Hvad sker der, når skoler arbejder med professionel kapital?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad sker der, når skoler arbejder med professionel kapital?"

Transkript

1 Hvad sker der, når skoler arbejder med professionel kapital? Konference om professionel kapital i praksis VUC & HF Nordjylland Tage Søndergård Kristensen

2 Introduktion Hvad er professionel kapital? Hvorfor er det relevant for skoler?

3 GL går forrest Gymnasieskolernes Lærerforening har taget bogen om professionel kapital til sig. De foreslår dens tanker som grundlag for at undersøge den professionelle kapital på gymnasierne, så vi dér kan videreudvikle kulturen ud fra de to forfatteres anbefalinger. Det er lige så fremsynet, som det er modigt. Rektor for Nørresundby Gymnasium Søren Hindsholm. Nordjyske Stiftstidende. Marts, 2015.

4 Antal skoler der har fået afdækket deres professionelle kapital Tidspunkt Antal deltagende skoler 2014 Pilotundersøgelsen Forår Efterår Forår Efterår Forår Efterår Forår Efterår 29 I alt 200 (Inkl. gengangere) ( besvarelser. Svarprocent: 83,0%.

5 Social og professionel kapital

6 Virksomhedens sociale kapital Samarbejdsevne Kerneopgaven Retfærdighed Tillid

7 Vejen til den fremragende skole: Professionel kapital Human kapital Social kapital Beslutnings kapital

8 Et paradoks om kvalitet i skolen Blandt politikere og i den offentlige debat har der især været fokus på: Økonomi, timetal, skoledagens længde, klassestørrelse, lærernes uddannelse, målstyring, understøttende undervisning, kvalitetsrapporter m.v. Forskningen viser, at disse forhold har ingen eller kun lidt indflydelse på kvaliteten. Det, som betyder noget, er det, der foregår i klassen mellem læreren og eleverne, og det er langt hen ad vejen en velbevaret hemmelighed.

9 På vej mod enighed? Hattie Synlig læring Hvad virker? Hargreaves & Fullan Professionel kapital Collective Teacher Efficacy Professionelle Lærings Fællesskaber

10 Alt i alt Professionel kapital er en videre udbygning af virksomhedens sociale kapital. Professionel kapital er en egenskab ved skolen, som tager udgangspunkt i den fælles bestræbelse blandt alle ansatte på at skabe en fremragende skole. Det er undervisernes professionelle læringsfællesskab, der er kernen i den professionelle kapital. Fokus er kerneopgaven: Elevernes læring.

11 De vigtigste resultater

12 Matrix Efterår 2018

13 Professionel kapital og job tilfredshed Tre opmærksomhedspunkter: 1. Spredningen 2. Niveauet 3. Sammenhængen

14 Ledelseskvalitet og professionel kapital

15 Oplevet kvalitet og job tilfredshed

16 Professionel kapital og job tilfredshed i en kommunes skoler

17 Professionel kapital: Enorme forskelle på skoler. Gymnasieskolen 2019, nr. 2, side Hvad betyder mest for lærernes arbejdsmiljø og trivsel? Samfundet? Skolen?! Jobbet?

18 Alt i alt I forhold til landsgennemsnittet er der udfordringer m.hs.t. gensidig anerkendelse, oplevelsen af kvalitet, arbejde/privat-livsbalancen og søvn. Det ser meget bedre ud m.hs.t. ledelseskvalitet, mening i arbejdet, loyalitet og mobning. Der er meget store forskelle skolerne imellem. Disse forskelle forklares ikke af ydre omstændigheder.

19 Alt i alt Trivsel, engagement og loyalitet hænger sammen med høj ledelseskvalitet og professionel kapital. Høj ledelseskvalitet ser ud til at være den vigtigste faktor for udviklingen af høj professionel kapital. Høj trivsel hænger sammen med oplevelsen af høj kvalitet i undervisningen.

20 Resultater vedrørende gengangerskolerne (De første 12)

21 Fremgang: Et mønster Det er gået fremad de fleste steder med lodret samarbejde, tillid og retfærdighed. Disse tre dimensioner er en del af den sociale kapital, så det giver mening, at også den sociale kapital er gået frem. Dertil kommer mening i arbejdet, som kun indirekte har noget med de andre dimensioner at gøre.

22 Tilbagegang: Et tydeligt mønster Først og fremmest er det gået den forkerte vej med hensyn til stress, udbrændthed og søvnbesvær. Disse tre ting hører jo sammen. Dernæst er det gået skidt med hensyn til arbejdsmængde og arbejde-privatlivskonflikt. Disse to ting hører også sammen. Endelig er det ikke gået godt med den oplevede kvalitet.

23 Arbejdsmængde og stress: Gengangerskoler efterår 2018

24 Alt i alt At gennemføre en afdækning er som at træde op på en vægt: Det ændrer ikke noget i sig selv. Men hvis man gerne vil tabe sig, kan en vægt være nyttig. De første 12 gengangere har haft fremgang vedrørende professionel kapital, men tilbagegang vedrørende arbejdsmængde og stress m.v. Skoler med stigende eller høj ledelseskvalitet har de bedste resultater. Der er et stort behov for at se på arbejdsmængden og på, hvad skolerne bruger tid på.

25 Fem centrale udfordringer 1. Professionelle læringsfællesskaber 2. Kerneopgave og kvalitet 3. Anerkendelse 4. Procesretfærdighed 5. Beslutningskapital

26 Professionelle læringsfællesskaber

27 Vejen er professionelle læringsfællesskaber I systemer som det danske, hvor skolerne i forvejen er gode, virker det især at støtte lærernes og skoleledernes professionalitet og at fremme innovation ved at give lærerne gode betingelser for at lære af hinanden. Det er altså først og fremmest støtte til professionalisering og kollegial udvikling, der ser ud til at fremme kvalitetsudviklingen i skolesystemer som det danske. Per Fibæk Laursen, DIALOG, 2017.

28 Hvad er en profession? Den professionelles arbejde hviler på en videregående uddannelse og forskningsbaseret viden. Den professionelle opdaterer sin faglige viden. Professionen har indre reguleringsmekanismer, der reagerer på lav kvalitet. Professionen har en etisk kodeks. Professioner bryder sig ikke om indblanding udefra. Bøje Larsen. Denoffentlige.dk

29 PLF - De fem søjler Fælles værdier og vision. Ikke blot på papiret, men i daglige handlinger. Fokus på læring. Hvad skal eleverne lære, og hvordan ved vi, at de har lært det? Reflekterende dialoger. Refleksioner kræver, at man lærer af både successer og fejl. Deprivatisering af praksis. At få systematisk feedback på sin undervisning. Samarbejde. At dele erfaringer, materiale og viden.

30 Udfordringerne i forbindelse med PLF Mange steder lægges der stor vægt på holdninger og synsninger, og der skelnes ikke skarpt mellem holdninger og viden. Mange holder fast ved den privat praktiserende lærer. Der er manglende erfaringer og en vis modstand mod videndeling. Den formelle struktur understøtter ikke PLF.

31 Kerneopgave og kvalitet

32 Glæden ved at undervise og at lære Den vigtigste vej til engagement både for lærer og elev ser ud til at være selve spændingen ( gyset ) ved at være lærer eller elev, at være opslugt af at undervise eller lære, følelsen af at være involveret i en læreproces og ønsket om at være en del af en bevidst udvikling hen imod større forståelse. Hattie, 2009, s. 23.

33 PLF har effekt på elevernes læring Idet vi tog højde for klassetrin og elevernes sociale baggrund, fandt vi signifikant højere præstationer blandt elever på skoler med stærke professionelle læringsfællesskaber. Vores model forklarer 85% af variationen i elevernes præstationer. En undersøgelse af 24 skoler, 609 lærere og elever Louis & Marks, 1996, S

34 Social kapital og skolekarakterer i Københavnske folkeskoler Karakter gennemsnit : Skolens sociale kapital 2010: Lav Middel Høj Antal skoler Højt 7% 36% 53% 15 Middel 53% 21% 27% 15 Lavt 40% 43% 20% 14 Antal skoler Thörnfeldt, 2014.

35 Professionel kapital indebærer metodeansvarlighed Metodefrihed Metodetvang Metodeansvarlighed Metodeansvarlighed er baseret på professionel dømmekraft, der udvikles på grundlag af både erfaringer og forskning.

36 Vi har brug for mere tid! En arbejdsplads har én kerneopgave Kerneopgaven indeholder et formål, som handler om borgeren Alle handlinger skal vurderes ud fra, om de medvirker til løsning af kerneopgaven Alle ønsker sig mere tid. Alt kan gøres bedre. Det centrale spørgsmål er, om tiden kunne have været brugt bedre.

37 Udfordringer i forbindelse med kerneopgave og kvalitet Der er ofte uenighed og uklarhed omkring kerneopgave og kvalitet. Det er uklart, hvordan kvaliteten har udviklet sig over tid. Holdningerne er stærke, men evidensen er svag. Den indikator, der bruges mest i offentligheden løfteevnen måler ikke kvalitet. Der arbejdes ikke systematisk med formativ evaluering.

38 Anerkendelse

39 Hvorfor er den kollegiale anerkendelse på de fleste skoler så lav? Lærerne ved ikke så meget om hinandens arbejde i praksis Man vil ikke være dommer eller bedrevidende i forhold til en kollega Man har ikke en kultur om at tale om dårlig kvalitet, og hvad man kan lære af det Ved ikke at snakke om undervisningens kvalitet, undgår man at snakke om dårlig kvalitet. Derved bliver det en kollektiv beskyttelse.? Hvis man ikke kan lære af fejl, fiaskoer eller lav kvalitet, er man ikke en lærende organisation

40 Anerkendelse At blive kritiseret uden grund Altid at være i fokus At modtage skamros At modtage fortjent kritik At blive set og behandlet som den, man er At modtage fortjent ros Aldrig at modtage kritik At blive negligeret og overset Ikke at få fortjent ros

41 Udfordringer om anerkendelse Anerkendelse er ikke det samme som ros. På mange skoler mangler man tradition for både ris og ros. De fleste lærere får ikke systematisk feedback på deres undervisning. Mange lærere går alene med problemerne, da de ikke er sikre på at få relevant støtte og hjælp. Mange er bange for negative konsekvenser ved at tale om problemer i undervisningen.

42 Procesretfærdighed

43 Retfærdighed på arbejdspladsen * Fordelings * Cohen-Charash retfærdighed. Bliver løn, forfremmelser, fyringer, anerkendelse, frynsegoder etc. retfærdigt fordelt? Proces retfærdighed. Er processen retfærdig? Følges anerkendte procedurer? Går det rigtigt til? & Spector, 2001.

44 Retfærdighed Retfærdighed handler ikke om at behandle alle ens. Forskellige mennesker skal behandles forskelligt. Retfærdighed handler derimod om legitimitet og transparens. Alle skal kende det grundlag, beslutninger bliver truffet på, og dette grundlag skal have legitimitet.

45 Hvordan deler man en wienerstang i 5 dele på en retfærdig måde?

46 Udfordringer med procesretfærdighed Procesretfærdighed handler om, hvordan tingene foregår på skolen. Altså om ordentlighed. Nøglebegreberne transparens og legitimitet har været udfordret af OK13 og Lov 409. Mange skoler har stadig ikke løst de problemer og konflikter, der opstod i kølvandet på OK13 og Lov 409.

47 Beslutningskapital

48 Beslutningskapital i skolen En lærer skal træffe beslutninger i situationer, der er: - komplekse - hyppige - meget forskellige Løsningen på den slags problemer findes ikke i værktøjskasser, manualer eller forskningen. Det, der kræves, er evnen til at vurdere og beslutte: Decision capital!

49 Beslutningskapital: Har I klare retningslinjer om: Brugen af ipads, iphones m.v. i timerne? Snyd, afskrift og kopiering ved skriftlige opgaver? Fremmøde, fravær m.v.? Konsekvenser af mobning blandt eleverne? Adfærd på skolen? Sprog på skolen?

50 Beslutningskapital Beslutningskapital handler ikke om, hvad vi kan blive enige om. Enighed handler mest om holdninger og er ikke nogen garanti for kvalitet. I en profession hviler beslutningskapitalen på to ting: 1. Systematiske erfaringer. 2. Viden baseret på forskning og andres systematiske erfaringer. På mange skoler er der en tendens til at erstatte evidens med holdninger.

51 Udfordringer med beslutningskapital At opbygge en høj beslutningskapital på en skole kræver en lang og sej indsats. På mange skoler træffes beslutningerne ad hoc af de enkelte ansatte (lærere, ledere, administration) uden klare fælles retningslinjer. Høj beslutningskapital giver ro på hos både lærere og elever og sparer tid til diskussioner, omgørelser af afgørelser m.v.

52 Hvad skal der gøres?

53 Hvor skal skolen begynde? OK13/15 Fordeling af arbejdsopgaver Tilstedeværelse Transparens og legitimitet Tidsregistrering Retfærdighed Kerneopgaven Kvalitet Kriterier for kvalitet Elevers motivation Evaluering Læring Fagligt samarbejde Mentorordning Samarbejde på tværs Beslutningskapital Formativ evaluering Videndeling Lederskab Anerkendende ledelse Synlig ledelse Ledelseskvalitet Godt kollegaskab Følgeskab

54 Den stærke trekant Eleverne/kursisterne Elev tilfredshed, loyalitet og medejerskab Høj social kapital og trivsel på arbejdspladsen Arbejdspladsen Høj produktivitet, kvalitet og innovation Kerneopgaven

55 To ting! De ansattes trivsel og engagement afhænger af to ting: 1. Relationerne til kolleger og ledere. At stole på hinanden og hjælpe hinanden. Fokus på ledelse og samarbejde. 2. At have et godt job. Det vil sige, at beskæftige sig med noget, der giver mening og at gøre en forskel. Fokus på kerneopgaven. Professionel kapital handler om begge dele!

56 Tre strategier Offerstrategien. Det er regeringens/samfundets skyld. Vi mangler tid og penge. NPM. Klare indikatorer for kvalitet og produktivitet. Transparens og belønning for gode resultater. Professionel kapital. Fokus på det professionelle læringsfællesskab. Metodeansvarlighed. Stadig udvikling af didaktiske og pædagogiske metoder.

57 Hvad mangler vi? Uddannelse og træning af TR, AMR og ledere. Fælles strategier for forbund og arbejdsgivere. Fora for erfaringsudveksling og information. Inddragelse af bestyrelser og beslutningstagere.

58 Professionel kapital: At investere i mennesker

59 Kilder Hvidbogen om social kapital: KG Olesen, E Thoft, P Hasle, TS Kristensen. Virksomhedens sociale kapital. NFA og AMR, P Hasle m.fl. Ledelse med social kapital. L&R Business, De skjulte velfærdsreserver. Væksthus for Ledelse, A Hargreaves & M Fullan. Professional capital. Transforming teaching in every school. Teachers College Press, TS Kristensen m.fl. Jobbet eller arbejdspladsen hvad betyder mest? En analyse af social kapital i folkeskoler. Tidsskrift for Arbejdsliv 2013;15: B Vestergaard. Fair proces. Aalborg, TRS Albrechtsen. Professionelle læringsfællesskaber teamsamarbejde og læringsfællesskaber. Dafolo, TS Kristensen. Professionel kapital på gymnasieuddannelserne en håndbog. GL, 2015.

60 Kilder H Hein. Ledelse af højt uddannede i de gymnasiale uddannelser. GL, A Hargreaves & M Fullan. Professionel kapital. Dafolo, L Qvortrup. Professionelle læringsfællesskaber. Dafolo, R Dufour m.fl. Håndbog i professionelle læringsfællesskaber. Dafolo, RJ Marzano m.fl. Næste skridt i professionelle læringsfællesskaber. Dafolo, PF Laursen. Dialog. Realistiske ambitioner for folkeskolen. Hans Reitzels Forlag, M Christensen & A Seneca. Løs din kerneopgave. Gyldendal, L Tortzen Bager. Kollegial supervision i gymnasiet. Dafolo, M Brandsen, red. Nye veje mod professionelle læringsfællesskaber. PLF i en dansk praksis. Dafolo, 2019.

Resultat af kortlægning efterår 2017 på Viborg Gymnasium & HF

Resultat af kortlægning efterår 2017 på Viborg Gymnasium & HF PROFESSIONEL KAPITAL Resultat af kortlægning efterår 2017 på Viborg Gymnasium & HF HVAD ER PROFESSIONEL KAPITAL? Professionel kapital omfatter social kapital, human kapital og beslutningskapital HUMAN

Læs mere

Resultat af kortlægning forår 2017 på Stenhus Gymnasium & HF

Resultat af kortlægning forår 2017 på Stenhus Gymnasium & HF PROFESSIONEL KAPITAL Resultat af kortlægning forår 2017 på Stenhus Gymnasium & HF HVAD ER PROFESSIONEL KAPITAL? Professionel kapital omfatter social kapital, human kapital og beslutningskapital HUMAN KAPITAL

Læs mere

Professionel Kapital på gymnasieuddannelserne

Professionel Kapital på gymnasieuddannelserne Professionel Kapital på gymnasieuddannelserne GL tilbyder, at samtlige institutioner med gymnasiale uddannelser gratis kan afdække skolens professionelle kapital enten i foråret eller i efteråret 2015.

Læs mere

Oversigt over dimensioner i GL s spørgeskema om professionel kapital, 2015

Oversigt over dimensioner i GL s spørgeskema om professionel kapital, 2015 Oversigt over dimensioner i GL s spørgeskema om professionel kapital, 2015 Spørgsmålene er i videst muligt omfang hentet fra nyeste nationale undersøgelser gennemført af NFA, Det Nationale Forskningscenter

Læs mere

Vordingborg Gymnasium & HF

Vordingborg Gymnasium & HF Vordingborg Gymnasium & HF Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) Professionel kapital 2019 forår Bestående af: Ledelse Pædagogisk personale Teknisk/administrativt personale aaa Læservejledning

Læs mere

APV - Afdækning af TAP-gruppens psykiske arbejdsmiljø 2018

APV - Afdækning af TAP-gruppens psykiske arbejdsmiljø 2018 APV - Afdækning af TAP-gruppens psykiske arbejdsmiljø 2018 Samarbejdsudvalget og Arbejdsmiljøgruppen på Sct. Knuds Gymnasium har i 2018 valgt at anvende GLs Professionel Kapital som APV. Undersøgelsen

Læs mere

Sønderborg. Afdækning af Professionel Kapital (foråret 2018) VUC Syd. Bestående af: AVU, FVU og OBU HF

Sønderborg. Afdækning af Professionel Kapital (foråret 2018) VUC Syd. Bestående af: AVU, FVU og OBU HF Sønderborg Afdækning af Professionel Kapital (foråret 2018) VUC Syd Bestående af: AVU, FVU og OBU HF aaa Sønderborg a Afdækning af Professionel Kapital (foråret 2018) Læservejledning I denne rapport er

Læs mere

Nykøbing. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC - HF-lærer

Nykøbing. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC - HF-lærer Nykøbing Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC - HF-lærer aaa Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet ved hjælp af en række dimensioner. Hver

Læs mere

Frederiksværk Gymnasium og HF

Frederiksværk Gymnasium og HF 24. marts 2017 Frederiksværk Gymnasium og HF Afdækning af Professionel Kapital foråret 2017 Bestående af: - Gymnasielærere 46 - Ledelse 4 - TAP 6 Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

Professionel og social kapital brugbare begreber i det danske gymnasium? Trykt som kronik i Gymnasieskolen, 20 marts 2014, s

Professionel og social kapital brugbare begreber i det danske gymnasium? Trykt som kronik i Gymnasieskolen, 20 marts 2014, s Professionel og social kapital brugbare begreber i det danske gymnasium? Tage Søndergård Kristensen. Professor Trykt som kronik i Gymnasieskolen, 20 marts 2014, s. 42-45. Debatten om det danske undervisningssystem

Læs mere

Administration. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC

Administration. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC Administration Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC aaa Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet ved hjælp af en række dimensioner. Hver dimension

Læs mere

1. november Herning HF & VUC. Afdækning af Professionel Kapital (efteråret 2017) Bestående af: - AVU - HF-AM - HF-DW - HF-SR - TAP

1. november Herning HF & VUC. Afdækning af Professionel Kapital (efteråret 2017) Bestående af: - AVU - HF-AM - HF-DW - HF-SR - TAP 1. november 2017 Herning HF & VUC Afdækning af Professionel Kapital (efteråret 2017) Bestående af: - AVU - HF-AM - HF-DW - HF-SR - TAP Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet

Læs mere

31. oktober Virum Gymnasium. Afdækning af Professionel Kapital efteråret Bestående af: - TAP (pedeller/sekretærer/it), lærere, ledelse

31. oktober Virum Gymnasium. Afdækning af Professionel Kapital efteråret Bestående af: - TAP (pedeller/sekretærer/it), lærere, ledelse 31. oktober 2016 Virum Gymnasium Afdækning af Professionel Kapital efteråret 2016 Bestående af: - TAP (pedeller/sekretærer/it), lærere, ledelse Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere

Nakskov Gymnasium og HF

Nakskov Gymnasium og HF 1. november 2017 Nakskov Gymnasium og HF Afdækning af Professionel Kapital (efteråret 2017) Bestående af: - Gymnasiale lærere - TAP Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet

Læs mere

THY-MORS HF & VUC. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) Professionel kapital 2019 forår. Bestående af:

THY-MORS HF & VUC. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) Professionel kapital 2019 forår. Bestående af: THY-MORS HF & VUC Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) Professionel kapital 2019 forår Bestående af: Administration AVU-lærer HF-lærer Ledelse TAP aaa Læservejledning I denne rapport er det

Læs mere

TAP. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC

TAP. Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC TAP Afdækning af Professionel Kapital (Foråret 2019) THY-MORS HF & VUC aaa Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet ved hjælp af en række dimensioner. Hver dimension er belyst

Læs mere

Fokus på psykisk arbejdsmiljø. Cand. psych. aut. Mette Mikkelsen, arbejdsmiljøcentret i Randers

Fokus på psykisk arbejdsmiljø. Cand. psych. aut. Mette Mikkelsen, arbejdsmiljøcentret i Randers Fokus på psykisk arbejdsmiljø Cand. psych. aut. Mette Mikkelsen, arbejdsmiljøcentret i Randers Udgangspunktet Vi går alle på arbejde for at bidrage med noget værdifuldt, noget vi kan være tilfredse med

Læs mere

27. oktober HF-lærere Thisted. Afdækning af Professionel Kapital Thy-Mors HF og VUC

27. oktober HF-lærere Thisted. Afdækning af Professionel Kapital Thy-Mors HF og VUC 27. oktober 2015 HF-lærere Thisted Afdækning af Professionel Kapital 2015 Thy-Mors HF og VUC Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet ved hjælp af en række dimensioner. Hver

Læs mere

VUF. Afdækning af Professionel Kapital (efterår 2018) Professionel kapital 2018 efteråret. Bestående af: ADM_TAP AVU GYM Ledelse

VUF. Afdækning af Professionel Kapital (efterår 2018) Professionel kapital 2018 efteråret. Bestående af: ADM_TAP AVU GYM Ledelse VUF Afdækning af Professionel Kapital (efterår 2018) Professionel kapital 2018 efteråret Bestående af: ADM_TAP AVU GYM Ledelse aaa Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet

Læs mere

1. november 2017 TAP. Afdækning af Professionel Kapital (efteråret 2017) Nakskov Gymnasium og HF

1. november 2017 TAP. Afdækning af Professionel Kapital (efteråret 2017) Nakskov Gymnasium og HF 1. november 2017 TAP Afdækning af Professionel Kapital (efteråret 2017) Nakskov Gymnasium og HF Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet ved hjælp af en række dimensioner.

Læs mere

Nørre Snede Erhvervsskole

Nørre Snede Erhvervsskole 11. april 2016 Nørre Snede Erhvervsskole Afdækning af Professionel Kapital foråret 2016 Bestående af: - Lærere Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet ved hjælp af en række

Læs mere

Nørre Snede Gymnasium

Nørre Snede Gymnasium 5. maj 2015 Nørre Snede Gymnasium Afdækning af Professionel Kapital 2015 EKSEMPELRAPPORT (TILFÆLDIGE DATA) Læservejledning I denne rapport er det psykiske arbejdsmiljø beskrevet ved hjælp af en række dimensioner.

Læs mere

Social kapital og psykisk arbejdsmiljø

Social kapital og psykisk arbejdsmiljø Social kapital og psykisk arbejdsmiljø v v v v FTF temadag om social kapital Aalborg Kongres og Kultur Center, 3-11-2014 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Hvordan går det med velfærdssamfundet? Væksten

Læs mere

Campus Bornholm. Afdækning af Professionel Kapital efteråret oktober Bestående af:

Campus Bornholm. Afdækning af Professionel Kapital efteråret oktober Bestående af: 31. oktober 2016 Campus Bornholm Afdækning af Professionel Kapital efteråret 2016 Bestående af: - AVU/FVU/OBU - Chefgruppe - EUD håndværkerafd. - EUD kontor-handel - EUD mad - HF lærere - HHX/HTX lærere

Læs mere

Social kapital. - værdien af det sociale fællesskab! Du er her et sted! v/ Simon Bach Nielsen Sociolog.

Social kapital. - værdien af det sociale fællesskab! Du er her et sted! v/ Simon Bach Nielsen Sociolog. Social kapital - værdien af det sociale fællesskab! v/ Simon Bach Nielsen Sociolog Du er her et sted! Program Hvad er social kapital for en størrelse? Hvordan kan vi tage fat på den sociale kapital i hverdagen?

Læs mere

Social kapital - Amagerforbrænding 12. november 2009. Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk

Social kapital - Amagerforbrænding 12. november 2009. Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk Social kapital - Amagerforbrænding 12. november 2009 Hans Hvenegaard www.teamarbejdsliv.dk Hvad er social kapital i en virksomhed? Samarbejdsevne Retfærdighed Tillid Virksomhedens sociale kapital er den

Læs mere

Social kapital, trivsel og produktivitet hvordan hænger det sammen?

Social kapital, trivsel og produktivitet hvordan hænger det sammen? Social kapital, trivsel og produktivitet hvordan hænger det sammen? v v v v Arbejdsmiljøkonference Næstved Kommune, 9-11-2016 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Hvordan går det med velfærdssamfundet?

Læs mere

Trivselsundersøgelsen Hvordan bruger vi den i praksis?

Trivselsundersøgelsen Hvordan bruger vi den i praksis? Trivselsundersøgelsen 2014. Hvordan bruger vi den i praksis? Arbejdsmiljøkonferencen 2014 NH Konference og Kursuscenter 13-11-2014 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Arbejdsmiljø er ikke helt, hvad

Læs mere

Faktaark om social kapital 2014

Faktaark om social kapital 2014 Ref. KAB/- Faktaark om social kapital 2014 12.06.2015 Indhold Baggrund: Hvad er social kapital?...2 Social kapital opdelt efter sektor...4 Social kapital opdelt efter køn...5 Sammenhæng mellem social kapital,

Læs mere

Den sociale kapitals betydning for arbejdspladsen

Den sociale kapitals betydning for arbejdspladsen Den sociale kapitals betydning for arbejdspladsen Lederkonference i Aabenraa Kommune Vingsted Konferencecenter, 13-9-2012 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Udfordringer for den offentlige sektor

Læs mere

Arbejdslivskonferencen Psykisk arbejdsmiljø

Arbejdslivskonferencen Psykisk arbejdsmiljø Arbejdslivskonferencen 2016 Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Arbejdstilsynets definition på psykisk arbejdsmiljø : Psykisk arbejdsmiljø dækker over en lang række forhold på arbejdspladsen

Læs mere

Mere om Viviane Robinson og elevcentreret ledelse

Mere om Viviane Robinson og elevcentreret ledelse Mere om Viviane Robinson og elevcentreret ledelse Skolelederne i Hørsholm 14. maj 2014 Ledelsesdimensioner Integrere pædagogisk viden i praksis k Ledelseskapaciteter Kompleks problemløsning At sætte mål

Læs mere

Vidensinformeret skoleudvikling i et ledelsesperspektiv. N.J. Fjordsgades Skole

Vidensinformeret skoleudvikling i et ledelsesperspektiv. N.J. Fjordsgades Skole Vidensinformeret skoleudvikling i et ledelsesperspektiv N.J. Fjordsgades Skole Præsentation Jette Bjørn Hansen, skoleleder på N.J. Fjordsgades Skole, Aarhus C Skoleleder, 3 pæd.ledere, adm.leder Ca 810

Læs mere

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke OM KERNEOPGAVEN OG SOCIAL KAPITAL 26. marts. 2014 Hanne V. Moltke PROGRAM Om social kapital hvad er det? Ledelsesopgaven i relation til kerneopgaven og at sætte retning Social kapital 3 dimensioner: I

Læs mere

MEDLEMSBLAD FOR GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING SÆRNUMMER OM PROFESSIONEL KAPITAL PROFESSIONEL KAPITAL HAR GIVET ET NYT FÆLLES SPROG SÆRNUMMER

MEDLEMSBLAD FOR GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING SÆRNUMMER OM PROFESSIONEL KAPITAL PROFESSIONEL KAPITAL HAR GIVET ET NYT FÆLLES SPROG SÆRNUMMER 9. NOVEMBER 2016 MEDLEMSBLAD FOR GYMNASIESKOLERNES LÆRERFORENING SÆRNUMMER SÆRNUMMER OM PROFESSIONEL KAPITAL PROFESSIONEL KAPITAL HAR GIVET ET NYT FÆLLES SPROG 4 20 28 TEMA: PROFESSIONEL KAPITAL 2014 tog

Læs mere

Fra sidevogn til kerneopgave

Fra sidevogn til kerneopgave Fra sidevogn til kerneopgave Kerneopgaven og det psykiske arbejdsmiljø BAR SOSU på Nyborg Strand Onsdag d. 25. marts 2015 Eva Thoft eth@teamarbejdsliv.dk 0045 2091 7417 KERNEOPGAVE OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ

Læs mere

Det gode samarbejde hvordan opnås det og hvad er gevinsterne?

Det gode samarbejde hvordan opnås det og hvad er gevinsterne? Det gode samarbejde hvordan opnås det og hvad er gevinsterne? SPARK konference Mandag d. 11. april 2016 Eva Thoft eth@teamarbejdsliv.dk 0045 2091 7417 12-04-2016 DET GODE SAMARBEJDE Samarbejde Kolleger

Læs mere

Tilfredshed 2012. Personalekantiner. Oktober 2012. Region Nordjylland. Svarprocent: 82% (18/22)

Tilfredshed 2012. Personalekantiner. Oktober 2012. Region Nordjylland. Svarprocent: 82% (18/22) Tilfredshed 12 Oktober 12 Region Nordjylland Svarprocent: 82% (18/22) Indhold Indhold Introduktion Information om undersøgelsen og resultatforklaring Social kapital Information og overordnede resultater

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed...

Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... Den sociale kapital på Herningsholm Erhvervsskole 2017 Indholdsfortegnelse 1 Formålet med undersøgelsen... 3 2 Hvorfor se på Den sociale kapital... 3 Tillid og magt... 3 Retfærdighed... 3 Samarbejdsevne...

Læs mere

Udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø. Konference om VIPS projektet Århus. 26-5-2008. Tage Søndergård Kristensen

Udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø. Konference om VIPS projektet Århus. 26-5-2008. Tage Søndergård Kristensen Udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø Konference om VIPS projektet Århus. 26-5-2008. Tage Søndergård Kristensen De tre sektorer ikke som vi troede Hallsten: I industrien er man ufri til at udføre en

Læs mere

Forslag til uddybende spørgsmål i dialogen om det psykiske arbejdsmiljø

Forslag til uddybende spørgsmål i dialogen om det psykiske arbejdsmiljø Trivsel 1. Er du tilfreds med dit job som helhed, alt taget i betragtning? Hvad gør os særligt tilfredse? Hvad gør os mindre tilfredse? Giv gerne nogle konkrete eksempler. 2. Føler du dig motiveret og

Læs mere

Hvordan kan der samarbejdes om at afdække det psykiske arbejdsmiljø? Arbejdsmiljøseminar Nyborg, 16-11-2015 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult

Hvordan kan der samarbejdes om at afdække det psykiske arbejdsmiljø? Arbejdsmiljøseminar Nyborg, 16-11-2015 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Hvordan kan der samarbejdes om at afdække det psykiske arbejdsmiljø? Arbejdsmiljøseminar Nyborg, 16-11-2015 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Fører trivselsmålinger til mere trivsel? De allerfleste

Læs mere

Guldkorn og diamanter i det. psykiske arbejdsmiljø 1

Guldkorn og diamanter i det. psykiske arbejdsmiljø 1 Guldkorn og diamanter i det psykiske arbejdsmiljø 1 De 6 guldkorn i psykisk arbejdsmiljø Krav i arbejdet: Tempo arbejdsmængde følelsesmæssige krav - m.v. Indflydelse: Arbejdsstedets indretning - arbejdets

Læs mere

Organisatorisk sammenhængskraft. Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller

Organisatorisk sammenhængskraft. Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller Organisatorisk sammenhængskraft Prodekan for uddannelse, HUM Lektor, phd., cand. psych. Hanne Dauer Keller Sammenhængskraft Det sociale kit Får en arbejdsdeling til at fungere Synergi teamorganisering

Læs mere

Caféworkshop om Social Kapital for arbejdsmiljøgrupper i Odder Kommune

Caféworkshop om Social Kapital for arbejdsmiljøgrupper i Odder Kommune SOCIAL KAPITAL Caféworkshop om Social Kapital for arbejdsmiljøgrupper i Odder Kommune d. 7. juni 2011 ved Cand. Psych Mette Gylling Kristensen, Orbicon 6. juni 2011 Dagens program Kl. 12.00-13.00 Kl. 13.00-14.00

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN

TRIVSELSUNDERSØGELSEN TRIVSELSUNDERSØGELSEN En måling af trivslen i Odense Kommune Trivselsrapport for Fritidsundervisning Antal inviterede: 8 Antal besvarelser: 4 Besvarelses procent: 50.00 % 01-10-2015 Den årlige trivselsundersøgelse

Læs mere

Social kapital på arbejdspladsen - Sæt tillid på dagsordenen. HK-Klubben Aalborg Universitet 9. maj 2017

Social kapital på arbejdspladsen - Sæt tillid på dagsordenen. HK-Klubben Aalborg Universitet 9. maj 2017 Social kapital på arbejdspladsen - Sæt tillid på dagsordenen HK-Klubben Aalborg Universitet 9. maj 2017 Hvem er jeg? Mads Kristoffer Lund, Projektleder og udviklingskonsulent Arbejdsmiljøsekretariatet,

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA

Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet. Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA Psykisk arbejdsmiljø og produktivitet Vilhelm Borg, Seniorforsker, NFA Malene Friis Andersen, Post.doc., NFA De næste 45 minutter Hvorfor er psykisk arbejdsmiljø så vigtig for produktiviteten? Sammenhæng

Læs mere

De 3 fluer og de tre diamanter

De 3 fluer og de tre diamanter Oplæg og drøftelse for DSR Silkeborg 24. januar 2013 v. Michael Munch-Hansen Århus 29.januar 2013 v. Michael Martini Jørgensen Herning 5. februar 2013 v. Michael Munch-Hansen De 3 fluer og de tre diamanter

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Erhvervsskolerne Aars

Erhvervsskolerne Aars Erhvervsskolerne Aars Medarbejdertrivselsundersøgelse 2016 Afdækning af samarbejdskultur samt fysisk arbejdsmiljø Erhvervsskolerne Aars Læservejledning I denne rapport er det psykiske og det fysiske arbejdsmiljø

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE PÅ SKOLERNE BØRN OG UNGE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE PÅ SKOLERNE BØRN OG UNGE 2014 TRIVSELSUNDERSØGELSE PÅ SKOLERNE BØRN OG UNGE 2014 FORORD Baggrunden for undersøgelsen: Ifølge arbejdsmiljølovgivningen skal APV en på en arbejdsplads opdateres, når der sker store forandringer, som påvirker

Læs mere

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til:

Tips & Tricks til mødeleder. Spørgekort om trivsel i virksomheden. Introduktion til: Introduktion til: Dette er et redskab til at tage en dialog om, hvordan I trives i jeres virksomhed. Redskabet består af: Denne Introduktion En liste med Tips & Tricks til den, der leder mødet 13 kort

Læs mere

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse Organisering Refleksiv kompetence Professionel Pædagogisk faglighed i Dagtilbuddet Kommunikation Pædagogisk

Læs mere

8: Social kapital. Februar 2014

8: Social kapital. Februar 2014 8: Social kapital Februar 2014 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 8: Social kapital Dette faktaark omhandler djøfernes vurdering af den sociale kapital på deres

Læs mere

VUC Storstrøm. Balance pr. 31. marts AKTIVER Note

VUC Storstrøm. Balance pr. 31. marts AKTIVER Note VUC Storstrøm Balance pr. 31. marts AKTIVER 2017 2016 2016 Note 31.03 31.03 31.12 1 Grunde/arealer 6.175.069 4.175.069 4.175.069 2 Bygninger 59.510.000 56.726.353 55.301.545 3 Ombygninger - Næstved - -

Læs mere

Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer. Seminar ved LSP 27.05.2014

Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer. Seminar ved LSP 27.05.2014 Skolen i en reformtid muligheder og udfordringer Seminar ved LSP 27.05.2014 Reformen Faglig løft af folkeskolen har 3 overordnede mål MÅL: 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige,

Læs mere

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence

Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse. Samarbejdskompetence Dagtilbud - vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse Organisering Refleksiv kompetence Professionel Pædagogisk faglighed i Dagtilbuddet Kommunikation Pædagogisk

Læs mere

Social kapital en ressource, der er værd at kende

Social kapital en ressource, der er værd at kende Social kapital en ressource, der er værd at kende TR Årskonference 3. september 2012 Jon Ranheimsæter Eva Thoft, Arbejdsmiljøkonsulent Hospitaler under nedskæring 2 hospitaler med 24 afdelinger under nedskæring

Læs mere

Tillidsbaseret ledelse sæt medarbejderne fri. Comwell, Kolding KL s Ledertræf, 8-9-2011 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult

Tillidsbaseret ledelse sæt medarbejderne fri. Comwell, Kolding KL s Ledertræf, 8-9-2011 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Tillidsbaseret ledelse sæt medarbejderne fri Comwell, Kolding KL s Ledertræf, 8-9-2011 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Paradokser i den offentlige sektor Alle taler om nedskæringer, også på områder,

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og samarbejde

Psykisk arbejdsmiljø og samarbejde Psykisk arbejdsmiljø og samarbejde Seniorforsker Thomas Clausen, tcl@nrcwe.dk Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) 25. marts 2015 Psykisk arbejdsmiljø og samarbejde Hvad er psykisk arbejdsmiljø?

Læs mere

Social kapital en ressource det er værd at kende

Social kapital en ressource det er værd at kende Social kapital en ressource det er værd at kende PIONER-projektet Områdeseminarer efterår 2012 S ht, Grontmij A/S Copyrigh Eva Thoft, Arbejdsmiljøkonsulent Hvorfor er social kapital interessant? En ny

Læs mere

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds,

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, Værdigrundlag for samarbejde mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, BUPL, FOA og Fagenheden Skole Indhold Indledning... 2 Formål... 2 Værdier... 3 Ordentlighed... 3 Fællesskab...

Læs mere

Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha?

Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha? Hvis Psykisk arbejdsmiljø var en plante hvilke vækstbetingelser skulle den da ha? 1 Psykisk arbejdsmiljø Arbejdstilsynets definition på psykisk arbejdsmiljø : Psykisk arbejdsmiljø dækker over en lang række

Læs mere

Social kapital en ressource der er værd at kende

Social kapital en ressource der er værd at kende Social kapital en ressource der er værd at kende Ergoterapeutforeningen d. 17. april 2013 Eva Thoft, Arbejdsmiljøkonsulent Hvorfor er social kapital interessant? En ny platform for udvikling af arbejdspladsen

Læs mere

Kvalitet i Skolepraktik Projektlederværksted Indlæg om Instruktørtrivsel Den 14. juni 2012. Kvalitet i SKP. Instruktørtrivsel

Kvalitet i Skolepraktik Projektlederværksted Indlæg om Instruktørtrivsel Den 14. juni 2012. Kvalitet i SKP. Instruktørtrivsel Kvalitet i Skolepraktik Projektlederværksted Indlæg om Instruktørtrivsel Den 14. juni 2012 Kvalitet i SKP Instruktørtrivsel Erhvervspsykologer med mere end 20 års erfaring indenfor: Organisations udvikling

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 88% TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse 2014 - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelse. I rapporten benchmarkes

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 97% TRIVSELSUNDERSØGELSE LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen. I rapporten benchmarkes til målingen

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 100% TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse 2014 - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen 2014. I rapporten benchmarkes

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 53% TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen 2014. I rapporten benchmarkes til målingen på

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 67% TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen 2014. I rapporten benchmarkes til målingen på

Læs mere

Arbejdsmiljø en medspiller i forandringsprocesser

Arbejdsmiljø en medspiller i forandringsprocesser Arbejdsmiljø en medspiller i forandringsprocesser Dialog og samarbejde på gymnasiale arbejdspladser Vejle, den 7. februar 2017 Hans Hvenegaard hhv@teamarbejdsliv.dk DISPOSITION Arbejdsmiljø Tanker og refleksioner

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 78% TRIVSELSUNDERSØGELSE 20 Trivselsundersøgelse 20 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse 20 - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 84% TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse 2014 - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelse. I rapporten benchmarkes

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 100% TRIVSELSUNDERSØGELSE LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen. I rapporten benchmarkes til

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 81% TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelse. I rapporten benchmarkes til målingen på niveauet

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: % TRIVSELSUNDERSØGELSE LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen. I rapporten benchmarkes til målingen på niveauet ovenfor,

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: 97 Svarprocent: 81% TRIVSELSUNDERSØGELSE LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen. I rapporten benchmarkes til målingen på niveauet

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 96% TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse 2014 - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelse. I rapporten benchmarkes

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress

Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Godt psykisk arbejdsmiljø som forebyggelse af stress Hvad kan lederen gøre? v. Marie Kingston, autoriseret psykolog og organisationskonsulent Indsats for det psykosociale arbejdsmiljø kan betale sig Hvad

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: % TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen 2014. I rapporten benchmarkes til målingen på niveauet

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 Halsnæs Kommune beelser: Svarprocent: 100% TRIVSELSUNDERSØGELSE 20 Trivselsundersøgelse 20 LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - Trivselsundersøgelse 20 - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen

Læs mere

Pædagogisk didaktisk grundlag for TECHCOLLEGE

Pædagogisk didaktisk grundlag for TECHCOLLEGE Pædagogisk didaktisk grundlag for TECHCOLLEGE Pædagogisk og didaktisk grundlag er fundamentet for det skole-og studiemiljø som TECHCOLLEGE vil kendes på - en fælles pædagogisk kultur. Grundlaget afspejler

Læs mere

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard

Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Spørgsmål i DI s ledelsesscoreboard Herunder kan du læse de spørgsmål, som stilles i forbindelse med undersøgelsen. Både medarbejdere og ledere bliver stillet 88 spørgsmål. Herudover vil ledergruppen blive

Læs mere

Social kapital i skolen vejen til bedre trivsel og kvalitet?

Social kapital i skolen vejen til bedre trivsel og kvalitet? i skolen vejen til bedre trivsel og kvalitet? Resultater fra en undersøgelse af københavnske skoler Af Tage Søndergård Kristensen, arbejdsmiljøforsker, mag.scient.soc. & dr.med. Et nyt begreb er ved at

Læs mere

DET LÆRINGSORIENTEREDE TEAMMØDE. Hvad forskning siger om effektive team

DET LÆRINGSORIENTEREDE TEAMMØDE. Hvad forskning siger om effektive team DET LÆRINGSORIENTEREDE TEAMMØDE Oversigt Hvad forskning siger om effektive team Synlig læring i lærerteamet Mødedagsorden som værktøj Organisering i lærerteam er almindeligt i folkeskolen forskellige typer

Læs mere

Velkommen til workshop. - Psykisk arbejdsmiljø hvad er det? Den 2. Juni 2013

Velkommen til workshop. - Psykisk arbejdsmiljø hvad er det? Den 2. Juni 2013 Velkommen til workshop - Psykisk arbejdsmiljø hvad er det? Den 2. Juni 2013 Program den 2. juni 2013 Præsentation af konsulenter Foreløbige resultater af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken De seks

Læs mere

Ledelse med sociale kapital - Find ressourcer i organisationen

Ledelse med sociale kapital - Find ressourcer i organisationen Ledelse med sociale kapital - Find ressourcer i organisationen AM 2010 d. 8. november 2010 Eva Thoft: Arbejdsmiljø & kommunikation i Grontmij Carl Bro Indhold: Hvad er social kapital? Lidt begrebsgymnastik

Læs mere

Trivselsrapport for 2 BKF - By- og Kulturforvaltningen

Trivselsrapport for 2 BKF - By- og Kulturforvaltningen TRIVSELSUNDERSØGELSEN En måling af trivslen i Odense Kommune Trivselsrapport for 2 BKF - By- og Kulturforvaltningen Antal inviterede: 1306 Antal besvarelser: 1022 Besvarelses procent: 78.25 % 23-09-2016

Læs mere

ERFARINGER MED PROFESSIONEL KAPITAL I PRAKSIS ERFARINGER MED PROFESSIONEL KAPITAL I PRAKSIS 1

ERFARINGER MED PROFESSIONEL KAPITAL I PRAKSIS ERFARINGER MED PROFESSIONEL KAPITAL I PRAKSIS 1 ERFARINGER MED PROFESSIONEL KAPITAL I PRAKSIS ERFARINGER MED PROFESSIONEL KAPITAL I PRAKSIS 1 INDHOLD FORORD... 3 PROFESSIONEL KAPITAL I PRAKSIS... 4 TRE PROJEKTSKOLERS ARBEJDE... 4 CASE 1... 6 Initiativ

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 beelser: 445 Svarprocent: 83% TRIVSELSUNDERSØGELSE LÆSEVEJLEDNING 01 Rapport - - Denne rapport sammenfatter erne af trivselsundersøgelsen. I rapporten benchmarkes til målingen på niveauet ovenfor, således

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11)

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) Indhold Del 1 Del 2 Introduktion Svarfordelinger Temaoversigt Største positive og negative

Læs mere

Agenda. Region Nordjylland kort fortalt Tilfredshed i Region Nordjylland Social kapital i Region Nordjylland Eksempler fra praksis

Agenda. Region Nordjylland kort fortalt Tilfredshed i Region Nordjylland Social kapital i Region Nordjylland Eksempler fra praksis Agenda Region Nordjylland kort fortalt Tilfredshed i Region Nordjylland Social kapital i Region Nordjylland Eksempler fra praksis Region Nordjylland - med kommuner 7.933,32 km² 579.829 indbyggere 11 kommuner

Læs mere

Social kapital når relationer skaber sunde virksomheder

Social kapital når relationer skaber sunde virksomheder Social kapital når relationer skaber sunde virksomheder Arbejdslivskonference d. 21. juni 2011 Eva Thoft: Arbejdsmiljø & kommunikation i Grontmij Indhold: Hvad er social kapital? Social kapital i tal Kerneopgaven

Læs mere

Dataliteracy - fra data til god undervisning

Dataliteracy - fra data til god undervisning Gør tanke til handling VIA University College Dataliteracy - fra data til god undervisning Martin Søland Klausen, VIA University College 1 Fra data til bedre undervisning 1. Hvorfor data? Bedre resultater

Læs mere

Hvordan skaber vi en lærende kultur på skolen? Læringscenterets dag - den 29. august 2019

Hvordan skaber vi en lærende kultur på skolen? Læringscenterets dag - den 29. august 2019 Hvordan skaber vi en lærende kultur på skolen? Læringscenterets dag - den 29. august 2019 v/ Line Maxen, pædagogisk konsulent, CFU Absalon Mail: lima@pha.dk Mobil: 7248 1949 PROGRAM FOR WORKSHOP Den lærende

Læs mere

Social kapital i Virksomhed X SAMMENFATNINGSRAPPORT CASPER RAVN FAGLIG, SAGSBEHANDLER & HENRIK RASMUSSEN, ØKONOM. HK DANMARK Analyse

Social kapital i Virksomhed X SAMMENFATNINGSRAPPORT CASPER RAVN FAGLIG, SAGSBEHANDLER & HENRIK RASMUSSEN, ØKONOM. HK DANMARK Analyse 215 i Virksomhed X SAMMENFATNINGSRAPPORT CASPER RAVN FAGLIG, SAGSBEHANDLER & HENRIK RASMUSSEN, ØKONOM HK DANMARK Analyse på arbejdspladsen Denne rapport bygger på en undersøgelse om social kapital blandt

Læs mere

Medarbejdertrivselsundersøgelse Roskilde Tekniske Skole. Skolerapport. Svarprocent: 88% (371/422)

Medarbejdertrivselsundersøgelse Roskilde Tekniske Skole. Skolerapport. Svarprocent: 88% (371/422) Medarbejdertrivselsundersøgelse 2017 Roskilde Tekniske Skole Svarprocent: 88% (371/422) Skolerapport Model ENNOVA ENGAGEMENT MODEL Drivkræfter Engagement Overordnet ledelse Nærmeste leder Samarbejde Tilfredshed

Læs mere