Jens rejste spørgsmålet om de stigende omkostninger. I Odense bruges 1,2 mio. kr. årligt på magasiner, svarende til 4 kr. pr. genstand.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jens rejste spørgsmålet om de stigende omkostninger. I Odense bruges 1,2 mio. kr. årligt på magasiner, svarende til 4 kr. pr. genstand."

Transkript

1 1 Indsamlingspolitik. Møde den 26/ Kort referat af mødet v/inge Kjær Kristensen, Muse um. Skal ses i sammenhæng med Power-points fra dagen- se ODM s hjemmeside Introduktion Jens Toftgaard, Odense Bys Museer. Hvordan skaber vi som museum en god samling for vores nutidige arbejde og for fremtiden? Flere museer arbejder for tiden på at formulere egentlige strategier for en reflekteret indsamling på både det arkæologiske og nyere tids område. Hvordan kan en indsamlingsstrategi danne grundlag for et langsigtet arbejde mod en bedre samling? Jens rejste spørgsmålet om de stigende omkostninger. I Odense bruges 1,2 mio. kr. årligt på magasiner, svarende til 4 kr. pr. genstand. Får vi nok ud af vores samlinger? Der er kun få genstandsbaserede artikler og ca. 2 %, svarende til 6000 genstande, er udstillet på samtlige af Odense Bys Museer. Hvordan forholder vi os til den stigende mængde genstande? Skal arkæologerne hjemtage alt? Skal alle detektorfund gemmes? Spiller den eksisterende samling en aktiv rolle? Nyere tids indsamling har været fokuseret på almuekulturen og den tidlige købstad hvilket ofte er historisk betinget af museets oprettelsestidspunkt. Der er f.eks. indsamlet 754 spinderokke på de danske museer, heraf har Odense de 53! Det er en udfordring at indsamle mere nutidigt- vi har vent os mod industri- og velfærdssamfundet, men her er genstandene standardisere og ikke kun dansk producerede. Kan en digital indsamling for både arkæologer og nyere tid erstatte genstandene? Skal vi styrke de stærke sider eller lukke hullerne i samlingen? Vi ved ikke hvad museerne tilsammen rummer en analyse på baggrund af REGIN, kunne være en ide.

2 2 Tema 1. Strategisk indsamling Samlingens rolle i forskningen for arkæologi og nyere tid v/ Flemming Just, Sydvestjyske Museer Forskning er hundedyrt! En dansk artikel tager 2-3 måneder at lave, en udenlandsk 5-6 måneder! Vi skal forske, det er op til museernes bestyrelser og chefer at muliggøre dette. Museumsloven definerer opgavevaretagelsen. Missionen hvorfor. Visionen- hvad vi vil med det. Hvad er vores lokale opgave. Og det medfører en prioritering mellem indsamling, forskning og formidlding. Sydvestjyske Museer har defineret missionen således: Bevarer og tilgængeliggør kulturarven Skaber viden, oplevelser og stof til eftertanke Bidrage til lokal bæredygtig udvikling Vi er dem der ved mest om Sydvest Jylland Sydvestjyske Museers Indsamlingspolitik: Der er dyb forskel mellem arkæologi og nyere tid. Kap. 8 er en bred forpligtigelse til nye udgravninger og til at skabe ny viden For nyere tid er indsamlingen stedse præget af en mere og mere restriktiv praksis. Det er en forpligtigelse at foretage repræsentativ indsamling, der kan belyse erhverv og levevilkår i SV-Jylland. Dette foregår i samarbejde med andre museer. Indsamlingen foregår i forhold til forskningsemnerne: Vadehavets kulturhistorie, herunder turisme FJ rejser spørgsmålet til arkæologerne: hvor meget tages der udgangspunkt i de eksisterende samlinger/udgravninger? På museet fik alle inspektører til opgave, at skrive de emner op, uden hensyn til økonomien, de kunne tænke sig at arbejde med de næste 5 år. Arkæologernes emner var meget genstandsorienterede. På nyere tid meget formidlingsorienterede. Formidlingsdrevet indsamling og forskning kan øres på udvalgte emner- eks. Fotografen Jacob A. Riis.

3 3 FL spørger også: Hvordan skaber de forskellige områder ny viden (på ryggen af den eksisterende viden selvfølgelig): Arkæologien Genstande og feltarbejde Historie arkivstudier. Nyere tid interviews og genstande Samspillet mellem de tre søjler er forskelligt fra arkæologi til nyere tid. Fl. Just ser et stigende pres på museerne- der skal leveres- til borgerne og formidlingen vil komme til at fylde mere. Diskussion efter indlæg: Spørgsmål: Vi skal arbejde med forskningsbaseret indsamling. Vi skal afspejle tid og hele befolkningen. Men arbejder vi i realiteten blot videre med det vi allerede har vægtet? Hvordan kommer vi via analyse videre til nye områder? Fl. Just: Den der har skal mere gives! Man skal have kompetencer, færdigheder og viden. I museets planer står, at alle udstillinger skal være forskningsbaserede. Det er meget ambitiøst, for museet skal så selv producere al viden. Mon ikke udstillinger skal være en vekselvirkning med viden? Skab den gode ide, nogen der brænder for den, og byg oven på den eksisterende viden. Spørgsmål: Nyere tid er ved at fjerne sig fra genstandene, men hvad med historisk arkæologi? Fl. Just: Det kommer der mere af i fremtiden- vi graver lige nu flyveplads. Andre kommentarer: Arkæologien er stadig genstandstung og anvendes ofte i forskning. Vi kan ikke bare digitalisere samlingerne genstandene kan noget- glem ikke det! Indsamling til formidling eller dokumentation? Det typiske eller det unikke? V/ Martin Djupdræt, Den Gamle By Det er en lang proces, at lave politikker/strategier! Og den skal være styret af museets overordnede mission. I Den Gamle By skal: Historien ud til folk Lære os selv bedre at kende Sætte samtiden i perspektiv

4 4 De 5 søjler- er ikke retvisende. Indsamling er ikke forrest- det er formidling! Konkret formidlingspolitik med tre indholdsemner: Aarhus by De seneste 50 år kerneområdet Den gamle By Og tre principper: Medejerskab Aktiviteter for børn og famlie Aktualitet Indsamling af ideer kræver forum til at debattere i. Prioriteret indsamling betyder restriktiv indsamling efter en overordnet indsamlingspolitik. Den gamle By indsamler genstande i fht. projekter og udvalgte indsamlingsområder Ved hver genstand overvejes: Relevans Unikke karakter Bevaringsbehov Der kan være differentierede indsamlingspolitikker: Jul. Tekstiler. Plakater. Besættelsestiden. Genstande fra år Eller Genstande der kan understøtte basisfortællingen. Der er udarbejdet retningslinier for: nedskreven politik for indsamling Information til frontpersonalet Hvordan håndteres henvendelser Hvordan kan det bruges i praksis? indsamling knyttet til projekter Løbende indsamlinger Særlige indsatser, akutte eller aktuelle MD omtaler aktiv, borgerinddragende indsamling, f.eks. unselective collection,af køkkengenstande fra Det gav utroligt mange henvendelser og mængde genstande, helt uoverstigeligt! Her tages imod alt, og giver ved, at bruges i formidlingssammenhæng og senere kan blive kasseret.

5 5 Borgerinddragelse ved spørgeskemaer, netværk og informanter. Den Gamle By har også lavet målrettede efterlysninger. Der er ikke forskel på at indsamle helheder eller enkeltgenstande. MD understreger at vi formidler fortiden- ikke fortiden selv! Diskussion efter indlæg: På baggrund af MD s oplæg opstod diskussion om, de genstande der hjemtages alene til formidlingsbrug props eller rekvisitter, som anvendes, slides hurtigt og kasseres. MD fortalte, at udstillingsgenstandene er registrerede - bare ikke i REGIN! De er registrerede i en særlig database. Andre fra salen har lignende registreringer i U- (udstilling/undervisnings)-databaser. Formodentlig en problematik for især frilandsmuseer, Den Gamle BY, Den fynske Landsby m.fl...,der har mange genstande, der ikke er museumsgenstande i udstillingerne. Senere på dagen blev det foreslået, at lave en Rekvisitgruppe, der kunne arbejde med frilandsmuseernes særlige problematik.

6 6 Tema 2. Indsamlingsstrategier i praksis Indsamlingsstrategi sat på prøve af storskala-udgravninger V/ Anne Elisabeth Jensen og Kasper Høhling Søsted, Museum Lolland-Falster A-E. Jensen- Se powerpoint med museets forskellige stategier/politikker og museets hjemmeside. Afsæt i Museets vedtægter, Kulturstyrelsens retningslinier og Museumsloven. C. H.Søsted: Holdt stort set det samme foredrag for 10 år siden! Skal arkæologernes slæbe kassevis af ens genstande ind på museet? Krav om nedskrevet indsamlingspolitik i museumsfusionen Lolland-Falsters Museum.Den store Fehmern-bælt-udgravning falder tidsmæssigt sammen med fusionen. Indsamlingen afvejes i forhold til den nedskrevne indsamlingspolitik og de problemstillinger, der søges løst, samt de metoder, der kan anvendes for at løse problemstillingerne. Indsamlingen skal være vægtet og repræsentativ. Der er ikke vægtet tidsperioder, men derimod forandring, variation og kontinuitet. I praksis er det nødvendigt med en vis fleksibilitet og økonomien sætter grænser. Forundersøgelsen dækkede ca. 2 %, og blev anvendt til at skabe et overblik over landskabet og den producerede landskabsmodel viste sig at være meget godt redskab. I det berørte område, er der ekstremt gode bevaringsforhold for organisk materiale fra Ertebølle- og Tragtbægerkultur. I et område på ca. 12.ha med 10 cm kulturlag findes tusindvis af oldsager. Undersøgelser og bevaring af fundne er ekstremt dyre og der skal prioriteres. Indsamlingspolitikken i forhold til Femern-bælt udgravningen er: Neolitiseringen Lolland som porten til Europa Landskabsarkæologi Hvordan kvalificerer en strategi indsamlingen - syv års erfaring v/kamilla Hjortkær, Greve Museum Museet udarbejdede strategier i Hvert 4. år skal stategierne opdateres. Alt grundigt forarbejde kvalificerer! Museet har fokus på: Naturressourcer og livsformer Strandområdet som åndehul fra åbent land til forstad Grevegård (her er museet) og Hedebo-tekstiler DK under 1. verdenskrig (Mosede Fort)

7 7 Indsamling af film og lyd På Greve museum anvendes REGIN til den permanente samling. U-samlingen, registres særskilt og er derfor ikke i REGIN og dette er formuleret i indsamlingsstrategien. Kriterier for indsamling: Proveniens Udstilling/forskningsanvendelse Det atypiske Symbolske genstande med gode historier Indsamlingsmetoder: Vi siger nej fordi Aktiv indsamling i annoncer og efterlysninger, borgergrupper, indsamlingsdage, projektorienteret, interviews Alle genstandsmodtagelser tages op på møder3-4 gange om året. Alt dette har betydet, at der er skabt en fælles holdning til indsamlingsarbejdet og det er overskueligt for nye medarbejdere. Udfordringer: - At holde indsamlingsdokumentationen opdateret - Kvalitetsvurdering, skærpe profilen - Greve som Forstad Og så er der alt det, der ikke er planlagt- lav plads til overraskelsen. Diskussion efter de to indlæg: Kan vi samle ind til fremtidens forskning? Hvad er det vi ikke samler ind? Hvad gør vi pr. tradition med ting, der kasseres? Vi skal også huske at beskrive det. Indsamlingsstrategien bør indholde beskrivelser af denne karakter, så eftertiden kan forstå, hvorfor samlingen ser ud som den gør. C.H.Søsted: Det er vigtig at skelne mellem at udprioritere og at vægte det der indsamles. Det der ikke hjemtages/undersøges bør også beskrives. Hvad gør vi ved det kasserede? Ved at bortprioritere jordlag, der ikke graves, sker der en form for kassation. M.Djupdræt: Vigtigt at turde tage nogle valg- museerne får ikke flere midler i fremtiden. Det vi gemmer ureflekteret er næsten lige som at kassere! Kan der laves metoder for hvad der vælges ud?

8 8 Tema 3. Brugerne beriger samlingerne Indsamling som en integreret del af udstillinger og outreach v/ Søren Bak-Jensen, Københavns Museum. Indsamlingen foregår i tæt samarbejde med museets inspektører og er tæt knyttet til formidlingen. Indsamlingen er: en kilde til viden dialog, refleksion af borgerens liv i byen. Samlingen kan understøtte nutidige spørgsmål. Altså en redefinering af samling og indsamling. Hvad optager københavnerne i dag? Indsamlingen bliver integreret meget mere i museets aktiviteter varetages bredt understøtter museets engagement i nutidige spørgsmål Ansættelse af unge til dokumentationsprojekt af deres bydel, Nørrebro eller Sydhavnen er et eksempel på Out-reach, der mundede ud i et stort materiale og udstilling. Væggen er et andet eksempel på en interaktiv indsamling af billeder i byrummet. Søren Kirkegaard udstillingen er også et eks. på bevidst inddragelse af borgerne. Kærlighed/venskab indsamlede temaer/genstande fra københavnerne, der selv tastede historien ind/ afleverede genstande til udstillingen. Samtidig vistes museets samling. Museet kommer på den måde ud af den kontrollerende rolle. Museerne er borgerenes platform. Det giver bedre indblik og bedre diskussioner af det vi samler ind. Det er en ledelsesbeslutning om indsamlede genstande fra out-reach projekter kommer i samlingerne. Passiv arkæologisk indsamling. Hvordan sikrer vi kvalitet frem for kvantitet? v/mogens Bo Henriksen, Odense Bys Museer Museernes gamle samlinger repræsenterer for størstedelens vedkommende en stor løs, passivt indsamlet kulturarv. Odens Bys Museeres samlingshistorie fra viser eksempler på den passive indsamling. F.eks. nævnes Den hvide Doktors samling på oldsager, uden oplysninger. Den gamle samling startede som en stor bred samling af kulturhistoriske genstande, oldsager, kunst, etnografika, rarieteter o.a.

9 9 Først i 1940, hvor der ansættes en arkæolog, foretager museet en egentlig udgravning. Passiv indsamling anno 2013: Hr. og fru Hansen afleverer. Ingen indkomst ved skranken, alle møder inspektør. Rester fra dødsbo- ofte nej tak. Nogle genstande modtages, da de kan anvendes f.eks. til naturvidenskab. Andre af museumspolitiske hensyn. Detektorfolket afleverer metalfund i stort antal. Meget er danefæ, og har sit helt eget system. Museet har udarbejdet en amatørpolitik. Museet holder foredrag og kurser. Kodeord: hjælp til selvhjælp- detektorfolkene fundanmelder. Har Udarbejdet retningslinier for detektorindsamling. Har lavet standardskema. Har lavet fundrapport for amatørarkæologer. Lad ting ligge. Vi har ikke behov for det hele. Gav eks. på indsamling af blykugler fra slagmark eller nedskudt fly. At samle: ikke ukritisk detektorindsamling, praktiser kildesortering, registrer i stedet for at indbringe, dokumenter Diskussion efter de to indlæg Hvem ejer det kasserede? Vi skal ikke kapitalisere det udskilte. Er det den rigtige måde at kassere på? M.B.Henriksen: Fint at der sælges oldsager (undtagen danefæ) uden proviniens på nettet. Oplyser på spørgsmål, at han bruger ca. 1 dag om ugen på detektorarbejdet, ca. 30 detektorfolk. På to årlige møder afleveres oldsagerne. Vi har ikke behov for alt i samlingen, et foto og en registrering er fint. Lad noget blive tilbage. På spørgsmålet om, hvilke kriterier der lægges for indsamlingen på Væggen svarer S. Bak Jensen, f.eks. fotos af bygninger og kulturmiljøer, der forsvinder.

10 10 Indsamlingsstrategier på danske museer en afrunding Susanne Klingenberg, Kulturstyrelsen - Arkæologerne samler også reflekteret ind vi har tradition for at gøre overvejelser før udgravningen starter. Der er metodiske og faglige argumentationer for alle udgravninger. Fravalget taler vi ikke så meget om. Undersøgelserne skal indholde metodebeskrivelse, prioritering og dermed også fravalg. Vi kan ikke tage højde for eftertidens forskningsspørgsmål. Inddrag specialister. Få deres viden med. Dokumenter det, der kasseres. De konserveringstunge genstande skal der argumenteres for- bedre end i dag. Det samme gælder naturvidenskaben. Eske Wohlfahrts opsamling på faglig debatdag om indsamlingsstrategi: Da jeg i 1982 begyndte på Limfjordsmuseet fik jeg besøg af det nordjyske museumsvæsens grand old man, Palle Friis, som sikkert har sagt mange venlige og kloge ord til mig. Men det jeg husker her 30 år senere er denne påmindelse: Din vigtigste opgave som faguddannet leder af et statsanerkendt museum er at sige NEJ. Nej til velmente gaver fra venlige mennesker, der vil donere dette eller hint til museet. Nej til genstande der ikke er begrundet i en faglig argumentation og som ikke falder inden for museets ansvarsområde. Palle Friis sagde dermed at faglige prioritering var min mission. Han sagde ikke noget om hvornår jeg skulle sige ja. Ikke et ord om indsamlingsstrategi. Det har jeg jo så til gengæld hørt meget - og meget godt - om idag. Når vi i styrelsen kommer på kvalitetsvurderingsbesøg møder vi to forskellige tilgange til indsamling: Udgangspunkt i 1. i en status på magasinet: Hvad har vi? Og hvad mangler vi, for at vores samlig er repræsentativ. Vi skal have lukket huller i samlingen. Den skal være komplet. Denne tilgang og de dertil hørende overvejelser svarer til den række følge, som museumsloven opregninger et mseums opgaver i med Indsamling som den primære aktivitet 2. i museets forskning. Udgangspunkt er skrivebordet og ikke gravningen. Det skrivebord hvor Kasper Søsted sidder og udtænker sine teser for hvad en udgravning måske vil vise. De teser og faglige problemstillinger,

11 11 kort sagt den forskning, der udpeger nogle gravninger og nogle genstande som vigtigere end andre Glad for at jeg faktisk ikke har hørt nogen tale til forsvar for metode 1) i dag. Men også lidt overrasket for jeg jeg mindes talrige arkæologiske og lidt færre historisk/etnologiske indlæg på Fuglsø, hvor mine gode kolleger talte som om vore museer stadig var samlinger i ordets bogstaveligste forstand, og ikke museer. Men moderne museumsfolk er netop ikke samlere, men videnskabsfolk.. Dvs at det er forskning der er styrende for deres indsamling og altså ikke alt hvad der bliver hentet frem af jorden. Det er udtryk for et forældet samlingssyn når rækkefølgen - desværre stadig i museumsloven - er: - Indsamling - Registrering - Bevaring - Forskning - Formidling Forskning - som er grundet i et ønske om at formidle noget - bør selvfølgelig nævnes først. For det er gennem forskning man finder de argumenter og kriterier, der kan begrunde at vi siger ja til nogle ting og nej tak til nogle andre. Og så kan man for min skyld godt som Flemming Just og Martin Djupdræt argumentere for at ønsket om formidling skal stå allerførst, ud fra den betragtning at der jo skal være nogen til at modtage/efterspørge den viden, som forskningen producerer. Som eks. på at forskningen (abstrakt systematisk tankevirksomhed) og ikke indsamlingen (genstanden) er primær, nævner Flemming Just Traktorisering i Danmark. Udgangspunkt er ikke 10 grå ferguson er, men en tese om at indføring af traktoren har nogle erhvervskulturelle konsekvenser. Med andre ord en forskningsmæssig overvejelse Gælder forskningens primat kun nyere tids fag? Gælder det også arkæologi. Ja, siger Kasper med Femernbælt i tankerne, det gælder også arkæologi. For på Museum Lolland-Falster har de valgt at indsamle det, der har videnspotentiale i forhold til forud definerede interesseområder: - neolitiseringen - porten til Europa, - landskbsarkæologi De tre temaer og vurderingen af ay netop de er vigtige, er ikke noget

12 12 naturgivet der springer automatisk op af en gravning. De er derimod resultat af tankevirksomhed ved et skrivebord, resultat af forudgående forskning. Jeg har med stor forbløffelse og megen anerkendelse i dag hørt jer tale for, at der ikke er forskel på nyere tids fag og arkæologi: begge faglige traditioner tager, når vi taler indsamling, udgangspunkt i mere eller mindre eksplicitte forsknings overvejelser. Og det er disse overvejelser, denne viden, der lægges til grund for prioritering af indsamling. På et punkt er der dog forskel i faglig tradition mellem arkæologer og nyere tids fagene. Det er i spørgsmålet om, hvad vi overhovedet skal skal med genstandene: Illustration? Dokumentation? Kilde? Martin Djupdræt omtalte genstandene som en form for props eller rekvisitter i udstillingen. For ham (og mange andre nyere tids folk) er genstanden blevet en illustration til den fortælling museet formidler, en fortælling, som baserer sig på arkivalske og mundtlige kilder og kun i ringe grad ser genstanden som kilde. På det punkt står arkæologen svagere for så vidt som de materielle levn er de eneste kilder. Glad for at jeg idag ikke har hørt det arkæologiske synspunkt (som tidligere var fremherskende?): Bevar det hele for vi ved ikke hvilke spørgsmål eftertiden vil stille til vore samlinger. Det vi derimod kan gøre - jf Sørens meget vigtige kommentar - er at begrunde hvorfor vi valgte at samle det ind som vi faktisk tog med hjem. Vi kan ikke bevare det hele for eftertiden, men vi kan overbringe den, de argumenter der lå til grund for at vi valgte som vi gjorde. At der fx blev netop Neolitiseringen, porten til Europa og landskbsarkæologi de valgte som temaer på Museum Lolland-Falster. Afslutningsvis er det værd at minde om at en ting med den nyligt revidere museumslov først får status af museumsgenstand, når den re registreret og forsynet med nummer. Tidligere var det såda at tingen blev til museumsgenstand, når museet havde accepteret den og når den iøvrigt var i museets varetægt. Tak for en spændende og kvalificeret faglig debat i dag. Sagt på mødet: Vi skal være skarpe. Vi forandrer os- vi skal tage stilling til arven. Vi skal justere, men ikke tømme magasinerne!

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse KRAV OG ANBEFALINGER I det næste gives kort svar på, hvordan Forstadsmuseet opfylder eller har planer om at opfylde Kulturstyrelsens krav og anbefalinger til de statsanerkendte museer. Arbejdsgrundlag,

Læs mere

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117119 Formularens ID: 494 Sendt til: kunstmuseum@horsens.dk Sendt: 15-12-2010 16:19 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

vision 2020 for VejleMuseerne

vision 2020 for VejleMuseerne vision 2020 for VejleMuseerne Det vi gør Vi skaber ny viden om kunst- og kulturarven, bevarer den og formidler den for at skabe identitet og selvforståelse. Det vi vil Vi vil være et museum, der er førende

Læs mere

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer Vedtægter for Sydvestjyske Museer Vedtaget den 25. oktober 2011 1 Indhold Side 1. Navn og ejerforhold, art og status 3 2. Hjemsted, adresse og afdelinger 3 3. Formål og ansvarsområde 3 4. Samarbejde med

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers.

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers. Vedtægter for Museum Østjylland Randers/ /Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1..1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Kulturarven som ressource i den strategiske og fysiske planlægning i kommunerne

Kulturarven som ressource i den strategiske og fysiske planlægning i kommunerne Hvordan arbejder museerne med at sikre vores kulturarv for eftertiden? Overinspektør Edith Marie Rosenmeier, Museerne.dk Vordingborg. 18. juni 2008 Målgruppe Kommunerne teknik miljø natur kultur fritid

Læs mere

Unges brug og ikke-brug af museer. Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S

Unges brug og ikke-brug af museer. Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S Unges brug og ikke-brug af museer Statens Museum for Kunst 2012 Center for Museologi, Aarhus Universitet Damvad A/S Hvorfor er der såmeget fokus i dansk kulturpolitik påden sværeste gruppe af museumsbrugere?

Læs mere

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler AF: ELSEBETH SØRENSEN, UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER

Læs mere

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Hjørring Frederikshavn Thisted Aalborg På arealer hvor Banedanmark ikke tidligere har foretaget anlægsarbejder, er der

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Kulturrejsen - et formidlingsprojekt for dagplejebørn

Kulturrejsen - et formidlingsprojekt for dagplejebørn AR TI KE L M Ma ÅN j 2 ED 01 E 3 NS Kulturrejsen - et formidlingsprojekt for dagplejebørn Af: Anne Elmer, Kultur- og naturformidler Vi vil gerne have, at du formidler kulturhistorie til dagplejebørnene.

Læs mere

Temapolitik om Kulturarven

Temapolitik om Kulturarven Temapolitik om Kulturarven Rudersdal Kommunes kulturpolitiske værdier Rudersdal Kommunes kulturpolitik udtrykker sig overordnet i 7 kulturpolitiske værdier Mangfoldighed Kvalitet Kompetencer Mod og synlighed

Læs mere

Krav og anbefalinger til statsanerkendte museer

Krav og anbefalinger til statsanerkendte museer Krav og anbefalinger til statsanerkendte museer September 2013 Indholdsfortegnelse Læsevejledning... 3 Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse... 5 Arbejdsgrundlag... 5 Organisation & ledelse... 6 Ressourcer

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr.

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr. Nr. 5 2009 Tema: Individuel kompetenceudvikling, et tigerspring. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker Det er et must, at man som leder skal arbejde med individuel kompetenceudvikling for sine medarbejdere.

Læs mere

Horsens Kunstmuseum. Museologi og kuratering Undervisningsmateriale til stx og hf

Horsens Kunstmuseum. Museologi og kuratering Undervisningsmateriale til stx og hf Horsens Kunstmuseum Museologi og kuratering Undervisningsmateriale til stx og hf Introduktion Horsens Kunstmuseum - et museum for nyere kunst Horsens Kunstmuseum fokuserer på den moderne kunst. Udgangspunktet

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere.

Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund, Organisationen Danske Museer og alle øvrige partnere. 1 Borgmester Pia Allerslevs oplæg ved Nordisk Museumskonference i Malmø onsdag den 1. april 2009 Emnet er: Museernes rolle i samfundet Tak for ordet og tak til Riksforbundet Sveriges Museer, Norges Museumsforbund,

Læs mere

Om udskillelse fra Nordjyllands Historiske Museums samlinger

Om udskillelse fra Nordjyllands Historiske Museums samlinger Om udskillelse fra Nordjyllands Historiske Museums samlinger Af Signe Stidsing Hansen De seneste år har der i den danske museumsverden været fokus på arbejdet med genstandssamlingerne, og der har været

Læs mere

SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER

SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER 2013 2014 Dialogmøde med Børne-, Fritids- og Kulturudvalget for Dragør Kommune Onsdag den 3. september 2014 i caféen på Amagermuseet DAGSORDEN 1. Mission og vision for Museum

Læs mere

Vedtægter for Middelfart Museum

Vedtægter for Middelfart Museum Vedtægter for Middelfart Museum 1. Museets navn og ejerforhold, art og status Middelfart Museum er en selvejende institution og et statsanerkendt kulturhistorisk museum med lokalhistorisk arkiv. 2. Museets

Læs mere

VEJLEDNING. Krav og anbefalinger til museernes registrering og indberetning

VEJLEDNING. Krav og anbefalinger til museernes registrering og indberetning VEJLEDNING 31. oktober 2018 Krav og anbefalinger til museernes registrering og indberetning Denne vejledning udfolder, konkretiserer og detaljerer det afsnit om registrering, som findes i Slots- og Kulturstyrelsens:

Læs mere

DØMMEKRAFT. i byggeriet

DØMMEKRAFT. i byggeriet dømmekraft _ Perspektiver på byggeriets problematikker _ MAGASIN BENSPÆND _ s. 19 i byggeriet INTERVIEW med adjunkt Lise Justesen, Center for ledelse i byggeriet /CBS Dømmekraft skal ikke erstatte procedurer,

Læs mere

Det talte ord gælder

Det talte ord gælder Socialudvalget 2010-11 SOU alm. del Svar på Spørgsmål 75 Offentligt Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål I: Vil ministeren på baggrund af den seneste debat om Åndssvageforsorgen i efterkrigstiden og frem

Læs mere

Når udviklingshæmmede sørger

Når udviklingshæmmede sørger Når udviklingshæmmede sørger Af Susanne Hollund, konsulent og Line Rudbeck, præst begge Landsbyen Sølund Det kan for mange medarbejdere være svært at vide, hvordan de skal hjælpe deres udviklingshæmmede

Læs mere

Pædagogisk handleplan. for. SOSU Greve

Pædagogisk handleplan. for. SOSU Greve Pædagogisk handleplan for SOSU Greve Oprettet: 11/11/11 Side 1 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE PÆDAGOGISK HANDLEPLAN FOR SOSU GREVE... 3 DEL 1: SKOLENS IDENTITET... 3 1.1 Læringssyn... 3 1.2 Undervisningssyn...

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Marianne Jelved. Samtaler om skolen

Marianne Jelved. Samtaler om skolen Marianne Jelved Samtaler om skolen Marianne Jelved Samtaler om skolen Indhold Forord........................................ 7 Brændpunkter i skolepolitikken...................... 11 Skolen og markedskræfterne..........................

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Stine Clasen, Konsulent, Århus Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Udgangspunkt På det helt store lærred er der på en lang række områder brug for nye paradigmer og nye handlinger. På sundhedsområdet,

Læs mere

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn?

Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? Kan børnehaven hjælpe udsatte børn? - Ny viden om udsatte børn og unge Alva Albæk Nielsen, Forskningsassistent Det Nationale Forskningscenter for velfærd (SFI) Dagsorden Introduktion til emnet Diskussion

Læs mere

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901 Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel: Version 200901 Forfatter: Mellemtrin, 3.-6. klasse Kold krig og kiksekage Lav en udstilling om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen Lav en udstilling på skolen,

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet Studieplan 2013/14 HH3I IBC Handelsgymnasiet Indholdsfortegnelse Indledning 3 Undervisningsforløb 4 5. og 6 semester. Studieretningsforløb 4 5. og 6. semester illustreret på en tidslinje 5 Studieturen

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL ESSAY GENEREL BESKRIVELSE MODEL PROCES - MODEL ESSAY KOMMUNIKATIONSMODEL PENTAGON OM TÆNKE- OG SKRIVEPROCESSEN GENERELT OVERVEJELSER - REFLEKSION MODEL TJEKLISTE EKSEMPLER GENEREL BESKRIVELSE - MODEL Essay-genrens

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

Meget mere end Aarhus Fortæller 65

Meget mere end Aarhus Fortæller 65 Meget mere end Aarhus Fortæller Anneken Appel Laursen Museum Aarhus er overskriften, når vi taler om Den Gamle Bys virke som lokalmuseum for Aarhus. Etableringen af den permanente udstilling Aarhus Fortæller

Læs mere

Afrapportering for projektet Lydkompositioner i Greve Museums permanente udstilling

Afrapportering for projektet Lydkompositioner i Greve Museums permanente udstilling Til Kulturstyrelsen Ang. J.nr. 2011-7.42.03-0022 Afrapportering for projektet Lydkompositioner i Greve Museums permanente udstilling Greve Museum d. 25. oktober 2013 På Greve Museum modtog vi i 2011 tilsagn

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i MUD, Odense Bys Museer, d. 27. november 2012 kl. 09:15 13:30

Referat af bestyrelsesmøde i MUD, Odense Bys Museer, d. 27. november 2012 kl. 09:15 13:30 Referat af bestyrelsesmøde i MUD, Odense Bys Museer, d. 27. november 2012 kl. 09:15 13:30 Tilstede: Mads Leen Jensen, fmd; Henrik Skousen, kasserer; Hugo Hvid Sørensen, medl.; Frederik Callesen, medl.;

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

Grauballemanden.dk i historie

Grauballemanden.dk i historie Lærervejledning: Gymnasiet Grauballemanden.dk i historie Historie Introduktion I historieundervisningen i gymnasiet fokuseres der på historisk tid begyndende med de første bykulturer og skriftens indførelse.

Læs mere

Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster Museum Lolland-Falster Forskningsstrategi Version: Oktober 2014 Indledning Museum Lolland-Falster er Guldborgsund og Lolland Kommunes statsanerkendte kulturhisto-riske museum med forskningsforpligtelse

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Beskrivelse af Københavns Museums magasinforhold.

Beskrivelse af Københavns Museums magasinforhold. Beskrivelse af Københavns Museums magasinforhold. Nuværende magasinforhold Københavns Museum opbevarer størstedelen af museets samlinger af kulturhistoriske genstande i magasinlokaler der ikke er egnede

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

BEVARING - STATUS KUNST

BEVARING - STATUS KUNST ARBEJDET MED GENSTANDE BEVARING - STATUS VejleMuseerne råder over magasiner på følgende steder: Fællesmuseumsmagasinet på Lysholt, Kunstmuseet på Flegborg og magasinet på Vandel Skole. Hvad samlingerne

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven. Oktober 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven. Oktober 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven Oktober 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forvaltning af kulturarven (beretning nr. 13/06) 24. september

Læs mere

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Side 1 af 7 Samlinger Indledning Den store indsamling af institutioner og skolearkiver i hele Frederikshavn kommune i 2012, har givet Stadsarkivet mulighed for

Læs mere

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud Børne og Ungeforvaltningen 2014-15 På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud 1 En strategi for inklusion i dagtilbud Dette hæfte beskriver en strategi for inklusion i dagtilbud i Køge Kommune. Strategien

Læs mere

Et oplæg til dokumentation og evaluering

Et oplæg til dokumentation og evaluering Et oplæg til dokumentation og evaluering Grundlæggende teori Side 1 af 11 Teoretisk grundlag for metode og dokumentation: )...3 Indsamling af data:...4 Forskellige måder at angribe undersøgelsen på:...6

Læs mere

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et "SUPER FEDT museum " VELKOMMEN

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et SUPER FEDT museum  VELKOMMEN SOMMER/EFTERÅR 2013 VELKOMMEN INDHOLD Til et "SUPER FEDT museum " Fængselsmuseet VELKOMMEN Den 17. maj i år kunne Fængselsmuseet fejre 1 års fødselsdag. Og hvilket år det har været! Interessen har været

Læs mere

MEDBORGERSKABSPOLITIK

MEDBORGERSKABSPOLITIK MEDBORGERSKABSPOLITIK INTRODUKTION Et fælles samfund kræver en fælles indsats For at fastholde og udvikle et socialt, økonomisk og bæredygtigt velfærdssamfund kræver det, at politikere, borgere, virksomheder,

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

DFL bestyrelsesmøde den 27. februar 2013 kl. 19.00

DFL bestyrelsesmøde den 27. februar 2013 kl. 19.00 DFL bestyrelsesmøde den 27. februar 2013 kl. 19.00 Sted: Juelsminde Rådhus Fraværende: Kirsten Jørgensen Dagorden og referat: Dagsorden Referat Handling 1. Godkendelse af referat fra 23. januar 2013 2.

Læs mere

INDSAMLING - STATUS. Ligeledes har indsamlingen af nyere tid-genstande efter 1980 også været omfattende. Udover enkeltgenstande

INDSAMLING - STATUS. Ligeledes har indsamlingen af nyere tid-genstande efter 1980 også været omfattende. Udover enkeltgenstande ARBEJDET MED GENSTANDE INDSAMLING - STATUS KULTURHISTORISK NYERE TID OG ARKÆOLOGI VejleMuseernes kulturhistoriske samling dækker fra oldtid til nutid, dog med en hovedvægt på de kendte arkæologiske perioder

Læs mere

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb I maj måned 2008 tog jeg kontakt til uddannelsesinstitutionen Professionshøjskolen University College Nordjylland med et ønske om at gennemføre et to måneders

Læs mere

Årsberetning Foreningen Historisk Atlas 2012/13 / Eva Therkelsen

Årsberetning Foreningen Historisk Atlas 2012/13 / Eva Therkelsen Årsberetning Foreningen Historisk Atlas 2012/13 / Eva Therkelsen Bestyrelsen består af 2 repræsentanter fra hhv. arkiver, biblioteker og museer + 1 medlem fra den institution, der har it-drift og udvikling.

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

Transfer og undervisning i forskellige omgivelser

Transfer og undervisning i forskellige omgivelser Transfer og undervisning i forskellige omgivelser Niels Ejbye-Ernst, VIAUC & Peter Bentsen, Steno Diabetes Center (2016) Udarbejdet i forbindelse med projekt Udvikling af Udeskole Transfer af færdigheder

Læs mere

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i

Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i 1 Som en start på vores dialog, ønsker jeg at give dig mine tre bedste kulturledelses redskaber. Jeg bruger også mange andre forskellige redskaber i mit daglige arbejde, men de tre som jeg har valgt at

Læs mere

Hvordan måler vi vores indsats?

Hvordan måler vi vores indsats? Hvordan måler vi vores indsats? Oplæg til netværksmøde for økonomiske rådgivere V/ Charlotte Holm 29.oktober 2014 Oplæg om at dokumentere socialt arbejde De næste to timer handler om at dokumentere socialt

Læs mere

Kvalitetsvurdering af Naturhistorisk Museum, Aarhus

Kvalitetsvurdering af Naturhistorisk Museum, Aarhus Kvalitetsvurdering af Naturhistorisk Museum, Aarhus 2015 Indhold Indhold... 1 Kulturstyrelsens samlede vurdering... 3 Fakta om Naturhistorisk Museum... 5 Kvalitetsvurderingens fokusområder... 6 Arbejdsgrundlag,

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne.

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne. Carl-Johan Bryld, forfatter AT FINDE DET PERSPEKTIVRIGE Historikeren og underviseren Carl-Johan Bryld er aktuel med Systime-udgivelsen Verden efter 1914 i dansk perspektiv, en lærebog til historie i gymnasiet,

Læs mere

Indsamlerevaluering 2012

Indsamlerevaluering 2012 Indsamlerevaluering 2012 Generelt matcher svarene fra 2012 svarene i både 2010 og 2011. Hvis man skal fremhæve noget er det at: - 52 % vælger at gå sammen med en anden på ruten. - Folk er glade for at

Læs mere

Forhøjninger i landskabet

Forhøjninger i landskabet Forhøjninger i landskabet Erfaringer med brugen af det nye reliefkort indenfor Færgegårdens ansvarsområde Palle Ø. Sørensen, museumsinspektør, Museet Færgegården Kan man se ting som man troede var væk?

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Indledning og baggrund... 2. Mission... 2. Vision... 3. It i den pædagogiske praksis... 3. It i arbejdet med inklusion... 4

Indledning og baggrund... 2. Mission... 2. Vision... 3. It i den pædagogiske praksis... 3. It i arbejdet med inklusion... 4 Indhold Indledning og baggrund... 2 Mission... 2 Vision... 3 It i den pædagogiske praksis... 3 It i arbejdet med inklusion... 4 It i arbejdet med: At lære at lære... 4 It i dokumentationsarbejdet... 5

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om statsanerkendte museers sikring af kulturarven. Marts 2014

Beretning til Statsrevisorerne om statsanerkendte museers sikring af kulturarven. Marts 2014 Beretning til Statsrevisorerne om statsanerkendte museers sikring af kulturarven Marts 2014 BERETNING OM STATSANERKENDTE MUSEERS SIKRING AF KULTURARVEN Indholdsfortegnelse 1. Introduktion og konklusion...

Læs mere

Vedtægter for Museum Østjylland

Vedtægter for Museum Østjylland Vedtægter for Museum Østjylland Randers/Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1.1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en fusion

Læs mere

Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden

Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden Aftale mellem Aalborg Kommune, Mariagerfjord Kommune, Rebild Kommune og Nordjyllands Historiske Museum for perioden 2013-2016 1 Aftalens formål: Formålet med denne aftale er med baggrund i samdriftsaftalen

Læs mere

Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Svar på Spørgsmål 58 Offentligt

Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Svar på Spørgsmål 58 Offentligt Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Svar på Spørgsmål 58 Offentligt Folketingets Kulturudvalg Christiansborg 1240 København K Kulturministeren Kulturministeriet Nybrogade 2 1203 København K Tlf.

Læs mere

Virksomhedsplan Ballerup Museum

Virksomhedsplan Ballerup Museum Virksomhedsplan Ballerup Museum 2018-22 1 Virksomhedsplan for Ballerup Museum 2018-22 Virksomhedsplanen udstikker den overordnede ramme og er retningsgivende for museets arbejde for en 4-årig periode.

Læs mere

Indsamlings- og dokumentationsarbejdet på Østsjællands Museum sker i øvrigt i henhold til ICOMs museumsetiske regler.

Indsamlings- og dokumentationsarbejdet på Østsjællands Museum sker i øvrigt i henhold til ICOMs museumsetiske regler. Nærværende indsamlings- og dokumentationspolitik danner rammen for det indsamlings- og dokumentationsarbejde, som Østsjællands Museum udfører indenfor rammerne af sin museale virksomhed. Indsamlings- og

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ********************************

Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** Sagsnr. 07-01-00-173 Ref. RNØ/jtj Den 10. januar 2001 Indlæg ved Tine A. Brøndum, næstformand LO, ved SAMAKs årsmøde den 12. januar 2001 Velfærdssamfundet i fremtiden ******************************** I

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10.

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10. VEJLEDNING KU LTU RARVSST YRE LSEN Vejledning om ansøgning til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 postmus@kulturarv.dk

Læs mere

Innovations- og medborgerskabsudvalget

Innovations- og medborgerskabsudvalget Udvalg: Måloverskrift: Innovations- og medborgerskabsudvalget Styrkelse af det aktive medborgerskab Sammenhæng til vision 2018: Et grundlæggende princip i Vision 2018 Vilje til vækst er, at det er et fælles

Læs mere

Kontrafaktisk historie - med inddragelse af innovation og science fiction

Kontrafaktisk historie - med inddragelse af innovation og science fiction Kontrafaktisk historie - med inddragelse af innovation og science fiction Formidlingskonference ved HistorieLab 2. marts 2016 Henriette Aaby Pædagogisk Leder på Juelsminde Skole Uddannet lærer i 2014 med

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole. Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen

Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole. Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen Folketinget har en uddannelsesmålsætning Det har vi også på Randers Realskole Hvad vil vi undersøge? 10. klasse er begyndelsen Ikke slutningen Det er almindelig kendt, at regeringen har en målsætning om,

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere