ÅRSRAPPORT. ImageStream analyse af celler (Thomas Lange/Anja Bille Bohn) FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ÅRSRAPPORT. ImageStream analyse af celler (Thomas Lange/Anja Bille Bohn) FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet"

Transkript

1 2016 ÅRSRAPPORT ImageStream analyse af celler (Thomas Lange/Anja Bille Bohn) FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet

2 Daglig Drift Det går forsat godt i FACS Core Faciliteten. Der er mange, og et stadig stigende, antal brugere af faciliteten, der er dygtige og engagerede medarbejdere, og økonomien er sund. FACS Core Faciliteten er i 2016 blevet brugt af 133 individuelle brugere, hvilket er en stigning på 13% i forhold til 2015 (Figur 1). Den øgede kapacitet skyldes dels ansættelsen af en videnskabelig medarbejder, Anja Bohn per 1. april og dels udvidelsen af apparaturparken med ImageStream instrumentet og MoFlo Astrios cellesorteren. 140" 120" 100" 80" 60" 40" 20" 0" 2010" 2011" 2012" 2013" 2014" 2015" 2016" 2 FACSAriaIII cellesortere + 1 LSRFortessa analyse instrument + 1 NovoCyte analyse instrument + 1 ImageStream + 1 MoFlo Astrios cellesorter Figur 1: Antal individuelle brugere af FACS Core Faciliteten per år. Pilene nederst i figuren viser hvilket år de forskellige instrumenter, FACS Core Faciliteten råder over, er taget i brug. Der har været lange ventetider i FACS Core Faciliteten, grundet for lav bemanding. Derfor var det tiltrængt, at personalet blev udvidet med Anja Bohn i foråret Den øgede bemanding har betydet kortere ventetider, og at det nye ImageStream instrument er blevet kørt godt ind. Instrumentet giver mulighed for at tilbyde helt nye analysemuligheder og

3 indtil videre har 13 individuelle forskere brugt instrumentet, hvoraf 7 brugere har fået kørekort til at bruge instrumentet selvstændigt. side 2 S&T' 14%' Health' 86%' Figur 2: Fordeling af de 133 brugere i 2016 fordelt på fakulteter. Når man ser på fordelingen af årets brugere opgjort på fakulteter, står brugere fra Health for 86% og Science & Technology brugere for 14% (Figur 2). Mellem 2012 og 2015 har brugere fra Science & Technology udgjort 16-18% mens brugere fra Health har udgjort 77-81%. Der har i 2016 ikke været brugere uden for Aarhus universitet.

4 side 3 Ins$tut'for'Molekulærbiologi' og'gene$k' Ins$tut'for' 4%' Ingeniørvidenskab' 1%' Ins$tut'for'Odontologi' 1%' Ins$tut'for' Bioscience' 8%' Ins$tut'for'Klinisk'Medicin' 21%' Ins$tut'for'Biomedicin' 65%' Figur 3: Underinddeling af brugere i 2016 på institutniveau. Institutfordelingen er sammenlignelig med forrige år, dog har der i 2016 været færre fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik og flere fra Institut for Bioscience (Figur 3). Det er primært PhD studerende og postdocs der er brugere. 1000" 900" 800" 700" 600" 500" 400" 300" 200" 100" 0" 2013" 2014" 2015" 2016" LSRFortessa" NovoCyte" ImageStream" Figur 4: Årligt timeforbrug af hhv. LSRFortessa (mørkeblå), NovoCyte (lyseblå) og ImageStream (grøn).

5 Analyse instrumenterne, LSRFortessa og NovoCyte, bliver flittigt brugt. Brugerne oplæres i at køre selvstændigt på disse instrumenter og ved erhvervelsen af NovoCyte flowcytometeret i 2015 steg facilitetens analysekapacitet med 100%. Forbruget er lidt lavere i 2016 end 2015, så der er stadig kapacitet til flere brugere (Figur 4). side 4 Den kombinerede mikroskopi og flowcytometri teknologi, som ImageStream instrumentet tilbyder, er stadig meget ny og derfor har instrumentet kun været brugt i 100 timer i 2016 (Figur 4). Dog er der allerede publiceret data fra ImageStream en. Anja Bohn har holdt 8 oplæg om teknikken for at udbrede kendskabet til instrumentet og de nye analyse muligheder, den giver. De to FACSAriaIII cellesortere sorterer stadig stabilt og bruges optimalt. Langt de fleste sorteringer foretages på disse (Figur 5). FACS Core Faciliteten er blevet udvidet med en MoFlo Astrios cellesorter, som er placeret på Aarhus Universitetshospital, Skejby. Sorteren på Skejby har hele tiden været tilknyttet FACS Core Faciliteten, men det er først i 2016, der har været bemanding til at kunne tage sig af dette instrument. I modsætning til de andre sortere, kan MoFlo Astrios en lave 6- vejs sortering og sortere levende klasse II materiale. Det er noget, der af og til er et behov for. MoFlo Astrios en sorterer i sin nuværende stand ikke optimalt og er ressourcekrævende. 30" 25" 20" 15" 10" MoFlo"Astrios" 4Blaser"Aria" 3Blaser"Aria" 5" 0" Inst."for"Biomedicin" Inst."for"Klinisk" Medicin" Inst."for"Bioscience" Inst."for" Molekylærbiologi" og"gene>k" Figur 5: Antal brugere på de tre forskellige cellesortere fordelt på de fire institutter som har brugt sorteringsmuligheden i 2016.

6 Med 133 brugere af faciliteten er der konstant behov for konsulentbistand til brugerne vedrørende såvel instrumenter som planlægning af eksperimenter og databehandling. Open office modellen har været en stor succes og der har derfor været behov for at udvide denne service fra én til to eftermiddage om ugen. side 5 FACS Core Facilitetens hjemmeside har gennem flere år været tilgængelig som både et selvstændigt link ( og som links fra hjemmesiderne for hhv. Institut for Klinisk Medicin, Institut for Biomedicin og Institut for Molekylærbiologi og Genetik. I 2016 er faciliteten endvidere kommet med på en overordnet oversigt på Aarhus Universitets hjemmeside ( Undervisning Marianne Hokland, Mikkel Petersen og Charlotte Petersen er arrangører af det 5- dage lange PhD kursus i flowcytometri på Health. Hele FACS Core Facilitetens personale underviser på kurset. På kandidatdelen af Molekylær Medicin studiet har FACS Core Faciliteten sammen med Marianne Hokland en 2- dags introduktion til flowcytometri, derudover gives enkelte forelæsninger, hvor standard teknikker som ELISA og western blot sammenlignes med flowcytometriske ækvivalenter. På bachelordelen af Medicinstudiet afholder Mikkel Petersen, Lene Ebbesen og Charlotte Petersen hvert semester et symposium omhandlende flowcytometri. Charlotte Petersen har undervist et 2- dags internationalt flowcytometrikursus i Bergen, Norge. FACS Core Facilitetens personale står løbende for oplæring af brugere til analyseinstrumenterne samt løbende undervisning og vejledning i flowcytometri generelt. Som noget nyt i 2016, står facilitetens personale også for undervisning i brug af ImageStream instrumentet og den tilhørende IDEAS software. Møder, seminarer og kongresser Anja Bohn, Anni Skovbo, Anette Thomsen og Charlotte Petersen holder et ugentligt møde, hvor den kommende uges opgaver fordeles og nye projekter gennemgås. Generelle

7 problemstillinger diskuteres og løses. Derudover holdes ca. hver anden måned et lokalt styregruppemøde med Marianne Hokland og Uffe Jensen. side 6 FACS Core Facilitetens personale er medlemmer af Dansk Selskab for Flowcytometri og har deltaget i foreningens to årlige møder, omhandlende hhv. Biosafety og New applications and protocols in FCM. Charlotte Petersen er involveret i planlægning af et fælles nordisk møde i 2017 i København. Charlotte Petersen var inviteret til at deltage i High End User Meeting afholdt af Becton Dickinson i Oxford, England. I april var FACS Core Faciliteten værter for et seminar omhandlende Single cell sorting. I maj deltog Charlotte Petersen i Norsk Flowcytometri forenings årsmøde og bidrog med et foredrag. I juni var Charlotte Petersen inviteret til AHDiagnostics 30 års seminardag som foredragsholder. I september afholdte FACS Core Faciliteten et seminar, hvor alt facilitetens personale var foredragsholdere, og nye applikationer og procedurer samt tips and tricks kunne videregives til facilitetens brugere. Seminaret var vel besøgt med omkring et halvt hundrede deltagere. Anja Bohn, Charlotte Petersen og Mikkel Petersen har været på et lokalt 2- dags kursus i MoFlo Astrios cellesorteren. Med støtte fra Institut for Biomedicin deltog Anette Thomsen, Anni Skovbo, Anja Bohn og Charlotte Petersen i den internationale flowcytometrikongres CYTO2016, som blev afholdt i Seattle, USA. I den forbindelse deltog Anja Bohn i et en- dags kursus hos ImageStream fabrikanten omhandlende analysesoftware og databehandling. Det er hovedsageligt ved denne årlige internationale kongres, at facilitetens personale bliver efter- og videreuddannet i avanceret flowcytometri og kan indgå i ekspertgrupper. Forskning og udvikling Med 133 individuelle brugere i 2016 fordelt på 6 forskellige institutter spænder den forskning, FACS Core Faciliteten supporterer, meget bredt.

8 I 2016 er der udgivet 26 videnskabelige artikler i anerkendte internationale tidsskrifter, hvor FACS Core Faciliteten har været involveret. Det vil sige, at faciliteten i alt har været involveret i 69 publicerede artikler. Artiklerne er listet på facilitetens hjemmeside. Derudover udkommer der hvert år mange forskningsårsrapporter, specialer og PhD- afhandlinger, hvor FACS Core Faciliteten har været involveret. side 7 Til det nye ImageStream instrument følger et nyt avanceret databehandlingssoftware. FACS Core Facilitetens personale har sat sig ind i denne og skal forsat udforske de muligheder softwaren giver, for at kunne videreformidle denne viden til facilitetens brugere. Som del af FACS Core Facilitetens service - som hjælp til opsætning af komplekse multi- parameter eksperimenter - er der udarbejdet en rapport, som undersøger stain- index og kompensationsudfordringer på LSRFortessa instrumentet. Derudover er der lavet en guide til paneldesign i multiparameter eksperimenter. Rapporten blev sendt til alle brugere, den ligger på hjemmesiden og resultaterne blev præcenteret på vores seminar i september måned. Økonomi FACS Core Faciliteten har en sund økonomi. Der er balance mellem udgifter og indtægter. Cellesorterne er pga. deres alder kommet på en dyrere servicekontrakt som inkluderer reservedele, hvilket er en økonomisk fordel. Det er nu muligt for Faciliteten at overføre opsparede midler til næste finansår, hvilket er vigtigt, især i forbindelse med udskiftning af lasere, da disse ikke er inkluderet i servicekontrakten. For detaljer, se venligst vedlagte regnskab for 2016 og budget for Fremtidsudsigter Fra slutningen af 2017 og ca. to år frem skal FACS Core Faciliteten have midlertidigt til huse i lokaler i Institut for Biomedicins nye Skou Bygning. Enheden har fået tildelt et kontor samt fem enkelt- fags- laboratorier, der ligger i forlængelse af hinanden på 1. sal. Det bliver første gang core facilitetens laboratorier bliver samlet, hvilket er en stor fordel. Der bliver udarbejdet en flytteplan, så facilitetens brugere ved, hvornår instrumenterne ikke kan bruges pga. flytning, og hvor de efterfølgende kan findes.

9 Indenfor ca. 2 år skal ansøgning om nye cellesortere påbegyndes, da man må forvente, at de eksisterende, på grund af alder, vil skulle opgraderes/udskiftes indenfor ca. 4 år. For at kunne efterleve internationale krav til sikkerhed, skal der søges om midler til cellesortere som er bygget ind i LAF- bænke. Der forventes løbende at blive et større behov for sorteringer. Det er en mulighed at udvide faciliteten med en simpel cellesorter, som brugerne lettere vil kunne oplæres i at bruge selv. side 8 Multi- parameter flowcytometri er i hastig udvikling, og der kan derfor komme et behov for at udvide faciliteten med et high- end flowcytometer med 5-7 lasere og mulighed for at analysere op til 50 parametre simultant.

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet. Re#analyse)af)sorteret) posi/v)popula/on) Re#analyse)af)sorteret) nega/v)popula/on) 70.

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet. Re#analyse)af)sorteret) posi/v)popula/on) Re#analyse)af)sorteret) nega/v)popula/on) 70. 2014 ÅRSRAPPORT SSC-A 250K 200K 150K 100K 50K 0 70.5 0 50K 100K 150K 200K 250K FSC-A PI-A 10 5 10 4 10 3 10 2 0 52.9 38.9 0 10 2 10 3 10 4 10 5 450/40-A 10 5 Re#analyse)af)sorteret) nega/v)popula/on) 10

Læs mere

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet

ÅRSRAPPORT. FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet 2015 ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet Daglig Drift Den daglige drift i FACS Core Faciliteten er stabil. Udstyret bliver løbende vedligeholdt og kvalitetskontrolleret, herunder regelmæssigt

Læs mere

ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Aarhus Universitet

ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Aarhus Universitet 2013 ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN Aarhus Universitet Daglig Drift FACS Core Faciliteten har haft et godt år med både gamle og nye brugere af faciliteten. Vi har haft en tilgang på 37 brugere af faciliteten

Læs mere

ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Health Aarhus Universitet

ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN. Health Aarhus Universitet 2012 ÅRSRAPPORT FACS CORE FACILITETEN Health Aarhus Universitet Daglig Drift FACS Core Faciliteten har haft et godt og travlt år med rigtig mange forskellige brugere af faciliteten. Vi har i alt haft 82

Læs mere

STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET

STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET STATUTTER FOR FACS CORE FACILITETEN (FCF) VED AARHUS UNIVERSITET Kapitel 1 Baggrund og formål 1 Forskere ved Aarhus Universitets (AUs) basale og kliniske institutter skal have adgang til celle-/partikel-sorteringer

Læs mere

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service Årsrapport 2016 BIAS - BIostatistical Advisory Service Bo Martin Bibby 18. januar 2017 Health Aarhus Universitet 1 1 Indledning Den biostatistiske rådgivningsenhed (BIAS - BIostatistical Advisory Service)

Læs mere

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service. Bo Martin Bibby. 17. januar Aarhus Universitet

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service. Bo Martin Bibby. 17. januar Aarhus Universitet Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service Bo Martin Bibby 17. januar 218 Health Aarhus Universitet 1 1 Indledning Den biostatistiske rådgivningsenhed (BIAS - BIostatistical Advisory Service) blev

Læs mere

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service

Årsrapport BIAS - BIostatistical Advisory Service Årsrapport 215 BIAS - BIostatistical Advisory Service Bo Martin Bibby 8. januar 216 Health Aarhus Universitet 1 1 Indledning Den biostatistiske rådgivningsenhed (BIAS - BIostatistical Advisory Service)

Læs mere

Medarbejderen. Til din Life Science virksomhed:

Medarbejderen. Til din Life Science virksomhed: Til din Life Science virksomhed: Medarbejderen med de kompetencer Kort og godt om din næste, potentielle medarbejder, der gennem hele sin uddannelse har haft skarp fokus på det bioteknologiske arbejdsmarked:

Læs mere

Alle de studerende jeg har vejledt, har været under ordningen. D.v.s. først fire års studier efterfulgt af et fire-årigt ph.d. studium.

Alle de studerende jeg har vejledt, har været under ordningen. D.v.s. først fire års studier efterfulgt af et fire-årigt ph.d. studium. Vejleders forventninger til ph.d. studerende Min egen erfaring stammer fra, at jeg har været vejleder for 8 ph.d. studerende i Matematik-økonomi fra Aarhus Universitet (hvoraf de seks er blevet færdiguddannede,

Læs mere

29. maj 2015. Årsrapport 2014

29. maj 2015. Årsrapport 2014 29. maj 215 Årsrapport 214 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

For at kunne sammenligne Arbejdsmiljøstatistikken for Q med data for 2017 vedlægges Arbejdsmiljøstatistikken

For at kunne sammenligne Arbejdsmiljøstatistikken for Q med data for 2017 vedlægges Arbejdsmiljøstatistikken Dato: 25. maj 2018 Side 1/1 Sagsfremstilling Mødedato: [Dato] Møde: Møde i [Navn] Punktejer: [Fulde navn] Gæst: [Fulde navn] Beslutningspunkt (sæt kryds) Drøftelsespunkt (sæt kryds) Meddelelsespunkt (sæt

Læs mere

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet

Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Biokemi Udforsk livets kerne med en uddannelse i biokemi på Københavns Universitet Biokemi 1 kemi bioteknologi bioinformatik laboratoriearbejde

Læs mere

Arbejdsmiljøstatistik Kvartaler 2017

Arbejdsmiljøstatistik Kvartaler 2017 Arbejdsmiljøstatistik Kvartaler 2017 AARHUS UNIVERSITET 25. MAJ 2018 MARTIN KEIS KRISTENSEN UDVIKLINGSKONSULENT Introduktion til arbejdsmiljøstatistik kvartaler FAMU I den kvartalsopdelte arbejdsmiljøstatistik

Læs mere

Sagsfremstilling. Mødedato: [Dato] Møde: Møde i [Navn] Punktejer: [Fulde navn] Gæst: [Fulde navn]

Sagsfremstilling. Mødedato: [Dato] Møde: Møde i [Navn] Punktejer: [Fulde navn] Gæst: [Fulde navn] Dato: 16. august 2018 Side 1/1 Sagsfremstilling Mødedato: [Dato] Møde: Møde i [Navn] Punktejer: [Fulde navn] Gæst: [Fulde navn] Beslutningspunkt (sæt kryds) Drøftelsespunkt (sæt kryds) Meddelelsespunkt

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2009

NYHEDSBREV OKTOBER 2009 ERHVERVSØKONOMISK INSTITUT HANDELSHØJSKOLEN AARHUS UNIVERSITET DSBR NYHE NYHEDSBREV OKTOBER 2009 Emnerne i dette nyhedsbrev er: - Optagelsestal - Ny struktur for HD 2. dels specialer - Certifikat projekt

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017

Godkendt 7. juni Årsrapport 2017 Godkendt 7. juni 2018 Årsrapport 2017 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale...

Læs mere

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Institut Kultur og Samfund Internationalisering (uddannelse, ph.d., forskning) Kirsten Nørgaard knn@adm.au.d Tlf.: 21665695 Lene

Læs mere

LSU-møde den 11. oktober 2018, kl Mødelokale: Bygning 1351, lokale 414 Psykologisk Institut

LSU-møde den 11. oktober 2018, kl Mødelokale: Bygning 1351, lokale 414 Psykologisk Institut LSU-møde den 11. oktober 2018, kl. 14.30 15.30 Mødelokale: Bygning 1351, lokale 414 Psykologisk Institut Deltagere: Jan Tønnesvang, Carsten Dalsager, Torsten Kolind, Helle Spindler, Mimi Mehlsen, Kristine

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Referat. Møde den Institutledelsen i MBG Inano Gustav Wieds Vej, Aarhus. 1) Godkendelse af dagsorden

AARHUS UNIVERSITET. Referat. Møde den Institutledelsen i MBG Inano Gustav Wieds Vej, Aarhus. 1) Godkendelse af dagsorden INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK Møde den 11.10.2017 Institutledelsen i MBG Inano 1590-231 Gustav Wieds Vej, Aarhus Referat Deltagere: Anni H. Andersen (AHA), Bo Thomsen (BOT), Claus Oxvig (CO),

Læs mere

FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET

FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET AU AARHUS UNIVERSITET 5. OKTOBER 2017 MULIGHEDER FOR FINANSIERING Aarhus Universitet, Internationalt Center Muligheder for stipendier på AU, fakultetsstipendier,

Læs mere

Samarbejde om forskningspublikationer

Samarbejde om forskningspublikationer Samarbejde om forskningspublikationer Forskningssamarbejde er en af mange kilder til at sprede viden og forskningsresultater og dermed skabe værdi for samfundet. Forskningssamarbejde dækker et bredt spektrum

Læs mere

FLOWcenter Danmark. Små, mindre og µflow og de særlige udfordringer. Indlæg på seminar om: - Lars Poder, FORCE Technology

FLOWcenter Danmark. Små, mindre og µflow og de særlige udfordringer. Indlæg på seminar om: - Lars Poder, FORCE Technology Indlæg på seminar om: Små, mindre og µflow og de særlige udfordringer 17. marts 2010 hos FORCE Technology, Brøndby FLOWcenter Danmark - Lars Poder, FORCE Technology www.force.dk www.teknologisk.dk RTI-midler

Læs mere

Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering

Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering 1 Vil du vide, når der udkommer en bog inden for dit fag- og interesseområde? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev på munksgaard.dk 2 Målemetoder i forebyggelse,

Læs mere

Ny viden om hvordan depressionsmedicin bindes i hjernens nerveceller

Ny viden om hvordan depressionsmedicin bindes i hjernens nerveceller Ny viden om hvordan depressionsmedicin bindes i hjernens nerveceller Med ny præcision kortlægger Århus-forskere hvordan depressionsmedicin virker. Opdagelserne giver håb om at udvikle forbedret depressionsmedicin

Læs mere

Handleplan for Psykisk APV, Institut for Fysik og Astronomi

Handleplan for Psykisk APV, Institut for Fysik og Astronomi Handleplan for Psykisk APV, Institut for Fysik og Astronomi Arbejdsmiljøudvalget Institut for Fysik og Astronomi August 2016 Psykisk APV 2016 Institut for Fysik og Astronomi Handleplan udarbejdet af: Lars

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Ambitionen Det er MacMann Bergs vision at være dagsordensættende

Læs mere

FADLs 12. semesterundersøgelse efteråret 2013

FADLs 12. semesterundersøgelse efteråret 2013 FADLs 12. semesterundersøgelse efteråret 2013 I 2008 gennemførte Sundhedsministeriet en række ændringer i uddannelsen af speciallæger, herunder den meget omtalte 4-årsregel. Ændringerne var en del af en

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Centret Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade og Skejby Besøgsdato

Inspektorrapport. Temaer. Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Centret Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade og Skejby Besøgsdato Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00000253 Afdelingsnavn Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Centret Hospitalsnavn Aarhus Universitetshospital,

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER - SYGEFRAVÆR

ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER - SYGEFRAVÆR ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q2 2015 - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER - SYGEFRAVÆR HR, ORGANISATIONSUDVIKLING OG ARBEJDSMILJØ 1. PSYKOLOGISK RÅDGIVNING Rådgivningsforløb ARTS BSS HE ST FA Øvrige Q1

Læs mere

AU Sygefravær Kontakt Statistikken er udarbejdet af AU HR, Organisationsudvikling og Arbejdsmiljø Lena Henriksen og Jacob Søndergaard Jensen

AU Sygefravær Kontakt Statistikken er udarbejdet af AU HR, Organisationsudvikling og Arbejdsmiljø Lena Henriksen og Jacob Søndergaard Jensen 15 09 2014 AU Sygefravær 2014 Datagrundlag Datagrundlaget antal ansatte, antal sygedage og de ansattes indplacering på enheder er baseret på oplysninger fra AUHRA. Bemærk at der kan være forskel mellem

Læs mere

Status oplysninger for ansøger til professorstilling i XX indenfor XX fagområde ved Institut for XX, Health, Aarhus Universitet

Status oplysninger for ansøger til professorstilling i XX indenfor XX fagområde ved Institut for XX, Health, Aarhus Universitet Status oplysninger for ansøger til professorstilling i XX indenfor XX fagområde ved Institut for XX, Health, Aarhus Universitet Denne skabelon udfyldes af ansøger og skal bruges af bedømmelsesudvalget

Læs mere

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark

En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Introduktion til Eir En forsknings og businesspark inden for sundhedsteknologi og videnskab i Nord Danmark Eir samler og udnytter synergierne mellem den basale og anvendelsesorienterede sundhedsteknologiske

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q SYGEFRAVÆR - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER

ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q SYGEFRAVÆR - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER ARBEJDSMILJØSTATISTIKKER Q1 2015 - SYGEFRAVÆR - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSSKADER HR, ORGANISATIONSUDVIKLING OG ARBEJDSMILJØ 1. SYGEFRAVÆR Sygefravær 2015 ARTS BSS HE ST FA Øvrige 1 Sygedage Q1 2015

Læs mere

Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på?

Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på? Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på? Hans Gregersen Formand for det videnskabelige råd kommissorium (1) Center for Kliniske Retningslinjer er en institution, der samler, organiserer,

Læs mere

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent

Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Etablering af virtuel institutadministration for AU Forskning og Talent Institut Kultur og Samfund Internationalisering (uddannelse, ph.d., forskning) Kirsten Nørgaard knn@adm.au.d Tlf.: 21665695 Lene

Læs mere

AARHUS AU UNIVERSITET

AARHUS AU UNIVERSITET AU UNIVERSITET VELKOMMEN TIL HEALTH INTRODUKTIONSSEMINAR DITTE JUEL ADOLFSEN LØHMANN Læge siden 2010 Ph.d. studerende ved børneafdelingen, AUH Forsker i børneleukæmi, bivirkninger og genetik. PROGRAMMET

Læs mere

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital

Finansiering af GCP-enheden ved Odense Universitetshospital Afdeling: Økonomi og Planlægning Udarbejdet af: Bente Møller Sagsnr.: 18/56912 E-mail: bente.elisabeth.moeller@rsyd.dk Dato: 26. april 2019 Telefon: 2324 1645 Notat Finansiering af GCP-enheden ved Odense

Læs mere

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet

Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Enhedens navn Cand. scient. san.= sundhedsfaglig kandidatuddannelse Københavns Universitet Bente Appel Esbensen, Forskningsleder, ekstern lektor Glostrup Hospital, FORSEN Institut for Folkesundhedsvidenskab,

Læs mere

Bilag til Arbejdsmiljøstatistik 2017 Årsrapport FAMU FSU

Bilag til Arbejdsmiljøstatistik 2017 Årsrapport FAMU FSU Bilag til Arbejdsmiljøstatistik 2017 Årsrapport FAMU FSU AARHUS UNIVERSITET 15. FEBRUAR 2018 MARTIN KEIS KRISTENSEN UDVIKLINGSKONSULENT AU HR 1. Sygefravær 2015-2017 Institut-/Enhedsniveau Arts Antal sygedage

Læs mere

Semesterbeskrivelse Innovation og Digitalisering, 3. semester.

Semesterbeskrivelse Innovation og Digitalisering, 3. semester. Semesterbeskrivelse Innovation og Digitalisering, 3. semester. Semesterbeskrivelse Oplysninger om semesteret Skole: Statskundskab Studienævn: Studienævn for Digitalisering Studieordning: Studieordning

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTATISTIK Q PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSULYKKER - SYGEFRAVÆR

ARBEJDSMILJØSTATISTIK Q PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSULYKKER - SYGEFRAVÆR ARBEJDSMILJØSTATISTIK Q1 2017 - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSULYKKER - SYGEFRAVÆR HR 1. PSYKOLOGISK RÅDGIVNING Rådgivningsforløb Arts Aarhus BSS HE ST 1 Øvrige: Omfatter pt. Aarhus Institute of Advanced

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 23. oktober, 2013, kl Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT

AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 23. oktober, 2013, kl Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Møde den: 23. oktober, 2013, kl. 15.15-17.15 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor

Læs mere

Birgit Schiøtt Professor (MSO), PhD Kemisk institut og inano. Bent Deleuran Professor (MSO), overlæge, dr.med. Århus Universitetshospital

Birgit Schiøtt Professor (MSO), PhD Kemisk institut og inano. Bent Deleuran Professor (MSO), overlæge, dr.med. Århus Universitetshospital Uddannelsesstrategier, -planer og -udbud inden for lægemiddelområdet? Bent Deleuran Professor (MSO), overlæge, dr.med. Århus Universitetshospital Birgit Schiøtt Professor (MSO), PhD Kemisk institut og

Læs mere

Evaluering af klinisk kursus i almen medicin. 6. semester kandidat, Medicin. Foråret 2015

Evaluering af klinisk kursus i almen medicin. 6. semester kandidat, Medicin. Foråret 2015 Evaluering af klinisk kursus i almen medicin 6. semester kandidat, Medicin Foråret 2015 Læsevejledning: Alle skalaspørgsmål præsenteres ved to diagrammer, først en tabel med gennemsnittet for det samlede

Læs mere

Referat. Institutforum møde mandag den 28. september 2015 kl Mødedeltagere Kristjar Skajaa institutleder formand

Referat. Institutforum møde mandag den 28. september 2015 kl Mødedeltagere Kristjar Skajaa institutleder formand , HEALTH Referat Institutforum møde mandag den 28. september 2015 kl. 9.00 12.00 Mødedeltagere Kristjar Skajaa institutleder formand Anette Andersen studiesekretær Khoa Manh Dinh stud.med. Maria Ervardian

Læs mere

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET

ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET ERHVERVSFORSKER ET TÆT SAMARBEJDE MELLEM VIRKSOMHED OG UNIVERSITET UNIVERSITETS Som universitetsvejleder synes jeg, at samarbejde med en virksomhed omkring en erhvervsph.d. både kan være godt til at starte

Læs mere

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring...

Indhold... 2 GCP-enhedens mission GCP-enhedens vision Organisation... 4 Aktiviteter... 5 Intern Kvalitetssikring... Årsrapport 2016 Indhold Indhold... 2 GCP-enhedens mission... 3 GCP-enhedens vision.... 3 Organisation... 4 Organisatorisk tilknytning... 4 Styregruppe... 4 Finansiering... 4 Personale... 4 Aktiviteter...

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd Udarbejdet af Jørn A. Sollid Uddannelsesansvarlig overlæge Aalborg, Januar 2004 1. Indledning...2

Læs mere

PH.D. EN KARRIEREVEJ FOR SYGEPLEJERSKER? BENTE APPEL ESBENSEN FORSKNINGSLEDER OG LEKTOR, SYGEPLEJERSKE, CAND. CUR., PH.D.

PH.D. EN KARRIEREVEJ FOR SYGEPLEJERSKER? BENTE APPEL ESBENSEN FORSKNINGSLEDER OG LEKTOR, SYGEPLEJERSKE, CAND. CUR., PH.D. PH.D. EN KARRIEREVEJ FOR SYGEPLEJERSKER? BENTE APPEL ESBENSEN FORSKNINGSLEDER OG LEKTOR, SYGEPLEJERSKE, CAND. CUR., PH.D. 1 AGENDA Ph.d. uddannelsen hvad er en ph.d.? hvordan får man tildelt en ph.d. grad?

Læs mere

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB Annika B. Lindberg, ph.d. i biologi Kommunikationsafdelingen, Faculty of Science and Technology 1 INDHOLD Det nye Aarhus Universitet Tilbud til dig Samarbejde

Læs mere

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet

Open access. Open Access på Aarhus Universitet. Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet Open access Gør dine publikationer mere synlige og tilgængelige på nettet 2 (OA) spiller en vigtig rolle, hvis du ønsker at gøre dine videnskabelige publikationer mere synlige og tilgængelige online handler

Læs mere

Semesterevaluering for 2. semester kandidatuddannelsen i Klinisk Videnskab og Teknologi

Semesterevaluering for 2. semester kandidatuddannelsen i Klinisk Videnskab og Teknologi Semesterevaluering for 2. semester kandidatuddannelsen i Klinisk Videnskab og Teknologi Svarprocent Ikke-gennemført 1 6,7% Nogen svar 1 6,7% Gennemført 13 86,6% I alt 15 100,0% Spørgsmål til semestret:

Læs mere

Formandens årsberetning Selskabets bestyrelse. Vision og strategi. ved Birte Østergaard

Formandens årsberetning Selskabets bestyrelse. Vision og strategi. ved Birte Østergaard Formandens årsberetning 2017 ved Birte Østergaard Selskabets bestyrelse Birte Østergaard (formand) Hanne Konradsen (næstformand) Anette Lund (kasserer) Lone Hougaard (sekretær) Anne Brødsgaard Anne Sorknæs

Læs mere

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter Karen Marie Dalgaard (f. 1954) Sygeplejerske (1977) Sygeplejefaglig Diplomeksamen med speciale i ledelse (1990) Sygeplejefaglig vejleder (1995) Cand.scient.soc. - Den Sociale Kandidatuddannelse (2002)

Læs mere

Et dansk elitemiljø et dansk MIT

Et dansk elitemiljø et dansk MIT Et dansk elitemiljø et dansk A f f o r s k n i n g s c h e f C h a r l o t t e R ø n h o f, c h r @ d i. d k o g k o n s u l e n t M o r t e n Ø r n s h o l t, m o q @ d i. d k Dansk forskning kan blive

Læs mere

AARHUS UNIVERSITY. Forskningsstøtteenheden UHH

AARHUS UNIVERSITY. Forskningsstøtteenheden UHH AARHUS UNIVERSITY Forskningsstøtteenheden UHH 1 Hvorfor har AU/AUH en forskningsstøtteenhed? Hvorfor er jeg her i dag? FSEs kunder Aarhus Universitet (forskere og ledelse) Aarhus Universitetshospital (forskere

Læs mere

MYNDIGHEDSBETJENINGEN VED AARHUS UNIVERSITET

MYNDIGHEDSBETJENINGEN VED AARHUS UNIVERSITET MYNDIGHEDSBETJENINGEN VED Rammeaftaler med Miljøministeriet og Fødevareministeriet 4 årige rammeaftaler med sektorministeriet DCE primært sammen med Miljøvidenskab og Bioscience DCA - primært sammen med

Læs mere

Sprogpolitik for RUC

Sprogpolitik for RUC ROSKILDE UNIVERSITETSCENTER Rektoratet Notat Sprogpolitik for RUC DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 11. januar 2006/HTJ 2006-00-015/0001 I Roskilde Universitetscenters strategiplan for 2005-2010 fastslås det

Læs mere

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning

Generelle oplysninger AARH Hjælp og vejledning US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: University of Wisconsin-Madison Land: USA Periode: Fra:September 2010 Til:Januar 2011 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Pixibog for ph.d. studerende

Pixibog for ph.d. studerende Pixibog for ph.d. studerende Indhold Introduktion Om ph.d. uddannelsen Ph.d. skoler/ vejledning på universiteterne Ph.d. opstart Lovgivning Ansættelse Løn Ferieregler Barselsregler Referencehåndteringsprogrammer

Læs mere

Evaluering af undervisning Folkeuniversitetet i København Foråret 2018

Evaluering af undervisning Folkeuniversitetet i København Foråret 2018 Evaluering af undervisning Folkeuniversitetet i København Foråret 2018 Svarprocent Ud af 694 kursister fra 22 forskellige hold, har 337 valgt at deltage i evalueringen. Det giver en svarprocent på 49.

Læs mere

SPOTT trends & business inviterer dig til LIFESTYLE. business. Fra VIDEN til BUNDLINJE 24/11 HER + 27/11 KBH

SPOTT trends & business inviterer dig til LIFESTYLE. business. Fra VIDEN til BUNDLINJE 24/11 HER + 27/11 KBH SPOTT trends & business inviterer dig til LIFESTYLE business Fra VIDEN til BUNDLINJE 2015 2018 24/11 HER + 27/11 KBH SPOTT omsætter trends til business Anja Gaede Trendrådgiver + CO-founder Trend, kommunikation

Læs mere

Figur 1: Én af de store sygdomme: 1. semester Forår 2013:

Figur 1: Én af de store sygdomme: 1. semester Forår 2013: Evaluering af Studiestartskursus skursus på 1. semester Medicin, forårssemesteret 2013 Evalueringen er fortaget i forårssemesteret 2013 gennem et anonymt spørgeskema, som alle de 244 studerende, der har

Læs mere

Resumé Arbejdsmiljøstatistikken for Aarhus Universitet 2017 indeholder data om sygefravær, arbejdsulykker og om anvendelse psykologisk rådgivning

Resumé Arbejdsmiljøstatistikken for Aarhus Universitet 2017 indeholder data om sygefravær, arbejdsulykker og om anvendelse psykologisk rådgivning Dato: 19. februar 2018 Side 1/1 Sagsfremstilling Mødedato: [Dato] Møde: Møde i [Navn] Punktejer: [Fulde navn] Gæst: [Fulde navn] Beslutningspunkt (sæt kryds) Drøftelsespunkt (sæt kryds) Meddelelsespunkt

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Health Aarhus Universitet Nordre Ringgade Aarhus C. Tlf.:

AARHUS UNIVERSITET. Health Aarhus Universitet Nordre Ringgade Aarhus C. Tlf.: Prioritering af strategimidler 2013 pr. 20. december 2012 På baggrund af institutternes og SKT s ønsker om tildeling af strategimidler 2013 og hovedområdets tiltag, der kræver finansiering, har dekanatet

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTATISTIK Q PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSULYKKER - SYGEFRAVÆR

ARBEJDSMILJØSTATISTIK Q PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSULYKKER - SYGEFRAVÆR ARBEJDSMILJØSTATISTIK Q2 2017 - PSYKOLOGISK RÅDGIVNING - ARBEJDSULYKKER - SYGEFRAVÆR HR GUST 2017 1. PSYKOLOGISK RÅDGIVNING Rådgivningsforløb Arts Aarhus BSS HE ST 1 Øvrige: Omfatter pt. Aarhus Institute

Læs mere

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health

International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 65 Offentligt International Research and Research Training Centre in Endocrine Disruption of Male Reproduction and Child Health Introduktion

Læs mere

Institut for Molekylærbiologi og Genetik 18. maj 2012 Aarhus Universitet. Ekstra møde i PhD-programudvalget

Institut for Molekylærbiologi og Genetik 18. maj 2012 Aarhus Universitet. Ekstra møde i PhD-programudvalget Institut for Molekylærbiologi og Genetik 18. maj 2012 Aarhus Universitet /hk Ekstra møde i PhD-programudvalget Fredag d. 20. april 2012, kl. 12.00 til 16.00 Tilstede: Ernst-Martin Füchtbauer - EMF, Just

Læs mere

HOVEDELEMENTER I MASTERPLAN FOR DEN FYSISKE UDVIKLING AF AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET

HOVEDELEMENTER I MASTERPLAN FOR DEN FYSISKE UDVIKLING AF AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET HOVEDELEMENTER I MASTERPLAN FOR DEN FYSISKE UDVIKLING AF MASTERPLAN FOR AU S FYSISKE UDVIKLING Bestyrelsen godkendte 11. april 2018 visionerne for AU s fysiske udvikling. Masterplanen er universitetets

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Regionsrådets møde den 31. januar Sag nr. 1. Emne: Politik for sundhedsforskning. bilag 6

REGION HOVEDSTADEN. Regionsrådets møde den 31. januar Sag nr. 1. Emne: Politik for sundhedsforskning. bilag 6 REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 31. januar 2012 Sag nr. 1 Emne: Politik for sundhedsforskning bilag 6 Videncenter for Innovation og Forskning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon +45 48 20 50

Læs mere

5) Økonomi a) Regnskab 2015 b) Fordeling og finansiering af EUD elever og laborantpraktikanter på ST fra 2016 og frem

5) Økonomi a) Regnskab 2015 b) Fordeling og finansiering af EUD elever og laborantpraktikanter på ST fra 2016 og frem INSTITUT FOR MOLEKYLÆRBIOLOGI OG GENETIK Møde den 26.01.2016 kl. 9.00-11.30 Institutledelsen i MBG Mødelokale 5, 3140-114 Gustav Wieds Vej 10A, Aarhus Referat Deltagere: Anni H. Andersen (AHA), Bo Thomsen

Læs mere

Tværgående forskningsområde Reproduktionsforskning

Tværgående forskningsområde Reproduktionsforskning Tværgående forskningsområde Reproduktionsforskning Koordinator: Professor Cecilia Høst Ramlau-Hansen Bodil Hammer Bech, Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, Carsten Obel Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet

Læs mere

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN

IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN IT-UNIVERSITETET I KØBENHAVN MASTER I SOFTWARE ENGINEERING itu.dk/master/software MASTER I SOFTWARE ENGINEERING Master i Software Engineering er til dig, som allerede er en erfaren software- og systemudvikler,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Kvalitetssikring af internationale partnerskaber

AARHUS UNIVERSITET. Kvalitetssikring af internationale partnerskaber Kvalitetssikring af internationale partnerskaber Verdens førende universiteter samarbejder med og rekrutterer fra hele verden i en tid, hvor de internationale rammevilkår er under forandring. Gennem internationale

Læs mere

Konklusion vedrørende fakultetets organisering, faglig identitet og sammenhæng på institutter

Konklusion vedrørende fakultetets organisering, faglig identitet og sammenhæng på institutter Notat Konklusion vedrørende fakultetets organisering, faglig identitet og sammenhæng på institutter 1. Baggrund Der er i november/december 2014, som en del af opfølgningen på den interne problemanalyse,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Aftalegrundlaget er dynamisk og et udtryk for det aktuelle samarbejde og skal som sådan løbende ajourføres.

AARHUS UNIVERSITET. Aftalegrundlaget er dynamisk og et udtryk for det aktuelle samarbejde og skal som sådan løbende ajourføres. Aftale vedrørende samarbejde om forskning og undervisning mellem Health, Aarhus Universitet og regionshospitalerne, inkl. regionspsykiatrien og Præhospitalet i Region Midtjylland 1. Indledning Blandt andet

Læs mere

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk ny uddannelse MATERIALETEKNOLOGI 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk I vores højteknologiske samfund er der et stort behov for avanceret materialeviden, fordi det i høj grad er materialerne, der

Læs mere

For udviklings- og forskningsinteresserede sygeplejersker Hjertemedicinsk afdeling B, OUH

For udviklings- og forskningsinteresserede sygeplejersker Hjertemedicinsk afdeling B, OUH For udviklings- og forskningsinteresserede sygeplejersker Hjertemedicinsk afdeling B, OUH 2017 Anette Pedersen Oversygeplejerske Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Adjunkt og sygeplejeforsker Hjertemedicinsk

Læs mere

Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København

Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København Håndbog for net-studerende ved IT-Universitetet i København Jane Andersen IT-Universitetet i København, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S, jane@itu.dk 31. januar 2005 1. Indledning IT-Universitetets

Læs mere

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 017-0007/10-0900

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 017-0007/10-0900 DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 017-0007/10-0900 PH.D.-UDVALGET Referent: MWJ Endeligt referat Ph.d.-udvalget holdt møde onsdag den 27. oktober 2010.

Læs mere

Studiemiljø2014 Aarhus Universitet

Studiemiljø2014 Aarhus Universitet Studiemiljø2014 Aarhus Universitet Rapport nr. 4 Studiemiljøtal for uddannelser ved Faculty of Health Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Læsevejledning til skalaer... 4 MEDICIN... 5 MOLEKYLÆR MEDICIN

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig?

Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

VPN Windows 7. Denne guide viser dig, hvordan du konfigurerer VPN på din pc, og hvordan du nemt og hurtigt opretter og afbryder forbindelsen.

VPN Windows 7. Denne guide viser dig, hvordan du konfigurerer VPN på din pc, og hvordan du nemt og hurtigt opretter og afbryder forbindelsen. 1 VPN Windows 7 VPN (Virtual Private Network) er en forbindelsesmulighed, som giver dig adgang til netværket på dit institut eller dit arbejde, når du befinder dig uden for netværket. For at få VPN-adgang

Læs mere

Program. Hvilke forventninger har AU til omfanget af undervisning Studieordningen Semesterkoordinatoren

Program. Hvilke forventninger har AU til omfanget af undervisning Studieordningen Semesterkoordinatoren Program Hvilke forventninger har AU til omfanget af undervisning Studieordningen Semesterkoordinatoren Hvad bestemmer behovet for lektorer Undervisningen skal så vidt muligt være forskningsbaseret Hvad

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 24 APRIL 2012 Vedr.: Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen

Læs mere

Forskning under»tidlig opsporing af kræft«

Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft« Forskning under»tidlig opsporing af kræft«forskning er ét af de tre ben, som indsatsen»tidlig opsporing af kræft«består af. De to andre er kompetenceudvikling

Læs mere

Evaluering, Odontologi. Introduktionskursus, 1. semester BA. Efteråret 2013. Respondenter: 32/98 (33 %)

Evaluering, Odontologi. Introduktionskursus, 1. semester BA. Efteråret 2013. Respondenter: 32/98 (33 %) Evaluering, Odontologi Introduktionskursus, 1. semester BA Respondenter: 32/98 (33 %) Antal Procent Grafisk illustration Spm. 1. Har du deltaget i undervisningen på Introduktionskurset? Ja 37 100 % Nej

Læs mere

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS UNIVERSITET TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB Jens Holbech, Science and Technology 1 Klaus Mølmers bog Kvantemekanik atomernes vilde verden Jesper Nymann Madsen

Læs mere

PRODUCERET AF: AU Uddannelse, Uddannelsesstrategisk Sekretariat, Analyse og indberetning

PRODUCERET AF: AU Uddannelse, Uddannelsesstrategisk Sekretariat, Analyse og indberetning AU 8. KOT - ANSØGNINGER juli 2015 HVAD: Antal KOT ansøgninger og sansøgninger på AU. HVORNÅR: 8. juli 2015 MODTAGER: Universitetsledelsen, Fakulteter og Presseenheden PRODUCERET AF: SPØRGSMÅL: Nurcan Yigen,

Læs mere

Referat fra Generalforsamling i Dansk Sociologforening d. 24. februar 2007

Referat fra Generalforsamling i Dansk Sociologforening d. 24. februar 2007 Referat fra Generalforsamling i Dansk Sociologforening d. 24. februar 2007 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Valg af referent 3. Formandens beretning 4. Kassererens beretning 5. Budget for foreningen 2005,

Læs mere

Kanalstrategi LinkedIn

Kanalstrategi LinkedIn Kanalstrategi LinkedIn 1 Baggrund... 2 2 Formål... 2 3 Målgruppe... 2 4 Fordele ved valg af denne kanal... 2 5 Udfordringer... 2 6 Indhold og frekvens... 2 6.1 Hashtags:... 3 6.2 Tags:... 3 6.3 Tone of

Læs mere

Rolle- og ansvarsfordeling på uddannelsesområdet på Institut for Folkesundhed

Rolle- og ansvarsfordeling på uddannelsesområdet på Institut for Folkesundhed Modtager(e): Dekanatet, Health Notat Rolle- og ansvarsfordeling på uddannelsesområdet på Institut for Folkesundhed Institut for Folkesundhed står for en række uddannelser: Bachelor og kandidatuddannelsen

Læs mere

FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET

FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET AU AARHUS UNIVERSITET 6. OKTOBER 2016 ERASMUS+ STIPENDIUM Når du er tildelt et udlandsophold gennem Erasmus+, så bliver du automatisk nomineret af dit fakultet Stipendiets

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2016

Beskæftigelsesundersøgelse 2016 Beskæftigelsesundersøgelse 2016 Opsummering af årets resultater Februar 2017 For 2016 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. Aarhus Universitets beskæftigelsesundersøgelse

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere