Ydelserne adskiller sig fra de private markedsudbydere i Danmark, hvor der findes flere udbydere af vakuumbaserede belægninger og PVD udstyr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ydelserne adskiller sig fra de private markedsudbydere i Danmark, hvor der findes flere udbydere af vakuumbaserede belægninger og PVD udstyr."

Transkript

1 Aktivitetsplan (navn): Overfladefunktionaliteter Aktivitetsplan nr.: B3 Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet Key Enabling Technologies (KET) er af EU s High-Level Expert Group (HLEG) defineret som de mest betydende teknologiske fagområder der kan facilitere udviklingen af nye hightech produkter. Specielt innovationskryds mellem nanoteknologi og materialeudvikling forventes i Horizon 2020 at udgøre en vigtig metode for udvikling af nye højteknologiske løsninger. Det er samtidig en kendsgerning, at den teknologiske udvikling i forlængelse af den økonomiske krise fokuserer på løsninger, der umiddelbart kan føre til nye produkter, og som opnår en reel industriel implementering og markedsudbredelse. I denne platform håndteres paradigmet mellem de teknologiske hightech udviklinger på den ene side, og på den anden side de krav (designparametre) der skal imødekommes, for at morgendagens produkter kan udvikles i samarbejde med virksomhederne. Aktivitetsplanen vil udvikle viden, kommercielle og teknologiske services på følgende områder: Coatings til substitution af ressourceknappe og miljøproblematiske materialer og processer. Overfladeteknologier til minimering af råvareforbrug og minimering af produktionsomkostninger til fremstilling af nye og forbedrede produkter. Løsninger til forøgelse af produktkvalitet samt levetid af kritiske komponenter, der anvendes i systemer. Overflader med skræddersyede funktionaliteter til high-end produkter. Faciliteter der stilles til rådighed for kommerciel produktion af produkter i pilotskala niveau. Den udviklede viden og service vil nå ud over GTS-nettets og Teknologisk Instituts nuværende videnniveau ved: Direkte kobling mellem nye teknologier og forskningsbaseret teknologiudvikling med fokus på nye designparametre. Produktionsnære løsninger i innovationskrydset mellem viden opbygget i tidligere aktivitetsplaner. Opbygning af ny produkt- og applikationsorienteret viden og aktiv involvering af danske SMV. Dermed adresseres netop Valley of Death som er påpeget som et væsentligt problem i EU s HLEG s seneste rapport om KET, hvor gabet mellem demonstration og hightech-produktion beskrives som Valley of Death. Ydelserne adskiller sig fra de private markedsudbydere i Danmark, hvor der findes flere udbydere af vakuumbaserede belægninger og PVD udstyr. Blandt udbydere af vakuumbaserede belægninger bl.a. i relation til den spåntagende industri kan nævnes produkter baseret på standard DCsputtering fra CemeCon Scandinavian A/S og arc-baserede produkter fra UNIMERCO (KYOCERA), Trekantens værktøjssliberi og TN værktøjssliberi.

2 Der vil i nærværende aktivitetsplan ikke blive arbejdet på at udvikle hårdere og mere slidstærke belægninger på disse standardplatforme (arc og standard DC-sputtering) men på den nye HiPIMS oxid/platform eller på nye belægningsegenskaber, der differentierer sig signifikant fra de standardløsninger, der tilbydes på markedet. Teknologisk Institut er ifølge CemeCon Tyskland den eneste, der besidder HiPIMS Oxid/platformen. Teknologisk Institut har i øvrigt et nært samarbejde med CemeCon Tyskland om at bringe denne platform ind på markedet. Polyteknik A/S arbejder med udvikling af PVD udstyr fokuseret på deponering af rene metaller i relation til mere temperaturfølsomme substrater, hvilket ikke er Teknologisk Instituts kerneområde. Polyteknik A/S skriver bl.a. på BedreInnovation.dk: Som udvikler og producent af avanceret PVD-udstyr, har det været af overordentlig stor værdi for virksomheden, at vi over en årrække har haft et nært samarbejde med Tribologicenteret. Der arbejdes således i denne aktivitetsplan med en lang række nye tiltag og mange udviklingsprojekter, der signifikant differentierer sig fra de coatings, som p.t. tilbydes på det private marked. Teknologisk Institut har mange udviklingsprojekter i relation til mediko og energi, der vil resultere i nye produkter og nye ydelser, der ikke findes på markedet. Endvidere skal nævnes, at så vidt vides, arbejdes der ikke i industrien i Danmark med udvikling af sol-gel glaskeramiske synteser for spray applicering, hvorfor Teknologisk Institut er eneste udbyder af denne service i Danmark. Aktivitetsplanens indhold Eksisterende forespørgsler efter nye løsninger, som har en reel mulighed for at opnå industriel udbredelse, sætter dagsordenen for prioritering af det tidlige arbejde i aktivitetsplanen og en egentlig markedsmodning heraf ligger inden for det første år af perioden. Generelt gælder det, at eksisterende viden, der kobles i innovationskryds, har en signifikant kortere implementeringshorisont end den nye viden der udvikles, hvor modningsfasen er længere og implementeringen først vil finde sted i slutningen af perioden. Aktivitet 1: Substitution af ressourceknappe, dyre eller miljøproblematiske materialer gennem udvikling af nye funktionelle coatings og overflader Formålet er at sikre virksomhedernes adgang til nye overfladeteknologier, der er langtidsholdbare og substituerer ressourceknappe, omkostningstunge og/eller miljøbelastende materialer. Løsningerne har bred anvendelsesmuligheder hos producenter og hos mange SMV, underleverandører m.m. Fx tænkes der på mediko, maskin, plast, råstofudvinding og underleverandører til bilindustrien. Aktiviteterne omfatter bl.a.: Udvikling af miljø- og allergivenlige coatings og processer til eliminering af Ni, Pb og Cr+VI ved fx: - Plasmaelektrolytiske processer med dotering af alternative korrosionshæmmende metaller til fx proces-udstyr i fødevareindustrien.

3 - Coatings til nye high-end design produkter. - Mineralopbygning med dampprocesser til erstatning af kromatering af aluminium til fx underleverandørsegmentet til bilog flyindustrien. - Nye Metal-doped Diamond-Like Carbon (DLC) coatings til substituering af blyholdig messing ift. lavfriktion, selvsmørende glidelejer og bevægelige dele i mekaniske og hydrauliske systemer. - DLC er der har forøget vedhæftning, lavere friktion under specifikke betingelser og som holder signifikant længere og bygger på fx nye HiPIMS processer. Substitution af ressourceknappe og dyre materialer, fx Pt, Ir og Au gennem udvikling af elektrisk ledende metalkeramiske belægninger til: - Elektroder som anvendes i medico-sektoren eller til nye elektriske kontakt materialer. - Katalytisk aktive overflader til den petrokemiske industri. Substitution af dyre og højlegerede materialer med billige og mere tilgængelige materialer gennem udvikling af geomimicry coatings med opbygning af funktionelle lag direkte på substratmaterialet for fx øget styrke og korrosionsbestandighed. Udvikling af elektrisk isolerende belægninger til sensorer i relation til metal-metaloverflader i relativ bevægelse bl.a. i forhold til bilindustrien og medico sensorik. Aktivitet 2: Materiale-, energi- og ressourcebesparende overfladeteknologier til dansk fremstillings- og procesindustri Formålet er at reducere energi- og materialeforbruget i industrielle processer inden for fremstillings-, fødevare- og råstofudvindingsindustrien m.m. gennem billigere, mere miljøvenlige og bæredygtige materialer, og samtidig sikre en forøget produktkvalitet og forlænget levetid. Aktiviteter: Reduktion af cyklustiden og forøgelse af levetid fx ved: - Belægningsudstyr og processer til håndtering af lukke geometrier til anvendelse i fx hightech acceleratorkomponenter og hydraulik. - Udvikling af nye HiPIMS processer med unikke egenskaber der kan optimeres til medikorelaterede belægninger og belægninger inden for oxider. - Udvikling af næste generations Super Slip belægninger til formgivningsprocesser i metalstøbningssegmentet, plastindustrien og glasindustrien. - Udvikling af hårdere, tættere, mere slidstærke belægninger til fremstillingsindustrien herunder især i relation til fremstilling af produkter i nanokompositter. Udvikling af energibesparende og kemisk stabile coatings, der effektivt afviser tilsmudsning af udstyr i proces- og råstofindvindingsindustrien. Eksempelvis mod kalkdannelse i HVAC (heating, ventilation, and air conditioning) udstyr der forringer

4 varmeovergange og øger energiforbruget samt rengøringsbehov. Udvikling af strukturelt optimerede overflader til specifikke formål, fx udvikling af ny generation af varmevekslere med bedre varmetransport til energieffektive HVAC systemer og superhydrofobe overflader til fx procesindustrien. Udvikling af coatings med funktionelle smudsafvisende egenskaber som har en UV-hærdende profil der er kost effektiv til behandling af store overflader, fx vindmøllevinger og -tårne. Belægninger til biointegrable implantater til accelereret vævsindgroning der sikre accelereret heling i relation til implantater. Aktivitet 3: Etablering af en platform for industriel overfladebehandling et samlingspunkt for viden om unikke overfladefunktionaliteter til danske high-end løsninger og produkter Formålet er at samle viden fra de igangværende resultatkontrakter, de teknologispecifikke delaktiviteter i denne aktivitetsplan, samt fra ny udenlandsk viden/teknologi til én samlet videnbase, der stilles til rådighed for udvikling af specifikke løsninger målrettet aktivitetsplanens målgrupper. Under aktiviteternes gennemførelse vil der blive arbejdet systematisk med videnhjemtagning, -anvendelse og spredning. Videnhjemtagning vil ske gennem eksisterende netværk, konferencer, kontakt til nye institutioner samt ophold på udenlandske institutioner. For løsning af specifikke opgaver vil viden om overfladebehandling blive søgt hjemtaget, fx inden for: Nye eksempler på overfladeintegration af funktionaliteter i Sol-Gel gennem biomimik og geomimik, samt forbedret integration af løsninger med øget kemisk resistens, vedhæftning, UV stabilitet mv. til anvendelse i fx procesudstyr. Nyeste landvindinger inden for High Power Impuls Magnetron Sputtering (HiPIMS), hvorved der opnås forbedrede egenskaber så som hårdere coatings, færre defekter, bedre vedhæftning, unikke krystalstrukturer, håndtering af kanter og hjørner samt lukkede geometrier til anvendelse i fx forbedring af brændselsceller, Super Slip belægning, håndtering af oxider, nye DLC lavfriktions belægninger. Identifikation af helt nye anvendelsesformer for overfladeteknologier med henblik på øget substitution, reducerede omkostninger, miljø mv. samt integration af disse i eksisterende løsninger. Inden for videnanvendelse skal aktiviteten koble konkrete forespørgsler og identificerede problemstillinger fra firmaer og etablerede/nye netværk og klynger med de relevante teknologiske løsninger, som indhentes world-wide gennem videnhjemtagning. Erhvervslivet får herigennem

5 adgang til viden, løsninger og muligheder, der imødekommer flest mulige designparametre som udvikles gennem aktivitetsplanen, og som de efterfølgende kan tilkøbe på kommercielle vilkår. Videnspredning sker primært gennem opbygning, opretholdelse og promovering af en videnbase inden for funktionaliserede overflader. Aktiviteten skal stå som et centralt videncenter for funktionaliseret overfladebelægning til industrien, og et naturligt entrypoint for især SMV med nye ideer til og behov for overfladeteknologiske løsninger. Aktiviteten kommer dermed til at fungere som hele aktivitetsplanens ansigt udadtil. Dette understøtter det pull der langt om længe mærkes ved at industrien rent faktisk kommer til Instituttet med den ønsker og behov, fordi den er presset på bundlinjen og skal udvikle ny produkter. Entrypoint funktionen kommunikeres dels gennem - eksisterende samarbejder med universiteterne, ATV-SEMAPP, Offshore Center Danmark, Dansk Biomimisk Netværk, m.fl. - aktiv deltagelse og indlæg på temadage, workshops og konferencer i regi af væksthusene, Dansk Erhvervsfremme, Robocluster, Alucluster, Plastnet, etc. Publiceringsstrategien tager sigte efter at nå bredt ud til målgruppen af virksomheder gennem artikler i fx Jern og Maskinindustrien, Metal Supply og brancheblade inden for vindmølleindustrien og offshoresektoren, men også på at finde gode historier som egner sig til offentliggørelse i bredere publikationer så som Ingeniøren, Børsen eller lignende. Arbejdet forankres i divisionen Materialer og Produktion men formidles langt bredere, og det nationale og internationale netværk, der er opbygget i og omkring divisionen bringe aktivt ind i projekter og generel formidling. Der vil i det omfang, det giver mening, blive samarbejdet med andre GTS-institutter. Formål og målgruppe Vækst forudsætter udvikling af en ressourceeffektiv, bæredygtig og konkurrencedygtig fremstillingsindustri med adgang til ny viden, udstyr og netværk, der har forståelse for at udnytte Danmarks lederskab inden for udvikling af nye understøttende processer og teknologier. På europæisk plan er ovenstående problemstilling ligeledes i fokus. I Horizon 2020 er specifikt nævnt, at en bedre udnyttelse af ressourceknappe materialer, substitution af miljøproblematiske stoffer, kombination af nye materialer samt generelt fokus på energibesparende teknologier og cyklustider i fremstillingsindustrien er nøgleområder. Det er nødvendigt for til stadighed at kunne facilitere udvikling af løsninger, der hjælper danske firmaer til at udvikle fremtidens bære- og konkurrencedygtige materialeteknologiske overfladeløsninger. Målgrupperne der tilsammen beskæftiger mere end personer er: OEM producenter og halvfabrikataleverandører i industrien. Underleverandører, fx maskinbearbejdning og produktion. Medikosektoren med fokus på komponenter og devices.

6 Procesindustri, råstofindvindings- og vindenergisektoren. Fødevaresektoren. Generelt effektive produktionsrelaterede SMV. Udpluk fra bedreinnovation.dk bekræfter dette behov: Elplatek A/S, overfladebehandling, underleverandør Jan Boye siger: Vi arbejder med avanceret overfladebehandling. Jan fortsætter Vi har lavet det første store projekt fra prototype anlæg til fuldautomatisk anlæg uden deltagelse af institutterne, var dette aldrig opnået! Grundfos A/S, Pumpeproducent Allan Stojko siger: På Grundfos Teknologicenter arbejder vi bl.a. med at udpege fremtidens bæredygtige produktionsprocesser, og fokus vil i de kommende år pege i retning af overfladefunktionalitet. Her er PVD og sol-gel meget interessante. Allan fortsætter det er særdeles vigtigt for Danmark, at have eksperter i avancerede produktionsteknologier til udvikling af såvel overfladernes funktionalitet som forankring og implementering af disse processer i produktionsvirksomhederne. TEGnology ApS, opstartsvirksomhed Flemming Hansen siger: Som lille spin-off virksomhed er det vigtigt for os at få adgang til et netværk af teknologier, fx DTI s kompetencer og PVD-laboratoriets sputterbaserede procesanlæg til coating. Dan Color A/S, overfladebehandling Hans Jørgen siger: Som en mellemstor virksomhed indenfor overfladebehandling af aluminium til byggeri, er det vigtigt at vi fra ekstern partner/institutioner bliver opdateret med mulige nye og forbedrede forbehandlingsprocesser.., Behovet for konkurrenceoverlegne, bæredygtige og produktionsegnede overflader vil være fortsat stigende i takt med udbredelsen af nye services samt gennemførelsen af omstillingen i dansk industriproduktion. Sammenlagt estimeres det at op mod 500 virksomheder vil være i direkte eller indirekte berøring med resultaterne af denne aktivitetsplan. Nationale og internationale samarbejdspartnere Nationale universiteter/institutter der er eller vil blive i gangsat samarbejde med: Århus Universitet inano. ISA. DTU Ålborg Universitet Århus Ingeniør Højskole. Odense Universitet. Internationale videninstitutioner, med hvilke der allerede samarbejdes: VTT Tekniker SINTEF ACREOSP VITO

7 Koordinering og samspil med andre FoU-aktiviteter Linköping Universitet Fraunhofer, IST Dresden, Universitet Stuttgart, Fraunhofer IAO, Tyskland) University of Minho, Spain. Der forventes en signifikant udvidelse af samarbejdet i de kommende år. Aktivitetsområdet understøtter 4 igangværende ph.d.-forløb, adskillige masterprojekter (mere end 10 inden for de sidste 3 år, adskillige bachelor projekter, undervisningsforløb, m.m.). Aktivitetsplanen forventes herudover at give anledning til etablering af flere nationale og internationale/europæiske forskningsprojekter herunder 3-10 ph.d.er og post.doc s og 5-15 masteruddannelser over de kommende 3-5 år. Medfinansiering af andre FoU-projekter Igangværende: SIST (HTF): Opbygning af beskyttende minerallag på overflader baseret på damp og kemi (DTU, Siemens). BESST-AlCorr (EU FP7): Nye overfladebehandlingsteknologier til den maritime industri. IC2 (EU FP7); 13 partnere. Udvikling af ny produktionsplatform, effektivisering af processer og skræddersyede løsninger. Advanced surface treatments for implantable medical devices (HTF); Neurodan, DTU, Aalborg Universitet, DTI. Udvikling af funktionsoptimerede overflader og substitution. Optically Designed Anodised Aluminium Surfaces (HTF); B&O, DTU, DTI. Udvikling af funktionsoptimerede overflader og substitution. Sr functionalized Ti implants for accelerated bone ingrowth (HTF); Elos Medtech Pinol A/S, inano, DTI. Reliable metal-based solid oxide fuel cells (HTF); Topsøe Fuel Cells, Force, Risø, DTI. Udvikling af funktionsoptimerede overflader og barrierelag. Thin-SOFC (Nordisk Innovation Center, NICe); Topsøe Fuel Cells, Linköping Universitet (S), Picodeon (SF), DTI. Euramet, IND11 MADES, Metrology to Assess the Durability and Function of Engineered Surfaces. Udvikling af indlejrede sensorer, bl.a. i forhold til fremtidens effektive produktionsværktøjer, 10 partnere + DTI. EnE-HVAC (EU FP7): Udvikling af energieffektive overflader til varmevekslere. Forventede: 6-8 EU-ansøgninger. Både research for the benefit of SMEs, men også større koordinerende ansøgninger. 2-3 ansøgninger i Nordic Innovation Center regi over de næste 3 år..1-2 FTP ansøgninger om samfinansierede ph.d.er. 2-5 HTF-ansøgninger inden for de næste 3 år, herunder en større 100 mio. kr. platform. DrugReleaseCoating (Vilum-Velux fonden): Frigivelse af medicin fra glaskeramiske coatings påført guldmarkører. 1 finsk transnational ansøgning støttes af TEKES. Formateret: Engelsk (USA)

8 1 ansøgning til Fornyelsesfonden. 1 ansøgning til EUDP. 1 ansøgning til MNT-ERANET. En række fonde vil blive ansøgt om uddannelse af ph.d.er og udveksling med udenlandske universiteter. Relaterede FoU-projekter/aktiviteter Innovationskonsortiet Ideal (udvikling af nye dekorative og korrosionsresistente overflader på andre substrater); B&O, Terma, Turbocoating, BIAS, VITO, SAPA, Polyteknik og DTU. Innovationskonsortiet Genius (udvikling af forbedrede DLC er, optiske egenskaber og forbedret varmetransport; Vestas, LEGO, Sauer-Danfoss, Hoowaki, Danske Overfladebehandlere, SPX (Gerstenberg & Schröder), inano). COST action MP0804: HIPP processes (optimal use of new Highly Ionised Pulse Plasma (HIPP) processes through a thorough understanding of the physics of HIPP processes and a development of improved products by superior HIPP coatings). COST action MP1005: From nano to macro biomaterials (design, processing, characterization, modelling) and applications to stem cells regenerative orthopedic and dental medicine (NAMABIO). EUREKA umbrella E!-SURF (EUREKA action directed at developing new, application-oriented, industrially viable technologies in the focal area of surface engineering for implementation in resource efficient, sustainable production, products, and services along the entire value chain). XTribology (K2) - Excellence Center of Tribology. Forankret i Østrig med mere end 50 partnere herunder DTI. Nordforsk funded phd forløb; Topsøe Fuel cell, Linköping Universitet (S), DTI. Fundamental forståelse og udvikling af overflader til brændselsceller. B-SUPER (EUROSTARs); Elplatek, EMO (Sl), Emil Bröll (Au), EPC, DTI). Udvikling af funktionsoptimerede overflader. Vacuum-DLC (EUROSTARs); Tekniker (Es), Polyteknik, Falex (B), Tetra (D), DTI). Udvikling af funktionsoptimerede overflader. Under forventede fremtidige relaterede FoU-projekter/-aktiviteter skal nævnes: 2-3 EUROSTARS ansøgninger over de næste 3 år 1-2 innovationskonsortier, der fremmer dansk produktion gennem udvikling af nye hightech produkter, processer og løsninger. 1-2 Erhvervs ph.d.er. Disse vil ikke blive medfinansieret med RK midler men forsøgt alignet med aktiviteterne for at sikre opnåelse af kritisk masse og mere industriel inddragelse Koordineret med relaterede GTS-aktivitetsforslag Aktivitetsforslaget er drøftet og koordineret med Force Technology. Synergier vil blive udnyttet og koordineret. Formidlings- og Formidling og spredning er en central aktivitet i denne aktivitetsplan og

9 spredningseffekt beskrevet detaljeret under Aktivitetsplanens indhold og Milepæle. Overordnet planlægges der et tæt samarbejde med forskellige regionale aktører for videnspredning. Instituttet er allerede en central spiller på området, dels i forbindelse med at hente ny viden til Danmark i form af internationale aktiviteter og konferencer, dels gennem etablerede netværk. Det forventes, at mere end danske kunder direkte involveres i aktivitetsplanen. Heraf vil være SMV. Anslået vil produkter muliggjort af aktivitetsplanen for de direkte involverede industrier alene kunne udgøre en markedsværdi, som overstiger mio. kr. årligt. Antallet af danske virksomheder, der vil få del i den nye viden, vil omfatte virksomheder, hvoraf indgår direkte i samarbejdet, 200 deltager i arrangementer og andre infoarrangementer, og de resterende nås gennem nyhedsmails eller fagblade. Det forventes, at arbejdet vil resultere i peer review artikler og mere end 10 indlæg eller posters på konferencer samt 4-6 artikler i danske fagblade og flere invited talks. Milepæle 2013 Aktivitet 1: Substitution af ressourceknappe eller miljøproblematiske materialer gennem udvikling af nye coatings og overflader MP1.1 (Kompetenceopbygning) Geomimicry coating med mineralsk lag for øget styrke og korrosionsbestandighed er udviklet (fra HTF projekt: SIST). MP1.2 (Kompetenceopbygning) Mindst tre hybrid coating systemer, med laboratoriedokumenterede korrosionsbeskyttende egenskaber på metalliske overflader udviklet. MP1.3 (Kompetenceopbygning) Korrosionsbeskyttende belægning, hvor Cr +VI forbindelserne er erstattet med miljøvenligt alternativ er udviklet (fra HTF: SIST). MP1.4 (Kompetenceopbygning) Forsøg med at erstatte ædelmetaller og Pt/Ir/Au i katalytiske og eller elektriske processer gennem udvikling af nye overflader er gennemført og rapporteret. MP1.5 (Kompetenceopbygning) Overflader og strukturer der forbedrer vævsindgroning til fremtidens implanter herunder fx substitution af Hydroxylapatite er udviklet (fra HTF projekt: IMD-HTF). MP1.6 (Kompetenceopbygning) Forbedrede plasma processer til Aluminium/Alumina deponering på highend produkter er udviklet (fra HTF projekt: ODAAS-HTF). MP1.7 (Kompetenceopbygning) Første generation HIPIMS processer der kan deponere oxider til herunder

10 fx CGO er udviklet. MP1.8 (Kompetenceopbygning) Udvidet acceleratorplatform er opbygget og klar til brug. Aktivitet 2: Materiale-, energi- og ressourcebesparende overfladeteknologier til dansk fremstillings- og procesindustri MP2.1 (Kompetenceopbygning) Energibesparende og kemisk stabile coatings, der effektivt afviser tilsmudsning af udstyr i proces- og råstof-indvindingsindustrien er udviklet (fra FP7: HVAC). MP2.2 (Kompetenceopbygning) Medico-Coat: Glaskeramisk hybrid coating med biomolekylær/enzym stabiliserende egenskaber udviklet (fra FP7: HVAC). MP2.3 (Kompetenceopbygning) Plasma processer til deponering af f.eks. N-DLC og WC/DLC med forbedrede slip egenskaber, hårdere, tættere, mere slidstærke belægninger til fremstillingsindustrien og produktionsindustrien er udviklet. MP2.4 (Kompetenceopbygning) Overflader og strukturer, der forbedrer vævsindgroning til substitution af Hydroxylapatite, er udviklet. Konklusion på om opskalering til produktionsniveau er muligt (fra HTF projekt: IMD-HTF). MP2.5 (Dansk videnspredning) Opbygning og flytning af accelerator fra Spanien til Danmark er gennemført. MP2.6 (Kompetenceopbygning) Plasmaplatform til deponering i lukkede geometrier er opbygget. Plasma rørcoater er indkørt. Aktivitet 3: Etablering af en platform for industriel overfladebehandling et samlingspunkt for viden om skræddersyede overfladefunktionaliteter til danske high-end løsninger og produkter MP3.1 (Kompetenceopbygning) Har deltaget i mindst 2 kongresser/konferencer/workshops for at indsamle viden om de nyeste KET indenfor overfladebehandling relevante for dansk fremstillingsindustri (videreføres i MP3.1 i 2014). MP3.2 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Implementering af de nyeste landvindinger inden for High Impuls Power Impuls Magnetron Sputtering (HiPIMS) i Danmark er igangsat kort statusrapport er uarbejdet (videreføres i MP3.2 i 2014). MP3.3 (Dansk videnspredning) Kendskabet til aktivitetsplanen er udbredt til danske virksomheder indenfor fremstillingssektoren i Danmark. Min. 50 virksomheder har deltaget i netværksmøder gennem fx regionernes SMV relaterende vækstprogrammer eller på Teknologisk Institut. (videreføres i MP3.3 i 2014).

11 MP3.4 (Dansk videnspredning) 3 indlæg (foredrag eller posters) på eksterne konferencer, temadage eller workshops med deltagelse af dansk erhvervsliv er afholdt (videreføres i MP3.4 i 2014). MP3.5 (Dansk videnspredning) 2 artikler publiceret i danske fagblade (videreføres i MP3.5 i 2014). MP3.6 (Dansk videnspredning) Temadag om nye industrielle overfladebehandlingsteknologier er afholdt med +25 danske virksomheders deltagelse MP3.7 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) I samarbejde med universiteter/projektpartnere er mindst 1 ph.d./postdoc og eller forløb involverende 2 M.Sc. indenfor overfladefunktionalisering igangsat (videreføres i MP3.6 i 2014). MP3.8 (Kompetenceopbygning) Gennemført Technology scouting resulterende i identifikation af mindst 3 nye hightech produkter, der kan drage nytte af Teknologisk Instituts KET platform (videreføres i MP3.7 i 2014). Milepæle 2014 Aktivitet 1: Substitution af ressourceknappe eller miljøproblematiske materialer gennem udvikling af nye coatings og overflader MP1.1 (Kompetenceopbygning) Tekniske laboratorietests af geomimicry coating er gennemført og coating optimeret (fra HTF projekt: SIST). MP1.2 (Kompetenceopbygning) Laboratoriedokumentation for korrosionsbeskyttende egenskaber af hybrid coating på Alu substrat opnået MP1.3 (Kompetenceopbygning) Dampinitierede overflader på aluminium og stål med forbedrede korrosionshæmmende, adhæsive og dekorative egenskaber er dokumenteret (fra HTF projekt: SIST). MP1.4 (Kompetenceopbygning) Laboratorietest af korrosionsbeskyttende kombinationscoatings til substitution af guld er gennemført. MP1.5 (Kompetenceopbygning) Metal-doped Diamond-Like Carbon (DLC) coatings med forbedre egenskaber fx gennem anvendelse af f.eks. HiPIMS processer og eller nye transient lag er udviklet. MP1.6 (Kompetenceopbygning) (fra HTF projekt: SIST) Metode til dannelse af naturlige forekommende mineraler på metalliske overflader mhp. erstatning af fx traditionel passivering er udviklet. MP1.7 (Kompetenceopbygning)

12 Belægninger til high-end accelerator komponenter f.eks. NEG coatings, ledende coatings på Al 2 O 3 eller coatings til permanente magneter er udviklet. MP1.8 (Kompetenceopbygning) Belægninger til rørgeometrier er udviklet. MP1.9 (Kompetenceopbygning) Belægninger til high-end komponenter til fx medikosegmentet på den ny opbyggede acceleratorplatform er udviklet. Aktivitet 2: Materiale-, energi- og ressourcebesparende overfladeteknologier til dansk fremstillings- og procesindustri MP2.1 (Kompetenceopbygning) Laboratorieafprøvning af coatings, der effektivt afviser tilsmudsning af udstyr i proces- og råstof-indvindingsindustrien, med henblik på identifikation af applikationsområder er gennemført (fra FP7: HVAC). MP2.2 (Kompetenceopbygning) Medico-Coat: Laboratoriedemonstration af release egenskaber fra biomolekylstabiliserende coating er gennemført og rapporteret (fra FP7: HVAC). MP2.3(Kompetenceopbygning) Nano/mikrotopografisk coating til HVAC systemer for øget areal og varmeovergang er udviklet (fra FP7: HVAC ). MP2.4 (Kompetenceopbygning) Medico-Coat: Anti fouling coatings, fx thrombosehæmmende, til medico devices er udviklet. MP2.5 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Udvikling af anden generation af en signifikant forbedret Super Slipbelægning til formgivningsprocesser i plastindustrien. Er testet og taget i brug ved dansk slutbrugere. MP2.6 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) In-line anlæg til simultan afrensning og overfladebehandling er demonstreret i samarbejde med dansk virksomhed. MP2.7 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Ny HiPIMS baseret caoting er afprøvet hos dansk slutbruger. MP2.8 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Forbedret DLC er testet hos dansk slutbruger. MP2.9 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Substitution af Au er afprøvet hos potentiel slutbruger hvis muligt gerne en dansk. Aktivitet 3: Etablering af en platform for industriel overfladebehandling et samlingspunkt for viden om skræddersyede overfladefunktionaliteter til danske high-end løsninger og produkter

13 MP3.1 (Kompetenceopbygning) Har deltaget i mindst 2 kongresser/konferencer/workshops for at indsamle viden om de nyeste KET indenfor overfladebehandling relevant for dansk fremstillingsindustri (videreføres i MP3.1 i 2015). MP3.2 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) De nyeste landvindinger inden for High Power Impuls Magnetron Sputtering (HiPIMS) er implementeret i Danmark (videreføres i MP3.2 i 2015). MP3.3 (Dansk videnspredning) Kendskabet til aktivitetsplanen er udbredt til danske virksomheder inden for fremstillingssektoren i Danmark. Mindst 50 danske virksomheder har deltaget på temadage arrangeret i samarbejde med regionernes SMV vækstprogrammer eller på Teknologisk Institut. (videreføres i MP3.3 i 2015) MP3.4 (Dansk videnspredning) 3 indlæg (foredrag eller posters) på konferencer, temadage eller workshops med deltagelse af 50 personer i alt fra dansk erhvervsliv er afholdt (videreføres i MP3.4 i 2015). MP3.5 (Dansk videnspredning) 2 artikler i danske fagblade er indgivet (videreføres i MP3.5 i 2015). MP3.6 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) I samarbejde med universiteter/projektpartnere er mindst 1 nyt ph.d./postdoc forløb og 3 nye M.Sc. forløb inden for overfladefunktionalisering igangsat (videreføres i MP3.7 i 2015). MP3.7 (Kompetenceopbygning) Gennemført Technology scouting resulterende i identifikation af mindst 4 nye hightech produkter, der kan drage nytte af Teknologisk Instituts KET platform (videreføres i MP3.8 i 2015). MP3.8 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Identifikation af mindst 3 nye overfladebehandlingsteknologier. En plan for at implementere teknologierne i Danmark er udarbejdet og offentliggjort. MP3.9 (Dansk videnspredning; Anden milepæl) Afholdelse af Nordtrib 2014 konferencen i Danmark med mindst 20 deltagere fra danske virksomheder.. Milepæle 2015 Aktivitet 1: Substitution af ressourceknappe eller miljøproblematiske materialer gennem udvikling af nye coatings og overflader MP1.1 (Kompetenceopbygning) Pilotforsøg med geomimicry coating i industriel sammenhæng er udført i samarbejde med dansk virksomhed. MP1.2 (Kompetenceopbygning)

14 Substitution af rustfri stål plader med coatede alu plader i fx pladevarmeveksler afprøvet. Yderligere applikationsområder for hybridcoating til substitution af stål med Alu er identificeret. MP1.3 (Kompetenceopbygning) (fra HTF projekt: SIST) Dampinitierede overflader på aluminium og stål med forbedrede korrosionshæmmende, adhæsive og dekorative egenskaber er demonstreret hos mulig dansk slutbruger. MP1.4 (Kompetenceopbygning) Udvikling af nye accelerator baserede belægninger der kombinerer e- beamer og ionstråle til nye hightech-løsninger fx lodning af kontaktflader på termoelektriske materialer er gennemført. MP1.5 (Kompetenceopbygning) Ny coatning til lukkede geometrier til high-end accelerator komponenter er udviklet. MP1.6 (Kompetenceopbygning) Første generation af coatning til erstatning og/eller minimering af guld i elektriske kontakter er udviklet. MP1.7 (Kompetenceopbygning) (fra HTF projekt: SIST) Prototype coating der potentiel kan substituere Cr +VI som korrosionsbeskyttende coating er demonstreret hos dansk virksomhed. MP1.8 (Kompetenceopbygning) Ny DLC med forbedret vedhæftning til substrat er udviklet og testet hos dansk virksomhed. Aktivitet 2: Materiale-, energi- og ressourcebesparende overfladeteknologier til dansk fremstillings- og procesindustri MP2.1 (Kompetenceopbygning; (Dansk videnspredning)) Smudsafvisende coating er afprøvet på udstyr ( fx vekslere, hydrocyklon liners, high-speed separatorer) i dansk eller international proces- og råstof-indvindingsindustrien (fra FP7: HVAC). MP2.2 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Medico-Coat: vævskompatabilitet, release rate og hygiejne er optimeret. (fra FP7: HVAC). MP2.3 (Kompetenceopbygning) Laboratorie-dokumentation for HVAC coating stabilitet overfor errosivt slid er udarbejdet (fra FP7: HVAC). MP2.4: (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) De mest produktionsmodne plasmaprocesser er optimeret og opskaleret til produktionsniveau, således at disse bruger mindre energi og tid. MP2.5 (Kompetenceopbygning) Optimerede processer til erstatning og eller eliminering af guld i elektriske kontakter er afprøvet hos flere potentielle danske slutbrugere.

15 MP2.6 (Kompetenceopbygning) Optimering af processen og lancering af nyt og signifikant forbedret DLC belægning er gennemført. Aktivitet 3: Etablering af en platform for industriel overfladebehandling et samlingspunkt for viden om skræddersyede overfladefunktionaliteter til danske high-end løsninger og produkter MP3.1 (Kompetenceopbygning) Har deltaget i mindst 2 kongresser/konferencer/workshops for at indsamle viden om de nyeste KET indenfor overfladebehandling relevant for dansk fremstillingsindustri. MP3.2 (Dansk videnspredning) De nyeste landvindinger inden for High Impuls Power Impuls Magnetron Sputtering (HiPIMS) i Danmark er implementeret i mindst 1 ny process. MP3.3 (Dansk videnspredning) 25 danske virksomheder er direkte involveret (fx anvendelse af viden, samarbejde om funktionalisering af overflader eller udvikling af fremstillingsprocesser) i aktivitetsplanen heraf mindst 15 SMV. MP3.4 (Dansk videnspredning; Anden milepæl) 3 indlæg (foredrag eller posters) på eksterne konferencer, temadage eller workshops med deltagelse af dansk erhvervsliv er afholdt. MP3.5 (Dansk videnspredning) 2 artikler i danske fagblade er publiceret. MP3.6 (Dansk videnspredning) Temadag om nye produkter baseret på overfladefunktionalisering er afholdt med +20 danske deltagere. MP3.7 (Dansk videnspredning; Kompetenceopbygning) I samarbejde med universiteter/projektpartnere er mindst 1 nyt ph.d./postdoc forløb og 3 nye M.Sc. forløb inden for overfladefunktionalisering igangsat. MP3.8 (Kompetenceopbygning) Gennemført Technology scouting resulterende i identifikation af mindst 4 nye hightech produkter, der kan drage nytte af Teknologisk Instituts KET platform. MP3.9 (Kompetenceopbygning; Dansk videnspredning) Nye potentielle overfladebehandlingsteknologier, der skal implementeres i Danmark er identificeret. En prioriteret liste herover er udarbejdet. Titel ved præsentation på BedreInnovation.dk Overfladefunktionaliteter

Resultatkontrakt 2016-2018, december 2015 B1-1

Resultatkontrakt 2016-2018, december 2015 B1-1 Aktivitet Forskning og udvikling Aktivitetsplan: Aktivitetsplan nr.: Resumé 1) Målgruppe og behov Danske produktionsvirksomheder skal fortsat være på forkant med anvendelsen af avancerede materialer og

Læs mere

INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM. Industriens Kompositlaboratorium

INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM. Industriens Kompositlaboratorium INDUSTRIENS KOMPOSITLABORATORIUM Industriens Kompositlaboratorium 1 Nye muligheder indenfor kompositmaterialer Industriens Kompositlaboratorium (IKL) er et spændende nyt samarbejde mellem FORCE Technology,

Læs mere

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl

Fra viden til værdi. Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi Foto: Lars Bahl Fra viden til værdi I Danmark er der ni almennyttige Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter), der til sammen udgør det danske GTS-net. GTS-nettet

Læs mere

Aktivitetsplan (navn): Hightech Pilot Produktion i Danmark Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet

Aktivitetsplan (navn): Hightech Pilot Produktion i Danmark Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet Aktivitetsplan (navn): Hightech Pilot Produktion i Danmark Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet Aktivitetsplan nr.: Teknologisk Institut vil samle en række

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 0 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 1.600.000 kr. 1.600.000 kr.

Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 0 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 1.600.000 kr. 1.600.000 kr. Bilag 21b Indstillingsskema til vækstforum Oprindelig ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond 0 kr. 0 kr. Den Europæiske Regionalfond 0 kr. 0 kr. Regionale erhvervsudviklingsmidler 1.600.000

Læs mere

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Der er tale om et åbent samråd. Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse

Læs mere

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er.

Indsatsen gennemføres under EU's regionalfondsprograms prioritetsakse 3 Energi- og ressourceeffektive SMV er. Side 1 af 9 Annoncering efter idebeskrivelse Titel Indkaldelse af idebeskrivelser vedrørende aktivitet; Forbedring af energi- og ressourceeffektivitet i regionens SMV er Indsatsen gennemføres under EU's

Læs mere

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen

Udvikling og produktion. Per Langaa Jensen Udvikling og produktion Per Langaa Jensen Out-sourcing til udlandet Sammenligning 2001-2006 Antal Job 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Danmark Finland Norge Holland Sverige Danmarks Statistik, Erhversstatistik

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

SPIR. Strategic Platforms for Innovation and Research. Opslag Det Biobaserede Samfund. V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S

SPIR. Strategic Platforms for Innovation and Research. Opslag Det Biobaserede Samfund. V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S SPIR Strategic Platforms for Innovation and Research Opslag 2012 - Det Biobaserede Samfund V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S Mandag d. 19. marts 2012, Nationalmuseet Festsalen Vision Skabe

Læs mere

Aktivitetsplan (navn): Big Science Sekretariatet Aktivitetsplan nr.: X3

Aktivitetsplan (navn): Big Science Sekretariatet Aktivitetsplan nr.: X3 Aktivitetsplan (navn): Big Science Sekretariatet Aktivitetsplan nr.: X3 Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet Big Science Sekretariatet (BSS) har siden dannelsen

Læs mere

Fra viden til værdi. Fra viden til værdi 1

Fra viden til værdi. Fra viden til værdi 1 Fra viden til værdi Fra viden til værdi 1 Fra viden til værdi GTS står for Godkendt Teknologisk Service. I Danmark er der ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTSinstitutter). Vi arbejder for

Læs mere

Forstærk virksomhedens innovation og styring

Forstærk virksomhedens innovation og styring KOMPETENCE- OG VIRKSOMHEDSUDVIKLING Forstærk virksomhedens innovation og styring Bliv bedre til at effektivisere og forny forretningsprocesser internt i virksomheden og eksternt med leverandører 2 Det

Læs mere

Aktiviteterne. - Energi i Transport. - Køretøjsteknologi

Aktiviteterne. - Energi i Transport. - Køretøjsteknologi T r a n s p o r t e n s I n n o v a t i o n s d a g 1 5 Aktiviteterne - Energi i Transport - Køretøjsteknologi Hvad I skal høre om: Hvem deltager og tilbyder assistance fra TINV i de to aktiviteter Hvad

Læs mere

Bæredygtig Produktion 3.0

Bæredygtig Produktion 3.0 Bæredygtig Produktion 3.0 Arne Remmen & Michael Søgaard Jørgensen ar@plan.aau.dk & msjo@plan.aau.dk Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Aalborg Universitet - i samarbejde med Netværk for Bæredygtig

Læs mere

FLOWcenter Danmark. Små, mindre og µflow og de særlige udfordringer. Indlæg på seminar om: - Lars Poder, FORCE Technology

FLOWcenter Danmark. Små, mindre og µflow og de særlige udfordringer. Indlæg på seminar om: - Lars Poder, FORCE Technology Indlæg på seminar om: Små, mindre og µflow og de særlige udfordringer 17. marts 2010 hos FORCE Technology, Brøndby FLOWcenter Danmark - Lars Poder, FORCE Technology www.force.dk www.teknologisk.dk RTI-midler

Læs mere

Den danske brint- og brændselscelledag 2017

Den danske brint- og brændselscelledag 2017 Den danske brint- og brændselscelledag 2017-1 Kategorier, partnere og nøgletal Projektet er støttet af EUDP i perioden Oktober 2016 til Oktober 2019 Projektpartnere: Stofa Aalborg universitet Hydrogen

Læs mere

FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM

FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM ORT AFSLUTTENDE PROJEKTRAPPORT FEMERN BELT LOGISTICS PLATFORM 1 RESUMÉ Projektet Femern Belt Logistics Platform blev igangsat som en del af Region Sjællands og Vækstforum Sjællands regionale erhvervsudviklingstiltag

Læs mere

Muligheder for samarbejde med IPU. Anette Alsted Rasmussen aar@ipu.dk

Muligheder for samarbejde med IPU. Anette Alsted Rasmussen aar@ipu.dk Muligheder for samarbejde med IPU Anette Alsted Rasmussen aar@ipu.dk IPU: Et innovationsteam på DTU Campus En non-profit organisation beliggende på Campus på Danmarks Tekniske Universitet Udviklings-,

Læs mere

Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus

Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus 1 Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus Program for medlemsmødet 1. Beretning fra bestyrelsen Formål & vision Beretning 2. Forslag til nye

Læs mere

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Støttemuligheder 2014 Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Hvordan forstår vi innovation? OECD definerer innovation som: implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret produkt

Læs mere

F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater

F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater af Eirik S. Amundsen Formand for De Økonomiske Råd Professor Københavns Universitet og Universitetet i Bergen EnergiForsk2013

Læs mere

Beretning Nr. 47. 1. Projektets titel Udvikling og implementering af rådgivningskoncepter: 2. Projektperiode 2 år

Beretning Nr. 47. 1. Projektets titel Udvikling og implementering af rådgivningskoncepter: 2. Projektperiode 2 år Beretning Nr. 47 1. Projektets titel Udvikling og implementering af rådgivningskoncepter: 2. Projektperiode 2 år Projektstart: januar 2010 Projektafslutning: december 2011 Projektstart: 28.04.10 Projektafslutning:

Læs mere

AM (Additiv Manufacturing) af speciallegeringer til offshore

AM (Additiv Manufacturing) af speciallegeringer til offshore AM (Additiv Manufacturing) af speciallegeringer til offshore Søren Mark Teknologisk Institut - Center for Metal- og Overfladeteknologi Prøveemner leveret af Produktudvikling, TI (Jeppe Skinnerup Byskov)

Læs mere

Lidt om AgroTech og om fremtiden

Lidt om AgroTech og om fremtiden Lidt om AgroTech og om fremtiden René Damkjer Den korte disposition så I ved, hvad der kommer Hvad er AgroTech? Lidt om de globale udfordringer og potentielle løsninger Eksempler Afrunding Præsentation

Læs mere

Velkommen til DTU og Center for BioProcess Engineering. Seniorforsker Henning Jørgensen

Velkommen til DTU og Center for BioProcess Engineering. Seniorforsker Henning Jørgensen Velkommen til DTU og Seniorforsker Henning Jørgensen Biorefinery approach beyond bioenergy Energy Fermentation or Separation Purification Materials and chemicals Sugar Protein enzyme catalysed processes

Læs mere

Bobleprojekter i Inno-SE

Bobleprojekter i Inno-SE Baggrund for bobleprojekter Inno-SE Bobleprojekter i Inno-SE Bobleprojektpuljen er en pulje i Inno-SE der gør det muligt for virksomheder, i samarbejde med videnspartnere, at ansøge om penge til et forprojekt

Læs mere

Maritimt Brancheudviklingscenter

Maritimt Brancheudviklingscenter 1(5) Projektrapport 2013-05-06 Anne Sofie Rønne Erhvervshus Nord Maritimt Brancheudviklingscenter Baggrund Etablering af det maritime brancheudviklingscenter udspringer af en række lokale forhold så som

Læs mere

Afsluttende selvevaluering. Resultatkontrakt Vedrørende

Afsluttende selvevaluering. Resultatkontrakt Vedrørende Afsluttende selvevaluering Resultatkontrakt Vedrørende ECOMOTION Demonstrationsprojekt for køretøjer med metanol som brændstof 1. januar 2010 30. juni 2012 (afslutning, inkl. endelig rapportering og regnskab

Læs mere

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Kommende arrangementer. Se dette nyhedsbrev i en browser.

Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Kommende arrangementer. Se dette nyhedsbrev i en browser. Se dette nyhedsbrev i en browser Nyheder i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark August 2014 Her kan du læse om de aktiviteter, der sker i øjeblikket i NBE NordDanmark og læse nyheder om

Læs mere

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk

ny uddannelse 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk ny uddannelse MATERIALETEKNOLOGI 2-årig civilingeniøruddannelse ses.aau.dk I vores højteknologiske samfund er der et stort behov for avanceret materialeviden, fordi det i høj grad er materialerne, der

Læs mere

DANSK LYS: Fremtidens bæredygtige solcelledrevne LED systemdesign i øjenhøjde. 31. maj 2014

DANSK LYS: Fremtidens bæredygtige solcelledrevne LED systemdesign i øjenhøjde. 31. maj 2014 DANSK LYS: Fremtidens bæredygtige solcelledrevne LED systemdesign i øjenhøjde. 31. maj 2014 Projektleder: DTU Fotonik, Peter Behrensdorff Poulsen Partnere: out-sider, AKJ Inventions, Morten Lyhne Design

Læs mere

BigScience.dk Genvejen til Big Science markedet. Juliette Forneris, BigScience.dk, Teknologisk Institut Cross-Border konference, 10.

BigScience.dk Genvejen til Big Science markedet. Juliette Forneris, BigScience.dk, Teknologisk Institut Cross-Border konference, 10. BigScience.dk Genvejen til Big Science markedet Juliette Forneris, BigScience.dk, Teknologisk Institut Cross-Border konference, 10. marts 2016, Lund Indhold Big Science markedet set fra et dansk perspektiv

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

Plast baseret på biomateriale kan være en del af fremtidens svar på klimaudfordringer og knappe olie- og gasressourcer.

Plast baseret på biomateriale kan være en del af fremtidens svar på klimaudfordringer og knappe olie- og gasressourcer. Projektbeskrivelse af Biomateriale-initiativ Forord Plast baseret på biomateriale kan være en del af fremtidens svar på klimaudfordringer og knappe olie- og gasressourcer. Fremstilling af bioplast bidrager

Læs mere

VIDENBYEN FREDERIKSBERG. Sådan får man viden i spil - Om samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, virksomheder og kommuner

VIDENBYEN FREDERIKSBERG. Sådan får man viden i spil - Om samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, virksomheder og kommuner VIDENBYEN FREDERIKSBERG Sådan får man viden i spil - Om samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner, virksomheder og kommuner GENERELLE TENDENSER OM INNOVATION Partnerskaber om innovation: I dag skabes

Læs mere

NY TEKNOLOGI PROCESOPTIMERING

NY TEKNOLOGI PROCESOPTIMERING 27. oktober 2004 Erhvervskonference med fokus på jern- og metalvirksomheders udviklingsmuligheder. Kom og hør hvordan en række små- og mellemstore virksomheder har benyttet sig af muligheden for at samarbejde

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

NOTAT. Indsatsen sker under overskriften Green Ship of the Future.

NOTAT. Indsatsen sker under overskriften Green Ship of the Future. NOTAT 7. april 2008 Vores reference: Sag 200802581 Arkivkode Green Ship of the Future Skibsfart er en klimavenlig transportform, som løbende forbedres gennem udvikling af skibstyper, motorer og driftsformer.

Læs mere

Elplatek A/S GalvaNord LPTech Electroplating technic Electroplating know how Lysekil Plating

Elplatek A/S GalvaNord LPTech Electroplating technic Electroplating know how Lysekil Plating Hvem er vi? Ovenstående trio (alt ca. 25 medarbejdere) leverer løsninger på opgaver inden for avanceret overflade behandling, hovedsageligt galvanisk. Vi tilbyder en bred palette af overflader, som vi

Læs mere

Tænk fremtid tænk plast

Tænk fremtid tænk plast Tænk fremtid tænk plast Nyt marked for plastmaterialer i offshoreindustrien Udviklingsprojektet Substitution af materialer offshore skaber vækst i plastbranchen og forøget indtjening i offshoreindustrien

Læs mere

Materialer og korrosion - offshore

Materialer og korrosion - offshore Materialer og korrosion - offshore FMV Temadag 28. januar 2010 Anne Dorthe Hede andh@teknologisk.dk tlf.: 7220 2235 Seniorkonsulent Korrosion & Metallurgi Center for Materialeprøvning, Teknologisk Institut

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

OVERFLADEBEHANDLING MED VAKUUMMETODER

OVERFLADEBEHANDLING MED VAKUUMMETODER OVERFLADEBEHANDLING MED VAKUUMMETODER FMV temadag 5 November 2009 Henrik Horup Reitz Civilingeniør Teknologisk Institut, Tribologicenter TEKNOLOGISK INSTITUTS ROLLE I VIDENSYSTEMET Videnudvikling Vi udvikler

Læs mere

Aktivitetsplan (navn): Robot- og automatiseringsteknol ogi Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet

Aktivitetsplan (navn): Robot- og automatiseringsteknol ogi Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet Aktivitetsplan (navn): Robot- og automatiseringsteknol ogi Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet Aktivitetsplan nr.: I aktivitetsplanen udvikles ydelser

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Sintex a/s. Samarbejde mellem virksomhed og skoler Set fra virksomheden. Esbjerg den 25. september 2013. Peter Kjeldsteen Udviklingschef

Sintex a/s. Samarbejde mellem virksomhed og skoler Set fra virksomheden. Esbjerg den 25. september 2013. Peter Kjeldsteen Udviklingschef Sintex a/s Peter Kjeldsteen Udviklingschef Samarbejde mellem virksomhed og skoler Set fra virksomheden Esbjerg den 25. september 2013 Hvem er ham der snakker? Peter Kjeldsteen Udviklingschef i Grundfos

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

HVOR AUTOMATISERET ER DEN DANSKE FREMSTILLINGSINDUSTRI?

HVOR AUTOMATISERET ER DEN DANSKE FREMSTILLINGSINDUSTRI? Research Note 18. april 2013 Centre for Economic and Business Research (CEBR) Copenhagen Business School Dept. of Economics Porcelænshaven 16A DK-2000 Frederiksberg +45 3815 2575 HVOR AUTOMATISERET ER

Læs mere

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1

Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet inden for privat forskning og videnspredning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om eksisterende indsats i Videnskabsministeriet

Læs mere

Mikrobølger til teglbrænding (MAGF) v/ Abelone Køster, Center for Murværk

Mikrobølger til teglbrænding (MAGF) v/ Abelone Køster, Center for Murværk Mikrobølger til teglbrænding (MAGF) v/ Abelone Køster, Center for Murværk Et unikt dansk byggemateriale Gult tegl er lavet af ler med højt kalkindhold Første periode er 1450-1500 men det forsvinder igen

Læs mere

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM

ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM ANSØGNING OM TILSKUD TIL UDVIKLINGSPROJEKTER INDEN FOR REGIONAL UDVIKLING OG VÆKSTFORUM Skemaet udfyldes elektronisk og indsendes på mail:tilskud@regionsjaelland.dk Det er vigtigt, at alle felter er besvaret

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

COPENHAGEN HEALTHTECH CLUSTER: VISION OG INDSATSER

COPENHAGEN HEALTHTECH CLUSTER: VISION OG INDSATSER COPENHAGEN HEALTHTECH CLUSTER: VISION OG INDSATSER Lancering den 19. november 2014 Jørgen Bardenfleth, styregruppeformand 20-11-2014 1 COPENHAGEN SKAL VÆRE ET GLOBALT CENTRUM FOR UDVIKLING OG TEST AF INNOVATIVE

Læs mere

Forbedring af efterføderteknologier til energibesparelse i jernstøberier

Forbedring af efterføderteknologier til energibesparelse i jernstøberier Slutrapport for projekt: Forbedring af efterføderteknologier til energibesparelse i jernstøberier Niels Skat Tiedje DTU Mekanik 29. august 2014 Indhold Indhold... 2 Introduktion og mål... 3 Del 1: anvendelse

Læs mere

Syddansk Universitet HA-temadag: Esbjerg som Offshore Center - Onsdag d.8 oktober på Syddansk Universitet

Syddansk Universitet HA-temadag: Esbjerg som Offshore Center - Onsdag d.8 oktober på Syddansk Universitet 1 Syddansk Universitet HA-temadag: Esbjerg som Offshore Center - Onsdag d.8 oktober på Syddansk Universitet Præsentation 1. Offshore Center Danmark (OCD) Olie & gas : Helikopteren Dansk Offshore Centerets

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ Udfordring

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ Udfordring Side 1 af 9 Titel Udfordring Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ -

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Vision for GTS-nettet 2015. Vision for GTS-nettet 2015 1

Vision for GTS-nettet 2015. Vision for GTS-nettet 2015 1 Vision for GTS-nettet 2015 Vision for GTS-nettet 2015 1 Indhold Indledning 3 Mission fra viden til værdi 4 Vision for GTS Det centrale omdrejningspunkt for innovation 6 SMV-indsatsen skal udbygges og styrkes

Læs mere

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson:

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson: Bilag 25b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 2.756.000 kr. 2.756.000 kr. Ansøger om Regionale

Læs mere

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Bilag 1 Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier 1. Samarbejde med udvalgte universiteter i Hovedstadsregionen

Læs mere

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse

Baggrundsnotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse snotat: Initiativer om vækst gennem innovation og fornyelse Initiativerne er opdelt i fire fokusområder: Innovationsordningerne skal være nemt tilgængelige og effektive Innovationspakke Indsatsen skal

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt 1. Aftalens parter Denne aftale er den første af sin art i Odense. Aftalens parter

Læs mere

Forbedring af Varmetransmission i Varmevekslere

Forbedring af Varmetransmission i Varmevekslere Forbedring af Varmetransmission i Varmevekslere Temadag om Energibesparelser i Industrien, 2. nov. 2012 Helle Svendsen, konsulent, Kemi- og Bioteknik, Teknologisk Institut hsv@teknologisk.dk, tlf. 72202624

Læs mere

Bilag 1: Projektbeskrivelse

Bilag 1: Projektbeskrivelse Bilag 1: Projektbeskrivelse Dette notat beskriver de aktiviteter, der gennemføres i forbindelse med samarbejdsaftalen mellem ChoosEV og DTU Transport. Baggrund Brugerne af den tidligere generation af elbiler

Læs mere

Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset

Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset 1 Rotary Club i Esbjerg & Fanø: Offshore Center Danmark Vækst gennem viden og kompetence - Mandag d.14 juni 2004 i Musikhuset Præsentation 1. Offshore Center Danmark (OCD) Offshore : Overordnet Dansk Offshore

Læs mere

Rådet for Teknologi og Innovation

Rådet for Teknologi og Innovation Rådet for Teknologi og Innovation Bevilger VTU s midler til innovation og videnspredning Medlemmer: Lars Mikkelgaard-Jensen (formand) Annette Toft (næstformand) Eva Berneke Thorkild E. Jensen Birgitte

Læs mere

Indstillingsskema til Vækstforum

Indstillingsskema til Vækstforum Indstillingsskema til Vækstforum Projekt We Know How You Grow With Less Energy 1. Indstilling: Ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond Den Europæiske Regionalfond 7.149.841,25 kr. 7.149.841,25

Læs mere

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Udviklingsgruppen for intelligent energi omkostningseffektivisering under Innovationsnetværket VE Net inviterer til workshop.

Læs mere

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge.

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge. København, d. 19. november, 2014 Kære Byråd v/borgmesteren i Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommune. Ansøgning om støtte i 1 år, til at udvikle projektet: Nordsjællands Maritime Klynge (Maritime Cluster

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

MULIGHEDERNES UDDANNELSE

MULIGHEDERNES UDDANNELSE MULIGHEDERNES UDDANNELSE Videncentret Gennem vores videncenter deltager vi i udviklingsprojekter sammen med både maritime og landbaserede virksomheder. Endvidere medvirker de studerendes praktik- og projektforløb

Læs mere

Tribologi i forbindelse med rustfrie materialer

Tribologi i forbindelse med rustfrie materialer Henrik Horup Reitz Tribologi i forbindelse med rustfrie materialer Tribologicenter, Teknologisk Institut Tribologicenteret Forretningsområder: Kommerciel overfladebehandling med primær fokus på tribologiske

Læs mere

Netværksmøde. grønne forretningsmodeller og industrisymbioser

Netværksmøde. grønne forretningsmodeller og industrisymbioser Herning, 11. november 2015 Netværksmøde Forretningsudvikling og vækst grønne forretningsmodeller og industrisymbioser Væksthus Midtjylland i korte træk Erhvervsdrivende fond, stiftet af kommunerne i region

Læs mere

HVOR AUTOMATISERET ER DEN DANSKE FREMSTILLINGSINDUSTRI?

HVOR AUTOMATISERET ER DEN DANSKE FREMSTILLINGSINDUSTRI? Centre for Economic and Business Research, CEBR Copenhagen Business School Dept. of Economics Porcelænshaven 16A DK-2000 Frederiksberg +45 3815 2575 RESEARCH NOTE 18. april 2013 HVOR AUTOMATISERET ER DEN

Læs mere

GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST

GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST BUSINESS CASES GRØNNE INDKØB GRØNNE INDKØB OG GRØNNE PRODUKTER SKABER GRØN VÆKST Miljøstyrelsen har undersøgt de økonomiske og miljømæssige effekter på markedet ved grønne offentlige indkøb gennem syv

Læs mere

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk

Strategi for DBDH Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Strategi for DBDH 2016-2018 Fjernvarmebranchens samlede eksportorganisation og stærkeste netværk Marked og omverden Mere end halvdelen af verdens mennesker bor i byer. FN forventer, at byerne skal huse

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder

Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder -- Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder Indvielse af Nationalt Ingrediens Center 17. September 2014. Esben Laulund SVP CED Innovation, Chr. Hansen A/S Formand for Styregruppen

Læs mere

Forretningsmodeller i praksis - Forskerperspektivet DI Konference om Cirkulær Økonomi 30. oktober 2014

Forretningsmodeller i praksis - Forskerperspektivet DI Konference om Cirkulær Økonomi 30. oktober 2014 Forretningsmodeller i praksis - Forskerperspektivet DI Konference om Cirkulær Økonomi 30. oktober 2014 Niki Bey niki@dtu.dk DTU Management Engineering, Division of Quantitative Sustainability Assessment

Læs mere

Udviklingskontrakt

Udviklingskontrakt Udviklingskontrakt 2016-2018 - Mellem uddannelses- og forskningsministeren og Alexandra Instituttet den / den / Steen Lynenskjold Bestyrelsesformand, Alexandra Instituttet Ole Lehrmann Madsen Direktør,

Læs mere

OFFSHORE HVORDAN? Konference for små- og mellemstore virksomheder, der vil fokusere på offshore branchen. Velkommen

OFFSHORE HVORDAN? Konference for små- og mellemstore virksomheder, der vil fokusere på offshore branchen. Velkommen , Velkommen Dagsorden 1. Velkomst og præsentation. Offshore Center Danmark ved Allan Christensen 2. Historik og nøgletal. Fiskeri- og Søfartsmuseet ved Morten Hahn-Petersen 3. SMV og offshore. Syddansk

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

UNIK unikke løsninger for borgere med kroniske lidelser. Digital journal shared care platform

UNIK unikke løsninger for borgere med kroniske lidelser. Digital journal shared care platform UNIK unikke løsninger for borgere med kroniske lidelser Digital journal shared care platform UNIK 4-årigt partnerskab Ca. 80 partnere Budget: 53 mio. DKK Basis-bevilling fra Rådet for Teknologi og Innovation

Læs mere

Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen

Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen Søren Houmøller Civilingeniør, E*MBA Ejer, direktør, 1 st Mile InnovaKonsnetværket Dansk Lys, 23. april 2014 Hvem er jeg? Direktør og ejer, 1st Mile Har

Læs mere

Nye projektmuligheder i Staalcentrum. Alan Friis, Staalcentrum/Tech4Bizz

Nye projektmuligheder i Staalcentrum. Alan Friis, Staalcentrum/Tech4Bizz Nye projektmuligheder i Staalcentrum Alan Friis, Staalcentrum/Tech4Bizz FoodNetwork årsprogram Indsatsen adresserer to hovedmålgruppers forskellige roller og behov samt samspillet imellem disse: At styrke

Læs mere

Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen

Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen Hvordan kommer I videre? Jesper Rasch Fuldmægtig Forsknings- og Innovationsstyrelsen Rådet for Teknologi og Innovations indsatser Nye innovationsnetværk 2009 IKT, herunder indlejrede, mobile og pervasive

Læs mere

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Baggrund Energistyrelsen har med sit udbud af 450 MW møller i en række kystnæreområder, skabt mulighed for øget havneaktivitet

Læs mere

EnergyFlexHouse - Baggrund

EnergyFlexHouse - Baggrund EnergyFlexHouse - Baggrund Skærpede krav om lavere energiforbrug medfører større krav til komponenternes funktion og indbyrdes samspil Øgede krav til indeklima og komfort Øgede krav til arkitektur, design

Læs mere

Professional Products.... produktiviteten er mere end synlig

Professional Products.... produktiviteten er mere end synlig Professional Products... produktiviteten er mere end synlig Produktivitet Professionel rengøring udføres af men -nesker, der har høje krav til produktivi- tet. Der er et konstant omkostnings-pres, som

Læs mere

A7: Forbrugerprodukter med avancerede materialer

A7: Forbrugerprodukter med avancerede materialer A7: Forbrugerprodukter med avancerede materialer Aktivitet Aktivitetsplan (titel): Resumé Forbrugerprodukter med avancerede materialer Forskning og udvikling Aktivitetsplan nr.: A7 Avancerede materialer

Læs mere

BRAMMING PLAST-INDUSTRI A/S Profil

BRAMMING PLAST-INDUSTRI A/S Profil BRAMMING PLAST-INDUSTRI A/S Profil FOAM MAKES THE WORLD A SOFTER PLACE TO BE 2 Velkommen til BPI Bramming Plast-Industri A/S er den førende leverandør af avancerede kundetilpassede løsninger i skum. Vi

Læs mere

Jørgen Lange Partner, Ingeniør

Jørgen Lange Partner, Ingeniør Jørgen Lange Partner, Ingeniør Jørgen Lange Bygningsingeniør 1987, Aarhus Teknikum Partner i firmaet Ellehauge & Kildemoes Deltidsansættelse som lektor på Ingeniørhøjskolen i Århus Praktisk og teoretisk

Læs mere

Aktivitetsplan 2016-2017

Aktivitetsplan 2016-2017 Aktivitetsplan 2016-2017 December 2015 OVERSIGT: AKTIVITETER 2016-17 INTERESSEVARETAGELSE OG POLICY Rådgive om input til arbejdsprogrammer og det strategiske program med henblik på aftryk. Tidlig information

Læs mere

Projektet består af flg. aktiviteter: STARTmøder STARTkurser STARTprojekter

Projektet består af flg. aktiviteter: STARTmøder STARTkurser STARTprojekter Deltagelse i STARTprojekter bips Lyskær 1 DK 2730 Herlev Telefon +45 7023 2237 bips@bips.dk www.bips.dk cvr 27109489 Intro bips har i regi af cuneco udviklet en række standarder og services, som danner

Læs mere

Energisparesekretariatet

Energisparesekretariatet Energisparesekretariatet Morten Pedersen Energisparerådet 16. April 2015 Trin 1: Kortlægning af erhvervslivets energiforbrug (Viegand & Maagøe januar 2015) Trin 2: Kortlægning af energisparepotentialer

Læs mere

Energibesparelser i et økonomisk perspektiv

Energibesparelser i et økonomisk perspektiv Green Ship of The Future 26. Okt 09 Energibesparelser i et økonomisk perspektiv Anders Stouge DI Energibranchen Ast@di.dk DI Energibranchens bestyrelse Formand Jørgen Mads Clausen Danfoss A/S Næstformand

Læs mere

Strategisk udvikling af SMV 29.01.2008

Strategisk udvikling af SMV 29.01.2008 Strategisk udvikling af SMV 29.01.2008 Strategier mhp. på øget kundefokus og kundeudvikling 29.01.2008 Strategisk udvikling af SMV er 1 Dagsorden Opfølgning Markedsudviklingsmuligheder Med nogle kommentarer

Læs mere

Bilag 3: Opgavebeskrivelse 4. maj 2016. Offentligt udbud af faglig bistand og facilitering af netværk på det socialøkonomiske forretningsområde

Bilag 3: Opgavebeskrivelse 4. maj 2016. Offentligt udbud af faglig bistand og facilitering af netværk på det socialøkonomiske forretningsområde Bilag 3: Opgavebeskrivelse 4. maj 2016 Offentligt udbud af faglig bistand og facilitering af netværk på det socialøkonomiske forretningsområde 0. Definitioner og termer Definerede termer fra Konsulentaftalen

Læs mere