppen Møde den 23. august, kl. 10.15-15.15 i Slots- og Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen (Guldborgsund), Erik Hofmeister (Statsbiblioteket),

Læs mere

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen.

Referat. Koordinationsgruppen for DDB. Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen. Referat 11. februar 2015 DDB sekretariatet Koordinationsgruppen for DDB Møde den 28. januar 2015, kl. 12-17 i Kulturstyrelsen. Deltagere: Bente Nielsen, Bodil Have, Erik Barfoed, Flemming Munch, Jakob

Læs mere

DBC s Årsberetning 2018

DBC s Årsberetning 2018 DBC s Årsberetning 2018 2 Indhold 2018 investeringernes år... 3 Udvikling af it-infrastrukturen... 4 Produkter... 8 Læsekompasset nyt produkt på vej... 11 Produktion af metadata... 13 Kontakt med kunderne...

Læs mere

Velkommen. Præsentation af Biblioteksmedier. Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen

Velkommen. Præsentation af Biblioteksmedier. Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen Velkommen Præsentation af Biblioteksmedier Den 13. Marts 2014, Nyansatte i folkebibliotekerne v. Martin Lauritsen Agenda Præsentation af Martin Lauritsen Præsentation af Biblioteksmedier Serviceydelser

Læs mere

Teknisk implementering af RDA i Danmark. EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard

Teknisk implementering af RDA i Danmark. EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard Teknisk implementering af RDA i Danmark EURIG 2018 Dansk RDA-dag 23. maj 2018 Line Jung Lindhard RDA = Nye katalogiseringsregler baseret på ny datamodel: IFLA-LRM FARVEL IFLA-LRM = udvidet entitets-relationsmodel

Læs mere

Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk

Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk 1 Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk Indhold Høringsoplæg til udviklingsplan 2011 for bibliotek.dk... 1 Indsatsområde A: Brugerfaciliteter... 3 Tema A01: Brugergrænsefladen... 3 Der

Læs mere

Gentofte Centralbibliotek. Resultatrapport

Gentofte Centralbibliotek. Resultatrapport Gentofte Centralbibliotek Resultatrapport 2014 Centralbiblioteket Gentofte Bibliotekerne er centralbibliotek for Region Hovedstaden, der består af 28 kommuner ekskl. Bornholms Kommune. Grundydelserne omfatter

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

Bortset fra disse ting, så ser vi frem til at få jeres feedback, rapporter om fejl og ideer.

Bortset fra disse ting, så ser vi frem til at få jeres feedback, rapporter om fejl og ideer. Test af BETA-release i Mobil Søg projektet Kære Tester Tak for, at du vil være med til at gøre Mobil Søg til et bedre projekt. Som tester har du den vigtige opgave at gennemgå den tilsendte version og

Læs mere

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Hvordan udvikler man bibliotekernes ydelser med den rette balance mellem de traditionelle og de nye biblioteksydelser? Hvordan får bibliotekerne

Læs mere

Borgernes kendskab og brug - Baseret på analyse for Tænketanken Fremtidens Biblioteker og tilskud fra udviklingspulje

Borgernes kendskab og brug - Baseret på analyse for Tænketanken Fremtidens Biblioteker og tilskud fra udviklingspulje Borgernes kendskab og brug - Baseret på analyse for Tænketanken Fremtidens Biblioteker og tilskud fra udviklingspulje Danskernes Digitale Bibliotek den 2. december 2013 i Nyborg 1 Disposition 1. Undersøgelsen

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

Hvad er Læsekompasset?

Hvad er Læsekompasset? LÆSEKOMPASSET Hvad er Læsekompasset? Læsekompasset er et digitalt værktøj, der kan anvendes af brugere og professionelle til at hente inspiration til gode læseoplevelser. Den første prototype (april 2018)

Læs mere

Er du studerende? ER DU STUDERENDE? vordingborgbibliotekerne.dk

Er du studerende? ER DU STUDERENDE? vordingborgbibliotekerne.dk Er du studerende? ER DU STUDERENDE? vordingborgbibliotekerne.dk Vordingborg Bibliotekernes databaser anbefales især til dig, der er studerende Få nem adgang til information Via Vordingborg Bibliotekerne

Læs mere

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014

Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 Bliv klogere på DDB temadag d. 29.10.2014 hvorfor DDB? hvad er DDB? økonomi organisation centralbibliotekernes rolle licenser, netbiblioteker og apps CMS hvorfor DDB? fælles udviklingskraft og udviklingsmiljø

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK HVORFOR? HVORFOR? http://www.fremtidensbiblioteker.dk/uploads/website/pdf-filer11/rappportsamlefinal1.pdf HVAD KAN DDB GØRE? Skabe en vision som.. bygger videre

Læs mere

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT!

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! Her i folderen får du: Tips og tricks til, hvordan du bedst søger information. En præsentation af gode databaser til informationssøgning. Bliv oprettet som bruger på Aarhus Kommunes

Læs mere

STATUS PÅ BIBLIOTEKSPAKKEN KVARTALSRAPPORT DECEMBER 2016

STATUS PÅ BIBLIOTEKSPAKKEN KVARTALSRAPPORT DECEMBER 2016 STATUS PÅ BIBLIOTEKSPAKKEN KVARTALSRAPPORT DECEMBER 2016 INTRODUKTION Med vedtagelsen af Københavns Kommunes bibliotekspakke Styrk Borgerne og Biblioteksstrategien 2014-2019 blev der skabt en ramme og

Læs mere

På nettet via bibliotek.dk

På nettet via bibliotek.dk Kirsten Larsen: På nettet via bibliotek.dk April 2011 1 På nettet via bibliotek.dk På nettet via bibliotek.dk... 1 Tekster... 3 Adgang til artikler og anmeldelser fra Infomedia... 5 Adgang til Materialevurderinger

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1. kvartal 2015

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 1. kvartal 2015 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Kort oversigt over afsluttet udvikling i : old.bibliotek.dk lukker 12. februar. m.bibliotek.dk lukker 25 marts dvs. sitet er nu responsivt

Læs mere

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget)

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) REFERAT Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) Slots- og Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Biblioteksenheden Jeppe Bjerregaard

Læs mere

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Bibliotekspolitik 2011-2014 for Hjørring Kommune Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Når 1,3 mio. danskere har svage læse- og regnefærdigheder, og når ca. 2 mio. ikke har

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2013 Kurser for voksne Forår 2013 1 Velkommen til bibliotekets kurser Også denne sæson tilbyder Sønderborg en række kurser, der henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold

Læs mere

Take Away Biblioteket

Take Away Biblioteket Take Away Biblioteket Herning Bibliotekerne er også DIT bibliotek! Vi er hele kommunens bibliotek også selvom du bor langt fra et fysisk bibliotek. Derfor har vi samlet de bedste af vores tilbud, som vi

Læs mere

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 Agenda BibZoom.dk strategi Bibzoom.dk 2011 Dialog Vision BibZoom.dk skal bidrage aktivt til at positionere de danske biblioteker som en innovativ, vigtig og serviceorienteret

Læs mere

Rammeaftale for centralbiblioteksvirksomhed 2016-2019

Rammeaftale for centralbiblioteksvirksomhed 2016-2019 Rammeaftale for centralbiblioteksvirksomhed 2016-2019 Rammeaftalen mellem Kulturstyrelsen på den ene side og Roskilde Kommune på den anden side fastlægger mål for Roskilde Biblioteks centralbiblioteksvirksomhed

Læs mere

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013

Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib 2. kvartal 2013 Kvartalsrapport bibliotek.dk og DanBib Udvikling bibliotek.dk Udvikling af bibliotek.dk rapporteres særskilt på http://www.kulturstyrelsen.dk/institutioner/biblioteker/nationale-ordninger/bibliotekdk/udvikling-af-bibliotekdk/

Læs mere

Netværk i lånesamarbejde

Netværk i lånesamarbejde Netværk i lånesamarbejde Open Access og digitale ressourcer Aarhus tirsdag den 7. november Ballerup onsdag den 8. november Baggrund for projektet I 2016 lavede Herning Bibliotekerne og Statsbiblioteket

Læs mere

Strategi Energi Viborg A/S

Strategi Energi Viborg A/S Strategi 2018 2022 Energi Viborg A/S Energi Viborg A/S vision Energi Viborg vil gennem en professionel og målrettet indsats sikre og udbygge sin position som et stærkt og kompetent multiforsyningsvirksomhed

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Dialogmøde mellem bibliotekslederne i Herning CB-region og Slots- og Kulturstyrelsen

Dialogmøde mellem bibliotekslederne i Herning CB-region og Slots- og Kulturstyrelsen Dialogmøde mellem bibliotekslederne i Herning CB-region og Slots- og Kulturstyrelsen Herning 17. juni 2019 Enhedschef Annette Bach, Specialkonsulent Kamma Kirk Sørensen, konsulent Signe Thomsen, SLKS Foto:

Læs mere

MØDE MELLEM DDB S STYREGRUPPE OG DDB S KOORDINATIONSGRUPPE Møde den 15. juni 2017, kl i KL (Weidekampsgade 10, 2300 København S).

MØDE MELLEM DDB S STYREGRUPPE OG DDB S KOORDINATIONSGRUPPE Møde den 15. juni 2017, kl i KL (Weidekampsgade 10, 2300 København S). Referat 09. august 2017 DDB Sekretariatet MØDE MELLEM DDB S STYREGRUPPE OG DDB S KOORDINATIONSGRUPPE Møde den 15. juni 2017, kl. 13-15 i KL (Weidekampsgade 10, 2300 København S). Deltagere: Erik Hofmeister

Læs mere

Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse

Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse - 1 Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse Brugerskabte data en national service (BSD) - produktbeskrivelse...1 Indledning...1 Formål...1 Beskrivelse...1 Basale krav til det bibliotek/website

Læs mere

Updates og trends i lånesamarbejdet nationalt og internationalt. Helle Brink Statsbiblioteket

Updates og trends i lånesamarbejdet nationalt og internationalt. Helle Brink Statsbiblioteket Updates og trends i lånesamarbejdet nationalt og internationalt Helle Brink Statsbiblioteket FORFRA: Temadag om Open Access Middelfart Bibliotek 23.5.2012 Lånesamarbejdet/fjernlån er væk om få år! Statistikkerne

Læs mere

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 På biblioteksledermødet den 4. oktober 2019 skal vi bruge en del af mødet på at arbejde med mulige temaer for centralbibliotekets kompetenceudviklingsindsats

Læs mere

Allerød biblioteker. Handlingsplaner 2012-2013. Endelig udgave 01/02/2012 1

Allerød biblioteker. Handlingsplaner 2012-2013. Endelig udgave 01/02/2012 1 Allerød biblioteker Handlingsplaner 2012-2013 Endelig udgave 01/02/2012 1 Allerød Biblioteker Handlingsplaner 2012 Tema: Åbne biblioteker s. 3 Handlingsplan for tema: Åbne biblioteker s. 4-7 Tema: Inspiration

Læs mere

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014

Intelligent brugerinvolvering. Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket. Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Intelligent brugerinvolvering Udvikling af en model til berigelse af afleveringsøjeblikket Projekt støttet af DDB-puljen 2014 Silkeborg Bibliotek November 2014 Indhold Historik... 2 Arbejdsgruppen... 2

Læs mere

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Fælles strategidag for biblioteksmedarbejdere, Munkebjerg Hotel, d. 6. september 2016 PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Tine Vind, enhedschef for biblioteker, Slots- og Kulturstyrelsen Foto: Ferie Camp

Læs mere

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser.

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Baggrund Herning Bibliotekerne udviklede i foråret 2016 et konceptet for biblioteksabonnementer

Læs mere

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget)

REFERAT. Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) REFERAT 9. oktober 2018 Slots og Kulturstyrelsens Udvalg for Bibliotekernes Interaktion og Lånesamarbejde (BIL-udvalget) Referat af 7. møde i udvalget den 9. oktober 2018 kl. 12.00-14.00 i Slots- og Kulturstyrelsen

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO LIBRARY MANAGEMENT SYSTEM Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et

Læs mere

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016

Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelon til høringssvar af udviklingsopgaver til Releaseplan 2016 Skabelonen udfyldes og sendes til postkassen: ddb@kulturstyrelsen.dk med emnet "høringssvar". Deadline er mandag den 4. maj 2015 kl 12.00.

Læs mere