Aktivitetskatalog. Svendborg Gymnasium & HF. Et tilbud til folkeskoler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktivitetskatalog. Svendborg Gymnasium & HF. Et tilbud til folkeskoler"

Transkript

1 Aktivitetskatalog Svendborg Gymnasium & HF Et tilbud til folkeskoler

2 Kataloget er produceret af en arbejdsgruppe bestående af 12 af gymnasiets lærere, som repræsenterer en lang række fag. Vi håber aktiviteterne vil blive taget godt i mod på skolerne. Vores ønske er fortløbende at justere aktiviteterne, meget gerne i dialog med jer. Derfor håber vi, at I sammen med jeres elever finder idéerne interessante og får lyst til at besøge os i foråret Jeg kontaktes på: Telefon: ts@svendborg-gym.dk Jeg vil formidle kontakten til relevante faglærere, der sammen med elever skal være ansvarlige for aktiviteterne. Vi glæder os til at se jer på Svendborg Gymnasium og HF. Med venlig hilsen Tine Spanggaard Uddannelseschef

3 Aktiviteter indenfor humanistiske fag Dansk Nedenfor er præsenteret nogle forslag til emner, som gymnasieelever arbejder med i dansk, og som egner sig til at blive formidlet af gymnasieeleverne til folkeskoleelever. Vi forestiller os, at folkeskoleeleverne ofte møder de samme emner/temaer i den daglige danskundervisning, men at gymnasieelevernes formidling vil gøre det klart, hvad forskellen er på fokus og fagligt niveau mellem folkeskolen og gymnasiet. Samtidig tænker vi, at et elevsamarbejde på tværs af folkeskole og gymnasium vil være motiverende for læringen hos begge elevgrupper. Gymnasieeleverne kan formidle deres viden til folkeskoleeleverne ved eksempelvis at lave et miniundervisningsforløb med en blanding af elevpræsentationer, gruppearbejde og vejledning. Man kan forestille sig, at begge elevgrupper har arbejdet med samme emne på forhånd. Undervisningen kan enten foregå på gymnasiet eller på folkeskolen. Dansk i gymnasiet består af de 3 områder litteratur, sprog og medier. Pindene inden for disse 3 hovedområder er blot tænkt som eksempler og kan rettes til efter den enkelte klasse og lærers ønsker. For hvert af de 3 områder har vi forsøgt at uddybe mulighederne i et enkelt af emneeksemplerne. Litteratur: Læsning af et forfatterskab Læsning af en genre Litteraturhistorie - tematisk læsning: Os og det andet Eksempel: Litteraturhistorie - tematisk læsning: Os og det andet Målet med forløbet er at give eleverne en bevidsthed om forskellige litteraturhistoriske perioders sammenhæng og forskelligheder. Udgangspunktet for forløbet er, hvordan fænomenet det andet defineres og forstås. Eleverne arbejder med nedslag i forskellige litteraturhistoriske perioder, hvor de skal analysere tekster med fokus på, hvad det andet er, og de skal forklare, hvorfor det andet opfattes forskelligt i de perioder, de arbejder med. Sprog: Almen Sprogforståelse: Grammatik-kursus med fokus på sætningsanalyse Retorik og argumentation i politiske taler Metaforer i kærlighedsdigte Eksempel: Retorik og argumentation i politiske taler Målet med forløbet er at gøre eleverne bevidste om, hvor stor en del af et budskab selve ordvalget er. Eleverne præsenteres for danskfaglige begreber knyttet til sproglige billeder, sætningsstrukturer, brug af personlige pronominer osv. Helt konkret skal eleverne dels analysere uddrag fra en række taler og dels selv skrive taler, som de også skal fremføre. Der kan altså også arbejdes med, hvordan man holder en tale, så den overbeviser ens tilhørere.

4 Medier: Nyhedsformidling. Mediernes rolle i dag - hvordan arbejder journalisterne og hvorfor? Hvilken magt har medierne i dag? Dokumentarfilm som genre Tegneserien som litterært værk Eksempel: Nyhedsformidling. Mediernes rolle i dag - hvordan arbejder journalisterne og hvorfor? Hvilken magt har medierne i dag? Målet med forløbet er, at eleverne bliver bevidste om ændringen i mediebilledet i det senmoderne samfund, hvor der er kommet flere medier, og mulighederne for at søge information for den enkelte er blevet enorme. Eleverne præsenteres for analyseredskaber til sproglig analyse, diskursanalyse og viden om de journalistiske nyhedskriterier, der klæder dem på til selv at lave en medieanalyse, hvor de analyserer forskellige former for nyhedstekster - på nettet, i den daglige avis (i papirform) og i TV.

5 Sprogfag (tysk, engelsk, spansk og fransk) Præsentation af et nyt sprog (spansk/fransk) Gymnasieelever underviser en folkeskoleklasse Sted: Egen skole Indhold: Lære at udtale alfabetet og tallene fra 0-9 på spansk Lære at sige hej og farvel, navn.., alder.., jeg bor.., jeg kan lide... Lære udenad (individuel opgave) Spontan samtale på gulvet sammen med læreren (klasse/par-undervisning) Tallene studeres og læres, eleverne udveksler mobiltelefonnummer, så de sender hinanden en SMS på spansk (klasse/par-undervisning) Samarbejde om elevprodukter (engelsk, tysk, spansk) Et samarbejde mellem grundskoleelever og gymnasieelever om et fælles emne over mere end et modul, hvor der skal udarbejdes et anvendelsesorienteret produkt: en blog, en avisartikel, en flyer, et manuskript til en film, der efterfølgende skal optages. Gymnasieeleverne fungerer som ressourcepersoner, da de kan overskue større sproglige udfordringer, har et bredere ordforråd og er mere reflekterede i forhold til tekstlæsning. I tysk kunne eleverne eksempelvis samarbejde om "Landeskunde" med fokus på byerne Hamburg, München eller Berlin. Her skal de skrive en rejseblog eller en rejseartikel om den pågældende by. De kunne også samarbejde om emnet "Immigration in Deutschland", der diskuterer de sociale og kulturelle problemstillinger samfundet står over for. Eleverne kan således arbejde med konkrete nyheder, immigrantlitteratur eller spillefilm om det at være nytysker. Her kan de i fællesskab skrive en formidlingsartikel, en filmanmeldelse eller manuskript til en nyhedsudsendelse, som de efterfølgende optager. Som forarbejde til det fælles projekt arbejder de to skolegrupper med kernestoffet hver for sig og samles herefter om det fælles projekt ud fra deres forskellige forudsætninger. Modulet kan tage udgangspunkt i en tekst som klassen i forvejen skal læse og dermed lader modulet sig placere midt i et allerede defineret og etableret forløb.

6 Tandemundervisning (spansk, tysk, engelsk) Dette forløb er et fællesforløb for en gymnasieklasse og en folkeskoleklasse og afholdes på Svendborg Gymnasium. Modulet kan tage udgangspunkt i en grammatisk, indholdsmæssig eller tematisk problemstilling, som klassen i forvejen arbejder med. Derved lader modulet sig placere midt i et allerede defineret og etableret forløb. Indhold: Isbryderen: Eleverne (alle) kommer med en præsentation af sig selv på fremmedsproget (meget gerne en fiktiv) Opgaveløsning i par eller tre og tre (begge klasser repræsenteret i hvert par). Opgaven kan være grammatisk, arbejde med ordforråd (danne sætninger), søge information, etc. Opsamling i klassen (kan være fremlæggelse af et fælles produkt). Værktøjer til at udtrykke meninger mundtligt og skriftlig på 2. fremmedsprog (tysk, spansk, fransk) I dette forløb som løber over to moduler (2 x 90 minutter) fokuseres på at kunne tage ordet og meningstilkendegive i større og mindre omfang mundtligt såvel som skriftligt. Forløbet afholdes på Svendborg Gymnasium med udvalgte elever fra folkeskole- og gymnasieklasser. Eleverne blandes. Første modul 1. sekvens: Klasseintroduktion: gambitter, tur-tagning, sætningsrytme og holdningsverber 2. sekvens: Opvarmning: dramaturgiske samtaleøvelser der træner de introducerede gambitter, tur-tagning med diskursmarkører og sætningsrytme. Her er fokus desuden på selvregistrering og rumfornemmelse for at modvirke nervøsitet og generthed. 3. sekvens: Spontan beskrivelse af menneskelige stilbilleder med brug af meningstilkendegivelser og diskursmarkører. 4. sekvens: Mundtligt arbejde med småproblematikker i grupper Andet modul 1. sekvens: Meningstilkendegivelse på chat-plan 2. sekvens: Diskussionsdebatter omkring større problematikker i større grupper 3. sekvens: Brevkorrespondance i par (evt. med peer-peer korrektur)

7 Dansk og sprogfag "Lær at argumentere for en holdning - den faglige analyse" Kan dine elever analysere en fiktionstekst uden at bruge ordene jeg synes/mener/tror? Denne aktivitet henvender sig til overbygningseleverne, der skal lære at argumentere fagligt, når de analyserer tekster. Eleverne vil blive præsenteret for, hvad det vil sige at skelne mellem det faglige og det private selv, og hvordan de konkret og sprogligt skal formulere sig når de skal overholde de faglige krav. Modulet kan tage udgangspunkt i en tekst som klassen i forvejen skal læse og dermed lader modulet sig placere midt i et allerede defineret og etableret forløb som fx novelle-, lyrik- eller romanlæsning. Religion Tandemundervisning Kender dine elever f.eks kvadratrod Jesus, eller ved de hvad en myte og et ritual er for noget? Vi kan tilbyde et samarbejde mellem elever fra folkeskolen, og de elever, der har valgt at fordybe sig i religion på B niveau i gymnasiet. Eleverne på religionsholdene vil f.eks. kunne introducere en folkeskoleklasse for en eller flere af de begreber, man arbejder med i undervisningen på gymnasiet. Materiale og fokus kan aftales efter behov. Der er også mulighed for at opleve eleverne in action under naturvidenskabsfestivallen. Lærer til lærer Ved vi egentlig, hvad eleverne lærer i folkeskolens religionsundervisning? Og ved du, hvad eleverne skal lære i gymnasiet? Vi er altid åbne overfor ønsker om lærer-samarbejde. Kom og besøg os, og få en snak om hvad religion i gymnasiet er, og kig gerne med i undervisningen. Vi vil altid gerne klædes bedre på til at møde eleverne når de starter på gymnasiet, og også gerne komme på besøg hos jer, for at sikre en bedre overgang fra folkeskolen til gymnasiet.

8 Aktiviteter indenfor naturvidenskab Herunder tilbud til klasser i folkeskolens overbygning om undervisning og eksperimentelt arbejde indenfor naturvidenskab. Aktiviteterne vil inddrage folkeskoleklassens egne lærere, og dette samarbejde skulle gerne øge elevernes interesse for naturvidenskabelige fag og emner. Nedenfor findes både aktiviteter der afholdes på gymnasiet samt aktiviteter hvor gymnasiets elever besøger skolen, ligesom de forskellige eksperimenter kan kombineres så forløbet strækker sig over en dags varighed. Endvidere vil vi løbende udbyde forskellige faglige eksperimentelle kurser for grundskolens lærere. 1. Klassen er på besøg på gymnasiet Kulhydrater: Eleveksperiment: smagsvurdering af mono-, di- og polysacchariders sødeevne Eleveksperiment: hvordan skelner man mellem mono- og disaccharider i læskedrikke og juice (Barfods prøve) Eleveksperiment: påvisning af stivelse i madvarer Eleveksperiment: påvisning af monosaccharid i vingummibamser (Barfods prøve) Eleveksperiment: sølvspejl med vingummibamser (Tollens test) Eleveksperiment: påvisning af stivelse i vingummibamser Demoforsøg: vingummibamse i flammende inferno Fyrværkerikemi: Oplæg om brandtrekanten Eleveksperiment: fremstilling af sortkrudt efter forskellige gamle opskrifter Eleveksperiment: dannelsen af fyrværkerifarver Eleveksperiment: fremstilling af stjernekaster Demonstration af afbrænding af almindeligt vat og skydebomuld Eleveksperiment: affyring af en lille hjemmelavet bordbombe Videoklip om fyrværkeriskader og sikkerhed C-vitamin: Eleveksperiment: små kvalitative undersøgelser med påvisning af C-vitamin i forskellige fødevarer, C-vitamin som syre, C-vitamin som antioxidant Eleveksperiment: bestemmelse af C-vitaminindholdet i forskellige juicer og friskpresset saft (titrering med brug af standardkurve) Fedtstoffer : Eleveksperiment: bestemmelse af fedtindholdet i chips, avocado, banan eller lign. Eleveksperiment: undersøgelse af umættethed af fedtstoffer Bageri: Hvad er det der får bagværket til at hæve og blive luftigt? Hvad sker der hvis man bruger andre hævemidler end der står i opskriften? Eleveksperimenter med bagning.

9 Sodavand: (alle 3 eksperimenter kan ikke nås på 90 minutter) Eleveksperiment: bestemmelse af farvestofindholdet i sodavand (spektrofotometrisk bestemmelse med standardkurve) Eleveksperiment: bestemmelse af syreindholdet i sodavand, titrering med måling af ph med phmeter Eleveksperiment: udtræk af koffein fra cola eller red bull Salte: Eleveksperiment: genfind et salt (kaliumnitrat) fra en forurenet prøve (herunder trænes en række forskellige laboratorieteknikker) Eleveksperiment: bestem saltindholdet i havvand, sved eller øjenbadevand (titrering med brug af standardkurve) Eleveksperiment: kuldeposer, hvad er der i og hvor kolde bliver de? Anvendelser af enzymer i hverdagen: Eleveksperiment: nedbrydning af stivelse med spytamylase Eleveksperiment: enzymatisk spaltning af hydrogenperoxid Eleveksperiment: undersøgelse af enzymers funktion i vaskepulver (>90 minutter) Eleveksperiment: enzymmængdens indflydelse på ostefremstilling (>90 minutter) Eleveksperiment: enzymers betydning for æblejuice produktion(>90 minutter) Eleveksperiment: enzymers betydning ved bagning af brød (>90 minutter) Lyd og musik: Eleveksperiment: hvad bestemmer resonansfrekvensen for et rør? Demonstration: overtoner fra forskellige instrumenter Demonstration: hvad bestemmer frekvensen af en streng? Lys og farver: Eleveksperiment A: spektre fra forskellige lyskilder (f.eks. glødepære, spare pære, lysstofrør, kulørt pære, laser, diodelygte, halogenpære, stearinlys håndspektrometer Eleveksperiment B: blanding af farver, skyggefarver, farvecirkel. Demonstration: spektrum af glødepære, spare pære, farvet sodavand (PC+DIVA) NB. Hvis eleverne alle skal nå både forsøg A og B er 90 min. for lidt. Optik: Eleveksperimenter: spredelinse, samlelinse, briller, brydning, totalrefleksion, brydningsindeks Oplæg om brændpunkt og brillestyrke Optik + uorganisk kemi: Eleveksperiment: byg dit eget kamera og fremstil dit eget fotopapir Mekanik og eksplosioner, raketaffyring: Byg og affyr raketter, find ud af hvordan du får den længst muligt væk og beregn hvor meget energi du får sendt raketten af sted med.

10 DNA, kriminal- og faderskabssager Eleveksperiment: bestem hvem gerningsmanden er, eller hvem der kan være faderen til barnet (DNA profiler vha. gelelektroforese) Test dig selv Puls, blodtryk, måling af vitalkapacitet, måling af peakflow, styrkemåling hænder, BMI, taljemål, kondition, hoppehøjde, smidighed, statisk udholdenhed, balance Krop og energi Kostanalyse Bakterier Bakterier i vores omgivelser Bakterier og antibiotikaresistens Mikroskopi Mikroskopi af planteceller, dyreceller, præparater Mikroskopi af daphnier (krebsdyr) Påvirkning af daphniers hjerterytme med forskellige stoffer Dissektioner Dissektion af svinehjerte, pluks Dissektion af blåmusling Dissektion af fisk Økologiske forsøg Andemad: test din shampoo på andemad Næringssalte og plantevækst Næringssaltes betydning for planters vækst Fotosyntese og respiration Påvisning af fotosyntese og respiration

11 Laktoseintolerance Enzymers omsætning af mælkesukker Arv og blod Blodtypebestemmelse hvilken blodtype har du? Bestemmelse af klassens blodtyper, genetik bag ABOsystemet, Rhesussystemet og bloddonation hvem kan modtage blod fra hvem? Måling af reaktionstid Eleveksperiment: eleverne måler deres reaktionstid individuelt og i grupper. Større kemiske synteser Syntese af acetylsalicylsyre (=aspirin) med efterfølgende oprensning og renhedstest (>90 minutter) 2. Klassen får besøg af elever fra SG Salmiak Demonstration af reaktion mellem ammoniak og saltsyre til dannelsen af salmiak ved en syre-base reaktion som følges ved måling af ph med ph-meter Demonstration af røgringe = salmiaktåge Eleveksperiment: påvisning af salmiak i spejderhagl (de enkelte ioner påvises ved simple kemiske reaktioner, først på ægte salmiak dernæst på spejderhagl) Ægget fra yderst til inderst: Demonstration af kalks reaktion med syre herefter påvisning af at æggeskallen er lavet af kalk (kan også udføres som eleveksperiment) Demonstration af det svulmende æg Eleveksperiment: måling af ph på æggehviden Eleveksperiment: påvisning af protein i æggehvide og æggeblomme Eleveksperiment: dannelsen af jernsulfid i grænselaget mellem æggeblomme og æggehvide (den grimme grå ring) Eleveksperiment: æggeblommen som emulgator Syre-base kemi: Demonstration af ph i forskellige opløsninger med ph-meter og dataopsamling Demonstration af optegning af en titrerkurve Eleveksperiment: er der mere syre i citronsaft end i appelsinsaft (neutralisering) Eleveksperiment: fremstilling af boblepulver Grønne blade. Hvordan bliver de brune? Hvorfor ser de grønne ud? Eleveksperiment: farvestoffer i grønne blade bestemmes ved TLC Demonstration: efterårsfarver, lys gennem klorofylopløsning og farvet sodavand (OHP/PC) Subtraktiv farvedannelse, farvecirkel Demonstration: additiv farveblanding (2 lysbilledapparater eller 2 OHP)

12 Radioaktivitet: (Demonstrationer) Opsamling af støv og luft fra kælder Bestemmelse af halveringstid ved dataopsamling ( 137 Ba *, 234 Pa * ) Gæt et tal: forskellige henfald, gennemtrængelighed, tilfældighed Måling på det opsamlede støv og luft fra kælder ( Anvendelser: Er en beholder fyldt? Tykkelsesmåling. 3. Spotkurser for lærere I foråret tilbydes kursus i mikroskala-eksperimenter i kemi på Svendborg Gymnasium.

Bilag til Sciencestrategien 0-18 år i Svendborg Kommune 2013-15 24. januar 2013

Bilag til Sciencestrategien 0-18 år i Svendborg Kommune 2013-15 24. januar 2013 Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 www.svendborg.dk Bilag til Sciencestrategien 0-18 år i Svendborg Kommune 2013-15 24. januar 2013 Bilag 1. Arbejdsgruppens anbefalinger

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, skoleår 2014/2015 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi,

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleår 15/16, eksamen maj-juni 16 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Kolding HF og VUC HF

Læs mere

1b. Mat A, Kemi A, Fys B

1b. Mat A, Kemi A, Fys B Studieretningsbeskrivelse for 1b. Mat A, Kemi A, Fys B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 15 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Vest, Esbjerg Hf/hfe Biologi C Sussi Tobiasen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2013/2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 12 Institution Københavns Tekniske Skole, Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 15 Institution VUC Vest, Esbjerg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Biologi C Anna Muff

Læs mere

1a. Mat A, Fys A, Kemi B

1a. Mat A, Fys A, Kemi B Studieretningsbeskrivelse for 1a. Mat A, Fys A, Kemi B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2013 juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns tekniske Skole Htx-Vibenhus

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/Juni 2018 Institution HF & VUC Nordsjælland, Hillerød afdeling Uddannelse Fag og niveau Lærer HF IN Biologi

Læs mere

Klare MÅL. Naturfag F/E

Klare MÅL. Naturfag F/E Klare MÅL Naturfag F/E 2 Naturfag F/E Fagets Mål 1. Eleven har kendskab til naturfaglige begreber og enkle modeller, så eleven kan forklare erhvervsfaglige problemstillinger med naturfagligt indhold. 2.

Læs mere

BOOK EN DAG EN GYMNSASIEELEV ELLER BEGGE DELE

BOOK EN DAG EN GYMNSASIEELEV ELLER BEGGE DELE Tilbud til klasser i folkeskolens overbygning og 7. klasse BOOK EN DAG EN GYMNSASIEELEV ELLER BEGGE DELE Giv din klasse en anderledes faglig oplevelse: Book en dag på Midtfyns Gymnasium Du kan sammensætte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE

Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE Undervisningsbeskrivelse for: 1bic14e 0813 Biologi C, HFE Fag: Biologi C, HFE Niveau: C Institution: VUC Fredericia (607247) Hold: Biologi C enkeltfag Alle Termin: Juni 2014 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e):

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution Vid gymnasier/viden Djurs Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Kemi B Hanne Lind

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2013-juli 2014 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) stx Biologi c-niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: bic124

Undervisningsbeskrivelse for: bic124 Undervisningsbeskrivelse for: bic124 Fag: Biologi C, HFE Niveau: C Institution: Herning HF og VUC (657248) Hold: biologi C dag Termin: Juni2015 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e): Steen Egholm Engelbøl

Læs mere

Herning HF og VUC 17bic / HP. kort forklare opbygningen af pro- og eukaryote celler og gennemgå forskelle mellem dem.

Herning HF og VUC 17bic / HP. kort forklare opbygningen af pro- og eukaryote celler og gennemgå forskelle mellem dem. Hold: 17Bic02 (biologi C, Hfe) Underviser: Anna Sofie Pedersen Eksamensdato: 8. juni, 2018 ORDLYD FOR EKSAMENSSPØRGSMÅL 1-20 SPØRGSMÅL 1 og 2: Celler og cellefunktioner kort forklare opbygningen af pro-

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2014 Institution Vuc Vejle Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig faggruppe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 11/12 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleår 14/15, eksamen maj-juni 15 Institution Kolding HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: bic126

Undervisningsbeskrivelse for: bic126 Undervisningsbeskrivelse for: bic126 Fag: Biologi C, HFE Niveau: C Institution: Herning HF og VUC (657248) Hold: biologi C dag Termin: Juni 2017 Uddannelse: HF-enkeltfag Lærer(e): Steen Egholm Engelbøl

Læs mere

Cellen og dens funktioner

Cellen og dens funktioner Eksamensopgaver Biologi C, 17bic80 6. og 7. juni 2018 1 Cellen og dens funktioner 1. Redegør for hvordan eukaryote og prokaryote celler i hovedtræk er opbygget, herunder skal du gøre rede for forskelle

Læs mere

Side 1 af 5. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin August 2012 juni 2013

Side 1 af 5. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin August 2012 juni 2013 Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012 juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns tekniske Skole Htx-Vibenhus

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Dec jan 11/12 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer stx Biologi C Inger Klit Schierup Hold 2.c Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel

Læs mere

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, skoleår 2013/2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2009 juni 2010 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns tekniske Skole Htx-Vibenhus

Læs mere

Erfaringer med den ny læreplan

Erfaringer med den ny læreplan Erfaringer med den ny læreplan Den grønne mappe Informationsbrev til alle elever om indholdet af NF Journalskrivning i naturvidenskabelige fag Rapportskrivning i naturvidenskabelige fag Minivejledning

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Biologi Skoleår: 2016/2017 Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August- September Ernæring og livets kemi Fedtstoffer Stofskifte Ernæring Madpyramid en Modellering anvende og vurdere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse. Termin maj-juni 12/13. Uddannelse. Inger Klit Schierup (IS) Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Undervisningsbeskrivelse. Termin maj-juni 12/13. Uddannelse. Inger Klit Schierup (IS) Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Undervisningsbeskrivelse Termin maj-juni 12/13 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Biologi B Inger Klit Schierup (IS) 3biB1 Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014-juli 2015 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) stx Biologi c-niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2019 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C Mette Bork

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin dec/jan 12/13 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Biologi C Line Toft Vestergaard (LV), Hans Jørgen Madsen (HM) 1. t/2.t Oversigt over

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2016 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HF Naturvidenskabelig faggruppe

Læs mere

1. Cellen og celledelinger. 2. Respiration og gæring

1. Cellen og celledelinger. 2. Respiration og gæring 1. Cellen og celledelinger Gør rede for dyrecellens opbygning og beskriv nogle af de processer der foregår i cellen. Beskriv DNA s opbygning og funktion. Beskriv i oversigtsform mitosen, og diskuter mitosens

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2019 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF2 Biologi C Mette Bork Hvidberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 13/14 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2011 HTX

Læs mere

Fra elev til student 2010

Fra elev til student 2010 Fra elev til student 2010 Optagelse Når du har afsluttet 9. eller 10. klasse, har du krav på at blive optaget i gymnasiet, hvis du l har udarbejdet en uddannelsesplan l har søgt om optagelse i umiddelbar

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturfag - Biologi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Biologi C Morten Sigby-Clausen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August-januar 2015 Institution Vestegnen hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C Lene

Læs mere

Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013

Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013 Eksamensspørgsmål til biocu til mandag d. 10. juni 2013 Nr. 1. Fra gen til protein. Hvordan er sammenhængen mellem DNA ets nukleotider og proteinets aminosyrer? Beskriv hvad der sker ved henholdsvis transskription

Læs mere

Grundforløbet på STX. Uddannelseschef Mette Pryds. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har prøvet

Grundforløbet på STX. Uddannelseschef Mette Pryds. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har prøvet Grundforløbet på STX Uddannelseschef Mette Pryds Hvad er grundforløbet? Afklaringsforløb frem mod elevernes endelige valg af studieretning Hvordan afklares vores elever? Skriftlig info-folder Eleverne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2011-maj 2013 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Nr 1. Fra gen til protein

Nr 1. Fra gen til protein Nr 1 Fra gen til protein Med udgangspunkt i vedlagte illustrationer bedes du besvare følgende: Hvordan er sammenhængen mellem DNA ets nukleotider og proteinets aminosyrer? Beskriv hvad der sker ved henholdsvis

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj juni, skoleår 2012/13 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Hf 2 Fag og niveau Naturvidenskabelig faggruppe,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2015-2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Horsens HF og VUC Hfe Biologi C Mette

Læs mere

UNDERVISNINGSBESKRIVELSE

UNDERVISNINGSBESKRIVELSE UNDERVISNINGSBESKRIVELSE Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni, 14/15 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse HF 2-årigt Fag og niveau Naturfag Biologi C Lærer(e)

Læs mere

4. Bio A, Mat B, Psykologi C

4. Bio A, Mat B, Psykologi C Studieretningsbeskrivelse for 4. Bio A, Mat B, Psykologi C I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2019 Institution Thy-Mors Hf & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Biologi B Pernille Guyton

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B

Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Undervisningsbeskrivelse for STX 2m Kemi B Termin Afslutning i juni skoleår 16/17 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi B Hasse Bonde Rasmussen 2mKe Denne undervisningsbeskrivelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2011/2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Vejle Hf Naturvidenskabelig faggruppe

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) VUC Skive-Viborg (Skive) Hfe Biologi C Morten

Læs mere

3. Biotek A, Mat A, Fysik B

3. Biotek A, Mat A, Fysik B Studieretningsbeskrivelse for 3. Biotek A, Mat A, Fysik B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin maj-juni 2014/2015 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Biologi C Jeppe Lund (JL) 2.b bic Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, 2018 Institution Horsens HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C Mette Schledermann

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2019 Institution Vid Gymnasier Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Biologi C Christina Lindgaard

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2013 Skive

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Sommer 2014 Vestegnen

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler, fotosyntese og respiration 2. Den naturlige å og vandløbsforurening 3. Kost og ernæring 4. DNA og bioteknologi

Læs mere

Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet.

Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet. Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet. I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål fra folkeskolen, Faglige Mål og Kernestof fra gymnasiet man

Læs mere

Naturvidenskabelig faggruppe toårigt hf, august 2017

Naturvidenskabelig faggruppe toårigt hf, august 2017 Bilag 18 Naturvidenskabelig faggruppe toårigt hf, august 2017 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Faggruppen omfatter fagene biologi, geografi og kemi. Faggruppen benytter sig af naturvidenskabelige metoder,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August-December 2014 Institution Vestegnens hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2012 ZBC Ringsted

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Kemi B ved jpo Termin Juni 117 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Erhvervsskolerne Aars htx Kemi B Jakob Pilemand Ottesen (jpo) 2t16 Forløbsoversigt (6) Forløb 1 repetition

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj 2015 Institution Horsens Hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C Marianne Erneberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 13/14 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Sommer 2015 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Kemi C Peter Lindhardt 2k ke C Oversigt over planlagte gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 11 Københavns tekniske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December-januar, 2016/17 Institution Kbh Syd VUC & HF Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August-December 2016 Institution Kolding Hf & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hfe Kemi C Lisbeth Elbek

Læs mere

Eksamensspørgsmål 3bbicfh1. Med udgangspunkt i vedlagt materiale og relevante øvelser ønskes at du:

Eksamensspørgsmål 3bbicfh1. Med udgangspunkt i vedlagt materiale og relevante øvelser ønskes at du: 1 Søens onde cirkler Eksamensspørgsmål 3bbicfh1 Gør rede for de vigtigste processer i et økosystem. Forklarer, hvordan en sø reagerer, hvis der tilføres organisk stof eller store mængder af næringssalte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2013/14 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Kemi BA Nis Bærentsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 11/12 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Naturvidenskabelig

Læs mere

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kemi handler om stoffers egenskaber og betingelserne for, at de reagerer. Alt levende og vores materielle verden er baseret på, at

Læs mere

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Skive Tekniske Gymnasium

Side 1 af 7. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin. Maj 2014. Skive Tekniske Gymnasium Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Maj 2014 Skive Tekniske Gymnasium HTX Kemi B Trine Rønfeldt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December januar 2018/2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Skive-Viborg, Viborg afd.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Skjern tekniske gymnasium htx Biologi C Carina Lomborg Hold

Læs mere

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget.

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget. Biologi B 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder såvel

Læs mere

5. Bio A, Idræt B, Mat B

5. Bio A, Idræt B, Mat B Studieretningsbeskrivelse for 5. Bio A, Idræt B, Mat B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2014-15 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) stx Biologi C Liat Romme

Læs mere

Det fælles og det danskfaglige

Det fælles og det danskfaglige Ph.d. bodilnsti@gmail.com forene flere hensyn } Det, eleverne skal bruge i livet uden for skolen som privatpersoner, borgere, i job og uddannelse } Det, der passer til prøverne } Det, der passer til det

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar-juni 2015 Institution Vestegnen hf og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Biologi C Lene

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Læringsmål i fysik - 9. Klasse

Læringsmål i fysik - 9. Klasse Læringsmål i fysik - 9. Klasse Salte, syrer og baser Jeg ved salt er et stof der er opbygget af ioner. Jeg ved at Ioner i salt sidder i et fast mønster, et iongitter Jeg kan vise og forklare at salt, der

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 13/14 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) stx Biologi C Liat Romme Thomsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 11/12 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hfe Biologi

Læs mere

3y Bioteknologi A. Lærere TK og JM. Eksamensspørgsmål uden bilag

3y Bioteknologi A. Lærere TK og JM. Eksamensspørgsmål uden bilag 3y Bioteknologi A Lærere TK og JM Eksamensspørgsmål uden bilag 1: DNA, proteiner og gensplejsning Med inddragelse af de vedlagte bilag samt øvelsen med pglo skal du diskutere og vurdere brugen af DNA og

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012-maj 2013 Institution Københavns tekniske Skole - Vibenhus Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Københavns

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni, 2012 Skive

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 09 Institution Københavns Tekniske Skole, Sukkertoppen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Htx

Læs mere

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne.

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne. Liebe und Gefühle Niveau 9.-10. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet Forløbet Liebe und Gefühle er tænkt som et supplerende forløb til undervisningen, som eleverne kan arbejde selvstændigt med. Eleverne

Læs mere

Undervisningen på trin 1 skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder der sætter dem i stand til at :

Undervisningen på trin 1 skal lede frem mod at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder der sætter dem i stand til at : Biologi I biologi arbejder eleverne med naturen i al dens mangfoldighed. Dyr, planter, svampe, mennesker og samspillet herimellem udgør fagets arbejdsområder. Praktiske og undersøgende aktiviteter, hvor

Læs mere

Bilag 1a. Cpr.nr. Ikke. Samlet indstilling uddannelsesparat. uddannelsesparat

Bilag 1a. Cpr.nr. Ikke. Samlet indstilling uddannelsesparat. uddannelsesparat 1 Bilag 1a Dansk: den obligatoriske optagelsesprøve Prøvegrundlag: en tekst af max 1 normalsides omfang. Teksttyperne kan være prosa, lyrik eller sagprosa. Læse sikkert og hurtigt med forståelse og indlevelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2016 Januar 2017 Institution Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin august juni 2015-2016 Institution Uddannelse Lærer(e) HTX, Spangsbjerg Møllevej 72, 6700 Esbjerg htx Biologi;

Læs mere