Konvergens. Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Konvergens. Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid"

Transkript

1 EN DA Konvergens Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid

2 1. Er den fælles praksis forskellig fra den tidligere praksis? Den fælles praksis indebærer, at visse kontorer ikke vil komme til at ændre deres eksisterende praksis overhovedet, mens der er andre, der kun vil ændre den delvist. En analyse af de gennemførende kontorer (AT, BG, BOIP CY, CZ, DE, EE, ES, GR, HU, IE, LV, LT, MT, OHIM, PL, PT, RO, SI, SK, TR, UK), viser virkningerne af den nye fælles praksis i forhold til den tidligere praksis: Prioritet 13 kontorer ændrer deres praksis vedrørende prioritet. Kontorer, hvor den tidligere praksis var lempeligere end den fælles praksis: tre kontorer (CY, IE og PT). Kontorer, hvor den tidligere praksis var strengere end den fælles praksis: 10 kontorer (BG, EE, ES, GR, HU, LT, LV, OHIM, SK og TR). Kontorer, hvor der ikke er forskel på den tidligere praksis og den fælles praksis: ni kontorer (AT, BOIP, CZ, DE, MT, PL,RO, SI og UK). Identitet, relative hindringer Fem kontorer ændrer deres praksis vedrørende relative hindringer i forbindelse med påvisning af identitet mellem varemærker. Kontorer, hvor den tidligere praksis var lempeligere end den fælles praksis: to kontorer (CY og GR). Kontorer, hvor den tidligere praksis var strengere end den fælles praksis: tre kontorer (BG, EE og LT). Kontorer, hvor den nye fælles praksis ikke medfører ændringer i den tidligere praksis: 17 kontorer (AT, BOIP, CZ, DE, ES, HU, IE, LV, MT, OHIM, PL, PT, RO, SI, SK, TR og UK). Brug Ingen kontorer ændrer deres eksisterende praksis vedrørende brug. 2. Vil varemærkemyndighederne udsende information om indvirkningen af den fælles praksis på den tidligere nationale praksis? Det er op til de enkelte myndigheder at træffe beslutning herom. Hvis de finder det hensigtsmæssigt, kan de udsende detaljerede oplysninger om indvirkningen af den fælles praksis på den tidligere nationale praksis, konsekvenserne heraf, samt hvilken betydning den får for de nationale brugere. Den fælles meddelelse om omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid indeholder også nyttig information om, hvilke kontorer der gennemfører den fælles praksis, hvilke der ikke gør, og hvilke kontorer der ikke deltager.

3 3. Hvordan vil gennemførelsen af den fælles praksis for beskyttelsesomfanget af mærker i sort/hvid være med til at fremme retssikkerheden på dette område? Retssikkerheden afhænger af den fælles praksis' og den fælles meddelelses klarhed, kvalitet og anvendelighed. Før dette konvergensprojekt blev indledt, herskede der kun meget lidt klarhed på dette område, hvilket gjorde det vanskeligt for brugerne. Der var kun tre kontorer, der havde faste retningslinjer for omfanget af beskyttelse af mærker i sort/hvid. Den fælles praksis vil ændre denne situation, til fordel for brugerne. Den vil fremme retssikkerheden med hensyn til følgende tre specifikke aspekter i forbindelse med håndtering af varemærker i sort/hvid og/eller gråtone: Er et varemærke i sort/hvid og/eller gråtone, for hvilket der påberåbes prioritet, identisk med det samme mærke i farve? Er et tidligere varemærke i sort/hvid og/eller gråtone identisk med det samme mærke i farve, når man vurderer de relative hindringer for registrering? Er brugen af en farveversion af et varemærke, der er registreret i sort/hvid/gråtone (eller omvendt), acceptabel med henblik på at konstatere brug? Da arbejdsgruppen indledte sit møde i februar 2012, var svarene på hvert af disse spørgsmål ikke klare og varierede fra kontor til kontor. Ved projektets afslutning blev der godkendt en klar fælles praksis, som er den samme for alle 23 gennemførende kontorer. 4. Er der nogen nyere retspraksis, der understøtter resultaterne af den fælles praksis? Ja, der er dom af 9. april 2014, sag T-623/11 "Milanówek Cream Fudge", som understøtter resultaterne af den fælles praksis, for så vidt angår varemærker i sort/hvid. Nogle af de mest relevante konklusioner findes i præmis 37ff.: 37. ( ) "Sagsøgerens argument om, at et varemærke, der er registreret "i sort og hvid", omfatter "alle de farvekombinationer, der er omfattet af den grafiske gengivelse", og, at "[sagsøgeren] som følge heraf kan ansøge om beskyttelse af enhver sammensætning af lodrette striber, der er sammensat af hvide og farvede striber, uanset om disse er sorte, orange eller gule", må forkastes. I dommen anføres det udtrykkeligt, at registrering af et varemærke i sort/hvid ikke omfatter alle farver, og at en registrering i sort/hvid ikke er den samme.

4 5. Fælles praksis er ikke juridisk bindende, så hvad er virkningen af den fælles praksis for indehavere af varemærker? Selv om den fælles praksis ikke er juridisk bindende, har en række kontorer accepteret at gennemføre den i deres arbejde. Derfor vil det være tilrådeligt for brugerne at tage højde for denne praksis, da undersøgere af varemærker har pligt til at anvende den, når de bruger deres kontors praksis. Varemærkeindehavere kan bedst forberede sig ved at henvise til de opdaterede retningslinjer i de respektive kontorer, såfremt de findes, og ved at efterleve de efterfølgende domme fra Domstolen med hensyn til varemærker i sort/hvid. Målet er at gøre brugere opmærksomme på, hvordan kontorerne i fællesskab har aftalt at forholde sig. Det giver brugerne klarhed de har vished for, at de let kan få adgang til den nye praksis via de deltagende kontorers websteder og for, at de ved, at alle deltagende myndigheder deler den samme praksis. Det giver brugerne mulighed for at være på forkant. Den fælles meddelelse tager højde for den relevante seneste retspraksis. Den fælles praksis hviler på et solidt lovgrundlag, der tager afsæt i Domstolens retspraksis. Der gøres specifikt opmærksom på følgende sager: C-291/00 "LTJ Diffusion", T-103/11 "Justing", T-378/11 "Medinet", T-152/11 "MAD". 6. Hvorfor har Italien, Frankrig og Finland ikke været med i dette konvergensprojekt? Deltagelse er helt igennem frivillig det ligger helt grundlæggende i konvergensprogrammets etik. Så hvis et kontor af en eller anden grund ikke ønsker at deltage i et bestemt program, forhindrer det ikke de øvrige kontorer i at deltage eller i at komme med på et senere tidspunkt. 7. Finder den fælles praksis anvendelse på varemærker, der indgives i farve? Den fælles praksis finder kun anvendelse: - for så vidt angår prioritet, på varemærker i sort/hvid, for hvilke der påberåbes prioritet - for så vidt angår relative hindringer, på tidligere varemærker i sort/hvid - for så vidt angår bevis for brug, på både varemærker indgivet i sort/hvid/gråtone og på varemærker indgivet i farve For tydelighedens skyld skal det understreges, at farvemærker i sig selv udtrykkelig ligger uden for beskyttelsesomfanget i den fælles praksis.

5 8. Finder den fælles praksis anvendelse på figurmærker? Den fælles praksis beskæftiger sig med samspillet mellem versioner af det samme varemærke i sort/hvid/gråtone og i farve. Den fælles praksis finder ikke anvendelse på ordmærker, men den beskæftiger sig i princippet med figurmærker med eller uden yderligere ordelementer. Det er op til de deltagende varemærkemyndigheder at afgøre, om praksissen også vil være relevant for andre typer af varemærker, og i hvilket omfang. 9. I afsnit 5.2 i den fælles praksis anføres det:»for et varemærke, der har fortrinsret, og som indgives i sort/hvid, kan der påberåbes en farve eller ikke. Der findes følgende muligheder: Der er ikke påberåbt nogen farve overhovedet Der påberåbes andre specifikke farver (end sort/hvid og gråtone) Påberåbelsen af farve gælder udtrykkeligt kun sort/hvid Påberåbelsen af farve gælder udtrykkeligt sort/hvid og grå (mærket er i gråtone) Påberåbelsen af farve gælder tegn i alle farver«sammenfatter ovennævnte formulering alle muligheder, der kan forekomme i medlemsstaterne (hvilket ikke nødvendigvis omfatter alle muligheder i alle stater)? Eller betyder det, at kontorerne skal give ansøgerne alle ovennævnte muligheder? Den fælles praksis definerer ikke, hvilke typer påberåbelser af farve, der er acceptable i det enkelte kontor, eller endog om påberåbelser af farve bør være acceptable eller ej. Faktisk er der nogle kontorer, der ikke accepterer påberåbelser af farve overhovedet i deres nationale varemærkeprocedurer. Den fælles praksis refererer alene til påberåbelser af farve for at fremhæve, at et varemærke, der indgives i sort/hvid, en gang imellem rent faktisk kan være et farvevaremærke på grund af påberåbelsen af farve. Det er særligt vigtigt for så vidt angår indgivelse af internationale varemærker, og dokumentet indeholder derfor en henvisning til internationale varemærkeansøgningsskemaer. 10. Har arbejdsgruppen taget højde for de relevante bestemmelser i Pariserkonventionen ved oprettelsen af den fælles praksis? Ja, Pariserkonventionens artikel 4 A, stk. 2, er ligeledes indgået i overvejelserne af begrebet identitet i forhold til prioritet, således som det kommer til udtryk i afsnit 5.2 Prioritet, i principperne for den fælles praksis.

6 11. Er den fælles praksis kompatibel med de internationale anvendelser af Madrid-systemet for så vidt angår prioriteter? Ja, den er fuldt ud kompatibel med Madrid-systemet. Generelt certificerer oprindelsesmyndigheden, når der indgives en international ansøgning, at ansøgningen omfatter en gengivelse af mærket, som er den samme som mærket i den oprindelige ansøgning og/eller registrering. Da dette er oprindelsesmyndighedens ansvar, foretager WIPO ikke en fornyet kontrol heraf, når den modtager den internationale ansøgning. Et varemærke indgivet via Madrid-systemet, giver mærket samme beskyttelse hos hver af de designerede kontraherende parter, som hvis mærket havde været omfattet af en ansøgning om registrering indgivet direkte til den kontraherede parts myndighed. Det betyder, at omfanget af beskyttelse af varemærkerne vil blive besluttet af den designerede myndighed og/eller de designerede kontraherende parters nationale domstole. Arbejdsgruppen konkluderede, at den fælles praksis ikke giver anledning til nogen nye følgevirkninger, som ikke allerede forekommer. En samordnet løsning vil imidlertid forbedre retssikkerheden og konsistensen af internationale ansøgninger betydeligt, når oprindelsesmyndigheden og destinationsmyndigheden begge implementerer den fælles praksis. I dokumentet om den fælles praksis henvises der i afsnit 5.2 om prioritet til WIPO s internationale ansøgningsskema, og det præciseres, at hvis der påberåbes fortrinsret på basis af et varemærke i sort/hvid, for hvilket der foreligger påberåbelse af farve, skal også det senere varemærke gengives med de farver, der er påberåbt. 12. Selv hvis varemærker ikke er identiske, kan der så stadig være risiko for forveksling mellem et varemærke i sort/hvid/gråtone og et varemærke i farve? Ja, i den fælles praksis anføres det, at figurmærker i sort/hvid/gråtone og i farve vil blive betragtet som identiske, hvis forskellene mellem dem er ubetydelige. Men selv om der ikke er nogen identitet, udelukker det ikke, at artikel 8, stk. 1, litra b), i forordningen om EF-varemærker eller nationale bestemmelser til gennemførelse af artikel 4, stk. 1, litra b), i varemærkedirektivet fortsat kan finde anvendelse i disse tilfælde. Det vil sige, at der fortsat kan være risiko for forveksling, såfremt varemærkerne anses for at ligne hinanden, og de øvrige nødvendige faktorer er til stede.

7 13. Er konklusionen vedrørende prioritet, relative hindringer for registrering og brug altid de samme, når man sammenligner figurmærker i sort/hvid/gråtone og i farve? For så vidt angår prioriteter og relative hindringer for registrering, er der sammenfald mellem definitionen på identitet mellem et mærke i sort/hvid og/eller gråtone og et senere farvemærke. Derfor er konklusionen den samme, og den vigtigste faktor, der skal tages højde for, er, om farvemærket udviser forskelle, der er ubetydelige sammenlignet med mærket i sort/hvid/gråtone. Såfremt der eksisterer betydelige forskelle, betragtes farvemærket som ikkeidentisk i forhold til mærket i sort/hvid/gråtone. Hvis forskellene er ubetydelige, betragtes varemærkerne som identiske. Med hensyn til brug gør en ændring af farven ikke nogen forskel med hensyn til varemærkets særpræg, så længe de fire krav i afsnit 5.4 i dokumentet om principper for den fælles praksis er opfyldt. 14. Omfatter en ansøgning om et varemærke i sort/hvid alle farver? Nej, det gør den ikke. Ifølge den fælles praksis har varemærker i sort/hvid ikke et ubegrænset beskyttelsesomfang. Det betyder imidlertid ikke, at varemærkeindehavere med den fælles praksis er tvunget til at registrere deres varemærker i en eller flere farver for at opnå den beskyttelse, de havde før den fælles praksis. Det skyldes, at den fælles praksis ikke ændrer praksis i langt de fleste tilfælde. 15. Skal en varemærkeindehaver foretage flere indgivelser som følge af den fælles praksis? Hvis en varemærkeindehaver skulle være af den opfattelse, at indgivelse af et varemærke i sort/hvid omfatter alle farver, kan han blive nødt til at revurdere sin indgivelsesstrategi. Det præciseres i den fælles praksis, at en ansøgning om varemærker i sort/hvid ikke omfatter alle farver. Ifølge den fælles praksis er et varemærke i sort/hvid eller gråtone ikke identisk, for så vidt angår prioriteter og relative hindringer for registrering, med det samme mærke i farve, medmindre farveforskellene er ubetydelige. Desuden berører den aftalte fælles praksis vedrørende identiteten af et varemærke, for så vidt angår hindringer for registrering, i praksis ikke en mulig konklusion om lighed mellem mærkerne, som kan føre til risiko for forveksling. Med hensyn til reel brug vil den aftalte fælles praksis ikke i sig selv gøre det nødvendigt for en varemærkeindehaver at foretage flere indgivelser. I henhold til den fælles praksis ændrer brugen i farve normalt ikke særpræget af et mærke, der er registreret i sort/hvid (eller omvendt), og tjener

8 derfor til at bevare registreringen. Under visse omstændigheder har farven eller kombinationen af farver særpræg i sig selv, eller farve er en af de væsentligste årsager til, at mærket i sin helhed har særpræg. I sådanne tilfælde ville en ændring i farve ændre det registrerede varemærkes særpræg, og ville være acceptabelt med henblik på at fastslå reel brug. Denne praksis vedrørende brug er ikke ny, da den bekræfter den allerede eksisterende praksis i alle de gennemførende myndigheder. Den tjener imidlertid det formål at afstikke klare retningslinjer for både brugere og myndigheder. 16. Hvorfor omfatter dokumentet om den fælles praksis i det afsnit, der beskriver den fælles praksis for brug, det første krav, hvori det hedder: "Ordelementer/figurative elementer er sammenfaldende og er de væsentligste særprægede bestanddele"? Refererer dette krav ikke til brug generelt og ikke specifikt til mærker i sort/hvid? Dette er korrekt. Uanset om ordelementer/figurative elementer er sammenfaldende og er de væsentligste særprægede bestanddele, er dette et krav, der vedrører brug generelt. Det er imidlertid kun, når det første krav er opfyldt, at man bør begynde at analysere farveproblematikken i de tre øvrige krav. Det er derfor af rent praktiske årsager, at alle fire krav bevares. 17. Hvad betyder det tredje og fjerde krav vedrørende brug i praksis? Der vil med den fælles praksis ikke i sig selv være noget krav om, at en varemærkeindehaver foretager flere indgivelser. De gennemførende myndigheder betragter ikke den fælles praksis som forskellig fra den allerede eksisterende praksis om dokumentation for brug. Det forekommer kun undtagelsesvist, hvis et eller flere af de fire krav i den fælles praksis ikke er overholdt, at brugen af et varemærke i sort/hvid i farve (eller omvendt) ikke betragtes som tilstrækkeligt til at overholde en af de generelle betingelser med henblik på at fastslå reel brug. Der lægges i den fælles praksis vægt på det forhold, at det registrerede varemærkes særpræg ikke bør ændres. En ændring, der udelukkende gælder farven, ændrer ikke varemærkets særpræg, så længe de fire krav er opfyldt. De sidste to krav er: farven elle kombinationen af farver har ikke i sig selv særpræg, og farven er ikke en af de væsentligste årsager til, at mærket i sin helhed har særpræg. For så vidt angår farven (eller kombinationen af farver) på det registrerede varemærke, der i sig selv har eller ikke har særpræg, er grundtanken den, at det til tider rent faktisk er farven eller kombinationen af farver, der har særpræget. Der henvises f.eks. til tegnene nedenfor, hvor særpræget for tegnet til venstre kunne anses at hidrøre fra dets farver eller kombinationer af

9 farver, og således gøre det vanskeligt for indehaveren at påvise brug, hvis mærket kun anvendes i sort og hvid. I andre situationer kan farven være den væsentligste årsag til, at tegnet har særpræg. Hvis f.eks. nedenstående tegn skulle registreres i farven blå for "frugt" eller "konsumis", kunne farven blå ses som en væsentlig årsag til, at tegnet har særpræg, og således gøre det vanskeligt for indehaveren at påvise brug, hvis mærket kun bruges i sort/hvid: 18. Hvad er betydningen for påberåbelser af prioritet hos de kontorer, hvor absolutte og relative hindringer for registrering undersøges sammen, og hvor der verserer en sag, hvori der skal træffes afgørelse vedrørende en relativ hindring? De kontorer, der allerede på et tidligere tidspunkt har truffet afgørelse om, hvorvidt en påberåbelse af prioritet er acceptabel, vil ikke genoverveje sådanne afgørelser. 19. Er den fælles praksis i overensstemmelse med sag C-252/12 "Specsavers"? Selv om overtrædelsessager og særpræg opnået gennem brug udtrykkeligt ligger uden for CP4- projektet, er Specsavers-dommen blevet vurderet nøje. I Specsavers-sagen vurderede Domstolen, at omfattende brug af et varemærke, der er registreret i sort/hvid, i en bestemt farve eller farvesammensætning kan påvirke forbrugerens opfattelse af det registrerede tegn. For Domstolen kan dette være en medvirkende faktor, der skal indgå i vurderingen af risikoen for forveksling. Denne konklusion gør det imidlertid ikke, hverken

10 direkte eller indirekte, ud for at være en bekræftelse af, at et varemærke i sort/hvid fortjener beskyttelse i nogen af eller alle farver uanset omstændighederne. Muligheden for, at et varemærke i sort/hvid bruges i en farve, beskrives i dokumentet om den fælles praksis og ligger i forlængelse af Specsavers-dommen. De principper, der er aftalt med arbejdsgruppen, og som er beskrevet i den fælles praksis, berøres derfor ikke af Specsaversdommen. Retten henviser i Sag T-623/11 "Milanówek Cream Fudge", i præmis 38 og 39 til "Specsavers"- dommen. I præmis 39 anførte den, at et mærke, der er registreret i sort/hvid, rent faktisk kan anvendes i farve og endda i hukommelsen hos kundekredsen kan forbindes med det tidligere mærke, og anførte endvidere, at: 39. ( )"Dette betyder imidlertid ikke i modsætning til hvad sagsøgeren har gjort gældende i sine skriftlige indlæg at registreringen af et varemærke, der ikke omfatter nogen bestemt farve, dækker "alle de farvesammensætninger, der er omfattet af den grafiske gengivelse"."

11 Konvergens Office for Harmonization in the Internal Market Avenida de Europa 4, E Alicante, Spain Tel Fax

PRIORITET. Er et varemærke i sort og hvid og/eller gråtoner, hvorpå der påberåbes prioritet, identisk med det samme mærke i farver?

PRIORITET. Er et varemærke i sort og hvid og/eller gråtoner, hvorpå der påberåbes prioritet, identisk med det samme mærke i farver? Fælles meddelelse om den fælles praksis for omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort og hvid 15. april 2014 14 1. BAGGRUND Varemærkemyndighederne i Den Europæiske Union er i henhold til deres tilsagn

Læs mere

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål om fælles praksis CP 3. Særpræg Figurmærker, der omfatter beskrivende ord/ord uden distinktivitet

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål om fælles praksis CP 3. Særpræg Figurmærker, der omfatter beskrivende ord/ord uden distinktivitet DA DA Konvergens Ofte stillede spørgsmål om fælles praksis CP 3. Særpræg Figurmærker, der omfatter beskrivende ord/ord uden distinktivitet A. DEN FÆLLES PRAKSIS 1. Hvilke kontorer vil gennemføre den fælles

Læs mere

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål om fælles praksis FP6. Grafiske gengivelser af design

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål om fælles praksis FP6. Grafiske gengivelser af design DK Konvergens Ofte stillede spørgsmål om fælles praksis FP6. Grafiske gengivelser af design A. GENERELLE SPØRGSMÅL 1. Hvilke kontorer vil gennemføre den fælles praksis? BG, BX, CY, CZ, DE, DK, EE, ES,

Læs mere

Konvergens 1. BAGGRUND

Konvergens 1. BAGGRUND Fælles meddelelse om den fælles praksis for relative hindringer for registrering risiko for forveksling (usærprægede/svage mærkebestanddeles virkning ) 2. oktober 2014 1. BAGGRUND Varemærkemyndighederne

Læs mere

"IP Translator" v1.2,

IP Translator v1.2, Fælles meddelelse om gennemførelse af "IP Translator" v1.2, 20. februar 2014 1 Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10 ("IP Translator"), idet den gav følgende svar på de forelagte spørgsmål:

Læs mere

Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10 ("IP Translator"), idet den gav følgende svar på de forelagte spørgsmål:

Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10 (IP Translator), idet den gav følgende svar på de forelagte spørgsmål: Fælles meddelelse om den almindelige praksis vedrørende de generelle angivelser i Niceklassifikationens klasseoverskrifter 1 v1.2, 28. oktober 2015 Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.3.2017 COM(2017) 112 final ANNEXES 1 to 9 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om medlemsstaternes anvendelse af Rådets direktiv 95/50/EF

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.2.2017 COM(2017) 99 final ANNEXES 1 to 4 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om nes anvendelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om tilpasning af Rådets forordning (EF) nr. 1340/2008 af 8. december 2008 om handel med visse

Læs mere

Verifikation af miljøteknologi (ETV)

Verifikation af miljøteknologi (ETV) Verifikation af miljøteknologi (ETV) 20/02/2008-21/03/2008 Der er 371 svar ud af 371, der opfylder dine kriterier 0. DELTAGELSE Land DE - Tyskland 63 (17%) NL - Nederlandene 44 (11.9%) CZ - Tjekkiet 30

Læs mere

Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10 ("IP Translator"), idet den gav følgende svar på de forelagte spørgsmål:

Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10 (IP Translator), idet den gav følgende svar på de forelagte spørgsmål: Fælles meddelelse om den almindelige praksis vedrørende de generelle angivelser i Niceklassifikationens klasseoverskrifter 1 v1.1, 20. februar 2014 Den 19. juni 2012 afsagde Domstolen dom i sag C-307/10

Læs mere

Fælles meddelelse om gengivelse af nye typer varemærker

Fælles meddelelse om gengivelse af nye typer varemærker Fælles meddelelse om gengivelse af nye typer varemærker 1 Fælles meddelelse om gengivelse af nye typer varemærker 1. Indledning Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2436 af 16. december 2015

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 112 final - BILAG 1 til 9.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 112 final - BILAG 1 til 9. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. marts 2017 (OR. en) 7057/17 ADD 1 TRANS 97 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 6. marts 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren

Læs mere

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning

NOTAT. Implementering af EU's indre markedslovgivning Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 20-13 ERU Alm.del Bilag 203 Offentligt NOTAT Implementering af EU's indre markedslovgivning Resumé Kommissionens seneste resultattavle for det indre marked (Internal

Læs mere

Betalingstjenesteloven (BTL) og brug af omkostningskoder (OUR, SHA og BEN) fra 1. november 2009

Betalingstjenesteloven (BTL) og brug af omkostningskoder (OUR, SHA og BEN) fra 1. november 2009 September 2009 Betalingstjenesteloven (BTL) og brug af (OUR, SHA og BEN) fra 1. november 2009 1. Formålet med denne information Formålet med denne information er at oplyse kontohaverne i SKB/OBS om, hvilke

Læs mere

Vejledning i udfyldning af indsigelsesskemaet

Vejledning i udfyldning af indsigelsesskemaet KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (KHIM) Varemærker og Design Vejledning i udfyldning af indsigelsesskemaet 1. Generelle bemærkninger 1.1 Anvendelse af skemaet Skemaet kan rekvireres gratis

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2014

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2014 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.12.2015 COM(2015) 665 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) REDAKTIONEL NOTE OG GENEREL INDLEDNING

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) REDAKTIONEL NOTE OG GENEREL INDLEDNING RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) REDAKTIONEL NOTE OG GENEREL INDLEDNING Indholdsfortegnelse 1 Emne... 3 2 Formålet med retningslinjerne...

Læs mere

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Økonomisk analyse 19. maj 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Europa-Kommissionen foretager

Læs mere

Vejledning i udfyldning af begæring om ugyldighedserklæring for et EF-varemærke

Vejledning i udfyldning af begæring om ugyldighedserklæring for et EF-varemærke KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (KHIM) Varemærker og Design Vejledning i udfyldning af begæring om ugyldighedserklæring for et EF-varemærke 1. Generelle bemærkninger 1.1 Anvendelse af skemaet

Læs mere

Vejledning til indberetning af store debitorer

Vejledning til indberetning af store debitorer Vejledning til indberetning af store debitorer Finanstilsynet 16. september 2014 Pengeinstitutterne skal i forbindelse med den løbende indberetning til Finanstilsynet halvårligt indberette engagementer

Læs mere

Principper for den nye fælles praksis. Konvergensprogram. CP 2. Konvergens af klasseoverskrifter. Konvergensprogram

Principper for den nye fælles praksis. Konvergensprogram. CP 2. Konvergens af klasseoverskrifter. Konvergensprogram DA Konvergensprogram Principper for den nye fælles praksis Konvergensprogram CP 2. Konvergens af klasseoverskrifter Konvergensprogram Principper for den nye fælles praksis Konvergensprogram CP 2. Konvergens

Læs mere

MØDER MELLEM BORGERE

MØDER MELLEM BORGERE Støtteansøgning GD for Uddannelse og Kultur EF-handlingsprogrammet til fremme af aktivt medborgerskab i Europa VENSKABSBYSAMARBEJDE Indkaldelse af forslag GD EAC nr. 25/05 MØDER MELLEM BORGERE Læs indkaldelsen

Læs mere

Orientering om præcisering af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker

Orientering om præcisering af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Til modtagere af Varemærke og Designs brugerbrev 2. oktober 2015 15/00786/MFR Orientering om præcisering af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Styrelsen har sammen med de øvrige

Læs mere

Orientering om præcisering af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker

Orientering om præcisering af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Til modtagere af Varemærke & Designs brugerbrev 2. maj 2013 08/1743/MFR Orientering om præcisering af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Styrelsen har i forlængelse af, at EU-domstolen

Læs mere

Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker

Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Til modtagere af Varemærke & Designs brugerbrev 20. februar 2014 Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Styrelsen har i forlængelse af, at EU-domstolen har

Læs mere

Paneuropæisk opinionsundersøgelse vedrørende arbejdssikkerhed og - sundhed

Paneuropæisk opinionsundersøgelse vedrørende arbejdssikkerhed og - sundhed Paneuropæisk opinionsundersøgelse vedrørende arbejdssikkerhed og - sundhed Repræsentative resultater i de medlemslande inden for Den Europæiske Union Pakke, der indeholder resultater for EU og for Danmark

Læs mere

I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse

I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse FORMULAR TIL (FRIVILLIG) BRUG FOR DEN ANMODENDE MYNDIGHED I. ANMODNING OM OPLYSNINGER om udstationering af arbejdstagere i forbindelse med levering af en tjenesteydelse I overensstemmelse med artikel 4

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2010

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2010 EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2012 KOM(2012) 17 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING

Læs mere

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat. 4.4.2008 Den Europæiske Unions Tidende L 93/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 311/2008 af 3. april 2008 om ændring af forordning (EF) nr. 318/2007 om dyresundhedsmæssige betingelser for import af visse

Læs mere

Sag C-507/04. Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Republikken Østrig

Sag C-507/04. Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Republikken Østrig Sag C-507/04 Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Republikken Østrig»Traktatbrud beskyttelse af vilde fugle direktiv 79/409/EØF gennemførelsesforanstaltninger«forslag til afgørelse fra generaladvokat

Læs mere

Svarstatistik for Det europæiske private selskab

Svarstatistik for Det europæiske private selskab Svarstatistik for Det europæiske private selskab 09/10/2007-19/11/2007 Der er 517 svar ud af 517, der opfylder dine kriterier DELTAGELSE Land DE - Tyskland 80 (15.5%) PL - Polen 51 (9.9%) DA - Danmark

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT JEAN MISCHO fremsat den 6. juli 1988 *

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT JEAN MISCHO fremsat den 6. juli 1988 * FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT JEAN MISCHO fremsat den 6. juli 1988 * Høje Domstol. på det vinbrug, hvor de til denne vin anvendte druer er høstet, og hvor vinfremstillingen har fundet sted,

Læs mere

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet for Kommunikation ENHEDEN FOR STATISTIK 15/09/2008 VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Eurobarometer, Standard (EB 69) Foråret 2008 Første bruttoresultater: Europæisk gennemsnit og overordnede

Læs mere

Høring af stakeholders om udformningen af politikken overfor mindre virksomheder på nationalt/regionalt plan

Høring af stakeholders om udformningen af politikken overfor mindre virksomheder på nationalt/regionalt plan Høring af stakeholders om udformningen af politikken overfor mindre virksomheder på nationalt/regionalt plan 01.06.2004-30.09.2004 Del I. Baggrundsinformation Land AT - Østrig 1 (1.4) BE - Belgien 4 (5.8)

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 147 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 147 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 147 Offentligt NOTAT Status for Danmarks implementering af EU s indre markedslovgivning (november 2014 maj 2015) Resumé Europa-Kommissionen offentliggør halvårligt

Læs mere

Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes

Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes IP/08/1831 Bruxelles, 28. november 2008 Bredbånd: Afstanden mellem EU-landene med den højeste og laveste dækning mindskes Bredbåndsdækningen i Europa vokser fortsat fra 18,2 % i juli 2007 til 21,7 % i

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.7.2017 COM(2017) 404 final ANNEX 1 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET Sammendrag af de årlige gennemførelsesrapporter for de operationelle

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE AF EF-VAREMÆRKER I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) DEL C INDSIGELSE AFSNIT 2

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE AF EF-VAREMÆRKER I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) DEL C INDSIGELSE AFSNIT 2 RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE AF EF-VAREMÆRKER I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) DEL C INDSIGELSE AFSNIT 2 IDENTITET OG RISIKO FOR FORVEKSLING KAPITEL 5 DOMINERENDE

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 24.7.2006 KOM(2006) 410 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af visse medlemsstater

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. januar 2012 (16.01) (OR. en) 5313/12 TRANS 9

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 13. januar 2012 (16.01) (OR. en) 5313/12 TRANS 9 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 13. januar 2012 (16.01) (OR. en) 5313/12 TRANS 9 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 9. januar 2012 til: Generalsekretariatet for Rådet Komm.

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. maj 2017 (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 8. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0483 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0483 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0483 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 13.7.2004 KOM(2004) 483 endelig 2004/0149 (ACC) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af en

Læs mere

Vejledning til indberetning af store debitorer

Vejledning til indberetning af store debitorer Vejledning til indberetning af store debitorer Pengeinstitutterne skal i forbindelse med den løbende indberetning til Finanstilsynet halvårligt indberette eksponeringer over en vis størrelse som en særskilt

Læs mere

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 25. april 2014 Økonomisk analyse 25. april 214 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark, EU og fødevareproduktion Hvor mange, og hvem, skal den danske fødevareklynge

Læs mere

Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR)

Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR) Offentlig høring om evaluering af forordningen om det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer (E-PRTR) Felter med en * skal udfyldes. Indledning Hvad er E-PRTR-forordningen?

Læs mere

Afgørelse om administrativ ophævelse

Afgørelse om administrativ ophævelse Den 17. december 2012 traf Patent- og Varemærkestyrelsen følgende Afgørelse om administrativ ophævelse I sagen MP1026334, DOMUS mellem: Anmoder: VKR Holding A/S v/ fuldmægtig: Maqs Law Firm Advokataktieselskab

Læs mere

Vejledning til indberetning af store debitorer (KRES)

Vejledning til indberetning af store debitorer (KRES) Vejledning til indberetning af store debitorer (KRES) Finanstilsynet 4 april 2017 Pengeinstitutterne skal i forbindelse med den løbende indberetning til Finanstilsynet indberette eksponeringer over en

Læs mere

Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker

Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Til modtagere af Varemærke & Designs brugerbrev 20. november 2013 Orientering om ændringer af styrelsens praksis og procedurer i forhold til varemærker Styrelsen har i det seneste 1½ år indgået i et samarbejde

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERVSPOLITIK

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERVSPOLITIK EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERVSPOLITIK Forbrugsgoder Farmaceutiske produkter Bruxelles, den 9/1/2008 ENTR NR. D(2007) Offentlig indkaldelse af interessetilkendegivelser vedrørende

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 18.7.2011 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 1919/2009 af M.B, italiensk statsborger, om ukorrekt italiensk gennemførelse (Dlgs 106/09) af direktiver

Læs mere

Den nye EU-varemærkereform

Den nye EU-varemærkereform Uddannelsesdagen København, den 26. maj 2016 Den nye EU-varemærkereform Hvad gælder nu? 1 3 Varemærkereformen Den 15. december 2015 vedtog Europa-Parlamentet reformpakken bestående af en ny varemærkeforordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2015 C(2015) 3462 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 639/2014 for så vidt angår betingelserne

Læs mere

Overførsel til udlandet. Opbygning af kontonumre

Overførsel til udlandet. Opbygning af kontonumre Overførsel til udlandet Opbygning af kontonumre Andorra Ingen fælles kontostruktur ADXXBBBBBBBBCCCCCCCCCCCC landekoden AD Australien Ingen fælles kontostruktur AUNNNNNN N = BSB Code: Altid 6 cifre Belgien

Læs mere

REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE

REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE REGISTRERING AF DIT VAREMÆRKE I ANDRE LANDE TÆNKER DU PÅ AT EKSPORTERE DINE VARER OG SERVICES TIL ANDRE LANDE, SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM PÅ AT FÅ DIT MÆRKE REGISTRERET

Læs mere

For at fastslå, om tærsklen for fornødent særpræg er nået som følge af de figurlige træk i mærket, skal følgende kriterier tages i betragtning:

For at fastslå, om tærsklen for fornødent særpræg er nået som følge af de figurlige træk i mærket, skal følgende kriterier tages i betragtning: Fælles meddelelse om den fælles praksis for Særpræg figurmærker, der omfatter beskrivende ord/ord uden distinktivitet 2. oktober 2015 1. BAGGRUND IP-kontorerne i det europæiske varemærke- og designnetværk

Læs mere

Høring af stakeholders om udformningen af politikken overfor mindre virksomheder på nationalt/regionalt plan

Høring af stakeholders om udformningen af politikken overfor mindre virksomheder på nationalt/regionalt plan Høring af stakeholders om udformningen af politikken overfor mindre virksomheder på nationalt/regionalt plan 01/06/2004-30/09/2004 Del I. Baggrundsinformation Land AT - Østrig 9 (4.5) BE - Belgien 13 (6.5)

Læs mere

Format Forklaring Bemærkning / cifre Bindestregen og skråstregen skal ikke altid medtages (de udelades f.eks. ved it-behandling).

Format Forklaring Bemærkning / cifre Bindestregen og skråstregen skal ikke altid medtages (de udelades f.eks. ved it-behandling). SKATTENUMRE TIN-numre opdelt på emne : Skattenummerstruktur 1. AT Østrig 99-999/9999 9 cifre Bindestregen og skråstregen skal ikke altid medtages (de udelades f.eks. ved it-behandling). 2. BE Belgien 99999999999

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat. 17.3.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 71/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 201/2009 af 16. marts 2009 om ændring af forordning (EF) nr. 318/2007 om dyresundhedsmæssige betingelser for import af visse

Læs mere

Der er køn i sundhed og sygdomme - hvordan går det lige for manden?

Der er køn i sundhed og sygdomme - hvordan går det lige for manden? Der er køn i sundhed og sygdomme - hvordan går det lige for manden? Rigshospitalet Når man taler om mænd sygdom.. Y+ = Y+ = Y+ = Et paradoks Når manden er ramt af forkølelse og giver sig hen til sin sygdom,

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2010 KOM(2010)364 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM MEDLEMSSTATERNES ANVENDELSE AF RÅDETS DIREKTIV 95/50/EF OM INDFØRELSE

Læs mere

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING 12/07/2007-31/08/2007 Deltagelse Angiv hvilket EU/EØS-land virksomheden ligger i DA - Danmark 66 (12.9%) PL - Polen 60 (11.7%) DE - Tyskland 59 (11.5%) NL - Nederlandene

Læs mere

KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009

KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009 KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) Appelkamrene AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009 I sag R 1713/2007-3 Top-Line Møbelproduktion Møldrup A/S Vestergade

Læs mere

Vejledning i udfyldning af begæring om ugyldighedserklæring for et EU-varemærke

Vejledning i udfyldning af begæring om ugyldighedserklæring for et EU-varemærke Vejledning i udfyldning af begæring om ugyldighedserklæring for et EU-varemærke 1. Generelle bemærkninger 1.1 Anvendelse af skemaet Skemaet kan rekvireres gratis hos EUIPO og kan downloades fra EUIPO's

Læs mere

FORRETNINGSORDENER OG PROCESREGLEMENTER

FORRETNINGSORDENER OG PROCESREGLEMENTER L 82/56 FORRETNINGSORDENER OG PROCESREGLEMENTER FORRETNINGSORDEN FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS TILSYNSRÅD DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS TILSYNSRÅD HAR under henvisning til Rådets forordning (EU) nr. 024/203

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget for Andragender 16.12.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Vedr.: Andragende 0895/2011 af Anthony Webb, britisk statsborger, om afslag på ydelse til arbejdssøgende i henhold

Læs mere

AN 2013 00023 MP 967683 Best in Town <fig> - Indsigelse Forvekslelighed

AN 2013 00023 MP 967683 Best in Town <fig> - Indsigelse Forvekslelighed RESUMÉ: AN 2013 00023 MP 967683 Best in Town - Indsigelse Forvekslelighed Indehaveren af VR 1989 02704 IN TOWN gjorde indsigelse mod endelig designering af MP 967683 Best in Town med henvisning

Læs mere

det sprog, hvorpå den efterfølgende designering skal indgives til WIPO

det sprog, hvorpå den efterfølgende designering skal indgives til WIPO Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (KHIM) Forbeholdt KHIM: Dato for modtagelse Antal sider 0 (obligatorisk) Efterfølgende designering i henhold til Madrid-protokollen Oplysninger til brug ved

Læs mere

HVORDAN BETALER DE? HVORDAN VILLE DE GERNE BETALE?

HVORDAN BETALER DE? HVORDAN VILLE DE GERNE BETALE? HVORDAN BETALER DE? HVORDAN VILLE DE GERNE BETALE? 2/09/2008-22/10/2008 Der er 329 svar ud af 329, der opfylder dine kriterier DELTAGELSE LAND DE - Tyskland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Danmark

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 8. juli 2004 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 8. juli 2004 * DOM AF 8.7.2004 SAG C-166/03 DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 8. juli 2004 * I sag C-166/03, Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber ved B. Stromsky, som befuldmægtiget, og med valgt adresse i Luxembourg,

Læs mere

Fattigdom i EU-landene

Fattigdom i EU-landene Fattigdom i EU-landene EU har en lang tradition for at sætte fokus på fattigdom og social eksklusion. Fattigdomsbilledet i EU-landene er meget forskelligt, det gælder udbredelsen og niveauet. En forklaring

Læs mere

Udpegning af voldgiftsdommere i Voldgiftsinstituttets regi

Udpegning af voldgiftsdommere i Voldgiftsinstituttets regi Udpegning af voldgiftsdommere i Voldgiftsinstituttets regi Udpegning af voldgiftsdommere i Voldgiftsinstituttets regi påkalder sig betydelig og berettiget interesse. Instituttet oplever, at der blandt

Læs mere

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter

Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter Organisation for erhvervslivet August 29 Klimaet har ingen gavn af højere elafgifter AF CHEFKONSULENT TROELS RANIS, TRRA@DI.DK, chefkonsulent kristian koktvedgaard, KKO@di.dk og Cheføkonom Klaus Rasmussen,

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 482 final ANNEXES 1-7.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 482 final ANNEXES 1-7. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0220 (COD) 12307/17 ADD 1 INST 345 POLGEN 122 FORSLAG fra: modtaget: 13. september 2017 til: Jordi

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF?

HVAD SKAL DANMARK LEVE AF? HVAD SKAL DANMARK LEVE AF? Perspektiv, viden og inspiration til morgenkaffen Finanskrisen er blevet til en statsgældskrise er vi fanget i en lavvækstfælde? Professor Torben M. Andersen Aarhus Universitet

Læs mere

IP C&C. Indhold. cooperate and converge. At få samarbejdspuslespillet til at gå op. At få samarbejdspuslespillet til at gå op

IP C&C. Indhold. cooperate and converge. At få samarbejdspuslespillet til at gå op. At få samarbejdspuslespillet til at gå op IP C&C cooperate and converge Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) At få samarbejdspuslespillet til at gå op På mødet i februar mellem partnerne lanceres der tre nye projekter

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.6.2008 KOM(2008) 225 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG

Læs mere

Sag T-166/01. Lucchini SpA mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag T-166/01. Lucchini SpA mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag T-166/01 Lucchini SpA mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»EKSF statsstøtte støtte til miljøbeskyttelse Italiens støtte til jern- og stålvirksomheden Lucchini afslag på tilladelse til den

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 234 Offentligt maj 2007 25. J.nr. 2007-218-0126 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234-238 af 7. maj 2007. (Alm.

Læs mere

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Retningslinjer Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Dato: 13.08.2013 ESMA/2013/611 Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde 3 II. Definitioner 3 III Formål 4 IV. Opfyldelse og

Læs mere

Forum for Mænds Sundhed. Peter Hamborg Faarbæk Projektleder i 3F, ulighed i sundhed. MSSM August 2013

Forum for Mænds Sundhed. Peter Hamborg Faarbæk Projektleder i 3F, ulighed i sundhed. MSSM August 2013 Forum for Mænds Sundhed Peter Hamborg Faarbæk Projektleder i 3F, ulighed i sundhed MSSM August 2013 Ulighed i sundhed - helt kort Kort uddannet mand (det samme for kvinder men i mindre målestok) Stor risiko

Læs mere

Når kunden ikke betaler

Når kunden ikke betaler Før eller siden kommer mange iværksættere ud for at have leveret et produkt til en kunde, der ikke kan eller vil betale. I dette nummers juridiske artikel beskriver advokaterne det optimale forløb for

Læs mere

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 *

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * BOURGARD DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * I sag C-172/02, angående en anmodning, som Cour de cassation (Belgien) i medfør af artikel 234 EF har indgivet til Domstolen for i den for

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0121 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2014 COM(2014) 121 final 2014/0065 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESFORORDNING om afslutning af den delvise

Læs mere

Mangelfulde og forældede tal bag OECD s lange fremskrivninger

Mangelfulde og forældede tal bag OECD s lange fremskrivninger Mangelfulde og forældede tal bag OECD s lange fremskrivninger I debatten om hvordan Danmark klarer sig i det internationale vækstkapløb henvises ofte til OECD s lange fremskrivninger. OECD s lange fremskrivninger

Læs mere

TABEL I: EU-MEDLEMSSTATERNES FISKERFLÅDER (EU-28) I 2014

TABEL I: EU-MEDLEMSSTATERNES FISKERFLÅDER (EU-28) I 2014 EU-FISKERI I TAL Nedenstående tabeller viser de grundlæggende statistiske oplysninger vedrørende en lang række områder, der er tilknyttet den fælles fiskeripolitik: medlemsstaternes fiskerflåder i 2014

Læs mere

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN

BILAG. til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4..3 COM(3) 856 final ANNEXES to 3 BILAG til RAPPORT FRA KOMMISSIONEN Den Europæiske Unions Solidaritetsfond Årsrapport DA DA BILAG I: TÆRSKELVÆRDIER FOR STØRRE KATASTROFER

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger om CRA-forordningens anvendelsesområde 17. juni 2013 ESMA/2013/720. Dato: 17. juni 2013 ESMA/2013/720 Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde

Læs mere

VEJLEDNING OM. vedtægtsændringer i erhvervsdrivende fonde UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen

VEJLEDNING OM. vedtægtsændringer i erhvervsdrivende fonde UDGIVET AF. Erhvervsstyrelsen VEJLEDNING OM vedtægtsændringer i erhvervsdrivende fonde UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen December 2014 Indhold 1. Indledning... 1 2. Praktiske oplysninger... 1 3. Vedtægtsændringer skal være velbegrundede...

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget 9.12.2010 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE (33/2010) Om: Begrundet udtalelse fra Sejmen i Republikken Polen om forslaget til Europa- Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.9.2014 COM(2014) 554 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om gennemførelsen af Rådets rammeafgørelse 2008/919/RIA af 28. november 2008 om

Læs mere

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11 Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 512 Offentligt Patent- og Varemærkestyrelsen NOTAT 4 juli 2011 /MFR Sags. nr: 296/11 Notat til Folketingets Europaudvalg Afgivelse af skriftligt indlæg vedrørende

Læs mere

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien. AL Albanien T T T.

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien. AL Albanien T T T. Europæisk Vejskat Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien AL Albanien T T T BE Belgien T D BA Bosnien-Herzegovina T T T BG Bulgarien T

Læs mere

L 284/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 284/20 Den Europæiske Unions Tidende L 284/20 Den Europæiske Unions Tidende 30.10.2007 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1278/2007 af 29. oktober 2007 om ændring af forordning (EF) nr. 318/2007 om dyresundhedsmæssige betingelser for import

Læs mere

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien

Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien Europæisk Vejskat Hvor skal der betales vejskatter? ISO Land Tyskland Østrig Schweiz Polen Tjekkiet Slovakiet Ungarn Belgien Form 1500-04/2016 AL Albanien T T T BE Belgien T D BA Bosnien-Herzegovina T

Læs mere

HØRING OM MANGFOLDIGHED PÅ ARBEJDSPLADSEN OG BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING

HØRING OM MANGFOLDIGHED PÅ ARBEJDSPLADSEN OG BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING HØRING OM MANGFOLDIGHED PÅ ARBEJDSPLADSEN OG BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING 14.06.2005-15.07.2005 803 svar Anfør virksomhedens hovedaktivitetssektor D - Fremstillingsvirksomhed 225 28,0% K - Fast ejendom,

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0467 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0467 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0467 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.6.2013 COM(2013) 467 final 2013/0219 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastlæggelse af den holdning, der skal indtages

Læs mere

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 1. juli 2014

Økonomisk analyse. Danmark, EU og fødevareproduktion. 1. juli 2014 Økonomisk analyse 1. juli 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danmark, EU og fødevareproduktion Hvor mange, og hvem, skal den danske fødevareklynge

Læs mere