FU R ESØ KOM M U N E D ESI GN M AN U AL D EC Dette dokument er udarbejdet i et samarbejde mellem Furesø Kommune og Exlumi Consulting.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FU R ESØ KOM M U N E D ESI GN M AN U AL D EC Dette dokument er udarbejdet i et samarbejde mellem Furesø Kommune og Exlumi Consulting."

Transkript

1 FU R ESØ KOM M U N E Designmanual 2018 D ESI GN M AN U AL D EC Dette dokument er udarbejdet i et samarbejde mellem Furesø Kommune og Exlumi Consulting. Dokumentet er en Designmanual for belysningsarmaturer, der har til formål at lette beslutningen omkring valg af armatur ved større moderniseringer, nye anlæg, og udskiftning af ikke længere brugbar belysning i en driftssituation. Derudover skal Designmanualen sikre et ensartet udtryk i belysningen indenfor kommunens grænser.

2 1 Indholdsoversigt Indholdsoversigt Hvorfor en designmanual Større moderniseringer af belysningen Nye områder med belysning Udskiftninger som følge af driftsarbejder Specielle projekter der involverer lys Processen omkring udvælgelse af belysningsarmaturer til designmanualen Kortlægning af anvendelsesområder og typer af belysningsarmaturer Udarbejdelse af vurderingskriterier Kvantitativ scoring af belysningsarmaturer på long list Besigtigelse af belysningsarmaturer, kvalitativ scoring af armaturer på long list og udvælgelse af armaturer til designmanual Bilag A - Typer af belysningsarmaturer og anvendelsesområder Anvendelsesområder Typer af lamper Lokalveje (Primær og sekundær lokalveje jf. kommuneplanen 2017) Trafikveje (Primær og sekundær trafikveje jf. kommuneplanen 2017) Stier (Gågade og cykelstier jf. kommuneplanen 2017) Parker og pladser Væg/loft/tunnel Bilag B - Vurderingskriterier for lampevalg Udvælgelsesprocessen Teknik Lyskvalitet Økonomi Design (formgivning) Montage Bilag C Kvantitativ scoring af belysningsarmaturerne Belysningsarmaturer til primære og sekundære trafikveje Belysningsarmaturer til primære og sekundære lokalveje Belysningsarmaturer til park, pladser og stier Belysningsarmaturer til specielle formål Belysningsarmaturer til primære og sekundære trafikveje (2 valgte) Belysningsarmaturer til lokalveje (3 valgte) Parklamper (3 forslag) Lamper til specielle formål (5 forslag)... 19

3 2 1. Hvorfor en designmanual Designmanualen skal bruges for at ensarte det visuelle og funktionelle indtryk af kommunens belysning. Samtidig skal det lette beslutningsprocessen for alle kommunens projektledere der arbejder med belysning, da armaturvalg bliver lettere med en designmanual. For folkevalgte og borgere vil designmanualen også kunne bruges ift. forventningsafstemning når belysning udskiftes i kommunen. Principielt skal designmanualen bruges hver eneste gang en ny lampe bliver sat op i kommunen, også hvis det er en erstatning for en eksisterende lampe. I princippet bør designmanualen kun fraviges hvis der til et specifikt projekt (eller geografisk område / lokalplan) udvikles og godkendes en designmanual, der specifikt tager stilling til valg af belysning og lamper Større moderniseringer af belysningen I de tilfælde hvor kommunen f.eks. energioptimerer (udskifter med henblik på besparelser), eller masseudskifter grundet ælde eller høj fejlrate, skal kommunen ved brug af designmanualen vælge et eller flere belysningsarmaturer. Ved en større udskiftning i ét samlet boligområde, er det naturligt at bruge én type lampe. Hvis det til gengæld er mange områder med små antal armaturer der skal skiftes, og områderne er forskelligartede, vil der kunne argumenteres for valg af flere forskellige belysningsarmaturer Nye områder med belysning Når et nyt område skal belyses, bør samme type belysningsarmatur bruges over det hele. Ift. designmanualen bør der vælges et armatur, der visuelt binder det nye område til de omkringliggende områder i kommunen Udskiftninger som følge af driftsarbejder Hvis et belysningsarmatur ødelægges eller det ikke længere er muligt at drifte det, og det som følge heraf skal erstattes af et nyt armatur, er det vigtigt at det armatur der vælges, er det som man kan forvente vil blive brugt hvis hele området skal udskiftes. Her skal man igen benytte sig af designmanualen og vurdere hvilken type armatur der er, eller vil blive, opsat i området, eller i de nærliggende områder Specielle projekter der involverer lys Specielle projekter og ændring af belysning i forbindelse med andre projekter (byfornyelse / by forskønnelse) skal også følge designmanualen, dette for at sikre standardisering af armaturvalget (færre typer), men også for at undgå at den dybe tallerken skal opfindes igen og igen hver gang der skal sættes en lampe op.

4 3 2. Processen omkring udvælgelse af belysningsarmaturer til designmanualen 2.1. Kortlægning af anvendelsesområder og typer af belysningsarmaturer I Danmark inddeles belysningsklasserne typisk efter Vejbelysningsreglerne. Her findes et regelsæt for trafikveje og ét for lokalveje. Samtidig hermed har Furesø Kommune en inddeling i tre hovedområder; Trafikveje (primær og sekundære), lokalveje (primær og sekundære) samt stier. Disse tre hovedområder er i Bilag A (afsnit 3) blevet holdt op mod både Vejbelysningsreglerne og de funktionstyper af armaturer der findes på markedet. Resultatet blev at designmanualen skal indeholde belysningsarmaturer i fire grupper; trafikveje, lokalveje, parker og pladser, væg/loft/tunnel Udarbejdelse af vurderingskriterier For at kunne sammenligne forskellige belysningsarmaturer og deres egenskaber har det været vigtigt at få et bredt og nuanceret billede af armaturernes fordele og ulemper. Der er derfor først lavet en kvantitativ bedømmelse baseret på armaturets tekniske parametre, lyskvalitet, økonomi, design og montage. Dernæst er samtlige armaturer og herefter en kvalitativ bedømmelse, hvor armaturet bedømmes på hvordan lyset føles og opleves. De forskellige kvantitative bedømmelseskriterier kan ses i Bilag B (afsnit 4). De kriterier der er blevet udvalgt er; teknik, lyskvalitet, økonomi, design, montage Kvantitativ scoring af belysningsarmaturer på long list I Bilag C (afsnit 5) er der udarbejdet en long list med belysningsarmaturer med en tilhørende kvantitativ scoring af hvert enkelt armatur. Listen indeholder belysningsarmaturer fra de største, bedste og mest solgte producenter i det Danske marked. Fiugur 1 viser et eksempel på den kvantitative scoring af et belysningsarmatur. Den tekniske vurdering er baseret på tæthedsklassen (IP) og IK-klassificeringen der baseres på hvor robust/slagfast armaturet er ift. hærværk. Lys kvaliteten er bedømt ud fra blændingstal (D1-D6 jo lavere desto bedre), afskærmningsklassen (G1-G6 hvor afskærmet lyskilden er), samt hvor mange optikker (og dermed lystekniske muligheder) der kan bruges i armaturet. Ift. økonomi er der indhentet tilbud fra samtlige producenter på armaturerne. Indkøbsprisen er sammen med omkostningen til elforbrug (der er gjort sammenlignelig for alle belysningsarmaturer) er blevet omregnet til en TCO. Designet af armaturet er vurderet ud fra de parametre som typisk er velanset i Danmark; simpel/enkel formgivning, visuel fylde, samt om armaturet har en rund bundplade som mere eller mindre alle danskdesignede armaturer har. Armaturerne er også vurderet ud fra deres alsidighed ift. montagemuligheder. Et armatur kan monteres på mast, på arm, i wireophæng eller på væg og alsidigheden afhænger både af muligheder for beslag, samt armaturets design/indretning.

5 4 Informationerne for armaturernes specifikationer er fundet i datablade og eller udregnet i Dialux evo (software) med lysberegningsfiler fra producenten. Figur Besigtigelse af belysningsarmaturer, kvalitativ scoring af armaturer på long list og udvælgelse af armaturer til designmanual Den kvalitative del af vurderingen er foretaget ved en visuel inspektion af armaturerne først i dagslys og senere i mørke hvor belysningsarmaturerne var tændt. Med en kopi af Bilag C i hånden er der blevet noteret kommentarer ud for hvert enkelt armatur i takt med at de er blevet inspiceret. Den kvalitative vurdering er blevet sammenlignet med den kvantitative vurdering, hvorefter der er truffet beslutning om armaturet skulle inddrages i den endelige designmanual. De endeligt valgte armaturer er præsenteret i Bilag D (afsnit 6).

6 5 3. Bilag A - Typer af belysningsarmaturer og anvendelsesområder For at sikre at der i designmanualen er belysningsarmaturer, som dækker de fleste anvendelsesområder i kommunen, blev Bilag A udarbejdet Anvendelsesområder Generelt inddeler man ofte udendørs belysning i tre hovedområder: lokalveje trafikveje parker og pladser Derudover er der også nogle mindre segmenter som stier, væg/loft/tunnel, effektbelysning og sportsbelysning. Effektbelysning og sportsbelysning er ikke blevet medtaget i designmanualen, da områderne er meget små Typer af lamper Overordnet er der en del forskellige forhold der har indvirkning på hvor mange forskellige lampe designs der skal anvendes. Nedenfor er en gruppering som dækker de fleste typer: Trafikveje/industriveje (ikke design) Trafikveje/store lokalveje designarmatur Lokalveje designarmatur Lokalveje standard dem der er flest af i hele kommunen Lokalveje speciel - en park lampe type, til montage på lave master Sti armatur funktion over design (cykelstier, shared space, stier) Parkarmatur standard (med både rundstrålende og asymmetrisk optik) Parkarmatur design til specielle torve og pladser Pullert lampe retningsvisende belysning Vægarmatur retningsvisende og i smalle passager Tunnel armatur, funktionelt, vandalsikret, styrbart så det kan være tændt Lokalveje (Primær og sekundær lokalveje jf. kommuneplanen 2017) I kommunen er ca. 75% af vejene lokalveje. Lokalvejene har fortrinsvis enkeltsiddet belysning på lavere master. Når der i dag opsættes belysningsarmaturer på nye lokalveje, er det næsten udelukkende mindre vejarmaturer, hvilket vil sige at de lyser asymmetrisk, hvor størstedelen af lyset sendes mod vejen. Tidligere brugte man en del rundsymmetriske parklamper til lokalveje. Dette gav lysgener da de ud over lys på vejen også oplyste borgernes haver, men de lave master var omvendt også visuelt velset. Da antallet af lokalveje i kommunen er højt, vil det kunne forsvares at bruge 3 typer forskellige belysningsarmaturer på lokalvejene Trafikveje (Primær og sekundær trafikveje jf. kommuneplanen 2017) Kommunen har nogle signifikante trafikveje og fordelingsveje. Om disse belysningsmæssigt klassificeres som trafikveje eller primære lokalveje er forskelligt. En trafikvej har typisk høje belysningsmæssige krav der kræver mere lys, mindre blænding og større regelmæssighed. Dette betyder som oftest højere master (8-12 meter) og dermed også større

7 6 armaturer. Et trafikvejsarmatur er oftest ikke noget borgerne kigger på da de sidder højt oppe, og derfor er design typisk ikke noget der vægtes højt for denne type lamper. På fordelingsveje som lysteknisk kun er primære lokalveje eller sekundære trafikveje med 6-8 meter master, vil belysningsarmaturerne hænge i en højde hvor de visuelt spiller ind. Der kan således argumenteres for at denne type veje har armaturer med større designindhold Stier (Gågade og cykelstier jf. kommuneplanen 2017) Kommunen har et veludviklet stisystem som bruges som alternativ transportrute for både børn på vej til/fra skole men også voksne på vej til/fra arbejde. Med cykelkulturens fremmarch og det stigende antal af el-cykler samt en trend omkring shared space hvor arealet deles mellem (hurtige cyklister) og gående, stiger belysningskravet til stierne (højere behov for trafiksikkerhed). Tidligere blev mange stier belyst med rundsymmetriske lamper på lave 3 meter master, men i dag vil behovet for nogle stier minde mere om lokalveje med master på 4-5 meter og god lysoptik. Det anbefales derfor at armaturer til stier er de samme som på lokalveje Parker og pladser Kommunen har flere vigtige bymidter, parker og pladser, der fordrer at der kan vælges nogle pæne, anvendelige og forskellige parkarmaturer. De monteres ofte på 3-4 meter mastere og skal derfor have derfor ud over godt design også have god lyskvalitet. På grund af disse forhold anbefales det at kommunen bruger 3 forskellige belysningsarmaturer i denne gruppe Væg/loft/tunnel Fællesnævneren for denne type belysningsarmaturer er at de alle er monteret i en højde hvor de i større grad vil være udsat for vandalisme. Dette betyder at lamperne skal være i stand til at modstå dette, samtidig kan der være specielle krav til eksempelvis lys 24 timer i døgnet, eller lys styret ift. om der er bevægelse eller aktivitet. For kommunen er det en god idé at bruge få typer lamper til disse formål, specielt hvis man anvender en lampe som giver få problemer med vandalisme, og i øvrigt tilfredsstiller ønsker ift. teknik, økonomi, design, etc.

8 7 4. Bilag B - Vurderingskriterier for lampevalg Dette bilag redegør for udvælgelsesprocessen af de valgte lygter Furesø kommunes belysningsplan. Udvalget af de valgte lygter repræsenterer et komplet billede af de vejklasser kommunen råder over. Ved modernisering, drift og planlægning af nye anlæg skal der vælges blandt disse lygter Udvælgelsesprocessen Til brug for at indsnævre udvalget af belysningsarmaturer, blev der for at have et fælles sammenligningsgrundlag udarbejdet en faglig vurdering af de i Bilag C valgte armaturer. Denne vurdering blev foretaget ud fra armaturernes tekniske kvaliteter, lyskvalitet, økonomi og design (formgivning). De fire parametre er vurderet på en femtrins-skala fra 1-5, hvor 1 er dårligst og 5 er bedst. Dernæst er der foretaget en samlet vurdering for armaturet som helhed. Hver af de fire parametre har vægtet lige meget for den samlede vurdering. Derved er der foretaget en teknisk, økonomisk og designmæssig teoretisk og kvantitativ vurdering af armaturerne Teknik Her er det vores erfaring at de større producenter efterhånden alle bruger kendte underleverandører til de essentielle komponenter i deres lamper. Drivere (spoler) er næste alle Philips, Osram eller Tridonic som er de 3 førende producenter. LED boards er ligeledes i stor grad Philips og Osram. Naturligvis er det et område man skal holde et vågent øje med, men som oftest er der ikke stor forskel på teknikken i lamperne, og teknik vægter således ikke som ét af de vigtigste parametre i valg af belysningsarmatur. Teknik er vurderet på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Armaturerne er vurderet på flere forskellige parametre; LED board, driver, materialevalg, vandalsikring og tæthedsklasse Lyskvalitet Begrebet er svært at definere, men to vigtige elementer er armaturernes mulighed for at oplyse de fleste situationer bedst muligt, hvilket forårsages af lampens optik, og risikoen for blænding hvilket er afgjort af armaturets tekniske design/afskærmning. Her er der forskel på de forskellige armaturer, men forskellen er i de senere år blevet meget mindre. Vi ser lyskvalitet som en vigtig faktor i valg af belysningsarmatur. Lyskvalitet er vurderet på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Armaturerne er vurderet ift. hvor mange forskellige optiker der findes per armatur, samt hvorledes de klarer sig på blændingsklasse og afskærmningsklasse (iht. Vejbelysningsreglerne) Økonomi Her tales der først og fremmest om energibesparelse. Specielt på lokalveje og trafikveje er der fokus på dette. LED effektiviteten er stigende, og vi ser i dag LED armaturer med 150 lumen/watt. Det betyder at et boligvejsarmatur bruger omkring watt. Om det er 15 eller 20 watt, betyder ikke det helt store økonomisk (så dan cirka 25 kroner årligt per armatur i el).

9 8 Økonomi er vurderet på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Der beregnes en TCO hvor indkøbspris og elforbrug indgår. Ift. elforbrug, regnes med årlige brændtimer (korrigeret for dæmpning), 40 års brændetid, samt en kwh pris på 1,70 kr./kwh. Det betyder at elforbruget per watt (nominelt) over de 40 år udgør ca. 200 kroner per år. Alle lamper beregnes på baggrund af samme belysningskrav og vejkarakteristik (masteafstand, vejbredde og mastehøjde), så elforbrug er sammenligneligt Design (formgivning) Tidligere var design armaturer væsentligt dyrere end tekniske (ikke design) lamper. Det billede har ændret sig, da man i dag ser flere danske producenter, der tilbyder nydesignede danskproducerede armaturer væsentligt billigere end hvad tidligere har været normalt. Generelt er det lettere i dag at få rigtig fint design til en billig penge. Design er i dag en altafgørende faktor i de fleste armaturvalg, og typisk en dominerende faktor ift. borgernes holdninger til belysningen. Design er vurderet på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Armaturerne er vurderet ift. tre parametre; har armaturet en rund eller oval bund (vejarmaturer), har lampen fylde ses dens formgivning på afstand, har armaturet en enkel og ensartet formgivning Montage Det gælder både ift. montage på arm og armaturets montage muligheder. Der er en tendens til at producere armaturer der ikke kræver en arm for at kunne blive monteret på en mast. Dette fordi armen er et fordyrende led, og det samtidig begrænser mulighederne når kommunen skal modernisere eksisterende installationer. Mange af de ældre armaturer er designet for montage på arm, hvilket også var en konsekvens af de konventionelle (ikke LED) armaturers utilstrækkelige optik. Man var simpelthen nødt til at sætte en arm på masterne for at armaturerne kunne nå ind over vejen og oplyse vejarealet i tilstrækkelig grad. I dag, med LED armaturerne er armen ikke nødvendig. Montage er et spørgsmål om armaturerne passer i forskellige montage højder. Optimalt udvikler man et armatur i flere størrelser så den visuelt ser godt ud til alle installationshøjder og former. Med LED ens indtog udvikles armaturerne desværre oftest kun til ét applikations formål (eksempelvis trafikvej), og kun få af armaturerne har flere størrelser. Flere størrelser af samme armatur giver kommunen mulighed for at anvende den til flere forskellige installations/applikations formål. Montage er vurderet på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Armaturerne er vurderet ift. brug af arm og indstillingsmuligheder, samt hvordan dens størrelse(r) passer til forskellige montagehøjder.

10 9 5. Bilag C Kvantitativ scoring af belysningsarmaturerne Dette bilag indeholder en long list af belysningsarmaturer, som er scoret ud fra de i Bilag B angivne kriterier. Som udgangspunkt har der været frit valg mellem alle producenter og armaturer. Exlumi Consulting har som rådgiver sorteret og udvalgt et bredt sortiment af armaturer for både primære - og sekundære trafikveje, primære -og sekundære lokalveje, parker og stier. Denne sortering er baseret på en erfaring og et professionelt kendskab til armaturer og lysproducenter Belysningsarmaturer til primære og sekundære trafikveje Focus Peak 380 Fagerhult Vialume Philips Iridium 3 Philips Stor Københavner Lampe Focus Peak 380 Fagerhult Vialume Philips Iridium 3 Philips Stor Københavner Antal opsat i dag Teknik Lyskvalitet Økonomi Pris Design Montage Samlet 0 5 4, ,3 3,5 4, ,5 4, , ,3 4 4, ,3 4, , Belysningsarmaturer til primære og sekundære lokalveje Teamtronic - Model D

11 10 Philips Clearway 2 iguzzini Street Fagerhult Vialume 75 Focus Nyx 330 Fagerhult Opalume Philips Lille Københavner Lampe Teamtronic Model D Philips Clearway2 iguzzini Street Fagerhult Vialume 75 Focus Nyx330 Fagerhult Opalume Philips Lille Københavner Antal opsat i dag Teknik Lyskvalitet Økonomi Pris Design Montage Samlet 0 4,7 3, ,8 0 4,5 4, ,7 3 3,8 0 4, ,7 3 3, ,5 3, ,7 2 3,5 0 4,5 3, , ,0 4, ,9

12 Belysningsarmaturer til park, pladser og stier Focus Sky Park Schréder Zela Schréder Hapiled iguzzini Twilight Opal Philips Townguide 102 Philips Grandeville (GV)

13 12 Louis Poulsen Albertslund Philips Parkview Lampe Focus Sky Park Schréder Zela Schréder Hapiled iguzzini Twilight Opal Philips Townguide 102 Philips Grandville Louis Poulsen Albertslund Philips ParkView Antal opsat i dag Teknik Lyskvalitet Økonomi Pris Design Montage Samlet ,3 3 3,5 0 4,7 3, ,3 2,5 3,4 0 4, ,3 2 3, , ,3 2,5 4, ,5 4, , , ,7 2, , ,7 2,5 2, Belysningsarmaturer til specielle formål Focus Sky pullert (Rundsymmetrisk) Focus Nyx 190

14 13 iguzzini iway Louis Poulsen Skot, væg Louis Poulsen Toldbod Designplan (Fagerhult) Quantum Designplan (Fagerhult) Tuscan Louis Poulsen - AL600 Lampe Antal opsat i dag Teknik Lyskvalitet Økonomi Pris Design Montage Samlet Focus Sky pullert 0 5 2, ,8 Focus Nyx190 pullert 0 5 2, ,9

15 14 iguzzini iway pullert Louis Poulsen Skot væg Louis Poulsen Toldbod væg Fagerhult (Designplan) Quantum væg Fagerhult (Designplan) Tuscan tunnel Louis Poulsen AL600 tunnel 0 5 2, , ,5 2, ,7 2, , , , ,1 0 4, ,4

16 15 6. Bilag D Besigtigelse af belysningsarmaturer, kvalitativ scoring af armaturer på long list og udvælgelse af armaturer til designmanual Efter udarbejdelsen af den kvantitative bedømmelse blev der også foretaget en kvalitativ bedømmelse ud fra en visuel betragtning. Den kvalitative bedømmelse tog udgangspunkt i de enkelte armaturernes kvantitative score. I samråd med Exlumi Consulting, deltog tre myndighedspersoner fra Furesø kommunes driftsafdeling i en gennemkørsel af tilgængelige strækninger, hvor armaturerne kunne opleves 1:1. Ved hvert enkelt armatur er der blevet noteret og evalueret ud fra armaturets visuelle udtryk i dagslys og igen i mørke, hvor armaturets lys-kvaliteter har fremtrådt tydeligt. Dvs. armaturer som har scoret højt på de kvantitative parametre, er ikke nødvendigvis blevet valgt grundet deres visuelle performance. Efter en grundig sammenligning mellem armaturernes kvalitative og kvantitative bedømmelser er der truffet beslutning om hvilke armaturer man ønsker i kommunens fremtidige sortiment Belysningsarmaturer til primære og sekundære trafikveje (2 valgte) Philips Københavner Philips Københavner er en klassiker som har været på markedet i mere end 40 år. Mange kender Københavnerens udtryk som også er et vant syn i kommunen. Udover det klassiske design klarer Københavneren sig godt teknisk og ift. lyskvalitet. Dog er prisen ca. dobbelt så høj som det billigste alternativ hvilket resulterer i en score på i alt 4.1 ud af 5 mulige. Fagerhult Vialume

17 16 Svenske Fagerhults, Vialume er et godt alternativ til design-ikonet Københavneren. Den scorer højt på teknik og lyskvalitet og har dermed testens højeste scorer, for trafikveje, på 4,3. Armaturet et godt økonomisk alternativ med gode kvaliteter til færre penge Belysningsarmaturer til lokalveje (3 valgte) iguzzini Street Iguzzini Street adskiller sig fra andre boligvejsarmaturer med sit lettere firkantet og flade design. Teknisk og ift. lyskvalitet er armaturet et rigtig fint og økonomisk valg. iguzzini Street scorer 3,9 som er blandt det højeste for kategorien. Focus Nyx 330

18 17 Nyx330 er en flot og stilren klassiker, som bruges på mange steder på stier og lokalveje. Derudover har Nyx330 en god lyskvalitet og ligger i en mellem priskategori. Philips Lille Københavner Københavneren er igen det klassiske design-ikon som ses mange steder i bybilledet og i kommunen. Den lille Københavner mindre end sin storebror og er designet specielt til sti og boligområder, hvor den oftest sidder på en lav mast. Armaturet scorer også top karakter i sin kategori med 3,9 point, men ligger i den dyre ende Parklamper (3 forslag) Focus Sky

19 18 Focus Sky er et parkarmatur med rund og indirekte optik. Det giver armaturet et let og elegant udtryk i dagslys. Når mørket falder på, oplyses glasset som kan ses på afstand. Teknisk og designmæssigt er armaturet i top og scorer 3,5 ud af 5. Schréder Zela Zela armaturet er kategoriens billigste parklampe med rigtig gode design-egenskaber til de danske forhold. Armaturet er rundt og har en indirekte belysning og grundet armaturets størrelse er den fyldig at se på. Zela scorer 3,4 ud af 5 mulige. iguzzini Twilight Opal

20 19 Twilight Opal er en italiensk design lampe med et dansk islæt. Lampen har en opal skærm, som kan ses på afstand og minder lidt om en klassisk bordlampe. Lampen scorer højt på design, teknik og lyskvalitet. Selvom lampen kan virke skrøbelig, lever den alligevel op til den højeste kategori af vandalsikring Lamper til specielle formål (5 forslag) Focus Sky pullert Focus Sky minder i høj grad om Sky Park armaturet og deler også samme belysningsprincipper såsom den indirekte reflektor. Dette gør lyset meget behageligt at se på og danner et godt guidende lys for vejens forløb. Focus Sky pullerten scorer 3,8 ud af 5 mulige. Focus Nyx 190

21 20 Focus Nyx 190 et enkelt og elegant væg-armatur med gode kvaliteter. Armaturets skrå linjer gør det behageligt at se på, da man ikke ser selve lyskilden, men nærmere lyseffekten på væggen og jorden. Louis Poulsen Skot Skot lampen er også en velkendt klassiker med sit simple udtryk og funktionelle robusthed som kan bruges i mange sammenhænge. Armaturet scorer højest i kategorien for sin alsidighed, økonomi og tekniske egenskaber. Designplan Tuscan

22 21 Tuscan armaturet fra engelske Designplan er yderst vandalsikkert og kan klare det meste. Armaturet er lavet til et robust miljø og kan modstå kraftige slag, graffiti og sågar ild. Derfor bliver det ofte placeret i tunneller eller ved andre udsatte steder, hvor man ønsker lys. Armaturet scorer 3,1 ud af 5. Louis Poulsen AL600 AL600 er et dansk designet armatur til loftsbrug i tunneller og lignende. Designet er neutralt og fylder ikke ret meget men kvalificerer sig ved hjælp af sin gode lamel-optik som mindsker blændingsgener.

Oversigt over LED-armaturer til anvendelse i Næstved Kommune inkl. vurderinger af energieffektivitet, kvalitet og pris

Oversigt over LED-armaturer til anvendelse i Næstved Kommune inkl. vurderinger af energieffektivitet, kvalitet og pris Oversigt over LED-armaturer til anvendelse i Næstved Kommune inkl. vurderinger af energieffektivitet, kvalitet og pris Belysningsarmaturer til veje og stier udvalgt blandt de bedste og mest anvendte typer

Læs mere

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune

Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Overordnede retningslinjer for valg af armaturer i Allerød Kommune Udarbejdet: KMU KS: ASE Udarbejdet af ÅF Lighting 2017 5589not001-Rev2-Principper for belysning og armaturvalg.docx Indhold 1 Overordnede

Læs mere

Click here and insert picture (20*22cm) Designkatalog Herlev Kommune. Maj 2016 Rev rap001-Rev3-Designkatalog-HerlevKommunePage 0 (14)

Click here and insert picture (20*22cm) Designkatalog Herlev Kommune. Maj 2016 Rev rap001-Rev3-Designkatalog-HerlevKommunePage 0 (14) Click here and insert picture (20*22cm) Designkatalog Herlev Kommune Maj 2016 Rev 3 5304rap001-Rev3-Designkatalog-HerlevKommunePage 0 (14) Recipient Herlev Kommune Center for Trafik og Miljø Herlev Bygade

Læs mere

MADE IN DENMARK. Lyskvalitet Med den nyeste LED-teknik kan vi spare energi uden at gå på kompromis med lyskvaliteten.

MADE IN DENMARK. Lyskvalitet Med den nyeste LED-teknik kan vi spare energi uden at gå på kompromis med lyskvaliteten. STREET / URBAN MADE IN DENMARK Enkelhed Vi udvikler egne brands i samarbejde med danske arkitekter og sikrer et enkelt, skandinavisk design og bæredygtige produkter med lang levetid. Fleksibilitet Lamperne

Læs mere

Hørsholm Kommune Renovering af vejbelysningsanlæg.

Hørsholm Kommune Renovering af vejbelysningsanlæg. Hørsholm Kommune Renovering af vejbelysningsanlæg. Planen er at Hørsholm Kommune overtager ca. 6.500 belysningsarmaturer og master fra Ørsted. Disse armaturer er af forskellig alder og med forskellige

Læs mere

ARMATURKATALOG Herning Kommune

ARMATURKATALOG Herning Kommune ARMATURKATALOG Herning Kommune Indledning Dette armaturkatalog er udarbejdet i et samarbejde mellem Herning Kommune og ÅF Lighting. Kataloget rummer for alle hovedområderne i Herning Kommune de armaturer,

Læs mere

Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg. Belysningsplanen er gældende for offentlige og private fællesveje og stier i Ballerup

Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg. Belysningsplanen er gældende for offentlige og private fællesveje og stier i Ballerup Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg Side 1 Appendiks 1 Områdeopdeling: Specifikation af belysningsanlæg Belysningsplanen er gældende for offentlige og private fællesveje og stier

Læs mere

Planlægning af den offentlige belysning

Planlægning af den offentlige belysning Planlægning af den offentlige belysning Belysningsplan for Frederiksberg Kommune. Af Allan Ruberg alr@hansen-henneberg.dk Offentlig udendørs belysning etableres og drives, som navnet antyder, til gavn

Læs mere

Renoveringskatalog. DONG Energys udendørsbelysning i Allerød Kommune

Renoveringskatalog. DONG Energys udendørsbelysning i Allerød Kommune Renoveringskatalog DONG Energys udendørsbelysning i Allerød Kommune Udarbejdet af Jens Nelleberg og Tine Byskov Søndergaard DONG Energy Udendørsbelysning September 2012 Indholdsfortegnelse Sammenfatning...

Læs mere

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Hørsholm Gågade Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Indledning Med udgangspunkt i belysningsforslaget for gågadeområdet i Hørsholm Bymidte udarbejdet af COWI A/S, beskrives i det følgende

Læs mere

Nu skifter vi udebelysningen i boligområderne

Nu skifter vi udebelysningen i boligområderne Albertslund December 2017 Nu skifter vi udebelysningen i boligområderne På de følgende sider har vi samlet de vigtigste informationer vedrørende moderniseringen af udebelysningen i boligområderne i Albertslund

Læs mere

BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER

BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER 1 BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR LED UDSKIFTNING OG FORBEREDELSE TIL INTEGRATION AF SMART CITY LØSNINGER 2 AGENDA 1 2 3 Hvorfor og hvordan skiftes belysningen til

Læs mere

Dragør Kommune Plan og Teknik

Dragør Kommune Plan og Teknik Dragør Kommune Plan og Teknik Retningslinjer for vejbelysningen i Dragør Kommune Bilag E - Design og styring 5180rap001, Rev. 1, 23.01.2015 Dragør Kommune Plan og Teknik Retningslinjer for vejbelysningen

Læs mere

Offentligt udbud. Levering af vejbelysningsarmaturer Kravspecifikation

Offentligt udbud. Levering af vejbelysningsarmaturer Kravspecifikation Offentligt udbud Levering af vejbelysningsarmaturer Kravspecifikation Maj 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Bornholms Regionskommune Levering af vejbelysnings armaturer INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 Kravspecifikation

Læs mere

Belysningsmanual. Tillæg til designmanual

Belysningsmanual. Tillæg til designmanual Belysningsmanual Tillæg til designmanual 22.02.2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 Målsætninger... 2 3 Trafikveje... 3 3.1 Københavner armaturet...3 3.2 Milewide...4 4 Boligveje... 5 4.1 Chr.

Læs mere

Krav til vejbelysning i Aarhus Kommune

Krav til vejbelysning i Aarhus Kommune I forbindelse med etablering af vejbelysningsanlæg i, skal nedenstående krav opfyldes, hvis vejbelysningsanlægget ønskes overdraget til efter etablering. Vi gør opmærksom på, at ikke overtager drift af

Læs mere

DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning. v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune

DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning. v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune DOLL en platform for udvikling af og demonstration af ny energieffektiv udendørsbelysning v/ Flemming Jørgensen, Albertslund Kommune Agenda Kort præsentation DOLL Europas førende center for ny energieffektiv

Læs mere

Projekteringsguide Vejbelysning med Nyx 330 og Nyx 190. www.focus-lighting.dk www.focus-lighting.no www.foxdesign.se

Projekteringsguide Vejbelysning med Nyx 330 og Nyx 190. www.focus-lighting.dk www.focus-lighting.no www.foxdesign.se Projekteringsguide Vejbelysning med Nyx 0 og Nyx 190 focus-lighting www.focus-lighting.dk www.focus-lighting.no www.foxdesign.se 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse 1 2 Forord Grundlæggende forudsætninger

Læs mere

Notat. Anbefaling vedr. valg af belysning. Notat fra Bestyrelsen Anbefaling vedr. valg af belysning. Snebærhavens Grundejerforening INDHOLD:

Notat. Anbefaling vedr. valg af belysning. Notat fra Bestyrelsen Anbefaling vedr. valg af belysning. Snebærhavens Grundejerforening INDHOLD: Notat INDHOLD: 1 BAGGRUND... 2 1.1 MØDE AFHOLDT MED KOMMUNENS PROJEKTGRUPPE... 2 1.2 DE ANBEFALEDE LAMPETYPER... 2 2 KORT OM KOMMUNENS PROJEKTOPLÆG... 3 2.1 ILLUSTRATION AF GAMMEL MASTEPLACERING... 3 2.2

Læs mere

Offentligt udbud. Levering af vejbelysningsarmaturer Kravspecifikation

Offentligt udbud. Levering af vejbelysningsarmaturer Kravspecifikation Offentligt udbud Levering af vejbelysningsarmaturer Kravspecifikation Juni 2015 Viborg Kommune Levering af vejbelysnings armaturer INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 Kravspecifikation vejbelysningsarmaturer....

Læs mere

Liste over områder med dårlig eller manglende belysning i Brønshøj-Husum.

Liste over områder med dårlig eller manglende belysning i Brønshøj-Husum. Liste over områder med dårlig eller manglende belysning i Brønshøj-Husum. Ønsker til ny belysning: Lb.nr. Lokalitet Kommentarer LU - bemærkninger Grundbelysning 1 Karlslundevej, mellem Smørumvej & Merløsevej

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Renovering af kl. I-II belysningsanlæg Som følge af Sikkerhedsstyrelsens indskærpelse af reglerne i stærkstrømsbekendtgørelsen, vil lamper opsat før ca. 1995 inden for kort

Læs mere

LEDMET Betydning af lysmålingens vinkelopløsning på et vejarmatur og resultaterne i forskellige lysberegningsprogrammer

LEDMET Betydning af lysmålingens vinkelopløsning på et vejarmatur og resultaterne i forskellige lysberegningsprogrammer 10. oktober 2016 LEDMET Betydning af lysmålingens vinkelopløsning på et vejarmatur og resultaterne i forskellige lysberegningsprogrammer I forbindelse med LEDMET AP3 projektet har Louis Poulsen foretaget

Læs mere

FOR ODENSE KOMMUNE 2008

FOR ODENSE KOMMUNE 2008 FOR ODENSE KOMMUNE 2008 Belysningsplan for Odense Kommune er udarbejdet af By- og Kulturforvaltningen i 2008 Politisk ansvarlig: Anker Boye, Rådmand Ledelse: Ib Doktor, Kontorchef i Trafik og Mobilitet

Læs mere

discovery evo Alsidighedens mester

discovery evo Alsidighedens mester discovery evo Alsidighedens mester Der findes en Discovery Evo til ethvert formål. Da vi lancerede Discovery, var tanken helt ny. Et skarpt, enkelt og brugervenligt koncept, hvor et enkelt armatur opfylder

Læs mere

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg

Renovering af kl. I-II belysningsanlæg SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Renovering af kl. I-II belysningsanlæg Som følge af Sikkerhedsstyrelsens indskærpelse af reglerne i stærkstrømsbekendtgørelsen, vil lamper opsat før 1995 ikke overholde de

Læs mere

Designmanual for vejbelysningen i. Herning Kommune. Teknik og Miljø

Designmanual for vejbelysningen i. Herning Kommune. Teknik og Miljø Designmanual for vejbelysningen i Herning Kommune Teknik og Miljø Herning Kommune Teknik og Miljø Designmanual for vejbelysningen i Herning Kommune 5079rap001, Rev. 1, 25.6.2014 Udført: ASE/KMU Kontrolleret:

Læs mere

Masterplan for renovering af vejbelysning Halsnæs Kommune

Masterplan for renovering af vejbelysning Halsnæs Kommune Masterplan for renovering af vejbelysning Halsnæs Kommune 5376not011-rev6-notat-masterplan Author ASE QA HSO Recipient Halsnæs Kommune Date 23.04.2019 Project ID 5376 5376not011-Rev6-notat-masterplan 1

Læs mere

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Bilag vedr. Vejbelysningsregler retningslinjer materiel for område- og vejtyper

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Bilag vedr. Vejbelysningsregler retningslinjer materiel for område- og vejtyper Aabenraa Kommune Drift og Vedligehold Bilag vedr. Vejbelysningsregler retningslinjer materiel for område- og vejtyper 4758not004, Rev. 2, 26.10.2015 rev 20151012 kkm Udført: CAT Kontrolleret: KMU Side

Læs mere

Minimumskrav for vejbelysningsanlæg i byggemodning

Minimumskrav for vejbelysningsanlæg i byggemodning Aarhus Kommune, Drift og Anlæg Kalkværksvej 10, 8000 Aarhus C Til Bygherre og Rådgiver Byggemodning I forbindelse med etablering af vejbelysningsanlæg i Aarhus Kommune skal nedenstående krav opfyldes,

Læs mere

Forskning i anvendelse LED-lys i Albertslund Kommune

Forskning i anvendelse LED-lys i Albertslund Kommune Albertslund Kommune Forskning i anvendelse LED-lys i Albertslund Kommune Del 1 Strategi i Albertslund Belysningsplan LED-lys Del 2 Solcelle- og LED-lys De 4 komponenter Chaussestenen der lyser arkitektfirmaet

Læs mere

Byens Lys Loftshængte armaturer

Byens Lys Loftshængte armaturer 43229 OKO Produktlister 27/05/08 9:27 Side 91 Byens Lys Loftshængte armaturer ALBERTSLUND Jens Møller-Jensen. Louis Poulsen. Enkelt, klassisk armatur, som passer fint ind i både nyere og ældre arkitektur.

Læs mere

Green outdoor. Giv din lygtepæl fornyet liv

Green outdoor. Giv din lygtepæl fornyet liv Green outdoor Giv din lygtepæl fornyet liv Giv din lygtepæl fornyet liv Omkring to tredjedele af belysningen installeret rundt om i verden er baseret på gamle og ineffektive teknologier. Med tanke på klimaforandringerne

Læs mere

Designmanual for belysningsmateriel

Designmanual for belysningsmateriel Designmanual for belysningsmateriel Side 1 1. Indledning Denne designmanual er udarbejdet af ÅF Lighting i tæt samarbejde med Assens Kommune og indeholder retningslinjer for valg af armaturer og master,

Læs mere

Store besparelse ved anvendelse af lysstyring!

Store besparelse ved anvendelse af lysstyring! Store besparelse ved anvendelse af lysstyring! Simpel lysstyring Intelligent lysstyring ! " # $ %&& ' Regler er til for at bliver overholdt, men private virksomheder kan vælge at bestemme selv. Men er

Læs mere

Regelsæt for etablering af belysning til byudviklingsprojekter

Regelsæt for etablering af belysning til byudviklingsprojekter 1 24. november 2016 Albertslund Kommune Regelsæt for etablering af belysning til byudviklingsprojekter De beskrevne krav er gældende i Albertslund Kommune i forbindelse med etablering af vejbelysning på

Læs mere

FOCUS-LIGHTING. S p i r i t o f t h e n i g h t

FOCUS-LIGHTING. S p i r i t o f t h e n i g h t FOCUS-LIGHTING S p i r i t o f t h e n i g h t NYX 40 producent FOCUS-LIGHTING www.focus-lighting.dk focus@focus-lighting.dk Tlf. +4 49 14 80 80 Fax +4 49 14 80 90 design vilhelm lauritzen arkitekter www.vla.dk

Læs mere

MOAI PULLERTLAMPE KNUD HOLSCHER DESIGN

MOAI PULLERTLAMPE KNUD HOLSCHER DESIGN Side 1/2 Dette er et printvenligt produktblad. Rekvirér katalog på mail@ghform.dk MOAI PULLERTLAMPE KNUD HOLSCHER DESIGN MOAI PULLERTLAMPE ER ÉT UD AF TRE PRODUKTER, SOM ER BYGGET OP OMKRING SAMME PULLERTHUS.

Læs mere

EyeKon. Robust, vandalsikkert vægarmatur til udendørs brug

EyeKon. Robust, vandalsikkert vægarmatur til udendørs brug EyeKon Robust, vandalsikkert vægarmatur til udendørs brug EyeKon EyeKon fås i to design og to størrelser i tre forskellige farver, der er velegnet til ethvert udendørs belysningsprojekt IP65 Dagslyssensor

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget

Miljø- og Planlægningsudvalget Miljø- og Planlægningsudvalget Referat fra ekstraordinært møde Ekstraordinært møde Onsdag 03.04.2013 kl. 8:00 Mødelokale D2 Følgende sager behandles på mødet Side Renovering af gågaden - godkendelse af

Læs mere

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse

lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse lunova Visuel komfort til mennesker i bevægelse Visuel komfort sætter mennesket i centrum Alle udendørs miljøer bør planlægges med mennesket i fokus og med hensyn til, hvordan mennesker reagerer og fungerer.

Læs mere

FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING

FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING LANDBRUG/STUTTERIER FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING Ved en udskiftning af belysningsarmaturer får du dels en energioptimering og samtidig et langt bedre lys... Du får en lavere elregning

Læs mere

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Belysningsplan for Aabenraa Kommune. Vision: At højne kvaliteten i alle aspekter af det visuelle miljø

Aabenraa Kommune. Drift og Vedligehold. Belysningsplan for Aabenraa Kommune. Vision: At højne kvaliteten i alle aspekter af det visuelle miljø Aabenraa Kommune Drift og Vedligehold Belysningsplan for Aabenraa Kommune Vision: At højne kvaliteten i alle aspekter af det visuelle miljø 4758rap005, Rev. 2, 26.10.15 REV kkm 20151012 Udført: CAT Kontrolleret:

Læs mere

ES System. Projekter og komplet produktprogram fra ES System kan ses på

ES System. Projekter og komplet produktprogram fra ES System kan ses på Light is life ES System ES-SYSTEM designer, udvikler, producerer og integrerer en bred vifte af LED-belysningsløsninger med høj ydeevne og specifikationsklasse til arkitektoniske, industrielle og udendørs

Læs mere

Kviksølvlampen udfases Alternativer til kviksølvlamper

Kviksølvlampen udfases Alternativer til kviksølvlamper Kviksølvlampens udfasning, september 2010 Kviksølvlampen udfases Alternativer til kviksølvlamper Peder Øbro Kviksølvlampens udfasning, september 2010 Problemets omfang: 300.000 til 400.000 armaturudskiftninger

Læs mere

Lighting the Future. Vej- og parkbelysning Skab sikkerhed, tryghed og stemning med den rette udendørsbelysning

Lighting the Future. Vej- og parkbelysning Skab sikkerhed, tryghed og stemning med den rette udendørsbelysning 5 16 Lighting the Future Vej- og parkbelysning Skab sikkerhed, tryghed og stemning med den rette udendørsbelysning Reducer energiforbruget - og budgettet Energiforbruget til vejbelysning er en betydelig

Læs mere

IRMABYEN: REDEGØRELSE VEJPROJEKT INTERNE VEJE. Projektnummer 3631400077. Vejprojekt Interne veje. Rødovre Kommune.

IRMABYEN: REDEGØRELSE VEJPROJEKT INTERNE VEJE. Projektnummer 3631400077. Vejprojekt Interne veje. Rødovre Kommune. IRMABYEN: REDEGØRELSE VEJPROJEKT INTERNE VEJE Projekt IrmaByen Projektnummer 3631400077 Emne Til Fra Vejprojekt Interne veje Rødovre Kommune Rikke Høy Eskedal Udgivet 06-01-2016 Revideret 09-02-2016 I

Læs mere

Byens Inventar Diverse

Byens Inventar Diverse 43229 OKO Produktlister 27/05/08 9:26 Side 73 Byens Inventar Diverse TELEFONBOKS, UTZON Jan Utzon, arkitekt. ABB og Veksø-Taulov/Servitel. Moderne, enkelt formsprog. Højde: 2460 mm. Bredde: 1030 mm. Dybde:

Læs mere

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR 3-500 KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER VI HAR DE RIGTIGE LAMPER TIL ALLE FORMÅL Arbejdspladsen Industri & Lager Sport

Læs mere

Hørup Design. udendørs belysning

Hørup Design. udendørs belysning Hørup Design udendørs belysning LED lyskilder medfølger Lang holdbarhed Lys i haven Når tusmørket sænker sig, giver lyset liv. Lys kan fremhæve flotte detaljer, fremkalde spændende kontraster og skabe

Læs mere

Adelie. Stilsikker og elegant LED lygte med indirekte belysning

Adelie. Stilsikker og elegant LED lygte med indirekte belysning Adelie Stilsikker og elegant LED lygte med indirekte belysning Tidløst design med LED teknologi, der passer til både klassiske og moderne miljøer Behagelig, indirekte belysning skaber en rolig atmosfære

Læs mere

Your Partner in Safety

Your Partner in Safety Your Partner in Safety Inspektion og kontrol af det færdige anlæg er en del af opgaven. SafeExIT SafeExIT er specialiseret i sikkerhedsbelysning, eksplosionsbeskyttet el-materiel, samt belysning til industrielle

Læs mere

BELYSNING TIL INDUSTRI

BELYSNING TIL INDUSTRI BELYSNING TIL INDUSTRI FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING Ved en udskiftning af belysningsarmaturer får du dels en energioptimering og samtidig et langt bedre lys... Du får en lavere elregning

Læs mere

PLEIAD G4. Kompromisløs. Klassiker.

PLEIAD G4. Kompromisløs. Klassiker. PLEIAD G4 Kompromisløs. Klassiker. KOMPROMISLØS. KLASSIKER. Pleiad G4 forenkler og effektiviserer avanceret planlægning af komplette belysningsprojekter ved at bruge en og samme armaturtype. Serien omfatter

Læs mere

CitySoul skab identitet

CitySoul skab identitet Lighting CitySoul skab identitet CitySoul CitySoul er en serie af armaturer der er udstyret med den seneste lyskilde- og forkoblingsteknologi, der giver en enestående optisk ydelse.citysouls klassiske

Læs mere

Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme. Handlingsplan for renovering og modernisering af vejbelysning i Næstved Kommune

Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme. Handlingsplan for renovering og modernisering af vejbelysning i Næstved Kommune Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme Handlingsplan for renovering og modernisering af vejbelysning i Næstved Kommune 5278rap001, Rev. 2, 30.11.2017 Næstved Kommune Center for Trafik og Ejendomme

Læs mere

discovery evo Alsidighedens mester

discovery evo Alsidighedens mester discovery evo Alsidighedens mester Der findes en Discovery Evo til ethvert formål. Da vi lancerede Discovery, var tanken helt ny. Et skarpt, enkelt og brugervenligt koncept, hvor et enkelt armatur opfylder

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Udfasning af kviksølvlamper i Assens Kommune. Assens Kommune

Indholdsfortegnelse. Udfasning af kviksølvlamper i Assens Kommune. Assens Kommune Assens Kommune Udfasning af kviksølvlamper i Assens Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Baggrund for

Læs mere

Vor Frue Kirkeplads. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 LANDSKAB

Vor Frue Kirkeplads. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 LANDSKAB Vor Frue Kirkeplads 28. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 FOTOS AF EKSISTERENDE FORHOLD 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 2 4. 9. EKSISTERENDE FORHOLD 1:200 11. Vor Frue Stræde 3. 8.

Læs mere

Kommunens navn. Center for Bolig, Vej & Vand. Tilbudsliste - TBL. Rev. X, dd.mm.åååå. XXXXudb00X

Kommunens navn. Center for Bolig, Vej & Vand. Tilbudsliste - TBL. Rev. X, dd.mm.åååå. XXXXudb00X Kommunens navn Center for Bolig, Vej & Vand Udbud af modernisering, renovering og drift og vedligehold af vejbelysning Tilbudsliste TBL XXXXudb00X Rev. X, dd.mm.åååå Tilbudsgiver: Navn på Tilbudsgiver

Læs mere

FOCUS-LIGHTING. NYX 450 LYGTE Design: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

FOCUS-LIGHTING. NYX 450 LYGTE Design: Vilhelm Lauritzen Arkitekter NYX 450 LYGTE NYX 450 fås som lygtehoved til montering på lodret mast eller vandret arm. Som de øvrige armaturer i Nyx-serien fås lygtehovedet i sort og to grå farvevarianter, som begge passer til galvaniserede

Læs mere

Frederiksberg baner vejen for fremtidens belysning

Frederiksberg baner vejen for fremtidens belysning Frederiksberg baner vejen for fremtidens belysning Morten Skibstrup Nikolajsen, belysningsingeniør, Frederiksberg Kommune, moni06@frederiksberg.dk Hvorfor skal man anvende LED til belysning? Er kvaliteten

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

Udskiftningsplan for gadelys

Udskiftningsplan for gadelys Aabenraa Kommune Udskiftningsplan for gadelys Maj 2011 COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Aabenraa Kommune Udskiftningsplan for gadelys Maj 2011

Læs mere

VEJLEDENDE UDSALGSPRISER MARTS 2011

VEJLEDENDE UDSALGSPRISER MARTS 2011 VEJLEDENDE UDSALGSPRISER MARTS 2011 Priserne i denne prisliste er vejledende incl. 25% moms. Lyskilde indgår som hovedregel ikke i prisen og medleveres kun på bestilling. Anbefalede lyskilder fremgår af

Læs mere

Assens Kommune. Fornyelsesplan for lysanlæg til boldbaner TILSTANDSVURDERING AF 15 BOLDBANER

Assens Kommune. Fornyelsesplan for lysanlæg til boldbaner TILSTANDSVURDERING AF 15 BOLDBANER Assens Kommune Fornyelsesplan for lysanlæg til boldbaner TILSTANDSVURDERING AF 15 BOLDBANER Assens Kommune Fornyelsesplan for lysanlæg til boldbaner TILSTANDSVURDERING AF 15 BOLDBANER Rekvirent Rådgiver

Læs mere

Projektforslag ver-02 - Udskiftning af udebelysningen Snebærhaven

Projektforslag ver-02 - Udskiftning af udebelysningen Snebærhaven Notat Projektforslag ver-02 - Udskiftning af udebelysningen Snebærhaven Dato: 16. marts 2018 Sags nr.: 05.02.12-A50-1-18 Sagsbehandler: HGP Indhold 1. Budget... 1 2. Lampevalg, master og design... 1 3.

Læs mere

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting

Skitseforslag. Belysning af parkeringsplads ved Multiarena. ÅF Lighting Belysning af parkeringsplads ved Multiarena ÅF Lighting 05-04-2016 Introduktion De eksisterende idrætshaller ved Næstved Stadion blev i 2015 udvidet med den nyopførte Arena Næstved, som er Sydsjællands

Læs mere

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort

vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort vialume 1 Vejbelysning med visuel komfort Specialdesignede AGC-linser som giver minimal blænding Trinløst tilt ± 15º over vejbanen Justering udligner skæve master Fås med forskellige lysstyringssystemer

Læs mere

Lyset i byer og på veje. - stemning, identitet og funktion

Lyset i byer og på veje. - stemning, identitet og funktion Lyset i byer og på veje - stemning, identitet og funktion 2 3 Lyset i byer og på veje Hvad skal din kommune være opmærksom på? Den offentlige belysning spiller en betydelig rolle ikke kun for trafiksikkerhed,

Læs mere

Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING

Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING Nyt lys på fremtiden GIV DINE KUNDER BESKED OM GOD OG ENERGIEFFEKTIV BELYSNING Belysningskampagnen 2009 De gamle pærer har mistet gløden Elsparefonden vil gerne hjælpe med at gøre den kommende udfasning

Læs mere

EVT. MAX LÆNGDE OG DIAM. FARVE PRIS INCL. MOMS

EVT. MAX LÆNGDE OG DIAM. FARVE PRIS INCL. MOMS VEJLEDENDE UDSALGSPRISER MARTS 2013 Priserne i denne prisliste er vejledende incl. 25% moms. Lyskilde indgår som hovedregel ikke i prisen og medleveres kun på bestilling. Anbefalede lyskilder fremgår af

Læs mere

Senest opdateret: JUBOLIGHT.DK - SPOLEN 1, 9000 AALBORG - CVR:

Senest opdateret: JUBOLIGHT.DK - SPOLEN 1, 9000 AALBORG - CVR: E14 LED PÆRER Doled K2 ENVILAR 1W ENVILAR G45 3W Det flotte klassiske design gør, at pæren kan sidde fremme hvor den er synlig. Doled K2 er en meget alsidig LED pære der passer ind rigtig mange steder,

Læs mere

Projekteringsguide Vejbelysning med Nyx 330 og Nyx 190

Projekteringsguide Vejbelysning med Nyx 330 og Nyx 190 Projekteringsguide Vejbelysning med Nyx 330 og Nyx 190 1 Projekteringsguide Vejbelysning med Nyx 330 og Nyx 190 1. Indholdsfortegnelse... side 2 2. Forord... Side 3 3. Grundlæggende forudsætninger... Side

Læs mere

BELYSNINGSPLAN NORDDJURS KOMMUNE FEBRUAR 2015. Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C ADRESSE COWI A/S

BELYSNINGSPLAN NORDDJURS KOMMUNE FEBRUAR 2015. Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C ADRESSE COWI A/S BELYSNINGSPLAN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NORDDJURS KOMMUNE FEBRUAR 2015 BELYSNINGSPLAN PROJEKTNR. A050402 DOKUMENTNR. A050402-101

Læs mere

BELYSNING TIL INSTITUTIONER

BELYSNING TIL INSTITUTIONER BELYSNING TIL INSTITUTIONER FORDELE VED AT SKIFTE TIL EN MODERNE LED BELYSNING Ved en udskiftning af belysningsarmaturer får du dels en energioptimering og samtidig et langt bedre lys... Du får en lavere

Læs mere

Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen

Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen Grønne Cykelruter Belysningsforslag for Amagerbanen Indledning Cykelruten Amagerbanen Med udgangspunkt i notatet fra Københavns Kommune og designoplægget fra Schønnherr vedrørende Amagerbanen beskrives

Læs mere

evolume Teknisk god belysning helt enkelt

evolume Teknisk god belysning helt enkelt evolume Teknisk god belysning helt enkelt Teknisk perfektion til gader og veje Evolume kombinerer fremragende lyskvalitet og visuel komfort med et moderne og omkostningseffektivt design. Takket være det

Læs mere

Hørup Design udendørs belysning. Eksklusiv, dansk designet lampeserie

Hørup Design udendørs belysning. Eksklusiv, dansk designet lampeserie Hørup Design udendørs belysning Eksklusiv, dansk designet lampeserie - NU MED LED TM 2 www.luminiz.dk led lyskilder medfølger lavt forbrug lang holdbarhed Cree led (bedste kvalitet) 5 års garanti på lyskilder

Læs mere

Åf hansen & Henneberg

Åf hansen & Henneberg Åf hansen & Henneberg NVF - Tunnelsäkerhet ur trafikantens synsvinkel Thim Nørgaard Andersen Lysingeniør HOVEDOMRÅDER FUNKTIONEL BELYSNING SCENOGRAFISK BELYSNING PLANLÆGNING OG UDVIKLING Sikkerhed & Tryghed

Læs mere

produktnyheder Foråret 2017

produktnyheder Foråret 2017 produktnyheder Foråret 2017 Notor 65 En helt ny Notor med tvärsnittet 65 65 mm som löser alla belysningsuppgifter i ett projekt utan att frångå ett gemensamt formspråk. Flera olika bländskydd med Beta

Læs mere

Designmanual Katalog. Del 2 BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING

Designmanual Katalog. Del 2 BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING Designmanual Katalog BYMIDTEN BYENS GULV BYENS INVENTAR BYENS LYS BYENS BEPLANTNING Del 2 O F F E N T L I G T D E S I G N I O D E N S E Indhold BYENS GULV Generelle betragninger Checkliste Produktliste

Læs mere

BELYSNINGSPLAN RANDERS KOMMUNE

BELYSNINGSPLAN RANDERS KOMMUNE BELYSNINGSPLAN RANDERS KOMMUNE Forord: Denne belysningsplan er udarbejdet for RANDERS kommune med det formål at få lavet en samlet overordnet plan for vejbelysningsområdet i kommunen. Randers kommune har

Læs mere

Anvendelser af LED's til vejbelysning og international standardisering på området. Kai Sørensen

Anvendelser af LED's til vejbelysning og international standardisering på området. Kai Sørensen Anvendelser af LED's til vejbelysning og international standardisering på området Kai Sørensen Lyskilder i vejbelysning Tran Gas Glødelamper Lysstofrør Kviksølvlamper Højtryksnatriumlamper Metalhalogenlamper

Læs mere

VEJLEDENDE UDSALGSPRISER MARTS 2011

VEJLEDENDE UDSALGSPRISER MARTS 2011 VEJLEDENDE UDSALGSPRISER MARTS 2011 Priserne i denne prisliste er vejledende incl. 25% moms. Lyskilde indgår som hovedregel ikke i prisen og medleveres kun på bestilling. Anbefalede lyskilder fremgår af

Læs mere

LINIELYS. - når kun fantasien sætter grænser

LINIELYS. - når kun fantasien sætter grænser LINIELYS - når kun fantasien sætter grænser Indhold Side Linielys intro 3 Notor Pendel 4 Notor Loft 6 Notor Indbygget 8 Notor Indbygget LED 10 Notor på væg 12 Ray og Ray II 14 Freedom 20 Teknisk information

Læs mere

BELYSNINGSPLAN DEL 2. Teknisk afsnit

BELYSNINGSPLAN DEL 2. Teknisk afsnit BELYSNINGSPLAN DEL 2 Teknisk afsnit 2013 FORORD BELYSNINGSPLANEN Denne belysningsplan er udarbejdet for Aalborg kommune med det formål at få lavet en samlet overordnet plan for vejbelysningsområdet i hele

Læs mere

BELYSNINGSPLAN NOVEMBER 2013 MARIAGERFJORD KOMMUNE. Jens Chr. Skous Vej Aarhus C Danmark ADRESSE COWI A/S

BELYSNINGSPLAN NOVEMBER 2013 MARIAGERFJORD KOMMUNE. Jens Chr. Skous Vej Aarhus C Danmark ADRESSE COWI A/S BELYSNINGSPLAN ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2013 MARIAGERFJORD KOMMUNE BELYSNINGSPLAN PROJEKTNR. A008655 DOKUMENTNR.

Læs mere

Særlig produktbeskrivelse (SPB) Juli 2017 Side 1

Særlig produktbeskrivelse (SPB) Juli 2017 Side 1 Side 1 1.0 Indhold... 2 1.1 Armaturer... 2 1.2 Lysberegning... 2 1.3 Armaturer mv.... 3 1.4 Overfladebehandling... 3 1.5 Armaturkabler... 4 1.6 Armaturstuds... 4 1.7 Mærkning og brugsanvisning... 4 1.8

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR VALG AF BELYSNINGSANLÆG

RETNINGSLINIER FOR VALG AF BELYSNINGSANLÆG RETNINGSLINIER FOR VALG AF BELYSNINGSANLÆG Et belysningsanlæg skal vælges ud fra såvel funktionelle som æstetiske hensyn, og det skal være afpasset til den belysningsopgave, som skal løses. Belysningsanlægget

Læs mere

evolume Teknisk god belysning helt enkelt

evolume Teknisk god belysning helt enkelt evolume Teknisk god belysning helt enkelt Teknisk perfektion til gader og veje Evolume kombinerer fremragende lyskvalitet og visuel komfort med et moderne og omkostningseffektivt design. Takket være det

Læs mere

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning.

Kunstlys i hjemmet. Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. Kunstlys i hjemmet Iben Winther Orton Ejer. Specialist i lys og belysning. iben@lightscapes.dk Kort om LED-lys til ældre Projektholdet, der har testet døgnrytmeunderstøttende belysning hos ældre i private

Læs mere

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger?

Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Bæredygtige og innovative belysningsløsninger? Den gode og energirigtige belysningsløsning? Rette mængde lys, på rette sted og på det rette tidspunkt. (Gælder såvel ved nye anlæg som ved renovering af

Læs mere

EKSEMPLER PÅ DE NYE ARMATURER

EKSEMPLER PÅ DE NYE ARMATURER NYT LYS EKSEMPLER PÅ DE NYE ARMATURER Albertslund 4 Københavnerlygten 12 Chr. 4. 5 Milewide 13 Clima 6 Mini Stradalux 14 Grandeville 7 Nyhavn Park 15 Hafnia City 8 Nyx 16 ICON 9 Park 700 17 Iridium 10

Læs mere

BELYSNINGSPLAN ELLER STRATEGI?

BELYSNINGSPLAN ELLER STRATEGI? 1 BEDRE LYS, BILLIGERE OG MED STØRRE SIKKERHED TJENT IND PÅ UNDER 10 ÅR BELYSNINGSPLAN ELLER STRATEGI? HVORDAN SIKRER KOMMUNEN BEDST AT DE INTELLIGENTE LØSNINGER TÆNKES IND FRA STARTEN 2 AGENDA 1 2 3 Hvad

Læs mere

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER

LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER LYS, SUNDHED og ÆLDRE - OM LYSKVALITET OG MÅLINGER Aikaterini Argyraki, Carsten Dam-Hansen, Jakob Munkgaard Andersen, Anders Thorseth, Dennis Corell, Søren S. Hansen, Peter Poulsen, Jesper Wollf og Paul

Læs mere

HUSBÅDE PÅ BORNHOLM CHARLOTTE KJØLLER - RØNNE. belysning 01 & 02

HUSBÅDE PÅ BORNHOLM CHARLOTTE KJØLLER - RØNNE. belysning 01 & 02 belysning 01 & 02 belysning 01 LOFT / PENDEL BELYSNING - CARAVAGGIO Design: Cecilie Manz Producent: Lightyears 01 De sorte, grå og hvide nuancer er nøje afstemt efter hinanden og spiller smukt sammen,

Læs mere

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends...

Lys & lyskilder. Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... AAA lys 14.9.10 Lys & lyskilder Ca. ½ time med lidt faktuelt, lidt holdninger og bud på trends... Lys Lysbegreber Lyskilder Lysformer/lysdesign Bud på trends...og forudsigelse Hvem snakker?? Ib Mogensen,

Læs mere

Lys i haven. Dette er baggrunden for udviklingen af Hørup Design udendørslamper. Her bliver lyset og lamperne en del af havens og husets udsmykning.

Lys i haven. Dette er baggrunden for udviklingen af Hørup Design udendørslamper. Her bliver lyset og lamperne en del af havens og husets udsmykning. Havelamper Lys i haven Når tusmørket sænker sig, giver lyset liv. Og lys kan fremhæve flotte detaljer, fremkalde spændende kontraster og skabe stemning. Udendørs lys skaber et udendørs rum. Det forlænger

Læs mere